IT| Nauka| Putovanja| Tehnologija| Život

Biciklom oko sveta -- Tehnološki napredak (Nagasaki, Japan)

Snezana Radojicic RSS / 23.11.2016. u 04:23
Trebalo je da mi se SAMO zalemi jedna žičica na kablu za napajanje laptopa. Pokidala se pa se gubio kontakt i zato se baterija nije punila.
U servisu računara rekli su mi da to ne mogu da urade jer ne znaju.
"Znam ja", rekoh. Odrasla sam u kuci prepunoj kablova, činčeva, strujnih kola... "Samo mi dajte lemilicu."
Nemaju.
"Kako nemate lemilicu u servisu kompjutera? Kako popravljate kvarove na maticnoj ploci?"
Ne popravljaju. Pozovu proizvodjaca i oni onda pošalju ceo zamenski deo.
"Je l' ima negde u ovom gradu električar?"
Nakon mnogo objasnjavanja, salju me dve ulice dalje, u najveci servis u gradu.
Izlažem svoj problem prodavcima.
Ne, ne moze da se popravi - tvrde odlucno.
"Koga zovete kad imate kvar u kuci? Treba mi najobicniji majstor sa osnovnim alatom: lemilicom, tinol zicom i malo bakarnih zičica.
Srećom, naidje sef, koji me pozove da ga sledim. On ima svoj licni alat jer iz hobija pomalo majstorise.
Narednih sat i vise sa beskrajnim strpljenjen pokusava da zalemi zicicu u činču. I uspeva, ali se ispostavlja da problem nije samo na tom mestu. Otvaramo kuciste i otkrivamo da se kedna zica odvojila od ploce. Šef ponovo ukljucuje lemilicu, ali ni nakon mnogo pokusaja, kroz taj deo kabla ne prolazi struja. Sef odustaje i prepusta me momku koji zna par reci engleskog. Ovaj se izvinjava sto u njihovom servisu ne mogu da poprave taj kvar.
"Gde mogu da nadjem elektricara?", pitam i njega. Treba mi samo zanatlija koji ima alat i moze da ispita sve kontakte duz tog kabla.
Nema nikog takvog u Nagasakiju, tvrdi mladic.
"Ma dajte, u gradu od pola miliona stanovnika? Sta rade ljudi ovde kad imaju problem sa strujom u kuci? Ili sa prikljuckom za antenu, internet, fiskni telefon?"
"Zovu nas servis."
"I vi im onda posaljete vaseg majstora?"
"Nemamo mi takvog majstora. Pozovemo nekog od majstora sa kojima radimo."
"Dakle, postoji majstor?"
"Da, ali nema prodavnicu."
"Nebitno, samo me povezite sa njim."
Sat kasnije sam na drugom kraju grada, u servisu kompjutera. U kome majstor pokusava da zalemi zicicu pomocu plamena upaljaca kojim zagreje vrh eksera i prinese ga stvrdnutoj tinol masi na maticnoj ploci. Gledam ga i ne verujem da je ozbiljan u toj nameri. Ali jeste. I jos mi kaze da slobodno idem ako ne prihvatam njegov alternativni metod. On pokusava da popravi nemoguce, dodaje.
Ne znam sta me zadrzava da ne ustanem i odem. Ovaj majstor ne zna vise od mene iz vremena kad me je otac pustao da mu 'pomognem' oko lemljenja. Verovatno sam ocajna kad ostajem. Racunam, ipak ima neki alat, mozda nesto uspe...
Nakon pola sata njegovog neproduktivnog uhtanja, uzimam onaj ekser i nasilno razdvojim zice u kojima nema struje. Kad skinem plasticnu izolaciju, otrkijemo da su tu zice pokidane. Eto gde je bio problem.
Nakon ovoga, sve krene lakse. Majstor shvata da nam samo treba lemilica, te odlazi da je kupi. Njegovo lemljenje potrajace jos neka dva sata, ali na kraju ipak uspeva. Sve deluje klimavo i znam da cu uskoro opet imati glavobolju, ali srecna sam sto je bilo sta uradio.
Ovaj narod je otisao toliko daleko u tehnoloskom razvoju da vec postaje hendikepiran zbog toga. Cini mi se da nije daleko dan kad u Japanu nece biti jedne osobe koja ce znati da prespoji dve obicne zicice. A pre ili kasnije, isto ce se desiti i sa ostatakom sveta. Pa, ziveo napredak :)   (Na fotki je izgled pokidanog kabla pre lemljenja, kad sam skinula plastičnu izolaciju i silikon kojim je to bilo učvršćeno da se spolja ne bi cimalo.)
15181270_10208964877453960_2285214831236751906_n.jpg?oh=04cdb1cd17492f85efa1ca69603a3b14&oe=58D1017C  


Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjan.pajic srdjan.pajic 06:56 23.11.2016

Isuse

Kakva je ovo "krmaca" na slici?!

Nazalost, manuelno lemljenje polako ulazi u stare zanate koji izumiru.
blogovatelj blogovatelj 07:10 23.11.2016

Re: Isuse

Nazalost, manuelno lemljenje polako ulazi u stare zanate koji izumiru.


Ulazi, ali cisto sumnjam da oni nisu imali lemilice. Bice da su hteli licimurski fino da joj urade upsell popravke.
Jebi ga, kod mene u kraju je majstorski sat od 60 do 90 dolara, ne moze on lemljenjem zicice da zaradi platu.
Pravi blog za tebe Pajicu, lemilicarski.
Milan Novković Milan Novković 09:52 23.11.2016

Re: Isuse

srdjan.pajic
Kakva je ovo "krmaca" na slici?!

Nazalost, manuelno lemljenje polako ulazi u stare zanate koji izumiru.

Još ako je ta lemilica što je majstor kupio bila 200W - priceless, bronza na licu mesta.

Ekser i upaljač rešenje deli prvo mesto, šteta što Snežana nema fotku.

A sličnog se rešenja ja sećam kad smo mi davno u Prigrevici, još nismo imali vodovod u selu, "bušili" pumpu, ja bio oko 7 godina, odeš N metara u zemlju ko da tražiš naftu, i ubaciš cev koja dole na kraju puna rupa, pa oko nje napraviš filter od fine mrežice, da ti ne ulazi prekrupan pesak u vodu. Ta mrežica je dolazila kao sheet i morao si da je isečeš, uviješ oko cevi, pa zalemiš.

E sad, zbog velikog toplotnog kapaciteta trebao ti je i "alat", lemilica gde glava ima veliki toplotni kapacitet, jedno kilo-dva metala vrh uobličen ko vrh nekog dleta, pa ga greješ gasom.

A kalaj, trouglast, ko mala Toblerone čokolada
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 13:42 23.11.2016

Re: Isuse

blogovatelj
Nazalost, manuelno lemljenje polako ulazi u stare zanate koji izumiru.


Ulazi, ali cisto sumnjam da oni nisu imali lemilice. Bice da su hteli licimurski fino da joj urade upsell popravke.
Jebi ga, kod mene u kraju je majstorski sat od 60 do 90 dolara, ne moze on lemljenjem zicice da zaradi platu.
Pravi blog za tebe Pajicu, lemilicarski.


Blogi, nisi u pravu. Nisu imali lemilice i pola ovdašnjeg sveta nema osnovni alat. A naplatili su mi 500 jena (5 $), koliko i vredi taj posao koji sma više ja uradila nego sam majstor.
blogovatelj blogovatelj 18:00 23.11.2016

Re: Isuse

A naplatili su mi 500 jena (5 $), koliko i vredi taj posao koji sma više ja uradila nego sam majstor.


Upravo ti o ovome i pričam. Tebi jednoj će to da uradi, vidi da si došljak, a nije u nekoj gužvi, ali ako bi to svakome radio za pet dolara, sa takvim cenama nekretnina i platama kao što su kod njega u kraju, on bi komotno mogao da zatvori radnju.

PS.
Jer za lemljenje žićice i ne može više da naplati, a ako nekome kaže "promenio sam ti napajanje i matičnu ploču" onda može da ispostavi račun od nekoliko stotina dolara.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:21 23.11.2016

Re: Isuse

Pravi blog za tebe Pajicu, lemilicarski.


Lemljenje je mnogo ozbiljna stvar. Pravi razliku između toga da li će Snežani ovaj laptop da radi ili otkaže u nekoj zabiti. Ili da li će neki helfajer da ubije teroristu, ili da pobije neku decu, a terorista da odšeta i digne pola pijace u vazduh, ili samo sebe, ako se i on zajebao oko hladnog lema.

Kod mene u firmi na intervjuu obavezan task je da mi kandidat nešto zalemači (ako je u rezimeu naveo da ume da lemi. Ako nije, to je ok, onda je samo bitno da mu se ne tresu ruke, treba mi oko par nedelja treninga da ga naučim, skoro sve, sem eventualno nekih vrlo finih stvari). A od pre par godina ih teram da leme i pod mikroskopom. I tako, jednom mi došao neki klinja, iz JAR-a, napisao u rezimeu da ume da lemi. Ja, reko, ok, sedi ovde i zalemi mi ovih par čip kondenzatora, evo ovde. I još mu namerno dam lemilicu sa velikim vrhom, i setom pored, da vidim da li će da se seti da prvo zameni vrh. Vidim ja on nešto krenuo da brljavi, ne zna ni kako se drži lemilica. I onda kaže, ustvari, ne zna on da lemi, nego zna da zavaruje. Super, pitam ga ja šta zna, TIG, MIG, FluxCore, plazma i šta je vario. A klinja kaže: moji matorici imaju privatnu kompaniju u Južnoafričkoj Republici, koja organizuje safari ture na njihovom imanju. I onda je vario ograde za slonove...Ali bio skroz simpa klinja, hteo sam da ga zaposlim svejedno, iako ne radimo slonove, no mi posle ulete drugi neki dečko, koji je bio bolji, iako ni on nije umeo kršteno da lemi.



blogovatelj blogovatelj 18:53 23.11.2016

Re: Isuse

Pravi razliku


Opet prevodiš sa engleskog na srpski.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:27 23.11.2016

Re: Isuse

blogovatelj
Pravi razliku


Opet prevodiš sa engleskog na srpski.


A jel?
mirelarado mirelarado 07:12 23.11.2016

Tehnoapokalipsa

Ako išta dođe čovečanstvu glave, biće to slepo oslanjanje na tehnologiju. Ipak, nije beznadežno: u tvom doživljaju razoružava japanska predusretljivost i njihova želja da ti pomognu.

Čitanje tvojih tekstova ovde - prava uživancija i oaza. Srećni ti dalji ciklo-puti.

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 13:59 23.11.2016

Re: Tehnoapokalipsa

mirelarado
Ako išta dođe čovečanstvu glave, biće to slepo oslanjanje na tehnologiju. Ipak, nije beznadežno: u tvom doživljaju razoružava japanska predusretljivost i njihova želja da ti pomognu.

Čitanje tvojih tekstova ovde - prava uživancija i oaza. Srećni ti dalji ciklo-puti.



Da, vrlo su predusretljivi i uvek žele da pomognu.

Hvala na lepim rečima i željama
vera.nolan2 vera.nolan2 10:19 23.11.2016

Samo napred

Ništa nije tebi prepreka! Čuvaj nerve,
opusti se i uživaj kao što mi uživamo sa tobom.

Sve je to posledica svakovrsnih tranzicija u kontinuitetu, pa i tehnoloških.
... a tek ovde, sa provajderima, serviserima, majstorima ...
Strpljen - spasen i uporan, kao što si i sama bila !
norden norden 13:11 23.11.2016

lemljenje pokidanog kabla

"Ovaj narod je otisao toliko daleko u tehnoloskom razvoju da vec postaje hendikepiran zbog toga. Cini mi se da nije daleko dan kad u Japanu nece biti jedne osobe koja ce znati da prespoji dve obicne zicice. A pre ili kasnije, isto ce se desiti i sa ostatakom sveta. Pa, ziveo napredak :)"

U celom zapadnom svetu je tehnoloski napredak takav da se, mozda, jos od pre 40 godina ne leme pokidani kablovi. Rad je mnogo, mnogo skuplji nego da se kupi novi kabel ali predpostavljam da je tu postojao neki problem pa ga je bilo nemoguce kupiti. Ako vam nisu naplatili sav rad i izgubljeno vreme ukljucujuci i odlazak da se kupi lemelica i troskovi iste onda su bili neverovatno milosrdni Izvinjavam se ako zvucim grubo i suvise direktno.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 13:41 23.11.2016

Re: lemljenje pokidanog kabla

norden
"Ovaj narod je otisao toliko daleko u tehnoloskom razvoju da vec postaje hendikepiran zbog toga. Cini mi se da nije daleko dan kad u Japanu nece biti jedne osobe koja ce znati da prespoji dve obicne zicice. A pre ili kasnije, isto ce se desiti i sa ostatakom sveta. Pa, ziveo napredak :)"

U celom zapadnom svetu je tehnoloski napredak takav da se, mozda, jos od pre 40 godina ne leme pokidani kablovi. Rad je mnogo, mnogo skuplji nego da se kupi novi kabel ali predpostavljam da je tu postojao neki problem pa ga je bilo nemoguce kupiti. Ako vam nisu naplatili sav rad i izgubljeno vreme ukljucujuci i odlazak da se kupi lemelica i troskovi iste onda su bili neverovatno milosrdni Izvinjavam se ako zvucim grubo i suvise direktno.



Naplatili su mi 500 jena, što je 500 din. Pokidao se jedan kabl. Kućica za taj kabl može da se skine samo sa drugog računara. A njih recikliraju, tako da ih nema. Novi kabl ne može da se kupi jer nemaju odgovarajući transformator, pošto je reč o ASUS-ovom računaru. Novi računar te marke i tipa košta 400-500 evra. Ja ne vidim rezon da se zbog pokidanog kabla baca ceo računar i kupuje novi. Ne vide ga ni oni, ali naprosto do sad nisu imali takav problem. Većina ljudi ne koristi računar u ovako ekstremnim uslovima kao ja, pa se ti kablovi ne lome, barem ne na tom mestu gde se moj iskidao. Ne bih imala ništa protiv da su mi prodali novi kabl sa odgovarajućim priključkom.

norden norden 16:23 23.11.2016

Re: lemljenje pokidanog kabla

Pokidao se jedan kabl. Kućica za taj kabl može da se skine samo sa drugog računara. A njih recikliraju, tako da ih nema. Novi kabl ne može da se kupi jer nemaju odgovarajući transformator, pošto je reč o ASUS-ovom računaru. Novi računar te marke i tipa košta 400-500 evra. Ja ne vidim rezon da se zbog pokidanog kabla baca ceo računar i kupuje novi. Ne vide ga ni oni, ali naprosto do sad nisu imali takav problem. Većina ljudi


Hvala, Snezana, na objasnjenju, sad mi je sve jasno a verujem i drugim citaocima. Brutalna neka vremena dosla sa novom tehnologijom, u pravu ste!
Meni su ti Japanci, koji su vam pomogli, bas pravi heroji, toliko od pomoci i velikodusni. Retko se to srece, pogotovu je to velika stvar za Japan jednu od najskupljih zemalja na svetu.

Drago mi je da ste dobro, trazila sam na guglu one noci distancu izmedju cunamija i vas, bas sam brinula. Pozdrav i srecno.
blogovatelj blogovatelj 18:10 23.11.2016

Re: lemljenje pokidanog kabla

Ja ne vidim rezon da se zbog pokidanog kabla baca ceo računar i kupuje novi.


Dobrodošla u potrošačka društva. Nagledaćeš se i u Americi i Kanadi ovoga koliko hoćeš. Zašto bi iko krpio fotelju i plaćao majstora $70/sat ako u Ikei ima nova super fotelja za 100?
Isto je i sa automobilima, kompjuterima, čime god hoćeš. Prvi auto u Kanadi sam dobio džabe, Audi 5000, star 17 godina. Drug mog druga mogao da ga baci i dobije za njega $25, ali je bio dobar pa mi ga poklonio. Zezali zupci na zamajcu za paljenje, popravka bi koštala $1200. Vozio sam ga 10 meseci, dok mu se taj zamajac nije skroz sjebao, pa ga ja bacio i dobio $25 za njega.
Ono što ima vrednost manju od 500 dolara ovde se ne popravlja, nego baca, kada se pokvari. Mene gledaju kao u čudo kada im kažem da imam kompjuter iz 2006 sa Win XP na njemu.

PS.

Ovakav, isti. Sedneš u njega za volan i desnom rukom ne možeš da dohvatiš suvozačka vrata. Lađa.

srdjan.pajic srdjan.pajic 19:01 23.11.2016

Re: lemljenje pokidanog kabla

Prvi auto u Kanadi sam dobio džabe, Audi 5000, star 17 godina


Ja sam isto ovde, od drugara, džabe dobio prva dva automobila (saab 900 i 900S) i treći sam kupio, kad sam počeo da radim, za 800 dolara. Prvom je crkao menjač, posle samo par meseci (to je oko pet soma popravka, što naravno niko ne radi). Drugi je bio sasvim ok, samo je bio opasno blizu pola miliona kilometara, pa sam se plašio da mi ne crkne negde u nekoj zabiti. Sačuvao sam ga za delove, za trećeg. E, njega mi razbio neki pijani klinac na parkingu ispred kuće, završio u zatvoru, ja bio u Srbiji kad se to desilo. Aj što je njega, nego je razbio i ovog srednjeg (i još jedno 8 automobila u našoj ulici dok na kraju nije udario u drvo, onim nekim kamionom od Forda ili Dodge-a) - osiguranje nije htelo da da nikakvu pristojnu kintu, jer su oba bila 0-value, nema ih ni u bluebook-u. Onda nam na poslu isplatiše lep bonus, bila fina godina, ta 2006, i ja kupio novog Audija. Onda je posle 8 godina počeo da se kvari, ko i svi nemački automobili qrcu ne valjaju, pa sam ga tapnuo, i prošle godine lepo kupio Priusa, isto novog, u kešu, jer je opet bila jako dobra godina, u smislu ostvarenih prihoda. I sad se vozim na lektriku, nemam većih primedbi, a i nisam do sada ništa morao da opravljam i lemim na njemu...
blogovatelj blogovatelj 19:11 23.11.2016

Re: lemljenje pokidanog kabla

Ja sam isto ovde, od drugara, džabe dobio prva dva automobila (saab 900 i 900S) i treći sam kupio, kad sam počeo da radim, za 800 dolara.


Ja sam drugi platio $400, kanadskih naravno. Nisan Sentra, 14 godina bio star. I vozio sam ga nešto više od godinu dana.
Snežana kad dođe na naš kontinent treba da kupi neku mrgu od auta, da štedi svoj bajs. U onog Ševi Kapris karavan komotno može da se upakuje pozadi king sajz dušek i gde god da ide ima i krevet sa sobom.
Ovaj...



PS. Ili da kupi Kedi bluzmobil, pa da bude prava Braća Bluz turneja...

srdjan.pajic srdjan.pajic 19:25 23.11.2016

Re: lemljenje pokidanog kabla

blogovatelj
Ja sam isto ovde, od drugara, džabe dobio prva dva automobila (saab 900 i 900S) i treći sam kupio, kad sam počeo da radim, za 800 dolara.


Ja sam drugi platio $400, kanadskih naravno. Nisan Sentra, 14 godina bio star. I vozio sam ga nešto više od godinu dana.
Snežana kad dođe na naš kontinent treba da kupi neku mrgu od auta, da štedi svoj bajs. U onog Ševi Kapris karavan komotno može da se upakuje pozadi king sajz dušek i gde god da ide ima i krevet sa sobom.
Ovaj...



Da, nema smisla da kroz ovu civilizaciju ide nekakvim levim biciklom, i još da spava po klozetima ko u ovoj japanskoj zabiti

A što sam jutros imao blizak susret sa lokalnom Micom Ubicom, šalterušom u DMV-u. Išao da preregistrujem Priusa, jer je cele godine imao kalifornijske tablice, pa da mi ne pišu kazne ako me zaustave panduri. Do sad mi se nikad nije desilo da naletim na nadrkanu babu za šalterom. Ono, jeste bila kulturna i završismo posao za uobičajenih 5 minuta, ali se osećala neka žešća nadrkanost kod nje, hteo sam da je prijavim kod supervizora posle jer mi se nije dovoljno lažno smeškala i pokazala više entuzijazma za svoj, priznajem, maksimalno dosadan posao. Još prvo htela da mi naplati porez na auto, iako sam već platio u Kaliforniji, jedva sam se odbranio. Onda htela kaznu, što nisam registrovao auto ovde celu godinu, no to sam je ubedio da ne mora, ne pitaj kako. Na kraju se iznervirala što mora da izađe u dvorište da mi, da prositš, pogleda VIN, i to naplatila 25$. Stvarno nisam nikad doživeo tako loše ophođenje prema stranci. Jebi ga, državni posao, tačno se oseća razlika, ja bih to sve privatizovao, da se za nešto pitam.
apacherosepeacock apacherosepeacock 20:03 23.11.2016

Re: lemljenje pokidanog kabla

saab 900 i 900S) i t


E ja taj vozim (kabrio) i ne bih ga menjala nikad.

Prvi auto sam ovde kupila takodje za 400e, neki golf matori od automehanicara (njegove zene auto), vozila sam ga nekoliko godina radio je super..

Jos mi je covek posle prodaje par puta servisirao neke sitnice dzabe, mangupi coskarosi su mi obili auto, malo se provozali par dana pa ga parkirali na isto mesto. (jos ostavili punu pikslu dzointa opusaka i kese od cipsa i snikersa mamuim)

Ja volim oldtajmere najvise, za njih se btw. ne placa porez. (volim i '70 - '80 modele).
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:29 23.11.2016

Re: lemljenje pokidanog kabla

apacherosepeacock
saab 900 i 900S) i t


E ja taj vozim (kabrio) i ne bih ga menjala nikad.

Prvi auto sam ovde kupila takodje za 400e, neki golf matori od automehanicara (njegove zene auto), vozila sam ga nekoliko godina radio je super..

Jos mi je covek posle prodaje par puta servisirao neke sitnice dzabe, mangupi coskarosi su mi obili auto, malo se provozali par dana pa ga parkirali na isto mesto. (jos ostavili punu pikslu dzointa opusaka i kese od cipsa i snikersa mamuim)

Ja volim oldtajmere najvise, za njih se btw. ne placa porez. (volim i '70 - '80 modele).


Saabovi su keva, ti stariji modeli, pre nego što ih je kupio GM i totalno usrao. I ja i dan danas sa čežnjom pogledam za nekim kad prođe, skoro kao da je u pitanju kakava dobra cica. Sa ova dva moja prokrstario sam USA uzduž i popreko, još kao student, što sam, što sa ponekom ženskom, od kojih mi je jedna postala i supruga (hvala Braon Saab-u, to je ovaj srednji koji sam imao, iz 1984.). Samo, ima ih i sve manje na ulicama, a do nekoć su bili jako popularni ovde u kraju. Moj dogugodišnji autoservis je kao side activity otkupljivao te saabove, kad im rkne menjač, što je kod saabova generalno bila slaba tačka, zamene ga sa nekim aftermarket menjačem, i onda ga preprodaju, za par somića. Da, i ovde kad neki auto postane model za kolekcionare, imaju posebne registracije i oslobođeni su od nekog od poreza i dažbina. Mislim da im se čak i testiranje izduvnih gasova drugačije radi i gleda, to jest valjda malo kroz prste, mada ovo nisam 100% siguran.




blogovatelj blogovatelj 01:52 24.11.2016

Re: lemljenje pokidanog kabla

Jebi ga, državni posao, tačno se oseća razlika, ja bih to sve privatizovao, da se za nešto pitam


Zaposeo te Tramp, primeti se.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:33 24.11.2016

Re: lemljenje pokidanog kabla

blogovatelj
Jebi ga, državni posao, tačno se oseća razlika, ja bih to sve privatizovao, da se za nešto pitam


Zaposeo te Tramp, primeti se.


Ne, to mi je tik još iz Srbije. A i Tramp garantovano nikad u svom bogataškom životu nije morao da sedne pred šalter, oči u oči sa Micom Ubicom, i da strepi da li će ona biti dobre volje da mu pruži potrebnu administrativnu uslugu.
49 41 49 41 00:31 25.11.2016

Re: lemljenje pokidanog kabla

srdjan.pajic
Prvi auto u Kanadi sam dobio džabe, Audi 5000, star 17 godina


Ja sam isto ovde, od drugara, džabe dobio prva dva automobila (saab 900 i 900S) i treći sam kupio, kad sam počeo da radim, za 800 dolara. Prvom je crkao menjač, posle samo par meseci (to je oko pet soma popravka, što naravno niko ne radi). Drugi je bio sasvim ok, samo je bio opasno blizu pola miliona kilometara, pa sam se plašio da mi ne crkne negde u nekoj zabiti. Sačuvao sam ga za delove, za trećeg. E, njega mi razbio neki pijani klinac na parkingu ispred kuće, završio u zatvoru, ja bio u Srbiji kad se to desilo. Aj što je njega, nego je razbio i ovog srednjeg (i još jedno 8 automobila u našoj ulici dok na kraju nije udario u drvo, onim nekim kamionom od Forda ili Dodge-a) - osiguranje nije htelo da da nikakvu pristojnu kintu, jer su oba bila 0-value, nema ih ni u bluebook-u. Onda nam na poslu isplatiše lep bonus, bila fina godina, ta 2006, i ja kupio novog Audija. Onda je posle 8 godina počeo da se kvari, ko i svi nemački automobili qrcu ne valjaju, pa sam ga tapnuo, i prošle godine lepo kupio Priusa, isto novog, u kešu, jer je opet bila jako dobra godina, u smislu ostvarenih prihoda. I sad se vozim na lektriku, nemam većih primedbi, a i nisam do sada ništa morao da opravljam i lemim na njemu...


SAAB 1968.



Sredinom 80-tih "bivsa" kupila sebi Saab-a '68.
Ja joj sve po spisku; zar tolko staro auto?!?

Ona sva sretna jer radi ko svajcarski sat. Cak mu tepa moj Sabchek.
Onda ga da sesticu (18. god. star) da ga provoza. Mali ga urnise na prvoj raskrsnici; te Sabchek zavrsi na otpadu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana