Ko je za kafu?

Jelica Greganović RSS / 02.04.2008. u 22:23

Za mene je svako vreme, vreme za kafu. Jer, ja sam stara pričalica, volim da tandrljam, čudo jedno. Kafa je prosto sastavni deo priče, jer ako neko misli da mi ponudi kafu tek onako, bez titla, to me ne zanima. Najbolje obožavam neopaženo ispijanje kafe, jer pravo da vam kažem, od kafe najviše volim njen miris.

Miris pržene kafe vija se svakog jutra u mojoj ulici. Neki od kafića u prizemlju, kanda još uvek prže kafu i topli, golicavi miris kafe mota se oko nogu i u letnje doba uvlači se kroz otvorene prozore, kao najava vrelog dana. Zimi miriše manje, ali toplije. Zaplovi ledenim jutrom, primami par prolaznika i ohladi se, brzo nestajući od mraza. Kada se uvuče mirisni prst kafe kroz moje prozore, mene sve mami, ko kobru ona frulica, da se smandrljam niz stepenice i uvučem u prvi kafić. Ali, ako nema sagovornika, sve ostaje na čarobnom mirisu.

»Od kafe deci rastu repovi« bio je moj prvi kontakt sa kafom. Od tada mi se uz miris kafe prikaže i rep, crn kao talog, verovatno i obaška čupav, kako niče iz nečije maloletne pozadine. To biološko čudo ostalo mi je do danas uramljeno u pojmu kafe. Sreća da repovi rastu od kafe samo deci, inače bi šalterske službenice izgledale kao dlakavi polipi, a ni ja ne bih mnogo bolje prošla. Mada i to sa decom...sestra i ja smo toliko soca krišom s' prsta polizale da smo do puberteta već mogle da ličimo pitone sa kožnom deformacijom. Biće da to ipak nije tačno, to sa repovima i kafom.

Prve kafe, kao redovna pojava, sačekale su me u redakciji. Kafe su sastavni deo svih redakcija, koje mogu da budu i bez stolica i stolova, ali bez kafe nikako. Kafeni vudu bila je Jasna – kafe kuvarica, kod nas u Domu omladine. Jasna je vladala kafe-kuhinjom, veličine kutije za cipele, vrtela se kao Hudini po njoj i naučno neobjašnjivim pokretima uspevala da sve ostane na svom mestu. Da sam ja bar pet minuta menjala Jasnu, troja kola hitne pomoći, uz ispomoć vatrogasaca, bila bi premalo za saniranje sigurne štete. Jasna je virtuoznošću indijske plesačice nosila poslužavnik pun vrelih kafa, peške po stepenicama, jer lift je uvek bio zauzet. Nikada ni kap nije prolila, a tacne sa kojih se iz šoljica vio vrući dim, spuštala je sajdžijskom preciznošću među gomile papira i starih novina među kojima se krila redakcija.

Onda je silazila nazad u svoju kutija-kujnu i uranjala u gusti dim iznad velikog lonca u kome se neprestano dokuvavala kafa, crna kao mazut.

I dan danas, kao i u svakoj redakciji, život novinara počinje kafom. Samo ekstra skloni zdravlju i modernim shvatanjima istog, kratkotrajno pokušavaju da piju čaj. Probala sam i ja jednom, pa su svi mislili da mi nije dobro i sedali dalje od mene, da i oni ne potkače tu boljku, koja normalnom novinarskom biću uskraćuje osnovno gorivo – kafu. Prave kafe-kuvarice su one koje svojim odličnim sećanjem maze klijentelu. Ne samo onu stalnu, već i mene. Kada zalutam iz dijasporskih krajeva u maticu i matičnu kuću i naslonim se na firmski šank, sačeka me uz osmeh i »Kad' si stigla?« moja neskafasamalomlekaimalošećera, evoodmah.

Ali, najlepša kafa je dočekuša. Onu na koju mislim dok putujem ka matici mi. Ona, koju mi Moja najbolja drugarica nudi u trenutku kada kofer tek dotiče pod, dok ona jednom rukom zatvara ulazna vrata. Ona, koja je prirodni nastavak nasmejanog pitanja iz zagrljaja:«Jesi stigla konačno, jesi se umoriladakuvamkafu?« Ta prva kafa, sa koferom koji zijaju u hodniku (jer dok Moja najbolja drugarica kuva kafu, ja ronim po koferu i vadim poklone, koje prati dreka »Šta si to opet nosila, sto puta sam ti reklajaoštojeslatkojaohvaladraga!«), je ona sa podvijenim nogama na fotelji i kauču, ona što se dugo hladi, ona što karpenterovskom maglicom obavija početak priče bez kraja.

»Dakuvamjoš jednu?« sledi džingl u razgovoru, koji pršti kao vodopad. Na stolu se menjaju vrste kafa, cvetnih šoljica i tema, čiji se naslovi dovikuju iz sobe u kujnu, u nadi da će to ubrzati vrenje vode.

Na drugom mestu su kafe u kuhinjskom ćošku. Kada leđima podupiremo zidove i razguravamo vaznu sa cvećem, sveske, papire, đinđuve i poluotvorene, zaboravljene knjige, da napravimo mesta samo za dve šoljice iz kojih miriše nova priča. Usput po potrebi radimo domaće zadatke, pričamo telefonom, otvaraju se i zatvaraju vrata, stižu zvani i nezvani gosti, a kafa putuje ka dnu i ostavlja crnkast stenogram razgovora.

Na trećem mestu su kafe napolju. Jesenje kafe dok curi kiša, ledena i pripljeskava žuto lišće za trotoare. Kafa na koju se stiže u pratnji potočića i kišobrana, sa kog se kao sa kažiprsta slivaju cakleće zmije-kapi. Zimska kafa, koja je tako topla, dok napolju miriše na prvi sneg ili ona na koju se, uz neophodnu dozu razgovora, došljapkava u vodi nasilno otopljenog snega. Prolećne kafe su između. Ni napolje ni unutra da se sedne. To su kafe, koje čekaju leto, kada se napune bašte i kada proradi hladna kafa, ona bez toplog mirisa. Kafa čiji miris se oseti u suprotnom nosnom pravcu, iz usta, prvim gutljajem. U te kafe može da se ubaci i sladoled, da budu ajskafe, pod uslovom da imaju bar dve slamčice i jednu vitku kašičicu za isterivanje očiju. Ili bar za otpadanje ušiju, ako se stvarno proba pijenje kafe i sladoleda kroz priloženu cevčicu.

Ne razumem se baš u vrste kafa, znam ima one mlevene, što se kuvaju na odlivanje u šoljicu i sa kratkim curkom hladne vode, a ima i instant. Tih instant ima sada već sa ukusom svega i svačega. Očekuju se i sa ukusom spanaća i trešanja, al' kod njih je najbolje što su brzinske i glatko se piju. One prave, otomanske kafe su kao stara aristokratija u poređenju sa pomenutim kafenim podmladkom, kome se stalno žuri. Prava kafa pretpostavlja i laku ruku za meru, a ove u kesicama imaju sve, ništa ne moraš da meriš, samo što iz ambalaže, one duguljaste, ne ispadne i šoljica na naduvavanje.

»Kad naučiš da kuvaš kafu, možeš da se udaš« bila je rečenica, koja me dugo ostavljala u strahu da ću završiti kao seda usedelica, okružena gomilom mačaka u fazi prolećnog linjanja. Pravo da vam kažem, ne znam da li znam da kuvam kafu. Niko se još nije žalio, možda nije smeo, a možda ja ipak znam da je skuvam. Udala sam se i bez položenog praktičnog ispita iz kuvanja kafe, a i dalje najbolje volim kada drugi meni kuvaju kafu. Još ako uz kafu nude razgovor i malo cimeta odozgo na mlečnu penicu, ja sam kupljena. Izgovor za razgovor, sa crnim kafenim repom. Kafa, priča bez kraja...

 

 

 

Atačmenti



Komentari (340)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Gorstak Gorstak 22:25 02.04.2008

Meni bez secera

Gorchu
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:34 02.04.2008

Re: Meni bez secera

Evo stiže, bez šećera, samo sa kašičicom

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:41 02.04.2008

Re: Meni bez secera

trebala si NJEGA da uzmeš da ti reklamira post o kafi, kad već reklamira istu

margos margos 22:52 02.04.2008

Re: Meni bez secera

I meni bez šećera - otomanska:)))

Ja kafu gotovo da inravenozno konzumiram... Uvek mi je na stolu jedna ili dve šolje... turska ili nes, ili obe. Pokušala i ja da se zavaravam čajevima, pa slistim čaj, a u kafi uživam. Samo mnogo više, da prostite, piškim.

Inače, u poslednje vreme mi se dešava, da kad mi dođe neki drag gost i stavim kafu na sto, još ni prvi gutljaj ne popijem, a već pitam 'Da pristavim još jednu, imam utisak da će nam prijati?' I, naravno, prija.
ivana23 ivana23 08:02 03.04.2008

Re: Meni bez secera

Dolybell Dolybell 16:50 03.04.2008

Re: Meni bez secera

Gorchu

Dolybell Dolybell 02:51 04.04.2008

Re: Meni bez secera

Gorchu


Na ovakvom mestu može bilo koja - gorča
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:50 04.04.2008

A može i ovde...

Dolybell Dolybell 20:46 05.04.2008

Re: Meni bez secera

Dolybell
Gorchu


Na ovakvom mestu može bilo koja - gorča

U zamenu za Maldive, imam drugu ideju za one koji vole kafu u krevetu:

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:31 02.04.2008

i ja hoću kafu....

jel može topli nes. jes da ne može da se gleda u šolju posle...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:33 02.04.2008

Re: i ja hoću kafu....

stiže maco

mož' se gleda odozgo, pre pijenja
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:35 02.04.2008

Re: i ja hoću kafu....

Jelica Greganović
stiže maco

mož' se gleda odozgo, pre pijenja

pravo si srce
ivana23 ivana23 08:03 03.04.2008

Re: i ja hoću kafu....

Government Government 11:30 03.04.2008

Re: i ja hoću kafu....

A koju kafu pretendujes?
By the way, moja koleginica je trener za barmene i izmedju ostalog ih uci i ovo da naprave....
Malanika Malanika 23:54 04.04.2008

Re: i ja hoću kafu....

ivana23 ivana23 22:34 02.04.2008

***

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:35 02.04.2008

Ove fotke mirišu

ivana23 ivana23 22:39 02.04.2008

Re: Ove fotke mirišu

49 41 49 41 01:32 03.04.2008

Re: Ove fotke mirišu

ivana23

Kad sam davno putovao vozom; saputnik mi je bio izuzetni poznavalac kafe. Covek koji se celog zivota bavio kafom-Uglavnom Brazilskom.
ivana23 mi je upravo "poturila" sliku koja se svodi na srz price g-dina iz voza.

Da bi se postigao najbolji kvalitet i aroma kafe; kafa se przi u nijansama.
Od najsvetlije; kao na ivana23 slici-do najtamnije.
Kasnije se sve te nijanse boja przene kafe; od svetlo bez-do tamno braon pomesaju i tako melju.
-Bez svetlo przena kava sadrzi aromaticna ulja; koja se kasnijim przenjem gube.
-U tamno przenoj kafi; nestalo je aromaticnih ulja; ali su se zadrzalje kiseline-koje su nastale raspadom aromaticnih ulja.
"A, sve to je vazno za visoki kvalitet i ukus kafe; naravno uz vrlo umerenu temperaturu prilikom przenja."-kako kaze doticni g-din.

Bravo ivana23; slikom si mi pobudila pricu koju sam cuo mozda pre citavih 30-tak godina.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:39 02.04.2008

ko kaže da kafa nije umetnost

ivana23 ivana23 22:41 02.04.2008

Re: ko kaže da kafa nije umetnost

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:42 02.04.2008

Re: ko kaže da kafa nije umetnost

predivno nešto ,to sam već jednom gledala, ali prija opet, pravi kafeni akvarel, pa još penast i čokoladan, mmmmm...
ivana23 ivana23 22:43 02.04.2008

Re: ko kaže da kafa nije umetnost

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:44 02.04.2008

Re: ko kaže da kafa nije umetnost

Dolybell Dolybell 06:15 03.04.2008

Re: ko kaže da kafa nije umetnost

ko kaže da kafa nije umetnost


Kako se ovo pije?
Ja to ne bih kvarila, ja bih nešto za popit'.!
bobo bobo 22:42 02.04.2008

...

Ali, najlepša kafa je dočekuša.


meni raspricusa :)
ivana23 ivana23 22:44 02.04.2008

Re: ...

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:45 02.04.2008

Re: ...

samo da nije sikteruša :)
bobo bobo 22:47 02.04.2008

Re: ...

Jelica Greganović
samo da nije sikteruša :)

to i nije kafa :)
Shunjich Shunjich 22:47 02.04.2008

Re: ...

Jelica Greganović
samo da nije sikteruša :)

vazno je da je kafa...
sarum sarum 22:51 02.04.2008

...

"inače bi šalterske službenice izgledale kao dlakavi polipi"
meni i lice, narocito posle 2 sata cekanja

Kakva divna oda kafi...

Da ne zaboravimo "spirited" varijante, irish coffee, pa sa likerom od lesnika, badema...ili moja omiljena "Kozacka krv" koju sam stalno pio u Greenet-u u Nusicevoj (jel to jos uvek tamo, eto, opet me pricepila nostalgija :() - tri najlepse stvari na svetu, crveno vino, kafa i votka koje se puse u vinskoj casi...

Trenutno mi omiljena kafa iz coffeteer-a, slican ukus ko turska samo bez soca, mama mi se odusevila pa odnela zalihe za Beograd, kaze izlecila je chir!!!

ivana23 ivana23 22:56 02.04.2008

...

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:29 03.04.2008

Kozačka krv?!

Auuu...bila sam u Greenetu, a nisam tu kafu primetila...moram da probam kad se dočepam Bgd...

49 41 49 41 02:13 03.04.2008

Re: ...

Jelica Greganović
samo da nije sikteruša :)


Kuvao sam ja mnogo puta sikteruse; a, ..., ne nisu "padale" na to.
Tek, su zorom se "izvlacile".

Sutradan je nestalo kafe-sva je potrosena na "sikteruse".
MilutinM MilutinM 22:45 02.04.2008

A Mara?

Prve kafe, kao redovna pojava, sačekale su me u redakciji. Kafe su sastavni deo svih redakcija, koje mogu da budu i bez stolica i stolova, ali bez kafe nikako. Kafeni vudu bila je Jasna – kafe kuvarica, kod nas u Domu omladine. Jasna je vladala kafe-kuhinjom, veličine kutije za cipele, vrtela se kao Hudini po njoj i naučno neobjašnjivim pokretima uspevala da sve ostane na svom mestu. Da sam ja bar pet minuta menjala Jasnu, troja kola hitne pomoći, uz ispomoć vatrogasaca, bila bi premalo za saniranje sigurne štete. Jasna je virtuoznošću indijske plesačice nosila poslužavnik pun vrelih kafa, peške po stepenicama, jer lift je uvek bio zauzet. Nikada ni kap nije prolila, a tacne sa kojih se iz šoljica vio vrući dim, spuštala je sajdžijskom preciznošću među gomile papira i starih novina među kojima se krila redakcija.

Onda je silazila nazad u svoju kutija-kujnu i uranjala u gusti dim iznad velikog lonca u kome se neprestano dokuvavala kafa, crna kao mazut.

Jelice, na drugom spratu, gde su bile kafe kuvarice, bile su Jasna i Mara. Jasna je posle radila uglavnom za vas u B92. Obe su bile zlatne, i ja bih voleo da pomenem i Maru ovog puta.

Ja sam se uvek trudio da imam dobar odnos sa kafe kuvaricama. Ne da bih dobijao bolju kafu, nego što po prirodi cenim svakog čoveka i njegov rad. Drago mi je da ih i danas kada svratim do Doma (koji se sada renovira; a ionako nisam bio ima skoro godinu dana) vidim i proćaskam.

A setih se kada sam, posle jednog od onih čuvenim koncerata na Trgu Marksa i Engelsa, kao neka vrsta domaćina, za merak skuvao kafu u loncu za 26 ljudi. I to takvu da su me svi hvalili. Mogao sam da se udam ))
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:49 02.04.2008

Re: A Mara?

Bila je i Mara, ali nas je dužila Jasna, valjda je bila hrabrija, spremnija da uđe u onaj naš brlog. Znaš, kada sam donela svoju prvu bebu u Bgd i otišla do mojih u Dom oml. odnela sam bebu kafe kuvaricama da ga vide. Tako su bile dirnute da sam se skoro ja rasplakala. A, onda je došla Jasna za mnom gore u redakciju da naručimo kafe i od srca skuvala mom Žmuu (koji je inače tad baš batalio da pije kafu, kao utiče mu na srdašce osetljivo) skuvala takvu kafu, da se šlogirao u momentu - zavrtele mu se oči ko da ima zečititis, jedva je izlazna vrata pogodio...Jasna se potrudila, nije štedela.
Inače, kada su nas zatvorili oni dripci, devedesetih i sve nam uzeli, Jasna je bila pravi heroj.
ivana23 ivana23 22:52 02.04.2008

:))

MilutinM MilutinM 22:55 02.04.2008

Re: A Mara?

Bila je i Mara, ali nas je dužila Jasna, valjda je bila hrabrija, spremnija da uđe u onaj naš brlog.

He, he, da se ne preganjamo (nema razloga), ali mislim da su dole na drugom ostavili sebi Maru jer je bila mirnija i staloženija a vama su "uvalili" Jasnu koja je bila takodje sjajna i draga ali malo na svoju ruku. Pa, kao što ste i vi bili ))
A o uzimanju... neki drugi put, da ne trolujemo
MilutinM MilutinM 23:10 02.04.2008

Re: A Mara?

A, onda je došla Jasna za mnom gore u redakciju da naručimo kafe i od srca skuvala mom Žmuu (koji je inače tad baš batalio da pije kafu, kao utiče mu na srdašce osetljivo) skuvala takvu kafu, da se šlogirao u momentu - zavrtele mu se oči ko da ima zečititis, jedva je izlazna vrata pogodio...Jasna se potrudila, nije štedela.

He, he, prepoznajem i ovo. Kuvam ja sebi kafu ovde u Ženevi. Svako popodne, posle ručka, oko 2. Pre nekih 4 - 5 godina, pitam ja (kao i obično) hoće li neko tursku. Javi se jedna koleginica. Skupav ja uobičajenu abortušu, pijuckam, kad u neko doba ona leprša po kancelariji, sva vesela. Šta bi, pitam ja. Osećam se tako sjajno, tako puna energije, odgovara ona. Meni se pila, ponudim da skuvam još i ona hoće. Popijemo još po jednu. Sve OK. Medjutim, sutra dodje ona skroz podbula. Šta je bilo? ##bem ti kafu, nisam mogla da zaspim celu noć! Nikadaa više nije tražila ;-(((
ivana23 ivana23 07:34 03.04.2008

***

Hemičarka Hemičarka 17:05 03.04.2008

Re: A Mara?

##bem ti kafu, nisam mogla da zaspim celu noć! Nikadaa više nije tražila ;-((


Mozda nekih mesec dana nakon sto smo dosli u Pittsburgh, pozovemo mi neke kolege iz grupe onako na kaficu i druzenje. Sutradan ujutro dolazi Akira, Japanac, u laboratoriju, pogleda nas i kaze: "Never again!" Nama sad nije jasno o cemu on prica, gledamo ga u cudu, kad ce on: "Never again am I going to have a 'serbian' coffee! I was up whole night!"
MilutinM MilutinM 22:45 02.04.2008

A Mara?

Jelice, greškom je komentar postavljen dva puta. Molim da obrišete ovaj drugi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:50 02.04.2008

Re: A Mara?

neko ga već obrisao, jesi ti?...ma, nema veze...sve ok
(bi li ti smetalo da mi kažeš ti, prosto ako ti nemaš problem što te ja "tikam"...lakše i brže je, hvala)
MilutinM MilutinM 22:57 02.04.2008

Re: A Mara?

Ja sam obrisao tekst, to je jedino što sam mogao kao autor. ObriŠI, molim TE.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:24 02.04.2008

Re: A Mara?

Hvala Ti...a ovo za Jasnu, evo sam razmislila, da znaš da si verovatno u pravu, biće da Maru nisu hteli da stresiraju ulaženjem u onaj naš brlog i stalnu dernjavu...
Gorstak Gorstak 00:19 03.04.2008

Re: A Mara?

Jelica Greganović
Hvala Ti...a ovo za Jasnu, evo sam razmislila, da znaš da si verovatno u pravu, biće da Maru nisu hteli da stresiraju ulaženjem u onaj naš brlog i stalnu dernjavu...

Samo da se nadovezem da su dve najbitnije osobe u svakoj vecoj firmi portir i kafe kuvarica.
Portir da otvori vrata i otpozdravi na dobar dan, a kafe kuvarica da pripremi taj dobar dan (kao u atletic kad onaj sudija pukne iz pistolja za pocetak trke).

Ako jedno od to dvoje ne dodje na posao cela firma zna da ih nema tog dana.
Ostali nisu toliko bitni:)
ivana23 ivana23 07:49 03.04.2008

***

Hemičarka Hemičarka 16:49 03.04.2008

Re: A Mara?

Ako jedno od to dvoje ne dodje na posao cela firma zna da ih nema tog dana.
Ostali nisu toliko bitni:)



Shunjich Shunjich 22:46 02.04.2008

uh...

od ovog bloga mi se pije kafa, ali se bojim da onda necu moci da spavam, a sutra cekaju studentske obaveze... mada moze meni jedan produzeni espreso kad vidim da je jelica raspolozena za pravljenje kafa... :) nadam se da ide i jedna prica (chat) uz kafu... :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:52 02.04.2008

Re: uh...

stiže espreso



ajd sad priča, ja sam počela svojim postom, da čujem dalje...
bobo bobo 22:55 02.04.2008

Re: uh...

Jelica Greganović

ajd sad priča, ja sam počela svojim postom, da čujem dalje...

Zamisli sta je obukla juce....
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:57 02.04.2008

Re: uh...

jel' one farmerke što joj se zalepe, pa zarozaju dole?
Shunjich Shunjich 22:58 02.04.2008

Re: uh...

jel uz pričicu i kafu ide i ona ''trač-ruka''... ? ona fora kada uhvatite nekog drugog za ruku, zapravo onog sa kim pijete kafu, sa rečenicom ''joj, da ti kažem šta sam čuo/la...?''... :):):)
bobo bobo 22:59 02.04.2008

Re: uh...

Jelica Greganović
jel' one farmerke što joj se zalepe, pa zarozaju dole?

eh da je te....


setila sam se tvog bloga o plitkim farmerkama :)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:59 02.04.2008

Re: uh...

apsolutno, sa fiksiranjem u oči, dok se kafa opasno naginje u drugoj ruci...
Shunjich Shunjich 22:59 02.04.2008

Re: uh...

ma nije... ćuti... danas obukla onu drečavu suknjicu, sav joj se celulit vidi... mislim, ono...
ivana23 ivana23 22:59 02.04.2008

Re: uh...

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:00 02.04.2008

Re: uh...

u njenim godinama, mislim nismo ni mi mlade, ali bar ne tripujemo da smo mladunice...mi'sim stvarno...
Shunjich Shunjich 23:02 02.04.2008

Re: uh...

da ti kažem... ali nemoj da pominješ... meni izgleda kao krompir na dve čačkalice...
bobo bobo 23:03 02.04.2008

Re: uh...

Jelica Greganović
u njenim godinama, mislim nismo ni mi mlade, ali bar ne tripujemo da smo mladunice...mi'sim stvarno...

e, a sada ide onaj deo "joj, grozne smo", da podstakne na dalje tracarenje...
gradicevic gradicevic 23:03 02.04.2008

Re: uh...

ajd sad priča, ja sam počela svojim postom, da čujem dalje...




gde smo ono stali?
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:04 02.04.2008

Re: uh...

ili "e, stvarno mi blam da pričam o tome, ali..."
ivana23 ivana23 23:04 02.04.2008

Re: uh...

bobo bobo 23:04 02.04.2008

Re: uh...

gradicevic



gde smo ono stali?

kafa bez cigare, nista.
bobo bobo 23:06 02.04.2008

Re: uh...

Jelica Greganović
ili "e, stvarno mi blam da pričam o tome, ali..."

"ma daj, sta te blam, nju treba da je blam, samo nastavi"
Shunjich Shunjich 23:06 02.04.2008

Re: uh...

meni je ubedljivo najjača ''sestro slatka''... mada je malo cliche, ali ajd sad...
ivana23 ivana23 23:07 02.04.2008

Re: uh...

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:08 02.04.2008

Re: uh...

uz "sestro slatka" obavezno ide brisanje uglova usana od kafe, palcem i kažiprstom...
ivana23 ivana23 23:17 02.04.2008

Re: uh...

gradicevic gradicevic 23:17 02.04.2008

Re: uh...

ili "e, stvarno mi blam da pričam o tome, ali..."

ajde da nabrzaka posmrcemo po jednu crnku, i zamisli koga vidim juce. neces mi verovati, al kad ti kazem...
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:18 02.04.2008

Re: uh...

je l' je znam?
gradicevic gradicevic 23:27 02.04.2008

Re: uh...

je l' je znam?



ma normalno, pa to je ona, od onog sa II sprata sto svaki dan, se kao nesto, ma znas bre o kojoj tio pricam....


Jelica Greganović Jelica Greganović 23:40 02.04.2008

Re: uh...

znam, to je ona što se motala oko onog matorog, a on oženjen, znaš koliki mu je sin, zabavljao se sa onom iz pekare, što je išla u školu sa mojom komšinicom, onom što je sada u Kanadi...ma, ona zubarka, sestra joj radila kod...koja sa II sprata?...
gradicevic gradicevic 23:48 02.04.2008

Re: uh...

Jelica Greganović
znam, to je ona što se motala oko onog matorog, a on oženjen, znaš koliki mu je sin, zabavljao se sa onom iz pekare, što je išla u školu sa mojom komšinicom, onom što je sada u Kanadi...ma, ona zubarka, sestra joj radila kod...koja sa II sprata?...


Auu iskipe mi dzezva.
da gde ono stadoh, a da , kazem ti vidim ja njega juce, opet kupio nova kola. Sve bre mislim odakle njemu tol'ka lova. Pa jos se znas onako nesto kao on....Da stavim jos po jednu?
49 41 49 41 04:14 03.04.2008

Re: uh...

ivana23


Moja najomiljenija vrsta kafe; Arabica-dark roasted.

Medjutim, ovde gde zivim mogu je naci PONEKAD!

Arabica-vrsta najkvalitetnije kafe. Uzgaja se u jako suhim sredinama Jemena, delova Afrike i retko je ima i u Brazilu.
ivana23 ivana23 07:52 03.04.2008

Re: uh...

Jelica Greganović Jelica Greganović 09:23 03.04.2008

Re: uh...

Dobro jutro, daj jednu...nego za kola mi pričao onaj što je išao sa njim kad su kupovali, kaže da su ga su ga navukli žestoko, nije vredan ni pola tih para...al' to je sve njena priča, mora riba da se vozi u kao dobrom autu...
gradicevic gradicevic 10:31 03.04.2008

Re: uh...

Evo stize.....Ma kazem ti ja lepo, sve kao prica se, pa nije ona takva...., pa ne bi ona to, znas na sta mislim, al gledam svojim ocima, pa ti zato i pricam
Kazezoze Kazezoze 12:08 03.04.2008

Dok pijem jutarnju kafu

i listam novine...

srk...

chitam... indijac ozhenio kujicu!
da bi okajao grehe shto je pre 15 godina ubio dva psa, a posle chega mu je zhivot postao nepodnoshljiv, indijac salvakur je po hindu ceremonijalnim propisima ozhenio kujicu koju mu je odabrala njegova porodica.
po nagovoru lokalnog astrologa, to je bio jedini nachin da salvakur okaje svoje grehe i pronadje dushevni spas.
ipak medij nisu uspeli da saznaju da li je salvakur uspeo da se dushevno oporavi, nakon venchanja...

srk...

dalje... sad: uchenica kazhnjena zbog zagrljaja?!?
13-ogodishnja Megan Coulter je kazhnjena sa 2 dana jer je prekrshila shkolsko pravilo o zabrani pokazivanja naklonosti i privrzhenosti. naime Megan je u shkolskom dvorishtu nakon nastave zagrlila svoje 2 prijateljice, kako bi im pozhelela prijatan vikend i time prekrshila shkolaska pravila koja u najdemokratskijoj zemlji na svetu grljenje strogo zabranjuju...

srk...

zatim... shta sve mozhe izaci iz bushovih usta!
jedan bloger je napravio spisak bisera koje je bush izjavio, a to bash mami osmeh uz jutarnju kaficu.
evo nekih:.

srk...

- Obecajem vam da cu slushati sve shto se ovdje kazhe, iako tu nisam bio.

- Provodimo mnogo vremena razgovarajuci o Africi, shto bi i trebali. Afrika je nacija koja boluje od neverovatne bolesti.

srk...

- Preletim naslove samo kako bi dobio uvid u to shto je aktualno. Retko chitam vesti, ali me informiraju ljudi koji su ih verovatno prochitali.

- Ja sam zapovednik - vidite, ne moram objashnjavati - ne moram objashnjavati zashto govorim shto govorim. To je zanimljiva stvar kad si predsjednik.

- Ovde sam kako bih vas obavestio da ce ovaj chetvrtak shalteri i avioni odleteti s aerodroma Ronald Reagan.

srk...

- Rat protiv terorizma ukljuchuje Saddama Husseina zbog prirode Saddama Husseina, povesti Saddama Husseina, i njegove volje da samog sebe terorizira.

- Trebamo zakon o energiji koji ce poticati njezinu potroshnju.

- Na svaku fatalnu pucnjavu dolaze tri nefatalne pucnjave. Ljudi, to je u Americi neprihvatljivo. Jednostavno neprihvatljivo. Moramo uchiniti neshto u vezi toga.

- Ne znam zashto razgovaramo o Shvedskoj. Oni su neutralni. Oni nemaju vojsku!

srk...

- Nashli smo oruzhje za masovno unishtenje. Nashli smo laboratorije i naci cemo josh oruzhja. Oni koji misle da nismo nashli nishta varaju se. Jer nashli smo oruzhje, a ne kako drugi misle da nismo nashli. Oruzhje za masovno unishtenje mora biti negde.

- Svi ambiciozni ljudi moraju znati da se uspeti mozhe samo s uspehom, a ne s neuspehom..

- Velika većina nasheg uvoza dolazi iz inozemstva.

srk... konobar, molim rachun!











ivana23 ivana23 12:22 03.04.2008

Re: Dok pijem jutarnju kafu

Sjajno, obozavam da citam njegove izvale i gledam slike sa neverovatnim facama koje pravi..


pre 3-4 dana u Ukrajini

Procitaj ovu vest: Osnovci skovali zaveru da ubiju učiteljicu
Grupa od devetoro učenika trećeg razreda jedne osnovne škole u američkoj saveznoj državi Džordžiji skovala je zaveru da likvidira svoju učiteljicu.
Da bi ostvarili tu zamisao, oni su u školu doneli polomljeni nožić, lisice, lepljivu traku i razne druge rekvizite.
"Zaverenici", među kojima je bilo i nekoliko devojčica, ostaloj deci dali su zadatak da pokriju prozore i počiste učionicu posle izvršenog zločina, javile su agenije.
"Ni od jednog deteta nismo čuli da je postojala namera da se učiteljica ubije. Ali, da li je do ubistva moglo slučajno da dođe? U to ne sumnjam", kazao je jedan policajac angažovan na ovom slučaju.
Deca, uzrasta osam i devet godina, razbesnela su se na učiteljicu koja je kaznila jednog od njih zbog pravljenja nereda u učionici.
Tužitelj je rekao da su, prema zakonu Džordžije, deca previše mala da bi mogla da budu optužena za zločin, ali da će verovatno biti izbačena iz škole B92

I jedna kafica po izboru
Kazezoze Kazezoze 12:43 03.04.2008

Re: Dok pijem jutarnju kafu

ja sam za kapucino... amerika je chudo )))
najbolji biseri dolaze iz amerike, mada ni druge zemlje nisu za potceniti.
evo shta nam stizhe iz rusije (ukoliko nije 1.aprilska shala)

Rus postao vlasnik oblaka!

Ruski ekolog Vladimir Osipov iskoristio je rupu u zakonu kako bi stekao pravo na privatno vlasnishtvo nad oblacima.

On je, naime, dugo proveravao postoji li presedan, a kad je utvrdio da ga nema, ispunio je sve zakonom predvidjene radnje i proglasio se vlasnikom imovine.

U ovom sluchaju to su oblaci, ali zasad nije jasno odnosi li se to samo na one iznad Rusije ili i na sve ostale.


ivana23 ivana23 12:51 03.04.2008

Re: Dok pijem jutarnju kafu

Izabrao si:

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:16 03.04.2008

Kz,

ja da sam za dobro jutro čitala ovakve vesti, cela bih se kafom ispolivala...
angie angie 22:49 02.04.2008

od kad sam ovde,

pijem samo jutarnju- onu nosha kolichinu, pa se pravim kako sam skresala onih sledecih 20 tokom dana, kao shto sam pushenje smanjila na jednu kutiju- tako da cu sad samo da gledam:)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:55 02.04.2008

Re: od kad sam ovde,

evo za jutro...ili ako se predomisliš...
angie angie 22:57 02.04.2008

Re: od kad sam ovde,

evo za jutro...ili ako se predomisliš...



sine kako ste navalili i gustirate, a ja slaba na uzivanje,...odo bolje do jutra- zgreshicu zasigurno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:06 02.04.2008

angie,

da usporiš zazubice, evo samo za tebe, kafeni kolačići
bobo bobo 23:11 02.04.2008

Re: od kad sam ovde,

angie



sine kako ste navalili i gustirate, a ja slaba na uzivanje,...odo bolje do jutra- zgreshicu zasigurno.

angie, mislis "ju zeno kolko je sati, otisla sam"
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:19 02.04.2008

Re: od kad sam ovde,

e, a onda sledi dolivanje :) samo ovo, daj ma gde žuriš...
ivana23 ivana23 23:21 02.04.2008

Re: od kad sam ovde,

bobo bobo 23:21 02.04.2008

Re: od kad sam ovde,

a kuma kumu pratila...meni je to naj sladje, prici nikad kraja. Okruzenje nije bitno :)
angie angie 23:25 02.04.2008

Re: angie,

Jelica Greganović
da usporiš zazubice, evo samo za tebe, kafeni kolačići



hvala najlepshe, al eno onaj gradicevic joch turio cigaretu, i sad ja kao da glockam kukis:)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:41 02.04.2008

Re: angie,

a ja otišla na balkon, da pripalim kuki...
angie angie 00:30 03.04.2008

Re: angie,

a ja otišla na balkon, da pripalim kuki...


he, he,..pa valja se:)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:32 03.04.2008

Re: angie,

uz ovoliku kafu, ko bi izdržao...
kuki kuki 00:37 03.04.2008

Re: angie,

Uz kafu mora i cigareta i onda si kompletna novinarka.
Mića Marković Mića Marković 02:11 03.04.2008

Re: angie,

uz ovoliku kafu, ko bi izdržao

Ostalo je zabeleženo, da je Volter pio 50 kafa dnevno.
Više puta su mu govorili da je kafa otrov sa sporim delovanjem.
"Mora da sporo deluje. Ja je pijem već 65 godina i još sam živ."
Volter je umro u 84-toj godini.

ivana23 ivana23 08:06 03.04.2008

Re: od kad sam ovde,

Za dobro jutro..

gradicevic gradicevic 08:54 03.04.2008

Re: od kad sam ovde,

Za dobro jutro..


&



za lakse budjenje
Malanika Malanika 22:50 02.04.2008

Jubilarna

Meni je baka uvek govorila - hajde, mila, skokni do prodavnice i kupi 100 grama, Frankovu Minas, ali obavezno jubilarnu...
I kazi im da ti je izmelju na najsitnije...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana