Literatura| Satira| Život

Razmena u boji

Jelica Greganović RSS / 12.06.2017. u 20:57

jestive-perlice-secer-dekoracija-ukras-torta-kolac-muffin-cupcake-lollipop-sveisvasta.png

Mene nikad ni sa kim nisu razmenjivali, što im do dan danas oprostila nisam. Znam da smo se toliko selili da ni sami sebe nismo mogli da stignemo, takoreći smo bili u autorazmeni, ali ipak. A, baš bi bilo lepo da sam ja otišla negde, pa da je posle neko došao kod mene odnegde drugde. U cilju razmenjivanja različitosti, kako kulturnih, tako i svih ostalih.

Kad se samo setim odlične prilike zvane „Radost dece Evrope“. Jeste da je to bila samo polovina projekta razmenjivanja, ali je bilo baš divno da možeš da dobiješ gosta iz neke od zemalja učesnica. To ti je dizalo društveni rejting do nebesa. Pod uslovom da si imao krečnjačke laktove i krčmarsku glasinu. Jer su se samo takvi dočepavali gostiju iz inostranstva, što je tada imalo značaj gošćenja stanovnika neotkrivenih galaksija. Mene tu nije bilo. Valjda sam zbog toga kroz život vukla kompleks neostvarenog dobrog domaćina, zbog čega je prva ponuda razmene, u školi Prestolonaslednika nam, bila moja. Iz prvog reda sam vikala: „Daj dva!“ U tom slučaju Holandjanina.  

Za manje od mesec dana, Prestolonaslednik je sa sobom doveo iz škole tek prispelog predstavnika mladje holandske generacije. Ridjeg i pirgavog. Stidljivo trepćućeg. Sudeći prema prtljagu, imao je nameru da kod nas ostane bar pola godine. Njegov zaprepašćeni pogled je otkrivao nesnalaženje u geografskoj diciplini, prosto za stanovnike Centralne Afrike smo bili suviše svetli. Usledila je razmena osmeha i uručivanje poklona. Najveći deo ih je, prema očekivanju, bio u obliku klompi i vetrenjača od svih raspoloživih materijala. Samo sam ja dobila, za sada, neobjašnjivi poklon – kolekciju kutijica napunjenih šarenim šećerima za torte i kolače. Jedino razumno objašnjenje je bilo da neko od njegovih roditelja drži poslastičarnicu ili radi u fabrici šećernih ukrasa. Za svaki slučaj sam izrazila neopisivu radost primajući poklon, i to tako kao da nikad u svom veku ništa slično videla nisam. Da ne bude neke kulturološke zabune. Do koje je došlo samo sat vremena kasnije, kada mladjahni gost nije hteo ni da lizne ništa od skuvanog ručka pod kojim se ulegao sto. Žmirkao je na svu hranu kao svračak na jugovinu. Dobro, nije došao da ga utovimo, možda se u autobusu prejeo sendviča. Ali, scena se ponovila i prilikom pokušaja održavanja rituala večere. Tu sam shvatila da nešto ne radi, neki nesporazum je u pitanju kad gost tužno gleda sva jela sa mesom, bez mesa, povrće, voće... Jedino je preostalo direktno pitanje čime njega hrane. Nećemo skapati ako se nedelju dana prilagodimo holandskom prehranjivanju. I nismo, samo su naša deca tu i tamo zasuzila, jer je zbog gosta služena samo hrana koja je prethodno živela u konzervi i podgrejana u mikrotalasnoj rerni. Meso - ono u prodavnici ispečeno. Dobro. Vitamini su mogli da se malo odmore od nas. Uostalom, tih sedam dana koliko sam uživala u razmeni, prvi put doživljenoj, je prošlo brzo, prebrzo. Nisam se ni dva puta oko sebe okrenula, a već je bilo vreme da u daleke holandske krajeve pošaljemo Prestolonaslednika. Naravno sa količinom torbi i kofera kao da im ga šaljemo na usvajanje, poklonima za domaćine i brigom da nam se tamo ne prehladi, jer holandske kiše, magle... Sestra i brat su mu skapavali od zavisti. Mene da ni ne pominjem.

Nedelju dana se vuklo kao metiljava šetnja sedam gladnih krava, kada je konačno došlo veče očekivanog povratka našeg prvenca. Jedina majčinska uteha pri pomisli da moja beba od dva metra putuje devetnaest sati autobusom iz te Holandije, kao da je beduin koji je karavanom krenuo s kraja na kraj pustinje, je bila to da mu je tamo neka majka spremila hranu koja će ga živom do stizanja kući održati. Jer kod nas na Balkanu kad čovek do susednog kvarta podje, on sa sobom nešto za jelo ponese, a kamoli na toliki put vredan pileta u novine zamotanog. Dok sam se ja majčinski borila sa slutnjama da mi dete negde pored autoputa gladno cvili, kroz vrata stana nam našeg je uletelo nešto što bi se moglo uporediti samo sa stampedom izbezumljenih bivola. Familija se hrabro razbežala po ćoškovima, iz predela kujne se začulo otvaranje frižidera i krik: „Hrana!“ Ukratko, narednih sat vremena je naš Prestolonaslednik jeo sve što mu je pod ruke palo, jedino je ambalažu poštedeo. Sem ako nije pružala baš veliki otpor pri otvaranju, prosto nije mogao da gubi vreme na to.

Dok je izgladneli sin termitima nabijao komplekse, otvorila sam njegovu kesu očito namenjenu putnoj prehrani, koju je spakovala daleka holandska mama. Unutra je bilo bar desetak nedodirnutih, brižno spakovanih sendviča. Lepo mi došlo da onog mog za uši dovatim ili još bolje, da mu otmem sve što je iz frižidera izvukao i satirao, sve dok nisam odmotala prvi sendvič i ostala u čudu. Koje je raslo sa otvaranjem ostalih paketića. Ajde što su te zemičke bile kao najfiniji sundjer, bliske hlebu taman koliko i gumarabika, ali njihova sadržina je bila dosad nevidjena. A, napravila sam u životu sendviča ta povisoku planinu. Unutra je bio – akvarel. Bez literarne interpretacije i preterivanja, pravi pravcati akvarel u svim duginim bojama, uključujući i zaista neočekivanu ljubičastu. Neko je mom detetu narendao voštane bojice na masnu podlogu. To je bilo jedino objašnjenje koje se srelo sa uznemirenim mozgom mi. Sem boja u sundjerićima ničega više nije bilo. Holandska majka je umetnica na slobodi? Avangardna?

-      Šta je ovo? – kapitulirala je moja mašta.

-      Sendviči – promumlao je kroz žvakanje Prestolonaslednik.

-      Sa kojom vrstom likovne tehnike?

-      Sa šećerom.

Šećerom? Ko još slika šećerom po zemičkama? Odgovor me je ošamutio – sa šećerom za torte i kolače. Razumem ja kulturološke razlike, al toliko baš ne. Da vam skratim muke, moje dete je nedelju dana za doručak dobijalo takozvane zemičke, namazane margarinom i posute ukrasnim šećerom. Upravo takve kakve je i za put dobilo. Zašto? Zato što se kod njih to tako jede. Nazdravlje im boranija. Tada sam konačno razumela i poklon koji mi je mali Holandjanin doneo, zbirka uzoraka ukrasnih šećera nije bila za puko dekorisanje konditorskih momenata, nego za mnogo suštinskiju upotrebu. Kao što je recimo kredibilna pretnja koju od tada upražnjavam. Ko bude zvocao i imao muzičke želje po pitanju hrane, biće za kaznu hranjen akvarelom. Ili razmenjen sa Holandijom. Da nauči da ceni. Od srca. I želuca.



Komentari (83)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlekac mlekac 21:18 12.06.2017

Jooj

Ti šećeri! Tako moj hor ode početkom osamdesetih u Švedsku. I sećam se prvog doručka - posoljeni puter, šunka ko iz slikovnice, sir žut ko dukat... Složim ja to na parče hleba, zagrizem i zamal' ne pljunem pred domaćinima - hleb bio slađi od milibrota!

A vrhunac su bili dodaci za hamburgere, uključujući krastavčiće, koji su isto svi bili slatki!

Ne pitaj koliko sam se obradovala kad sam se u Stokholmu dočepala svoje strine a ona me odvela do tržnog centra gde se prodavala hrana iz cele Evrope. Jooj, nikad mi ljute papričice i sremska kobasica nisu više prijale!
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:23 12.06.2017

Re: Jooj

Trebalo bi da vidiš reakciju upravo pristglih stanovnika Balkana kada Slovenci pred njih srdačno iznesu gibanicu. A u njoj sir, mak, jabuke, orasi...samo fale prase i salata. Naravno sve suprotno očekivanjima - slatko.
mlekac mlekac 22:15 12.06.2017

Re: Jooj

Jelica Greganović
Trebalo bi da vidiš reakciju upravo pristglih stanovnika Balkana kada Slovenci pred njih srdačno iznesu gibanicu. A u njoj sir, mak, jabuke, orasi...samo fale prase i salata. Naravno sve suprotno očekivanjima - slatko.

Ma to mi ne smeta - pita pa pita, slana il' slatka, meni ok. Al' brate, neću da zaboravim kad mi ponudili krastavčiće, naravno, naivno pomisliš da su ukiseljeni, a oni u nekom želeu - slatki! Il' kad ti serviraju ribu il' meso, pa preko krknu med il' sladak voćni sos! (A nije da nisam u kući naviknuta da se sosvi prave i od višanja i da dunje idu kao prilog uz meso). Al' najviše me ubijao sladak hleb. Sve i nekako, al' to me je stvarno urnisalo!

Mada, ruku na srce, bio neki topljeni sir, mislim da je bio iz Danske, sa račićima, jastozima, krabom i ostalim morskim stanovnicima - e, to mi je ostalo u sećanju kao izuzetno ukusna stvar!
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:42 12.06.2017

Re: Jooj

Ma to mi ne smeta - pita pa pita, slana il' slatka, meni ok.

Jeste ok, ako ti neko kolač ne najavi kao gibanicu, pa još kad naletiš u njoj na sladak sir, lepo te tuga vati.
mlekac mlekac 22:47 12.06.2017

Re: Jooj

Jelica Greganović
Ma to mi ne smeta - pita pa pita, slana il' slatka, meni ok.

Jeste ok, ako ti neko kolač ne najavi kao gibanicu, pa još kad naletiš u njoj na sladak sir, lepo te tuga vati.

Ma kapiram, al' generalno, s hranom diljem regiona - nikad nisam imala problema. Doduše, jes' bilo ponekad nesporazuma, ko onda, u Bugarskoj, kad su nam tarator servirali kao hladnu supu, a mi ga stavili pored tanjira čekajući glavnu klopu i misleći da je salata.

Generalno, gde god u svetu da sam putovala, nigde nisam imala probleme sa klopom, osim sa tim zašećerenim stvarima na severozapadu Evrope. Al' dobro, svaka kultura ima svoje specijalitete. U Bocvani i Južnoj Africi jedu mopane - što su skuvane, osušene i usoljene gusenice. Al' ukusne su. I kao gulaš i kao grickalice.
krkar krkar 21:21 12.06.2017

Rados Jevrope


Moj kasniji kum Š primio jedne godine Šveđanku, neki 5-6 razred, bila godište njegove starije sestre. I bilo stvarno super, Šveđani pravili kućice na drveću u Pionirskom gradu i merdevine od konopca. Napentrasmo se i natrčasmo pa se dogodine sa oduševljenjem prijavimo.

Dopadne nam Rumun Nicolae iz grada Sighetu Marmatiei. Naravno, došli da pevaju i tancuju narodnjake. Odmah prvog dana smo naučili Coborai din deal in vale



a do kraja boravka naših Rumuna u bele gaće bogme još desetak rumunskih pesama (danas ih znam najmanje 50, kad god se potrefi prilika da zapevam Rumuni se čudom čude otkud mi to).

Nicolaea smo sirotog pošteno hranili, vodili po kafanama, bioskopima, muzejima, robnim kućama i električnim automobilčićima na sudaranje na Kališu. Na odlasku mu spakovali od engleskog štofa za oca preko cipela i torbe za majku, vegete i novu košarkašku loptu, neupotrebljenu.

Našao sam ga pre desetak godina preko interneta. Lekar, ima privatnu praksu, videli smo se jednom prilikom pre 2 godine u Parizu na kratkoj kafi kad smo se obojica tamo zatekli u isto vreme i čvrsto sam mu obećao da ću doći kod njega (ne živi više tamo nego bliže, na Dunavu, samo 320 km od Beograda.

Danas sa ženom dogovarao da odemo poslednje nedelje u junu!

Doru prinde-a-ma-ntreba,
Doru mi de cineva.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:24 12.06.2017

Re: Rados Jevrope

Je l sad vidiš šta je meni sve uskraćeno bilo!
pape92 pape92 22:27 12.06.2017

Re: Rados Jevrope

Imam slične uspomene, samo je umesto Rumuna Mađar. Baka je odlično govorila mađarski, pa sam se na taj način izborio za privilegiju da budem domaćin. Radost Evrope je sjajna stvar.

Sećam se završne zabave u zgradi SIV-a, ozbiljno uzbuđenje, gde smo bili gosti (pokrovitelja) dr. Ive Margana. Ive se doduše ne sećam, ali sam mu ime upamtio (kasnije je napravio lepu karijeru u UN).
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:44 12.06.2017

Re: Rados Jevrope

Sećam se završne zabave u zgradi SIV-a, ozbiljno uzbuđenje, gde smo bili gosti (pokrovitelja) dr. Ive Margana. Ive se doduše ne sećam, ali sam mu ime upamtio (kasnije je napravio lepu karijeru u UN).

Eto, kažem ja. Ni u SIV me nisu vodili
pape92 pape92 22:58 12.06.2017

Re: Rados Jevrope

Život, nekom majka, nekom maćeha.
principessa_etrusca principessa_etrusca 17:21 13.06.2017

Re: Rados Jevrope

Dopadne nam Rumun Nicolae iz grada Sighetu Marmatiei. Naravno, došli da pevaju i tancuju narodnjake. Odmah prvog dana smo naučili Coborai din deal in vale


Мени за сва времена остала песма Танцуј, танцуј, викруцај, викруцај (словачка).
krkar krkar 17:40 13.06.2017

Re: Rados Jevrope

Sećam se završne zabave u zgradi SIV-a, ozbiljno uzbuđenje, gde smo bili gosti (pokrovitelja) dr. Ive Margana. Ive se doduše ne sećam, ali sam mu ime upamtio (kasnije je napravio lepu karijeru u UN).


I ja se sećam SIV-a i slika a Margana baš tako, posredno i naknadno.
gedza.73 gedza.73 21:32 12.06.2017

Sve plavo je

Razumem ja kulturološke razlike

Šljivovica briše kulturološke razlike.
Još nijednom nije omanula.

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:36 12.06.2017

Re: Sve plavo je

Svatam, al kod maloletnih malo teže, nespa?
krkar krkar 21:38 12.06.2017

Re: Sve plavo je

Svatam, al kod maloletnih malo teže, nespa?


Svašta, Jelice!
gedza.73 gedza.73 21:41 12.06.2017

Re: Sve plavo je

Svatam, al kod maloletnih malo teže, nespa?

Pošalješ roditeljima. Šalim se.
Klinac nam se jedne godine vratio sa nekoliko kilograma manje.
precrkli smo kad nam poslao par fotografija. ispala ključnača ispod majice, živi smo se pojeli dok nije došao kući.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:42 12.06.2017

Re: Sve plavo je

Kao pekmez može.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:44 12.06.2017

Re: Sve plavo je

Pošalješ roditeljima. Šalim se.

More, da sam znala da bi to radilo, bure je mogao da im otkotrlja. Da ga baš ne rane šarenim šećerom, vratio se kao da je iz gladi pobegao.
gedza.73 gedza.73 21:46 12.06.2017

Re: Sve plavo je

Da ga baš ne rane šarenim šećerom, vratio se kao da je iz gladi pobegao.

gde god da odu dobro im dođe. a i neka malo pretrpe. Ili neka se snađu
Milan Novković Milan Novković 22:32 12.06.2017

Što ih manje razumemo ...

Razumem ja kulturološke razlike, al toliko baš ne.

... to su simpatičnije

Moja ćerka na putu oko sveta (po Aziji) svašta probala, i u jednom trenutku volontirala par nedelja u sirotištu za devojčice na jugu Šri Lanke, na obali Indijskog okeana.

Bilo joj simpa što devojčice ne rade Jogu, al su rado učile (nadrealan aranžman), ni jedna ne ume da pliva, i to nisu htele da uče iako vole da se brčkaju u plićaku, neverovatno su drage i druželjubive, sve za poklon žele neku kremu za izbeljivanje kože, to mi bilo malo tužno. Sad se sećam i jedne induskinje ovde u Londonu, dvadeset i nekoliko godina, u Londonu i rođena, sa dosta tamnom kožom, jako lepa, kako je pazila da ne bude na suncu da ne pocrni još više pre neke svadbe. I za partnere uglavnom imala "ogromne" zapadnjake, u tom trenutku isto jednog Holanđanina visokog 17 metara.

To mi sve razumljivo, ali me je posebno dotaklo kako mi je ćerka opisivala trenutke nesigurnosti dok nije shvatila sa kolikom ljubavlju su joj te devojčice davale svoje najlepše fotke kao poklon, pred rastanak, da ih ne zaboravi.

Kad je došla u London ona probrala i odštampala oko 500 fotki, pa im poslala.

Evo ih nekoliko ovde kako se brčkaju, biće divno vreme kad svi budemo uživali u onome što imamo, pa tuđim razlikama.

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:45 12.06.2017

Re: Što ih manje razumemo ...

Jeste. Tako je Princeza dobila štrikanu kosu na faksu. Mama drugarice sa Belizea joj je oplela.
stopalo stopalo 06:15 13.06.2017

Re: Što ih manje razumemo ...

(nadrealan aranžman), ni jedna ne ume da pliva


za ovo nije trebala radost evrope

ja sam za vreme sluzenja vojnog roka u mornarici, dobio zadatak da 15 neplivaca naucim da plivaju

pazi, neko je poslao 15 neplivaca u mornaricu

i nisam se bas proslavio, uspeo sam da naucim samo dva brata, vlaha iz kladova, da naucim da bas ne odu na dno ko sekira

ali oni su bas imali zelju da nauce

ostali su uredno napustali polozaj cim voda dodje do jaja
maksa83 maksa83 07:43 13.06.2017

Re: Što ih manje razumemo ...

Sad se sećam i jedne induskinje ovde u Londonu, dvadeset i nekoliko godina, u Londonu i rođena, sa dosta tamnom kožom, jako lepa, kako je pazila da ne bude na suncu da ne pocrni još više pre neke svadbe.

Verujem da to vuče korene iz njihovog kastinskog ustrojstva i da nema puno veze sa rasizmom belog čoveka. Naime Brahmini (mislim da smo ih mi učili kao "Bramani"?) su mahom (ponavljam - ma-hom) svetlije kože i kako se spuštaš niz kastinsku hijerarhiju koža je (ma-hom) sve tamnija.
rade.radumilo rade.radumilo 22:37 12.06.2017

Domaćinski

Odem pre neku nedelju na drugi kraj planete. U Kuala Lumpur. Eksperimentišem tamo sa raznijem kuhinjama iz regiona. Sve to zanimljivo i fino dok me, jedan dan, Kinez sa kojim sam sarađivao nije pitao:
- Do you eat pork?
Dok sam ja njemu objašnjavao razliku između čvaraka i duvan čvaraka, odveze on nas nekoliko na neku pijacu, a pored lokal koga bi se postidela i najlokalnija kafana u Donjem Prčajevcu. Naručismo svi mi (jedan Srbin, jedan Slovenac, dvoje Malezijaca i jedan Kinez) šta je kome izgledalo zanimljivo i povrh svega on naruči pladanj pržene prasetine. Lepo isečena, da se u'vati štapićima.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:47 12.06.2017

Re: Domaćinski

Ja se istočnjačkoj kujni duboko klanjam.
nask nask 22:46 12.06.2017

Šarene oči

Jel ovaj rad Jelice?

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:48 12.06.2017

Re: Šarene oči

E to, samo u sundjer-zemičkama, pa posle 19 sati putovanja.
nask nask 23:06 12.06.2017

Re: Šarene oči

Pa to neki ozbiljni niskozemaljni rednekovi, mislim ti roditelji. Ovo daju normalni Nizozemci, čak bi rekao Holanđani, relativno retko deci da jedu ili barem sve ređe. One od čokolade ajde de ali ovo što sadrži samo šećer i boje, ako mene neko pita, treba biti ozbiljan debil pa to davati deci da jedu.

Mada ima i gorih kombinacija.


Jelica Greganović Jelica Greganović 23:21 12.06.2017

Re: Šarene oči

Take smo sledovali. A ovo sa bombonama, pa...stvarno
mirelarado mirelarado 23:34 12.06.2017

Re: Šarene oči

Jelica Greganović
Take smo sledovali. A ovo sa bombonama, pa...stvarno


Šta li je ispod bombona, puter od kikirikija ili senf?
nask nask 23:37 12.06.2017

Re: Šarene oči

Pindakaas iliti puter od kikirikija.

Jelice u kom gradu je bio.
zilikaka zilikaka 07:00 13.06.2017

Re: Šarene oči

Pindakaas

Ne znam zašto sam ovo prvo pročitala kao "paprikaš".
Mada, nemoj da im dajem ideju. Mašti nikad kraja.
apacherosepeacock apacherosepeacock 08:25 13.06.2017

Re: Šarene oči

Mada ima i gorih kombinacija


Drop, koji Holandjani obozavaju, je nesto najodvratnije sto sam u zivotu probala. (ispljunula spontano i momentalno na opste iscudjavanje)

Lici i ima ukus u froncle seckane kamionske gume umocene u zasladjivac i zagorcivac + aroma anisa

Holandjani godisnje pojedu 32 miliona kila ovog s*a..(koliko miliona kila ovog sundjer cassino na listove secenog hleba i ovih posutih granula na hleb koje lice na sljunak za maceci wc, necu ni da trazim podatak)

(pominjali ste Svedjane, onaj slatki sos od senfa/mirodjije/meda za prelivanje dimljenog lososa je su-per)
maksa83 maksa83 08:45 13.06.2017

Re: Šarene oči

Drop, koji Holandjani obozavaju, je nesto najodvratnije sto sam u zivotu probala. (ispljunula spontano i momentalno na opste iscudjavanje)

Amerikanci imaju nešto što se zove Twizzlers, liči na izolaciju za kablove, i ima apsolutno isti ukus.



Nejestivo. Eventualno dobro da ga pretopiš i iskoristiš kao bitumen da zapušiš rupe ako ti popuca neki beton.

Proizvodi ih ista firma (Hershey's) koja pravi nešto što je uvreda za reč "čokolada", a počela je i proslavila se tako što je našla način da pravi "čokoladu" od pokvarenog mleka.
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:46 13.06.2017

Re: Šarene oči

Jelice u kom gradu je bio.

Neki manji grad, al da me ubiješ ne sećam se kako se zove.
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:48 13.06.2017

Re: Šarene oči

Amerikanci imaju nešto što se zove Twizzlers, liči na izolaciju za kablove, i ima apsolutno isti ukus.

Al je verovatno jako zdravo, na prvi pogled se vidi da je sušto zdravlje.
maksa83 maksa83 08:49 13.06.2017

Re: Šarene oči

Al je verovatno jako zdravo, na prvi pogled se vidi da je sušto zdravlje.

Tu negde između olova i azbesta.
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:50 13.06.2017

Re: Šarene oči

Tu negde između olova i azbesta.

Od prvog je parče loze rimskih imperatora prolupalo tako da ih istorija zaboravila nije, a i azbest je baš zgodan.
maksa83 maksa83 08:55 13.06.2017

Re: Šarene oči

Jelica Greganović
Tu negde između olova i azbesta.

Od prvog je parče loze rimskih imperatora prolupalo tako da ih istorija zaboravila nije, a i azbest je baš zgodan.

Pre neku nedelju je inače izašao članak sa naslovom "Hershey's će u saradnji sa Microsoftom da iskoristi Veštačku Inteligenciju da popravi Twizzlers". Ja počeo da čitam, misleći da će da je upregnu i da će ova ako je stvarno Inteligencija da shvati da je rešenje da spali sve fabrike tog užasa, međutim ispostavilo se da će da je iskoriste da izbalansiraju proizvodni proces tako da u jednom pakovanju uvek bude tačno 1 funta ... "proizvoda", što je trenutno problem zbog složenog procesa (grejanje-lađenje-nešto-nešto) pa u pakovanju bude malo manje ili malo više. Ljudski je grešiti, ali da se stvarno izglupiraš treba ti kompjuter.

Edit: evo ga članak da ne ispadne da izmišljam, ali stvarno nema potrebe da se čita.
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:57 13.06.2017

Re: Šarene oči

Pa jes, zamisli da dobiješ manje tog užasa no što si platio. Stvarno nema smisla.
apacherosepeacock apacherosepeacock 09:01 13.06.2017

Re: Šarene oči

Eventualno dobro da ga pretopiš i iskoristiš kao bitumen da zapušiš rupe ako ti popuca neki beton.


E, to. (posto se kida zubima preporucuje se i dobro dentalno osiguranje)
cassiopeia cassiopeia 09:30 13.06.2017

Re: Šarene oči

apacherosepeacock

Drop, koji Holandjani obozavaju, je nesto najodvratnije sto sam u zivotu probala. (ispljunula spontano i momentalno na opste iscudjavanje)

Lici i ima ukus u froncle seckane kamionske gume umocene u zasladjivac i zagorcivac + aroma anisa



Jao, moj otac je tamanio te bombonice. Bolje nam je bilo da se ne vraćamo bez kontigenta onih malih crnih kutijica sa minijaturnim dropsima.
arianna arianna 09:36 13.06.2017

Re: Šarene oči

Nejestivo. Eventualno dobro da ga pretopiš i iskoristiš kao bitumen da zapušiš rupe ako ti popuca neki beton.


ih, nisi se potrudio.... mene su pre koju godinu ubedjivali da su ti takvi naročito crni "kablovi" zdravi, samo smo mi iz ovih krajeva puni predrasuda i neinformisani.
Dobila sam jednu kutiju na poklon. Mislim da je Likviricija u pitanju.

slično ovome

arcins arcins 09:52 13.06.2017

Re: Šarene oči

maksa83
Jelica Greganović
Tu negde između olova i azbesta.

Od prvog je parče loze rimskih imperatora prolupalo tako da ih istorija zaboravila nije, a i azbest je baš zgodan.

Pre neku nedelju je inače izašao članak sa naslovom "Hershey's će u saradnji sa Microsoftom da iskoristi Veštačku Inteligenciju da popravi Twizzlers".


Možda naprave optičke?
krkar krkar 10:34 13.06.2017

Re: Šarene oči


ih, nisi se potrudio.... mene su pre koju godinu ubedjivali da su ti takvi naročito crni "kablovi" zdravi, samo smo mi iz ovih krajeva puni predrasuda i neinformisani.


Nema to veze sa onim maksinim cevčicama. ovo je likoricija, fenomenalna stvar. Ja sam na njoj odrastao. Doduše, nikako da ubedim moju ženu da je odlično.

Mada, još manje mogu da je ubedim da otvorenog srca proba


maksa83 maksa83 11:04 13.06.2017

Re: Šarene oči

Mada, još manje mogu da je ubedim da otvorenog srca proba

Ah, čuveni stih koji nas je zbunjivao kao decu:

he just smiled and gave me a vegemite sandwich
krkar krkar 11:43 13.06.2017

Re: Šarene oči

maksa83
Mada, još manje mogu da je ubedim da otvorenog srca proba

Ah, čuveni stih koji nas je zbunjivao kao decu:

he just smiled and gave me a vegemite sandwich



To je govno, australijska kopija, ni blizu originala.
zilikaka zilikaka 12:24 13.06.2017

Re: Šarene oči

Amerikanci imaju nešto što se zove Twizzlers, liči na izolaciju za kablove, i ima apsolutno isti ukus.


Mislim da sam nekad "jela" nešto takvo al crne boje.

Gore od toga jedino bilo kad su mi doneli neke žvake za odvikavanje od duvana.

Odviknu te momentalno da n8kad ništa slično ne probaš.
arcins arcins 12:42 13.06.2017

Re: Šarene oči



Mislim da sam nekad "jela" nešto takvo al crne boje.

Gore od toga jedino bilo kad su mi doneli neke žvake za odvikavanje od duvana.

Odviknu te momentalno da n8kad ništa slično ne probaš.

O tome Krkar prica. Moje okruzenje je to zvalo "pertle", bile crne i crvene. Zvake su bile pakovane u metalne kutijice, šiber otvaranje, sa anatomskim oblikom zvake na vrhu, taman da ispadne po komad. Bile crvene (jagoda), zelene (slabo secam sebe ukusa) i te za odvikavanje od duvana, žasu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 07:59 14.06.2017

Re: Šarene oči

Tu anis gumarabiku je i Prestolonaslednik doneo iz Holandije. Umrla je u dubokoj starosti. Niko je pipnuo nije. Ja sam samo čekala da pusti korenje i izbije mladice.
emsiemsi emsiemsi 12:50 14.06.2017

Re: Šarene oči

krkar

ih, nisi se potrudio.... mene su pre koju godinu ubedjivali da su ti takvi naročito crni "kablovi" zdravi, samo smo mi iz ovih krajeva puni predrasuda i neinformisani.


Nema to veze sa onim maksinim cevčicama. ovo je likoricija, fenomenalna stvar. Ja sam na njoj odrastao. Doduše, nikako da ubedim moju ženu da je odlično.

Mada, još manje mogu da je ubedim da otvorenog srca proba



Сада су ми неке ствари јасније.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:03 14.06.2017

Re: Šarene oči

Krkare, ekstrakt kvasca?
krkar krkar 23:51 14.06.2017

Re: Šarene oči

Krkare, ekstrakt kvasca?



Piše da jeste, razbija od B-kompleksa ali zaista pojma nemam od čega se pravi i kako.

Moram da priznam, sve u nadi da žena ne čita tuđe blogove: stavljam ga u prave ručno razvučene grisine (grisini stirati) iako ga ona zvanično ne podnosi. A grisine voli. Šta kažete, a?



predatortz predatortz 11:29 13.06.2017

Razmena

Mene nikad ni sa kim nisu razmenjivali,


Hvala Svevišnjem, nisu ni mene!

Šalu na stranu, mene reč "razmena" asocira na ne baš tako lepe životne situacije, a rabila se baš mnogo početkom devedesetih.
Kad pročitah naslov, štrecnuh se. Instiktivno...
pape92 pape92 14:07 13.06.2017

Re: Razmena

Najgore ti je kad si zamenjen, kao Tito ili Pol Makartni
bocvena bocvena 09:51 14.06.2017

pravilo br. 1

tudja deca se hrane samo špagetama! mislim da to pali u bilo kojoj kulturi:)
predatortz predatortz 10:05 14.06.2017

Re: pravilo br. 1

bocvena
tudja deca se hrane samo špagetama! mislim da to pali u bilo kojoj kulturi:)



+ pice, kroasani, kola, slatkiši...
klinci će da te zgotive, što je najvažnije održaće se u životu, a i popraviće se malo pa će i roditelji misliti kaso se tamo u tuđini neko lepo brinuo o njima.
bocvena bocvena 10:23 14.06.2017

Re: pravilo br. 1

kakva kola! samo domaći sok od zove:)))
(kako li se kaže zova na engleskom?)
predatortz predatortz 10:26 14.06.2017

Re: pravilo br. 1

(kako li se kaže zova na engleskom?)


nemam pojma, ali sigurno sadrži "shit" u nazivu.
arianna arianna 10:33 14.06.2017

Re: pravilo br. 1

kakva kola! samo domaći sok od zove:)))
(kako li se kaže zova na engleskom?)



sok od zove + limun + kisela voda = Fanta shokata
bocvena bocvena 10:34 14.06.2017

Re: pravilo br. 1

svetogrdje!
maksa83 maksa83 10:50 14.06.2017

Re: pravilo br. 1

sok od zove + limun + kisela voda = Fanta shokata

To super ide uz Twizzlers.

Zova je Elder/Elderberry.
bocvena bocvena 10:57 14.06.2017

Re: pravilo br. 1

to jedu i piju mladi mutanti u kući profesora ksavijera, sigurno:)
(i zova je beri?! eto nepotrebnog znanja!)
maksa83 maksa83 10:59 14.06.2017

Re: pravilo br. 1

(i zova je beri?! eto nepotrebnog znanja!)

I brabonjak je beri. Dingleberry.

Dosta za danas, da ti se ne nagomila gradivo.
bocvena bocvena 11:08 14.06.2017

Re: pravilo br. 1

e sad, vrsta brusnice...nemo' da varaš!
nsarski nsarski 13:29 14.06.2017

Re: pravilo br. 1

maksa83
sok od zove + limun + kisela voda = Fanta shokata

To super ide uz Twizzlers.

Zova je Elder/Elderberry.


Ima i verzija za odrasle. Elderflower i Elderberry (one bobice) od kojih se pravi liker (obično se koristi u koktelima - a kokteli su za devojčice) ili džin. Ima i kod nas na šminkerskim mestima da se nađe. Ko voli, naravno.

bocvena bocvena 13:37 14.06.2017

Re: pravilo br. 1

a kokteli su za devojčice


meni kad bi neko u kafani naručio koktel od zove...pa ni deca moje dece ne bi smela da se druže sa decom njegove dece!
Milan Novković Milan Novković 16:38 14.06.2017

Re: pravilo br. 1

nsarski
maksa83
sok od zove + limun + kisela voda = Fanta shokata

To super ide uz Twizzlers.

Zova je Elder/Elderberry.


Ima i verzija za odrasle. Elderflower i Elderberry (one bobice) od kojih se pravi liker (obično se koristi u koktelima - a kokteli su za devojčice) ili džin. Ima i kod nas na šminkerskim mestima da se nađe. Ko voli, naravno.

Nešto je tu pobrkato što se tiže zove - sok od zove je odličan, a cold pressed jabuke plus zova vrh, jedan od najboljih, što može sada da se kupi po samoposlugama ovde u UK (stvar ukusa, naravno, ali ja za sada ne znam nikoga kome se ne sviđa kad je rashlađen).

Za geek braću i sestre, pošto vidim da se motaju po blogu, trivijalna trivija - cold pressed jabuke, just happen to be, odličan laksativ
bocvena bocvena 16:52 14.06.2017

Re: pravilo br. 1

iskreno, meni se ta zova smučila u selu, u detinjstvu. moji klinci je obožavaju, ja bežim u drugu sobu samo od mirisa.

i te jabuke...smor živi. čitav taj koncept hrane za bebe, smućkane u nutribuletima, vlakna i konstantne sraćke i klistiri (pardon my french)...sve se u meni buni protiv. stalno mi je u glavi neki tomasmanovski ili švajcarski sanatorijum za sušičave ili bogate u glavi.
emsiemsi emsiemsi 17:00 14.06.2017

Re: pravilo br. 1

bocvena
iskreno, meni se ta zova smučila u selu, u detinjstvu. moji klinci je obožavaju, ja bežim u drugu sobu samo od mirisa.

i te jabuke...smor živi. čitav taj koncept hrane za bebe, smućkane u nutribuletima, vlakna i konstantne sraćke i klistiri (pardon my french)...sve se u meni buni protiv. stalno mi je u glavi neki tomasmanovski ili švajcarski sanatorijum za sušičave ili bogate u glavi.

Ја сваки дан поједем 2 јабуке.
bocvena bocvena 17:44 14.06.2017

Re: pravilo br. 1

ja pojedem svaki treći dan pola jabuke na silu.

možda sam u detinjstvu i mladosti previše zdravo živela i sad mi se smučilo:) nije da nisam svesna koristi od balansirane ishrane i bavljenja sportom, ali kako je to dosadnio spremati i znojiti se organizovano.

ne znam, u ovoj životnoj fazi me to uopšte ne veseli.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:08 14.06.2017

Re: pravilo br. 1

i zova je beri

Zato što ima berije...i to vrlo zdrave, mož sok, volj pekmez, dižu imunitet, leče prehladu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:11 14.06.2017

Re: pravilo br. 1

cold pressed jabuke, just happen to be, odličan laksativ

Ma kakvo presovanje i jabuke, samo se prejedeš šljiva, još ako su zelenjikave...bez premca.
arianna arianna 18:19 14.06.2017

Re: pravilo br. 1


jel ovo crna zova ili burjan?
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:22 14.06.2017

Re: pravilo br. 1

Zova, burjan ima tanjiraste cvasti.
arianna arianna 18:40 14.06.2017

Re: pravilo br. 1

Jelica Greganović
Zova, burjan ima tanjiraste cvasti.



Priznajem, nisam znala da je to ista biljka. Mislila sam da su slične i srodne, obzirom da za burjan važi da je otrovan.

Milan Novković Milan Novković 14:33 15.06.2017

Re: pravilo br. 1

bocvena
iskreno, meni se ta zova smučila u selu, u detinjstvu. moji klinci je obožavaju, ja bežim u drugu sobu samo od mirisa.

i te jabuke...smor živi. čitav taj koncept hrane za bebe, smućkane u nutribuletima, vlakna i konstantne sraćke i klistiri (pardon my french)...sve se u meni buni protiv. stalno mi je u glavi neki tomasmanovski ili švajcarski sanatorijum za sušičave ili bogate u glavi.

Čekček, nisam sad baš siguran koji ti konceptualizam imaš na umu - ako misliš na nutribulete sa spanaćima i glupostima to jes i gore od švajcarskih sanatorijuma, ali meni je prva asocijacija nešto drugo - srpski mladi junak, tinejdžer, npr, što se nadneo nad šes jaja na oko kojima belanca plivaju u vreloj svinjskoj masti, pola vekne vruća leba, pa mu nutribulet uradak dođe kao piće sa strane, ako mu se lebac zaglavi u grlu, i piće je od zdravih ali ne prezdravih sastojaka, borovnice, jagode, pomorandže, ....

Iliti jeftina varijanta - ceđen sok, ne bebeće kašice, evo ga jabuka sa zovom, fenomenalan kad se dobro rashladi.

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:41 15.06.2017

Re: pravilo br. 1

Mislila sam da su slične i srodne, obzirom da za burjan važi da je otrovan.

Kako srodne kad je jedna otrovna, a drugu jedemo?
arianna arianna 20:23 15.06.2017

Re: pravilo br. 1

Jelica Greganović
Mislila sam da su slične i srodne, obzirom da za burjan važi da je otrovan.

Kako srodne kad je jedna otrovna, a drugu jedemo?



eto ti .... sad si, u četvrtak, našla da me buniš?

... pa jel mi gore na pitanje:

jel ovo crna zova ili burjan?

odgovori:

Zova, burjan ima tanjiraste cvasti.


jel to ista biljka ili nije?







bocvena bocvena 20:28 15.06.2017

Re: pravilo br. 1

ako misliš na nutribulete sa spanaćima i glupostima to jes i gore od švajcarskih sanatorijuma,

ma to. kult presne hrane za bebe i ljude s protezama. što leči rak i skida hrdju s oluka:)
cassiopeia cassiopeia 07:28 16.06.2017

Re: pravilo br. 1

arianna



eto ti .... sad si, u četvrtak, našla da me buniš?

... pa jel mi gore na pitanje:

jel ovo crna zova ili burjan?

odgovori:

Zova, burjan ima tanjiraste cvasti.




jel to ista biljka ili nije?




Ariana, taj zarez iza zove odvaja zovu od burjana. Nisu isto. Ne kapiram šta te buni još od prvog vagona :)
Jukie Jukie 16:30 16.06.2017

Re: pravilo br. 1

Nisam znao ovo za tanjiraste cvasti, znam samo da je jedna kao zova otrovna a druga normalna. I naravno, verujem da smo kad sam bio mali sigurno popili bar malo burjana jer ne verujem da su one zove koje smo brali po šetnji po šumi sve bile prava zova
49 41 49 41 00:49 15.06.2017

Slano, slatko

z(h)iv mi tatko, sve u jedan stomak.

tako Baba govorase, ako nam se kao deci nesto od jela nije svidjalo.

Baba i Mama su pravile izuzetne pite, nisam ih zaobilazio.

Kad naprave pitu sa bundevom; slanu ili slatku varijantu, bilo je milina videti.
Zaobilazenje je bilo obavezno.

S ove strane bare se sve vrste tikvi koristi za kolace.
Kcerka se "udavi" jeduci ih.
Za mene nikako.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana