Astronomija| Život

Život na Mesecu, Marsu i u pčeli

Saša Zorkić RSS / 05.02.2017. u 23:31

Oktobra 1999. Istraživači u Novom Meksiku su pronašli možda i najstarijeg stvora na svetu.

-------------------------------------------------------

Jedno od najneobičnijih mesta za život je objektiv TV kamere koja se nalazi na Mesecu. Na takvom mestu jedno vreme je živela kolonija streptokoka krajem šezdesetih godina prošlog veka. Streptokoke su u objektiv došle slučajno, prilikom sklapanja kamere. Kamera je zatim ugrađna u Nasinu sondu Surveyor 3 koja se 20. aprila 1967. meko spustila u Mare Cognitum (More Poznanstva) na Mesecu. Dve i po godine kasnije, 19. novembra 1969, svega 300 metara dalje sletela je posada Apola 12. Charles Conrad, komandir misije, odskakutao je do Surveyora, skinuo nekoliko njenih delova i vratio ih na Zemlju. Naučnike je interesovalo kako dugotrajno izlaganje Mesečevim surovim uslovima utiče na opremu i materijal, te su sve donesene predmete podvrgli detaljnom ispitivanju. Tako su naišli na streptokoke u objektivu kamere. Dve i po godine ove bakterije su provele potpuno izolovane, bez molekula vode i na ekstremnim temperaturama - i ostale žive.

ee7f894bd0e75187ae3582f0cfa3d9c9.jpg

Konard kod Servejora na Mesecu. U pozadini je Apolo 12.

Doduše dok su se nalazile na Mesecu te bakterije nisu bile žive u uobičajenom smislu te reči. Kada im ponestane usova za život one se umrtve. Isključe sve životne funkcije i čekaju bolja vremena. Biolozi kažu za njih da su samo potencijalno živa stvorenja. Ako im date malo hrane i kap vode one ožive i nastave svoj život kao da se ništa loše nije ni desilo.

Postoje primeri da su naučnici oživeli bakterije i nakon 80 godina mrtvila, čak i 118 godina, pa i više, znatno više. Godine 1996, ruski naučnici su objavili da su oživeli bakteriju koja je bila zaleđena negde u Sibiru tri miliona godina! Ali ni to nije ništa prema sledećem primeru. Maja 1995. u stomaku pčele koja je 40 miliona godina bila zarobljena u ćilibaru pronađena je bakterija Bacillus sphaericus koja je potom oživljena u laboratoriji.

Ovaj primer je zaista začuđujući. Dakle, u stomaku pčele, pčela u ćilibaru, 40 miliona godina! Zaista, jako neobično mesto da se provedu tolike godine. Ali tolike godine su zapravo skroman period prema ovom iz narednog primera.

 Bacillus_.jpg

Bakterija starija od dinosaurusa 

Oktobra 1999. istraživači u Novom Meksiku su pronašli možda i najstarijeg stvora na svetu. Bakterija Bacillus permians je pronađena u uzorku kristala soli koji je izvađen iz podzemne deponije za radioaktivni otpad sa dubine od preko 600 metara. Njena starost je procenjena na 250 miliona godina, a kada su je istraživači potopili u hranljivi rastvor ona je oživela i počela da se razvija.

Oko ovog slučaja još se vode polemike i treba reći da se konačni dokazi o starosti bakterije Bacillus tek očekuju. Ipak, taj slučaj je oživeo i potkrepio ideju da je život na našoj planeti uvezen. Ako neka bakterija može da preživi 250 miliona godina, a možda i neslućeno više, onda za nju, bar što se vremena tiče, putovanje kroz galaksiju nije neki problem. Pa možda i vangalaktičko putovanje dolazi u obzir.

Ali ako ne iz tako velike daljine život je na Zemlju mogao da dođe i sa susedne planete. Astrobilolozi imaju razrađenu teoriju o dolasku života sa Marsa. Kao kolevka života Mars ima i neke prednosti nad Zemljom što je tema za neki drugi članak, a sad ćemo se ukratko posvetiti obrnutom putovanju, tj. putovanju sa Zemlje na Mars.

Gotovo je sigurno da se na taj način, sasvim slučajno, izvesna količina baketrija sa Zemlje našla i na Marsu, a možda i na Veneri. Na Veneru se 1975. spustila sovjetska letelica Venera 9 koja nije potpuno sterilisana, a na Marsu se nalazi poprilična gomila slupanih stvari, zatim nekoliko rovera i lendera koji u sebi možda sadrže nešto života sa naše planete. Konstruktori letelica se trude da pre lansiranja sve što odlazi na drugi svet sterilizuju, ali život je čudo: uvek nađe načina da preživi ako je to ikako moguće. Upravo zbog toga je Nasa Jupiterov orbiter Galileo septembra 2003. na kraju njegovog radnog veka oborila na Jupiter samo zato da on ni slučajno ne bi pao na neki Jupiterov satelit i tamo posejao seme života Zemlje.

Tagovi



Komentari (69)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nask nask 23:49 05.02.2017

1

Evo ga prvi život.

Ispada da je život neuništiv.
nsarski nsarski 00:02 06.02.2017

Umesto da su posadili

neku ljubicicu ili tresnju, oni ostavili bakteriju! Sta ce vanzemaljci o nama misliti, c,c,c...

Salim se, naravno.
Nego, Sasa, kakvo je trenutno stanje sa onim meteoritom sa Marsa, ALH84001, koji je ponudjen kao dokaz da je zivot na Marsu nekada postojao? Secam se da je to u jednom trenutku bila senzacija (cak se i William Clinton oglasio) kada je NASA saopstila taj zakljucak.
Ova cuvena slika:

Saša Zorkić Saša Zorkić 01:06 06.02.2017

Re: Umesto da su posadili

Koliko je meni poznato nije se maklo dalje od pre više godina. Prvo su na kamenu otkrivene forme koje neodoljivo podsećaju na fosile primitivnih organizama, a zatim su neki naučnici primetili da je taj kamen proveo na Zemlji nekih 13 hiljada godina što je dovoljno dugo da se na njemu zapati zemaljski život.

Problem sa jednostavnim životom je što ga je teško dokazati. Da na Marsu postoji život koji se miče, odavno bi bio uočen.

Drugi problem je što ga (života) izgleda i nema, a što je još teže dokazati
nsarski nsarski 01:18 06.02.2017

Re: Umesto da su posadili

Da na Marsu postoji život koji se miče, odavno bi bio uočen.


Mislim da je NASA najavila da je ovo indikacija da je na Marsu nekad postojao zivot, ne da sada postoji. Mislim, svi su manje-vise saglasni da je nekad na Marsu postojala tekuca voda.

Da, pre neki dan su najavili da je pronadjen element bor (boron) na Marsu, sto bi trebalo da ima implikacije vezane za (praistorijsku) vodu tamo.
Evo ga iz Los Alamosa First detection of boron on the surface of Mars

P.S. I, naravno, nema nikakvih indikacija da na Marsu sada postoji "zivot koji se mice".
Saša Zorkić Saša Zorkić 09:02 06.02.2017

Re: Umesto da su posadili

Pa isto je i sa izumrlim životom. Kada bi se na Marsu pronašla recimo butna kost ne bi trebalo puno dokazivati da ona potiče od nečeg što je bilo živo. Ali ako se pronađe neka okamenjna ljušturica bile bi potrebne decenije da se dokaže da ju je ostavio neki izumrli živuljak. A i tada bi taj zaključak bio pod velikom sumnjom.

nsarski nsarski 09:22 06.02.2017

Re: Umesto da su posadili

Ali ako se pronađe neka okamenjna ljušturica bile bi potrebne decenije da se dokaže da ju je ostavio neki izumrli živuljak.

Naravno. Medjutim, ovo nije ljusturica - u pitanju je slika dobijena elektronskom mikroskopom i dimenzije te strukture su oko 100 nanometara. Evo, sada sam nasao:

Under the scanning electron microscope structures were revealed that some scientists interpreted as fossils of bacteria-like lifeforms. The structures found on ALH84001 are 20–100 nanometres in diameter, similar in size to theoretical nanobacteria, but smaller than any cellular life known at the time of their discovery.

Medjutim, vecina danas veruje da je u pitanju nekakav molekularni artifakt.
Saša Zorkić Saša Zorkić 09:54 06.02.2017

Re: Umesto da su posadili

Pa da, i šta je otkriveno? Meteorit je pronađen 1984. i do sada, posle 33 godine, utvrđeno je da "some scientists interpreted". Kažem, potrebne su decenije da se utvrdi šta je tačno u pitanju.
Mnogo bi pomoglo kada bi se pronašlo još sličnog kamenja sa tim strukturama.
zemljanin zemljanin 18:58 06.02.2017

Re: Umesto da su posadili

Efremovka meteorite: coccoid bacteriomorphic structures of the Synechococcus- type. Distinct coccoid forms tended to form clusters composed of 2-4 cells, which are typical of modern cyanobacteria of this genera.



Murchison meteorite: bacteriomorphic capsular structure like the colonial cyanobacteria Gloecapsa. Their coccoid cells grow in the form of microcolonies 6-10 micrometers in size, which, in turn, are united in macrocolonies 30-35+ micrometers in size. Micro- and macrocolonies are surrounded by thickened cyst-like material. Such surface structures formed by cross-linked polysacharides are known to perform a protective function. Thickened capsules resist destructive processes which determine the cellular appearence of the remains of colonial coccoid microorganisms.



Murchison meteorite: bacteriomorphic structure similar to filamentous microorganisms with preserved cell fragmentation, like cyanobacteria of Lyngbya or Oscillatoria genera —



***
At a conference in Denver, July 20-22, 1999, a pair scientists from the Russian Academy of Sciences presented sharp images, taken from fragments of several carbonaceous meteorites, that look very much like fossilized microorganisms. The scientists are Stanislav I. Zhmur, Institute of the Lithosphere of Marginal Seas, and Lyudmila M. Gerasimenko, Institute of Biology. The conference was "Instruments, Methods and Missions for Astrobiology II," the third in a series organized by NASA's Richard Hoover. The Conference Proceedings (1) became available from SPIE, the conference sponsor in December, 1999.


PS. ima I tih analiza Luna 16 ali me mrzi da guglam a zaboravio sam detalje
49 41 49 41 00:47 06.02.2017

Med, zitarice...

koje su nadjene u Amforama - Cupovima starim vise od 2 hiljade god.
Proklijala psenica. Med jestiv...

Kako li je tek sa tim "malim" mutantima-vecnim; koji mogu da nas pokose.
emsiemsi emsiemsi 05:25 06.02.2017

М'да !

Још један доказ да је живот створио Бог.
nask nask 22:28 06.02.2017

Re: М'да !

Још један доказ да је живот створио Богa.

Slovna greška ispravljena.
zemljanin zemljanin 06:58 06.02.2017

možda

Ako neka bakterija može da preživi 250 miliona godina, a možda i neslućeno više, onda za nju, bar što se vremena tiče, putovanje kroz galaksiju nije neki problem. Pa možda i vangalaktičko putovanje dolazi u obzir.

Čak I ako se ustanovi da je procena starosti validna ne bih da to odmah direktno prenosimo na svemir a pogotovo ne na međugalaktičke daljine, mada se citat odnosi na vreme a ne na realno putovanje.

Ako se dobro sećam jedna od glavnih zamerki je bila nepostojanje potvrde od strane nezavisnih laboratorija, pored stabilne DNA. Opstanak DNA je vrlo diskutabilan na ovim vremeskim skalama a čak I ako je moguć potrebni su vrlo, vrlo specifični uslovi okruženja/prezervacije. Svemir je daleko od toga. Mišljenja sam da rastojanja u okviru zvezdanog Sistema možda pružaju mogućnost transfera živih organizama ali nešto više od toga mi je na skali krajnje neverovatnog.

Ostaje činjenica da je to prvi/najstariji slučaj vaskrsnuća za one koji traže "dokaz".
Saša Zorkić Saša Zorkić 09:10 06.02.2017

Re: možda

Pa da. Mislim da naučnici za sada utvrđuju samo mogućnost da negde ima ili je bilo života. Nema jasnih i pouzdanih dokaza da život na drugom mestu zaista postoji ili da je postojao.
Niko ne sumnja u mogućnost da na Marsovom tlu raste paradajz u staklenoj bašti, ali niko ne može da trvdi da na Marsu zaista postoji paradajz.
zemljanin zemljanin 16:35 06.02.2017

Re: možda

kad se pogledaju teorijski uslovi za nastanak živog, skoro svaka planeta u svom razvoju je u jednom trenutku bila pogodna ... ako pogledamo naš sistem I nastanjivu zonu, život je mogao postojati I razvijati se na Veneri, Zemlji, Marsu ali I na nekim spoljnim planetam kao I na satelitima ... ono što znamo je da su planete kao masivniji objekti bile izložene LHB ili Late Heavy Bombardment a njega datiramo na period 4,1-3,8 mlrd godina ... sa druge strane prvi život je jako blizu tog perida 3,85-3,65 mlrd. godina ... znači ili je planeta bila pošteđena velikih udara ili je imala neke oblasti koje su pružale kakvu takvu zaštitu I stabilnost za razvoj ... to je malo nategnuta hipoteza ... isto važi I za druge objekte tog tipa u tom period.

Međutim pored masivnih objekata, planeta, mi imamo I mnogo manje objekte tipa asteroidi ... oni su manja meta za LHB, brže se hlade, tj. formiraju koru I neki of njih imaju dovoljnu masu ... prvi geotermalni izvori su mogli da se formiraju, znači uslovi za život su bili tu I relativno zaštićeni ... hladjenje I ispravanje uz eruptivno izbacivanje mase, moglo je taj život raspršiti po okolnim planeta ... kako su u pitanju mikro meteoriti, seme je zaista moglo da se opstane I dospe na površinu ... obzirom na period nastanka života na Zemlji, to seme je palo na odgovrajuće plodno tlo ... Ceres je recimo takav objekat ...



da bi potvrdili tako nešto trebaju nam istraživanja na tim većim asteroidima ... ako bi na njima pronašli tragove I datirali ih pre zemaljskog života, stvari bi bile prilično jednostavnije ...

PS. ali premise je (moja) da je život samo stanje materije tj. formiraće se svuda gde postoji uslovi ... kao što se formiraju I molekuli ... to anticipiram pitanje "odakle život na asteroidima"
Saša Zorkić Saša Zorkić 17:09 06.02.2017

Re: možda

Moguće je, ima logike da je bilo i tako.
emsiemsi emsiemsi 18:18 06.02.2017

Re: možda

zemljanin

...

PS. ali premise je (moja) da je život samo stanje materije tj. formiraće se svuda gde postoji uslovi ... kao što se formiraju I molekuli ... to anticipiram pitanje "odakle život na asteroidima"

Премиса једнаке валидности као и постојање Бога !
zemljanin zemljanin 18:37 06.02.2017

Re: možda

emsiemsi
zemljanin

...

PS. ali premise je (moja) da je život samo stanje materije tj. formiraće se svuda gde postoji uslovi ... kao što se formiraju I molekuli ... to anticipiram pitanje "odakle život na asteroidima"

Премиса једнаке валидности као и постојање Бога !

jeste, samo što sam napomenuo da je to moja premisa a ne i istina .... znači ogradio sam se od bilo kakvog dokazivanja i tvdnji o verodostojnosti ... kada bi svi oni koji se pozivaju na božanstva, naznačili to isto - manje bi bilo nerazumevanja
muaddib92 muaddib92 20:07 06.02.2017

Re: možda

Још један доказ да је живот створио Бог

Премиса једнаке валидности као и постојање Бога !

А може ли дотични, тојест Ог, да прди и када има пролив?
Читао сам да Чак Норис може
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:11 06.02.2017

Re: možda

А може ли дотични, тојест Ог, да прди и када има пролив?
Читао сам да Чак Норис може


I ovu mudrost si morao baš na ovom blogu?
muaddib92 muaddib92 17:30 08.02.2017

Re: možda

I ovu mudrost si morao baš na ovom blogu?

Ти уопсте мене не разумела, хуци цуци - ја стварно много воли и увек хвали сваки блог од Саса Зоркиц. Али пуно мене иритирала трол о Бог да створио свемир, па опет Бог, ја зато просипала какана простота на тролови једни. Инаце ја фина цовек..
jinks jinks 09:40 06.02.2017

...

Skoro je bila jedna od mnogih emisija na temu "Earth-Goldilocks" teorije u kojoj je rečeno da bi, ukoliko stvarno i postoje uslovi koji bi na nivou čitave galaksije, uže ili šire, trebalo da se poklope kako bi na nekoj planeti nastao život, sasvim logično bilo da je u nekoj prethodnoj iteraciji život bio i na Marsu.

Sad, ili se ti "Goldilocks" uslovi na nivou stotina miliona godina pomeraju kroz svemir (pa su sa Marsa prešli na Zemlju), ili se život menja pa se shodno tome i "Goldilock" uslov menja, ili ...

Otuda, sledeći bi kandidat za život možda bila i Venera (posle nekih promena ili na njoj ili u oblicima života koji bi se tamo razvijali, ...), o čemu je govorio i sam M. Milanković.
Saša Zorkić Saša Zorkić 10:12 06.02.2017

Re: ...

U odnosu na Galaksiju Sunčev sistem je samo tačkica. Teško je zamisliti da se uslovi u galaksiji promene tako da zahvate samo jednu trunčicu u Sunčevom sistemu, a ne i druge.

E sad, šanse da Venera u budućnosti postane zgodno mesto za života, u svetlu sadašnjeg znanja, ravne su nuli. Zašto? Pa zato što Sunce sve više zrači pa će iovako prevrela Venera biti još toplija. Za milijardu godina i na Zemlji će biti prevrelo za iole složeniji život.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:43 06.02.2017

Re: ...

Za milijardu godina i na Zemlji će biti prevrelo za iole složeniji život.

Mora da požurimo, da se sklonimo!
Saša Zorkić Saša Zorkić 11:51 06.02.2017

Re: ...

Predrag Brajovic

Mora da požurimo, da se sklonimo!

Ja sam već napunio frižider!
milanb milanb 20:53 06.02.2017

Re: ...

E sad, šanse da Venera u budućnosti postane zgodno mesto za života, u svetlu sadašnjeg znanja, ravne su nuli. Zašto? Pa zato što Sunce sve više zrači pa će iovako prevrela Venera biti još toplija. Za milijardu godina i na Zemlji će biti prevrelo za iole složeniji život.


Пре тога ће доћи до кристализације језгра наше планете и нестанка магнетног поља.
G.Cross G.Cross 10:36 06.02.2017

Pitanje

Godine 1996, ruski naučnici su objavili da su oživeli bakteriju koja je bila zaleđena negde u Sibiru tri miliona godina!


Sasa, ti si ovde lepo napisao da su naucnici oziveli bakteriju posle 3 miliona godina.

Zasto onda tvrdimo da je bakterija zivela 3 miliona godina ?

Zasto ne otvorimo svoj mozak za mogucnost da nesto moze da zivi, da umre i da opet zivi ?

U tom slucaju bakterija je zivela neko vreme, umrla, bila mrtva 3 miliona godina pa ozivela.

Saša Zorkić Saša Zorkić 11:56 06.02.2017

Re: Pitanje

Mislim da je ipak preciznije "potencijalno živa", kako to kažu biolozi. Pretpostavljam da bi se umrla bakterija razgradila, a ove o kojima govorimo su zadržale svoju strukturu.

Zapravo, ovo je pitanje za biologa (koji nikako da se javi :)
albicilla albicilla 13:47 06.02.2017

A koja fela streptokoka je zivela na mesec

...na mesecu?

I, da nisu slucajno ipak bile stafilokoke, sp. aureus?

Ili?

PS. Pitam samo, ne tvrdim nijedno, Radoznao sam.
Saša Zorkić Saša Zorkić 15:50 06.02.2017

Re: A koja fela streptokoka je zivela na mesec

albicilla albicilla 21:44 06.02.2017

Re: A koja fela streptokoka je zivela na mesec

Saša Zorkić
https://en.wikipedia.org/wiki/Reports_of_Streptococcus_mitis_on_the_Moon


Ipak strepto... zlatni stafilokok je, iako aerobna bakterija, otkriven kako opstaje na spoljnim zidovima svemirske stanice, zato pitam.
mladic mladic 19:33 06.02.2017

Covek nije bio na Mesecu...

Na Mjesecu nikada nije krocila ljudska noga
Prvo jer covjek nije na tom tehnolsokom stupnju da sleti na Zemljin satelit i da se vrati a drugo jer covjek ne moze da izdrzi sva ta zracenja koja vladaju na zemljinom satelitu
Kada bi nase normalne celije imale svu sangu celija neoplazme, a neoplazma osobensoti nasih celija onda bi mogli nekud, ovako JOK
Ovako moramo da rijesimo za sada nepremostive tehnoloske probleme kojih ima na hiljade
Trece, kad u nekom tekstu pocnem da citam o nekim milionima i milijardama godina odmah znam da se radi o budalsatniama popa Darvina koju danas poznajemo kao "Drustveno prihvatljiva nauka" Cija definicija ide nekako ovako, ako princeza poljubi zabu i nastane princ onda je to bajka,a ako izmedju zabe i princa stavimo 40 milona godina onda je to nauka ...
muaddib92 muaddib92 20:12 06.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

Na Mjesecu nikada nije krocila ljudska noga

Тебра нешто се фрљкаш с падежи - ел ти то неоплазму контаминирале фећфице па крећеш са принца у жабу
G.Cross G.Cross 22:47 06.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

mladic
Na Mjesecu nikada nije krocila ljudska noga
Prvo jer covjek nije na tom tehnolsokom stupnju da sleti na Zemljin satelit i da se vrati a drugo jer covjek ne moze da izdrzi sva ta zracenja koja vladaju na zemljinom satelitu
Kada bi nase normalne celije imale svu sangu celija neoplazme, a neoplazma osobensoti nasih celija onda bi mogli nekud, ovako JOK
Ovako moramo da rijesimo za sada nepremostive tehnoloske probleme kojih ima na hiljade
Trece, kad u nekom tekstu pocnem da citam o nekim milionima i milijardama godina odmah znam da se radi o budalsatniama popa Darvina koju danas poznajemo kao "Drustveno prihvatljiva nauka" Cija definicija ide nekako ovako, ako princeza poljubi zabu i nastane princ onda je to bajka,a ako izmedju zabe i princa stavimo 40 milona godina onda je to nauka ...


U pravu si.
Ali jos je i gore druze moj.

Naime, uprkos uzasne americke propagande na mesec su sleteli prvi francuzi i to 1902. godine.

E sad tu se se prica malo kopmlikuje .
Pogledaj ove tajne snimke koje sam dobio iz loze 35 sediste broj 22 tajnog drustva koje se zaklelo da nikada nista nece objaviti na blogu B92 ali ja sam skupio hrabrost da objavim istinu.




Ostaj mi u miru zemaljski prijatelju

nask nask 23:27 06.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

G.Crosse, kome ti to pokušavaš da podmetneš te fotošopovane snimke kao dokaz. Pa sa meseca se vidi da je to fejk, snimak u boji 1902, ma nemoj.
A po mjesecu je Mujo potkivao ihahaj pre svih tih vaših Amera i Francuza.

Spok Srbin, doduše malo alternativnijia tri prsta.
mirelarado mirelarado 01:11 07.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

Naime, uprkos uzasne americke propagande na mesec su sleteli prvi francuzi i to 1902. godine.


Ma kakvi, samo su plagirali izveštaj prvog Mesečevog posetioca - Žike Vernića, iz 1865.


emsiemsi emsiemsi 06:29 07.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

mirelarado
Naime, uprkos uzasne americke propagande na mesec su sleteli prvi francuzi i to 1902. godine.


Ma kakvi, samo su plagirali izveštaj prvog Mesečevog posetioca - Žike Vernića, iz 1865.



И шта кажу у НАСИ --- отишли на месец пре 50 година, видели да нема ништа, вратили се - и више их не занима !
Занимљиво !
zemljanin zemljanin 15:09 07.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

Saša Zorkić Saša Zorkić 18:41 07.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

O toj temi postoji na ovom blogu poseban članak:
http://blog.b92.net/text/602/Iskrcavanje-na-Mesec-i-Boj-na-Kosovu/
mladic mladic 22:33 07.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

Saša Zorkić
O toj temi postoji na ovom blogu poseban članak:
http://blog.b92.net/text/602/Iskrcavanje-na-Mesec-i-Boj-na-Kosovu/


Ameri ni dan danas nisu u stanju da proizvedu motor prvog stepena koji je u stanju da radi duze od 120 sec, jer istopi sam sebe, Rusi su ispeli to sa svojim RD-180 motorima da se stabilizuju na 190 sec. Jer su ovladali bolim materijalima
Sve u svemu to je sve jadno i zalosno, danasnja tehnologija ne omugucuje nista sem da se ljudi motaju u blizoj orbiti

Drugo i naj vaznije je Van Allenov pojas zracenja :) Covek ne moze ziv da prodje korz Van Allenov pojas i tacka
zemljanin zemljanin 03:42 08.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...


Drugo i naj vaznije je Van Allenov pojas zracenja :) Covek ne moze ziv da prodje korz Van Allenov pojas i tacka

jel možeš da daš malo pojašnjenje tog "ne može I tačka" ... ono trajektorija Apolo misija, nivo ozračenosti, tabele rizika I tako ništa specijalno, ono naučni podaci ... sigurno si analizirao pa možeš da podeliš ...
Saša Zorkić Saša Zorkić 11:41 08.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

To su jake, ali neosnovane tvrdnje. Ili drukčije rečeno: kada ne navodite dokaze možete tvrditi šta god hoćete, da je Zemlja ravna, da je postoje krilati konji i da veštice jedu Sunce pa tako nastaje pomračenje.
Dakle, bilo bi lepo da za izneto dobijemo relevantne, naučne dokaze. Nakon toga možemo pričati.
muaddib92 muaddib92 17:37 08.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

da za izneto dobijemo relevantne, naučne dokaze

..ма прићо му јаран у меани, ђе ћеш боље? Јаран завршио јелски универзитет, онај под јелом, знаш ти..
predatortz predatortz 17:49 08.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

muaddib92
da za izneto dobijemo relevantne, naučne dokaze

..ма прићо му јаран у меани, ђе ћеш боље? Јаран завршио јелски универзитет, онај под јелом, знаш ти..


Čovek je izneo neutemeljenu tvrdnju. Ti ga, da bi ga ponizio, prozivaš po osnovu porekla.
S njim ne bih raspravljao o nauci, previše je samouveren a ne iznosi činjenice.
S tobom ne bih pio kafu, društvo ipak treba birati.
narcis narcis 18:31 08.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

предатортз-е! овакве "пампур-философе и научњаке" treba zajebavati po svim tačkama i zapetama,zato што младиц-а uopće ne iznosi neke tvrdnje do kojih je sam došo razmišljajući, младиц-е baš nisu poznate po organima za razmišljanje, kajne?
ova spodoba samo vergla tuđe napamet naučene tvrdnje zato i zaslužuje svu zajbanciju i iz razloga što od kad je došo , pre par meseci , samo botuje i ništa više.
ps
uopće nisam mislio da je dotični bosanćeros, više sam shvatio pustinjskog mišova da kroz dijalekt ismeva pampur filosofiju dotičnog drvca.
više u stilu kad sam ja reko da se đaba objašnjavam sa bosance, onako više sitno zajebantski-filigrantski a nikako zlonamerno spram TebeTe,malo drugarskog podjebavanja nije na odmet a zagreva atmosferu u ovaj mrzli sat
dok dotična biljka nije još zaslužila nikakvo poštovanje na blogu, za razliku od tebe i pustinjskog mišova, ozbiljno to kažem bez zadnjih misli ili podjebavanja.
vcucko vcucko 21:10 08.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

predatortz

Čovek je izneo neutemeljenu tvrdnju. Ti ga, da bi ga ponizio, prozivaš po osnovu porekla.
S njim ne bih raspravljao o nauci, previše je samouveren a ne iznosi činjenice.
S tobom ne bih pio kafu, društvo ipak treba birati.

mladic mladic 23:20 09.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

Saša Zorkić
To su jake, ali neosnovane tvrdnje. Ili drukčije rečeno: kada ne navodite dokaze možete tvrditi šta god hoćete, da je Zemlja ravna, da je postoje krilati konji i da veštice jedu Sunce pa tako nastaje pomračenje.
Dakle, bilo bi lepo da za izneto dobijemo relevantne, naučne dokaze. Nakon toga možemo pričati.

Nemam ja sta sa Vama pricati a ni sa ostalim kvazi urbanim, pseudo liberalnim anglofilskim budalašima koji jos uvek žvakaju americku zvaku
Fino sam Vam napisao nego ne čitate, Van Alenov pojas ljudsko bice ne moze da prezivi zbog jonizirajuceg zracenja.Misija Apolo je prolazila 4sata kroz vanjski pojas,sto je dovoljno da sva elektricna kola pregore a da covjek bude pretvoren u nesto slicno kuvanom krompiru
Naravno u Holivuskoj reziji moze se sve, i da se sleti na Mesec pa do toga da Afganistianski čobani upravljaju putnickim avionima
zemljanin zemljanin 03:48 10.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

Van Alenov pojas ljudsko bice ne moze da prezivi zbog jonizirajuceg zracenja.Misija Apolo je prolazila 4sata kroz vanjski pojas,sto je dovoljno da sva elektricna kola pregore a da covjek bude pretvoren u nesto slicno kuvanom krompiru


a koja je to vrsta zračenja koja pretvara ljude u "krompire" ... ali dobro, u redu je, pesničke slobode, nego daj malo preciznije ... koja Apolo misija. koja vrsta zračenja, koliko je nivo ozračenosti po vrsti zračenja ... stepen degradacije elektronskih kola u vremenskom period, uticaj na boiloške markere, analiza utiacaja zavisno od trajektorije misije ... pa o kojoj oblati VA diskutujemo ... naravno ako može I mala analiza Sunečeve aktivnosti sa uporednim prikazom AV pojaseva ... daj podeli malo sa nama
posle ćemo o ljudima I Mesecu

EDIT. hajde neću da editujem ali čoveče čemu to ... to vreme koje si potršio na sve te preglede da dokažeš da je prevara, e to isto vreme potroši da pogledaš I onu drugu stranu ... ima mnogo stvari za koje NASA jeste ponekad mutna ali barem kritikuj sa razumevanjem, ne ekspertskim, ali barem elementarnim razumevanjem a ne ponavljanjem nečega što su drugi rekli ... jednostavno ne znaš o čemu govoriš ali ti se čini "logičnim" ... rezultat je takav da podižeš nivo agresivnosti komentara kako bi prikrio neznanje ...
Saša Zorkić Saša Zorkić 11:37 10.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

Fino sam Vam napisao nego ne čitate, Van Alenov pojas ljudsko bice ne moze da prezivi zbog jonizirajuceg zracenja.Misija Apolo je prolazila 4sata kroz vanjski pojas,sto je dovoljno da sva elektricna kola pregore a da covjek bude pretvoren u nesto slicno kuvanom krompiru

Dokazi, dokazi, potrebni su dokazi za ovakve tvrdnje!!!
vcucko vcucko 13:41 10.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

Saša Zorkić
Fino sam Vam napisao nego ne čitate, Van Alenov pojas ljudsko bice ne moze da prezivi zbog jonizirajuceg zracenja.Misija Apolo je prolazila 4sata kroz vanjski pojas,sto je dovoljno da sva elektricna kola pregore a da covjek bude pretvoren u nesto slicno kuvanom krompiru

Dokazi, dokazi, potrebni su dokazi za ovakve tvrdnje!!!

Dokazi u ovoj oblasti su stvar usko stručnih krugova, to ne vredi postovati na ovakvim mestima. Postoje specijalizovani blogovi i forumi sa stručnim članstvom.

Ovde možemo da lepo i normalno razgovaramo, popularnim i svima razumljivim jezikom.

Pa ako neko ima znanja, volje i strpljenja za potpunog laika, bilo bi lepo od njega/nje... postoje ugrubo dve stvari koje me, da prostiš .ebu (i to upravo onaj racionalni deo mene) oko ovoga.

1. Gorivo
Raketa klase Saturn koja je nosila Apolo u polasku je bila cca 110 metara, neuporedivo veće zapremine pri dnu nego pri vrhu. Od toga su samo gornjih 25 metara (onih najtanjih) bili Mesečev i komandni modul. Ostalo su bila tri ogromna tanka za gorivo koji su se postepeno odvajali radi postizanja potrebne brzine. Znači, mene ne .ebe to što su na Mesec otišli (o tome je pisao još čestiti Žil Vern, napraviš dovoljno jak top, proračun i pali), nego kako su se vratili. S kojim gorivom, potiskom, za isto vreme? Kako god okreneš, ja vidim sledeću sliku: ovo ovde je galonka za vodu, s tim smo otišli. Ovo sa strane je naprstak za rakiju, s tim smo se vratili.

2. Rutina i svrha
Van misije Apolo, najviše/najdalje što je čovek otišao jeste tačno 1.369 km (Gemini 11 1966. godine, piše na Wiki). Ako je to tačno, Apolo nije nauka nego čist avanturistički voluntarizam. Otprilike: docsumman se bućnuo u more na Rose, isplivao na plaži u Njivice (recimo da bi svaki prosečno spreman plivač to mogao, druga je stvar zašto bi to radio) pa tamo dao izjavu: sve znam i spreman sam, prekošjutra krećem za Bari
Pa ode za Bari i nazad, šest puta u par godina. Pa pola veka posle toga njemu i nikom drugom i ne padne na pamet.

Eto, o takvim stvarima možemo ovde da razgovaramo. Ako smo normalni, ma šta to značilo
mladic mladic 16:04 10.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

Saša Zorkić
Fino sam Vam napisao nego ne čitate, Van Alenov pojas ljudsko bice ne moze da prezivi zbog jonizirajuceg zracenja.Misija Apolo je prolazila 4sata kroz vanjski pojas,sto je dovoljno da sva elektricna kola pregore a da covjek bude pretvoren u nesto slicno kuvanom krompiru

Dokazi, dokazi, potrebni su dokazi za ovakve tvrdnje!!!



Lunarni modul pogonjen atmosferskim mlaznim motorom [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=091ezcY-mkU&t=122s[/youtube]

zemljanin zemljanin 16:48 10.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

vcucko


za ovo pod 1 treba pisati malo višr, ako baš niko nema volje, možda kasnije ... u svakom slučaju M.Jugin "Put u Kosmos", enciklopedijsko izdanje, svi moduli, sva tehnika, sve ikad lansirano do izdanja, sva pojašnjenja - za širu javnost ...

ovo pod 2 je danas neizvodljivo sa aspekta bezbedosti I rizika ... tada je to bilo moguće pre svega zbog političke situacije ali sve u svemu cela zamisao I sprovođenje je bilo avanturističko I uz enormnu sreću ... danas, nijedan takav projekat ne bi dobio zeleno svetlo ni za razmatranje a za realizaciji - nikad
Saša Zorkić Saša Zorkić 20:48 10.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

1. Gorivo

Pre svega: odgovore na ova pitanja trebalo bi da napiše neko ko se dobro razume u tu oblast. Ali, dobro, kad već ćaskamo da kažem nešto što je meni logično.
Potrebno je mnogo više goriva da letelica napusti Zemlju, nego Mesec (pošto Zemlja ima veću masu, a time i jaču gravitaciju). Raketi je potrebno gorivo samo da se odvoji od planete (Meseca itd.) i za korekciju putanje. Nakn toga letelica leti po inerciji, dakle ne troši nikakvo gorivo.
U povratku sa Meseca, Mesečevom modulu je potrebno gorivo samo da dođe do matičnog broda koji se nalazi u orbiti oko Meseca. Dalje, tom matičnom brodu je potrebno vrlo malo goriva da se oslobodi Mesečeve gravitacije i krene ka Zemlji. Vrlo brzo Zemljina gravitacija postaje dominantna i "preuzima" letelicu, vuče je ka sebi. Toj letelici je dalje potrebno nešto malo goriva za korekciju putanje i ulazak u atmosferu pod određenim uglom itd.

2. Rutina i svrha

Naravno da je tu bilo malo nauke. Uopšte svi rani letovi su imali za cilj pre svega da se ovlada tehnologijom, da se uoče i istraže problemi letova u svemir. Uostalom koliko nauke je bilo u Maglanovim, Kolumbovim itd. putovanjima? A to su bila istorijska i vrlo značajna putovanja koja su na kraju ipak donela ogromna nova znanja.
Saša Zorkić Saša Zorkić 21:08 10.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

Lunarni modul pogonjen atmosferskim mlaznim motorom [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=091ezcY-mkU&t=122s[/youtube]

Šta s tim? Testovi se stalno vrše. Lepo je što Nasa svom istraživačkom centru dodelila Armstrongovo ime.

Inače, o Van Alenovom pojasu i implikacijama na svemirska putovanja ima puno naučnih članaka. I svi se oni slažu da odnosno zračenje postoji, ali da je putovanje kroz taj pojas ipak bezbedno: Ovde je to opisano na popularan način.
mladic mladic 23:40 10.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

Saša Zorkić
Lunarni modul pogonjen atmosferskim mlaznim motorom [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=091ezcY-mkU&t=122s[/youtube]

Šta s tim? Testovi se stalno vrše. Lepo je što Nasa svom istraživačkom centru dodelila Armstrongovo ime.

Inače, o Van Alenovom pojasu i implikacijama na svemirska putovanja ima puno naučnih članaka. I svi se oni slažu da odnosno zračenje postoji, ali da je putovanje kroz taj pojas ipak bezbedno: Ovde je to opisano na popularan način.

Na času Otpornosti materijala, ja pitam profesora kako je moguce da se stanovnici starog Egipta tj graditelji piramida i svog čuda tamo smestaju u vreme bronzanog doba, kada bronzom nije moguce obradjivati granit i kada postoje materijalni dokazi odnosno tragovi brušenja, busenja, glodanja na obradjivanim materijalima, on meni fino veli mi ovde predajemo drustveno prihvatljivu nauku i takva nauka nekad nema veze ni sa zdravim razumom .
Na svaki post koji sam napisao vama Saša nisu zazvonili zvončici jer Vi sebi nedozvoljavate da odskocite od drustveno prihvativog. Naravno ovde su se javili dezurni lajavci zvakači prezvakane Americke zvake, budaletine na koje se nebi osvrtao .

Saša Zorkić Saša Zorkić 00:22 11.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

Na svaki post koji sam napisao vama Saša nisu zazvonili zvončici....
itd.

Naravno da nisu, jer - nedostaju dokazi! (šta ću, kad se radi o ovakvim razgovorima, malo sam tvrdoglav ).
A zašto su nam potrebni dokazi? Pa zato što bez njih polemike postaju besmislene. Ja mogu da tvrdim jedno, vi nešto sasvim drugo i ako u razgovoru ne navodimo dokaze nikad nećemodo zajedničkog zaključka.
mladic mladic 20:15 11.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

Saša Zorkić
Na svaki post koji sam napisao vama Saša nisu zazvonili zvončici....
itd.

Naravno da nisu, jer - nedostaju dokazi! (šta ću, kad se radi o ovakvim razgovorima, malo sam tvrdoglav ).
A zašto su nam potrebni dokazi? Pa zato što bez njih polemike postaju besmislene. Ja mogu da tvrdim jedno, vi nešto sasvim drugo i ako u razgovoru ne navodimo dokaze nikad nećemodo zajedničkog zaključka.

To sto ste Vi tvrdoglavi ne znaci da ste intelegentni, nego da istrajavate u glupsotima. :) Postavio sam Vam snimak na kojem Amstrong pilotira Lunarnim modulom koji je pogonjen obicnim mlaznim amrosfeskim motorom. Posto na Mesecu naravno nema atmosfere takav mlazni motor nebi mogao da funkcionise.
Inzinjeri NASA su morali testirati Modul na zemlji sa operativnim raketnim motorom, i posle uspesnih testova kalibrisati dobijene podatke leta modula na 1/6 zemljine gravitacije :) koja odgovara onoj na Mesecu.
Naravno da testove lunarnog modula sa raketnim motorom nismo mogli da vidimo ejr ga nisu bili u stanju napraviti tada, pre par godina jesu [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=oSmkU4SUlK4[/youtube]
Saša Zorkić Saša Zorkić 23:05 11.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

To sto ste Vi tvrdoglavi ne znaci da ste intelegentni, nego da istrajavate u glupsotima. :)

Mislim da znam u čemu je nesporazum: jednostavno vi taj Nasin snimak koji ste poslali niste shvatili, tj. pogrešno ste ga razumeli. Tome na žalost nema leka.

Inače, interesantno je što pristalice teorije zavere nekako zaboravljaju da i Rusi i to njihovi najeminentniji naučnici, kosmonauti, akademici itd. priznaju Americi osvajanje Meseca.

OK, do sada nikakve dokaze za sumnju u let na Mesec niste dostavili pa mislim da je dalja diskusija besmislena. (Dokazi, naravno, treba da su načni (a ne «pijačni").

Primite moje pozdrave
mladic mladic 23:23 11.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

Saša Zorkić
To sto ste Vi tvrdoglavi ne znaci da ste intelegentni, nego da istrajavate u glupsotima. :)

Mislim da znam u čemu je nesporazum: jednostavno vi taj Nasin snimak koji ste poslali niste shvatili, tj. pogrešno ste ga razumeli. Tome na žalost nema leka.

Inače, interesantno je što pristalice teorije zavere nekako zaboravljaju da i Rusi i to njihovi najeminentniji naučnici, kosmonauti, akademici itd. priznaju Americi osvajanje Meseca.

OK, do sada nikakve dokaze za sumnju u let na Mesec niste dostavili pa mislim da je dalja diskusija besmislena. (Dokazi, naravno, treba da su načni (a ne «pijačni".

Primite moje pozdrave


Nista Vi niste drugo nego jos jedna ovčica u stadu koja zadovoljno pase ono sto je na livadi :) naravno to je sudbina vecine, na zalost. I ne treba vas dirati, pasite,... mirno
:)
zemljanin zemljanin 02:27 12.02.2017

Re: Covek nije bio na Mesecu...

zaista je potrebno učiti o magmetizmu, upoznati se sa Lorencovim silama, Kulonom, pomenuti Holov efekati naravno i Maksvela ... pomekad su rezultati tako usvojenih znanja - negativni, ljudi naprasno postanu "eksperti" ali ipak u globalu je to pozitivno ...

"prosvećene" u real life, priupitajte šta je to Aurora Australis ... 99% će vas ispraviti na Aurora Borealis jer su samo za to čuli ... to otrilike završava svaku dalju diskusiju jer su I Aurore I Van Alenovi pojasevi iz istog domena ... online je teže zbog gugla ...

PS. a I ja sam prolupao kad se hvatam u raspravu sa zaverenicima
narcis narcis 17:48 08.02.2017

pustite bre

Младица, ćovek na zadatku, mora da opravda pare koje dobiva za botovanje i da bude glup za sve pare.
mladic mladic 23:22 09.02.2017

Re: pustite bre

narcis
Младица, ćovek na zadatku, mora da opravda pare koje dobiva za botovanje i da bude glup za sve pare.



Tako je, Ja sam Ruski plaćenik i ponosim se time
narcis narcis 23:37 09.02.2017

Re: pustite bre

mladic
narcis
Младица, ćovek na zadatku, mora da opravda pare koje dobiva za botovanje i da bude glup za sve pare.



Tako je, Ja sam Ruski plaćenik i ponosim se time

čega se pametan stidi onaj se ponosi
mladic mladic 02:09 10.02.2017

Re: pustite bre

narcis
mladic
narcis
Младица, ćovek na zadatku, mora da opravda pare koje dobiva za botovanje i da bude glup za sve pare.



Tako je, Ja sam Ruski plaćenik i ponosim se time

čega se pametan stidi onaj se ponosi



Ja se ponosim sto radim za Putinove Rublje ima nas dosta i svim vama zatucanim anglofilima ucitaciemo ruski softver.
urbana_gerila urbana_gerila 02:15 10.02.2017

Re: pustite bre

mladic
Holivu*skoj


mladic
Afganistianski


mladic
Ruski



em si nepismen, em ne bi skapirao šta je pojas zračenja koji pominješ ni da te lično van allen šutne u dupe, em je smešno što maniju veličine:

mladic
Ja


pokušavaš sebi da objasniš lažno se predstavljajući kao srbin.
narcis narcis 07:04 10.02.2017

Re: pustite bre

ucitaciemo ruski softver.

čime' pesnicama i , gasnim komorama, konstantim fizičkim maltretiranjem i otpuštanjem sposla, novim golim otokom ili ćete da iznajmite stari od hrvata, čujem da se isti iznajmljuje pa eto prilike da nas, novu europejsku bandu, prevaspitate metodama koje jedino znate.
mladic mladic 12:14 10.02.2017

Re: pustite bre

narcis
ucitaciemo ruski softver.

čime' pesnicama i , gasnim komorama, konstantim fizičkim maltretiranjem i otpuštanjem sposla, novim golim otokom ili ćete da iznajmite stari od hrvata, čujem da se isti iznajmljuje pa eto prilike da nas, novu europejsku bandu, prevaspitate metodama koje jedino znate.


JesamRli ti reko da ne zvaćeš amerićku zvaku ?
predatortz predatortz 12:37 10.02.2017

Re: pustite bre

mladic
narcis
ucitaciemo ruski softver.

čime' pesnicama i , gasnim komorama, konstantim fizičkim maltretiranjem i otpuštanjem sposla, novim golim otokom ili ćete da iznajmite stari od hrvata, čujem da se isti iznajmljuje pa eto prilike da nas, novu europejsku bandu, prevaspitate metodama koje jedino znate.


JesamRli ti reko da ne zvaćeš amerićku zvaku ?


Ma, ovo nije ni američka. Ni Ameri Srbima i Rusima nikad nisu pripisivali gasne komore. Ovo mu dođe čista neoustaška priča, po kojoj bi sve što su oni radili trebalo pripisati Srbima, pa tako amortizovati silne zločine nad njima.

No, zemljače, zamolio bih te za jednu uslugu.
Ovo je lep, naučni post.
Hajde da o ovim stvarima ne raspravljamo kod čoveka koji piše ovako dobre i zanimljive stvari.
Demotivisaćemo ga, otići će čovek. Prosto, nije iz ove priče, a bila bi šteta da ode.
Ima dosta 'bratoubilačkih' postova. Krljamo se na takvim mestima.
Saša Zorkić Saša Zorkić 21:11 10.02.2017

Re: pustite bre

No, zemljače, zamolio bih te za jednu uslugu.
Ovo je lep, naučni post.
Hajde da o ovim stvarima ne raspravljamo kod čoveka koji piše ovako dobre i zanimljive stvari.
Demotivisaćemo ga, otići će čovek. Prosto, nije iz ove priče, a bila bi šteta da ode.
Ima dosta 'bratoubilačkih' postova. Krljamo se na takvim mestima.

Ovo je bilo džentlmenski, hvala!
49 41 49 41 23:34 09.02.2017

NE!

Nikad se nisam interesavao za Arheologiju, jos manje za Etnologiju; kako je studirala moja
"sestra"-najbolja drugarica.
Ne! Nije ni trol, da se bolje razumemo.

Ali bih potpisao sve sto je rekao doticni gospodin, svakako i sa punim pravom.

https://youtu.be/8ftHh_p7HXE

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana