Društvo| Kultura| Mediji| Umetnost| Život

Intervju povodom premijere "Izvršitelja"

Filip Mladenović RSS / 06.06.2016. u 02:15

Šta Vas je potaklo da baš sada napišete ovaj tekst?

- Temu socijalne drame "Izvršitelj" imam na umu i nosim u srcu nekoliko proteklih godina kao jedan od svedoka bezočnosti i alavosti neoliberalnog fašizma. Tekst drame sam manje-više prepisao od života tokom 2015. godine, na osnovu novinarskih istraživanja pogubnog delovanja tzv. izvršiteljske mafije u Srbiji. Takođe, od velike koristi su mi bili razgovori sa Ivanom Pernarom, jednim od inicijatora građanskog pokreta "Živi zid" u susednoj Hrvatskoj. "Živi zid" je do sada nekoliko porodica u Zagrebu i drugim gradovima spasao od tzv. deložacije, odnosno izbacivanja na ulicu, što je jedna od najodvratnijih posledica ove verzije kapitalizma, koja nam se kao nekad komunistička ideologija nameće po svaku cenu.

Da li tema "surovost kapitalizma„ ima veze sa tim što ste novinar, ekonomista ili teatrolog? Kako ste ukrstili  ta 3  koplja?

-Kad god sam putovao u inostranstvo i posećivao velike gradove poput Londona, Pariza ili Rima, bio sam posebno uznemiren prizorima beskućnica i beskućnika po ulicama ili ispod mostova. Meni je to apsolutno neshvatljivo, kao i mnogim običnim, normalnim i saosećajnim ljudima širom sveta. Pojavom "Sirize" u Grčkoj i sa njenim uspehom na parlamentarnim izborima početkom 2015. godine u evropsku javnost se probila nova, humanija verzija osnovnih ljudskih prava: krov nad glavom, primanja dovoljna za život od prvog do prvog, besplatno obrazovanje i besplatna zdravstvena zaštita. Nasuprot ovoj novoj socijalnoj i ekonomskoj paradigmi, primerenoj epohi, imate licemernost neoliberalnog fašizma, koji omogućava svim bogatim osobama (ovde ne ulazim u sve načine bogaćenja) da ne plaćaju porez matičnim državama zahvaljujući postojanju tzv. offshore zona širom planete i tako se još više bogate. Dakle, u meni se etički kod, instikt istine pobunio zbog ove globalne prevare i bezobrazne hipokrizije kapitalizma, nevezano za zanimanje.

Koliko je hrabro danas napisati tekst koji se tiče direktne kritike zamršenog pravnog sistema, nejasnih presuda ali i poziva na bunt? U pitanju su provokativne i po ovdašnje sisteme neugodne teme...

- Kao novinar i satiričar, koji je više od 13 godina uređivao i vodio radio emisiju "Mućni glavom" na talasima "Dvestadvojke", pa potom skinut sa programa bez ikakvog obrazloženja, hrabrost i angažovanost su u opisu posla. A kao gradjanin sam zgrožen razmerama arogancije svih režima u Srbiji od 1990. do danas, kojima je običan, normalan, radni čovek zanimljiv samo kao delić glasačke mašine.
Što se "Izvršitelja" tiče, radi se o prvom dramskom tekstu u Srbiji i u čitavom regionu koji govori o provokativnoj i po ovdašnje režime neugodnoj temi - zaplene imovine i 2/3 plata i penzija, kao o oduzimanje stanova i kuća od sve većeg broja građanki i građana zbog tzv. dugova prema bankama i komunalnim firmama.
Ova ozakonjena otimačina u režiji tzv. privatnih izvršitelja, koji su dobili pravo da uz pomoć policije upadaju u stanove i kuće i odnose stvari, uz mogućnost i tzv. deložacije, tj. izbacivanja čitave porodice na ulicu, još jedna je nakazna ilustracija divljanja predatorske verzije kapitalizma u Srbiji, kao i u susednim državama.

Za razliku od Nušićeve jednočinke "Kirija" i Čehovljevog "Višnjika", sadašnje žrtve svakojakih poverilaca, od banaka do komunalnih preduzeća, u socijalnoj drami "Izvršitelj" postupaju drugačije, hrabrije i lucidnije. Odbijaju da se povinuju surovim zakonima i opskurnom poretku u režiji vidljivih i tajnih gospodara naše stvarnosti, prkoseći sudbini dužničkog roblja i obespravljene mase.

Na kraju, Vaši junaci se vraćaju u pećinu, odakle smo i krenuli ..., ali bez izrečenog pravog kraja? Zašto?Šta posle?

- Na kraju socijalne drame "Izvršitelj" glavni junak izgovara rečenicu: "Što je više porodica u tamnim pećinama, to je više svetla na kraju ovog mračnog tunela od života!" Pa šta su nego pećine stanovi i kuće u kojima je "isečena struja". Malo, malo, pa u medijima osvane vest kako je neko od ukućana nastradao zbog upaljene sveće u takvim pećinama od stanova i kuća. Da ima normalnosti i ljudskosti u Srbiji, takvim ljudima bi bila obezbeđena makar humanitarna faza, da više ne gore i ne umiru u najstrašniji mukama zbog zapaljenih sveća!
Šta posle? Pogledajte kako građanstvo u Francuskoj nedeljama hrabro i uporno pruža otpor novom nakaznom Zakonu o radu, koji je tamošnja vlada, pošto nije imala obezbedjenu većinu u parlamentu, "demokratski" usvojila na svojoj sednici, zaobilazeći najviše zakonodavno telo - skupštinu!?

Kako je bilo raditi na predstavi s obzirom da i sami igrate jednog od izvršitelja i da li je bilo poteškoća?

- Rad na probama, koje su trajale više od 2 meseca, za mene je bio svojevrsni univerzitet i provera znanja stečenih tokom magistarskih studija na Fakultetu dramskih umetnosti. Druženja i razgovori sa studentima, sadašnjim članovima Akademskog pozorišta, traganja za pravim glumačkim izrazima zahvaljujući iskustvu i fanatičnoj energiji reditelja Vladimira Cvejića, kolektivna preispitivanja, zanosi i greške, usponi i padovi tokom proba, nakon uspešne premijere 25. maja deluju mi kao lep san.

Tekst se bavi i porodicom i stereotipima u vezi sa domaćom tradicijom, mešavina je groteske, satire, crnog humora, farse... U njoj ima pokretačke energije, problema koji dolaze odjednom i to niotkuda i daje predloge svih mogućih rešenja i krajeva, koji su na trenutak duhoviti, a na trenutak lede krv u žilama, ali kakva je bila vaša glavna namera?

- Više je glavnih namera: da u pozorišni repertoar bude uvrštena jedna socijalna drama koja se bavi društvenom zbiljom na analitičan i angažovan način; da publika u akterima predstave nađe motive za ukidanje ili bar smanjenje straha; i najzad, da socijalna drama "Izvršitelj" bude teatarska himna običnom, normalnom građaninu, radnom čoveku koga guta propagandna mašina korumpiranih medija i iskorišćava politička kasta, kao produžena ruka pravih vlasnika naše stvarnosti - korporacija, banaka i mafije.

Da li ste zadovoljni i da li biste nešto napisali drugačije?

- Socijalnu dramu "Izvršitelj" pisao sam skoro dve godine. Dobio sam dosta korisnih saveta od koleginica i kolega, kojima sam dao na čitanje radnu verziju. Tokom dvomesečne saradnje sa rediteljem Vladimirom Cvejićem neke replike su dopisane. Ali, dramski tekst "Izvršitelj", publikovan u mojoj najnovijoj knjizi "Pribrane drame", ostaje za buduća pokolenja kao neka vrsta literarnog svedočanstva o našoj epohi, krcatoj bizarnostima i zločinima svake vrste.

(NOVI MAGAZIN br. 266, 2. jun 2016, novinarka Maša Kočović)

 

Atačmenti



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tyson tyson 13:15 06.06.2016

HRV

A na srpskom: Izvršilac.


cane cane 20:10 08.06.2016

Re: HRV

A na srpskom: Izvršilac.


ne, nego izvrsitelj i izvrsiteljka.

jkt2010 jkt2010 04:04 08.06.2016

deložacija

"Živi zid" je do sada nekoliko porodica u Zagrebu i drugim gradovima spasao od tzv. deložacije, odnosno izbacivanja na ulicu, što je jedna od najodvratnijih posledica ove verzije kapitalizma

Ko je protiv "deložacije" u stvari je protiv hipotekarnih kredita (u kojima je jel'te stan garancija da će kredit biti vraćen), a koji su većini građančadi jedini način da do kredita (a time i stana) uopšte i dođu.

Što bi zaista i sprečilo deložaciju, jer kako da te izbace na ulicu - kad si već na ulici.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana