Društvo| Eksperimenti u blogovanju| Gradjanske inicijative| Moj grad| Roditeljstvo

Primer iz života kako država gazi svoju decu

Srđan Fuchs RSS / 14.09.2016. u 11:33

220px-The_Clash_-_Straight_to_Hell.jpg

Niko od nas ko je iole živeo u Srbiji a poistovećivao se sa antiratnom porukom tokom 90-ih nije bio u zabludi sa dolaskom vučićevaca na vlast da će se nešto promeniti nabolje na tom unutrašnjem nivou uređenja kulturnog i otvorenog društva. No, kako odmiče vreme, već smo u petoj godini vladavine vučićevaca, sve se više profiliše njihov režim koji nastavlja sa autodestruktivnom idejom vođenja zemlje, nešto što je bilo oličenje i prethodeće klike, samo na jednom višem i kulturnijem, u smislu manje bahatom nivou - tadićevci su odbojnost prema narodu rešavali arogantnošću, dok za vučićevce možemo slobodno reći da su jedan mag sitnih i perfidnih lagarija.

O čemu se radi, naime?

Negde početkom juna naprednjačka centrala, ovde u Novom Sadu, donela je odluku da ukine mališanima subvencije za pohađanje licenciranih privatnih vrtića ovde u gradu. Na to je odmah oštro reagovala grupa roditelja okupljena oko portala bebac.com.


 

 

Bebac oštro osuđuje skandalozno ponašanje gradskih vlasti u Novom Sadu, koje su preko noći donele odluku da se subvencije za privatne vrtiće smanje za polovinu.

 

Po ko zna koji put, roditelji su dovedeni pred svršen čin. Na dan početka raspusta i na dan kada je javnost saznala da je čak 4.730 mališana u Novom Sadu odbijeno za upis u državne vrtiće, roditelji su saznali da su subvencije za privatne vrtiće smanjene za 50%.

Gradonačelniče, 

Svojom odlukom da smanjite subvencije za privatne vrtiće za čak 50% ste neodgovorno doveli u pitanje egzistenciju roditelja i njihove dece.

Sada vi budite ti koji će da objasne mališanima zašto preko leta ne mogu da idu u svoj vrtić, među svoje drugare i vaspitače. Objasnite im da ne znate ni da li će se na jesen vratiti u svoju grupu, jer su subvencije za narednu godinu verovatne, ali i dalje neizvesne. Sudeći prema tome u koje vreme i na koji način donosite odluke o ovako važnim pitanjima – ne verujemo vam!

 

Čak 5.000 mališana ste ove godine ostavili  „ispod crte“  i njihovi roditelji ne znaju ko će od jeseni brinuti o njihovoj deci dok su na poslu. To su oni isti roditelji koji, razočarani i iscrpljeni, traže način da svojoj deci omoguće adekvatnu brigu i obrazovanje. U čemu im vi odmažete.

 

Ako ste nesposobni da obezbedite svoj deci mesto u vrtićima u predškolskoj ustanovi čiji ste osnivač i iz koje godinama stavljate na liste čekanja ili odbacujete hiljade dece bez jasnih razloga i kriterijuma, vaša obaveza je da bar omogućite roditeljima dece koja idu u privatne vrtiće uz subvencije grada da donesu informisanu odluku o tome koliki trošak mogu da priušte i da znaju kada i pod kojim uslovima njihovo dete može da pohađa vrtić.

 

Bebac zahteva od novosadskih vlasti da se prizovu pameti i reše neizvesnu situaciju, kako sa subvencijama za privatne vrtiće, tako i sa upisom u državne. 

Zahtevamo tačne i jasne kriterijume za upis u državnu predškolsku ustanovu i blagovremeno planiranje subvencija za neupisanu decu, kako bi mogla da borave u privatnim vrtićima. 

Dugujete nam objašnjenje zbog čega se, dan pre raspusta, sa dve nedelje zakašnjenja, menjaju pravila igre tako što se finansijski iscrpljeni roditelji dovode na ivicu egzistencije mnogo većim troškom. 

 

Međutim, najvažnije od svega što treba da znate je da vam nećemo dozvoliti da tako perfidno dovodite u pitanje egzistenciju naših porodica i naše dece. To što rasipate novac građana Novog Sada na besmislene projekte je vaša odgovornost, ali nažalost i problem svih nas. Zahtevamo od vas da se ponašate odgovorno prema našoj deci i da vratite novac koji ste oduzeli od dece u najkraćem roku.

 

Uglavnom, Vučević je odgovorio na ovo, sazvao je u istom tom junu mesecu sastanak sa roditeljima - u kojem su učestvovali i neki naši drugari; i po sastanku pompezno objavio u svojim kontrolisanim medijima da je Grad Novi Sad vratio subvencije!

Ne lezi vraže, to je objavljeno u medijima, međutim, nakon toga se savršeno ništa nije dogodilo.

Došao je septembar, a da i dalje nije bilo jasno postoje li subvencije ili ne, i kako roditelji da planiraju svoje rashode - prosečna cena privatnih vrtića u Novom Sadu je 180-220 evra.

Ponovo, vučićevci intervenišu u svom karakterističnom već, haotično-perfidnom stilu, i kažu 2.9. da će subvencija biti, ali umanjeno za mlađe grupe (3-7 godina) za 2500 dinara - sa 10500 na 8000 na mesečnoj osnovi, a za jaslice umanjeno za 5000 dinara, umanjeno sa 15000 na 10000. Da bi se prijavili za subvencije potrebno je da roditelji podnesu zahtev u Gradskoj kući.

 Ne lezi vraže i dalje - da biste podneli zahtev, neophodno je da odete prethodno u JP "Radosno Detinjstvo" te tamo promenite iskaz da "dajete prednost privatnom vrtiću", jer ste u aprilu ove godine, da biste uopšte bili u mogućnosti da konkurišete za upis, po instrukciji personala JP "Radosno Detinjstvo", zaokružili da "dajete prednost državnom vrtiću".

Dakle, prostim rečima, da bi nam deca uopšte konkurisala za upis, morali ste zaokružiti "dajem prednost državi", i to na bazi neformalne, anonimne ankete. Odjednom neformalna, anonimna anketa postaje formalno-obavezujuća, jer gradska uprava traži, da biste uopšte došli u obzir da konkurišete za subvenciju, da promenite prvobitni iskaz u "dajem prednost privatnom sektoru".

Međutim, vraže, je l' s‘ legao?

Ne zaleži još!

Kada odete u jp "zluradosno nedetinjstvo", jer možemo ih slobodno tako zvati - da promenite iskaz, oni vam kažu da to nije važno već vam poturaju doslovno da potpišete lažnu izjavu da tražite premeštaj u određeni vrtić u kojem nikada nema mesta (sic!) i da to nije zapravo lažna izjava već šifra za njihovo unutarinstitucionalno sporazumevanje sa gradskom upravom, dok Grad - koji nema umreženu kompjutersku komunikaciju sa jp "z.n."  već se igraju gluvih telefona -  iako su i jedni i drugi državna preduzeća; Grad, dakle kaže da morate promeniti to!

Uglavnom, dosta roditelja, koji smo se uzgred već uspešno umrežili preko net-komunikacije, nije menjalo taj iskaz iz "državno" u "privatno", jednostavno zato jer su im u „Radosnom Detinjstvu“ rekli da je to nevažno?!

 

Počinjemo ćeranje. Ići ćemo do kraja, a to je da sva deca koja su konkurisala i dobiju subvencije  jer - da! prema vučićevcima, subvencija nema za svih 4500 neupisanih mališana već samo za 1900!

Pozivam opozicione odbornike, posebno newcomers-e u gradu, novu i djb, ali i ds, dss-dveri, ldp-ligu i mađarsku zajednicu da se uključe u roditeljski fajt za mališane, kroz svoje prisustvo u gradskom parlamentu. 

 

 Nećemo vam dati da nam pregazite decu! Borićemo se svim građanskim sredstvima za njih! Kojekakvi vučićevci neće pojesti našu decu!

images?q=tbn:ANd9GcTDlGlpaBUpXq0wuBR2vV87L0_03vju9y5fSc6k1_40djH03XsL 

 

 



Komentari (63)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:40 14.09.2016

čudan trip

ova jedna rečenica koja je zabrljana se ne vidi uopšte u editing formi a ovde se pojavljuje u tekstu smuljana?



idem da kuvam ručak.
4krofnica 4krofnica 13:06 14.09.2016

Re: čudan trip

ova jedna rečenica koja je zabrljana se ne vidi uopšte u editing formi a ovde se pojavljuje u tekstu smuljana?


koja tačno rečenica jer čitam nekoliko puta ovu drugu polovinu teksta i sve je maglovito (uvek blur, nikad oasis!) i ne kapiram koje skilove treba da imaš da se snađeš u toj političko/birokratskoj baljezgariji..

off kukanje: muči me mali eksperiment izdržljivosti vezano za osnovnu školu: imaš jedan predmet koji se zove matematika i za šesti razred je i sad imaš izdavača koji se zove Klett i taj izdavač je platio profesoru Fucksu i profesorki Krofnici da urade udzbenik za šesti razred i mi ga uradimo. Onda nam bljesnu ingeniozne ideje i uradimo sledeće školske godine novi udžbenik i to nam nije dovoljno tako da i sledeće školske godine uradimo još blistaviji udžbenik i postaramo se da svaka generacija dobije udžbenik sa istim autorima od istog izdavača jer, jel'te, sve je to materija koja se munjevito menja. i onda ceo razred dođe sa istim autorima, od istog izdavača od pre dve godine a nastavnica kaže: a, ne.. novije izdanje! i tako.





Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:22 14.09.2016

Re: čudan trip

i ne kapiram koje skilove treba da imaš da se snađeš u toj političko/birokratskoj baljezgariji..


ja imam tu neku osobinu da rešavam birokratiju po kratkom postupku, uđem-probrejnstormingujem-izađem-igotovo, ne znam kako, možda zato što sam pročitao komplet kafku u 19.?

dosta roditelja je povučeno, stidiljivo, uplašeno, ne veruje i ne smatra da ima bilo kakva građanska prava... ja se nabrijem na bajku s rejdžima i rejdžom u sluškama do tamo i onda uđem u fajt-raspoloženju. to me je život naučio, ako se ne boriš, ne ustaneš, zgaziće te kao vaš, ovako, ako grubijanima (uglavnom, nesamosvesni apartčici isprani robovanjem u totalitarnim sistemima) pokažeš zube, obično dođeš do željenog ishoda.



mariopan mariopan 14:26 14.09.2016

Re: čudan trip

4krofnica
ova jedna rečenica koja je zabrljana se ne vidi uopšte u editing formi a ovde se pojavljuje u tekstu smuljana?


koja tačno rečenica jer čitam nekoliko puta ovu drugu polovinu teksta i sve je maglovito (uvek blur, nikad oasis!) i ne kapiram koje skilove treba da imaš da se snađeš u toj političko/birokratskoj baljezgariji..

off kukanje: muči me mali eksperiment izdržljivosti vezano za osnovnu školu: imaš jedan predmet koji se zove matematika i za šesti razred je i sad imaš izdavača koji se zove Klett i taj izdavač je platio profesoru Fucksu i profesorki Krofnici da urade udzbenik za šesti razred i mi ga uradimo. Onda nam bljesnu ingeniozne ideje i uradimo sledeće školske godine novi udžbenik i to nam nije dovoljno tako da i sledeće školske godine uradimo još blistaviji udžbenik i postaramo se da svaka generacija dobije udžbenik sa istim autorima od istog izdavača jer, jel'te, sve je to materija koja se munjevito menja. i onda ceo razred dođe sa istim autorima, od istog izdavača od pre dve godine a nastavnica kaže: a, ne.. novije izdanje! i tako.





ЧеТкај бре Крофнице, у тој најновијој, најблиставијој математици 2+2 није 4?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:59 14.09.2016

Re: čudan trip

jes' stvarno, progutao sam nekolicinu reči, tj. im'o sam ih na umu al' nisam ih stavio. ispravio sada!
4krofnica 4krofnica 15:54 14.09.2016

Re: čudan trip

ЧеТкај бре Крофнице, у тој најновијој, најблиставијој математици 2+2 није 4?


Nisam sigurna. Srećom, imamo Najnoviji, pa ću proveriti čim se klinac vrati iz škole.


urbana_gerila urbana_gerila 16:16 14.09.2016

Re: čudan trip


Srđan Fuchs
Bebac



bebac, jj bebac



BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:29 14.09.2016

Re: čudan trip

i onda ceo razred dođe sa istim autorima, od istog izdavača od pre dve godine a nastavnica kaže: a, ne.. novije izdanje! i tako.

a vi roditelji joj sačekušu o kažete, može, ali ako će škola to da isfinansira. ako neće, naša deca neće učiti iz brendnju knjiga, već bajatih od pre dve godine. mislim, matiš za šesti razred je verovatno sada totalno nešto novo, neki roket sajens u odnosu na prošlu godinu.
nego, kad smo kod lopina iz sns-a, kaže mi veterinarka koja ima svoju radnju za životinjske potrepštine da su joj upali likovi iz inspekcije softvera(?!?) i tražili da ima verziju npr x2, a ne x1, jer u verziji x2 umesto jedne (j-e-d-n-e) reči tipa "zbir" treba da stoji reč "suma" ili tako nešto bezobrazno banalno. ako nemaš x2, kazna trista'iljada. njoj javila koleginica koja je ispljunula trista soma i alarmirali programere da im brzo naprave izmenu preko noći, da ne bi najebali. iskreno, više cenim lopova koji krade na veliko, bar ima muda, ume. ovo što ovi šibicari rade je...gadno mi i da prepričam, blam me.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:35 14.09.2016

Re: čudan trip

i ne kapiram koje skilove treba da imaš da se snađeš u toj političko/birokratskoj baljezgariji..

da se biješ samo za svoje dupe u apsolutno svakoj situaciji, 24/7, 100%, beskompromisno, neopterećena moralom i sličnim budalaštinama.
emsiemsi emsiemsi 05:16 15.09.2016

Re: čudan trip

Srđan Fuchs
ova jedna rečenica koja je zabrljana se ne vidi uopšte u editing formi a ovde se pojavljuje u tekstu smuljana?



idem da kuvam ručak.

Подржавам вашу борбу за децу !
Успут --- склони ову фотографију песнице, јер неке од твојих потенцијалних сабораца у заједничкој борби та песница (исувише) иритира.
emsiemsi emsiemsi 05:19 15.09.2016

Re: čudan trip

4krofnica
ЧеТкај бре Крофнице, у тој најновијој, најблиставијој математици 2+2 није 4?


Nisam sigurna. Srećom, imamo Najnoviji, pa ću proveriti čim se klinac vrati iz škole.



Да ти не би можда куповала половне књиге !?
Пази да ти не бану комуналци.
emsiemsi emsiemsi 05:21 15.09.2016

Re: čudan trip

BebaOdLonchara
i onda ceo razred dođe sa istim autorima, od istog izdavača od pre dve godine a nastavnica kaže: a, ne.. novije izdanje! i tako.

a vi roditelji joj sačekušu o kažete, može, ali ako će škola to da isfinansira. ako neće, naša deca neće učiti iz brendnju knjiga, već bajatih od pre dve godine. mislim, matiš za šesti razred je verovatno sada totalno nešto novo, neki roket sajens u odnosu na prošlu godinu.
nego, kad smo kod lopina iz sns-a, kaže mi veterinarka koja ima svoju radnju za životinjske potrepštine da su joj upali likovi iz inspekcije softvera(?!?) i tražili da ima verziju npr x2, a ne x1, jer u verziji x2 umesto jedne (j-e-d-n-e) reči tipa "zbir" treba da stoji reč "suma" ili tako nešto bezobrazno banalno. ako nemaš x2, kazna trista'iljada. njoj javila koleginica koja je ispljunula trista soma i alarmirali programere da im brzo naprave izmenu preko noći, da ne bi najebali. iskreno, više cenim lopova koji krade na veliko, bar ima muda, ume. ovo što ovi šibicari rade je...gadno mi i da prepričam, blam me.

Има ли у радњи џемперића за куце ?!
natasavb natasavb 06:31 15.09.2016

Re: čudan trip

i ne kapiram koje skilove treba da imaš da se snađeš u toj političko/birokratskoj baljezgariji..


Evo, možda nekom zatreba.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:35 15.09.2016

Re: čudan trip

natasavb


Evo, možda nekom zatreba.



da, Krofnaja, Tebra , ako 'oćeš mogu da idem ja da poziram kao ti, pošto mi je, kahm, malo veća zapremina tela od tvoje ; treba samo da nabavimo neki steznik, da se malo brijucnem i ofarbam kosu i - za vops, nemaš frke! odradim ti pos'o!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:39 15.09.2016

Re: čudan trip

emsiemsi

Успут --- склони ову фотографију песнице, јер неке од твојих потенцијалних сабораца у заједничкој борби та песница (исувише) иритира.



može, saborci u I Roditeljskoj Brigadi su uvek dobrodošli, ali trebao bi znati da ovog Komandira iritira kada mu neko sugestivnim tonom govori šta treba da radi. čini mi se da nisam rekao: "ti, Emsifanoviću, možeš da uđeš u Brigadu, ako uradiš to i to..."; već, "Emsifanoviću, 'oćeš da se boriš, pušku u ruke i bori se, nećeš, ne moraš, ćao, zdra'o!"
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:47 15.09.2016

Re: Komandante Čege Čvarkov

urbana_gerila




bebac, jj bebac





čekaj, druže Bro , stvarno je JJ iza tog teksta na bebac.com, ili ti si priviđa usled ljubavne groznice?

ako jeste, molio bih Te da joj preneseš da se odmah javi NS Roditeljskoj Komandi i Komandiru Čege Čvarkovu a zbog koordinacije strateških ataka na ciljeve u Gradskoj Kući.

urbana_gerila urbana_gerila 08:07 15.09.2016

Re: Komandante Čege Čvarkov

Srđan Fuchs
čekaj, druže Bro , stvarno je JJ iza tog teksta na bebac.com, ili ti si priviđa usled ljubavne groznice?


ljubavna grozica dođe i prođe, ono što ja šaljem bebcu je jedna postojana ljubav, bratska.

da li stoji iza tog teksta - ne znam, no siguran sam da bi bila na barikadama.
silver silver 08:09 15.09.2016

Re: čudan trip

ja imam tu neku osobinu da rešavam birokratiju po kratkom postupku, uđem-probrejnstormingujem-izađem-igotovo, ne znam kako, možda zato što sam pročitao komplet kafku u 19.?


I am un chien andalusia :)



Srki, samo da te pozdravim i poželim sreću :)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:46 15.09.2016

Re: Komandante Čege Čvarkov

urbana_gerila
Srđan Fuchs
čekaj, druže Bro , stvarno je JJ iza tog teksta na bebac.com, ili ti si priviđa usled ljubavne groznice?


ljubavna grozica dođe i prođe, ono što ja šaljem bebcu je jedna postojana ljubav, bratska.



tako i ja poučavam Narod - drž'te se, ljudi, φιλία-e, a ἔρως samo kod kuće praktikujte!

ali odmah padnem, kao sofisti, već na sledećem koraku, odnosno ostanem nedosledan rođenoj doktrini:

Srki, samo da te pozdravim i poželim sreću :)





zevzečim se, thanks, Silver, dragi drugaru!
emsiemsi emsiemsi 09:41 15.09.2016

Re: čudan trip

Srđan Fuchs
emsiemsi

Успут --- склони ову фотографију песнице, јер неке од твојих потенцијалних сабораца у заједничкој борби та песница (исувише) иритира.



može, saborci u I Roditeljskoj Brigadi su uvek dobrodošli, ali trebao bi znati da ovog Komandira iritira kada mu neko sugestivnim tonom govori šta treba da radi. čini mi se da nisam rekao: "ti, Emsifanoviću, možeš da uđeš u Brigadu, ako uradiš to i to..."; već, "Emsifanoviću, 'oćeš da se boriš, pušku u ruke i bori se, nećeš, ne moraš, ćao, zdra'o!"

Дај мали, не зајебавај се, него уради како ти је наређено !
Шта филозофираш, ко тебе пита шта ти волиш или не ?!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:27 15.09.2016

Re: čudan trip

emsiemsi

Дај мали, не зајебавај се, него уради како ти је наређено !
Шта филозофираш, ко тебе пита шта ти волиш или не ?!


o-opa, miki, vidi ala se otkri pravi Emsifanović?
kakav si to zli esid poj'о? prvo, za ovo naređivanje imaš 24 sata klupice za rezervne blogere, i kada se vratiš, ćeš mi lepo reći ispred koje formacije mi to upućuješ naređenja, dogovoreno?
urbana_gerila urbana_gerila 14:34 15.09.2016

Re: čudan trip

Srđan Fuchs
i kada se vratiš, ćeš mi lepo reći ispred koje formacije mi to upućuješ naređenja



mogu ja?
mogu, ok:

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:08 15.09.2016

Re: čudan trip

urbana_gerila



mogu ja?





znaš šta mi je jako čudno, da ta zla srpska ekipa, puna indukovanog hejta, agresije, je toliko neverovatno nesposobna za introspekciju, čudno! kako god, nije okej da oplićemo po nekome ko nije kadar da odgovori, a zbog ove agresivnosti i nipodaštavalačkih pretnji domaćinu - koje su se potom prenele i na pp, u domaćinovoj kući, g-din službe.nik je dobio udaljenje sa kompletne te(k)me. prosto, dosta finih i nežnih roditelja iz NS će pogledati ovu temu pa ne moraju da trpe neprijatnosti i ovo neukusno verbalno nasilje.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:05 16.09.2016

Re: čudan trip

Има ли у радњи џемперића за куце ?!

ima. ima i mantilića. onako, dobro water/windproof platno, karo, sa kapuljačicom, iznutra neki cica-maca materijal, kao dlakavi pliš, možeš da podesiš dugmiće da je ne steže, i tako, baš je (bio) lep. cena, prava sitnica - pet soma dinara. ja sam ga kupila pre par godina na teškom popustu, i onda ga je moja džukela izgubila po bespućima komšiluka, kada je izletela iz dvorišta jurcajući mačku (a ja je obukla da joj ne duva...mamujojebem). nikada ga nisam pronašla. ko god da ga je pronašao, ovajdio se (injemumamudajebem).
Unfuckable Unfuckable 12:06 16.09.2016

Re: pa zar i ti sine Krofnice...

(uvek blur, nikad oasis!)


ausine msm šta reći
4krofnica 4krofnica 12:57 16.09.2016

Re: pa zar i ti sine Krofnice...

Unfuckable
(uvek blur, nikad oasis!)


ausine msm šta reći


:) eto ti ga sad, pa to je sasvim van diskusije anfakl!

(obaška što me je Liam uvek nervirao, preforsirani r'n'r jeb'tesesvi attitude mi ide na živce .. ali ajde, to je sasvim subjektivno:)



mariopan mariopan 08:28 17.09.2016

Re: čudan trip

BebaOdLonchara
Има ли у радњи џемперића за куце ?!

ima. ima i mantilića. onako, dobro water/windproof platno, karo, sa kapuljačicom, iznutra neki cica-maca materijal, kao dlakavi pliš, možeš da podesiš dugmiće da je ne steže, i tako, baš je (bio) lep. cena, prava sitnica - pet soma dinara. ja sam ga kupila pre par godina na teškom popustu, i onda ga je moja džukela izgubila po bespućima komšiluka, kada je izletela iz dvorišta jurcajući mačku (a ja je obukla da joj ne duva...mamujojebem). nikada ga nisam pronašla. ko god da ga je pronašao, ovajdio se (injemumamudajebem).

little_radojica little_radojica 14:19 14.09.2016

Радосно детињство...

...тј. онај бирократски део тог дивног и племенитог предузећа је једна кафкијанса институција. Иначе, прилично су у рату са градом, на више фронтова, а посвађао их је бивши директор (један смрад који је ваљда и сад на платном списку предузећа "на боловању" уместо да буде најурен и стрпан иза решетака). Он је назапошљавао и Курту и Мурту у управу, поделио им плате и сваког месеца максималне стимулације (30%!) да би ћутали и онда даље запошљавао и изводио разне махинације. Град (тада ДС), који све његове хирове мора да плати је то "морао" да трпи због ради коалиције са његовом странком (СПС) па им је у једном моменту заврнуо славину и натерао их да отпуштају све те квази кадрове (референт за фотокопир машину и помоћник референта за фотокопир машину, итд.). Онда се предузеће досетило па обуставило део плате свим радницима да би се паразитима дала плата а не откази, па су радници тужили и након пар година наравно добили суд, тако да је предузеће Граду навалило и трошкове суђења и камате. Притом, свима који су ишли на специјалистичке студије које су биле охрабрене од стране предузећа нису признати нови степени стручне спреме и није им подигнута плата (директор је неке запослене преусмеравао у неку Мики Маус струковну школу са којом је, претпостављам, био у дослуху). Елем, та управа је сад у рату са градом чија СНС власт је успела (замисли, они да ураде нешто тако смело и исправно) да издејствује нека отпуштања (мислим 100 људи) и са многим својим запосленима (васпитачи као носиоци делатности су се бунили против тог дебилног таласа запошљавања углавном неваспитачког особља; васпитача, иначе, недостаје). Овим потезом их је Град ставио у прилику да имају посла са родитеља (мало их и жалим, искрено) тако да треба очекивати да се и са њима посвађају, јер просто, то је оно што они најбоље раде.

Елем, јако је лоша вест да се субвенције смањују/укидају, поготово тако нетранспарентно и напрасно. Те субвенције су иначе била једна од ствари због којих су Новосађани могли да буду поносни, јер у Београду нису ни постојале (скоро су ваљда уведене?). Јбг, треба рећи да Град није у обавези то да плаћа, али је практично изједначавање приватних и државних вртића био одличан потез за смањивање листе чекања и рационализације трошкова (и добар пример за РФЗЗО), те подстицање наталитета. Али, авај...

П.С. преко лета смањивање има смисла (у начелу), јер и у државним се број деце више него преполови и могуће је да су ту биле разне махинације са пријављивањем више деце.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:58 14.09.2016

Re: Радосно детињство...

little_radojica
...

П.С. преко лета смањивање има смисла (у начелу), јер и у државним се број деце више него преполови и могуће је да су ту биле разне махинације са пријављивањем више деце.


Samardžić se zvao taj tip, prekaljeni partijac, direktor u svim sistemima, prvo KP, pa SPS, pa DS pa SPS ponovo.

Inače, realno, mahinacija je bilo jer se pojavila masa fiktivnih vrtića na osnovu kojih su bili upućeni sigurno namakli para, na štetu grada i poreskih obveznika - godina 2015., do juna 2016.

Međutim, u čemu je problem da se pošalju inspekcije u privatne vrtiće, PRE isplaćivanja subvencije?!

Ja lično mislim da je sasvim nešto drugo po sredi, a to je da su - guess who? - potpisali veoma štetne ugovore po grad i građanstvo sa američkom kompanijom Leer, u nizu katastrofalno amaterskih "projekata" i da su sada u više nego miliondolarskoj dubiozi, a da se koplja zato slamaju na nama najmanjima.

inače, sajt bebac.com je down due to maintenance.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:39 14.09.2016

Re: Радосно детињство...

Međutim, u čemu je problem da se pošalju inspekcije u privatne vrtiće, PRE isplaćivanja subvencije?!

pošalju, ali se vlasnik i inspektor dogovore. :) to sam gledala svojim očima u sasvim drugoj situaciji.
elenold elenold 21:42 14.09.2016

Re: Радосно детињство...

little_radojica
.. .
(директор је неке запослене преусмеравао у неку Мики Маус струковну школу са којом је, претпостављам, био у дослуху).


Da im mozda i ustanava nija placala "skolovanje" sto je moguce ako su imali
godisnji plan strucnog usavrasavanja ?

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:55 15.09.2016

Re: Нови партизани

Овим потезом их је Град ставио у прилику да имају посла са родитеља (мало их и жалим, искрено) тако да треба очекивати да се и са њима посвађају, јер просто, то је оно што они најбоље раде.


ako, ne trebaju roditelji da se plaše, stiglo je vrelo judejsko pojačanje u grad. ja ću se svađati, još ako mi dodeli i UG JJ Bebinu jedinicu, obrali su bostan.



Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:40 15.09.2016

Re: Радосно детињство...

BebaOdLonchara

pošalju, ali se vlasnik i inspektor dogovore. :) to sam gledala svojim očima u sasvim drugoj situaciji.


to je drugi problem, problem Ejč Ar treš materijala, to može samo Srbija sama sa sobom da reši. ja poznajem masu sjajnih ljudi koja bi mogla odličan posao da radi na takvim pozicijama. preostaje samo da apimo Grad od Našeg Ace.
little_radojica little_radojica 09:00 15.09.2016

Re: Радосно детињство...

Da im mozda i ustanava nija placala "skolovanje" sto je moguce ako su imali
godisnji plan strucnog usavrasavanja ?

Не. Навукли су их да сами плате, а онда се направили луди.
Мислим да се то стручно усавршавање односи на семинаре.
little_radojica little_radojica 09:09 15.09.2016

Re: Радосно детињство...

Ja lično mislim da je sasvim nešto drugo po sredi, a to je da su - guess who? - potpisali veoma štetne ugovore po grad i građanstvo sa američkom kompanijom Leer, u nizu katastrofalno amaterskih "projekata" i da su sada u više nego miliondolarskoj dubiozi, a da se koplja zato slamaju na nama najmanjima.


Не пије воду. Радосно детињство је фискални проблем одавно, бар пет година, много пре Лира. То је јавна тајна. Пази кад је Вучевић по доласку на власт све то јавно признао, наћи ћу ти видео НС разгледница.
Волео бих да чујем/прочитам и њихову страну приче у вези овога.
С друге стране, ако је ДС пустио ДСС и СПС да завију у црно ЕВ и РД, ови скакавци су пустили ТС и ДДД да разјебу Информатику и Водовод. Све да би се дочепало/остало у фотељи.
elenold elenold 10:08 15.09.2016

Re: Радосно детињство...

little_radojica
Da im mozda i ustanava nija placala "skolovanje" sto je moguce ako su imali
godisnji plan strucnog usavrasavanja ?

Не. Навукли су их да сами плате, а онда се направили луди.
Мислим да се то стручно усавршавање односи на семинаре.

A i lako su se odrekli odrekli " strucnjaka" kada ih nisu rasporedili na ( neradna) mesta sa nobom strucnom spremom.
Ili su mozda i neke bez te formalnosti rasporedili, po potrebi a sto bi se reklo fleksibilno.
little_radojica little_radojica 16:09 15.09.2016

Re: Радосно детињство...

A i lako su se odrekli odrekli " strucnjaka" kada ih nisu rasporedili na ( neradna) mesta sa nobom strucnom spremom.
Ili su mozda i neke bez te formalnosti rasporedili, po potrebi a sto bi se reklo fleksibilno.


не, не, овако је то било: Имао си део васпитача који су по старом програму завршили само двогодишњу педагошку академију (то је тада био плафон). У међувремену су те школе постале струковне (трогодишње), по новом програму, и сад одатле излазе васпитачи који имају виши степен образовања. Након струковних можеш и на специјалистичке струковне (још једна година) тако да имаш 240 ЕСП бодова и изједначен си са академским бачелором. Плате у РД и уопште јавним предузећима највише зависе од стручне спреме (не нужно од стручности већ је папир тај који је битан, остаци социјализма), па је била апсурдна ситуација да старији васпитачи имају мању плату од нових иако, реално, ови млади тек треба да уче. Предузеће је само промовисало дошколовавање (није платило) и то се може урачунати у позитиван пример, да предузеће подстиче тако нешто и да радници желе да уложе додатни напор иако им је посао у тој делатности и том предузећу практично гарантован до краја живота.
Највећи део њих је озбиљно схватило ствар, ишли викендом и увече на предавања (струковна школа инм је изашла у сусрет и креирала програм за њих), радили семинарске радове, давали испите и поштено стекли своје дипломе. Директор је у томе видео прилику да препоручи неке своје познанике који ето имају акредитоване школе и истурена одељења којекуде па је у тој иницијативи видео и своју прилику (између осталог, и он сам је постао струковни васпитач...). Мислим да њима дипломе нису ни признате од стране министарства. Међутим, предузеће је онда на своју руку одлучило да не препозна оне валидне дипломе (и поред недвосмислено позитивног тумечења министарства) и да не подигне коефицијенте запосленима. И та правна борба још увек траје. То није чак ни проблем са градом него искључиво театар апсурда правне службе тог предузећа (тако да Срки, поведи и Мосад и научи своју Крав Магу, требаће ти, а није сигурно ни са Вучевићем да их победиш а камоли и њих и Вучевића :) )
Дакле, исто радно место, исти радни задаци, нема никаквог прераспоређивања на "више позиције". То је обданиште, није НАСА, 90% запослених је запослено на радном месту васпитача.

Те које јесу назапошљавали, то су Самарџићеви рођаци и пријатељи и познаници, али они нису запошљавани на радно место "васпитач" него у управу, на измишљеним административним радним местима. Истинит виц је био да у управи није било довољно столица за све запослене... Они с том акцијом стручног усавршавања нису имали ништа, а нови директор је отпустио 80 људи и предузеће (град, тј. порески обвезници) је платило отпремнине...

А стручне семинаре и даље организује и плаћа предузеће, мислим да васпитачи (као и професори по основним школама) по закону морају да се стручно усавршавају цео живот. Формално, то је сасвим ок, колико то има ефекта на неку продуктивност и резултате у раду, нисам сигуран да се баш адекватно прати процењује, али то је друга прича.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:18 15.09.2016

Re: Радосно детињство...

little_radojica


Не пије воду. Радосно детињство је фискални проблем одавно, бар пет година, много пре Лира. То је јавна тајна. Пази кад је Вучевић по доласку на власт све то јавно признао, наћи ћу ти видео НС разгледница.
Волео бих да чујем/прочитам и њихову страну приче у вези овога.
С друге стране, ако је ДС пустио ДСС и СПС да завију у црно ЕВ и РД, ови скакавци су пустили ТС и ДДД да разјебу Информатику и Водовод. Све да би се дочепало/остало у фотељи.



znam. inače mi smo imali ogromnu neprijatnost sa jednom vaspitačicom-naprednjakušom, očito ubačenom po partijskoj liniji... da ne smaram previše, uglavnom, ja sam došao u otvoren konflikt sa tom osobom i srećom, dobili smo premeštaj i drugi vrtić, kada posle doznamo da je ta vaspitačica završila na psihijatriji zbog ekstremne agresije prema deci. kako god, Vučević ima cepanje između toga da želi da bude priznat kao dobar gradonačelnik, i političke ambicije...
elenold elenold 21:18 15.09.2016

Re: Радосно детињство...

little_radojica
. . . . Директор је у томе видео прилику да препоручи неке своје познанике који ето имају акредитоване школе и истурена одељења којекуде па је у тој иницијативи видео и своју прилику (између осталог, и он сам је постао струковни васпитач...). Мислим да њима дипломе нису ни признате од стране министарства.. . .
него искључиво театар апсурда правне службе . . . .а.


Da mnogo toga je teatar apsurda kod nas.

No taj problem sa zatecenim zaposlenim na radnim mestima za koje se kasnije trazi jaca skolska sprema lako se resava pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji da moze da bude i niza skolska sprema ako se na tom radnom mestu zateknu ljudi sa odredjenim brojem godina radnog iskustva.
Sve ovo drugo lici na sumnjive motive direktora da promovise privatne akreditovane skole.

Inace posto sam na prethodnom blogu naveo da nekada vredi cuti i neki vic, kandidujem sledeci u kontekstu teme doskolovavanja na privatnim skolama.

Na putu iz unutrasnjosti Srbije ka Beogradu autobusi prave pauzu u jednom ovecem gradu. Kondukter kada autobus staje najavljuje putnicima pauzu na sledeci nacin. Pauza je 30 minuta krecemo tacno u toliko sati. Pravo napred imate restoran levo je wc , a desno pored stanice je privatna skola ta i ta. Molim da svi budu tacni kako bi krenuli na vreme.
darkool darkool 17:22 14.09.2016

uh

kad bi bar sve subvencije bile ukinute u potpunosti, od onih inostranim investitorima do onih deci u vrticu.
povodom ovog bloga mogu da dam samo jedan komentar upucen roditeljima i bebcu
nisam vam ja pravio decu pa ne bih ni da placam vrtic (ili bilo sto drugo) za njih. ja nemam decu (iako bih voleo) zato sto nemam para za taj "luksuz". roditelji su odgovorni za svoju decu a ne drzava, a pravednici tipa bebca i ostalih ako hoce da pomognu neka skupe pare a ne da traze da mi svi placamo (ili u ovom slucaju novosadjani)
karabasbarabas karabasbarabas 19:04 14.09.2016

Re: uh

To jarane, ne daj pare klincadiji gladnoj!!!!!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:10 15.09.2016

Re: uh

darkool

povodom ovog bloga mogu da dam samo jedan komentar upucen roditeljima i bebcu
nisam vam ja pravio decu pa ne bih ni da placam vrtic (ili bilo sto drugo) za njih. ja nemam decu (iako bih voleo) zato sto nemam para za taj "luksuz". roditelji su odgovorni za svoju decu a ne drzava, a pravednici tipa bebca i ostalih ako hoce da pomognu neka skupe pare a ne da traze da mi svi placamo (ili u ovom slucaju novosadjani)


јеси ти можда био/јеси некакав друг члан исто?

цивилизована држава је дужна да обезбеди малишанима најелементарније људско право - а то је право на образовање. вртићи су први корак за мале грађанисте на том путу. српска држава то није урадила, није обезбедила најелементарнији услов, а то је да сви малишани, богати и сиромашни, или богосиромаси (попут нас, мало богатих, мало сиромашних ) могу да похађају вртиће. српска држава је изградила вртић у Радничкој улици у Новом Саду, вучићевци се уредно сликали за локалне новине и телевизије, 2200 деце стаје у вртић, хеј, народе... пала прва киша, нарастао Дунав и поплави им се читав спрат - заташкана вест, да случајно Газда у Београду не чује... потом се Град сам обавезао да ће дати субвенцију - волео бих да си родитељ па да можеш да схватиш шта значи за малишане, посебно када су дружељубиви, тај улазак у колектив - што је у финансијски гроги друштву какво је новосадско значајан подстрек.

субвенција је дата, међутим онда су почеле ницати фиктивне институције... таква каквa је хаотична, нестручна и бахата владавина овог тренутног режима, тако су прошле и субвенције - у погрешним рукама, у рукама бахатих колега, вероватно умрежених са режимом, док су они који заиста вредно раде са нашом децом, уз родитеље остали без драгоцене надокнаде - од марта месеца до овог часа!
little_radojica little_radojica 09:20 15.09.2016

Re: uh

ja nemam decu (iako bih voleo) zato sto nemam para za taj "luksuz".

Не бих да ме погрешно разумеш као да хоћу да се мешам у личне одлуке, али можеш ли објаснити шта је ту луксуз? Колико мислиш да "кошта" дете у Србији?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:32 15.09.2016

Re: uh

Колико мислиш да "кошта" дете у Србији?


objektivno, za miran i dostojanstven život u Srbiji tročlane-četvoročlane porodice treba 1200-1500 evra mesečno... sve ispod toga je čist asketizam. premda, meni se život nekako sasvim skockao s rađanjem dece, iako je pred rođenje prvog bilo tih egzistencijalnih strahova, kao, hoćemo li mi to moći... pitanje je koliko zarađuju, ako zarađuju jednu ili dve plate od 20 soma dindži, teško je da stvore porodicu i podignu jedan mali život a da ne dođe do agresivnosti između članova obitelji usled neimaštine.
little_radojica little_radojica 08:34 16.09.2016

Re: uh

Да су се такве рачунице држали наши родитељи нас не би било (част изузецима). Мени лично је избор између између "имам" и "постојим" (макар и аскетски) изузетно лак избор, јербо је потоње услов за предње, а нико не може да зна да ли ће имати ако и не покуша.

Наравно да има неких ситуација кад би то баш била авантура, али просечна месечна примања по породици у Србији (58.000) уз све припадајуће трансфере из буџета (здравствена заштита, образовање, вртићи, дечији додатак, социјална заштита) + подршка заједнице (ту постоје разне институције, од дељења гардеробе и опреме, до узајамних услуга и подршке) је сасвим довољно за миран и достојанствен живот. Не знам шта подразумева тих 1200 евра и како се до те рачунице долази и колико у томе уствари иде на децу, али се не слажем да је то објективна процена :)

Поготово бебе и мала деца мало "коштају". Можда тамо негде од пубертета до факултета кад векне хлеба и паковања јаја почну мистероизно да нестају по кући и кад ноге расту ко из воде, али дотад има времена да се човек адекватно припреми за ударац. И што је најважније, нема начина да се предвиди лична финансијска ситуација десет година унапред, то се мења у дану, али некако увек постоје опције, чак и деведесетих и четрдесетих су постојале, а камоли данас.

А што се "неимаштине" тиче има нешто достојанствено и племенито и у њој, и ако се заузме одговарајући став и вредности уопште не мора да се одрази на мир у кући.

Тако да, имати/не имати децу је увек само лични избор, не нешто што произилази из спољних околности (оне су увек савладиве).

Еси гледао филм "Тоалет за Папу"?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:50 16.09.2016

Re: uh


Да су се такве рачунице држали наши родитељи нас не би било (част изузецима). Мени лично је избор између између "имам" и "постојим" (макар и аскетски) изузетно лак избор, јербо је потоње услов за предње, а нико не може да зна да ли ће имати ако и не покуш


говориш мудро, Брате, као Bukkyo Dendo Kyokai и Dr. Yehan Numata, Бог да му астралност души почившој додели. драго ми је да ће се твоја бистрина распрострети по свету кроз постојање твојих малишана.

ми смо били у тешкој неимаштини када се син родио, ја још нисам дипломирао и радио сам слабије плаћене послове, живели смо у емиграцији, сами, with no helping hand to lend. било је дана када смо ходали улицама и тражили погледима новац по улици да бисмо могли да купимо хлеб и беби млеко. да ствар буде луђа, пар пута смо и нашли, и то кинте за пар дана?! касније су ствари почеле да се скоцкавају. ја никада нисам престајао да верујем у живот, ниједног тренутка нисам изгубио наду да ћемо пребродити беду! и онда се скоцкала животна прича у целину, ја сам завршио школу и положио државни испит и упливао у воде крупније кинте, наравно, поштено стечене, а не као ови зиљавци наши што покушавају агресијом да је досегну, а онда је дошла и ћера и све се космички заокружило - женско-мушки принцип кроз мама-син, те мушко-женски кроз ја-ћера однос - у хармоничну целину.





Наравно да има неких ситуација кад би то баш била авантура, али просечна месечна примања по породици у Србији (58.000) уз све припадајуће трансфере из буџета (здравствена заштита, образовање, вртићи, дечији додатак, социјална заштита) + подршка заједнице (ту постоје разне институције, од дељења гардеробе и опреме, до узајамних услуга и подршке) је сасвим довољно за миран и достојанствен живот. Не знам шта подразумева тих 1200 евра и како се до те рачунице долази и колико у томе уствари иде на децу, али се не слажем да је то објективна процена :)

Поготово бебе и мала деца мало "коштају". Можда тамо негде од пубертета до факултета кад векне хлеба и паковања јаја почну мистероизно да нестају по кући и кад ноге расту ко из воде, али дотад има времена да се човек адекватно припреми за ударац. И што је најважније, нема начина да се предвиди лична финансијска ситуација десет година унапред, то се мења у дану, али некако увек постоје опције, чак и деведесетих и четрдесетих су постојале, а камоли данас.



хајде да направимо калкулацију:
- месечне режије за становање, 15000
- клопа, хајде да кажем једна црвена надан, 30000
- вртић 10000
- спортић 2000
- музичка 5000
- гориво (сада, ово је варијабилна ставка, јер рецимо, ако имаш клијенте као ја по читавој Југи па мораш да скочиш амо-тамо да негујеш односе са партнерима, треба више, али ајде, нека је два резервоара месечно) 10000
- излет једном месечно, отиди до Престонице, до Сегед-вароши, до Палића, до Дрине... да деца разумеју и воле свој окружење, оде стотка долареса, 10000
- да одеш на клопу на Дунав или у викендају или на салаш, једном-двапут месечно 10000
- да одеш до града на цугу једном, двапут месечно, на церт или нешто, једном месечно 5000
- репроматеријали, школске дрангулије, рођуси 5000
- пушачки материјали 10000
- цуга 10000
- резерва, неки кварови, само резерва, мој другар Kodo-san, Buddha Teacha, сматра да озбиљан ћалац мора увек да има 200-300 бака у новчанику за злу не требало ;

ајде добро, сома евра (ја размишљам у доларима па сам рекао 1200) ти треба за опуштеницу - и то у НС-у где је јефтиније за 20,30% него у БГ-у - брате, није ни чудо да се Београђани тако ретко искрено насмеју!

едит: нисам тај movie видео!
little_radojica little_radojica 11:52 16.09.2016

Re: uh

Srđan Fuchs

говориш мудро, Брате, као Bukkyo Dendo Kyokai и Dr. Yehan Numata, Бог да му астралност души почившој додели. драго ми је да ће се твоја бистрина распрострети по свету кроз постојање твојих малишана.




ми смо били у тешкој неимаштини када се син родио, ја још нисам дипломирао и радио сам слабије плаћене послове, живели смо у емиграцији, сами, with no helping hand to lend. било је дана када смо ходали улицама и тражили погледима новац по улици да бисмо могли да купимо хлеб и беби млеко. да ствар буде луђа, пар пута смо и нашли, и то кинте за пар дана?! касније су ствари почеле да се скоцкавају. ја никада нисам престајао да верујем у живот, ниједног тренутка нисам изгубио наду да ћемо пребродити беду! и онда се скоцкала животна прича у целину, ја сам завршио школу и положио државни испит и упливао у воде крупније кинте, наравно, поштено стечене, а не као ови зиљавци наши што покушавају агресијом да је досегну, а онда је дошла и ћера и све се космички заокружило - женско-мушки принцип кроз мама-син, те мушко-женски кроз ја-ћера однос - у хармоничну целину.


Свака част на ставу и истрајности! И ја сам пролазио кроз успоне и падове (већ) и баш сад сам конкретно у бунару, али имам неку теорију да свима дође неких пет година кад све некако легне на своје место, тако да се ич не једим (а и шта имам од тога). Можда сам и постао будиста а да ни не знам

хајде да направимо калкулацију:
- месечне режије за становање, 15000
- клопа, хајде да кажем једна црвена надан, 30000
- вртић 10000
- спортић 2000
- музичка 5000
- репроматеријали, школске дрангулије, рођуси 5000


Ово све у реду + гардероба, али оно остало ја не рачунам у основно, нарочито цигаре и пиће

Него, што тако пуно плаћаш вртић? Ја сам разумео да твоја деца иду у РД.
Цена за децу од 3-7 година у РД је око 2.600 свима (20% економске цене), осим онима којима је нула (треће и свако наредно дете, они који примају додатак или социјалну помоћ, деца са сметњама у развоју и деца без родитељског старања>>>>LINK).

Град Нови Сад је иначе отишао у благи плус са наталитетом, баш сам се неки дан обрадовао видевши податак, за разлику од БГ-а где и даље влада бела куга. Али ми никад неће бити јасно зашто је толико скупо направити вртиће тако да има вишка места, а не мањка (то је свуда у свету тако, али не разумем зашто?).

Ići ćemo do kraja, a to je da sva deca koja su konkurisala i dobiju subvencije jer - da! prema vučićevcima, subvencija nema za svih 4500 neupisanih mališana već samo za 1900!


BTW, ово зашта се залажете, јел то значи да има довољно места за сву ту децу у приватним вртићима? Мени делује (знајући неке од њих) да је њихов капацитет још увек веома мали да прими сву одбијену децу...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:25 16.09.2016

Re: uh

little_radojica


Ово све у реду + гардероба, али оно остало ја не рачунам у основно, нарочито цигаре и пиће

Него, што тако пуно плаћаш вртић? Ја сам разумео да твоја деца иду у РД.
Цена за децу од 3-7 година у РД је око 2.600 свима (20% економске цене), осим онима којима је нула (треће и свако наредно дете, они који примају додатак или социјалну помоћ, деца са сметњама у развоју и деца без родитељског старања>>>>LINK).

Град Нови Сад је иначе отишао у благи плус са наталитетом, баш сам се неки дан обрадовао видевши податак, за разлику од БГ-а где и даље влада бела куга. Али ми никад неће бити јасно зашто је толико скупо направити вртиће тако да има вишка места, а не мањка (то је свуда у свету тако, али не разумем зашто?).

Ići ćemo do kraja, a to je da sva deca koja su konkurisala i dobiju subvencije jer - da! prema vučićevcima, subvencija nema za svih 4500 neupisanih mališana već samo za 1900!


BTW, ово зашта се залажете, јел то значи да има довољно места за сву ту децу у приватним вртићима? Мени делује (знајући неке од њих) да је њихов капацитет још увек веома мали да прими сву одбијену децу...


не треба никада претерати са аскезом те заборавити да иако смо будисти, смо ипак пре свега Бачвани - дакле овај:



а не овај:





да, да, видиш, геометријски прецизно примећено, није ми пало на памет да ми, у ствари, ни са приватним вртићима - немамо довољно места за сву децу?! и то као град са највећом стопом наталитета у земљи?! па, језиво.

нисмо у РД зато што ми нису признали документ о запослењу пошто је био на енглеском а то није званични језик. не питај ме, таман ме је прошао бес Шаолина.
little_radojica little_radojica 15:05 16.09.2016

Re: uh

не треба никада претерати са аскезом те заборавити да иако смо будисти, смо ипак пре свега Бачвани - дакле овај:




индид!
alselone alselone 19:52 14.09.2016

Sve go prevarant

Kako ide prica, u osnovi:

1. Drzava bi trebalo da obezbedi dovoljan broj mesta u drzavnim vrticima, srazmeran broju dece koja zive u tom (delu) grada, gradu, naselju, selu. (Mozda bih cak i rekao "duzna" ali nisam siguran).
2. Drzava posto to nije u stanju, nego gradi vrtice samo pred izbore (onam sirotom kod Tehnoloskog faksa je trebalo dva ciklusa izbora da bude zavrsen, svaki put po malo), odluci da im je jeftinije da mesecno placaju nego da kapitalno investiraju
3. Kuka i motika se obraduje jer konacno ima nacin da odvede svoje dete u vrtic za normalnu cenu pa da moze da se zaposli kod Matijevica za 28 hiljada
4. Mali preduzetnici se obraduju jer se poveca broj dece u vrticima, prosire kapacitete, zaposle nove vaspitacice, uvedu nove sadrzaje
5. Drzavni vrtici se obraduju jer spadne pomama za njima, pa cak malo i broj dece ohane jer postane prakticno svejedno drzavni ili privatni

Win-win situacija.

Onda je razjebu.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:26 15.09.2016

Re: Sve go prevarant

alselone
Kako ide prica, u osnovi:

1. Drzava bi trebalo da obezbedi dovoljan broj mesta u drzavnim vrticima, srazmeran broju dece koja zive u tom (delu) grada, gradu, naselju, selu. (Mozda bih cak i rekao "duzna" ali nisam siguran).
2. Drzava posto to nije u stanju, nego gradi vrtice samo pred izbore (onam sirotom kod Tehnoloskog faksa je trebalo dva ciklusa izbora da bude zavrsen, svaki put po malo), odluci da im je jeftinije da mesecno placaju nego da kapitalno investiraju
3. Kuka i motika se obraduje jer konacno ima nacin da odvede svoje dete u vrtic za normalnu cenu pa da moze da se zaposli kod Matijevica za 28 hiljada
4. Mali preduzetnici se obraduju jer se poveca broj dece u vrticima, prosire kapacitete, zaposle nove vaspitacice, uvedu nove sadrzaje
5. Drzavni vrtici se obraduju jer spadne pomama za njima, pa cak malo i broj dece ohane jer postane prakticno svejedno drzavni ili privatni

Win-win situacija.

Onda je razjebu.


браво, Алсе, благо жени која те има (за саветника када крене хаос од 7.X, aко одбаце већину захтева - а одбациће их јер је декинтиран Град, прво због потписивања уговора с Америма за Leer, а неимања инфраструктуре за фабрику те врсте - да ли је Вучевић одмах најавио 3000 радних места, и то каквих - 8 сати стајања за машинама, без паузе, за 22 сома динџи месечно?! друго је улажење у пројекат градње МШ "Исидор Бајић" на Лиману, пази, обећан је септембар 2018. као датум усељења a оба пројектa су вишемилионске дубиозе за град)! не сумњам да Вучевић жели да уради добре ствари, питање је само на који начин их ради! Вучевићу, друже, дозови се к памети, ниси ти лош гари, само су те апетити за политичком каријером и шлихт Вашем Аци слошили! пробуди се, гари!

killo killo banda, wellington

рачунамо са твојим лидерским искуством да поведеш родитељски народ у протесте против градске владе.
alselone alselone 09:14 15.09.2016

Re: Sve go prevarant

Pravimo strategiju danas na rođusu!
NNN NNN 21:11 14.09.2016

win-win rešenje

(kad ja moram na sve da mislim)

pišite vučiću, predočite mu situaciju - on voli da sasluša i da pomaže ljudima,
moj predlog je da npr. njegov brat otvori privatne vrtiće
(taman onoliko koliko treba da bi sva deca mogla da idu u vrtiće) - on posebno voli Vojvodinu!
andrej bi mogao da stavi neku fer cenu npr. 300 evra mesečno po detetu,
veliki brat bi se žrtvovao (on posebno voli da pomaže deci!) i platio sve iz budžeta za svu decu!
eto i vučići siti i sva deca na broju u vrtićima!

angie01 angie01 23:08 14.09.2016

Re: win-win rešenje

veliki brat bi se žrtvovao (on posebno voli da pomaže deci!)


on posebno voli da se zrtvuje!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:28 15.09.2016

Re: win-win rešenje

NNN
(kad ja moram na sve da mislim)

pišite vučiću, predočite mu situaciju - on voli da sasluša i da pomaže ljudima,
moj predlog je da npr. njegov brat otvori privatne vrtiće
(taman onoliko koliko treba da bi sva deca mogla da idu u vrtiće) - on posebno voli Vojvodinu!
andrej bi mogao da stavi neku fer cenu npr. 300 evra mesečno po detetu,
veliki brat bi se žrtvovao (on posebno voli da pomaže deci!) i platio sve iz budžeta za svu decu!
eto i vučići siti i sva deca na broju u vrtićima!



puj, puj, puj, neka ga kod vas, daleko mu lepa kuća!
Unfuckable Unfuckable 12:11 16.09.2016

Re: win-win rešenje

kakvo bre piskaranje, pa nema On vremena da čita neke nebuloze nego lepo da mu banu, ko ljudi, u 6 ujutro, na ono njegovo primanje, da se lepo porazgovaraju i pogledaju u oči pa da onda On donese tešku odluku
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:08 16.09.2016

Re: win-win rešenje

Unfuckable
kakvo bre piskaranje, pa nema On vremena da čita neke nebuloze nego lepo da mu banu, ko ljudi, u 6 ujutro, na ono njegovo primanje, da se lepo porazgovaraju i pogledaju u oči pa da onda On donese tešku odluku



са онима из Грачанице Ваљевске што цепају Византију по Кнеза Милоша под руку, и право Нашем Аци на офис. када буде кренуо са тешким уздасима, и мистичном получасовном ћутњом, сви ћемо се сморити и одустати од својих захтева само да нас Велики Вођа не излаже мистичном ужасу више.

иначе, врело је језива ситуација јер родитеље који су се уписали боли уво да подрже оне који нису, у фазону, па нађите везу... можда је тај напредњачки "систем" некако највише одговарајући за канцер од друштва и људи већински овде, очито?
alselone alselone 21:17 14.09.2016

Ma pusti to Srki

Je l se spremate za rodjus sutra?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:28 14.09.2016

Re: Ma pusti to Srki

spremamo se, nabrijani smo kao Deki Savićeva momčad!



pazi kako su mu slatki klinci, a ćera je visoka kao on u tim godinama.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:01 17.09.2016

ђукић-дејановић

Kako kaže, stanovništvo Srbije sa prosečnom starošću većom od 40 godina spada u starije nacije u svetu.

U intervjuu za Radio-televiziju Srbije, ministarka je ukazala da je u 2014. godini bilo više prekida trudnoća nego rođene dece, a da Srbija svake godine izgubi "manji grad" od oko 40.000 stanovnika, koliko je manje rođenih nego umrlih.

Ona je navela da je krajnje vreme da ti problemi počnu da se rešavaju a ne samo analiziraju i dodala da će to biti jedan od njenih zadataka u narednom periodu.

Slavica Đukić Dejanović je kao deo problema označila i unutrašnje migracije sa sela u grad i ocenila da zabrinjava to što je sve više obrazovanih žena starijih od 30 godina koje nemaju decu i ne razmišljaju o tome, iako nisu ekonomski ugrožene, jer imaju visok stepen potrebe za komforom.

Ministarka je dodala da nepovoljni parametri u ekonomiji nisu glavni razlog niske stope rađanja jer je iskustvo pokazalo da se siromašnije stanovništvo lakše odlučuje za rađanje.

Kako kaže, za promenu populacionih parametara biti neophodna saradnja sa drugim resorima, ali i lokalnim samoupravama.

"Ono što ćemo raditi u ovom mandatu biće vidljivi za nekoliko godina. Populacioni parametri se neće brzo menjati", rekla je Đukić Dejanović za RTS i dodala da se mora raditi na poboljšanju kvaliteta života ljudi, ali i analizirati unutrašnje migracije selo- grad, jer sa njima počinje populacioni pad.

Stručnjaci su, nastavlja ona, još pedesetih godina ukazali da će demografija u ovom veku biti najveći problem i podsetila da je 2008. godine Srbija usvojila prvu strategiju za podsticaj rađanja.

Ukazuje da za loše parametre nisu ekonomski faktori dominantni, što potvrđuje činjenica da se siromašno stanovništvo lakše odlučuje na rađanje trećeg, četvrtog deteta, bez većih podsticaja.

"Sve veći broj obrazovanih žena od 30, 33 godine ne rađaju i ne razmišljaju o rađanju", kaže Dejanović.

Ona dodaje da žena danas doživljava sebe kao jedinu koja razmišlja o rađanju i čak i kada uđe u bračnu ili vanbračnu vezu postoji "visok stepen potrebe za psihološkim konforom, te da nema u sistemu vrednosti svest o tome koliko je roditeljstvo najbolje osećanje".

Đukić Dejanović je podsetila da je premijer u ekspozeu veliku pažnju posvetio problemu demografije, te da se u rešavanje moraju uključiti svi pojedinci i stručnjaci i institucije, koje su se uspavale.

Podseća da je Vladimir Putin problem u Rusiji rešio podsticajem od 10.000 dolara za rađanje svakog drugog deteta, da je Danska uspela da reši agresivnom kampanjom, a da Makedonija i Slovenija, iako imaju dobra dokumenta nemaju bolje rezultate od Srbije.


како Вас није срамота?
angie01 angie01 19:36 17.09.2016

Re: ђукић-дејановић

како Вас није срамота?


pa nije, ona je je u aferi mleko, rekla da ga ona pije i nije trepnula, ona je dozvolila da za vreme njenog mandata umru bolesna deca, jer im nije na vreme omoguceno da se lece i jednako je izasla da da neku blaziranu sramnu izjavu u svom smesnom kostimicu, cimajuci glavom i feniranom kosicom- a nije ni tada trepnula, niti se zacrvenela- nista!..zena je jos psihijatar- trebalo bi da zna.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:35 17.09.2016

Re: ђукић-дејановић

angie01
како Вас није срамота?


pa nije, ona je je u aferi mleko, rekla da ga ona pije i nije trepnula, ona je dozvolila da za vreme njenog mandata umru bolesna deca, jer im nije na vreme omoguceno da se lece i jednako je izasla da da neku blaziranu sramnu izjavu u svom smesnom kostimicu, cimajuci glavom i feniranom kosicom- a nije ni tada trepnula, niti se zacrvenela- nista!..zena je jos psihijatar- trebalo bi da zna.


доста мрачна екипа, заиста. све за моћ и лову, макар и у тако бизарним оквирима.
little_radojica little_radojica 11:13 18.09.2016

Re: ђукић-дејановић

te da nema u sistemu vrednosti svest o tome koliko je roditeljstvo najbolje osećanje


Осим овог непотребног и несретног лицитирања личним вредностима, у вези свега осталог је у праву, тј. више је изнела чињенице него ставове.

Шта је коме "најбоље осећање" није на њој да пресуди, али проблем наталитета (ако је уопште проблем*) није само на држави да решава, а свакако није доминантно економски.

*ем се наталитет стабилизовао и чак је број беба почео да расте упркос масовном исељавању, ем је исељавање младих свакако бројчано већи узрок за пад броја становника.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana