Obrazovanje| Život

majka ili Majka?

dirtyharry RSS / 13.05.2016. u 20:47

Dilema je velika. Po mom mišljenju iz poštovanja bi uvek trebalo da bude veliko slovo ali to je sad već druga tema, ovde se radi o pravopisu i jednoj vrednoj devojčici koja je žrtva nečije neažurnosti, aljkavosti a i opšte anarhije koja vlada u obrazovanju (ali o tome drugi put, možda nije tako a ja sam samo neobavešten i neupućen).

era-i-kadija.jpgLepo se uči u čitanci za drugi razred osnovne škole u narodnoj priči "Ero i kadija", na kraju priče je pisala mudrost "Kadija te tuži, kadija ti sudi". Tako je bar bilo nekada u moje vreme. Možda su se vremena promenila, možda su sada "Ero i kadija" otišli na neki splav da se provedu malo ali mudrost na kraju priče je i dalje vrlo aktuelna. Učenica osmog razreda OŠ "Živan Maričić“ u Žiči nije se plasirala na republičko takmičenje "Književna olimpijada" za jedan bod iako je zadatak tačno uradila. Na pitanje je odgovorila "Smrt majke Jugovića" a tačan odgovor po ključu je "Smrt Majke Jugovića".

Ona je učila iz čitanke za šesti razred koju potpisuju takođe univerzitetski profesori i koju je odobrilo Ministarstvo prosvete a čiji je urednik dr Zona Mrkalj, koja je ujedno i predsednik Društva za srpski jezik.

Rešenja za dato takmičenje su bazirana na Pravopisu srpskog jezika Matice srpske izdatog 2010 godine. Problem je nastao zbog neslaganja čitanke i Pravopisa. Čitanku su recenzirali naši drugi potvrđeni stručnjaci i sada se postavlja pitanje kako je takva greška prošla kroz prste više ljudi i zašto je to ostalo nedosledno ako se kao uzor i reper uzima Pravopis srpskog jezika Matice srpske?

Dotična urednica kaže ovde i da nastavnici treba da upozore učenike na ovakve greške u knjigama. To jeste lepo, ali s obzirom da sam i ja nekad bio na mestu ove učenice, dovoljno sam upoznat sa problemima kada se dođe do jezičkih nedoumica i do toga da ovakvi detalji se promene u pravopisu u nekom izdanju negde i da će vrlo teško neko od nastavnika i profesora po školama da uhvati, da ne kažem da je nemoguće. Lep način da se odgovornost prebaci na nekog drugog.

p006440c0.jpg

Zar nije potrebno gospođo da se ovakvi problemi sasecaju u korenu, tj. tamo gde se knjige pišu i recenziraju? Naravno da je to sve samo ne lak posao, ali baš iz tog razloga knjige i ne treba da piše svako, naročito one koje služe za osnovno obrazovanje sve dece. Greške se dešavaju svima, niko nije nepogrešiv. Evo i otvorenog pisma koje je uputio nastavnik sprskog jezika Društvu za srpski jezik.

Evo, kako kaže baš taj Pravopis Matice srpske koji ja imam, doduše treće izdanje iz 2013:

Veliko slovo, Strana 56

Stavka 41. Velikim slovom pišu se lična imena, prezimena, nadimci i imena odmila i dodaci uz imena (ustaljeni atributi i titule i sl.) koji su sastavni deo imena ili se upotrebljavaju umesto njega.

g. dodaci uz imena (ustaljeni atributi, titule i sl.) koji su sastavni deo imena ili se upotrebljavaju umesto njega: Dušan Silni, Uroš Nejaki, Ivan Grozni, Petar Veliki, Pipin Mali, Petar Prvi, Jovan Jovanović Zmaj, Mika Alas, Henrih Osmi (Henrix VIII), Plinije Stariji, Plinije Mlađi, Sulejman Veličanstveni, Jovan Krstitelj, Konstantin Solunski, Vasilije Ostroški, Ričard Lavlje Srce (Lavljeg Srca), Don Žuan (ali u opštem slučaju donžuan 'zavodnik'), Hajduk Veljko, Hadži Ruvim, Prota Mateja Nenadović, Dima Otac, i Dima Sin.

Ministarstvo za prosvetu se raspasalo, ne ispadaju tu samo mala i velika slova. Profesore koji rade recenzije možda niko nije obavestio o reizdanju udžbenika, ali reizdanje udžbenika mora da odobri Ministarstvo a valjda i da obavesti profesore, recenzente i sve ostale odgovorne za taj posao.

Nemam ja sa tim problem, ali sa sa ovim prebacivanjem krivice, izbegavanjem odgovornosti, guranjem problema pod tepih imam. Ovde su svi krivi i oni koji kroje pravila i oni koji nisu uvideli izmene pa ih nisu sledili nezavisno od knjige. Sramota!



Komentari (106)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 21:18 13.05.2016

Да употпунимо библиографију

Пошто је Блиц објавио само краћи део изјаве Зоне Мркаљ, ево овде је потпуна изјава:


Друштво за српски језик и књижевност Србије


ЛИНКЛИНКЛИНКЛИНК


А ако мене питаш за мишљење, пошто сам већ наставник српског, јесте дужност наставника да упозори ученике на могуће грешке у уџбеницима.

Па сваке године ове збирке са задацима за вежбање за завршни испит се одштампају са неким грешкама.

На самим тестовима дође до грешака.

А то што неки наставници српског језика и не знају да нам се Правопис променио или су само чули да се променио, али не знају у чему су те промене, то је већ њихов проблем.

Ваљда је у опису њиховог радног места и да прате промене у материји коју предају?

И због аљкавости наставника не би онда требало правити изузетке и пропупштати њихове ученике на даљи ниво такмичења зато што им је наставник аљкав у свом послу.

Не треба ту правити изузетке зато што изузетак по изузетак, па тај изузетак постане правило.

А тај ученик нека пита после свог наставника зашто га није упозорио на време да постоји грешка у уџбенику.

И моји ученици користе Клетове уџбенике старе по више година јер их наслеђују од старије браће и сестара, па им ја данас на табли пишем наслов те песме онако како треба по важећем Правопису, а не како пише у уџбенику. И нагласим им да је то грешка у уџбенику, чак им објашњавам и зашто је грешка. (Што уопште није лоше да се мало увежба и коришћење Правописа што нам је такође обавеза да као наставници са својим ученицима повремено радимо.)

А тај фамозни Правопис који им је сада крив за све, коштао је у књижари 1200 динара када сам га ја купио.

Немојте ми рећи да школа не може да купи макар један примерак из којег би се наставници српског упознали са тиме шта је ту промењено у односу на стари Правопис. (Па један просечни клинац у Србији на ужину месечно потроши дупло више пара, зар не?)

А измена у Правопису уопште и нема толико много колико се обично препричава и кукумавчи у јавности и по новинама као што је овај Бљуц који је од изјаве председнице Друштва за српски језик одабрао само неколико реченица које ће листу подизати тираж. Фуј!
dirtyharry dirtyharry 21:26 13.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Hvala Taso na dodatnim informacijama. Za Bljuc se slažem pošto imaju običaj da nekog iseku tako.

А тај фамозни Правопис који им је сада крив за све, коштао је у књижари 1200 динара када сам га ја купио.


Izgleda da su mene zavrnuli za 22,22 dinara. Uvek sam se pitao kome idu one 22 pare?

Slažem se da nastavnici treba da prate Pravopis. To im je posao, to je tačno.

Sa druge strane oni koji izdaju udžbenike moraju da vode računa šta izdaju.

Da li je sad pojeo vuk magarca? Knjiga po kojoj je dete učilo je izašla posle Pravopisa Matice srpske a nije usaglašena sa Pravopisom. Da li je tu sada veća greška onog ko je izdao knjigu ili onog ko uči decu i nije video izmene u Pravopisu?



tasadebeli tasadebeli 21:40 13.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

dirtyharry

Sa druge strane oni koji izdaju udžbenike moraju da vode računa šta izdaju.



Апсолутно си ту у праву.

Али у постојећој социјалној слици Србије проблем и јесте у томе што ученици врло, врло често имају код себе старија издања тих уџбеника која су свакако са грешкама. (Рекох, наслеђују од старијих.) А наставник треба и то да има у виду.

Заиста је одговорност на наставнику ту потпуна. Он је ту прва карика у ланцу између детета и знања. Не може уџбеник да преузме ту улогу прве карике.

Овај колега каже да се дете спремало из уџбеника.

Моји ученици се пре свега спремају на часовима додатне наставе, радимо тестове, подучавам их... Уџбеник је само помоћно средство за учење код куће.

А на тим часовима додатне наставе имаш итекако много времена да их научиш шта је правилно написано. Наравно, под условом да држиш часове додатне наставе и да и сам знаш шта је правилно.

Најлакше је овако после свега дизати прашину по медијима. Па свако од нас познаје понеког новинара који би му врло радо изашао у сусрет објављујући овакву "сензационалистичку" вест.

А ево, покушаћу то са грешком да ти објасним овако:

Некада смо народне епске песме делили у циклусе. Данас се оне деле у тематске кругове. Мислим, подела је иста, али је само промењена терминологија. И та промена је од пре неколико година.

Ја сам у раду на часу са мојим ученицима користио и нека старија издања тумачења књижевних дела која су само прештампавана са новом годином издања. И у тим издањима још увек песме деле на "циклусе".

И шта је требало? Да ћутим и да не кажем деци да је то промењено због тога што тако то пише у књизи из које читамо на часу?

Разумеш сада зашто мислим да је одговорност најпре на наставнику. Па ниједан уџбеник није Свето писмо, па да га се држимо к'о пијани плота на часу.

Izgleda da su mene zavrnuli za 22,22 dinara. Uvek sam se pitao kome idu one 22 pare?


Много, друже, тражи паре назад!

Купих овај мој примерак у Књижари Александар Белић у Коларчевој задужбини. Изгледа да мени нису узели тај намет од 22,22 динара за пословођино пиво у кафани Коларац после радног времена.
Atomski mrav Atomski mrav 21:59 13.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Knjiga po kojoj je dete učilo je izašla posle Pravopisa Matice srpske a nije usaglašena sa Pravopisom.

Ako je verovati Bljucu, to nije novo izdanje nego je preštampano izdanje iz 2013. godine. Ipak, neko je odobrio da se ta knjiga upotrebljava u nastavi a da očigledno nije prethodno proverio da li je u skladu sa novim Pravopisom a trebalo je... javašluk, pa to ti je. Kako god pogledaš, struka je ovde zakazala.

Ovakvi problemi nisu ništa novo. I ja sam na republičkom takmičenju iz Energetske elektronike satima nakon završetka takmičenja morao da zajedno sa svojim profesorom ubeđujem komisiju da su mi neopravdano zakinuli bodove jer:
a) sam pitao dežurnog profesora da li je dozvoljeno zaokružiti više od jednog odgovora a on je odgovorio potvrdno
b) su svi moji odgovori bili tačni ali je njihov "ključ" podrazumevao samo po jedan tačan odgovor
Pri tome niko iz komisije nije umeo da proveri jesu li svi odgovori tačni (što je u stanju svako ko je u 4. razredu srednje elektrotehničke škole a kamoli diplomirani inženjer).

Baš u tom Bljucu je pre nekoliko meseci bio neki test o poznavanju pravopisa i ja sav važan uzmem da ga popunim i skontam da bih jedva dobio dvojku. Ili je taj test bio na nivou tog mog republičkog takmičenja, ili sam ja skoro sve pozaboravljao ili se naš pravopis toliko promenio da bih morao ponovo u osnovnu školu...

Na kraju, pitanje za Tasu - zašto je po novom Pravopisu pravilno Majka Jugovića a ne majka Jugovića?
dirtyharry dirtyharry 22:12 13.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

А на тим часовима додатне наставе имаш итекако много времена да их научиш шта је правилно написано. Наравно, под условом да држиш часове додатне наставе и да и сам знаш шта је правилно.


Pretpostavljam da je nastavniku lakše da prati, ja znam da sam se nekad nervirao isto kada sam trebao da idem na republičko iz gramatike da su menjali pravopis, pa nisam mogao da pohvatam gde su izmene. Ni moj profesor tada se nešto nije pretrgnuo da tu asistira.

Isto jedno pitanje za nešto što mi nije jasno. Da li se zna, ili je propisano da je Pravopis Matice srpske ono što treba da se prati?
tasadebeli tasadebeli 22:44 13.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Atomski mrav

Na kraju, pitanje za Tasu - zašto je po novom Pravopisu pravilno Majka Jugovića a ne majka Jugovića?




dirtyharry

Isto jedno pitanje za nešto što mi nije jasno. Da li se zna, ili je propisano da je Pravopis Matice srpske ono što treba da se prati?



Одговорићу вам обрнутим редом на питања.

Правоопис српскога језика Матице српске, екавско издање, из 2011. јесте и једино што је прописано у Србији да се прати. Урађено је и ијекавско издање пре две године због Републике Српске понајвише.

На жалост, још увек није урађено школско издање тог Правописа, оно прилагођено ученицима какво смо имали за претходни Правопис из 1993, као и онај пре њега из 1960. док смо били српскохрватски језик.

Сећате се можда тих школских издања из времена када сте били ђаци? Она су била броширана и прилагођена школској употреби и много јефтинија од овог тврдо укориченог издања. (Мислим да је школско издање Правописа из 1993. коштало 230 динара.)

И не признају се никакви приручници приватних издавача, прилагођена издања сумњивог порекла итд. Без обзира колики рабат од продаје по школама добијали наставници.

А зашто Мајка Југовића?

То ти је тачка 42. у Правопису која каже овако:

42. Великим словом пишу се имена из уметничких дела (нпр. из књижевности и филмова), 'симболичка' имена личности из јавног деловања и сл.

Божић Бата, Баш-Челик, Ружно Паче, Косовка Девојка, Мајка Јевросима, Стари Вујадин, Мајка Храброст, Гвоздена Леди, Фра Брне, Мајка Југовића, Милић Барјактар, Мајка Храброст итд.


(Ето ти, ја погреших тамо код Бабмилоша јербо сам писао Милић барјактар по навици од раније. Ни ја не бих прошао на републичку Књижевну олимпијаду.)

Надам се да ти је овај цитат из Правописа одговорио на питање?

Реч је о имену из уметничког дела.
dirtyharry dirtyharry 22:52 13.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

На жалост, још увек није урађено школско издање тог Правописа, оно прилагођено ученицима какво смо имали за претходни Правопис из 1993, као и онај пре њега из 1960. док смо били српскохрватски језик.


Misliš nije urađeno nešto ovako:



Ja kad sam učio nekad bila je ova aktuelna, ali je povez toliko bio loš, da sam jurio listove svud redom. Ne sećam se sad koliko je koštala, ali imam neki osećaj da su me i tu zeznuli.
tetris tetris 23:23 13.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Некада смо народне епске песме делили у циклусе. Данас се оне деле у тематске кругове.

Da li možda znaš koje je objašnjenje iza ove promene? Šta je falilo ciklusima da bi postali tematski krugovi (ili šta to tematski krugovi bolje klasifikuju nego ciklusi)?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 23:27 13.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију


А зашто Мајка Југовића?

То ти је тачка 42. у Правопису која каже овако:

42. Великим словом пишу се имена из уметничких дела (нпр. из књижевности и филмова), 'симболичка' имена личности из јавног деловања и сл.

Божић Бата, Баш-Челик, Ружно Паче, Косовка Девојка, Мајка Јевросима, Стари Вујадин, Мајка Храброст, Гвоздена Леди, Фра Брне, Мајка Југовића, Милић Барјактар, Мајка Храброст итд.



Aman to je tako logično, da ne znam koji su moroni uopšte i pisali po čitankama drugojačije.

A test, aman hebeš i test i malu koja nije "prošla" (i ne treba, jerbo samo mehanički buba ) Nije kriva mala što uči iz knjiga koje joj daju državne "službe", ali takav je život, izvinite, tata, na ovom svetu svašta se događa (kako to lepo objasnila princeza Nađa )

Nravno, kada se ne buba, nego kada se daju odgovori "Iz života", nema padanja - kao što to lepo pokazuje Beker na pitanju ko ima pravo prvenstva u "4 way Stop sign" raskrsnici - "I live in the Bronx, it's a guy with a gun!"

               
tasadebeli tasadebeli 23:45 13.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

dirtyharry
На жалост, још увек није урађено школско издање тог Правописа, оно прилагођено ученицима какво смо имали за претходни Правопис из 1993, као и онај пре њега из 1960. док смо били српскохрватски језик.


Misliš nije urađeno nešto ovako:



Ja kad sam učio nekad bila je ova aktuelna, ali je povez toliko bio loš, da sam jurio listove svud redom. Ne sećam se sad koliko je koštala, ali imam neki osećaj da su me i tu zeznuli.


То нам је последња и још увек важећа средњошколска граматика.

Био сам студент када су је професори Станојчић и Поповић припремали, па су често са нама студентима на вежбама проверавали поједине делове.

Ту је професор Поповић покушао да у наше дотадашње школске граматике углавном рађене по оној претходној Стевановићевој граматици из педесетих и шездесетих година




уведе мало по мало Чомскијеву генеративну граматику, односно да покуша да примени неке моделе Чомског, то јест његове генеративне граматике, на српски језик.

И та граматика из које си ти учио и данас се користи у средњим школама.

Није се у међувремену појавило ништа друго за средњошколце.

А основношколских граматика је било подоста у последњих 15 година. Скоро сваки издавач има по 2 и 3 граматике различчитих аутора.

А јесте повез те граматике коју си поменуо био лош. Ја имам неко издање које су штампали на папиру који изгледа као онај некадашњи, да простиш, гузобрис који се звао Галеб. Сиви листови, онако... Фуј!

И можеш мислити када такав повез вртиш неколико година јер та граматика и јесте намењена за 1-4 разред средње школе.

П.С. - Ти си имао срећу (или несрећу? ) што сте у средњој школи граматику уопште и радили. Већина гимназијских и средњошколских професора српског граматику уопште и не ради. Само књижевност, па удри, дрљај по ликовима, композицији, темама, порукама, временској и месној локализацији радње итд.

(Сећам се када је моја сестричина из Тринаесте гимназије уписивала јапански језик, па сам морао да је учим граматику потпуно из почетка јер је за 4 године и оно из основне школе исхлапело из главе пошто њена гимназијска професорка није уопште хтела да ради граматику са њима. Само књижевност. Јер, боже мој, они са катедри за књижевност су уметници, а ми језичаре смо за њих вазда били дунђери. Оно, мешали малтер и носили цигле... )

П.П.С. - Немамо ми тих основних, да тако кажем, језичких књига много.

Извини што тролујем, али ево ти потпуни списак:

Речници:

1) Речник српскохрватскога књижевнога језика у 6 томова Матице српске/Матице хрватске из шездесетих;

2) Речник српскохрватскога књижевног и народног језика САНУ; до сада изашло 18 томова (излази од 1959, чини ми се) и стигло се до слова Т;

3) Речник српскога језика из 2007. Матице српске, једнотомни (то ти је прерађено, допуњено и осавремењено издање оног Речника од 6 томова);

Граматике:

1) Савремени српскохрватски језик 1 и 2 Михајла Стевановића из шездесетих (оно на слици);

2) Ова граматика из које си ти учио, Станојчића, Поповића и Симића, с краја осамдесетих;

3) Нормативна граматика српскога језика из 2013. годдине Матице српске коју су урадили Предраг Пипер и Иван Клајн;

Правописи:

1) Правопис српскохрватскога језика Матице српске и Матице хрватске из 1960.

2) Правопис српског језика из 1993. године Матице српске (Митар Пешикан, Јован Јерковић, Мато Пижурица); (овај Правопис је мало допуњаван и мењан почетком двехиљадитих, али ништа драстично)

3) Правопис српскога језика Матице српске из 2011. (исто тако промена ни у њему није било много)(редакторски одбор поред Пижурице су били још Дешић, Станојчић и Остојић); ијекавско издање изашло 2014.

Осим тога може се још користити Речник језичких недоумица Ивана Клајна и понеки приручник Милана Шипке и то је то.

Као што видиш, немамо ми тога много што је рађено институционално и званично као што је то и ред ако хоћемо да водимо бригу о свом језику.

Тако да ми стварно нису јасне моје колеге које кажу да је те промене немогуће испратити. Свашта!

А то што сваки Србин за себе мисли да је најпаметнији, па сваки хоће да пише по свом сопственом правопису и граматици, то је већ нека друга прича.

И она није лингвистичке природе, него пре психолошке природе.
tasadebeli tasadebeli 23:51 13.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

tetris
Некада смо народне епске песме делили у циклусе. Данас се оне деле у тематске кругове.

Da li možda znaš koje je objašnjenje iza ove promene? Šta je falilo ciklusima da bi postali tematski krugovi (ili šta to tematski krugovi bolje klasifikuju nego ciklusi)?



Не знам, извини...

Ја сам ти језичара, дунђер, као што рекох.

О циклусима и тематским круговима одлучују они уметници са катедри за књижевност.

А ја их слушам, шта ћу...
tasadebeli tasadebeli 23:59 13.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Atomski mrav


Baš u tom Bljucu je pre nekoliko meseci bio neki test o poznavanju pravopisa i ja sav važan uzmem da ga popunim i skontam da bih jedva dobio dvojku. Ili je taj test bio na nivou tog mog republičkog takmičenja, ili sam ja skoro sve pozaboravljao ili se naš pravopis toliko promenio da bih morao ponovo u osnovnu školu...



Ма све књиге су писане да би се читале, а не училе напамет. Па тако и Правопис.

Ту се увек сетим анегдоте са Правног факултета о једном професору Правног факултета, који је обарао све студенте зато што су му рецитовали напамет први члан Устава.

Испит је положио онај студент који се досетио да са професорове катедре, уз извињење и молбу, позајми професоров примерак Устава, да га отвори и да га прочита наглас.

Професорово образложење је било:"Тако треба! Јер закони су писани да би се читали, а не да би се учили напамет!"

Није ни ово лоше за вежбање. У часовима доколице.

Правопас (ЛИНКЛИНКЛИНК)

Онако, уз кафицу...
dirtyharry dirtyharry 00:07 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

П.С. - Ти си имао срећу (или несрећу? ) што сте у средњој школи граматику уопште и радили. Већина гимназијских и средњошколских професора српског граматику уопште и не ради. Само књижевност, па удри, дрљај по ликовима, композицији, темама, порукама, временској и месној локализацији радње итд.


Moš' li bre ti mene da zamisliš kao elektrotehničara automatike kako utepujem tamo iz gramatike sve one jezičare iz gimnazije? Nama su se svi profesori jezika menjali, svake godine, tako da smo imali svašta. Jedne godine kada sam naučio tu gramatiku od korica do korica, kao što ti reče napamet, smo imali jednog indijanca kod koga smo samo gramatiku radili. Naučili smo par pesmica usput. Ništa se veće nije čitalo ali je gramatika rađena do u sitna crevca.
Uslov je bio ko hoće 5 za kraj godine mora da se prijavi za takmičenje iz srpskog, a onda se nas par entuzijasta mačevalo sa dotičnim indijancem što se tiče znanja iz gramatike preko cele godine.
Ja kao i ovo dete gore nisam išao na republičko za jedan poen, ali to je bilo zbog mog lapsusa .
Tada is išlo na broj poena, ne oni koji su prvi, nego svaki krug takmičenja diže prag za par poena. Za republičko je trebalo da se ima 18 a ja sam napabirčio 17, te sam tako razočarao profesora
tasadebeli tasadebeli 00:20 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

dirtyharry

smo imali jednog indijanca kod koga smo samo gramatiku radili.



Ето видиш!

То и ја покушавам сваке године да објасним овим мојим клинцима које чека упис у средњу школу.

Постављају ми питања типа: Која је школа најтежа? Која има највиши критеријум? Која је набоља? итд.

Одговарам им да то уопште не зависи од школе, него од професора који ти западне.

Ја сам као Шуваров усмерењак за 4 године похађао три школе: Хемијску школу, Тринаесту гимназију и Земунску гимназију.

И најбољу професорку српског сам имао тамо где би се то по репутацији школе могло најмање очекивати - у Хемијској.
dirtyharry dirtyharry 00:24 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

A fora kod nas je bila da smo sledeće godine imali zaluđenika za literaturu koji nas je terao da čitamo sve i svašta i sve je moralo da se zna, poezija sa samog početka školske godine lako je mogla da padne za odgovaranje za zaključnu ocenu, raznorazne kritike Nečiste krvi, Seoba, itd. itd. u po bela dana i noći.
Tu sam pročitao i Tihi Don (dobra knjiga, samo ga je Molohov malo udavio pri kraju sa istorijom), jedini to je opet bilo ko oće 5 i tako .
Kod tog nismo znali ni šta je subjekat a šta predikat i gramatika se nije pominjala kao najveća jeres, nužno zlo koje eto postoji.
Jukie Jukie 02:02 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

tasadebeli


То ти је тачка 42. у Правопису која каже овако:

42. Великим словом пишу се имена из уметничких дела (нпр. из књижевности и филмова), 'симболичка' имена личности из јавног деловања и сл.

Божић Бата, Баш-Челик, Ружно Паче, Косовка Девојка, Мајка Јевросима, Стари Вујадин, Мајка Храброст, Гвоздена Леди, Фра Брне, Мајка Југовића, Милић Барјактар, Мајка Храброст итд.



Majka Hrabrost a) iz romana i Majka Hrabrost b) Krugolina iz javnog delovanja
kleinemutter kleinemutter 07:13 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

јесте дужност наставника да упозори ученике на могуће грешке у уџбеницима.


Da.
Koja je to dužnost i obaveza autora udžbenika i izdavača?????
Hoćeš da zaradiš pare, onda uradi posao kvalitetno i bez greške!

U knjigama koje koristim, takođe ima grešaka.

Meni to strašno ide na živce!
To JESTE nedopustivo.

Smatram da devojčicu treba da propuste dalje!
haskel haskel 08:48 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Prosto neverovatno da se u "pravopisu" glagol batati (tj. lupati udarati..) u primeru Božić Bata, piše velikim slovom.
Inače Božić nije nikakv bata ili dečko već:

Božić štapom bata
Nosi suva zlata
Od vrata do vrata…
dirtyharry dirtyharry 09:27 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

U knjigama koje koristim, takođe ima grešaka.
Meni to strašno ide na živce!
To JESTE nedopustivo.


Slažem se, kao što rekoh pisanje knjiga je mnogo težak posao i naravno da se greške dešavaju, ali zato i treba da se priznaju.
Sećam se nekad davno kada sam se mačevao na fakultetu za matematikom i kada sam još bio entuzijasta pa sam krenuo da deljem zbirku od čuvenog Momčila Uščumlića. Hiljade zadataka i tu i tamo ima par greščica ali ti toliko vremena odnesu a za neke odeš da se konsultuješ na fakultet jer nisi siguran da li je greška kod tebe ili u rešenju.
Zeznuta stvar, sve što je teža materija sve ju je teže potvrditi.

Sada u mom poslu mesečno ilaze nove knjige sa novim stvarima koje treba da se prate ali isto tako ispod te hiperprodukcije ima i gomila djubreta koja ne znam kako je ugledala svetlost dana i ko ju je pustio napolje.
zilikaka zilikaka 09:47 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Овај колега каже да се дете спремало из уџбеника.

Моји ученици се пре свега спремају на часовима додатне наставе, радимо тестове, подучавам их... Уџбеник је само помоћно средство за учење код куће.


Moj Taso,
Ti si retka vrsta koja je u izumiranju.
Iz svog iskustva ti kažem da se deca po pravilu pripremaju sama za takmičenja. Kako znaju i umeju.

Zato se na nekim rezultatima sa takmičenja može videti da od deset prvoplasiranih, više od pola budu učenici jednog istog nastavnika.

Apsurdno ali istinito.

tasadebeli tasadebeli 10:59 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

zilikaka

Moj Taso,
Ti si retka vrsta koja je u izumiranju.












Верујем ти, Зили. Ја ипак имам увид у догађања само у мојој школи, а у њој ове три моје "девојке" из Кола српских сестара, иако су доста млађе од мене (10-15 година), ипак вредно раде са децом на тој додатној настави.

О стању у другим школама знам углавном по ономе што ми колеге из тих школа причају. А знаш и сама да нико не воли да износи свој прљав веш пред друге.
dirtyharry dirtyharry 11:09 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

tasadebeli

Верујем ти, Зили. Ја ипак имам увид у догађања само у мојој школи, а у њој ове три моје "девојке" из Кола српских сестара, иако су доста млађе од мене (10-15 година), ипак вредно раде са децом на тој додатној настави.

О стању у другим школама знам углавном по ономе што ми колеге из тих школа причају. А знаш и сама да нико не воли да износи свој прљав веш пред друге.


Ja sam tako Taso pokušavao da asistiram i pomognem srednjoj školi gde sam ja išao i izučio nauku a i gde je moj brat sada direktor. Postoji posebno i IT oblasti mnogo toga što velike firme daju na koriščenje što se tiče literature ali i softvera i online edukacije mlađih naraštaja. Benefita ima mnogo a deca bi radila nešto što je stvarno aktuelno u svetu. Da se razumemo to su programi koji su prilagođeni tom uzrastu, to nije neka naučna fantastika.
Kao i što sam znaš tako nešto nije moguće ubaciti ni kao delove redovnih predmeta (i sa tim se slažem) ali sam imao ideju za dodatnu nastavu, a onda me je bata opravio i rekao da bi to neko trebalo da radi i to dodatno. Da za to nema para i to treba da bude posebno angažovanje profesora i njegova/njena dobra volja. To je sve na engleskom pa postoji i jezička barijera (ja sam mislio da deca i u tom polju napreduju ujedno) itd.
Jeste veliki posao ali opet to neko treba da radi tako da se ovde slažem za Zlikakom srkoz

Ja sam nekada davno išao na republičko iz elektronike i tada je opet to bilo angažovanje profesora. Da toga tada nije bilo ne znam da li bismo uspeli, možda i bismo ali mnogo teže. Dosta zavisi od ljudi koji umeju da prenesu znanje a takvih nema mnogo.
tasadebeli tasadebeli 11:14 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

kleinemutter

Koja je to dužnost i obaveza autora udžbenika i izdavača?????
Hoćeš da zaradiš pare, onda uradi posao kvalitetno i bez greške!


Пре 6-7 година на неком језичком семинару у Коларцу предавач био и Владо Ђукановић. Тема му је била употреба присвојне заменице за свако лице СВОЈ/СВОЈА/СВОЈЕ итд.

Али нисам хтео опет о граматици.


Како је Владо благоглагољив, фала богу, (он и ја мртва трка) дођосмо до приче како се уџбеници издају код нас, а како у другим земљама.

Па је Владо испричао, јер је имао прилике то да види, како су у Немачкој правили уџбеник за геологију за све 4 године средње школе.

Каже, прво су написани уџбеник послали у 50 пилот школа на употребу с тим да добију повратну информацију од наставника и ученика о квалитету и употребљивости уџбеника.

После добијања повратне информације и преправки и дораде уџбеника, послали су га опет у следећих 100 пилот школа на исту процедуру.

Тек када су и одатле добили повратну информацију, прерадили су, дорадили и исправили све што треба и тако добили уџбеник за геологију од стотињак страна (!) за све 4 године средње школе са којим су онда били мирни читаву деценију у употреби.

А ти знаш да код нас то није тако. Аутори и издавачи уџбеника су један затворени круг људи у који се ретко када припушта понеко стран јер та група не жели да дели профит од продаје уџбеника ни са ким.

А профит ту, богами, и није мали.

(Зато и имамо инвестирање страног капитала у ту област у толикој мери, па некада наше домаће издавачке куће у свом власништву сада имају странци. Или су основане нове издавачке куће за уџбенике. Тако ти је, рецимо, Клетт немачки капитал преко Словенаца, БИГЗ је хрватски капитал и слично.)

Ако узмеш у обзир да у Србији сваке године имаш око 800 000 ђака узраста од 7 до 18 година у основним и средњим школама, јасно ти је о каквим се ту парама ради и о каквим шансама за зараду.

Јер уџбенике родитељи морају да купе ако желе да им деца завршавају школу, зар не?

Ја разумем тебе, Маламајко, Ти у овом случају пре свега видиш ту девојчицуи која је оштећена аљкавошћу система.

Али ако тако кренеш да попушташ сваком ученику који је оштећен због оваквих ствари (треба дати детету бод на погрешном одговору да би му се изашло у сусрет у овом случају, јел' тако?), онда ће се овај ионако потпуно рашрафљени просветни систем Србије распасти потпуно.

Због тога се не може излазити у сусрет оваквим захтевима.
Atomski mrav Atomski mrav 11:15 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Ja sam nekada davno išao na republičko iz elektronike i tada je opet to bilo angažovanje profesora. Da toga tada nije bilo ne znam da li bismo uspeli, možda i bismo ali mnogo teže. Dosta zavisi od ljudi koji umeju da prenesu znanje a takvih nema mnogo.

Siguran sam da svojevremeno ne bih stigao do republičkog takmičenja bez pomoći svojih profesora, kroz redovnu nastavu a pogotovo kroz dodatnu nastavu. Ne znam da li im je to bilo dodatno i plaćano, ne bih se iznenadio da nije ali su oni ionako bili veliki entuzijasti i na tome im veliko hvala.
Atomski mrav Atomski mrav 11:19 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Због тога се не може излазити у сусрет оваквим захтевима.

Sorry, kiddo... ti nisi ništa kriva ali ćeš ipak biti kažnjena zato što si radila onako kako su te učili. A oni što jesu krivi neće biti kažnjeni, šta više - biće plaćeni za to.

Ipak, nije sve tako crno - dok je Srbiji ovakve omladine, ne treba strepeti za budućnost Nemačke, Austrije, Švajcarske, Švedske...
tasadebeli tasadebeli 11:26 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Atomski mrav
Због тога се не може излазити у сусрет оваквим захтевима.

Sorry, kiddo... ti nisi ništa kriva ali ćeš ipak biti kažnjena zato što si radila onako kako su te učili. A oni što jesu krivi neće biti kažnjeni, šta više - biće plaćeni za to.

Ipak, nije sve tako crno - dok je Srbiji ovakve omladine, ne treba strepeti za budućnost Nemačke, Austrije, Švajscarske, Švedske...



На жалост, друже, то му на крају испадне тако.

Када дође до оваквих ствари, Serbia ипак јесте Suburbia, колико год је ми волели.

tasadebeli tasadebeli 11:45 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Atomski mrav
Због тога се не може излазити у сусрет оваквим захтевима.

Sorry, kiddo... ti nisi ništa kriva ali ćeš ipak biti kažnjena zato što si radila onako kako su te učili. A oni što jesu krivi neće biti kažnjeni, šta više - biće plaćeni za to.

Ipak, nije sve tako crno - dok je Srbiji ovakve omladine, ne treba strepeti za budućnost Nemačke, Austrije, Švajscarske, Švedske...



EDIT: А можда си приметио да већ сада у овом нашем друштву постоји једна атмосфера међу одраслима која просто захтева, још увек незванично, али је зато јавно, да сви ученици треба да имају одличан успех и све саме петице јер су то, боже мој, наша дечица, па треба ваљда да купујемо њихову љубав тако што ћемо бити попустљиви преко сваке мере и изгубити сваки критеријум за стицање знања.

Па погледај само како сваке године пред завршни испит разна удружења родитеља подигну фрку око "тешких питања" на завршном испиту.

А ако ми по школама будемо то радили тако како од нас захтева та родитељска јавност, "сучим ћемо онда сјутра пред свијет изаћи"? Са каквим људима из Србије, каквим стручњацима у тој трци која је немилосрдна?

Једна госпођа из нашег Националног ппросветног савета, универзитетски професор, у једном разговору у студију Радио Београда 2, овако је то објаснила:

"Када сам ја полагала испите, писала сам есеје као одговор на питање. Када је моја ћерка (иначе, такође универзитетски професор) полагала испите, попуњавала је празна места на линијама остављеним у већ датим реченицама у питањима. А данас мој унук полаже испите тако што заокружује A, B, или C који су му понуђени као одговори."

Госпођа је хтела да каже да су нам ионако сви критеријуми у оцењивању нечијег знања драстично опали. И тенденција ка даљем опадању постоји и даље.

И немој мислити да се ми у Србији сада у овом времену по први пут суочавамо са тиме.

Догађа се то и у другим образовним системима.

Препоручујем ову књигу објављену код нас пре скоро 30 година:




(Кажем ти, пре 30 година. Зато данас САД увозе мозгове из Индије, Кине, Русије, Пољске, Србије,... То је последица.)
dirtyharry dirtyharry 12:08 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

"Када сам ја полагала испите, писала сам есеје као одговор на питање. Када је моја ћерка (иначе, такође универзитетски професор) полагала испите, попуњавала је празна места на линијама остављеним у већ датим реченицама у питањима. А данас мој унук полаже испите тако што заокружује A, B, или C који су му понуђени као одговори."


Ne mogu više da se složim sa ovim. Sećam se da je neki američki student zalutao kod nas ovamo na fakultet. Došao dečku to u posetu negde i zalutao na elektroniku. Trenutno je bila aktuelna Matematika II, pored Matematike I i Elektronike I, najteži ispit na fakultetu.
Naravno matematičare se razmahali, 5 zatadaka pa svaki pod a), b), c), d). To sve kad znaš i kad ne grešiš, ima da se razbiješ od računa da sve uradiš.
Elem, gleda onaj dečko blanket, isprevodili mi šta treba da se radi, on gleda, gleda, gleda onako pa kaže, mislim da je za ovaj prvi zadatak rešenje pod a)

Tu mu dođe i nekako totalno poremećen sistem vrednosti u školi. Pre mnogo godina kada sam ja završavao srednju školu, imao sam sve petice, bla, bla, bla, to je još uvek bilo ono vreme kada se to cenilo koliko toliko. To je nešto značilo. Već generacija iza mene, isti smer, sve isto. Samo je jedan učenik u odeljenju imao 5 iz matematike, jedan od trideset a onda je i on bio ismejan kao budala, šta će mu to, čemu to služi, šta znači i ostalo.

А можда си приметио да већ сада у овом нашем друштву постоји једна атмосфера међу одраслима која просто захтева, још увек незванично, али је зато јавно, да сви ученици треба да имају одличан успех и све саме петице јер су то, боже мој, наша дечица, па треба ваљда да купујемо њихову љубав тако што ћемо бити попустљиви преко сваке мере и изгубити сваки критеријум за стицање знања.
Па погледај само како сваке године пред завршни испит разна удружења родитеља подигну фрку око "тешких питања" на завршном испиту.


I sa ovim se slažem do kraja. Bio sam svedok par puta baš za ovakve slučajeve kada roditelji idu da se bune za svoju decu jer su zaboga sve tačno uradila na prijemnim a zli profesori su im dali mnogo teške zadatke.
Kad sam ja polagao prijemne za srednju i fakultet, nije bilo udžbenika sa pitanjima. Spremaš sve što si radio prethodnih godina. Ako si iole kasvetan, proći ćeš a ako ne, onda žalim slučaj. Nisi dovoljno dobar.
tasadebeli tasadebeli 12:14 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

dirtyharry

a onda me je bata opravio i rekao da bi to neko trebalo da radi i to dodatno.



Видео си и сам. И ја се на овим ИКТ конференцијама које се уназад три године одржавају у Београду под покровитељством Британског савета сваки пут растужим када чујем да све околне земље (пази, не Немачка, Велика Британија итд, него Хрватска, Република Српска...) имају плаћено место администратора у својим школама, човека који уноси податке у компјутер (јер тога сада има све више, почев од личних података деце и електронских дневника, па надаље) и успут брине о софтверу итд, а да се код нас у Србији то своди на то што директор школе да додатно задужење наставницима техничког или информатике као да су ти људи по дифолту дужни да такве ствари раде бесплатно за школу.

А зашто би то радили? И претпостављам онда како се ти људи тада осећају.

То ти је као што сам се ја с муком за ових 25 година рада у школи изборио да не морам, као наставник српског, по дифолту да припремам школске приредбе са мојим колегама, наставницима музичког и ликовног. Просто, сваки директор то очекује од наставника српског и осталих, да то раде без икакве надокнаде, а ја не видим зашто.





(Јбт, туга као таква!!!)


Одавно нисмо више у самоуправном социјализму. Моје радно место треба да третирају као и свако друго радно место. Па зашто би запослени у, рецимо, Гаспрому били по дифолту дужни да праве храну за коктеле које њихова фирма организује за пословне партнере?

Е, исто то важи и за наставнике техничког и информатике од којих се просто очекује, не знам зашто, да се бесплатно баве школским компјутерима и уносом података.

Dosta zavisi od ljudi koji umeju da prenesu znanje a takvih nema mnogo.


А када је у питању пренос знања, ту си у праву. То много зависи и од самог професора, његове жеље, ентузијазма, схватања процеса учења,...
angie01 angie01 12:24 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Sorry, kiddo... ti nisi ništa kriva ali ćeš ipak biti kažnjena zato što si radila onako kako su te učili. A oni što jesu krivi neće biti kažnjeni, šta više - biće plaćeni za to.


urednica sporne citanke je Zona Mrkalj- koja je ujedno i predsednica udruzanja ili sta vec, za zastitu srpskog jezika- i kao takva angazovana u stranoj, slovenackoj izdavackoj kuci (klet) kao insajder sa imenom-sporna citanka je najprodavanija na srpskom trzistu, pored drzavnog i mnogih drugih domacih izdavaca, sto je malo cudno, da uopste bude dozvoljeno,

narocito sto njihova lektura, korektura i ostale redakcijske sluzbe ocigledno nisu bas u nekom ozbiljnom poslu- kao uostalom i kod svih privatnih izdavaca gde je se sve svodi na neku improvizaciju-da ne ulazim sada u detalje.

konkretno u ovom slucaju nisu ispostovane procedure prilikom stampanja novog izdanja, gde su svakako trebalo da se novim izmenama u pravopisu- 2012.- ispravkama pozabave svi, od urednika, autora, lektora, korektora,...pa do ZUv i ministarstva, koji daju odobrenje.

greska u citanci je materijalna, svi nabrojani su krivi i snose i odgovornost i posledice- koje NISU DEFINISANE:)))))


da ceo cirkus bude jos ludji, jedan od organizatora takmicenja u kome je posledicu ni kriva ni duzna iskusila samo ucenica- je urednica te citanke Zona Mrkalj.
angie01 angie01 12:48 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

e, da,..sada sam procitala i pismo nastavnika,...'izdavac Logos, je bio zagrebacki, pa je i njega kupila Klet, koja ima neke cudne nacine na koje, po isto tako cudnim pravilima odobravanja udzbenika, dobija prioritet.

nekako je ispalo, da drzava Srbija, njeno ministarstvo prosvete i sve propratne sluzbe, nisu zainteresovane da imaju jak, kvalitetan izdavacki sektor vezan za obrazovanje- i na drzavne jasle kace potpuno nekompetentne rukovodioce i ostale kandidate za kljucna mesta u tom sektoru, kao da zele da sve propadne i nije ih briga- dok sa druge strane dopustaju stalnu favorizovanu prolaznost stranim izdavacima, cije funkcionisanje, da ponovim, je prilicno vezano za improvizaciju bez stalne i kvalitetne redakcije-...da li treba da napomenem da se radi o velikim parama- tirazi za osnovni skolu su 70, 80, hiljada primeraka,...Zavodova zarada u velikom procentu odlazi u budzet, od stranih izdavaca ne.

toliko o brizi za nacionalne interese.
vcucko vcucko 13:10 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

tasadebeli
dirtyharry

a onda me je bata opravio i rekao da bi to neko trebalo da radi i to dodatno.



Видео си и сам. И ја се на овим ИКТ конференцијама које се уназад три године одржавају у Београду под покровитељством Британског савета сваки пут растужим када чујем да све околне земље (пази, не Немачка, Велика Британија итд, него Хрватска, Република Српска...) имају плаћено место администратора у својим школама, човека који уноси податке у компјутер (јер тога сада има све више, почев од личних података деце и електронских дневника, па надаље) и успут брине о софтверу итд, а да се код нас у Србији то своди на то што директор школе да додатно задужење наставницима техничког или информатике као да су ти људи по дифолту дужни да такве ствари раде бесплатно за школу.

А зашто би то радили? И претпостављам онда како се ти људи тада осећају.

То ти је као што сам се ја с муком за ових 25 година рада у школи изборио да не морам, као наставник српског, по дифолту да припремам школске приредбе са мојим колегама, наставницима музичког и ликовног. Просто, сваки директор то очекује од наставника српског и осталих, да то раде без икакве надокнаде, а ја не видим зашто.

Е, исто то важи и за наставнике техничког и информатике од којих се просто очекује, не знам зашто, да се бесплатно баве школским компјутерима и уносом података.

А када је у питању пренос знања, ту си у праву. То много зависи и од самог професора, његове жеље, ентузијазма, схватања процеса учења,...

Moja ćera (isto 8. razred) ponekad se zaboravi pa ubode USB u školski PC. To rešavamo tako da odnesem isti do našeg administratora u firmi da ga "razminira", a ono što je radila često pojede maca. Taj deo zaista ne razumem, da škole nemaju admina mreže zaduženog za takve stvari to je kriminal. Pa šta imaju, koji um danas može da kaže da to mesto ne treba da postoji u sistematizaciji, bem ih da prostite u usta koji god da su.

Što se tiče nesrećne Majke Jugovića, pitao sam je o čemu se radi, kaže pa to smo svi znali, naši profesori su na časovima sa nama obradili te izmene u pravopisu. Ako ona laže mene i ja lažem vas.
tetkino tetkino 14:06 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Док ја Тасо своје примере извлачим из своје куће, родбине и околине ти имаш много шири угао гледања па ме занима да ли је могуће да су деца оволике незналице:

http://www.gimnazija.mod.gov.rs/sr/upis/rezultati

2500 врлодобрих и одличних ђака, мотивисаних да проба да се упише у Војну гимназију, због сигурног посла и школовања, остварило је резултате вредне Специјалне
Олиммпијаде.

Ма и то што ништа не знају некако, али по овим резултатима пола њих су инвалиди.
angie01 angie01 14:16 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

. Све књиге које су пре тог датума (овде мислим пре свега на уџбенике) ишле на акредитацију, нашле су се у међупростору. Ученици су потом наслеђивали (према претходном Закону о коришћењу уџбеника) књиге неколико година, без обзира на измене у правопису, а издавачи су доштампавали примерке (у броју који је потраживан), без поновљене коректуре, што је, свакако пропуст, али је било неминовно, јер није потраживано ново, допуњено или измењено издање.

ovo nije tacno i dokaz da je doticna gospodja uzeta za urednika samo zbog svoje pozicije u drustvu za zastiti srpskoj jezika i da taj posao ne zna-cim dodje do izmena, narocito ovako vaznih, one se moraju uneti u udzbenik- nema nikakvog medjuprostora, jer je nesto prosto nevazece,....svako novo stampanje naredne godine je novo izdanje i podleze redakcijskoj proveri-jer se svakako menjaju podaci u impresumu, to nije nesto sto se potrazuje, nego je stvar standardne procedure- o kojoj ona pojma nema, a klet improvizuje, jer neobicnim nacinima dobija odobrenje od nasih najvisih drzavnih prosvetnih institucija.

tako da je ovo pismo smejurija i sramotno- posteno bi bilo da se devojcica vrati na takmicenje- krivica nije njena, a krivci pricaju gluposti!
Jukie Jukie 14:48 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

haskel
Prosto neverovatno da se u "pravopisu" glagol batati (tj. lupati udarati..) u primeru Božić Bata, piše velikim slovom.
Inače Božić nije nikakv bata ili dečko već:

Božić štapom bata
Nosi suva zlata
Od vrata do vrata…


Sem što 100% stanovništva prepoznaje fiktivnu osobu pod nazivom Božić Bata kao "srpskog lokalnog Deda* Mraza"

Kad sam radio na TV, jednom smo od kojekakvih isečaka iz svetskih vesti napravili celu emisiju o Deda Mrazevima širom sveta.
-Na početku priloga se vraćamo u avgust u jednu školu u Finskoj kod Severnog pola, gde su deca na raspustu ali škola nije prazna... tu Deda Mrazevi iz raznih država idu na obuku (danas bismo rekli seminar profesionalne orijentacije)
-zatim dečak u Finskoj priprema sve za doček Deda Mraza, on je prva osoba kod koje će Deda Mraz doći kad krene od Severnog pola. Čuju se praporci na irvasima, on istrči napolje, da li je to Deda Mraz? Ne, to je njegov drug koji isto ima sanke sa irvasima, on će prespavati kod njega dok čekaju Deda Mraza
-mislim da je bio još jedan Deda Mraz iz neke zemlje sa zanimljivim običajem
-ruski Deda Mraz koji ima da pređe jako veliku razdaljinu (mnogo vremenskih zona), zato mu pomaže njegova unuka Snežna Vila
-Deda Mraz u Brazilu nema bradu i debelu bundu jer je mnogo vruće, a ni sanke sa irvasima; pokloni su u kamionu a Deda Mraz se za njim vozi na motoru. Deci nije bilo žao što nije bilo snega, plesali su i jeli su sladoled



* iz treće ubodoh Deda velikim slovom, neće ruka automatski da ukuca
Jukie Jukie 15:02 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

tetkino
Док ја Тасо своје примере извлачим из своје куће, родбине и околине ти имаш много шири угао гледања па ме занима да ли је могуће да су деца оволике незналице:

http://www.gimnazija.mod.gov.rs/sr/upis/rezultati

2500 врлодобрих и одличних ђака, мотивисаних да проба да се упише у Војну гимназију, због сигурног посла и школовања, остварило је резултате вредне Специјалне
Олиммпијаде.

Ма и то што ништа не знају некако, али по овим резултатима пола њих су инвалиди.


To sve znači da su napravili dobar test koji trebi/plevi one koji im ne odgovaraju za taj profil. Kao VOJNA gimnazija, ne smeju da prime svaku šušu nego postavljaju jak prag koji propušta samo one koji će jednog dana biti prave nindže/kungfu majstori.

Većina škola prima svaku šušu koja napiše njihov smer na listi želja, jer ima previše mesta u učionicama kako bi nastavnici imali NORMU i samim tim PLATU. Onda čovek koji radi sa trogodišnjim smerom i ove godine je primio nove prvake kuka da ima samo JEDNO dete u odeljenju koje gradivo tog smera interesuje i ume to da radi, svi ostali su eto upisali taj smer jer treba da imaš neku diplomu a nikad se time nećeš baviti pa je svejedno koji ćeš smer upisati.
angie01 angie01 15:08 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Sa druge strane oni koji izdaju udžbenike moraju da vode računa šta izdaju.


tu je kriv onaj koji je potpisao odobrenje- znaci sluzbe ministarstva,

mogu ja da budem totalan laik, ali sa idejom da znam da napisem udzbenik, mogu da izdam sta god hocu i to nudim kao super stvar- da se to ne bi desilo postoje procedure, odobrenja, recenzenti, zahtevi,....

Da li je sad pojeo vuk magarca? Knjiga po kojoj je dete učilo je izašla posle Pravopisa Matice srpske a nije usaglašena sa Pravopisom. Da li je tu sada veća greška onog ko je izdao knjigu ili onog ko uči decu i nije video izmene u Pravopisu?



pravopis je promenjen 2012,...znaci da je sve posle tog datuma, a ima bilo kakve veze sa tom materijom, MORALO biti promenjeno!!!!- tu nema spora.

Stvar je u tome sto NEMA DILEME, niti medjuprostora koji potura gospodja Mrkalj kao neko neutralno, samostalno opravdanje sa kojim niko nema neke veze, a najmanje ona.
tasadebeli tasadebeli 15:44 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

angie01

tako da je ovo pismo smejurija i sramotno- posteno bi bilo da se devojcica vrati na takmicenje- krivica nije njena, a krivci pricaju gluposti!



Енџи, јесте смејурија, али трагикомична. поготово што се наставник девојчице који је први у том ланцу криваца за ово што се догодило, крив исто онолико колико је и Зона Мркаљ кривац што је допустила да се објави уџбеник са грешкама на којем је њено име као уреднице. И за мене је тај наставник и већи кривац.

Дакле, трагикомичмна смејурија и јесте у томе што се наставник, који је први у низу криваца за читаву ситуацију, јавља сада у медијима као заштитник девојчице. То нико не узима у обзир, него се сва пажња усредсређује на систем који јесте аљкав и на уредницу која је овде испала исто тако аљкава као и тај систем који она представља.

А наставника ту нико и не помиње. Он је сада медијска добрица која штити своје дете.

Е, па извини Енџи, али фуј од толиког лицемерја на свим странама!

У једној ствари је Зона Мркаљ у праву у оном писму.

У свеопштем лицемерју, мог колеге ( ), система и медија, нико не помиње да је ове године на Књижевној олимпијади проходност на републичко такмичење стекло чак 900 ученика.

Еј, Енџи! 900!

Не може Карловачка гимназија ни да прими толики број, него се ове године по први пут такмичење одржава у Карловцима и на Филолошком факсу у Београду.

Шта ћеш свима њима да кажеш ако ова девојчица буде пропуштена на републичко такмичење са грешком у тесту?

Да су њих 900 будале зато што су научили да се Мајка Југовића пише с великим почетним словом?

Хоћеш да кажеш да су наставници тих 900 ученика будале зато што су своје ученике "малтретирали", па их на време обавестили о грешкама у уџбенику и научили их то што је требало да се научи да би се стекла пролазност на републички ниво?

Хоћеш ли, на крају крајева, мени тиме да кажеш да сам ја будала зато што сам све своје ученике (не само такмичаре на Књижевној олимпијади) научио како треба то написати по важећем правопису српског језика?

Извини, Енџи, али мени читав овај случај, откада су га се медији дочепали, изгледа као лов у мутној води у којој се, на жалост, мој колега, наставник те девојчице који би требало да служи као некакав узор у понашању тим клинцима, понаша као последњи пилићар.

Једино што је ето тај пилићар потегао нека своја познанства и тако стигао у медије и дигао толику прашину око тога.

У свеопштем лицемерју мене највише боли лицемерје тог мог "колеге". Он је ипак у директном контакту са децом, у учионици.

А шта мислиш, колико је ту било оних чија су деца такође написала "Смрт мајке Југовића" с малим словом М због тога што им наставник то није рекао, а пише у уџбенику, па ипак нису ти људи потегли медије да на овакав начин перу себе пред својим ученицима.

И очигледно је неким круговима у овој Србији све то добро дошло да пљује по свему и свачему, па чак и по ономе што никако не би требало да пљујемо.

Има у том систему ипак и много људи који ваљано и добро обављају свој посао.

А овиме што се закотрљало по медијима као грудва снега са врха брда, тим људима се пљује директно у лице. Схваташ ли то?


Превише је све то лицемерно за мој укус, Енџи, превише лицемерно. Фуј!






(Енџи, све ово по медијима око тог случаја мајка Југовића - Мајка Југовића изгледа као Фарма или Парови. Схваташ ли то?)
tasadebeli tasadebeli 16:05 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

angie01


И још нешто, Енџи.

Ти знаш да ми наставници сами бирамо које ћемо уџбенике, ког издавача, користити у раду са децом.

Зашто мој колега није пре почетка ове школске године сео и прегледао уџбенике које ће користити у свом раду, па рекао:

"Нећу да користим Клетове уџбенике јер имају материјалне грешке."

Шта је чекао до краја школске године да би саопштио јавности да уџбеници које је он сам одабрао за рад са ученицима имају материјалне грешке.

Нећу да улазим у разлоге зашто мој колега то није учинио. То је његов проблем.

Али није његов проблем када због свог нерада дигне медије и јавност Србије на овакву расправу.

Због тога би требало да се постиди, а не да изграва великодушног зашштитника деце.

zilikaka zilikaka 17:09 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију


Ја ипак имам увид у догађања само у мојој школи, а у њој ове три моје "девојке" из Кола српских сестара, иако су доста млађе од мене (10-15 година), ипак вредно раде са децом на тој додатној настави.


Ima Taso uvek svetlih primera, i mnogo im hvala što uprkos svemu žele i umeju.
Mislim da bi lepo bilo da kao svetao primer ovde pomenem nastavnicu iz ovdašnje muzičke škole koja je pre više godina kod mog klipana prepoznala materijal i uspela da ga zainteresuje za solfeđo, inače uglavnom dosadan i retko omiljen predmet.
Sad su njih dvoje već tim koji je standardno plasiran najmanje u prvih troje. Gde god otišli.
I to samo zahvaljujući njenom entuzijazmu.

Atomski mrav Atomski mrav 17:23 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Због тога би требало да се постиди, а не да изграва великодушног зашштитника деце.

Slažem se. Ovo kako su mediji preneli liči na "passing the buck" - prebacivanje krivice, ali the buck stops with the teacher - on je direktno odgovoran za to što njegova učenica nije prošla na republičko takmičenje. Međutim, to ne oslobađa odgovornosti i ostale učesnike u procesu izdavanja udžbenika i njihove upotrebe u nastavi. U moje vreme smo imali udžbenike iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva (valjda se tako zvao) pa je i tu bilo grešaka (sećam se neusklađenosti udžbenika i zbirke zadataka iz fizike - pazi, to je još gore, tu nema izmena u pravopisu, gradivo za osnovne škole se nije menjalo decenijama), mogu samo da zamislim kako to sada izgleda kada udžbenike izdaje ko hoće a oni što treba da ih kontrolišu rade svoj posao aljkavo...
Atomski mrav Atomski mrav 17:51 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

На жалост, друже, то му на крају испадне тако.

Када дође до оваквих ствари, Serbia ипак јесте Suburbia, колико год је ми волели.


Meni je stvarno žao te devojčice i smatram da joj je učinjena nepravda iako je matematika jasna, dvaput ništa je ništa - crva nije ni bilo. Nepravda jer nije u pitanju neznanje ni greška već pogrešno preneseno znanje. A dete je išlo na takmičenje i trebalo je da prođe dalje... znam da su propisi i pravila neumoljivi i lepo je, stvarno lepo što je 900 dece izborilo pravo da se takmiči na republičkom takmičenju. Ipak, trebalo bi se nekako boriti i izboriti za svako takvo dete koje hoće da uči u ovom našem vremenu totalnog moralnog i intelektualnog propadanja.

angie01 angie01 17:57 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

У свеопштем лицемерју мене највише боли лицемерје тог мог "колеге". Он је ипак у директном контакту са децом, у учионици.


koliko sam iz pisma shvatila, profesor koji ga je pisao NIJE nastavnik i devojcici koja je ispala.


И очигледно је неким круговима у овој Србији све то добро дошло да пљује по свему и свачему, па чак и по ономе што никако не би требало да пљујемо


izvini, kome je i kakav interes da pljuje sada nabedjeno po necemo sto ima gresku tipa- da glavna osoba u sistemu, snosi krivicu za gresku koja se dogodila, ali se pravi luda?



Ти знаш да ми наставници сами бирамо које ћемо уџбенике, ког издавача, користити у раду са децом.


tako bi trebalo da bude, ali u praksi se to radi na mnogo popularniji nacin- ko vise da, i to obicno zavrsi direktor,...kako je moguce da je ovaj sporni udzbenik najprodavaniji u svojoj kategoriji u zemlji?...koliko sam cula, Klet se najvise trudi oko tih specijalnih uslova kod odabira.

(ps- u mom licnom slucaju, svaki put kada smo kao razred, negodovali za bilo koji udzbenik, dobijali smo odgovor od svakog nastavnika, da nije on birao i odmahivanje rukom, prevrtanje ocima,...)


ne znam zato ti ovaj slucaj prevodis na sebe- eto, ja sam budala , kao svi koji su svoje djake naucili, upozorili,...meni je ovde problem upravo to sto sam navela, gde je glavni krivac ministarstvo i propratne sluzbe,-jer ako je klet samo prestampavala udzbenik, bez da je ispostovala zakonske procedure, kako nespretno objasnjava losa urednica, prevodeci celu stvar da nije ni trazeno????, onda nesto opasno nije u redu, jer to kako je ona objasnila, nije moguce bez krsenja zakona-...jer izvini, mozda je nastavnik i rekao kako treba, a dete kada se sprema prosto automatski usvoji onako kako pise u knjizi, prosto po nekom automatizmu veruje onome kako stoji u udzbeniku.
Atomski mrav Atomski mrav 18:20 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

koliko sam iz pisma shvatila, profesor koji ga je pisao NIJE nastavnik i devojcici koja je ispala.


http://www.blic.rs/vesti/drustvo/protestno-pismo-sarinog-nastavnika-ministre-hitno-ispravite-nepravdu/23bf9r0

P.S. Nastavnik ovde tvrdi da nije 900 učenika prošlo na republičko takmičenje, već samo 338... otkud sad tolika razlika?
emsiemsi emsiemsi 18:41 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Atomski mrav

...

Na kraju, pitanje za Tasu - zašto je po novom Pravopisu pravilno Majka Jugovića a ne majka Jugovića?

Највероватније због тога да би неко на тој генијалности могао да докторира --- не верујем да постоји друго објашњење.
angie01 angie01 18:44 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

e, atomski, ja sam procitala celo pismo na nekom sajtu-NA KOME SE ONO VISE NE POJAVLJUJE, gde je, koliko se secam, pisalo da on nije njien nastavnik,...e sad, hebemliga,....znaci, bilo je postovano pismo u kompletu, a ne novinarske interpretacije,

ako neko moze da nadje negde drugde?
emsiemsi emsiemsi 18:46 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

tasadebeli
zilikaka

Moj Taso,
Ti si retka vrsta koja je u izumiranju.












Верујем ти, Зили. Ја ипак имам увид у догађања само у мојој школи, а у њој ове три моје "девојке" из Кола српских сестара, иако су доста млађе од мене (10-15 година), ипак вредно раде са децом на тој додатној настави.

О стању у другим школама знам углавном по ономе што ми колеге из тих школа причају. А знаш и сама да нико не воли да износи свој прљав веш пред друге.

Мени, али сада баш без зајебанције, ипак није јасно колико ТасиДебелом траје дан --- онолике чаршафе не може написати човек који има само десет прстију.
angie01 angie01 18:47 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографијуjavascript:

atomski, nasla sam,

PISMO NASTAVNIKA

Тој ученици не предајем и не пишем вам из било каквих личних побуда, али непристојно би било да се не огласим у име свих нас који стојимо испред ученика и морамо да слежемо раменима – због туђих недостатака.
dirtyharry dirtyharry 18:47 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

ako neko moze da nadje negde drugde?


Ovde u otvorenom pismu kaže da nije njen nastavnik
emsiemsi emsiemsi 18:48 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

dirtyharry
tasadebeli

Верујем ти, Зили. Ја ипак имам увид у догађања само у мојој школи, а у њој ове три моје "девојке" из Кола српских сестара, иако су доста млађе од мене (10-15 година), ипак вредно раде са децом на тој додатној настави.

О стању у другим школама знам углавном по ономе што ми колеге из тих школа причају. А знаш и сама да нико не воли да износи свој прљав веш пред друге.


Ja sam tako Taso pokušavao da asistiram i pomognem srednjoj školi gde sam ja išao i izučio nauku a i gde je moj brat sada direktor. Postoji posebno i IT oblasti mnogo toga što velike firme daju na koriščenje što se tiče literature ali i softvera i online edukacije mlađih naraštaja. Benefita ima mnogo a deca bi radila nešto što je stvarno aktuelno u svetu. Da se razumemo to su programi koji su prilagođeni tom uzrastu, to nije neka naučna fantastika.
Kao i što sam znaš tako nešto nije moguće ubaciti ni kao delove redovnih predmeta (i sa tim se slažem) ali sam imao ideju za dodatnu nastavu, a onda me je bata opravio i rekao da bi to neko trebalo da radi i to dodatno. Da za to nema para i to treba da bude posebno angažovanje profesora i njegova/njena dobra volja. To je sve na engleskom pa postoji i jezička barijera (ja sam mislio da deca i u tom polju napreduju ujedno) itd.
Jeste veliki posao ali opet to neko treba da radi tako da se ovde slažem za Zlikakom srkoz

Ja sam nekada davno išao na republičko iz elektronike i tada je opet to bilo angažovanje profesora. Da toga tada nije bilo ne znam da li bismo uspeli, možda i bismo ali mnogo teže. Dosta zavisi od ljudi koji umeju da prenesu znanje a takvih nema mnogo.

Сагласан !
Препорука !
emsiemsi emsiemsi 18:57 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

angie01
e, da,..sada sam procitala i pismo nastavnika,...'izdavac Logos, je bio zagrebacki, pa je i njega kupila Klet, koja ima neke cudne nacine na koje, po isto tako cudnim pravilima odobravanja udzbenika, dobija prioritet.

nekako je ispalo, da drzava Srbija, njeno ministarstvo prosvete i sve propratne sluzbe, nisu zainteresovane da imaju jak, kvalitetan izdavacki sektor vezan za obrazovanje- i na drzavne jasle kace potpuno nekompetentne rukovodioce i ostale kandidate za kljucna mesta u tom sektoru, kao da zele da sve propadne i nije ih briga- dok sa druge strane dopustaju stalnu favorizovanu prolaznost stranim izdavacima, cije funkcionisanje, da ponovim, je prilicno vezano za improvizaciju bez stalne i kvalitetne redakcije-...da li treba da napomenem da se radi o velikim parama- tirazi za osnovni skolu su 70, 80, hiljada primeraka,...Zavodova zarada u velikom procentu odlazi u budzet, od stranih izdavaca ne.

toliko o brizi za nacionalne interese.

Ја сам чуо да ова, тј. Тинде Ковач Церовић, дрма ко медо плотом у том министарству просвете. Ако нас та не описмени, неће нико.
angie01 angie01 18:58 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

dirtyharry


tnx!
angie01 angie01 19:04 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Dosta zavisi od ljudi koji umeju da prenesu znanje a takvih nema mnogo.




to je jedino vazno!!!

godinama vec tvrdim, da ovaj isti nesrecni program, razlicitim nastavnicima drugacije sluzi- jedni se potrude da deca nauce ono vazno, trude se i stalo im je da izadju sa nekim znanjem, pa se usresrede na bitno, a onaj visak dodaju informativno, a ima i onih koji slepo izdiktiraju sve kako pise, bez da ih je briga da li su i koliko djaci shvatili- vazno je da oni budu administrativno pokriveni.

taj program, kakav god da je- samo je kostur, sve ostalo zavisi od pristupa nastavnika.
Atomski mrav Atomski mrav 19:11 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Eto, po Bljucu ispada da autor tog pisma predaje toj devojčici. On naravno krivicu potpuno svaljuje na Društvo za srpski jezik i izdavačku kuću Klett i smatra da je nešto ispravno ako tako piše u udžbeniku. To mi je malo čudno, valjda bi nastavnici srpskog jezika morali da nakon 4 godine od usvajanja novog Pravopisa znaju da u tom i tom udžbeniku postoji greška, tj. da nije u skladu sa novim Pravopisom.

U ovom članku saznajemo da je isti problem postojao na takmičenju i prošle godine, kada je jedna učenica iz Bačke Topole zbog istog pitanja (i istog odgovora na to pitanje) takođe "izvisila" za učešće na republičkom takmičenju:

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/sramota-niko-da-se-izvini-pismenoj-devojcici/4387b8f

Pretpostavljam da ni tada ta učenica nije bila jedina koja je napravila takvu grešku i eto za godinu dana niko nije reagovao, kako neko ko je odgovoran za takmičenje i udžbenike nije skontao da udžbenik koji je izdat pre 9 godina i koji se još uvek doštampava nije u skladu sa novim Pravopisom srpskoga jezika? Neko je trebalo to da uradi još 5 godina ali nije. Javašluk zbog kojeg vredna deca trpe.
angie01 angie01 19:36 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

On naravno krivicu potpuno svaljuje na Društvo za srpski jezik i izdavačku kuću Klett i smatra da je nešto ispravno ako tako piše u udžbeniku.


u pravu je- sve sam vec objasnila,

cim se promeni neko pravilo ili zakon i oni stupe na snagu, svi koji ucetvuju u tom nekom sistemo moraju da to nesto izmene- u bilo kojoj oblasti.

ove je jos ispalo da je urednica sporne knjige, predsednica drustva za ocivanje srpskog jezika i jedan od organizatora takmicenja- jedna osoba, koja daje neko belasvo objasnjenje za svoju gresku, kojim prakticno kaze da krsi zakon- znaci, ni jedna izdavacka kuca ne moze da dostampava- svake godine kada se ponovo stampa stari rukopis, to je NOVO izdanje, gde se MORAJU ispraviti greske, menja se impresum, znaci, MORA da prodje kroz ruke urednika, lekrotora, korektora..., da urednik pre svega, naznaci pronadjene materijalne greske,...sto sve ona nije ucinila.

Ako je ona znala da po novom pravopisu treba da stoji veliko M, ona je kao urednik MORALA to da ispravi u udzbeniku koji uredjuje- o tome se radi, a ZUV je morao da proveri sve rukopise koje je odobrio, da li su ispravljene sve stavke po novim pravilima.
Atomski mrav Atomski mrav 19:48 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Slažem se, napisao sam da se slično dogodilo i prošle godine, da je Pravopis izmenjen pre 6 godina i da do sada niko nije našao za shodno da uskladi udžbenike sa tim, samo ne mislim da krivica leži potpuno na njoj. Kako su ostala deca znala da treba da se napiše "Smrt Majke Jugovića" i pored toga što u udžbeniku ne piše tako? Ko je njih to naučio, tj. objasnio im kako se ispravno piše i zašto deci koja nisu napisala "majka" sa velikim M nije to objašnjeno u školi?
angie01 angie01 20:02 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Ko je njih to naučio, tj. objasnio im kako se ispravno piše i zašto deci koja nisu napisala "majka" sa velikim M nije to objašnjeno u školi?


mozda su ona pogresila:)),..salim se,..verujem da su svi nastavnici deci to predavala i objasnila,...pa sad, neko je i izricito podvukao, neko nije, takodje, te greske nema u svim citankama- nekih drugih izdavaca koje koriste neke druge skole kao izabrane,....ali je skoro pravilo, da kada se spremas za neko takmicenje, da ti je osnovna literatura ono na sta se oslanjas-mislim ne moze sada niko da kaze, da l je, kada se ova devojcica preslisavala, jednostavno previdela ono sto joj je nastavnik rekao- jer drugacije pise u udzbeniku, kome bi po difoltu trebalo da veruje.
angie01 angie01 21:25 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

jer drugacije pise u udzbeniku, kome bi po difoltu trebalo da veruje.


i da-udzbeniku, kome je glavni supervizor osoba koja je glavna u drustvu za zastitu Srpskog jezika, a i kljucna osoba za takmicenje za koje se priprema...pa kome ce drugom nego onome sto upravo tu pise?!
gedza.73 gedza.73 22:02 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

tasadebeli
Тек када су и одатле добили повратну информацију, прерадили су, дорадили и исправили све што треба и тако добили уџбеник за геологију од стотињак страна (!) за све 4 године средње школе са којим су онда били мирни читаву деценију у употреби.

Budi bog s nami, Taso.
To bi moglo da se odrazi kod nas na sve sektore a ljudi se već uhodali.
Prvo asfaltiraš put. Onda kopaš rupe za kanalizaciju pa okrpiš te delove. Posle dva meseca se postavljaju kablovi, pa opet Jovo nanovo.
Neko se seti ivičnjaka pa se put ili proširuje, ili sužava dok se ne odradi i to.

Eno na ulazu u Kragujevac. Samo zvekeću točkovi po poklopcima šahti. Jedan niži, drugi viši, neki nakrenut na levo i u dubinu, neki na desno i malo štrči.

Kao poligon. Dok stigneš do Petrovca sto te znojeva oblije.
gedza.73 gedza.73 22:07 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

tasadebeli
Па погледај само како сваке године пред завршни испит разна удружења родитеља подигну фрку око "тешких питања" на завршном испиту.

А ако ми по школама будемо то радили тако како од нас захтева та родитељска јавност, "сучим ћемо онда сјутра пред свијет изаћи"? Са каквим људима из Србије, каквим стручњацима у тој трци која је немилосрдна?

Jedna učiteljica (ona mi i ispričala ovo) vodila decu u radionicu koja se bavi obradom metala.
Sad klinci mali, pa im ona buka i miris ulja malo zasmetali
-Eto, vidite, ako ne učite sutra ćete i vi ovako da radite.

Otkud ona maksima 'učite da ne bi radili' dobila toliko na popularnosti nikako da mi uđe u glavu. Sv emi deluje da treba obrnuto.


tasadebeli tasadebeli 22:24 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Atomski mrav


angie01



Све ово што сте вас двоје написали у овом низу коментара слаже се са оним што сам написао још у оном првом мом кментару на овај пост Прљавог Харија.

Тамо је и линк за писмо које је написала Зона Мркаљ када је видела да је од свега што је она рекла (каже да је разговор са новинарком трајао 25 минута) Бљуц објавио 5 редова, и то баш оно што је потребно да би се тензија још више подигла.

И у том писму објављеном на сајту Друштва Зона Мркаљ каже да се ове године на републички ниво Књижевне олимпијаде пласирало 900 ученика.

Рачунам да организатор такмичења зна боље цифру такмичара од наставника који тврди да се пласирало 338 ученика.

Једино не могу да се сложим са Енџи да ту ученицу сада треба пропустити на виши ниво такмичења зато што су у систему сви аљкаво отаљавали свој посао: њен наставник, издавачка кућа, уредник уџбеника, надлежне инстутитуције које издају одобрење таквом уџбенику итд.

Но, добро... Не знам колико ви знате о Књижевној олимпијади.

То је релативно младо такмичење (за разлику од оног традиционалног граматичког такмичења које је постојало још док смо ми ишли у школу, а Друштво за српски језик га организује последњих 25 година). Одржава се тек четврту годину заредом. Што ће рећи да су и самим организаторима такмичења (Друштво за српски језик и књижевност Србије) многе ствари ту нове.

Довољно је да вам кажем да када са децом у школи вежбам за граматичко такмичење, имам огроман корпус тестова од претходних такмичења која се одржавају већ дуго.

А за Књижевну олимпијаду имам само три претходна теста из три претходне године, па се ту довијам.

Вероватно и сами организатори још прикупљају ту искуства у много чему, од организације до саме израде тестова.

Али нисам хтео да овиме што вам испричах оправдавам било кога. Само да вам кажем да је Књижевна олимпијада заиста младо такмичење за које је Друштво за српски језик успело да се избори код надлежних после много напора.

И да није ни чудо што је и прошле и ове године ту дошло до оваквих неспоразума јер кажем, ово је тек четврта година да се то такмичење уопште и одржава.

Ево вам линкови за тестове са окружног (градског) граматичког такмичења (оног са дугогодишњом традицијом јер је Друштво за српски језик организатор тога већ 25 година) и са окружног (градског) нивоа Књижевне олимпијаде чисто да упоредите питања, односно врсту градива које се ту увежбава.

Тестови су за осмаке јер се граматичко такмичење одржава 5-8 разреда основне и средњошколци, а на Књижевној олимпијади учествују само седамци и осмаци, те средњошколци.


Окружно (градско) такмичење 2015/2016 - граматика и језичка култура, 8. разред (ЛИНК)

Окружно (градско) такмичење Књижевна олимпијада, 8. разред (ЛИНК)


Ето, чисто мало да се упознате како изгледају тестови.
tasadebeli tasadebeli 22:25 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

И добро, Енџи. Ти кажеш да схватам то све некако лично.

Па схватам лично, у праву си.

Али нека буде по твоме. Нека пропусте ову девојчицу на републички ниво иако није постигла захтевани праг знања, али не њеном кривицом.

А знаш шта ћу ја да урадим.

Сутра идем у редакцију Бљуца да се побуним што моје дете, иначе прошлогодишњи градски првак граматичког такмичења за седмаке са максималним бројем од 20 бодова и учесник републичког такмичења у Тршићу) није и ове године прошао на републичко такмичење (фалио му као и овој девојчици само један бод) зато што је као одговор на 19. питање написао само

ПРИЛОШКУ

уместо да напише

(ПРИЛОШКЕ) ОДРЕДБЕ (ЗА ВРЕМЕ)

(Ово у заградама може, а и не мора.)

Дакле, дечак је написао као одговор на линији

ПРИЛОШКУ

а по кључу треба да стоји

ОДРЕДБЕ.

Дете је тако написало јер сам му ја рекао да све врсте зависних реченица осим односних и изричних имају ПРИЛОШКУ функцију. И тако пише и у уџбенику.


Идем ја сутра одмах у Бљуц да дигнем прашину око тога, па да моје дете и ја и ове године путујемо у Тршић.

А? Шта мислиш?

Хоће ли ми проћи то јајарење?
dirtyharry dirtyharry 22:36 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Идем ја сутра одмах у Бљуц да дигнем прашину око тога, па да моје дете и ја и ове године путујемо у Тршић.
А? Шта мислиш?
Хоће ли ми проћи то јајарење?


Nemoj bre Taso ko Boga te molim. Pa kako posle da napišem blog ponovo. Ajde ovo za majka/Majka u naslovu narod i može da razume, a šta da stavim tamo kod tebe?
Vidiš da se i za ovo ne može raspravimo .

tasadebeli tasadebeli 22:39 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

dirtyharry
Идем ја сутра одмах у Бљуц да дигнем прашину око тога, па да моје дете и ја и ове године путујемо у Тршић.
А? Шта мислиш?
Хоће ли ми проћи то јајарење?


Nemoj bre Taso ko Boga te molim. Pa kako posle da napišem blog ponovo. Ajde ovo za majka/Majka u naslovu narod i može da razume, a šta da stavim tamo kod tebe?
Vidiš da se i za ovo ne može raspravimo .







Ма ја само да покажем Енџи колико је у овом случају око којег се води тако жучна јавна расправа бесмислен тај захтев да та девојчица пошто-пото прође даље.
dirtyharry dirtyharry 22:40 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Jedna učiteljica (ona mi i ispričala ovo) vodila decu u radionicu koja se bavi obradom metala.
Sad klinci mali, pa im ona buka i miris ulja malo zasmetali
-Eto, vidite, ako ne učite sutra ćete i vi ovako da radite.
Otkud ona maksima 'učite da ne bi radili' dobila toliko na popularnosti nikako da mi uđe u glavu. Sv emi deluje da treba obrnuto.


Nema ti tu pravila prijatelju. Moj brat banderaš kada je svojevremeno bio na fakultetu, su ih vodili profesori da obilaze hidroelektrane, Vrle i ostale. Desilo se tamo negde da je čovek koji je doktorirao jedini umeo da opravi transformator ogromne snage, veličine sobe, i taj jadnik je pričao tamo da se nabio ispod, tu naravno ulja na tone, sve onako zamazan a pored neka majka vodila dete pa stala da mu priča onako prekorno, eno vidi onog čiku tamo i ti ćeš tako da radiš ako ne budeš učio školu a on čovek doktor nauka
Šta da radiš, ko ga bio po ušima da zna mnogo


tasadebeli tasadebeli 23:40 14.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

tetkino
Док ја Тасо своје примере извлачим из своје куће, родбине и околине ти имаш много шири угао гледања па ме занима да ли је могуће да су деца оволике незналице:

http://www.gimnazija.mod.gov.rs/sr/upis/rezultati

2500 врлодобрих и одличних ђака, мотивисаних да проба да се упише у Војну гимназију, због сигурног посла и школовања, остварило је резултате вредне Специјалне
Олиммпијаде.

Ма и то што ништа не знају некако, али по овим резултатима пола њих су инвалиди.



А максимални број бодова на тестовима је 20? Јесам ли добро схватио?

И то ти је резултат опадања критеријума за оцењивање наученог. Дугогодишњег опадања критеријума.

Пази овако...

Моја жена (професор енглеског у средњој школи) реши да уради један мали експеримент.

Прошле године да својим ученицима тест какав је давала школске 1994/1995. године и са истим критеријумом за оцењивање.

И док су њени ђаци од пре 20 година имали на том тесту по једну-две јединице у одељењу, ови ђаци из 2014/2015. године су постигли просечну оцену (пази, сви њени ученици) од 1,4 на том тесту са истим критеријумом за оцењивање као и пре 20 година.

Знаш како то изгледа у школи моје жене?

Они неког ученика оборе на поправни испит. Дође дете на поправни, не изговори ни реч. дају му јединицу, треба да понавља разред.

И онда почиње игранка.

Родитељ уложи жалбу, дође инспекција из Министарства, тражи циљано, па и нађе неку ситну омашку у процедури (најчешће папирологија) и поништи оцену са поправног испита, те наложи нови поправни испит.

Изађе дете опет на поправни, овај пут пред другом комисијом, али свеједно, дете ни да бекне и опет добије јединицу. И опет исти поступак: жалба, инспекција, поништавање оцене.

И тако се то понавља неколико пута док се не изређају сви професори који уопште и могу да буду у комисији на поправном. Онда се доводе професори из друге сродне стручне школе, најчешће унапред "препарирани" за то шта се тражи од њих. Дете на крају добија двојку иако није рекло ни реч на поправном испиту и уписује наредну годину средње школе негде у децембру.

Све време док та игранка траје, иде и притисак на професоре преко веза и везица, локалне заједнице, па неки пут и отворених претњи и анонимних телефонских позива.

За последицу таквог стања већ неколико година уназад, већина колега у школи моје жене је и престало да закључује јединице на крају године и снизило је критеријуме за оцењивање до бесмисла. Смучило им се да само себи стварају проблеме тиме што ће бити реални у оцењивању.

Е, сад ако је тако у средњој стручној школи (не знам какви то "стручњаци" из ње излазе), шта мислиш како је по основним школама?

А Војна гимназија је ипак Војна гимназија. Они не спуштају своје критеријуме јер праве стручњаке за које би такво снижавање критеријума могло сутра на бојном пољу да значи смрт, а о последицама по државу и да не причамо.

Или, још једноставније речено:

На сву срећу, на Војну гимназију ова педагошко-психолошка клика на челу са Тинде Ковач Церовић која је алфа и омега нашег Министарства и читавог система образовања са својим "реформаторским" небулозама већ 15 година уназад нема ама баш никаквог утицаја. Барем до сада...

(Емси је у праву када је у једном коментару поменуо тај генератор истинске кризе нашег образовног система.)

А о физичким способностима деце у том узрасту за упис у Војну гимназију боље и да не причамо.

Биће ти јасно ако ти кажем да у свакој генерацији имам у одељењу барем по 4 дечака и 2 девојчице који су већ у 6. разреду тежи од мене (али не и виши) и за које, када их видим док трче ходником за време одмора при чему свака рука и нога своју политику води, помислим:

"Господе боже, само немој да падну док овако трче."

Већина их се скоро никаквим спортом и не бави. И не друже се и не излазе на улицу да се играју. Углавном седе код куће и буље у сокоћала.

И број такве деце ми се сваке године повећава.

Ја све нешто мислим да је то због тога што усвајамо неке цивилизацијске стандарде (исхрана, навике, слободно време) оних које сматрамо напреднијима од нас, а које и не бисмо баш морали да усвојимо.



Atomski mrav Atomski mrav 01:13 15.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Али нисам хтео да овиме што вам испричах оправдавам било кога. Само да вам кажем да је Књижевна олимпијада заиста младо такмичење за које је Друштво за српски језик успело да се избори код надлежних после много напора.


Ako je to "Književna" olimpijada, zašto se tako strogo ocenjuje pravopis?
U svom pismu Zona Mrkalj navodi kako se ranije tolerisalo ako se napiše "Mali princ" umesto "Mali Princ" - zašto se sad ne toleriše? OK, mlado takmičenje i još "neuhodano" ali zašto nema doslednosti?

P.S. Da sam juče umro, ne bih znao da je Čola pevao stihove J J Zmaja...
Atomski mrav Atomski mrav 01:20 15.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

А знаш шта ћу ја да урадим.

Сутра идем у редакцију Бљуца да се побуним што моје дете, иначе прошлогодишњи градски првак граматичког такмичења за седмаке са максималним бројем од 20 бодова и учесник републичког такмичења у Тршићу) није и ове године прошао на републичко такмичење (фалио му као и овој девојчици само један бод) зато што је као одговор на 19. питање написао само

ПРИЛОШКУ

уместо да напише

(ПРИЛОШКЕ) ОДРЕДБЕ (ЗА ВРЕМЕ)

(Ово у заградама може, а и не мора.)

Дакле, дечак је написао као одговор на линији

ПРИЛОШКУ

а по кључу треба да стоји

ОДРЕДБЕ.

Дете је тако написало јер сам му ја рекао да све врсте зависних реченица осим односних и изричних имају ПРИЛОШКУ функцију. И тако пише и у уџбенику.


Идем ја сутра одмах у Бљуц да дигнем прашину око тога, па да моје дете и ја и ове године путујемо у Тршић.

А? Шта мислиш?

Хоће ли ми проћи то јајарење?


Zašto jajarenje?

Nisam siguran da je tvoj primer baš isti kao ovaj sa Majkom Jugovića, doduše ja sam laik. Prosto, razlika između "Smrt majke Jugovića" i "Smrt Majke Jugovića" mi je daleko manja od razlike između "Prilošku" i "Odredbe". Možda da nam ovde preneseš i kako je tačno glasilo pitanje? Ne mogu da predstavim sebi kako može odgovor na pitanje biti i u vidu prideva i u vidu imenice i da su oba tačna. Ili odgovor iz ključa nije tačan? U tom slučaju, imali ste pravo da se žalite...

Pisanje Bljuca je tendenciozno ali opet ukazuje na problem sa neusklađenošću jednog dela udžbenika sa Pravopisom srpskoga jezika, na javašluk nadležnih organa i može da posluži kao opomena nastavnicima da provere udžbenike sa kojima rade i ukažu učenicima na eventualne propuste.
tasadebeli tasadebeli 02:39 15.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Atomski mrav

Ako je to "Književna" olimpijada, zašto se tako strogo ocenjuje pravopis?



Ваљда зато што је правопис део језичке културе која опет спада у општу културу.

И, бре, какав си!

Ако ме већ машинци, електротехничари, хирурзи, економисти,... и остали убеђују како њима када пишу (ПИШУ!) не треба правопис јер он нема везе са њиховим послом, немој ми рећи да књижевност нема везе са језичком културом.


P.S. Da sam juče umro, ne bih znao da je Čola pevao stihove J J Zmaja...


Е?

А ја мислио да сви наставници то обавезно спомену на часу јер се и на екскурзију иде на Стражилово, па...

А можда ти ниси био пажљив на часу, срам те било!


Možda da nam ovde preneseš i kako je tačno glasilo pitanje? Ne mogu da predstavim sebi kako može odgovor na pitanje biti i u vidu prideva i u vidu imenice i da su oba tačna. Ili odgovor iz ključa nije tačan?


Уђи на линк за граматички тест, па 19. питање.

Ма одговор из кључа је тачан, а моја кривица је у томе што детету нисам предочио све могуће варијанте одговора на таква питања.

А знаш зашто кажем јајарење?

Зато што ми у читавој овој ситуацији о којој је овде реч највише смета понашање наставника те ученице.

Он нигде не каже да је и сам крив што је одабрао тај уџбеник са грешкама за рад на часу са ученицима, што није приметио ту грешку у уџбенику раније, што није, како ствари стоје, ни знао какве су измене у Правопису направљене још пре пет година...

Нигде мој колега не каже да је и сам кривац што је дете упало у овакву ситуацију, него тражи кривца у другоме.

А требало би да каже нешто и о себи. Поштења ради.

П.С. - Узгред, јеси ли приметио како је то пребацивање сопствене кривице, нерада, неодговорности и двоструког морала на другога у Србији врло честа појава?

И то тако траје већ деценијама...

Чак и на највишем државном нивоу.
milisav68 milisav68 07:19 15.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Atomski mrav
P.S. Da sam juče umro, ne bih znao da je Čola pevao stihove J J Zmaja...

I Branka Radičevića.




angie01 angie01 09:12 15.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

Zašto jajarenje?



Само да вам кажем да је Књижевна олимпијада заиста младо такмичење за које је Друштво за српски језик успело да се избори код надлежних после много напора.


dobro bre, taso,

ovo mi sve suvise zvuci naklonjeno na jednu stranu,...sa sve onim ranijim komentarima,

mene mrzi sada sve da ponavljam kao da treba ne znam sta da dokazujem u nekom odlucujucem fajtu,

ali je sustina, da neko ko je glavni za to takmicenje, jezik i sporni udzbenik- sebi dozvolio da godinama tu gresku na kojoj sada insistira i broji, ne ispravi tamo gde je trebalo i za sta je odgovoran, cak i da nema zakonskih normi i procedura, koje ocigledno nisu ispostovane,

i onda jos daje neka nesuvisla objasnjenje, u kojima upravo to sto sam rakla- potvrdjuje- eto, meni je to jajarski.

po meni tu nema diskusije- ja sam kriva, ali to ne priznajem, ali zato priznajem gresku koja je nastala zbog ove moje:))).

sta bi bilo da, recimo se u nekom udzbeniku prava nekog profe koji na faxu predaje, ladno ne popravi neke izmene u zakonu i dodje student na ispit, ucio je zna, kaze to kako pise-(iako im je profa predavao po novom, al je to nekako previdoe dok je ucio, pa majkumu, profin je udzbenik), i ovaj ga obori,a za gresku u udzbeniku kaze, pa ne znam, samo smo dostampavali, niko nije trazio da se promeni, proveri....pa hebote, prodavao si nevazeci udzbenik, nisi ispostovao zakon i preocedure o izdavanju istih-a jos predajes na pravnom neke zakone.


ovo za priloske-secam se : priloska odredbe za nacin vreme i mesto,...ako je to uopste to:)

bljuc i ostali takvi, bas i nisu preneli sve korektno, vise deluje kao da je neko nesto nacuo, pa iz delova po potrebi sastavio neki bljuc.


tetkino tetkino 13:23 15.05.2016

Re: Да употпунимо библиографију

E moj Taso, dzaba si se ponadao glede Vojne skole.

Uslov za prolaz je 5 od mogucih 20 poena - na sva tri dela: srpski, matematika i fizicka sprema.

Posto su deca uradila kako su uradila, prvo je bilo - ajd daj 4,5 pa onda i 4, samo da napabircimo neku cifru pa da vidimo koliko ce ih ostati posle psiholoske procene i zdravstvenog pregleda.

2 500 odlicnih i vrlodobrih djaka, a ne mogu dovoljno spustiti prag znanja da skupe tih 200tinjak koliko im treba.

A kad se samo setim onih 12/20 sto su nekad trazili za gimnazije...
Inner Party Inner Party 21:19 13.05.2016

Lik

Ako je u pitanju lik u literarnom delu onda valjda Majka. A onaj profesor mi je antipatičan zbog onog "srpskogA" jezika.
Atomski mrav Atomski mrav 21:48 13.05.2016

Re: Lik

Sudeći po slici, tako piše i na samom Pravopisu. U čemu je sad tu problem?
tasadebeli tasadebeli 22:05 13.05.2016

Re: Lik

Inner Party

Lik
Ako je u pitanju lik u literarnom delu onda valjda Majka. A onaj profesor mi je antipatičan zbog onog "srpskogA" jezika.



Atomski mrav

Sudeći po slici, tako piše i na samom Pravopisu. U čemu je sad tu problem?



Ради се о неодређеном виду (српског) и одређеном виду (српскогА) овог присвојног придева.

Мрзи ме да вам објашњавам нашироко. (ЛИНК)

Овде је придевски вид једноставније објашњен. (ЛИНК)

Код описних придева је једноставније:

Дошао нам је неки паметан човек у госте.

Дошао нам је опет онај паметнИ човек у госте.

Непознато и познато од раније...

Ми то често несвесно користимо потпуно по правилима, без грешке али и без икаквих претходно савладаних теоријских знања о тој граматичкој категорији.

Правило које нам излази из уста само од себе, усвојено заједно са структуром матерњег нам језика још када смо почели да говоримо.
Atomski mrav Atomski mrav 22:15 13.05.2016

Re: Lik

Iz ovog prvog linka zaključujem da pridev srpski spada u određeni vid jer se završava na -ski i da je "Pravopis srpskoga jezika" ispravan naslov ali malo arhaičan...

Nego, nešto se ne sećam određenog i neodređenog vida prideva iz škole - je li to sad spada u gradivo za osnovnu/srednju školu?
mirelarado mirelarado 22:50 13.05.2016

Re: Lik

Непознато и познато од раније...

Ми то често несвесно користимо потпуно по правилима, без грешке али и без икаквих претходно савладаних теоријских знања о тој граматичкој категорији.

Правило које нам излази из уста само од себе, усвојено заједно са структуром матерњег нам језика још када смо почели да говоримо.


Употреба одређеног и неодређеног придевског вида најсличнија је употреби одређеног и неодређеног члана у језицима који их имају и може да нам буде од значајне помоћи при усвајању те употребе, стога се надам да је одговор на питање Атомског мрава потврдан. :)
tasadebeli tasadebeli 22:56 13.05.2016

Re: Lik

Atomski mrav
Iz ovog prvog linka zaključujem da pridev srpski spada u određeni vid jer se završava na -ski i da je "Pravopis srpskoga jezika" ispravan naslov ali malo arhaičan...

Nego, nešto se ne sećam određenog i neodređenog vida prideva iz škole - je li to sad spada u gradivo za osnovnu/srednju školu?


Помене се деци као једна од граматичких категорија, али само уопштено, као на оном другом линку који сам дао, онај Боске Крагујевац.

Не инсистира се превише, нема ни потребе.

Не види се то у номинативу, него промена по осталим падежима:

српски - српског - српском

и

српски - српскога - српскому/српскоме

ЛИНКЛИНКЛИНК


П.С. -

Али, Тасо!!! Па ово ти је хрватски портал!

Јес, па шта!


tasadebeli tasadebeli 23:01 13.05.2016

Re: Lik

mirelarado

Употреба одређеног и неодређеног придевског вида најсличнија је употреби одређеног и неодређеног члана у језицима који их имају и може да нам буде од значајне помоћи при усвајању те употребе,






Хтедох и то да кажем, али сам прво питао жену за енглески неодређени и одређени члан да бих направио поређење, па ми је она рекла да има много правила за коришћење и ја онда одустадох. Нисам смео да се упуштам у то поређење са енглеским језиком јербо је мој енглески на нивоу:

"Њет, њет, емерџенси еврибади ту гет фром стрит!"
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:02 13.05.2016

Re: Lik

Али, Тасо!!! Па ово ти је хрватски портал!


Знао сам да си прикривени издајник!
Пу, ђубре неопевано!
dirtyharry dirtyharry 23:08 13.05.2016

Re: Lik

"Њет, њет, емерџенси еврибади ту гет фром стрит!"


Dobro je , moj brat se isto tako snalazi. Onomad kad je išao u Grčku na more mi pričao za mlađeg bratanca da su išli da pazare neku hranu i bili pečeni pilići, i on (po)kaže onom Grku tamo chicken.
Posle za sovrom mu kaže mali bratanac, tata, mnogo ti dobar ovaj chicken!
Nema veze šta je i kako se kaže, bitno je kakvog je ukusa na kraju

A ja sam ovde pre neku nedelju krenuo sa jednim Rusom da razmenjujem iskustva na njegovom maternjem, kad počeše tu i tamo da mi izleću nemačke reči. Bruka i sramota, počeo germanski jezik da uzima primat...
mirelarado mirelarado 23:11 13.05.2016

Re: Lik

"Њет, њет, емерџенси еврибади ту гет фром стрит!"


Омиљени одломак из тог филма.

dirtyharry dirtyharry 23:16 13.05.2016

Re: Lik

Омиљени одломак из тог филма.


Auuu, moraću to da pogledam

Inače evo kako to rade ovde u Germaniji

mirelarado mirelarado 23:20 13.05.2016

Re: Lik

Inače evo kako to rade ovde u Germaniji



Одлични Германи!
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:21 13.05.2016

Re: Lik

dirtyharry
"Њет, њет, емерџенси еврибади ту гет фром стрит!"


Dobro je , moj brat se isto tako snalazi. Onomad kad je išao u Grčku na more mi pričao za mlađeg bratanca da su išli da pazare neku hranu i bili pečeni pilići, i on (po)kaže onom Grku tamo chicken.
Posle za sovrom mu kaže mali bratanac, tata, mnogo ti dobar ovaj chicken!
Nema veze šta je i kako se kaže, bitno je kakvog je ukusa na kraju

A ja sam ovde pre neku nedelju krenuo sa jednim Rusom da razmenjujem iskustva na njegovom maternjem, kad počeše tu i tamo da mi izleću nemačke reči. Bruka i sramota, počeo germanski jezik da uzima primat...


Мене сад ова прича подсетила на то како се мој матори некада давно цењкао у Дамаску исто тако око печеног пилета. Знаш оно пилићи се окрећу на ражњу на улици, а тамо никакву трговину не можеш да завршиш без ценкања. Е сад, пошто су продавци причали само свој матењи арапски а ћале се заинатио да им обори цену покушавајући да им објасни да је то пиле мало, скоро па ко врабац, ишао је около и млатарао рукама ко крилимима и показивао на околно дрвеће.
Ови људи га гледали ко да је сишао са ума, а покојна кева и ја га зајебавали наредних десет година због тога.
dirtyharry dirtyharry 23:34 13.05.2016

Re: Lik

Ови људи га гледали ко да је сишао са ума, а покојна кева и ја га зајебавали наредних десет година због тога.

Što bi reko jedan moj stric, dobar ovaj engleski, samo bole ruke kad malo duže pričaš
tasadebeli tasadebeli 00:05 14.05.2016

Re: Lik

vrabac_u_steni
Али, Тасо!!! Па ово ти је хрватски портал!


Знао сам да си прикривени издајник!
Пу, ђубре неопевано!






milisav68 milisav68 07:09 14.05.2016

Re: Lik

dirtyharry
Što bi reko jedan moj stric, dobar ovaj engleski, samo bole ruke kad malo duže pričaš

Lagan je taj njemački, samo treba puno hodat.

Atomski mrav Atomski mrav 10:34 14.05.2016

Re: Lik

Auuu, moraću to da pogledam

Jel' to odlomak iz "Rusi dolaze"?
mirelarado mirelarado 10:38 14.05.2016

Re: Lik

Atomski mrav
Auuu, moraću to da pogledam

Jel' to odlomak iz "Rusi dolaze"?


Јесте. Ево и наставка:


Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 22:56 13.05.2016

Kako "očistiti" greške iz knjiga?

Ovo me podsetilo na Knuth reward checks.

Da citiram:
Knuth reward checks are checks or check-like certificates awarded by computer scientist Donald Knuth for finding mistakes in, or making suggestions for, his publications. According to MIT Technology Review, "Knuth’s reward checks are among computerdom's most prized trophies".

In the preface of each of his books and on his website, Knuth offers a reward of $2.56 (USD) to the first person to find each error in his published books, whether it be technical, typographical, or historical. Knuth explains that $2.56, or 256 cents, corresponds to one hexadecimal dollar. Valuable suggestions are worth 32 cents. In his earlier books a smaller reward was offered. For example, the 2nd edition of The Art of Computer Programming, Volume 1, offered $2.00.
...
Izvor.

Jedan relativno sličan metod smo koristili kolege i ja za jednu od naših knjiga. Pokazalo se kao veoma uspešno. Izgleda da je greške teško izbeći, jer se (pored svih recenzenata, lektora, korektora, urednika) često ponešto "provuče". Ponekad sam viđao i greške na naslovnim stranama knjiga.
dirtyharry dirtyharry 23:01 13.05.2016

Re: Kako "očistiti" greške iz knjiga?

Dragan Pleskonjic
Ovo me podsetilo na Knuth reward checks.


Imam njegove antologijske "Art of computer programming", na polici, mada sam morao da kupim i "Concrete Mathematics: A Foundation for Computer Science" da bih dekodirao neke algoritme tamo od matematike i koraka koje je preskakao.
Imam osećaj da u onome ako se napravi greška, stvarno moraš da budeš opasan matematičar da je nahvataš.

Inače lep detalj, nisam znao da se toliko "otrošio" za svoje greške .
a_jovicic a_jovicic 15:12 14.05.2016

a ČeMu SVe To

Da malo "raspalim" raspravu ... od kada (i iz kog razloga) je istorijski počela "moda" uvodjenja "malih" slova? Ako se ne varam većina pisama pri svom nastanku nije poznavala ovu razliku. Što se samog prenošenja misli (tj. govora kao transformisanog "signala" poteklog iz uma) tiče, mala i velika slova ne igraju ama baš nikakvu ulogu (više bi koristi bilo od akcentacije). Da li je razlog bio estetske prirode (razbijanje vizuelne monotonije teksta) ili možda želja da se olakša razlikovanje lica od objekata ... ili čisto ušteda u prostoru ("mala" slova su često tako dizajnirana da i širina koju zauzimaju bude manja od prosto umanjenog "velikog" ekvivalenta)?
dirtyharry dirtyharry 11:36 15.05.2016

Re: a ČeMu SVe To

Jezičari mogu bolje da odgovore na ovo, recimo ako pogledaš germanski, u germanskom se pored svega i svačega, svaka imenica piše velikim početnim slovom. Jedan od razloga je da se naznači da je nešto imenica.

Ima mnogo razloga za velika i mala slova, mada sumnjam da bih mogao da ih zberem sve ovde.

Ako pogledaš dalekoistočne jezike, kod njih nema velikih i malih slova .
Unfuckable Unfuckable 11:04 15.05.2016

druga tema

Dilema je velika. Po mom mišljenju iz poštovanja bi uvek trebalo da bude veliko slovo ali to je sad već druga tema,


obdžekšn: a otac?

...ili Otac?
dirtyharry dirtyharry 11:26 15.05.2016

Re: druga tema

obdžekšn: a otac?
...ili Otac?


Unfe, obdžekšn ti je na mestu, nema šta. Međutim, stari Jug-Bogdan se tu nigde nije pominjao, ali dilema ide na drugu stranu, da li je: Stari Jug-Bogdan ili stari Jug Bogdan?
tasadebeli tasadebeli 15:26 15.05.2016

Re: druga tema

Unfuckable
Dilema je velika. Po mom mišljenju iz poštovanja bi uvek trebalo da bude veliko slovo ali to je sad već druga tema,


obdžekšn: a otac?

...ili Otac?



Обџекшн!

Отац к'о колац!
dirtyharry dirtyharry 15:34 15.05.2016

Re: druga tema


Обџекшн!
Отац к'о колац!


Nego šta more! Da se zna tu ko kosi a ko vodu nosi.
milisav68 milisav68 17:22 15.05.2016

Re: druga tema

marco_de.manccini marco_de.manccini 17:38 15.05.2016

Re: druga tema

в)

Додаћу едит касније.

ЕДИТ. Понуђени одговори на ово питање су тако лоше одабрани да би га тачно одговорио и неко ко не разуме српски и не чита ћирилицу. Наиме, чак три опције имају у понуди Црвена звезда као тачан одговор и чак три Куп европских шампиона. Одговор је онда, очигледно, комбинација ова два. Иначе овакво састављање понуђених одговора (део тачан, а део нетачан, па се онда тачни делови понављају милион пута, а нетачни делови су јединствени) је веома раширено и постоје многи тестови који се могу "решити" а да немате појма о чему су.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana