Pošteni flert u vulgarna vremena: QOTSA live in Zagreb 2007

Oto Oltvanji RSS / 22.06.2007. u 08:38

Uprkos sve prisutnijem utisku da neko istaknuto muzičko ime svira svake večeri u Beogradu, lično i dalje moram dobro da se namučim da bih gledao ono što volim.

Najsvežiji primer: najavljeno najtoplijeg dana u godini, klackao sam se sedam sati vozom u upečatljivom okruženju iz filmova Živojina Pavlovića da bih stigao do Radar Festivala u Zagrebu.

Izvinjavam se fanovima Kaiser Chiefs i Placebo što izostaje izveštaj o njihovim nastupima. Jeste to bio festival, makar i jednodnevni, ali žrtvu dostojnu dijaloga sa inkvizicijom hrabro sam podneo da bih gledao samo jedan bend, treći od stranih zvezda.

Protiv voznog reda se nije moglo. Stigao sam na kraj nastupa prvih, a sa blagim zanimanjem ispratio u celosti ove druge. Placebo me se više dojmio u Hali sportova u Beogradu 2003. Bio je tu i vrhunski profesionalizam, bolesna preciznost, obrada Kate Bush, koketiranje sa perverzijom (sa sve Brianom Molkom u suknji: "We are the ladies and gentlemen of Placebo"), ali, što se mene tiče, nešto se dogodilo sa pesmosklepanjem i živom svirkom benda od albuma Meds (neki će reći i ranije). Na autopilotu i, s oproštenjem, bez mnogo duše.

Nije bilo tako sa hedlajnerom.

Ma, ko su uopšte ti Queens of the Stone Age? (Od milošte, QOTSA.)

Pažljivo prativši često pomodnu godišnju listu albuma britanskog nedeljnika New Musical Express od kraja osamdesetih, isto pitanje morao sam sebi da postavim kada se 2000. album Rated R grupe nepoznatog i nezgrapnog imena niotkuda našao na prvom mestu Top 50. Inače, ime je navodno smišljeno da bi nerviralo tradicionalno homofobične metalce, a tokom godina njihov weird smisao za humor nije se zaustavio samo na tome.

Za sve je kriv jedan čovek. Josh Homme, vunderkind i osnivač neprežaljenih Kyuss (sa sedamnaest godina), kasnije pridruženi član Screaming Trees, talentovan je da smisli opaki rif u originalnoj melodičnoj pesmi (nijedna obrada na zvaničnih pet albuma). Blisko je sarađivao sa nizom zvučnih imena, kao što su Mark Lanegan, PJ Harvey, Dave Groehl, Jack Black, Trent Reznor, Julian Casablancas. Post-grandžerski pustinjski stoner rock "Kvinsa" prilično je popularan u svetu, pa i okruženju, zapravo svuda osim kod nas. Razlozi za to su mnogi, ali mi se čini da ih žanrovski miks i stilska suptilnost stavlja u jednu od tragičnijih pozicija u ovoj zemlji: suviše pop za metalce, suviše metal za popere.

Otud: četiristotinak kilometara dalje, na festivalu koji se neprijatno držao zacrtanog rasporeda časova, bend je izašao na stejdž sa ciglih sedam minuta zakašnjenja, pošto su roudiji ubrzano sastavili skalamerije nalik bastardnom ukrštanju balskog lustera, disko kugle i sajber-pauka, tako da vise sa kranova iznad glava tri gitaronosca, kupajući jarkim bojama i njih i publiku. Koncert je počeo tačno kada je pao mrak.

Dok svira i peva, Josh Homme meša kukovima kao nekakav Elvis Kralj Seksa - ali, odistinski, a ne karikirano, kao, recimo, Jon Spencer - što uz nisko opasanu gitaru dovodi do jedinstvene scenske koreografije. Zapravo, sve vreme je otvoreno flertovao sa publikom, nekoliko puta joj je izjavio ljubav, a jednom, u trenutku slabosti, i priznao da želi da "radi ono sa njom". Čitav bend je bio samouveren kao da svira u svojoj sobi. Atmosferu pozitivne zabave nije kvarilo ništa, niti je moglo.

Izlazak novog albuma, Era Vulgaris, pre samo nedelju dana, kao i činjenica da prvi put sviraju u zemlji, nametnula je promišljenu taktiku stroge alternacije novih stvari sa hitovima, i to kraćih, da bi stalo što više u tesnih sat i petneast minuta (koliko su na raspolaganju imali svi izvođači; besna svetla sa prozora okolnih ogromnih stambenih zgrada sve vreme su vas podsećala zašto). 

Bilans je petnaest pesama. Sa novog albuma, koji sam bezobzirno najviše želeo da čujem uživo jer mi se dopada (i jer sam bend već gledao u Ljubljani 2003.), svirali su čak šest. Izostala su tri favorita ("I'm Designer, "Suture Up Your Future" i "River in the Road"), ali se provukla samo jedna bez koje sam mogao ("Battery Acid"). Koliko se razumem u matematiku, to je vrlo dobar učinak. U po svakom kriterijumu centralnu tačku koncerta Josh nas je uveo rečima: "And now let's dance". Pet i kusur minuta "Misfit Love" je najmagičnije koncertno iskustvo u mom životu.

Piškotu su sačinjavali singlovi kao što su "Lost Art of Keeping a Secret" ("This one's about screwing"), preko "No One Knows" do "Little Sister". Od klasika, za mene najveće iznenađenje bilo je koliko mi je legla "Do It Again" na koju nikada nisam padao; kada počnete da osećate kao da se svaka pesma obraća baš vama, zaglavili ste u gadan narodnjački trip. A bilo je i poneko iznenađenje, poput "Burn the Witch" (u kojoj je na albumskom zvučnom zapisu gostujući Billy Gibbons iz ZZ Top gitarski ton slučajno odsvirao - bradom).

Na bis, "Go With the Flow" ("this is our love letter to you") - i odoše.

Ostadoše visoki dvocifreni broj neprospavanih sati, tri sloja skorenog znoja i velika sreća.

Bizarni epilog: tri dana posle ove svirke, u subotu 23. juna, u beogradskom SKC-u nastupa Mondo Generator Nicka Oliverija, bivšeg ključnog člana QOTSA, kog je šef navodno despotski šutnuo iz benda. Trač kaže da je pesma "Everybody Knows That You Are Insane" posvećena upravo njemu.

(Fotka je sa O2 Wireless Festivala od 15. juna 2007. ali je, verujte na reč, izgledalo baš tako.)

Atačmenti



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Ivan Bevc Ivan Bevc 09:26 22.06.2007

BRAVO MAJSTORE

ne mogu da prežalim što i kod nas nisu uz Chiefse nastupili Placebo i QOTSA.

Koliko je bilo ljudi na koncertu, kakav je bio prostor, zvuk, svetlo? Ja sam sinoć od jednog prijatelja čuo da su karte, navodno, jako slabo išle u Hrvatskoj...ali sve to primam sa rezervom.

www.ivanbevc.blogspot.com
Oto Oltvanji Oto Oltvanji 10:05 22.06.2007

Re: BRAVO MAJSTORE

Odustao sam od tehničke specifikacije kada sam shvatio kol'ki je tekst. Al' da nešto nije bilo kako treba, žalio bih se ja već :)

Ukratko:

Sa moje pozicije (malko odmaknutije), zvuk odličan.

Svetla, odlična (ovo je ionako relevantno samo za QOTSA).

Svaki bend je imao svoju scenografiju. Svetski rekord u sklapanju i rasklapanju, kao u pit stopu.

Prostor, manji nego što sam očekivao, u visoko ubranizovanom okruženju. Oskudan izbor pića, zanimljiviji izbor hrane nego na sličnim događajima. Sve je funkcionisalo kao sat.

Bilo ljudi, ali nisam osećao klaustrofobiju. Znači, moglo je da ih bude mnogo više :)

Najmlađa publika u kojoj sam bio.
giger giger 10:22 22.06.2007

QOTSA

Ne znam, meni se Era Vulgaris i ne svidja nesto posebno. Vise volim prethodne albume... A kad sam kod prethodnih albuma, skoro sam posle jednogodisnje potrage najzad nasao QOTSA - Live Acoustic in Berlin MTV nastup... Odlicno... Ovih dana samo to slusam.

Znao sam za nastup u Zagrebu i voleo bih da sam mogao da odem... Nikad nisam imao priliku da ih uzivo slusam... Jel zna neko koja je sledeca lokacija u blizini Srbije gde se pojavljuju?
Vlasta Vlasta 12:33 22.06.2007

Blagosega tebi

Nadam se da će QOTSA skoknuti do NS ili BG jednoga dana. Sigurna sam da oru vazduh, volim taj osećaj, kada odradi u stomaku...
A sada, kada ti već spomenu ovo sa kukovima, znam da ću ići u prve redove, što bliže oračima...I love them....
andjelija andjelija 16:00 22.06.2007

jaooo ne mogu da verujem :)))0

da je neko nasao za shodno da prica o queens??!!??!!?? ?

pa ti si moj covek!!!!


ja sam posle koncerta na kome su queens bili predgrupa rchp pre 4 i vise godine rekla 'sad mogu da umrem'....

ko god bude imao priliku obavezno da ide....to je prosto nesto nestvarno.



shynola grupa je radila video. jedan od, za mene, najboljih ikada.

kakav divan dan danas :)))))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana