Film| Istorija| Nauka| Region| Tehnologija

Hjustone, stigla magla

milos_secujski RSS / 29.09.2016. u 20:11

IMDb
IMDb
 

 

 

 

 

 

 

 

Kada sam prvi put pogledao trejler za dokumentarni film “Houston, we have a problem”, pitao sam se: kako je moguće da baš ništa nisam čuo o Jugoslovenskom svemirskom programu (JSP)? Da se pored svih onih sajtova koji su “otkrivali” Titove “mračne tajne” ili nuklearne programe ne provuče najveća od svih tajni – JSP. Možda iz jednostavnog razloga što niko nije bio dovoljno kreativan da ode toliko daleko i izmisli jednu takvu priču. I, jednostavno, takav program nije ni posojao.
Jer, da je postojao, sumnjam da bi bilo moguće potisnuti i sakriti jednu takvu priču. Koja je krajnje zanimljiva i u suštini hrabra. Jer, ne krećeš u projekat tih razmera ukoliko ne misliš da imaš sav potreban kapacitet za jedan takav poduhvat. Ne samo materijalni, već i stručni. A ko zna, možda i kreneš, nesvestan svojih stvarnih mogućnosti. Pa u nameri da napraviš MIG-a, završiš sa dvokrilcem za zaprašivanje komaraca.
Na kraju krajeva, zar ne bi istorijski udžbenici, pedeset godina kasnije, bili podeljeni u svega tri segmenta? Ratovi, znameniti Srbi (Tesla, Kusturica, Đoković) i Jugoslovenski svemirski program. Pa ko bi lud propustio priliku da zvoni na sva zvona da bez Jugovića Amerika ne bi videla (ni Sunca ni) Meseca? (Uzimajući u obzir da bi im sada, da možemo, Teslu unovčili za sve ono što im je napravio. Vodeći se jednim jasnim i sasvim jednostavnim rezonom – on je naš, samo smo vam ga pozajmili.) Da je balkanska pamet nastavila Teslinim putem i još jedanput (ili samo još jednom u nizu) čovečanstvo odvela u smeru napretka. Šta više, da bi bez nas zapad tapkao u mestu, a Sovjeti pokorili svemir.
Ukoliko je, sa druge strane, i postojao JSP moramo se zapitati: ima li još nekih razloga tolike tajnovitosti i konspiratvnosti nakon pola veka? I koji su? (spoiler alert) Dakle, u filmu se pojavljuje penzionisani ižinjer NASA-e Metju Džouns (Matthew Jones) koji nam otkriva jedan detalj. Da parafraziram – Tito nam je prodao nešto što ne funkcioniše. Kratko i jasno. Uz onaj “šupci nemaju pojma” osmeh je dodao još nekoliko rečenica.

Drugim rečima, Stari ih je zavrnuo. Ispostaviće se da je podvig bio na kratke staze jer nijedna buduća administracija, po autoru filma, nije zaboravila 2,5 miliarde dolara za koje su kupili maketu rakete, crteže i skice JSP-a. Svesno ili ne, Stari je, kada je Amerima zbog trke sa Sovjetima bilo biti ili ne biti, prodao maglu. Moglo bi se čak reći da je igrao na ruku SSSR-a oduzimajući vreme i zamajavajući SAD beskorisnom tehnologijom. Odnosno ne toliko naprednom koliko se verovalo/nadalo da će biti. Pogotovo kada se zna da su se odnosi Jugoslavije i SSSR-a počeli otopljavati već 1954. godine. Šest godina pre prodaje svemirskog programa. Međutim, moguća subverzivnost ovog dila se u filmu ne spominje. Kao ni najmanja saznanja Rusa za jedan tako velik i unosan dogovor. A ona je po meni toliko očigledna da prosto izgleda kao da je iz nekog razloga namerno zaobiđena. U toku je Hladni rat, podvale su svakodnevne na svim stranama. A ovo bi bio jedan mega spin i pobeda istoka.

Dakle, koji je drugi mogići razlog “omerte” nad jugoslovenskim svemirskim programom? Gledano iz ugla tadašnjeg državnog aparata, jednostavno – neuspeh. Zašto bismo pričali i svesno se sramotili neuspehom i prevarom koja je čitavu naciju stavila na stub srama? Zašto bismo dvokrilcu stavili oznaku F-117 A? A najverovatnije da smo postali i predmet sprdnje za stolom ozbiljnih igrača. Pritom, dobro je poznato da diktatori nikada nisu dobro reagovali na prigušen smeh i uperen prst.

Priča koja bi trebala da nam otkloni svaku sumnju (ukoliko nas skepticizam ne popušta) i potvrdi autentičnost istorijskih okolnosti jeste porodična drama jednog od inženjera JSP-a. Ivana Pavića. Ona treba da ilustruje koliko daleko se išlo kako bi ceo program ostao u tajnosti. Još jedan spoiler alert – iscenirali su njegovu smrt.

"Nasuprot" Ivana Pavića je kontraobaveštajac major general Franc Hafner čije se priče uglavnom podudaraju. Za razliku od Pavića, koji je izričit u tvrdnjama da je JSP napumpavan, Hafner pokušava da pegla čitav događaj. I tu već imamo "gde ima dima ima i vatre" situaciju koja otkriva konflikt. Ali nikako i sumnju čitav jedan poduhvat.

Bilo kako bilo, film me asocira na jedan od onih u kojima se otkriva istina u koju je teško poverovati. Teorija zavere koja zabavlja. U svakom slučaju, ljubitelji Historija i Giorgio A. Tsoukalos-a neće biti razočarani. Pogotovo jer se radi o njihovom dvorištu. O ljudima i događajima čiji su bili savremenici.

I da, u filmu se poput tumača balkanoidnog mentaliteta pojavljuje i Žižek. Potpuno nepotrebo zauzimanje slike i zvuka.

AtačmentiKomentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

expolicajac expolicajac 21:11 29.09.2016

Logika

Ako se malo pomaknemo u stajnoj tački gledanja na celu stvar možda i vidimo logički sled događaja.
Ameri su imali potrebu da u tanpon zoni između zapada i istoka postoji relativni mir. Dati nekome neke pare, mora imati opravdanje pred poreskim obveznicima. Dali su Titu pare koje su upotrebljene u sasvim druge namere od onih koje su opravdavane pred "komisijama".
Pomereni još malo u stajnoj tački gledanja.
Divno odigrana obevaštajna igra u transveru znanja između Amera i Rusa. Metodologija naučno istraživačkog rada podrazumeva i da je netačnost pretpostavke pozitivan efekat istraživanja.
Velika prašina se diže oko čiste manipulacije poluistinama i neznanjem. Samo se dokazuje koliko je Alseloneov blog iritantan i postavljen u pravom trenutku.
milos_secujski milos_secujski 10:11 30.09.2016

Re: Logika

expolicajac

Divno odigrana obevaštajna igra u transveru znanja između Amera i Rusa. Metodologija naučno istraživačkog rada podrazumeva i da je netačnost pretpostavke pozitivan efekat istraživanja.
Velika prašina se diže oko čiste manipulacije poluistinama i neznanjem. Samo se dokazuje koliko je Alseloneov blog iritantan i postavljen u pravom trenutku.

To je bila i jedna od mojih pretpostavki.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:43 30.09.2016

Re: Logika

Bata Gorantčo, kada si se, be pronepismenio toliko? Otkad si u pemziju, potpuno se frljaš sas pravopis? Nego, ode mi sada neki mladi sveštenik, rođeni Nišlija, na dalekom Zapadu služi, najzapadnija naša Emigracija, valjda da me proveri za Dedu, šta li, eda bi mi poverili Zapad u potpunosti. Super prošlo. Ameri se oduševili. Bate, roknuće me злочинство, аko nastavim da im sečem uticaj po Zapadnoj Dija Sporoj! Elem, simpatičan lik, onako, jak i lep, a dobroćudan, Nišlija pravi, poznaje ti gazdu.
tasadebeli tasadebeli 23:08 29.09.2016

Још један пасуљ тропрдац

I da, u filmu se poput tumača balkanoidnog mentaliteta pojavljuje i Žižek. Potpuno nepotrebo zauzimanje slike i zvuka.Мислиш да је непотребно?

Па то ваљда и јесте разлог настанка овог филма. Та Жижекова објашњења која, по теби, непотребно заузимају слику и звук.

На још једном посту објављеном данас, пет сати пре твог поста, аутор лепо каже:


Začinjeno komentarima Slavoja Žižeka na temu projektovanja istine u medijima, kao i poreklu i ulozi teorija zavera.И то је суштина овог филма.


Ниси ваљда и ти, попут још неких Титових пионира овде, заиста поверовао у ту причу о југословенском свемирском програму? Па се онда питао да ли је то заиста било могуће?

Млад си ти да би био Титов пионир.


П.С. - Али зато ниси пропустио прилику да и овде обрнеш тезе и да уместо о сјајној замисли да се сецира фабриковање "истина" у медијима проговориш понеку малициозну о "малом прљавом паланачком менталитету и философији паланке" у Србији данас, а све засновано на дубокоумљу једног искреног Титовог обожаваоца којег данас обожава тај дух самопорицања тако пажљиво негован у Србији деценијама.


Na kraju krajeva, zar ne bi istorijski udžbenici, pedeset godina kasnije, bili podeljeni u svega tri segmenta? Ratovi, znameniti Srbi (Tesla, Kusturica, Đoković) i Jugoslovenski svemirski program. Pa ko bi lud propustio priliku da zvoni na sva zvona da bez Jugovića Amerika ne bi videla (ni Sunca ni) Meseca? (Uzimajući u obzir da bi im sada, da možemo, Teslu unovčili za sve ono što im je napravio. Vodeći se jednim jasnim i sasvim jednostavnim rezonom – on je naš, samo smo vam ga pozajmili.) Da je balkanska pamet nastavila Teslinim putem i još jedanput (ili samo još jednom u nizu) čovečanstvo odvela u smeru napretka. Šta više, da bi bez nas zapad tapkao u mestu, a Sovjeti pokorili svemir.Какве везе ово што си написао има са овим сјајним словеначким (словеначким, не српским!) филмом?

Е, мој Милоше...

Мора да је много напорно живети у средини, међу људима, које мрзиш, а да у суштини ни сам не знаш зашто.Ово је из доба "југословенског свемирског програма"...
milos_secujski milos_secujski 10:16 30.09.2016

Re: Још један пасуљ тропрдац

Мислиш да је непотребно?

Па то ваљда и јесте разлог настанка овог филма. Та Жижекова објашњења која, по теби, непотребно заузимају слику и звук.


tja, pravili su film kako bi Žižek rekao koju na temu mita.
tasadebeli tasadebeli 15:57 30.09.2016

Re: Још један пасуљ тропрдац

tadejus

dobro bre taso što si tako strog prema omladincu..Ето шта школа учини од човека...

Да сам му родитељ, вероватно бих га више мазио и пазио.

Али овако, од та посла нема ништа.


milos_secujski


tja, pravili su film kako bi Žižek rekao koju na temu mita.Не мита, него лажне стварности коју нам медији креирају, а ми навикнути да не гледамо својим очима него очима медија још и верујемо у то.


Ето, и ти си се запитао у првом тренутку да ли је могуће да је овај филм прављен по нечему што је истина, зар не?


Kada sam prvi put pogledao trejler za dokumentarni film “Houston, we have a problem”, pitao sam se: kako je moguće da baš ništa nisam čuo o Jugoslovenskom svemirskom programu (JSP)?Па си ипак решио да мало поближе испиташ ствар.

Али немој да се стидиш што тако олако поверујеш у медијске лажи.

Није то ништа ново, мој Милоше, на овом шару земаљском.

Још је чича Доситеј пре више од 200 година писао о томе.

Данас су само медији мало савременији.Mlad čovek čita jednu knjigu, koju za razumeti ili bi valjalo da ima više iskustva, ili da je čitao druge knjige pre, da može tu koja mu je u ruci razumeti; s višim vnimanijem nego se zlato meri, na terazijama uma i rasuždenija izmeriti; istinu od pritvornosti i lažljivobasnovitih izmišljenja raspoznati, imajući vsegda na pameti da nije sve što se žuti zlato, niti sve što se sija i blista dragi kamen. Mi bi se užasnuli kad bi dobro mogli i hoteli rasuditi koliko su hiljada godina neke velike laže za istinu i lukava licemerija i prelasne pritvornosti za pravu svetinju držate bile! Ovo sve bezlobna i slaba mladost nije kadra rasuditi, i nije joj za zlo primiti; potrebuje rukovođenja i nastavljenija; ako li toga nema, ostaje u tami i u prevari. Ko se je naučen rodio na svet!

Gleda mlad čovek jednu stvar izdaleka, koju bi valjalo izbliza viditi; smatra je s jedne strane, no za poznati je, potrebalo bi je sa svih strana pregledati i dobro viditi. Koliko puta najiskusniji ljudi drugojačije misli danas negoli juče, i sami se čude kakve su pameti bili do lane! O, koliko smo neradivi u istraživanju istine! Zlato kad uzmemo u ruke, nije nam dosta da nam ko kaže da je zlato, no sami razmatramo imali u sebi znake pravoga zlata; je li teško i savija li se kao čisto zlato. A za istinu, koja je sama zlato uma nešega, ne staramo se toliko. Što je ko ispočetka čuo, pri onom ostaje; ne damo sebi truda za istražiti i raspoznati prave znake čiste istine; a što je gore, ne smemo ni misliti, bojeći se da ne progledamo. Stara je basna, no dobra, da istina, budući naga i hoteći da i druge svlači, i da ih nage, takove kakvi su, pokazuje, videći da je zato ljudi dobrovoljno ne trpe no da na nju mrze, ona je pobegla i sakrila se u jedan bunar. Zato ko želi k njoj doći, valja da svuče sa sebe sva svoja mnjenija i mudrovanija, jer inače neće biti primljen.

O ovoj potrebnoj i poleznoj materiji na više mesta spominjaću; zasad sam hoteo nakratko naznačiti otkud proishodi mladih ljudi upornost i tvrdoglavica. Ja sam od jestestva iz detinjstva bio strašiv i po višoj časti drugima pokoran; kako sam dakle mogao k volji moga tetka toliko upornosti pokazati? Ovi dobri blagodjetelj mlogo bi mi puta s roditeljskom milošću govorio: "Baba će tebi prekrasnu devojku isprositi; pak kad te vidim u mojoj kući oženjena, onda neću žaliti više što mi bog nije nijedno muško dete u životu ostavio; onda ću srećan biti!" No moja glava, puna svetinje, drugojače bi mislila. Koga oženiti? Mene? Sačuvaj bože! Bolje sto puta da me kakva svirepa lavica ili medvedica s noktima svojima na parčeta rastrgne, nego da me najlepša srpska kći u svoje nezlobive, čiste devojačke naruči zagrli! Ja pohuditi sebe i drugim grešnim ljudma upodobiti? Nipošto i nikako! Ja ću djevstvo moje hraniti, anđelom ću podoban biti. Evo, braćo ljudi, kakav sam vam ja onda svetac bio! No prirodno morao sam u takovu krivoputicu i zabluždenije upasti čitajući knjige koje nisu za mene bile, i hoteći da pre vremena svrh djevstva i ženidbe mudrujem, ne znajući ni što je jedno ni drugo.Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:45 30.09.2016

Re: Још један пасуљ тропрдац

Па, и није толико тешко да човека буде срамота од данашње Србије, потпуно перфидна, а шабанска и насилна влада.
tasadebeli tasadebeli 09:41 03.10.2016

Re: Још један пасуљ тропрдац

Srđan Fuchs
Па, и није толико тешко да човека буде срамота од данашње Србије, потпуно перфидна, а шабанска и насилна влада.А камо ти љубав, бро? (Што би ти рекао.)

Куд се денула ол дет лав?

Влада Србије није исто што и цела Србија.

Зато је и погрешна претпоставка да су ови који тренутно (тренутно! ) седе у влади Србије слика читаве Србије.

(Ма колико год се медији трудили да нас убеде у супротно.)

Јебеш га, та Србија смо и ти и Милош и ја и сви ови добри људи овде на Блогу Б92 и шире...

А и нешто не верујем да су Милошу баш прве комшије ови што себе данас представљају као Владу Србије.


rade.radumilo rade.radumilo 11:11 03.10.2016

Re: Још један пасуљ тропрдац

Зато је и погрешна претпоставка да су ови који тренутно (тренутно! ) седе у влади Србије слика читаве Србије.


Izvini, ali da li su tu vladu doveli Ameri, Rusi, Kinezi, Marsovci? Biće da je tu vladu izabrala Srbija. Kako oni koji su izlazili na izbore, tako i oni koji nisu. Dakle ta vlada, takva kakva jeste je slika današnje Srbije.
ivana23 ivana23 23:33 29.09.2016

***

Kako nisi cuo? - Film je svetsku premijeru imao na Tribeca Film Festivalu u New Yorku, 16. aprila 2016.
freehand freehand 08:22 30.09.2016

Stari šukno Kenediju?!

Prateći kako hirurški pronicljivi ekspert secira ovoliku patku nekako mi ostadoše dva pitanja na umu: šta ti znaš o stručnjacima koje je Jugoslavija imala? Jesi li čuo nekada za Rogožarski, na primer?
I kakva toi pamet upravlja svetom ako jedan čovek iz neke palanačke državice na Balkanu može da im proda falš svemirski program za ogromne pare?
Ti misliš da se svemirska tehnologija prodaje ko recept za burek?
Sad pomisli šta takva teorija govori o Amerikancima, ako je ispravna, a šta o autoru i nejogovom sjajnom misaonom aparatu ako nije.
Kazezoze Kazezoze 10:02 30.09.2016

Re: Stari šukno Kenediju?!

S nestrpljenjem očekujem drugi deo (mada nisam pogledao ni ovaj) u kome će se razjasniti kako je baš zahvaljujući tom programu čovek prvi put stupio na Mesec.
freehand freehand 10:14 30.09.2016

Re: Stari šukno Kenediju?!

Kazezoze
S nestrpljenjem očekujem drugi deo (mada nisam pogledao ni ovaj) u kome će se razjasniti kako je baš zahvaljujući tom programu čovek prvi put stupio na Mesec.

A u stvari nije nego i tu Stari angažovao Veljka Bulajića pa uvalio glupom Kenediju.
Uvek sam govorio da me zastava koja leprša manje zbunjuje nego glas Bate Živojinovića koji dopire ispod onog skafandra.
Sve je to, naravno, Sečujski provalio 1/1. Tako da sa većim nestrpljenjem treba očekivati drugi deo bloga no drugi deo filma.
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:16 30.09.2016

Re: Stari šukno Kenediju?!

Kazezoze
S nestrpljenjem očekujem drugi deo (mada nisam pogledao ni ovaj) u kome će se razjasniti kako je baš zahvaljujući tom programu čovek prvi put stupio na Mesec.

ispravno bi bilo:

u kome će se razjasniti kako je baš zahvaljujući tom programu čovek nije prvi put stupio na Mesec.


već je sve režirano u holivudskom studiju. Da okrenemo igricu
rade.radumilo rade.radumilo 10:25 30.09.2016

Re: Stari šukno Kenediju?!

već je sve režirano u holivudskom studiju. Da okrenemo igricu


Opet to njesra? Kako se više ne umorite od te gluposti?
maksa83 maksa83 10:28 30.09.2016

Re: Stari šukno Kenediju?!

već je sve režirano u holivudskom studiju.

Ne holivudskom nego u studiju Avala Filma na Košutnjaku, i da je TO ono što smo im stvarno prodali.

uros_vozdovac uros_vozdovac 13:59 30.09.2016

Re: Stari šukno Kenediju?!

rade.radumilo
već je sve režirano u holivudskom studiju. Da okrenemo igricu


Opet to njesra? Kako se više ne umorite od te gluposti?


:)
uros_vozdovac uros_vozdovac 14:00 30.09.2016

Re: Stari šukno Kenediju?!

maksa83
već je sve režirano u holivudskom studiju.

Ne holivudskom nego u studiju Avala Filma na Košutnjaku, i da je TO ono što smo im stvarno prodali.


to ti kažem, nema dalje, okrenuli smo igricu
emsiemsi emsiemsi 18:33 30.09.2016

Re: Stari šukno Kenediju?!

Kazezoze
S nestrpljenjem očekujem drugi deo (mada nisam pogledao ni ovaj) u kome će se razjasniti kako je baš zahvaljujući tom programu čovek prvi put stupio na Mesec.

Чекај !
И ти верујеш да је човек крочио на месец !?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:58 30.09.2016

Re: Stari šukno Kenediju?!

rade.radumilo
već je sve režirano u holivudskom studiju. Da okrenemo igricu


Opet to njesra? Kako se više ne umorite od te gluposti?edit, nisam video da je Urketov komentar - budimo ljudi, iako su komunisti.
rade.radumilo rade.radumilo 19:53 30.09.2016

Re: Stari šukno Kenediju?!

Чекај !
И ти верујеш да је човек крочио на месец !?


Here we go...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:05 30.09.2016

Re: Stari šukno Kenediju?!

rade.radumilo


Here we go...ovaj ti je sazdan od hejta, klasični udbinodverovski operativac. palim, i am goin' to miss a plane, a uželeo sam se Novog Sada i malene ekipe.
rade.radumilo rade.radumilo 20:10 30.09.2016

Re: Stari šukno Kenediju?!

ovaj ti je sazdan od hejta, klasični udbinodverovski operativac. palim, i am goin' to miss a plane, a uželeo sam se Novog Sada i malene ekipe.


Ja letim tek sutra pre podne, pa imam vremena da se natežem s ...
rade.radumilo rade.radumilo 16:08 30.09.2016

A sad za ozbiljno

Fenomenalan dokumentarac:

011-495 011-495 08:45 06.10.2016

Ne znam

da li je postojao ili ne program ali izgleda da je istina da su neke ljude poslali tamo njihovom ili protiv njihove volje, kao gl.junaka price Pavica. To bi znacilo da je nesto postojalo, kao minimum da se proda nesto u sta se ne razumemju ali misle da je vredno.
Po meni poenta price je da se profit pretvorio u kredit od koga je sve pocelo (pijanka u vidu promasenih investicija, fabrike u zavicaju i sl.). Ne znam zasto su u celu pricu umesali tuzni Jugo, pri zdravoj pameti ne mogu da poverujem da su u Zastavi direktivu za projektovanjem luksuznog vozila nekako razumeli da treba da bude napravljen mladji brat Fice.
Ali recenica Niksona oslikava sve buduce dogadjaje na nasoj teritoriji, to je sigurno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana