Obaveštenja| Religija

Project HOP

tasadebeli RSS / 05.10.2017. u 10:14

Ради се, наиме, о јавном позиву за учешће у пројекту који се бави историјом хришћанског православног дела света. Добродошао је свако ко мисли да може да допринесе својим знањем, својим трудом и добром вољом у нади да ће ово предузеће у потпуности одговорити првобитној идеји и намери која је и подстакла његово покретање.

 

 

Bogorodica_Trojerucia-Trojerehusa_gr_.jpg 

 

 

 

Пројекту Историја православних (HOP Project) потребна је ваша помоћ

 

Већ неколико месеци уназад активирана је интернет страница History of Orthodox People.

 

http://orthodoxhistory.info/ (ЛИНК)

 

Њен циљ је да промовисањем теолошке мисли и духовног наслеђа православних хришћана допринесе бољем разумевању хришћанског православља не само у земљама енглеског говорног подручја, него свугде међу људима добре воље из било ког дела света.

Досадашња истраживања историје и религије, поготово она европоцентрична и заснована на научној традицији и мерилима оног дела света који називамо Западом, ретко и врло невољно су, углавном само онда када се то не може избећи, уопште и помињали источно хришћанство, односно оно што називамо православљем или православним хришћанством које у непрекидном трајању живи и опстаје  два миленијума и чија учења воде право до Изворишта саме вере. Православни верници врло често с поносом истичу чињеницу да њихова вера није нешто што се мењало, те да је потпуно саобразна схватањима истинске цркве Светог Атанасија ( „Веру коју нам је Господ дао, проповедали су Апостоли, а сачували Очеви. На томе је Црква утемељена." ) и Светог Викентија Леринског да је то „вера коју носе у себи сви и свугде".

Циљ наших настојања је да представимо основне идеје православља, да представимо што више информација о историји различитих цркава које чине православну заједницу и да прикажемо стање у којем се налазе разне православне заједнице у овом нашем модерном времену.

Да бисмо успели у својим настојањима, потребна нам је помоћ вас који бисте били вољни да се придружите у овом пројекту на добровољној основи и спремни да својим знањем и временом допринесете да ова интернет страница буде што богатија веродостојним информацијама и знањем. Посебно бисте могли да допринесете овим настојањима учешћем у изради подстранице 

 

http://orthodoxhistory.info/orthodox-churches/ (ЛИНК)

 

где бисте информацијама о својој посебној православној цркви којој припадате, њеној историји и духовности, изузетно много допринели бољем разумевању и информисаности оних читалаца наше интернет странице који нису православни хришћани.

Не морате бити теолог нити, пак, неко са знањима из неке посебне области. Биће нам драго да нам се придружите својим личним интересовањима за установљење и развој православног хришћанства у земљи или делу света из којег потичете. Довољна је ваша воља да поделите своја сазнања са нама и читаоцима ове интернет странице и да владате енглеским језиком у разумној мери.

Молимо вас да имате на уму да листа православних цркава наведених на нашој интернет страници никако није заокружена и искључива, те да се свакако може проширити информацијама и сазнањима о другим православним црквама које овде нису наведене ако су оне истинске православне цркве, догматски и канонски. Стога, ако ваша православна црква није наведена међу осталима које смо овде навели, а ви желите да нам представите своју православну цркву и да са нама поделите публикације о њој, молимо вас да нам пошаљете мејл.

И још једна ствар. Молимо вас да овај текст пошаљете својим рођацима и пријатељима и свакоме за кога мислите да би могао бити заинтересован за учешће у овом пројекту. Исто тако вас молимо да овај текст објавите и на друштвеним мрежама на интернету на којима учествујете.

С нестрпљењем очекујемо да нам се јавите на:

 

historyorthodox@gmail.com

 

The HOP team

 

 



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana