Budućnost| Društvo| Ekonomija| Politika| Reč i slika

Dr Miodrag Zec - ČAS ANATOMIJE!

Filip Mladenović RSS / 03.01.2017. u 13:43

Dušan Petričić, UDARNIČKI
Dušan Petričić, UDARNIČKI
"Čitav niz tragičnih okolnosti u kojima se naša nacija tokom istorije našla samo je delom posledica geostrateškog nesnalaženja, a najčešći uzrok je to što ne postoje unutrašnje i koncepcijske snage da se napravi proizvod zvani država. A to bi morao da bude glavni proizvod jednog društva. Oni koji reprezentuju sistem vrednosti kroz političke opcije nisu uspeli da iznedre prosvećenu, funkcionalnu, pravnu državu, i Srbija se danas susreće sa skoro istim pitanjima kao u vreme Berlinskog kongresa 1878. Mi imamo otvorena geostrateška i teritorijalna pitanja, nismo rešili da li idemo u Evropu ili ne, niti čitav niz moralnih pitanja - da li se isplati raditi, proizvoditi, štedeti. Najzad, nemamo jasan odgovor na bazično pitanje: da li pravimo društvo u kome se isplati stvarati ili u kome se neprekidno redistribuira opadajuće bogatstvo, tone u siromaštvo", kaže u razgovoru za dnevni list "Danas" (3. 1. 2017, novinarka Mirjana N. Stevanović) dr Miodrag Zec, profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.


"Mi smo unazad sto godina prošli čitav niz projekata koji su zahtevali ogromnu energiju, i ljudsku i intelektualnu, a koji su propali. Od Kraljevine SHS do Titove Jugoslavije i SCG, u amanet su nam ostali i troškovi i razvalina te države. Sada se sporimo oko geostrateške pozicije, nema ni jasnog sistema vrednosti i nema društvenog kontinuiteta."


Šta je sada potrebno da se izgradi država?


"To zahteva primenu bazičnog principa podele vlasti. Ne može se napraviti pravna država bez podele na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. A mi i dan-danas ne prihvatamo taj princip, jer svaka naša vlast, a vršili su je mnogi, teži da bude jedna, da se simbolizuje u jednom čoveku. Mi ne tražimo javne službenike, nego nacionalne vođe. I to je vidljivo u svim fazama, počevši od ustanka 1804. koji je je stvorio Kneževinu, kroz Kraljevinu SHS, do Titove Jugoslavije, Miloševićeve, Vučićeve Srbije. Sve se sintetizuje u jednom čoveku, a trošak te personalizacije, velike vlasti, jeste gubitak institucionalnih procedura. Može vođa da ima kakve god kvalitete, ali ne može da zameni sistem."


Zašto, gde je greška u kodu?


"Jedna stvar je strašno važna. Ako se pogleda tragična sudbina svih naših vođa, od dubine 19. veka do danas, vidi se da je suviše energije utrošeno u to kako da se dođe na vlast. Ostalo je potpuno otvoreno pitanje kako se silazi sa vlasti. Prosto se stepenice koje vode gore ruše iza sebe, pa ih nema kada dođe vreme da se siđe. Sve se završava vrlo tužno, nesretno. Pogledajte istoriju - Karađorđe ubijen, Miloš proteran, Aleksandar, Karađorđev sin, takođe proteran, ubijen knez Mihailo, proteran kralj Milan, ubijen Aleksandar Obrenović, pa i Aleksandar Karađorđević. Tito jeste umro časno, ali je to drugi politički "softver", druge istorijske okolnosti i drugi genetski kod, nije on proizvod odavde, a i njegova tvorevina završila je u ratu i rasulu. Nesretan niz nastavio je Milošević, pa je posle njega Đinđić ubijen... To se stalno dešava i pokazuje da je nešto u algoritmu društva pogrešno, da se bazični princip podele vlasti ne poštuje.

Koji to kamen temeljac nedostaje? 

"Stvar oko koje se stalno lome koplja, koja se nikada kod nas nije primila kao institucija, to je ustavotvorna skupština, počev od Svetoandrejske, pa svih ostalih naovamo. To je institucija koja treba da omeđi neke ugaone kamene države, da postavi teritorijalnu, geostratešku politiku, sistem vrednosti i neke minimalne procedure. To da bi se napravilo, mora se napraviti model kako iz bića naroda izvući tih potrebnih 100-150 ljudi, koji bi mogli da bude reprezenti, koji imaju autentičnu vezu sa građanima."


I bivši i aktuelni političari tvrde da zastupaju volju građana, kako je moguće onda da nemaju kontakt sa njima?


"Da, to se ovde stalno priča, ali se ne vidi. Narodni poslanici su nameštenici partija, nemaju ni direktne, ni indirektne veze sa građanima, niti odgovornost. Zato se mora promisliti jedan sistem personalizacije mandata, iskoristiti iskustva uređenih zemalja, gde se uspelo u stvaranju direktne veze između građana kao političkog subjekta i narodnog poslanika. Nas Evropa prisiljava da ne otimamo mandate poslanicima, da oni ne trguju time. To fali, zbog toga ne postoji suverenitet parlamenta. Kada bi njega bilo, uspostavila bi se korespodencija između izvršne i zakonodavne vlasti. Ovako, skupština je samo servis, ima zvonce i pištaljku, a poslanici glasaju šta im se kaže.


Šta je sa sudskom vlašću?


"Ako je osnovni izvor suvereniteta, skupština, zasnovana na personalizovanim mandatima, gde poslanici imaju obavezu prema građanima, onda bi to bila baza koja usvaja zakone, čime daje ovlašćenja i izvršnoj i sudskoj vlasti. Ona bi bila centar, a ne izvršna koja je podjarmila skupštinu a sudije pretvorila u sopstveni aparat, tako da princip pravde i pravednosti, amalgama koji vezuju vlast, kroz sudsku granu ne postoji. Zato se gomilaju predmeti, zato zastarevaju, zato svaka vlast ima svoje sudije i svoje robijaše."


Zašto smo društvo diskontinuiteta, a ne kontinuiteta?


"Opet se vraćam na bazični ram. Ovako mali narod, ovako mali potencijal, ovako stišnjen geostrateški, ipak može da maksimizira svoje ljudske, kreativne, političke i obrazovne potencijale, pa će se naći dovoljno kvalitetnih ljudi kao i u velikim narodima. Kada bi uspeli da napravimo bar grubi odnos između ta tri nivoa vlasti, mogla bi da se uspostavi kvalitetna administracija, ono sa čime se građani jedino i sreću. Sada je to jedna sila nad društvom a ne servis. Postala je sama sebi svrha..."


Kažete i da ne postoji sistem društvenih vrednosti. Kako se on gradi?


"Samo kroz obrazovanje i kućno vaspitanje, a tu smo načinili u poslednjih nekoliko decenija, kardinalne greške. To je sada tragično. Možemo da kažemo da su za bombardovanje i sankcije delom postojali spoljni razlozi, koji su se možda mogli i smanjiti, ali nema nijednog razlog zbog čega smo mi ovo uradili obrazovanju. Sami sebi. Uništili smo princip da je čovek božije stvorenje, da se talenti rađaju retko i da se oni neguju kroz obrazovni sistem. Tako se odgaja nacionalni podmladak koji se vraća društvu kroz inovacije i druge društvene proizvode. Ima li većeg primera besmisla od ovoga u obrazovanju, da oni koji su najbolji napuštaju zemlju, a ovi sa sumnjivim diplomama zauzimaju kapitalni politički položaj? Ili da se nastavnička veća od osnovne škole do univerziteta više bave poklanjanjem ocena lošim đacima umesto da bdiju nad talentima."

Zašto akademska zajednica ćuti o tome?

"Ja mislim da ne ćuti. Na Beogradskom univerzitetu se pokreće čitav niz stvari, ali on nema nikakvu moć. Mene studenti pitaju zašto ih terorišem i teram da uče, kada do diplome mogu i bez toga i više nema nikakve veze između onoga što znaš i onoga što radiš. I u nekim delatnostima to nije vidljivo, ali jeste u građevinskoj struci, medicini. Neće niko znati da napravi most, zavrne sijalicu. U uređenom svetu se zna na kojim se mestima i kojim postupkom se stvara i regrutuju elita kojoj se poveravaju ključne službe - pravosuđe, zdravstvo, obrazovanje..."


Postoji li snaga koja bi bar pokušala da stvari vrati na početak, na temelje?


"Teško, ali moguće. Za to je kapitalno obrazovanje a tu su katastrofalni potezi. Potrebno je i vreme, kao za englesku travu - šišaš je i zalivaš, i tako 300 godina. Ali, vredi početi, od osnovne škole, od proizvodnje čoveka, samo što onda učiteljica ne može da ima manje od one koja sekretariše u javnom preduzeću. Neke stvari možemo imati, imamo i dovoljno para za sve, ali moramo da odaberemo. Ali, mi hoćemo suprotno, hoćemo banalizaciju, trivijalizaciju znanja. Ako 15 godina nije rešena afera "indeks", umesto da je istog trenutka zatvoren pravni fakultet a hitno utvrđeno ko je kriv, jer je pravo jako važno za zemlju, onda je to prava ilustracija onoga što hoćemo."

Može li neka energija iz lokala da pokrene promene u konceptu države? 

"Može kada imaš personalizaciju poslanika. Ali, mora da postoji ambijent, šta se traži od poslanika, ako kao društvo želiš da on napravi pravila igre koja će biti ista za sve, i onda biraš jednog, a ako glasaš za onoga što nudi da asfaltira samo tvoju ulicu i da septičku jamu premesti u drugu, onda ne možeš da očekuješ bazičnu promenu... Ovde se ne postavlja pitanje vrednosnog sistema i zato svaka generacija počinje ispočetka, zato nam je plitka socijalna loza. Ovde se brzo stiče, ali još brže gubi. Zbog toga imamo masovni beg domaćeg koji se kasnije vraća kao strani. Nije napravljen algoritam da biologija i sociologija međusobno korespondiraju, a društveni obrazac je ključ pomoću koga se iz jednog naroda izvlači potencijal. Za društvo je najvažnije da odredi smer, koordinate, da postoji sistem koji utvrđuje da li se odstupa od kursa. Ovde se, međutim, upravlja ručno, pa vam sa najvišeg nivoa vlasti saopštavaju da li će neki komunalni problem biti rešen ili ne. A to se dešava zato što izvršna vlast ima potpunu kontrolu procesa...
U svakom narodu ima obilje politikanata, rasni političari su malobrojni, a oni koji se uzdignu do ranga državnika su retkost. Državnici se prepoznaju po principima i institucijama, koji su ugrađeni u temelje i čine armature društva. Nažalost, kod nas država traje kraće od prosečnog ljudskog života. Naši prvaci misle "država to sam ja" i zato smo imali toliko tumbanja. A država je najsloženiji proizvod jednog društva i najmoćniji alat za trajni prosperitet nacije. Nije loše da oni koji se bave javnim poslovima vide šta o tome govore Platon, Monteskje, Mil, da ne ređam dalje."

Kompletan intervju: http://www.danas.rs/ekonomija.4.html?news_id=335662&title=Svaka+vlast+ima+svoje+sudije+i+svoje+robija%c5%a1e 

Atačmenti



Komentari (52)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

highshalfbooze highshalfbooze 14:16 03.01.2017

prvi

Srećna tebi nova godina, da ti bude bolja nego prošla.
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:47 03.01.2017

Re: prvi

Hvala! I ja Vama želim da Nova 2017. bude manje loša nego 2016!
anonymous anonymous 18:54 03.01.2017

Сада је тренутак .....

...за стварање државе.

А стварање државе, нажалост .......захтева чврсту руку.


Успут 2

Паралелно са процесом стварања државе треба да иде и стварање друштва.

А то захтева самосвесног одговорног Грађанина.

Успут 3

Само цитат :

Možemo da kažemo da su za bombardovanje i sankcije delom postojali spoljni razlozi, koji su se možda mogli i smanjiti, ali nema nijednog razlog zbog čega smo mi ovo uradili obrazovanju. Sami sebi. Uništili smo princip da je čovek božije stvorenje, da se talenti rađaju retko i da se oni neguju kroz obrazovni sistem. Tako se odgaja nacionalni podmladak koji se vraća društvu kroz inovacije i druge društvene proizvode. Ima li većeg primera besmisla od ovoga u obrazovanju, da oni koji su najbolji napuštaju zemlju, a ovi sa sumnjivim diplomama zauzimaju kapitalni politički položaj?

milanb milanb 19:40 03.01.2017

Re:

М.Зец није у праву, ми смо једном имали тај производ-државу, док је нисмо утопили у Југославију.Ми и сада живимо у Југославији, само што је та Југославија сведена на границе Републике Србије.
Filip Mladenović Filip Mladenović 20:10 03.01.2017

Re:

Nije sporno da smo imali državu. Problem je samo u tome što ta država nije bila samoodrživa, funkcionalna, pravna i prosvećena.

Kakva je ta država bila najbolje je opisao pesnik Vladislav Petković Dis u pesmi "NAŠI DANI", napisanoj 1910, dakle 8 godina pre nego što se Srbija "utopila" u Jugoslaviju, tj. Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca 1. 12. 1918:

Razvilo se crno vreme opadanja,
Nabujao šljam i razvrat i poroci,
Podig'o se truli zadah propadanja,
Umrli su svi heroji i proroci.
Razvilo se crno vreme opadanja.

Progledale sve jazbine i kanali,
Na visoko podigli se sutereni,
Svi podmukli, svi prokleti i svi mali
Postali su danas naši suvereni.
Progledale sve jazbine i kanali.

Pokradeni svi hramovi i ćivoti,
Ismejane sve vrline i poštenje,
Poniženi svi grobovi i životi,
Uprljano i opelo i krštenje.
Pokradeni svi hramovi i ćivoti.

Zakovana petvekovna zvona bune,
Pobegao duh jedinstva i bog rata;
Obesismo sve praznike i tribune,
Gojimo se od grehova i od blata.
Zakovana petvekovna zvona bune.

Od pandura stvorili smo velikaše,
Dostojanstva podeliše idioti,
Lopovi nam izrađuju bogataše
Mračne duše nazvaše se patrioti.
Od pandura stvorili smo velikaše.

Svoju mudrost rastočismo na izbore,
Svoju hrabrost na podvale i obede,
Budućnosti zatrovasmo sve izvore,
A poraze proglasismo za pobede.
Svoju mudrost rastočismo na izbore.

Mesto svetle istorije i grobova
Vaskrsli smo sve pigmeje i repove;
Od nesrećne braće naše, od robova,
Zatvorismo svoje oči i džepove.
Mesto svetle istorije i grobova

Ostala nam još prašina na hartiji
K'o jedina uspomena na džinove;
Sad svu slavu pronađosmo u partiji,
Pir poruge dohvatio sve sinove.
Ostala nam još prašina na hartiji.

Pod sramotom živi naše pokolenje,
Ne čuju se ni protesti ni jauci;
Pod sramotom živi naše javno mnenje,
Naraštaji, koji sišu k'o pauci.
Pod sramotom živi naše pokolenje.

Pomrčina pritisnula naše dane,
Ne vidi se jadna naša zemlja huda;
Al' kad požar poduhvati na sve strane,
Kuda ćemo od svetlosti i od suda!
Pomrčina pritisnula naše dane.
alselone alselone 21:44 03.01.2017

Re:

Ми и сада живимо у Југославији, само што је та Југославија сведена на границе Републике Србије.


Svidja mi se ova misao.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:26 03.01.2017

Filipe

Jesi li primetio da je kod tebe na blogovima sve manje komentara?
Zapitaj se šta je tome razlog.
Meni se čini da je jedan od razloga i nesrsishodnost pisanja bilo čega kod tebe, jer ti ne samo da menjaš teze, ti apsolutno ignorišeš šta ti ko kaže i teraš neku svoju priču.

Evo, ja sam bio napisao jedan komentar ispod ove pesme koju si postavio, u kom se, naravno, ne slažem sa tvojim viđenjem, ali sam ga obrisao.
Zapitam se čemu to kad će Filip ko zna šta napisati, i obrišem.
Ne znam svrhu ni ovog kmentara, al kad sam već krenuo da kucam....
alselone alselone 21:44 03.01.2017

Re: Filipe

Jesi li primetio da je kod tebe na blogovima sve manje komentara?


Ne pokrece prave teme. Ja mislim da je trenutno hit tema odsteta Miskovicu od dve hiljade miliona. Javio neki idiotski sajt, mora da je istina.
highshalfbooze highshalfbooze 22:10 03.01.2017

Re: Filipe

Ne pokrece prave teme.

Ovaj intervju koji je dao Dr. Miodrag Zec se tiče ključnih stvari, ali je uvek zabavnije pisati o neraspisanim izborima i neprijavljenim kandidatima za izbore.
milanb milanb 22:18 03.01.2017

Re:

Неколико пута сам гледао др Зеца и човек паметно збори, али се све своди на нека општа места и испразна умовања.Никако да каже како ми да произведемо тај финални производ државу, по западним или неким другим узорима.Симптоматично је да један професор економије толико прича о држави.

Зец толико велича УК, као неки наш узор, а реч је о изолованој острвској држави са преко 60 милиона становника, где нису навраћали Турци, Аустријанци и друге велике силе, да уређују односе.УК и Србија немају ништа заједничко.

hoochie coochie man hoochie coochie man 22:54 03.01.2017

Re: Filipe

Ne pokrece prave teme. Ja mislim da je trenutno hit tema odsteta Miskovicu od dve hiljade miliona. Javio neki idiotski sajt, mora da je istina.


Ne bi me iznenadilo ni da bude istina.
Previše mi je to, još od početka, zaličilo na političku više nego na pravnu priču.
Previše je to Vučić gurao kao gotovu stvar, pa bih i voleo da mu se omakne.

A ova tema iz intervjua, ne čini mi se nezanimnjiva,ali kad je Filip obradi, i kad je smesti u neki njegov kontekst, sve po malo gubi smisao.

A Zec, pa greši i on.
Recimo

Mi ne tražimo javne službenike, nego nacionalne vođe. I to je vidljivo u svim fazama, počevši od ustanka 1804. koji je je stvorio Kneževinu....

Ne znam kako lije zamisio drugu varijantu da se diže ustanak nego sa nekim narodnim vođom.
Da se prvo izglasa parlament, pa da se donese zakon o dizanju ustanka, valjda.



alselone alselone 23:18 03.01.2017

Re: Filipe

hoochie coochie man
Ne pokrece prave teme. Ja mislim da je trenutno hit tema odsteta Miskovicu od dve hiljade miliona. Javio neki idiotski sajt, mora da je istina.


Ne bi me iznenadilo ni da bude istina.
Previše mi je to, još od početka, zaličilo na političku više nego na pravnu priču.
Previše je to Vučić gurao kao gotovu stvar, pa bih i voleo da mu se omakne.

A ova tema iz intervjua, ne čini mi se nezanimnjiva,ali kad je Filip obradi, i kad je smesti u neki njegov kontekst, sve po malo gubi smisao.

A Zec, pa greši i on.
Recimo

Mi ne tražimo javne službenike, nego nacionalne vođe. I to je vidljivo u svim fazama, počevši od ustanka 1804. koji je je stvorio Kneževinu....

Ne znam kako lije zamisio drugu varijantu da se diže ustanak nego sa nekim narodnim vođom.
Da se prvo izglasa parlament, pa da se donese zakon o dizanju ustanka, valjda.




Ni nene, ali dve milijarde odstete? Puno kume. Odma se cita verodostojnost iz te informacije.
highshalfbooze highshalfbooze 23:23 03.01.2017

Re: Filipe

Ne znam kako lije zamisio drugu varijantu da se diže ustanak nego sa nekim narodnim vođom.
Da se prvo izglasa parlament, pa da se donese zakon o dizanju ustanka, valjda.

Koji narodni vođa je vodio bokserski ustanak? Ili u novije vreme arapsko proleće, ili brojne ustanke robova osim Spartaka.
Uglavnom Srbi to ne mogu da sprovedu bez vođe.

Filip Mladenović Filip Mladenović 23:24 03.01.2017

Re: Filipe

Nije poenta u tom ustanku, već u bolesnoj potrebi dela stanovništva Srbije za tzv. vodjom.

U shvatanju politike kao moći i sredstva za bogaćenje, a ne kao servisa gradjanstva.

U poimanju vlasti kao nečeg nadmoćnog, samoopijajućeg, egoističnog... što onda lične interese stavlja iznad opštih, zajedničkih.
highshalfbooze highshalfbooze 23:26 03.01.2017

Re: Filipe

Ni nene, ali dve milijarde odstete? Puno kume. Odma se cita verodostojnost iz te informacije.

Moguće je da on toliko traži. Suviše je malo vremena prošlo da bi to bilo pravosnažno i izvršno.
Ali sasvim je moguće, čak i izvesno da će dobiti neku odštetu. Jer kako je to sve sprovedeno, takva završnica je sasvim izvesna.

Dopisano kasnije:
Au, pa to je Strazbur presudio
U pritvoru je proveo sedam i po meseci, a na osnovu komplikovane računice to je, pretočeno u evre, iznelo ravno dve milijarde (i nešto sitno).

Brate mili...
kad je ovo čuo – premijer se razbesneo, vikao je i pitao: „Zar je moguće da nema dokaza ni protiv Miškovića“?!

st.jepan st.jepan 23:26 03.01.2017

Re: Filipe

dve milijarde odstete? Puno kume.

Pa sad, ako Miškec ispadne faca, pa pristane na molbu Srbije da mu se to isplati u 100 rata,
Zastupnik Srbije zamolio je sud, i Miroslava Miškovića lično, da taj iznos država (i poreski obveznici) isplate na 100 jednakih rata. (TANJUGiNFO)

i nije tako strašno.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:37 03.01.2017

Re: Filipe

dve milijarde odstete? Puno kume.



I mene to buni, mada, to je, za mene, prilično imaginarna količina love, ne mogu da procenim da li je moguća ili ne.
Koji narodni vođa je vodio bokserski ustanak?


Nemam pojma.
Trebalo bi znati više detalja odo ovoga što ja ne znam, ali nije mi zamisliva situacija da neka masa sama po sebi nešto radi bez ikakve koordinacije i vođstva.

Ili u novije vreme arapsko proleće,

A pa to ima vođu, Ujka Sema.
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:38 03.01.2017

Re: Filipe

Pošto Srbija nije pravna država, već partijska, opet ćemo, po ko zna koji put, platiti svi mi, gradjanke i gradjani!

Nema Zakona o otvaranju tajnih dosijea, Zakon o lustraciji nikada nije ni primenjen, iako je bio na snazi punih 10 godina, od 2003. do 2013, a najavljeni zakon o poreklu imovine ispitivaće poreklo imovine samo u poslednjih 5 (pet) godina!!!!
blogovatelj blogovatelj 23:52 03.01.2017

Re: Filipe

Evo, ja sam bio napisao jedan komentar ispod ove pesme koju si postavio, u kom se, naravno, ne slažem sa tvojim viđenjem, ali sam ga obrisao.
Zapitam se čemu to kad će Filip ko zna šta napisati, i obrišem.


Ja baš zato ostavljam komentare na njegovim blogovima, sviđa mi se nadrealnost njegovih odgovora. Takvu zonu sumraka kosmičkih razmera ne mogu nigde drugde da pronađem. Kosta B samo na trenutke doseže te visine.

PS.

Primetan je i drastičan pad broja komentara po blogovima. Davanje autorske opcije Kosti B. nije urodilo plodom i uzrokovalo porast posećenosti.
Setim se Pajićevih reči - smorovi će ubiti ovo mesto.

milanb milanb 23:54 03.01.2017

Re: Filipe

Filip Mladenović
Nije sporno da smo imali državu. Problem je samo u tome što ta država nije bila samoodrživa, funkcionalna, pravna i prosvećena.



Краљевина Србија је била пристојна држава за своје време, свакако је била одржива и функционална.Имала је све што је одликовало тадашње просвећене државе-монархију(у то време стандардни облик владавине у Европи), парламентаризам, солидан устав, и национални и државни циљ(ослобођење Срба ван тадашње Србије).

Након тога, утопили смо се у Краљевину Југославију па онда у комунистичку Југославију.Када се распала Југославија, ми смо и даље остали Југословени(СР Југославија), а и сада смо робови "региона" и "Југосфере".Једино је битно да постоји нека наднационална творевина-Југославија, ЕУ, "регион", само никако да ово буде само Србија.

Период Југославије нас је трајно оштетио и питање је да ли ће се икада Србија од тога опоравити.
highshalfbooze highshalfbooze 23:55 03.01.2017

Re: Filipe

Trebalo bi znati više detalja odo ovoga što ja ne znam, ali nije mi zamisliva situacija da neka masa sama po sebi nešto radi bez ikakve koordinacije i vođstva.

Sve što nije rulja ima neku hijerarhiju i neku organizacionu strukturu, ali je razlika u tome da je vođa nezamenljiv i lišen obaveze da polaže račun za svoje neuspehe. Moraš da ga ubiješ da bi ga smenio.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:07 04.01.2017

Re: Filipe

ali je razlika u tome da je vođa nezamenljiv i lišen obaveze da polaže račun za svoje neuspehe. Moraš da ga ubiješ da bi ga smenio.


Kao recimo, u Srbiji devetnaestog i početkom dvadesetog veka što je bio, ko?

Karađorđevo ubistvo nije bila smena, ni Mihailovo. Aleksandrovo možda da, ali njemu pripisati neku moć koja je samo ubistvom mogla da se okonča je smešno.

Dakle ništa od toga se ne može pripisati Srbiji, a opet i Zec i Filip to olako rade.
milanb milanb 00:25 04.01.2017

Re: Filipe

Др Зец мора мало да серуцка по Србима и њиховом менталитету то је сада у моди.

Све што вреди ми смо убили или протерали.

Сироти наши владари, они су дивни, напредни и несхваћени а зли народ их малтретира, протерује и убија.Ми смо једина држава на свету где је народ стално злостављао власт.
milanb milanb 00:39 04.01.2017

Re: Filipe

hoochie coochie man


Kao recimo, u Srbiji devetnaestog i početkom dvadesetog veka što je bio, ko?

Karađorđevo ubistvo nije bila smena, ni Mihailovo. Aleksandrovo možda da, ali njemu pripisati neku moć koja je samo ubistvom mogla da se okonča je smešno.

Dakle ništa od toga se ne može pripisati Srbiji, a opet i Zec i Filip to olako rade.

У истом периоду убијена су и 4 америчка председника.
highshalfbooze highshalfbooze 00:46 04.01.2017

Re: Filipe

Karađorđevo ubistvo nije bila smena, ni Mihailovo

Karađorđe nije ni bio na vlasti kada je ubijen, ali protiv Mihaila je sklopljena zavera sa ciljem da na presto dođe Aleksandar Karađorđević. Motiv ubica jeste bila osveta, ali su oni bili pogodni izvršioci. Dokumenti sa suđenja nisu nikada objavljeni, pa ne može sa sigurnošću da se tvrdi.
highshalfbooze highshalfbooze 00:57 04.01.2017

Re: Filipe

Dakle ništa od toga se ne može pripisati Srbiji, a opet i Zec i Filip to olako rade.

У истом периоду убијена су и 4 америчка председника.

Sad ste se vas dvojica vešto uhvatili za atentate, ali je Zec rekao da smo i kao parlamentarna monarhija i kao jednopartijski sistem bili zapravo etatistička država, i da se ni danas, u nazovi demokratiji, nismo pomerili odatle. A to je notorna činjenica.
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:06 04.01.2017

Re: Filipe

"Balkan ima, kroz vekove, kao led, voda i kopno, arhitekturu druma i hana. Narodi koji su se na njemu čvršće i, izgleda, sudbinski zadržali u novija istorijska vremena, od starih Grka preko Srbije Dušanove i karadjordjevićevske, svi se borili - karakteristično - za slobodu i lepotu, ali svi ga medjusobno pustošili i mrzeli, niko od te zemlje ne učini otadžbinu i njivu koja se neguje nje radi." Isidora Sekulić
milanb milanb 02:38 04.01.2017

Re:

Ствар је јасна, народ је крив и ту нема помоћи.Једини лек је да се комплетан интелектуални крем Србије одсели и пронађе неки бољи и паметнији народ, а да нас овде остави да се сналазимо како знамо и умемо.



milanb milanb 02:57 04.01.2017

Re: Filipe

highshalfbooze

Sad ste se vas dvojica vešto uhvatili za atentate, ali je Zec rekao da smo i kao parlamentarna monarhija i kao jednopartijski sistem bili zapravo etatistička država, i da se ni danas, u nazovi demokratiji, nismo pomerili odatle. A to je notorna činjenica.


Зец само прича о држави, он је највећи могући етатиста.Један економиста верује у бајке да неко прво направи одређени тип државе па онда та држава резултира успешним друштвом и економијом .Процес је обрнут прво се појаве одређене друштвене и економске околности које траже одређени тип државе па се таква државно-политичка организација и формира, револуцијом(Француска) или еволуцијом (УК).

Ми нисмо имали друштвене и економске околности које би довеле до појаве државе западноевропског типа у Србији по редовном току ствари, већ смо то овде вештачки накалемили под страним утицајем.Нешто од тих западних установа се примило, нешто није

Сада нема никакве сврхе плакати због тога.
anonymous anonymous 07:52 04.01.2017

Re:

milanb
Ствар је јасна, народ је крив и ту нема помоћи.Једини лек је да се комплетан интелектуални крем Србије одсели и пронађе неки бољи и паметнији народ, а да нас овде остави да се сналазимо како знамо и умемо.



Vidim da si bio vredan noćas.


Narod jeste odgovoran .....

A narod čine pojedinci.

Svako amnestiranje građana od krivice opet vodi pogrešnom zaključivanju - da je razlog u pogrešnom izboru lidera,tj.Vodje.

Svaki gradjanin bi trebalo da se obrazuje,samoedukuje,osposobi da procenjuje šta su dobre političke opcije za jedno društvo i njega samog.

Sa tom sposobnošću se čovek ne radja.

A kad razvije sposobnost za političko mišljenje, onda bi trebalo i da se angažuje u praksi i odgovorno štiti svoja i tudja prava.


U nedostatku svega toga dobija se ono što imamo - populizam sa različitim predznacima.





hoochie coochie man hoochie coochie man 16:41 04.01.2017

Re: Filipe

Sad ste se vas dvojica vešto uhvatili za atentate


A za šta bih drugo posle konstatacije da se u Srbiji vlastodršci mogu smeniti samo ubistvom?
Moraš da ga ubiješ da bi ga smenio


Nije to srpska tradicija, pre se može reći da je Srbima bliže olako okretanje leđa vođama nego neko superpoštovanje.

Srbi su jednog Miloša proterali iz zemlje, u Srbiji je još u devetnaestom veku nastao veoma masovan pokret protiv vlasti, pokret koji je bio tipično narodni, pokret plebsa, koji je toliko ojačao da je i pored žestokog protivljenja i krune i vlade uspeo da naraste u najmoćniju političku stranku u srpskoj istoriji.
Sve je to daleko od etatizma kome je mnogo bliži Zec, iako ga kritikuje.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:16 04.01.2017

Re: Filipe

Sve je to daleko od etatizma kome je mnogo bliži Zec, iako ga kritikuje.

Да.
Суштина.

Узгред, Зец, мени барем, некако дође славски економиста. То су они момци који бриљирају на славским окупљањима својом реториком и козерством, али... у реалном економском животу немају резултате.

Углавном симпатичан тип.

hoochie coochie man hoochie coochie man 18:19 04.01.2017

Re: Filipe

Углавном симпатичан тип.


I meni.

Zanimnjivo priča, sve naizgled glatko teče, sve zvuči logično i jednostavno, baš slavski.
A onda kad se malo zagrebe....
anonymous anonymous 18:23 04.01.2017

Re: Filipe

hoochie coochie man
Углавном симпатичан тип.


I meni.

Zanimnjivo priča, sve naizgled glatko teče, sve zvuči logično i jednostavno, baš slavski.
A onda kad se malo zagrebe....


I ja pohvaljujem Brajinu deskripciju.

Ima dosta takvih likova koji plene svojih duhom, ali kada se krene u argumentovanu diskusiju razotkrivaju se manjkavosti ....
tadejus tadejus 18:33 04.01.2017

Re: Filipe

hoochie coochie man
Nije to srpska tradicija, pre se može reći da je Srbima bliže olako okretanje leđa vođama nego neko superpoštovanje. Srbi su jednog Miloša proterali iz zemlje, u Srbiji je još u devetnaestom veku nastao veoma masovan pokret protiv vlasti, pokret koji je bio tipično narodni, pokret plebsa, koji je toliko ojačao da je i pored žestokog protivljenja i krune i vlade uspeo da naraste u najmoćniju političku stranku u srpskoj istoriji.Sve je to daleko od etatizma kome je mnogo bliži Zec, iako ga kritikuje.


ja ga nisam tako razumjela..
ja sam razumjela da hoće reći da srpsko društvo ne umije da prepozna ideju nego samo ličnost..
pa podržava vođe a ne političke opcije, koje mu se poslijedično smjenjuju, i to od nastanka do nestanka, u najkraćem mogućem roku (još pride zastupane od strane istih ličnosti)..
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 19:16 04.01.2017

Re: Filipe

highshalfbooze
Ni nene, ali dve milijarde odstete? Puno kume. Odma se cita verodostojnost iz te informacije.

Moguće je da on toliko traži. Suviše je malo vremena prošlo da bi to bilo pravosnažno i izvršno.
Ali sasvim je moguće, čak i izvesno da će dobiti neku odštetu. Jer kako je to sve sprovedeno, takva završnica je sasvim izvesna.

Dopisano kasnije:
Au, pa to je Strazbur presudio
U pritvoru je proveo sedam i po meseci, a na osnovu komplikovane računice to je, pretočeno u evre, iznelo ravno dve milijarde (i nešto sitno).

Brate mili...
kad je ovo čuo – premijer se razbesneo, vikao je i pitao: „Zar je moguće da nema dokaza ni protiv Miškovića“?!




Aman ljudi...
Ako odete na taj "tanjugifo" videćete da kao izvor navode "stanje stvari".
Kliknete na taj link i dolazite do originalne "vesti".
Onda skrolujete dole do komentara.
U četvrtom komentaru odozgo doslovno piše:

“Posted by Стање ствари in Вести као да су праве“ – препоручујемо посетиоцима сајта да прочитају и другу линију испод наслова. Она је кључна зарад исправног разумевања текста. Ово је сатирична секција портала Стање ствари.

hoochie coochie man hoochie coochie man 20:00 04.01.2017

Re: Filipe

ja ga nisam tako razumjela..
ja sam razumjela da hoće reći da srpsko društvo ne umije da prepozna ideju nego samo ličnost..
pa podržava vođe a ne političke opcije, koje mu se poslijedično smjenjuju, i to od nastanka do nestanka, u najkraćem mogućem roku (još pride zastupane od strane istih ličnosti)..


Ovo je već nešto što bi se, uz mnogo dobre volje, moglo prilepiti Srbima, da umesto da smisle ideju, da izgrade institucije da bi je sprovodile, radije prihvataju da vođe smisle a oni njega da podrže (ili ubiju :))

Ali to zaista treba baš nategnuti da bi se prihvatilo.
Najre zato što to nije nikakva specifičnost Srba, jer ne može masa, ni srpska ni neka druga, smisliti ništa, ona može podržati ili ne podržati ono što joj se servira, a serviraju joj uglavnom pojedinci.

Ono za šta mi se čini da je Zec u pravu je da se neka pitanja prolvače od nastanka pa sve do danas, ali ne bih ja to, poput njega, objašnajvao nekom kolektivnom odlikom Srba, pre sticajem političkih i istorijskih okolnosti.
Pre ne baš srećan narod nego glup ili povodljiv.
tadejus tadejus 21:34 04.01.2017

Re: Filipe

hoochie coochie man
ja ga nisam tako razumjela.. ja sam razumjela da hoće reći da srpsko društvo ne umije da prepozna ideju nego samo ličnost..pa podržava vođe a ne političke opcije, koje mu se poslijedično smjenjuju, i to od nastanka do nestanka, u najkraćem mogućem roku (još pride zastupane od strane istih ličnosti)..


Ovo je već nešto što bi se, uz mnogo dobre volje, moglo prilepiti Srbima, da umesto da smisle ideju, da izgrade institucije da bi je sprovodile, radije prihvataju da vođe smisle a oni njega da podrže (ili ubiju :))

Ali to zaista treba baš nategnuti da bi se prihvatilo.Najre zato što to nije nikakva specifičnost Srba, jer ne može masa, ni srpska ni neka druga, smisliti ništa, ona može podržati ili ne podržati ono što joj se servira, a serviraju joj uglavnom pojedinci.

Ono za šta mi se čini da je Zec u pravu je da se neka pitanja prolvače od nastanka pa sve do danas, ali ne bih ja to, poput njega, objašnajvao nekom kolektivnom odlikom Srba, pre sticajem političkih i istorijskih okolnosti.Pre ne baš srećan narod nego glup ili povodljiv.


ma ne bre sve si naopako povatao..
prvo moraš da raščistiš sa sobom da je eugenika promašen pravac kvazinaučnog istraživanja te prema tome nema nikakvog smisla raspravljati o Srbima i njihovim karakteristikama nego samo o društvu..

a društva što se tiče opet trebaš da shvatiš da niko pristojan ne komentriše kognitivne sposobnosti pojedinca, pa čak ni većine u jednom društvu, nego društveno ustrojstvo koje za poslijedicu ima ovakve ili onakve osobine tog društva..

e to ako smo se razumjeli onda daj da razumijemo i to da u srpskom društvu nema (ili jako malo ima) diskusije o idejama nego se diskutuje o ljudima, to nema veze sa genetskim nasljeđem prosječnog Srbina, ni sa njegovom pameću, nego sa načinom funkcionisanja njegovih institucija a prije svega medija..
pa zato prosječan Srbin nema stav o tome podržava li više progresivan porez i socijalna davanja ili subvencije za mala preduzeća (ili recimo izvoznike) ili međunarodne trgovinske sporazume, itd. itd.
o tome nema gdje da pročita, nema koga da čuje, ako i čuje čuje neko zamagljeno palamuđarenje (kome je i Zec sklon)..
kampanja je gomila laži iz koje ne može da nasluti kakav bi stav stranke po nekim osnovnim pitanjima bio..
pa mu na kraju ne ostaje drugo do da ocjeni ličnost a ne ideju..
ne znam razumiješ li sad šta ja mislim da je Zec htio kasti (makar i tako neprecizno da ga moramo tumačiti, pa se još oko tumačenja i sporiti)..
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:25 04.01.2017

Re: Filipe

ne znam razumiješ li sad šta ja mislim da je Zec htio kasti (makar i tako neprecizno da ga moramo tumačiti, pa se još oko tumačenja i sporiti)..


Lepo je kad se misao ovako razvija pa na kraju dođemo do nečega u čemu se možemo složiti.
Samo, problem je što to oko čega se možemo složiti ima malo ili, čećše, nimalo veze sa onim od čega se krenulo.
Elem, ovo što si sad napisala je sasvim u redu, ali skoro nikakve veze nema sa onim o čemuje Zec pričao.
On je, ako čitamo isti tekst, govorio o tome da se naša nacija evo već dva veka ne snalazi, ne može da uspostavi mehanizam koji će iz nje iscediti stvarnu elitu (onih 100, 150 ljudi koje pominje) da čak ni skupštinu ne može, nacija, Srbi, da napravi kako valja.
Dakle govori o problemima nastalim iz neke falinke koju ima nacija, a vrlo malo o ovome o čemu ti sada pričaš.
Nešto slično jeste malo dodirnuo pomenuo, ali, bolje da nije.
Kaže,
Najzad, nemamo jasan odgovor na bazično pitanje: da li pravimo društvo u kome se isplati stvarati ili u kome se neprekidno redistribuira opadajuće bogatstvo, tone u siromaštvo",

Treba li mnogo mudrosti da se ne ovo pitanje jasno odgovori?

Ovo o čemu ti pričaš su posledice, tu biste se verovatno složili, ali Zec govori o uzrocima, o tome zašto je to tako, i te uzroke vidi u nečem što kod nas, nacije, ne štima.
I ja mislim da greši kad odgoneta te uzroke.
anonymous anonymous 23:32 04.01.2017

Re: Filipe


hoochie coochie man


Najre zato što to nije nikakva specifičnost Srba, jer ne može masa, ni srpska ni neka druga, smisliti ništa, ona može podržati ili ne podržati ono što joj se servira, a serviraju joj uglavnom pojedinci.



Iznenadjuješ me. Ovo je više nego pogrešno.

Čini mi se kao da je izvučeno iz neke marksističko lenjinističke fijoke.

O unošenju svesti u beslovesnu masu od strane elite koja valjda do "Istine " dolazi u nekom vanvremsnkom i nadrealnom prostoru .

...Ili možda nisam dobro razumeo...?
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:06 05.01.2017

Re: Filipe

anonymous

hoochie coochie man


Najre zato što to nije nikakva specifičnost Srba, jer ne može masa, ni srpska ni neka druga, smisliti ništa, ona može podržati ili ne podržati ono što joj se servira, a serviraju joj uglavnom pojedinci.



Iznenadjuješ me. Ovo je više nego pogrešno.

Čini mi se kao da je izvučeno iz neke marksističko lenjinističke fijoke.

O unošenju svesti u beslovesnu masu od strane elite koja valjda do "Istine " dolazi u nekom vanvremsnkom i nadrealnom prostoru .

...Ili možda nisam dobro razumeo...?


Biće da se nismo razumeli.
A dosta je jednostavno.

"Istina" kao cilj mase* mora da bude nešto definisano, nešto konkretnije od "hoću da mi bude bolje, hoću da sam slobodan, da ...."

Definisanje, konketizovanje cilja, ili tačnije, načina da se do njega dođe mora da se desi u glavi pojedinca, ili male grupe, koja će to ponuditi masi.

Kad sam već pomenuo Timočku bunu kao pokret masa, hajd da na tom primeru pokažem šta mislim kad da kažem pojedinac mora masi ponuditi ideju, tj definisati je.

Stanje pred bunu je bilo dosta rovito, dvor nepopularan u narodu, neka sumnjiva ubistva ili samoubistva, ponavljanje nekih izbora i postavljanje poslanika koji su dobili samo dva glasa, opšte nezadovoljstvo, ali to nije bilo dovoljno za bunu, tj za definisanje, ostvarivanje ili pokušaj ostvarivanja političke ideje, dok neki pojedinci nisu ideju formulisali i ponudili je masi.

Ne može elita do istine doći u nekom vanvremenu, ali i masa bez elite je bespomoćna.

* izraz masa ovde nije u pežorativnom značenju.



highshalfbooze highshalfbooze 00:22 05.01.2017

Re: Filipe

Biće da se nismo razumeli.

Mislim da te ni ja nisam sinoć dobro razumeo šta si hteo da kažeš.
Da sad ne parafraziram ja, evo jednog kraćeg teksta koji to lepo ilustruje.
Ideologija i sila, status kvo i promene
Ako si na to mislio, apsolutno sam saglasan.
highshalfbooze highshalfbooze 00:26 05.01.2017

Re: Filipe

vrabac_u_steni
Aman ljudi...
Ako odete na taj "tanjugifo" videćete da kao izvor navode "stanje stvari".
Kliknete na taj link i dolazite do originalne "vesti".
Onda skrolujete dole do komentara.
U četvrtom komentaru odozgo doslovno piše:

Izgleda da je nama postalo sve jedno dal' čitamo alegoriju ili živimo u alegoriji
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:44 05.01.2017

Re: Filipe

Ideologija i sila, status kvo i promene
Ako si na to mislio, apsolutno sam saglasan.


Otprilike to, stim da je u tekstu naglasak da ideologija bez sile i nema neke šanse, a nema je ni bez pojedinca.

Morao je Martin Luter, pojedinac, da okači svoje teze da bi masa rekla, da, to je to, to želimo.
Ovo rečenica gađa suštinu

Da bi se taj status kvo izmenio, raison d’etre novog političkog diskursa zato najpre moraju da, oni koji ga nude, objasne onima kojima je potreban.
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:58 05.01.2017

Re: Filipe

Paolo Madjeli: "Hrane nas mitovima da bismo kao stoka služili kapitalu!"

- Na žalost, danas je neoliberizam uništio i socijalnu politiku i sindikalne napore prema njezinu opstanku. Pa kad se gospodin Ivica Todorić, što neki dan čujem, požali da ne može naći radnu snagu, onda nitko javno ne kaže: to je zato što za 1500 kuna mjesečno, uz uključen rad nedjeljom, može raditi samo stoka, a ne radnici! A ako kažemo da su te velike ljudske tragedije dio šireg plana, neoliberizam u daljnjoj interpretaciji podrazumijeva proces imbecilizacije naroda. Kad vam kažem da Nijemcima doista ide dobro zato što je razina kulture tog naroda na vrhu nekog zamišljenog svjetskog prosjeka, to jedino potvrđuje da inteligentan narod zahtijeva socijalnu protekciju. Socijalnu obranu rada. Barbarizacija društva obuhvaća potpunu slobodu kapitala s jedne strane, a s druge neoliberizam, za čiji razvoj je potreban primitivan narod. Primitivnog čovjeka možete maltretirati, on nema vlastito mišljenje, on nije svjestan vlastitih potreba, nema intelektualnu razinu diskusije i slijepo vjeruje mitologijama o raznim Krešimirima i Mudimirima. To je problem akulturacije našega naroda. Živimo u grandezzi mitova o hrvatskom ili srpskom narodu, a tom se mitologijom proces imbecilizacije fino privodi kraju.

Pročitajte više na: http://www.express.hr/kultura/hrane-nas-mitovima-da-bismo-kao-stoka-sluzili-kapitalu-8612 - www.express.hr
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:58 05.01.2017

Re: Filipe

hoochie coochie man
ja ga nisam tako razumjela..
ja sam razumjela da hoće reći da srpsko društvo ne umije da prepozna ideju nego samo ličnost..
pa podržava vođe a ne političke opcije, koje mu se poslijedično smjenjuju, i to od nastanka do nestanka, u najkraćem mogućem roku (još pride zastupane od strane istih ličnosti)..


Ovo je već nešto što bi se, uz mnogo dobre volje, moglo prilepiti Srbima, da umesto da smisle ideju, da izgrade institucije da bi je sprovodile, radije prihvataju da vođe smisle a oni njega da podrže (ili ubiju :))

Ali to zaista treba baš nategnuti da bi se prihvatilo.
Najre zato što to nije nikakva specifičnost Srba, jer ne može masa, ni srpska ni neka druga, smisliti ništa, ona može podržati ili ne podržati ono što joj se servira, a serviraju joj uglavnom pojedinci.

Ono za šta mi se čini da je Zec u pravu je da se neka pitanja prolvače od nastanka pa sve do danas, ali ne bih ja to, poput njega, objašnajvao nekom kolektivnom odlikom Srba, pre sticajem političkih i istorijskih okolnosti.
Pre ne baš srećan narod nego glup ili povodljiv.


Vrijedi li i danas vaša rečenica iz ‘Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja’: ‘Poloči, popišaj, požderi, poseri, izvuci, navuci, natakni, oderi, obrni, navrni, potari, pomuzi, posrči, uteci, zataji, naguzi’?

Ivo Brešan: Naravno da vrijedi. To je životna filozofija na ovim našim prostorima, bez obzira kakav je društveni i politički sustav na snazi.

Mislite li da su to neke od karakteristika našeg mentaliteta ili je primarne instinkte potencirala ekonomska kriza u kojoj smo zapeli dulje od ostalih europskih zemalja, te je li ona glavni krivac za obezvređivanje moralnih vrijednosti? Ili su za to krive, kao što mnogi danas tvrde, tekovine komunizma pod kojim smo bili pola stoljeća?

Ivo Brešan: Ne treba uzroke tražiti izvan nas; oni su u nama. Niti se treba zavaravati da nas političari mogu učiniti boljima, jer su i oni plod istog mentaliteta kao i svi mi.

Pročitajte više na: http://www.express.hr/kultura/napustio-nas-velikan-bez-dlake-na-jeziku-ivo-bresan-4059 - www.express.hr
bene_geserit bene_geserit 08:08 05.01.2017

Re: Filipe

tadejus
... eugenika promašen pravac kvazinaučnog istraživanja te prema tome nema nikakvog smisla raspravljati o Srbima i njihovim karakteristikama nego ...
... niko pristojan ne komentriše kognitivne sposobnosti pojedinca, pa čak ni većine u jednom društvu, ...

Jel tako odlucio komitet za politicku korektnost?
A jel pristojno komentarisati atletske sposobnosti pojedinca, ili cak vecine u jednom drustvu (znas ono kada kazu "mi srbi smo talentovani za igre sa loptom" )?

Pod eugentske metode spada izmedju ostalog: sexualno obrazovanje u skolama, promovisanje koriscenja kontracepcije, abortusi, poreske olaksice kada imas decu, selektivna imigracija, vestacka oplodnja sa donorom, prenatalne dijagnoze genetskih poremecaja i abortus ako se otkriju, selekcija embriona, genetski inzenjering, genska terapija, i jos svasta drugo.

Deluje mi da ce 21-vi vek (genetike) da te itekako demantuje da je eugenika "promašen pravac kvazinaučnog istraživanja".
Naravno eticki problemi i potencijalni gubitak genetske raznovrsnosti su nesto o cemu treba diskutovati. Sa pomeranjem eugenike ka genetskim modifikacijama nerodjene dece, eticki problemi postaju veci nego ikad.

Btw, problem sa liberalima je sto je pocetna tacka kod njih ideoloska deklaracija da nesto nije politicki korektno tj. pristojno jer su oni tako rekli (uz neizbezan virtue signaling).
Samo budale odbijaju da diskutuju o necemu jer ih ideoloski zulja.
Naravno da itekako ima smisla diskutovati o srbima i njihovim/nasim karakteristikama.
emsiemsi emsiemsi 13:49 05.01.2017

Re: Filipe

tadejus
hoochie coochie man
Nije to srpska tradicija, pre se može reći da je Srbima bliže olako okretanje leđa vođama nego neko superpoštovanje. Srbi su jednog Miloša proterali iz zemlje, u Srbiji je još u devetnaestom veku nastao veoma masovan pokret protiv vlasti, pokret koji je bio tipično narodni, pokret plebsa, koji je toliko ojačao da je i pored žestokog protivljenja i krune i vlade uspeo da naraste u najmoćniju političku stranku u srpskoj istoriji.Sve je to daleko od etatizma kome je mnogo bliži Zec, iako ga kritikuje.


ja ga nisam tako razumjela..
ja sam razumjela da hoće reći da srpsko društvo ne umije da prepozna ideju nego samo ličnost..
pa podržava vođe a ne političke opcije, koje mu se poslijedično smjenjuju, i to od nastanka do nestanka, u najkraćem mogućem roku (još pride zastupane od strane istih ličnosti)..

Ја не бих тако (олако) багателисао улогу личности.
Што се тиче идеја, тога никада није мањкало.
Видимо како смо уз те силне идеје живели, те како и сада живимо (ако се ово може подвести под дефиницију живљења).
milos_1 milos_1 14:32 04.01.2017

Odgovor

Uvek postoji neko resenje. Uvek se nadje ventil gde se moze plasirati visak kapitala i zaraditi novac. Prema izvestaju fpmarkets danas je USD/CAD pao 1.5%.Bila je to lepa prilika da se zaradi nesto para.www.fpmarkets.com.au/asx_mornings/wednesday-4th-january-2017/.

Bolje je raditi na edukaciji naroda kako da zaradi nesto para i iskoristi priliku. Ja postujem profesora Zeca i njegove stavove..Bolje da on odrzi jedan cas ekonomije..

U svakom slucaju treba pozitivno uticati na svest ljudi. I dati ponekad koristan savet..I sama ekonimija je upravljanje domacinstvom, drustvom i drzavom.
svarog svarog 14:51 04.01.2017

Re: Odgovor

I dati ponekad koristan savet


Daj onda neki savet za sutra, pusti ove savete za ulaganje u događaje od juče
milanb milanb 01:44 05.01.2017

Re: Odgovor

Све ове приче др Зеца и писанија поводом његових умовања се своде на примат идеологије над стварношћу.Народ/друштво/бирачи, они су кривци а наша идеологија је потпуно исправна, само што је несхваћена .Никада се не поставља питање промене идеологије, него се прича о промени народа/менталитета.

Ипак је далеко лакше променити идеологију сразмерно малог дела популације, него мењати цео народ.
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:34 05.01.2017

Re: Odgovor

Vi slučajno ili namerno previdjate poentu JAVNOG razmišljanja dr Miodraga Zeca.
Ne radi se ni o kakvom primatu ideologije nad stvarnošću, već o nečem vrlo konkretnom, praktičnom, realnom:

"Čitav niz tragičnih okolnosti u kojima se naša nacija tokom istorije našla samo je delom posledica geostrateškog nesnalaženja, a najčešći uzrok je to što ne postoje unutrašnje i koncepcijske snage da se napravi proizvod zvani država. A to bi morao da bude glavni proizvod jednog društva. Oni koji reprezentuju sistem vrednosti kroz političke opcije nisu uspeli da iznedre prosvećenu, funkcionalnu, pravnu državu, i Srbija se danas susreće sa skoro istim pitanjima kao u vreme Berlinskog kongresa 1878. Mi imamo otvorena geostrateška i teritorijalna pitanja, nismo rešili da li idemo u Evropu ili ne, niti čitav niz moralnih pitanja - da li se isplati raditi, proizvoditi, štedeti. Najzad, nemamo jasan odgovor na bazično pitanje: da li pravimo društvo u kome se isplati stvarati ili u kome se neprekidno redistribuira opadajuće bogatstvo, tone u siromaštvo."

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana