LDP - Teritorija za ravnopravnost i izazovi...

metanoia RSS / 05.04.2008. u 12:13

270px-Kosovo_ethnic_2005.png

Piše: Nikola Knežević (a.k.a. Metanoia)

Ramuša Haradinaja dočekalo je danas na prištinskom aerodromu više hiljada ljudi. Dočeku je prisustvovalo i rukovodstvo njegove stranke - Alijanse za budućnost Kosova. Najavljeno je da će se Haradinaj večeras obratiti naciji, što će direktno prenositi tri televizije sa nacionalnom frekvencijom. Jučerašnja odluka haškog suda da Haradinaj i njegov saborac Idriz Baljaj budu oslobođeni svih optužbi, izazvala je oduševljenje među kosovskim Albancima. Odmah posle saopštavanja odluke suda u rodnom selu Haradinaja Glođanu započelo je veliko narodno slavlje, koje je trajalo do kasnih večernih sati. Privremena skupština Kosova je danas na početku redovne sednice pozdravila oslobađanje Haradinaja. Odluku o oslobađanju Haradinaja pozdravili su i vlada Kosova, a predsednik Fatmir Sejdiju poručio je uoči izricanja presude da je ubeđen da je Haradinaj nevin.

Izvor: Blic: http://www.blic.co.yu/politika.php?id=36692

Ne bih želeo da komentarišem krajnje upitan tok sudskog postupka Haškog suda protiv R. Haradinaja kao i njegov razočaravajući i malo je reći sramotan epilog jer je to pre mene već uradilo nekoliko autora koji pišu na ovom blogu. Ono na što bi se hteo osvrnuti jesu realne mogućnosti u razvijanju dijaloga i međuetničkih odnosa sa kosovskim albancima i da li je on uopšte moguć posle ovakve presude koja budimo realni, ne ide u prilog normalizaciji odnosa, već naprotiv preti da ionako kritičnu situaciju dovede do tačke ključanja i dalje eskalacije nasilja.

Do sada su većina nevladinih organizacija poput Helšinskog odbora za ljudska prava ili Fonda za humanitarno pravo reagovale na presudu, nije mi poznato da li je bilo reakcija nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima sa Kosova, što svakako predstavlja zabrinjavajuću činjenicu a oštru reakciju smo juče imali priliku da vidimo iz Demohrišćanske stranke Srbije kao i iz Demokratske stranke.

Imajući u vidu oduševljenje koje je usledilo kod albanskog stanovništva ali i zvanične podrške koja je došla iz zvaničnih diplomatskih krugova u Prištini i činjenice da će se Haradinaj poput nekakvog narodnog heroja večeras obratiti naciji i time još jednom izrugati pravdi i porodicama njegovih žrtvava postavlja se pitanje koliko je posle ovakvog razvoja situacije u bližoj budućnosti moguće bilo kakvo približavanje odnosa između srpske i albanske etničke grupe. Bizarnost ovoga mogla bi nam se približiti ako bi smo zamislili situaciju kako se Ratko Mladić posle oslobađajuće presude obraća na javnom servisu obraća naciji, a pokušajmo onda još zamisliti izraz na licu onih koje su svoje najmilije izgubili u Srebrenici. To dovoljno govori o tome kako se u ovom trenutku oseća srpski narod, pogotovo onaj deo koji živi na teritoriji Kosova.

Interesantno je u okviru ovakvog diskursa osvrnuti se na stavove političkog programa LDP-a „2 K - Teritorija za ravnopravnost“ u kome se govori o neophodnosti i mogućnostima ovakvog dijaloga, što je svakako opravdano ali da li je posle ovakvog razvoja situacije i realno? Želeo bih da cenjenim učesnicima našeg bloga putem komentara ostavim mogućnost o daljoj raspravi ove teme i izazovima koji su posle ovog događaja ne samo doveli u pitanje realizaciju ovakve ideje već i celokupnu mogućnost za uspostavljanjem poverenja između srpskog i albanskog stanovništva na Kosovu kao i posledica koje će ovakve tenzije imati na dalje ispunjavanje obaveza Srbije prema Haškom tribunalu i konačno na ishod izbora koji nas očekuju u maju mesecu.



Komentari (45)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 13:03 05.04.2008

Nepravda

Prvo da kazem da je LDP izdao sapostenje u vezi sa ovim i naravno osudio pustanje na slobodu ratnog zlocinca i mafijasa.

Srpski i hrvatski generali i politicari koji se nalaze u Hagu, su tamo zbog komandne odgovornosti. Haradinaj je jedini optuzenik koji je licno klao, maltretirao i silovao.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:45 05.04.2008

Re: Nepravda

Vasa S Tajcic
Srpski i hrvatski generali i politicari koji se nalaze u Hagu, su tamo zbog komandne odgovornosti. Haradinaj je jedini optuzenik koji je licno klao, maltretirao i silovao.


Za njega i Tacija bi naravno morala da vazi I komandna odgovornost ... mozda je zato i oslobodjen - valjda se sud nasao u poziciji poznatoj iz price o Buridanu ... A na Kosovu ocigledno ne vazi ona "obaveza ciscenja sopstvenog dvorista"
dragan7557 dragan7557 13:52 06.04.2008

Re: Nepravda

A na Kosovu ocigledno ne vazi ona "obaveza ciscenja sopstvenog dvorista"


Naravno da važi - očistili su ga od drugih nacija.
Dawngreeter Dawngreeter 13:23 05.04.2008

Eh..

Ja mislim da je potpuno izlisno u bilo kom smislu ovaj dogadjaj stavljati u okvir partijskih reakcija. Svako normalan zna da je ovo potpuna smejurija, katastrofalan potez u Hagu i verovatno najveca barijera zdravom razumu na predstojecim izborima.

Ja kazem da je borba kosovskih Albanaca za nezavisnost u velikoj meri opravdana, cak i oslobodilacka borba. Koja, naravno, ne ide u korist drzave Srbije ali sta je tu je. Podsecam se Utiska Nedelje gde ko vec rece Simonovicu nesto u fazonu "kad ce imati osecaj za pravdu ako ne u mladosti". Pa posto ja jesam u relativnoj mladosti i imam osecaj za pravdu, mislim da su interesi drzave u kojoj zivim podredjeni pravicnosti ogledane u mogucnosti nekog naroda da zivi normalno na zemlji na kojoj vec zivi, te njihovom pravu da se za to bori ukoliko im neko tako nesto ne dozvoljava.

A ovo iznad govorim samo da bih podvukao da je oslobadjanje ovog coveka uvreda na prvom mestu za sve postene kosovske Albance koji se, ja mislim, povodom dogadjanja na Kosovu osecaju isto kao sto sam se osecao ja kada su palili ambasade u Beogradu.

The idiots are taking over.
mariopan mariopan 15:16 05.04.2008

Re: Eh..

Prvo da kazem da se JESU oglasili svi koje si nabrojao ima njihovih izjava i na medijima i na blogu.

@ Dawngreeter, a li ..."pravicnost ogledane u mogucnosti nekog naroda da zivi NORMALNO na zemlji na kojoj vec zivi " mogu da razumem i kao pravo Srba da zive na zemlji gde su vec ziveli?
A .." te njihovom pravu da se za to bori ukoliko im neko to ne dozvoljava" isto moze da se primeni i na Srbe i druge nealbance koji su proterani da bi se osvoji prostor za novu drzavu?

Sad da se vratim na temu :
Ovo sto si napisao zapravo mi je samo slagvort da kazem da ja mislim da SVAKI narod ima pravo na to sto ti ovde , vrlo lepo iznosis jer je to jedno od osnovnih ljudskih prava i nikome ne pripada manje ili vise. To je osnovni problem kosovskog drustva i neki suzivot nece biti moguc dok se to pravo USKRACUJE drugima. A uskracuje se ima za to nebrojeno primera , pocevsi od zlocina koji se ne istrazuju i ne kaznjavaju do proterivanja citavih naroda sa prostora gde su oduvek ziveli.

Kosovsko drustvo imalo je osam godina vremena da izgradi odnose , ako ne prijateljske , ali bar pravedne sa narodima koji su tamo isto tako ziveli SA PUNIM PRAVOM ali to se kosi sa njihovom politikom etnicki ciste teritorije. Koliko to odgovara politicarima na Kosovu a koliko narodu ne mogu da sudim jer taj narod bira svoje politicare isto kao mi nase i snosi odgovornost za sve sto se u njihovo ime radi . Dok se oni ne pokrenu , jer su vecina , da izmene sliku Kosova kao crne rupe na planeti sto se tice ljudskih prava i nesloboda svake vrste mislim da ce neko poverenje biti nemoguca misija.

A to je prvi uslov da se odnosi dovedu do neke podnosljive i za suzivot moguce klime. Da je na tome radjeno ovih osam godina sada tenzije ne bi bile tako velike . Ako bi narod ziveo normalno sa slobodom da mirno spava , da radi i napreduje da mu se garantuje imovinska i pravna sigurnost ( koje sada nema ) ne bi se toliko postavljalo pitanje gde neko zivi. To tvrdim jer je i u Crnoj Gori ostalo puno ljudi koji se izjasnjavaju kao Srbi ali se njima tamo ne dogadjaju grozne stvari koje bi svakom normalnom coveku zasmetale.

Za neslobode i za kriminal i zlocine deo krivice snosi i Medjunarodna Zajednica koja je uzela na sebe obavezu da stiti sve ljude na Kosovu ali to nije uradila pa se nepoverenje izrazava i prema njima.
metanoia metanoia 15:45 05.04.2008

Re: Eh..

Za neslobode i za kriminal i zlocine deo krivice snosi i Medjunarodna Zajednica koja je uzela na sebe obavezu da stiti sve ljude na Kosovu ali to nije uradila pa se nepoverenje izrazava i prema njima.


Tu se apsolutno slažem, jer veliku odgovornost za sadašnju situaciju snosi upravo međunarodna zajednica, pre svega Umnik kao njen administrativni aparat.
mariopan mariopan 16:05 05.04.2008

Re: Eh..

Tvoja tema je dobra jer je to neophodno da se razmrsi i da se pocne raditi na priblizavanju a ne na udaljavanju od moguceg mirnog zivota. To treba , kako onima na Kosovu tako i nama ovde u Srbiji. Mi necemo krenuti dalje sve dok se ta pitanja ne rese. Sada , posle ovako neverovatne poruke koju nam je svet poslao , sve ce to biti daleko teze.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:39 05.04.2008

Re: Eh..

Dawngreeter
Ja mislim da je potpuno izlisno u bilo kom smislu ovaj dogadjaj stavljati u okvir partijskih reakcija. Svako normalan zna da je ovo potpuna smejurija, katastrofalan potez u Hagu i verovatno najveca barijera zdravom razumu na predstojecim izborima.


lepo receno

Ja kazem da je borba kosovskih Albanaca za nezavisnost u velikoj meri opravdana, cak i oslobodilacka borba. Koja, naravno, ne ide u korist drzave Srbije ali sta je tu je.


Potpuno legitiman stav ... ali pretpostavljam da i ti, kao konzistentna osoba, to isto kazes i za opravdanost borbe Srba u BiH. Naravno time se ne mogu pravdati ratni zlocini u tim borbama. Pomoc NATO borbi Albanaca bih vec okrakterisao kao agresiju (i naravno da svi prekrsaji zenevske konvencije pri tom moraju imati isti tretman kao i gorepomenuti slucajvi)...

Ja licno ne delim tvoje misljenje. Iz prostog razloga sto Kosovo nije nikakav "jedinstveni slucaj" pa bi odmah mogao poceti treci svetski rat ... Pa odmah imamo severno Kosovo (koje ima NEUPOREDIVO vece opravdanje za nezavisnost od Kosova)... pa bi recimo i nekoliko gradova u Vojvodini u kojima su Madjari vecina moglo sa istim opravdanjem da tarazi isto ... pa nekoliko miliona Madjara u Rumuniji ... i tako unedogled...

Pravo jedne etnicke celine u drugoj drzavi na nezavisnost jednostavno ne moze spadati u ljudska prava ... a eventualna krsenja ljudskih prava u datoj zemlji moraju biti resavana na sve druge nacine ali NIKAKO na ovaj ... postoji jos mnogo razloga/argumenata ali je i ovo dovoljno ...

pozz

ps. pitanje za domacina: mozda vam zvuci neverovatno, ali ima nas koji ne znamo politicki program LDP:))) - sta kaze taj „2 K - Teritorija za ravnopravnost“? u par recenica ... ne smem da citam nista duze da ne postanem indoktriniran:)))

nikola svilar nikola svilar 16:48 05.04.2008

mali pravednik

hajde da svedemo na saljiv okvir...

g. dawngreeter, kazete da ste mladi i imate osecaj za pravdu. jesu bese vama nezasluzeno dodelili
mogucnost pisanja na blogu (koju ste oberucke prihvatili) a nije vam palo na pamet da je bar 10 autora ovde
dobilo vecu podrsku a ta im je mogucnost uskracena... to vam nije zasmetalo, mali pravednice? :)))

kako zaboga niste protestvovali? kako vas nije bilo sramota da pisete posle ocigledno nepravedne odluke? :)

hajde secite granu na kojoj sedite i radi "Pravde" napisite kako Vas moralna
obaveza tera da ne prihvatite mogucnost pisanja ovde jer ima blogera
koji zasluzeno imaju vecu podrsku...

to bi voleo da vidim... :)

naravno, karikiram i salim se,
ne zamerite metanola
mariopan mariopan 16:51 05.04.2008

Re: Eh..

...ili recimo , da se pridruzim g. Vasiliju sa pitanjem kako biste prokomentarisali teritorijalnu autonomiju Subotice i okoline koju u predizbornom programu svoje stranke predlaze Jozef Kasa jer kaze da je to prorodno posto tamo zivi vecinski madjarski zivalj. Cula sinoc na TV. Kulturnu autonomiju ne treba mesati sa ovim o tome se ovde ne radi.
metanoia metanoia 17:03 05.04.2008

Re: Eh..

ps. pitanje za domacina: mozda vam zvuci neverovatno, ali ima nas koji ne znamo politicki program LDP:))) - sta kaze taj „2 K - Teritorija za ravnopravnost“? u par recenica ... ne smem da citam nista duze da ne postanem indoktriniran:)))


Osnovni principi za rešavanje konačnog statusa Kosova
Suverenitet nad Kosovom Srbija je izgubila 1999. godine. Vlada Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja posle poraza Srbije u ratu sa NATO, povukla je državne službenike i predala Kosovo na upravu UN.
Pred početak razgovora o konačnom statusu Kosova, argumenti aktuelne vlasti u Srbiji, identični su onim stavovima iz prošlosti koji su povećavali razlike između Srba i Albanaca, umesto da terazlike smanje. Zvanični Beograd je već napravio isuviše grubih grešaka, od nesposobnosti da definiše realne ciljeve, do insistiranja na tradicionalnoj politici, koja je zapravo uzrok kosovskog problema. Time je nastavljena neodgovorna nacionalna i državna politika kojom se amnestira politika Miloševića i Šešelja koja je dovela do sadašnjeg stanja, a Srbi sa Kosova se žrtvuju kao Srbi u Hrvatskoj ili Bosni.
Liberalno demokratska partija smatra da je potrebno formulisati novu strategiju koja će Srbima i Albancima omogućiti zajednički život na Kosovu. Parlament Srbije za to nema ni spremnosti ni snage, baš kao što to u Rambujeu 1999. godine nije imala ni politika Slobodana Miloševića. LDP predlaže plan “2 K - Teritorija za ravnopravnost” koji omogućava rešenje koje je u skladu sa potrebama i jednog i drugog naroda koji treba da se razvijaju, a ne da i dalje ratuju. Srbija treba da prepusti svim građanima Kosova pravo upravljanja teritorijom na kojoj žive, a kosovske vlasti da omoguće Srbima da u istoj meri kao i Albanci ostvaruju to pravo.
To pravo se ostvaruje kroz konstitutivnost, odnosno ravnopravnost Srba i Albanaca. Kroz konsensualnost, odnosno garanciju da će se do svakog rešenja na Kosovu doći međusobnim dogovorom, a ne samovoljom većine. Pored svih opštih standarda međunarodne zajednice koji treba da budu ispunjeni, kao i široke i sustinske decentralizacije, zatim apsolutne garancije privatne svojine i eksteritorijalnosti naših verskih objekata i kulturno-istorijskih spomenika, samo sa ostvarenjem principa 2 K
(Kostituitivnost i Konsensualnost) mogu se ostvariti interesi građana koji ce živeti na Kosovu. A to je za LDP jedini cilj koji treba ostvariti. Garant tog cilja pored Saveta Bezbednosti i EU treba da bude i Srbija.
Potreban nam je dogovor sa svima. Na prvom mestu sa građanima Srbije i sa građanima Kosova. Ovo je poslednja prilika za postizanje istorijskog sporazuma o stvaranju normalnog kosovskog društva u kome Srbi treba da budu ravnopravni partneri Albancima.
mariopan mariopan 19:54 05.04.2008

Re: Eh..

mariopan
...ili recimo , da se pridruzim g. Vasiliju sa pitanjem kako biste prokomentarisali teritorijalnu autonomiju Subotice i okoline koju u predizbornom programu svoje stranke predlaze Jozef Kasa jer kaze da je to prorodno posto tamo zivi vecinski madjarski zivalj. Cula sinoc na TV. Kulturnu autonomiju ne treba mesati sa ovim o tome se ovde ne radi.

Izvinjavam se ne predlaze Jozef Kasa , sada sam otisla na vesti i videla da to predlazu Istvan Pastor , Andras Agoston i Sandor Pal a taj program za autonomije Subotice i svih okolnih mesta gde u vecini zive Madjari vec ima podrsku vlasti iz Madjarske i tamo je predstavljen. Kod nas ce biti predstavljen 22. aprila.
Dawngreeter Dawngreeter 20:32 05.04.2008

Re: Eh..

Ovo ce da potraje... al' ajd' sad. Post za post.

mariopan
@ Dawngreeter, a li ..."pravicnost ogledane u mogucnosti nekog naroda da zivi NORMALNO na zemlji na kojoj vec zivi " mogu da razumem i kao pravo Srba da zive na zemlji gde su vec ziveli?
A .." te njihovom pravu da se za to bori ukoliko im neko to ne dozvoljava" isto moze da se primeni i na Srbe i druge nealbance koji su proterani da bi se osvoji prostor za novu drzavu?


Pre svega, pozivanje na "nealbansko stanovnistvo" je licemerno. Govoris o Srbima, ajde da ne zamazujemo oci jedni drugima. Ja cu biti, nadam se, direktan i iskren.

Daklem, svakako se odnosi, ali se u isto vreme i ne odnosi. Ja ne zauzimam strane i zaista me vrlo boli uvo za drzave i nacije. Jedini politicki stav koji imam je osiguravanje mojeg prava da zivim normalno dok sam u manjini, posto ne vidim kako bih mogao biti u vecini u bilo kojem drzavnom uredjenu. Daklem, sa stanovista ljudi koji zive na Kosovu, ono sto se desilo je savrseno normalno. Srbi nisu bili potlacena manjina, Srbi su uzivali sve prednosti gradjana prvog reda u zemlji koja marginalizuje vecinsko stanovnistvo Kosova. Rezultat je cista matematika. A niko dole nije bio rad odustati od svog srbstva ne bi li bio jednak sa albanskim stanovnistvom, pa da ima pravo da se buni na ono sto je dobio. Moja majka je sa Kosova, njena majka takodjer. Iz Prizrena (mada nisam siguran da je i baba tamo rodjena). Nisu klasicni naporni matorci koji mi non stop guraju price "iz rata" (u slucaju babe) ili detinjstva (u slucaju majke), ali po onome sto jesam cuo mislim da imam srazmerno jasnu ideju kako se dole zivelo. Moja baba kaze da je bila u strahotnoj manjini kada se glasalo da li deca u skolama da uce albanski. Ona kaze da joj nije bilo jasno zasto neko ne zeli da razume ljude sa kojima zivi. Take that as you will.

mariopan
Sad da se vratim na temu :
Ovo sto si napisao zapravo mi je samo slagvort da kazem da ja mislim da SVAKI narod ima pravo na to sto ti ovde , vrlo lepo iznosis jer je to jedno od osnovnih ljudskih prava i nikome ne pripada manje ili vise. To je osnovni problem kosovskog drustva i neki suzivot nece biti moguc dok se to pravo USKRACUJE drugima. A uskracuje se ima za to nebrojeno primera , pocevsi od zlocina koji se ne istrazuju i ne kaznjavaju do proterivanja citavih naroda sa prostora gde su oduvek ziveli.


Opet zvucis licemerno. Srbi jos od velikih seoba kad su predvodjeni Arsenijem Carnojevicem otisli na sever nisu dominantno stanovnistvo Kosova. To je tvoje "oduvek". Zao mi je za sve koji misle drugacije, ali mi (i ovo koristim samo uslovno, ne volim da se ubrajam ni u koju nacionalnost al' sticajem okolnosti iz te sam price) smo se kolektivno odatle odselili jako davno. Ako Srbi treba da dobiju Kosovo onda Madjari treba da dobiju Vojvodinu. Ako ocete nazad u Dusanovo carstvo, Novi Beograd cete gledati sa druge strane granice. No, naravno, unazad se ne moze. Pozivanje na neku istoriju je potpuno nesuvislo jer se onda, naravno, postavlja pitanje koliko unazad zelimo da idemo i sta bi bilo sa svetom kada bi svaki narod trazio da se vrati u stanje u kojem je njihova drzava bila najveca i najmocnija. Svako ko oce svoju "istorijsku terotiroju" moze da se vrati u srediste Afrike, odatle smo izgleda svi dosli. Moze i u Indiju, ja se necu buniti. U stvari, moze bilo gde samo da prestane da mi kukumavci o istorijskim nepravdama.

Oces zlocine koji se ne istrazuju? Od ponovnog zauzimanja Kosova do sada imas verovatno duzi spisak nego sto bi iko hteo da cita, za koje nas sve kolektivno boli uvo jer profitiramo od toga. Ljudi su ljudi i ja zaista ne mogu da shvatim to navijanje o zivotima sa samo jedne strane crte.

mariopan
Kosovsko drustvo imalo je osam godina vremena da izgradi odnose , ako ne prijateljske , ali bar pravedne sa narodima koji su tamo isto tako ziveli SA PUNIM PRAVOM ali to se kosi sa njihovom politikom etnicki ciste teritorije. Koliko to odgovara politicarima na Kosovu a koliko narodu ne mogu da sudim jer taj narod bira svoje politicare isto kao mi nase i snosi odgovornost za sve sto se u njihovo ime radi . Dok se oni ne pokrenu , jer su vecina , da izmene sliku Kosova kao crne rupe na planeti sto se tice ljudskih prava i nesloboda svake vrste mislim da ce neko poverenje biti nemoguca misija.


Ne slazem se. Kosovsko drustvo je imalo decenije da izgradi odnose sa narodima koji tamo zive. Nista ovako krupno kao sranje na Kosovu se ne desava u par godina i zaista mi je zao ako ste sebe ubedili da je takvo stanje stvari. A zasto se nisu izgradili prijateljski odnosi sa narodima koji zive na Kosovu? Ja ne znam, zaista. Niti razumem. Kaze se da je Jugoslavija bila visenarodna drzava za Srbe, na primer. Zbog toga otkako sam se rodio menjam drzavu u kojoj zivim bez da mi se kucna adresa menja. I to nije ludilo jednog coveka, kao sto bi neki hteli da misle. Svi smo mi krivi.

mariopan
A to je prvi uslov da se odnosi dovedu do neke podnosljive i za suzivot moguce klime. Da je na tome radjeno ovih osam godina sada tenzije ne bi bile tako velike . Ako bi narod ziveo normalno sa slobodom da mirno spava , da radi i napreduje da mu se garantuje imovinska i pravna sigurnost ( koje sada nema ) ne bi se toliko postavljalo pitanje gde neko zivi. To tvrdim jer je i u Crnoj Gori ostalo puno ljudi koji se izjasnjavaju kao Srbi ali se njima tamo ne dogadjaju grozne stvari koje bi svakom normalnom coveku zasmetale.


Ovde se sasvim slazem. Moje pitanje, naravno, je - zasto se na tome nije radilo? Cisto da malo krenem u drugom pravcu da se ne stekne pogresan utisak, ja ne mislim da krivci postoje samo na jednoj strani. Krivaca ima na obe strane. Razlika je u tome sto "nasa" strana predstavlja drzavu u kojoj se sranje desilo. Zasto nije moglo da se mirno prica? Zasto niko nije pokusao da razume albansko stanovnistvo? Kad sam vec kod toga, zasto je genericka ulicna uvreda u Beogradu reci nekome da je "Siptar najgori"?

mariopan
Za neslobode i za kriminal i zlocine deo krivice snosi i Medjunarodna Zajednica koja je uzela na sebe obavezu da stiti sve ljude na Kosovu ali to nije uradila pa se nepoverenje izrazava i prema njima.


Delimicno se slazem. Mislim da je medjunarodna zajednica imala mnogo pogresnih poteza i da je propusteno mnogo mogucnosti za efikasniju normalizaciju podrucja. Ova presuda je svakako poslednji u nizu takvih primera. Ali to nije niti ikako moze biti od presudnog znacaja. Mi, ja i ti, nismo "oni". Mi smo ovde i na nama je da ucinimo da nase drustvo bude najbolje moguce. Nije u nasim rukama da napravimo svet u kojem zivimo, u nasim rukama je da u tom svetu zivimo najbolje moguce. Sedeci i vicuci "nepravda!" ne postizemo nista. Glumimo depresivnog tinejdzera koji misli da ga ceo svet mrzi jer je zivot nefer. Mozda je ovde sada potrebna neka velika intervencija - zivot jeste nefer. Zivot nije nesto na sta uticemo, zivot su pocetni parametri. Mi mozemo da racunamo sa tim parametrima ili mozemo da budemo autisticni zatvorenik mentalne ustanove koji zivi u nekom svom svetu.
sentinel26 sentinel26 21:07 05.04.2008

Re: Eh..

Dušanovo (srpsko) carstvo je trajalo tačno:
9 godina, 8 mjeseci i 4 dana.
Dawngreeter Dawngreeter 21:11 05.04.2008

Re: Eh..

Virtuelni Vasilije
Potpuno legitiman stav ... ali pretpostavljam da i ti, kao konzistentna osoba, to isto kazes i za opravdanost borbe Srba u BiH. Naravno time se ne mogu pravdati ratni zlocini u tim borbama. Pomoc NATO borbi Albanaca bih vec okrakterisao kao agresiju (i naravno da svi prekrsaji zenevske konvencije pri tom moraju imati isti tretman kao i gorepomenuti slucajvi)...


Donekle kazem za opravdanost borbe Srba. Ja sam bio klinac kada se celo sranje u Bosni desavalo tako da u tom periodu u glavnom nisam imao jasnog pojma sta se desava, a otkako vise nisam klinac u glavnom nemam stomak da retroaktivno prolazim kroz sve detalje. Ono sto znam je da je srpska strana propustila niz dogovora koji bi ne samo osigurali manje krvoprolica nego jos i Srbe stavila u bolju poziciju od one u kojoj su sada. Izlisno bi bilo da kacim Slobin govor pred sranje u kojem vice kako postoji lista za "kaznjavanje" svih koji vode politiku protiv Srbije, nadam se.

No. Ono sta generalno mogu da kazem za Bosnu je isto sto mogu generalno da kazem i za Kosovo - to nije problem koji je nastao u tih par godina o kojima se najcesce prica. To je jako dubok, jako dugacak problem koji je u ovom trenutku patoloske prirode. Imam i o tome pricu obzirom da mi je pokojni deda (muz ove babe sa Kosova) iz Ploca, al' da ne smaram bez preke potrebe.

Znaci, to je problem koji je dubok i star. No to je takodje problem koji se moze prevazici, a jedan od nacina je da se fokusiramo na ono lose medju nama sto mozemo i moramo ispraviti. Cinjenica je da smo "mi" krivi sto sranje nije prestalo ranije, cak sa mnogo boljim ishodom po "nas". Potrebno je tu informaciju drzati u svesti i ne ponoviti gresku.

Virtuelni Vasilije
Ja licno ne delim tvoje misljenje. Iz prostog razloga sto Kosovo nije nikakav "jedinstveni slucaj" pa bi odmah mogao poceti treci svetski rat ... Pa odmah imamo severno Kosovo (koje ima NEUPOREDIVO vece opravdanje za nezavisnost od Kosova)... pa bi recimo i nekoliko gradova u Vojvodini u kojima su Madjari vecina moglo sa istim opravdanjem da tarazi isto ... pa nekoliko miliona Madjara u Rumuniji ... i tako unedogled...


U diskusiju uvodis snazne pretpostavke zbog kojih je meni vrlo neugodno. Ja mislim da je Kosovo jedinstven slucaj u toliko sto mislim da je svaki slucaj jedinstven slucaj. Pravila po kojima se neke stvari desavaju postoje zbog toga sto se ljudi plase odluka, mahom ne umeju da komuniciraju sa suprotnom stranom i zahtevaju framework po kojem bi funkcionisali. Otud te price o jedinstvenim i uopstenim slucajevima, presedanima, itd.

Takodje, to oko severnog Kosova je glupost. Ne znam sta znaci neuporedivo, i sa cim to ne mozes da uporedis. Jedna moderna civilzacijska tekovina koju je planeta prihvatila je ne menjanje granica. Ja sam nacelno protiv toga, ali ja sam nacelno protiv institucije drzave, vlade, politicara, nacionalnosti i religije (izmedju ostalog) pa moje licno stanovistve u ovom slucaju nije relevantno jer sa sobom ne nosi nikakav znacaj za diskusiju. Ovde mozda primetis da postoje stavovi koji u odredjenim situacijama nisu relevantni, sto bi bila dobra stvar za internalizovati. Daklem, igramo se po zadatim pravilima. Pravila kazu da ce se Kosovo jako tesko cepati jer legalno cepanje teritorije modernu civilizaciju dovodi do opasnih momenata introspekcije slicne onom koji bi se desio kada bi samoubistvo bilo legalno. Masa ljudi ne ume da zivi sa takvom premisom.

Dalje, izjednacio si odcepljenje kosova sa otcepljenjem vojvodine. To je treca stvar u vezi koje mi je jako neugodno. To jednostavno nije tacno, ne moze neverovatno vecinski narod na nekoj teritoriji da bude kriminalizovan, ili da ne bude u pravu povodom te teritorije na kojoj obitava. To je nemoguca varjanta. Ne, odcepljenje severnog dela Kosova je slicno ocepljenju delova Vojvodine, a sve to u vezi sa stavkom iznad.

Virtuelni Vasilije
Pravo jedne etnicke celine u drugoj drzavi na nezavisnost jednostavno ne moze spadati u ljudska prava ... a eventualna krsenja ljudskih prava u datoj zemlji moraju biti resavana na sve druge nacine ali NIKAKO na ovaj ... postoji jos mnogo razloga/argumenata ali je i ovo dovoljno ...


To je tvoj proizvoljni zakljucak koji je na nivou bilo kog drugog zakljucka koji bi bilo ko drugi mogao da donese. Ti si pogledao situaciju i rekao "ne moze to tako". To se zove stav i super je sto ga imas. Nije ni od kakve koristi bilo kome, al' dobro, u glavnom je bolje imati stav nego nemati ga. Ocigledno ispitivanje stvarnosti pokazuje da tvoj "ne moze to tako" stav ne samo sto nije tacan nego je dijametralno suprotan cinjenicama. Kao sto u postu iznad rekao, mozes da izigravas autisticara i zivis u svom fiktivnom svetu ili mozes da zivis u stvarnom svetu.
Doctor Wu Doctor Wu 21:16 05.04.2008

Re: Eh..

...al' da ne smaram bez preke potrebe.

ma, samo ti pisi. naci ce se vec neko da ovo procita.
Dawngreeter Dawngreeter 21:27 05.04.2008

Re: mali pravednik

nikola svilar
hajde da svedemo na saljiv okvir...


By all means.

nikola svilar
g. dawngreeter, kazete da ste mladi i imate osecaj za pravdu. jesu bese vama nezasluzeno dodelili
mogucnost pisanja na blogu (koju ste oberucke prihvatili) a nije vam palo na pamet da je bar 10 autora ovde
dobilo vecu podrsku a ta im je mogucnost uskracena... to vam nije zasmetalo, mali pravednice? :)))

kako zaboga niste protestvovali? kako vas nije bilo sramota da pisete posle ocigledno nepravedne odluke? :)


Prvo, nisam mali. Nisam ni pravednik, kad sam vec kod toga. A nisam ni bas preterano mlad, rekao sam sa sam relativno mlad (za par dana 27 godina, vise ne znam kako se to zove). Takodjer, ima me samo jedan pa ce jednina u licnim zamenicama sasvim odgovarati. A nisam ni gospodin.

Daklem, ne znam sta bi trebalo da znaci nezasluzena dodela autorske privilegije na blogu. Bili su "izbori", ja sam se prikljucio u glavnom humora radi, al' se ispostavilo da ima ljudi koji bi glasali za opasne (po sebe) ludake kao sto sam ja. Onda moderatori odlucise da mi dodele tu privilegiju. Iskreno ne znam zasto su to uradili, ali tebi mora da je poznato nesto sto meni nije ako mislis da je to bilo nepravedno. Molim te da to podelis samnom posto sam ja, evo sve do malopre ziveo u iluziji da sam autorske privilegije dobio pod istim okolnostima kao i, na primer, domacin nam metanoia.

nikola svilar
hajde secite granu na kojoj sedite i radi "Pravde" napisite kako Vas moralna
obaveza tera da ne prihvatite mogucnost pisanja ovde jer ima blogera
koji zasluzeno imaju vecu podrsku...


Opet koristis meni nepoznatu terminologiju. Sta znaci zasluzeno veca porska? Vise ljudi je glasalo za nekoga drugog? Ja sam mislio da je sajt privatno vlasnistvo i da je sadrzaj sajta editorial content. Popularnost se, naravno, ogleda u broju citalaca svakog teksta i sa te strane, siguran sam ce zajednica vise paznje posvetiti tvom silovanju papira nego mom silovanju papira. Odnosno piksela na monitoru.



Takodjer, izvinjavam se metanoi sto na njegovoj teritoriji ulazim u diskusije o sebi. Ovde prestajem.
mariopan mariopan 21:45 05.04.2008

Re: Eh..

Dawngreeter , pogresno si me razumeo pa da ispravim.
Kada govorim o narodu koji je oduvek ziveo na Kosovu mislim i na Srbe i sve druge jer proterani su i Romi , Goranci , Egipcani i mnogi drugi a svi su oni ziveli na Kosvu...ja ne govorim o njima ko o vecini. Tu si me pogresno razumeo. Govorim o pravu svakog coveka da zivi tamo gde je ziveo bio on manjina ili vecina. Zasto to nije moglo i na Kosovu? Zato sto su Albanci hteli etnicki cistu teritoriju.
Dokaz za to je bas proterivanje i strasni zlocini koje su pocinili i prema drugima , vecinom prema civilima , seljacima koji su ziveli na nekoj zemlji koju su oni hteli ,jer ne mogu da naprave drzavu u dva tri solitera u Pristini.Ako su im smetali Srbi , zasto su im smetali Romi , Goranci , Egipcani.....dakle govorim o svim ljudima koji su tamo ziveli.
Da li ti tvrdis da su na Kosovu oduvek ziveli samo Albanci i da je po tome pravo da tamo zive samo njihovo?
Tvoja tvrdnja da se sa Albancima na Kosovu postupalo nehumano u vreme Titove Jugoslavije jednostavno ne stoji , na Kosovu su i tada oni bili vecina i imali su sva prava koja sam i ja imala ili neko drugi , ako je i bilo nekih nesloboda one su i za mene bile iste kao i za njih.
Ti znaci predlazes da se istorija vrati na koje vreme? Posto se pozivas na Dusanovo carstvo ne znam dokle zelis da ides unazad`? Da li u tom planu ima i nesto o Vojvodini jer eto ti kazes da treba da je vratimo Madjarima? Ako to uradimo da li ce i ostale drzave Evrope da vrate svoje granice tamo gde su bile u to vreme ili je to samo predlog za Srbiju i zasto?
Zasto se i prema drugim drzavama ne primenjuje ta "pravda " koju ekskluzivno za Srbiju krojite ?
Postavila sam pitanje i o Vojvodini jer to pravo koje propagirate trebalo bi da je univerzalno (ili nije) pa da bude primenjivo i na druge teritorije. Kako cete ga primeniti u praksi? Vidite ne govorim samo o Albancima niti o Kosovu , pravo coveka da zivi tamo gde je oduvek ziveo ( ne idem 'oduvek" do Adama i Eve) pripada valjda svima a ne samo Albancima?
Dawngreeter Dawngreeter 21:55 05.04.2008

Re: Eh..

Cini mi se da citas poentu mog (skribomanicnog, na cemu se izvinjavam) posta unazad. Ja se ne pozivam na Dusanovu Srbiju, ja ne zelim da se vreme vrati unazad i ne mislim da Vojvodina treba da pripadne Madjarima. Sve to izjednacavam sa argumentima kriminalizacije albanskog stanovnistva na Kosovu. Ono sto ja kazem je da od Carnojevica na ovamo Srbi vise nikada nisu bili vecinsko stanovnistvo na Kosovu. I da mozemo da zivimo samo ovde i sada, bez argumenata istorijske teritorije. U stvari, na temu vecine pitanja sam u inicjalnom komentaru odgovorio. Sa napomenom da ja ne krojim nista.

O polozaju Albanaca na Kosovu za vreme SFRJ neki drugi put. Ne mislim da rasprava ide u ispravnom kontekstu a vec sam dovoljno prostora zauzeo u pokusaju da precizno odgovorim na otvorena pitanja.
doktorka doktorka 22:00 05.04.2008

Ja samo da vas

obavestim da su Hrvatska i Albanija pozvane u NATO , a vi slobodno nastavite da " ispravljate krivu Drinu" uz pomoc Rusa.
irvas irvas 04:01 06.04.2008

Re: Eh..

ps. pitanje za domacina: mozda vam zvuci neverovatno, ali ima nas koji ne znamo politicki program LDP:))) - sta kaze taj „2 K - Teritorija za ravnopravnost“? u par recenica ... ne smem da citam nista duze da ne postanem indoktriniran:)))

citaj vasilije nemoj da se plasis...:)))
vec si par puta pokazao naklonost ka LDP-u. nemoj da ti sad bude frka

salu na stranu, tema je vrlo ozbiljna. idem da procitam dalje pa cu se javiti kasnij...

kao uvek, odlican nikolin tekst.
mariopan mariopan 05:26 06.04.2008

Re: Ja samo da vas

doktorka
obavestim da su Hrvatska i Albanija pozvane u NATO , a vi slobodno nastavite da " ispravljate krivu Drinu" uz pomoc Rusa.

Ha ha ha Doktorka , pa to je zastarela vest gde vi zivite ?
Pa smesno mi je sto je Bus dosao na taj samit da poruci Putinu da se ne treba plasitit sto tenkovi NATO i SAD dolaze na granice Rusije to je samo PRIBLIZAVANJE DEMOKRATIJE. Ceo svet se nasmejao zaista ))) samo vi izgleda niste u toku? Ma vazno je samo da zadrzite smisao za humor koji je izgleda isti kao Busov.
adam weisphaut adam weisphaut 08:55 06.04.2008

Re: Eh..

Ja licno ne delim tvoje misljenje. Iz prostog razloga sto Kosovo nije nikakav "jedinstveni slucaj"

Ja delim, mislim da je Kosovo poseban slučaj kvazikolonijalnog rasizma, da se ni u kom slučaju ne može porediti sa nekim drugim slučajjem na prostoru Ex Yu i kao takav, slučaj koji zaslužuje posebno rešenje, no evo jednog dobrog obrazloženja:
Kosovo u glavi
Svetlana Slapšak

Francuski raper sa imenom Sinik (pisano sa »es«, ne sa »se«) je svoj realistično-angažovani hit snimio u nekoj dečijoj bolnici: kod teško bolesnoga maloga crnoga pacijenta, Sinik nagoveštava dijagnozu rečima »u njegovoj glavi je Kosovo«. Konfuzija, neizlečiva bolest, užasna izraslina, beznadje? Sve to. Uzgred, ni Sinik nije belac, ali francusko slovo zakona o državljanstvu ne prepoznaje boju kože. Druga je stvar koliko ju prepoznaje stvarnost, zakonita ili nezakonita. Jedno je izvesno: tamo daleko, nejasna i bezoblična, teško prepoznatljiva ali uvek spremna, vreba kolektivna zver, koja će skočiti na svaku nepravdu (kad je prepozna) nanesenu Siniku, pacijentu ili sličnima, dakle svakom obliku »Kosova u glavi«. Možemo je formulisati kao glas javnosti, kritički duh, gradjansku tradiciju otpora, liberalno levičarstvo – svaka definicija je nepotpuna, ali upravo to je definicija fenomena kome je na nekim drugim delovima planete već uveliko odzvonilo – u Srbiji, recimo. Nije samo reč o tome da su oni koji o Kosovu misle drugačije udaljeni iz javnosti, već su i stigmatizovani, pa je dijalog odnosno promena mišljenja nešto sasvim isključeno. Prostor za razgovor o Kosovu je potpuno de-racionalizovan, može se konstatovati samo klinička smrt imaginarnoga pojma »srpska inteligencija«. Zašto bi baš većinski usmereni intelektualci bili krivi za Kosovo? Samo zato što o njemu nisu mislili. Jer kada se misli, ne može se završiti ni u stereotipima, niti u dosadnome nacionalističkome tuljenju, niti u očitim lažima, niti u bilo kome drugom obliku inače mizernoga tematskoga horizonta srbske kosovonanije. Starija krivica je biti većinski usmeren: najbolje adaptirani na komunističko jednoumlje (računajući i tome pripadajući slavski anti-komunizam) isto su se tako najbolje snašli u nacionalističkome jednoumlju. Ne videti paralelu, i ne osetiti bar pobunu stila protiv formule mi-svi-Kosovo izvestan je znak gorepomenute dijagnoze.

Kulturna invencija je plod zajedničkoga (ne nužno planiranoga) rada državnih institucija, individualnih intervencija, ponekad njihove interakcije sa masovnom kulturom, ponekad čak i sa sub-kulturom. Tu bismo očekivali invenciju Albanca, manje ili više planirani napor obrade političke stvari u kulturi. Individualna intervencija je, recimo, nežni (mogućni) ljubavnik Albanac iz romana Mir-Jam, dašak egzotike – i ženske slobode izbora - izmedju slovenačkih gora i Crne Gore. Jugoslovenske institucije su posle rata ponudile lako kolonijalni, ali probavljiv lik Albanca, u varijantama od čestite starine, neprobojnoga patrijarhalca koga novo vreme »slama«, sve do nepokolebljivoga borca, ukratko više privlačne nego odbojne muške zveri – sve to u filmu, gde se najlakše guta. »Igranje drugoga« kao performativni kulturni kod omogućilo je igranje Albanaca i igranje Albancima, i ostavilo nešto tragova u filmu i pozorištu, a sa mnogo dobre volje će se ti i danas naći u raspršenim ostacima beogradske urbanosti. To je i bila glavna osnova nekoliko pokušaja sasvim drugoga Beograda da u retkim peticijama i javnim manifestacijama pokaže da nisu svi mi oko Kosova i Albanaca. I, sa druge strane, jasan dokaz da čak i državna intervencija može otvoriti prostor tumačenja i afirmativne političke akcije.

Mainstream kultura je uspešno zaobišla i ovakve, najmanje zahteve poštovanja ljudskih prava i gradjanske tolerancije. Čim je postalo dozvoljeno, a to je bilo znatno pre nego što će se komunizam uspešno transformistati, Albanci su zamenjeni Šiptarima i ustoličeni su kao kolektivni neprijatelj broj jedan, sa situacionističkim zamenama i dopunama (svi ne-Srbi, po volji i porudžbini). Ako zasada odbacimo riku i bes, ostaje tzv. fina književnost, recimo Slobodan Selenić i Svetlana Velmar Janković. Premda je u njihovim delima glavni negativac mračna i neljudska Prečanka, nije zanemariv ni dubinski pokvaren Albanac: oboje su objekt srpske plemenitosti, iskrenosti i naklonosti, a vraćaju kako samo oni umeju. U doba kulturne prevlasti disidencije 80', tik pre nego što će se veći deo odlučiti da otplovi na Meduzi, Hana Dalipi je napisala, objavila, i dobila nagradu za izuzetni roman Vikend u materini, u kojem karnevalizuje albansko-srpsku svakodnevicu, a posebno rod, seksualnost, i manje-više sve što je na obe strane sveto. Autorka je za vreme rata emigrirala, a i šta bi drugo. Poslednji put je vidjena u Parizu, a zatim joj se gubi svaki trag. Slučaj Svetlane Djordjević pokazuje da je reč o sistemskim rešenjima – pa izvolite, srpske a i albanske književnice! Imate širok izbor izmedju pranja nogu junaka, svete ili civlne Petke, a ko hoće može i magijski realizam: samo probajte ono što vam je pred očima!

Drugim rečima, kulturna invencija je izvesno deo dužnosti intelektualaca sa koje god strane da u njoj učestvuju, i srpski intelektualci su zastrašujuće masovno ispustili mogućnost da svojoj zemlji pomognu time što bi stvarali privlačne, zapletene, upitne i mnogoznačne, a zašto ne i naprosto pozitivne i tolerantne slike, likove, situacije Albanaca i albanskog, srpsko-albanskog i albansko-srpskog – čega god. Domovini se služi mržnjom, u redu. No kako je mogućno da izazovni tematski sklopovi potpuno izmaknu pažnji književne sredine? Recimo, slučaj države koja vojno napadne svoj integralni i navodno najsvetiji deo? Recimo, slučaj najgorih neprijatelja koji godinama ne napadnu zaledje države dok ona sebi daje luksuz da napadne sve svoje susede istovremeno, pa i nesusede na krajnjem severu? Recimo, slatko-lepljiva retorika koja koristi radi dopušta Slovencima i Hrvatima da imaju svoju državu, ali ne i ostalima, a naročito ne Albancima? Recimo, jako razumna rasprava bivših targetaša o potrebi sa se Srbija pridruži NATO paktu, i istovremeno pena na ustima kada se spomene nezavisnost Kosova? Recimo, potpuna nesposobnost da se Crnogorci ubede milom, i istovremeno očekivanje da će se Kosovo prikloniti samo pretnjom, vredjanjem i silom? Recimo, »lukavo« podgrejavanje latentnog evropskog rasizma do Albanaca? Recimo, namig sa najvišega mesta koji Srbima, onim pravim, omogućava da glasno govore epski a broje pare za cenu Kosova u tihoj molitvi? Kako naivno u poredjenju sa tim zapletima izgleda Den Braun sa tračevima o Magdaleni...Naravno da bih za ovakve zaplete zaželela boljega pisca nego što je Den Braun, što je bogohulna želja iz provincijalne perspektive bilbordske idolatrije SSSS (sasušeni starci služe svakome) pisaca.

Srpska država, kakav god da je model javne laži i licemerja nudila u zadnjih 15 godina, nije ponudila nijedan program tolerancije i anti-rasizma, naprotiv. Ne de bi to iko pametan očekivao, to je samo ilustracija konteksta još veće krivice intelektualaca za današnje stanje duha i pameti oko Kosova: niko ih nije ozbiljno sprečavao da takvu državu kritikuju što se Kosova tiče.

Kosovo u glavi je moćna metafora, jer se drugačije ne može opisati stanje u kojem svi znaju da Kosovo ne može više biti srpsko, ali se preventivno i drugačije guši svaki glas koji bi rekao nešto o poslovičnome novome ruhu. Izgledi takve glave su skoro nikakvi. Oni koji misle da Kosovu treba prepustiti odluku o nezavisnosti, bez obzira na evropsko muljanje, nisu nužno obožavatelji bilo kojega nacionalnoga programa, baš naprotiv, svi im otprilike isto smrde. Ali ta beznadežno jednostavna situacija je posledica svesnog i koristoljubivog odbijanja intelektualaca da svojim osnovnim vežbama i veštinama, ne ulažući ni mnogo vremena a ni talenta, spreče predvidljiv razvoj. Kao i ranije, kao i obično, kriv je svako ko je huškao, kriv je svako ko je ćutao. Ostaje samo da što više ja-ova kaže javno zbogom i sa srećom Kosovu, i da ih ne bude briga što ih ni na jednoj strani ne čuju.

Danas, 19. septembar 2007.


pošto je topic nastao u svetlu oslobađajuće presude Haradinaju, gotovo mi nadrealno deluje slavlje Albanaca zbog slobode onog istog zločinca/ gangstera koji će prvenstveno sutra njih same tlačiti i s kojim se mogu nadati izvesnoj budućnosti ali takođe ne moguda se ne začudim nad čuđenjem nad zgražavanjem one većinske Srbije koje je svojom dugogodišnjom kontinuiranom politikom bila babica u rađanju ovog frankeštajnovskog heroja.
metanoia metanoia 09:40 06.04.2008

Re: Eh..

pošto je topic nastao u svetlu oslobađajuće presude Haradinaju, gotovo mi nadrealno deluje slavlje Albanaca zbog slobode onog istog zločinca/ gangstera koji će prvenstveno sutra njih same tlačiti i s kojim se mogu nadati izvesnoj budućnosti ali takođe ne moguda se ne začudim nad čuđenjem nad zgražavanjem one većinske Srbije koje je svojom dugogodišnjom kontinuiranom politikom bila babica u rađanju ovog frankeštajna.

audrey audrey 11:31 06.04.2008

Re: Eh..

pošto je topic nastao u svetlu oslobađajuće presude Haradinaju, gotovo mi nadrealno deluje slavlje Albanaca zbog slobode onog istog zločinca/ gangstera koji će prvenstveno sutra njih same tlačiti i s kojim se mogu nadati izvesnoj budućnosti ali takođe ne moguda se ne začudim nad čuđenjem nad zgražavanjem one većinske Srbije koje je svojom dugogodišnjom kontinuiranom politikom bila babica u rađanju ovog frankeštajnovskog heroja.

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:18 06.04.2008

Re: Eh..

Dawngreeter
Ja sam bio klinac kada se celo sranje u Bosni desavalo tako da u tom periodu u glavnom nisam imao jasnog pojma sta se desava, a otkako vise nisam klinac u glavnom nemam stomak da retroaktivno prolazim kroz sve detalje. Ono sto znam je da je srpska strana propustila niz dogovora koji bi ne samo osigurali manje krvoprolica


Pa vidi se da si bio klinac ... a i da se kasnije nisi dobro informisao. Da jesi znao bi da se ta srpska strana zalagala od pocetka za miroljubivo resenje i uredjenje BiH po svajcarskom konfederalnom principu ("kantoni" su u to vreme bili najcesce pominjana rec ... Dejtonskim sporazumom su Srbi dobili i vise - pravo na svoju vojsku sto se ne secam da je u pocetku bio zahtev). I na tim osnovama je skoro i bio postignut sporazum (tzv. "lisabonski" ali je na kraju propao posto su me se suprostavljali USA ...

Ali ovo sve gore je samo skretanje sa teme posto se tu radi o PROSLOSTI. A ja sam tebi poksuao da kazem da onaj ko se slaze da Kosovo ima pravo na nezavisnost onda mora to isto pravo SADA da prizna i Republici Srpskoj ... ako njeni gradjani to zele, naravno ...

U diskusiju uvodis snazne pretpostavke zbog kojih je meni vrlo neugodno. Ja mislim da je Kosovo jedinstven slucaj u toliko sto mislim da je svaki slucaj jedinstven slucaj. Pravila po kojima se neke stvari desavaju postoje zbog toga sto se ljudi plase odluka


I meni bi bilo neugodno na tvom mestu. Pravila i principi a posebno (medjunarodne) NORME i ZAKONI i postoje zato da bi se primenjivali na razne slucajeve koji su svi JEDINSTVENI. Mozemo ti i ja opljackati banku iz sasvim razlicith/jedinstvenih razloga ... ali ne bi NIKAD smelo da se desi da ja budem oslobodjen a ti osudjen ...

Takodje, to oko severnog Kosova je glupost. Ne znam sta znaci neuporedivo, i sa cim to ne mozes da uporedis. Jedna moderna civilzacijska tekovina koju je planeta prihvatila je ne menjanje granica. Ja sam nacelno protiv toga,


Iskreno receno mislim da ni ti sam ne znas tacno za sta si i sta zastupas ... pa onda ne mozes ni nama da objasnis. Ako je neko za pomenuti pricip onda ne moze biti za menjanje granice Srbije ... a opet ako je protiv tog principa onda ne moze da bude protiv izdvajanja severnog Kosova ... i to bi onda bio konzistentan stav - sto ti ocigledno ne razumes. A ono moje "neuporedivo" se pre svega odnosili na to sto je u prethodnom primeru Srbija medjunardno priznata zemlja od prakticno SVIH zemalja u svetu i najvaznije medjunarodne institucije za tu problematiku UN ... a Kosovo NIJE (prizanto samo od relativno malog broja zemalja). Pa je onda APSURDNO pominjati "nepromenjivost" granica u slucaju Kosova a ne i u slucaju Srbije ... To sto zapadne zemlje slicno rade je primer nepostovanja medjunarodnog prava i primene SILE u medjunardnim odnosima ... A ti neces to da priznas (mozda ni samom sebi?) pa se zapetljavas u neka nebulozna objasnjenja ...


Dalje, izjednacio si odcepljenje kosova sa otcepljenjem vojvodine. To je treca stvar u vezi koje mi je jako neugodno.


Opet razumem tvoju neugodnost ... jedino sto si razlog za nju izmislio (ili nisi procitao ono sto sam ja napisao iako si ga citirao) ... ja sam govorio o (hipotetiskom) otcepljenju "nekoliko gradova u Vojvodini u kojima su Madjari vecina" (o cijoj autonomiji nam nesto rece mariopan ovde) a ti pricas o otcepljenju Vojvodine koje ja u ovom konteksu nisam pomenuo ...


To je tvoj proizvoljni zakljucak koji je na nivou bilo kog drugog zakljucka koji bi bilo ko drugi mogao da donese. Ti si pogledao situaciju i rekao "ne moze to tako". To se zove stav i super je sto ga imas.


Hehe bas lepo od tebe sto mi objasni da ja imam stav i da je to super Ja nazalost ne mogu to isto kazem tebi. Odnosno ne mogu da kazem da imas konzistentan, principijelan stav ... Nego imas pojedinacne stavove za pojedinacne situacije koji se cesto oslanjaju na suprotne principe. A to nikako ne moze biti super ... a ni dobro. Naravno to ja zakljucujem iz ovog tvog posta ... mozda sam ja samo pogresno razumeo ili ti nisi dobro objasnio? Mozes da pokusas ponovo ako hoces ... a ja cu ti MOZDA odgovoriti, mada mi izgleda prilicno uzaldno uciti te da KONZISTENTNO razmisljas ...

pozz
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:22 06.04.2008

Re: Eh..

adam weisphaut
mislim da je Kosovo poseban slučaj kvazikolonijalnog rasizma


Volim kad procitam ovakvu besmislicu odmah na pocetku posta - znam da nema smisla dalje da citam i gubim vreme ...
adam weisphaut adam weisphaut 12:27 06.04.2008

Re: Eh..

Virtuelni Vasilije
adam weisphaut
mislim da je Kosovo poseban slučaj kvazikolonijalnog rasizma


Volim kad procitam ovakvu besmislicu odmah na pocetku posta - znam da nema smisla dalje da citam i gubim vreme ...

Nemoj da se trudiš, Vaso.
Siguran sam da ti je ovajtekst Svetlane Slapšak odveć dug i naporan
Dawngreeter Dawngreeter 12:39 06.04.2008

Re: Eh..

Pa, dobro. Niko ne moze da kaze da nisam pokusao. Fino je videti kako izgleda gradjenje paralelne stvarnosti na delu. No, samo jedna stvar:

Virtuelni Vasilije
Iskreno receno mislim da ni ti sam ne znas tacno za sta si i sta zastupas ... pa onda ne mozes ni nama da objasnis. Ako je neko za pomenuti pricip onda ne moze biti za menjanje granice Srbije ... a opet ako je protiv tog principa onda ne moze da bude protiv izdvajanja severnog Kosova ... i to bi onda bio konzistentan stav - sto ti ocigledno ne razumes.


Kosovo je zasebna funkcionalna jedinica sa svojim granicama vec jako dugo vremena.
dragan7557 dragan7557 14:32 06.04.2008

Re: Eh..


Ja kazem da je borba kosovskih Albanaca za nezavisnost u velikoj meri opravdana,


Pobrkali ste na nabanalniji način borbu za nezavisnost i borbu za prisvajanje tuđe teritorije u ovom slučaju nepovredivost granica država iz raznih međunarodnih akata.

Albanci imaju svoju državu Albaniju te u ovom slučaju nije reč o borbi za nezavisnost već o nasilnom menjanju
granica uz pomoć stranih država koje su na početku sukoba dok im je išlo u račun UČK nazivali iredentom i terorističkom organizacijom.

U slučaju da Albanski narod ne bi imao svoju državu, moglo bi da se govori o borbi za nezavisnost. A Istorija će pokazati da je ovde u pitanju Anschlus i teritorijalno proširenje a ne borba za nezavisnost. Etapa u kojoj će KiM biti tzv. samostalna država je verovatno relativno kratkog veka dok će posle uslediti tzv. priodna težnja jedog naroda za spajanje sa matičnom nacionalnom državom.

Napominjem da ovde ne raspravljam o konkretnoj situaciji već o pitanju legitimnosti i sadžaja pitanja nezavisnosti i pojma Lebensraum definisanog u najmračnijem periodu evropske istorije. Ovde se radi o čistoj teritoriji Kosova a ne o nekakvoj "nezavisnosti" ili težnji za istom što je poslužilo kao paravan velikim silama za stvaranje novih potencijalnih žarišta.
dragan7557
06 april 2008
mariopan mariopan 14:34 06.04.2008

Re: Eh..

Dawngreeter
Pa, dobro. Niko ne moze da kaze da nisam pokusao. Fino je videti kako izgleda gradjenje paralelne stvarnosti na delu. No, samo jedna stvar:

Virtuelni Vasilije
Iskreno receno mislim da ni ti sam ne znas tacno za sta si i sta zastupas ... pa onda ne mozes ni nama da objasnis. Ako je neko za pomenuti pricip onda ne moze biti za menjanje granice Srbije ... a opet ako je protiv tog principa onda ne moze da bude protiv izdvajanja severnog Kosova ... i to bi onda bio konzistentan stav - sto ti ocigledno ne razumes.


Kosovo je zasebna funkcionalna jedinica sa svojim granicama vec jako dugo vremena.

Pa ne znam sta tamo funkcionise? Proterivanje , zlocini , paljevine ubistva droga , ali i nezaposlenost beda nesloboda kretanja nema struje ....dodaj po zelji. Ceo svet se slaze da je Kosovo mrtvorodjence.
Vračarac Vračarac 11:36 07.04.2008

Re: Ja samo da vas

obavestim da su Hrvatska i Albanija pozvane u NATO , a vi slobodno nastavite da " ispravljate krivu Drinu" uz pomoc Rusa.

Nadam se da bar mi nikada nećemo ući u NATO. Bolje da ostanemo neutralni nago da ginemo po Avganistanskim gudurama.
Vračarac Vračarac 11:38 07.04.2008

Re: Eh..

Nemoj da se trudiš, Vaso.
Siguran sam da ti je ovajtekst Svetlane Slapšak odveć dug i naporan

Klasičan primer kulture izražavanja.I onda se žale što niko neće sa njima u koaliciju
milandess milandess 22:09 05.04.2008

Svaki

Svaki, ama' bas svaki, narod ima pravo da se divi svojim ratnim zlocincima!
metanoia metanoia 22:46 05.04.2008

Re: Svaki

milandess
Svaki, ama' bas svaki, narod ima pravo da se divi svojim ratnim zlocincima!


Hocete li biti ljubazni da malo bolje objasnite vasu izjavu?
milandess milandess 00:39 06.04.2008

Re: Svaki

Nepatvoreni cinizam...skalina ka metanoji?!
metanoia metanoia 09:39 06.04.2008

Re: Svaki

Ok, ako je cinizam u pitanju, već sam se bio uplašio da je nešto drugo.
metanoia metanoia 09:54 06.04.2008

Da se vratimo na temu

Kakve mogu biti implikacije ishoda suđenja na mogućnost da se odnos između srpskom i albanskog stanovništva na Kosovu uopšte i pomeri sa mrtve tačke i na koji način bi se mogla u praksi sprovesti ideja koju nam nudi program LDP-a, koji bi bio najidealniji iako je u ovom trenutku možda najmanje realan?
adam weisphaut adam weisphaut 10:12 06.04.2008

Re: Da se vratimo na temu

metanoia
Kakve mogu biti implikacije ishoda suđenja na mogućnost da se odnos između srpskom i albanskog stanovništva na Kosovu uopšte i pomeri sa mrtve tačke i na koji način bi se mogla u praksi sprovesti ideja koju nam nudi program LDP-a, koji bi bio najidealniji iako je u ovom trenutku možda najmanje realan?

Ah teško je u ovom trenutku naći tu sponu koja bi povezala Albance i Srbe na Kosovu, posle toliko međusobnih krvavih pireva, osveta i animoziteta. Ono što bi moglo da bude je ono na šta se najmanje obraća pažnja-ekonomija, svakodnevni problemi i Srba iAlbanaca. Kosovo je ekonomska crna rupa i kao takvo nepresnušni rezerovar potencijalnog ekstremizma, dokle god njegovi građani obe nacionalnosti tavore na marginama i dokle god je bez-perspektinost jedino što im se nudi, biće isključivo prostora za nacionalne radnike u obe zajednice i nemamo šanse za ikakv pomak. Na žalost nemam utisak da se time iko ozbiljno bavi, ni vlada u Prištini, ni UNMIK a o Beogradu da ne govorimo.
metanoia metanoia 11:34 06.04.2008

Re: Da se vratimo na temu

Slažem se sa ovim što si naveo. Ono što je neosporna činjenica je da se od početka devedesetih godina pa na ovamo od eskalacije problema na teritoriji Kosova, može primetiti totalno odsustvo za nekim konkretnim rešenjima za Kosovske Albance. Nikad se zapravo nije obraćala pažnja na njih, još devedesetih godina kada je ključni čovek u pregovorima bio Rugova, intelektalac sa kojim se zaista moglo ozbiljno razgovarati, Milošević je namerno dopuštao da situacija dobije ovakav epilog. Nakon petog oktobra, kada su demokratske vlasti dobile političke ingerencije da deluju po ovom pitanju, malo toga je bilo moguće promeniti. Danas, osam godina kasnije, pored ponavljanja mantre Kosovo je Srbija, ništa od konkretnih rešenja se ne nudi, osim što je iz krila DSS-a bilo očiglednih pokušaja da raznim subverzijama dovedu do eskalacije nasilja na tom području. Sa druge strane mogućnost konkretnih pregovora sa Albancima sveden je na minimum jer postavlja se pitanje koliko se i može voditi jedan kostruktivan dijalog sa Tačijem, Sejdiuom, dakle, sa bivšim gerilcima koji nemaju baš previše sluha niti diplomatske umešnosti ni taktičnosti... Po mom mišljenju za Kosovske Albance i za ugled Kosova u svetu bio bi najmudriji potez da Azema Vlasija postave kao šefa diplomatije. Na ovaj način bi mogućnosti dijaloga i normaizacije odnosa bile znatno proširene, a ne treba izostaviti ni činjenicu da bi međunarodni rejting Kosova bio znatno poboljšan.
adam weisphaut adam weisphaut 12:07 06.04.2008

Re: Da se vratimo na temu

metanoia
Slažem se sa ovim što si naveo. Ono što je neosporna činjenica je da se od početka devedesetih godina pa na ovamo od eskalacije problema na teritoriji Kosova, može primetiti totalno odsustvo za nekim konkretnim rešenjima za Kosovske Albance. Nikad se zapravo nije obraćala pažnja na njih, još devedesetih godina kada je ključni čovek u pregovorima bio Rugova, intelektalac sa kojim se zaista moglo ozbiljno razgovarati, Milošević je namerno dopuštao da situacija dobije ovakav epilog. Nakon petog oktobra, kada su demokratske vlasti dobile političke ingerencije da deluju po ovom pitanju, malo toga je bilo moguće promeniti. Danas, osam godina kasnije, pored ponavljanja mantre Kosovo je Srbija, ništa od konkretnih rešenja se ne nudi, osim što je iz krila DSS-a bilo očiglednih pokušaja da raznim subverzijama dovedu do eskalacije nasilja na tom području. Sa druge strane mogućnost konkretnih pregovora sa Albancima sveden je na minimum jer postavlja se pitanje koliko se i može voditi jedan kostruktivan dijalog sa Tačijem, Sejdiuom, dakle, sa bivšim gerilcima koji nemaju baš previše sluha niti diplomatske umešnosti ni taktičnosti... Po mom mišljenju za Kosovske Albance i za ugled Kosova u svetu bio bi najmudriji potez da Azema Vlasija postave kao šefa diplomatije. Na ovaj način bi mogućnosti dijaloga i normaizacije odnosa bile znatno proširene, a ne treba izostaviti ni činjenicu da bi međunarodni rejting Kosova bio znatno poboljšan.

Naravno da se nikonije bavio konkretnim rešenjima jer je Kosovo sve vreme a isad ne predmet politike nego ideologije/mitologije i tu je kontinuitet od Miloševića neprekidan. Zato ovde predmet nisu konkretni ljudi, osim kao oruđe u rešavanju viših ciljeva , a konkretna pitanja su prisutna samo kao deo više deo fronta odbrane njihovog poimanja[ i]nacionalnog identiteta[/i]. S druge strane iamamo i jedno starovremensko razmišljanje srpskih konzervativaca, koje se imam utisak prelilo i na neke u DS-u (predsednički savetnik koji se hvali da je odrasrtao na kosovskom mitu), tako recimo imamo priliku da pročitamo na stranicama Politike šta je to što bi trebali da naučimo od Andrića. Dokle god Srbija sagledava problem Kosova ideološki a ne konkretno ne postoji nikakva šansa da će uspeti da nađe minimum zajedničkog sa Albancima koji će nam omogućiti iole dobrosusedske odnose.
Takođe se salžem da bi iskusan političar kao Vlasi, mogao mnogo bolje da zastupa interese Kosova i uspostavi neku vrstu dijaloga sa Srbijom.
mariopan mariopan 12:39 06.04.2008

Re: Da se vratimo na temu

Ja sam mislila da neko zaista hoce da pomogne onim ljudima tamo da se pocne miriti i da se neki suzivot tamo izgradi , kad ono ....medjutim Pa vas pozdravljam. Ako je vasa briga koliki je rejting kosova u MZ i koga staviti za premijera , da li Tacija ( zovu ga krvavi) ili Vlasija onda se zaista pozdravljam . Pokusala sam da razumem nije da nisam.
metanoia metanoia 12:50 06.04.2008

Re: Da se vratimo na temu

Ja sam mislila da neko zaista hoce da pomogne onim ljudima tamo da se pocne miriti i da se neki suzivot tamo izgradi , kad ono ....medjutim Pa vas pozdravljam. Ako je vasa briga koliki je rejting kosova u MZ i koga staviti za premijera , da li Tacija ( zovu ga krvavi) ili Vlasija onda se zaista pozdravljam . Pokusala sam da razumem nije da nisam.
*novo


Mislim da me nista razumeli, ne brine mene rejting Kosova u MZ, već mislim da ne postoji veliki prostor za diplomatiju sa bivšim liderima OVK-a, poput Tačija, koji upravo sada likuje jer je krvnik Haradinaj na slobodi. Upravo iz razloga o kojem vi govorite mislim da bi mogućnosti za konstruktivno rešenje i poboljšanje odnosa srpskog i albanskog življa, pa samim tim i uslova života srpske manjine na Kosovu, bilo bi najbolje kada bi na čelo Kosovske diplomatije došao Azem Vlasi.
mariopan mariopan 13:43 06.04.2008

Re: Da se vratimo na temu

A ja sam mislila da vi imate u tom planu konkretne poteze koji se ticu pomirenja i izgradnje POVERENJA jer bez toga nema onog drugog. To je vaznije od svega pa vas tamo niko nece pitati koga VI zelite tamo da vidite na celu Vlade ili bilo kog tela koje odlucuje.
Pri tome mislim na male radionice koje vec postoje na Kosovu "radionice " bolje da kazem gde se mladi druze i bez politickih tenzija ostvaruju direktan kontakt. Tako se na delu radi na pomirenju a ne politckim parolama koje us ovde preovladale. Silovanje mrtvog Slobe samo ce da doprinese da se izlizu neke tastature a od toga koristi nema niko.
Izvrtanje istorije da se ona bolje slozi sa pravdanjem zlocina koji je pocinjen nad nealbancima takodje nece doprineti nicemu a i to vam je ovde vaznije? Vise bih volela da cujem da se privode pravdi i oni koji su do sada bili neddirljivi. To bi doprinelo da se slika o zastiti pravnoj moze pokazati i ugrozenim Srbima i nealbancima koji jos tamo zive. A gde zive?
Da li imate resenje za sramne logore u kojima , doduse bez zica ali isto kao da su u zicama , zive ljudi u ovom veku/ Kako cete to da uradite , konkretno , bez parola?
Ako mi kazete da cete zastitu traziti od UNMIKA KFORA ili NATO....pa oni su tu vec osam godina i tu zastitu nisu pruzili i u njih niko vise nema poverenja. Kako bi bilo da te zastite NE TREBA nego da se Albanci i Srbi sami dogovore....eto sta sam ocekivala da vi imate u programu. To bi bilo nesto od koristi i konkretno a parola i politckih govora sam se naslusala vec i od LDP i od DS i DSS i SRS i kako se vec zovu svi samo parole a narod moze da svisne dok se nesto ne uradi. To sam ocekivala da vi imate u planu.
Ali sve sto vidim je zapravo politcko nadmudrivanje i optuzbe na racun Srbije.

Recimo saplicete se vec sa tezom da je medjunarodno priznate granice dozvoljeno narusavati ako je u pitanju Srbija a nije dozvoljeno narusavati granice Kosova koje nije medjunarodno priznato . Priznale su ga samo 35 zemalja i to na silovanje Amerike. Ako je to pravo koje vec po nekoj pravdi njima pripada zasto se to silovanje mora obaviti , jer SAD su sto pretnjama sto ucenama zaredjale u ubedjivanje pa jedva sastavile 35 zemalja. Neke su i same zurile znaju oni gde su jasle ali ne mozete to da branite jer je neodbranjivo.

Ne kazem JA da je neodbranjivo to kaze ceo svet. Kazu u Briselu gde su zakljucili da je cin secesije nelegalan i da se kosi sa mdjunarodnim pravom , kazu pravnici iz celog sveta a i neki od zemalja koje us priznale Kosovo to isto kazu. Zato su najumnije glave sveta mesecima smisljale kroz koje iglene usi da prodenu tusecesiju pa nisu mogli da pronadju model ...onda su odlucili da sve to nije toliko vazno , to medjunarodno pravo , to se po potrebi SAD moze gurnuti ustranu i gotovo. E, zato imamo to sto imamo na Kosovu sada a ne zbog mrtvog Slobe. Tog Slobu bi mogli malo da pustite da se odmori ako mislite da vas neko shvato ozbiljno. Potezati ga posle toliko godina ne ide vama u prilog imate li vi nesto novijeg datuma?

A ne zaboravite i to da vase zalaganje za nepostovanje drzavnih granica Srbije dovodi u opasnost celu zemlju. kako cete da objasnite Sandzaku ili Subotici da oni to ne mogu i ne smeju a Albanci mogu ili je dugorocni cilj , zapravo razbijanje Srbije na kantone gde bi svaka vaska obaska zivelo nekog naroda gde bi mnogi bili manjina po logorima a vecina im ubirala isptorijske poene? Naplata istorije ide nekada i u obrnutom pravcu ne samo tamo kuda vi zelite.
Nikola Knežević Nikola Knežević 09:51 07.04.2008

Re: Da se vratimo na temu

A ja sam mislila da vi imate u tom planu konkretne poteze koji se ticu pomirenja i izgradnje POVERENJA jer bez toga nema onog drugog. To je vaznije od svega pa vas tamo niko nece pitati koga VI zelite tamo da vidite na celu Vlade ili bilo kog tela koje odlucuje.
Pri tome mislim na male radionice koje vec postoje na Kosovu "radionice " bolje da kazem gde se mladi druze i bez politickih tenzija ostvaruju direktan kontakt. Tako se na delu radi na pomirenju a ne politckim parolama koje us ovde preovladale. Silovanje mrtvog Slobe samo ce da doprinese da se izlizu neke tastature a od toga koristi nema niko.


I ovde se slažem sa vama, mi nikako da se sporazumemo a u suštini delimo isto mišljenje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana