Astronomija

Nije vreme za skretanje teme

antioksidant RSS / 22.08.2016. u 13:02

А суштина се своди на то да се олимпијско злато не осваја тако што се 2016. године у Бразил пошаље 13 ватерполиста тежине од 85 до 105 килограма (дигресија: у једном тренутку сам био претежак за ватерполисту) већ тако што се омогући квалитетна инфраструктура (која није већим делом финансирана од родитеља) а која подразумева, базене и тренере, лиге и купове, лопте и капице за хиљаде клинаца који ће том спорту посветити од неколико месеци до неколико деценија. Можда није толико битно али није згорег поменути и да је права корист такве инфраструктуре у ствари огроман број клинаца који пливају, такмиче се и уче се и победама и поразима. Једина права вредност олимпијске медаље јесте што је она невероватна промоција спорта, позивница клинцима да се опробају у рвању, кајаку, ватерполу, теквонду... Није сврха дечијег бављења спортом спортска стипендија у САД или професионални уговор у 17. години.

*******************

                 ***********************

                                  ************************"

"Председник Владе Републике Србије Александар Вучић обратиће се, сутра, 22. августа у 18 часова у Прес сали Владе Србије (Немањина 11), новинарима и грађанима Србије поводом анализе економских резултата, мера које ће предузети Влада Републике Србије, поводом очувања регионалне стабилности, али и одговорити на многе лажи и неистине које су поводом улагања државе у врхунски спорт, последњих дана у јавности износили поједини политичари и неки медијски посленици."

То је бр 2 (искомплексирани би сада рекли да сам Премијеру рекао да је двојка али нисам ја, сам је). Бр 1 је:

""Медаље које смо узели у Рију, ових осам или девет, у свим спортовима нису производ системског улагања у спорт", упозорио је (Андрија) Прлаиновић и тако одговорио онима који би да се ките туђим перјем и да себи приписују заслуге за најбољи резултат српског спорта у историји.
"Новинари и медији, крените слободно у кампању од прекосутра. Знате све шта треба и зашто. Немамо ми шта да се замерамо државном врху, политичарима и министрима, то је ваш посао. Ви контролишете шта ће се појавити у медијима", рекао је наш ас
."

извор (један од многих) http://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/nije-ovo-sve-dobro-kako-je-andrija-prlainovic-u-slavlju-postao-jos-veci/

Да бих избегао да овај текст буде предуг тешка срца нећу поменути Звездину титулу шампиона Европе у ватерполу и набројаћу само репрезентативна одличја која је Прлаиновић освојио: 3 олимпијске медаље (злато и 2 бронзе), 3 медаље са светских првенстава (2 злата), 6 медаља са европских (4 злата), 2 медаље са Медитеранских игара (једно злато), 2 пута је освајао Светски куп а гужву прави и 10 медаља са Светских лига (9 злата).

С друге стране нема толико импресивног списка али није то толико ни битно јер подршку човеку без спортске биографије својом вољом или вољом својих савеза и чиновника у њима пружају и они које своје биографије имају.

На пример фантастични Штефанек који је изјавио да је задовољан подршком коју он и његов спорт примају од државе, а на бранику се нашао и атлетски савез који је у одбрани премијера покушао да подметне и Ивану Шпаановић па је сада приморана да скочи свој лични рекорд да би искочила из прљавштине која нам се спрема и најављује конференцијом за новинаре:

""Моја изјава се није односила на мишљење мог спортског колеге Андрије. Мој одговор је био искључиво на питање новинару да ли сам ја лично задовољна условима који су мени били обезбеђени за Рио. Да, јесам задовољна условима који су ми обезбеђени у мојој земљи за коју сам изборила бронзану медаљу на Олимпијским играма у Рију и тачка. Не постоји апсолутно ништа у тој изјави што ме ставља на једну или другу страну, за или против", објавила је Шпановићева на свом 'Инстаграм' профилу.

Она је потом апеловала и на новинаре да је не доводе у спрегу са политиком.

„Господо новинари ја сам спортисткиња и моје задовољство и незадовољство није кампања, подршка или критика власти, то је моје мишљење које ми ви тражите. Исто важи за све моје колеге, врхунске спортисте, који такође имају своје мишљење о односу према њима и спорту којим се баве. И зато пустите нас да будемо оно што желимо и волимо и радимо пуног срца. Једноставно и скромно да будемо Спортисти. Хвала и надам се да је овим стављена тачка на било какво довођење мене и мог имена у спрегу са политиком."

Оно што се у овој патетичној освети увређене сујете бившег директора Спортског центра Пинки занемарује је о чему је Прлаиновић уопште говорио а то је подршка спорту а не подршка врхунским спортистима. Тако да је прављење листе врхунских спортиста који су задовољни или незадовољни стипендијама и наградама по освајању медаље на првенству или олимпијском турниру скретање теме са суштине.

 А суштина се своди на то да се олимпијско злато не осваја тако што се 2016. године у Бразил пошаље 13 ватерполиста тежине од 85 до 105 килограма (дигресија: у једном тренутку сам био претежак за ватерполисту) већ тако што се омогући квалитетна инфраструктура (која није већим делом финансирана од родитеља) а која подразумева, базене и тренере, лиге и купове, лопте и капице за хиљаде клинаца који ће том спорту посветити од неколико месеци до неколико деценија. Можда није толико битно али није згорег поменути и да је права корист такве инфраструктуре у ствари огроман број клинаца који пливају, такмиче се и уче се и победама и поразима. Једина права вредност олимпијске медаље јесте што је она невероватна промоција спорта, позивница клинцима да се опробају у рвању, кајаку, ватерполу, теквонду... Није сврха дечијег бављења спортом спортска стипендија у САД или професионални уговор у 17. години.

И да, на конференцији за новинаре чућемо како увређено дете прича колико је све пара лично он уз невероватно одрицање обезбедио за спорт, како сада премије не касне а када је био бивши режим касниле су, како дајемо по медаљи највише у региону и свашта ће он још нешто рећи само неће ни поменути да у центру Београда можеш на прсте руке избројати кошеве где клинци могу доћи и пикати баскет по цео дан без бојазни да им неће бити понуђен џоинт да се загреју. И то само под условом да немаш баш превише прстију на тој руци и да не пада киша јер кад падне од баскета остаје само Sony Play.

 

 

 

И тривија за крај: ватерполо клуб Црвена Звезда тренира на 25. мају а тамо се зими диже балон где су они. Тај балон се руши негде у март/априлу па сам прошле године на неких +15 могао да посматрам тренинг клинаца Звезде на отвореном. Хладно ми било да их гледам (био сам унутра, на затвореном па сам гледао кроз стакло) а колика је љубав према базену и лопти у њима била па их је грејала не знам да ли могу и да замислим.

 

 

 Komentari (147)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 13:03 22.08.2016

negativni taster

reanimator reanimator 13:22 22.08.2016

...

Verovatno se i u ovom slučaju, kao uostalom u svemu u Srbiji, sve svodi na to da li u savezu imaš uglavljenu ekipu koja parazitira i putuje ili imaš uglavljenu ekipu koja parazitira, putuje, a ume i da okrene par telefona, pa obezbedi neke pare.
Npr znam da su se za prošle igre strelci pola godine pripremali u Dubaiju, jer ovde nema uslova. Nemam predstavu koliko može da košta izgradnja adekvatnog strelišta i šta sve adekvatno strelište podrazumeva, ali ako je Vesić pre pola godine iskeširao 80.000 EUR za parče betona, dva stuba i semafor, za tramvajsko stajalište kod Belvila, onda strelište sigurno košta jedno 800 miliona eur, tako da, eto rešenja : ne graditi ništa, nego slati u svet na pripreme.
emsiemsi emsiemsi 13:28 22.08.2016

Шта је било на конференцији ?

И шта ће сада бити ?
Успут --- хоће ли бити дочека на балкону или ће, као у случају клинаца из Математичке Гимназије, бити одлучено да се не прави дочек како не би било политизовања.
narcis narcis 13:39 22.08.2016

Re: Шта је било на конференцији ?

ja sam protiv balkona dzadnjih 26 godina.
ili da na balkon ne sme da izađe nijedan političar ili funkcioner, ni divac, protiv kog nemam ništa-naprotiv volim ga , onako muški ,

ni spiker već da ih najavljuje neki od njih.
nači da sami izađu i kažu - evo ovo smo osvojili za vas, vas smo mi obični foteljogrejači i blogostrelci.
nači samo sportisti i niko drugi , nijedan novinar ili spiker ili bilo ko iz sistema vlasti i poslušničkog sistema dezinformisanja
princi princi 13:59 22.08.2016

Pa kaže....

But most who do make it to Rio receive very little funding, and most don’t make a lot of money off their sport outside of the Olympics, either. For example, two-time Olympic javelin thrower Cyrus Hostetler recently told The Washington Post that the most he’s ever earned in a year is $3,000.
Sure, there are many celebrity athletes who are professionals, have corporate endorsements and have their airbrushed faces on a Wheaties box. NBA stars like Kevin Durant and Jimmy Butler will take a hiatus from their NBA training camps, compete in the Olympic Games, and then return to a life of material comfort. But these folks are few and far between.
The average US Olympian simply does not live in the highest level of the financial stratosphere. According to the Track and Field Athletic Association, there’s a “steep pyramid of income opportunities” for track and field athletes, with only a “select few” able to earn a very good living. Fifty percent of track athletes who rank in the top 10 in the US in their event earn less than $15,000 annually from the sport.


Link
narcis narcis 14:06 22.08.2016

Re: Pa kaže....

Fifty percent of track athletes who rank in the top 10 in the US in their event earn less than $15,000 annually from the sport.

nteresantna cifra u svetlu toga da 11K$ je granica siromaštva, ako se nije promenila cifra,
nači
Fifty percent

je sirotinja
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 14:08 22.08.2016

Re: Pa kaže....

princi


Link


Mislim da to uopšte nije tema, što kaže i naslov teksta . Niko od sportista sa OI se nije žalio na to da oni lično nemaju love, pa ni Prlainović.

narcis narcis 14:14 22.08.2016

Re: Pa kaže....

Mislim da to uopšte nije tema,

mislim da je tema da mi nit znamo ko i kolko dobija u sportu kod nas a i u svetu.
rspravljmo na osnovu subjektivnog neznanja,
jedaj je malo prosvetlio to i ispalo je da sportisti kod nas nisu zapostavljeni, jedino su zapostavljeni klinci u razvoju i tu važi ono - ja ću te pomognem onda kad ti nađeš pare a pre toga neću.
edit
princi ovaj podatak je koristan , dobro je što si ga postavio.
princi princi 14:14 22.08.2016

Re: Pa kaže....

Pa i nije i jeste. Šta znači ulagati u vrhunski sport? Da li to znači obezbeđivati nacionalne penzije za osvajače medalja na Olimpijadi ili graditi svima dostupnu infrastrukturu? Da li znači nagrađivati one retke, vrhunske i najbolje ili maksimalno širiti bazu? Para nema neograničeno, nemaju ih ni bogate zemlje poput US (kao što vidimo). Kako onda najbolje alocirati ta ograničena sredstva? Šta je to što društvo hoće? Pijanu egzaltaciju, ruke u vis, vatromete ispred skupštine, vitlanje zastavama svake 4 godine ili zdravu i sportsku naciju svaki dan?
narcis narcis 14:16 22.08.2016

Re: Pa kaže....

Šta je to što društvo hoće? Pijanu egzaltaciju, ruke u vis, vatromete ispred skupštine, vitlanje zastavama svake 4 godine ili zdravu i sportsku naciju svaki dan?

bez dileme
Pijanu egzaltaciju, ruke u vis, vatromete ispred skupštine, vitlanje zastavama svake 4 godine

uopšte nemoj da sumnjaš u ovo
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 14:18 22.08.2016

Re: Pa kaže....

princi

Pijanu egzaltaciju, ruke u vis, vatromete ispred skupštine, vitlanje zastavama svake 4 godine ili zdravu i sportsku naciju svaki dan?


pa upravo to drugo je u pitanju, čovek kaže (Prlainović), nema sistemskog ulaganja i ovi uspesi nisu plod sistemskog ulaganja. nije rekao, dajte nam lovu, mi smo šampioni, ale, ale, ale...
princi princi 14:19 22.08.2016

Re: Pa kaže....

jedaj je malo prosvetlio to i ispalo je da sportisti kod nas nisu zapostavljeni, jedino su zapostavljeni klinci u razvoju i tu važi ono - ja ću te pomognem onda kad ti nađeš pare a pre toga neću.

Pogledaj cifre koje je jedi spominjao, i uporedi sa ciframa koje se spominju u ovom članku iz quartza. Mene, recimo, uopšte ne bi čudilo kad bi ispalo da jedna Španovićka u Srbiji ima bolje uslove za treniranje i putovanje od obe Amerikanke koje su je pobedile u Riju. Ne kažem da je to slučaj, samo kažem da me ne bi začudilo ukoliko bi to bio slučaj.
svarog svarog 14:21 22.08.2016

Re: Pa kaže....

Šta znači ulagati u vrhunski sport?


Tu je kvaka.

Šta je to što društvo hoće? Pijanu egzaltaciju, ruke u vis, vatromete ispred skupštine, vitlanje zastavama svake 4 godine ili zdravu i sportsku naciju svaki dan?


I na ova pitanja treba dati odgovor. Moj utisak je da društvo, onaj deo koga zanima sport, hoće ovo prvo i to aklamativno. To se vidi po ovim napušavanjima kod prvog neuspeha. Pošto živimo demokratiju, tako i jeste, a tako će i biti. Zato mislim i da je licimurno prozivati vlast i Vučića, jer oni prodaju ono za čim postoji potražnja
narcis narcis 14:30 22.08.2016

Re: Pa kaže....

Ne kažem da je to slučaj, samo kažem da me ne bi začudilo ukoliko bi to bio slučaj.

nebi ni mene sad, ali kod nas se to smatra za normalno da se jednoj strani preliva a drugoj presušuje
mada sam ja sumnjičav po pitanju cifri , pitanje je koliko od onog što piše da se daje i stigne onima kojima se daje.
i španovićka i andija su lepo rekli najvažnije
nije na njima da pričaju, oni su korisnici i priča ih ugrožava a i nije im to poso, već novinari treba da , prilično izraubovana reč, počnu da se bave istraživačkim novinarstvom i oni da pričaju, nikako sportisti sami iz jasnih razloga lične ugroženosti.
i jopet ponavljam ne pričam o jašanju i konjovima, a znam kako se to plaća u svetu neznam kod nas, jašanje je sport za bogate a sirotinja tu ima važnu ulogu u berajterskoj opciji kojom ona ima pristup konjovima i jašanju, ali to nije tema.
princi princi 14:39 22.08.2016

Re: Pa kaže....

Zato mislim i da je licimurno prozivati vlast i Vučića, jer oni prodaju ono za čim postoji potražnja

Pa da, the public gets what the public wants. Tako uvek bilo, nego su samo Srbi (i koliko vidim ne samo Srbi) prvi u redu za kukumavčenje i kletve.
svarog svarog 14:53 22.08.2016

Re: Pa kaže....

kukumavčenje


Ne volem generalizacije al bih reko da je ovo naša disciplina
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 15:04 22.08.2016

Re: Pa kaže....

izvini, a šta su ovde kukumavčenje i kletve?

ukazivanje na to u kakvom je stanju na primer bazen na Banjici?

da Beograd nema ni jednu adekvatnu gimnastičku salu ?

itd.

a to da the public gets what the public wants je isto kao ono objašnjenje o popularnosti rijalitija (eto narod to želi).
svest masa je uvek podložna inženjeringu, kako u totalitarnim sistemima tako i "demokratijama".
u demokratijama možda čak i efikasnije.
emsiemsi emsiemsi 15:06 22.08.2016

Re: Pa kaže....

princi
jedaj je malo prosvetlio to i ispalo je da sportisti kod nas nisu zapostavljeni, jedino su zapostavljeni klinci u razvoju i tu važi ono - ja ću te pomognem onda kad ti nađeš pare a pre toga neću.

Pogledaj cifre koje je jedi spominjao, i uporedi sa ciframa koje se spominju u ovom članku iz quartza. Mene, recimo, uopšte ne bi čudilo kad bi ispalo da jedna Španovićka u Srbiji ima bolje uslove za treniranje i putovanje od obe Amerikanke koje su je pobedile u Riju. Ne kažem da je to slučaj, samo kažem da me ne bi začudilo ukoliko bi to bio slučaj.

Могуће !
Али Ивана је за те услове заслужна сама - додуше, можда има некога ко ју коректно саветује, јер јој није проблем да покаже своје "змијско тело", утегнуто дупе и тако то, те да разне ствари рекламира и за то узима лову.
Свеједно, како год да ради, то је првенствено њена заслуга.
Како време буде ишло даље, то ће сваки појединац морати све више да улаже у своје здравље и рекреацију.
svarog svarog 15:07 22.08.2016

Re: Pa kaže....

Pa da, ali na osnovu čega ti misliš da će vlast u demokratiji oblikovati mase protiv njihovih želja i plaćati cenu umesto da im daje šta žele i ubiru dividendu?

edit: ovde ne govorim o Prlainovićevoj izjavi da budem jasan, nego o uzročno posledičnoj vezi - država da pomogne našim najboljim sportistima>država daje nacionalne penzije, stanove... em je lakše em je popularnije

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 15:11 22.08.2016

Re: Pa kaže....

Pa da, ali na osnovu čega ti misliš da će vlast u demokratiji oblikovati mase protiv njihovih želja i plaćati cenu umesto da im daje šta žele i ubiru dividendu?


e jebiga sad, dobro ti je pitanje, ne sporim

princi princi 15:16 22.08.2016

Re: Pa kaže....

svest masa je uvek podložna inženjeringu, kako u totalitarnim sistemima tako i "demokratijama".
u demokratijama možda čak i efikasnije.

Nisam ja protiv nudginga, ali on je pitanje tehnike a ne odgovora na pitanje koje sam gore postavio
Šta znači ulagati u vrhunski sport? Da li to znači obezbeđivati nacionalne penzije za osvajače medalja na Olimpijadi ili graditi svima dostupnu infrastrukturu? Da li znači nagrađivati one retke, vrhunske i najbolje ili maksimalno širiti bazu?

Društvu je na kratke staze neuporedivo jeftinije da samo nagrađuje vrhunske. Kao što je slučaj, na primer, sa matematičkim olimpijcima- mnogo je jeftinije njima dvojici ili trojici pokupovati najnovije gadgete, pa im čak i dodeliti stipendije (ili nacionalne penzije), nego negovati i podizati prosek. Podizanje proseka podrazumeva ulaganje, gradnju i održavanje infrastrukture. To daje mnogo stabilnije rezultate na duži period, ali košta puno, skupo je, i zahteva odricanja na drugoj strani (na primer, ako više ulažeš u školstvo, neminovno ćeš morati da štrpneš nešto od ulaganja u zdravstvo, sport ili socijalnu zaštitu).
svarog svarog 15:26 22.08.2016

Re: Pa kaže....

Nisam ja protiv nudginga,


Uvek me interesovalo odakle poverenje u elitu, posebno političku, da će gurkati društvo u dobrom pravcu ili da uopšte zna šta je dobro, posebno dugoročno, za tako kompleksan entitet kao što je društvo?
antioksidant antioksidant 15:27 22.08.2016

Re: Pa kaže....

Podizanje proseka podrazumeva ulaganje, gradnju i održavanje infrastrukture

podizanje proseka u sportu je i neverovatna investicija u zdravstveni sistem drustva.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 15:29 22.08.2016

Re: Pa kaže....

Društvu je na kratke staze neuporedivo jeftinije da samo nagrađuje vrhunske. Kao što je slučaj, na primer, sa matematičkim olimpijcima- mnogo je jeftinije njima dvojici ili trojici pokupovati najnovije gadgete, pa im čak i dodeliti stipendije (ili nacionalne penzije), nego negovati i podizati prosek. Podizanje proseka podrazumeva ulaganje, gradnju i održavanje infrastrukture. To daje mnogo stabilnije rezultate na duži period, ali košta puno, skupo je, i zahteva odricanja na drugoj strani (na primer, ako više ulažeš u školstvo, neminovno ćeš morati da štrpneš nešto od ulaganja u zdravstvo, sport ili socijalnu zaštitu).


sve se slažem, jedino što na primer nekada ne moraš da štrpkaš, već samo da budeš normalan pa da ipak ponešto napraviš, ili bar dobiješ:


Donacija EU propala zbog nemara

Predsednik Evropske gimnastičke federacije (UEG) Dimitrios Dimitropoulos je obećao sve potrebne gimnastičke sprave za buduću Gradsku gimnastičku salu. Obećao je 300.000 evra u opremi, a gradske vlasti nisu našle prostor. I sam Bruno Grandi, predsednik Svetske gimnastičke federacije je obećao da će lično doći kada se bude potpisivao ugovor oko hale na Košutnjaku. Tokom Dimitripoulousove posete Stojačić je išla zajedno sa njim u obilazak gradske sale na Zvezdari, koja se gradi skoro 20 godina i u koju je uloženo nekoliko miliona evra. Sekretarka priča da i danas tamo stoji kompletna betonska konstrukcija koja nikada nije privedena nameni.

- Zbog odugovlačenja sa prostorom, nismo dobili opremu, te smo došli u situaciju da sami kupujemo sprave za Univerzijadu, jer su nam, da bi se mogla održati takmičenja, trebale zaključuje on


Ovo je još iz 2009. godine, da ne bude da samo pljujem po "ovima".
princi princi 15:29 22.08.2016

Re: Pa kaže....

antioksidant
Podizanje proseka podrazumeva ulaganje, gradnju i održavanje infrastrukture

podizanje proseka u sportu je i neverovatna investicija u zdravstveni sistem drustva.

Da, ali na duži rok. A može li, drugovi, Srbija da čeka? I ima li vremena da čeka? Rezultati, sad i odmah!
svarog svarog 15:33 22.08.2016

Re: Pa kaže....

investicija u zdravstveni sistem drustva


PO meni to bi trebalo da bude i jedina uloga države u sportu, podizanje zdravlja nacije. Neko reče, da li na ovom ili na drugom blogu kako sport i kultura afirmišu državu. To je samo eventualni nusproizvod.
funkcija sporta je zdrav čovek, a kulture kulturan čovek. Ako se to nekom svidi u svetu, lepo, ako ne nikom ništa. A ovde se svelo samo na ulaganje u prikazu u fatamorganu, ne u suštinu
princi princi 15:33 22.08.2016

Re: Pa kaže....

Али Ивана је за те услове заслужна сама - додуше, можда има некога ко ју коректно саветује, јер јој није проблем да покаже своје "змијско тело", утегнуто дупе и тако то, те да разне ствари рекламира и за то узима лову.

Emsi, druže, volim te! Izvini, znam da si homofob, ali jednostavno nikako drugačije ne mogu da izrazim ljubav prema tvom angažmanu ovde na blogu. Ti si jedno blago, užasno potcenjeno.
emsiemsi emsiemsi 16:11 22.08.2016

Re: Pa kaže....

princi
Али Ивана је за те услове заслужна сама - додуше, можда има некога ко ју коректно саветује, јер јој није проблем да покаже своје "змијско тело", утегнуто дупе и тако то, те да разне ствари рекламира и за то узима лову.

Emsi, druže, volim te! Izvini, znam da si homofob, ali jednostavno nikako drugačije ne mogu da izrazim ljubav prema tvom angažmanu ovde na blogu. Ti si jedno blago, užasno potcenjeno.

Мислим, што би се то колоквијално рекло, да си поводом болдованога, презупчио.
Ја волим жене, то није спорно.
Но, то што ја волим жене не значи да мрзим педере, лезбејке итд..., нити да сам од поменутих уплашен (када смо код фобија). Да будем пластичан, нити један интервју који је Јован Ћирилов давао на ТВ нисам прескочио (наравно, под условом да у исто време не игра Манчестер или Реал).
Ако си мислио на то да не волим професионалне педере, односно, оне који од своје хомосексуалности праве бизнис - у праву си.
Нашим женским спортистима пружам додатну подршку, не само због тога што су жене.
Но, за мене су њихове тренерке, а оне нека се држе своје генерације.
Успут --- што се тиче мога ангажмана на блогу, мој став, ако се то тако може назвати, знаш. Ја боље не знам, нити могу.
maksa83 maksa83 16:13 22.08.2016

Re: Pa kaže....

Но, за мене су њихове тренерке, а оне нека се држе своје генерације.

Čarli da te vidim u trenerki gđice Španović pa dumrem...
emsiemsi emsiemsi 16:17 22.08.2016

Re: Pa kaže....

maksa83
Но, за мене су њихове тренерке, а оне нека се држе своје генерације.

Čarli da te vidim u trenerki gđice Španović pa dumrem...

Разочарао би се. Но, машта може свашта.
Успут --- под тренерка сам мислио женски тренер.
maksa83 maksa83 16:18 22.08.2016

Re: Pa kaže....

Успут --- под тренерка сам мислио женски тренер.

Usput - to mi je jasno, ali jasno je i tebi da ja retko propustim priliku za foru, koliko god glupa bila.
emsiemsi emsiemsi 16:26 22.08.2016

Re: Pa kaže....

maksa83
Успут --- под тренерка сам мислио женски тренер.

Usput - to mi je jasno, ali jasno je i tebi da ja retko propustim priliku za foru, koliko god glupa bila.

Наши смо --- колико год то (некима) било глупо !
escherichije_colic escherichije_colic 18:54 22.08.2016

Re: Pa kaže....

Kakvo ulaganje, šta je vama, odavde se samo pljačka i izvlači na Zapad i gomila po privatnim računima. Nemaju oni potrebe da svojoj deci prave igrališta za fudbal, basket i stoni tenis, njihova deca sve to već imaju u zemljama u kojima žive. Onima koje osvajaju desetine zlatnih medalja na OI.

Svi jednako, kako Miloševićevci onomad, tako žutaći posle njih i ovi tragikomičari danas.
principessa_etrusca principessa_etrusca 17:07 22.08.2016

Шта раде други?

"Тим ЏиБи" је на овим Играма постигао изузетан успех: УК је по освојеним медаљама (27, 23, 17, укупно 67) на другом месту, одмах иза САД. Вероватно би медаља било за неку мање, да је руски тим наступио у пуном саставу, али није поента у томе. УК се нашло испред неколико значајно већих земаља и далеко испред земаља упоредивих по величини.

Овде је добар чланак, који анализира корене овог успеха
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:16 22.08.2016

Re: Шта раде други?

упоредивих по величини

Сви ти обрачуни величине, медаља, медаља по величини, величине по медаљи, и све тако, изгледају ми као велико замајавање. Ево, Индија није освојила ниједну златну медаљу још од 1980. И шта с тим?
principessa_etrusca principessa_etrusca 17:25 22.08.2016

Re: Шта раде други?

Ништа.

Ја уопште не мислим да су медаље и њихов број важни, чак сам успела да игноришем целе ове ОИ, али сам линковала чланак због оних који мисле да је важно да се освоји што више медаља.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:01 22.08.2016

Re: Шта раде други?

Ух, грешка, проверио сам и имају и једну у 2008. И кад сам већ проверавао, у последњих 13 ОИ, почевши од 1968. у Мексику, Индија има

2 златне,
3 сребрене,
11 бронзаних медаља.

У читавој модерној историји игара Индија има 28 медаља, од којих је 11 у хокеју на трави. Имали су и низ од 3 игара без икакве медаље (1984 Лос Анђелес, 1988 Сеул, 1992 Барселона).
narcis narcis 18:12 22.08.2016

Re: Шта раде други?

ja ne mislim da je inđija zemlja koja bi bila relevantna za ovaj razgovor ili upoređivanje.
antioksidant antioksidant 18:20 22.08.2016

Re: Шта раде други?

narcis
ja ne mislim da je inđija zemlja koja bi bila relevantna za ovaj razgovor ili upoređivanje.

a koja bi?
narcis narcis 18:22 22.08.2016

Re: Шта раде други?

antioksidant
narcis
ja ne mislim da je inđija zemlja koja bi bila relevantna za ovaj razgovor ili upoređivanje.

a koja bi?

bilo koja evropska,
narcis narcis 18:29 22.08.2016

Re: Шта раде други?

da se ogradim, sad sam ponovo pročitao razlog spominjanja inđije i samo da citiram mancinija
- i šta stim?

mislim on je uvuko inđiju u priču i izvuko tepihispod nogu raspravi.a đi bi može samo da se poredi sa germanijom , canadom i tako tim zemljama
stefan.hauzer stefan.hauzer 18:37 22.08.2016

Re: Шта раде други?

U zemlji indija, medalje se ne broje;
()
princi princi 18:47 22.08.2016

Re: Шта раде други?

UK Sport, which determines how public funds raised via the national lottery and tax are allocated to elite-level sport, has pledged almost £350m to Olympic and Paralympic sports between 2013 and 2017, up 11% on the run-up to London 2012.


Budžet Ministarstva omladine i sporta, prema dostupnim informacijama, iznosi prosečno 30 miliona evra u poslednjih 5-6 godina, možda i duže. Od toga, oko polovine ide na finansiranje vrhunskog sporta, a 60% od te polovine ide na nagrade i priznanja.


Ako uzmemo da je odnos funta evro oko 1.25 to je negde oko 440m evra ili oko 110m evra godišnje. Iz ovoga što je Jedi napisao pre neki dan ispada da Srbija ulaže oko 15M evra godišnje u vrhunski sport ili oko 7.5 puta manje od UK. Tim GBP je osvojio 67 medalja, tim Srbija 8 (tj 8.375). Ako se uzme u obzir da Srbija ima oko 8.5 puta manje stanovnika (7M naspram britanskih 60M) i da je značajno siromašnija od nje (srpski GDP per capita je oko 7 puta manji od britanskog) ispada

1) da je broj olimpijskih medalja proporcionalan materijalnom ulaganju u iste (pri čemu je cena olimpijske medalje negde između 1.5M i 2M evra), a ne nikakvoj sportskosti nacije i

2) da Srbija svoje građane opterećuje više nego Britanija svoje da bi osvojila te medalje.
princi princi 18:51 22.08.2016

Re: Шта раде други?

Da se vratimo na ono moje pitanje od gore, da li bi za Srbiju kao zemlju bilo bolje da je tih 15M evra godišnje uložila u izgradnju nekog sportskog centra, gimnastičke dvorane koja bi bila dostupna svim klincima? Koliko uopšte košta izgradnja takvog centra? Ko bi to održavao, ko bi vodio računa o tome, gde bi ta gimnastička dvorana bila? Može li tako nešto uopšte da se napravi za tih, nekih 60M evara? Ili je, ipak, bolje (i jeftinije) ovako, da se narod zamajava, busa u grudi kako je najači i najbolji, kako smo majstori improvizacije, kako smo "sredili Hrvate"?
escherichije_colic escherichije_colic 19:29 22.08.2016

Re: Шта раде други?

princi
Da se vratimo na ono moje pitanje od gore, da li bi za Srbiju kao zemlju bilo bolje da je tih 15M evra godišnje uložila u izgradnju nekog sportskog centra, gimnastičke dvorane koja bi bila dostupna svim klincima? Koliko uopšte košta izgradnja takvog centra? Ko bi to održavao, ko bi vodio računa o tome, gde bi ta gimnastička dvorana bila? Može li tako nešto uopšte da se napravi za tih, nekih 60M evara? Ili je, ipak, bolje (i jeftinije) ovako, da se narod zamajava, busa u grudi kako je najači i najbolji, kako smo majstori improvizacije, kako smo "sredili Hrvate"?


Dok bi se ugradio svako ko mora, od te dvorane i 60M bi ostalo jedno vratilo na goloj ledini.
Jukie Jukie 20:42 22.08.2016

Re: Шта раде други?

escherichije_colic

Dok bi se ugradio svako ko mora, od te dvorane i 60M bi ostalo jedno vratilo na goloj ledini.escherichije_colic escherichije_colic 21:17 22.08.2016

Re: Шта раде други?

Ni ovo nije za sport već za trešenje tepiha
angie01 angie01 21:23 22.08.2016

Re: Шта раде други?


escherichije_colic
Ni ovo nije za sport već za trešenje tepiha


dva u jedan!
escherichije_colic escherichije_colic 21:37 22.08.2016

Re: Шта раде други?

angie01

escherichije_colic
Ni ovo nije za sport već za trešenje tepiha


dva u jedan!


Dakle ulaganja su mala ali racionalna. Domaćinski
angie01 angie01 21:42 22.08.2016

Re: Шта раде други?

Dakle ulaganja su mala ali racionalna. Domaćinski


pa nek kaze sad neko...
nikvet pn nikvet pn 18:34 22.08.2016

To

права корист такве инфраструктуре у ствари огроман број клинаца који пливају, такмиче се и уче се и победама и поразима.


Јуче на викендици дочекам госте са два клинца од десетак година. Около је шума, ливада, поток, река; зелено пространство. Ајмо момци прво пар склекова да се загрејемо па идемо у авантуру; може? Они ме бело гледају: Склекови? А шта је то? Дал ме зезају, али ајде да видите; ето то је то. Сад ви. Пробају они, не иде. Два клинца од десетак година не могу да ураде ниједан склек!? Маторо чичиште (ја) урадим пар десетина комада, и на једној руци пар комада а они ништа; дигну ил гузицу ил рамена али оба никако. Нико им никад није показао, није их терао, није им пало на памет... И ту се наљутим, нећу да вас водим нигде; ајд с мајкама путем, ћао.
narcis narcis 19:05 22.08.2016

Re: To

Два клинца од десетак година не могу да ураде ниједан склек!?

ali ono kad, ne mogu da vjerujem čovječe, pa oni bi to morali da rade sami od sebe bez da im iko kaže i pokaže. bar smo mi taki bili netkad.
ove generacije skraja pedesetih su totalno zajebale svoj porod, stvorili debile i to sag prerasta u epidemiju.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:21 22.08.2016

Re: To

Маторо чичиште (ја) урадим пар десетина комада, и на једној руци пар комада


I još jedno šes-sedam bez ruku.
princi princi 19:25 22.08.2016

Re: To

srdjan.pajic
Маторо чичиште (ја) урадим пар десетина комада, и на једној руци пар комада


I još jedno šes-sedam bez ruku.

To Krkar samo može. I uz to još da se smeje kamermanu, k'o Bolt.
westvleteren westvleteren 19:42 22.08.2016

Re: To

Два клинца од десетак година не могу да ураде ниједан склек!?


Nisam ni ja mogao sa 10 godina. Takva je bila situacija, niti sam šta trenirao, niti se iko cimao da me forsira da vežbam, niti čak da mi objasni da je fizička aktivnost jako važna za zdravlje. Tek kasnije, u pubertetu, sam krenuo da radim sklekove i mic po mic da napredujem (od 0 do 100 komada),


И ту се наљутим, нећу да вас водим нигде; ајд с мајкама путем, ћао.


Veliku grešku si napravio.

Bilo bi bolje da si ih naučio par vežbica; kako se pravilno radi sklek, čučanj, zgib; i da si im objasnio da moraju svakoga dana po malo da vežbaju. Na decu je lako ostaviti utisak, vrlo je verovatno da bi te poslušala u nekoj meri.
Ovako si im samo nabio frustraciju i možda stvorio još veću odbojnost prema sportu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:53 22.08.2016

Re: To

westvleteren

Veliku grešku si napravio.

Bilo bi bolje da si ih naučio par vežbica; kako se pravilno radi sklek, čučanj, zgib; i da si im objasnio da moraju svakoga dana po malo da vežbaju.


Pusti, te vežbe su đavolja posla: ako ne znaš šta radiš, i nisi licencirani profesionalac, očas posla se preforsiraš i sjebeš karlicu ili lopaticu. Ne bih se ja sa time zajebavao.

antioksidant antioksidant 20:00 22.08.2016

Re: To

Pajicu, kako smes da dajes savete?
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:02 22.08.2016

Re: To

antioksidant
Pajicu, kako smes da dajes savete?


Busted!

nikvet pn nikvet pn 21:14 22.08.2016

Re: To

westvleteren
И ту се наљутим, нећу да вас водим нигде; ајд с мајкама путем, ћао.

Veliku grešku si napravio.


Дакле шта, увидео сам грешку и ајде да поправим. Извадим из подрума палету, навалим на обалу брда и извучем гомилу ножева. Бацим и убодем пар комада; ајд сад ви. Меку тополовину метар са метар и слепац би убо - али не и ови момци. Ту коначно дигнем руке, нисам ти ја за тренера већ више за сач и ладан шприцер. А они за комп и игрице, и свима лепо.
bocvena bocvena 12:16 23.08.2016

Re: To

ja sad zamišljam nikveta kako radi sklekove na jednoj ruci i baca nožOve, sa crvenom rambo maramom na glavi...a pajića zamišljam sa onim šlemom sa lampicom! eto šta mi radite

4krofnica 4krofnica 13:19 23.08.2016

Re: To

bocvena
ja sad zamišljam nikveta kako radi sklekove na jednoj ruci i baca nožOve, sa crvenom rambo maramom na glavi...a pajića zamišljam sa onim šlemom sa lampicom! eto šta mi raditedok pajić ulazi u pećinu sa majicom 'nisam speleolog ali pogledaću'?
neko bi (pogrešno) mislio da su blogeri kilavi milovači tastatura, kad ono međutim.. :)

moji klinci znaju sklekove ali nemaju pojma ništa sa loptama, tabula rasa, i ja (koja sam uvek bežala od lopte na fizičkom:) ih sada maltretiram i kupujem sve što je okruglo, makljam se sa reketima, koševima i lomim noge na fudbalu ne bi li se zapatilo. cela ekipa drugara je bezmišićno mlitava, zagnjurena u ekrane i monitore a makar na nbg-ju ima prostora za igranje koliko voliš. jedino bajs obožavaju, to je keva od malih nogu: čim su prohodali bez pomoćnih točkova pa šibaj. to i skejt (ako je neko mislio da je lako, ni-je. imam modrice da to i dokažem)princi princi 13:39 23.08.2016

Re: To

moji klinci znaju sklekove ali nemaju pojma ništa sa loptama, tabula rasa, i ja (koja sam uvek bežala od lopte na fizičkom:) ih sada maltretiram i kupujem sve što je okruglo, makljam se sa reketima, koševima i lomim noge na fudbalu ne bi li se zapatilo.

:)))))))))) (izvini, ali slika se odmah stvorila u glavi)

To je, malo, izgleda i generacijska stvar: moj sin, moj burazer i ja smo, otprilike, predstavnici 3 generacije, svi jedno 15, 16 godina apart. Sin, kao nešto se lomio jedno vreme s basketom, ali ništa kao tenis i plivanje. Jedino na šta se primio (dobro, bajs ne računam, to nam je po Cambridgeu bilo prevozno sredstvo). A, da, i sad dok je bio u C.-u se ubijao od veslanja, toliko da je sjebao lower back, pa, bilmez, morao na fizio. Burazer nema šta nije radio, ali od svega što je radio sa strašču jedino - odbojka (jbt, od svih sportova, jebala ga odbojka). Ja, bukvalno sve sa loptom, fudbal, basket, name it, da smo igrali ragbi, verovatno bi i to radio (sad, međutoa, pod stare dane, strogo solerski sportovi, smetaju mi ljudi, baksuz čovek).

Kad smo kod generacijskih stvari, sećam se onomad dok su nas roksovali bombama, non stop me nerviralo što je burazer non-stop igrao igrice. Što kažu, po vasceli dan. Jednom se skoro i potukosmo zbog toga. I onda skapirao, jbt, pa on uopšte ne sluša mjuzu, uopšte nije taj tip, i njemu su igrice, u stvari, k'o meni mjuza. Skroz drugi tip, drugačije mu radi mozak, skroz. Posle kad sam čitao onog Eaglemana mi to postalo još jasnije. Jednostavno, izgleda, drugo vreme, drugačije se sve formira. Sve počinje i završava u glavi.
narcis narcis 13:46 23.08.2016

Re: To

imam modrice da to i dokažem)

4krofnica 4krofnica 14:08 23.08.2016

Re: To

(sad, međutoa, pod stare dane, strogo solerski sportovi, smetaju mi ljudi, baksuz čovek).


šta sad, uvek bila i ostala :)
jedini sportski grupnjak u pokušaju je bio u tinejdzerskim danima kada sam išla na umetničko plivanje na 25. maju. to je bio neuspeh u najavi, krenem ja sa figurama kako i ostale mlade dame ali onda se razmaštam i počnem da 'soliram' na drugu temu, prosto mi taj kalup nije odgovarao. dobila sam šut kartu: neuklopivi igrač.
bajs je moj solitude sport po meri: kratak šorc, široka majica, (može i u suknji, tako idem na posao:) sluške u ušima, vetar u kosi i nema me.


bocvena bocvena 15:39 23.08.2016

Re: To

kada sam išla na umetničko plivanje na 25. maju.


hej, i ja sam trenirala umetničko plivanje jedno 2 meseca pre nego sam shvatila da nema šanse da se cimam skoro svaki dan dva sata prevozom na teninge. morala sam da učim i izlazim:)))

u suštini, pre 30 godina aktivno je treniralo veoma malo dece. zaista talentovani, oni što žive blizu sportskih terena, nije se kretalo pre sedmog, osmog razreda...mi ostali smo radili fizičko, išli na sekcije u školi i visili po školskim dvorištima i parkovima. oni što su trenirali su to radili bez preterane materijalne (a bogami i svake druge) podrške roditelja. plaćala se neka minimalna članarina, klubovi finansirali opremu i putovanja. u osnovnoj školi je bio jedan košarkaš, jedan fudbaler i jedna je išla u muzičku. od nas 35-oro u razredu.

danas dvogodišnjaci idu u sportske školice, od 1. razreda bar pola dece je već u nekom klubu i roditelji čitav svoj život organizuju između dva treninga, engleskog, muzičke ili slikarske radionice. od 35-oro, njih 10-oro ne ide nigde posle škole. obično oni najsiromašniji i iz rasturenih porodica, jer nema više ništa besplatno, a nema ko ni da vodi i odvodi sa treninga.

na tinejdž uzrastu se otmu roditeljima. malo folklor, malo fudbal i škole glume, ostali mnogo spavaju i bulje u računar ili telefon, a vikendom skaču po folkotekama ili elektro žurkama. na faksu ribe idu na fitnes, a frajeri po teretanama ili loču i rekreativno se drogiraju.

u srednjim godinama se ili predaju ili postaju aktivniji nego ikada. zavisi na koju stranu ih udari kriza srednjih godina i spoznaja propadanja:)

u starosti trećina dobije rak, trećina nešto od kardio-vaskularnih sranja, trećina alchajmera.

čiča miča i gotova priča.

princi princi 15:58 23.08.2016

Re: To

danas dvogodišnjaci idu u sportske školice, od 1. razreda bar pola dece je već u nekom klubu i roditelji čitav svoj život organizuju između dva treninga, engleskog, muzičke ili slikarske radionice. od 35-oro, njih 10-oro ne ide nigde posle škole. obično oni najsiromašniji i iz rasturenih porodica, jer nema više ništa besplatno, a nema ko ni da vodi i odvodi sa treninga.

E to je jedna stvar koja mi žešće ide na racq: nema više rekreativnog bavljenja sportom. Sećam se, kao klinac nisam ulazio u kuću, po 7 ili 8 sati smo igrali fudbal, bukvalno se ubijali. Naravno, nikom nije padalo na pamet da se fudbalom bavi profesionalno, jednostavno smo uživali. Posle ista stvar i sa basketom. Danas klinci kad krenu da igraju nešto, odmah je to obavezan trening, 3 ili 4 puta nedeljno, maltene, poluprofesionalno. Nekako smo im potpuno oduzeli pravo na zezanje, pravo na grešku: ili moraju da budu savršeni ili nikakvi. I to vođenje za ruku, na treninge, sa treninga, posebni debilitet. Jbt, pa ja od pete godine sam na ulici, keva nije znala ni gde sam ni šta radim, sa 8 godina sam išao u školu s kraja na kraj Novog Beograda- to je danas skoro potpuno nezamislivo ni za dete od 13 ili 14 godina.
bocvena bocvena 16:27 23.08.2016

Re: To

Jbt, pa ja od pete godine sam na ulici

ološ:)

nisu ni ista vremena, ali kapiram o čemu pričaš. nemam ništa pametno da kažem na tu temu. stenjem i čekam da prođe:)
nikvet pn nikvet pn 16:49 23.08.2016

Re: To

princi
nema više rekreativnog bavljenja sportom. Sećam se, kao klinac nisam ulazio u kuću, po 7 ili 8 sati smo igrali fudbal,


Пази овако. У Љубљани '70 постанемо шампиони света: Тврдић, Симоновић, Јеловац, Рајковић, Жорга, Капичић, Данеу, Ћосић, Шолман, Плећаш, Чермак, Сканси; селектор Ранко Жеравица. То је било крајем школске године и напаљени клинци оћемо кош на кеју испред зграде па куд пукло.

И мере је било тешко наћи; онда гвожђе, па мајстора да то завари. Затим табла, муке живе; нађемо и то. Онда фарбање. Конструкција је за то време била немогућа мисија и окачимо кош на тополу. Срећа до неба...

Ускоро нам зафали мрежица, много то лепо ш-шкне кад убациш без коске. Клубови су то добијали преко Савеза а да се купи нема. Једино да се украде или - да се исплете. Размишао сам како то може, знам да може а незнам како. Уто изађе у Темпу на дуплерици једно дивљачко Дуцијево закуцавање; бинго; недељама сам га проучавао док нисам сконтао и оплео мрежицу од канапа из гвожђаре. Вау!

Кад једног јутра мрежице на нашем кошу нема! Неко украо! После кратке истраге појавила се на Вилотића-кошу на другом крају града. Добро, спреми се казнена експедиција и оде. Врате се без мрежице али са још бољим пленом - ролном падобранског свиленог гајтана. Нагодили се да то украду Вилотићи из Аеро-клуба а да им оставимо онај дроњак. Супер, оплетем ја још бољу.

Под тополом играо се баскет даноноћно и лети и зими. Мећу нама је био и Мика Мута (да, баш тај Мута, Николић) и његов старији брат Зоран. Отац им је био строги командант гарнизона и имали су тврду дисциплину: увече у осам-нула-нула пали се светло на тераси другог спрата и они моментално прекидају; имају пет минута до опасача.

Мене су удавили са плетењем мрежица; најело се друштво тулумби и баклава ихај док ми није досадило. Са тринаест година. И то сад овим пихтијастим клинцима да причам звучало би стварно
princi princi 16:51 23.08.2016

Re: To

Ускоро нам зафали мрежица, много то лепо ш-шкне кад убациш без коске. Клубови су то добијали преко Савеза а да се купи нема. Једино да се украде или - да се исплете. Размишао сам како то може, знам да може а незнам како. Уто изађе у Темпу на дуплерици једно дивљачко Дуцијево закуцавање; бинго; недељама сам га проучавао док нисам сконтао и оплео мрежицу од канапа из гвожђаре. Вау!

Jebote... Duci. To mi je bio heroj, tamo sa 6, 7 godina. Išao u Halu da ga gledam. Kakvu je odraščinu imao, životinja je bio. Pa kad se protiv Simentala pošorao sa onim Kenijem. Uh...

Posle došli Kaponja, Moka... Mislim da sam s Mokinom majicom spavao sve tamo do 11. godine, uštavila se na meni. A Kaponja uvek bio fin, k'o devojčica, tad nisam ni znao za ove Jovane Kapičiće, čuda. Samo Zvezda bila u glavi.
princi princi 16:57 23.08.2016

Re: To

Inače, što se koša tiče, nama je koš dugo predstavljao broj našeg ulaza. Taman je bio na tih nekih 3.0m od zemlje, lupali smo u njega k'o blesavi, jebali smo kevu komšijama "Sine, a što ne idete negde drugde da igrate?" Sledi beli pogled, i paf, nastavak basketa.
little_radojica little_radojica 17:04 23.08.2016

Re: To

Мене су удавили са плетењем мрежица; најело се друштво тулумби и баклава ихај док ми није досадило. Са тринаест година. И то сад овим пихтијастим клинцима да причам звучало би стварноПравио кошеве, голиће за фудбал, одбојкашку мрежу (са сајлама и антенама), мрежице и мрежетине за све то, шио лопте за по кући да скачемо маторцима по живцима зими... То су била времена! :) у одбрану данашњих клинаца видео сам њих неколико једном на том одбојкашком терену на ком сам ја својевремено правио мрежу, они развукли неко конопче и играју тенис (наравно рекете су купили :))
maksa83 maksa83 17:36 23.08.2016

Re: To

Jbt, pa ja od pete godine sam na ulici, keva nije znala ni gde sam ni šta radim, sa 8 godina sam išao u školu s kraja na kraj Novog Beograda- to je danas skoro potpuno nezamislivo ni za dete od 13 ili 14 godina.

Druga vremena. Ja imam problem da pustim dete da ide samo u školu a nije ni s kraja na kraj, ima 10min. opuštenog hoda (za mene 7, kad žurim), nije problem distanca nego količina vozila (kojih je u tvoje, a i moje, vreme bilo verovatno 4x manje), vozačke navike sugrađana, i debilno programirani semafori na Bulevaru. Dodatno, 60% tog puta on ne može da pređe trotoarom zato što majmuni parkiraju do zida (sa obe strane), i onda treba da ide po ulici pa je svaki ćošak rizik da neko izleti i pokupi ga, i što je najluđe ne bi bio kriv ni on ni taj neko, nego a) majmuni koji su odlučili da se parkiraju po svaku cenu i b) Parking Servis koji za to boli uvo. Ima i c), to su oni koji su navikli da parkiraju ispred svoje kuće i onda čak i kad Beograd Put (ili ko već to radi) stavi stubiće koji sprečavaju parkiranje ovi ih počupaju, zato što je to, eto, ispred njihove kuće, i njima je zgodno da tu parkiraju, i štaqrac stubići. Ja imam preko nekoliko "komšija" te vrste i ne propuštam priliku da im nehajno u prolazu povučem po kolima Gerber Dime Multitool priveskom za ključeve (da, ja sam od onih koji drugima grebu kola), što meni prični neko trenutno zadovoljstvo ali ne rešava problem.

P.S. Na: "Ali, ali ... kako možeš - čovek nema gde da parkira, a tu mu je kuća!" moj odgovor je "ali znaš KAKO me zabole...".

P.P.S. Mi smo basket igrali na Zvezdinim terenima na Kališu, dođemo subotom/nedeljom u 7 ujutru, tutnemo čika Brki današnji ekvivalent od 300-ak DIN, i on nas pusti, dok ne počnu treninzi oko 11. Puna kapa.
princi princi 17:54 23.08.2016

Re: To

Pa, dobro to i pričam, druga vremena, ali nije fora u parkinzima. Gledam i na NBG, gde uopšte nema takvih problema, ista priča. Keve ujutru kreću na school runs sa klincima (mislim, klincima od 15 godina, u naše doba u to vreme se već uveliko žurčilo, da ne upotrebim sad pred damama neku težu reč). To je sve nešto napujdano, gledam i u Londonu, iste priče, ovde u Torontu, više da ne pričam. Nema ono da vidiš decu da idu po ulici da se zezaju a da te, ono, nije zent, da neće da vadi utoku ili šta već.

Negde se desio taj kveker, lom u glavi, to otuđenje ljudi što bi rekao Marks (upravo čitam Marx's Der Kapital, Francisa Wheena, fenomenalna knjižica, toplo preporučujem svakom ko ima dovoljno open mind. Ko mi od sad napadne Marksa, najebaću mu se mamice, čovek je totalno bio neshvaćeni genije, ono ranga Mikelanđela. Isto što me zapanjilo je do koje je mere bio i ostao vlažna i memljiva grobnica. Marksu je, valjda, svo troje dece sa Jenny pomrlo, što od zime što od gladi, verovatno nešto i od one smrdljive memle).
maksa83 maksa83 18:02 23.08.2016

Re: To

Ko mi od sad napadne Marksa, najebaću mu se mamice, čovek je totalno bio neshvaćeni genije

Čovek je neshvaćen samo kod visceralnih antikomunista koji o njemu znaju da je bio ikona komunističkih diktatura koje su njegov komunizam pretvorile u ... to u šta su ga pretvorile. Takođe treba biti slep pa promašiti i kontekst - 19. vek - proizvodni odnosi malo bolji od feudalizma/robovlasništva. Ovi današnji antikomunisti bi bili hard kor komunisti da su živeli i radili u onim uslovima.
princi princi 18:21 23.08.2016

Re: To

maksa83
Ko mi od sad napadne Marksa, najebaću mu se mamice, čovek je totalno bio neshvaćeni genije

Čovek je neshvaćen samo kod visceralnih antikomunista koji o njemu znaju da je bio ikona komunističkih diktatura koje su njegov komunizam pretvorile u ... to u šta su ga pretvorile. Takođe treba biti slep pa promašiti i kontekst - 19. vek - proizvodni odnosi malo bolji od feudalizma/robovlasništva. Ovi današnji antikomunisti bi bili hard kor komunisti da su živeli i radili u onim uslovima.

Pazi, kad on čak nikad nije ni završio taj Kapital. Pisao ga je 30 godina, 1. svezak je predao izdavaču sa 20 godina zakašnjenja (ej, 20 godina!), a ostatke su nekako povezali Engels i posle Kaucki. Tokom procesa je naučio ruski, naučio sve što se imalo o ekonomiji (i verovatno dao najprecizniju i najbolju analizu industrijskog kapitalizma ikad) i to tako što je iščitavao The Economist u Britanskoj biblioteci... autentični heroj svih prokastrinatora ovog sveta! Pri tome sam, siguran sam, se totalno gadio ovog ruskog, kineskog i korejskog komunizma. Možda bi jedino s Kastrom pio rum i pušio cigare.
princi princi 18:25 23.08.2016

Re: To

Sad moram da pročitam i čovekovu biografiju Marksa (to je već pozamašno, ali Wheen tako dobro piše da ga se ne može prestati čitati...)
tadejus tadejus 18:29 23.08.2016

Re: To

princi

(i verovatno dao najprecizniju i najbolju analizu industrijskog kapitalizma ikad)


ovo ne stoji.. promašio je fudbal u ekonomiji, istina nije se ni gradio da je ekonomista..
a ja pročitah kako je i u privatnom životu bio nešto tipa ženskaroš, kapljicoljubac i generalno neodgovoran tip al priznajem da se nisam udubljivala..
narcis narcis 18:34 23.08.2016

Re: To

dao najprecizniju i najbolju analizu industrijskog kapitalizma ikad

od svega što su me učili uškoli zapamtio sam samo jedan podatak, ne znam da li je tačan ili ne, da će u socijalizam prvo preći najrazvijenije kapitalističke zemlje, jedino tako. šta sad imamo, po onome što dolazi do mene , skanidnavske zemlje žive u socijalizmu, nisu ukinule privatno vlasništvo ali imaju maximalnu socijalnu državu. i što je najvažnije ove promene u svetu uopšte ne fermaju, nisam čuo da se u šveckoj i norveškoj ili finskoj ukidaju socijalna davanja, što je trend u evropi.
mada, ako se nastavi ovaj brutalni liberalizam i redništvo ponovo dovede na nivo u 19. veku opet ćeimati brutalnu komunističku revoluciju, kažem oni, naši naslednici jer za naše vreme će društvo još propadati , socijalno.
alternativa su one crne sci-fi diktature.
narcis narcis 18:40 23.08.2016

Re: To

a ja pročitah kako je i u privatnom životu bio nešto tipa ženskaroš, kapljicoljubac i generalno neodgovoran

kake to veze ima sa njegovim delom.
tadejus tadejus 18:44 23.08.2016

Re: To

narcis
kake to veze ima sa njegovim delom.

s djelom nema, s princijevim štovanjem lika i djela ima, te tako..
princi princi 18:47 23.08.2016

Re: To

tadejus
princi

(i verovatno dao najprecizniju i najbolju analizu industrijskog kapitalizma ikad)


ovo ne stoji.. promašio je fudbal u ekonomiji, istina nije se ni gradio da je ekonomista..
a ja pročitah kako je i u privatnom životu bio nešto tipa ženskaroš, kapljicoljubac i generalno neodgovoran tip al priznajem da se nisam udubljivala..

Ma, dobro, tebe je ekonomiju učila Dana Popović. Od tebe se i ne očekuje da se udubljuješ, .
maksa83 maksa83 18:56 23.08.2016

Re: To

od svega što su me učili uškoli zapamtio sam samo jedan podatak, ne znam da li je tačan ili ne, da će u socijalizam prvo preći najrazvijenije kapitalističke zemlje

Pa, da. Austrija je totalni socijalizam (ali oni se nešto i ne lože kontra Marxa - u Beču imaju i naselje i trg sa njegovim imenom), a evo Švajcarska se sprema da uvede komunizam svih komunizama - garantovani basic income: radio ne radio - svira ti radio. Jedna od najkapitalističkijih zemalja je trenutno NR Kina gde je na vlasti bogznakako komunistička partija a privatne mega-firme tipa Foxcon (ok, nije Kina - Tajvan, ali ima pogone u Kini) pružaju radnicima tako dobre uslove da se ovi malo-malo pa bace kroz prozor, zbog čega su ispod spavaonica montirali one mreže da ih 'vataju.

Svet je bre odlepio skroz.
tadejus tadejus 18:59 23.08.2016

Re: To

princi

Ma, dobro, tebe je ekonomiju učila Dana Popović. Od tebe se i ne očekuje da se udubljuješ, .


ma nije, ja nisam u bg završavala škole, ali danu poznajem i nemam baš previše dobro mišljenje
narcis narcis 19:04 23.08.2016

Re: To

tadejus
narcis
kake to veze ima sa njegovim delom.

s djelom nema, s princijevim štovanjem lika i djela ima, te tako..

pa čekaj ti oćeš da utičeš na princija, nije on budala da ne ume sam da odredi ,
mislim ako je tebi važniji privatni život stvaraoca od dela ondak dobro.
ali reci mi ovako, ja sam budala čobek i vrlo neprijatan isve to ali lepo umem da slikam i šta sad ti ne bi kupila moju sliku zato što sam privatno idiot iako ti slika izgleda dobro, mislim kakve veze imaju slika i moj idiotski karakter.
ovo te pitam zato što i imam tak problem, ljudi neće da kupe moje slike jer im se ne dopadam, alo ljudi ja nisam kurva i ne prodajem svoje telo ni narav.
tadejus tadejus 19:05 23.08.2016

Re: To

maksa83
Pa, da. Austrija je totalni socijalizam (ali oni se nešto i ne lože kontra Marxa - u Beču imaju i naselje i trg sa njegovim imenom), a evo Švajcarska se sprema da uvede komunizam svih komunizama - garantovani basic income: radio ne radio - svira ti radio. Jedna od najkapitalističkijih zemalja je trenutno NR Kina gde je na vlasti bogznakako komunistička partija a privatne mega-firme tipa Foxcon pružaju radnicima tako dobre uslove da se ovi malo-malo pa bace kroz prozor.Svet je bre odlepio skroz.


pa i nije baš tomu tako..
nuto rang lista.. ne stoje ti austrijanci i švajcarci tako loše ali nisu ni najbolji..
princi princi 19:10 23.08.2016

Re: To

tadejus tadejus 19:11 23.08.2016

Re: To

narcis

pa čekaj ti oćeš da utičeš na princija, nije on budala da ne ume sam da odredi ..


ma neću da utičem, više naglas pričam sama sa sobom, jer on čovjek kanda napisa da je marx bio ljudina a ja nešto pamtim da je bio smrad prema ženama i djeci i da mi to nešto nije išlo sa marxizmom..
kao srce ti krvari zbog prava djece radnika al te zabole za vlastitu..
al ponavljam nisam se udubljivala te tako ni ne pamtim otkud mi to da je bio seronja prema vlastitim ženama i djeci (nađoh sad samo na wiki da je imao neko vanbračno dijete sa valjda dadiljom a da su mu djeca dobijena u braku pomrla od lošeg života, šta sam ranije čitala više se ni ne sjećam)..
tadejus tadejus 19:16 23.08.2016

Re: To

princi
Ma šta oni na Wall Streetu znaju ko je Marx.


znaš kako.. kad ga ne uspjedoše rezereknut u ovih skoro 10 godina od krize nikad ga rezereknut neće..
slobodno možeš tu ideju da batališ
princi princi 19:17 23.08.2016

Re: To

tadejus
narcis

pa čekaj ti oćeš da utičeš na princija, nije on budala da ne ume sam da odredi ..


ma neću da utičem, više naglas pričam sama sa sobom, jer on čovjek kanda napisa da je marx bio ljudina a ja nešto pamtim da je bio smrad prema ženama i djeci i da mi to nešto nije išlo sa marxizmom..
kao srce ti krvari zbog prava djece radnika al te zabole za vlastitu..
al ponavljam nisam se udubljivala te tako ni ne pamtim otkud mi to da je bio seronja prema vlastitim ženama i djeci (nađoh sad samo na wiki da je imao neko vanbračno dijete sa valjda dadiljom a da su mu djeca dobijena u braku pomrla od lošeg života, šta sam ranije čitala više se ni ne sjećam)..


Ma to uopšte nije tačno. Mislim, razumem tvoju ogorčenost, ali ona nije bazirana na faktima. Pročitaj Wheenovu knjižicu (90ak strana), pa se onda javi. Čovek, Marx, mislim, je čitavog života bio teška sirotinja, jedva je sastavljao kraj sa krajem, izbacivali su ga, proterivali, deca su mu poumirala ne zato što je bio nebrižan, nego zato što je bukvalno umirao od gladi, išao je okolo, ponižavao se, molio za decu, a čitav život je proveo s jednom ženom Jenny von Westphalen, ćerkom svog profesora.
maksa83 maksa83 19:25 23.08.2016

Re: To

pa i nije baš tomu tako..

Šta nije tako? Da je Austrija socijalistička zemlja (jeste), i da će Švajcarci da uvedu garantovani basic income?

Je l' se ti opet raspravljaš sa neizrečenim?

Mojne sestro Matlab, život je prekratak za te gluposti.
tadejus tadejus 19:37 23.08.2016

Re: To

maksa83
Šta nije tako?


ma ništa, takoe..
svarog svarog 20:10 23.08.2016

Re: To

da će Švajcarci da uvedu garantovani basic income?


Switzerland's voters reject basic income plan

Jes bas su oni sisali vesla
narcis narcis 20:28 23.08.2016

Re: To

i da će Švajcarci da uvedu garantovani basic income?

kolko sam obavešten na referendumu su odbili, mislim švajcarci
maksa83 maksa83 21:31 23.08.2016

Re: To

svarog
da će Švajcarci da uvedu garantovani basic income?


Switzerland's voters reject basic income plan

Jes bas su oni sisali vesla

Ausunceti! Bio sam toliko ubeđen da je to gotova stvar da nisam ni proverio rezultate...

Pa ništa, oni realno i ne moraju. Za sada.
alselone alselone 07:51 24.08.2016

Re: To

ali reci mi ovako, ja sam budala čobek i vrlo neprijatan isve to ali lepo umem da slikam i šta sad ti ne bi kupila moju sliku zato što sam privatno idiot iako ti slika izgleda dobro, mislim kakve veze imaju slika i moj idiotski karakter.

maksa83 maksa83 08:18 24.08.2016

Re: To

ali reci mi ovako, ja sam budala čobek i vrlo neprijatan isve to ali lepo umem da slikam i šta sad ti ne bi kupila moju sliku zato što sam privatno idiot iako ti slika izgleda dobro, mislim kakve veze imaju slika i moj idiotski karakter.
ovo te pitam zato što i imam tak problem, ljudi neće da kupe moje slike jer im se ne dopadam, alo ljudi ja nisam kurva i ne prodajem svoje telo ni narav.

E pa to ti je dragojlube kad hoćeš da budeš i stvaralac i prodavac. Stvaralac stvara, a prodavac ... prodaje, a prodavac uvek, uvek, uvek prodaje - sebe. ZapaNti to.
bauer. bauer. 05:39 26.08.2016

Re: To

Ja, bukvalno sve sa loptom, fudbal, basket, name it, da smo igrali ragbi, verovatno bi i to radio (sad,s međutoa, pod stare dane, strogo solerski sportovi, smetaju mi ljudi, baksuz čovek).

Dottore, Miki Rubiroza je za tebe Mala Maca.
princi princi 13:25 26.08.2016

Re: To

bauer.
Ja, bukvalno sve sa loptom, fudbal, basket, name it, da smo igrali ragbi, verovatno bi i to radio (sad,s međutoa, pod stare dane, strogo solerski sportovi, smetaju mi ljudi, baksuz čovek).

Dottore, Miki Rubiroza je za tebe Mala Maca.

Basket s tobom 1 na 1, kad god hoćeš. I to sa ovim kljakavim kolenom. Dajem ti još i 10 fore.
narcis narcis 19:22 22.08.2016

cenzura

Fatal error: Out of memory (allocated 20185088) (tried to allocate 122880 bytes) in /home/kolumnis/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 2341

kad probaš sa fejzbuka da odeš na sajt kolumniste sa textom o konferenciji za štampu.
tasadebeli tasadebeli 20:55 22.08.2016

Тасина конференција за штампу

Даме и господо, другарице и другови из медија!


Не бих вас дуго задржавао јер не желим да вам одузимам драгоцено време које можете да посветите свом новинарском послу, једном од најплеменитијих на овом свету, да бисте радили у корист читаве заједнице у којој живите.


Уместо неког дужег излагања, рећи ћу вам само:


Све је то ствар васпитања!


И пустићу вам један видео као илустрацију реченог:


___________________________________________________________________

Фуснота:

Ако је неко случајно заборавио, овај човек, Вања Удовичић, својевремено је одбио да продужи уговор са Про Реком (за неупућене, Про Реко је у ватерполу исто што и Реал Мадрид у фудбалу што се тиче финансија) и тако тиме себи реши питање егзистенције чак и за оне дане када напусти ватерполо јер га је газда Про Река условио у уговору да више не може да игра за репрезентацију Србије.

Те године је Удовичић играо за загребачку Младост да му не би пропала ватерполо сезона.

И тај човек, Вања Удовичић, може по сто пута да буде министар у Вучићевој влади, он је мене тим својим потезом купио заувек. И увек ће имати моју подршку јер за разлику од премијера овај човек заиста и мисли то што каже.


А мене баш занима да ли би неки српски фудбалер урадио тако нешто у својој спортској каријери.

(А у фудбал се у овој Србији кроз пропале државне пројекте зване "вечити близанци", Звезду и Партизан, улаже много више новца него у све остале спортове заједно.)


Чак сам све мање сигуран да би тако нешто урадили и неки наши кошаркаши типа Миличић, Бобан Марјановић,... (Ушао вирус и у кошарку?)


А готово сам сто посто сигуран да тако нешто као што је то урадио Вања Удовичић, не би урадили тренутни председник и тренутни премијер ове Србије када би се нашли у таквој ситуацији.

Уосталом, зашто се на отварању Европског првенства у ватерполу у Арени зимус аплаудирало Вањи Удовичићу и представнику Ватерполо савеза Србије, а звиждало се из све снаге Томиславу Николићу, као и на помен имена Александра Вучића и Синише Малог?


Ја све некако мислим да је то због тога што тај народ зна врло добро да процени ко се ту заиста брине о интересима Србије, а ко ту брине о својим сопственим интересима лицемерно потурајући Србију у први план.


А то је, по мени, та ствар васпитања коју вам поменух на почетку излагања.

Хвала!


П.С. - (Сад се сетих једног од коментара из медија тих дана:

"Вучићу, промени публику у Арени!" )EDIT:

За случај да је ово неко пропустио:Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana