Sport| Zabava| Životni stil

Poze od bronze

docsumann RSS / 13.05.2016. u 21:32

OakBronzed.jpg

 

Što manje treniram to više imam potrebu da pišem o weightliftingu. Kao da se opravdavam pred samim sobom... samom po sebi. Kad bih bar znao da je ta uzročnost dvosmjerna  kolko danas bih prestao da pišem ... No ne znam. Prestanem ja na dan-dva,  al' ništa ...

Elem, namjera mi je da sa ovim tekstom malo  detaljnijem upoznam blogopučanstvo sa samim protokolom jednog bodibilding takmičenja. Kako se odvija, šta se na njemu dešava, kako se vrši ocjenjivanje i rangiranje takmičara ...

Vjerujem da je svim poznato da iako važi za sport snage, bb je u osnovi vizuelno takmičenje sličniji umjetničkom klizanju i skokovima u vodu nego dizanju tegova ili obaranju ruka. Nije ni čudo što mnogi smatraju da je suština bb-a u onom pripremnom dijelu vezanom za mukotrpne treninge u teretani, rigoroznom režimu ishrane, dok je finale koje se odvija na bini, preciznije na podijumu dužine 6m, širine 1,5m i visine 60cm, kombinacija powerbaleta i izložbe pasa (bez namjere da vrijeđam).

BB je prije svega stil življenja. On zahtjeva od takmičara dvadesetčetvoročasovnu posvećenost. To je fanatizam posebne vrste. A svo to odricanje i tone podignutih tegova za svega  par takmičenja godišnje.  Nosilac titule Mr.Olimpija (najprestižnije u profesionalnom bb) obično izlazi samo da odbrani titulu. Čitava godina za dva dana takmičenja!? MrO bukvalno živi od slave. Ok, od slave naplaćene kroz sponzorske ugovore, marketinško slikavanje, medijsko manifestovanje tu i tamo ...

Osnovne karakteristike koje na bb takmičenjima sudije procjenjuju kod takmičara  su mišićna masa i njena definicija (izražajnost).  Sekundarni parametri koji se procjenjuju su proporcionalnost  (usklađen razvoj svih mišićnih partija), simetričnost,  mišićna separacija (naglašena izdvojesnost susjednih mišića, posebno važna za leđa i noge), oblik mišića (koji je genetski predodređen i tu se malo šta vježbanjem može uraditi), overall utisak...

Postoje i faktori koji ozbiljno utiču na plasman takmičara, a nisu u njihovim rukama. To je prije svega politika, čiji uticaj raste sa porastom značaja takmičenja, odnosno direktno je proporcionalan  interesima fitnes industrije.

Drugi je važeći trend kojeg sudije pokušavaju da nametnu, i on je više koncepscijsko-kulturološke prirode. Kakav look je ove sezone u modi?

Najdrastičniji primjer za konceptualna lutanja predstavljala je vladavina Frenk Zejna na Mr.Olimpijama od 1977 do 1979. Nagrađujući ga za njegov visokostilizovan, umjereno muskulozan izgled, sa klasičnim linijama, sjajnom definicijom i uskim strukom, sudije su, tada, napravile drastičan otklon od ere Arnoldove dominacije.

frank-zane-250.jpg 

 Danas pak pokušavaju da se izbore sa poplavom mass monstera, koji počinju da poprimaju vanzemaljske dimenzije...

Upravo je Arnold sugerisao sudijama na takmičenju koje je on organizovao (Arnold Classic, drugo po prestižnosti u profi bb-u) da sankcionišu pojave kao što je gh gut (ispupčen stomak i proširen struk),  a favorizuju takmičare sa klasičnom, usklađenom figurom.

Inače, sama takmičenja su podjeljena po više različitih kriterijuma: po polovima - muškarci/žene/mješoviti parovi; staraosnim kategorijama - juniorskoj konkurenciji do 21 godine, veterani se takmiče u dve starosne kategorije (kategorija od 40 do 49 godina, i kategorija preko 50 godina starosti) dok se veteranke takmiče u jednoj kategoriji (od 35 godina), seniori su preko 21 godine, a sa njima se mogu takmičiti i veterani ako se osjećaju dovoljno mladim.

Postoji podjela na profesionalce i amatere, a težinske kategorije uglavnom su vezane za amatere. Kod profesionalacai gleda se ukupna skladnost i proporcionalnost muskulature , a ne apsolutne dimenzije i masa.

97ec62e2812297075648274c125dad05.jpg

 Lou Ferrigno (197cm) i Flavio Baccianini (147) na Mr.Olimpiji

 

U  bb-u postoji i jedna podjela takmičara nezamisliva za druge sportove sem možda powerliftinga, a to je “klasični“ bb (ovo “klasični“ je u nedostatku adekvatnog izraza) i prirodni bb, odnosno bb u kojem se ne koriste zabranjena stuimulativna sredstva (uglavnom steroidi, hormon rasta i diuretici).

Dakle možda je „neprirodni“  pravi izraz za klasični. U suštini prirodni bb je mnogo nečasniji i prljaviji od profesionalnog i klasičnog, jer su upravo u njemu prevare najisplativije (misim ako prođu naotkrivene).

Broj takmičara na pojedinom takmičenju (kategoriji) je 15. Ako je broj prijavljenih veći organizuju se predkvalifikacije.

Petnaestorica najboljih nastavlja po sledećem principu:

 Svi se poređaju na bini u jednoj liniji i zauzimaju, na znak sudije, 4 opuštene (rilex) poze, svaka pomjerena za 90 stepeni u onosu na predhodnu, odnosno zaokreću se za četvrtinu kruga.

Ove rileks poze i nisu baš tako opuštene kako im to ime sugeriše.

 33.jpg

Arnold na Mr Olimpiji 1980.

 

Nakon toga se izvode  osnovne ili obavezne poze. Njih je  je ukupno osam: prednji dupli biceps, prednji latisimus, bočna poza za grudi, dupli biceps leđni, letisimus leđni, bočna triceps poza, trbušni mišići, „najmišićavija“ poza.

Poziranje nije nimalo lak posao. Ko ne vjeruje nek  sam proba. Potrebno je uvijek kontrakovati muskulaturu kompletnog tijela, a ne samo onaj mišić koja figuriše u nazivu same poze. Odnosno bar one mišiće koji su vidljivi sudijama i držati ih u napregnutom stanju dok god sudije to traže (uglavnom oko 5 do 10 sekundi).

Takođe, poziranje je vještina koja se uvježbava na treninzima, i neki od najboljih bb takmičara su znalačkim poziranjem znali da stvore prednost nad realno mišićavijim konkurentima.

tumblr_o11w52cgW51ut2zt9o1_1280.jpg

dupli biceps (Mr.O1985.) – Majk Kristijan, Li Hejni, Rič Gaspari

Ovo je među laicima najpoznatija bb poza. Mnogi takmičari iz drugih sportova znaju njome spontano da proslave svoje ostvarenje, postignut pogodak, oboren rekord ...

Sa okačene slike se vide da postoje varijacije od takmičara do takmičara u njenom izvođenju. Za dobar dupli biceps, naravno, nisu vam dovoljni samo veliki i dobro razvijeni bicepsi. Široki i masivni latisimusi doprinose ukupnoj  X  formi tijela, baš kao i snažni kvadricepsi.

U raniojim epohama među profesionalcima je bila omiljena tzv vakum dupla biceps poza, nazvana tako po karakteristično uvučenom (usisanom) stomaku.  Posljednji Mr.O koji ju je praktikovao je bio Veliki Li Hejni (8xMr.O). Danas, kad mnogi takmičari muku muče sa kontrolom stomaka, i tzv. GH utrobom,  prosto je iluzorno očekivati da se vakum db ponovo vidi na velikoj pozornici.

 1972-Mr.-Olympia-Front-Lat-Spread-Group1.jpg

prednji latisimus (Mr.O 1972.) – Sergio Oliva, Arnold, Serž Nubre, Frenk Zejn

Prvenstveno osmišljena da takmičari prikažu širinu i razvijenost svojih latisimusa, u narodu poznat kao trokut,  latisimus poza otkriva i podlaktice, ramena, punoću grudi, kao i kompletnu prednju sliku nožnih mišića.

 

attachment.php?attachmentid=8184

bočna poza za grudi (Mr.O 2013) - Denis Wolf,  Phil Heat, Kai Green

Danas se ova poza uglavnom svela na „bočnu pozu za ruke“ za razliku od npr.  njenog izvođenja u Arnoldovo doba. Arnoldova fotka u ovoj pozi je jedna od najupečatljivijih bb fotki svih vremena.

%D8%B5%D9%88%D8%B1-%D8%A7%D8%B1%D9%86%D9%88%D9%84%D8%AF-20.jpg

 

hqdefault.jpg

leđni dupli biceps (Mr.O 2013) - Kai Green, Jay Cutler, Phil Heat

Možda ono u čemu se pojedini takmičari najviše razlikuju jedni od drugih jeste konfiguracija njihovog  leđnog kompleksa. Svo to more detalja, kvrga, božićnioh drveća, vijugavih i šunkolikih oblika ostavlja puno prostora za lični pečat. U ovoj pozi do punog izražaja dolaze i rameni mišići sa sve svoje tri particije istaknute u punoj snazi. Posebno upečatljiv zna da bude vrh bicepsa (pogledati Kai Grina, lijevog na slici).

Kod nožnih mišića u prvi plan ovdje je zadnja loža, gluteusi i listovi.

 

mr_O_1994.png

leđna latisimus poza (Mr.O 1994) – Kevin Levrone, Dorian Yates, Shawn Ray

 

Suština ove poze je da istakne  širinu leđa.  Uzak struk doprinosi izraženijoj V formi, a svi ostali detalji i uglovi su manje bitni.  Pošto se u ovoj pozi latisimusi istežu, umjesto da se kontrakuju, čak i definicija tu ima manje značaja nego obično. Za donji dio tjela važi sve kao i za predhodnu pozu.

 

1981-Olympia-Side-Triceps1.jpg

bočni triceps (Mr .O 1981) - Deni Padila, Frank Kolombo, Tom Platz

Pravilno zauzimanje ove poze podrazumjeva da su ruke spojeneprstima  iza leđa i da je prednja ruka potpuno ispravljena (zaključana) što ekstremno masivnim takmičarima nije ni malo lako za izvesti.

 

attachment.php?attachmentid=5216143&d=1356578237

poza za trbušnjake i  noge (Mr.O 1994)  –  Kevin Levrone, Dorian Yates, Shawn Ray

 

Obično se radi o pozi koja najmanje odlučuje o plasmanu takmičara. Od takmičara se jednostavno očekuje da imaju odlične trbušnjake.

Najmišićavija iliti brutalna poza je  tek  od prije par godina uvedena u obavezni program. Postoje nekoliko varijanti njenog izvođenja. Kao što joj samo ime govori u ovoj pozi dolazi do kontrakcije najviše mišićnih partija odjednom, a akcenat je na trapezijuse, deltoide, pektoralise, bicepse, kvadricepse ...

 

Be2wtMoIQAEDUtR.jpg 

most muscular pose (Mr.O 2002) – Kris Kormier, Roni Koleman, Kevin Levrone

 

 

Da bi bolje procjenila odnos između pojedinih takmičara, sudije mogu da prozivaju po 3 takmičara da istupe naprijed (tzv. callout) i onda odrade obavezne poze.

Nakon ovih upoređivanja biraju se šestorica najboljih koji ulaze u finale.

Finalisti su dužni da odrade slobodni program (poziranje) uz muzičku pratnju koju sami odaberu.

Ovaj slobodni program traje oko 60 sec i u njemu treba da inkorporiraju najmanje 15 poza (obaveznih i slobodnih). Naravno, svaki takmičar sastavlja nastup da istakne svoje najbolje strane i sakrije one ne baš tako najbolje. Neki preferiraju poziranje u  sporijem ritmu, uz fluidno prebacivanje iz poze u pozu, za šta biraju  laganiju muziku, dok drugi (obično masivniji, ekstremnije nabildovani) preferiraju eksplozivan, dinamičan nastup uz hardrok zvuk.

Na kraju, ponovo, izlaze svih šestoro na binu, zajedno odrađuju obavezni program, a onda imaju 1 minut posedown-a, gdje slobodno zauzimaju poze na bini, izazivaju jedan drugog, upoređuju se... sve u svemu to je više šou za publiku, sudije su već odredile svoju rang listu.

Konačni poredak, uz dodjelu nagrada,  objavljuje se od šestog ka prvom mjestu. I tim je takmičenje manje-više završeno. Ono što preostaje su slava, komentari, nezadovoljstva, kontroverze, legende...

Tagovi



Komentari (57)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 21:56 13.05.2016

samo nježno


vera.nolan2 vera.nolan2 10:50 14.05.2016

Re: samo nježno

e, ali Vadim Skornjakov, stvarno pleše !

docsumann docsumann 11:15 14.05.2016

Re: samo nježno

e, ali Vadim Skornjakov, stvarno pleše !




ostavio sam dolje snimak nastupa Kai Grina na ovogodišnjem Arnold Klasiku, kojeg je inače osvojio.
kada je bio malo lakši, Kai je u svom nastupu imao i puno stojeva na glavi i rukama... recimo isti turnir, 7 godina ranije
alselone alselone 22:00 13.05.2016

Daj sažeto

o ovim spodobama !
docsumann docsumann 22:07 13.05.2016

Re: Daj sažeto

alselone
o ovim spodobama !




imam nešto posebno za emsija. em rusko, em žeMsko ...



de lako, matori
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:37 13.05.2016

Re: Daj sažeto

docsumann
alselone
o ovim spodobama !




imam nešto posebno za emsija. em rusko, em žeMsko ...



de lako, matori


Meni su obe slatke.

Evo još malo motivacije za emsija:



alselone alselone 22:47 13.05.2016

Re: Daj sažeto

Pajke sine ja sam mislio da ti ne gledas ovakve klipove.
mirelarado mirelarado 22:58 13.05.2016

Re: Daj sažeto

Мислим да би футуристи били срећни да су дочекали ово време снагатора.

riply riply 09:19 14.05.2016

Re: Daj sažeto

em rusko, em žeMsko ...


nadrealno...kao da je glava Angeline Jolie našrafljena na Arnoldov torzo
docsumann docsumann 09:59 14.05.2016

Re: Daj sažeto

mirelarado
Мислим да би футуристи били срећни да су дочекали ово време снагатора.



znaš li da Marineti nije doživljavao ruske futuriste kao istinske pripadnike tog pokreta.
navodno smetala mu njihova okrenutost tradiciji, selu, folkloru... a šta ako je budućnost na selu ?

ali je zato volio ruske žene.
mirelarado mirelarado 10:02 14.05.2016

Re: Daj sažeto

ali je zato volio ruske žene.


Јбг, Италијан...


docsumann docsumann 10:05 14.05.2016

Re: Daj sažeto

mirelarado
ali je zato volio ruske žene.


Јбг, Италијан...




još futurista
docsumann docsumann 10:06 14.05.2016

Re: Daj sažeto

riply
em rusko, em žeMsko ...


nadrealno...kao da je glava Angeline Jolie našrafljena na Arnoldov torzo


možda nije našrafljena, možda je zavarena, ili upresovana... otud onda tolika ramena.
mirelarado mirelarado 10:21 14.05.2016

Re: Daj sažeto



još futurista


Их!


docsumann docsumann 10:56 14.05.2016

Re: Daj sažeto


bio jednom jedan sjajan slikar ... seljački sin, a opčinjen svijetom mašina. izvorno kubista, ali u futurističkom duhu mehaničke pobune strojeva...

meni je posebno interesantna ova faza u kojoj je boju nanosio (djelimično) nezavisno od likova i objekata u kompoziciji



kod njega prosto možeš da pratiš evoluciju u izrazu. pa kako mu se oformljavao stil kojim je kasnije slikao ljudske figure.



eto, došao sam do figura, ljudi u nekim pozama, znači nije trol.
mirelarado mirelarado 11:55 14.05.2016

Re: Daj sažeto

eto, došao sam do figura, ljudi u nekim pozama, znači nije trol.


Evo i prelazne faze do striktnog povratka na temu na tvom klipu ispod. :)



Primo Konti: Elastičnost mišića.
alselone alselone 13:00 14.05.2016

Re: Daj sažeto

ali je zato volio ruske žene.


Kad su spoj raznih kvaliteta. Em kad pričaju ko da pevaju i tepaju, em žive u frižideru pa po bubuljice nemaju, em sviraju klavir i igraju balet, em mogu popit kilo rakije sa tobom i još te posle odneti kući usvinjenog.
emsiemsi emsiemsi 15:44 14.05.2016

Re: Daj sažeto

alselone
o ovim spodobama !

О наказама.
Ниси пратио.
docsumann docsumann 18:52 14.05.2016

Re: Daj sažeto


emsi, za tebe samo spešl friks edišn



kad si mnooogo velik, a još Švabo, poziraš uz Ramštajn

docsumann docsumann 15:57 15.05.2016

Re: Daj sažeto

Primo Konti: Elastičnost mišića.


docsumann docsumann 11:10 14.05.2016

posing routine


jedan od najinventivnijih pozera u bb-u dana...

vera.nolan2 vera.nolan2 19:13 16.05.2016

Re: posing routine

jedan od

Stvarno, svaki put kad otvorim blog, zastanem i zadivim se ovom "slikom" Kai Grina sa klipa, ali nemam osećaj ljudskog bića, to bi vredelo odgledati uživo ...
vide li ti to, baš u tom izdanju ?
dylam_dop dylam_dop 11:46 14.05.2016

Treba li

očekivati uskoro neki "Droze od Loze" blog, ili će biti tek u septembru, kad mu je i stađun?
docsumann docsumann 12:18 14.05.2016

Re: Treba li


očekivati u smislu nadati se ili biti spreman na ...

đe ti nestade tebra? kako more?

dylam_dop dylam_dop 08:55 15.05.2016

Re: Treba li

ma neam pojma. Samo da se javim da sam živ. Ćao-ćao!
more je sve teže i teže. gušće i gušće. iako sve toplije i toplije.
greetings in the name of jah!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:56 14.05.2016

guze od bronze

pa kad smo kod umetnosti...





docsumann docsumann 18:54 14.05.2016

Re: guze od bronze


ovaj je baš znao da pozira i prikaže se opakijim nego što zaista jeste...

vera.nolan2 vera.nolan2 20:28 14.05.2016

Re: ljudi od bronze

Ovo me podseti na onu antičku filos. podelu na ljude sa manje-više udela bronze, srebra, zlata ...
ovaj je ...

više kiborg no čo'ek !
Ne znam da li je ova muzika nasinhronizovana, rekla bih, ali izgleda kao da se baš uz tu muziku tako gipko kreće.
Moram priznati da ovaj Shawn Ray i Kai Grin, izgledaju zaista -moćno !
docsumann docsumann 21:06 14.05.2016

Re: ljudi od bronze

Ne znam da li je ova muzika nasinhronizovana, rekla bih, ali izgleda kao da se baš uz tu muziku tako gipko kreće.


to mu je odabrana numera za nastup.

Rej je bio izuzetan takmičar. istinska klasa sa stilom. smatran za najboljeg takmičara svih vremena do 100kg. više puta vicešampion Olimpije.

titula je jednostavno uvijek odlazila u ruke superteškašima.
vera.nolan2 vera.nolan2 21:39 14.05.2016

Re: ljudi od bronze

Rej je bio izuzetan takmičar. istinska klasa sa stilom. smatran za najboljeg takmičara svih vremena ...

Zaista i vidi se posebnost kao i Grin na onom klipu, naslovna slika, tek - MOĆNO !
Neverovatno, kao skulptura, kao iz Sf ili iz stripa ... u toj posebnosti nadilaze osećaj odbojnosti spram onih koji su samo nešto hteli i vidljivo postigli ... kod ovih se uočava " autentična dostignutost " gde se gubi lično, a postaje pa može se reći i vizuelno "delo" ...
vera.nolan2 vera.nolan2 21:53 14.05.2016

Re: ljudi od bronze

E, jao što je sladak, kakva neka dobrica, kako pitome oči i još i plače, vidi suzice ...





Grin
vera.nolan2 vera.nolan2 22:02 14.05.2016

Re: ljudi od bronze

a evo i Shawn Ray sa ćerkom Kristie, baš kul, ovako private!

docsumann docsumann 00:00 15.05.2016

Re: ljudi od bronze

Grin


kontoverzna ličnost i sjajan atleta.

vrlo filozofičan i spiritualan kad priča o bodibildingu, svopstvenim razlozima za bavljenje tim sportom, o odnosu uma i tijela i sl.

opet, priča se da postoji neki kompromitujući snimak, iz mlađahnih mu dana, na kojem je zabilježen njegov nastup kao stripera na gej žurci.
mada ... slična fama (ipak bez filmske potkrijepe) je pratila i Arnolda da je prijeko potreban novac dobijao od bogatih gej pokrovitelja (usluge nisu specificirane)

ove suze su zabilježene kad je objašnjavao svoj izostanak sa prošlogodišnje Olimpije. i tu je bilo dosta kontroverzi, a na kraju je ispalo da je on za to sam kriv.

s druge strane mnogi mu odaju priznanje za srdačnost, željom da pomogne drugima, poštenjem i radnom etikom.

što se samog bb-a tiče, nesumnjivo da je Kai u samom vrhu profesionalnog bb-a. posljednjih godina jedino on uspjeva da pritisne Fil Hita u borbi za Olimpiju (trostruki je vicešampion).
zbog specifične genetike, čitaj - oblika mišića, teško da će ikad uspjeti da pobijedi Fila, dok god ovaj bude u formi.
tanke (visoke) podlaktice, zatim slabiji donji dio trapezijusa, kao i loš oblik ramena i tricepsa u most muscular pozi su čini mi se nepremostiv hendikep u duelu sa čovjekom čiji je nadimak Gift.

docsumann docsumann 00:11 15.05.2016

Re: ljudi od bronze

vera.nolan2
a evo i Shawn Ray sa ćerkom Kristie, baš kul, ovako private!


Rej je bio poznat i kao velika pričalica (Muhamed Ali sindrom). takođe je bio poznat kao plejboj i ljubitelj noćnog života.

međutim, fino je odrast'o i sazrio kao ličnost


bio je protivnik trenda forsiranja hiper masivne muskulature. borio se protiv tri Mr.O-a (Li Hejnija, Dorijan Jetsa i Kolemana)
njihova veličina ga je primorala da i sam nabaci malo extra mase, ali nikad nije izgubio svoj skladni oblik mišića i proporciju.
važio za vlasnika ponajboljeg midsekšna u biznisu. sjajan six pack i još bolji seratusi iliti bočni trbušnjaci

docsumann docsumann 00:14 15.05.2016

Re: ljudi od bronze

u toj posebnosti nadilaze osećaj odbojnosti spram onih koji su samo nešto hteli i vidljivo postigli ... kod ovih se uočava " autentična dostignutost " gde se gubi lično, a postaje pa može se reći i vizuelno "delo" ...


da, fino rečeno.
i mene samog zadivi vrhunsko umjeće u oblastima koje me inače ne zanimaju ili slabo pratim.
majstorstvo uvijek sebe predstavi na nepogrešiv način.
docsumann docsumann 15:52 15.05.2016

ok, a sad ću ja

po običaju da se raskenjam

idemo poza po poza. dakle, dupli biceps frontalni... jedna od ključnih poza za plasman takmičara. otkriva puno toga. ruke, punoću latisimusa, struk, debljinu grudi, noge

par najboljih db kroz istoriju



Sergio Oliva




Arnold




Robi Robinson




Dorian Yates




Nasser El Sonbaty




Flex Wheeler



docsumann docsumann 15:54 15.05.2016

Re: ok, a sad ću ja


jedna fiktivna usporedba. čisto da se vidi evolucija u standardima ... Arnold (negdje iz 70-tih) vs Roni (negdje iz 2000-tih)

docsumann docsumann 16:05 15.05.2016

latisimusijada


klasična poza, koja opet ne utiče ključno na poredak takmičara (mapominjem da je ovo moje mišljenje).
evo nekih najimpresivnijih izvođenja:



Dorian vs Roni (dvojica Mr.O-a sa ponajboljim leđima u istoriji)




Big Ramy vs Fil Hit




Li Hejni
docsumann docsumann 16:25 15.05.2016

leđni dupli biceps


rekoh već - jedna od najspektakularnijih i najatraktivnijih poza. toliko toga je u kadru, kvrgavog, gustog, isprepletanog, ispruganog, da i sudijama treba malo više vremena da sve te detalje pohvataju.
ova poza zna ključno da prelomi borbu između kandidata.

kada je Roni u leđnom duplom bicepsu nadmašio Flex-a na Olimpiji 1998, bilo je jasnije da će on uzeti titulu.



Roni vs Flex

ovo je doduše slika sa Olimpije 1999, ali je suština tu. Roni je '98. bio čak oštriji (izdefinisaniji)

ovo je slika sa Olimpije '98. koja je mene tada uvjerila da je zaslužio titulu.



zadnja loža mu je, kao što Vera reče - ko u kiborga
docsumann docsumann 17:50 15.05.2016

Re: leđni dupli biceps


još jedna simulirana komparacija



Fil Hit vs Roni Koleman
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:18 15.05.2016

.

dva dokaza da sam prsla. juče gledam evroviziju (prvi dokaz) i peva mađar, za koga kažu da je bivši košarkaš. peva čovek i u jednom momentu podigne ruku, kamera na biceps i ja skočim "jbt, kakva mu je ruka!" (drugi dokaz). što se mene tiče, on je pobedio na kontestu.
docsumann docsumann 20:51 15.05.2016

Re: .


docsumann docsumann 23:09 15.05.2016

otkud ti lova frajeru?


jedan od načina na koji profi bilderi prihoduju nasušno im potreban novac za skupu ishranu i još skuplje yoknow je nastupanje kao gost pozer na takmičenjima manjeg kalibra.
evo kako to radi jedan simpatični olimpijac. very friendly odnos sa fanovima. skroz opušten i srdačan lik.
obično je to tako kad dolaziš iz velike, radničke porodice.

Roli vjerovatno ima najbolji par ruku u biznisu. čini mi se da mu je i ukupna forma na 4 mjeseca do Olimpije više nego dobra.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:42 16.05.2016

Re: otkud ti lova frajeru?

jedan od načina na koji profi bilderi prihoduju nasušno im potreban novac za skupu ishranu i još skuplje yoknow je nastupanje kao gost pozer na takmičenjima manjeg kalibra.

pa to je isto kao kad kim kardašijan ili paris hilton dođe na neku žurku samo da bi se slikala kako ulazi ili izlazi sa žurke. onda novine napišu kako je bila u tom klubu tad i tad, sve sa fotkama, nakon uplate na račun. :)
little_radojica little_radojica 08:42 16.05.2016

Позе

Лепо си ти Док ово објаснио.

Ја признајем да не проналазим лепоту у овоме, али добро је знати шта се гледа и шта се оцењује и какве све ту парадигме постоје.
Пошто се већ помињу пропорције, ја мислим да не смемо заобићи антику и античко трагање за идеалним пропорцијама.
Тако да бих ја ББ екипи препоручио разматрање неких мало класичнијих поза :

S contrapost је чувена поза још из антике, а заузимамо је свакодневно кад покушамо да се одморимо од стајања. Ту се две славне скулптуре узимају као репрезентативне:

Poliklet: Doriforos (Kopljonoša)


Michelangelo: David


Друга поза која је интригирала уметнике је поза бацача диска у максималном напону пре избачаја.
Најпознатији ту је Миронов Бацач

Miron: Diskobolos (Bacač diska)


Можда, форе ради, могу да убаце и чувеног Роденовог Мислиоца, јер склад духа и тела, ово-оно



Ово позирање и обликовање тела јесте вид бављења скулптуром, а ово како си тии описао транзицију критеријума од седемдесетих наовамо ојачава моју тезу да смо дубоко у Бароку
vera.nolan2 vera.nolan2 17:23 16.05.2016

Re: Позе

little_radojica


super komentar, drago mi za Davida da si okačio, meni je ideal lepote muškog tela ...
Ovi Doksovi, Kiborzi ... Masters of the Universe .... navikla se na njih, ćerka kao mala igrala se samo mastersima, Hi men, Skvizor etc... iz Italije dobavljali čak, čitava kolekcija...bila sam se zabrinula, žensko dete ...
docsumann docsumann 18:37 16.05.2016

Re: Позе

Ово позирање и обликовање тела јесте вид бављења скулптуром, а ово како си тии описао транзицију критеријума од седемдесетих наовамо ојачава моју тезу да смо дубоко у Бароку


to o bb-u kao izradi skulpture od sopstvenog tijela je upravo Arnold govorio

barok n roll
little_radojica little_radojica 19:15 16.05.2016

Re: Позе

Hi men


Налетео сам пар пута на чудне теорије да је Хи-мен уствари некаква геј смицалица, почев од имена, преко понашања, па до изгледа
vera.nolan2 vera.nolan2 19:37 16.05.2016

Re: Позе

Налетео сам пар пута на чудне теорије да је Хи-мен уствари некаква геј смицалица

Nama šanse, mnoge poznajem, jedan mi baš drag i prijatelj, ni jednog ne znam da je imao kult tela, bar ovi naši ...
kosta.babic kosta.babic 19:55 16.05.2016

Poze od bronze

Da li postoje dva docsumanna?
docsumann docsumann 20:07 16.05.2016

Re: Poze od bronze

kosta.babic
Da li postoje dva docsumanna?




sačekaj da se pitam.

...

...

ja znam za jednoga, a taj ne zna ni za jednog drugog... znači troje

da, da, troje, evo i broj smajlija se slaže.
kosta.babic kosta.babic 20:18 16.05.2016

Re: Poze od bronze

docsumann
kosta.babic
Da li postoje dva docsumanna?




sačekaj da se pitam.

...

...

ja znam za jednoga, a taj ne zna ni za jednog drugog... znači troje

da, da, troje, evo i broj smajlija se slaže.

Sa toloko ljubavi pišeš oblikovanju tela i sa još više ljubavi o umetnosti.Tako da sam pomislio...Izvini što u ovom mom ne velikom iskustvu nisam uspeo da te dve ljubavi povežem u jednu ličnost. Neverovatno,ili su u pitanju samo moje predrasude.
docsumann docsumann 20:41 16.05.2016

Re: Poze od bronze

Sa toloko ljubavi pišeš oblikovanju tela i sa još više ljubavi o umetnosti


znaš kako, u vezi sa dizanjem tegova, krajnji rezultat jeste bitan, ali je daleko važnije i posebnije stanje u koje sebe dovodiš dok vježbaš.
taj stimulans neurona, tenzija, pumpanje krvi, tonus, adrenalin ... posebno je spiritualno iskustvo potaknuto (ekstremnim)fizičkim nadražajima.

misim, mogu ja da tređam riječi kao na traci, ali samo iskustvo je neprepričivo.

čelik je najteža droga.


PS što se bb-a i umjetnsoti tiče, pa ima tu i nekoliko opštepoznatih referenci - Mišima, Henri Rolins, Glen Danzig
vera.nolan2 vera.nolan2 20:56 16.05.2016

Re: Poze od bronze

Mišima !!!


htela njega još u prošlom ti blogu da stavim, kao sv Sebastjana i još nešto, ali mi se možda nije uklopio u ove gorile, da ne omašim temu ... ha, jel' može i on da se uklopi u ovu priču ?
docsumann docsumann 21:20 16.05.2016

Re: Poze od bronze

ha, jel' može i on da se uklopi u ovu priču ?


Sv Sebastijan?

ne znam, ali znam da je Platon bio šampion u rvanju i da mu je nadimak bio Plećati.
vera.nolan2 vera.nolan2 07:15 17.05.2016

Re: Poze od bronze

Platon bio šampion u rvanju i da mu je nadimak bio Plećati.

Daa, tačno, zaboravila ... Nadimak Platon (odnosno Plećati, Plećaš; od gr: platos - pleća)
"od svih načina čišćenja i jačanja tela najbolji onaj koji se postiže gimnastikom...
gimnastika je kretanje u sebi i po sebi, i najsrodnija umnom kretanju i kretanju svemira."
vera.nolan2 vera.nolan2 06:56 17.05.2016

Mišima

Jedinstvo duha i tela, pera i mača, ...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana