Životni stil

Born as an Idiot

mikele9 RSS / 29.06.2016. u 13:12

Možda je bolje i pravilnije reći, formiran kao Idiot! Ne, to nikako nije bila želja mojih roditelja! Puni ljubavi i razumevanja, davali su sve od sebe da od mene stvore osobu koja će voleti ljude ne razlikujući ih ni po čemu osim po ljudskosti. Danas kad ih se setim, bili su naivni do bola, verovali su ljudima, verovali u iskrenost, bili verni i odani jedno drugom ali i prijateljima. Ništa nisu zahtevali niti tražili od države, živeli smo od njihovih plata i kredita koje su podizali i uredno izmirivali. Moral i etičnost su im bili na prvom mestu. I pored toga što su se u životu više puta opekli, zbog najblaže rečeno, neprimerenih postupaka najbližih prijatelja, nisu gubili veru u njih niti u ljudsku dobrotu. Sve to su mi svakodnevno, što ličnim primerima, što rečima, ulivali u glavu.

Odrastao sam videći oko sebe samo vrline a ako bih i opazio nešto što je ličilo na manu, pripisivao sam to više sebi kao nedostatak razumevanja za ljudske postupke. Ponašao sam se prema okolini sa ogromnim razumevanjem, toplinom i ljubavlju. Onda mi se činilo da dobijam uzvratne istovetne osećaje. Sada sa distance od ohahaj godina, sa povelikim životnim iskustvom, prisećam se zlobe, pakosti, podmetanja čak nerazumljive mi mržnje od strane, činilo mi se najbližih, najboljih, nerazvojnih drugarica i drugara iz škole, sa štrafte, iz mog mlađanog života. I ne samo njih, nastavilo se to kroz ceo moj život. U ono vreme to nisam primećivao, prolazio sam pored toga ne osvrćući se i ne pridajući tome nikakvu pažnju. Razlog je bio taj da onako vaspitan nisam mogao ni u snu da pomislim da tako nešto uopšte postoji a najmanje da je upereno protiv mene.

Utuvili su mi u glavu da se ne grabim ni za šta, da se ne ističem, da zaslužim svojim radom, učenjem, delima. U školi nikad nisam dizao dva prsta kad neko od mojih drugarica i drugova nije znao odgovor. Sve što sam znao delio sam s najboljim drugarima ali sam pomagao i svima koji bi mi pomoć zatražili. Jedna od retkih prevara koje se sećam, napravio sam na polaganju maturskog ispita iz Srpskog jezika. Imali smo pravo da dva puta izađemo iz sale, ono poradi sebe. Dvojici mojih drugova sam u za to određeno mesto, ostavio pismene radove za koje su dobili četvorke. Bio sam a bogami i ostao naivan i predusretljiv. Dobro, s godinama sam se malčice promenio i ne dozvoljavam više nikome da me vara, laže, potkrada više od dva puta, mada mi se to i dalje događa, ne tako često kao nekada ali se ipak događa.

Upravo se setih! Početkom osamdesetih, ja za štafelajem, zvono na vratima. Otvorim, ono Steva Knežević, moj drugar i stariji kolega, došao na piće. Sipam nam stričevu Lozu i nastavim da slikam, Steva sedne iza mene: Odlična ti je slika, spremaš li je za neku izložbu? Za Oktobarski Salon, kažem. A jel znaš ko je u komisiji... Pojma nemam i ne interesuje me, odgovorim. Steva nam sipa Lozu u čaše: E moj Mikele i ti i ja smo ista govna... Zinem da... a Steva nastavi: Pojma nemaš, e zato ti sliku neće primiti na Oktobarac. Pametni umetnici, jebem li ga da li su pametni ali da znaju znanje to je sigurno, unapred se obaveste koji su članovi komisije pa ih pozivaju na piće, ljigave po njima, organizuju tz prijateljske razgovore uz obaveznu večeru, laze im i maze ih, ne daju im da dođu do daha! I šta biva, njihove slike, grafike, skulpture budu obavezno odabrane za bilo koju izložbu pa i Oktobarac. Batalim slikanje, sednemo u fotelje, opet sipamo Lozu i kažem Stevi: Dobri moj Stevane, na pamet mi ne pada da se bilo kome dodvoravam, ako ovo što radim valja a znam da valja a i ti si to rekao, onda će kad tad i bez ulagivanja komisijama, izaći na videlo... Načekaćeš se moj Mikele, nasmeja se Steva. I načekao sam se! Da ne lažem, u početku su me odbijanja pogađala ali kako je vreme prolazilo sve manje i manje. Kako bilo, vremenom sam uspeo da steknem prepoznatljivo i jedinstveno mesto na likovnoj sceni. Ono što je meni najvažnije, uspeo sam da ostanem svoj, poseban, gurajući svoju priču, neprekidno pomerajući granice unapred, istražujući, analizirajući dostignuto, ono kao Slavko Štimac u Sjećaš li se Doli Bel:  Svakog dana u svakom pogledu, sve više napredujem. Ne bez razloga često znam da za svoje slikarstvo kažem Mentalno slikarstvo, Mentalni akvareli… I dalje pojma nemam ko je u komisijama, umetničkim savetima kada konkurišem. Retko ali mi se i danas dešava da me odbiju za izložbu. Onda mi se javi neki kao prijatelj koji je bio u komisiji: Ne možeš da zamisliš koliko mi je žao i krivo što nisi prošao a toliko sam se zalagao… nego ona dvojica ili ono dvoje, pa im navede imena, zapenili su, nikako nisu hteli da dozvole da prođeš. Onda ja počnem da ga tešim a malo mi je smešno, dobro ih znam sve.

Sećanja mi i dalje naviru. Na prvoj i drugoj godini Akademije, bio sam u klasi Profesora R. Miševića. Društvo je bilo odlično, lepo smo se slagali, Nina je bila Bugarka, Nasima Avganistanka, Salam el Mohamad Din iz Sudana, većina nas iz Beograda ali sa nama je bio i Drago iz jednog sela kraj Banje Koviljače. Povredivši nogu, naš Profesor je na drugoj godini odsustvovao skoro šest meseci. Ja sam imao naviku da na Akademiju, u klasu, dolazim rano, oko sedam sati. Domar je u početku gunđao a onda se navikao. Crtao sam ili doterivao postavljeni crtež. Tako me jedno jutro iznenadio Profesor koji je sa štapom u ruci ušao u klasu. Pozdravili smo se, pitao sam ga za zdravlje a on je počeo da gleda šta radim. Dođite da vam pokažem šta je sve uradio Drago, pozvao sam ga. Drago je zaista bio majstor crtač, prefinjen i delikatan. Profesor je pogledao i složio se s mojim sudom. Skuvao sam kafu, zapalili smo sarajevsku Moravu i onda mi je rekao: Od tebe nikad neće biti umetnik, vodiš me do Dragovih crteža a tvoji crteži? Svaki umetnik ma bio on i student, ispovrti pred Profesora sve svoje radove, ni u jednom trenutku ne misleći na kolege. Pogodio me njegov stav, iskreno sam želeo da mu pokažem nešto za šta sam smatrao da je odlično urađeno. I sada bih to uradio i radim.

Ne umem, nisam umeo, ne znam, nisam znao, ne želim , nisam nikad želeo da se svađam s bilo kim  zbog bilo čega. Često sam kao mlađi dobijao batine razdvajajući druge. Morao sam ponekad da se potučem. Česte selidbe i nove sredine donosile su ono: Čekam te posle časova iza škole! Uvek, zaista uvek, sam pokušavao da rečima poništim razlog za svađu ili tuču. Retko mi se dešavalo da u tome uspem.

Iako je većina mojih drugarica i drugara prošla u životu kao ja, bilo je i onih koji su, od malih nogu beskrupulozni, uspeli da sebi ostvare lagodan i bogat život, na ovaj ili onaj način. Ne zavidim im, samo iznosim činjenično stanje. Uglavnom su razmetljivi, gledaju nas s visine i podsmešljivo. Ne bih se menjao s njima! A još kad pomislim na one spodobe koje su se maroderski obogatile na krvi zaluđenih naroda i sve to legalizovali, dobrano plaćajući one koji su bili ili su na vlasti! Dok nas 95% jedva sastavlja kraj s krajem, njih 5% ima para za pedesetak generacija.

I šta sam hteo da kažem ovim tekstom? Šala mala, nikad se ne bih odrekao svojih roditelja i moralnih načela koje su mi usadili u glavu i dušu! Imam nekoliko, više prijateljica nego prijatelja, koje/i mi se obraduju isto kao i ja njima, sa kojima se viđam, družim, razgovaram i to mi je dovoljno. Svima njima sam uvek na raspolaganju a i oni meni. Ergo, takav sam kakav sam, nisam Idiot iako sebe često vidim kao Kneza Miškina.



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zoja444 zoja444 16:50 29.06.2016

Mikele,

sve je to zivot. i drugima se isto desava. ja ne bih nista menjala.

Vas volim sto ste upravo takvi kakvi jeste.
mikele9 mikele9 20:06 29.06.2016

Re: Mikele,

Vas volim sto ste upravo takvi kakvi jeste.

Hvala draga Zoja, obostrano je to
zilikaka zilikaka 16:55 29.06.2016

kao i za mnogo drugog

sve zavisi gde postaviš koordinatni sistem.

Ja odavno ne pokušavam da shvatim druge, naročite ne one koji imaju bitno različite životne norme.

Verovatno jedni drugima delujemo jednako nepoželjno.

Ne gubi vreme na nevažne. Opusti se i teraj.

mikele9 mikele9 20:07 29.06.2016

Re: kao i za mnogo drugog

Ne gubi vreme na nevažne. Opusti se i teraj.

Da znaš da to i radim, ne umem niti želim drugačije
myredneckself myredneckself 16:59 29.06.2016

.

Pametni umetnici, jebem li ga da li su pametni ali da znaju znanje to je sigurno, unapred se obaveste koji su članovi komisije pa ih pozivaju na piće, ljigave po njima, organizuju tz prijateljske razgovore uz obaveznu večeru, laze im i maze ih, ne daju im da dođu do daha! I šta biva, njihove slike, grafike, skulpture budu obavezno odabrane za bilo koju izložbu pa i Oktobarac....
Ergo, takav sam kakav sam, nisam Idiot iako sebe često vidim kao Kneza Miškina.


Dragi moj druže mik, moja prijateljica kad je neki dan svratila do mene između ostalog u priči na razne teme je rekla da su nas fucked up naši roditelji, pa smo se posle smejale kad smo se prisećale filmova Vudija Alena. Svugde je to tako bilo, danas je drugo vreme. Drago mi je što se ponosiš i razumeš šta su to hteli naši roditelji. Vreme je da naše duše oproste njihovim dušama, jednom za svagda, a ološ i bašibozuk nek se .ebe.
mikele9 mikele9 20:09 29.06.2016

Re: .

Dragi moj druže mik, moja prijateljica kad je neki dan svratila do mene između ostalog u priči na razne teme je rekla da su nas fucked up naši roditelji, pa smo se posle smejale kad smo se prisećale filmova Vudija Alena. Svugde je to tako bilo, danas je drugo vreme. Drago mi je što se ponosiš i razumeš šta su to hteli naši roditelji. Vreme je da naše duše oproste njihovim dušama, jednom za svagda, a ološ i bašibozuk nek se .ebe.

Draga moja drugarice Dušo, potpisujem sve što si napisala
sasa_simic sasa_simic 17:46 29.06.2016

cinik

Divan tekst, a činjenica da bih ga u drugačijem raspoloženju okarakterisao kao patetičan samo govori o cinizmu, tom instant hanzaplastu rana na duši, i o tome da još uvek mnogo možemo da naučimo od roditelja, predaka, svetaca, mučenika....i svih drugih koji su svoj krst znali da ponesu, a nisu znali za selfi.
mariopan mariopan 18:16 29.06.2016

Re: cinik

Ех, Микеле

Зато Ти имаш цео букет поштовалаца тог "идиотлука" а "они" имају само своје паре. Па нека им то угреје душу и среце ако може, а Теби

angie01 angie01 18:30 29.06.2016

naivnost

Dragi moj Mikele- svakom svoje,...nesto sto je stasavalo uz brigu, sklanjano s promaje i pomerano na sunce kad treba, zalivano, gajeno s paznjom ne skrece misli na skrivene zaobilazne puteljke kojekavih smutnih ideja i resenja,...i onda se to zove, naivan, za mene izuzetno cenjena kvalifikacija, jer ona u prevodu znaci, castan, posten, iskren, dobar, radan, kavlitetan,...mogu da dopsiujem jos, al, razumemo se.

danas najgora fukara u svom sistemu vrednosti insistira na ustanovljenoj negativnoj selekciji,...pa mladi fini i obrazovani ljudi plutaju kao planktoni grupisani u male grupe na nekim sakrivenim ostrvima, potpuno nepozeljni, dok bahate blentave tupadzije sire svoj svet....to je oduvek bila glavna greska, sto ta ostrvca nisu spajana, pa su lako odgurivana sve dalje i dalje...




mikele9 mikele9 20:15 29.06.2016

Re: cinik

Divan tekst, a činjenica da bih ga u drugačijem raspoloženju okarakterisao kao patetičan samo govori o cinizmu, tom instant hanzaplastu rana na duši, i o tome da još uvek mnogo možemo da naučimo od roditelja, predaka, svetaca, mučenika....i svih drugih koji su svoj krst znali da ponesu, a nisu znali za selfi.

Nisam imao nameru da budem patetičan (u smislu u kojem ga mi odavno koristimo), mada kad ponovo pročitah tekst, ispade da sam bezgrešan, Hrist glavom i bradom. Obradio sam samo jedan ali veoma važan aspekt svog vaspitanja i života. Naravno da imam i mana, da sam u životu činio greške etc, etc...
sasa_simic sasa_simic 21:54 29.06.2016

Re: cinik

Mene je pre neki dan ponovo fascinirao susret sa majkom, koja je studirala i uspela da završi fakultet u surovim uslovima posleratne Jugoslavije,proživi jedan relativno uspešan i ispunjen život, koja je i danas u svojim sedamdesetim uspela da zadrži tu skoro dečije naivnu veru u budućnost i entuzijazam, valjda istu onu koja je nekada bila u stanju da izgradi pruge, solitere, autoputeve, nasuprot današnjoj epidemiji cinizma, malodušnosti, pesimizma, nihilizma, egoizma...dodaj po želji...
mirelarado mirelarado 08:49 30.06.2016

Re: cinik

Naravno da imam i mana, da sam u životu činio greške etc, etc...


Najvažnije je da budeš onaj koji jesi. Stoga su mane i greške nebitne. Bitno je da si dosledan sebi. :)

mikele9 mikele9 11:55 30.06.2016

Re: cinik

Ех, Микеле

Зато Ти имаш цео букет поштовалаца тог "идиотлука" а "они" имају само своје паре. Па нека им то угреје душу и среце ако може, а Теби

Hvala ti koleginice
mikele9 mikele9 11:58 30.06.2016

Re: naivnost

Dragi moj Mikele- svakom svoje,...nesto sto je stasavalo uz brigu, sklanjano s promaje i pomerano na sunce kad treba, zalivano, gajeno s paznjom ne skrece misli na skrivene zaobilazne puteljke kojekavih smutnih ideja i resenja,...i onda se to zove, naivan, za mene izuzetno cenjena kvalifikacija, jer ona u prevodu znaci, castan, posten, iskren, dobar, radan, kavlitetan,...mogu da dopsiujem jos, al, razumemo se.

Naivan nego šta! I dan danas neki prevejanac može da me prevede žednog preko vode. Ali ni po koju cenu i da mogu, ne bih se menjao!
mikele9 mikele9 12:02 30.06.2016

Re: cinik

Mene je pre neki dan ponovo fascinirao susret sa majkom, koja je studirala i uspela da završi fakultet u surovim uslovima posleratne Jugoslavije,proživi jedan relativno uspešan i ispunjen život, koja je i danas u svojim sedamdesetim uspela da zadrži tu skoro dečije naivnu veru u budućnost i entuzijazam, valjda istu onu koja je nekada bila u stanju da izgradi pruge, solitere, autoputeve, nasuprot današnjoj epidemiji cinizma, malodušnosti, pesimizma, nihilizma, egoizma...dodaj po želji...

Tvoja mama i ja smo ista generacija. 1963-će sam bio na izgradnji Autoputa Beograd Niš u Vodnju, pošteno zaradio udarničku značku a imao sam samo 17 godina. Zato znam o čemu pričaš i kakva je tvoja mama
mikele9 mikele9 12:04 30.06.2016

Re: cinik

Najvažnije je da budeš onaj koji jesi. Stoga su mane i greške nebitne. Bitno je da si dosledan sebi. :)

Hvala ti dobra moja drugarice, to je zaista najvažnije, slediti My Way!
Hvala ti na Frenkiju.
amika amika 19:03 29.06.2016

Одговорност према лепоти

Od tebe nikad neće biti umetnik, vodiš me do Dragovih crteža a tvoji crteži? Svaki umetnik ma bio on i student, ispovrti pred Profesora sve svoje radove, ni u jednom trenutku ne misleći na kolege


Микеле, тако је и у књижевности. Ако је књига слаба, други писци ће наћи начин да то ставе до знања свима. Ако је добра, почиње Велико Ћутање, као да ништа ниси објавио. Или је своде на један детаљ којим је обезвређују. Завист и повређена сујета су моћни, Уметници имају јак его, познато је. Међутим, они имају и одговорност према лепоти, ако су прави уметници и мислим да си ти то тада показао.

А што се васпитања тиче, мени и супрузи су деца пре неку годину саопштила да смо их погрешно васпитали. Сада видим да су и њихова деца слично васпитана кад ја морам да учим унука да се гура и бије да не би био стална жртва у вртићу и одбијао да иде тамо: Када те неко гурне, гурни и ти њега, он тебе опет, ти њега и иди до васпитачице и кажи јој - тај и тај се стално гура... Сада тражи да остане до краја смене, изборио је своје место међу децом.

А васпитачица за нас одрасле? То је наша самосвест а у уметности одговорност према лепом.

mikele9 mikele9 21:59 29.06.2016

Re: Одговорност према лепоти

Завист и повређена сујета су моћни,

Podsetiste me na Otvoreno pismo članovima ULUS koje sam napisao kao tadašnji Predsednik ali i član i objavio u Biltenu ULUS u kome sam između ostalog opomenuo koleginice i kolege da ne smeju da dozvole da sujeta vlada njima, da je moraju držati pod kontrolom, jer ako sujeta a svi je imamo, preovlada, onda od čoveka ne ostaje ništa.
jinks jinks 19:35 29.06.2016

...

bilo je i onih koji su, od malih nogu beskrupulozni, uspeli da sebi ostvare lagodan i bogat život, na ovaj ili onaj način.

A još kad pomislim na one spodobe koje su se maroderski obogatile na krvi zaluđenih naroda

Po svoj prilici, da bi se radile ovakve stvari i nije potrebna neka posebna mudrost :)
Черевићан Черевићан 20:08 29.06.2016

chuh uSelumi

dobar i lud
braca su rodjena
gledaj sebe
drugi nek' sejebe

(grubo zvuci, al'uchinkovito nie danie...ups)
mikele9 mikele9 21:53 29.06.2016

Re: chuh uSelumi

dobar i lud
braca su rodjena
gledaj sebe
drugi nek' sejebe

(grubo zvuci, al'uchinkovito nie danie...ups)

Dragi G. Čer, ne zvuči nimalo grubo, zvuči istinito
sweet64 sweet64 20:19 29.06.2016

Na pravom putu

Iako je većina mojih drugarica i drugara prošla u životu kao ja, bilo je i onih koji su, od malih nogu beskrupulozni, uspeli da sebi ostvare lagodan i bogat život, na ovaj ili onaj način. Ne zavidim im, samo iznosim činjenično stanje. Uglavnom su razmetljivi, gledaju nas s visine i podsmešljivo. Ne bih se menjao s njima!


Ništa nisi pogrešio, ne samo zato što se ne bi menjao s njima. Ne bi ni mogao drugačije jer sve je vaspitanje, svaki stav, svaka odluka, pa i ne pokušavaj da vidiš sebe drugačijim od onog kakav moraš biti. Svako ima svoj put i amin.

P.S. Nisam siguran da li sam baš na nekom od tvojih tekstova uočio jednu fenomenalnu italijansku poslovicu, ako i nisam, mislim da joj je ovde mesto, a ona glasi:
Nikad ne propusti dobru priliku da ćutiš.

mikele9 mikele9 21:51 29.06.2016

Re: Na pravom putu

P.S. Nisam siguran da li sam baš na nekom od tvojih tekstova uočio jednu fenomenalnu italijansku poslovicu, ako i nisam, mislim da joj je ovde mesto, a ona glasi:
Nikad ne propusti dobru priliku da ćutiš.


Pre nedelju dana, bio sam u likovnoj koloniji u Brodu (nekada Bosanski Brod) i moj drugar i kolega Dimitrije Mita Kolarević a radili smo jedan preko puta drugog, tri dana sami izdvojeni od drugih, pili kafu, pušili, mi je rekao: Malo je osoba sa kojima možeš da ćutiš a da ti nije neprijatno, da ne osećaš pritisak.
krkar krkar 07:49 30.06.2016

Re: Na pravom putu

u Brodu (nekada Bosanski Brod)


I dalje je Bosanski brod, preko puta Slavonskog broda.

Svaki put kad kažeš samo Brod daš jedan like Karadžiću, Krajišniku, Mladiću...
mikele9 mikele9 12:14 30.06.2016

Re: Na pravom putu

I dalje je Bosanski brod, preko puta Slavonskog broda.

Svaki put kad kažeš samo Brod daš jedan like Karadžiću, Krajišniku, Mladiću...

Putovao sa autobusom autoputem preko Hrvatske do Slavonskog Broda, onda carina, pređemo most i tabla na kojoj piše Brod! U ono vreme bili su mu promenili ime u Srpski Brod a sada je samo Brod. Na leđima majce koju je svaki učesnik dobio piše: AK SAVA BROD. AK je Akvarelistička kolonija, malo rogobatno ali šta je tu je. Ovogodišnji saziv je bio 37-mi. Zavidan jubilej.
A one što pomenu ne bih lajkovao pa da mi je smrtna ura pred očima!
krkar krkar 07:48 30.06.2016

Cena i zadovoljstvo


Često košta biti samo svoj i ničiji više.

Al nek košta šta košta - pravo je zadovoljstvo!
mikele9 mikele9 12:15 30.06.2016

Re: Cena i zadovoljstvo

Često košta biti samo svoj i ničiji više.

Al nek košta šta košta - pravo je zadovoljstvo!

Osetio na svojoj koži bezbroj puta ali što kažeš: Nek košta šta košta, pravo je zadovoljstvo!!!
riply riply 11:11 30.06.2016

idiotom se ne radja, idiotom se postaje

i gaji se ta naivnost i bas volim sto sam/smo takvi

p.s. jedan jauarski rok ne izađoh na skoro spremljen ispit fiziologijr nervnog sistema, uvučena čarima kneza Miškina. Ta totalna identifikacija sa likom i njegovom prostom dušom je valjda doživotna
mikele9 mikele9 12:18 30.06.2016

Re: idiotom se ne radja, idiotom se postaje

i gaji se ta naivnost i bas volim sto sam/smo takvi

p.s. jedan jauarski rok ne izađoh na skoro spremljen ispit Fiziogije nervnog sistema, uvučena čarima kneza Miškina. Ta totalna identifikacija sa likom i njegovom prostom dušom je valjda doživotna

Znam Dostojevskog skoro na pamet ali Knez Miškin će mi ostati u srcu do kraja života!
elenold elenold 15:46 30.06.2016

Iskreno

i lepo.
Valjda zato što kao da si opisao dobrim delom moje roditelje i moju malenkost.
mikele9 mikele9 16:24 30.06.2016

Re: Iskreno

i lepo.
Valjda zato što kao da si opisao dobrim delom moje roditelje i moju malenkost.

Hvala ti i drago mi je. Ima nas takvih dosta, na sreću!
49 41 49 41 03:29 01.07.2016

Ko sam - sta sam i dal' sam uopste;

nesto uradio u zivotu?!?

zapitao se Ivo Andric u dobi svog zivota 70-75.

Tja, faza sudara sa samim sobom.


Zivio ti nama Mikele, godina 100.
Da znas; malo je njih koji su u stanju da to cine - budu takvi.

Sto puteva vode nekud u zivotu

https://youtu.be/0LSp_AHdDW0
https://youtu.be/xEB8DiLIlWg

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana