Ljudska prava

24 PUTA PO 90 DANA

Freedom of Information RSS / 25.08.2016. u 10:22

Piše: Rodoljub Šabić
Pre šest godina Vlada Srbije usvojila je Strategiju zaštite podataka o ličnosti.
Red je da kao poverenik za (informacije od javnog značaja i) zaštitu podataka o ličnosti podsetim na to. Radi se, na kraju krajeva, o dokumentu od kapitalnog značaja za stanje u oblasti u kojoj radim. Odnosno morao bi biti od takvog značaja. Ali, ipak nije, uopšte nije.
Kako je to moguće? E pa lako. Onako kako je kod nas nažalost skoro uobičajeno. Evo kako.
Svaka Strategija, kao opšti, programski dokument, za realizaciju zahteva jedan pragmatičan, praktičan dokument (rokovi, sredstva, nosioci), koji najčešće zovu Akcioni plan. I zato je, usvajajući Strategiju, Vlada Srbije i utvrdila da će „Akcioni plan za sprovođenje Strategije, s definisanim aktivnostima, očekivanim efektima, nosiocima konkretnih zadataka i rokovima za izvršenje zadataka, doneti u roku od 90 dana od dana objavljivanja." Još je utvrdila i da će "formirati posebno radno telo koje će nadzirati obezbeđenje uslova i sprovođenje Strategije i Akcionog plana, vršiti koordinaciju državnih organa u cilju efikasnog funkcionisanja sistema zaštite podataka o ličnosti, izveštavati nadležne organe o sprovođenju Strategije i uočenim problemima pri njenoj realizaciji i inicirati izmenu Strategije, u skladu s novonastalim potrebama ili uočenim nedostacima."
Vlada to jeste "utvrdila" ali ni posle šest godina ipak nemamo Akcioni plan, ni „posebno radno telo".
"Logična" posledica je i izostanak niza neophodnih i normativnih akata i aktivnosti. Favorit za najmarkantniju ili najapsurdniju ilustraciju navedenog je činjenica da Vlada sa donošenjem Uredbe o zaštiti naročito osetljivih podataka, u odnosu na rok utvrđen Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, docni više od sedam godina! Ali, gore i važnije je da četiri godine docni sa Predlogom novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Nije pomoglo ni to što je pre skoro dve godine Poverenik pripremio i stavio Vladi na raspolaganje kompletan Model novog zakona.
Apsurdna docnja u vezi s donošenjem Akcionog plana, bila je i predmet upozorenja Evropske komisije. Vlada je u akcionim planovima "za ispunjavanje preporuka EK" predviđala da će Akcioni plan za sprovođenje Strategije zaštite podataka doneti sredinom 2013. Ali ga nije donela. Povodom ponovljenih primedbi EK utvrđen je kao novi rok sredina 2014. itd., ali, Akcioni plan za sprovođenje Strategije do danas nije donet. Manje više isto stvari stoje i sa donošenjem novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.
Navedene činjenice će nužno predstavljati problem sa stanovišta predstojećih pregovora o Poglavlju 23 sa EU. I što je još važnije, predstavljaće konstantan izvor problema sa stanovišta zaštite prava koju država duguje svojim građanima.
Poverenik će svojim aktivnostima nastaviti da ta prava štiti što bolje (broj predmeta Poverenika u oblasti zaštite podataka o ličnosti uvećan od 83 u 2009. do 2430 u 2015.). Međutim, u konkretnim okolnostima to objektivno predstavlja "gašenje požara", a ono što je Srbiji potrebno je sistematsko otklanjanje izvora problema i uspostavljanje novog, modernog sistema zaštite podataka o ličnosti.
To nužno podrazumeva racionalan odnos prema resursima, energiji i pogotovo vremenu. A kad smo već kod racionalnog odnosa prema vremenu ne mogu da ne podsetim da je od famoznih 90 dana iz Strategije prošlo 24 puta po 90 dana!*



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 15:54 25.08.2016

Kapacitet

Jedna prigodna za tzv. nedostatak administrativnog kapaciteta i tzv. političke volje.

Sedamdeset i dva dana
sedamdeset i dva dana
na mom srcu lezi rana
sedamdeset i dva dana
na mom srcu lezi rana

Nije rana od bolesti
nije rana od bolesti
vec od tuge i zalosti
nije rana od bolesti
vec od tuge i zalosti
narcis narcis 16:10 25.08.2016

bogme

gosn šabiću dobro ste isekli ovog mog nišliskog gazdu, enega sag se duri al nepomagamu ič,
falavi, u ime nišlisko, na brgu intervenciju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana