Društvo| IT| Ljudska prava| Zdravlje

U eRedu ispred eŠaltera

a_jovicic RSS / 11.11.2016. u 15:19

Desilo se i to u zemlji Srbiji! Jedan dokument je moguće "izvaditi" potpuno elektronski ... iz fotelje.

Reč je naravno o zameni stare zdravstvene knjižice novom elektronskom karticom.

Ovom prilikom se neću preterano baviti (be)smislom ove zamene (pošto bi po Ustavu svaki gradjanin morao da ima pravo** na zdravstvenu zaštitu te bi samim tim bilo koji postojeći identifikacioni dokument bio dovoljan da dokaže svoj identitet i osnov pomenute ZZ), niti (ne)spremnošću zdravstvenog sistema za korištenje nove elektronske kartice (koja se po zdravstvenim ustanovama "ukrašava" papirnom nalepnicom sa brojem kartona) već samo implementacijom jedne, za našu sredinu revolucionarne ideje, da je moguće nešto uraditi i bez odlaska na omrznute šaltere i suočavanja sa FT1P* "pretnjom".

Počelo je sve naravno ogromnim redovima na onim pravim šalterima (delom zbog naše tradicije "sve u zadnji čas" a delom i zbog "bledog" informisanja populacije o rokovima i same dinamike pripreme sistema za jednu ovakvu operaciju) i kada su nadležni shvatili da je "vrag odneo šalu" (tj. da do isticanja roka za zamenu neće biti moguće sve to uraditi na "tradicionalni" način) pojavila se novo-ustoličena Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić i najavila izdavanje zdravstvenih kartica preko portala eUprava. Pošto je i njena prethodnica (Kori Udovički) svašta izjavljivala tokom svog mandata (pa se većina toga nije ostvarila), početni "refleks" je bio ... "ma daaa". Medjutim izgleda da je nova Ministarka bila odlučna da tu "mission impossible" operaciju istera do kraja i mi od juče dobismo sistem za prijavu. Pohvalno je i što je uvažen "vox populi" tj. mnogobrojni komentari da kad već prave prijavu preko Interneta mogu da urade i dostavu dokumenta poštom (inicijalna varijanta je podrazumevala da se samo prijava obavi ovim sistemom a da se dokument preuzima lično ... na šalteru)

"+" za Ministarku Brnabić

Medjutim ... jednu takvu masovnu operacija mora da prati i odgovarajuća infrastruktura ... a bog'me i stručna IKT ekipa koja će sve to da implementira. Nemam informacije ko je sistem implementirao (tj. da li je Direkcija za eUpravu to uradila sopstvenim snagama ili su angažovali nekog spolja) ali se tom prilikom desilo više katastrofalnih propusta.

1. Sistem eUprave jednostavno nije dimenzionisan za izvršavanje ovakvog zadatka. Odziv servera je najblaže rečeno spor (a tačnije rečeno katastrofalan) tako da kada se nekako i dočeka učitavanje ekrana na kojem se unosi postojeći LBO i izabere način dostave, od trenutka "klika" na dugme "Podnesi zahtev" protekne period ne meren u sekundama ... čak ni minutima ... zna da potraje i više od 1 časa (uz začudjujuću situaciju da sesija ostane aktivna i da se to sve na kraju čak i izvrši). Jasno je da nije planirana odgovarajuća hardverska podrška niti da je uradjen test performansi novog sistema. Nespretna "spinovanja" kako je u jednom trenutku bilo čak 80 000 zahteva a da čak ni mnogo jači sistemi poput Fejsbuka i Gugla povremeno imaju problem sa nedostupnošću stranica nikako "ne pije" vodu u ovom slučaju. Tačno je da 80 hiljada zahteva u sekundi može da predstavlja problem ali tokom celog jučerašnjeg dana je primljeno 24 hiljade zahteva ... znači da su performanse sistema jedva hiljadu zahteva na sat! ... tj. 17 zahteva u minuti ... ili jedva 0.27 zahteva u sekundi ... Katastrofalno loše!

N1 | Onlajn zakazivanje knjižica: Sve lako osim poslednjeg klika

N1 | Veliki broj zahteva, otežana prijava za zamenu knjižice

"-" za Direkciju za eUpravu (kako za performanse sistema, tako i za pokušaj "spinovanja").

2. Bezbednost sistema za prijavu je takodje katastrofalna. Blogo-kolega Šabić je već na ovom mestu upozoravao na problem sertifikata i slabih ključeva ("VAŠA KOMUNIKACIJA NIJE BEZBEDNA") ali je sada situacija još i gora. Ako čak i "forsirate" da se na portalu eUprave prijavite korišćenjem zaštićene veze (kucate https umesto http), pri preusmeravanju na podsistem za zamenu knjižica vas portal opet vrati na nezaštićenu konekciju ... i tako još par "klikova". Ako vodite računa o tome možete na kraju opet "ručno" promeniti http u https (pre unošenja LBO-a) ali koliki je broj korisnika koji o ovome vodi računa? Kvalitet sertifikata podsistema nisam čak ni proveravao ... ovo do sada je već bilo nedopustivo.

Još jedan "-" za Direkciju za eUpravu.

Da li će i sama procedura obrade uplata teći kako je planirano tj. da li će sistem eUprave ispravno prepoznati uplate pristigle od komercijalnih banaka ostaje da se vidi (neradni su dani pa i eBanking "praznuje") no čak je i pri generisanju uplatnice primećen "manji nedostatak" (definitivno "kozmetički" u poredjenu sa prethodno navedenim)

3. Generisana uplatnica je uglavnom ćirilična (tj. ime i prezime uplatioca, svrha i korisnik su ćirilični, dok adresa koju unosite može da bude i latinična). Ako tako generisanu uplatnicu "prekopirate" u neki od eBanking sistema, velika je verovatnoća da će na izvodu biti gomila ????? umesto ćiriličnog teksta. Ovo je naravno propust banaka koje te sisteme implementiraju ali bi i eUprava mogla da bude fleksibilnija po pitanju korišćenja pisma za "mašinski generisane" podatke. Još jedna od "sumjivih" stavki bi mogla da bude i pojava slovnog karaktera u "pozivu na broj"*** ali izgleda da se domaći bankarski sistem prilagodio ovom "izumu" domaće birokratije (naime nije mi poznato kako se u pozivu na broj računa čeksum kada se ne koriste samo cifre ... moguće je da su ga jednostavno isključili za ovakve "egzotične" brojeve)

Ovaj "-" dele banke sa Direkcijom za eUpravu

Sve u svemu, ko planira da na ovaj način preda prijavu, treba da se pripremi na čekanje u redu ... ovoga puta u eRedu! No svaki "početak" je težak. Nadam se da ćemo jednog dana i ostale lične dokumente dobijati poštom (kako neke razvijene države odavno rade).

---
*FT1P - Fali ti jedan papir

** EDIT: Ispravljena netačna tvrdnja iz originalnog teksta: "(pošto bi po Ustavu svaki gradjanin morao da ima besplatnu zdravstvenu zaštitu te bi samim tim bilo koji postojeći identifikacioni dokument bio dovoljan da dokaže svoj identitet i pravo na ostvarenje pomenute ZZ)"

 *** EDIT: Po Odluci NBS, poziv na broj može da bude alfa-numerički. U prilogu odgovarajuće odluke su navedena pravila i za njihovo transformisanje u numerički niz iz kojeg se računa čeksum po modelu 97.



Komentari (86)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maksa83 maksa83 15:27 11.11.2016

konačno

Blog na kome može da se geekuje a da te ne gađaju paradajzom i gledaju popreko (mislim, mogu, ali ne mogu da te pogode, sve se odbija o onu mrežu za piliće kao kad Braća Bluz sviraju u onom seljačkom džointu).

Skaliranje i performanse, moja (skoro) najomiljenija tema.

"klika" na dugme "Podnesi zahtev" protekne period ne meren u sekundama ... čak ne ni munutima ... zna da potraje i više od 1 časa (uz začudjujuću situaciju da sesija ostane aktivna i da se to sve na kraju čak i izvrši). Jasno je da nije planirana odgovarajuća hardverska podrška niti da je uradjen test performansi novog sistema.

Ovo teško može da bude problem hardverske podrške, osim ako se server ne vrti na Casio FX digitronu. Kada imaš kveri koji traje sat vremena u 99.999% slučajeva je u pitanju prosto loše programiranje (arhitektura, ako tako hoćeš, ali sve se to svede na programiranje).

uros_vozdovac uros_vozdovac 15:32 11.11.2016

Re: konačno

da se razbahatimo neđe...
"klika" na dugme "Podnesi zahtev" protekne period ne meren u sekundama ... čak ne ni munutima ... zna da potraje i više od 1 časa (uz začudjujuću situaciju da sesija ostane aktivna i da se to sve na kraju čak i izvrši). Jasno je da nije planirana odgovarajuća hardverska podrška niti da je uradjen test performansi novog sistema.

Nisam gledao - šta tačno izvršava "podnesi zahtev"
a_jovicic a_jovicic 15:34 11.11.2016

Re: konačno

maksa83
Ovo teško može da bude problem hardverske podrške, osim ako se server ne vrti na Casio FX digitronu. Kada imaš kveri koji traje sat vremena u 99.999% slučajeva je u pitanju prosto loše programiranje (arhitektura, ako tako hoćeš, ali sve se to svede na programiranje).

Uvažavam (delimično) kritiku

Verovatnije je da je problem loše projektovane baze ali sa druge strane može da bude i pitanje odvojenih para za licence DBMS-a (tj. da npr. ukoliko koriste Oracle nisu odrešili dovoljno kesu za dodatne licence) ... ili da stvarno imaju krš od web server mašine.

Mada je verovatno najmanji problem u hardveru
maksa83 maksa83 15:37 11.11.2016

Re: konačno

Uvažavam (delimično) kritiku

Ma nije kritika, samo sam požurio da se prvi zapljunem i da ne bude na prazno prospem jeftinu banalnu mudros'.

Tj. da podržim tvoje izlaganje - praviti takav sistem a ne testirati ga ozbiljno na neki kudikamo grđi input tj. "probao sam kod mene na mašini, izgledalo je da radi" je najblaže rečeno neozbiljno.
a_jovicic a_jovicic 15:39 11.11.2016

Re: konačno

uros_vozdovac
Nisam gledao - šta tačno izvršava "podnesi zahtev"


Korisnički gledano: upiše podatke nekako u sistem i izgeneriše stranicu gde biraš način uplate (mislim da nudi čak i on-line plaćanje Dina karticom)

Ispod "haube": verovatno upiše podatke u sistem i možda uradi neku proveru ... mada se pre pritiskanja tog dugmeta, pri upisu LBO broja pritisne dugme za "povlačenje" podataka o vlasniku LBO broja.

Definitivno ne vidim razlog onoliko "kilavog" odziva. Niti ima toliko transakcija u sekundi koje nešto upisuju niti se radi neka "viša matematika". Stvarno je čudo kako su ovako uspeli da urnišu performanse.
maksa83 maksa83 15:43 11.11.2016

Re: konačno

Stvarno je čudo kako su ovako uspeli da urnišu performanse.

Nisam bazadžija (ali me, kao pravog Srbina, to što o nečemu ne znam mnogo ne sprečava da iznesem mišljenje), ali u 50% slučajeva kad se tako nešto desi fale neki indeksi, u ostalim slučajevima su to neke nesagledivo velike tabele i lepršavi džojnovi. Kako god, sat vremena je mnogo brate. Mada, video sam u svom više ne tako malom životu i stored procedure koje su se izvršavale 8 sati. Ne, ne pitajte...
a_jovicic a_jovicic 15:51 11.11.2016

Re: konačno

maksa83
Nisam bazadžija (ali me, kao pravog Srbina, to što o nečemu ne znam mnogo ne sprečava da iznesem mišljenje), ali u 50% slučajeva kad se tako nešto desi fale neki indeksi, u ostalim slučajevima su to neke nesagledivo velike tabele i lepršavi džojnovi. Kako god, sat vremena je mnogo brate. Mada, video sam u svom više ne tako malom životu i stored procedure koje su se izvršavale 8 sati. Ne, ne pitajte...

... ili im je "informacioni sistem" u stvari gomila teta-šalteruša koje gledaju podatke na intranet-u a onda ukucavaju na "zelenim" terminalima u zaštićeni sistem ... 'to se BRE zove pravi fajervol a ne one Cisco kutijice.


uros_vozdovac uros_vozdovac 16:00 11.11.2016

Re: konačno

a_jovicic
maksa83
Nisam bazadžija (ali me, kao pravog Srbina, to što o nečemu ne znam mnogo ne sprečava da iznesem mišljenje), ali u 50% slučajeva kad se tako nešto desi fale neki indeksi, u ostalim slučajevima su to neke nesagledivo velike tabele i lepršavi džojnovi. Kako god, sat vremena je mnogo brate. Mada, video sam u svom više ne tako malom životu i stored procedure koje su se izvršavale 8 sati. Ne, ne pitajte...

... ili im je "informacioni sistem" u stvari gomila teta-šalteruša koje gledaju podatke na intranet-u a onda ukucavaju na "zelenim" terminalima u zaštićeni sistem ... 'to se BRE zove pravi fajervol a ne one Cisco kutijice.



jedino ovako...

inač hardverski gledano državna služba uopšte nije siromašna, pajz ovo jedna od agencija

1. sreverski rack sa mrgom UPS-om
2. cisco adsl/ruter
3. cisco hardvesrki fajervol
4. switch x2 x64 porta
5. 3 servera IBM

Za šta se koristi:

1. server #1 hostuje web site od brat bratu 150 MB na 4 HDD od po 76 Giga
2. Server #2 je beckup za isti site
3. server #3 hostuje šerovane foldere zaposlenih i zauzeće je 21 MB
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 16:20 11.11.2016

Re: konačno

Nisam gledao - šta tačno izvršava "podnesi zahtev"


Nije ni autor, nego divani napamet ;>

Šalim se, možda i jeste, ali neke stvari izgled anije primetio - nema potrebe da se sačeka da "podnesi zahtev" završi posao, nego se samo povremeno proveri u drugom prozoru šta kaže "Moji Zahtevi".

Kod mene je bilo gotovo za manje od 10 minuta za jedan zahtev - i to juče u sred najvećeg opterećenja sistema, a sinoć, za drugi, manje od 5 minuta.

I da, onda se bez problema na Detalji u sekciji Moji Zahtevi dobiju odrednie za plaćanje - a može, ko ima Dina Card, io direktno da se plati (uz naravno dosta dodavanja Exceptionsa za sertifikate). Nemam DinaCard, pa sam samo jedared isprobao šta se dešava, verovatno uz malo čekanja - recimo danas, kad aljudi praznuju i može da se odradi do kraja, meni je na pola bio SQL ili neki već slični database Error (koji mi se inače često dešava kada preko svog FileShare Provajdera ☻ pokušavam Web download sa UL.to).
maksa83 maksa83 16:26 11.11.2016

Re: konačno

nema potrebe da se sačeka da "podnesi zahtev" završi posao

Ne zajebavaj. Kad pošalješ nešto u nekom trenutku kada se to završi treba da dobiješ odgovor, makar "uspelo", "nije uspelo", "odvezana ti je pertla" ili "tajmautovalo, dođite kasnije".

To da ispališ nešto pa to visi a ti riljaš po drugom prozoru da vidiš da li se nešto desilo je najgluplji mogući dizajn, toliko glup da to niko ne radi.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 16:29 11.11.2016

Re: konačno

maksa83
nema potrebe da se sačeka da "podnesi zahtev" završi posao

Ne zajebavaj. Kad pošalješ nešto u nekom trenutku kada se to završi treba da dobiješ odgovor, makar "uspelo", "nije uspelo", "odvezana ti je pertla" ili "tajmautovalo, dođite kasnije".

To da ispališ nešto pa to visi a ti riljaš po drugom prozoru da vidiš da li se nešto desilo je najgluplji mogući dizajn, toliko glup da to niko ne radi.


Aman nisam rekoa da je to planski - samo kažem da zbog opterećenja i lošeg pravljenja sistema sistem zajebava, ali to ne znači da ne odradi posao.

Dakle kažem ko se sprema da odradi posao, pa naiđe na zastoj, neka se ne glupira i čeka sat vremena na "odogvor", nego neka kroz pet-šest minuta proveri da li je sistem odradio posao.

No, nemam ništa protiv da ko baš hoće sve po protokolu da čeka i čeka i čeka i... ;> njegovo vreme, njegove opcije ☻
maksa83 maksa83 16:37 11.11.2016

Re: konačno

Dakle kažem ko se sprema da odradi posao, pa naiđe na zastoj, neka se ne glupira i čeka sat vremena na "odogvor", nego neka kroz pet-šest minuta proveri da li je sistem odradio posao.

Heh, nemaju svi te MutlMate navike.
a_jovicic a_jovicic 16:58 11.11.2016

Re: konačno

Dont Fear The Reaper
Nisam gledao - šta tačno izvršava "podnesi zahtev"


Nije ni autor, nego divani napamet ;>

Šalim se, možda i jeste, ali neke stvari izgled anije primetio - nema potrebe da se sačeka da "podnesi zahtev" završi posao, nego se samo povremeno proveri u drugom prozoru šta kaže "Moji Zahtevi".

Da mi je posao bio da ovaj sistem testiram možda bih i primetio "workaround" (tokom testiranja "negativne grane" ... tj. sta se desi kad "nasilnički" prekineš transakciju). Medjutim sinoćno "testiranje" je bila "pozitivna grana" tj. kako sistem radi kada se sve unese kako je i predvidjeno ... i to ne zato što sam dokon pa rešio da radim QA eUprave nego zato što sam bio "korisnik" tj. radio prijavu za nekog ko nikako nije sposoban da stoji u pravim redovima bilo na šalteru za prijavu bilo na šalteru za žalbe (što mu nije "prošla" transakcija ili što ima više duplih prijava pa uplata ne zna sa kojom da se "mečuje" ). Ako su napravili ovakvu brljotinu pri puštanju sistema u rad šta tek da očekujem kod "rekonsilijacije" (tj. ispravki prekinutih sesija ili povraćaja pogrešno uplaćenih para ... ili ...)

Uroš reče da obično nije problem u hardveru ... ako imaju dovoljno jake mašine mogli su da naprave performance testing environment i da puste običan JMeter sa par desetina hiljada zahteva ... iz mesta bi videli gde imaju "usko grlo"
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 17:00 11.11.2016

Re: konačno

Heh, nemaju svi te MutlMate navike.


MacGyverovanje RuleZ

Ubr, pravo MacGyverovanje je bilo kada sam krajem osamdesetih ubedio firmu da calne više od 4 hiljade dolara za HP LJ II, pa onda krenuo da preko štapa i kanapa pravim MultiMate driver za štampanje (YUSCII) za njega - što mi je tada (štap i kanap) bilo svo znanje oko čačkanja bilo kakvih programa ☻ Ni dan danas nemam pojma kako sam uspeo - ajd da kopiram ovo odavde ovde, a ovo liči na nešto što bi moglo da pomogne - ajde da isprobamo, kad ono - radi ;>>
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 17:16 11.11.2016

Re: konačno

tj. sta se desi kad "nasilnički" prekineš transakciju)


A ne, nemoj da je prekidaš, barem ne pre nego potvrdiš da je odradila posao. Prekidanje ništa ne doprinosi per se (*) zato i kažem proverava se u drugom prozoru, e da se ne bi prekinula obrada zahteva, jer ako se prekine pre odrade posla, sve mora ponovo - čekanje na učitavanje podataka, čekanje na čekiranje uslova i isporuke na kuću, pa onda čekanje na podnošenje zahteva.

(*) A ako se prekine nakon što je posao odrađen, pa se pokrene nanovo pre nego što se u Zahtevima pojavi da je zahtev predat (ne ide to iste seknude nakon "uspeha" ) onda će da se napravi još jedan novi zahtev. Isprobano ;>>>

E da,

što mu nije "prošla" transakcija ili što ima više duplih prijava pa uplata ne zna sa kojom da se "mečuje"


Uplata uvek "zna" s kojom da se "mečuje", jer svaka ima svoj poseban poziv na broj - znači deset puta podneseš zahtev za istu osobu, oni će da otvore 10 prijava svaka ima svoj EGN broj i svaka ima svoj 97 poziv na broj.

Ako ni na jednu ne uplatiš - ni jedna neće biti sprovedena ako uplatiš samo jednu, ta će biti sprovedena (u teoriji ☻).

E pitanje je šta ako uplatiš svih 10 ;>>>>
maksa83 maksa83 17:22 11.11.2016

Re: konačno

tj. sta se desi kad "nasilnički" prekineš transakciju).


hoochie coochie man hoochie coochie man 17:32 11.11.2016

Re: konačno

Kod mene je bilo gotovo za manje od 10 minuta za jedan zahtev - i to juče u sred najvećeg opterećenja sistema, a sinoć, za drugi, manje od 5 minuta.

I da, onda se bez problema na Detalji u sekciji Moji Zahtevi dobiju odrednie za plaćanje


Ja juče popodne odustao, to podnesi zahtev se odužilo, pogasim prozore i krenem da radim nešto pametno (okopavanje je u pitanju) pomislim doveče ću.
Uveče ima šta i da vidim, piše, prijava podneta!

E oko tog plaćanja, kako god da unesem poziv na broj koji su dali, a on u sebi sadrži JMBG, kaže mi da nije dobro unet poziv na broj.
Kucam ga, kopipejstujem, i uvek isto.
Ko tu zaebava nema pojma, dal oni ili telenor banka, bem li ga.
A ako neko zna kako to da rešim bio bih mu dogroba zahvalan:)
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 17:36 11.11.2016

Re: konačno

E oko tog plaćanja, kako god da unesem poziv na broj koji su dali, a on u sebi sadrži JMBG, kaže mi da nije dobro unet poziv na broj.


Meni je to samo prvi put bilo (bančin portal napisao da treba da se unese pravilan poziv na broj), sledećih nekoliko puta je sve bilo ok. Osim kada sam hteo da platim - naravno, zaboravio sam da nemam token za "slobodna" plaćanja, a ovaj šablon još nije banka otvorila kao predefinisan ;>

Ubr, nisi probao Dina Card?
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:44 11.11.2016

Re: konačno

Meni je to samo prvi put bilo (bančin portal napisao da treba da se unese pravilan poziv na broj)


To.
I to nekliko puta.

Ubr, nisi probao Dina Card?

Nemam je, a video sam tu opciju.
zemljanin zemljanin 17:49 11.11.2016

Re: konačno

da calne više od 4 hiljade dolara za HP LJ II,

neko vas je odrao ... u to vreme je taj model kostao oko 2000 + transport ... kupio pa znam ... inace se doturalo iz JPN jer su u Evropi postojali samo katalozi ...

a oko teme, da se saglasim sa Programskim ne-resenjima ... verovatno nepotrebne petlje, losi Query i sl. ...

EDIT. HP II, heh, kraj '86, oko $1700 ... jos pamtim a AT 286 je bio ~ 4500 DM ... svecovano, naravo jer je bio no-no za *istocni blok*
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 17:57 11.11.2016

Re: konačno

hoochie coochie man
Meni je to samo prvi put bilo (bančin portal napisao da treba da se unese pravilan poziv na broj)


To.
I to nekliko puta.


Ma ja i inače volim sve da plačam "fizički", ne bih ni isprobavao sinoć da danas nije praznik. Videću sutra u banci da li će da se buni njihov softver za proveru (a siguran sam da negde na netu ima i programče za proveru ispravnosti kontrolnih brojeva).

Ubr, ja sam inače uplatio još u avgustu ;> pa nisam hteo da predam kada sam bio - nigde žive duše ;> jer su mir ekli da mogu ja da sve završim i za majku, pa rekoh, ajde sledeće nedelje ću da upaltim i za nju pa da odradim. Pa iskresle neke nerpedviđene teškoće pa ne stigoh, i dok dlanom o dlan, prođu 2 meseca. Pa uplatim i za nju, odem, kad ono dve šesnaestice penzionera u redu.

I batalim posao - ma znam da će da produže, a i ako ne produže, zabole me. I inače ko će da čeka nedeljama na zakazivanje, ako zatreba nešto idem kod drugova na socijalnu medecinu (daju ti pićence dok si u poseti ) ili privatnih lekara, a ovo uplaćujem samo reda radi ;>

Pa ću sada nanovo da platim - opet reda radi ;>
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 18:00 11.11.2016

Re: konačno

neko vas je odrao ... u to vreme je taj model kostao oko 2000 + transport ... kupio pa znam ... inace se doturalo iz JPN jer su u Evropi postojali samo katalozi .


Odrao sam ja njih (pošto smo im "platili" internim zaduženjem ☻) ali sam morao da ubedim šefove da odobre iako se plaća iz amortizacije (tada takav zakon bio ;> ) a takva je cena bila u BGu tamo gde se prodavalo.

Ubr, 2000+ transport, pa plus carina i porez, pa plus marža prodavca, to je Đuro, koliko?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 18:03 11.11.2016

Re: konačno

EDIT. HP II, heh, kraj '86, oko $1700 ... jos pamtim


Pa vako:

HP introduced the mass-market laser printer, the LaserJet series II, in March 1987.

The HP LaserJet II used PCL4, improved features, more memory and fonts for a market price of $2,695
maksa83 maksa83 18:08 11.11.2016

Re: konačno

EDIT. HP II, heh, kraj '86, oko $1700 ... jos pamtim a AT 286 je bio ~ 4500 DM ... svecovano, naravo jer je bio no-no za *istocni blok*

Ma u suštini ih je bolelo uvo. Mnogo realnija opasnost po uvoz je bila kada je devedesetih Bogoljub shvatio da "ima para u ti kompjuteri" pa se razmišljao da počne da se bavi "proizvodnjom računara".

Naravno da je prva stvar koju je uradio bila da preko Privredne Komore (kojom je apsolutno vladao) obezbedi zabranu bilo kakvog uvoza, kad dotle dođe.

Sreća, odustao je od "proizvodnje računara".
zemljanin zemljanin 18:13 11.11.2016

Re: konačno

Dont Fear The Reaper
EDIT. HP II, heh, kraj '86, oko $1700 ... jos pamtim


Pa vako:

HP introduced the mass-market laser printer, the LaserJet series II, in March 1987.

The HP LaserJet II used PCL4, improved features, more memory and fonts for a market price of $2,695

jes vala, izdaje me snaga ... januar '87, London, kupili AT I narucili LP ... stigao sredinom godine, cena ~ $2700 ... ... jbg. proslo 30 g.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 18:15 11.11.2016

Re: konačno

jbg. proslo 30 g.




Elem, ni to no-no, ne znam oklen ti. '87 sam na poslu imao IBM AT i to sa kolor ekranom, milina za igranje tetrisa
zemljanin zemljanin 18:24 11.11.2016

Re: konačno

Dont Fear The Reaper
jbg. proslo 30 g.




Elem, ni to no-no, ne znam oklen ti. '87 sam na poslu imao IBM AT i to sa kolor ekranom, milina za igranje tetrisa

tako su nam rekli (ili upozorili), da li u prodavnici ili na carini ... ortak imao ino pasos pa je to bilo OK ... kuriozitet je bio da je taj HP stigao sa pokvarenom maticnom, pa dok smo to provalili ... onda slanje u JPN pa cekanje ... neka druga vremena

EDIT. onda je I ta cena, od 4k, sasvim regularna ... tada se na takvim spravama zaradjivalo 700-1000DM
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:01 11.11.2016

Re: konačno

Videću sutra u banci da li će da se buni njihov softver za proveru


Ma ja proverio tako što sam uplatio neki drugi račun (a bogu fala ima toga), i ladno prošlo.
Ovo nije htelo.
a_jovicic a_jovicic 23:13 11.11.2016

Re: konačno

Dont Fear The Reaper
E oko tog plaćanja, kako god da unesem poziv na broj koji su dali, a on u sebi sadrži JMBG, kaže mi da nije dobro unet poziv na broj.


Meni je to samo prvi put bilo (bančin portal napisao da treba da se unese pravilan poziv na broj), sledećih nekoliko puta je sve bilo ok. Osim kada sam hteo da platim - naravno, zaboravio sam da nemam token za "slobodna" plaćanja, a ovaj šablon još nije banka otvorila kao predefinisan ;>

Nego jel' vi nemate slovo u pozivu na broj?

Kod mene je ispalo 48***************7G1

Čik da vidim tog "majčinog sina" koji će čeksum po modelu 97 da izračuna od slova "G" ... nego biće da je RAJHfajzen naučio na primeru promene poziva na broj EPS-a (ono kad su nas vozali k'o majmune sa prebacivanjem računa na "razdvojenog" distributera pa su "stručnjaci" opalili nove pozive na brojeve koji su bili toliko dugački da ih postojeći sistem nije primao (tj. nije ostalo mesta za "-" koji je ranije korišćeni za razdvajanje grupa cifara). E izgleda da su u RFB shvatili s' kim imaju posla pa digli ruke od logičke kontrole poziva na broj.

anamarkana anamarkana 00:21 12.11.2016

Re: konačno

Dont Fear The Reaper


Ubr, nisi probao Dina Card?


koji bre Dina Card ?! kad sam na to otisla dobila sam ERROR, zabole ih za moju Dina Card...
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:31 12.11.2016

Re: konačno

Nego jel' vi nemate slovo u pozivu na broj?


Ima to G.
a_jovicic a_jovicic 01:48 12.11.2016

Re: konačno

hoochie coochie man
Nego jel' vi nemate slovo u pozivu na broj?


Ima to G.

Hm ... izgleda da je NBS predvidela da u pozivu na broj mogu da budu i slova ...

Odluka o obliku, sadržini i načinu korišćenja obrazaca platnih naloga za izvršenje platnih transakcija u dinarima, "Službeni glasnik RS", 55/2015 i 78/2015

Prilog 2

Контролни број позива на број по модулу 97 израчунава се на следећи начин :

а) за утврђени позив на број, од одређеног низа цифара и словних ознака најпре се врши конвертовање словних ознака у број, према следећој табели:

А=10 G=16 M=22 S=28 Y=34
B=11 H=17 N=23 T=29 Z=35
C=12 I=18 O=24 U=30
D=13 J=19 P=25 V=31
E=14 K=20 Q=26 W=32
F=15 L=21 R=27 X=33

(нпр. 567812F48К012 -------- 567812154820012);
...


Što znači da bi banke morale da implementiraju ovo u svoje eBanking sisteme.

Evo i linka na stranicu za računanje kontrolnog broja.
(u levo polje prekopirati poziv na broj bez prve 2 cifre ... u desnom bi te 2 cifre trebalo da se pojave)

Biće da su slovo uvodili zato što su dostigli limit od 20 karaktera koliko je za poziv na broj ostavljeno.

Nego HCM ... ako ste vas dvojica kod iste banke probaj ponovo ... ako su imali brljotinu u proveri čeksuma, možda su je u medjuvremenu ispravili ako su u logovima videli povećani broj neuspešnih transakcija.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 09:02 12.11.2016

Re: konačno

Nego HCM ... ako ste vas dvojica kod iste banke probaj ponovo ... ako su imali brljotinu u proveri čeksuma, možda su je u medjuvremenu ispravili ako su u logovima videli povećani broj neuspešnih transakcija.


Nismo. On je on-line telenor.

A ja nemam problema sa time, kako napisah. Samo prvi put kada sam kucao mi se pojavilo upozorenje da poziv na broj nije u redu, posle toga je bančin sistem prihvatao bez problema i išao u konačni korak - Proveri i Potvrdi plaćanje.

A to što nisam mogao da efektuiram plaćanje, to je jer me mrzelo da idem do banke da uzmem token za plaćanja koja nisu predefinisana od strane banke ;>

emsiemsi emsiemsi 09:12 12.11.2016

Re: konačno

maksa83
Blog na kome može da se geekuje a da te ne gađaju paradajzom i gledaju popreko (mislim, mogu, ali ne mogu da te pogode, sve se odbija o onu mrežu za piliće kao kad Braća Bluz sviraju u onom seljačkom džointu).

Skaliranje i performanse, moja (skoro) najomiljenija tema.

"klika" na dugme "Podnesi zahtev" protekne period ne meren u sekundama ... čak ne ni munutima ... zna da potraje i više od 1 časa (uz začudjujuću situaciju da sesija ostane aktivna i da se to sve na kraju čak i izvrši). Jasno je da nije planirana odgovarajuća hardverska podrška niti da je uradjen test performansi novog sistema.

Ovo teško može da bude problem hardverske podrške, osim ako se server ne vrti na Casio FX digitronu. Kada imaš kveri koji traje sat vremena u 99.999% slučajeva je u pitanju prosto loše programiranje (arhitektura, ako tako hoćeš, ali sve se to svede na programiranje).


Ниси у праву !
emsiemsi emsiemsi 09:15 12.11.2016

Re: konačno

maksa83
Stvarno je čudo kako su ovako uspeli da urnišu performanse.

Nisam bazadžija (ali me, kao pravog Srbina, to što o nečemu ne znam mnogo ne sprečava da iznesem mišljenje), ali u 50% slučajeva kad se tako nešto desi fale neki indeksi, u ostalim slučajevima su to neke nesagledivo velike tabele i lepršavi džojnovi. Kako god, sat vremena je mnogo brate. Mada, video sam u svom više ne tako malom životu i stored procedure koje su se izvršavale 8 sati. Ne, ne pitajte...

А ја сам некада укапирао да сторед процедуре управо дају додатно убрзање.
Истина, један мој другар ич није је.авао те ствари (у базама), него је све пичио у апликацији (конекшн стирнг ... ваљда се тако звало).
maksa83 maksa83 09:58 12.11.2016

Re: konačno

А ја сам некада укапирао да сторед процедуре управо дају додатно убрзање.

Nekada, možda, ali baš baš nekada. Već duže vreme stored procedure i "spoljni SQL" imaju isti tretman kod db endžina, bar kod glavnih komercijalnih, tzv. execution plan se kešira za bilo koji kveri, odakle god došao.
Истина, један мој другар ич није је.авао те ствари (у базама), него је све пичио у апликацији (конекшн стирнг ... ваљда се тако звало).

Konekšn string je nešto sasvim drugo, to je samo ona mala glondža kojom se aplikaciji objašnjava na koju bazu da se kači kojim protokolom i sa kojim juzerom/pasvordom.
maksa83 maksa83 09:58 12.11.2016

Re: konačno

emsiemsi
maksa83
Blog na kome može da se geekuje a da te ne gađaju paradajzom i gledaju popreko (mislim, mogu, ali ne mogu da te pogode, sve se odbija o onu mrežu za piliće kao kad Braća Bluz sviraju u onom seljačkom džointu).

Skaliranje i performanse, moja (skoro) najomiljenija tema.

"klika" na dugme "Podnesi zahtev" protekne period ne meren u sekundama ... čak ne ni munutima ... zna da potraje i više od 1 časa (uz začudjujuću situaciju da sesija ostane aktivna i da se to sve na kraju čak i izvrši). Jasno je da nije planirana odgovarajuća hardverska podrška niti da je uradjen test performansi novog sistema.

Ovo teško može da bude problem hardverske podrške, osim ako se server ne vrti na Casio FX digitronu. Kada imaš kveri koji traje sat vremena u 99.999% slučajeva je u pitanju prosto loše programiranje (arhitektura, ako tako hoćeš, ali sve se to svede na programiranje).


Ниси у праву !

Ti nisi u pravu.

Sasvim je validno kroz web interfejs sabmitovati nekom serveru neki džob koji će on da drlja satima ili danima, ali onda server treba da kaže "hvala, primio, sad ja idem da drljam a ti dođi prekosutra". To da ti ubaciš nešto i onda gledaš satić kako se vrti do toplotne smrti univerzuma i misliš se je l' sad nešto radi ili je crkao ili grmi il' se zemlja trese ... je prosto - loše programiranje.
alselone alselone 10:02 12.11.2016

Re: konačno

Moj drugar skoro ucestvovao na nekom takmicenju u optimizaciji dizajna baze i upita. Dobili su opis baze i cilj je bio da napisu upit koji se izvrsava za manje od 200 ms. Kaze da kada je prvi put napisao upit, izvrsavao se 20 sekundi i mislio je da nema sanse da dobije toliko ubrzanje.

Par dana je radio i na kraju je napisao da radi za 150 ms. Morao je da promeni malo dizajn, doda neke indekse i cuda, ali, da, optimizacija je keva.
a_jovicic a_jovicic 10:44 12.11.2016

Re: konačno

alselone
Moj drugar skoro ucestvovao na nekom takmicenju u optimizaciji dizajna baze i upita. Dobili su opis baze i cilj je bio da napisu upit koji se izvrsava za manje od 200 ms. Kaze da kada je prvi put napisao upit, izvrsavao se 20 sekundi i mislio je da nema sanse da dobije toliko ubrzanje.

Par dana je radio i na kraju je napisao da radi za 150 ms. Morao je da promeni malo dizajn, doda neke indekse i cuda, ali, da, optimizacija je keva.

Nego da su "stručnjaci" iz eUprave bar rekli "radićemo za praznike da pokušamo da otklonimo nedostatke i poboljšamo performanse sistema" (a objektivno imaju 3 dana da srede brljotinu) nego jok "i Google ima povremeno probleme ... strpite se ... probajte ponovo"


Nego sve više počinjem da verujem u "teoriju zavere" da su namerno usporili sistem pošto svakako ne mogu da izrade preostale knjižice do kraja sledeće godine a "rok za obradu" im je 60 dana (mrzi me sad da tražim šta to podrazumeva ... da li samo da neko "klikne" na dugme "odobreno za izradu" ili i sama izrada "plastike" ... ako je ovo drugo onda bi napravili valjda neki prekršaj pa bi neko mogao i da ih proziva ... ovako "krivi osiguranici što nisu podneli zahtev na vreme" )
maksa83 maksa83 10:50 12.11.2016

Re: konačno

Nego sve više počinjem da verujem u "teoriju zavere" da su namerno usporili sistem

"Ne pripisuj zlobi što možeš gluposti" je princip koji me nikad nije izneverio.

Jedini slučaj da znam da je neko napravio nešto loše da bi namerno usporio korisnika pošto nije umeo da reši tehničke problem je QWERTY raspored.
milisav68 milisav68 11:52 12.11.2016

Re: konačno

a_jovicic

Nego da su "stručnjaci" iz eUprave bar rekli "radićemo za praznike da pokušamo da otklonimo nedostatke i poboljšamo performanse sistema" (a objektivno imaju 3 dana da srede brljotinu) nego jok "i Google ima povremeno probleme ... strpite se ... probajte ponovo"

Ej, rade...ja pogrešio sinoć taštino ime , prilikom registracije na sajtu e-uprave, pa sam morao da pišem prijavu o zloupotrebi ličnih podataka, i ispravili...

Sad, i za tasta i za taštu stoji da je prijava podneta, još samo da se uplati iznos od 469,00 dinara...

Čak je i sajt lakše dostupan jer reaguje na refreš.
maksa83 maksa83 11:56 12.11.2016

Re: konačno

Ej, rade...ja pogrešio sinoć taštino ime

Priznaj da nisi znao ime zato što je u glavi uvek zoveš "ona veštica" a naglas "tvoja majka", i onda posle bude "kako se ono zvaše ustvari ... napisaću Milijana pa da vidim šta će da kažu".
milisav68 milisav68 12:17 12.11.2016

Re: konačno

maksa83

Priznaj da nisi znao ime zato što je u glavi uvek zoveš "ona veštica" a naglas "tvoja majka", i onda posle bude "kako se ono zvaše ustvari ... napisaću Milijana pa da vidim šta će da kažu".

emsiemsi emsiemsi 13:59 12.11.2016

Re: konačno

maksa83
А ја сам некада укапирао да сторед процедуре управо дају додатно убрзање.

Nekada, možda, ali baš baš nekada. Već duže vreme stored procedure i "spoljni SQL" imaju isti tretman kod db endžina, bar kod glavnih komercijalnih, tzv. execution plan se kešira za bilo koji kveri, odakle god došao.
Истина, један мој другар ич није је.авао те ствари (у базама), него је све пичио у апликацији (конекшн стирнг ... ваљда се тако звало).

Konekšn string je nešto sasvim drugo, to je samo ona mala glondža kojom se aplikaciji objašnjava na koju bazu da se kači kojim protokolom i sa kojim juzerom/pasvordom.

Па добро !
Има и неколико још додатних ствари (објеката ?) --- мислим неки цомманд где се командује да се изврши претходно дефинисани куери (како оно беше, ИНСЕРТ, ДЕЛЕТЕ, УПДАТЕ ... ).
maksa83 maksa83 14:03 12.11.2016

Re: konačno

Има и неколико још додатних ствари (објеката ?) --- мислим неки цомманд где се командује да се изврши претходно дефинисани куери (како оно беше, ИНСЕРТ, ДЕЛЕТЕ, УПДАТЕ ... )

Sve što treba da znaš je da DROP INDEX pogoršava performanse a da ih DROP TABLE poboljšava do neslućenih razmera.
emsiemsi emsiemsi 14:05 12.11.2016

Re: konačno

maksa83
emsiemsi
maksa83
...

Ниси у праву !

Ti nisi u pravu.

Sasvim je validno kroz web interfejs sabmitovati nekom serveru neki džob koji će on da drlja satima ili danima, ali onda server treba da kaže "hvala, primio, sad ja idem da drljam a ti dođi prekosutra". To da ti ubaciš nešto i onda gledaš satić kako se vrti do toplotne smrti univerzuma i misliš se je l' sad nešto radi ili je crkao ili grmi il' se zemlja trese ... je prosto - loše programiranje.

Знам да ја нисам у праву !
То није спорно.
emsiemsi emsiemsi 14:24 12.11.2016

Re: konačno

maksa83
Има и неколико још додатних ствари (објеката ?) --- мислим неки цомманд где се командује да се изврши претходно дефинисани куери (како оно беше, ИНСЕРТ, ДЕЛЕТЕ, УПДАТЕ ... )

Sve što treba da znaš je da DROP INDEX pogoršava performanse a da ih DROP TABLE poboljšava do neslućenih razmera.

Верујем ти !
Успут --- отишао сам на МСДН да прочитам мало о поменутим ДРОПовима. Сећам се док сам којешта програмирао (ако се то тако могло назвати) да сам толико знао да се зачитам кликћући на МСДН-у да сам често заборављао шта је то почетно што сам хтео да прочитам.
Milan Novković Milan Novković 15:23 12.11.2016

Re: konačno

maksa83
Има и неколико још додатних ствари (објеката ?) --- мислим неки цомманд где се командује да се изврши претходно дефинисани куери (како оно беше, ИНСЕРТ, ДЕЛЕТЕ, УПДАТЕ ... )

Sve što treba da znaš je da DROP INDEX pogoršava performanse a da ih DROP TABLE poboljšava do neslućenih razmera.



Ima i suFtilnijih načina da za lomljavu indekasa, ono gde misliš da ga imaš, al ga nemaš, i fino živiš, sa DROP bar "znaš" šta radiš

A kod tabela - real geek ne radi drop, on ili ona gazi referencial integrity
emsiemsi emsiemsi 17:18 12.11.2016

Re: konačno

Milan Novković
maksa83
Има и неколико још додатних ствари (објеката ?) --- мислим неки цомманд где се командује да се изврши претходно дефинисани куери (како оно беше, ИНСЕРТ, ДЕЛЕТЕ, УПДАТЕ ... )

Sve što treba da znaš je da DROP INDEX pogoršava performanse a da ih DROP TABLE poboljšava do neslućenih razmera.



Ima i suFtilnijih načina da za lomljavu indekasa, ono gde misliš da ga imaš, al ga nemaš, i fino živiš, sa DROP bar "znaš" šta radiš

A kod tabela - real geek ne radi drop, on ili ona gazi referencial integrity

Милане, дај, у неколико речи, то са ДРОП-овима, те то са суптилнијим начинима.
Не мораш опширно као ТасаДебели, и, што не рећи, као (и) ти.
Успут --- не смем да питам максу83, он је увек нешто надрндан.
maksa83 maksa83 17:32 12.11.2016

Re: konačno

Успут --- не смем да питам максу83, он је увек нешто надрндан.

svea svea 17:52 12.11.2016

Re: konačno

Успут --- не смем да питам максу83, он је увек нешто надрндан.


hoochie coochie man hoochie coochie man 18:16 12.11.2016

Re: konačno

ako su imali brljotinu u proveri čeksuma, možda su je u medjuvremenu ispravili ako su u logovima videli povećani broj neuspešnih transakcija.


Izgleda da jesu.
Jurtos prošlo iz prve.
Gde je bio zaeb pojma nemam.
Milan Novković Milan Novković 19:07 12.11.2016

Re: konačno

emsiemsi
Milan Novković
maksa83
Има и неколико још додатних ствари (објеката ?) --- мислим неки цомманд где се командује да се изврши претходно дефинисани куери (како оно беше, ИНСЕРТ, ДЕЛЕТЕ, УПДАТЕ ... )

Sve što treba da znaš je da DROP INDEX pogoršava performanse a da ih DROP TABLE poboljšava do neslućenih razmera.



Ima i suFtilnijih načina da za lomljavu indekasa, ono gde misliš da ga imaš, al ga nemaš, i fino živiš, sa DROP bar "znaš" šta radiš

A kod tabela - real geek ne radi drop, on ili ona gazi referencial integrity

Милане, дај, у неколико речи, то са ДРОП-овима, те то са суптилнијим начинима.
Не мораш опширно као ТасаДебели, и, што не рећи, као (и) ти.
Успут --- не смем да питам максу83, он је увек нешто надрндан.

Ja još nisam pročitao blog i komentare, tj samo prelećem zbog nedostatka vremena, a kolege iz profesije ostavljam "za posle"

Pa u trku zastenem kad Makse, Srki & Srki Inc. i sličnih što se ne ljute ni kad napravim lošu šalu, ili sam dosadan

Nači, Tasa is no-go, ok:

- Drop je drop - imaš čašu od češkog kristala, pustiš je da padne na beton, i više nemaš čašu od češkog kristala, imaš oštru srču samo, al počišćenu (ko kad u poluprovodnicima imaš rupu, da prostiš). Kad "popraviš" podatke dropom onda ih više nema i, kao što Maksa reče, sve munjevito radi utoliko što ništa ne radi više.

- Kreiranje i održavanje indeksa usporava ubacivanje novih podataka u bazu, pa, tamo gde je potrebno rapidno ubacivanje, postoje tehnike koje zaobilaze održavanje indeksa, moraš eksplicitno kasnije da ih napraviš, posle ubacivanja, i to je situacija gde misliš da ga imaš, a nemaš ga, ako nisi "u elementu"

Šalim se pomalo, ni ti se ne ljutiš pa dajem sebi pravo, tj nemam pojma ni na koju se temu zezate, al tih sql kjnižica ima na internetu na stotine.

Trol: Ora 12c na Alienware sa solid-state diskovima prži, jes 5 Kg "laptop", al šta je 5 Kg za dete sa sela
emsiemsi emsiemsi 19:30 12.11.2016

Re: konačno

Milan Novković

...

- Drop je drop - imaš čašu od češkog kristala, pustiš je da padne na beton, i više nemaš čašu od češkog kristala, imaš oštru srču samo, al počišćenu (ko kad u poluprovodnicima imaš rupu, da prostiš). Kad "popraviš" podatke dropom onda ih više nema i, kao što Maksa reče, sve munjevito radi utoliko što ništa ne radi više.

- Kreiranje i održavanje indeksa usporava ubacivanje novih podataka u bazu, pa, tamo gde je potrebno rapidno ubacivanje, postoje tehnike koje zaobilaze održavanje indeksa, moraš eksplicitno kasnije da ih napraviš, posle ubacivanja, i to je situacija gde misliš da ga imaš, a nemaš ga, ako nisi "u elementu"

Šalim se pomalo, ni ti se ne ljutiš pa dajem sebi pravo, tj nemam pojma ni na koju se temu zezate, al tih sql kjnižica ima na internetu na stotine.

Trol: Ora 12c na Alienware sa solid-state diskovima prži, jes 5 Kg "laptop", al šta je 5 Kg za dete sa sela

Тако кажи !
Ма, ко да чита књиге ?
maksa83 maksa83 20:15 12.11.2016

Re: konačno

kao što Maksa reče, sve munjevito radi utoliko što ništa ne radi više.

Tako je.

Ja uvek kažem - "mogu da ga napravim da radi brz'o kolk'o oćeš, ako ne mora da radi ispravno".
maksa83 maksa83 00:41 13.11.2016

Re: konačno

- Kreiranje i održavanje indeksa usporava ubacivanje novih podataka u bazu, pa, tamo gde je potrebno rapidno ubacivanje, postoje tehnike koje zaobilaze održavanje indeksa, moraš eksplicitno kasnije da ih napraviš, posle ubacivanja, i to je situacija gde misliš da ga imaš, a nemaš ga, ako nisi "u elementu"

Ima tu i zanimljivih lateralnih grana evolucije, npr. (zanemarimo sad NOSQL pajace) ceo column oriented database pokret koji se nije zapatio u ovim svakodnevnim bazama ali buja i briljira u nekim segmentima. Ja svako malo kad poželim da izađem iz zone komfora ("moja zona komfora leži izvan moje zone komfora" ) počnem iz početka da učim onaj Q/Kdb/Kx. Vrlo ozbiljna stvar sa ozbiljnim komjunitijem, sve glave pune mozga, a licenca košta toliko da Oracle izgleda džabe, tipa četrdeset soma po procesoru, ali postoji verzija za kućnu radinost, tj. ko hoće da radi katu i igra se. Svaki put me boli glava tih nedlelju dana pošto je taj jezik otpr. ono što je baskijski za govorne jezike, ima kao neke APL/J korene, što znači da nema veze sa ovim što svi svakodnevno koristimo (mislim, jezik koji ne poznaje prirotet aritmetičkih operacija, a napravljen za finansijski svet, baš su šašavi ti Rimljani), kad nešto nakucaš izgleda gore od Perla, kao line noise ali ta jedna linija sve tako gadna uradi boga oca. Šteta što svaki put zaboravim sve što sam naučio pošto ga ne koristim aktivno, ali onda opet imam zabavu sledeći put (k'o skleroza - divna bolest - ne boli, a svaki dan naučiš nešto novo ... opet).

emsiemsi emsiemsi 09:03 13.11.2016

Re: konačno

maksa83

...
Ja svako malo kad poželim da izađem iz zone komfora ("moja zona komfora leži izvan moje zone komfora" ) počnem iz početka ...

Занимљив конструкт --- молим појашњењње !
maksa83 maksa83 11:40 13.11.2016

Re: konačno

emsiemsi
maksa83

...
Ja svako malo kad poželim da izađem iz zone komfora ("moja zona komfora leži izvan moje zone komfora" ) počnem iz početka ...

Занимљив конструкт --- молим појашњењње !

Pa to ti je kao ono, "prija mi da mi ne prija", neki mazohizam ali mentalni, akomerazumeš. Uzmeš nešto što je potpuno drugačije od onog što znaš i što ti je svakodnevni posao da izbaciš mozak iz profesionalne kolotečine, izvan zone komfora. Meni je tu lepo. Dodatno, imaš i balansiranje portfolia znanja - stvari malog rizika i male isplativosti ("ono što svi znaju" ) zamešaš sa stvarima višeg rizika i više isplativosti ("ono što retko kome treba, ali taj kome treba je spreman debelo da plati" ), pri čemu je ovo zapravo samo racionalizacija. Et ignotas animum dimittit in artes, Ovidije, Metamorfoze, VIII, 18. Da ne pomisliš da sam tako fensi da čitam rimske pesnike iz doba Hrista, to sam pokupio iz Džojsovog Portreta Umetnika U Mladosti.
emsiemsi emsiemsi 13:42 13.11.2016

Re: konačno

maksa83
emsiemsi
maksa83

...
Ja svako malo kad poželim da izađem iz zone komfora ("moja zona komfora leži izvan moje zone komfora" ) počnem iz početka ...

Занимљив конструкт --- молим појашњењње !

Pa to ti je kao ono, "prija mi da mi ne prija", neki mazohizam ali mentalni, akomerazumeš. Uzmeš nešto što je potpuno drugačije od onog što znaš i što ti je svakodnevni posao da izbaciš mozak iz profesionalne kolotečine, izvan zone komfora. Meni je tu lepo. Dodatno, imaš i balansiranje porfolia znanja - stvari malog rizika i male isplativosti ("ono što svi znaju" ) zamešaš sa stvarima višeg rizika i više isplativosti ("ono što retko kome treba, ali taj kome treba je spreman debelo da plati" ), pri čemu je ovo zapravo samo racionalizacija. Et ignotas animum dimittit in artes, Ovidije, Metamorfoze, VIII, 18. Da ne pomisliš da sam tako fensi da čitam rimske pesnike iz doba Hrista, to sam pokupio iz Džojsovog Portreta Umetnika U Mladosti.

Лепо образложење !
Успут --- ја сам то решавао да сам излазио из своје струке (електронике, у најширем смислу) и прелазио у друге струке. Оно што ме је одушевљавало је проналажење аналогија ... без обзира да ли се ради о електротехници, електроници, механици, хидраулици, итд, аналогије су савршене --- све је у основи инфинитезималног (миноритетног, микро,...) тј. диференцијалног контекста, те интеграбилног, тј. макро контекста. Излети које сам правио у програмирање (овде искључујем програмирање микроконтролера и апликативног софтвера који комуницира са тим микроконтролерима, те ПЛЦ-ова и сличнога, јер то сматрам делом електронике, у најширем смислу) се не могу рачунати у то, но, пошто ми то није потпуно непознато поље, те излете нисам нити схватао мазохистички.
Оно што ми је криво је да нисам правио више излета у филозофију, те што сам, из разних разлога, драстично смањио читање. Но, ту је један од разлога веома прост --- чини ми се већ дуже време да о животу знам све. Истина, знам да је то неки баг у (мом) систему, но, шта да се ради.
Успут --- тога Џемса Џојса нисам никада читао, због тога што су га читали сви (ја сам читао Џемса Џонса). Слично је и са свим филмским хитовима - нисам никада хтео да гледам оно што гледају сви. Колико сам због тога остао ускраћен, не знам (истина, многи би рекли да се то тако очигледно види).
maksa83 maksa83 13:56 13.11.2016

Re: konačno

Успут --- тога Џемса Џојса нисам никада читао, због тога што су га читали сви (ја сам читао Џемса Џонса)

Bačeno vreme, od tih Dž-ovo Dž-ono najbolje je izučavati dela Džene Džejmison.
emsiemsi emsiemsi 14:37 13.11.2016

Re: konačno

maksa83
Успут --- тога Џемса Џојса нисам никада читао, због тога што су га читали сви (ја сам читао Џемса Џонса)

Bačeno vreme, od tih Dž-ovo Dž-ono najbolje je izučavati dela Džene Džejmison.

Која је то ?
Дај линк !
krkar krkar 23:14 13.11.2016

Elektronika

Ajde elektroničar budi koristan pa mi preporuči majstora elektroničara da mi popravi vinski frižider sa termoelektričnom (Peltijeovom) ćelijom. Hitno mi je!
emsiemsi emsiemsi 15:03 14.11.2016

Re: Elektronika

krkar
Ajde elektroničar budi koristan pa mi preporuči majstora elektroničara da mi popravi vinski frižider sa termoelektričnom (Peltijeovom) ćelijom. Hitno mi je!

Послао ПП.
Ако не буде могао да реши тај, јави се поновно.
G.Cross G.Cross 18:25 11.11.2016

Zev

a_jovicic a_jovicic 21:54 11.11.2016

Re: Zev

G.Cross

Eh ... lako je vama u razvijenim IT državama
anamarkana anamarkana 15:42 12.11.2016

Re: Zev

a_jovicic

Eh ... lako je vama u razvijenim IT državama


e pa sad da vidimo kako ove stvari funkcionisu u nerazvijenim IT drzavama

prijavih se 10.11. za KZO na portalu eUprava, sve lepo odradih bez problema, uplatih 469,00 din online i na kraju dobijem poruku da ce izrada i dostava na kucnu adresu biti u roku od 60 dana.... sto znaci tek iduce godine!

'ajd bas da vidim sta ce biti od svega toga! il' ce stici il' cu onu Brnabicku da sacekam ispred ulaza u Ministarstvo ako nista drugo bar da joj sredim onu glupavu frizuru
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 19:49 11.11.2016

E da...

Desilo se i to u zemlji Srbiji! Jedan dokument je moguće "izvaditi" potpuno elektronski ... iz fotelje.


Ovo zaboravih - ima već podosta godina kako se "iz fotelje" može završiti zqa neka dokumenta. Tako sam preko kompa naručio i na kuću dobio (plaćanje pouzećem) i izvod iz knjige rođenih i izvod iz knjige venčanih, a i izvod iz Katastra - poslao email sa brojevima parcela, oni poslali nazad cifru i instrukcije za plaćanje i onda poslali poštom prepis.

Dobro, nisu to lična dokumenta u "pravom" smislu, ali su ipak dokumenta za koje se inače (a i sada ;> išlo pa čekalo.
niccolo niccolo 19:57 11.11.2016

Re: E da...

Pa dobro, nije loše bilo ni kad se menjala vozačka, sve završiš na tom sajtu e-uprave (plus plaćanje preko mobilne aplikacije banke) i onda samo svratiš u svoju lokalnu policijsku stanicu kad dobiješ mail da je gotovo. Za nas preduzetnike je kul i što možeš da vidiš preko sajta poreske uprave koliki ti je dug, pa i njega platiš e-bankingom. Od kako sam izvadio el. potpis i tako proveravam češće plaćam porez, ranije je bilo jednom do dva puta godišnje, kad se nakanim.
a_jovicic a_jovicic 22:05 11.11.2016

Re: E da...

Dont Fear The Reaper

niccolo

Ma ne "pljuckam" ja na čitavu ideju eUprave ... krenulo je to lepo kad su počeli uvodjenje. Jeste da im je portal malo haotičan al' dobro ... može se naći šta se traži. Medjutim ovo aljkavo puštanje novog servisa u upotrebu treba da im bude nauk da pažljivije testiraju i uvode nove stvari.

A država bi morala da obezbedi način da ljudi koji to održavaju budu plaćeni u rangu kolega iz privatnog sektora (pa da na taj način imaju kvalitetne resurse) ali i da mogu da izgube posao zbog neodgovornog rada mnogo lakše nego kolege iz javnog sektora (da ih tako "motivišu" da profesionalno rade)

No i ja svašta lupetam ... u zemlji plagiranih "doktorata" očekujem postavljanje pravih ljudi na prava mesta.
mlatisa mlatisa 20:15 11.11.2016

Ustav

(pošto bi po Ustavu svaki gradjanin morao da ima besplatnu zdravstvenu zaštitu


Ovo nije tačno. Pročitajte Ustav.

Sve u svemu, ko planira da na ovaj način preda prijavu, treba da se pripremi na čekanje u redu ... ovoga puta u eRedu! No svaki "početak" je težak. Nadam se da ćemo jednog dana i ostale lične dokumente dobijati poštom (kako neke razvijene države odavno rade).


Verovatno ovo jeste pomalo (ili mnogo) traljavo, ali je svakako više korak unapred nego korak unazad, pa ga ja u tom smislu pozdravljam.
a_jovicic a_jovicic 22:39 11.11.2016

Re: Ustav

mlatisa
(pošto bi po Ustavu svaki gradjanin morao da ima besplatnu zdravstvenu zaštitu


Ovo nije tačno. Pročitajte Ustav.

Sve u svemu, ko planira da na ovaj način preda prijavu, treba da se pripremi na čekanje u redu ... ovoga puta u eRedu! No svaki "početak" je težak. Nadam se da ćemo jednog dana i ostale lične dokumente dobijati poštom (kako neke razvijene države odavno rade).


Verovatno ovo jeste pomalo (ili mnogo) traljavo, ali je svakako više korak unapred nego korak unazad, pa ga ja u tom smislu pozdravljam.

Izvinjavam se ... Pogrešno ubačena reč besplatnu ...

Ustav Republike Srbije

Zdravstvena zaštita

Član 68.

Svako ima pravo na zaštitu svog fizičkog i psihičkog zdravlja.

Deca, trudnice, majke tokom porodiljskog odsustva, samohrani roditelji sa decom do sedme godine i stari ostvaruju zdravstvenu zaštitu iz javnih prihoda, ako je ne ostvaruju na drugi način, u skladu sa zakonom.

Zdravstveno osiguranje, zdravstvena zaštita i osnivanje zdravstvenih fondova uređuju se zakonom.

Republika Srbija pomaže razvoj zdravstvene i fizičke kulture.


Istina je da Ustav propisuje "besplatnu" zaštitu samo nekim kategorijama stanovništva no činjenica je i da za dokazivanje osnova zaštite nije neophodan novi dokument. Ne postoji tehnički razlog da lična karta ne sadrži i LBO broj.

1. Da li je nova zdravstvena kartica biometrijski dokument?

Nije ... Ne sadrži čak ni fotografiju osobe tako da na osnovu nje nije moguće utvrditi identitet donosioca (tj. da budem precizan ... moguć je pokušaj potvrde vlasništa nad karticom poznavanjem PIN-a ali koliko naših starijih sugradjana ima problema sa pamćenjem nekog tako nasumično izabranog broja ... ako uopšte pamte i one bankarske ... obično se to zapiše na "papirče" koje drže "na sigurnom" ... tj. u novčaniku zajedno sa karticama)

2. Da li nova zdravstvena kartica sadrži bilo kakve medicinske podatke?

Ne sadrži ... Jedini stvarno upotrebljiv podatak sa nje je već pomenuti LBO ... Da li neko ima pravo na osiguranje ili ne proverava se upitom samog sistema RFZO ... drugim rečima ovo parče plastike koje nam prodaju za 400+ dinara služi da se jedan jedini broj očita sa njega. To može da se smesti i na ličnu kartu (pošto je tamo svakako već moguće smestiti i npr. kvalifikovani potpis)

3. Da li je moguće platiti izradu novih zdravstvenih kartica iz istih tih fondova iz kojih se plaćaju i same zdravstvene usluge?

Naravno da jeste ... "Parče" plastike koju nam RFZO naplati 400 RSD (+ 69 RSD za isporuku poštom) svaki vidjeniji lanac marketa dostavi "za džabe" ... tamo se to zove "kartica lojalnosti". Ovo je samo još jedan od parafiskalnih nameta ... 'em ti od plate odbijaju za uslugu koju često i ne koristiš (ko god ima pristojnije prihode ... i nema vremena za gubljenje po čekaonicama ... sam plati pregled kod privatnog lekara ... a tim ljudima se i najviše odbija za poreze i doprinose). S druge strane one ugrožene grupe kojima bi zdravstvena zaštita trebala da bude besplatna moraju da plate parče plastike koja im tu "besplatnost" omogućava.

Kako god da okrenemo taj dokument je nepotreban ali nečim je potrebno puniti rupe u budžetu dok se vrlo lako bacaju pare na "novogodišnju" rasvetu u novembru i muzičke fontane u centru bučnog kružnog toka.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 09:11 12.11.2016

Re: Ustav

Kako god da okrenemo taj dokument je nepotreban ali nečim je potrebno puniti rupe u budžetu dok se vrlo lako bacaju pare na "novogodišnju" rasvetu u novembru i muzičke fontane u centru bučnog kružnog toka.


Gori su od TrampoFirera ;> Ali nije da su trapavi. Odjedared, radovi na Slaviji, koji su bili prvo najvaljivani kao veliki pomak u uređenju saobraćaja, te bolji prohod, te pešaci ispod, te ovo te ono, postalo - Počinje izgradnja NAJVEĆE fontane (U BG regioni a i šire + svemir).
a_jovicic a_jovicic 02:25 12.11.2016

2 + 2 = 5

I dok se mi ovde bavimo performansama novog sistema, izgleda da nije jedino "usko grlo" eUprava ...

Novosti | Zamena knjižica do 31. decembra

ROK za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja ističe 31. decembra, a od 6,9 miliona osiguranika, to je uradila tek trećina. U filijalama Republičkog fonda primetne su gužve, pa je zbog toga direkcija RZO odlučila da produži rad pojedinih ispostava, mahom u velikim gradovima gde je osiguranika i najviše.

U RFZO kažu da će gde god bude potrebe radno vreme zbog zamene knjižica biti produženo i dodaju da se one prave u Zavodu za izradu novčanica, a mesečno je moguće maksimalno izraditi 350.000 kartica.


Znači sve i da je preostalih 4.6 miliona zahteva već predato, Zavodu za izradu novčanica će biti potrebno 13 meseci da sve kartice izradi! ... što će reći ... biće produženje roka a samo bez potrebe stresiraju ovaj nesrećni narod.


Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 08:53 12.11.2016

Re: 2 + 2 = 5 (ne nego 50 ☻)

ROK za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja ističe 31. decembra


Naravno, svi smo mi, lenštine i skeptici (plus neverne Tome u "napredak" kako se odrađuje kod nas ☻) odavno - kao i za sve ostale ovdašnje rokove, čekali produženje ;> Ali, ako pročitaš obaveštenje na sajtu ovo je protumačeno kao "rok za predaju zahteva za zamenu".

Znači nema problema, sve će i inače da nastavi po starom (pod jean oni ništa nisu povezali, sve će tek da se povezuje, ako ja dobro tumačim onih par stvari što sam u prolazu tamo i vamo pročitao), a onda će kad-tad svi (Svi,Svi,Svi!) da dobiju karticu. Kada će da se krene sa slavljem i vatrometom.

Elem, najveća glupost koju pišu kako bi opravdali ogromne troškove, maltretmane (i sakrili profit koji ide u privatne džepsove od ove igrarije) je

"da će sada da se utšede novci kada se menjaju podaci u knjižici", jer je do sada (citiram) bio veliki trošak zamene papirnih knjižica.

Ajde! Štampa po komadu ne košta ni dinar. Plus onih par sekundi da se podšampta i 5 para troška tonera i struje, i amortizacije štampača.

A stare knjižice imaju kod, znači da za centralizovani sistem nema prepreka da se ostvaruje i sa starim knjižicama, plus svi - od ambulanti, bolnica pa do apoteka, već imaju čitače za njih, a sada će morati da se calnu pare za ove nove. A pa da, ima rođak Đura firmicu za prodaju tih gadžeta, pa što da mu zvrnda bez prometa.

Pa su mogli, akda završe ceo sistem da uobliče i usaglase i postave ga ka Jedan, na starim knjižicama, e onda daj nove.

a_jovicic a_jovicic 10:32 12.11.2016

Re: 2 + 2 = 5 (ne nego 50 ☻)

Dont Fear The Reaper
A stare knjižice imaju kod, znači da za centralizovani sistem nema prepreka da se ostvaruje i sa starim knjižicama, plus svi - od ambulanti, bolnica pa do apoteka, već imaju čitače za njih, a sada će morati da se calnu pare za ove nove. A pa da, ima rođak Đura firmicu za prodaju tih gadžeta, pa što da mu zvrnda bez prometa.

Pa da ... a malo li je 6.9 miliona osiguranika * 400 RSD = 2.76 milijardi RSD što mu dodje oko 22 miliona EUR ... pa samo PDV bi mu doš'o 4.4 miliona EUR-a (sve i da ostatak stvarno potroše na izradu)
mlatisa mlatisa 10:49 12.11.2016

Re: 2 + 2 = 5 (ne nego 50 ☻)

A stare knjižice imaju kod, znači da za centralizovani sistem nema prepreka da se ostvaruje i sa starim knjižicama, plus svi - od ambulanti, bolnica pa do apoteka, već imaju čitače za njih, a sada će morati da se calnu pare za ove nove. A pa da, ima rođak Đura firmicu za prodaju tih gadžeta, pa što da mu zvrnda bez prometa.


Ovo je skoro tačno. Za one koji mogu da dokažu identitet nekim dokumentom (tj. ličnom kartom) je dovoljno da se samo zna da li su platili zdravstveno osiguranje što se može proveriti na osnovu nekog identifikacionog broja. Ovi drugi mogu da falsifikuju knjižicu Jedini su problem maloletnici, tj. oni koji se ne mogu identifikovati. Doduše, i u ovom slučaju jedna osoba može da uzme tuđu karticu. Živo me zanima koliko je bilo zloupotreba u vezi sa tim?

Druga stvar je da se u kjnjižici mogu beležiti ključni detalji o osobi (tipa: šećerna bolest, hemofilija i sl.) što kod hitnih intervencija može biti od koristi. Mada nisam siguran da li je predviđeno da se ti podaci beleže na kartici.

Definitivno sve ovo liči na rođaka Đuru. Ajde što nam uzimaju (kradu) pare, ali što nas maltretiraju i oduzimaju vreme?
a_jovicic a_jovicic 11:03 12.11.2016

Re: 2 + 2 = 5 (ne nego 50 ☻)

mlatisa
Druga stvar je da se u kjnjižici mogu beležiti ključni detalji o osobi (tipa: šećerna bolest, hemofilija i sl.) što kod hitnih intervencija može biti od koristi. Mada nisam siguran da li je predviđeno da se ti podaci beleže na kartici.

Nije predvidjeno a mislim da ne bi bilo ni pametno uzdati se u bilo kakav nebiometrijski dokument za takve situacije. U principu bi morali da postoje brzi testovi krvi šta god da piše u nekom dokumentu (to svakako rade kod transfuzije ... pretpostavljam da imaju i neki protokol pri enormnom padu šećera kod dijabetičara ... tj. da ne daju glukozu u "konjskim" dozama tek tako)

Svakako bi bilo opasno pouzdati se u bilo kakav dokument pronadjen kod osobe u besvesnom stanju (čak i "dog tags" kod vojnika znaju da budu problematični)

Mil Med. 1999 Nov;164(11):785-7.
Blood type discrepancies on military identification cards and tags: a readiness concern in the U.S. Army.
Rentas FJ1, Clark PA.
Author information
Abstract

Current policy allows the use of identification cards and tags for transfusion purposes during contingency operations. The purpose of this study was to determine the percentage of soldiers having the wrong blood type on their identification card or dog tag and the effects that these findings could have during wartime. Thirty-four of 923 soldiers (3.7%) demonstrated at least one discrepancy during testing. Of these 34 discrepancies, 22 (2.3%) involved ABO group errors, 10 (1.1%) involved Rh type errors, and 2 (0.2%) involved both ABO group and Rh type errors. These errors could lead to transfusion of the wrong blood type during wartime. The interface of computer systems in the near future may decrease the blood type error rate on identification cards and dog tags. Quality improvement programs to increase the accuracy of the blood type on identification cards and dog tags are suggested.

PMID:
10578589

[PubMed - indexed for MEDLINE]
sasaminijature sasaminijature 11:23 12.11.2016

Kakav car!

Izvinjavam se domaćinu za trol ali vredi.

Večiti trol jabuka

emsiemsi emsiemsi 14:34 12.11.2016

Re: Kakav car!

sasaminijature
Izvinjavam se domaćinu za trol ali vredi.

Večiti trol jabuka


Охохохохохо !

maksa83 maksa83 14:46 12.11.2016

Re: Kakav car!

Večiti trol jabuka

Kako su oni kapitalno zajebali stvar sa tim donglovima. Dakle imamo sledeću situaciju, kupiš njihov najnoviji telefon pre npr. mesec i po dana, i onda mesec dana kasnije kupiš njihov najnoviji noutbuk i onda - šta drugovi? Treba da doplatiš još $25 za USB-C kabl da bi te dve stvari povezao. Sramotno.

Dodatno, ako tog novog Mekbuka hoćeš da povežeš na bilo šta normalno (spoljni ekran, USB disk, itd.) treba da doplatiš još minimum ~$100 za razne visuljke.

To je kao kada bi kupio BWM od 50000 EUR da bi ti rekli "e sad morate da doplatite još 500 EUR za držač za čaše i još 1000 EUR za poziciona svetla koja ćemo da vam okačimo da landaraju sa zadnjeg stakla".

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 15:02 12.11.2016

Re: Kakav car!

Kako su oni kapitalno zajebali stvar sa tim donglovima


Ma ne znam za te dobglove za tša su sve već, ali ako je to ono preko čega sada moraš da povezuješ "stare" slušačice, e hebala ih donglova baba ;>

Ja se baš rešio da stari Mini 2 konačno zamenim (tj. da vidim da li ima dobra duša da mi pokloni nadolazeći Mini 5, kao što su mi poklonili i dvojku ☻) kad videh da neće da ima ulaz za sluške. A baš sam letos nabavio aktivne noise cancelation sluške (nije da nešto mnogo aktivišu, ali generalno nisu hrdjave) pa sada šta, ako čekam na Mini 5, moram da nabavljam i te donglove? Da ponovim - hebali ih i baba i deda od tih donglova ;>
sasaminijature sasaminijature 17:01 12.11.2016

Re: Kakav car!

Dodatno, ako tog novog Mekbuka hoćeš da povežeš na bilo šta normalno (spoljni ekran, USB disk, itd.) treba da doplatiš još minimum ~$100 za razne visuljke.


Meni deluje ako nastave tako debilnu politiku da će da odu u istoriju samo tako.
Kao da im je glava zabijena u pesak i uopšte ne gledaju kako se razvija scena. Jesu oni big ali ali.... ovako im se smeši loša sudbina.
emsiemsi emsiemsi 17:15 12.11.2016

Re: Kakav car!

maksa83
Večiti trol jabuka

Kako su oni kapitalno zajebali stvar sa tim donglovima. Dakle imamo sledeću situaciju, kupiš njihov najnoviji telefon pre npr. mesec i po dana, i onda mesec dana kasnije kupiš njihov najnoviji noutbuk i onda - šta drugovi? Treba da doplatiš još $25 za USB-C kabl da bi te dve stvari povezao. Sramotno.
...

Ја их здушно подржавам, мислим Епл --- зашто не узети (мислим, нећу да користим ружне речи) и 250 евра за тај кабл !? Чак и више - у чему је проблем ?
Док год има оних који хоће да плате да имају јабуку на геџету.
Успут --- гледам како разни скоројевићи који од свега што би могло да их презентује имају само ајфон, дакле, како они окрећу екран телефона на доле како би се са задње стране видела јабука. Мени једном дође да се нашалим, па на свој мобилни налепим једно три пута већу јабуку, они бленули на састанку ... ја рекох, да, да, најновији модел итд... Сутрадан на састанку нико није окретао ајфон тако да се види јабука, но, већ следеће недеље исто --- то је доказ њихове бољости и ајфони су опрет на столовима са екраном окренутим на доле.
Према томе --- шишај их еплу до главе. Док је оваца биће и шишања.
gedza.73 gedza.73 00:51 13.11.2016

Re: Kakav car!

то је доказ њихове бољости и ајфони су опрет на столовима са екраном окренутим на доле.

Zlatan zub je malo demode, pa ajde ajfon.
Iz inata nosim najdrljaviji mogući telefon. Kad zazvoni kao da cela mala Kineza udara po onim njihovim klepetušama.

milos_1 milos_1 22:18 17.11.2016

knjizica

Kao i sav normalan svet moramo se prilagoditi trendovima.
a_jovicic a_jovicic 00:23 18.11.2016

Re: knjizica

milos_1
Kao i sav normalan svet moramo se prilagoditi trendovima.

... čekanja u eRedovima? ... izdavanja nepotrebnih dokumenata? ... ili nešto treće?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana