Šta reći?

Nietzsches Aprentice RSS / 03.04.2008. u 20:27

HAG - Ramuš Haradinaj, bivši vođa OVK, premijer Kosova i član jedne od najuticajnih albanskih porodica sa razgranatim kriminalnim vezama, danas je u Haškom tribunalu oslobođen svih tačaka optužnice za zločine nad Srbima, Romima i Albancima na Kosovu i Metohiji tokom 1998. godine.

Suđeno je i Haradinajevim potčinjenima Idrizu Baljaju, koji je takođe oslobođen, dok je Ljahu Brahimaj osuđen na šest godina zatvora. Ova sramna presuda izazvala je ogorčenje u Srbiji.
Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je rekao za „Blic“ da je Haški sud ovom presudom pokazao da nema više razloga za njegovo postojanje.
- Prva pogrešna odluka raspravnog veća je bila da mu se dozvoli da se brani sa slobode jer je on bio jedna od najuticajnih ličnosti na Kosovu i Metohiji. Od tada je ubijeno devet važnih svedoka, među kojima su čak trojica bili zaštićeni. Jedino je program zaštite svedoka na Kosovu i Metohiji doživeo debakl. Pad kvaliteta suđenja u Haškom tribunalu je evidentan i to nije samo zbog slučaja Haradinaj. Tribunal je odigrao svoju istorijsku ulogu, dok političke elite nisu htele i nisu mogle da procesuiraju ratne zločine. Regionalna pravosuđa sposobna da vode kvalitetnije postupke - rekao je tužilac Vukčević.
On je naglasio da je srpsko tužilaštvo na suđenju Antonu Lekaju, koji je osuđen na 13 godina, utvrdilo odgovornost Haradinaja za ratne zločine.
- Očekujem da Haško tužilaštvo uloži žalbu, a ja ću odrediti jednog mog zamenika koji će im pomoći u tome - kaže Vukčević.
Branioci Haradinaja, Baljaja i Brahimaja pred sudsko veće nisu izveli nijednog svedoka odbrane, smatrajući da to nije potrebno.
Tužilaštvo nije moglo da izvede čak deset planiranih svedoka, od kojih su devet ubijeni, a jedan Ramir Murići je posle ranjavanja odbio da svedoči. Od devet ubijenih, čak troje su bili zaštićeni svedoci.
Kujtin Beriša pregažen je džipom u Crnoj Gori. Ilir Seljmaj je izboden nožem posle navodne kafanske tuče. Svedoci njegovog ubistva su tvrdili da je on navodno napao čak šestoricu ljudi, posle čega je izboden nožem. Bekim Mustafa i Auni Eljezaj ubijeni su hicima iz vatrenog oružja.
Zaštićeni svedoci Džejdin Musta, Sadrik Murići i Vesel Murići ubijeni su u profesionalno organizovanim atentatima. Svedoci Sabaheta Tava i Isuk Hakljaj, pripadnici kosovske policije, takođe su ubijeni u atentatu, a automobil sa njihovim telima je zapaljen.
Neki od ovih ljudi svedočili bi i u sudu kako su lično gledali pogubljenja i mučenja civila u prisustvu Haradinaja. Inače, oko 40 svedoka zločina OVK-a sa Kosova i Metohije do sada je ubijeno.
U završnoj reči, krajem januara, predstavnici Haškog tužilaštva su zatražili da svoj trojici bude izrečena kazna od po 25 godina zatvora za dokazane zločine, dok je odbrana tražila oslobađajuće presude zbog nedostatka dokaza.

Blic, 2/4/2008

 

Horor film? Holivudska B produkcija? Ne. Realnost. Čovek je pobio sve koji su mogli da ga optuže, a porodice tih i drugih njegovih žrtava su dobile šamarčinu. Srbija je dobila još jedan komplet rogova, a Koštunica još malo goriva za potpaljivanje nacionalizma u istoj. Šta reći? I kako se osećati? Poniženo. Bedno. Besno.


 



Komentari (233)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Ђак Ђак 20:54 03.04.2008

...

Лепо ће да се огласе и кажу да ова одлука није усмерена против Србије, да они Србији пружају руку пријатељства, нуде визне олакшице и да све то раде за наше добро.

Пошто ми не разумемо да је то за наше добро, то ће се већ неко из Србије (Наташа Кандић на пример) потрудити да нам то подробније објасни, на српском.

А могао би неко и од проминентних блогера да скокне до Приштине да се мало поприча са комшијом Рамушем. Не би било први пут да читамо овде извештаје тог типа...
gradicevic gradicevic 20:59 03.04.2008

odgovor

Šta reći? I kako se osećati?


jadno
bedno
totalni poraz
poruka svima da ubiti srbina nije zlocin
i jos pride V.dr.K. opet premijer
moze li gore od ovoga.?

stefan.vizantin stefan.vizantin 21:50 03.04.2008

Re: odgovor

jadno
bedno
totalni poraz
poruka svima da ubiti srbina nije zlocin
i jos pride V.dr.K. opet premijer
moze li gore od ovoga.?

NE! ovo je blizu dna, ako ne i dno! welcome back 90e! barem cemo se podsetiti mladjih dana...
trener trener 01:22 04.04.2008

Re: odgovor

gradicevic
Šta reći? I kako se osećati?jadnobednototalni porazporuka svima da ubiti srbina nije zlocini jos pride V.dr.K. opet premijermoze li gore od ovoga.?

Uzas slazam se
Dolybell Dolybell 05:07 04.04.2008

Re: odgovor

NE! ovo je blizu dna, ako ne i dno! welcome back 90e! barem cemo se podsetiti mladjih dana..

irvas irvas 05:22 04.04.2008

Re: odgovor

doly ovo je fantasticno! hahahahahaha....:)))) secam se toga!

DAJMO DA CUJEMO TUZAN KRAJ, MOLIM VAS DAJMO...!!!

pripovedac za skupstinskom govornicom je garantovano bio pijan

preporuka i pozdrav.
Dolybell Dolybell 13:50 04.04.2008

Re: odgovor

preporuka i pozdrav.


Da li je bio pijan ili ne? - ali čovek je bio učitelj ili nastavnik,
nisam sigurna šta tačno, jedino što je bio u pravu, pa
i da je bio pijan - nije promašio.
metanoia metanoia 21:02 03.04.2008

Sramota za Hag, šamar proevropskim snagama

Sramota za Haški tribunal, a još jedna u nizu taktičkih pogrešaka evropske politike. Nije mi jasno da li to namerno rade ili se radi o zaista lošoj diplomatskoj inicijativi. U svakom slučaju ovo predstavlja šamar proevropskim snagama u Srbiji i vetar u leđima onima koji ponavljaju mantru da je Hag politička organizacija a ne pravna institucija....
Ђак Ђак 21:09 03.04.2008

Re: Sramota za Hag, šamar proevropskim sna

Ја се не бих баш уздао у то да они не знају шта раде, много ми то наивно звучи, стварно.
mariopan mariopan 13:46 04.04.2008

Re: Sramota za Hag, šamar proevropskim sna

Ђак
Ја се не бих баш уздао у то да они не знају шта раде, много ми то наивно звучи, стварно.

Sta da kazemo mi ? " Oprosti im Boze jer ne znaju sta rade ? "
Dolybell Dolybell 15:03 04.04.2008

Re: Sramota za Hag, šamar proevropskim sna

Sta da kazemo mi ? " Oprosti im Boze jer ne znaju sta rade ? "


Ja mogu reći nešto slično:
"Nikad im nemoj oprostiti bože (alahu) - znali su šta rade!"
gandra gandra 21:05 03.04.2008

sta reci?

.
ivana23 ivana23 21:11 03.04.2008

***

eli eli 21:28 03.04.2008

Re: ***

Komentari sa sajta B92

Vecina je i pravu!!!Nije zlocin ubiti srbina.Zlocin je ubiti zivotinju,ali pripadnika srpske nacionalnosti,ne!Sada samo ostaje da pustimo dusebriznike da nas ubede kako Haradinaj zapravo nije kriv i sve ovo je za nase dobro,ali mi se jos nismo dovoljno pokajali za sve zlocine koje smo ucinili pa ne mozemo to da vidimo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:16 04.04.2008

eli, Haradinaju

nije suđeno samo za ubistva i mučenja Srba, već i Albanaca i Roma. Svako mora da se pokaje za svoj zločin. Što se mene tiče, današnja odluka haškog suda je sramota, kao uostalom i odluka da ga puste da se brani sa slobode (kao i to da se na toj slobodi aktivno bavi politikom), a sve uprkos tome da Del Ponteova već dugo javno govori o problemima koje tužilaštvo ima na Kosovu, sa svedocima. Sramota.
eli eli 00:41 04.04.2008

Re: eli, Haradinaju

nije suđeno samo za ubistva i mučenja Srba, već i Albanaca i Roma. Svako mora da se pokaje za svoj zločin.

Imate pravo.Propustila sam da pomenem Albance i Rome,sto nije bilo namerno vec eto,ponela me neverica,a i strah.U stvari kakva je ovo poruka albanskim ekstremistima?U najgorem slucaju sta Srbija moze uciniti da zastiti svoje gradjane na KiM (bilo koje nacionalnosti) ako ovi rese da iskoriste to sto se na njihove zlocine gleda sa odobravanjem?
Slazem se sa svim sto ste naveli,ali jednostavno za nas ne vaze isti zakoni.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:17 04.04.2008

Re: eli,

što se mene tiče, poruka ovakvih odluka suda je prosto strašna.
mariopan mariopan 14:05 04.04.2008

Re: eli, Haradinaju

Jelica Greganović
nije suđeno samo za ubistva i mučenja Srba, već i Albanaca i Roma. Svako mora da se pokaje za svoj zločin. Što se mene tiče, današnja odluka haškog suda je sramota, kao uostalom i odluka da ga puste da se brani sa slobode (kao i to da se na toj slobodi aktivno bavi politikom), a sve uprkos tome da Del Ponteova već dugo javno govori o problemima koje tužilaštvo ima na Kosovu, sa svedocima. Sramota.

Optuzba i jeste bila za Srbe , Albance Rome , Gorance Egipcane i druge....njima su punili Radonjicko jezero ali i druge lokacije koje us svuda po Kosovu. Sam Haradinaj se svojim zlcinima hvalio i o njima pisao.

Karla del Ponte je samo pokusala da opere svoj obraz sto joj nije uspelo i to je isto bedno kao i ova presuda. Bedno je jer je ona, kao tuzilac , tako strucno i vesto postvaila optuzbu da odbrana nije ni smatrala da je potrebno izvoditi svedoke odbrane , sve je pa i optuzba bilo u funkciji odbrane Hradinaja. Kako bi drugacije i bilo? Nije li i Oric oslobodjen na isti nacin? A sad da vidimo kako ce da oslobode hrvatske generale , gledajuci ovu presudu nista me ne bi zacudilo.
milosib milosib 14:44 04.04.2008

Re: eli, Haradinaju

Bedno je jer je ona, kao tuzilac , tako strucno i vesto postvaila optuzbu da odbrana nije ni smatrala da je potrebno izvoditi svedoke odbrane , sve je pa i optuzba bilo u funkciji odbrane Hradinaja.

Sluzbenici Tribunala su izjavili da je na njih izvrsen ogroman pritisak i da presuda nije mogla biti drugacija. Iz ovoga se moze zakljuciti da su advokati odbrane unapred znali da nema potrebe ni da se izvodi bilo kakva odbrana jer je presuda vec bila poznata.

Koliko ih je bas briga za misljenje i desavanje u Srbiji se vidi sto se nisu potrudili ni da bar organizuju farsicno sudjenje. Sada bih ja trebao da se zalazem za nekakve evropske vrednosti kao sto su nemoral, licemerje, korupcija i sl. Radije bih da menjam Srbiju u nekom drugom pravcu.
towanda towanda 00:19 05.04.2008

Re: eli, Haradinaju

Znash shta, sada mi je vec pomalo dosta Cigana! Podigli su glas da brane Dzajica, a ovde ne podizu glas! Odvratno!
Innana Innana 21:34 03.04.2008

Nista nije slucajno

Imam razloga da verujem da nista ovde nije slucajno uradjeno. Metanoia je u dilemi da li se stvari slucajno desavaju ili ne?

Recimo da me je dugogodisnji rad na Kosovu uverio da zapravo nema slucajnosti. Nisam pristalica teorija zavere niti mislim da je rec zavera adekvatna, pre bih rekla da se ide na plansku destabilizaciju ovih prostora.
Nista nije reseno kako treba, ulje na vatru se doliva na raznim stranama i na razne nacine.
Na moju veliku zalost zbivanja u proteklih nekoliko nedelja kao da su na srebrnom posluzavniku poklonile pobedu na izborima narodnjackom bloku.

Jer cak i moji najblizi koji su svetlosnim godinama daleko od radikala danas su bili zgrozeni, zgadjeni, uzasnuti, bas kao ja, a rekcija je uglavnom bila ne damo ni jednog naseg tamo! (emocije su cudo, svi rezoni padaju u vodu, bojim se da ce ovo sve dovesti do jos dubljih podela unutar naroda i dodatne radikalizacije).

EU ima politiku "cvrste" ruke prema Srbima na Kosovu i neverovatnu potrebu da Srbe disciplinuje upotrebom sile i demonstriranjem kolika su sila. Slusam takve komentare na sastancima redovno. Cekaju izbore da bi krenuli u akciju, mada su po meni dovoljno medvedjih usluga ucinli za bolji zivot gradjana Srbije...

Sto se tice presude nije me iznenadila, slavila se danima unapred. I sta sad? UNMIK je odigrao majstorsku ulogu u svemu, pocev od loseg hendlovanja poverljivih dokumenata, preko otkrivanja identiteta zasticenih svedoka do otvorene podrske i lobiranja za Haradinaja. Da nije bilo UNMIK-ovog zalganja Haradinaj ne bi tako lako mogao da se brani sa slobode...

Doctor Wu Doctor Wu 22:11 03.04.2008

Re: Nista nije slucajno

Naravno da nije. A posle ovoga izgleda da postaje potpuno jasno ko je onim kriminalcima nalozio da ubiju Djindjica.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 23:28 03.04.2008

Re: Nista nije slucajno


Sto se tice presude nije me iznenadila, slavila se danima unapred. I sta sad? UNMIK je odigrao majstorsku ulogu u svemu, pocev od loseg hendlovanja poverljivih dokumenata, preko otkrivanja identiteta zasticenih svedoka do otvorene podrske i lobiranja za Haradinaja. Da nije bilo UNMIK-ovog zalganja Haradinaj ne bi tako lako mogao da se brani sa slobode...


I haski sudki sluzbenici sa sve advokatima i sudijama su ljudi koji su poklekli pred pretnjama. I uopste ne razumem zbog cega se ljudi cude. Niko od zlocinaca nije stradao. Neki su u Moskvi, neki u vladi, a da im se nikada nije ni sudilo, niti su bili jureni, neki izumrli prirodnom smrcu, neki samo sto nisu.... Siroma Seselj zrtvovan. Nekom NATO mama, a nekome tetka. How do you do?
gradicevic gradicevic 00:03 04.04.2008

Re: Nista nije slucajno

innana


hirurski precizno
doktorka doktorka 01:52 04.04.2008

Re: Nista nije slucajno

Doctor Wu
Naravno da nije. A posle ovoga izgleda da postaje potpuno jasno ko je onim kriminalcima nalozio da ubiju Djindjica.

pa zar nije postalo jasno posle ovoga
Filip2412 Filip2412 03:07 04.04.2008

Re: Nista nije slucajno



Dolybell Dolybell 13:52 04.04.2008

Re: Nista nije slucajno

How do you do?

pre bih rekla : As you like it...?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:34 03.04.2008

stimuvezi...

pogledati vest

mene vise nista ne moze da iznenadi u medjunarodnom pravu i medjudrzavnim odnosima u svetu. nekome prosto mora da odgovara sve ovo. neko ima koristi. da pogadjamo kome...??
Solomon Solomon 21:38 03.04.2008

Carla

Mozda je vredno napomenuti da se i Carla Del Ponte u vezi ovog sudjenja slaze za izjavama Srpskih zvanicnika.
"The tribunal’s top prosecutor, Carla Del Ponte, referred to the trial in The Hague as “a prosecution that some did not want to see brought, and that few supported by their cooperation at both the international and local level.”

I ne samo Carla, nego i vecina zapadnih medija navode ovu presudu "kontraveznon" ili "razocaravajucom".
NY times je navodi primere ubistva svedoka i uterivanja straha.

Mislim da je Haski tribunal ne samo propustio shansu da presudi pravedno, vec je i propustio shansu da Albance na Kosovu oslobodi zastrasujuceg uticaja ovih Psihopata.
stefan.vizantin stefan.vizantin 21:47 03.04.2008

uzas...

Horor film? Holivudska B produkcija? Ne. Realnost. Čovek je pobio sve koji su mogli da ga optuže, a porodice tih i drugih njegovih žrtava su dobile šamarčinu. Srbija je dobila još jedan komplet rogova, a Koštunica još malo goriva za potpaljivanje nacionalizma u istoj. Šta reći? I kako se osećati? Poniženo. Bedno. Besno.

upravo tako. odvratno i bedno. neko je kao komentar u vestima b92 rekao: "Tesko je videti evropski put Srbije ako ti stalno pljuju u lice."
cemu cela prica o reformama, pravnoj drzavi i nasim medjunarodim pravnim obavezama kad je ovo jasan primer da je pravo obezvedjeno i da se sve moze kupiti sto novcem, sto ucenama, sto pretnjama? u glavi svakog Srbina (a da ne govorimo o prosecnim) ovo definitivno stvara neku vrstu konfuzije. a sve se desava pred izbore. pomazu nam neki, vala bash...

nsarski nsarski 21:51 03.04.2008

Sta reci?

U NY Timesu je dovoljno receno:

The Hague say the United Nations and Western governments bent over backward to prevent his prosecution, and that the sense of impunity around him scared away witnesses.

(Sud u Hagu kaze da su se Ujedinjene Nacije i vlade Zapadnih zemalja izvrnule naopacke kako bi sprecile njegovo [Haradinajevo] kaznjavanje, i da je oreol njegove [Haradinajeve] nedodirljivosti poplasio i rasterao svedoke.).

Pametnom dovoljno.
anchi anchi 22:01 03.04.2008

Pametnom dovoljno

nsarski
U NY Timesu je dovoljno receno:The Hague say the United Nations and Western governments bent over backward to prevent his prosecution, and that the sense of impunity around him scared away witnesses.(Sud u Hagu kaze da su se Ujedinjene Nacije i vlade Zapadnih zemalja izvrnule naopacke kako bi sprecile njegovo [Haradinajevo] kaznjavanje, i da je oreol njegove [Haradinajeve] nedodirljivosti poplasio i rasterao svedoke.).Pametnom dovoljno.



ja bih dodala ovaj klip koji sam videla danas na komentarima:




Ђак Ђак 22:09 03.04.2008

Re: Pametnom dovoljno

NY Times бар нешто написа, Немци ћуте као заливени, једино Frankfurter Allgemeine Zeitung каже да је ослобођена оптужби ситна риба у мору ратних злочинаца са тла бивше Југославије.
nsarski nsarski 22:13 03.04.2008

Re: Pametnom dovoljno

31. jula 2005 godine ABC news je emitovao intervju sa Samilom Basajevim, onim teroristom koji je organizovao i vodio kidnapovanje dece u skoli u Beslanu. U toj akciji je stradalo oko 184 dece. (Za one koji imaju simpatije za lik i delo Basajeva odmah da napomenem: izraz "terorista" je on sam upotrebio opisujuci sebe u toj emisiji. Rekao je "Ja sam terorista, ja radim mnoge zle stvari - ali, pogledajte druge!". )
Rusi su ulozili protest kod USA Stej Dipartmenta i dobili su odgovor da je ABC nezavisna stanica, te da SD ne moze da kontrolise sta oni emituju. Na primedbu Rusa da je covek koji je snimio taj intervju zapislen od strane CIA-e, te da se ne moze raditi o nezavisnom novinarstvu, SD je odgovorio da je doticni novinar zaista zaposlen kod CIA-e, ali da je prilikom snimanja intervjua bio na godisnjem odmoru, te da SD ne moze da kontrolise sta slobodni ljudi rade tokom svog privatnog godisnjeg odmora. Rusi su onda rekli da je to isto kao kad bi na svojoj televiziji pustili intervju sa Bin Ladenom, a Ameri su rekli da to nije isto.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 22:14 03.04.2008

Re: Sta reci?

and that the sense of impunity around him scared away witnesses.

9 ljudi, potencijalnih svedoka optuzbe protiv Hajradinaja je ubijeno od tog oreola nedodirljivosti (the sense of impunity) gospodina Hajradinaja.
nsarski nsarski 22:15 03.04.2008

Re: Sta reci?

9 ljudi, potencijalnih svedoka optuzbe protiv Hajradinaja je ubijeno od tog oreola nedodirljivosti (the sense of impunity) gospodina Hajradinaja.

Pa, kao iz onog vica - i tako devet puta!
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 22:20 03.04.2008

Re: Sta reci?

Pa, kao iz onog vica - i tako devet puta!

Ovaj je bas bio krvav vic, zaista ! Pored tih devet ubijenih ljudi, desetine svedoka je nacisto "isparilo" i uprkos zakonskoj kazni (do 10 godina zatvora) odbilo je da svedoci protiv gospodina Hajradinaja. Sad su zivi, a on je slobodan covek. To je srecni kraj tog krvavog vica.
blackbox blackbox 00:06 04.04.2008

Re: Sta reci?

Ninoslav Randjelovic
and that the sense of impunity around him scared away witnesses.9 ljudi, potencijalnih svedoka optuzbe protiv Hajradinaja je ubijeno od tog oreola nedodirljivosti (the sense of impunity) gospodina Hajradinaja.

Prvo su trebali da mu za to sude a potom za zločine.
Ovo je dokaz da sud ne vodi računa ni o svom dignitetu ni dignitetu osnicača.
Ostaje da tužilaštvo pokuša da povrati barem malo ugleda , koji je sada baš srozan.
Osloboditi zločinca znači podržavati zločine, a to institucija kao što je HT ne bi smela sebi ni u primisli dozvoliti.
Ovim je pokazano da je HT politička a ne pravna institucija i institucija koja nema kapaciteta za obo za šta je namenjena. Podlošna pritiscima, ucenama pa i korupciji.
Ovo je dobra prilika EU da sada pokaže koliko je nepristrasna i koliko će da protestvuje protiv ovakve skandalozne presude.Bilo bi korektno da kaže da pošto inače HT oslobadja ljude koji su evidentno člinili zločine, pa se tako može desiti i recimo da bude sudjenje Mladiću.Dalje, EU bi mogla da kaže sud sudi kako sudi i kad mu klijenti budu dostupni i da Srbiju više ne uslovljavaju, što ne znači da obaveza ne stoji, sa izručenjem Mladića.
U svakom slučaju EU bi morala da se oglasi saopštenjem.
Takođe,i Srbija bi morala da uputi zvanični demarš EU, a i UN.
Doctor Wu Doctor Wu 22:05 03.04.2008

BBC, sramno

ali, bas, sramno.

dosledno, rasisticki...
Ђак Ђак 22:51 03.04.2008

Re: BBC, sramno

А имао је Рамуш и једну од најскупљих одбрана у Хагу.
Бранила га је адвокатска канцеларија Чери Блер (жена Тонија Блера)

Одакле ли новац да се плати таква "угледна" адвокатска канцеларија...
Mungos Mungos 22:53 03.04.2008

Re: BBC, sramno

Ђак
А имао је Рамуш и једну од најскупљих одбрана у Хагу.
Бранила га је адвокатска канцеларија Чери Блер (жена Тонија Блера)

Одакле ли новац да се плати таква "угледна" адвокатска канцеларија...


Kad je bio mlad, nosio je gajbice sa praznim i punim flasama, pa ustedeo...

Mungos, The Seca Se
Doctor Wu Doctor Wu 22:54 03.04.2008

Re: BBC, sramno

pa, radio covek. pre nego sto je postao "oslobodilac" bio je zidarski pomocnik u kantonu jura, u svajcarskoj.
G r o f G r o f 22:08 03.04.2008

potezi

Svet je oduvek takav bio.
Najlakše je kukati na medjunarodnu zajednicu i nasladjivati se samosažaljenjem..
Pometni povlače najoptimalnije poteze za date okolnosti i za sebe izvlače korist.
Od naših poteza zaboli me glava.

Uostalom, bilo bi nam bolje da sredimo stanje u svojim sudovima, pa onda kritikujemo medjunarodne.
Ko je imao priliku da se sretne sa njima, jako dobro zna o čemu pričam.

Iskreno mislim da Haradini jest kriv ali Albanci su se opet pokazali kao veći igrači od nas.
Pa kukajmo i dalje........
Eugenija Eugenija 23:21 03.04.2008

Re: potezi

G r o f
Svet je oduvek takav bio.Najlakše je kukati na medjunarodnu zajednicu i nasladjivati se samosažaljenjem..Pometni povlače najoptimalnije poteze za date okolnosti i za sebe izvlače korist.Od naših poteza zaboli me glava.Uostalom, bilo bi nam bolje da sredimo stanje u svojim sudovima, pa onda kritikujemo medjunarodne.Ko je imao priliku da se sretne sa njima, jako dobro zna o čemu pričam. Iskreno mislim da Haradini jest kriv ali Albanci su se opet pokazali kao veći igrači od nas.Pa kukajmo i dalje........

Iluzija je verovati da postoji pravda. Jos se niko nije ogresio na tu svetu crtu istine preko koje se ne bi smelo prelaziti pa ni dzinovska organizacija UN. Bice da je neke sile zato i zaobilaze. Istina je da po rabinskoj izreci postoje TRI istine, MOJA, TVOJA i ona PRAVA. Nesto mora da je usledilo ovakvoj presudi i mi samo o tome mozemo da nagadjamo. A mozemo i da predpostavimo da, na primer, nije podneseno dovoljno dokaza. Ko je tome kriv? Bice da su krivi skrivaci istine. Ko su oni? I to je pitanje na koje mozemo odgovarati nagadjanjima. Samo mracni umovi mogu da plase i zastrasuju nekakvim komlepksnim teorijama dok stvar moze da bude veoma jednostavna. Srbija nikada nije imala nameru da sradjuje sa Hagom, Hag je bio i ostao poslednja rupa na svirali. Ta rupa je bumerang. Jaci igraci podnose i jace dokaze, oni slabiji i lenji misle kako ce tvrdnje same po sebi biti jasne. A sud ko sud, trazi cvrste dokaze.
Ovde se javlja bezbroj pitanja. Kako je jedan barski bodygard Haradinaj mogao da postane ''Premijer'' dok Kosovo jos niko nije ni video kao ''nezavisno''? Protivteza ovom pitanju moze biti i pitanje kako su neke sudije u nasim sudovima uopste dosle do pozicije koju zauzimaju i u kakvom nam je stanju sopstveno sudstvo.
Moj licni stav je da u pravosudju u globali nesto debelo ne stima. U nasem tek ne stima i po tom pitanju bi neko trebao dobro da se pokrije po usima i da se stidi. Kako zivimo u epohi bez ideologije nama preostaje jedino da se nadamo u sopstvenog andjela cuvara.
Eugenija Eugenija 23:32 03.04.2008

Re: potezi

Jos se niko nije ogresio na tu svetu crtu istine preko koje se ne bi smelo prelaziti pa ni dzinovska organizacija UN.

Izvinjavam se, ovde je trebalo da stoji da ne postoji taj ko se nije ogresio...
nsarski nsarski 23:33 03.04.2008

Re: potezi

A sud ko sud, trazi cvrste dokaze.

Evo sta o tome kaze danasnji NYTimes:
Sud u Hagu kaze da su se Ujedinjene Nacije i vlade Zapadnih zemalja izvrnule naopacke kako bi sprecile njegovo [Haradinajevo] kaznjavanje, i da je oreol njegove [Haradinajeve] nedodirljivosti poplasio i rasterao svedoke.

Ne bih rekao da su oni u Hagu trazili bilo kakve dokaze. Ne samo to - oni su prosto rekli da su UN i vlade Zapada izvrsile na njih pritisak i da je presuda donesena pod tim pritiskom. Dokazi, svedoci, cinjuenice - to sve nije bitno. Jos ako nam pomiluju Seselija kao ustupak, eto nama radosti velike.

Za one koji prate fudbal - ovo je kao kad los sudija dosudi pogresno penal. Pa onda, da bi nadoknadio, dosudi penal za suprotnu stranu (opet nepostojeci). Jedino sto u zivotu dva minusa ne cine plus: meni si zgresio, tebi sam zgresio, zivot je lep. To tako ne radi.
mixmasterche mixmasterche 23:59 03.04.2008

Re: potezi

G r o f
Svet je oduvek takav bio.
Najlakše je kukati na medjunarodnu zajednicu i nasladjivati se samosažaljenjem..
Pometni povlače najoptimalnije poteze za date okolnosti i za sebe izvlače korist.
Od naših poteza zaboli me glava.

Uostalom, bilo bi nam bolje da sredimo stanje u svojim sudovima, pa onda kritikujemo medjunarodne.
Ko je imao priliku da se sretne sa njima, jako dobro zna o čemu pričam.

Iskreno mislim da Haradini jest kriv ali Albanci su se opet pokazali kao veći igrači od nas.
Pa kukajmo i dalje........



Nije taj tribunal osnovan da bi ispravio svet, i niko nema tu iluziju, vec da bi pruzio satisfakciju zrtvama krvavog gradjanskog rata. To je bar zvanican razlog. Vreme je pokazalo, mada su mnogi znali i odmah po osnivanju, da je to politicki sud kome je osnovna uloga da pruzi pravnu podlogu falsifikovanju novije istorije Balkana. Nema veceg dokaza od toga da je Haradinaju dozvoljeno da se za ovako teska dela koja mu se stavljaju na teret brani sa slobode, i da mu se jos dozvoljava politicki angazman. Mi kao drzava smo ucinili dovoljno pruzajuci dokaze koji potvrdjuju njegovu krivicu, ali svedoke nismo mogli da stitimo, jer jednostavno nismo vise na Kosovu. I mozemo mi da sredjujemo stanje u sudovima koliko god bi Grof to zeleo, ali za ove zlocine nikakve kazne nece biti, jer nase zrtve za njih ne vrede nista.
doktorka doktorka 00:22 04.04.2008

Re: potezi

G r o f
Svet je oduvek takav bio.Najlakše je kukati na medjunarodnu zajednicu i nasladjivati se samosažaljenjem..Pometni povlače najoptimalnije poteze za date okolnosti i za sebe izvlače korist.Od naših poteza zaboli me glava.Uostalom, bilo bi nam bolje da sredimo stanje u svojim sudovima, pa onda kritikujemo medjunarodne.Ko je imao priliku da se sretne sa njima, jako dobro zna o čemu pričam. Iskreno mislim da Haradini jest kriv ali Albanci su se opet pokazali kao veći igrači od nas.Pa kukajmo i dalje........

apsolutno se slazem . prvo , nash odnos prema zlocinima i zlocincima smo pokazali kako skrivanjem ratnih zlocinaca i nepriznavanjem srebrenice, tako i prilikom sahrane slobodana milosevica . umalo ga nismo sahranili u aleji velikana. zatim seselj nosilac liste srs ?! a da ne govorimo o nasem sudstvu . setite se samo presude skorpionima za trnovo. samo da vas podsetim:" Pero Petrašević, koji je priznao zločin, dobio je 13 godina, dok je Aleksandar Medić osuđen na pet godina Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe jer prema odluci sudskog veća nije bilo dokaza da je sa umišljajem izvršio zločin . A onda , setite se sudjenja ubicama Zorana Dindjica ,kada je ubijen zasticeni svedok vukojevic ,i svedok Kujo Kriještoraci , jedini koji je video nekog od optuženih. I nikom nista.
stefan.vizantin stefan.vizantin 03:14 04.04.2008

Re: potezi

apsolutno se slazem . prvo , nash odnos prema zlocinima i zlocincima smo pokazali kako skrivanjem ratnih zlocinaca i nepriznavanjem srebrenice, tako i prilikom sahrane slobodana milosevica . umalo ga nismo sahranili u aleji velikana. zatim seselj nosilac liste srs ?! a da ne govorimo o nasem sudstvu . setite se samo presude skorpionima za trnovo. samo da vas podsetim:" Pero Petrašević, koji je priznao zločin, dobio je 13 godina, dok je Aleksandar Medić osuđen na pet godina Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe jer prema odluci sudskog veća nije bilo dokaza da je sa umišljajem izvršio zločin . A onda , setite se sudjenja ubicama Zorana Dindjica ,kada je ubijen zasticeni svedok vukojevic ,i svedok Kujo Kriještoraci , jedini koji je video nekog od optuženih. I nikom nista.

ovo nije normalna drzava. to stoji. ljudima je apsolutno ok da potkupe sudiju, policajca pa sto onda i ne bi mislili da su ratni zlocinci heroji. oni u Hagu nemaju veze sa pravom. to takodje stoji. sta nam je ciniti? sa nasledjem pokojnog Milosevica moramo da se izborimo, kad tad. sa Haradinajem (Oricem i ako ima slicnih) mogu samo da spekulisem jer sta mozemo da uradimo ali se to nece desiti (posto nismo normalna drzava). kad se ovakve stvari cine (nema pravde za zrtve) nema drugog od primene Titove metode sklanjanja politickih protivnika (ustase, cetnici etc.) koji ti nisu dostupni-dobro placene i dobro obucene ubice (uostalom to je i gospodin Haradinaj cinio sa svedocima optuzbe). ali to se nece desiti jer ova nasa sluzba bezbednosti cuva lokalne krimose umesto da stiti interese drzave (u cijem vrhu je opet izvestan broj krimosa).
Dolybell Dolybell 04:50 04.04.2008

Re: potezi

Iskreno mislim da Haradini jest kriv ali Albanci su se opet pokazali kao veći igrači od nas.
Pa kukajmo i dalje....


Upravo sam naišla na pravi komentar.
Oni su znali i znaju šta hoće i šta im je cilj, postići će ga sigurno.
Ne treba im mnogo da ga postignu 100%.
Mi nismo još otkrili ni šta hoćemo, ni šta nećemo,
ni koji nam je cilj; a nećemo, bojim se ni posle 11. maja to znati.
Dok se sav svet kreće u nekom smeru, mi se vrtimo u krug
sami sa sobom, od čega smo dobili takvu vrtoglavicu,
da delujemo kao grogirani bokseri, koji udaraju gde
stignu, bez ikakvog smisla i rezona.
Ceo svet nam je kriv. Mi nismo krivi ni za šta.
Kako neko može da nam pomogne kad niko
ne zna šta nam je, takav slučaj još niko nije imao.
Sami sa sobom ne znamo šta hoćemo a ne šta bi sa drugima.
Sami sebi podmećemo nogu i klipove među točkove.
Hteli smo sve a bojim se da ćemo ostati bez ičega.
schweppes schweppes 08:17 04.04.2008

Re: potezi

Dolybell
Iskreno mislim da Haradini jest kriv ali Albanci su se opet pokazali kao veći igrači od nas.Pa kukajmo i dalje....Upravo sam naišla na pravi komentar.Oni su znali i znaju šta hoće i šta im je cilj, postići će ga sigurno.


Koliko mogu da primetim navodi "Albanci su se pokazali kao veći igrači od nas", "oni znaju šta hoće"... upravo opravdavaju postupke ne priznavanja vlastitih zločina, afirmišu najgrublji teror na sopstvenim gradjanima koji su bili potencijalni svedoci, relativizuju potpuni fijasko medjunarodnih pravnih institucija ... Neobično mi je da to navodite kao osobine "dobrih igrača". Kakvom bi ste ocenili tu vrstu "igre" da je nekim slučajem sprovodjena u Srbiji.
Šta Grofe znači to "kukajmo i dalje"? Trebalo bi da bude poziv da se ne kuka, da se nešto uradi? Šta? Sugerišete Kosovski recept. Hoćemo li da pobijemo sve potencijalne svedoke Srpskih zločina? Hoćemo li da proteramo sve NVO koje su se doslednije od samih Albanaca zalagale za nezavisno kosovo i afirmisale neprincipijelne stavove prema stranama u sukobu? Šta to vi nama Grofe sugerišete?
Eugenija Eugenija 08:33 04.04.2008

Re: potezi

Ne bih rekao da su oni u Hagu trazili bilo kakve dokaze. Ne samo to - oni su prosto rekli da su UN i vlade Zapada izvrsile na njih pritisak i da je presuda donesena pod tim pritiskom. Dokazi, svedoci, cinjuenice - to sve nije bitno. Jos ako nam pomiluju Seselija kao ustupak, eto nama radosti velike.

Mi mozemo jedino da polazimo od onoga sto je zvanicno saopstenje suda.
Sto se dokaza i cinjenica tice to ''nije bitno'' bas kao pred srpskim sudovima u unutrasnjosti.
Imate primera da sudije, predsednici suda ucestvuju u obstrukciji postupaka jer su zato placeni (?!), da oni cak obstrukcije i iniciraju u dogovoru sa optuzenim, da predsednici suda podnose lazne izvestaje o predmetima. Sto se toga tice pravnici ovoga sveta su mnogo slicni. Nasi vajni pravnici tek nemaju pravo glasa kada su u pitanju presude poput ove. Do sada nisu kaznili ni najsvirepije ubice, ubice Premijera Zorana Djindjica, ubice sa Ibarske magistrale, ratne zlocince, ubice novinara.... privredne kriminalce.....O sitnim gradskim parnicama da i ne govorim sve je to za gadjenje.
Licno osudjujem ovakvu presudu ali nemam dovoljno uvida u to sta je tome usledilo. Ma sta je, odvratno je. Opet ponavljam, mi mozemo samo da nagadjamo. Posmatrajuci pravnicki svet u celini ja mogu samo da konstatujem da je sve poremeceno, da su vrednosti otisle duboko u propast. Sta ja tu kao mali gradjanin mogu? Pa mogu samo da molim i verujem u svog andjela cuvara da me on sacuva od institucija zvane ''sud''. Jer ako one budu delile satisfakciju zrtvama, tesko njima, odnosno nama jer smo svi mi zrtva pravnicke poremecenosti.
Turnesol Turnesol 09:56 04.04.2008

Re: potezi

doktorka
G r o f
Svet je oduvek takav bio.Najlakše je kukati na medjunarodnu zajednicu i nasladjivati se samosažaljenjem..Pometni povlače najoptimalnije poteze za date okolnosti i za sebe izvlače korist.Od naših poteza zaboli me glava.Uostalom, bilo bi nam bolje da sredimo stanje u svojim sudovima, pa onda kritikujemo medjunarodne.Ko je imao priliku da se sretne sa njima, jako dobro zna o čemu pričam. Iskreno mislim da Haradini jest kriv ali Albanci su se opet pokazali kao veći igrači od nas.Pa kukajmo i dalje........

apsolutno se slazem . prvo , nash odnos prema zlocinima i zlocincima smo pokazali kako skrivanjem ratnih zlocinaca i nepriznavanjem srebrenice, tako i prilikom sahrane slobodana milosevica . umalo ga nismo sahranili u aleji velikana. zatim seselj nosilac liste srs ?! a da ne govorimo o nasem sudstvu . setite se samo presude skorpionima za trnovo. samo da vas podsetim:" Pero Petrašević, koji je priznao zločin, dobio je 13 godina, dok je Aleksandar Medić osuđen na pet godina Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe jer prema odluci sudskog veća nije bilo dokaza da je sa umišljajem izvršio zločin . A onda , setite se sudjenja ubicama Zorana Dindjica ,kada je ubijen zasticeni svedok vukojevic ,i svedok Kujo Kriještoraci , jedini koji je video nekog od optuženih. I nikom nista.


Djindjiceve ubice su ipak osudjene. O cemu vi pricate? Ciji odnos prema zlocinima? Koji to mi? Ja poludim kad mi neko prica ovakve stvari! Gospodjo, ja sam kao i 90 procenata ljudi koje poznajem pruzao svaki moguci otpor Milosevicu, ratu i zlocincima. Kao Srbin koji veruje u demokratiju. Srbija je jedina od zemalja zahvacenih ratom imala snazan opozicioni pokret dok su hrvatski, muslimanski i albanski politicari jednodusno aminovali politike nacionalne iskljucivosti i proterivanja. Dosta je vise bilo tog obmanjivanja!
G r o f G r o f 10:26 04.04.2008

Re: potezi

Šta to vi nama Grofe sugerišete?


Mi šah igramo srcem. To je naš problem.
Damo protivniku sve figure fore i tučemo ga tablom.
Naravno, sa svakog takmičenja smo diskfalikovani.

Najsmešnije je to, što je u ovoj zamlji herojstvo, igrati šah srcem.
Sudbina će se umoriti od nameštanja situacija za dobre poteze, koje mi ne povlačimo.
schweppes schweppes 12:00 04.04.2008

Re: potezi

G r o f
Šta to vi nama Grofe sugerišete?Mi šah igramo srcem. To je naš problem.Damo protivniku sve figure fore i tučemo ga tablom.Naravno, sa svakog takmičenja smo diskfalikovani.Najsmešnije je to, što je u ovoj zamlji herojstvo, igrati šah srcem.Sudbina će se umoriti od nameštanja situacija za dobre poteze, koje mi ne povlačimo.

Grofe, mi jesmo igrači koji igraju srcem, protivnika tuku tablom. Sa druge strane su profesionalci, Tači, Haradinaj..., koji posle masakra rasprodaju organe žrtava i namaknu neku kintu za oružje i lobiranje američkih kongresmena. To sa njihove strane jeste korišćenje situacije i povlačenje dobrih poteza. Ja sam uznemiren pomišlju da i medjunarodna zajednica to tretira kao legitimna sredstva, kao dobre poteze... Iskreno, drago mi je što u svom našem ludilu nismo uspeli da pronadjemo dovoljno pragmatičnog duha pa da se njim još i okoristimo. Raduje me što zbog ludila patimo. Nadam se da ćemo svoje šanse stvarati na neki od prihvatljivih i konstruktivnih načina.
Dolybell Dolybell 15:08 04.04.2008

Re: potezi

svedok Kujo Kriještoraci , jedini koji je video nekog od optuženih. I nikom nista.


Njega je istraga stavila ad acta.
doktorka doktorka 15:22 04.04.2008

Re: potezi

Turnesol
doktorka
G r o f

Djindjiceve ubice su ipak osudjene. O cemu vi pricate? Ciji odnos prema zlocinima? Koji to mi? Ja poludim kad mi neko prica ovakve stvari! Gospodjo, ja sam kao i 90 procenata ljudi koje poznajem pruzao svaki moguci otpor Milosevicu, ratu i zlocincima. Kao Srbin koji veruje u demokratiju. Srbija je jedina od zemalja zahvacenih ratom imala snazan opozicioni pokret dok su hrvatski, muslimanski i albanski politicari jednodusno aminovali politike nacionalne iskljucivosti i proterivanja. Dosta je vise bilo tog obmanjivanja!

Posto vidim da imate problem da shvatite , evo vem link pa pogledajte ,ako vas zaista zanima da saznate, mada sumnjam cim do sada to niste uradili .http://www.youtube.com/results?search_query=ubistvo+zorana+djindjica&search_type=
Ovo , pruzanje otpora Milosevicu , pa kako da Vam kazem i Velja Ilic je 5 . oktobra rusio Milosevica , a sada je njegova stranka u koaliciji sa SRS , ciji nosilac liste je Vojislav Seselj. Isti slucaj je i sa Kostunicom. Osim toga, vlast koju izaberu gradjani i gradjanke ( vecina) Srbije, u nase ime donosi zakone, pravi Ustav , pregovara i dogovara se , predstavlja nas u svetu , tj vodi ne samo unutrasnju nego i medjunarodnu politiku . Naglasavam , ovlastili smo je da to radi , na, navodno , demokratskim izborima. A to sto se ja protivim takvoj politici , i ne spadam u tu vecinu koja je tako izabrala, apsolutno nikoga ne zanima. Kad su nam uvedene sankicje , one nisu vazile samo za vlast , nego za sve gradjane i gradanke Srbije, tj i za one koji su glasali za Milosevica, i za one koji nisu glasali.
I Na kraju , dokle god Vama bude muka od preuzimanja dela odgovornosti na sebe , Srbija ce biti ovakava kakva jeste, kloaka Evrope.
Dolybell Dolybell 15:50 04.04.2008

Re: potezi

Koliko mogu da primetim navodi "Albanci su se pokazali kao veći igrači od nas", "oni znaju šta hoće"... upravo opravdavaju postupke ne priznavanja vlastitih zločina, afirmišu najgrublji teror na sopstvenim gradjanima koji su bili potencijalni svedoci, relativizuju potpuni fijasko medjunarodnih pravnih institucija ... Neobično mi je da to navodite kao osobine "dobrih igrača". Kakvom bi ste ocenili tu vrstu "igre" da je nekim slučajem sprovodjena u Srb


Da mislim da je to tačno.
Da su znali šta hoće, znali su i to su i postigli.
Pitam se KO IM JE TO OMOGUĆIO? Da ih nisu
na Kosovo naseljavali Italijani, Amerikanci, i ostali?
(Mislim posle II sv rata.)
Srbi nisu mogli da se vrate, iz bezbednosnih razloga?!
Šta je Albancima UDB-a radila, to još niko tačno ne zna,
zato nisu ni smeli da Srbima dozvole povratak.
Granica sa Albanijom skoro da i nije postojala.
Srbi su to znali, i naravno ne bi se posle toga ni lud niko vratio.
Oni koji su tada ostali, doživeli su to što su doživeli.
Ko živ - ko mrtav.

A to što je Kosovo dobilo nazad svog velikog zločinca,
(jer "neobično" nestadoše svedoci), bojim se da neće ni on dugo.
Bolje bi mu bilo da je završio u Hagu, nego što se vratio.
Mislite da će ga porodice ubijenih svedoka dočekati sa cvećem?
Rešiće to oni sami među sobom.
Nemam nameru da ih branim od samih sebe.

Nešto mi se čini da su i ovde neki zaštićeni svedoci završili u jarku,
na "neobičan" način?

Kakvi god da su "igrači", u odnosu na nas su se pokazali boljim.
Oni su više želeli Kosovo da preuzmu, nego što smo mi
želeli da ga zadržimo.
Mogu samo još da im budem zahvalna što su se zadržali samo na Kosovu,
da su hteli mogli su imati i celu Srbiju za dogledno vreme.
Samo da nisu hteli samostalnost.
Kako bi ih sprečili da se šire po celoj teritoriji Srbije?
Srbiji nije u interesu da se ovakvo Kosovo vrati pod okrilje Srbije.
(jedino ako mislite da je na neki način moguće istrebljivanje Albanaca?)




Covek u belom Covek u belom 15:55 04.04.2008

Re: potezi

Dolybell
Kakvi god da su "igrači", u odnosu na nas su se pokazali boljim.
Oni su više želeli Kosovo da preuzmu, nego što smo mi
želeli da ga zadržimo.
A meni je krivo sto oni nisu imali vise takvih ljudi kao sto ste vi, koji bi se za Kosovo borili kao vi za Srbiju, jer bi to garantovalao sigurni ostanak Kosova u okviru Srbije.
Dolybell Dolybell 19:11 04.04.2008

Re: potezi

A meni je krivo sto oni nisu imali vise takvih ljudi kao sto ste vi, koji bi se za Kosovo borili kao vi za Srbiju, jer bi to garantovalao sigurni ostanak Kosova u okviru Srbije.


Znala sam da će nekome biti krivo, ali šta da radimo,
ta se krivina ne da ispraviti.
vlada dvm vlada dvm 09:58 06.04.2008

Re: potezi

doktorka

G r o fSvet je oduvek takav bio.Najlakše je kukati na medjunarodnu zajednicu i nasladjivati se samosažaljenjem..Pometni povlače najoptimalnije poteze za date okolnosti i za sebe izvlače korist.Od naših poteza zaboli me glava.Uostalom, bilo bi nam bolje da sredimo stanje u svojim sudovima, pa onda kritikujemo medjunarodne.Ko je imao priliku da se sretne sa njima, jako dobro zna o čemu pričam. Iskreno mislim da Haradini jest kriv ali Albanci su se opet pokazali kao veći igrači od nas.Pa kukajmo i dalje........

apsolutno se slazem . prvo , nash odnos prema zlocinima i zlocincima smo pokazali kako skrivanjem ratnih zlocinaca i nepriznavanjem srebrenice, tako i prilikom sahrane slobodana milosevica . umalo ga nismo sahranili u aleji velikana. zatim seselj nosilac liste srs ?! a da ne govorimo o nasem sudstvu . setite se samo presude skorpionima za trnovo. samo da vas podsetim:" Pero Petrašević, koji je priznao zločin, dobio je 13 godina, dok je Aleksandar Medić osuđen na pet godina Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe jer prema odluci sudskog veća nije bilo dokaza da je sa umišljajem izvršio zločin . A onda , setite se sudjenja ubicama Zorana Dindjica ,kada je ubijen zasticeni svedok vukojevic ,i svedok Kujo Kriještoraci , jedini koji je video nekog od optuženih. I nikom nista.


Pa, valjda bi medjunarodni sud u Hagu, trebalo da bude bolji od ovih nasih, zar ne? Ali nije! Kanda je i gori!!! Cudna je ta Vasa ravnoteza: ako smo mi zabrljali sve ovo, onda je u redu da Haradinaj bude oslobodjen!
doktorka doktorka 17:14 07.04.2008

Re: potezi

vlada dvm


Pa, valjda bi medjunarodni sud u Hagu, trebalo da bude bolji od ovih nasih, zar ne? Ali nije! Kanda je i gori!!! Cudna je ta Vasa ravnoteza: ako smo mi zabrljali sve ovo, onda je u redu da Haradinaj bude oslobodjen!

zabrljali? vi mislite da su nam se ratni zlocinci negde zaturili jer ih nismo pazljivo cuvali?
poenta je da je otuzno da se bunimo ,a da pri tome cuvamo ratne zlocince, da je seselj nosilac liste srs , i da ds bi pristala i na koalicuju sa ovima

Sofroniye Sofroniye 22:11 03.04.2008

Vrlo prosto

Cilj Amerike i EU nije da Srbija udje u EU vec da ostane izolovana. U crnjoj varijanti mislim da se ide na novi rat na Balkanu.
Solomon Solomon 22:15 03.04.2008

Re: Vrlo prosto

Sofroniye
Cilj Amerike i EU nije da Srbija udje u EU vec da ostane izolovana. U crnjoj varijanti mislim da se ide na novi rat na Balkanu.


Ne lupaj.
ivana23 ivana23 22:38 03.04.2008

Re: Vrlo prosto

Solomon
Ne lupaj.

A ti se pristojno izrazavaj.
gradicevic gradicevic 22:43 03.04.2008

Re: Vrlo prosto

Cilj Amerike i EU nije da Srbija udje u EU vec da ostane izolovana.


Licno mislim da im je potpuno svejedno. Njihov glavni cilj, je postavljanje demarkacione linije prema Rusiji. Oni su taj cilj prakticno vec postigli. Pogledajte malo linija Grcka-Turska-Bugarska-Rumunija-Madjarska-I dalje na sever, pa to je prakticno granica Rusije. Srbija okruzena zemljama EU i NATO, prakticno je nebitna. Takodje Srbija sa svojim beznacajnim vojnim potencijalom, je bezopasna. Mislim da novi rat na ovom prostoru, im moze predstavljati
problem, u koji nisu spremni da ulaze. Njima treba jos samo Ukraina, i to je kraj.
Trenutno stanje je takvo, svidelo se to nama ili ne. Srbija je svoju sansu prokockala jos 90'-ih, kada je bila potencijalni prostor za "prikradanje" granici Rusije. Sva kasnija desavanja, samo su refleks na tadasnju katastrofalnu politiku. Bojim se da nema mnogo alternative. Prihvati sve, cak i neke ponizavajuce uslove ako hoces u EU jer si nebitan, dozvoli Rusima da postave neke svoje vojne baze u Srbiji i tako donekle postani bitan, il budi "satro" neutralan pa koketiraj sa obema stranama i postani malcice vise bitan. EU i MZ nam oslobadjanjem Haradinaja samo malo grubo pokazuje gde nam je mesto.
Voleo bih da gresim, al se bojim da ovakva analiza nije potpuno bez pameti.
P.S. Moze i cetvrto ali nisam siguran da ovde ima dovoljno pameti da se to uradi. Dovedi zapadne firme da ovde prave svoju robu koju ce preko povoljnih srpskih trgovinskih ugovora sa Rusijom, tamo izvoziti, pa te boli uvo za sve njih.
Solomon Solomon 00:06 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

A ti se pristojno izrazavaj.


Zbog komentara poput
Cilj Amerike i EU nije da Srbija udje u EU vec da ostane izolovana. U crnjoj varijanti mislim da se ide na novi rat na Balkanu.

sam izgubio mladost.
Ovakvi komentari su bazirani na ksenofobiju, dezinformirant i potporeni dozom patetike; sta vise ovakve teorije sluze da Srbiju samo jos vise odvrate od bilo kakvog napretka.
Muka mi je od ovakvih gluposti i resio sam odavno da ih sasecem u korenu. Pri tom, totalno se pristojno izrazavam.

Svi se slazemo (pa cak i Karla Del Ponte) da je danasnja presuda nepravedna, medjutim ne treba sada taloziti svakve gluposti i bezumne teorije i predrasude na ovu cinjenicu.
Markonio Markonio 01:18 04.04.2008

Re: Vrlo prosto


Zbog komentara poput
Cilj Amerike i EU nije da Srbija udje u EU vec da ostane izolovana. U crnjoj varijanti mislim da se ide na novi rat na Balkanu.

sam izgubio mladost.
Ovakvi komentari su bazirani na ksenofobiju, dezinformirant i potporeni dozom patetike; sta vise ovakve teorije sluze da Srbiju samo jos vise odvrate od bilo kakvog napretka.
Muka mi je od ovakvih gluposti i resio sam odavno da ih sasecem u korenu. Pri tom, totalno se pristojno izrazavam.

Svi se slazemo (pa cak i Karla Del Ponte) da je danasnja presuda nepravedna, medjutim ne treba sada taloziti svakve gluposti i bezumne teorije i predrasude na ovu cinjenicu.


U potpunosti se slazem, samo bih Vas malo ispravio: niste izgubili mladost zbog komentara vec zbog dogadjanja. Mozda Vam sa stanovista modernog coveka deluje bezumno i glupo predvidjanje nekog novog rata (svi smo manje vise takvi), ali pitajte svoje roditelje da li su oni mogli i da sanjaju 80-ih sta ce se desavati 90-ih? Da li ste Vi mogli da sanjate da ce nas bombardovati '99? A posto se istorija ponavlja, mislim da svakako treba da budemo oprezni.
Pomenuli ste ksenofobiju, dezinformisanost i patetiku: zar to nije nasa svakodnevnica? Zasto delujete iznenadjeno? Ksenofobija? Pa svi narodi gaje izvesnu dozu ksenofobije, u svaku naciju je ugradjena ksenofobija kao najprimitivniji nacin deklarisanja nacionalnog identiteta. Nismo mi ni gori niti bolji od nasih suseda i ostalih. Da ne spominjem zapadne demokratije, gde je ksenofobija itekako prisutna ili islamske zemlje u kojima je ksenofobija imperativ.
Dezinformisanost? Gde cete bolje informacije od ove danasnje. Oslobodjen je ubica. Aminovana je jedna zlocinacka biografija od strane nasih "neprijatelja" isto kao sto je ukaljana biografija intelektualca od strane nasih prijatelja. Premijer ubica sa osnovnom skolom je danas promovisan u ikonu separatista, dok je nas premijer filozof tri metra ispod zemlje.
Postavlja se pitanje: sta dalje? Ja, recimo, vise nemam nikakvih argumenata kada pricam sa nekim iz svoje okoline u vezi evropskih tendencija. Ostala je samo gola zelja. I verovatno pusta. Vezali su nam ruke, jedino sto bi mogli da uradimo to je da budemo isto tako pateticni i da klecimo po zrnevlju i molimo za oprostaj. A to niko nece uraditi. Na kraju cemo biti kao u prici o majmunu koji je stalno podizao kamen ispod koga se nalazila zmija i iznova i iznova je padao u nesvest. Samo sto ispod naseg kamena nije zmija, vec ogledalo.
doktorka doktorka 01:47 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

Sofroniye
Cilj Amerike i EU nije da Srbija udje u EU vec da ostane izolovana. U crnjoj varijanti mislim da se ide na novi rat na Balkanu.

znate sta , ne treba mi da razmisljamo o ciljevima amerike, evrope, rusije, kine i td , nego o nasim ciljevima koje je realno ostvariti ,a da nam svima bude dobro. sta je meni najstrasnije , sto mi od 2003 . nismo se pomakli ni pedalj napred . pri tome, problem kosova nije resen u nashu korist . koji je nas ucinak do sada? zapad nam je kriv? pa kako zapad , kad mnogi ovde tvrde da je bezveze da ulazimo u eu , da mozemo mi bez zapada? znaci zapad ne moze nikako biti kriv. ko je onda? ozbiljno pitam.
stefan.vizantin stefan.vizantin 03:17 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

znate sta , ne treba mi da razmisljamo o ciljevima amerike, evrope, rusije, kine i td , nego o nasim ciljevima koje je realno ostvariti ,a da nam svima bude dobro. sta je meni najstrasnije , sto mi od 2003 . nismo se pomakli ni pedalj napred . pri tome, problem kosova nije resen u nashu korist . koji je nas ucinak do sada? zapad nam je kriv? pa kako zapad , kad mnogi ovde tvrde da je bezveze da ulazimo u eu , da mozemo mi bez zapada? znaci zapad ne moze nikako biti kriv. ko je onda? ozbiljno pitam.

prvo da pocistimo svoje dvoriste. apsolutno. a onda da se okrenemo nasem prijatelju Haradinaju i slicnim. oni nam duguju nesto. ne treba im dozvoliti da prodju bez isplate.
milosib milosib 08:17 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

doktorka

zapad nam je kriv? pa kako zapad , kad mnogi ovde tvrde da je bezveze da ulazimo u eu , da mozemo mi bez zapada? znaci zapad ne moze nikako biti kriv. ko je onda? ozbiljno pitam.

O doktorka, zastanite bar trenutak i procitajte sta ste napisali. Molim vas da vise ne pisete besmislice.

Kakve uticaj ima necega sto ce se mozda desiti u buducnosti, nas ulazak u EU, sa tim sto se vec dogodilo (bombardovanje od strane najmocnijih zemalja zapada i otimanje dela srpske teritorije)?
milosib milosib 08:24 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

stefan.vizantin
prvo da pocistimo svoje dvoriste. apsolutno. a onda da se okrenemo nasem prijatelju Haradinaju i slicnim. oni nam duguju nesto. ne treba im dozvoliti da prodju bez isplate.

Dokle ljudi vise? Pa ako je ko pocistio svoje dvoriste onda su to Srbi. Isporucili smo stotinjak i sami osudili mozda i vise od hiljadu zlocinaca.

Vidim kako su prosli ostali, oslobodjeni Oric, Haradinaj... , a imamo pisana priznanja da su cinili zlocine. Nijedan Albanac od 1999.g. nije odgovarao za zlocine prema Srbima, a vidimo i da nije trebalo jer izgleda da nisu krivi.




schweppes schweppes 08:32 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

doktorka

pri tome, problem kosova nije resen u nashu korist . koji je nas ucinak do sada? zapad nam je kriv?


Doktorka, na koga referirate kada kažete MI, NAS, NAŠA KORIST? S obzirom na činjenicu da pod raznim nickovima i na raznim blogovima več više od dve godine žustro zastupate tezu o koristi od proglašenja nezavisnog Kosova, taj slučaj jeste rešen u VAŠU korist.
Dalje, pitanje odgovornosti zapada za dogadjanja u Srbiji je ogromno. Na klipu (videti u komentarima) i sam ZDJ govori o njihovoj ulozi, o njihovoj aroganciji, o njihovom političkom uticaju i ponašanju "kao da su šefovi političkih stranaka".... Zar vam primer Haradinaj nije potpuno očigledna demonstracija "odgovornosti zapada". Zar posle takvog poteza ne očekuju da će isporučivanje Mladića biti mnogo teže (a bez toga nama nema EU)? Zar sama EU nije pravila dilove i skrivala Karadžića i Mladića. Zar mi nismo njihova prćija? Zar vi niste, kroz svoje politikantsko angažovanje na blogu, deo tog cirkusa, možda čak i nesvesni svoje uloge?
mariopan mariopan 15:24 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

Sofroniye
Cilj Amerike i EU nije da Srbija udje u EU vec da ostane izolovana. U crnjoj varijanti mislim da se ide na novi rat na Balkanu.

Tacno. Nije gotovo , samo naivni misle da je to sve gtotovo. Ima jos Srbije za rasparcavanje.
strog_ali_pravedan strog_ali_pravedan 17:02 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

Cilj Amerike i EU nije da Srbija udje u EU vec da ostane izolovana. U crnjoj varijanti mislim da se ide na novi rat na Balkanu.


Pismo Vilija Vimera, tadasnjeg potpredsednika Parlamentarne skupstine OEBS, upuceno 2. maja 2000. tadasnjem nemačkom kancelaru Gerhardu Srederu:

http://www.nspm.org.yu/PrenetiTekstovi/arhivanspm/2008_vimer1.htm

Vec sam pitao Jelenu Milic da li je ovo pismo autenticno i njeno misljenje o istom ali nisam dobio odgovor.

Mozda ovde ima nekih koji vise znaju.

Samo mi molim vas nemojte reci da je to bilo za vreme Slobe kad vidimo kakvo je ponasanje medj. zajednice svih ovih godina pa i ovo sto je tema ovog bloga.

Hvala
doktorka doktorka 17:02 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

milosib

doktorkazapad nam je kriv? pa kako zapad , kad mnogi ovde tvrde da je bezveze da ulazimo u eu , da mozemo mi bez zapada? znaci zapad ne moze nikako biti kriv. ko je onda? ozbiljno pitam.O doktorka, zastanite bar trenutak i procitajte sta ste napisali. Molim vas da vise ne pisete besmislice.Kakve uticaj ima necega sto ce se mozda desiti u buducnosti, nas ulazak u EU, sa tim sto se vec dogodilo (bombardovanje od strane najmocnijih zemalja zapada i otimanje dela srpske teritorije)?


sto se tice otimanja srpeke teritorije, nemacki ambasador nam je lepo nagovestio sta moze da nas snadje zbog takvog argumenta. sto se tice bombardovanja, evo ako vas zanima:
http://www.b92.net/specijal/strogo_poverljivo/index.php
milosib milosib 17:48 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

doktorka

milosibdoktorkazapad nam je kriv? pa kako zapad , kad mnogi ovde tvrde da je bezveze da ulazimo u eu , da mozemo mi bez zapada? znaci zapad ne moze nikako biti kriv. ko je onda? ozbiljno pitam.O doktorka, zastanite bar trenutak i procitajte sta ste napisali. Molim vas da vise ne pisete besmislice.Kakve uticaj ima necega sto ce se mozda desiti u buducnosti, nas ulazak u EU, sa tim sto se vec dogodilo (bombardovanje od strane najmocnijih zemalja zapada i otimanje dela srpske teritorije)? sto se tice otimanja srpeke teritorije, nemacki ambasador nam je lepo nagovestio sta moze da nas snadje zbog takvog argumenta. sto se tice bombardovanja, evo ako vas zanima: http://www.b92.net/specijal/strogo_poverljivo/index.php

Divan primer demokratskog ponašanja. Kaži nešto protiv mene i dobićeš po nosu.

To da Nemac bombarduje i preti Srbiji nije ništa novo u našoj istoriji. Usput rasparča i podeli Srbiju svojim pomagačima. Kada malo bolje razmislim uvek je bilo i domaćih likova koji su to podržavali i pomagali im u tome.
mariopan mariopan 17:52 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

strog_ali_pravedan
Cilj Amerike i EU nije da Srbija udje u EU vec da ostane izolovana. U crnjoj varijanti mislim da se ide na novi rat na Balkanu.


Pismo Vilija Vimera, tadasnjeg potpredsednika Parlamentarne skupstine OEBS, upuceno 2. maja 2000. tadasnjem nemačkom kancelaru Gerhardu Srederu:

http://www.nspm.org.yu/PrenetiTekstovi/arhivanspm/2008_vimer1.htm

Vec sam pitao Jelenu Milic da li je ovo pismo autenticno i njeno misljenje o istom ali nisam dobio odgovor.

Mozda ovde ima nekih koji vise znaju.

Samo mi molim vas nemojte reci da je to bilo za vreme Slobe kad vidimo kakvo je ponasanje medj. zajednice svih ovih godina pa i ovo sto je tema ovog bloga.

Hvala

Ovo pitanje sam i ja postavila pre neki dan na drugoj temi i meni nije dosao odgovor. A to je najvaznije pitanje danas na ovoj temi. To nam govori kako su zataskane prave istine o odnosima sveta prema nama. To je cilj ove politike i postupa se tacku po tacku po tom pismu. Mi se pitamo "zasto" a ovde su odgovori za sve to "zasto"

Zagovornici "Srbije u Evropi" bi posebno mogli da ga procitaju da bi znali koliko je njihova borba za tu Evropu besmislena. Ta Evropa nas nece , ne trebamo joj , treba im unistena Srbija da bi mogli vojno da iskoriste ovaj prostor. Mi im ne trebamo , treba im prostor koji Srbija zauzima. To je odgovor za ovu presudu jer to je nagrada svima koji im pomognu da se docepaju Srbije. Da citiram samo deo:

Citat: SRBIJA ( VEROVATNO ZBOG OBEZBEDJIVANJA NESMETANOG VOJNOG PRISUSTVA SAD) TRAJNO MORA DA BUDE ISKLJUCENA IZ EVROPSKOG RAZVOJA' kraj citata.

Pocevsi od prve tacke tog pisma gde se priznavanje nezavisnog Kosva stavlja kao prvi zadatak svima do ove tacke do sada sve je postupano po tom pismu a napisano je pre 8 godina.
doktorka doktorka 18:13 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

schweppes

doktorkainace zbog ovoga " S obzirom na činjenicu da pod raznim nickovima i na raznim blogovima več više od dve godine žustro zastupate " biste morali biti banovani. Doktorka, da li je istina da ste u poslednje dve godine pod nickom KAPI i DOKTORKA na blogu B92 i nickom KAPI na blogu Zokster something zastupali i iz sveg srca promovisali tezu nezavisnog Kosova ? Ako je odgovor DA, a istina je da jeste to činili, zbog čega bi trebalo da budem banovan? Dalje, vašim tumačenjem Djindjićevih stavova u vezi sa Kosovom i pominjanjem Ahtisarijevog plana samo dodatno ilustrujete potpuno nerezonsko i površno razumevanje njegovih reči.


Recite sta je povrsno razumevanje ali prethodno procitajte knjigu Srbija u Evropi?
Ja sam cesto ovde postavljala jedan tekst , evo i sada cu , i niko nije uspeo da odgovori sta je pogresno tvrdjenje u njemu:
" Srpski zvaničnici se javno deklarišu da su protiv svakog oblika nezavisnosti Kosova, a to je ono što se apsolutno ne može prihvatiti. Što se suštinske autonomije Kosova tiče, mi smo to imali po Ustavu od 1974. godine i to u povoljnijim okolnostima, okolnostima postojanja Jugoslavije, kada je Kosovo bilo federalna jedinica i participirala direktno u saveznoj vlasti, a ne preko Srbije. Dakle, sada nema Jugoslavije, a Kosovo - iako po nazivu autonomna pokrajina - nikada nije bilo autonomija unutar Srbije: Srbija nije bila državni okvir za autonomiju Kosova nego je državni okvir bila Jugoslavija. Treće, u Srbiji se stalno ponavlja ideja o suštinskoj autonomiji, ali niko nije vidio napisana ni dva slova kako bi izgledala ta suštinska autonomija, a kako bi zapravo izgledala mi vidimo po Ustavu Srbije koji je usvojen prije nekoliko mjeseci: tamo ima posebno poglavlje o autonomnim pokrajinama, kako oni kažu - Kosovo i Metohija i Vojvodina. To je direktno prepisano iz Miloševićevog Ustava iz 1990. godine. I, konačno, pozivanje Srbije na to da je Kosovo dio teritorije Srbije i pozivanje Srbije na povelju UN-a o nepovredivosti tih granica, u ovom slučaju je potpuno neosnovano, jer kada je nastala kosovska kriza, kada je Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti 1999. na neki način internacionalizirano kosovsko pitanje i suspendovan svaki oblik vlasti Srbije, Srbija nije bila ni suverena ni međunarodno priznata država niti je imala međunarodno priznate granice. Već je, kao što znamo, do 2006. godine - kada je bio crnogorski referendum - sve od prvog decembra 1918. godine bila dio i u sastavu neke druge međunarodno priznate države sa međunarodno priznatim granicama. Dakle, moglo bi se puno tih argumenata nabrojati zbog čega jedino varijanta da Kosovo bude unutar Srbije, u sastavu Srbije, makar i samo formalno pod njenim suverenitetom, ne dolazi u obzir"

Drugim recima, o Kosovu su Srbi trebali da razmisljaju 1974 . , .pa onda pocetkom devedesetih , pa 1999 . A nije na odmet da se setimo i Rankovica. Sto se tice zvanicnog proglasenja nezavisnog Kosova, bilo je pitanje samo vremena kada ce se to dogoditi. Kazem , da se dogodilo 2001 bilo bi mnogo bolje po nas. Ne bi nam i ove godine pojeli skakavci . Ono sto mene zanima jeste , sta se uradilo da se pomogne Srbima koji su izbegli sa Kosova, i onima koji su ostali tamo ( ne mislim na ratne profitere u Kosovskoj Mitrovici ) , koliko se para potrosilo za "odbranu" Kosova , a da ne znamo gde ni kako , a krajnji ucinak nam je poznat . Ravan je nuli.
Kazezoze Kazezoze 18:27 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

strog_ali_pravedan

Pismo Vilija Vimera, tadasnjeg potpredsednika Parlamentarne skupstine OEBS, upuceno 2. maja 2000. tadasnjem nemačkom kancelaru GerharduSrederu
:http://www.nspm.org.yu/PrenetiTekstovi/arhivanspm/2008_vimer1.htm
Vec sam pitao Jelenu Milic da li je ovo pismo autenticno i njeno misljenje o istom ali nisam dobio odgovor.
Mozda ovde ima nekih koji vise znaju.
Samo mi molim vas nemojte reci da je to bilo za vreme Slobe kad vidimo kakvo je ponasanje medj. zajednice svih ovih godina pa i ovo sto je tema ovog bloga.Hvala

mozhda bi bilo pametno pitati gordanac, ona je politicharka i bolje je upoznata o verodostojnosti takvih pisama.
meni lichno izgleda kao sasvim realan scenario.
strog_ali_pravedan strog_ali_pravedan 19:10 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

Da se razumemo - ja mislim da Srbiji jeste mesto u Evropi.

Mislim da svakom nasem stanovniku (i onom iz grada i onom sa sela ) treba da je stalo da zivi ne samo po standardu (kojima je vecini na prvom mestu) vec i po pravilima koje ima EU (to vise nije zapad to je cela Evropa).
Iskorenjivanje korupcije, razvoj infrastrukture, skolstva i zdravstva treba da su svima prioritet. Koliko god mi mislili lepo o sebi daleko smo ispod standarda koji postoje.

Ali treba videti sta su nam oni namenili i sta se krije iza velikih reci - ma dodjite mi vas cekamo - i ovakvih dokumenta.

Politika Evrope prema nama je vec dugo dugo vremena - jedan korak napred, dva koraka nazad.
Ovim pritiskom na Haski tribunal (koji se i ne krije) su napravili dva velika koraka nazad.
doktorka doktorka 19:31 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

milosib

doktorkamilosibdoktorkazapad nam je kriv? pa kako zapad , kad mnogi ovde tvrde da je bezveze da ulazimo u eu , da mozemo mi bez zapada? znaci zapad ne moze nikako biti kriv. ko je onda? ozbiljno pitam.O doktorka, zastanite bar trenutak i procitajte sta ste napisali. Molim vas da vise ne pisete besmislice.Kakve uticaj ima necega sto ce se mozda desiti u buducnosti, nas ulazak u EU, sa tim sto se vec dogodilo (bombardovanje od strane najmocnijih zemalja zapada i otimanje dela srpske teritorije)? sto se tice otimanja srpeke teritorije, nemacki ambasador nam je lepo nagovestio sta moze da nas snadje zbog takvog argumenta. sto se tice bombardovanja, evo ako vas zanima: http://www.b92.net/specijal/strogo_poverljivo/index.phpDivan primer demokratskog ponašanja. Kaži nešto protiv mene i dobićeš po nosu.To da Nemac bombarduje i preti Srbiji nije ništa novo u našoj istoriji. Usput rasparča i podeli Srbiju svojim pomagačima. Kada malo bolje razmislim uvek je bilo i domaćih likova koji su to podržavali i pomagali im u tome.


naravucenije: moramo biti mnogo mudriji, da se istorija ne bi ponovila
milosib milosib 20:44 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

naravucenije: moramo biti mnogo mudriji, da se istorija ne bi ponovila

Ha, kao da smo ih nekada zvali i išta se tu pitali.
doktorka doktorka 20:54 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

milosib
naravucenije: moramo biti mnogo mudriji, da se istorija ne bi ponovilaHa, kao da smo ih nekada zvali i išta se tu pitali.

kako nismo ? posle drugog svetskog rata, jugoslaviju , pa prema tome i srbiju , je izgradila amerika. vojvodina nikada ranije nije pripadala srbiji, sada pripada. to su cinjenice.
ivana23 ivana23 21:02 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

doktorka

milosibnaravucenije: moramo biti mnogo mudriji, da se istorija ne bi ponovilaHa, kao da smo ih nekada zvali i išta se tu pitali.kako nismo ? posle drugog svetskog rata, jugoslaviju , pa prema tome i srbiju , je izgradila amerika. vojvodina nikada ranije nije pripadala srbiji, sada pripada. to su cinjenice.

Opet vi sa Vojvodinom, nadjite neki udzbenik iz istorije, podsetite se malo... bice vam mnogo toga jasnije.
O tome smo pisale na blogu Srbin, ali ocigledno niste ni to procitali.
milosib milosib 21:29 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

doktorka

milosibnaravucenije: moramo biti mnogo mudriji, da se istorija ne bi ponovilaHa, kao da smo ih nekada zvali i išta se tu pitali.kako nismo ? posle drugog svetskog rata, jugoslaviju , pa prema tome i srbiju , je izgradila amerika. vojvodina nikada ranije nije pripadala srbiji, sada pripada. to su cinjenice.

Da li vi stvarno mislite ovo što ste napisali?
doktorka doktorka 21:36 04.04.2008

ivana ,

evo i ja cu vas ,recimo , na ovo, pa opovrgnite ako mozete.

http://www.sluzba.vojvodina.sr.gov.yu/SEKRETARIJATI-V/MANJINE/manjine-koliko-se-poznajemo/web-tekst/sadrzaj.htm
doktorka doktorka 21:46 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

milosib

doktorkamilosibnaravucenije: moramo biti mnogo mudriji, da se istorija ne bi ponovilaHa, kao da smo ih nekada zvali i išta se tu pitali.kako nismo ? posle drugog svetskog rata, jugoslaviju , pa prema tome i srbiju , je izgradila amerika. vojvodina nikada ranije nije pripadala srbiji, sada pripada. to su cinjenice.Da li vi stvarno mislite ovo što ste napisali?



naravno da mislim .
ivana23 ivana23 21:50 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

doktorka
pa evo, vi me uputite na neki uzbenik


- Politička istorija XIX i XX veka : svetska i nacionalna / Žarko Gudac, Miroslav Đorđević. - Beograd : Fakultet političkih nauka : Čigoja štampa, 1997. - 275 str.
ivana23 ivana23 21:55 04.04.2008

Re: ivana ,

doktorka
evo i ja cu vas ,recimo , na ovo, pa opovrgnite ako mozete. http://www.sluzba.vojvodina.sr.gov.yu/SEKRETARIJATI-V/MANJINE/manjine-koliko-se-poznajemo/web-tekst/sadrzaj.htm

http://www.sluzba.vojvodina.sr.gov.yu/SEKRETARIJATI-V/MANJINE/manjine-koliko-se-poznajemo/web-tekst/sadrzaj.htm

Naucite i da linkujete. ja cu to procitati, a i vi nabavite preporuceni udzbenik.
milosib milosib 22:35 04.04.2008

Re: ivana ,

Amerika izgradila Srbiju?! Šta li su onda radili ljudi u Srbiji? Ne mogu da verujem da je neko u stanju da izvali ovakvu glupost.
ivana23 ivana23 23:28 04.04.2008

Re: ivana ,

milosib
Amerika izgradila Srbiju?! Šta li su onda radili ljudi u Srbiji? Ne mogu da verujem da je neko u stanju da izvali ovakvu glupost.

Samo da napomenem, da se moje ime Ivana naslo u naslovu prethodnog komentara po inerciji, posto nemam nikakve veze sa izjavom:

Amerika izgradila Srbiju


Markonio Markonio 23:45 04.04.2008

Re: Vrlo prosto

doktorka
milosib
naravucenije: moramo biti mnogo mudriji, da se istorija ne bi ponovilaHa, kao da smo ih nekada zvali i išta se tu pitali.

kako nismo ? posle drugog svetskog rata, jugoslaviju , pa prema tome i srbiju , je izgradila amerika. vojvodina nikada ranije nije pripadala srbiji, sada pripada. to su cinjenice.


Ako dopustim da budete u pravu i kada se vec pozivate na istoriju, onda mozemo da se pozivamo i na ovo. I mozemo da se prepiremo do sutra o istorijskim cinjenicama, to nam nece doneti resenje.
ivana23 ivana23 00:03 05.04.2008

Re: ivana ,

doktorka
evo i ja cu vas ,recimo , na ovo, pa opovrgnite ako mozete. http://www.sluzba.vojvodina.sr.gov.yu/SEKRETARIJATI-V/MANJINE/manjine-koliko-se-poznajemo/web-tekst/sadrzaj.htm

Toliko teksta, da mi nije jasno STA OD NAVEDENOG treba da opovrgnem? To su strane i strane.. mogu seminarski rad da napisem.
Dolybell Dolybell 00:21 05.04.2008

Re: Vrlo prosto

Citat: SRBIJA ( VEROVATNO ZBOG OBEZBEDJIVANJA NESMETANOG VOJNOG PRISUSTVA SAD) TRAJNO MORA DA BUDE ISKLJUCENA IZ EVROPSKOG RAZVOJA' kraj citata.

doktorka doktorka 00:58 05.04.2008

Re: ivana ,

milosib
Amerika izgradila Srbiju?! Šta li su onda radili ljudi u Srbiji? Ne mogu da verujem da je neko u stanju da izvali ovakvu glupost.


Procitajte knjigu " Odrzavanje Tita na povrsini " Lorejn M Lis . Dobar nacin da se oslobodite iluzija.
doktorka doktorka 01:09 05.04.2008

Re: ivana ,

ivana23

doktorkaevo i ja cu vas ,recimo , na ovo, pa opovrgnite ako mozete. http://www.sluzba.vojvodina.sr.gov.yu/SEKRETARIJATI-V/MANJINE/manjine-koliko-se-poznajemo/web-tekst/sadrzaj.htmToliko teksta, da mi nije jasno STA OD NAVEDENOG treba da opovrgnem? To su strane i strane.. mogu seminarski rad da napisem.


pa recimo ako je kosovo o srpsko , cija je onda vojvodina. mi uvek kao argument da bi dokazali kako je kosovo vekovna srpska zemlja, navodimo postojanje nasih manastira. i sad zamislite da se madjari pobune, sto me ne bi zacudilo ako nastavimo da vodimo ovakvu politiku. pri tome , madjarska je clanica nato i clanica eu a mi nigde ne pripadamo. pogledajte koji problem ima makedonija zbog imena. pa onda hrvatska zbog ZERP-a. a opet cinjenica je da nam nema razvoja bez zapada.
doktorka doktorka 01:28 05.04.2008

Re: Vrlo prosto

Markonio

doktorka

milosibnaravucenije: moramo biti mnogo mudriji, da se istorija ne bi ponovilaHa, kao da smo ih nekada zvali i išta se tu pitali.kako nismo ? posle drugog svetskog rata, jugoslaviju , pa prema tome i srbiju , je izgradila amerika. vojvodina nikada ranije nije pripadala srbiji, sada pripada. to su cinjenice.Ako dopustim da budete u pravu i kada se vec pozivate na istoriju, onda mozemo da se pozivamo i na ovo. I mozemo da se prepiremo do sutra o istorijskim cinjenicama, to nam nece doneti resenje.


ne , ja samo kazem kako izgleda pozivanje na istoriju. mene istorija zanima od 1974. pa na ovamo . tada je donesen poslednji ustav sfrj, priznate medjunarodne drzave , clanice un. znaci nije postojala srbija kao drzava, nego je postojala sfrj.
Dolybell Dolybell 02:29 05.04.2008

Re: Vrlo prosto

mene istorija zanima od 1974. pa na ovamo . tada je donesen poslednji ustav sfrj, priznate medjunarodne drzave , clanice un. znaci nije postojala srbija kao drzava, nego je postojala sfrj.

Pročitajte Ustav iz 1974. i procenite ko je kakva prava dobio.
To što je postojala SFRJ kao država u celini, nije bitno, kad su sastavni delovi
iste imali konfederalna prava.
Srbija je glat pristala na tu i takvu zamku.
Smatrali su da će na Saveznom nivou imati sigurna tri glasa, te
da će im to dati prednost u donošenju odluka, jer ih se ne može
preglasati.
Kad su videli da to nije tako, da Pokrajine glasaju
prema svom mišljenju, bilo je kasno.
Praktično je SFRJ imala 8 jedinica a ne 6.
Kako su Pokrajine dobile nezavisno pravo glasa ,
tako su se i same osećale skoro nezavisnim republikama.
Valjda se sećate : Kosovo Republika!
Falila je samo forma.
doktorka doktorka 02:51 05.04.2008

Re: Vrlo prosto

Dolybell
mene istorija zanima od 1974. pa na ovamo . tada je donesen poslednji ustav sfrj, priznate medjunarodne drzave , clanice un. znaci nije postojala srbija kao drzava, nego je postojala sfrj.Pročitajte Ustav iz 1974. i procenite ko je kakva prava dobio.To što je postojala SFRJ kao država u celini, nije bitno, kad su sastavni deloviiste imali konfederalna prava.Srbija je glat pristala na tu i takvu zamku.Smatrali su da će na Saveznom nivou imati sigurna tri glasa, te da će im to dati prednost u donošenju odluka, jer ih se ne može preglasati.Kad su videli da to nije tako, da Pokrajine glasaju prema svom mišljenju, bilo je kasno.Praktično je SFRJ imala 8 jedinica a ne 6.Kako su Pokrajine dobile nezavisno pravo glasa ,tako su se i same osećale skoro nezavisnim republikama.Valjda se sećate : Kosovo Republika!Falila je samo forma.


o tome i govorim.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana