Reč i slika

Rumunska lekcija!

Filip Mladenović RSS / 07.02.2017. u 00:17

Rumunski 6. oktobar
Rumunski 6. oktobar
Rumunski 6. oktobar
Rumunski 6. oktobar
U jednom od pariskih razgovora novinarke Branke Bogavac 1993. godine sa Emilom Sioranom, rumunskim filozofom i esejistom, zabeležena je i misao o domovini: „...Ako Rumuni ne uspeju da se afirmišu narednih godina, oni su propali, biće to promašen narod, narod promašenih ljudi."

Ono što se trenutno dešava na ulicama i trgovima najvećih rumunskih gradova u neku ruku je eho ove Sioranove opomene iz 1993. godine. Masovni protesti i poruke na transparentima rečito govore o javnom i prkosnom odbijanju rumunskog gradjanstva da i dalje budu promašene generacije, dekor lažne demokratije i kulise simuliranog parlamentarizma.

Ovo je do sada najmasovnija gradjanska pobuna protiv političke klase u jednoj zemlji. Kako reče jedan od demonstranata, punih 27 godina politička klasa Rumunije pljačka, laže i vredja inteligenciju čitave nacije. Cena: odlazak sve većeg broja Rumunki i Rumuna trbuhom za kruhom i trbuhom za duhom u civilizovanije predele Evrope i sveta.

Sve političke klase u jugoistočnoj Evropi, od Hrvatske i Bosne, pa preko Srbije, Crne Gore i Makedonije do Rumunije i Bugarske ogrezle su u korupciji. Država je privatizovana radi bezočnog bogaćenja političke klase, a pogonski motor neobuzdane pljačke je korupcija. Tzv. izbori, poslaničke grupe u parlamentu, podela vlasti, sloboda medija... u ovom delu Evrope su šarena laža i dimna zavesa. A iza svega toga su udruženi zločinački poduhvati političkih klasa, u sprezi sa lokalnim tajkunima, mafijašima i bankarima.

Aktuelni dogadjaji u Rumuniji nisu značajni samo zbog motiva i razloga masovne pobune, već i zbog jedne otužne činjenice u vezi sa Srbijom: tek sada se vide razmere jada i čemera (čitaj: ćutanja i pristajanja) ovdašnje sirotinje raje, čiji je vrhunski angažman tvitovanje, fejsbukovanje i gundjanje po autobusima, kafanama i u redovima ispred šaltera zbog naduvanih računa za struju. Više nema ni ko da bekne!

Rumunska lekcija je zapravo veliko ogledalo u kome se jasno vidi da je Srbija zemlja promašenih ljudi. Oni koji odbijaju taj odvratan epitet promašenosti odlaze u Nemačku, Austriju, Kanadu, Australiju...  beže na sve strane sveta. A oni koji ostaju mire se sa sudbinom i sa činjenicom starom skoro 2 veka: ovde država postoji samo da bi joj se plaćao porez i da bi joj se odazivalo na pozive za mobilizaciju!

Atačmenti

Tagovi



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

anonymous anonymous 09:30 07.02.2017

Udruženi zločinački poduhvati ....

...političkih klasa, u sprezi sa lokalnim tajkunima, mafijašima i bankarima.

...i transnacionalnim čvorovima moći.

Ne u NATO !
Sloboda ( n ) narodu.
sugarbaby sugarbaby 09:46 07.02.2017

DA

BRAVO Rumuni!
Srbi su NULA, kroz isti pakao prolaze i ništa.
gedza.73 gedza.73 12:18 07.02.2017

Re: DA

Prodaja polovnih automobila.
Prodavac
-Auto je u ekstra stanju. Malo prešao, baba penzioner prvi i jedini vlasnik, nikad cigara zapaljena, na zadnjim sedištima niko nije sedeo, prava kilometraža, samo jednom nedeljno išla po namirnice, garažiran, zimi nikad na sneg...
-A ovaj pored njega?
-Brate, ista priča samo druga baba.

Ima sf film, distopija, u koji je ubačeno svašta. Od modifikovane 'zlatne milijarde', elite, nasilja, sirotinje...

Ukratko, ledena apokalipsa, vizionar koji napravi voz u koji su se sklonili srećnici sa zlatnim kartama i ostali koji su uleteli na brzinu.
Zadnji vagoni su slični logorima, kreveti na spratove, sivilo, nedostatak hrane, gužva, povremeno otimanje dece i premlaćivanja...

i reši se momak mlad, na nagovor jednog starijeg saputnika (glavni glumac iz '1984') da digne bunu.

Naprave plan, kreću iz zadnjeg vagona, tuča, nasilje...luksuz, droga, pucnjava (fina gospoja nastavnica sa uzijem ispod suknje)...lokomotiva.

Ustanik i glavni baja.

-Šta ti misliš, da si sam došao na ideju da promeniš nešto? Nisi. Ja i tvoj stari metnor smo skoro svako veče bili u kontaktu i pravili planove kako da se pobuna izvede.


sugarbaby sugarbaby 12:22 07.02.2017

Re: DA

sve priče su ispričane, toliko znamo.



druga baba.
sugarbaby sugarbaby 18:00 07.02.2017

Gledam

ovu Rumuniju opet na vestima, pa haos!



tako su bili srušili skota i suprugu mu, jel beše ono u direktnom TV prenosu?

Mislila sam da sada iza bunta stoji Soroš, sad ne mislim. To je ipak taj neki njihov karakter kojeg smo se mi nešto kao gadili a oni uporni, jaki. Svaka čast!

I da ne bude, ipak, zabune: danas sam prozvala Srbe a mi uskoro imamo izbore kad bismo mogli da rušimo aktuelnu vlast koja nam se krvi napila, samo ja opet imam isti problem: Nemam Svog Kandidata.




tyson tyson 18:17 09.02.2017

Re: Gledam

Nemam Svog Kandidata.

Kako nemaš; a Saša Janković...?
blogov_kolac blogov_kolac 19:46 07.02.2017

bas tako, samo obrnuto!

Masovni protesti i poruke na transparentima rečito govore o javnom i prkosnom odbijanju rumunskog gradjanstva da i dalje budu promašene generacije, dekor lažne demokratije i kulise simuliranog parlamentarizma.
Pre ce biti da je ovo dokaz kako je u Rumuniji uprkos svemu demokratija i gradjanska samosvest istinski zazivela, i polako ali sigurno, ona se pridruzuje bloku istocnoevropskih zemalja i drustava za koje se moze konstatovati da su dobro izvrsili svoju tranziciju iz neslobodnih jednopartijskih diktatura u emancipovana i pluralna drustva koja nemaju samo prepisan unutrasnjepoliticki model od razvijenih demokratija, vec i gradjane koji razumeju vrednosti i temeljne principe demokratskog drustva, kao i svoja prava u njemu. Ovo nije prevrat kojim se trazi skretanje sa puta kojim se zemlja krece, nego bas obrnuto, pobuna protiv vracanja unazad i necega sto su vec imali, i ovde imamo na delu "narod" kojem je ocito mnogo vise stalo do proklamovanih drzavnih nacela od njihove vlasti kojoj bi to trebao biti posao. Podsecam da kada je pre nekoliko godina svetska ekonomska kriza skoro u svim drzavama na radikalan nacin ukazala na pojedine masovno koriscene pogresne i neodgovorne finansijske modele funkcionisanja, u zemljama bise Jugoslavije najveci protesti i potresi povodom toga bili su u - Sloveniji!? Sigurno ne zato sto je tamo bilo najgore, ili sto su tamo resili da preuzmu skroz novi drustveno-ekonomski sistem, nego bas zato sto se u ekonomski i politicki najrazvijenijoj Sloveniji vlast dozivljava stvarno kao "servis gradjana", a zloupotrebe i krupne greske vlasti kao atak na sve njih, a ne kao neko bogom dato pravo kako mi to jos uvek ovde dozivljavamo u tursko/ruskom stilu.

Mozda ce se i Rumunima u nekoj skoroj buducnosti dogoditi jos neki korak unazad kao sto im je to ova sveze izabrana vlada, ili kao sto trenutno Madjarska i Poljska imaju slicnih problema sa vlastodrscima koji takodje smatraju da ih zakoni i propisi previse sputavaju, a narod i javnost uzivaju previse slobode... ali generalno to su drustva koja su sa prelaznom ocenom sprovele svoju tranziciju (to se sem politickih odnosi i na ekonomske reforme), a jos bolje stanje i napredovanje je u Ceskoj, Slovackoj, Sloveniji, pribaltickim republikama... I za celu ovu pricu najbolje je Rumuniju porediti sa losim istocnoevropskim primerima, poput Moldavije i Bugarske, naravno i Srbije jer nam je to najinteresantnije.

Moldavija je interesantna samo zato sto joj je to etnicki najbliskija nacija, inace su im pravci razvoja gotovo suprotni posle raspada komunizma, ali tu lezi i glavna atraktivnost poredjenja da vidimo sta se "istom narodu" desava pri razlicitim drzavnim strategijama. U Moldaviji su do pre koju godinu jos uvek (bukvalno) vladali (nereformisani) komunisti iz doba SSSR, iako je na snazi visestranacki sistem (pobedjivali regularno, redovno i ubedljivo), i ako se moze izabrati istocnoevropska nacija koja se najiskrenije vecinski a narocito cija se elita sistemski najodlucnije odupirala promenama sistema posle pada Berlinskog zida onda to nisu Rusi ili Srbi, nego Belorusi i Moldavci. Moldavija je danas drzava sa najnizim standardom u Evropi, maltene africkim, i dragi Filipe, kada pricas o istocnoevropskom narodu koji je "prozreo" (citaj prEzreo) "parlamentarnu demokratiju", "trzisnu ekonomiju", "liberalni kapitalizam", ti nam ustvari pricas o Moldaviji, a ne o Rumuniji! I dok nase komsije Rumuni ove zime na svojim ulicama i trgovima brane vrednosti za koje su se krvavo i junacki izborili jos 1989. a mnogo ozbiljnije poceli da ih primenjuju, razumeju i uzivaju pre desetak godina kada su usli u EU, njihova moldavska braca (Rumuni/Moldavci je slicna paralela sa Srbi/Crnogorci, Nemci/Austrijanci, Francuzi/Valonci, Holandjani/Flamanci...) su ove zime i formalno zacementirali svoje odustajanje od "rumunskog puta" razvoja, i dosta ubedljivo izglasali novog predsednika koji se zalaze za prekid ionako tankih rezultata svih dosadasnjih priblizavanja evropskim integracijama.

Za one koji to ne znaju, Rumunija je evropska zemlja koja zadnjih 5 godina i vise uglavnom ima najvisu stopu ekonomskog rasta u Evropi, pa su tako prosle godine po bruto nacionalnom dohotku po glavi stanovnika sustigli jednu Hrvatsku, iako su jos pre 3 decenije bili kao sa druge planete u odnosu na njih a uz to nisu imali nikakav skriveni adut u rukavu koji bi ih ubrzano gurao napred poput nafte ili kao sto recimo Hrvati imaju turizam. Potpuno netipicno za Balkan, gde caruje ruzna tradicija da se "pozajmljuje" od jos nerodjenih unuka, ova generacija Rumuna se svesno zrtvuje za "bolje sutra" pa iako im je GDP/pc kao kod Hrvata, prosecna plata im je slicnija nasoj nego hrvatskoj, cime povecavaju konkurentnost svoje privrede, ali su i dodatno osetljivi na kraduckanja svojih vlasti i korupciju. Rumuni su uz to i svesni da su im prve godine nakon Causeskua sa politickom i ekonomskom elitom koju su cinili bivsi agenti i saradnici Sekuritatee (zvuci poznato?) bile cisto gubljenje vremena i vrtenje u krug. I tu je ta velika razlika izmedju njih i Bugara, pa iako su u EU usli pre desetak godina zajedno ekonomski slicni kao sijamski blizanci, Rumunija je napredovala ubrzano, a Bugarska kalkulisala.

I na kraju neko nategnuto poredjenje sa nama, i naivno pitanje Filipa u cemu je to razlika izmedju njih i nas. Ironicno, ali i mi smo imali pre par godina slicnu masovnu amnestiju robijasa pravdanu (stvarnom) prenatrpanoscu postojecih zatvorskih kapaciteta. Kod nas se niko nije bunio protiv takve predsednicke uredbe ne zato sto je u Srbiji tviter popularniji od ulice, nego zato sto tom odlukom zajedno sa sitnijim kriminalcima nisu bile amnestirane i stotine bivsih politicara, lokalnih funkcionera i privrednika osudjenih za dela korupcije i zloupotrebe, kao sto bi bio slucaj u Rumuniji, a sto je razbesnelo Rumune. Znaci li to da je nas preCednik kontroverznu aboliciju napravio sa neuporedivo vise politickog takta i sluha od sadasnjeg rumunskog premijera? Ma jok bre... stvar je u tome sto u Srbiji i srpskim zatvorima ne postoje nikakve stotine bivsih funkcionera, lokalnih politicara i privrednika uhapsenih zbog korupcije, primanja mita i zloupotrebe vlasti! Za razliku od Rumuna kod nas cak ni ne postoji osnovna preovladjujuca svest o tome da je u nekoj drzavi lose (dakle ne samo kod nas) jer joj je vlast losa, nego to zavisi od CIA, masona, Vatikana, Iluminata, Rotsilda... da dodam i "dusmane" koje Filip cesto navadi kao sto su parlamentarna demokratija ili trzisna privreda... Pa mi nismo ni svojem najgorem i najstetnijem politicaru svih vremena Slobodanu Milosevicu "pronasli" nista sporno i kada je pao sa vlasti (ako izuzmemo neku garsonjeru koju je protivzakonito dobila bebisiterka njegovog unuka) i kao srbskog heroja i velikomucenika smo ga predali Hagu (tj. "Zapadu" ) koji je protiv njega imao tamo nekakve cudne (naravno lazne) optuzbe. A pogledajte kako su se Rumuni "zahvalili" Nikolae Causeskuu i njegovoj ludoj zeni na nacinu na koji ih je vodio...
G.Cross G.Cross 21:40 07.02.2017

Re: bas tako, samo obrnuto!


Blogovkoce vrlo dobra analiza.

Ako dozvolis par komentara.


Ovo nije prevrat kojim se trazi skretanje sa puta kojim se zemlja krece, nego bas obrnuto, pobuna protiv vracanja unazad i necega sto su vec imali, i ovde imamo na delu "narod" kojem je ocito mnogo vise stalo do proklamovanih drzavnih nacela od njihove vlasti kojoj bi to trebao biti posao.



Apsolutno tacno.

Moldavija je interesantna samo zato sto joj je to etnicki najbliskija nacija, inace su im pravci razvoja gotovo suprotni posle raspada komunizma,


Da budemo fer pola Moldove nije pod kontrolom Moldavskih vlasti jos iz devedesetih godina. Tamo je rublja zvanicna moneta.

(Rumuni/Moldavci je slicna paralela sa Srbi/Crnogorci



Hmmm, mozda. Moldavski jezik je poceo da postoji pre par meseci kada je izabran proruski predsednik. Do tada je zvanicni jezik bio Rumunski. Isti jezik.

Oko 20 posto Moldovena je vec dobilo rumunsko drzavljastvo a hiljade ga jos uvek ocekuje.

Nisam to cuo o Crnogorcima u Srbiji.

Mada Moldoveni to rade da bi mogli bez vize da rade u Italiji.

a one koji to ne znaju, Rumunija je evropska zemlja koja zadnjih 5 godina i vise uglavnom ima najvisu stopu ekonomskog rasta u Evropi,


Tacno. Pre svega to je uspeh Renoove Dacije, ogromne doznake 4 mileona Rumuna u Italiji, Francuskoj i UK. I zatim Brajovic je govorio o tome IT sektor. Tamo su najveci, Google , Amazon , Mikrosoft svi imaju velike programerske firme tamo.

Kluz na zapadu i Jasi na istoku zemlje su gradovi u kojima ima na hiljade programera.
Znam iz licnog iskustva kako je tesko naci programera u Rumuniji. I plate im samo rastu. I naravno jos uvek nize nego na zapadu ali za Rumuniju oni su nova gornja srednja klasa koja je toliko vazna za demokratiju.

U pravu si oni se ne bune zato sto im je lose, nego zato sto nece da im opet bude lose.

Osvetleli su osvoj obraz .



Hvala BlogovKoce

PS mada bitka tek pocinje, banda je ustuknula korak ali daleko je od poraza.
highshalfbooze highshalfbooze 08:32 08.02.2017

Re: bas tako, samo obrnuto!

U pravu si oni se ne bune zato sto im je lose, nego zato sto nece da im opet bude lose.

A gde se deo onaj Soroš sa tvog bloga koji deli dolare demonstrantima?
Ne kažem da si ti to tvrdio, ali se pojavio kao validna teorija od strane više njih.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:34 09.02.2017

Re: bas tako, samo obrnuto!

I zatim Brajovic je govorio o tome IT sektor. Tamo su najveci, Google , Amazon , Mikrosoft svi imaju velike programerske firme tamo.

Брајовић говорио, тачно, и о томе да ми овде имамо у глави стару перцепцију Румуније -- случајно сам, због мојих неких пословних веза, понешто чуо и о Румунији, па да и Талијани тамо купују винограде, да, добро сте прочитали -- мада су ми неке свезналце на то опет паметовале, но, добро, навикао сам... али, није то оно што сам хтео, већ ово: ОД ПРВИХ 11 КОМПАНИЈА У ТОП 100 У ЈУГОИСТОЧНОЈ ЕВРОПИ 6 СУ РУМУНСКЕ, а од првих 100 њих 56 је из Румуније. Дакле, Букурешт и Румунија враћају се, позицијом, у оно преддругосветскоратно доба -- Букурушт је Париз Балкана а Румунија његова најзначајнија земља.

Ево, и нас хвале у извештају:
Some countries have set particularly interesting examples of being able to attract foreign investors. Romania is one such case but some countries of former Yugoslavia too have done it.

Узгред, више не ногу да се сетим где сам нашао податак да 25% GDPa Румунијe праве америчке фирме.
emsiemsi emsiemsi 14:22 11.02.2017

Re: bas tako, samo obrnuto!

Predrag Brajovic
I zatim Brajovic je govorio o tome IT sektor. Tamo su najveci, Google , Amazon , Mikrosoft svi imaju velike programerske firme tamo.

Брајовић говорио, тачно, и о томе да ми овде имамо у глави стару перцепцију Румуније -- случајно сам, због мојих неких пословних веза, понешто чуо и о Румунији, па да и Талијани тамо купују винограде, да, добро сте прочитали -- мада су ми неке свезналце на то опет паметовале, но, добро, навикао сам... али, није то оно што сам хтео, већ ово: ОД ПРВИХ 11 КОМПАНИЈА У ТОП 100 У ЈУГОИСТОЧНОЈ ЕВРОПИ 6 СУ РУМУНСКЕ, а од првих 100 њих 56 је из Румуније. Дакле, Букурешт и Румунија враћају се, позицијом, у оно преддругосветскоратно доба -- Букурушт је Париз Балкана а Румунија његова најзначајнија земља.

Ево, и нас хвале у извештају:
Some countries have set particularly interesting examples of being able to attract foreign investors. Romania is one such case but some countries of former Yugoslavia too have done it.

Узгред, више не ногу да се сетим где сам нашао податак да 25% GDPa Румунијe праве америчке фирме.

Јбг, па није проблем бити први када су ти конкуренти Бугарска, Грчка, Македонија, Албанија, Босна, те Србија ...
Успут --- ко још спада у ову екстра снажну привредну регију ?
milisav68 milisav68 07:32 12.02.2017

Re: bas tako, samo obrnuto!

Predrag Brajovic
па да и Талијани тамо купују винограде, да, добро сте прочитали --

Šta je tu pohvalno za Rumuniju?

To samo može da znači da su cene zemljišta toliko pale, da se isplati i da rizikuješ.
milos_1 milos_1 10:38 08.02.2017

Rumunska lekcija

Visoka svest naroda se pokazala. Medjutim ovi potresi slabe Evropu. Jaca desnica i evroskepticizam. To se odrazava na valute i berzu..U Francuskoj Lepenova ako pobedi bice lose po evro.www.fpmarkets.com.au/asx_mornings/tuesday-7th-february-2017/

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana