Film| Tehnologija

„Olimpijske igre“

jinks RSS / 01.02.2017. u 10:22

image.jpg 

Ili „Staksnet", jedan je od najpoznatijih kompjuterskih virusa, koji je u fokus javnosti širom sveta za trenutak stavio priču za koju se verovalo da će ostati tajna, i u kojoj se na najširi mogući način prepliću kako globalni ekonomski tako i različiti geopolitički interesi. Kao i svet tehnologije pomešan sa jednim od onih najstarijih, rata - u ovom slučaju sajber ratovanja.

Naime, na blogu je do sada prilično puta pominjan (u stvari, već je i nekoliko blogova napisano na tu temu) čuveni, nikada zvanično potvrđeni, digitalni napad na najveće iransko postrojenje za obogaćivanje nukleranog goriva Natanz. Deo priča kretao se u sferi nagađanja i pretpostavki, misterioznih isečaka iz domena rekla-kazala, jednako kao i po mnogim drugim medijima. Ono što je novo jeste da je prošle godine izašao dokumentarni film „Zero days", u kome se na prilično otvoren i detaljan način govori kako o ovom izolovanom događaju, tako i posredno o čitavom fenomenu sajber ratovanja.

Sad, radi se o jednom od najpoznatijih slučajeva u kome je računarski virus ili malware upravljao radom nekog industrijskog postrojenja ili infrastrukturnog objekta. Doduše, u ovom slučaju u pitanju je bio prilično bitan pogon, strateška iranska fabrika za proizvodnju nuklearnog goriva (koje se može koristiti kako u mirnodopske tako i u neke druge svrhe). U njoj je pomenuti maliciozni softver preko računara za upravljanje tehnološkim procesom uspeo da uništi gotovo čitav pogon za obogaćivanje uranijuma (1/6 iranskih kapaciteta), sabotirajući rad centrifugalnih motornih pogona korišćenih u te svrhe.

natanz.jpg 

Naime, mimo znanja fabričkih operatera „Staksnet" je samostalno menjao brzinu rotacije centrifuga na način koji im je nanosio trajnu štetu, gde su sve vreme radnicima na monitorima računara prikazivane ranije snimljene vrednosti brzina motora, na osnovu kojih bi se dalo zaključiti da je sve u redu. Štaviše, „Staksnet" je nedeljama ranije došao u kontakt sa fabričkim računarskim sistemom, sve vreme neprimećen autonomno pripremajući napad na postrojenje.

U detalje filma u blogu neću ulaziti, pošto se radi o po svoj prilici godinama planiranoj operaciji, tipa filmova o Džejmsu Bondu. Opet, iza svega pomenutog po svoj prilici stoji i neka šira priča. Između ostalog i ona o tome da ukoliko je tako nešto i moguće učiniti u jednom zaštićenom vojnom postrojenju, verovatno je moguće učiniti bilo gde. I to da koliko god, na primer, u ovom slučaju nuklearni program Irana možda i bio usporen - Pandorina kutija sajber rata pred očima čitavog sveta prilično je eksplicitno otvorena.

Jer, bar po filmu, sam je Iran u znak upozorenja u zemlji za koju je verovao da je izvorište "Staksneta" kasnije u najmanje dva navrata izazvao prilične probleme - prvi put upadom u računarski sistem jedne od najvećih naftnih kompanija, i drugi na čitav dan blokirajući kompletan sistem elektronskog bankarskog poslovanja zemlje. Da ne pominjem gomile primera koji su i u mnogim drugim sferama postali aktuelni zadnje vreme (na primer, optužbe o hakovanju izbora, i sl.).

Prema autorima pomenutog dokumentarca (ostavivši na stranu detalje vezane za sve moguće nivoe infiltracije koji se putem interneta, eterneta, ..., mogu ostvariti u infrastrukturi, komunikacijama ili privredi neke zemlje) jedan od većih problema jeste upravo i u tome što pravila digitalnog ratovanja na međunarodnom nivou ni na koj način još uvek nisu regulisana. Za razliku od, ne znam, na primer, međunarodne kontrole nukleranog, biološkog ili hemijskog naoružanja.

Naime, međunarodna kontrola ipak na određeni način između ostalog i pravno obavezuje nekog ko bi i posmislio da se određenog oružja lati, što je u slučaju "Staksneta" kao i ko zna kojih sve ne drugih oblika digitalnog ratovanja izgleda odavno već i učinjeno.

p.s.

Inače, sajber ratovanje je, po nekima, započelo 1982, kada je upotrebom softvera za upravljanje Transsibirskim gasovodom na istom izazvana havarija.



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cassiopeia cassiopeia 11:17 01.02.2017

Zanimljiva tema

Pojma nisam imala o svemu ovome. Baš mi je bilo interesantno da pročitam.

A ovaj deo
jedan od većih problema jeste upravo i u tome što pravila digitalnog ratovanja na međunarodnom nivou ni na koj način još uvek nisu regulisana. Za razliku od, ne znam, na primer, međunarodne kontrole nukleranog, biološkog ili hemijskog naoružanja.


je prosto zastrašujući šta sve može krenuti naopako. Igre bez granica.

Ima li gde na mreži taj film da se gleda?
jinks jinks 11:25 01.02.2017

Re: Zanimljiva tema

Mislim da na Jutjubu pored trejlera ima i cela verzija

https://www.youtube.com/watch?v=0X0Teo5AxQM

Igre bez granica.


Baš mi je palo na pamet, da je svaki naredni rat započinjan i vođen poprilično i sredstvima čija upotreba u tom trenutku nije bila regulisana na ikakav formalan ili neformalan način.

Deluje kao da u bitnoj mari baš takva sredstva u mislima stratega i daju prednost zbog koje se upuštaju u ono u šta se upuštaju.

cassiopeia cassiopeia 11:34 01.02.2017

Re: Zanimljiva tema

Mislim da na Jutjubu pored trejlera ima i cela verzija


Super!

Deluje kao da u bitnoj mari baš takva sredstva u mislima stratega i daju prednost zbog koje se upuštaju u ono u šta se upuštaju.


Pade mi na pamet prva upotreba bojnog otrova kad su i sami Nemci umirali zbog načina na koji je plin puštan na francusku vojsku. Oslanjali su se na smer vetra kad su puštali plin iz buradi.
jinks jinks 11:43 01.02.2017

Re: Zanimljiva tema

Oslanjali su se na smer vetra

Mislim da ovo u slučaju sajber rata najviše i plaši sve strane ... bar tako govore oni koji su po autorima filma upravo i bili uključeni u stvaranje "Staksnet" virusa.

Inače to se desilo pre 5-6 godina, ko zna šta je sve u međuvremenu još urađeno na tu temu.
cassiopeia cassiopeia 11:49 01.02.2017

Re: Zanimljiva tema

Inače to se desilo pre 5-6 godina, ko zna šta je sve u međuvremenu još urađeno na tu temu.


To sam i ja pomislila.

Zamisli situaciju da skršiš nekom kontrolu na nekoj brani ili u nekom vodovodnom postrojenju. Brr
Ljudi su najosetljiviji kad im udariš na te neke osnovne stvari, voda, struja...
jinks jinks 11:54 01.02.2017

Re: Zanimljiva tema

Baš na kraju filma pominju novu verziju "Staksneta" - "Nitro Zeus". Kažu da je demonstracija "Nitro Zeusa" između ostalog i dovela Irance za pregovarački sto o svom nuklearnom programu.

Totalan upliv u kompletnu infrastrukturu (od svake ulične kamere, preko semafora, do postrojenja svih mogućih vrsta). Bar tako kažu pojedinci intervjuisani u filmu.
cassiopeia cassiopeia 11:56 01.02.2017

Re: Zanimljiva tema

Večeras gledam film. Baš si me zainteresovao
narcis narcis 12:06 01.02.2017

T kako?

kako je taj virus ušao u kompjuter?
ako je takva vrsta kompova priključena direktno na internet, pa ko ih ebe kad su budale.
jinks jinks 12:13 01.02.2017

Re: T kako?

ako je takva vrsta kompova priključena direktno na internet, pa ko ih ebe kad su budale.

Nije direktno priključena na internet. U tome i jeste jedna od caka, i mesto na kome počinje Džejms Bond deo priče (mislim, mogu da ispričam ... ali, ipak, da ne otkrivam baš sve što se pominje u filmu).

Inače, undercover lik u filmu u ime autora "Staksneta", kaže da je svaki vid izolacije nekog lokalnog intraneta u odnosu na internet (bilo fizička ili neka druga) besmislen.
narcis narcis 12:28 01.02.2017

Re: T kako?

besmislen.

to je ono što ja e mogu da razumem nikako. ali nisam ja bitan, meni nikakvi virusi ne mogu da nanesu ni približnu štetu kao ovima što su došli do zaključka da je izolacija besmislena.
a ovo sa đejms bondovima, pa to je klasična priča žandara-lopova i sigurnosne službe.
ako je tačno da je krtica unela virus u iranijanski komjuktor to onda i nema nikakve veze sa sajber kriminalom već se vraća u podrućje klasične špijunaže i kontra špijunaže sa elementima sabotaže.
jinks jinks 12:36 01.02.2017

Re: T kako?

ako je tačno da je krtica unela virus u iranijanski komjuktor to onda i nema nikakve veze sa sajber kriminalom već se vraća u podrućje klasične špijunaže i kontra špijunaže sa elementima sabotaže.

U stvari, po priči, nema veze samo sa klasičnom špiljunažom.

U filmu iznose pretpostavku da je pet iranskih firmi za koje se mislilo da bi mogle da imaju posla sa Natanzom (ali se nije 100% znalo) inicijalno bilo zaraženo "Staksnet" virusom (moguće nekom Dž.B. metodom). Veruje se da je u jednom trenutku zaraženi laptop za servisiranje industrijskih računara, ili zaraženi fleš stik, ušao u postrojenje, tako što ga je, verovatno ne znajući, uneo tehničar iz jedne od pomenutih pet firmi.

U tome i jeste jedna od opasnosti "Staksneta" i njemu sličnih stvari. Što je kako bi se doprlo do Natanza, posredno zaraženo na stotine hiljada računara širom čitavog sveta (jer, virus se sa kako kažu inicijalnih 5 mesta nije širio samo ka Natanzu, već radijalno na sve strane). Doduše, "Staksnet" je ciljao samo određenu vrlo usku vrstu industrijskih računara, tako da za ostale nije namenjen, pa verovatno ni opasan.

Sad, različitih načina za premošćavanje "zida" ko zna koliko još sve nema.
narcis narcis 13:12 01.02.2017

Re: T kako?

pa, ja sam ipak laik što se tiče kompjuktora tako da ovaj problem prevazilazi moje mogućnosti razumevanja. lično mislim da taj koji je iranijancima prodao-napravio sistem-preogram je u startu ostavio port preko koga će da interveniše po sistemu, a ondak je lako napraviti virus i zaraziti hiljade kompova pa sačekati da se on doklacka do ciljnog sistema. sistem rafalne paljbe, ispališ tioć metaka pa neki mora da pogodi.
jinks jinks 13:43 01.02.2017

Re: T kako?

lično mislim da taj koji je iranijancima prodao-napravio sistem-preogram je u startu ostavio port preko koga će da interveniše po sistemu

Film se zove "Zero days" pošto se radi o bagu u programu ili operativnom sistemu računara, ..., za koji se ne zna, odnosno, za koji ne postoji, bar ne u trenutku kada prolazi virus, odgovarajući peč.

Sad kome sve jeste ili nije bilo poznato ... onome ko je pisao "Staksnet" očigledno da je bilo poznato.

Doduše, u ovom konkretnom slučaju koliko sam razumeo nije se radilo toliko o bagu, koliko o preusmeravanju podataka, kao i o preuzimanju upravljačkih komandi lokalnih pogona u fabrici od strane virusa.
djoka_l djoka_l 15:51 01.02.2017

Re: T kako?

Cela priča je poznata svima onima koji prate problematiku. Virus je bio specifično napisan da napada razvojne Windows sisteme na kojima je bio softer Step 7 fabrike Siemens. Taj softver se koristi za pisanje programa za Simensove programibilne kontrolere. Virus je počeo inicijalno da se širi sa zaraženog USB stika na sve Win računare na mreži, a cilj mu je bio da prilikom kompajliranja programa za programibilne kontrolere upiše svoj kod koji je dovodio do rada motora za centrifugu van sigurnosnih okvira.
Iranci su još i masovno koristili i piratske kopije programa Step 7.
Mnogi računari sa Step 7 razvojnim sistemom su zaraženi i van Irana, ali nigde nije prouzrokovao toliku štetu kao u iranskim centrifugama.
Smatra se da su izraelci ili amerikanci iza ovog napada, ali je sve to u domenu spekulacija.
To je jedan od najsofisticiranijih virusa koji su ikada napisani, ne samo u Windows svetu, nego uopšte. Cilj napada nisu ni bili Windows sistemi, nego programibilni kontroleri.
princi princi 16:23 01.02.2017

Re: T kako?

Mnogi računari sa Step 7 razvojnim sistemom su zaraženi i van Irana, ali nigde nije prouzrokovao toliku štetu kao u iranskim centrifugama.
Smatra se da su izraelci ili amerikanci iza ovog napada, ali je sve to u domenu spekulacija.

Baje iz Symanteca koje su intervjuisali u filmu su sa prilično velikom sigurnošću rekli da su pet prvih virusa na to iransko nuklearno postrojenje. Opisan je i mehanizam prenosa (preko lokalnih suppliera) a bilo je i ubijanja iranskih nuklearnih eksperata. Odatle se virus proširio širom sveta (utrakovali su ga tek kad je "presečen" u Belorusiji, odakle je prebačen na dalji razvoj u Rusiju). Iranci su, kao odgovor, otvorili još 3 ili 4 nova postrojenja, izuzetno pojačali te svoje cyber warfare facilities i, kao odgovor, sproveli 2 cyber napada na USA (pretežno banke i energetska postrojenja). Posle tih napada, Ameri su brzo seli nazad na sto i dogovorili se sa Irancima oko daljeg razvoja tih nuklearnih programa.
jinks jinks 16:46 01.02.2017

Re: T kako?

Cilj napada nisu ni bili Windows sistemi, nego programibilni kontroleri.

Da, i to je prvi bar šire poznati slučaj kada je virus iz sveta u principu PC platformi, mobilnih telefona, ne znam koliko habova ili servera, sišao u svet upravljačke opreme.
princi princi 14:12 01.02.2017

Strašan

dokumentarac. I, po meni, jedan od najvećih neizvršenih zločina koje je Obama naumio a nije sproveo.
jinks jinks 14:16 01.02.2017

Re: Strašan

Ima interesantan detalj u filmu vezan i za smenu administracija. Naime "Staksnet" je, moguće i zbog raznih pravnih uzusa, vremenski ograničen ... što se vidi i u samom kodu virusa.

Prvo vremensko ograničenje (trenutak kada bi virus trebalo samog sebe da obriše) poklopilo se sa danom inauguracije, 20.1.2009, pošto, prema autorima filma, prethodna administracija nije zbog ovakvih i sličnih akcija htela da se upliće u ikakve dodatne probleme, u slučaju da eventualno izgubi izbore.
princi princi 14:27 01.02.2017

Re: Strašan

Film definitivno baca vrlo veliku senku na Obamino predsedništvo. Ispada da je bio veliki control freak, koji je tom pojačanom disciplinom i surovim kažnjavanjem i proganjanjem whistleblowera (Chelsea Manning, Snowden, taj general koji se pominje u filmu) u stvari pokušavao da pokrije svoj nedostatak kompetencije i odlučnosti. Pokušavao da bude more manly. Inače je interesantna ta opsednutost Amera masculinityjem, snagom... Nije čudo što ti republikanci toliko svršavaju na Vladu.
omega68 omega68 20:38 01.02.2017

Re: Strašan

Nije čudo što ti republikanci toliko svršavaju na Vladu.

ne samo oni:
Večeras se održavaju ogromni NATO protesti u Moldaviji i Rumuniji. Ovi protesti sačinjeni su od desničarksih grupacija i sindikata u fabrikama naoružanja.

Prema procenama policije, trenutno je oko 200 ljudi teško povređeno. A nekoliko zgrada gori u centru prestonice Moldavije. Predsednik države je prema AP agenciji pobegao iz zemlje.

Ove proteste vodeći mediji nisu preneli, dok je jedini objektivan prenos uradila ruska RT televizija sa nepreciznim podacima o šteti i brojnosti ljudstva. Više detalja preneće agencija AP u toku sutrašnjeg dana, navodi se na njihovom portalu.

link
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:05 01.02.2017

Re: Strašan

ANTI NATO PROTESTI U RUMUNIJI! PREDSEDNIK POBEGAO IZ DRŽAVE

maj 24, 2016


Večeras se održavaju ogromni NATO protesti u Moldaviji i Rumuniji. Ovi protesti sačinjeni su od desničarksih grupacija i sindikata u fabrikama naoružanja.



Prema procenama policije, trenutno je oko 200 ljudi teško povređeno. A nekoliko zgrada gori u centru prestonice Moldavije. Predsednik države je prema AP agenciji pobegao iz zemlje.



Ove proteste vodeći mediji nisu preneli, dok je jedini objektivan prenos uradila ruska RT televizija sa nepreciznim podacima o šteti i brojnosti ljudstva. Više detalja preneće agencija AP u toku sutrašnjeg dana, navodi se na njihovom portalu.



narcis narcis 21:08 01.02.2017

Re: Strašan

ete, pokvari ćoveku koncepat
omega68 omega68 21:09 01.02.2017

Re: Strašan

A da, i danas su protesti samo drugim povodom.U pitanju je korupcija
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:09 01.02.2017

Re: Strašan

narcis
ete, pokvari ćoveku koncepat


Pa moram da se osvetim za to što me navukao da proveravam :)
omega68 omega68 21:14 01.02.2017

Re: Strašan

Ali to ne negira da još neko ''svršava na Vladu'' kako reče čuveni liberalni levičar i stručnjak za politiku
a_jovicic a_jovicic 01:41 02.02.2017

"Legitimni ciljevi"

Po autorima pomenutog dokumentarca (ostavivši na stranu detalje vezane za sve moguće nivoe infiltracije koji se putem interneta, eterneta, ..., mogu ostvariti u infrastrukturi, komunikacijama ili privredi neke zemlje) jedan od većih problema jeste upravo i u tome što pravila digitalnog ratovanja na međunarodnom nivou ni na koj način još uvek nisu regulisana. Za razliku od, ne znam, na primer, međunarodne kontrole nukleranog, biološkog ili hemijskog naoružanja.

... što ne znači da doktrine ratovanja nisu javno objavljene već deceniju i više ...

Joint Publication 3-12 (R) - Cyberspace Operations

... sa čim je povezano i ...

Joint Publication 3-13 - Information Operations

... pa im posle kriv djavo kad i druga strana počne organizovanu aktivnost po ovom pitanju.

BTW ... evo i mog skromnog "doprinosa" s' početka 2000-tih

Info-ratovanje

... a neki me "belo" gledali kad sam im spominjao neki "Ešalon"* i komunikaciju sa kućnim aparatima**


------

* Preteča "Prizme"
** Problem bezbednosti IoT uredjaja
jinks jinks 08:25 02.02.2017

Re: "Legitimni ciljevi"

Ima u filmu interesantan detalj i na tu temu.

Po njima, prikupljanje i praćenje informacija odavno je prisutno. Ali, vršenje napada na drugi računarski sistem nije bilo u okviru ovlašćenja agencije, ili, ne znam, agencija koje bi se bavile prikupljanjem.

Bilo je potrebno, i to ne toliko davno, da se napravi vojni ogranak kome je na određeni način i napad stavljen u opis aktivnosti ... sa mogućnošću da koristi između ostalog i popriličnu infrastrukturu koju agencije za prikupljanje podataka već imaju, neku novu, ...
a_jovicic a_jovicic 09:35 02.02.2017

Re: "Legitimni ciljevi"

jinks
Ima u filmu interesantan detalj i na tu temu.

Po njima, prikupljanje i praćenje informacija odavno je prisutno. Ali, vršenje napada na drugi računarski sistem nije bilo u okviru ovlašćenja agencije, ili, ne znam, agencija koje bi se bavile prikupljanjem.

Bilo je potrebno, i to ne toliko davno, da se napravi vojni ogranak kome je na određeni način i napad stavljen u opis aktivnosti ... sa mogućnošću da koristi između ostalog i popriličnu infrastrukturu koju agencije za prikupljanje podataka već imaju, ili i neku novu.

Sve zavisi čija je stvarno "agencija" tu akciju pokrenula ... Ako su "kauboji" onda to što tvrde u filmu može i da prodje (oni imaju dovoljno veliki birokratski aparat u kojem takva neka odluka može da se vrti i čeka formalnu promenu doktrine). Ukoliko je pak IDF ... mislim da oni nisu imali problem sa ovlašćenjima i tom nekom papirologijom. Njima je po "default-u" da svaki "pucanj" podrazumeva povlačenje oroza 2 puta ... za svaki slučaj.


Inače, ove doktrine koje stavih u prethodnom komentaru su nova "modernizovana" verzija ... Ona koju sam ja koristio u predavanju je nastala još 1998. i bila je mnogo čitljivija ... i manje birokratizovana. Posle su to razdvajali na posebne info i cyber doktrine. Morao bih da kopam po backup-u da je nadjem i vidim da li je i to bila originalna verzija ili samo neka dorada. No u svakom slučaju ako je već '98-me američka vojska imala doktrinu znači da su obaveštajne agencije takvu vrstu napada mogle da izvedu i mnogo ranije. Za neku "black ops" aktivnost im nije bila neophodna formalna klasifikacija cyber-ratovanja ... sve su to mogli da podvedu bilo pod PSYOPS (psihološke operacije ... koje su mnogo širi pojam od tamo neke propagande) bilo pod neku varijantu "klasične" industrijske špijunaže.

E da ... i da se vratim na "pravila digitalnog ratovanja" ... pomenute doktrine info-ratovanja su "kaubojima" dale priličnu slobodu tumačenja "legitimnih ciljeva" ... što smo mi možda najbolje osetili tokom '99-te. Po svim dotadašnjim "pravilima", napad na civilni cilj "klase" zgrada RTS-a bi bio ratni zločin ... medjutim eto ... tako nekako ispade to "legitimna meta" ... upravo sledeći doktrinu info-ratovanja iz '90-tih po kojoj "civilni širitelji propagande" mogu sa pravom biti napadnuti i uništeni i u fizičkom smislu (BTW nije da sam "zaljubljen" u uredjivačku politiku RTS-a tokom Miloševićeve vladavine, ali tokom bombardovanja su radili samo ono što bi radila i bilo koja TV kuća napadnute države bilo gde u svetu)

Drugim rečima "pravila ratovanja" se ugovaraju tek kad se pojavi i druga strana koja može da parira pa ajd' nekako da se dogovorimo da ne "izginemo svi k'i Mančester" ... pre toga "pravila" odredjuje onaj ko se prvi seti da neki oblik ratovanja primeni. Možda tek danas može da se priča o donošenju nekog "medjunarodnog sporazuma" zato što su i Rusija i Kina prilično odmakle po formacijskoj upotrebi info-ratovanja (pa "kauboji" kreću da cvile kad im Kinezi na par sati "otmu" Internet i preusmere dobro parče globalnog saobraćaja preko svojih servera ... čisto da pokažu da to znaju kako to da urade ... ili kad Ruje preko RT-a šire "prljavu propagandu" po zapadnoj Evropi ... dok se "zaboravlja" cela hladnoratovska istorija primene VoA na informativni prostor istočne Evrope)
jinks jinks 09:52 02.02.2017

Re: "Legitimni ciljevi"

Drugim rečima "pravila ratovanja" se ugovaraju tek kad se pojavi i druga strana koja može da parira pa ajd' nekako da se dogovorimo da ne "izginemo svi k'i Mančester"

U stvari, što je mislim i gore među komentarima ranije pomenuto, nije nelogično da vojni stratezi neretko upravo i započinju ratove onda kada imaju prednost neke nove, sa drugim stranama nikakvim "pravilima" uređene ratne tehnologije.
a_jovicic a_jovicic 10:16 02.02.2017

Re: "Legitimni ciljevi"

jinks
Drugim rečima "pravila ratovanja" se ugovaraju tek kad se pojavi i druga strana koja može da parira pa ajd' nekako da se dogovorimo da ne "izginemo svi k'i Mančester"

U stvari, što je mislim i gore među komentarima ranije pomenuto, nije nelogično da vojni stratezi neretko upravo i započinju ratove onda kada imaju prednost neke nove, sa drugim stranama bilo kakvim "pravilima" neuređene ratne tehnologije.

Samo mala "korekcija" ... ratove započinju političari ... ne vojnici.
princi princi 12:48 02.02.2017

Re: "Legitimni ciljevi"

Drugim rečima "pravila ratovanja" se ugovaraju tek kad se pojavi i druga strana koja može da parira pa ajd' nekako da se dogovorimo da ne "izginemo svi k'i Mančester" ... pre toga "pravila" odredjuje onaj ko se prvi seti da neki oblik ratovanja primeni.

Da, to su ovi i rekli. Ameri, dok god su mislili da su dominantni, bolelo ih je uvo za pravila. Tek kad su sami popili po pičci setili su se da bi to sve možda trebalo urediti i nekim konvencijama. I ceo film je frameovan tako da su, u stvari, Jevreji, tj Mosad "nasadili" NSA, kao da su Ameri potpuno nevoljno uleteli u celu priču.
emsiemsi emsiemsi 12:27 03.02.2017

Re: "Legitimni ciljevi"

jinks
Drugim rečima "pravila ratovanja" se ugovaraju tek kad se pojavi i druga strana koja može da parira pa ajd' nekako da se dogovorimo da ne "izginemo svi k'i Mančester"

U stvari, što je mislim i gore među komentarima ranije pomenuto, nije nelogično da vojni stratezi neretko upravo i započinju ratove onda kada imaju prednost neke nove, sa drugim stranama nikakvim "pravilima" uređene ratne tehnologije.

... него ће започињати рат када буду слабији !
Па то није ништа ново, од када је света и века, мудри тако ратују.
Ово данас, колико год било "дигитализовано", није нити најмање ново у односу на оно претходно, осим што се одвија на вишем технолошком нивоу.
jinks jinks 12:48 03.02.2017

Re: "Legitimni ciljevi"

Па то није ништа ново, од када је света и века, мудри тако ратују.

Interesantno, šta li se sve može podvući pod "ratnu tehnologiju" u ovom kontekstu, pogotovo kada u rat ulaze zemlje sličnog stepena razvoja, sličnog bogatstva, ... a i one ratuju, zar ne, a ne samo one najbogatije i najrazvijenije.

princi princi 17:11 04.02.2017

Ono što je meni posebno

bilo zanimljivo oko dokumentarca je što on dosta uspešno razbija taj mit o Jevrejima i Mosadu kao nekim mističnim čudotvorcima čija te pravednička i surova ruka stigne gde god da si na planeti. Čitav napad je bio vrlo ambiciozno zamišljen, čak je tokom procesa ubijeno i par iranskih naučnika, verovatno ni krivi ni dužni ljudi, još ambicioznije izveden a jedini rezultat svega je bio da su Iranci još samo ojačali i dodali novi nuklearni program i još su, povrh toga, ojačali tu svoju cybervojsku do te mere da su samo par meseci kasnije 'ladno vršljali i vršili napade po američkim sistemima za distribuciju novca i energije.
emsiemsi emsiemsi 07:50 05.02.2017

Re: Ono što je meni posebno

princi
bilo zanimljivo oko dokumentarca je što on dosta uspešno razbija taj mit o Jevrejima i Mosadu kao nekim mističnim čudotvorcima čija te pravednička i surova ruka stigne gde god da si na planeti. Čitav napad je bio vrlo ambiciozno zamišljen, čak je tokom procesa ubijeno i par iranskih naučnika, verovatno ni krivi ni dužni ljudi, još ambicioznije izveden a jedini rezultat svega je bio da su Iranci još samo ojačali i dodali novi nuklearni program i još su, povrh toga, ojačali tu svoju cybervojsku do te mere da su samo par meseci kasnije 'ladno vršljali i vršili napade po američkim sistemima za distribuciju novca i energije.

... а што ће нужно довести до опречних процеса --- на једну страну свеопшта интеграција (информационих система), а на другу страну партикуларизација до сингуларизације.
Наравно, и једно и друго ће бити објашњавано онако како се мсисце на избору за мис света изјашњавју ... нормално, мир у свету, права поларних лисица и пингвина итд...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana