Ljudska prava

INFORMISANJE O POCEPANIM UTROBAMA, SMRSKANIM GLAVAMA I …

Freedom of Information RSS / 13.07.2016. u 10:06

Piše: Rodolјub Šabić

            "Silovao sam je i mrtvu" ili "toliko sam je udarao da sam joj pocepao stomak" ili "obdukcijom je utvrđeno da je pocepana utroba, potpuno smrskana glava, umrla je u jezivim mukama" ... Ovakvim i sličnim "informacijama" o tragičnoj sudbini nedavno silovane i ubijene trogodišnje devojčice, bile su bukvalno preplavljene jučerašnje naslovne i druge stranice velikog broja naših medija.

            Osim osećaja neprijatnosti, ovakve "vesti" hoćeš-nećeš, izazivaju i dilemu - da li su one plod novinarske mašte, dakle, izmišljotine ili ih "dele" nadležni organi koji trenutno tretiraju osumnjičene? Pa onda ta dilema sledeću - koja od te dve opcije je ružnija i neprihvatljivija? Lično, "preferiram" drugu, ali ....

            Poverenik za (informacije od javnog značaja i) zaštitu podataka o ličnosti naložio je juče ovlašćenim saradnicima da sprovedu postupak nadzora u MUP-u i tužilaštvu, za medije, na sreću nije nadležan. Naravno, kakav god u konkretnom slučaju bude rezultat nadzora, ne treba ga generalizovati. Jer, tužna je realnost da "funkcionišu" obe opcije, samo nekad jedna, nekad druga. To su uostalom potvrdili i do sada sprovođeni postupci nadzora od strane Poverenika koji su bili propraćeni s jedne strane apelima medijima (za koje Poverenik na sreću nije nadležan) da poštuju bar standarde sopstvene profesije utvrđene njihovim kodeksom, s druge strane formalnim upozorenjima, zahtevima za pokretanje prekršajnih postupaka i krivičnim prijavama protiv odgovornih za nezakonitu obradu ličnih podataka u državnim organima.

            Dakle, u dogledno vreme videćemo o čemu se u konkretnom slučaju radi. Ali, kakav god rezultat bio, treba podsetiti na dve "zanimljive" i važne stvari.

            Prva - ni u slučajevima kada su u medijima plasirane potpune neistine uz istovremeno izričito pozivanje na izvore iz MUP-a ili tužilaštva, uz navođenje da je vršen uvid u dokumente, ovi organi nikada nisu našli za shodno da to eksplicitno demantuju, da obaveste javnost da je reč o neistinama. Baš nikad.

            Druga - u pravnom sistemu imamo predviđene oblike odgovornosti (van domašaja Poverenika, jer on nema ni faktičke mogućnosti ni pravna ovlašćenja da sprovodi kriminalističke istrage i vodi krivični postupak) koji praktično ne funkcionišu.

            Odredbama čl.146 KZ predviđeno je:

"(1) Ko podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju i koriste na osnovu zakona neovlašćeno pribavi, saopšti drugom ili upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i ko protivno zakonu prikuplja podatke o ličnosti građana ili tako prikupljene podatke koristi.

(3) Ako delo iz stava 1. ovog člana učini službeno lice u vršenju službe,
kazniće se zatvorom do tri godine."

 

            Stav (1) i (2) odnose se na dela koja se gone po privatnoj tužbi, dakle "stvar" su roditelja, dece, porodice, najbližih. Uz opasku da za njihovu eventualnu odluku o upuštanju u krivično gonjenje prekršioca zakona dosadašnji rezultati iz prakse privatnih tužilaca nisu stimulativni.

            Zato je pravo pitanje - kolike su šanse da nadležni, tužilaštva i MUP, sramna događanja u tragičnom slučaju A.S. razumeju kao upozorenje da je neophodno i da je krajnje vreme da citirane zakonske odredbe st. 3, čl.146 KZ koje su do sada praktično bile van primene, aktiviraju? Ili, ima li ih uopšte? 



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Lionsgate Lionsgate 10:28 13.07.2016

Novinari, novinari..

Grozota kakve licnosti rade u srpskim medijima, na stranu njihovi profesionalni kodeksi i odgovornost, mene zgadi kad preletim preko teksta u kome stoji da je silovanom detetu pocepana utroba, zdrobljena glava ili unakazeno telo. Pogledao sam jos ko je potpisan ispod teksta sa takvim opisima, zena novinar, jeza bre... i onda kad se nesto buni NUNS ili NDNV, pocistite prvo u svom tesko zapustenom dvoristu lazni dusebriznici.

Zbog tih clanova KZ Srbije, stalno i stoji "neimenovan izvor iz policije", mozda ti neimenovani izvori daju informacije iz istrage zbog nekih prijateljskih odnosa sa novinarima ili pak sitnih interesa a mozda su jednostavno panduri alapace pa ne mogu a da ne podele ono sto znaju.
loader loader 13:15 13.07.2016

Re: Novinari, novinari..

Namera da se napravi nekakav senzacionalistički prikaz vesti jednostavno stoji iznad svega. Doba balanizacije, oplićavelosti i grabeži. Tu nema mesta kodeksima, a ni pravnom sistemu.




apacherosepeacock apacherosepeacock 12:40 13.07.2016

Bolesno

Osim osećaja neprijatnosti, ovakve "vesti" hoćeš-nećeš, izazivaju i dilemu - da li su one plod novinarske mašte, dakle, izmišljotine ili ih "dele" nadležni organi koji trenutno tretiraju osumnjičene? Pa onda ta dilema sledeću - koja od te dve opcije je ružnija i neprihvatljivija? Lično, "preferiram" drugu, ali ....


Pa ne neprijatnost nego uzas, bre.

U oba slucaja bolesno; koji bolesnik moras da budes ako ti masta ide u tom pravcu, a ovo drugo - curenje informacija ove vrste za pare nadam se da je kaznjivo.
zoja444 zoja444 13:30 13.07.2016

surova stvarnost

ne bih rekla da je u pitanju icija masta, osim ubicina. nigde nije pisalo da je nesrecna devojcica ubijena davljenjem, utapanjem, vatrenim oruzjem i dr. pisalo je da su ocajni roditelji izjavili da im je bilo preporuceno da se poslednji put ne oproste sa detetom.

ne znam kako stoji u zakonu, da li je i ubijena osoba licnost ciji se podaci ne smeju objaviti?

razmisljala sam dugo da li da napisem ovde neki komentar. moj um odbija i da vizualizuje tu strasnu scenu, ali... cinjenice su cinjenice. gde je tu pravo na istinito informisanje? javnost treba da zna kakvih psihopata ima u nasem drustvu, da bi vise poveli racuna o bezbednosti svoje dece. i ostalih uopste.
muaddib92 muaddib92 14:10 13.07.2016

Re: surova stvarnost

javnost treba da zna kakvih psihopata ima u nasem drustvu, da bi vise poveli racuna o bezbednosti svoje dece. i ostalih uopste

Јавност је довољно упозната ако је описан злочин (силовао и убио). Додатни морбидни детаљи могу само изазвати неког следећег да по зверству надмаши претходника.
Не треба пуно памети да се закључи ко даје све податке жутој штампи.
zoja444 zoja444 14:42 13.07.2016

Re: surova stvarnost

javnost prima informaciju kao jednu od hiljada u toku dana. krivicnim delima se bave samo strucnjaci, i u pravu si, zuta stampa, i to uglavnom izvrsiocima ali ne i zrtvama. gde su zrtve silovanja u istrazivackom novinarstvu? one su su taboo tema u nasem drustvu. gde je silovanje u braku, silovanje starica (za koje nisam ni znala da je u velikj meri zastupljeno, do pre nekoliko godina, kada sam to procitala u jednom naucnom radu).
tacno je da na izvrsioca kd mogu uticati i mediji, ali mediji nisu samo zuta stampa.
makemyday makemyday 09:15 14.07.2016

Re: surova stvarnost

Јавност је довољно упозната ако је описан злочин (силовао и убио). Додатни морбидни детаљи могу само изазвати неког следећег да по зверству надмаши претходника.

To bi za normalne ljude trebalo da je prava mera.
Не треба пуно памети да се закључи ко даје све податке жутој штампи.

Nije baš ni jednostavno utvrditi ko konkretno. Policija, tužilaštvo, sud? Šef, službenik, sekretarica. A ne treba isključiti ni mogućnost novinarskih izmišljotina. S tim uvezi je
ni u slučajevima kada su u medijima plasirane potpune neistine uz istovremeno izričito pozivanje na izvore iz MUP-a ili tužilaštva, uz navođenje da je vršen uvid u dokumente, ovi organi nikada nisu našli za shodno da to eksplicitno demantu

što znači da ti organi ako ništa drugo prećutno daju doprinos zaluđivanju građana.
mariopan mariopan 16:17 13.07.2016

начин ?

Згрожена сам насловима у медијима и иживљавањем "новинара" над несрећном породицом које ће вероватно потрајати све док буде исплативо или док неки још монструознији злочин не учини неко други.

Да ли сме у новинама да се чита извештај патолога са морбидним детаљима, ко је новинарима дао увид у документацију из истраге, зар не подлеже заштити података о личности бар тај део о налазу патолога?

Нисам паметна а ужаснута сам чињницом да то читају родитељи детета и цела Србија. Сада новинари силују и жртву и родитеље, рођаке несрећног детета и рођаке монструма који ничему нису криви, све редом......и то им је дозвољено? Ко им је то дозволио?

Има ли краја њиховој бестијалности? Који закон штити личност жртве, породице....и све нас од ужасних детаља који су сасвим непотребни?
Jukie Jukie 16:44 13.07.2016

Re: начин ?

Gledao sam emisiju o Džeku Trboseku, i forenzičarka-istoričarka je rekla da su u to vreme novine vrvele od takvih morbidnih detalja ubistava.
nim_opet nim_opet 19:05 13.07.2016

Re: начин ?

Jukie
Gledao sam emisiju o Džeku Trboseku, i forenzičarka-istoričarka je rekla da su u to vreme novine vrvele od takvih morbidnih detalja ubistava.


To vreme = 1888, znaci pre 128 godina. Kad pogledamo ostatak drustva, pa i nije toliko neprimereno ovo izvestavanje....
a_jovicic a_jovicic 21:24 13.07.2016

Re: начин ?

mariopan
Има ли краја њиховој бестијалности? Који закон штити личност жртве, породице....и све нас од ужасних детаља који су сасвим непотребни?

Sve je to samo "sladak život"



(scena kada Steinerovoj udovici saopštavaju da joj je muž izvršio samoubistvo ... prethodno ubivši svoju decu)
jasnaz jasnaz 10:32 14.07.2016

egzibicionizam

Nisam naišla na reakcije psihijatara i ostale kompetentne stručne javnosti koliko je i kako opasno iznositi 'scenarije' ovakvih užasnih zločina u medijima, ne samo zbog morbidnosti detalja, nego prvenstveno zbog toga što isticanje njihovih 'sadržaja' na naslovnim stranama i publicitet (čitaj 'značaj') koji im se DANIMA daje, stvara ambiciju kod potencijalnih bolesnika da 'izvedu' nešto slično, ne bi li im se slika-vrtela-po-novinama!

Kao neadekvatan ali aktuelan i dovoljno jasan primer ignorisanja idiota od strane medija, navodim potpuno odstvustvo praćenja egzibicije istrčavanja na teren 'navijača' na jednoj od utakmica sv. prvenstva u fudbalu: ne vidimo te = nevažan si, bila je jasna poruka.

A ovde?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana