Planeta| Tehnologija| Život

HAARP po drugi put medju Srbima

a_jovicic RSS / 25.06.2016. u 05:38

Kad nas je onomad strefila "Tamara" (to je onaj ciklon koji nam je doneo "hiljadugodišnje" poplave) društvene mreže su se "usijale" od raznih teorija zavere, počev od HAARP-a, preko chemtrails "zaprašivanja", pa sve do sukoba belih i crnih magova oko prevlasti nad "srBskim energeCkim poljima". "Presudu" je donela naša politička elita i za sve na kraju bi kriv sam Gospod Bog.

U ponedeljak, dvadesetog juna, leta Gospodnjeg 2016. nad prestonicom naše "nebeske" Srbije, desio se još jedan dogadjaj (po prvi put u novijoj istoriji ... ali stvarno). Ovako je na satelitskom snimku izgledalo formiranje super-ćelije ...

A šta je super-ćelija? E pa to je ono što u Americi izaziva tornada. Mi smo još i dobro prošli pošto konfiguracija našeg terena nije takva da nas tornada vole (mada je u Pančevu primećena "tromba" a.k.a "pijavica"). Doduše grad je napravio lom po mestima gde je nevreme prošlo ali prave nevolje su zadesile naše komšije gde je super-ćelija skupljala dodatnu snagu i na kraju stigla do bratske Rusije (i posle čik da neko kaže da mi nikada u istoriji nismo bombardovali Ruse!)

Naravno da je i povodom ovog ne tako čestog ali ipak potpuno prirodnog dogadjaja, krenula lavina komentara po društvenim mrežama kako nam opet ta zla osovina CIA-Vatikan-Masoni izaziva haos u državi (valjda da bi zaustavili "reforme" ka kojima grabimo svom snagom) no samu pojavu su dan pre toga očekivali svi koji se u meteorologiju razumeju (ili bar znaju da čitaju meteo-upozorenja). Ekipa sa SerbianMeteo foruma (istog onog koji je ranije objašnjavao "Tamaru"), od ranog jutra je čekala gde će doći do formiranja super-ćelije. Veče pre toga, ESTOFEX portal (Evropski eksperimentalni sajt za predvidjanje oluja) je izdao upozorenje nivoa 3 za koje ljudi sa foruma kažu da je tek po drugi put u periodu dužem od 10 godina, izdato za područje Beograda. "Nanjušili" su i da ima uslova za stvaranje tornada. I Republički hidrometeorološki zavod je izdao neko upozorenje ali je ono bilo nekako "tunjavo" i nije nagoveštavalo da će se nešto ovako desiti.

 2016062106_201606200701_3_stormforecast_xml.png

No dobro, oluja je bila i prošla. Opet se pokazalo da smo kao društvo totalno nespremni za elementarne nepogode (bez obzira što se one i ne pojavljuju uvek iznenada ... bez "najave"). Vreme je svake godine sve nestabilnije (i mada meteorolozi tvrde da su to "uobičajene oscilacije", ne treba zanemariti istraživanja klimatologa, glaciologa i okeanografa koji ukazuju da se globalno zagrevanje ubrzava i da topljenjem Zemljinih polova rizikujemo zaustavljanje i promenu smera okeanskih struja što lako može da dovede do novog ledenog doba). Ne ulazeći u to šta je uzrok globalnom zagrevanju (tj. da li je u pitanju čovekovo bahaćenje sa emisijom ugljen-dioksida ili su to prirodni Milankovićevi ciklusi), činjenica je da živimo u dobu kada klima i nije bila toliko nemilosrdna prema nama. Pre par desetina hiljada godina, kolebanja su bila znatno veća te ne bi valjalo da ih svojim delovanjem opet pokrenemo.

Vostok_420ky_4curves_insolation.jpg

Nego da se vratimo na blisku budućnost. Gde naći informacije o trenutnim vremenskim uslovima i koliko-toliko kvalitetne vremenske prognoze?

Prvi izbor (pogotovo za one koji ne vladaju stranim jezicima) je svakako ...

1. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) ... http://www.meteo.rs

Ako zanemarimo "selfi" pobude trenutnog direktora (koji svojim portretom i najavama poseta kojekakvim kongresima po svetu) zauzima značajan deo prostora naslovne stranice (a što bi moglo mnogo korisnije da se upotrebi za sadržaj koji meteo-servis treba da pruža zainteresovanim gradjanima) i ako nemate potrebu da sajtu pristupate sa mobilnih uredjaja (gde ona prethodna zamerka pogotovo ima smisla), na naslovnoj strani možete naći trenutne temperature i opise vremena za veće gradove u Srbiji ... a i prognozu istih tih parametara za tekući ili naredne dane. Sve ostalo morate tražiti dublje (tj. "kliktati" više). Ostavljam vam da sami istražite šta se sve nalazi po "bespućima" sajta ali ono što treba napomenuti kao prilično korisno pomagalo kada se spremate npr. da krenete sa posla ... ili u provod u grad, bi mogla da bude radarska slika u (skoro) realnom vremenu gde možete videti da li vam nailazi neka nepogoda.

 ko2016062016300000d_BZ_cappi.png

Još jedna korisna stranica (ukoliko živite u Beogradu ili Pančevu) su i podaci sa automatskih meteoroloških stanica.

temperatura.php?d=1suncevo_zracenje.php?d=1
vlaga.php?d=1pritisak.php?d=1

Ako ste pak vezani za reke, postoje na sajtu i stanja vodotokova kao i prognoze nivoa reka za naredni period.

Sve u svemu, ima dosta korisnih podataka ali korisnički interfejs nije baš user-friendly koliko bi to savremene ICT tehnologije omogućavale.

No dobro ... ipak želimo da vidimo malo više detalja o tome šta nas čeka u narednim danima. Možda bi bilo dobro "prisluškivati" šta meteorolozi (kako profesionalci tako i amateri) "čavrljaju" dok gledaju i analiziraju gomilu meteoroloških modela ... a za to je pogodan ...

2. Serbianmeteo forum ... http://www.serbianmeteo.com/forum/

Ovo je prilično neformalan sajt ali pruža interesantne "insajderske" informacije o tome šta nas čeka a bog'me ima i edukativnog materijala za one koji bi možda pokušali i sami da tumače razne dijagrame koji su izlaz iz numeričkih modela.

Dva osnovna odeljka su "Prognoze" (gde možete videti tumačenja modela i predvidjanje šta će da se desi u narednim danima) i "Aktuelne vremenske prilike" (gde gomila entuzijasta ostavlja svoja lična opažanja o nepogodama koje se približavaju i o njihovim posledicama)

No za one "lenje" koji ipak žele prognozu u nekom "tradicionalnijem" obliku, valja razmisliti i o nekim stranim sajtovima. Takvih ima puno i svako od nas ima neki svoj omiljeni ... koji je "najtačniji" (te vas ovom prilikom molim da sa ostalima podelite ta iskustva) a ja ću ovde preporučiti jedan koji ima globalnu pokrivenost i koji na "korisnički-drugarski" način prikazuje ne samo standardne parametre poput temperature i oblačnosti-padavina, nego i npr. očekivane promene pravca vetra, prognoziranu relativnu vlažnost vazduha, pritisak ...

3. Freemeteo ... http://freemeteo.rs

Sajt "prepoznaje" mobilne uredjaje (a postoji i u verzijama za Android i iOS) tako da se prilagodjava veličini ekrana. Daje vremensku prognozu meteo-parametara u rezoluciji od 3 sata a sadrži i istorijske podatke. Za razliku od sajta RHMZ-a, prikazaće i prognozu za proizvoljno izabranu lokaciju.

...

I za kraj da podsetim na priču o navigaciji i pomorstvu. Postoje i sajtovi na kojima se nalaze upozorenja za pomorce, medjutim Internet obično i nije baš dostupan kad ste na sred mora ili okeana tako da se pomorci uzdaju u radio meteorološke najave ... sajt je više pomoćno sredstvo. Sistem je inače podeljen na zone odgovornosti (METAREA's) a formati upozorenja su takvi da se mogu prenositi radio vezom glasovno ili tekstualnim uredjajima pri čemu je format čitljiv za čoveka. Slična je situacija i sa vazduPLOhovstvom. Od životne važnosti za pilota su meteo podaci sa aerodroma na koji sleće. Ti podaci su standardizovani kroz METAR (Meteorological Terminal Aviation Routine Weather Report) i TAF (Terminal Aerodrome Forecast) formate. Ovi formati zahtevaju mašinskog "prevodioca".

Pa da čujemo koji je VAŠ omiljeni meteo-sajt?



Komentari (167)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 05:43 25.06.2016

serbianmeteo

jer je - zajednica. Sa svim svojim odlikama, manama i vrlinama zajednice. A najgora im mana da lepo vreme, bez blama, proglase za - dosadno
a_jovicic a_jovicic 05:49 25.06.2016

Re: serbianmeteo

uros_vozdovac
jer je - zajednica. Sasvim svojim odlikama, manama i vrlinama zajednice. A najgora im mana da lepo vreme, bez blama, proglase za - dosadno



... pa kad jeste ... mislim dosadno. Evo već par dana "prizivaju" kišu za jug Srbije (koja ga već danima zaobilazi).
cassiopeia cassiopeia 09:30 25.06.2016

Re: serbianmeteo

uros_vozdovac
jer je - zajednica. Sasvim svojim odlikama, manama i vrlinama zajednice. A najgora im mana da lepo vreme, bez blama, proglase za - dosadno


Meni su oni glavni za prognoze, bas sam bila odusevljena kad sam ih otkrila.

Jovicicu, sad sam instalirala freemeteo na mobilnom, cini se lak i jednostavan za pracenje. Hvala ti na preporuci!

Ranije sam koristila accuweather, nesto se iskvarili, predjem na weather2umbrella al oni totalno zakazase ovih prethodnih dana sa kisom i pljuskovima.
a_jovicic a_jovicic 10:00 25.06.2016

Re: serbianmeteo

cassiopeia
Jovicicu, sad sam instalirala freemeteo na mobilnom, cini se lak i jednostavan za pracenje. Hvala ti na preporuci!

Ranije sam koristila accuweather, nesto se iskvarili, predjem na weather2umbrella al oni totalno zakazase ovih prethodnih dana sa kisom i pljuskovima.

Gre'ota je što RHMZ nema resurse (ili ne želi da ih unajmi) da svoje numeričke modele koje "vrti" već decenijama malo osavremeni i prikaže ih u interaktivnom geo-prostornom obliku (to je danas mnogo jednostavnije nego pre 10-tak godina)

Znam da su svojevremeno baš ulagali u računarsku opremu i imali možda i prvi klaster-računar kod nas tako da su im rezultati numeričkih modela bili pristojni. Problem je samo što to ne vizuelizuju na pravi način.

Izgleda da su stali i sa opremanjem automatskih meteoroloških stanica. I to je tužno pošto je elektronika za te svrhe nikad jeftinija (čak i da ne žele da kupuju gotove stanice, mogli bi da ih razviju sami za smešno male novce ili u saradnji sa domaćim univerzitetima ... a imaju valjda i metrološku laboratoriju gde bi sve te uredjaje mogli ispravno da kalibrišu) ... no verovatno su i oni "kolateralna šteta" ovog našeg nakaradnog partokratsko-feudalnog sistema.
nikvet pn nikvet pn 10:42 25.06.2016

Re: serbianmeteo


Користио сам годинама бугарски сајт Stamb.net (извини Драгољубе комшо). Био је одличан све док почетком маја није отказан због неуплате, ваљда.

Ево ме сада на freemeteo.rs и изгледа добро за почетак, хвала.
bauer. bauer. 06:35 25.06.2016

Ali, pazi...

... Najzesce me nervira, kako vise ne umeju da kontrolisu taj HAARP, kada bi mogli, svu tu vodu bi poslali na americki jugozapad. Ovako se samo frljaju po Evropi i americkom severoistoku. Valjda ne znaju vise sta da rade, nego ubadaju nasumicno.

Idem sada da procitam post.
tasadebeli tasadebeli 06:53 25.06.2016

Re: Ali, pazi...

bauer.
... Najzesce me nervira, kako vise ne umeju da kontrolisu taj HARRP, kada bi mogli, svu tu vodu bi poslali na americki jugozapad. Ovako se samo frljaju po Evropi i amerikom jugoistoku. Valjda ne znaju vise sta da rade, nego ubadaju nasumicno.

Idem sada da procitam post.



Дабре!!!

Маму да им америчко-ватиканско-масонско-жарковачку!

Да им маму мамину!





g.radicevic g.radicevic 11:08 25.06.2016

Re: Ali, pazi...

Маму да им америчко-ватиканско-масонско-жарковачу!


i Barič, i Barič...

a_jovicic a_jovicic 11:44 25.06.2016

Re: Ali, pazi...

tasadebeli
bauer.
g.radicevic

... ali "muzički kutak" posvećen meteorologiji nikako ne sme da prodje bez jednog klasika


little_radojica little_radojica 13:09 25.06.2016

Re: Ali, pazi...

... ali "muzički kutak" posvećen meteorologiji nikako ne sme da prodje bez jednog klasika


Ја никад не гледам у небо. Тренутно је овде сезона монсуна, покиснем сваки други дан, али, бемлига, то ме некако чини живим. А ако хоћу да гледам имам овде Japanese Meteorogical Agency - High Resolution Precipitation Nowcast>>>LINK


Добро, лажем, гледам кад су тајфуни, али више одушевљен том количином падавина него да не бих покисао (зна се у минут кад долазе, замандалиш се у кућу и не излазиш, само слушаш музику природе - како пљушти и хуче)
Ево где гледам Japanese Meteorogical Agency Tropical cyclones>>>>LINK


П.С. сјајан блог, али већ смо навикли на то од тебе
a_jovicic a_jovicic 13:45 25.06.2016

Re: Ali, pazi...

little_radojica
Ево где гледам Japanese Meteorogical Agency Tropical cyclones>>>>LINK

П.С. сјајан блог, али већ смо навикли на то од тебе

Hvala, hvala ... a što se džapaneza tiče ... uh ... fascinantni su.

Pre par godina se ja zatek'o na godišnjoj konferenciji EGU (European Geosciences Union) u Beču i tamo k'o na svakom cirkusu te vrste gomila izlagača iz celog sveta (mali broj ima "oralna" izlaganja, svi ostali postere). Šetam se ja tako od table do table i tamo neki Japanac nacrtao gomilu šema o njihovom sistemu meteoroloških radara i šta-ti-ja-znam-čemu-sve-još. Ja se zaustavim i onako neobavezno krenuh da se raspitujem kad eto ti njega poče da mi objašnjava "svemirsku" tehnologiju meteo radara koje upravo uvezuju i terabajte podataka koji trče kroz njihove servere. Meni tu naravno padne vilica a evo ti njega gde krenu da mi nudi da kupim sistem ... 'de da mu kažem da nas nema kuče za šta da 'api a kamo li da kupimo nešto tako (pri čemu sam ja tamo još bio i "Crnogorac", tj. imao poster za nešto što sam radio sa Institutom za biologiju mora iz Kotora)
tasadebeli tasadebeli 06:39 25.06.2016

Сунце ти жарко!

Си видео ово?

ЛИНКЛИНКЛИНК

Слагао бих те када бих рекао да се нисам уплашио.

Једино ме теши малкице та конфи(у)гурација терена коју помињеш.



jednarecfonmoi jednarecfonmoi 08:16 25.06.2016

Re: Сунце ти жарко!

Zanimljivo mi je bilo da procitam za tornada u Srbiji. Da li ima podataka da li ih je ikad pre bilo kod nas?

Koristila sam stalno accuweather sa obozavanjem. I dalje ga koristim ali ga ne obozavam vise od kad onomad iskisnuh a bila prognoza po satima.

Ovi ostaLi sajtovi mi nemaju dovoljno dobar pristup, sve nesto trazi, gledaj. Na accu je to jako dobro uradjeno.Imam ga na mobilnom
a_jovicic a_jovicic 09:43 25.06.2016

Re: Сунце ти жарко!

tasadebeli
Си видео ово?

ЛИНКЛИНКЛИНК

Слагао бих те када бих рекао да се нисам уплашио.

Једино ме теши малкице та конфи(у)гурација терена коју помињеш.

jednarecfonmoi
Zanimljivo mi je bilo da procitam za tornada u Srbiji. Da li ima podataka da li ih je ikad pre bilo kod nas?


"Naši" evropski nisu ni toliko jaki ni toliko česti kao oni američanski ali nije da ih nema.

Ako npr. u AmeriGi bude prosečno godišnje 1200, u Evropi ih bude oko 300

300 tornadoes hit Europe every year



... ali je vrlo malo onih baš jakih.

Nisu nam nepoznati ni na ovim prostorima. U narodu postoje i nazivi za njih ... "Tromba" za one koji se formiraju nad tlom i "pijavica" ako se formiraju nad vodenim površinama.

Tornado,pijavice (trombe)

Evo i interesantnog filmića o tome kako se formiraju ...

Jukie Jukie 10:32 25.06.2016

Re: Сунце ти жарко!

a_jovicic
. U narodu postoje i nazivi za njih ... "Tromba" za one koji se formiraju nad tlom i "pijavica" ako se formiraju nad vodenim površinama.

Ja sam za pijavicu čuo tek kad sam čitao "20000 milja pod morem", gde jedno takvo čudo ide prema njima, a ja pojma nemam šta je to, i pošto u enciklopediji pod pijavica stoje samo krvožedni crvi, zaključio sam da je to verovatno "velika morska zmija" koja će da ih napadne
(već su ih napadali džinovski oktopodi i neka "grabljiva životinja" za koju sam kasnije saznao da je verovatno orka, ali nisu je bili nikako preveli)
babmilos babmilos 09:52 25.06.2016

Hidmet forevah

Svakog dana ih čekiram, smatram da su im prognoze vremena za naredna dva dana dovoljno dobre da se po njima upravljam (opcija pet dana je ipak domen Kamenka Katića). Aktuelni im je diša, po meni, odlična demonstracija situacije kada čovek ne stvara sopstvenu biografiju nego biografija pokušava da stvori sopstvenog čoveka.
a_jovicic a_jovicic 10:47 25.06.2016

Re: Hidmet forevah

babmilos
Svakog dana ih čekiram, smatram da su im prognoze vremena za naredna dva dana dovoljno dobre da se po njima upravljam (opcija pet dana je ipak domen Kamenka Katića).

Napisah par komentara iznad al' da i ovde "razradim" ... da ... šteta je što proizvode svojih numeričkih modela malo ne modernizuju. Ondašnji savezni a i republički HMZ su imali kvalitetne ljude, dobru opremu i pristojne numeričke modele. Kad bi bar izlaze iz tih modela (a valjda sve to već drže interno u nekom NetCDF formatu) ostavili javno raspoloživim, naš'o bi se već "neko" ko bi to mogao da prepakuje u modernije varijante (ono ... neka geoprostorna podloga tipa OpenStreetMap, gomila "slojeva" koje bi po potrebi korisnik uključivao-isključivao, vremenska dimenzija za "motanje" napred-nazad) ... i naravno sve to prijateljski nastrojeno prema mobilnim djuntama.
babmilos babmilos 10:55 25.06.2016

Re: Hidmet forevah

šteta je što proizvode svojih numeričkih modela malo ne modernizuju

Moje iskustvo kaže da je za stagniranje javnih preduzeća isključivo krivo loše upravljanje. Para ima, a potpuno sam ubeđen da u okviru samog Zavoda postoje ljudi koji su sposobni da napišu aplikaciju za mobilni telefon ili da obezbede responsive dizajniran web sajt (mater mu, nije to kvantna fizika). Dakle, razlog što sve ovo ne postoji isključivo je na širokim plećima prof. dr Nikolića.
I da, razlog što koristim hidmet jeste patriotski. Ako svakog dana od mene dobiju +1 hit, to može da bude motiv da se sve potrebne aplikacije i napišu budžetskim novcima i nama u korist, bez potrebe da se raspisuju javne nabavke.
alselone alselone 12:45 25.06.2016

Re: Hidmet forevah

babmilos


Ajde, razlaz.

Koja si ti debilcina. Oterao si ljude sa "ajde razlaz" sa svog bloga i zakljucao ga, samo zato jer su se druzili i razgovarali a tebi se to nije svidelo. Jebalo majku ako ti otvorim blog jos jednom, pacenice.
babmilos babmilos 12:52 25.06.2016

Re: Hidmet forevah

Jebalo majku ako ti otvorim blog jos jednom

KONAČNO!
blogovatelj blogovatelj 03:31 26.06.2016

Re: Hidmet forevah

KONAČNO!


Izvini, a za koga onda pišeš te kurčeve blogove?
Poželjećeš Turaka, a Turaka niđe biti neće. Ne postoji gluplja stvar od bloga sa dva komentara, to čak znaju i Krkar i Krlo. Oni banuju, pa odbanuju.
Ni ja ti nisam otvarao napisane umotvorine, do ove poslednje, jer sam se baš stoprocentno slagao sa napisanim, pa sam zato i komentarisao. A viđati me nećeš često, ako ikad.
Neki od vas ne zaslužuju da vam se blogovi taknu.
Jukie Jukie 10:35 25.06.2016

Oluja bila i prošla

Sad sam došao sa Avale, ono je strašno

Na vrhu kod spomenika, a bogami i dole kod Šumske uprave, SVE I JEDAN ČETINAR je polomljen!

Oni srećniji su izgubili po koju granu, nekima je odlomljen vrh (tamo kod stuba za zastavu stoje dva bez vrha), a ima ih dosta i to baš velikih koji su skroz slomljeni... Neki leže i preko staze pa može da se prolazi ispod njih. Imam slike ali ne mogu direktno da ih kačim.
a_jovicic a_jovicic 10:51 25.06.2016

Re: Oluja bila i prošla

Jukie
Sad sam došao sa Avale, ono je strašno

Na vrhu kod spomenika, a bogami i dole kod Šumske uprave, SVE I JEDAN ČETINAR je polomljen!

Znači ono nije bila super-ćelija nego SLETEO NLO!!!

Pu, pu, pu ... daj' da brišem ovo pre nego što neki od tabloidnih "novinara" pročita.
chitach chitach 10:44 25.06.2016

chemtrail

, preko chemtrails "zaprašivanja",


ovo je svjetski fenomen. ljudi koji su izvor ovih teorija su mi neobjasnjivi.





Eto, igrom slucaja, autor i producent ovog dokumentarca mi je prvi komsija. Po obrazovanju istoricar, radi kao nastavnik u internatu za zensku djecu pubertetskog uzrasta i problematicnog socijalnog stanja. Finansirao je citavu stvar na razne nacine (sta mislite sta kosta dizanje aviona bez najave da bi uzeo uzorak njemu sumnjicavih oblaka, jer je bas to jutro primjetio da " su prasili " ) preko nekih online startup-a, preko donacija, pisama itd. On stvarno vjeruje u to sve.

Ja sam iskren da budem prvi put od njega i cuo za fenomem " chemtrail " , pa sam bio radoznao i pozeljan partner za razgovor, ali mi je odmah bilo jasno da tu nesto smrdi, cim se u tako ozbiljnoj drzavi, tako ozbiljnom pojavom bavi bas on, i da okolo prosi da bi spasio svijet ...
a_jovicic a_jovicic 11:06 25.06.2016

Re: chemtrail

chitach
Ja sam iskren da budem prvi put od njega i cuo za fenomem " chemtrail " , pa sam bio radoznao i pozeljan partner za razgovor, ali mi je odmah bilo jasno da tu nesto smrdi, cim se u tako ozbiljnoj drzavi, tako ozbiljnom pojavom bavi bas on, i da okolo prosi da bi spasio svijet ...

Intervencije kojima bi čovek probao da u više slojeve atmosfere ubaci dovoljno čestica da one povećaju albedo Planete je ekvivalentan pokušaju da se pipetom isuše Velika jezera. Ako je neka budala rešila da na taj način rasipa novac svojih poreskih obveznika onda može odmah da se priključi Vučiću na istorijskoj listi najvećih budala na svetu. Hebe ih 'em gravitacija, 'em mnogo drugih faktora koji bi jednostavno oduvali te njihove čestice u okean. Čak i da svi mogući vazduPLOhovi u svetu (znači ne samo CIA-Vatikan-NASA vojni transportni avioni) budu Boing 747 i da se do vrha napune čime god umesto putnicima, sve to digne u isto vreme gore i ispuste svoj sadržaj na velikoj visini, ne bi mogla da se dostigne količina vulkanskog pepela koju je u nebo izbacio Eyjafjallajökull tokom erupcije 2010. ... a ta erupcija je opet imala relativno beznačajan uticaj na globalnom nivou i sve se raščistilo za par nedelja. Da li treba da spominjem cenu goriva (i kompletne logistike) za nešto tako?

A inače glavni argument za odbijanje istine da je to obična kondenzacija nastala smrzavanjem izduvnih gasova vazduPLOhova je taj da trag ostane na nebu mnogo duže nego što bi trebalo ... što naravno nije istina ...



... a onda kad ih pitaš otkud chemtrails 1944. ... nastane muk (ili nespretna priča o retuširanju istorijskih filmova)

anonymous anonymous 23:26 25.06.2016

Re: chemtrail

Ja sam iskren da budem prvi put od njega i cuo za fenomem " chemtrail " , pa sam bio radoznao i pozeljan partner za razgovor, ali mi je odmah bilo jasno da tu nesto smrdi, cim se u tako ozbiljnoj drzavi, tako ozbiljnom pojavom bavi bas on, i da okolo prosi da bi spasio svijet ...



Ma dalabu vekčo ....

Vrlo je jasno o čemu se tu radi .....

...letu štuke .....letu avioni ....

...samo im nešto auspusi nisu baš kako treba.....
krkar krkar 10:57 25.06.2016

Šta najviše voliš da jedeš


Kad sam bio mali pa me pitaju šta najviše volim da jedem a ja kažem doboš tortu nadajući se da ću sad samo to da jedem - pa mi onda objašnjavaju da ne može stalno i samo doboš torta da se jede. Tako je i sa meteo sajtovima. Ima ih različitih, za različite svrhe.

Nemam sad vremena pa samo o specijalizovanima: za jedrenje koristim Aladin (LINK), izvrstan sajt koji je generalno vrlo precizan u lokalnim prognozama vetra, što je za regatno jedrenje najvažnije. Baziran je na francuskom modelu ali je dopunjen i razrađen i sada je zreo sistem.

A za lokalne podatke o vetru koristim Windguru (LINK), izrazito precizan i pouzdan sajt. (Na linku je dat primer realne lokacije na Jadranu)
a_jovicic a_jovicic 11:31 25.06.2016

Re: Šta najviše voliš da jedeš

krkar
Nemam sad vremena pa samo o specijalizovanima: za jedrenje koristim Aladin (LINK), izvrstan sajt koji je generalno vrlo precizan u lokalnim prognozama vetra, što je za regatno jedrenje najvažnije. Baziran je na francuskom modelu ali je dopunjen i razrađen i sada je zreo sistem.

Da ... DHMZ je u Jadranu referenca i za stanje mora ... i za sve oko mora (ipak je njihova obala mnogo kompleksnija nego komšijska 'talijanska)

A kad si već pomenuo more ... evo jednog demo primera kako bi se mogao modernizovati neki od postojećih sajtova meteoroloških službi ...

http://nav.navarea.info

Meteo podaci su za ovu priliku "pozajmljeni" sa automatske meteorološke stanice u Košutnjaku (i osvežavaju se u realnom vremenu) ... a prognoza morskih mena sa takodje eksperimentalnog sajta Tide T@bles

Onaj prvi je sklepan na brzinu pa nije baš potpuno responsive (morao bih da ga modifikujem za male mobilne uredjaje) ... a drugi bi trebalo da se lepo ponaša i na "pametnjakovićima" i na "tabletama"

EDIT: Prognoza morskih mena se na onom NAV sajtu u realnom vremenu koriguje trenutno izmerenim atmosferskim pritiskom. Na Tides Т@ble se ručno menja kroz setovanja. Ukoliko bi postojala prognoza promene pritiska, uz neznatne modifikacije bi bilo moguće iscrtati i prognozirane nivoe mora u vremenu ... naravno ... to i dalje ima neki rezidual pošto je dosta teško u model ubaciti i storm surge.
maksa83 maksa83 11:41 25.06.2016

sajtovi/aplikacije


https://www.meteoblue.com

https://www.wunderground.com

Ponekad: yr.no, ali pretežno gornja dva.
a_jovicic a_jovicic 11:59 25.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

maksa83

https://www.meteoblue.com

https://www.wunderground.com

Ponekad: yr.no, ali pretežno gornja dva.

Da, da ... oba-tri (tj. prva dva pogotovo) imaju impresivnu vizuelizaciju. Kako se pokazuju po pitanju "ubadanja" tj. tačnosti?

Globalni meteo-modeli su sasvim OK po pitanju procesa koji zahvataju veće područje, medjutim ne treba odbacivati ni lokalne hidrometeorološke službe koje ipak imaju više iskustva (a opet i sasvim dovoljno procesorske snage) za prognoze na mezo-skali (od par kilometara do par stotina km). Zato ja kao i babmilos i dalje "trpim" prof. dr Nikolića na "naslovnici".
maksa83 maksa83 14:22 25.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

Da, da ... oba-tri (tj. prva dva pogotovo) imaju impresivnu vizuelizaciju. Kako se pokazuju po pitanju "ubadanja" tj. tačnosti?

Vizuelizaciju im pravo da ti kažem nisam ni primetio, MeteoBlue je najružnija iOS aplikacija koju sam ikad video, a oće i da okine kad je pipkaš gde i kad ne očekuje, isto to za Android se zove nekako drugačije (nešto tipa My Beautiful Weather) ali je u suštini ista stvar.

Ubadaju po mom iskustvu jako dobro, pogotovo padavine na nivou sata (opet ako neko iskisne zbog njih, nisam kriv), dodatno koriste lokalne senzore za temperaturu, tako da ako si na Čuburi i ukjlučiš geolokaciju dobićeš temperaturu na Čuburi, itd. itd. Manje više isto važi za Weather Underground, s tim da mislim da je MeteoBlue tačniji, ali možbiti da je to moj trip.

marco_de.manccini marco_de.manccini 14:24 25.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

wunderground, takođe, a nemam pojma koliko pogađa, valjda dovoljno čim nisam našao razlog za promenu već sto godina (ali moje potrebe za tačnom prognozom su ništavne).

inače, i google koristi wunderground.
a_jovicic a_jovicic 14:31 25.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

maksa83
Da, da ... oba-tri (tj. prva dva pogotovo) imaju impresivnu vizuelizaciju. Kako se pokazuju po pitanju "ubadanja" tj. tačnosti?

Vizuelizaciju im pravo da ti kažem nisam ni primetio, MeteoBlue je najružnija iOS aplikacija koju sam ikad video, a oće i da okine kad je pipkaš gde i kad ne očekuje, isto to za Android se zove nekako drugačije (nešto tipa My Beautiful Weather) ali je u suštini ista stvar.

Ma ja gledao na lapatopu ... i naravno odmah mi pogled odlutao na satelitski i radarski snimak ... pa onu simulaciju vetrova... a i na meteogram. Eto zašto kukam za RHMZ-ovom modernizacijom. Evo kako to izgleda kod MeteoBlue-ta ...



... a kako kod RHMZ-a ...

srdjan.pajic srdjan.pajic 15:32 25.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

Ja uglavnom gledam weather.com, a ponekad upalim NOAA-u.

Bio sam jednom u NOAA-i, mislim, u njenoj zgradi ovde u Boulderu, vodio me neki profa iz mog komiteta za tezu, koji je radio u NIST-u, što je zgrada do. Imali su bolju menzu, pa su tamo svi iz NIST-a redovno išli na klopu. Sad, kretanje u zgradi mi je bilo malo ograničeno tadašnjim legalnim statusom u ovoj zemlji, plus te malo na ulazu u ceo taj kompleks trkeljišu federalni policajci umesto ovih lokalnih murkana, ali smo napravili malu turu tamo oko one jedne od kontrolnih soba. Ne moš da uđeš unutra, nego imaju veliki stakleni zid u hodniku, pa možeš da gledaš. Tu valjda dovode decu iz osnovnih škola ili strane delegacije da im pokažu. Stvarno izgleda kao u nekom velikom svemirskom brodu, mnogo dugmića i velikih monitora i čike u uniformama koje troše korisno tvoje parice od federalnog poreza, ili se bar trude da tako izgleda.

Ovde inače kod nas je i NCAR, ali tamo nisam nikad bio, samo vozio bajs do njihove zgrade u brdu, jer je baš lepa tura, naročito rano ujutro:



Nego da te pitam, Jovičiću, ako možeš ukratko, kakvi su to modeli koji se koriste u vremenskim prognozama, kakve jednačine tu vladaju, koji podaci, odakle se skupljaju, i tako, taj nerd stuff. Mislim, ako znaš i ako te ne mrzi da napišeš neki dajdžest.

BTW. Odličan blog, uključujući i naslov, ne znam što se also ovoliko sekira. Ovo sa ХААРП-om je zaista onomad bilo ludilo, na nacionalnom nivou, kao što je bilo i ono pomračenje sunca 1999. Mene su i neki moji drugari iz Srbije, koji imaju i neke škole završene, zasipali propagandnim materijalom i pitali najozbiljnije za mišljenje o toj očiglednoj zaveri protiv Srba i drugih malih naroda.
a_jovicic a_jovicic 16:00 25.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

srdjan.pajic
Nego da te pitam, Jovičiću, ako možeš ukratko, kakvi su to modeli koji se koriste u vremenskim prognozama, kakve jednačine tu vladaju, koji podaci, odakle se skupljaju, i tako, taj nerd stuff. Mislim, ako znaš i ako te ne mrzi da napišeš neki dajdžest.

Stay tuned ... idem da se šetam ... sa žutim patkama ... a ako završim u apsani, ČUVAJTE MI BLOG!
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:10 25.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

a_jovicic
srdjan.pajic
Nego da te pitam, Jovičiću, ako možeš ukratko, kakvi su to modeli koji se koriste u vremenskim prognozama, kakve jednačine tu vladaju, koji podaci, odakle se skupljaju, i tako, taj nerd stuff. Mislim, ako znaš i ako te ne mrzi da napišeš neki dajdžest.

Stay tuned ... idem da se šetam ... sa žutim patkama ... a ako završim u apsani, ČUVAJTE MI BLOG!


Aj, sa srećom, ja idem na krov da namestim onaj električni kabl protivu ledenica (sem ako mi ovde neko pametniji i iskusniji ne predloži bolje rešenje, da da nije - izoluj ceo tavan*). Ubiše me ice-dams prošle dve zime, bojim se sjebaće mi krov i/ili odlomiti oluk.
alselone alselone 16:16 25.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

ne znam što se also ovoliko sekira


Je l' mi odleteo komentar greskom ili net zeza?

Uglavnom, ma, probudio se namcorast, ubi me dzetleg, lezem po njihovom a ustajem po nasem vremenu. Ali sam onda to ranoranisanje lepo iskoristio. Pogledam sam prognozu ponukan ovim blogom, sa sajta koji je Makso okacio. Iako je veoma oblacno rekli su da nece padati kisa. Odlicno onda, zapalio sam na divlju plazu o kojoj su mi pricali lokalci jos pre 6 ujutru. Posto sam tako rano krenuo bio sam potpuno sam na ogromnoj divljoj plazi, nema turista namernika, samo ptice, iguane, krabe i ja. :) Fantasticno iskustvo. Sad mozete da drugosrbijanisete koliko hocete, ja sam u zen fazi.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:16 25.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

sem ako mi ovde neko pametniji i iskusniji ne predloži bolje rešenje

Прихвати онај посао у Даласу.
maksa83 maksa83 16:34 25.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

samo ptice, iguane, krabe i ja.


Ovo da pročitaš, kad stigneš: Galapagos.

Meni je tu poslednja strana totalno ludilo.
maksa83 maksa83 16:35 25.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

Прихвати онај посао у Даласу.

Da, taj Texas koliko sam shvatio ima dva stanja - oganj s neba ili biblijski potop. Manje više znaš na čemu si čim pogledaš kroz prozor. Ima teških kretena ali brate ne da umeju da prave muziku...
Jukie Jukie 16:39 25.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

a_jovicic
idem da se šetam ... sa žutim patkama ... a ako završim u apsani, ČUVAJTE MI BLOG!

alselone alselone 16:40 25.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

Ovo da pročitaš, kad stigneš: Galapagos.

Kul, ocem. Mislim da ga mozda i imam u nekoj biblioteci, kao da se secam imena.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:26 25.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

maksa83
Прихвати онај посао у Даласу.

Da, taj Texas koliko sam shvatio ima dva stanja - oganj s neba ili biblijski potop. Manje više znaš na čemu si čim pogledaš kroz prozor. Ima teških kretena ali brate ne da umeju da prave muziku...


Imaju oni jako lepu zimu, ono, ko voli januar u kratkim rukavima i šorcu, ali da ne vrckaš mnogo dupetom, danenajebeš. I valjda proleće, kratko doduše i to je isto negde u januaru, (ili to beše na jesen?), kad im cveta onaj neki cvet, zaboravio sam mu ime, to je, valjda, isto tako lepo.

Ali kad krene pakao, stvarno je da ni mačku ni kučku ne isteraš na dvorište, da se ne sparuši.

Evo jedan pogled na zapadni Teksas, to je ono, zapad zapada.







A pazi samo ovo otimanje od pustinje:

marco_de.manccini marco_de.manccini 17:48 25.06.2016

Re: sajtovi/aplikacijejavascri

kad im cveta onaj neki cvet, zaboravio sam mu ime, to je, valjda, isto tako lepo.

Мислиш нешто овако. Tај плави цвет је онај славни, bluebonnet, али ја сам приврженик оног другог, црвенкастог, Indian paintbrush. Иначе, сликано је у мом некадашњем селу, марта месеца.

srdjan.pajic srdjan.pajic 21:04 25.06.2016

Re: sajtovi/aplikacijejavascri

marco_de.manccini
kad im cveta onaj neki cvet, zaboravio sam mu ime, to je, valjda, isto tako lepo.

Мислиш нешто овако. Tај плави цвет је онај славни, bluebonnet, али ја сам приврженик оног другог, црвенкастог, Indian paintbrush. Иначе, сликано је у мом некадашњем селу, марта месеца.



To je to, moj kum ga je ponosno držao na desktopu, dok smo još bili u istoj grupi na CU, zato sam zapamtio kako izgleda, al' zaboravih mu ime.

Nego, marco, dok si još živeo u selu, jesi li posetio kakav dobar rodeo?
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:42 25.06.2016

Re: sajtovi/aplikacijejavascri

Nego, marco, dok si još živeo u selu, jesi li posetio kakav dobar rodeo?

Ништа родео, ништа сквер денс, ништа каубој, остао јенки скроз. А имају, ко воли, те дуд ранчеве, можеш да платиш да неколико дана идеш за кравама.
emsiemsi emsiemsi 06:16 26.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

alselone
ne znam što se also ovoliko sekira


Je l' mi odleteo komentar greskom ili net zeza?

Uglavnom, ma, probudio se namcorast, ubi me dzetleg, lezem po njihovom a ustajem po nasem vremenu. Ali sam onda to ranoranisanje lepo iskoristio. Pogledam sam prognozu ponukan ovim blogom, sa sajta koji je Makso okacio. Iako je veoma oblacno rekli su da nece padati kisa. Odlicno onda, zapalio sam na divlju plazu o kojoj su mi pricali lokalci jos pre 6 ujutru. Posto sam tako rano krenuo bio sam potpuno sam na ogromnoj divljoj plazi, nema turista namernika, samo ptice, iguane, krabe i ja. :) Fantasticno iskustvo. Sad mozete da drugosrbijanisete koliko hocete, ja sam u zen fazi.

Приведи нешто, релаксирај се, достигни прави зен.
a_jovicic a_jovicic 10:31 26.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

srdjan.pajic
Nego da te pitam, Jovičiću, ako možeš ukratko, kakvi su to modeli koji se koriste u vremenskim prognozama, kakve jednačine tu vladaju, koji podaci, odakle se skupljaju, i tako, taj nerd stuff. Mislim, ako znaš i ako te ne mrzi da napišeš neki dajdžest.

'vako ... sve se zasniva na dinamici fluida i naravno termodinamici. Matematika su "teške" diferencijalne jednačine (koje pretpostavljam da rešavaju metodama numeričke analize). Podatke prikupljaju globalnim sistemom meteorološkog osmatranja (tu spada ono "sondiranje", tj. puštanje meteoroloških balona koji pokupe podatke u profilu, a gde nemaju dovoljnu "zemaljsku" pokrivenost onda to "krpe" satelitskim osmatranjem ... pretpostavljam i da im mreža zemaljskih stanica pripomaže oko popravljanja modela pri tlu)

Evo nekog rada koji prikazuje diferencijalne jednačine za neki "prost" model ...

The Impact of Mathematics on Meteorology and Weather Prediction
a_jovicic a_jovicic 10:55 26.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

Jukie
a_jovicic
idem da se šetam ... sa žutim patkama ... a ako završim u apsani, ČUVAJTE MI BLOG!



Kako li si me samo "provalio" da sam Linuxovac?!

Nego kad smo već kod šetnje (koja je bila super vesela ... a i dobra za zdravlje ... kako zbog pešačenja tako i zbog povećanja kapaciteta pluća ... zviždanjem i vikanjem "uaaaaa" ) ... moram da napravim paralelu i sa ovom našom pričom o meteorologiji i "predvidjanju" vremena.

Sistem prognoze vremena se zasniva na "teoriji haosa" što nije haos uopšte samo je toliko kompleksna matematika da ju je problematično uhvatiti. E pa sinoć, prilikom prelaska mosta, bez obzira što niti smo marširali, niti išli u ritmu, most je naravno krenuo da se ljulja ... i to se sasvim lepo osetilo ... toliko da sam počeo da se krećem kako se inače krećem kad sam na brodu ("širokim" koracima ... ne nogu pred nogu). E sad zamislite "nesrećnika" čiji bi zadatak bio da tačno predvidi pomeranje mosta na osnovu modelovanja kretanja svakog od šetača (masa, dužina koraka, frekvencija). Kod gradjevinaca nema tu "precizne" matematike ... tj. posle proračuna mora da se uradi gomila simulacija ponašanja i "hvatanje" ekstrema (na osnovu kojih se uostalom i projektuj sve gradjevine pa i mostovi). E pa isti zadatak imaju meteorolozi na dnevnom nivou ... samo se od njih još očekuje i da pogode u kom će položaju most biti u svakom trenutku.
alselone alselone 11:45 26.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

Podatke prikupljaju globalnim sistemom meteorološkog osmatranja (tu spada ono "sondiranje", tj. puštanje meteoroloških balona koji pokupe podatke u profilu, a gde nemaju dovoljnu "zemaljsku" pokrivenost onda to "krpe" satelitskim osmatranjem ... pretpostavljam i da im mreža zemaljskih stanica pripomaže oko popravljanja modela pri tlu)


Nama je u jednom momentu bilo potrebno da nam se dostavi lokalna prognoza brzine i pravca vetra ali ne na 1.5 m na koliko se to obicno radi, nego na 50 m na koliko se nalazi centar vetrenjaca tog parka. ONe mogu da idu i do 150 m. E, onda smo skontali da to malo ko moze dobro da uradi, cak ne ni dobro nego cak i pristojno.
a_jovicic a_jovicic 12:25 26.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

alselone
Podatke prikupljaju globalnim sistemom meteorološkog osmatranja (tu spada ono "sondiranje", tj. puštanje meteoroloških balona koji pokupe podatke u profilu, a gde nemaju dovoljnu "zemaljsku" pokrivenost onda to "krpe" satelitskim osmatranjem ... pretpostavljam i da im mreža zemaljskih stanica pripomaže oko popravljanja modela pri tlu)


Nama je u jednom momentu bilo potrebno da nam se dostavi lokalna prognoza brzine i pravca vetra ali ne na 1.5 m na koliko se to obicno radi, nego na 50 m na koliko se nalazi centar vetrenjaca tog parka. ONe mogu da idu i do 150 m. E, onda smo skontali da to malo ko moze dobro da uradi, cak ne ni dobro nego cak i pristojno.

Pa da ... mreža zemaljskih stanica je mnogo gušća (a one prikupljaju podatke o vetru na 10m) nego što se rade sondiranja po vertikalnom profilu ... mislim ... ta sondiranja su dovoljna za globalnu prognozu ali svaka lokacija ima neku svoju karakterističnu ružu vetrova koja dosta zavisi od topografije i lokalnih mikroklimatskih uslova.

E sad kako rešiti vaš problem ... da probamo neki "brainstorming" (ne kažem da znam kako takve stvari rade u svetu) ... možda postavljanjem neke permanentne stanice na željenoj visini (npr. usidrenim balonom) i merenje karakteristika neki vremenski period, pa utvrdjivanjem reziduala u odnosu na prognozu sa šireg područja. Problem je što ta stanica mora da radi neko vreme ... tako da sama prognoza ne može da se radi dok se ne prikupi dovoljno podataka.
alselone alselone 12:27 26.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

možda postavljanjem neke permanentne stanice na željenoj visini


Ima, same vetrenjace imaju svoju stanicu, ali da li ti je ona dovoljna da bi uradio prognozu? Pa nije, moras da nju koreliras sa blizom i daljom okolinom.
a_jovicic a_jovicic 12:39 26.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

alselone
možda postavljanjem neke permanentne stanice na željenoj visini


Ima, same vetrenjace imaju svoju stanicu, ali da li ti je ona dovoljna da bi uradio prognozu? Pa nije, moras da nju koreliras sa blizom i daljom okolinom.

Aha ... pa znači objekat je već postavljem ... ja mislio da ste tražili prognozu zbog gradjevinskih radova samog nosača.

Sama stanica nije dovoljna ... ali ako bi podatke sa nje korelisao sa prognozama koje prave za šire područje (a prave ih svakako po raznim visinama da bi uopšte mogli da utvrde kretanja vazdušnih masa) ... pa odatle izvukao neke pravilnosti (mislim, naravno da ne mora da bude u pitanju linearna zavisnost ali opet valjda postoji neka pravilnost u odnosu na prognoziranu okolinu) ... to bi valjda bilo dovoljno da se bar proceni situacija koju čekate da se desi (tj. ukoliko prognoza na širem području bude takva i takva, verovatnoća da će se situacija na željenoj lokaciji razlikovati od nekog poznatog stanja je najmanja) i da onda radite aktivnosti koje zahtevaju uslove koji vam odgovaraju.

(pretpostavljam da vam prognoza treba zbog nekih radova koji zahtevaju dovoljno dug period mirnog vremena)
alselone alselone 12:42 26.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

Aha ... pa znači objekat je već postavljem ... ja mislio da ste tražili prognozu zbog gradjevinskih radova samog nosača.


Ne, ne, trazi se prognoza vetra zbog realtime prognoze proizvodnje vetrenjaca. Tako da mora da bude prilicno tacna da bi to imalo smisla. Sve "odprilike" moze da se zameni godisnjom statistikom i da se koristi za neka planiranja, kao sto si rekao, izgradnje i radove ali ne i za operativno planiranje.
a_jovicic a_jovicic 14:28 26.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

alselone
Ne, ne, trazi se prognoza vetra zbog realtime prognoze proizvodnje vetrenjaca. Tako da mora da bude prilicno tacna da bi to imalo smisla. Sve "odprilike" moze da se zameni godisnjom statistikom i da se koristi za neka planiranja, kao sto si rekao, izgradnje i radove ali ne i za operativno planiranje.

Hm ... jedino što bi mogli da koristite za ove svrhe a da to meteorološke službe proizvode su emagrami ...


Vas interesuje samo krajnji desni deo, tj. smerovi i jačine vetrova po visinama (inače na dijagramu su visine iskazane u milibarima i za visinu vetrenjače to bi bila recimo druga oznaka od dna). RHMZ npr. daje emagrame u rezoluciji od 3h.

Meteoblue to daje u obliku meteograma za "vazduh" ... pa se tu vide promene na vremenskoj skali (za razliku od emagrama gde je svaki grafikon dat za neki vremenski trenutak)



E sad ... ne znam u kom delu sveta to radite i kakva je lokalna meteorološka služba ... i koliko bi koštalo dobijanje digitalnih podataka umesto ovih "slikovitih" ali čak i sa ovim što je javno dostupno bi mogli da probate da izračunate korelaciju sa vašom meteo-stanicom na vetrenjači ... pa ako se slaže super ... a ako ne ... e hebiga ... onda vam preostaje da na osnovu svojih podataka radite sezonske ruže vetrova i da se oslanjate na statistiku.
alselone alselone 15:46 26.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

Ne kapiram ove grafike, je l' moze ovde da se vidi prognoza snage i smera vetra u narednih recimo dva dana sa rezolucijom od sat vremena na visini od 70m?

Radimo u USA, dobijamo mi neke prognoze ali to je prilicno traljavo, kao iz onog vica sa indijancima.
krkar krkar 15:55 26.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

ali ne na 1.5 m na koliko se to obicno radi


Ne znam otkud ti ova visina od 1,5m. Standardna mala meteostanica postavlja se na visinu od 2,5m.

Simulacija vetra u Aladinu (gore sam postavljao link) rađena je za visinu od 10 m, što je za jedrenje vrlo dobra visina.
alselone alselone 16:01 26.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

Ne znam otkud ti ova visina od 1,5m. Standardna mala meteostanica postavlja se na visinu od 2,5m.


OK, zajeb'o sam se.
a_jovicic a_jovicic 17:38 26.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

alselone
Ne kapiram ove grafike, je l' moze ovde da se vidi prognoza snage i smera vetra u narednih recimo dva dana sa rezolucijom od sat vremena na visini od 70m?

Radimo u USA, dobijamo mi neke prognoze ali to je prilicno traljavo, kao iz onog vica sa indijancima.

Smer i brzina su ucrtani na desnoj ivici emograma a simboli odgovaraju sledećim brzinama ...


E sad ... što se tiče preciznosti ... khm ... pa nije im rezolucija baš toliko velika ... jedino da se radi interpolacija (i po vremenu i po visini)

Formula za preračunavanje visine na osnovu pritiska je ...



... u stopama (za metre pomnožiti sa 0.3048) ... ima naravno i on-line kalkulator.
a_jovicic a_jovicic 17:52 26.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

krkar
ali ne na 1.5 m na koliko se to obicno radi


Ne znam otkud ti ova visina od 1,5m. Standardna mala meteostanica postavlja se na visinu od 2,5m.

Simulacija vetra u Aladinu (gore sam postavljao link) rađena je za visinu od 10 m, što je za jedrenje vrlo dobra visina.

Vetar se i meri na visini od 10m ... da bi se sprečio negativan uticaj od mešanja vetra pri samom tlu.

srdjan.pajic srdjan.pajic 18:03 26.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

'vako ... sve se zasniva na dinamici fluida i naravno termodinamici. Matematika su "teške" diferencijalne jednačine (koje pretpostavljam da rešavaju metodama numeričke analize).


Hvala! (zabrinuo sam se da su te uhitili dok si patkario, pa sam i sam pogledao, na wikipediji, a gde drugde)? Koliko se sećam iz škole, onako kroz gustu maglu, te jednačine su nelinearne, i sklone haosu (mala perturbacja početnih uslova daje vrlo različito rešenje, to pokazuje i onaj atraktor koji si okačio na jednoj od slika). Plus je to multiphysics problem, termodinamika + fluidi, mislim, da se otegneš dok ne dobiješ bilo šta smisleno i korisno kao rešenje. Vrlo zafrknuta nauka, ništa bez indijanaca.
a_jovicic a_jovicic 18:24 26.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

srdjan.pajic
Plus je to multiphysics problem, termodinamika + fluidi, mislim, da se otegneš dok ne dobiješ bilo šta smisleno i korisno kao rešenje. Vrlo zafrknuta nauka, ništa bez indijanaca.

Lako je vama ... mi ovde moramo da se snalazimo i bez indijanaca

Jeste ... gadna je matematika i tim više je za poštovanje što su uspeli da povećaju period za koji daju kol'ko-tol'ko pouzdanu prognozu ... nekad je to bilo 3 dana a sad su podigli na 5 ... ili možda čak i 7.

Ono što ih hebe su lokalne specifičnosti i pogotovo leti lokalne nestabilnosti (kad imaju ciklon koji se razvija onda mogu prilično pouzdano da potrefe kako će da se kreće i samim tim kada će negde da naidje kišetina ... medjutim leti im se nepogoda stvori iz "čista mira" ... istrese šta je nakupila i nestane. Tu mogu samo da procene verovatnoće da će do pljuskova da dodje (i opet malo uz pomoć iskustva, predvide i u kom delu dana)

Ja ih više nikad ne psujem kad me iznenadi neki pljusak. Što više čitam o tome kako i šta rade sve više poštujem proizvode koje nam daju.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:34 26.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

Ja ih više nikad ne psujem kad me iznenadi neki pljusak. Što više čitam o tome kako i šta rade sve više poštujem proizvode koje nam daju.


Ovde u okolnim planinama umeju da omaše, i ja se baš nešto tu i ne oslanjam na vremensku prognozu, nego kad idem da kampujem spremam se za najgore, usred leta zimska vreća, jakne, podloške, komplet šator, i onda podešavam prema trenutnim prilikama. Tako da i nemam mnogo razloga da gunđam ako me strefi neki nenajavljeni kijamet. Ali u niziji su generalno dosta dobri sa kratkoročnim prognozama, čak i u podnožju Stenovitih planina, i tu se baš oslanjam na to. Naročito sad kad idem motociklom na posao, onda mi je važno kad će da uradi popodnevni pljusak (skoro svakodnevna pojava leti), da me baš ne uvati nasred puta, ako ne mora, baš je gadno voziti motor po kiši.
zovitemegrunf zovitemegrunf 20:23 27.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

Od životne važnosti za pilota su meteo podaci sa aerodroma na koji sleće. Ti podaci su standardizovani kroz METAR (Meteorological Terminal Aviation Routine Weather Report) i TAF (Terminal Aerodrome Forecast) formate. Ovi formati zahtevaju mašinskog "prevodioca".


Dječače, , u vreme kada je METAR definisan, štedelo se ne na bajtovima, nego na bitovima, pa su svi njegovi dozvoljeni karakteri iz skupa 5-bitnog TTY koda, brzina prenosa je bila 50bps, a mašinski pevodilac je opisivan kao 'elektronski mozak'. Podaci su gusto pakovani, ali pravila su (prilično) jasna i za iskusno oko, ovde nema tajni, evo šta trenutno važi na ANT:

LYBE 271900Z 23009KT 9999 -TSRA SCT010 SCT040CB 17/17 Q1015 BECMG NSW

elem: aerodrom, datum i vreme (UTC), informacija o smeru i brzini vetra itd

dekodiran METAR može da se nađe, naprimer, na ->LINAK.


a_jovicic
.
Formula za preračunavanje visine na osnovu pritiska je ...

... u stopama (za metre pomnožiti sa 0.3048) ... ima naravno i on-line kalkulator.


Dobro, malo je komplikovanije, imaju čitaoci tamo na linku u disclaimeru da oće da pogreši itd.

Nego, nešto drugo mi padenaum. I to ovaj podatak Q1015 iz METAR izveštaja. Takozvani QNH, siguran sam da znaš šta je i čemu služi. Ovaj podatak se izračunava, i za LYBE se razlikuje od pritiska izmerenog pored piste za nekih dvanaestak hPa...

I onda pošneš da kopaš i ustanoviš da većina onih koji prenose vremenske podatke za BG, samo QNH iz metra prepisuju kao pritisak u Beogradu..

Samo sam kod RHMZa našao da šalju u svet pritisak koji su izmerili na lokaciji. Ovo što drugi izvori, na primer stanice u mreži wundergrounda zovu vazdušni pritisak, bemliga šta je. QNH izračunat za poziciju stance ili samo buđav senzor?

Meni ovo sa nekritičkim preuzimanjem QNH iz metra liči na blaženo neznanje, ali ovo sa Wunderground stanicama ne razumem. Imaš neki komentar?
alselone alselone 22:44 27.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

Dječače, , u vreme kada je METAR definisan, štedelo se ne na bajtovima, nego na bitovima, pa su svi njegovi dozvoljeni karakteri iz skupa 5-bitnog TTY koda, brzina prenosa je bila 50bps, a mašinski pevodilac je opisivan kao 'elektronski mozak'. Podaci su gusto pakovani, ali pravila su (prilično) jasna i za iskusno oko, ovde nema tajni, evo šta trenutno važi na ANT:

LYBE 271900Z 23009KT 9999 -TSRA SCT010 SCT040CB 17/17 Q1015 BECMG NSW

elem: aerodrom, datum i vreme (UTC), informacija o smeru i brzini vetra itd

dekodiran METAR može da se nađe, naprimer, na ->LINAK.



Je l' ima neko na ovom blogu ko nije iz IT?
a_jovicic a_jovicic 23:14 27.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

zovitemegrunf
Dječače, , u vreme kada je METAR definisan, štedelo se ne na bajtovima, nego na bitovima, pa su svi njegovi dozvoljeni karakteri iz skupa 5-bitnog TTY koda, brzina prenosa je bila 50bps, a mašinski pevodilac je opisivan kao 'elektronski mozak'. Podaci su gusto pakovani, ali pravila su (prilično) jasna i za iskusno oko, ovde nema tajni ...


Ma morali su to malo da uproste za pomorce ... a i na brodovima su imali "računar" još u doba pre teleprintera ... zvao se TELEGRAFISTA!


Ima raznih formata a pretpostavljam da su u doba telegrafa i jedni i drugi koristili Q-kod (otud i ona QNH skraćenica) ... no danas je METAR isti kao što je bio i nekada a METAREA izveštaji su postali više human readable ...

FQME28 LGAT 272000

WEATHER BULLETIN ON METAREA 3
HELLENIC NATIONAL MET. SERVICE
ATHENS, MONDAY 27 JUNE 2016 / 2200 UTC
- WIND SPEED: BEAUFORT SCALE
- SEA STATE: TOTAL SIGNIFICANT
BE AWARE: WIND GUSTS CAN BE 40 PERCENT STRONGER THAN THOSE GIVEN
HERE AND MAX WAVE HEIGHT UP TO TWICE THAN SIGNIFICANT

PART 1
WARNING NONE

PART 2
GENERAL SYNOPSIS 27-06-16/15 UTC
LOW PRESSURES 1004 OVER TAURUS AND EAST BLACK SEA. RELATIVELY HIGH
PRESSURES 1016 OVER SYRTI MINOR AND 1015 OVER NORTHWEST BALKANS

PART 3
FORECAST UP TO 28 JUNE 22 UTC

NORTH ADRIATIC
EAST NORTHEAST 5 OR 6 SOON 4 OR 5. MODERATE

CENTRAL ADRIATIC
NORTHWEST 4 OR 5 VERY SOON 5 OR 6 OVER NORTH NORTHEAST 5 OR 6.
SLIGHT OR MODERATE

SOUTH ADRIATIC
WEST NORTHWEST 3 OR 4 VERY SOON NORTH NORTHWEST 5 OR 6. SLIGHT SOON
MODERATE. THUNDERSTORM

No da se vratimo na meteorologe ... imaju i oni svoj "šifrovani izveštaj" ... zove se SYNOP ... i mislim da upravo u njemu možemo naći odgovor na tvoje pitanje ...

Znači ako METAR od 21:00 UTC kaže ...

METAR LYBE 272100Z 25011KT 9999 BKN010 17/17 Q1015 NOSIG=

tj. da je pritisak sveden na nivo mora 1015 hPa (ili mb ... kako kome draže)

SYNOP izveštaj (koji se može pokupiti sa OGIMET sajta) kaže ...

################################################################################
# SYNOPS from 13272, Beograd / Surcin (Serbia) | 44-49-28N | 020-17-28E | 96 m
################################################################################
201606272100 AAXX 27211 13272 32460 72605 10171 20166 30040 40156 50003 87500
333 85710 87650=

... da je pritisak sveden na nivo mora (kod 4) ... 40156 = 1015.6 hPa
... a lokalni pritisak na stanici (kod 3) ... 30040 = 1004.0 hPa

Ako pogledamo izveštaj (za "pučanstvo" ) sa RHMZ-a sajta, pritisak je 1000 hPa a SYNOP za istu tu stanicu kaže ...

################################################################################
# SYNOPS from 13274, Beograd (Serbia) | 44-48N | 020-28E | 132 m
################################################################################
201606272100 AAXX 27211 13274 32697 82603 10170 20161 30000 40156 52001 888//=

... 1015.6 hPa nivo mora (kod 4) i 1000.0 hPa lokalni (kod 3)

QNH (ili MSLP) mu dodjoše identični a lokalni pritisci se razlikuju ...

Caka je naravno u nadmorskim visinama stanica ... aerodrom je na 96 m a meteo-stanica na 132 m.

Istina je da je ona formula i kalkulator malo neprecizan (nije uzimao u obzir temperaturu) ali ako uzmemo ovaj ... na temperaturi od 17C, 96 m = 1001.8492 hPa a 132 m = 997.6007 hPa što čini razliku od 4.2485 hPa koliko se otprilike razlikuju i lokalni pritisci aerodroma i RHMZ meteo-stanice (moguće je da RHMZ koristi neku još precizniju formulu ili su date visine u metrima zaokružene)

U principu je pravilnije da se koristi pritisak sveden na nivo mora (i sve sinoptičke mape koriste upravo taj pritisak kako bi mogli da se porede uslovi na raznim stanicama). Verujem da RHMZ šalje u WMO i njega ali je moguće da iz nekog razloga na svom sajtu ostavljaju lokalno izmerene pritiske (možda zbog klimatoloških statistika ili ko zna čega drugog)
krkar krkar 01:39 28.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

QNH



Više je aviona palo zbog konfuzije između QNH i QFE nego iz bilo kog drugog razloga. Pogotovu u zemljama gde se dodiruju sovjestski i zapadni standardi.

Recimo kod nas: Bristol Britannia Britannia Airways 1966. u Ljubljani - 98 mrtvih. Razlog? Razlika od tričavih 420 mizmeđu QFE i QNH.
zovitemegrunf zovitemegrunf 06:27 28.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

QNH i QFE


Davnih dana sam notirao, uvek kad dođe keva kod mene u Ljubljanu, sluša radio i komentariše kako joj je čudno da je tamo, iako je veća nadmorska visina, pritisak viši nego u Bg. Tridesetak godina kasnije sam se toga setio, malo kopao i ustanovio da tamo svi mediji za pučanstvo objavljuju QNH kao vrednost vazdučnog pritiska. U želji da ovu priču potkrepim, malopre sam našao i ovo:

http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/vreme_si.html]

Pri dnu strane, ljudi napisali da su za sve stanice, osim one na Triglavu, dali QNH, zbog uporedivosti.

Sa sajta grada Beograda ide link na RHMZ,

http://www.hidmet.gov.rs/korisnici/beograd/beograd_ciril.php]

i tamo je, očigledno, lokalni pritisak na stanici.

U principu je pravilnije da se koristi pritisak sveden na nivo mora


Meni nekako logičnije da se za pučanstvo koristi lokalni pritisak, no, dobro, i ovo sa jedinstvenim referentnim sistemom zasnovanim na QNH mogu da prihvatim, sad kad ga razumem.
zovitemegrunf zovitemegrunf 06:33 28.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

Je l' ima neko na ovom blogu ko nije iz IT?


Naiđe moja ćerka, ponekad, nije IT, ali studira prirodne nauke. Skoro mi je prepričavala dijalog:

Kod tebe ili kod mene?
Idemo kod tebe, brži net!


EDIT:
Ako vam tamo treba majstor za čipovanje kornjača, taj sam!
krkar krkar 09:27 28.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

Meni nekako logičnije da se za pučanstvo koristi lokalni pritisak



Važno je da se konsistentno koristi isti. Upravo je tu majka svih zajeba, kad imaš prEtisak ali ne znaš je li donji ili gornji.
zovitemegrunf zovitemegrunf 11:04 28.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

Razlika od tričavih 420 mizmeđu QFE i QNH.


Misliš stopa?
krkar krkar 11:14 28.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

Misliš stopa?


Ne, mislim metara. 1300 stopa, to je bila tačna razlika u slučaju Ljubljane. Ili možda 1350, da ne tvrdim napamet.
krkar krkar 11:25 28.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

krkar
Misliš stopa?


Ne, mislim metara. 1300 stopa, to je bila tačna razlika u slučaju Ljubljane. Ili možda 1350, da ne tvrdim napamet.


1250 stopa, proverio:

The probable cause of the accident was that the pilot-in-command did not set his altimeter to the QFE-968 mb in accordance with the information passed by the controller. However, the whole approach to the airport was made as if the altimeter had been set to the QFE, and resulted in the approach being about 1250ft lower than procedural safety altitudes, so that the aircraft's approach was too low, because although it was a moonlight night he could not distinguish any visual land marks, which might have warned him of the low altitude, due to the nature of the trees covered terrain over which they were flying. As the altimeter error passed unnoticed by both pilots and because they were not carrying out cross-checks of the two altimeters in accordance with the relevant operations manual instruction attachment No. 15, the error was not corrected by climbing to a safe altitude.
zovitemegrunf zovitemegrunf 12:32 28.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

1250 stopa, proverio:


hvala!

:thumb up bez smejanja u namigivanja:
alselone alselone 05:52 29.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

Ako vam tamo treba majstor za čipovanje kornjača, taj sam!


Znam ekipu koja radi biomedicinske projekte i eksperimentisu sa upravljanjem zivotinja. Nakace malu aparaturu na bubasvabu, zabodu joj elektrode u misice, i onda preko aplikacije na mobilnom stimulisu misice preko elektorda i prakticno daljinski upravljaju bubasvabom. Genijalno!

Evo nasao sam i video.

zovitemegrunf zovitemegrunf 11:32 29.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije

i prakticno daljinski upravljaju bubasvabom. Genijalno!


Jbt, jel može joj se naredi da se samougazi, da se lepo čuje kvrrrrc?
49 41 49 41 13:30 29.06.2016

Re: sajtovi/aplikacije



Evo jedan pogled na zapadni Teksas, to je ono, zapad zapada.







A pazi samo ovo otimanje od pustinje:


Dzabalesku sve.

Hrana, voce, povrce, kuce...

Svi beze iz suncane Kalifornije; odrase ih cene kuca.

Ogroman hrast pred stanom; lisce pada sredinom decembra, sredinom januara zapupilo sve na njemu.

Bili u San Antoniju, za vikend sredinom aprila; hodali goli u sortcevima.
Pitao se kako li je u Julu?

Jebe se Texasanima.
Povrsina, kao 3 Yu, sa 22 mil.
Vise od 4500 naftnih busotina, 1500 zaplombirali; kad se "otcepe" da imaju za zlu netrebalo.

Bolju junetinu nikad jeo, iako nisam ljubitelj mesa. Mleko izuzetnog kvaliteta.

Gledao teksasane, kako mazne stejk 2 kg; sto bih ja jeo celu nedelju.

Lionsgate Lionsgate 12:04 25.06.2016

Klasika

The Weather Channel, kako na desktop tako i mobile verziji, sad ce linuxasi da dobiju ospice, sve uredjaje teram na win10 (imam i continuum). Nekad davno sam malo pa malo menjao aplikacije i servise, pa sam godinama koristio yahoo weather, onda sam napustio android i fixirao se na weather channel, vremenom se naviknes i tesko menjas aplikaciju.
alselone alselone 12:14 25.06.2016

Koristim native aplikaciju sa androida

Sta ona poziva i koristi, nemam pojma, ali cak i greska od 10% mi ne pravi neku razliku pa mi je skroz OK. Vazno mi je da vidim samo red velicina i da li ce biti kise, da bih znao kako da se obucem.

P.S. Stvarno ne kapiram prvi pasus. Postoji odredjena grupa ljudi koja uziva da cita najopskurnioje sajtove, komentare i grupe na FB, onda to misljenje pripise naciji i ismeva. Time se onda dici i valjda uzdize. Mislim, jebote! Koliko treba da se potrudis da bi nasao tipove koji pisu o ratu belih i crnih magova? Gde to uopste pise? Imas vremena za to?
Lionsgate Lionsgate 12:18 25.06.2016

Re: Koristim native aplikaciju sa androida

Vazno mi je da vidim samo red velicina i da li ce biti kise, da bih znao kako da se obucem.

Isti slucaj, ujutro pre polaska na posao sem radnji u toaletu obavezno mi je da pogledam na telefonu trenutno vreme i prognozu za taj dan. U skladu sa tim se obucem i obujem.
a_jovicic a_jovicic 12:53 25.06.2016

Re: Koristim native aplikaciju sa androida

alselone
P.S. Stvarno ne kapiram prvi pasus. Postoji odredjena grupa ljudi koja uziva da cita najopskurnioje sajtove, komentare i grupe na FB, onda to misljenje pripise naciji i ismeva. Time se onda dici i valjda uzdize. Mislim, jebote! Koliko treba da se potrudis da bi nasao tipove koji pisu o ratu belih i crnih magova? Gde to uopste pise? Imas vremena za to?

Ta priča o magovima je iskočila kao "bizaar" vest kod nekog na FB-u tih dana ... više da uveseli nas "nevernike" nego što joj se neko od nas ozbiljno posvetio. Medjutim, HAARP je bio "ozbiljan" kandidat kod ovog sludjenog naroda ...

B92 | 20.05.2014 | Zašto "Peticija za uklanjanje HAARP-a iz Srbije"?

Više od 12.000 ljudi za samo tri dana potpisalo je peticiju kojom se traži "uklanjanje HAARP-a iz srpskih zemalja", i koja očigledno predstavlja reakciju na katastrofalne poplave koje su zadesile Srbiju.

A po pitanju krivice Boga ...



... što je sasvim lepo iskoristio i ministar-magistar za vanredne situacije 2 godine kasnije ...

Blic | 08.03.2016. | SRAMAN STAV MINISTRA Ilić: Bog je kriv za poplave

- Ne mogu da vam objasnim ko je odgovoran za poplave. Odgovoran je Bog. Voda (vodostaj) ne pada - kaže ministar za vanredne situacije Velimir Ilić, koga plaćamo da brine da do ovakvih stvari ne dođe.
alselone alselone 12:57 25.06.2016

Re: Koristim native aplikaciju sa androida

HAARP je bio "ozbiljan" kandidat kod ovog sludjenog naroda


Samo kod ovog? Glupe teorije zavere postoje sirom sveta. Mislim da si toga svestan. Hoces da ti u pet minuta guglanja nadjem par 50 njih. Hoces onu o gusterima koji vladaju?

Napisao si odlican tekst, bas odlican, i onda ga sam sebi zapisas glupim naslovom i glupim uvodom. Izvini, ali tako je.
a_jovicic a_jovicic 13:00 25.06.2016

Re: Koristim native aplikaciju sa androida

Lionsgate
Vazno mi je da vidim samo red velicina i da li ce biti kise, da bih znao kako da se obucem.

Isti slucaj, ujutro pre polaska na posao sem radnji u toaletu obavezno mi je da pogledam na telefonu trenutno vreme i prognozu za taj dan. U skladu sa tim se obucem i obujem.

Preporučujem vam i da bacite pogled na radarsku sliku ... može da prikaže ako dolazi neka lokalna nepogoda (koje se često pojavljuju leti iz čista mira) pa da vas ne zaskoči na putu do posla. Ja isto radim i na povratku (da vidim dal' da vukljam rezervni kišobran koji mi uvek stoji na poslu)
alselone alselone 13:06 25.06.2016

Re: Koristim native aplikaciju sa androida

Preporučujem vam i da bacite pogled na radarsku sliku ... može da prikaže ako dolazi neka lokalna nepogoda (koje se često pojavljuju leti iz čista mira) pa da vas ne zaskoči na putu do posla. Ja isto radim i na povratku (da vidim dal' da vukljam rezervni kišobran koji mi uvek stoji na poslu)


Za mene nema potrebe. Od kuce do posla imam ukupno 5 metara vedrog neba. :) Od izlaska ispod trema kuce do kola imam 2.5m, parkiram u podzemnu garazu, i jos 2.5 kad dolazim kuci. :)

Lazem, imam i 10 metara od parkinga do vrtica i 10 nazad.
Lionsgate Lionsgate 13:08 25.06.2016

Re: Koristim native aplikaciju sa androida

Preporučujem vam i da bacite pogled na radarsku sliku ...

Danas je ima svaka malo "teza" forecast aplikacija, sad bas gledam u Kladovu i susednom Turn Severinu po radaru izgleda lije..
ali kao als i ja sam uglavnom u automobilu na putu kuca/posao.

Edit
Posto je ovo vreme aplikacija, u nedostatku fizicke aktivnosti na putu do/od posla pravim pauzu na poslu koju koristim da se prosetam, od sredine Vojvode Stepe pa do Autokomande recimo, posle posla uvece po zemunskom keju obavezno... i tako ispunim 10 hiljada koraka koju mi "diktira" aplikacija. Jedino vreme kad mogu da pokisnem je ta setnja na pauzi, zato i ja na poslu imam rezervni kisobran, u kolima jos dva, kacket za "malu" kisu, cipele za kisu. Nista nas ne sme iznenaditi
alselone alselone 13:12 25.06.2016

Re: Koristim native aplikaciju sa androida

ali kao als i ja sam uglavnom u automobilu na putu kuca/posao.


Da, mada, sad razmisljam, dobro je znati za ove naprednije sajtove, zbog aktivnosti u prirodi. Par puta smo se klinac i ja ispalili kada smo isli na pecanje. Sve mislimo, ma nece, nece, onda se odvezemo pola sata u jednom pravcu bezveze jer pocne cim stignemo. Tako da cu morati da bukmarkujem preporuke sa ovog bloga.
a_jovicic a_jovicic 13:21 25.06.2016

Re: Koristim native aplikaciju sa androida

alselone
HAARP je bio "ozbiljan" kandidat kod ovog sludjenog naroda


Samo kod ovog? Glupe teorije zavere postoje sirom sveta. Mislim da si toga svestan. Hoces da ti u pet minuta guglanja nadjem par 50 njih. Hoces onu o gusterima koji vladaju?

Ma ne tvrdim ja da je samo naš narod takav al' ima jedna (mala ali bučna) grupa ljudi kod koje je visoka korelacija izmedju jakog osećaja nacionalne pripadnosti i mitske borbe protiv svih zala ovog sveta poteklih uglavnom sa zapada. Ti isti stalno potenciraju neku našu vezu sa "nebeskim carstvom" na taj način zloupotrebljavajući kulturno nasledje celokupnog naroda proisteklo iz predanja o kosovskom boju ... pa im posle bude djavo kriv kad ih neko zavitlava zbog gluposti koje izlupetaju i zato optuže šaljivdžiju da je protiv "vaskolikog SrBskog roda" (pravopisne greške unete u skladu sa njihovim "osećajem" pravopisa)


Postoji naravno i druga grupa koja se "primila" na teorije zavere zapadnog porekla. Njihov rečnik nije tako arhaičan ali je stepen fanatizma jednakog intenziteta kao i kod prve grupe.

E obe te grupe "vaskrsnu" svaki put kada se desi neka neuobičajena prirodna pojava (jak ciklon sa intenzivnim padavinama što kiše, što snega ... ili ova super-ćelija koja je bila stvarno fascinantna pojava na nebu nad Beogradom ... i pitanje je da li će se ikada više desiti za našeg života baš na ovom mestu i ovakvog intenziteta ... i u to ime hvala gospodinu Vučiću što je za njegovog mandatarskog mandata Srbija meteorološki "bombardovala" Rusiju)


P.S. E sad da vidimo u koju grupu "domaćih izdajnika i stranih plaćenika" ili "prvo-drugo-treće-četvrto-srbijanaca" će mene "klasifikovati" blogeri.
Lionsgate Lionsgate 13:22 25.06.2016

Re: Koristim native aplikaciju sa androida

Sve mislimo, ma nece, nece, onda se odvezemo pola sata u jednom pravcu bezveze jer pocne cim stignemo


Dobro je i da kad si u prirodi, pogotovo na pecanju, imas pri ruci smartphone da proveris na par sati sta se desava, jos kad se negde naoblaci mene recimo pocinje ozbiljno da kopka..
Lionsgate Lionsgate 13:47 25.06.2016

Re: Koristim native aplikaciju sa androida

Trol.

Sad pogledah prethodne blogove i videh da je nas domacin pisao i o gps navigaciji... jovicicu, interesuje me kakva su tvoja iskustva sa GPS prijemnikom kod smartphonova, odnos odredjenih proizvodjaca, operativnih sistema.
a_jovicic a_jovicic 14:22 25.06.2016

Re: Koristim native aplikaciju sa androida

Lionsgate
Trol.

Sad pogledah prethodne blogove i videh da je nas domacin pisao i o gps navigaciji... jovicicu, interesuje me kakva su tvoja iskustva sa GPS prijemnikom kod smartphonova, odnos odredjenih proizvodjaca, operativnih sistema.

Za smucanje po urbanim sredinama (ili korišćenje u autu) svaki je upotrebljiv. Više je pitanje ažurnosti karte nego samog hardvera (svi noviji telefoni uglavnom imaju moderne GNSS čipove ... razlika može samo da bude u dizajnu antene, tj. kako su je uglavili u kućište pa da neki malo bolje hvata satelite a neki malo lošije)

Zavisno od modela telefona neki imaju ugradjen i magnetni kompas pa pokazuju i orjentaciju tokom stajanja (GPS ne može da ti kaže na koju stranu gledaš kad stojiš ... pokazuje smer samo kada se krećeš)

Što se softvera tiče i tu ima raznih ... neki imaju off-line mape a nekima treba Internet. Prvi rade i kad nisi u dometu mobilne telefonije ali je potrebno povremeno ažuriranje mapa. Drugi imaju uvek ažurne mape ali nisu od koristi ako nema pristupa Internetu (ili ako je on skup kada si npr. u romingu)

Medjutim ako se planira upotreba u prirodi ... onda nikako mobilni kao osnovno navigaciono sredstvo ... i to baš zbog "meteorologije".


U prirodi je potreban pouzdan uredjaj otporan na vlagu i sa kvalitetnom antenom pošto izazovi propagacije radio-signala mogu da budu mnogo veći u borovoj šumi nego u "šumi" zgradurina. Obavezno je da uredjaj ima izmenjive baterije (i naravno da se u rezervi iste ponesu) a još bolje ako prihvata kako punjive tako i alkalne baterije (neke vrste baterija su posebno osetljive na niske temperature npr.)

Što bi se reklo ... koji god da uzmeš, kajaćeš se!
Lionsgate Lionsgate 15:20 25.06.2016

Re: Koristim native aplikaciju sa androida

Hvala na tumacenjima.

Mislio sam na urbane sredine pre, ne na sume i planine, znam da palninari koriste profesionalnu gps navigaciju... jedan od razloga sem baterije sto sam sa androida presao na windows je bas taj gps, meni su se windows telefoni sa offline (nokia) mapama pokazali znatno boljim od onih sa androidom, pa me je interesovalo da li je to do softvera ili hardvera pre (nokia koja se sad zove microsoft). Mislio sma da je to neki subjektivni dozvljaj pa hajde da pitam jer po recenzijama uredjaja se bas i ne bave gps navigacijom, pretce preko toga. U svakom slucaju hvala.
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:31 25.06.2016

Re: Koristim native aplikaciju sa androida

Lionsgate
Hvala na tumacenjima.

Mislio sam na urbane sredine pre, ne na sume i planine, znam da palninari koriste profesionalnu gps navigaciju... jedan od razloga sem baterije sto sam sa androida presao na windows je bas taj gps, meni su se windows telefoni sa offline (nokia) mapama pokazali znatno boljim od onih sa androidom, pa me je interesovalo da li je to do softvera ili hardvera pre (nokia koja se sad zove microsoft). Mislio sma da je to neki subjektivni dozvljaj pa hajde da pitam jer po recenzijama uredjaja se bas i ne bave gps navigacijom, pretce preko toga. U svakom slucaju hvala.

Do softvera, Nokia mape su Navteq proizvod, i odlično rešenje pogotovo offline
Lionsgate Lionsgate 16:23 25.06.2016

Re: Koristim native aplikaciju sa androida

Do softvera, Nokia mape su Navteq proizvod, i odlično rešenje pogotovo offline


Onda Here mnogo bolje radi sa windowsom nego sa androidom. Na dva telefona iste cenovne klase koja imamo u kuci onaj sa windowsom je poprilicno pouzdaniji od onog sa androidom na istoj aplikaciji.
maksa83 maksa83 16:32 25.06.2016

Re: Koristim native aplikaciju sa androida

Onda Here mnogo bolje radi sa windowsom nego sa androidom.

Here mape su keva. Ke-va, tata roditelj, šta god hoćeš.

Uopšte mi nije jasno zašto su dž.
alselone alselone 16:37 25.06.2016

Re: Koristim native aplikaciju sa androida

Uopšte mi nije jasno zašto su dž.


MS se sa mucnom mukom pokusavao izboriti da im mobilna platforma ikako prezivi. Ali ni dzabaka mape, ni dzabaka office, ni manje cene, ni kvalitetan nokia hardware, ni relativno dobar OS, nista im nije moglo nadomestiti to sto je debeli bolmer odlucio da ignorise mobilno trziste 5 godina pa kad su usli vec je bilo prekasno.
Lionsgate Lionsgate 17:41 25.06.2016

Re: Koristim native aplikaciju sa androida

U WinMobile10 su Here prekrstili u Windows Maps, free im je i ta aplikacija, verovatno da bi pokupili korisnike kojima treba dobra navigacija na telefonu.


Ali ni dzabaka mape, ni dzabaka office, ni manje cene, ni kvalitetan nokia hardware, ni relativno dobar OS, nista im nije moglo nadomestiti to sto je debeli bolmer odlucio da ignorise mobilno trziste 5 godina pa kad su usli vec je bilo prekasno.

Pa ranije verzije WinMobile su bile krsh, tek sa 10 lice na nesto a nije mi jasna ni njihova strategija da se ne sire na druge proizvodjace hardvera. Meni android dosadio pa rekoh da nesto promenim u zivotu kad vec ne mogu da menjam..
alselone alselone 18:43 25.06.2016

Re: Koristim native aplikaciju sa androida

10ka je bolja ali neoptimizovanija, trosi mnogo gise baterije od osmice. Imao sam i jedan i drugi. I bas sam hteo da ostanem kod njih i godinu i po drljao os koji me je nervirao i onda sam se pre mesec dana smorio i uzeo android.

Sirili bi se oni nego niko ih nece.

nsarski nsarski 19:04 25.06.2016

Re: Koristim native aplikaciju sa androida

Glupe teorije zavere postoje sirom sveta. Mislim da si toga svestan. Hoces da ti u pet minuta guglanja nadjem par 50 njih. Hoces onu o gusterima koji vladaju?


Na primer:

maksa83 maksa83 19:20 25.06.2016

Re: Koristim native aplikaciju sa androida

Hoces onu o gusterima koji vladaju?

Meni je na tu temu najjača fora što na Islandu zbog vilenjačkih hramova (koje vide samo oni koji u njih veruju, a reklo bi se da ih ima) menjaju građevinske planove:

http://www.mercurynews.com/bay-area-living/ci_24783212/could-there-be-elves-iceland
mariopan mariopan 20:57 25.06.2016

Re: Koristim native aplikaciju sa androida

alselone
Sta ona poziva i koristi, nemam pojma, ali cak i greska od 10% mi ne pravi neku razliku pa mi je skroz OK. Vazno mi je da vidim samo red velicina i da li ce biti kise, da bih znao kako da se obucem.

P.S. Stvarno ne kapiram prvi pasus. Postoji odredjena grupa ljudi koja uziva da cita najopskurnioje sajtove, komentare i grupe na FB, onda to misljenje pripise naciji i ismeva. Time se onda dici i valjda uzdize. Mislim, jebote! Koliko treba da se potrudis da bi nasao tipove koji pisu o ratu belih i crnih magova? Gde to uopste pise? Imas vremena za to?

Нећеш веровати, на бандерама око Вуковог споменика залепљени су штампани плакати о томе како нас трују, запрашују и убијају, зраче....итд нека будала има пара да штампа и лепи по бандерама по Београду те плакате?
А можда и није будала? Неко можда има и другачијег интереса да заглупљује и забави народ бригом штаће сад кад наступи крај света? Отуд, ваљда, у Куриру највише, свако мало осване неки катастрофичан урадак како нам смак света виси над главом, или је вулкан или комета која само што није збрисала ччовечанство......све у служби замајавања народа да не види како сад живи и од чега него да се брине око непостојеће опасности?
Верујем да се ти текстови пишу у тој намери и не пише их никаква будала него префригани ловци у мутном?
Хм?

Едит

Нисам видела да је Вукајлија већ обрадио тему око тих плаката.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana