Mediji| Politika| Zdravlje| Životni stil

Jedno "r" menja sve

freehand RSS / 03.01.2017. u 12:23

ili - Bull's eye Slaviše Lekića

Uz Nikolića, Vučića,  Dačića i Vulina imali smo sreću da nam iz Beograda 31. decembra 2016. srećnu novu '93 poželi i Bogoljub Karić. Kao slobodan čovek, biznismen i Srbin koji je dočekao da Pravda ponovo pokaže svoje čisto lice.

To svakako nije ni najznačajniji događaj 2016. niti iznenađenje za one koji u Srbiji žive ovih godina. Ali je izvanrednai ilustracija i metafora za hroničare ovog vremena i vlasti. Oslobađanje od optužbi pravosuđa koju sprovode SNS tužitelji i sudije, Karićev povratak i Vučićevo čuđenje nad takvim razvojem situacije sveto su trojstvo ovakvih događanja u Srbiji od 2012. naovamo. 

I toliko što se tiče uvoda. Sve ostalo rekao je Slaviša Lekić u svom tekstu u Danasu kome se nema bogznašta ni oduzeti ni dodati. Svakako nisu navedena ni sva dostignuća ni sve laži - ali malo je za to i jedan život, kamoli jedan novinski tekst. Svako bi sad mogao da se seti i doda bar tri neistine za koje smatra da su najveće ili bar veće od nekih navedenih, ili neko od ludovanja glavnog junaka ove priče i njegove vašarske družine kojoj je data država na upravljanje i uživanje. No nema potrebe za time, rekoh, jer ovo je izvanredan portret političkog i psihološkog lika čoveka koji je progutao Srbiju.  

Voleo bih da sam ga ja napisao, a neskromno bih, možda, promenio naslov. Zvao bi se Razobručeni na(r)cizam. 

A pitanje je ovde: šta nas zaista čeka u ovoj godini: obećani berićet ili gubljenje onog tako nepostojanog "r"? 

bullseyeii1.jpg 

Tekst ovde prenosim u celosti:

Dnevni list Danas 

Srbija u magli malignog narcizma


SPIN GODINE: Aleksandar VučićOd onog časa kad se sredinom 2012. pred novinarima pojavio prvi put sa naočarima na nosu, manje oko lika, više oko dela Aleksandra Vučića pletu se različite retoričke zavrzlame, verbalne konstrukcije i pravi mali ratovi reči!

Piše: Slaviša Lekić

03. januar 2017. 

 

Najviše se jezik rabio na zavadi dve škole mišljenja: jedna je zagovarala tezu o preobraćenom Vučiću koji je okrenuo leđa jednoj provizorno pokopanoj politici; druga je, podržavajući teoriju o presvlačenju, ipak naglašavala da je supstanca politike koja ga je izbacila na javnu scenu ostala gotovo nedirnuta.

Vučić se u svojim namerama nije dao omesti: od prvog sekunda povratka na vlast odavao je utisak čoveka koji ima pravo na sve i to pravo širi oko sebe; čoveka koji sam sebe gura u središte svega i očekuje od okruženja da ga gura u sve; čoveka koji veruje da je sve što je dobro za njega, dobro i za državu. Nije dugo trebalo da se formira mišljenje, danas duboko ukorenjeno, kako nacionalni interes i nacionalna bezbednost zavise isključivo od njegovog opstanka na vlasti.

Dnevno bombardovani primerima koji su svedočili o njegovom nerealnom procenjivanju sopstvenih sposobnosti, ekstremnom ni u čemu utemeljenom samopouzdanju, fantazijama o neograničenom uspehu, okupiranošću sobom, egzibicionističkom potrebom za neprestanom pažnjom i divljenjem, nesposobnošću da saoseća sa drugima, kompulzivnoj sklonosti ambicijama koje je nemoguće zadovoljiti, preteranom reakcijom na kritiku ili poraz i mnogim drugim simptomima koje karakterišu primitivni ili maligni narcizam, sve više pažnje smo posvećivali njegovim reakcijama nego onom šta radi i on i ljudi oko njega.

Činjenica je: kad pogledate prsten koji ga okružuje, od savetnika i nekompetentnih, rekao bih - ličnih ali i ničim izazvanih ministara, poput Aleksandra Vulin ili Nebojše Stefanovića, preko navodno nezavisnih neistomišljenika tipa Dušana Vujovića ili Ane Brnabić, zatim raznih lalatovića, krstića, goncića i inih još udvorica i marioneta, sve do novinara i urednika brojnih medija koji koketiraju sa Vučićevim odrazom u ogledalu koji odaje principijelnu i skrupuloznu osobu prisiljenu da zbog promenjenih okolnosti menja svoja uverenja i svoje stavove, logično je da pomislite kako svi oni samo služe da Vučić udovolji ličnoj potrebi za pažnjom i grandioznim osećajem sopstvene važnosti.

Varka. Dimna zavesa. Magla koja odvlači pažnju.

Bolje reći - spin. Baš kao i sam akter ove nametnute nam balkanske skaske u kojoj nevoljko učestvujemo: ovakav Aleksandar Vučić je zapravo najjači spin kojim se odvlači pažnja i maskira realnost u Srbiji. Iza naizgled snažne ambicije, grandioznih fantazija i izuzetne egocentričnosti ne krije se pokretački poriv, već prazan hod, nesigurnost i zanemarljivi rezultati.

Kao što smo zdravo za gotovo kupili „činjenicu " da je Vučić narcistička ličnost okružena obožavaocima, od kojih očekuje psihološku „hranu" u vidu laskanja i divljenja i da sve ljude oko sebe vidi kao sopstvene produžetke, koji su tu samo da bi mu pružili divljenje ili zadovoljstvo tako da smo zaboravili obećanja kako će, čim dođe na vlast, poništiti sve briselske dogovore sa Prištinom; obračunati se sa kriminalom i korupcijom; preispitati 24 čuvene privatizacije; otvoriti kancelariju za brze odgovore; ukinuti TV pretplatu; rapidno smanjiti broj državnih agencija; osnovati nacionalnu banku; izgraditi cela naselja stanova za po 380 evra po kvadratu...!

Komentarišemo njegov usiljeni smeh, lažnu spontanost, veštačku ležernost i gotovo da niko više ne priča o čoveku koji večito patetiše („Nije mi problem ni da me ubiju. Naživeo sam se!"); ne ume da organizuje svoje obaveze i radni dan („Nikad ne radim kraće od 12 sati, a ponekad radim i 19 sati dnevno"); javno se hvali nehigijenom („Bio sam u Abu Dabiju, nisam se okupao. Pa šta? Nisam vodu ni pomirisao, a kamoli se okupao, ne pamtim otkad"); operisan je od skromnosti („Ja sam čovek s novom idejom") nesuvislo se divi samom sebi („U ovoj zemlji izgleda postoji samo jedan čovek koji je u stanju da pokuša da vidi i šumu od drveta, a mnogi šumu od drveta ne vide, i pokušava da kaže da se pogledaju pravi razlozi i da ne traži krivce u drugom, a taj nesrećnik sam JA, ovi svi drugi prebacuju jedni na druge")!

Izbledelo je iz sećanja da je jedan od najboljih, ako ne i najbolji student u modernoj istoriji, među poslednjima u Srbiji saznao za pad Berlinskog zida. Nešto ne pamtim ni da je neko skorije citirao Vučićevu rečenicu: „Kakve god reforme bile, imajte u vidu - penzioneri će biti poslednji u čija će prava bilo ko smeti da zadire. Bolje s naše grbače da se uzima nego da se dira u prava penzionera." I sumnjam da ima onih koji pamte kako, iako je kao predsednik Vlade samo prvi među jednakima, jogunasto izigrava boga i sve nešto NE DA - ne da da Srbija bankrotira, ne da nikome da Srbe ponižava, ne da narodne pare, ne da Gašića i Lončara, ne da Gazivode... Ko se još seća kako je lagao samog sebe („Nemam nikog pored sebe, niti bilo ko sa mnom razgovara na udvorički način, niti bilo šta slično. Niti to meni godi, niti to mene interesuje."); kako je zavaravao narod („Kada Toma postane predsednik, rate za kredit će biti neuporedivo manje"); ili obmanjuje i narod i sebe („Zašto bih bio premijer? Nemam tako visoke ambicije").

Zaboravili smo i fabriku čipova; „Ikeu" u 2014; pančevačku fabriku komponenti za avione; „Fijat" na ruskom tržištu; „Mercedes" iz „Ikarbusa"; tri milijarde dolara investicije u „Beograd na vodi", kao legitimaciju napretka Srbije pod „naprednjacima"... A imali smo, nije da nije, još zaboravljenih uspeha: Bratislav Gašić, bivši ministar odbrane svečano je otvarao (i osveštavao) - PODRUM PIĆA; Aleksandar Vulin, ministar za rad i socijalna pitanja, svečano otvarao (bez osveštavanja) - LIFT; Goran Cvetanović, lokalni gradonačelnik Leskovca, svečano otvarao na pravoslavnom groblju (logično, osveštani) - TOALET ili u centru grada (logično, neosveštani) KINESKI BUTIK; prvi čovek Kraljeva svečano otvarao - SEMAFOR a kovinski stranački puleni - OGRADU ŠKOLE!

Razmišljajući o Vučićevom psiho profilu nikako da se upitamo: kako mu je to Dragan J. Vučićević, bruka novinarske profesije, častan i pošten čovek; stidi li se razmene mišljenja s Nebojšom Stefanovićem, Jorgovankom Tabaković i Sinišom Malim, plagijatorima doktorskih radova; kakav je osećaj biti premijer države čiji predsednik je kupio diplomu; kako je moguće da Miša Vacić, vatreni Srbin ali i osoba koja je pravosnažno osuđena zbog diskriminacije LGBT osoba, savetuje bilo koga u Vladi Srbije, pa makar to bio i Marko Đurić; šta su u njegovom kabinetu radili/tražili žandarmi posle incidenta u kom su ukrštali palice i pesnice sa Andrejem Vučićem i Predragom Malim; koliko su plaćani (i od kojih para) Vučićevi savetnici Toni Bler, Dominik Stros Kan, Alfred Guzenbauer, Franko Fratini i Đerđ Matković a ako zaista nisu, za čije babe zdravlje su radili...!

U senci rasprave o Vučićevom nerealnom procenjivanju sopstvenih sposobnosti i dostignuća ostale su i mnoge druge nedoumice i nepoznanice: džakovi pokradenih izbornih listića; prisluškivanje Tomislava Nikolića i samog Vučića; par državnih udara i možda atentata; oružje u Jajincima; sedam žrtava u padu vojnog helikoptera kojim je pokušao da navigira ministar odbrane Bratislav Gašić; slučaj idiota koji su rušili u Savamali; ispumpavanje vode iz kopa Tamnave povereno konzorcijumu bez iskustva i šteta koja je nastala zbog toga; pokušaj privatne firme Privredni kombinat "Zlatibor" da uknjiži preko 2.000 hektara na planini iznad Užica; priča da država ne može/sme da se obračuna sa huliganima sa tribina i Muamerom Zukorlićem, iz Novog Pazara; iscrpan odgovor na pitanje ko su donatori Fondacije Dragice Nikolić; čije, tačno, pare je uplatio u fondaciju Klintonovih; za čiji je novac Siniša Mali kupio 24 stana u Bugarskoj; kome je otišla provizija od tendera za novogodišnju rasvetu u Beogradu; kakva je, precizno, bila uloga ministra Gorana Kneževića u aferi „aflatoksin"; zašto je kum Nikola Petrović otišao iz Srbije; ko su momci koji predvođeni izvesnim Zeljom špartaju po Srbiji u džipovima i pomažu lokalnom življu da što lakše oblikuju svoju izbornu volju; košta li aktiviranje „poklonjenih" ruskih MIG-ova 50, 180 ili 230 miliona evra i zašto dozvoljavate ministru odbrane da ga „uteruje" u laž?!

I da ne nabrajam dalje: mislim, dakle, da nas je majstor majstorski preigrao!

Ako, pak, nije tačna moja laička teza da Vučić dugoročno, planski, svesno i veoma uspešno glumi egoističnog pojedinca kog karakteriše paranoidna perspektiva, odsustvo savesti, zaokupljenost fantazijama koje imaju nerealne ciljeve, i, posebno - spremnost na svaki vid agresivnosti ukoliko je to potrebno za ostvarivanje nekih od ličnih ciljeva - onda, prijatelji dragi, imamo veliki problem!

I da, jeste to njegov ali i nije samo njegov problem!

Nekako se više tiče nas nego njega.

Puno sreće i u (N)ovoj 2017.

Valjaće nam!

 

LINK 

 

 

 

 



Komentari (55)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sugarbaby sugarbaby 12:50 03.01.2017

aj prva



i hvala, da nisi preneo ne bih pročitala. naprosto slabo pratim novine i njihove portale, muka mi od svega, to sam 'tela reći.
opet, ko melem na ljutu ranu mi pao ovaj tekst.
muaddib92 muaddib92 14:02 03.01.2017

Ај други

Давнијих година ми је један паметан чоек казао да се у битним одредницама сви формирамо негде до 18-те године а да свака накнадна промена није искрена, већ је глума из интереса.

Ерго:
A pitanje je ovde: šta nas zaista čeka u ovoj godini: obećani berićet ili gubljenje onog tako nepostojanog "r"?

Мој одговор је - берићет, кад би се заебавлили
freehand freehand 14:24 03.01.2017

Re: Ај други

Мој одговор је - берићет, кад би се заебавлили

To ne mora da bude tačno, a da u rezultatu ipak imamo isto. Jer opšti ekonomski trendovi utiču i na ovdašnju privredu, koliko god po pravilu se ono što Vučić priča ne slagalo sa realnom situcijom, pout rekordnih ostvarenja i ogromnih uspeha.
Još važnija su pitanja metoda kojim se do nečega došlo i cene koja je za to plaćena. od kršenja ustava i zakona, urušavanja pravnog poretka do izgubljenih godina i života. Pokradene penzije niko više nikad vlasnicima ne može da nadoknadi, ako im je novac za lekove, hranu, unuke trebao - sad.
muaddib92 muaddib92 14:31 03.01.2017

Re: Ај други

Слажем се са твојим коментаром, а не видим шта је па спорно и у мојим очекивањима да берићет њет на видику.
Човек нас лаже, пензосе је покрао најстрашније итд - не видим велике разлике у односу на она времена када претходни пут био на власти, само је паковање редизајнирано.
freehand freehand 14:34 03.01.2017

Re: Ај други

muaddib92
Слажем се са твојим коментаром, а не видим шта је па спорно и у мојим очекивањима да берићет њет на видику.
Човек нас лаже, пензосе је покрао најстрашније итд - не видим велике разлике у односу на она времена када претходни пут био на власти, само је паковање редизајнирано.

Hoću da kažem da je lako moguće i čak verovatno da će u 2017. ekonomski krenuti malo na bolje. kao što je onomad, kad je Sloba doveo Avramovića kao lutku a sam ukinuo drugu i treću smenu u kovnici novca (metaforički, inače u NBS).
I čini mi se da ta paralela uopšte nije nategnuta.
sugarbaby sugarbaby 14:47 03.01.2017

Re: Ај други

пензосе је покрао најстрашније


Bez milosti. Protiv Ustava. Tako da se Ombudsman ne iznenadi što za njega ili nisu čuli ili neće da čuju.
Al najveći je crnjak da je većina penzosa i sada za Vučića, onih s 25 000 rsd redom, koji su dobili tzv najveće povećanje da bi mogli da plate infostan i porez, samo ih slušam kao dobar je on, viš kako to on, gutaju mu sve laži.
muaddib92 muaddib92 17:38 04.01.2017

Re: Ај други

I čini mi se da ta paralela uopšte nije nategnuta

Можда, мада оспоравам уопште. Сећам се одлично тог 24.јануара 1994, али и тога да се и читаве 1994 једнако тешко живело - снизили су температуру (хиперинфлацију), али нису излечили све остало - после пар месеци курс марке је уместо 1:1 кренуо на 1,2 итд.
Волео бих да си у праву у том делу, уосталом немам личних разлога за кукњаву - али просто речено превише је лошег унаоколо у држави у односу на свеопште шминкање озгор и то лоше се понавља као баш као и пре 20 година - не ваља посо- дај Оже да нисам у праву.
mariopan mariopan 12:11 08.01.2017

Re: Ај други

sugarbaby
пензосе је покрао најстрашније


Bez milosti. Protiv Ustava. Tako da se Ombudsman ne iznenadi što za njega ili nisu čuli ili neće da čuju.
Al najveći je crnjak da je većina penzosa i sada za Vučića, onih s 25 000 rsd redom, koji su dobili tzv najveće povećanje da bi mogli da plate infostan i porez, samo ih slušam kao dobar je on, viš kako to on, gutaju mu sve laži.

Опет ми пензоси, е сад си ме за срце ујела.
Кад би знала шта им ја желим одмах би се извинила слатко са шлагом.
gedza.73 gedza.73 14:30 03.01.2017

.

Slaviša Lekić
sedam žrtava u padu vojnog helikoptera kojim je pokušao da navigira ministar odbrane Bratislav Gašić




Nakon istrage koju je vodio Vuk Tufegdžić, tada kapetan, Vojska je objavila dve verzije o smrti gardista.

Prema jednoj, Jakovljević je prvo ubio Milovanovića, a zatim sebe, dok su u drugoj verziji njihove uloge zamenjene.


“Vi u roku od deset dana prvo jednog gardistu ubijete, pa je on prvo ubica, pa je onda samoubica, pa je u trećoj verziji mentalno retardiran, a u četvrtoj verziji pripadnik LGBT populacije – onda ste, znači za jednu sredinu kakva je, iz kakve su ti dečaci potekli, sa sela, iz jedne ruralne sredine. Onda je to zaista strašno i za njih i za njihovu porodicu. I još ste praktično, jedno isto dete, ubili četri puta”,


Ovde bih rekao nešto o državi Srbiji ali će posle da obrišu komentar.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 14:51 03.01.2017

Re: .

gedza.73


Trol, ali ne znam da li si gledao, ja sam tek danas saznao za emisiju (bila na Nikoljdan), zanimljiva je

angie01 angie01 17:18 03.01.2017

znaci,..mrs sviupizdumaterinu...

posle toliko godina i dalje iste tlapnje, iste mete, isto odstojanje,...sta, dok se svi ne izredjaju,...a sad je vec stvar na ivici nekrofilije,...nesto opasno nije u redu sa takvim pristajanjem...




anonymous anonymous 19:11 03.01.2017

Re: znaci,..mrs sviupizdumaterinu...

angie01
posle toliko godina i dalje iste tlapnje, iste mete, isto odstojanje,...sta, dok se svi ne izredjaju,...a sad je vec stvar na ivici nekrofilije,...nesto opasno nije u redu sa takvim pristajanjem...





То што недостаје друга страна на приказу.

Народ.

Власт је релациони однос.


И за све што се дешава одговорност треба тражити у односу власти и народа.
А не само у вођи.

Е,то је оно што нико на слици не види - шта недостаје .

Па се окривљују само вође.

И само траже - нове вође.


freehand freehand 19:48 03.01.2017

Re: znaci,..mrs sviupizdumaterinu...

То што недостаје друга страна на приказу.

Народ.

A nedostaje i Zoran Đinđić, bar pored Koštunice.
angie01 angie01 22:06 03.01.2017

Re: znaci,..mrs sviupizdumaterinu...

То што недостаје друга страна на приказу.


pa, to sto si boldovao je ta druga strana,...mislim, lepo pise....ne pristaje vlast valjda.
gedza.73 gedza.73 08:47 05.01.2017

Re: .

vrabac_u_steni
Trol, ali ne znam da li si gledao

Nisam, pogledao sad na preskok.
Prvo mi se smuči kad vidim Čovića a posle mi muka kad su političari na 'ti' sa kriminalcima (Duća, Čume, Bagzi...). Ne delim njihovu pasioniranost džeparošima, političarima to ide lakše, valjda se razumeju, imaju iste sklonosti
freehand freehand 20:00 03.01.2017

Pravo mesto

... za ovakvu vest, koja je, izgleda - bar meni - prošla ispod svih durbina pred samu novu vodinu:
Poslednja vest: Mišković nevin, Srbija da mu plati odštetu dve milijarde evra!

LINK
Na blogu na kome je osnov portret-dijagnoza koji je svoje obogtvorenje na političkoj sceni Srbije priskrbio gradeći himeru o neustrašivom borcu protiv kriminala i korupcije, koji sme da udari i na najveće i one na koje niko drugi ne sme - nema bolje ilustracije o svoj lažnosti, svom neznanju, stilu i načinu jeftinog šarlatana kojim su tako lako i uz jedno ćiribu-ćiriba zamazane oči prostom puku i još jeftinijim kvaziintelektualcima.
Strašno za gledanje biće kad Veliki Evropejac počne da bogoradi zbog strašne nepravde i grmi protiv mrskih i nepravednih evropskih institucije koje su njegovi neprijatelji uspeli da protiv njega upregnu.



A na slici ljudi koji se nikad nisu sreli kako tvrdi jedan od njih.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 20:24 03.01.2017

Re: Pravo mesto


ček, ti ovo ozbiljno?

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 20:25 03.01.2017

Re: Pravo mesto

vrabac_u_steni

ček, ti ovo ozbiljno?



mislim, postoji razlika između web adresa:

tanjug.rs

i

tanjuginfo.rs

kod ovih prvih ta vest ne postoji, a ovim potonjim veselnicima je izvor ugledni sajt

stanjestvari.com

o kakvom portalu se radi, možeš steći uvid ako ga posetiš
freehand freehand 21:44 03.01.2017

Re: Pravo mesto

vrabac_u_steni
vrabac_u_steni

ček, ti ovo ozbiljno?



mislim, postoji razlika između web adresa:

tanjug.rs

i

tanjuginfo.rs

kod ovih prvih ta vest ne postoji, a ovim potonjim veselnicima je izvor ugledni sajt

stanjestvari.com

o kakvom portalu se radi, možeš steći uvid ako ga posetiš

Poluozbiljno. Jedna polovina je fotografija, inače preneta sa nspm, koja je sigurno lažna jer je Vučić izjavio kako se sa Miškovićem nikad u životu nije sreo.
Druga polovina, ona nesporna jeste da je sajt "šaren" u najmanju ruku, da ove informacije nigde drugde nije bilo, i da je cifra svakako nekoliko puta viša od bilo kakve realno moguće. Ali zato kao projekcija mogućeg ishoda - apsolutno verujem da će se tako nešto dogoditi.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 21:54 03.01.2017

Re: Pravo mesto

Ali zato kao projekcija mogućeg ishoda - apsolutno verujem da će se tako nešto dogoditi.


Ja to tvrdim još od prvog vagona, to da ćemo Mišku na kraju plaćati odštete sem ako ne odluči da ispadne frajer pa da oprosti (što bi mu bio dobar marketinški potez).

Pored toga, ne znam da li si čitao ovaj intervju, ovo na mreži je dosta skraćeno tj. u štampanom izdanju je na tri stranice, ali vidi šta na primer kaže neko drugi:


Ova vlast je dobila ogromnu popularnost zato što je zaratila sa najvećim privrednikom. Možda tu leži deo tog stanja?

Hajde da vidimo kraj tog procesa Miškoviću. Nekoliko puta sam izjavio da je tu napravljena veća buka nego što je realno društvena šteta. To je u tom trenutku nekom izgledalo kao politički opravdano. A da li je ta buka koja je podignuta oko Miškovića bila opravdana, da li je dokazana ta šteta, to je pitanje.


(boldovanje "društvene štete" je moje)
freehand freehand 21:57 03.01.2017

Re: Pravo mesto

Ja to tvrdim još od prvog vagona, to da ćemo Mišku na kraju plaćati odštete sem ako ne odluči da ispadne frajer pa da oprosti (što bi mu bio dobar marketinški potez)

Pre nagodba nego frajerisanje. On je biznismen, a državu vode lažljivi pokvareni kretnei, sa najvećim na čelu.
A čini mi se da smo u tom prvom vagonu delili kupe.
mariopan mariopan 11:09 08.01.2017

Re: Pravo mesto

Па можда нам Мишковић и опрости ако га пусте да обрне пар кругова као премијер Србије?
kukusigameni kukusigameni 20:44 03.01.2017

dodatak

Evo, da se ja nadovežem na ovaj tekst sa jednim starim tekstom Radeta Radovanovića, koji je objavljen u dodatku Danas-a u nekom jubilarnom broju.

Znam da ne otvarate linkove ali mislim da ne bi bilo loše da ovaj otvorite.

Rade Radovanović: Ja nisam strani plaćenik, ali znam ko jeste---LINK
freehand freehand 22:04 03.01.2017

Re: dodatak

kukusigameni
Evo, da se ja nadovežem na ovaj tekst sa jednim starim tekstom Radeta Radovanovića, koji je objavljen u dodatku Danas-a u nekom jubilarnom broju.

Znam da ne otvarate linkove ali mislim da ne bi bilo loše da ovaj otvorite.

Rade Radovanović: Ja nisam strani plaćenik, ali znam ko jeste---LINK

Odličan je Raša i odlična je ilustracija: karaktera, lika, dela. Vučićeva i njegovih obožavalaca.
anonymous anonymous 22:15 03.01.2017

Re: dodatak

Evo još jednog linka ....za zabavu.

Precednik
omega68 omega68 22:58 03.01.2017

Re: dodatak

O uticaju jezuitia na Napoleona i na uspostavljanje francuske republike (nakon što ih je Luj XIV proterao iz Francuske) pisala je i engleska istoričarka i Nesta Helen Vebster (umrla 1960). Ona je upravo bila fokusirana na razotkrivanje tajnih operacija iz Britanije koje je izvodilo aristokratsko tajno društvo nazvano Iluminati. Pisala je i o komunističkoj zaveri u Rusiji kao i o stvaranju ogromne globalističke agenturne mreže koja je dobila naziv „jevrejski biblijski narod“.

NAPOLEONOV FIJASKO I RUSKO USPOSTAVLJENJE NOVE FRANCUSKE MONARHIJE
Vojni pohod sa blizu 700 000 vojnika na ogromnu zemlju kao što je Rusija je bio potpuno sumanuta odluka. Oko 250 000 vojnika je uspelo da stigne samo do Moskve i tu su nakon bitke kod Borodina ušli u grad i pljačkali i palili sve šta im je došlo pod ruku. Znajući veličinu Rusije car Aleksandar I nije imao nameru da sa Napoloenom pregovara o predaji, pa su Napoleonovi vojnici morali da se povlače. Pošto očito nisu računali na povlačenje, već isključivo na pobednički trimumf, zedesila ih je ruska zima potpuno nepripremljene i oko pola miliona vojnika se nije vratilo iz ovog sumanutog ratnog pohoda 1812.

Još gore po Napoleona, car Aleksandar I ih je sa svojom vojskom “ispratio” sve do Pariza u koji je ruska vojska ušla marta 1814. Napoleon Bonaparta je nakon toga morao da abdicira i ova francuska monarhija koju su na presto doveli Britaniji naklonjeni jezuiti okončala je svoju vladavinu.
Nova monarhija je u francuskoj uspostavljena ponovo kada je burbonski kralj Luj XVIII uverio ruskog cara Aleksandra I da će “poštovati ustavna prava francuskog naroda” i “hrišćansko učenje”, što je u prevodu na bankarsku veštinu vladanja značilo da će porodica Burbon uplaćivati svoje doprinose moskovskom fondu u tj. ortodoksnoj ruskoj crkvi.
U Londonu su zbog ovoga bivše venecijanske lihvarske zmije pobesnele. Izgubiti kontrolu nad Francuskom kao moćnim britanskim saveznikom u ratovima koji su trebali tek da se odigraju bio bi ogroman gubitak. Još gore ovo veliku državu je sada kao svog saveznika prišio smrtni neprijatelj – Ruska imperija. I činili su sve da ovu porodicu sklone sa trona.
Znajući za podmuklu ulogu Londona koji je potajno instruirao otomanskog Sultana u vezi Turske spoljne politike (osvajačke naravno) i u strahu od sukoba sa Turskom, ruski Car Aleksandar I je inicirao stvaranje Svetog saveza (Svete alijanse) među svim hrišćanskim zemljama u Evropi. Ali Britanija, kao ni “hrišćanski” Vatikan (koji je u tom trenutku imao papu naklonjenog “Venecijancima” iz Londona) odbili su da potpišu sa Rusijom bilo kakav savez. Ni Turska nije htela nikakav mirovni ugovor sa Rusijom. Londonu je isključivo odgovarao svaki mogući rat koji bi oni finansirali (kreditirali obe strane) i orkestrirali ga tako da iz njega izvuku dobit samo bankari iz jezgra Londona i njihovi saveznici. Zato su britanski agenti i jezuiti diplomatski “savetovali” (rovarili) po svim državama koje bi mogle sa Rusijom ući u bilo kakav savez.


A Sveta alijansa je upravo imala za cilj da bude perpreka mnogim budućim ratovima u Evropi.


Za razliku od hrišćanstva satanizam kao filozofija počiva na obrnutom sistemu vrednosti od hrišćanstva. To su moralne “vrednosti” koje uvek vode u svađu i haos, društvene institucije zato moraju biti zasnovane na korupciji, ucenama, nasilju sa službenicima sujetnim i gramzivim, sa budalama na “uticajnim” društvenim i državnim pozicijama (koji tu stižu “demokratsim” procesom), a veština trgovine i biznisa zasniva se isključivo na prevarama. I u takvom “medijumu” venecijanske zmije se najbolje obmotaju i grizu. To je medijum koji njih hrani i novac je tu njihov glavni mamac. Ljudska potreba za brigom i pažnjom prema drugima preusmerava se na kućne ljubimce i imovinu, dok su deca i njihovo utilitarno vaspitanje prepušteni “stručnjacima” i medijima koje satanisti preko raznih strukovnih udruženja i novcem sve kontrolišu. Tu spada (inter)nacionalna kultura, umetnost i edukacija. Prevara i samo prevara je suština njihove politike. Sama reč “politika” upravo to i znači.RUSKO-AMERIČKO SAVEZNIŠTVO JE NEDOPUSTIVO

Još jedan težak i neoprostiv politički udarac Britaniji napravio je car Aleksandar II kada se upleo 1863. u građanski rat u SAD. Ovaj građanski rat su upravo inicirali iz Londona nastojanjem da podele Ameriku i oslabe vlast Linkolna. U Londonu su, naime, očekivali da im Linkoln zatraži novčanu pozajmicu kako bi rat zaustavio i očuvao konfederaciju, ali to se nije dogodilo, jer je Linkoln novac za rat našao na drugom mestu. U stvari sam je počeo da ga emituje i ta emisija novca je bila bazirana verovatno na ogromnoj zlatnoj pozajmici iz Rusije. Još gore emitovao je dolare bez referentne kamate. I to je bio neoprostivo težak udarac za prodavce novca iz Londona.
U Londonu su bili spremni da uključe i britansku i francusku vojsku na strani američkih južnjaka, ali je ruski car Aleksandar II poslao ruske bojne brodove na dokove Njujorka i San Franciska kako bi pomogao američkoj federalnoj vojsci. U strahu od sukoba sa SAD i Rusijom, ratni huškači iz City of London su morali da se povuku.
Tako je stvaranju jedinstvene SAD najviše doprinela carska Rusija. I ovo se u američkoj istoriji prikriva.
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:22 04.01.2017

Re: dodatak

Oko 250 000 vojnika je uspelo da stigne samo do Moskve i tu su nakon bitke kod Borodina ušli u grad i pljačkali i palili sve šta im je došlo pod ruku. ......
još gore po Napoleona, car Aleksandar I ih je sa svojom vojskom “ispratio” sve do Pariza u koji je ruska vojska ušla marta 1814.


Ne znam u kakvoj je ovo vezi sa temom, ali ovaj detalj mi je fascinantan.

"Kulturni" zapad, Francuzi, ulaze u Moskvu i pale, ruše, pljačkaju, siluju, skidaju krstove sa crkava jer su od zlata, a posle toga "necivilizovani" Rusi, kao pobednici, ulaze u Pariz i ....ništa od toga, nego Francuzima garantuju njihov ustav, ruski car se ljudima obraća na francuskom, ključeve od Pariza simbolično ne uzima on nego ih predaje muzeju, zabranjuje bilo kakvo ponižavanje protivnika, i povlači se.

Ko je tu civilizovan a ko divljak?


vcucko vcucko 20:01 04.01.2017

Re: dodatak

hoochie coochie man
Oko 250 000 vojnika je uspelo da stigne samo do Moskve i tu su nakon bitke kod Borodina ušli u grad i pljačkali i palili sve šta im je došlo pod ruku. ......
još gore po Napoleona, car Aleksandar I ih je sa svojom vojskom “ispratio” sve do Pariza u koji je ruska vojska ušla marta 1814.


Ne znam u kakvoj je ovo vezi sa temom, ali ovaj detalj mi je fascinantan.

"Kulturni" zapad, Francuzi, ulaze u Moskvu i pale, ruše, pljačkaju, siluju, skidaju krstove sa crkava jer su od zlata, a posle toga "necivilizovani" Rusi, kao pobednici, ulaze u Pariz i ....ništa od toga, nego Francuzima garantuju njihov ustav, ruski car se ljudima obraća na francuskom, ključeve od Pariza simbolično ne uzima on nego ih predaje muzeju, zabranjuje bilo kakvo ponižavanje protivnika, i povlači se.

Ko je tu civilizovan a ko divljak?

Jedan zanimljiv detalj kao zaostavština iz tog doba: ugostiteljski objekat naziva "bistro".
I izvorno nije bistreau nego baš bistro.
Ruski vojnici kad su poručivali vino (pivo ili šta je već točeno po kafanama) govorili su "bistro! bistro!" = "brzo! brzo!". I ostade bistro do dan danas.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:04 04.01.2017

Re: dodatak

"bistro! bistro!"


Bistro, bistro, davaj, davaj :)

Negde sam i to uhvatio, neka histori ili tako nešto?
vcucko vcucko 20:11 04.01.2017

Re: dodatak

hoochie coochie man
"bistro! bistro!"


Bistro, bistro, davaj, davaj :)

Negde sam i to uhvatio, neka histori ili tako nešto?

Hotelijerski, kategorizacija ugostiteljskih objekata i kratki istorijat istih.
Ali ima i na tim historijima
vera.nolan2 vera.nolan2 10:49 04.01.2017

Ne, ovo nije sa RTS-a, ni B92, ni St.B ...

freehand freehand 11:22 04.01.2017

Re: Ne, ovo nije sa RTS-a, ni B92, ni St.B ...

vera.nolan2

Čas anatomije.
vera.nolan2 vera.nolan2 11:30 04.01.2017

Re: Ne, ovo nije sa RTS-a, ni B92, ni St.B ...

Čas anatomije.

in vivo ...
sugarbaby sugarbaby 11:44 04.01.2017

Re: Ne, ovo nije sa RTS-a, ni B92, ni St.B ...

in vivo ...


na srpskom: bez anestezije.
freehand freehand 11:48 04.01.2017

Re: Ne, ovo nije sa RTS-a, ni B92, ni St.B ...

sugarbaby
in vivo ...


na srpskom: bez anestezije.

Na Kiša sam mislio, a ova emisija bila je vivisekcija društvenog tkiva duboko gangrenoznog i napadnutog metastazama naprednog tumora.
sugarbaby sugarbaby 11:56 04.01.2017

Re: Ne, ovo nije sa RTS-a, ni B92, ni St.B ...

pa vidi, ima i slika "Čas anatomije", nisi stavio pod navode, onda - nadovezala sam se na Verin komentar, preslušala emisiju tek sad i molila se da nešto novo čujem, al ničeg novog.
I to je ono što baš boli, to pričanje istog uzalud. Božović i Boža ko mečke božane svuda i svuda isto.
Jedina razlika, ali velika razlika, jeste da njih mogu da gledam/slušam.
Vučića trenutno gasim.
vera.nolan2 vera.nolan2 12:12 04.01.2017

Re: Ne, ovo nije sa RTS-a, ni B92, ni St.B ...

Može ovako: Kritička Anatomija morala jedne politike i deskripcija nestručne hiruške intervencije, bez anestezije nad narodom ...
sugarbaby sugarbaby 12:16 04.01.2017

Re: Ne, ovo nije sa RTS-a, ni B92, ni St.B ...

naravno da može, čak je i mnogo jasnije

vera.nolan2 vera.nolan2 12:34 04.01.2017

Re: Ne, ovo nije sa RTS-a, ni B92, ni St.B ...

, al ničeg novog.
I to je ono što baš boli, to pričanje istog uzalud.

e, baš zato i postavih ... i zbog "novih ljudi" u starom šinjelu ...
a ovo su pristojni, lepi i pametni ljudi, utešno je da ih ima još, makar i na šabačkoj sceni, virtuelnoj ...
... jel' neko reče na nekom blogu da oseća - "intelektualni očaj" !
angie01 angie01 12:51 04.01.2017

Re: Ne, ovo nije sa RTS-a, ni B92, ni St.B ...

pa to vam kazem, 20 godina isti krugovi,....



...mozda...
freehand freehand 20:03 04.01.2017

Re: Ne, ovo nije sa RTS-a, ni B92, ni St.B ...

vera.nolan2
, al ničeg novog.
I to je ono što baš boli, to pričanje istog uzalud.

e, baš zato i postavih ... i zbog "novih ljudi" u starom šinjelu ...
a ovo su pristojni, lepi i pametni ljudi, utešno je da ih ima još, makar i na šabačkoj sceni, virtuelnoj ...
... jel' neko reče na nekom blogu da oseća - "intelektualni očaj" !

Ono što možeš da opišeš - možeš i da pobediš.
U Srbiji na delu imamo poštenje Maje Gojković, čast i dostojanstvo Nebojše STefanovića i znanje i istinoljubivost Aleksandra Vučića. U teoriji - stvari za sprdnju. U praksi metastaze.
little_radojica little_radojica 07:10 05.01.2017

Re: Ne, ovo nije sa RTS-a, ni B92, ni St.B ...

Сморила ме емисија, нарочито овај старији човек. Али, реално, другачије не може ни да буде, све приче су већ испричане, све је јасно још од почетка сарадње са "Арапима". Најконкретнији је ипак био Дража са оном причом о одласку у кафану у Мионици и разговорима са омађијаним гласачима. Подсетио ме на мог кума, ретко доброг човека, али и ретко наивног, који је приступио назадњацима јер је насео на читаву ту фарсу. Каже, како је паметан Ристичевић, разуме њих сељаке, Вучић хапси, Михајловићева ће им направити тунел кроз Фрушку гору и ето. А ови му напричали приче како ће не-знам-шта моћи да уради за месну заједницу и искористили га да га као угледног у крају, јединог факултетски образованог и поштеног, ставе на победничку листу за изборе. Што каже Ал Паћино у Ђаволовом адвокату: "Сујета, дефинитивно мој омиљени грех." И каже ми, сав свечан и поносан, неће он да гласа тамо ни да узима одборничку плату, поклониће општини, не треба њему новац народа, бла, бла, бла. И све ми то прича убеђен да је тако нека морална громада. Коњ. Народу не требају те пишљиве паре него да их заступају поштени, да се супротставе љигавцима и подлацима, не да им се измичу. Јесте, каже, у праву си куме, али јебига сад... Као да га неко хипнотисао да буде међу том стоком.
vera.nolan2 vera.nolan2 09:14 05.01.2017

Re: Ne, ovo nije sa RTS-a, ni B92, ni St.B ...

Ono što možeš da opišeš - možeš i da pobediš.

...više nije moguće, oni u koje smo se nadali, bavili su se prvb. akum. kapitala, rasturili privredu, industriju, sve je otišlo u bescenje i beznađe, posebno društvene vrednosti nadgradnje ...
kada se dođe na nivo preživljavanja, ogoljene egzistencije, siromašnih narodnih masa (i narodi, nacije ... su postali upotrebna farsa ), populizam je najuspešnija politička metodologija ...
i ljudi ne poštuju pamet i mudrost, poštuju samo moć, a samo sa većinom možeš doći na vlast...pri tom "novi igrači" su uvek provereni momci, tipovanog profila, tu nikada nema iznenađenja, samo planirana i prividna ...

Najveći problem je što pristojni, pametni, pošteni, poštujući neke druge vrednosti i neće i moralno i ne mogu da se bave prljavom rabotom, politikom, mogu samo kritikom - dok ne dođe do zida i okolnosti iznude promene ...
život je planetarno čak, postao ogoljeno surov na svim nivoima i ravnima ...
iskreno, crno nam se piše, dugoročno ...
sugarbaby sugarbaby 09:31 05.01.2017

Re: Ne, ovo nije sa RTS-a, ni B92, ni St.B ...

Каже, како је паметан Ристичевић, разуме њих сељаке, Вучић хапси, Михајловићева ће им направити тунел кроз Фрушку гору и ето.


Citirao si jedinstvenog Paćina i to me setilo na omiljenu repliku/govor Majkla Daglasa (a obožavam ga, čim vidim da igra - gledam, filmovi mu, kao najmanje, nisu dosadni) kad u "Wall Streetu" kaže ono famozno: "The point is, ladies and gentleman, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right, greed works."

Vučić često ističe da je stipsa neopevana što podrazumeva, po njemu, da je daleko od svake pohlepe. I ne bi dao, da se pita, crno ispod nokta, štedljiv pa to nam je, mada ima, ono šizofreno, faze kad se sav zaroza nad, recimo, penzionerima ili prosvetnim radnicima; suze daje ali pare ne. In the meanwhile svi oko njega pokupovali Vračar, ne vraćaju se s puta, svi sa satovima od 10 000 evra, svi u svili i krznu, svi po dvadeset pomoćnika, svi neke fantomske fondacije, svi oslobodjeni osim onog koji će uskoro, toliko je jasno, jer pravosudje nam do qrca.
Ista predstava, peta sezona.
vera.nolan2 vera.nolan2 10:04 05.01.2017

Re: Simbioza ... interesa

ono famozno: "The point is, ladies and gentleman, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right, greed works."

još jedan mali prilog "stvarnom stanju stvari", ovako sumirajući krajeve i početke naših pojedenih godina ...
uz dobru muziku, sve je lakše



sugarbaby sugarbaby 11:50 05.01.2017

Re: Simbioza ... interesa

još jedan mali prilog

sugarbaby sugarbaby 11:53 05.01.2017

Re: Ne, ovo nije sa RTS-a, ni B92, ni St.B ...

Сморила ме емисија, нарочито овај старији човек.




Imam neki smisao za humor dabogsacuva.
milos_1 milos_1 14:41 04.01.2017

odgovor

Bice jako tesko..tih 2.8% je malo..ne moze da se primeti..gradjani mogu da se sete kako su ziveli u periodu 2001-2008. U tom periodu stopa privrednog rasta je bila preko 5% na godisnjem nivou.
freehand freehand 11:10 06.01.2017

Izjava

... Zorane Mihajlčović da SNS ima više dobrih kandidata koji mogu da dobiju izbore ali samo Vučić u prvom krugu potvrđuje moju tezu da su se naprednjaci opasno uplašili. A sad već implicira i da im je došao kraj.
Da čekamo sad Tomu i njegovu reakciju, a onda da se spremimo za najprljaviju kampanju od onih slobinih naovamo i pucanje onoga što je pre samo mesec-dva izgledalo neuništivo.
sugarbaby sugarbaby 12:24 06.01.2017

Re: Izjava

... Zorane Mihajlčović da SNS ima više dobrih kandidata koji mogu da dobiju izbore ali samo Vučić u prvom krugu potvrđuje moju tezu da su se naprednjaci opasno uplašili

Pazi kad sam isto pomislila.
anonymous anonymous 12:38 06.01.2017

Re: Izjava

sugarbaby
... Zorane Mihajlčović da SNS ima više dobrih kandidata koji mogu da dobiju izbore ali samo Vučić u prvom krugu potvrđuje moju tezu da su se naprednjaci opasno uplašili

Pazi kad sam isto pomislila.



Баш сам се као СНС бот од срца насмејао....вашем неутемељеном оптимизму...




Једно идолопоклоничко уздизање вође у односу на остале видите као "упишавање у гаће "....

Такви никада нису били у редовима победника....

freehand freehand 21:41 06.01.2017

Re: Izjava

Такви никада нису били у редовима победника....

Kakvi?
Inače sam, u poslednje četiri godine mnogo puta rekao da će ovo trajati bar 8. Sad prvi put, i više po osećaju nego po jasnim podacima, mislim da im je kraj tu, na nekoliko meseci. A njihov se strah, jasno čitljiv po ponašanju, temelji na podacima, tu nema dvojbe.
mariopan mariopan 12:02 08.01.2017

..

Хвала ти за овај текст. Како не читам ништа од лажљивих српских новина пропустила бих овај бисер а штета би било.
freehand freehand 14:05 08.01.2017

Re: ..

mariopan
Хвала ти за овај текст. Како не читам ништа од лажљивих српских новина пропустила бих овај бисер а штета би било.

Nema na šta, gospodžo, drago mi je videti Vas i sva Vam najbolje poželeti.
Malo mi je krivo, doduše, što ovde niuje bilo neke rasprave ali - o čemu bi i bilo, kad je u pitanju tema o kojoj se zubi tupe iz dana u dan evo godinama.
No dobro je da sjajna dijagnoza doktora Lekića ostane ovako istaknuta i na blogovskoj oglasnoj tabli, bude li nekad neko guglovao i tražio.
mariopan mariopan 19:08 09.01.2017

Re: ..

freehand
mariopan
Хвала ти за овај текст. Како не читам ништа од лажљивих српских новина пропустила бих овај бисер а штета би било.

Nema na šta, gospodžo, drago mi je videti Vas i sva Vam najbolje poželeti.
Malo mi je krivo, doduše, što ovde niuje bilo neke rasprave ali - o čemu bi i bilo, kad je u pitanju tema o kojoj se zubi tupe iz dana u dan evo godinama.
No dobro je da sjajna dijagnoza doktora Lekića ostane ovako istaknuta i na blogovskoj oglasnoj tabli, bude li nekad neko guglovao i tražio.

И ја теби желим све најбоље

Није било расправе јер се овде нема шта додати ни одузети. И драго ми је да си окачио на "огласну таблу" можда нам затреба још који пут да поновимо лекцију пошто никад ништа не научмо из прве? Пу,пу,пу

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana