Društvo| Ljudska prava| Porodica| Zdravlje| Život

Najpre: slušaj!

Milutin Milošević RSS / 26.06.2017. u 23:08

test-milo_620x0.jpg

 

Pre mesec dana, objavljena je vest da će "Novi Sad rebalansom budžeta obezbediti 10 miliona dinara za kupovinu testova na narkotike, koji bi trebalo da početkom naredne školske godine budu podeljeni roditeljima đaka 7. i 8. razreda osnovnih i svih razreda srednjih škola u gradu."

Predsednik Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama i član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Vladimir Jelić rekao je da "narkomanija sve više uzima maha među decom u srednjim, pa čak i osnovnim školama, pa stoga, kako je naveo, Grad zajedno sa roditeljima mora preduzeti sve potrebne mere da se ona suzbije, a jedna od najefikasnijih mera je prevencija." te da će "uvođenjem ove mere Novi Sad biti prvi grad koji je objavio rat narkomaniji među najmlađima na taj način". Apelovao je "na roditelje da sarađuju u ovoj akciji, jer se mnogima dešavalo da otkriju da im je dete narkoman kada bude već prekasno".

Organizacije građanskog društva koje rade na problemu droga više su nego nezadovoljne ovim predlogom. Razlozi za to, od prilike se mogu svesti na sledeća stanovišta:
- Ovakvim potezima se drastično ugrožavaju dečija i ljudska prava učenika
- Roditelji treba da svojoj deci posvete punu pažnju tokom njihovog odrastanja i pripreme ih za izazove života a ne da ih hvataju u grešci koja se mogla prediti
- Kakav god rezultat testa bio, veze između roditelja i dece će biti trajno pokidane pa će međusobno poverenje biti skoro nemoguće obnoviti
- Testovi se već mogu nabaviti u apotekama, pa oni koji bi svoju decu njima podvrgli mogu to već jednostavno da urade. Ovakav potez, može samo podstaći paranoju kod roditelja
- Testovima se može otkriti korišćenje "tradicionalnih" psihoaktivnih supstanci. Ako shvate da će ih roditelji testirati, deca će se okrenuti novim psihoaktivnim supstancama za koje nema testova a koje se javljaju jednom nedeljno u Evropi i za većinu se ne zna ni kako deluju ni kakve posledice ostavljaju

Upravo na liniji ovih argumenata nalazi se i kampanja "Najpre slušaj" (Listen first) koju je pokrenula Agencija Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) povodom 26. juna - Međunarodnog dana protiv zloupotrebe droge i trgovine ljudima. Kampanja, namenjena roditeljima, učiteljima, političarima, zdravstvenim radnicima kao i širokoj javnosti, zasnovana ja na naučnom pristupu prevenciji korišćenja droga sa ciljem da se promoviše slušanje dece i mladih kao prvi korak u procesu pomoći koju im treba pružiti da bi odrasli zdravo i sugurno.

Koji od ova dva pristupa je, po vašem mišljenju, bolji i zašto?



Komentari (97)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milutin Milošević Milutin Milošević 23:11 26.06.2017

Video kampanje

Malo me zeza postavljanje blogova, pa stoga evo tek ovde prigodnog video klipa kampanje UN

nask nask 23:34 26.06.2017

Test is not best

Ovo sa testovima je na polju suzbijanja maloletničke narkomanije u NL dalo rezultat=0. Možda će u SR biti rezultat>0.

Testovi su dobri da razjebu poverenje dece u roditelje i odrasle generalno.
Lionsgate Lionsgate 23:44 26.06.2017

Re: Test is not best

Testovi su dobri da razjebu poverenje dece u roditelje i odrasle generalno.

Hajde, ko ce mene naterati da koristim test na mom detetu? Koji moron moras da budes da pristanes na to ako ne sumnjas da ti je dete korisnik. Budalastina.
nask nask 23:57 26.06.2017

Re: Test is not best

Koji moron moras da budes da pristanes


Razni roditelji, razno razmišljaju i shodno reaguju. (ako dobro kapiram tvoj komentar)

Nekim roditeljima je takav haos u glavama po tom pitanju, sluđeni svim tim pričama, a i radi svog vlastitog osećenja nesigurnosti.

Ja mogu da razumem roditelje koji ove testove vide kao nešto dobro.

Ali teško mi da to svarim.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 04:38 28.06.2017

Re: Test is not best

Naravno da je u osnovi nedostatak roditeljske ljubavi i pažnje. Svako naše "odjebi" detetu, "idi igraj se za kompjuterom", svako naše "ej, ne mogu sada, imam mnogo ozbiljna posla", rezultiralo je njihovim postepenim padom u otuđenje.

Šile, kada ćemo da zidamo prvi non-ideological centar za lečenje? I kako bi to izgledalo, na koji način bi klinci mogli da se leče a da ne budu izloženi odvikavanju od jedne vrste droge drugom, ili suptitucijom za ovisnost religioznošću?
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:57 28.06.2017

Re: Test is not best

non-ideological centar za lečenje

To je veliki izazov. Trebalo bi da ga ustanovi država, na medicinskim osnovama. Nažalost, od nje nema 'leba.

Religijske zajednice se upuštaju u borbu iz dva razloga:
1) jedan od metoda je tešku drogu zameniti lakšom (religijom)
2) uglavnom imaju novca za ovaj poduhvat

Ovo drugo je osnovni problem da neka organizacija građanskog društva krene sa nezavisnim tretman centrom.
emsiemsi emsiemsi 11:05 28.06.2017

Re: Test is not best

Lionsgate
Testovi su dobri da razjebu poverenje dece u roditelje i odrasle generalno.

Hajde, ko ce mene naterati da koristim test na mom detetu? Koji moron moras da budes da pristanes na to ako ne sumnjas da ti je dete korisnik. Budalastina.

Није лоше бити опрезан код оваквих квалификација.
Мени су често морони они родитељи који одбијају да виде шта се догађа са њиховом децом - све док не буде прекасно.
Према томе, борба против наркоманије је деликатан задатак који мора да се води (и) на нивоу друштва -државе, посебно у срединама попут наше где су елементарна људска права веома деликатна.
За мене је, када смо у домену права, ултимативно (дечје) људско право је право на здрав живот. Како заштитити то право, деликатна је работа.
maksa83 maksa83 11:21 28.06.2017

Re: Test is not best

За мене је, када смо у домену права, ултимативно (дечје) људско право је право на здрав живот. Како заштитити то право, деликатна је работа.

Ima Dr. Miroljub recept i za to:

Lionsgate Lionsgate 23:42 26.06.2017

Politika

Drzava ne bi trebalo da trosi novac za testove na narkomaniju koje ce da podele roditeljima radi kontrolisanja potomstva im, kratko i jasno. Drzava treba da se bori protiv dilera batinom a prema svojoj maloletnoj populaciji treba prevencijom - edukativno da deluje, nije njeno da deluje u porodicnim odnosima sem ako tu nije doslo do nasilja.

U gradjanskim organizacijama po obicaju sede shabani kao i u vlastima uostalom, sto nije ni cudno jer smo mi drzava u kojoj svi gledaju svoj uski interes, prava dece u ovom slucaju ne ugrozava drzava pa povika na to nema smisla. Svaki roditelj vaspitava svoje dete i njegov neuspeh je evidentan ako mu dete postane ovisnik, tako da je saopstenje gradjanskih organizacija samo jos jedna generalizacija koja nema bas veze sa problemom.

Normalnije bi bilo da gradjenske organizacije postave pitanje: ojj jarani u gradskoj upravi Ujvideka, ko ima firmu preko koje se nabavljaju testeri za narkomaniju, kolika je njihova realna vrednost i za koju su oni isporuceni naruciocu, odnosno jel i ova javna nabavka fingirana kao i sve druge a ceo problem pokrenut samo da bi neki Milojica zaradio koju kintu i to podelio sa odgovormin ljudima iz gradskih vlasti.
maksa83 maksa83 07:12 27.06.2017

Re: Politika

Drzava treba da se bori protiv dilera batinom


g.radicevic g.radicevic 07:53 27.06.2017

Re: Politika

Drzava treba da se bori protiv dilera batinom


šta bi sa akcijama udruženja građana ''Sveti Sava''u Lazarevcu i Mladenovcu ?
oni su lepili plakate sa slikama narkodilera svuda po gradu.
digla se bila velika prašina oko toga pre jedno 2-3 godine.




Lionsgate Lionsgate 16:37 27.06.2017

Re: Politika

maksa83
08:12 27.06.2017
Re: Politika
Drzava treba da se bori protiv dilera batinom


Ala si sitnicav... 'ajde, moze i elektroshokerima

Usput, sto bi rekao Charlie, a jel' ovaj Dragoljub jos na slobodi? Mislim nisu mu jops obukli kosulju sto ima dugmice nazad..
alselone alselone 19:38 27.06.2017

Re: Politika

Izmisljate rupu na saksiji. Sve je vec izmisljeno.

maksa83 maksa83 20:19 27.06.2017

Re: Politika

Usput, sto bi rekao Charlie, a jel' ovaj Dragoljub jos na slobodi? Mislim nisu mu jops obukli kosulju sto ima dugmice nazad..

Miroljub? Miroljub žari i pali, megazvezda.

Da je u Americi izabrali bi ga za Predsednika.

Lionsgate Lionsgate 20:19 27.06.2017

Re: Politika

Izmisljate rupu na saksiji. Sve je vec izmisljeno.


Sine Alsi, nisi pazio na casu, pisemo o kaznjavanju narkodilera a koliko vidim na ovoj tvojoj fotografiji je lopatanje narko ovisnika (mozda i gresim, zamaglio mi se vid vreme za lunch pauzu). U sustini, drzava treba da je rigoroznija prema njima, to je poenta.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 04:28 28.06.2017

Re: Politika

A bre, Lajonaje pa ti kao da nisi iz Munzea - pa država je i lerdi. Da kazne sebe batinom? Boli ih patka, prave kintu i pajdaju reakciju i preveliko narastanje nezadovoljstva i mogućnog bunta. Kada se klinci previše napale na biznis, jednostavno ih roknu. Pa, od vas iz Munzea je cela ta priča i krenula - Mi deca s Kolodvora Munzekonza...
eloy eloy 00:09 27.06.2017

555333

Koji od ova dva pristupa je, po vašem mišljenju, bolji i zašto?


Još jedna varijanta sviranja u frulicu.

Da se ne lažemo :

,,DUTERTE NEMA MILOSTI Vraćena SMRTNA KAZNA za prekršaje vezane za drogu
Skupština Filipina odobrila je danas zakon kojim se za prekršaje vezane za drogu ponovo uvodi smrtna kazna, uprkos protivljenju grupa za zaštitu ljudskih prava i uticajne katoličke crkve.Od kako je došao na vlast u junu 2016, Duterte je proglasio drogu pretnjom za nacionalnu bezbednost i u pokušaju da se izbori sa ovim problemom u akcijama policije je ubijeno nekoliko hiljada osumnjičenih za proizvodnju i prodaju opojnih supstanci, na koje će se i odnositi ovaj zakon.,,

zoja444 zoja444 05:23 27.06.2017

i citaj

dr Zoran Milivojevic: Igre koje igraju narkomani
4krofnica 4krofnica 07:40 27.06.2017

Re: i citaj

Zoran Milivojevic: Igre koje igraju narkomani



pa jel' to Zoran lemajte-decu Milivojević, tip koji kaže da kada je dete malo i nerazumno, bol je jedini način da primi neke poruke? preskočiću to čitanje.


vezano za Milutinov post, ovo mi nije jasno
Apelovao je "na roditelje da sarađuju u ovoj akciji, jer se mnogima dešavalo da otkriju da im je dete narkoman kada bude već prekasno".


šta znači to prekasno i kako se utvrđuje testom?
jel može da utvrdi nameru da hoće da počne da se drogira, jer ili to već radi ili ne radi.


angie01 angie01 10:41 27.06.2017

Re: i citaj

pa jel' to Zoran lemajte-decu Milivojević, tip koji kaže da kada je dete malo i nerazumno, bol je jedini način da primi neke poruke? preskočiću to čitanje.




prvo treba shvatiti da su deca u ovom problemu zrtve i da ne treba njih kaznjavati, nego ih odbraniti- drzava bi trebalo da se ozbiljno pozabavi dilerima, za koje se ladno zna da su u ispred svake osnovne skole- ispred srednje su vec u razradjenoj semi- ko i zasto to dopusta, a posle se kao briga pokazuje kroz impotentne akcije ovog tipa, kroz koje se samo peru neke pare,...i mozda savest.

pre par godina je UNICEF na evidentno dramatican porast nasilja medju decom, odstampao neku smesnu publikaciju koja o tome govori, sa gomilom parola, floskula i podelila svim skolama- i to je bolo to....umesto da se celo drustvo ozbiljno pozabavi problemom nasilja, kako bi ga sprecilo-da ne detaljisem sada, samo hocu da prikazem primer licemerja.

isto tako, veoma je vazna i svaki put ignorisana stavka, da su deca mali ljudi, sa svojim integritetom i da su deo svoje socijalne sredine-vrsnjaci, skola, klubovi,....tu se odvija njihov glavni zivot, jer njemu teze, tu nalaze svoje mesto, tu se dokazuju,....roditelji ne mogu previse da uticu na taj deo, jer on zavisi od opste atmosfere i "pravila" koja su tu uspostavljena, a koja zavise od opsteg stanja u drustvu, izmedjuostalog,...svesti problem na to, da deca nemaju dovoljno paznju roditelja, pa se zato desavajau lose stvari, je samo prebacivanje loptice u tudje dvoriste i negiranje sopstvene krivice-nedovoljne angazovanosti oko sprecavanja problema i neefikasnoe borbe protiv dilera, u ovom slucaju.

mnoga veoma pazena deca su van kuce, u raznim okolnostima ipak i pored upozorenja i nadzora, posegla za ovom posasti- znam slucaj neverovatno pametnog decaka, ciji su se roditelji veoma brinuli i posvecivali mu paznju, sa sve starijom sestrom, bakom i dekom, ono idealna porodica, deca lepo vaspitana, dobri ljudi, dobri djaci, van skolske aktivnosti,...i malog spakuju neki blentavci ispred skole, ovo/ono, i ode sve u majcinu.

znaci da je jedina preve borba protiv narkomanije- ona protiv dilera + obavezne radionice po skolama, sa efektnim predavanjima koja bi drzali bivsi narkomani- sto eksplicitniji primeri, sto dramaticnije posledice budu videli iz prve ruke, ozbiljnije bi shvatili o cemu se radi.
eloy eloy 11:51 27.06.2017

Re: i citaj

bivsi narkomani-


ovo ne postoji
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:01 27.06.2017

Re: i citaj

bivsi narkomani-

ovo ne postoji

Verovao ili ne: postoji. Organizacije sa kojima radim uglavnom vode osobe koje su prevazišle svoj problem ovisnosti od droge.
eloy eloy 12:18 27.06.2017

Re: i citaj

Organizacije sa kojima radim uglavnom vode osobe koje su prevazišle svoj problem ovisnosti od droge.


Jel sa metadonom ili buprenorfinom ili čim već ?

Kako plaćaju inače te organizacije ako nije suviše indiskretno naravno.

Lepo je verovati u deda mraza - baš bajkovito.
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:39 27.06.2017

Re: i citaj

Bez metadona i bez buprenorfina, barem nekoliko njih.

Uglavnom ih ne plaćaju. U Srbiji skoro nimalo. Samo organizacija iz Novog Sada dobija ukupno nekih 2.500 evra od gradske uprave za programe smanjenje štete godišnje, pa sredstva za kupovinu materijala obezbeđuju dodatnim sopstvenim aktivnostima (kursevi raznorazni).

Upravo zbog nebrige države, po odlasku Globalnog fonda koji je finansirao programe smanjenja štete, najveći broj organizacija građanskog društva se ugasio. Rezultat je da je broj novozaraženih HIVom u porastu (po šturim podacima do kojih se može doći, jer država ni to ne finansira više).
eloy eloy 12:47 27.06.2017

Re: i citaj

Bez metadona i bez buprenorfina, barem nekoliko njih.


To ti kažem.
Vidi nisam zlonameran, treba se boriti ali kao i sve ostale stvari - zmiju u vugla brate što bi rekli klinci.U suštinu i celinu celosti. Ove fine metode o kojima anketiraš nisu pokazale dugoročne i suštinske rezultate - kao i u politici.

što manje droge manje i narkomanije - vrlo jednostavno
eloy eloy 13:06 27.06.2017

Re: i citaj

preskočiću to čitanje.


I treba da preskočiš. Samo nagledao sam se tih što preskaču kako posle cvile kad im se dogodi upravoproporcionalno veličini preskakanja.Tako da prosto nisu fer ovakvi komentari pogotov što nisi u pravu bar za ovo

pa jel' to Zoran lemajte-decu Milivojević, tip koji kaže da kada je dete malo i nerazumno, bol je jedini način da primi neke poruke?


Niko nije rekao odvaljuj,zlostavljaj,unakazi...... ali ,,batina,, je iz raja izašla. A boga mi i kondom, za neke.

angie01 angie01 14:19 27.06.2017

Re: i citaj

Upravo zbog nebrige države, po odlasku Globalnog fonda koji je finansirao programe smanjenja štete, najveći broj organizacija građanskog društva se ugasio. Rezultat je da je broj novozaraženih HIVom u porastu (po šturim podacima do kojih se može doći, jer država ni to ne finansira više).

docsumann docsumann 14:23 27.06.2017

Re: i citaj

Vidi nisam zlonameran, treba se boriti ali kao i sve ostale stvari - zmiju u vugla brate što bi rekli klinci.U suštinu i celinu celosti.


mda, baš je taj pristup u borbi protiv narkomanije doveo do rezultata.

što manje droge manje i narkomanije - vrlo jednostavno


može i - što manje narkomana manje narkomanije.
eloy eloy 16:00 27.06.2017

Re: i citaj

mda, baš je taj pristup u borbi protiv narkomanije doveo do rezultata.


Jel nije ? idi na Filipine i zapali vutru frajeru.

Turci su za njih male bebe

docsumann docsumann 18:34 27.06.2017

Re: i citaj

Jel nije ? idi na Filipine i zapali vutru frajeru.


daa, baš super globalna razglednica za neku zemlju u XXI vijeku...


šta mi uopšte znamo o filipinskom ratu protiv droge. o onome što se tamo stvarno dešava, na ulici, u životu?
je l' imaš ti predstavu o tome koliko njevinih ljudi strada u tom zavođenju reda. misliš li da mafija neće da se pregrupiše, krumpira nove generale, političare...

pa pogled UN-ov izvještaj u kome se zaključuje da je rat protiv droge (na ovaj otvoreni, represivni način) izgubljen.

osnovni problem nisu ni dileri ni narkomani, već politički sistem koji biva zatrovan ogromnim novcem upumpanim od strane mafije.



eloy eloy 18:46 27.06.2017

Re: i citaj

šta mi uopšte znamo o filipinskom ratu protiv droge. o onome što se tamo stvarno dešava, na ulici, u životu?


Ako ne znamo da se ne petljamo.
usput UN ti je baš jači štih.
4krofnica 4krofnica 18:57 27.06.2017

Re: i citaj

eloy
pogotov što nisi u pravu bar za ovo

pa jel' to Zoran lemajte-decu Milivojević, tip koji kaže da kada je dete malo i nerazumno, bol je jedini način da primi neke poruke?


Niko nije rekao odvaljuj,zlostavljaj,unakazi...... ali ,,batina,, je iz raja izašla. A boga mi i kondom, za neke.



nisam u pravu, ajde? :)
hajde da razgraničimo pojmove ovde i da budemo precizni:
nema tu šta da se bude u pravu (ili u krivu) to je on rekao, što znači da je to činjenica.
ti se slažeš sa Zokijem d Bulijem, ja ne. to je stav, odnosno mišljenje.
(slažemo se oko kondoma, Zokiju. and the gang. je preporučljivo)



eloy eloy 19:16 27.06.2017

Re: i citaj

se slažeš sa Zokijem d Bulijem, ja ne


Slažem se i delim njegov stav. Njega niti znam niti me interesuje. Poštujem i tvoje mišljenje i tvrdim da nisi u pravu. Problematično je

pa jel' to Zoran lemajte-decu Milivojević


kao i recimo

reče 4 nema pojma o vaspitanju dece krofnica koja voli da preskače.

docsumann docsumann 19:23 27.06.2017

Re: i citaj

eloy
šta mi uopšte znamo o filipinskom ratu protiv droge. o onome što se tamo stvarno dešava, na ulici, u životu?


Ako ne znamo da se ne petljamo.
usput UN ti je baš jači štih.


pa nisam ja ni spominjao Filipine.

UN u smislu kad su i oni ukapirali...
angie01 angie01 19:29 27.06.2017

Re: i citaj

sa Zokijem d Bulijem


u civilizovanim zemljama je njegov metod regulisan zakonom...odmah dotrce socijalne sluzbe i oduzimaju decu nepodobnim roditeljima.-toliko.
alselone alselone 19:43 27.06.2017

Re: i citaj

Bez metadona i bez buprenorfina


Gazda je l' ima neko ko se skinuo sa dopa bez ovih "dodataka"? I da je ostao cist par godina?

eloy eloy 19:47 27.06.2017

Re: i citaj

Gazda je l' ima neko ko se skinuo sa dopa bez ovih "dodataka"? I da je ostao cist par godina?


Ima samo onaj koji se upokojio u međuvremenu.
eloy eloy 19:49 27.06.2017

Re: i citaj

u civilizovanim zemljama je njegov metod regulisan zakonom...odmah dotrce socijalne sluzbe i oduzimaju decu nepodobnim roditeljima.-toliko.


Koliko ?

Sretna neka civilizacija.
4krofnica 4krofnica 20:06 27.06.2017

Re: i citaj

eloy




e okej ako ne znaš ko je čovek, pomalo ti i zavidim na tom neznanju.
ako te, pak, kopkaju njegovi stavovi, možeš da guglaš i ispratiš njegove tekstove.
žulja to lemanje? bolje bi se osećao da sam rekla tuče, bije, udara, šamara.. ? voleo bi da se to iskaže nekom finijom gradacijom? možeš da čitaš kako hoćeš, sve je to isto.

reče 4 nema pojma o vaspitanju dece krofnica koja voli da preskače.


da se opet složim sa tobom, ova rečenica jeste problematična.


docsumann docsumann 20:24 27.06.2017

Re: i citaj

alselone
Bez metadona i bez buprenorfina


Gazda je l' ima neko ko se skinuo sa dopa bez ovih "dodataka"? I da je ostao cist par godina?




ima, naravno da ima.

znam čovjeka + njegova bivša djevojka. mislim ako religija ne spada u "na suvo"
alselone alselone 20:51 27.06.2017

Re: i citaj

docsumann
alselone
Bez metadona i bez buprenorfina


Gazda je l' ima neko ko se skinuo sa dopa bez ovih "dodataka"? I da je ostao cist par godina?




ima, naravno da ima.

znam čovjeka + njegova bivša djevojka. mislim ako religija ne spada u "na suvo"

Kolioo dugo su trezni?
Ja znam dvojicu manastirskih povratnika.
alselone alselone 20:53 27.06.2017

Re: i citaj

Ne kazem da je nemoguce, samo da je jako retko spominjao sam onog "mog" sto sad pije litru stomaklije dnevno
docsumann docsumann 21:06 27.06.2017

Re: i citaj

alselone
docsumann
alselone
Bez metadona i bez buprenorfina


Gazda je l' ima neko ko se skinuo sa dopa bez ovih "dodataka"? I da je ostao cist par godina?




ima, naravno da ima.

znam čovjeka + njegova bivša djevojka. mislim ako religija ne spada u "na suvo"

Kolioo dugo su trezni?
Ja znam dvojicu manastirskih povratnika.


on, skoro 20 godina... ona čak i duže. al njega poznajem dobro, nju samo iz priče.
alselone alselone 21:20 27.06.2017

Re: i citaj

docsumann
alselone
docsumann
alselone
Bez metadona i bez buprenorfina


Gazda je l' ima neko ko se skinuo sa dopa bez ovih "dodataka"? I da je ostao cist par godina?




ima, naravno da ima.

znam čovjeka + njegova bivša djevojka. mislim ako religija ne spada u "na suvo"

Kolioo dugo su trezni?
Ja znam dvojicu manastirskih povratnika.


on, skoro 20 godina... ona čak i duže. al njega poznajem dobro, nju samo iz priče.

Svaka im cast! Ja ne znam ni jednu takvu pricu sa srecnim krajem
docsumann docsumann 21:55 27.06.2017

Re: i citaj

alselone
docsumann
alselone
docsumann
alselone
Bez metadona i bez buprenorfina


Gazda je l' ima neko ko se skinuo sa dopa bez ovih "dodataka"? I da je ostao cist par godina?




ima, naravno da ima.

znam čovjeka + njegova bivša djevojka. mislim ako religija ne spada u "na suvo"

Kolioo dugo su trezni?
Ja znam dvojicu manastirskih povratnika.


on, skoro 20 godina... ona čak i duže. al njega poznajem dobro, nju samo iz priče.

Svaka im cast! Ja ne znam ni jednu takvu pricu sa srecnim krajem


ma lik je ekstra inžinjer u svojoj oblasti. mlati pare po Dubaijima, troje djece. najstarije djete već na faksu...

nije da ne voli da se opušti i odvali kad je na odmoru.
rado će sabiti i neku rekreativnu drogu, ali mu hors ne možeš podvaliti ni u ludilu. ono ni kad je najpjaniji.

totalna mentalna blokada. dubinska.
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:55 28.06.2017

Re: i citaj

Svaka im cast! Ja ne znam ni jednu takvu pricu sa srecnim krajem

Član mog Upravnog odbora, Saša iz Podgorice. Bio ovisnik o heroinu, član ekipe sa Konjarnika u najgorim danima (vidimo se u čitulji). Više od 10 godina vodi normalan život. Oženjen, vodi organizaciju za rehabilitaciju, sin u osnovnoj.

Par njih u ostalim organizacijama, kao što sam rekao. Dva dobra primera u NEOstart-u, organizaciji koja pomaže ljudima da se snađu posle zatvora, mera obaveznog lečenja ili medicinskih tretmana. Jedan iz Mog bloka. Viđao sam kako propada. Danas običan, drag čovek. Rado učestvuje u kampanjama.
emsiemsi emsiemsi 11:13 28.06.2017

Re: i citaj

angie01
pa jel' to Zoran lemajte-decu Milivojević, tip koji kaže da kada je dete malo i nerazumno, bol je jedini način da primi neke poruke? preskočiću to čitanje.




prvo treba shvatiti da su deca u ovom problemu zrtve i da ne treba njih kaznjavati, nego ih odbraniti- drzava bi trebalo da se ozbiljno pozabavi dilerima, za koje se ladno zna da su u ispred svake osnovne skole- ispred srednje su vec u razradjenoj semi- ko i zasto to dopusta, a posle se kao briga pokazuje kroz impotentne akcije ovog tipa, kroz koje se samo peru neke pare,...i mozda savest.

pre par godina je UNICEF na evidentno dramatican porast nasilja medju decom, odstampao neku smesnu publikaciju koja o tome govori, sa gomilom parola, floskula i podelila svim skolama- i to je bolo to....umesto da se celo drustvo ozbiljno pozabavi problemom nasilja, kako bi ga sprecilo-da ne detaljisem sada, samo hocu da prikazem primer licemerja.

isto tako, veoma je vazna i svaki put ignorisana stavka, da su deca mali ljudi, sa svojim integritetom i da su deo svoje socijalne sredine-vrsnjaci, skola, klubovi,....tu se odvija njihov glavni zivot, jer njemu teze, tu nalaze svoje mesto, tu se dokazuju,....roditelji ne mogu previse da uticu na taj deo, jer on zavisi od opste atmosfere i "pravila" koja su tu uspostavljena, a koja zavise od opsteg stanja u drustvu, izmedjuostalog,...svesti problem na to, da deca nemaju dovoljno paznju roditelja, pa se zato desavajau lose stvari, je samo prebacivanje loptice u tudje dvoriste i negiranje sopstvene krivice-nedovoljne angazovanosti oko sprecavanja problema i neefikasnoe borbe protiv dilera, u ovom slucaju.

mnoga veoma pazena deca su van kuce, u raznim okolnostima ipak i pored upozorenja i nadzora, posegla za ovom posasti- znam slucaj neverovatno pametnog decaka, ciji su se roditelji veoma brinuli i posvecivali mu paznju, sa sve starijom sestrom, bakom i dekom, ono idealna porodica, deca lepo vaspitana, dobri ljudi, dobri djaci, van skolske aktivnosti,...i malog spakuju neki blentavci ispred skole, ovo/ono, i ode sve u majcinu.

znaci da je jedina preve borba protiv narkomanije- ona protiv dilera + obavezne radionice po skolama, sa efektnim predavanjima koja bi drzali bivsi narkomani- sto eksplicitniji primeri, sto dramaticnije posledice budu videli iz prve ruke, ozbiljnije bi shvatili o cemu se radi.

Слажем се са већином овога што си написала --- но, термин радионица, та наша идиотска превођења, ја никако не могу да прихватим ... мени ће радионица увек бити - радионица.
zoja444 zoja444 18:00 28.06.2017

Re: i citaj

pa jel' to Zoran lemajte-decu Milivojević, tip koji kaže da kada je dete malo i nerazumno, bol je jedini način da primi neke poruke? preskočiću to čitanje.


ponudjeno kao pocasceno.
dala sam info, protiv predrasuda nek se bori neko drugi.
sve je stvar izbora.
tyson tyson 21:10 28.06.2017

Re: i citaj

Milutin Milošević
bivsi narkomani-

ovo ne postoji

Verovao ili ne: postoji.

Ne. Zovu se "narkomani u apstinenciji".


Milutin Milošević Milutin Milošević 21:15 28.06.2017

Re: i citaj

narkomani

Reč koja, uz svo poštovanje, najviše stigmatizuje osobe koje koriste drogu.

O tome u nekom od narednih blogova.
predatortz predatortz 07:50 30.06.2017

Re: i citaj

Milutin Milošević
bivsi narkomani-

ovo ne postoji

Verovao ili ne: postoji. Organizacije sa kojima radim uglavnom vode osobe koje su prevazišle svoj problem ovisnosti od droge.


Prevazišli jesu, ali uvek ostaje pitanje do kad...
tasadebeli tasadebeli 07:45 27.06.2017

Мало теренског искуства

Predsednik Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama i član Gradskog veća zadužen za obrazovanje


za borbu protiv nasilja



Био сам у основној школи наставник једном од осуђених за убиство Татона. (Помињао сам то на Блогу већ неколико пута.) Дечак лепо васпитан, омиљен у школи и међу наставницима и међу осталим ученицима. Не баш неки добар ученик, али добар другар, висок и крупан, а увек весео, увек насмејан, доброћудан као неки меда...

Млађи је син у породици. Старији му брат био ученик генерације, завршио ЕТФ као сјајан студент. За овога млађег родитељи нису изгледа више имали стрпљења.

Већ у шестом разреду почео је да проводи подоста времена на улици. Поносно је истицао (а како би пубертетлија другачије) како је постао члан навијачке Партизанове групе под називом Ирудицибили. Редовно одлазио на стадион, мада је свима јасно у овом друштву да је тим "навијачким" групама фудбал само повод за окупљање. Вукљарао се са неким старијим момцима од себе. Почео, наравно, успут помалкице и да дува вутру јер како ћеш другачије остати члан групе ако не радиш што раде и сви остали.

Навијачке групе, чије вође редовно примају плату у клубовима као да су упосленици клубова, и промет наркотицима функционишу по систему спојених судова. Барем тако стоје ствари у Србији.

Позивали смо родитеље у школу, објашњавали да не би требало то да допусте, да треба да посвете више пажње свом детету ( "Најпре слушај!" ).

Збуњено су тада слегали раменима, говорили како не стижу, пуно раде... Између осталог, да би њему куповали скупе патике и мобилне телефоне да не заостаје за својим друштвом по том питању...

Када је дечак дошао до осамнаест година, догодило се убиство Татона. Гледао сам његове родитеље (и родитеље осталих осуђених) како пред Палатом правде плачу пред камерама, објашњавају како њихов син није крив, како је све намештаљка... Читав комшилук око школе и данас дубоко верује у то, а поједини родитељи ових клинаца данас који иду истим путем као и тај момак о којем вам причам, када им споменем да би требало да посвете више времена свом детету и да не допусте да га улица повуче као тог момка, кажу:"Па није он крив!!! То су им наместили!!!"

Обично таквима кажем да ја то не знам, али да знам поуздано да момак јесте крив.

Крив је што се затекао на погрешном месту, у погрешно време, са погрешним људима. А нико није имао времена да га научи како ће то да избегне у свом животу.


Јуче баш седим са једним шврћом од 12 година на допунској настави (оборио сам га на поправни у августу). Нас двојица сами у учионици. И у паузама вежбања граматике и анализирања текстова из читанке, нас двојица ћакуламо необавезно о свему и свачему...

- Јесте ви чули за Алена Костића?





- Чуо сам - кажем ја, а сетим се притом како су ми на стадиону Партизана док сам гледао неку утакмицу, после убиства Костића, пришла два момка на трибинама (не на Југу, на Западу) потурајући ми испред носа картонску кутију с речима:"'Ајмо прилог за Аленову породицу..."

(Додаћу овде још да са зидова и столарије у школским тоалетима редовно бришемо графите типа: "Ален Костић 1986-2016" )

Наравно, не помињем то шврћи који наставља:

- Јуче предвече, кад сам играо фудбал са друштвом доле код пруге, питао ме један да ли бих хтео да постанем члан групе Алена Костића.

- И шта си му ти рекао?

- Да ћу да размислим...

Ћутим, размишљам како морам да зовем родитеље овог шврће и да им испричам за овај разговор.

А онда се сетим како ми је мајка тог истог шврће пре пар месеци причала како она тестира свог сина да ли је почео да се дрогира.

Каже жена, неких 5-6 година млађа од мене:"Ја сам ангажовала мог пријатеља, дилера, да понуди мом сину дрогу баш да видим да ли ће да прихвати..."

Мислим, и то је нека врста тестирања, зар не?

Али, "мог пријатеља дилера"? Чуј, молим те...


Не знам шта да вам кажем... Тестирање, "Најпре слушај", "пријатељи дилери", Алени Костићи као идоли, групе и лака пара на диловању, а све под спонзорством неких државних структура,...

Не знам шта да вам кажем, осим да се болест не лечи тако што се залече последице, него се болест лечи отклањањем узрока.

И да плачем само онда када сам немоћан. Као и они родитељи пред камерама испред Палате правде.


Писао сам већ о овоме како то изгледа гледано из угла нас који радимо по школама са тим клинцима... И о томе како грађани сами предузимају на себе да раде оно што би требало да ради држава којој плаћају порез јер не знају како другачије да се заштите.


Пејзажи у све гушћој магли - ЛИНК


(Учествовао си и ти, Милутине на том посту. Баш си поменуо Зору Дешић...)



П.С. - И могу још да кажем да потписујем сваку реч у Лавовом коментару:


Lionsgate

Politika

Drzava ne bi trebalo da trosi novac za testove na narkomaniju koje ce da podele roditeljima radi kontrolisanja potomstva im, kratko i jasno. Drzava treba da se bori protiv dilera batinom a prema svojoj maloletnoj populaciji treba prevencijom - edukativno da deluje, nije njeno da deluje u porodicnim odnosima sem ako tu nije doslo do nasilja.

U gradjanskim organizacijama po obicaju sede shabani kao i u vlastima uostalom, sto nije ni cudno jer smo mi drzava u kojoj svi gledaju svoj uski interes, prava dece u ovom slucaju ne ugrozava drzava pa povika na to nema smisla. Svaki roditelj vaspitava svoje dete i njegov neuspeh je evidentan ako mu dete postane ovisnik, tako da je saopstenje gradjanskih organizacija samo jos jedna generalizacija koja nema bas veze sa problemom.

Normalnije bi bilo da gradjenske organizacije postave pitanje: ojj jarani u gradskoj upravi Ujvideka, ko ima firmu preko koje se nabavljaju testeri za narkomaniju, kolika je njihova realna vrednost i za koju su oni isporuceni naruciocu, odnosno jel i ova javna nabavka fingirana kao i sve druge a ceo problem pokrenut samo da bi neki Milojica zaradio koju kintu i to podelio sa odgovormin ljudima iz gradskih vlasti.



П.П.С. - Окачио је био чика Браја један филм на Блогу који би вредело погледати ако нисте до сада...

"Грам, килограм, тона" - ЛИНК


Могао је да се погледа на Јућубу тада, сада више не.


И сваки пут зажмурим и стегнем вилице када видим оног типа мојих година (на почетку клипа на крају линкованог текста) који каже:

"Види, да ти кажем... Како је то било с клинцима кад смо их врбовали за екипу..."

А онда плачем од муке, као што рекох, јер сам беспомоћан. Препознајем такве типове око себе, знам шта раде... А не могу им ништа...
g.radicevic g.radicevic 08:03 27.06.2017

Re: Мало теренског искуства

Збуњено су тада слегали раменима, говорили како не стижу, пуно раде... Између осталог, да би њему куповали скупе патике и мобилне телефоне да не заостаје за својим друштвом по том питању...


''ima velike sirotinje među našom decom
kojoj, sem para, roditelji nisu mogli ništa dati''

neponovljivi Duško Radović
nask nask 11:54 27.06.2017

Re: Мало теренског искуства

Не знам шта да вам кажем... Тестирање, "Најпре слушај", "пријатељи дилери", Алени Костићи као идоли, групе и лака пара на диловању, а све под спонзорством неких државних структура,...


Uz sve standardne razloge zbog kojih se deca uvaljuju u ozbiljnu zavisničku kanalizaciju, ono naglašeno iz Tasinog komentara je po meni jedan od najvećih uzroka problema narkomanije i narko-kriminaliteta u SR.
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:05 27.06.2017

Re: Мало теренског искуства

Како је то било с клинцима кад смо их врбовали за екипу

U prigradskim naseljima Beograda, u Sremu, drogu sada diluju oni koji su tek postali punoletni, a za dostavu koriste decu koja imaju 12 - 14 godina zbog zakonskih odredbi koje ih štite kao mlađe maloletnike.
49 41 49 41 13:07 27.06.2017

Re: Мало теренског искуства

S ove strane bare 62-67% stanovnistva sveg uzrasta i obrazovanja su "korisnici".
Mashala!

Ah, da setih se davno predavanja u vojsci - Politicki cas; pre svega.

Vojvodina i Slovenija, najbogatiji delovi nam Bivse.
Najveci procenat samoubistava-istovremeno.


Sad je to s licno.
Norveska, Finska, Svedska; jedne od najuredjenijih zemalja, najnizom kvotom nezaposlenosti, finasijski vrlo stabilna, kvalitet zivota vodeci u svetu.

Istovremeno, vodece zemlje mentalnih oboljenja medju mladima.
Svedska odavno vodi primat u svetu po broju razvoda.
U.S. Nemacka, zapadna Evropa; ne kaskaju mnogo za njom.

Od glave se krene, repovi se pokopavaju.

https://www.vice.com/rs/article/qvd78x/probala-sam-modafinil-da-edska odavno-u-cemu-je-stvar
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:07 27.06.2017

Re: Мало теренског искуства

- Јуче предвече, кад сам играо фудбал са друштвом доле код пруге, питао ме један да ли бих хтео да постанем члан групе Алена Костића.

- И шта си му ти рекао?

- Да ћу да размислим...

Ћутим, размишљам како морам да зовем родитеље овог шврће и да им испричам за овај разговор.

А онда се сетим како ми је мајка тог истог шврће пре пар месеци причала како она тестира свог сина да ли је почео да се дрогира.


Ovo (boldovano) se zove radikalizacija. Nije religiozna ali je radikalizacija. Ovi koji prodju inicijaciju ne idu u trzne centre kao bombasi samoubice i ne voze kamionom u ljude nego maltretiraju na lokalnom nivou. Ovaj tvoj klinac je nagrabusio koju god odluku doneo - ako ne prihvati niko mu ne moze garatovati da ce biti zasticen od tzv. vrsnjackog nasilja.

Kad bi ovi sto grade pevajuce fontane i dzinovske zastave dali taj novac organizacijama koje se bave problemima klinaca malo bi sve bilo drugacije. U Nemackoj, recimo, postoje organizacije ciji zaposleni idu u parkove i razgovaraju sa klincima ili beskucnicima.
tasadebeli tasadebeli 16:07 27.06.2017

Re: Мало теренског искуства

Neues aus der Nachbarschaft

Ovaj tvoj klinac je nagrabusio koju god odluku doneo - ako ne prihvati niko mu ne moze garatovati da ce biti zasticen od tzv. vrsnjackog nasilja.



Знам.

Зато сам и опрезан и размишљам не два пута, него десет пута пре него му нешто кажем.

А јебем му матер, не могу све да их усвојим!

(Извините на псовкама. И то исто иде из мене када сам немоћан. Као и плач.)
Jukie Jukie 17:33 27.06.2017

Re: Мало теренског искуства

Sada je najvažnije da se brineš o svom mentalnom zdravlju, ali ne znam šta i tim povodom možeš da uradiš... posle toliko godina ne možeš jednostavno da išetaš iz škole i da se više ne vraćaš
tasadebeli tasadebeli 19:42 27.06.2017

Re: Мало теренског искуства

Jukie
Sada je najvažnije da se brineš o svom mentalnom zdravlju, ali ne znam šta i tim povodom možeš da uradiš... posle toliko godina ne možeš jednostavno da išetaš iz škole i da se više ne vraćaš



А и зашто бих тек тако отишао?

Делујем ти као неко коме је потребан одмор?

Ма нашло би се нешто ван школе чак и за мене оваквог каки сам.

Али не вреди то, Јуки, знаш ти то и сам. Не може се побећи баш од свега што не желиш да видиш у животу...
49 41 49 41 01:42 28.06.2017

Re: Мало теренског искуства

tasadebeli
Neues aus der Nachbarschaft

Ovaj tvoj klinac je nagrabusio koju god odluku doneo - ako ne prihvati niko mu ne moze garatovati da ce biti zasticen od tzv. vrsnjackog nasilja.



Знам.

Зато сам и опрезан и размишљам не два пута, него десет пута пре него му нешто кажем.

А јебем му матер, не могу све да их усвојим!

Ozenio se Profa Sima, bice banja nama svima!
Tako su djaci napisali na tabli, kad im se dugogodisnji nezenja ozenio u poznim godinama daleko mladjom od sebe.

Sima kao i obicno, hladan ko spricer; odlozi dnevnik pridje tabli da dopise docekanu porugu na tabli.

Tacku na kraju pretvori u zarez i dopisa na tabli.
Kad je bio mlad Sima, jebo vam je mater svima; zato vas sada toliko ima.

(Извините на псовкама. И то исто иде из мене када сам немоћан. Као и плач.)

nask nask 20:40 28.06.2017

Re: Мало теренског искуства

Najnovija (barem za mene) fora za vrbovanje klinaca se sastoji u tome da im dileri daju relativno malu količinu narkotika da prebace sa A na B, uz vrlo primamljivu nadoknadu. Zvuči kao laka kinta uz vrlo mali rizik. Onda neko iz njihove ekipe presretne klinca i maznu mu kontrabandu. Pa krene: ti od nas našao da kradeš ili možda radiš za policiju, ti nam sad duguješ ... Jednom rečju noćna mora najgore vrste.

tasadebeli tasadebeli 21:23 28.06.2017

Re: Мало теренског искуства

nask
Najnovija (barem za mene) fora za vrbovanje klinaca se sastoji u tome da im dileri daju relativno malu količinu narkotika da prebace sa A na B, uz vrlo primamljivu nadoknadu. Zvuči kao laka kinta uz vrlo mali rizik. Onda neko iz njihove ekipe presretne klinca maznu mu kontrabandu. Pa krene: ti od nas našao da kradeš ili možda radiš za policiju, ti nam sad duguješ ... Jednom rečju noćna mora najgore vrste.




Да, тако то функционише на улици...

И онда клинац схвати да излаза нема, ради док може... И себи гради "каријеру" у хијерархији.

А ако клинац и "падне" на самом почетку, пао је с малом количином...

(Прошле недеље сам око пет поподне гледао једно хапшење на улици... Склептали клинца ови у цивилу... Вероватно они за наркотике. Не разликују се од свог ухапшеника уопште, једино имају лисице и значку.)

А и ко га шиша, наћи ће се већ сутра неки нови клинац којем ће та ситна лова коју узме лако и на брзину изгледати као да је већ постао Пабло Ескобар лично и чека га светла будућност коју види у својим сновима.

Није тешко сиротињу навући на тако нешто...
nask nask 21:36 28.06.2017

Re: Мало теренског искуства

Није тешко сиротињу навући на тако нешто...


Klinačka naivnost, young and dumb, pre bih rekao, a sirotinja je pre u nekom duševnom smislu kako je to Duško Radović tako lepo formulisao.
tasadebeli tasadebeli 22:57 28.06.2017

Re: Мало теренског искуства

nask
Није тешко сиротињу навући на тако нешто...


Klinačka naivnost, young and dumb, pre bih rekao, a sirotinja je pre u nekom duševnom smislu kako je to Duško Radović tako lepo formulisao.



Када гледаш ћалета који је изгубио посао и седи по васцели дан са флајком пива у руци испред локалне бакалнице и преплиће језиком док те грли и балави пред локалним пијанцима као "свог сина и свој понос који ће постати велики фудбалер и тати донети гомиле пара", када слушаш ноћу како ти кева тихо плаче јер као касирка у ланцу иностраних маркета усред Београда добија 15 000 динара месечно, а не виђаш је уопште јер је на послу или ради додатни посао да би макар храну купили, када гледаш непокретну бабу оболелу од канцера којој не можеш лекове и основну негу да приуштиш и са којом спаваш у истој просторији малог, мрачног и влажног стана, када гледаш како локална фукара од твоје сестре прави курву већ са њених 14-15 година, немаш баш много прилике да оплемењујеш душу, зар не?

И ти и такви поред оних којима материјална обезбеђеност није проблем него пре запостављање родитеља, такође ми излазе пред очи када говоримо о овоме.


П.С. - Извини, имам најмање по једно или двоје, а чешће и по четворо-петоро оваквих дечака или девојчица у сваком одељењу у мојој школи и не могу да престанем да мислим о њима. Чак ни на распусту...
nask nask 23:31 28.06.2017

Re: Мало теренског искуства

Verovatno si u pravu za SR, u ovim niskim krajevima gde se ja susrećem sa tom problematikom socijalna beda ipak nije na tom nivou i u tim razmerama kao u Srbiji.
niccolo niccolo 13:09 27.06.2017

Koliko se ja sećam

mog vremena (u smislu kad sam bio tinejdžer), najveći utisak su ostavljali neki filmovi/dokumentarci na tu temu (nisu nas vodali recimo da slušamo bivše narkomane), dok bi ovakva inicijativa verovatno izazvala revolt (da ne kažem jebanje keve idiotu kome je palo na pamet, direktoru škole i svakom nastavniku koji bi krenuo da nas smara da se testiramo).
kukusigameni kukusigameni 18:40 27.06.2017

preventiva?

Milutine, moje mišljenje znaš.

Ali...

Predsednik Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama i član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Vladimir Jelić rekao je da "narkomanija sve više uzima maha među decom u srednjim, pa čak i osnovnim školama, pa stoga, kako je naveo, Grad zajedno sa roditeljima mora preduzeti sve potrebne mere da se ona suzbije, a jedna od najefikasnijih mera je prevencija." te da će "uvođenjem ove mere Novi Sad biti prvi grad koji je objavio rat narkomaniji među najmlađima na taj način". Apelovao je "na roditelje da sarađuju u ovoj akciji, jer se mnogima dešavalo da otkriju da im je dete narkoman kada bude već prekasno".


Ok. I onda? Utvrde da je neko dete konzumiralo neku od nedozvoljenih psihoaktivnih supstanci, i? Šta su spremili za to posle? Kolika je šteta od urušavanja poverenja odnosa roditelj-dete, tamo gde je rezultat negativan? Hajde i roditelje onda da testiramo. Više vajde bi bilo.

Prevencija nije monitoring. Preventiva je set mera, a monitoring je tu da bi se eventualno ukazalo na potrebu za tim preventivnim merama.

Za Novi Sad sigurno nije potreban ovakav monitoring ali je potrebna jasna strategija i preventiva.

Baš ona koju predlaže udruženje koje ti vodiš.
alselone alselone 19:45 27.06.2017

Re: preventiva?

Kolika je šteta od urušavanja poverenja odnosa roditelj-dete, tamo gde je rezultat negativan?


Prevelika.

Siguran sam da svaki roditelj moze da oseti da mu se dete drogira. Dugacak je put do ozbiljnije droge od trave, koji roditelj to ne oseti, nece mu mnogo ni testovi znaciti.
niccolo niccolo 19:57 27.06.2017

Re: preventiva?

Kolika je šteta od urušavanja poverenja odnosa roditelj-dete, tamo gde je rezultat negativan?

Sad me podsetiste, u razredu u gimnaziji je od 47 ljudi jedan pušio travu. Dakle, u mom odeljenju bi, ako pretpostavimo da bismo se svi testirali, bilo 46 negativnih rezultata...Lažem, 45, imali smo jednu drugaricu što je u to vreme išla po tehno žurkama - sretnemo je posle dve-tri godine, tokom fakulteta, i kaže žena "ako sam išla na žurke, više ne idem, ako sam uzimala nešto, više ne uzimam...". I tako...
tasadebeli tasadebeli 20:17 27.06.2017

Re: preventiva?

niccolo
Kolika je šteta od urušavanja poverenja odnosa roditelj-dete, tamo gde je rezultat negativan?

Sad me podsetiste, u razredu u gimnaziji je od 47 ljudi jedan pušio travu. Dakle, u mom odeljenju bi, ako pretpostavimo da bismo se svi testirali, bilo 46 negativnih rezultata...Lažem, 45, imali smo jednu drugaricu što je u to vreme išla po tehno žurkama - sretnemo je posle dve-tri godine, tokom fakulteta, i kaže žena "ako sam išla na žurke, više ne idem, ako sam uzimala nešto, više ne uzimam...". I tako...



Има то везе и са понудом на тржишту. Па следствено тиме и ценама.

Из чега онда произлази и доступност.

Почетком деведесетих у једној средњој стручној школи у којој сам радио причао сам са педагогом на те теме. И данас памтим њене реченице:

"Ма јок, ови наши су ти сиротиња... Већина њих нема ни пара за тако нешто, па им је највећи домет бенседин и пиво. Проблем је са овима преко пута, из гимназије. Они долазе углавном из добростојећих породица, па имају и више пара и лакше и дођу до дроге."

Четврт века касније дрога је постала лакше доступна и онима у средњој стручној школи.

Што не значи да смо ми као друштво постали богатији, него да је дрога постала јефтинија јер је и има више на тржишту.

Превентива?

Пресећи канале којима стиже дрога на тржиште у Србији (свестан сам да је немогуће то учинити у потпуности, али макар смањити највише што се може доток робе на улице).

Једном речју, отклањати узроке, а не лечити последице.

Е, сад... Са овако корумпираним читавим државним системом, са учешћем чак и појединих структура ове државе у промету наркотицима, са системом вредности који из такве ситуације произлази (брза и лака лова, клинци у скупим аутомобилима по улицама које то што су ван закона, а пуни пара баш чини популарнима за нове регруте, насиље, страх), то је лакше рећи него учинити.
Jukie Jukie 21:20 27.06.2017

Re: preventiva?

niccolo

Sad me podsetiste, u razredu u gimnaziji je od 47 ljudi jedan pušio travu. Dakle, u mom odeljenju bi, ako pretpostavimo da bismo se svi testirali, bilo 46 negativnih rezultata...Lažem, 45, imali smo jednu drugaricu što je u to vreme išla po tehno žurkama - sretnemo je posle dve-tri godine, tokom fakulteta, i kaže žena "ako sam išla na žurke, više ne idem, ako sam uzimala nešto, više ne uzimam...". I tako...

Ja se ne sećam da je iko uzimao travu u gimnaziji, otvoreno, da ja primetim. Doduše većina je pušila cigarete, sve je smrdelo na duvan, ali ni zbornica nije bila bolja
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:03 28.06.2017

Re: preventiva?

Za Novi Sad

Kolika je šteta od urušavanja poverenja odnosa roditelj-dete

Moj prijatelj, ugostitelj iz Novog Sada koji je svašta radio u životu i danas se svega zlog odrekao, kada je saznao da mu je kćerka sa društvom počela da eksperimentiše sa drogom, prvo što je uradio posadio je na stolicu i rekao: ako već želite da se upropastite, onda meni da se javite da vas odvedem do onih koji vam neće uvaliti smeće.

Четврт века касније дрога је постала лакше доступна

Da, ono što se danas prodaje mešavina je svega i svaćega, što je jedan od razloga zašto je droga mnogo jeftinija nego ranije i što kokain postaje sve zastupljeniji.

Drugi razlog, što se govori među krugovima u EU, je što se državni poslovi na Balkanu u poprilično velikoj meri finasiraju od prometa droge.
tadejus tadejus 10:23 28.06.2017

Re: preventiva?

Milutin Milošević

Drugi razlog, što se govori među krugovima u EU, je što se državni poslovi na Balkanu u poprilično velikoj meri finasiraju od prometa droge.


čekaj jel ti sad ovde nama kažeš da je državni budžet Srbije dobrim dijelom finansiran prodajom droge?
ili da postoje neka držvana preduzeća koja imaju prihode od prodaje droge?
ili na nešto drugo misliš kad kažeš državni posao?
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:45 28.06.2017

Re: preventiva?

Nisam rekao "državni budžet Srbije" već "državni poslovi na Balkanu". Nisam rekao da je državni budžet "dobrim delom finansiran prodajom droge" već da se "državni poslovi u poprilično velikoj meri finansiraju od prometa droge". I rekao sam da se o tome "govori među krugovima u EU". Toliko znam.
tadejus tadejus 11:07 28.06.2017

Re: preventiva?

Milutin Milošević
Nisam rekao "državni budžet Srbije" već "državni poslovi na Balkanu". Nisam rekao da je državni budžet "dobrim delom finansiran prodajom droge" već da se "državni poslovi u poprilično velikoj meri finansiraju od prometa droge". I rekao sam da se o tome "govori među krugovima u EU". Toliko znam.


pa nije jasno šta su to "državni poslovi", to te i pitam.. dal misliš na budđžet, državna preduzeća ili nešto treće i šta je tačno to treće..
meni se čini poprilično neozbiljno davati ovakve izjave a nemati ni grubu sliku o čemu se zapravo govori..
ako si mislio reći da postoje korumpirani državni činovnici umještani u trgovinu drogom.. pa ok.. nek i postoje.. to opet ipak nisu "državni poslovi" kako god ih definisao..
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:09 28.06.2017

Re: preventiva?

Samo sam preneo ocenu koju sam čuo od predstavnika EU.
tadejus tadejus 11:22 28.06.2017

Re: preventiva?

Milutin Milošević
Samo sam preneo ocenu koju sam čuo od predstavnika EU.


pa ja da tako nešto čujem ja bih mu nabila glavu u wc šolju pa kad bih je izvukla onda bih mu rekla da izvoli da obrazloži svoje cjenjene stavove..
onda bi možda počeo da priča da na Balkanu nabijaju glave u wc šolje kad se ne slažu sa nečijim miljenjem.. bar ne bi slagao.. a i to bi bilo mnogo bolje nego da priča kako se na Balkanu države finansiraju prodajom droge..
jeboimpasmaterkoihplaćadapriačjutakvegluposti..
emsiemsi emsiemsi 11:49 28.06.2017

Re: preventiva?

kukusigameni

...
Ok. I onda? Utvrde da je neko dete konzumiralo neku od nedozvoljenih psihoaktivnih supstanci, i? Šta su spremili za to posle? Kolika je šteta od urušavanja poverenja odnosa roditelj-dete, tamo gde je rezultat negativan? Hajde i roditelje onda da testiramo. Više vajde bi bilo.

...

Само размишљам --- уколико би се увело обавезно тестирање, онда не би постојала могућност губљења поверења деце у родитеље ... обавеза јбг., наложила држава. Не тестира се само неко (кога одреди његов родитељ), него сви.
emsiemsi emsiemsi 11:58 28.06.2017

Re: preventiva?

alselone
Kolika je šteta od urušavanja poverenja odnosa roditelj-dete, tamo gde je rezultat negativan?


Prevelika.

Siguran sam da svaki roditelj moze da oseti da mu se dete drogira. Dugacak je put do ozbiljnije droge od trave, koji roditelj to ne oseti, nece mu mnogo ni testovi znaciti.

Ја, на жалост, нисам сигуран.
Ја сам, пак, сигуран да сваки родитељ то не мопже да осети, чак да велики број родитеља то не може да осети.
Када осети почесто буде касно.
emsiemsi emsiemsi 12:05 28.06.2017

Re: preventiva?

Milutin Milošević
Za Novi Sad

Kolika je šteta od urušavanja poverenja odnosa roditelj-dete

Moj prijatelj, ugostitelj iz Novog Sada koji je svašta radio u životu i danas se svega zlog odrekao, kada je saznao da mu je kćerka sa društvom počela da eksperimentiše sa drogom, prvo što je uradio posadio je na stolicu i rekao: ako već želite da se upropastite, onda meni da se javite da vas odvedem do onih koji vam neće uvaliti smeće.

Четврт века касније дрога је постала лакше доступна

Da, ono što se danas prodaje mešavina je svega i svaćega, što je jedan od razloga zašto je droga mnogo jeftinija nego ranije i što kokain postaje sve zastupljeniji.

Drugi razlog, što se govori među krugovima u EU, je što se državni poslovi na Balkanu u poprilično velikoj meri finasiraju od prometa droge.

Па како је то могуће !?
Који су то послови ?
floki floki 12:29 28.06.2017

Re: preventiva?

jos ce da ispadne da srbija gaji onaj silni mak po avganistanu jer volemo puno strudlu s' makom...
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:34 28.06.2017

Re: preventiva?

Ovo što radim mi ne dozvoljava da više obrazlažem. A vi se zapitajte ili još bolje raspitajte pa onda donosite zaključke.
Lionsgate Lionsgate 06:27 01.07.2017

Re: preventiva?

Milutin Milošević
Ovo što radim mi ne dozvoljava da više obrazlažem. A vi se zapitajte ili još bolje raspitajte pa onda donosite zaključke.

Cuo si od predstavnika EU ali ne smes nista da nam kazes, e jebiga a mi smo naivni klosari sa bivse zemunske zeleznicke stanice. I sa kojim nivom sluzbenika EU ti mozes da se sreces, 5 ili 6-tim ispod ministara a oni su jak i pouzdan izvor informacija, pa si tako saznao da drzava Srbija preko narko novca odradjuje taj i taj posao.

Srbija je totalno neorganizovana drzava, drzava u kojoj nema teorije da se takva tajna dugo drzi sakrivena od javnosti, procurilo bi kad tad, procurilo bi iz politicke osvete, iz licne sujete, iz koristoljublja.

Jbg, a ja mislio da si ti ozbiljan covek..
tasadebeli tasadebeli 07:01 01.07.2017

Re: Баба Деса и "прсти у кајмаку"?

Lionsgate

Cuo si od predstavnika EU ali ne smes nista da nam kazes, e jebiga a mi smo naivni klosari sa bivse zemunske zeleznicke stanice. I sa kojim nivom sluzbenika EU ti mozes da se sreces, 5 ili 6-tim ispod ministara a oni su jak i pouzdan izvor informacija, pa si tako saznao da drzava Srbija preko narko novca odradjuje taj i taj posao.

Srbija je totalno neorganizovana drzava, drzava u kojoj nema teorije da se takva tajna dugo drzi sakrivena od javnosti, procurilo bi kad tad, procurilo bi iz politicke osvete, iz licne sujete, iz koristoljublja.

Jbg, a ja mislio da si ti ozbiljan covek..







А може и оно:







Милутине, знам да нећеш то да нам кажеш, али баш ме занима да ли су ти званичници ЕУ рекли ко је на врху те пирамиде промета наркотика на Балкану који онда постају

"državni poslovi na Balkanu"



ко су главни прометници


и које то "државе" на Балкану имају највише користи од таквих "државних послова".


А слободно наставите да ме осуђујете због назива "тумор" који сам једном приликом употребио за све то о чему су Милутину говорили званичници ЕУ.

Да, прсти у кајмаку...

Слатко ли је облизати их.

Кајмак је кајмак.

И да видим ја тог који неће своје прсте облизати док претаче кајмак (мед, свеједно) , ма које год националности тај био...

На Балкану или у ЕУ, опет свеједно као и за мед или кајмак.


Milutin Milošević Milutin Milošević 12:51 02.07.2017

Re: preventiva?

Jbg, a ja mislio da si ti ozbiljan covek..

Šta ćeš: život je pun razočarenja
anonymous anonymous 22:32 27.06.2017

O drozi.....

1.Radi se o međunarodnom biznisu u koji su uključeni veliki igrači.

2.Država neće ili ne sme problem da reši, a mogla bi za samo nekoliko meseci.
Zato ga samo drži pod kontrolom i instrumentalizuje po potrebi.

Milutin Milošević Milutin Milošević 10:04 28.06.2017

Re: O drozi.....

Upravo sam napisao komentar na prethodnom nizu koji to isto govori.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:03 28.06.2017

Ne očekuj da tvoje dete bude kao ti

Blog Vesne Mihajlović
DESET ZAPOVESTI ZA RODITELJE – Janus Korcak


1. Ne očekuj da tvoje dete bude kao ti, ili onakvo kakvo bi ti želeo da bude. Pomozi mu, da postane samosvojan čovek, a ne tvoja kopija.

2. Ne traži od deteta da ti plati za sve što si za njega učinio. Dao si mu život; kako ti se može zahvaliti? On će dati život drugome, drugi trećem… to je zakon nepovratne zahvalnosti.

3. Ne sveti se detetu za uvrede koje su te snašle, da u starosti ne bi jeo gorak hleb. Jer što si posejao to će i nići.

4. Ne potcenjuj njegove probleme. Svakome je dat život u skladu sa snagom koju ima, i budi siguran da njemu nije lakše nego tebi, a može biti da mu je i teže, jer nema iskustva.

5. Ne ponižavaj ga!

6. Ne zaboravi da su najvažniji čovekovi susreti u životu – susreti sa decom. Obraćaj više pažnje na njih – mi nikada ne možemo znati koga srećemo u svom detetu.

7. Ne muči sebe ako ne možeš nešto da učiniš za svoje dete. Seti se, detetu je uvek nedovoljno ako nije učinjeno sve.

8. Dete nije tiranin koji vlada čitavim tvojim životom, i nije samo plod od krvi i mesa. Ono je ta dragocena čaša koju ti je Život dao, da je čuvaš i razvijaš u njoj stvaralački plamen. U toj oslobođenoj, rasplamsaloj ljubavi majke i oca, raste, ne „naše“, ne „moje“ dete, već duša koja nam je poverena na čuvanje.

9. Nauči da voliš tuđe dete. Nikada ne čini tuđem detetu ono što ne želiš da čine tvom.

10. Voli svoje dete uvek – i kada je netalentovano, nesrećno, odraslo. Razgovaraj sa njim – raduj se, jer dete je praznik, dokle god je sa tobom.

Januš Korčak – (1878-1942) poljski pedijatar, pedagog, pisac …

…Kada je Hitlerova vojska ušla u Poljsku i okupirala Varšavu, Korčak je ostao sa svojim vaspitanicima u Domu siročadi. 1940. godine Nemci su ga uhapsili. Nekoliko meseci je proveo u zatvoru, odakle su ga otkupili njegovi bivši štićenici. Svetski poznat pisac, Korčak je imao mogućnosti da napusti Poljsku. Ali, vratio se u „Dom siročadi“, koji se sada nalazio na teritoriji Varšavskog geta.

Mnogo ljudi je pokušalo da nagovori Korčaka da napusti geto, znajući da mu je okupaciona vlast dozvolila da ulazi i izlazi iz njega slobodno. Korčak je to odbio.

Petog avgusta 1942. decu iz Doma siročadi poslali su u koncentracioni logor Treblinku. Nekoliko dana kasnije Korčak je zajedno sa svojom decom ušao u gasnu komoru.

Na mestu smrti Korčaka u Treblinici nalazi se veliki kamen. Na kamenu je kratko napisano:
„Januš Korčak i deca.“








Blog Vesne Mihajlović
DESET ZAPOVESTI ZA RODITELJE – Janus Korcak


1. Ne očekuj da tvoje dete bude kao ti, ili onakvo kakvo bi ti želeo da bude. Pomozi mu, da postane samosvojan čovek, a ne tvoja kopija.

2. Ne traži od deteta da ti plati za sve što si za njega učinio. Dao si mu život; kako ti se može zahvaliti? On će dati život drugome, drugi trećem… to je zakon nepovratne zahvalnosti.

3. Ne sveti se detetu za uvrede koje su te snašle, da u starosti ne bi jeo gorak hleb. Jer što si posejao to će i nići.

4. Ne potcenjuj njegove probleme. Svakome je dat život u skladu sa snagom koju ima, i budi siguran da njemu nije lakše nego tebi, a može biti da mu je i teže, jer nema iskustva.

5. Ne ponižavaj ga!

6. Ne zaboravi da su najvažniji čovekovi susreti u životu – susreti sa decom. Obraćaj više pažnje na njih – mi nikada ne možemo znati koga srećemo u svom detetu.

7. Ne muči sebe ako ne možeš nešto da učiniš za svoje dete. Seti se, detetu je uvek nedovoljno ako nije učinjeno sve.

8. Dete nije tiranin koji vlada čitavim tvojim životom, i nije samo plod od krvi i mesa. Ono je ta dragocena čaša koju ti je Život dao, da je čuvaš i razvijaš u njoj stvaralački plamen. U toj oslobođenoj, rasplamsaloj ljubavi majke i oca, raste, ne „naše“, ne „moje“ dete, već duša koja nam je poverena na čuvanje.

9. Nauči da voliš tuđe dete. Nikada ne čini tuđem detetu ono što ne želiš da čine tvom.

10. Voli svoje dete uvek – i kada je netalentovano, nesrećno, odraslo. Razgovaraj sa njim – raduj se, jer dete je praznik, dokle god je sa tobom.

Januš Korčak – (1878-1942) poljski pedijatar, pedagog, pisac …

…Kada je Hitlerova vojska ušla u Poljsku i okupirala Varšavu, Korčak je ostao sa svojim vaspitanicima u Domu siročadi. 1940. godine Nemci su ga uhapsili. Nekoliko meseci je proveo u zatvoru, odakle su ga otkupili njegovi bivši štićenici. Svetski poznat pisac, Korčak je imao mogućnosti da napusti Poljsku. Ali, vratio se u „Dom siročadi“, koji se sada nalazio na teritoriji Varšavskog geta.

Mnogo ljudi je pokušalo da nagovori Korčaka da napusti geto, znajući da mu je okupaciona vlast dozvolila da ulazi i izlazi iz njega slobodno. Korčak je to odbio.

Petog avgusta 1942. decu iz Doma siročadi poslali su u koncentracioni logor Treblinku. Nekoliko dana kasnije Korčak je zajedno sa svojom decom ušao u gasnu komoru.

Na mestu smrti Korčaka u Treblinici nalazi se veliki kamen. Na kamenu je kratko napisano:
„Januš Korčak i deca.“
















tasadebeli tasadebeli 07:10 28.06.2017

Re: Ne očekuj da tvoje dete bude kao ti

Srđan Fuchs

Na mestu smrti Korčaka u Treblinici nalazi se veliki kamen. Na kamenu je kratko napisano:
„Januš Korčak i deca.“




“Čovjek ne može doći do samoostvarenja, ako je usredotočen samo na sebe. Samoostvarenje je tek posljedica ljubavi prema bližnjemu.”

“Mi koji smo se vratili kući, zahvaljujući mnogim sretnim okolnostima ili čudu – kako god se to nazvalo, u srcu dobro znamo: najbolji od nas nisu se vratili.”

(Viktor Frankl)


П.С. -

Ne zaboravi da su najvažniji čovekovi susreti u životu – susreti sa decom. Obraćaj više pažnje na njih – mi nikada ne možemo znati koga srećemo u svom detetu.


Voli svoje dete uvek – i kada je netalentovano, nesrećno, odraslo. Razgovaraj sa njim – raduj se, jer dete je praznik, dokle god je sa tobom.




Од свих нас деца су најближа Богу.
alselone alselone 07:29 28.06.2017

Re: Ne očekuj da tvoje dete bude kao ti

O, Srx, ovo je divno.
emsiemsi emsiemsi 12:12 28.06.2017

Re: Ne očekuj da tvoje dete bude kao ti

Srđan Fuchs

...
Mnogo ljudi je pokušalo da nagovori Korčaka da napusti geto, znajući da mu je okupaciona vlast dozvolila da ulazi i izlazi iz njega slobodno. Korčak je to odbio.

Petog avgusta 1942. decu iz Doma siročadi poslali su u koncentracioni logor Treblinku. Nekoliko dana kasnije Korčak je zajedno sa svojom decom ušao u gasnu komoru.

Na mestu smrti Korčaka u Treblinici nalazi se veliki kamen. Na kamenu je kratko napisano:
„Januš Korčak i deca.“


Нека је вечна слава Јанушу Корчаку и деци !
eloy eloy 11:49 28.06.2017

.

Milutin Milošević Milutin Milošević 09:11 29.06.2017

Zemlja živih

Ako možete, pogledajte danas na RTS2 emisiju o terapeutskoj zajednici za odvikavanje od bolesti zavisnosti "Zemlja živih" u Čeneju.

http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/18/rts-2/2777471/zemlja-zivih-cenej.html

Mada, obzirom da će biti sednica Skupštine, verovatno neće ovo prikazati.
emsiemsi emsiemsi 11:00 29.06.2017

Re: Zemlja živih

Milutin Milošević
Ako možete, pogledajte danas na RTS2 emisiju o terapeutskoj zajednici za odvikavanje od bolesti zavisnosti "Zemlja živih" u Čeneju.

http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/18/rts-2/2777471/zemlja-zivih-cenej.html

Mada, obzirom da će biti sednica Skupštine, verovatno neće ovo prikazati.

Да ли још постоји 'камп' у манастиру Ковиљ !?
Био пре петнаестак година са другарем да се распита за неке пријатеље, но, нису могле да долазе жене - само мушки зависници.
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:38 29.06.2017

Re: Zemlja živih

Od nekih 35+ mesta u kojima su radili, ostalo im je samo 6. Jedno od tih mesta bilo je za žene. Nažalost, prošlog leta je tamo izbio požar, ali su se negde snašli, pa verujem da ima i takve mogućnosti.

U manastiru Kovilj nema tretmana, već je glavno mesto ovo u Čeneju a, kažem, ima ih još na drugim mestima. Najbolje je zvati manastir pa će vam oni dati informaciju.

Ili zvati neposredno Zemlju živih:

ЗЕМЉА ЖИВИХ ИНФО
+381 (0)21 544 708
19 - 21: понедељком, средом и петком
spc.zemljazivih@gmail.com

Ako bude problema, pošaljite poruku na DM pa ću ja pronaći način.
49 41 49 41 15:27 30.06.2017

Direktor ScotlandYarda

dosta davno izjavljuje-uporedjuje borbu Scotland Yard vs Bossova droge.

[b]Mi vozimo biciklima zemljom; oni Jet avionima po nebu.[/b

P.S.
Naseg cuvenog S(h)arica nisu isporucili trotinetom; preko 7 mora i 7 Gora nego Jetom.

Procesi, svuda traju godinama-decenijama.
Vrana Vrani oc(h)i ne vadi.

Pavle Aksentijevic
za one pokojne - odate "zgrabljene" sopstvenim sunovratom.

https://youtu.be/HBW5Rq5u03o

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana