Literatura| Sport| Umetnost

Mefisto protiv Aljehina

amika RSS / 09.01.2017. u 22:05

МЕФИСТО ПРОТИВ АЉЕХИНА

Аустријски писац  Штефан Цвајг (1881-1942), аутор 40 књига и близу 20 књига превода, хуманиста,  “грађанин света” и велики путник, при крају живота написао је “Шаховску новелу” (Schachnovelle) објављену постхумно, која је вишеструко занимљива:

chess-story-german-schachnovelle-Fischer.jpg 

 На броду који из Њујорка плови за Буенос Ајрес група путника је платила 250 $ да одигра партију против шаховског првака света Мирка Чентовића, “сина дунавског лађара из Југославије”…

“Доспели смо до 17. потеза – пише Цвајг у новели - и на наше изненађење настала је ситуација која нам се учинила повољна по нас јер смо успели да “це” пешака доведемо на претпоследње поље - c2; још само потез и враћамо краљицу. Наравно, нисмо се осећали баш лагодно, сумњали смо да нам је ову наизглед лагодну ситуацију ‘подметнуо’ Чентовић... Већ се Мек Конор машио да пешака помери на последње поље, када га неко ухвати за руку и шапну: - Забога! Не!

 Сви смо се окренули. Господин од око 45 година, оштрог, уског лица скоро кречне бледоће: - Ако сада добијете даму, он ће је одмах јести ловцем. Ви ћете узети коњем. Али он ће слободним пешаком прећи на d7 и напасти топа, па ако коњем и дате шах, изгубићете после 9-10 потеза. Ово је скоро иста ситуација какву је створио Аљехин играјући против Богољубова 1922. године на великом турниру у Пишћанима...’”

Aljehin-Bogoljubov.jpg 

 У наставку новеле помињу се следећи потези: 1.... Кg8-h7 2 h2-h4 Тc8-c4 и напада пешака, 3.... Sc3-d5 и успостављена је равнотежа, пише Цвајг.

Позиција је толико детаљно и прегледно дата, са одлучујућим потезима у наставку, да верујем да је у питању конкретна шаховска партија која, с обзиром на противнике, постоји и у шаховској литератури.

Већ површан увид показује да су те године одржани велики турнири у Бечу, Лондону, Хестингсу и још понегде на којима су учествовали и Аљехин и Богољубов. Аљехин је тада био у пуном успону који ће га довести до светског трона. Годину дана раније разрадио је оштру “Аљехинову одбрану” о којој су ускоро почеле да се стварају легенде јер је са њом, играјући на великим турнирима као “црни” против светских велемајстора, добијао по седам партија од осам одиграних…

Могу ли базе података и програми са шаховским меморијама да утврде да ли постоје Пишћани и турнир на коме су Аљехин и Богољубов играли 1922. године и – најважније - да ли је заиста одиграна партија са описаном или сличном ситуацијом? Одговори би били занимљиви као пример односа имагинације и реалних догађаја: шта се одиста догодило, колико је Цвајг користио и описивао реалне догађаје, а колико је “стварао  реалности”, у овом случају шаховске...

Ангажовао сам шахисте - познанике и пријатеље. Један од њих, активни шахиста – полупрофесионалац  и  мајстор ФИДЕ, током ове претраге “заразио” се Аљехином који је, по његовим речима, одлично играо различита данас ретко примењивана отварања (“аљехинку”, Холандску одбрану и сл.) па сада ставља на нове муке своје злосрећне противнике.

 И убрзо су одговори почели да стижу:

 Кремба(194.247)  - Потражио сам у мом шаховском програму по "историји", али једина партију коју сам нашао да су је 1922. године играли Богољубов и Аљехин, била је у Хестингсу, а потези су другачији. Сличност је у завршној позицији: и у овој партији пешак излази на c2 али сада је Аљехин црни и он ефектно побеђује.  Узгред, све те партије се могу наћи у програму ChessMasster 5500, па ко га има…

 Тај пешак на c2 је индикативан, не излазе пешаци на препоследње поље тако често. Можда је Цвајг баш ту позицију и њене накнадне анализе имао у виду када је писао “Шаховску новелу”.

 Boga (193.203.*) Партија постоји и завршена је ремијем. Играна је у петнаестом колу турнира у Бад Пишћану управо 1922.године. Једина грешка у новели је да je пешак на c2 изашао у 37.потезу, што је и логично. Ево те партије:

 Аљехин – Богољубов: 1.e4, e5 2.Sf3, Sc6 3.Lb5, a6 4.La4, Sf6 5.O-O, Le7 6.Sc3 (Ређи и лошији потез од 6.Tе1 проузрокован вероватно положајем на турнирској табели или жељом да се изненади противник) b5 7.Lb3, d6 8.a4, b4 9.Sd5, Sa5 10.La2, Sd5 11.Ld5, c6 12.La2, c5 13.c3, Tb8 14.Ld5, O-O 15.d4, ed4 16.cd4, c4 17.Le3, Le6 18.Le6, fe6 19.d5, e5 20.Tc1, Dd7 21.Sg5, Lg5 22.Lg5, Tbc8 23.De2, h6 24.Lh4, Tf7 25.Lg3, Da4 26.f4, ef4 27.Lf4, Db5 (Вероватно превид у доброј позицији који омогућава следећи Аљехинов потез због небрањеног топа на c8. Било је боље Dd7 и црни би био у предности.) 28.Lh6, c3 29.Dg4, Dd7 30.Dd7, Td7 31.bc3, bc3 (Црни може да себи дозволи луксуз да не једе фигуру!) 32.Ld2, Tdc7 33.Lf4, Sb3 34.Ld6, Tf7 35.Tf7, Sc1 36.Tf1, Sd3 37.La3, c2 (Црни пешак је на c2, као у новели) 38. d6 (Ако сада пешака промовише у даму узима је ловац, потом игра пешака на  d7 и напада топа – позиција из новеле) Kh7 (Тај потез се и у новели наводи, као и следећи) 39.h4, Tc4 40.e5, Se5 (Заиста је успостављена равнотежа!) 41.Lb2, Tc8 42.Tc1, Sd7 43.Kf2, Kg6 44.Ke3, Tc6 45.Ld4, Sf6 46.Kd3, Td6 47.Tc2. Реми.

 Значи, постоје и Пишћани, и поменута партија... И то  атрактивна, у стилу старих мајстора, па није чудно да је запамћена и коришћена као “материјал” за новелу.

 Аљехин и Богољубов су, иначе, одиграли поприлично међусобних партија те, 1922. године (Лондон, Хестингс, Беч, Пишћани и још понегде), као и каснијих година, а у граду са индикативним именом Вилинген и једну партију са живим “фигурама”. Године 1926-7. одиграли су и два меча за титулу шампиона, Аљехин је оба пута убедљиво победио.

 То стално сусретање током година претворило се у надметање које се није исказивало само турнирским резултатима, већ и међусобним надигравањем. Аљехин је умео, као и Таљ касније, да већ у отварању “разори” равнотежу на табли и наведе  противника да се “размахне” и тако умножи слаба места, Богољубов је то несумњиво много пута доживео.

Када се погледају обе већ поменуте партије, могу се  реконструисати тадашњи занимљиви шаховски догађаји:

 По опрезним потезима у првој партији, оној одиграној у Хестингсу, види се да се Богољубов (бели) прибојавао Аљехина и само чекао одакле ће да севне муња. Када је успео да уђе у варијанту у којој се размењују “тешке” фигура и са     НАСKomentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

amika amika 22:15 09.01.2017

НАСТАВАК ТЕКСТА - НЕ ПРИМА ГОРЕ

По опрезним потезима у првој партији, оној одиграној у Хестингсу, види се да се Богољубов (бели) прибојавао Аљехина и само чекао одакле ће да севне муња. Када је успео да уђе у варијанту у којој се размењују “тешке” фигура и са олакшањем узео првог топа, Аљехин му је подметнуо даму, а затим и другог топа. Богољубов је морао да их узме, и то са шахом! Скор: Аљехин је дао даму и оба топа за белу даму и могућност да црни пешак дође на c2. Пешак се потом незадрживо претворио у даму, у бољој позицији која доноси победу...

Неколико месеци касније, у Пишћанима, Богољубов као црни успева да дође у врло сличну, победничку позицију и да свог пешака учврсти на c2, на корак до промоције у даму, исто као Аљехин у претходној партији. Изгледало је да се Аљехин прерачунао и да је његово “рушење” равнотеже у партији овог пута порушило и њега… А тада се испоставља да ни оно што је исто није увек исто: ако пешака промовише у даму – губи партију, ако га не промовише – улази у неминовне “реми-воде” са горким укусом у устима, уз заједљиве шаховске приче како Богољубов против Аљехина не уме да добије ни добијене позиције, а камо ли остале…

Та позиција је, несумњиво, тада много анализирана у потрази за победом црног. Чак могу да видим Богољубова како ноћи проводи над њом, не верујући у оно што му је шаховска табла непрекидно понављала: пораз или реми са горчином неуспеха, пораз или реми…


Ту драму изневерених очекивања, реми који је ближи поразу, пренео је и Цвајг у “Шаховску новелу” осетивши сву тежину емотивних набоја које носи у себи . А оно: “шаховски првак света Мирка Чентовић, син дунавског лађара из Југославије” - највероватније је мали омаж др Милану Видмару и Бори Костићу, двојици наших шахиста који су у то време били кандидати за првака света, светски путници и победници на неколико највећих међународних турнира тог доба…

И, ево, данас, 80 година после одиграних партија, покушао сам да Богољубова и Аљехина суочим са мојим несавладивим шаховским противником, електронским програмом са симболичним именом “Мефисто”. Потајно сам се надао да ће га обојица велемајстора “растурити” и тако осветити моје честе поразе са свим његовим нивоима игре. “Мефисто” на најјачем нивоу има снагу данашњег мајстора ФИДЕ, а највећа његова предност је у томе што, за разлику од мене, једноставно не греши, не превиђа фигуре и са изоштреном концентрацијом игра партију за партијом, имун на све ситне подметаљке, прекидања и успутне лукавости… Ако га стратегијски ниси надмудрио, онда си сигурно изгубио…

Унео сам обе партије у програм на његовом најјачем нивоу и у завршним фазама игре пуштао “Мефиста” да игра уместо Богољубова и Аљехина. И док је потезе Богољубова непогрешиво “погађао” као да му их сам стари велемајстор шапуће, дотле му је Аљехин стално измицао за потез или два… Претпостављам да би ме у неком имагинарном мечу са “Мефистом” Аљехин жестоко осветио, док би се Богољубов опет суочио са својом вечитом дилемом: изневерене наде у победу и реми са горко-тешким укусом неуспеха…

G.Cross G.Cross 00:19 10.01.2017

Mefisto

Hvala za odlican tekst.

Samo pre par nedelja ja poceh da posle mnogo godina igram sah i to na Ipad-u. Ne protiv Mefista nego protiv nekog verujem jednostavnijeg programa.

Mislio sam, posle svih FIFA2K I NBA2K , da ce mi sah biti dosadan, ali zaista uzivam.

Osim u jednol detalju. Kao sto i ti kazes, program ne gresi, ne mogu da ga zajebem, mogu da pobedim samo ako sam bezgresan kao i on.
Sto uzima malo od zadovoljstva ali je odlican trening za koncentraciju.

Mefisto kazes ?jednarecfonmoi jednarecfonmoi 02:04 10.01.2017

Re: Mefisto

Amika, ne znam mnogo o sahu ali me tekst podsetio na nesto sto onako znam kroz maglu.
Prenosi meceva Karpova i Kasparova koji su pomno praceni.
Onda valjda kad Fisher igra na ulici sa ljudima za pare, ovo ne znam da li je samo neka legenda.
Ovaj tekst nekako vraca u to davno vreme:)
amika amika 09:40 10.01.2017

Re: Mefisto

Samo pre par nedelja ja poceh da posle mnogo godina igram sah i to na Ipad-u. Ne protiv Mefista nego protiv nekog verujem jednostavnijeg programa.


Већ сам помислио да шах више никог не интересује. И ја га повремено играм, али у овим расутим временима није лако обезбедити пола сата пуне концентрације.

У бившим временима често сам гледао партије старих велемајстора и тада постајеш свестан да је шах близак уметности. Као и уметност тражи пре свега занатско знање, а затим инвенцију, концентрацију, визију и иновацију, личност вође...

ali zaista uzivam.

Osim u jednol detalju. Kao sto i ti kazes, program ne gresi, ne mogu da ga zajebem, mogu da pobedim samo ako sam bezgresan kao i on.


Имаш на мрежи сајтове са шахом - играш одмах, одабереш ниво на коме вероватно побеђујеш
јер мање грешке надокнађујеш бољом игром од програма.

И теби хвала на коментару...
amika amika 09:55 10.01.2017

Re: Mefisto

Prenosi meceva Karpova i Kasparova koji su pomno praceni.


Да, то је вероватни крај светског интересовања за шах. А историја шаха је препуна сличних догађаја.

Onda valjda kad Fisher igra na ulici sa ljudima za pare


Ја сам у Копенхагену играо на улици са једним момком - сто, две столице, шах и шаховски сат, цена партије - и то на једној од главних улица - и славно изгубио и платио. У шаховским клубовима је било људи који су од шаха зарађивали за кафе, цигарете, пића и ситниш за по кући. Али је престиж и ту била основна водиља - ко је бољи?
А када дођу у клуб и играју Матуловић и Јаношевић сви присутни у клубу се окупе око стола, ћуте сат или два и гледају, прерачунавају, са стране проверавају зашто није играо ово или оно... Тишина као у цркви и сазнање да присуствујеш нечем јединственом и непоновљивом, јер свака партија добрих играча је таква.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 11:00 10.01.2017

Re: Mefisto

Da, dugo nisam cula da neko prica o sahu sa entuzijazmom koji je postojao u vreme K i K.
Takodje dugo nisam cula da neko igra karte uzivo sem na kompu, pref.
Izuzetak je drustvo moje tetke, zaista se povremeno okupe kao u osamdesetim, igraju remi. Na sredini okruglog stola je cuveno "canche" gde se ubaci po koji zaostali dinar od kusura. Nikako da naucim ko to bese dobije, nesto valjda kad se presece pa ista karta.
A verujem da su mnoga detinjstva obelezile deke koje sa unucima i unukama igrase tablic
amika amika 11:37 10.01.2017

Re: Mefisto

Takodje dugo nisam cula da neko igra karte uzivo sem na kompu, pref.
Izuzetak je drustvo moje tetke, zaista se povremeno okupe kao u osamdesetim, igraju remi.


Кафићи су заменили окупљања по кућама. Мој отац и његово друштво су се окупљали сваког петка наизменично по кућама - шах, преферанс па покер, некада до јутра...

Један од новинара шахиста - мајсторски кандидат - једном је довео Таља у фирму - њих двојица у средини собе глодура, ми остали по ивицама, ћутимо и гледамо. Почели су партију, па анализирали ово па оно, наставили и опет анализирали, победник се унапред знао па су их интересовале могућности и "носивости" појединих позиција.
JJ Beba JJ Beba 13:54 10.01.2017

***

obožavam Cvajga
amika amika 15:23 10.01.2017

Re: ***

obožavam Cvajga


+ + + ! ! !
amika amika 22:28 10.01.2017

О Цвајгу

celog života propovedao ljubav i razumevanje među narodima i verovao u kompromis među ideologijama, klasama i rasama, kome se činilo da se svi nesporazumi mogu otkloniti,

cenimo njegovu evropsku misao, njegovo opredeljenje za humanost, njegovu borbu za poštovanje čoveka i za borbu pojedinca.

Kao i T. Man, Cvajg je osećao potrenu da se Nemci podjednako okrenu i romanskom i slovenskom svetu, da budu posrednici između Francuza i Rusa. Bio je kosmopolit koji veruje u budućnost sveta.

Bio je 1920-1930.-ih jedan od najprodavanijih pisaca Europe i svijeta, među najprevođenijim književnicima njemačkog govornog područja sve do Drugog svjetskog rata (preveli su ga na 30tak jezika). Čitali su ga u Americi, Europi i Južnoj Americi ali su ga Britanci – ignorirali. Na vrhuncu karijere Zweig je bio predmet obožavanja, zavisti, prijezira i snishodljivosti.

pisac koji nije mogao podnijeti zlo – убио се, заједно са супругом у Бразилу 1942. године , разочаран нацистичким разарањем Европе.

Радио Београд деценијама има драмску емисију „Звездани часови“ – раније се звала „Звездани часови човечанства“ - као и истоимена Цвајгова књига (за коју сам и ја написао 20-так емисија о знаменитим Србима). Та емисија је 60-тих година емитована у школама као наставни час, преко школског разгласа.
vera.nolan2 vera.nolan2 11:22 11.01.2017

Re: The Royal Game

„Звездани часови човечанства“ - као и истоимена Цвајгова књига (за коју сам и ја написао 20-так емисија о знаменитим Србима).


onda sam i tebe amika, slušala; bila je to jedna od omiljenih mi emisija ... a knjigu mi je neko uzeo na čitanje i nikada nije vratio.
I gde nestadoše turniri, Tv prenosi, naše šahovske zvezde ?
Sećam se kada su dolazili veliki šahisti, bila je euforija kao za doček filmskih zvezda i svi smo pratili i ko igra i ko ne igra šah ... ?
amika amika 12:30 11.01.2017

Re: The Royal Game

I gde nestadoše turniri, Tv prenosi, naše šahovske zvezde ?
Sećam se kada su dolazili veliki šahisti, bila je euforija kao za doček filmskih zvezda i svi smo pratili i ko igra i ko ne igra šah ... ?


Енциклопедија шаха - или како се већ звала - чији је глодур био Матановић (а одмах се сетим Ивков, и неприкосновени Глигорић) са интеранционалним знацима за потезе и коментаре била је светско издање - сваки могући потез у свим отварањима је имао одговор - компјутерска база података пре компјутера.

Па Матуловић, Велимировић, Љубојевић... који су бљеснули на светској сцени и још дуго играли... И њихов хроничар Димитрије Бјелица...

bila je to jedna od omiljenih mi emisija ... a knjigu mi je neko uzeo na čitanje i nikada nije vratio.


Да, тада је то било откривање непознатог и важног, учење из туђих живота, њихове борбе и дела.
JJ Beba JJ Beba 20:26 11.01.2017

Re: О Цвајгу

О Цвајгу

jel si gledao film The Grand Budapest Hotel fenomenalnog Ves Anderona koji je ceo inspirisan Cvagovim delima? Naročito novelom 24 sata u Životu jedne žene. Jućerašnji svet itd- Film je fenomelanan kao i svi filmovi Ves Anderona, koje btw obožavam. Estetika u njegovim filmovima je posebna, a u GBH apsolutno genijalna
Pogledaj film ako nisi

JJ Beba JJ Beba 20:38 11.01.2017

Re: О Цвајгу

„Звездани часови човечанства“

eh ta knjiga
meni je ona minijatura o Hendlu i nastanku Mesije nešto najuzbudljivije što sam proćitala u životu. kao uostalom sve od Cjaga, rekoh mnogo ga volimmada i mijitatura o padu Carigrada je aposlutno neodoljiva
kad sam bila u Stambolu išla sam po Cvagovim kotama da nađem vrata koja sutog dana greškom bila zabpravljena da budu zatvorena
JJ Beba JJ Beba 20:38 11.01.2017

Re: О Цвајгу

dabl trabl
amika amika 21:28 11.01.2017

Re: О Цвајгу

film The Grand Budapest Hotel fenomenalnog Ves Anderona koji je ceo inspirisan Cvagovim delima? Naročito novelom 24 sata u Životu jedne žene. Jućerašnji svet itd- Film je fenomelanan


Хвала на препоруци. Цвајга сам давно читао, требало би да се подсетим.
amika amika 21:46 11.01.2017

Re: О Цвајгу

kad sam bila u Stambolu išla sam po Cvagovim kotama da nađem vrata koja sutog dana greškom bila zabpravljena da budu zatvorena


Ја сам обилазио Париз по трагу Пикаса, а потом Хемингвеја. Нашао сам Музеј Пикаса и прескупе барове, трг Контрскарп су заузели Арапи, док сам улицу Муфтар видео као пијачну само приликом првог доласка...
amika amika 21:51 11.01.2017

Re: О Цвајгу

dabl trabl


amika amika 22:30 10.01.2017

И о шаху

Толстој: У шаху, као и у животу, примећујемо своје грешке тек онда када се други њима користе.

Хајденфелд: Шах не само што допушта две тачке гледишта, већ без две тачке гледишта не би било шаха.

Тараш: Шах, попут љубави, попут музике, има моћ учинити људе срећним.

Тартаковер: Партију добија играч који направи претпоследњу грешку!
chedimir chedimir 03:59 11.01.2017

Re: И о шаху

postoji zgodna baza na netu chessgamess.com gde vrlo lako mogu da se nadju partije iz ere Aljehina i Bogoljubova, u komentarima gorepomenute partije se takodje pominje Cvajgova novela
amika amika 12:43 11.01.2017

Re: И о шаху

chedimir
postoji zgodna baza na netu chessgamess.com gde vrlo lako mogu da se nadju partije iz ere Aljehina i Bogoljubova, u komentarima gorepomenute partije se takodje pominje Cvajgova novela


Хвала на информацији. Лепо, ето доказа да не само да је шах ушао у књижевност, већ и књижевност у шах. И сада има књижевника - врсних шахиста - покојни Брана Петровић, Ршумовић је мајсторски кандидат, Вук Драшковић чини ми се исто... Драгослав Андрић - шах. мајстор и његова непревазиђена књига "Игра милиона" по којој су безбројни научили шах и коју и дан данас понекад прелистам.

vlad_aleksh vlad_aleksh 11:26 13.01.2017

Магеланов мореуз и патагонски дивови

Да ли је Магелан играо шах, то не бих знао. Наиме, нема проверљивих података. Али да је скоро па опловио свет, та чињеница је сасвим извесна. Цвајг тврди, на основу обимне и добро скривене архивске грађе, како је Магеланов брод при уласку у Тихи океан запуцао из свих расположивих топова. Тако је највећи португалски морепловац одао страхопоштовање највећој води на свету. Пацифик и јесте заслужио нешто тако. Ко не зна земљопис нека погледа на мапи те силне канале између Патагоније и Огњене земље. Врашки је тешко било искобељати се кроз њих, пронаћи дуго тражени и наслућивани пролаз, и упловити у "Тихе воде". Пре тога је Магелан, пише Цвајг, у Патагонији открио џиновске људе - жене су у просеку биле високе око 2,5 а мушкарци цирка 3 метра. Магелан је неколико њих повео са собом, да би их, поред папаје, авокада и неких специфичних врста папагаја показао шпанскоме краљу. Страшна судбина је прво ударила управо на те дивове. Наиме, када су у неком тренутку пловидбе Пацификом наступили глад и жеђ, прво су они страдали.

Играо сам шах као дете. Потом сам ушао у пубертет, па сам почео да се занимам неким другим стварима. Доста је година прошло од тада, сада и ја имам дете. И то дете учим да игра шах. Пратили смо недавно преко интернета последњу партију у мечу за првака света између оног Руса и оног Норвежанина, заборавих им имена. Поставили смо таблу, фигуре и повлачили потезе баш онако како је диктирао пренос. Ствар се одужила, клинац је заспао. Не знам ни ја ко је победио на крају. Вероватно зато што сам и ја заспао.

Које су по мени две најтужније ствари на свету? Не постоје дивови, па макар они били и патагонски. Магелановим мореузом нико више не пролази.
amika amika 14:45 13.01.2017

Re: Магеланов мореуз и патагонски дивови

И то дете учим да игра шах. Пратили смо недавно преко интернета последњу партију у мечу за првака света


То је сувише тешка материја за дете. Сећам се да сам ја уживао у скривеним замкама које има свако отварање - да уловиш противника, и да тебе не улове. То је први корак у откривању лепота шаха. Имаш их на интернету, потез по потез, а трају по 2,3 највише пет минута. То је нека врста Магелановог пролаза за развој детета.

И научи га оно
Тартаковер: Партију добија играч који направи претпоследњу грешку!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana