Budućnost

Sitni računi & uski vidici!

Filip Mladenović RSS / 05.05.2017. u 02:29

Jovanka i Josip Broz
Jovanka i Josip Broz
Već pune tri decenije Srbija se guši i davi u miloševićevskom brlogu primitivizma, demagogije i bekstva od stvarnosti. Ova kolektivna psihopatologija svakako ima klice u vremenu pre tzv. 8. Sednice Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije 1987. godine, kada je jedan partijski aparatčik internim pučem preuzeo vlast u Srbiji. Kao naglo probudjeni vulkan, iz dubina istorijskog, političkog i društvenog podzemlja pokuljala je lava zvani talog, koji je poput Pompeje okamenio vreme i perverznom logikom doveo do tragikomičnog AV režima.

Gde se kriju klice tridesetogodišnjeg srljanja u prošlost, u konzervativnost, u kolektivnu opsenu? U ovom blogu i nekoliko narednih pokušaću da ih naznačim: 

7. 12. 1971.

"Bio sam kod Ive Andrića, jutros. Da ga pozovem na Skupštinu KPZ Srbije i da mu ujedno saopštim da će mu Skupština, a ne žiri, dodeliti Vukovu nagradu. Ovo drugo sam morao reći jer znam za njegovu osetljivost, tačnije nelagodnost kad ga izlažu sličnoj pažnji. Očekivao sam da će negodovati, na svoj filosofski način. Ali on je negodovao i tako, i još odlučnije, moleći me da to osujetim. Pristaje da, kad dođe proslava osamdesetogodišnjice, dobije i neko slično priznanje za svoje interesovanje za Vukovo delo, ali ne želi novac. Mnogo razloga i mnogo razmišljanja ("takvi smo", "tako je kod nas") iznosi nasuprot nagradi... Žalosno je što Andrić ipak ima pravo. Nagradu njemu, u ovom našem jadu od sitnih računa i uskih vidokruga, neko će tumačiti, bogzna zašto, nakaradno."
Milan Djoković, iz "Dnevnika upravnika pozorišta"

„...Moram, istorijske istine radi, da se prisetim da su odmah posle rata na vrhu ove zemlje bili uglavnom predratni studenti, španski borci, ljudi koji su dobrim delom poticali iz obrazovanih porodica ili su se samopožrtvovano, ali istinski, sami obrazovali. Mnogi su već videli sveta i bili su svesni sveta u kome živimo.
Onda se, posle, postepeno i nezadrživo uzdizao na društvenoj lestvici jedan naš dobro nam poznati tip konferencijaškog praznoslovca, promućurnog i ograničenog... Kretoše dakle Vukadini i preplaviše nas. Podsećam na istoimenu novelicu Stevana Sremca. A našao bi se i po koji Baja-Ganje, a o Sterijim rodoljupcima da i ne govorimo... I kod njega je podanički i despotski mentalitet glavna karakteristika, zavisi da li vas gledaju odozdo ili odozgo. I svirep mentalitet, na sve spreman, jer sa osvojenih pozicija nema kuda da ode, gde da se vrati, bez profesije je i deklarisan. Ta je vrsta besprizornih političara i polupolitičara opasan, zapaljiv društveni sloj i nije teško pogoditi koju ulogu igra i današnjim dogadjajima..." Intervju sa Bogdanom Bogdanovićem, 26. novembar 1988.

"Pandurska služba je taman stvorena za naš narod koji nema velikih ambicija i ne voli velika naprezanja." Stevan Sremac, "Karijera praktikanta Vukadina", 1896/97.

Roman "Vukadin" prvobitno je objavljivan u nastavcima, u časopisu „Brankovo kolo", tokom 1896. i 1897. godine, pod naslovom „Karijera praktikanta Vukadina".
Kao zasebna knjiga - pod definitivnim naslovom „Vukadin" prvi put je odštampan 1903. godine. U „Vukadinu" su prikazana tri socijalna (društvena) sloja u Srbiji osamdesetih godina XIX veka: (1) seljaštvo, (2) palanačka čaršija (koju su sačinjavali trgovčići i sitne zanatlije) i (3) sloj sitne birokratije - razni činovničići, pisari koji tokom čitavog radnog veka samo prepisuju akta i rešenja.

 

AtačmentiKomentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

eloy eloy 03:57 05.05.2017

tri socijalna (društvena) slojaemsiemsi emsiemsi 07:10 05.05.2017

Ауууу, јеботе !

Страшно !
tasadebeli tasadebeli 07:40 05.05.2017

Sitni računi & uski vidici!

И црвене мараме?freehand freehand 14:25 05.05.2017

Re: Sitni računi & uski vidici!

tasadebeli
И црвене мараме?
Baš lepo. Koji si ti ovde?
narcis narcis 16:29 05.05.2017

Re: Sitni računi & uski vidici!

freehand
tasadebeli
И црвене мараме?
Baš lepo. Koji si ti ovde?

tasadebeli tasadebeli 20:38 07.05.2017

Re: Sitni računi & uski vidici!

freehand
tasadebeli
И црвене мараме?
Baš lepo. Koji si ti ovde?

tasadebeli tasadebeli 20:42 07.05.2017

Re: Sitni računi & uski vidici!

narcis
freehand
tasadebeli
И црвене мараме?
Baš lepo. Koji si ti ovde?


tyson tyson 18:56 05.05.2017

a.k.a.

u vremenu pre tzv. 8. Sednice Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije 1987. godine

Što takozvana? Prava sednica bila, i zaista se tako zvala.


nsarski nsarski 19:27 05.05.2017

Re: a.k.a.

tyson
u vremenu pre tzv. 8. Sednice Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije 1987. godine

Što takozvana? Prava sednica bila, i zaista se tako zvala.You are giving him too much to think about, Mike.
tasadebeli tasadebeli 20:50 07.05.2017

Re: a.k.a.

nsarski
tyson
u vremenu pre tzv. 8. Sednice Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije 1987. godine

Što takozvana? Prava sednica bila, i zaista se tako zvala.You are giving him too much to think about, Mike.Па наравно да је то превише када је та 8. седница, такозвана или не, била пре 30 година.

А ми и дан-данас паламудимо о њој као да је била јуче.

Него...

kada je jedan partijski aparatčik internim pučem preuzeo vlast u Srbiji.Да ли је неко обавестио Фићу да је тај партијски апаратчик преузео тада власт интерним пучем од истих таквих партијских апаратчика?

Пре тога се још у кафани сва тројица договорили како ће заједнички да изведу ту представу за прости пук у Србији.

Мислим, тако барем то памтимо ми старији...

Фића је млад, па је о томе очигледно само читао из Наше борбе, Пешчаника, слушао на некадашњем Б92 и Слободној Еуропи и, углавном, информисао се преко таквих некаквих слободоумних медија.
gedza.73 gedza.73 16:08 06.05.2017

Ćano

"Bio sam kod Ive Andrića, jutros.


pisao je Andrić.
"Podelom Arbanije nestalo bi privlačnog centra za arbanašku manjinu na Kosovu, koja bi se, u novoj situaciji, lakše asimilovala. Mi bismo eventualno dobili još 200.000 do 300.000 Arbanasa, ali su oni većinom katolici čiji odnos sa Arbanasima muslimanima nikad nije bio dobar. Pitanje iseljavanja Arbanasa muslimana u Tursku takođe bi se izvelo pod novim okolnostima, jer ne bi bilo nikakve jače akcije da se to sprečava."


Jedna od posledica polemike bio je zahtev Albanaca sa Kosova i Metohije da se Andrićeva dela brišu iz programa za nastavu književnosti.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana