Loženje i kvarenje koncepta

Goran Miletic RSS / 08.04.2008. u 13:45

solidarnost
solidarnost
Postoje u slengu srpskog jezika dve reči/fraze koje možda nikada do kraja nisu objašnjene „zvanično" a za koje svi znamo šta znače. Prva je LOŽENJE, koju upotrebljavamo kada se neko do iracionalnosti veruje u neku stvar/akciju/tezu (sleng: prima se) ne posmatrajući je kritički i/ili racionalno. Uglavnom se koristi u frazi „šta se ložiš, koji đavo ?" i ukoliko iole dovedete u sumnju ono u šta pomenuta osoba veruje, bićete izloženi pravoj provali onoga što je najbitnije svakoj narodnoj pevačici - EMOCIJE!

Druga fraza je KVARENJE KONCEPTA i veoma je povezana sa LOŽENJEM. Formiranje koncepta nastaje kada osoba sa manjkom realnosti, oformi svoju viziju sveta tj. „onoga kako treba da bude" i vi sa posve jednostavnim pitanjem srušite taj „koncept". Reakcije su različite - od krajnje agresivnih do onih naizgled tolerantnih u stilu „pa to je tvoje pravo da misliš tako". Radikali su prešli upravo ovaj put - od kore banane, do osmeha u studiju i ponavljanja laži. Kvarenje koncepta je opasno, zato to nemojte pokušavati ako niste preduzeli mere opreza.

Obe ove fraze su postale i više od svakodnevice od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost i od kada su podeljene karte za još jednu partiju pokera (šifra: Parlamentarni izbori) u kojoj ćemo mi građani opet da se „vadimo". Juče smo po centru Beograda imali priliku da vidimo (lokacije: Brankov most, Zeleni venac, Terazije, Kralja Milana) gomilu srpskih zastava (sa belom dvoglavom kokoškom i bez nje). Na iznenađenje mnogih komentatora - ja nemam ama baš ništa protiv tih zastava jer sam se još kao dete veselio kada su iste bile istaknute tokom Dana Republike. Međutim, ne sviđa mi se ni u USA ili Švedskoj kada vidim preterivanje sa zastavama, pa zadržavam pravo da mi se to ne sviđa ni u Srbiji.

Do sinoć sam bio ubeđen da je neki novi praznik u pitanju, a da nas je neprincipijelna koalicija Komunalac-DSS-DS-Gradsko Zelenilo obradovala sa ovim lepim (i čistim i novim) zastavama, kad ono opet „Aktivni centar". Već sam mislio da ova vladina-nevladina organizacija planira duži odmor, ali sam se prevario. Predstavnik ovog udruženja nam je saopštio da su oni okačili zastave „pozivajući Beograđane da se pridruže toj akciji i na svojim prozorima, balkonima i lokalima istaknu srpsku trobojku, kako bi cela Srbija pokazala da je Kosovo i dalje deo naše zemlje." Izvinite dobri ljudi - može li mi neko objasniti kako isticanjem zastave pokazujete da je Kosovo deo Srbije ? Ne razumem kako će zastava na mom prozoru u sred Novog Beograda pokazati da je Kosovo deo Srbije. Da li to istovremeno znači da onaj ko ne okači zastavu - NE MISLI tako ?

Pomenuti predstavnik udruženja nam je dao objašnjenje koje vam je u nivou onoga kada radikali objašnjavaju da nikada nisu bili na vlasti. Naime, Mr. predstavnik nam je obznanio da je zastava „simbol celovitosti zemlje" (ovo nikada nisam čuo do sada) i da su Srbi sa Kosova kao prvi vid nezadovoljstva posle 17. februara okačili srpske zastave. Prvo, ispada da Srbi na Kosovu nikada ranije nisu imali okačene srpske zastave (a severno od Ibra su ih uvek imali), a drugo - ispada da su Srbi tamo pružili neki bogougodni gandijevski „otpor" ,a ne minirali carinske punktove. Na posletku, ne shvatam kakva je poenta te solidarnosti - Pera iz Kosovske Mitrovice kači zastavu jer on neće da živi na nezavisnom Kosovu, a onda ja okačim istu tu zastavu na Novom Beogradu i tako pomognem Peri. Jel' to taj KONCEPT ?

Nažalost, u vesti agencije TAJNUG pojavljuju se (opet!) kolege studenti sa Pravnog fakulteta u Beogradu. To je uglavnom ona „ekipa" koja je organizovala tribinu „Istina o Srebrenici" kako bi dokazala da tamo (gotovo) niko nije ubijen i kako je sve nameštaljka. Marko Đurić koga je Telegrafska Agencija Nove Jugoslavije potpisala kao „predstavnika studenata Pravnog fakulteteta" nam je objasnio da kampanja nije stranačka (ma ajde!), da je cilj da Beograđani budu podstaknuti da pruže podršku i da postoji „opasnost da Albanci nametnu Srbima nove kosovske institucije". Uvek sam tvrdio da je glavni problem na fakultetu koji sam završio to što studenti pročitaju samo onoliko koliko treba za ispit, a da su istovremeno sasvim ubeđeni da veoma mnogo znaju o svačemu. Predstavnik Đurić ne zna da gotovo sve institucije (ministarstva) na Kosovu odavno postoje, saglasno Ustavnom okviru, a da će samo par novih biti osnovano (npr. Spoljni poslovi i Odbrana), ali i da su Srbi itekako bili uključeni u većinu tih institucija. Ne poričem postojanje paralelnih institucija, ali ne poriče ih ni bilo ko drugi na Kosovu. Ali dobro, da ne kvarimo čoveku koncept.

Ne znam zašto se nekim ljudima nije svidela Biljana Srbljanović sinoć na TV Fox - ona je uradila dve stvari kojima je razbila koncept Kosovo-je-Srbija dela političke elite. Prvo, bila je ono što zaista jeste - prirodna, opuštena, konkretna, direktna - za razliku od npr. Velje Ilića za koga znate da je primitivan, bezobrazan i vulgaran, a koji dođe u studio i drži ruku u ruci i govori što tiše, kako bi prikrio ono što JESTE. Drugo, Biljana je sinoć govorila na JEDNOSTAVAN način da 1 i 1 jesu uvek 2 i nije dozvoljavala da (nažalost) naložena osoba (pa makar to bio ministar Aleksandar Popović) kroz fraze podmeće gledaocima već prežvakana obećanja.

Na posletku, ekipa iz stranke pomenutog Popovića je danas otišla korak dalje - Premijerska mantra za ovu nedelju je „DS i ekipa imaju sumnjive namere oko Kosova". Ajde sad čik nek neko obavesti Premijera da Kosovo nije više Srbija, bez obzira da li DS ima ili nema „namere".

Atačmenti



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gradicevic gradicevic 13:54 08.04.2008

......

u slengu srpskog jezika


sleng postoji u engleskom jeziku, a zargon u srpskom
sitnicarenje, al je tako
pozz
Lektorka Lektorka 15:41 08.04.2008

Re: ......



Rečnik slenga
englesko-srpski, srpsko-engleski
Autor: Hlebec Boris;
Cena: 750.00 din.

u prodaji, tvrd povez, 277 strana, 24 cm, ćirilica
Tiraž: 1000
UDK: 811.111'374.2'276.2=163.41(038)
Beograd 2006.
Edicija: Biblioteka Put u reči
2. izdanje
ISBN 86-7590-150-X

gradicevic gradicevic 16:00 08.04.2008

Re: ......

hvala
adam weisphaut adam weisphaut 13:58 08.04.2008

Moram da priznam

da obožavam ovaj Aktivni centar i sve njihove akcije, počev od logorejičara pa preko Čerčila i Linkolna kao boraca za srpsku stvar, zaključno sa ovim magijskim ritualom prottiv nezavisnosti mahanjem zastava. Očekujem da su sledeći jogi letači.
Goran Miletic Goran Miletic 14:09 08.04.2008

Re: Moram da priznam

adam weisphaut
da obožavam ovaj Aktivni centar i sve njihove akcije, počev od logorejičara pa preko Čerčila i Linkolna kao boraca za srpsku stvar, zaključno sa ovim magijskim ritualom prottiv nezavisnosti mahanjem zastava. Očekujem da su sledeći jogi letači.



Čerčil i ekipa su zvanično bili akcija Ministarstva za KIM i druge začine :)
Nikola Knežević Nikola Knežević 14:06 08.04.2008

Mantra "Kosovo je Srbija" i rešenja...

"Ne znam zašto se nekim ljudima nije svidela Biljana Srbljanović sinoć na TV Fox - ona je uradila dve stvari kojima je razbila koncept Kosovo-je-Srbija dela političke elite."

Molim vas g. Miletiću da mi objasnite na koji je to način gđa. Srbljanović "razbila" koncept Kosovo je Srbija, kako ste malopre vi to slikovito naveli? Ovo ne govorim da bih gospođu Srbljanović kritikovao na bilo koji način, utoliko više jer nisam ni bio u prilici da pogledam sinoćnu emisiju, već da čujem nešto konkretnije o rešenju Kosovskog problema onako kakvog ga posmatra LDP. Budući da ovo kompleksno pitanje zahteva mnogo više od populističkih izjava vladajuće elite koje se sveobuhvanto oslikavaju u ponavljanju mantre "Kosovo je Srbija" i na činjenicu da ni na svom blogu i apropo teme koje sam postavio pre neki dan nisam imao prilike da čujem konkretnije predloge i rešenja, možda bi ste vi bili u mogućnosti da podelite sa nama nešto više o tome?
Goran Miletic Goran Miletic 14:13 08.04.2008

Re: Mantra "Kosovo je Srbija" i rešenja...

Nikola Knežević
"Ne znam zašto se nekim ljudima nije svidela Biljana Srbljanović sinoć na TV Fox - ona je uradila dve stvari kojima je razbila koncept Kosovo-je-Srbija dela političke elite."

Molim vas g. Miletiću da mi objasnite na koji je to način gđa. Srbljanović "razbila" koncept Kosovo je Srbija, kako ste malopre vi to slikovito naveli? Ovo ne govorim da bih gospođu Srbljanović kritikovao na bilo koji način, utoliko više jer nisam ni bio u prilici da pogledam sinoćnu emisiju, već da čujem nešto konkretnije o rešenju Kosovskog problema onako kakvog ga posmatra LDP. Budući da ovo kompleksno pitanje zahteva mnogo više od populističkih izjava vladajuće elite koje se sveobuhvanto oslikavaju u ponavljanju mantre "Kosovo je Srbija" i na činjenicu da ni na svom blogu i apropo teme koje sam postavio pre neki dan nisam imao prilike da čujem konkretnije predloge i rešenja možda bi ste vi bili u mogućnosti da podelite sa nama nešto više o tome?


Popović i Srbljanović su sinoć bili u svojstvu kandidata za Gradonačelnika Beograda i manje su govorili o krupnim temama kao što je Kosovo.

LDP ima svoj stav o Kosovu, koji nije identičan kao moj. Ja smatram da je Kosovo nezavisno i da Srbija treba da prizna tu realnost i veoma veoma puno razmisli o greskama koje je ucinila najmanje tokom 90tih. Ako se secate, isto tako tvrdoglavo smo odbijali da priznamo Sloveniju, Hrvatsku i BiH, pa opet...
Nikola Knežević Nikola Knežević 15:16 08.04.2008

Re: Mantra "Kosovo je Srbija" i rešenja...

Zahvaljujem vam na odgovoru.
Dolybell Dolybell 16:32 08.04.2008

Re: Mantra "Kosovo je Srbija" i rešenja...

već da čujem nešto konkretnije o rešenju Kosovskog problema


Za onog za koga Kosovo nije rešen problem, veće ga tek treba rešavati,
po mogućstvu izazivanjem novih bespotrebnih problema,
i povećavanjem problema samoj Srbiji (a ne Kosovu) ne znam kako im
se može pomoći. Teško nama sa takvima.
Kako ONI misle da ostanu na vlasti dokle god ne povrate (ne mislim da se
ispovraćaju) Kosovo pod okrilje Srbije, što se nikad neće desiti, znači
da treba da ih trpimo i da tupkamo u mestu, sve lupajući nogama o pod,
iskazujući ljutnju prema tome tome što nas Kosovo napusti, a mi smo
MISLILI drukčije!
Možda treba da počnemo SVI sa štrajkom glađu, dok nam se ne ispune
SVI zahtevi - do kraja? Pa ko živ - ko mrtav...
Boris Drenca Boris Drenca 14:14 08.04.2008

Ništa ne razumeš

Akcija ima za cilj da se omogući da preduzeće "Radna žena" dobije na ceni u procesu privatizacuije. Naime potrebno je da se poveća proizvodnja kako bi ino partneri (tako se kaže!?) dali više novca za većinski paket deonica.

Gde je tu pomoć narodu na Kosovu?

Pa taj većinski novac ide u budžet a kao što znamo gde će budžet ako ne na kosovo.

Sledeća akcija se odnosi na Politiku. Svi da kupimo politiku zbog toga što su Srbi sa Kosova (takođe i oni iz Metohije) stalno kupovali politiku i na osnovu umirujućih reči iz Makedonske matrali da je Kosovo Srbija. Ala avaj izgleda da Hašim ima jaču mađiju.
Goran Miletic Goran Miletic 14:27 08.04.2008

Re: Ništa ne razumeš

Kada kažem Kosovo - mislim ZASTAVA !
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:57 08.04.2008

Re: Ništa ne razumeš

A kad ti kažeš ZASTAVA, ja mislim na srce Srbije - Kragujevac
Goran Miletic Goran Miletic 15:14 08.04.2008

Re: Ništa ne razumeš

A kad kažem Kragujevac - ja mislim Šumadija...

Kada kažem Šumadija - ja mislim Velja !
gradicevic gradicevic 15:25 08.04.2008

Re: Ništa ne razumeš

Kada kažem Šumadija - ja mislim Velja !


Velja?
Sumadinac?
Cacak,=Sumadija?
sedi "1"
Goran Miletic Goran Miletic 15:31 08.04.2008

Re: Ništa ne razumeš

posto sam iz Cacka, secam se kako su nas u skoli ucili da se "Cacak nalazi na OBODIMA Sumadije" ...

Ako su me uciteljice/nastavnice/profesori pogresno naucili, onda ...

a i ako malo potrazis na GOOGLE, lepo pise

Cities

Some of the large cities in Šumadija are:

* Aranđelovac
* Čačak
* Gornji Milanovac
* Jagodina
* Kragujevac
* Kraljevo
* Smederevo
* Smederevska Palanka

Other cities are Velika Plana, Topola, Lapovo, Mladenovac, Lazarevac, Ljig, Belanovica and Rača.
gradicevic gradicevic 15:35 08.04.2008

Re: Ništa ne razumeš

a i ako malo potrazis na GOOGLE, lepo pise


dobar ti udzbenik.
Cacak = srez Moravicki Z.P. Zapadna Srbija bre
Vaske Cacak Vaske Cacak 23:05 09.04.2008

Re: Ništa ne razumeš

KAd ti ne znas dokle je Sumadija kako google da zna.

Sumadija se zavrsava na levoj obali Zapadne Morave a Cacak je sa desne ( LJubic selo a sada deo grada je sa leve).
pozzz
Spiridon Spiridon 15:25 08.04.2008

Re: Podrška Aktivnom centru

nestade komentar bas kada je Goran hteo da anal-lizira Queeriju =]
Goran Miletic Goran Miletic 15:47 08.04.2008

Re: Podrška Aktivnom centru

nestade i zastava ?
Spiridon Spiridon 15:51 08.04.2008

Podrška Aktivnom centru

Goran Miletic
nestade i zastava ?


i to me zabole, meni bitno da sam prisustvovao sceni anal-lize =]

Dolybell Dolybell 17:11 08.04.2008

zastave od državne do 101

pozivajući Beograđane da se pridruže toj akciji i na svojim prozorima, balkonima i lokalima istaknu srpsku trobojku, kako bi cela Srbija pokazala da je Kosovo i dalje deo naše zemlje.


Pogledajte pravilnik o upotrebi zastave i videće te
da nije dozvoljeno isticanje zastave kao zavese ili na prozorima,
kao otirača za noge itd...


evo ja sam svoju istakla već, za svaki slučaj...
vlada dvm vlada dvm 17:48 08.04.2008

PISANIJA

Cudi me jedna stvar, a to je, da ste skloni pisati o svemu i svacemu, cak ste se vise puta osvrtali na Evroviziju/Beoviziju whatever, o Haskom tribunalu ste pisali onoliko, a o Haradinaju...nista,nula,nocomment,tabula raza??!?!?!?! A sad, evo Vas opet. Da niste slucajno bili neobavesteni? Ili Vam to nije interesantno? Pisali ste i o spinovanju raznih lobija, narocito onih koji Vam nisu srcu mili&dragi? Zar ne radite Vi to isto? I pisanjem i ne pisanjem?
mariopan mariopan 19:03 08.04.2008

Re: PISANIJA

vlada dvm
Cudi me jedna stvar, a to je, da ste skloni pisati o svemu i svacemu, cak ste se vise puta osvrtali na Evroviziju/Beoviziju whatever, o Haskom tribunalu ste pisali onoliko, a o Haradinaju...nista,nula,nocomment,tabula raza??!?!?!?! A sad, evo Vas opet. Da niste slucajno bili neobavesteni? Ili Vam to nije interesantno? Pisali ste i o spinovanju raznih lobija, narocito onih koji Vam nisu srcu mili&dragi? Zar ne radite Vi to isto? I pisanjem i ne pisanjem?

Tisina kojom je propracena vest da je Haradinaj pusten bila je zaglusujuca. Ta tisina govori vise od hiljadu reci kao i potreba da se oglase i kada im macka prdne.
Na prste jedne ruke mogu da se nabroje blogeri koji su se javili i to im sluzi na cast....ostali su samo pokazali da je tacna ona narodna da ne pada sneg da pokrije breg vec da svaka zverka pokaze svoj trag. Pokazase nam , stvarno...
Goran Miletic Goran Miletic 19:34 08.04.2008

Re: PISANIJA

Eto ga dokaz.... cudo jedno....

" Ne mozes svetu ugoditi: Ako izadjem u svet olajavaju me, ako se zavucem u kucu olajavaju me. Pa posle kazem - neka olajavaju jer sto kazu - pas kaslje, a vetar nosi... " (Nusic> Gospodja Ministarka)

Salu na stranu, ne vidim sta bih ja o tome trebalo da napisem - to je ipak tema za kosovske organizacije i civilno drustvo, kao sto se organizacije u HR bave svojom "ekipom", a bih radije da se bavim ovima koji tamo idu pod "srpskom zastavom"
mariopan mariopan 20:20 08.04.2008

Re: PISANIJA

Goran Miletic
Eto ga dokaz.... cudo jedno....

" Ne mozes svetu ugoditi: Ako izadjem u svet olajavaju me, ako se zavucem u kucu olajavaju me. Pa posle kazem - neka olajavaju jer sto kazu - pas kaslje, a vetar nosi... " (Nusic> Gospodja Ministarka)

Salu na stranu, ne vidim sta bih ja o tome trebalo da napisem - to je ipak tema za kosovske organizacije i civilno drustvo, kao sto se organizacije u HR bave svojom "ekipom", a bih radije da se bavim ovima koji tamo idu pod "srpskom zastavom"

)))) APLAUZ
Vi ste prvi covek koji je iskreno rekao "ma zabole me" ostali se samo foliraju. Ovaj skandal sa zastavama je ipak svetskih razmera pa o tome i treba da pisete.
vlada dvm vlada dvm 21:56 09.04.2008

Re: PISANIJA

to je ipak tema za kosovske organizacije i civilno drustvo,


Duhovito!?
tigrks tigrks 17:55 09.04.2008

Loženje i kvarenje koncepta

Juče smo po centru Beograda imali priliku da vidimo (lokacije: Brankov most, Zeleni venac, Terazije, Kralja Milana) gomilu srpskih zastava (sa belom dvoglavom kokoškom i bez nje). Na iznenađenje mnogih komentatora - ja nemam ama baš ništa protiv tih zastava jer sam se još kao dete veselio kada su iste bile istaknute tokom Dana Republike. Međutim, ne sviđa mi se ni u USA ili Švedskoj kada vidim preterivanje sa zastavama, pa zadržavam pravo da mi se to ne sviđa ni u Srbiji.

Naravno, nisi me iznenadio. Upravo si sebe definisao i stavio na mesto nikoga. To što ti se količine zastava ne sviđaju, sasvim je u redu, i može se svrstati u estetske kriterijume. Ali, "dvoglava kokoška"; ovco jedna, definiše tebe kao osobu koja nema nikakvog obzira ni prema čemu. To što bi ti sebe svrstao u kosmopolite, ili neke druge "elite" , ne može da prođe.
tigrks tigrks 17:58 09.04.2008

Re: Loženje i kvarenje koncepta

Nadam se da moderacija upotrebu reči ovca neće smatrati većom povredom pravila od povrede pravila blogera koji izvrgava ruglu državne simbole, i zbog toga me banovati i obrisati ili potpuno udaljiti sa bloga.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana