Čokolada bez jagoda

Jelica Greganović RSS / 15.04.2008. u 20:53

 

I ja bih ako smem o čokoladi. Jer, pada noć. A noć je kao čokolada, rastopi se po prstima drveća i zgrada, zvezde sjakte kao parčići staniola, dok se mesec troši poput ogromnog lešnika.

Jesam li vam već pisala koliko volim i obožavam čokoladu? Bez svega mogu, spremna sam da istrpim sve dijete, mogu da izjedem i onaj gorko-kiseli grejp bez dodataka, sve mogu, samo bez čokolade ne mogu. Čak i ako preko dana izdržim, uspem da pobegnem od nagona da napadnem kućno skladište u kome su deponovani čokoladni proizvodi, kada padne noć s' leđa počne da mi se prišunjava miris čokolade i šušanj otpakivanja iste. Ako i to izdržim, sve u ime leta koje polako ali sporo stiže, ne bih li se nekako uturila u kupaći bez da izgledam kao nilska konjica, dakle ako i to izdržim, prava napast stiže posle ponoći.

U sred noći, kada cela kuća mirno spava i samo ulični manijaci turiranjem automobila prekidaju gradsku gluvu tišinu, tada ja sedam na rub kreveta. Stopala spuštam na ubogog mačka, koji samo kratko cvilne i pokorno se budi. Nakon što oboje posedimo još minut, ljuljajući se zaspano, ustajemo i krećemo u duetu u kujnu. Bez paljenja svetla i savesti, ja napamet napipavam kvačicu od kredenca i šuškajući otvaram prvi čokoladni predmet koji mi ruku padne. Komadić, mrvica, samo da je čokolada. Dok se konačno umireno teturam nazad ka krevetu, mačak pokušava da me saplete, predući kao pokvarena freza.

Dugo sam mislila da moji izleti van granica dijetetske savesti ostaju noćna tajna moja i mačkova. Sve dok se nije pokazalo da ostatak kuće ne samo da registruje, već i vodi tačnu statistiku mojih napada na čokoladne zalihe. Utvrdilo se da moja potreba za čokoladom raste zajedno sa lešnik-Mesecom. U vreme punog lešnika tamanim duple doze svega što bi se čokoladom moglo nazvati. Zbog čega su mladunci počeli da u to vreme bunkiraju čokolade na meni nepozato mesto u kući. I da mi, zaista podlo, podmeću samo restlove. Jer, u vreme punog lešnika ne pravim pitanje, spremna sam da pojedem i sve šlogirane čokoladne ljušture kinder-jaja, ako treba i sa omotom. Što je ukućanima, uprkos niskoj oblačnosti, bio jasan znak da se Mesec sasvim otrbio.

Za razliku od mojih mladunaca, ja umem da cenim svu raskoš čokoladnog repertoara današnjeg vremena. Kada sam ja, početkom druge polovine prošlog veka, bila mala čokolade su bile pokloni i to cenjeni. Pa još ako su bile sa punim, prženim Mesecima, to je tek bio doživljaj. Prvo dobiješ čokoladu, pa ti je onda roditelji uzmu, da se ne prejedeš i doziraju ti po štanglicu. Zamotaju donji deo u staniol i – uživaj! Još ako si dovoljno suzdržan da prvo pojedeš čokoladu, a lepljive lešnike skupiš u dlan i dugo grickaš, osećajući čokoladni miris koji se u njih upio, uživancija se produžava k'o lastiš.

Još cenjeniji poklon, u to vreme, bile su bombonjere. Jedino što su bombonjere bile poklon za odrasle, koji su ih mahom tretirali po Kišonu. Kao monetu. Manje su se otvarale, a više čuvale, da se ima za poklon kad oni krenu u goste. Ko zna koliko bombonjera još kruži svetom, odavno isteklog roka trajanja. Ali, ako se bombonjera ipak žrtvuje i otvori, to je bio spektakl. Raskoš sapunskih ukusa kao prirodnih punjenja veštačkim aromama. Naročito one jagodne, tamno roza, peščane, ukusa tako plastično jagodnog, da samo što se ne zapeni kao šampon dannadan.

Posle se pojavila konkurencija, otvorile granice i čokolade su pohrlile kod nas. Pozavideli bi nam i indijanski bogovi. Tada su se konačno pojavile ove topljive, kremaste, svilene čokolade, one što se prave od lila krava.

Mada, ja preferiram belgijske čokolade. Jer, to nije čokolada, to je životni cilj. Naročito oni morski plodovi. Ja inače nisam baš interesent za morske plodove, jedenje svega što manje od dve i više od četiri noge mi je organski problem. Zato to nadoknađujem onim nijansiranim, u kalupčićima pravljenim, čokoladnim morskim plodovima.

Jedared je komšinici, tada slovenački ambasador u Belgiji, poslao poveliki paket čokoladnih bombona. Onih rukom branih, ne iz fabrike, nego iz čokoladne radioncie, gde veliki magovi čokolade, svojim zlatnim, belgijskim prstićima prave te vrhunce razvoja ljudske civilizacije.

Bilo je tu svega, morskih konjica u nijansama karamela, trubastih školjki peščanih preliva, topljivo belih cvetova, nežnih crnih listova-latica sa pijanom višnjom umesto rosne kapljice, minimalističkih kockica uvaljanih u pahuljice kokos-snega...A, sve to umotano u šuš-šuš svilene papire i upakovano u elipsaste, satenaste kutije. Kutije kao za fine damske šeširiće, lakše od daha.

Tu se ispostavilo da je komšinica na dijeti, da je sve to predivno, ali da ona ne bi smela...i predamnom se nađu, sve od nje odgurivane, na izvol'te otvorene belgijske nežne kutije. Moji su me odvukli kući dok sam pokušavala da pojedem poslednji taftani papirić...

Belgija, to je zemlja! Ko napravi takvu čokoladu, taj je božji poslanik na zemlji. Ja sam vojnik njihove vojske, ja bih pratila njihove čokoladne korake do na kraj sveta i molila se u njihovim nugatnim hramovima sa daškom cimeta i rubinski crvenim mamurnim višnjama.

 

 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (183)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

shure shure 21:05 15.04.2008

sve se slazem

i sta sad da dodam?
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:08 15.04.2008

Pa, neku čokoladicu

za domaćicu valjda je red...
shure shure 21:09 15.04.2008

Re: sve se slazem

shure
i sta sad da dodam?

mozda da od mene,ovako vremesnog i dan danas kriju sve sto je cokoladno....samo ne mogu oni to da sakriju.Nadjem......
shure shure 21:12 15.04.2008

Re: Pa, neku čokoladicu

Jelica Greganović
za domaćicu valjda je red...

jeste,red je ...evo trenutno mogu da dodam samo sweet obsession,dark...
ivana23 ivana23 21:12 15.04.2008

Re: Pa, neku čokoladicu

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:06 15.04.2008

mmmmm

čokolada. evo opet i ja da lobiram za belgijske i to onu sa kubanskim duvanom.
shure shure 21:10 15.04.2008

Re: mmmmm

čokolada. evo opet i ja da lobiram za belgijske i to onu sa kubanskim duvanom

nisam probao,ali saljite vi iz belog sveta.....(to je kao lek)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:10 15.04.2008

Ja samo da kažem,

mota mi se čokolada vazda po glavi, al' sve se suzdržavam, a onda pre neki dan objavi mozaik blog o čokoladi. Ja se tamo odmah sjurim i vidim da je to istorijski-teoretski i ko velim neće se naljutiti valjda ako ja dodam malo na njenu lepu priču...čokolade i tako nikad nije previše.
A tebi što zavidim što si bio u Belgiji, to da ne pričam...jesi papnuo neku bobonicu čokoladnu, od onih finskih?

shure, izvoli :)

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:23 15.04.2008

Re: Ja samo da kažem,

.jesi papnuo neku bobonicu čokoladnu, od onih finskih

skoro da sam bankrotirao. upropasti me onaj markolini
sledeće godine idemo zajedno na festival horor filma, pa gledamo filmove, jedemo čokolade i pijemo pivo. makar za vikend. ipak si ti žene iz evrope
ivana23 ivana23 21:25 15.04.2008

Re: Ja samo da kažem,

upropasti me onaj markolini


Jelica Greganović Jelica Greganović 21:27 15.04.2008

Markolini može,

horor može, al' pivo mučna posla. Samo dve stvari me ometaju u potpunoj asimilaciji ovde: pivo i bicikli. Prvo što je gorko, kako god okreneš, a drugo jer mi živce svaki dan biciklisti krate. Daklem, dogovoreno: horor i čokolada...mmm.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:29 15.04.2008

Re: Markolini može,

ma imaš ona "ženska" piva, sa jagodama i sa vrlo malo alkohola
ja sam sve morao da probam.
Djole Djole 21:44 15.04.2008

Re: Markolini može,

Daklem, ZIVELI !!

Mozaik Mozaik 08:10 16.04.2008

Re: Ja samo da kažem,

mota mi se čokolada vazda po glavi, al' sve se suzdržavam, a onda pre neki dan objavi mozaik blog o čokoladi. Ja se tamo odmah sjurim i vidim da je to istorijski-teoretski i ko velim neće se naljutiti valjda ako ja dodam malo na njenu lepu priču...čokolade i tako nikad nije previše.


Ajde i Mozaik da se javi iz istorijsko-teoretskih razloga.

Svaka cast na tekstu. I ja sam velika obozavateljska cokolade, ali svajcarske (e, diversifikacija mora i na blogu, ne mozemo svi da obozavamo belgijsku!). Doduse, da budem iskrena, nekada sam iz Brisla umela da donesem i po 15 pakovanja od pola kile pralina (Leonidas i Godiva, pa razne vrste...) Jednom se svajcarski carinik na zenenvskom aerrodromu mal nije onesvestio (bilo je to davno, kad su carinici bili vise od karijatida). Covek gleda, 7.5kg pralina u koferu. Gleda lepo upakovane kutije, gleda mene... Ne progovori ni rec, zatvori koferce i procedi: Hvala, dovidjenja. U to vreme (kao i sada) je svajcarsko trziste cokolade bilo jako zasticeno i bilo je jako tesko (a i nenormalno skupo!) naci cokolade iz drugih zemalja. Recimo Godivu, Mocart kugle ili bilo sta sto nije sa naznakom Swiss made.

Sada mogu da nadjem belgijske cokolade i po Zenevi, ali nekako ih ne trazim. Navukla sam se na svajcarske... Volem Lindt u svim oblicima! A Blondel je totalni genije (to je zanatski napravljena cokolada, prodaje se u jednoj radnjici u Lozani...).


Mozaik Mozaik 08:14 16.04.2008

Re: Markolini može,

ma imaš ona "ženska" piva, sa jagodama i sa vrlo malo alkohola


Ne vidim zasto navodnice kod zenska... Licno obozavljem ta piva sa jagodama, visnjama, itd..

Da si bio u Gentu (a mozda i jesi?) natrcao bi na kafanicu sa jedno 400-500 vrsta piva. Svako se servira u posebnoj casi. Posto gosti imaju obicaj da kradu case (naravno diskretno), onda se vlasnik dosetio. Kad udjes u kafanicu, skines cipele. On ih stavi u korpicu koju popne kanapcetom do plafona. Tek kad vratis casu, on spusta korpicu...

E, tu sam jednom davno drzala predavanja srpskog jezika (da ne poverujes!) i probala Kriek. I dan danas imam Kriek u frizideru. To ne sme da nestane. Mozda je zensko pice, ali sta mu fali!??!?
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:46 16.04.2008

Lindt...

majstori :) One njihove bobonice topljive, a tek oni kvadratići tanušni sa extra ukusom pomorandže, što ti nestanu na nepcima i samo ostave miris pomorandže pozadi u nosu...
Hvala što si se javila, ja sve ko velim da ne bude bezveze što sam se nakačila na tvoju čokoladnu priču :)
Mozaik Mozaik 08:53 16.04.2008

Re: Lindt...

Da li si mozda videla Lindtove reklame na televiziji? Posle jedne takve reklame, ja odlazim u radnju ko hipnotisana i kupujem odma' 10 tabli. Moj muz totalno odobrava (ej, on je domorodac, on je odrastao na toj cokoladi) a deca dodaju svako po jos jedno 5 tabli.. Najvise volem onu sa pomorandzama...

Nego, razmisljam da napisem blog o hemijskom sastavu cokolade u uticaju na mozak... Ako imas materijala, predlazem da napravim jedan zajednicki hemijisko - teorijski blog...

edi-va edi-va 09:07 16.04.2008

Re: Lindt...

One njihove bobonice topljive
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:19 16.04.2008

Ja materijal imam

samo u obliku skladišta čokolade na balkonu :)
Mada mislim da bi bilo super da napravimo hemijsko-praktični blog...ti o uticaju na mozak, a ja ću da budem taj mozak pod uticajem čokolade. Naravno moraću sve vreme da se održavam pod uticajem. Odlična ideja, podržavam!
Nego, moj najvoljeniji kolač živi u kineskom restoranu u Novom Sadu. Pirinčani kolačići, ko bela, mekahna napolitančica bez testa, pa ti onda donesu činiju vruće čokolade da umačaš pomenute u istu...dakle, kako ih ja volim i obožavam i njih i restoran i kuvara i tu ulicu i sve...a ovde ima milion kineskih restorana, al' nigde tih kolačića...
ivana23 ivana23 10:14 16.04.2008

Re: Lindt...

Mozaik
Nego, razmisljam da napisem blog o hemijskom sastavu cokolade u uticaju na mozak... Ako imas materijala, predlazem da napravim jedan zajednicki hemijisko - teorijski blog...


Za Mozaik!

http://www.chocolate.org/chocolatelink.html
Mozaik Mozaik 10:39 16.04.2008

Re: Lindt...

Veliko hvala na linku. Ce da gi proucimo...
oh la la oh la la 12:35 16.04.2008

Re: Markolini može,

evo, za jelicu, da joj pivo lakše padne:
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:20 16.04.2008

O, pa fala,

a šta je ovo?
oh la la oh la la 13:52 16.04.2008

Re: O, pa fala,

pa, pivo sa čokoladom :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:30 16.04.2008

Re: O, pa fala,

Gospode!?!
ivana23 ivana23 21:10 15.04.2008

Volim!

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:12 15.04.2008

Vidi je samo!

Na ovom bi kuća mogla da se sazida :)
edi-va edi-va 21:18 15.04.2008

Re: Vidi je samo!

Jelica Greganović
Na ovom bi kuća mogla da se sazida :)




angie angie 21:14 15.04.2008

evo adiktashi na sve strane!

pa gde ste sad poludeli kad sinulo sunce- ta shiza je za tmurna vremena:)))
Inache lindon kugle:)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:17 15.04.2008

angie,

a je l' može nova čokoladna letnja linija...

angie angie 21:20 15.04.2008

Re: angie,

Jelica Greganović
a je l' može nova čokoladna letnja linija...


e jbga- ti sad udarila na slabu tachku!
Jeremija Jeremija 21:18 15.04.2008

Dokle više?

Dokle više o čokoladi, mi stariji komentatori zaradit ćemo beriberi ili dijabetes.
Ajde malo pišite o nečem drugom, npr. o vinu.
Ako nastavite ovako prijaviću vas moderatoru.

Jeremija,
dugogdišnji kreativni VIP komentator bloga b92
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:25 15.04.2008

Jeremija, žao mi je,

ali ovde kod nama u Slo je zabranjeno ne samo promovisati, nego i prodavati i pogledu prikazivati alkohol posle 22h.
Šta da ti kažem, pada noć...čokoladna sa vanil zvezdama.


ivana23 ivana23 21:26 15.04.2008

:))

49 41 49 41 21:45 15.04.2008

Re: Jeremija, žao mi je,

Jelica Greganović
ali ovde kod nama u Slo je zabranjeno ne samo promovisati, nego i prodavati i pogledu prikazivati alkohol posle 22h.Šta da ti kažem, pada noć...čokoladna sa vanil zvezdama.


A, jeste se vi AMERIKANIZOVALI; preko Rupela do zabrane prodaje alkohola posle 22 (kod nas posle 00).

Da budem kratak; nigde nisam video vise pijanih-kao, upravo u zemljama sa najvecim zabranama.
Ne daj boze da vozim petkom posle ponoci;ovde gde zivim.
ivana23 ivana23 21:53 15.04.2008

Re: Dokle više?

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:57 15.04.2008

49 41

mogu ti reći da sam se i ja što uopšte ni ne pijem osetila u jednom trenutku kao da sam na lečenju od alkoholizma...to je bilo kada su naredili da se posle 22h moraju s' pogleda kupaca skloniti svi alkoholni proizvodi...ubogi prodavci su kupovali one srebrnkaste roletne da ih navuku preko polica...samo sam čekala da to urade i bombonama sa pijanim višnjama.
Mada, ovde je alkoholizam ozbiljan problem, naročito u kombinaciji sa samoubistvima. Slovenija je u svetskom vrhu po broju samoubistava, a najveći procenat tih samoubistava je izazvan alkoholom.
Jeremija Jeremija 23:15 15.04.2008

Re: 49 41

Jelica Greganović
mogu ti reći da sam se i ja što uopšte ni ne pijem osetila u jednom trenutku kao da sam na lečenju od alkoholizma...to je bilo kada su naredili da se posle 22h moraju s' pogleda kupaca skloniti svi alkoholni proizvodi...ubogi prodavci su kupovali one srebrnkaste roletne da ih navuku preko polica...samo sam čekala da to urade i bombonama sa pijanim višnjama.
Mada, ovde je alkoholizam ozbiljan problem, naročito u kombinaciji sa samoubistvima. Slovenija je u svetskom vrhu po broju samoubistava, a najveći procenat tih samoubistava je izazvan alkoholom.

Džaba su krečili. :)))))
49 41 49 41 23:50 15.04.2008

Re: 49 41

Jelica Greganović
mogu ti reći da sam se i ja što uopšte ni ne pijem osetila u jednom trenutku kao da sam na lečenju od alkoholizma...to je bilo kada su naredili da se posle 22h moraju s' pogleda kupaca skloniti svi alkoholni proizvodi...ubogi prodavci su kupovali one srebrnkaste roletne da ih navuku preko polica...samo sam čekala da to urade i bombonama sa pijanim višnjama.Mada, ovde je alkoholizam ozbiljan problem, naročito u kombinaciji sa samoubistvima. Slovenija je u svetskom vrhu po broju samoubistava, a najveći procenat tih samoubistava je izazvan alkoholom.


Kad sam zorom (sada davne '80-te); pre posla uzput s vracao u prvu prodavnicu (?!?) gde su se prodavale novine, cigarete, kafa, caj i naravno alkohol-upao mi je u OCI od prvog dana UPOZORENJE: "PREPOVEDANO"!-sluziti alkohol "PREH 8-em URAH"!
Pa, dobro sad skliznuli sa 8 na 22.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:36 16.04.2008

Re: 49 41

Zapravo alkohol je zabranjeno prodavati od 22h do 10h. Zbog čega u kafiću pored moje zgrade stoji tabla, na kojoj piše da uz svake dve naručene kafe pre 10h POKLANJAJU jedno alkoholno piće...dosetili se majstori, u zakonu ništa ne piše o poklanjanju.
49 41 49 41 20:13 16.04.2008

Re: 49 41

49 41

Jelica Greganovićmogu ti reći da sam se i ja što uopšte ni ne pijem osetila u jednom trenutku kao da sam na lečenju od alkoholizma...to je bilo kada su naredili da se posle 22h moraju s' pogleda kupaca skloniti svi alkoholni proizvodi...ubogi prodavci su kupovali one srebrnkaste roletne da ih navuku preko polica...samo sam čekala da to urade i bombonama sa pijanim višnjama.Mada, ovde je alkoholizam ozbiljan problem, naročito u kombinaciji sa samoubistvima. Slovenija je u svetskom vrhu po broju samoubistava, a najveći procenat tih samoubistava je izazvan alkoholom.Kad sam zorom (sada davne '80-te); pre posla uzput s vracao u prvu prodavnicu (?!?) gde su se prodavale novine, cigarete, kafa, caj i naravno alkohol-upao mi je u OCI od prvog dana UPOZORENJE: "PREPOVEDANO"!-sluziti alkohol "PREH 8-em URAH"!Pa, dobro sad skliznuli sa 8 na 22.

Zaboravio sam da kazem; iako sam svaracao obicno 6:30-7:00 ujutru-sve je bazdilo na alkohol.
Svi unutra su "posteno" pred sobom drzali solje cajai cekali da neznanac ode i "povade" skrivene casice ispod pulta.

To je bilo 80-tih; kako je sada ?!?
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:15 16.04.2008

Re: 49 41

Sad više nema pijenja na sabajle, a bogami ni pušenja...vrlo pregledna atmosfera u svakom kafiću...svi se guraju napolju po mrazu...
dragoljub dragoljub 21:18 15.04.2008

u principu

ne biram važno da je čokolada,a ako može da se bira onda milka, lepe one plave krave.koja li je to sorta


ivana23 ivana23 21:19 15.04.2008

:))

edi-va edi-va 21:26 15.04.2008

Re: :))

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:29 15.04.2008

Kakvo cakljenje

sa krckavim unutra, dok pada čokoladna noć :)

ivana23 ivana23 21:30 15.04.2008

:))

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:31 15.04.2008

ivana,

draga, daj se i ti posluži :)

angie angie 21:34 15.04.2008

Re: :))

e ivana, kazem ja da ti imash najbolju arhivu!:)))
ivana23 ivana23 21:35 15.04.2008

Re: :))

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:40 15.04.2008

Njam...

što ja volim kad se moj Žmu vrati sa puta iz neke fine čokoladne države, pa kad mi donese zlaćanu kutijicu na dva sprata, sa još zlaćanijom mašnom. Onda ja to zbudžim pored kreveta i noću šuškam ko parcov. Mada samo dve noći mi treba, uz sve suzdržavanje. Po sprat na noć. A majstori kad naprave spektar od kafenog, preko nugatnog, krispavog, tamnog crnog, snežnog lednog punjenja...ko bi izdržao.

ivana23 ivana23 21:42 15.04.2008

Re: Njam...

gradicevic gradicevic 21:43 15.04.2008

Re: :))



St.Pauli St.Pauli 21:46 15.04.2008

Re: ivana,

Jelica Greganović
draga, daj se i ti posluži :)

Jeste probale one ledene? Te volim najvise.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:59 15.04.2008

ledene, o da...



mada ja preferiram nugatsko punjenje sa celim lešnikom, a i pijane višnje
Hemičarka Hemičarka 22:46 15.04.2008

Re: :))

Edi-va, moram da kazem da kad god vidim tvoj nick ovde na blogu, odmah pomislim na Godiva cokoladu. Sta cu, kad se rimuje...
49 41 49 41 00:12 16.04.2008

Re: Njam...

Jelica Greganović
što ja volim kad se moj Žmu vrati sa puta iz neke fine čokoladne države, pa kad mi donese zlaćanu kutijicu na dva sprata, sa još zlaćanijom mašnom. Onda ja to zbudžim pored kreveta i noću šuškam ko parcov. Mada samo dve noći mi treba, uz sve suzdržavanje. Po sprat na noć. A majstori kad naprave spektar od kafenog, preko nugatnog, krispavog, tamnog crnog, snežnog lednog punjenja...ko bi izdržao.


Cokoladu nikad nisam voleo; iako, je bila puna kuca tih cokolada-tvrdih ko kamen-CRNIH-kasnije smo ih zvali COKOLADE ZA KUVANJE.

Tada je BIO "IMIDZ"-detinjskih gladnih (KOSOVSKIH) godina; jesti americko mleko u prahu, ZUTI AMERICKI SIR i prziti ustipke na BILJNOJ MASTI-od koje ti se lepe nepca s ledecih dva dana.
Ah, zaboravih na dzem PRESOVANI u drdvenim GAJBICAMA.

Da, tada RUSI uveli EMBARGO; gladne godine.
Ko je sledeci za EMBARGO?!?
mariopan mariopan 14:09 16.04.2008

Re: Njam...

49 41
Jelica Greganović
što ja volim kad se moj Žmu vrati sa puta iz neke fine čokoladne države, pa kad mi donese zlaćanu kutijicu na dva sprata, sa još zlaćanijom mašnom. Onda ja to zbudžim pored kreveta i noću šuškam ko parcov. Mada samo dve noći mi treba, uz sve suzdržavanje. Po sprat na noć. A majstori kad naprave spektar od kafenog, preko nugatnog, krispavog, tamnog crnog, snežnog lednog punjenja...ko bi izdržao.


Cokoladu nikad nisam voleo; iako, je bila puna kuca tih cokolada-tvrdih ko kamen-CRNIH-kasnije smo ih zvali COKOLADE ZA KUVANJE.

Tada je BIO "IMIDZ"-detinjskih gladnih (KOSOVSKIH) godina; jesti americko mleko u prahu, ZUTI AMERICKI SIR i prziti ustipke na BILJNOJ MASTI-od koje ti se lepe nepca s ledecih dva dana.
Ah, zaboravih na dzem PRESOVANI u drdvenim GAJBICAMA.

Da, tada RUSI uveli EMBARGO; gladne godine.
Ko je sledeci za EMBARGO?!?

Evo jos jedna koja se seca zutog putera iz konzervi koji je imao ukus konzerve i ukus ustajalog, ali gladne godine bile......

Prvu cokoladu sam videla i okusila sa sedam godina...u skoli. Uciteljicu i danas vidim za visokom katedrom, pod ucionice crn od nekih dasaka koje su neznam cime mazali pa je smrdeo da se nije moglo disati, u uglu pec koja se zimi samo jednom u jednoj smeni nalozi...nas musavih sirotinjskih prvaka jedan red drvenih skamija a u drugom redu sedi treci razred, u istoj ucionici. Popodne tu sede cetvrtaci i drugaci. za nas nedostizno veliki i odrasli...periferija Beograda a tako daleko od nas kao da je na drugoj planeti.

A uciteljica je tako lepa, volimo je svim nasim malim srcima i takmicimo se ko ce bolje da cita, pise racuna, samo da od nje dobijemo onaj blagi osmeh kojim nas pomiluje i onu veeeliku peticu zbog koje nas kod kuce ceka novo milovanje. Od dece malo ko je znao sta je to dorucak pa se tanko parce hleba sa onom presovanom marmeladom, providno namazanom, cekalo kao da je samo zato skola izmisljena, i svi smo nosili loncice da nam u njih uliju caj i , retko, vodenastu belu kafu.

A kada dodje vreme za odmor uciteljica pozove najboljeg djaka i tutne mu u ruku novac da ode i da joj kupi cokoladu, punjenu kremom, ukoso razdvojeni komadi i taj srecnik trci do ugla i vraca se brze nego sto je otisao. Onda se u rukama uciteljice ta cokolada lomila dok smo svi gledali, prvo bi parce dobio taj "najbolji" a ostalih nekoliko drugi "najbolji"...a njoj samo jedan komad ....i nikad nismo razumeli kriterijume za te "najbolje" jer smo svi po redu bili "najbolji" Tako je i danas pamtim, mirise na cokoladu i tako je lepa....
Djole Djole 21:42 15.04.2008

Da dodamo na muku ...

Marcolini mi je tu pod nosom. Ali, svako cudo - tri dana dosta. Nije fora kad je dostupan. Prema tome, preselite se na godinu dana u Brisel, Boze zdravlja moze valjda Zmu nesto da sredi :) I onda na pelcovanje.

Evo jos malo:






P.S. Zna li neko gde je Strongman?
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:00 15.04.2008

Djole,

da znaš da sam se i ja to danas pitala sa društvom. Prosto nestao...
Mara Mara 22:03 15.04.2008

Re: Djole,

Он гарантовано има пуне руке посла, доле у Мајамију је сада лудило: град је пун, клубови су пуни, Стронги - надамо се, има пуне руке посла....

пс. не знам, нагађам, јер је сезона почела и хотели су доле крцати

Mara Mara 21:43 15.04.2008

...

Нисам љубитељка слаткиша...али повремено, волЕм да уживам у чоколади...Пре две године сам била у Бриселу - мили Бого уживанције!!!! Дакле, свако мало, па наиђете на неку мајушну продавничицу у којој се продаје чоколада из породичне мануфактуре...да не кажем како је пар нас, кобајаги нељубитеља, мусаво шетало по Бриселу....

пс. браво Јелице (ево грицкам баш једну белгијску чоколадну "морску шкољку"

Ово је једна од "чаробних радионица"....

ivana23 ivana23 21:45 15.04.2008

Re: ...

gradicevic gradicevic 21:45 15.04.2008

Re: ...

Нисам љубитељка слаткиша


ni ja
zato ih "unistavam"
gde god ih vidim
Mara Mara 21:48 15.04.2008

Re: ...

ХАХАХАХАХАХАХАХА....

ivana23 ivana23 21:50 15.04.2008

Re: ...

Lord Greystock Lord Greystock 23:06 15.04.2008

Re: ...

gradicevic
Нисам љубитељка слаткишаni ja zato ih "unistavam"gde god ih vidim

Ja taj problem imam i sa čokoladom i sa whiskyjem.
Strašno ljudi, ne razumete vi muku moju!

(evo večeras sam utukao jednu milku sa lešnicima i sve to zalio sa Johnnie Walkerom)
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:38 16.04.2008

maro,

ta radionica stvarno izgleda kao čarobna kućica, pa čak i na čokoladu vuče od spolja :)
Mara Mara 21:57 15.04.2008

Музеј какаа и чоколаде (Брисел)

Препоручујем да, ко буде био у прилици, посети Музеј какаа и чоколаде у Бриселу. Музеј је смештен у "Соко кући", јесте, лепо сте прочитали: "Falcon House".
Музеј се од 2005. године налази у згради која је у власништву породице de Valk (у нашој верзији, били би то Соколовићи)...мада се некада давно, у истој производило пиво "Valk" (пиво - други знаменити белгијски производ)....

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:06 15.04.2008

Evo ga i čokoladni nakit



Nego, ja moram da kažem da sam bila prijatno zaprepašćena kvalitetom čokoladnih bombona koje prave male privatnice u Kragujevcu. Dakle, nemaju se čega postideti, čokolada je odlična, klizava, topljiva, svilena...a bombone savršeno profesionalno napravljene, do detalja. Cole me kupio za sva vremena posluživši me pomenutim čokoladnim bombonama...posebno jednim punjenim želeom od višanja i polovinom višnje...dakle, ooodlično!
Lord Greystock Lord Greystock 23:18 15.04.2008

Re: Evo ga i čokoladni nakit

Jelica Greganović
Nego, ja moram da kažem da sam bila prijatno zaprepašćena kvalitetom čokoladnih bombona koje prave male privatnice u Kragujevcu. Dakle, nemaju se čega postideti, čokolada je odlična, klizava, topljiva, svilena...a bombone savršeno profesionalno napravljene, do detalja. Cole me kupio za sva vremena posluživši me pomenutim čokoladnim bombonama...posebno jednim punjenim želeom od višanja i polovinom višnje...dakle, ooodlično!

Na tehnološkom faksu u NS su počeli da prave neke čokolade za prezentaciju. Drvena kutija sa sve nekom bravicom, unutra tri sorte čokolade u malim papirnim kesicama, sve lepo, upakovano, miriše. A čokolada, ljudi moji...
Onomad koleginica s posla dobila to na poklon. I sad, pošto je ona na dijeti, jelte, pozvala nas u ofis kod nje da probamo. Najgori sam bio od sve dece, uzeo sam za sve koji nisu hteli, svoj deo i još sam tražio da ponesem "supruga da proba, ona mnogo voli čokoladu". Naravno da sam i to smandrljao pre kraja radnog vremena.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:40 16.04.2008

Lorde,

potpuno te razumem i podržavam...šiljni nešto ako je ostalo...faksom...ako je i pripljeskano, čokolada je čokolada.
saphira saphira 09:40 16.04.2008

Re: Evo ga i čokoladni nakit

Lord Greystock

Na tehnološkom faksu u NS su počeli da prave neke čokolade za prezentaciju. Drvena kutija sa sve nekom bravicom, unutra tri sorte čokolade u malim papirnim kesicama, sve lepo, upakovano, miriše. A čokolada, ljudi moji...


Mmmmm, znam neke ljude sa tehnoloskog, upravo sam shvatila da se duuugo nismo culi ;-))))
Bas cu morati da ih priupitam za zdravlje i sta imaju novo )


Inace, Jelice zbog ovog bloga sam u jako velikom iskusenju da otkazem more ove godine i uputim se na jednu "strucnu" ekskurziju u Belgiju.... )
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:50 16.04.2008

shapira, ja te

podržavam u iskušenju i lepo molim da uzmeš uzorke na tom putovanju, pa da nam ih prezentuješ, sve naravno iz naučnih razloga, da se time pozabavimo praktično.

Tamara Ćetković Tamara Ćetković 11:31 16.04.2008

Re: shapira, ja te

d j o l e d j o l e 22:04 15.04.2008

Chocolate cupcakes with chocolate

mousse filling

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:08 15.04.2008

A tek Mississippi Mud Cake

ivana23 ivana23 22:28 15.04.2008

***

Черевићан Черевићан 22:22 15.04.2008

те лепоте

коју гледам овде на фотосима ние кадгод било. ослада нам је деци била парче леба смашћу и тек тек малко шећера озго посољено. брррр и сад се ево јежим кад се присетим како је тај шећер под здравим дечјим зубима крцкао док смо гризли залогаје. е онда се појавила она закување чоока ко камен тврда ( датум јој вазда бијо прозвиждо но које отом тада још бринуо) и само кад је Светац неки црквени давали су нам по штанглу да се осладимо. која је то драстићна разлика била у непчаној уживанцији ммммм.
данас кад препуних радњи слаткиша смо сведоци, понекад, сам себе частим са . . поменутим парчетом леба надграђеним. ал ни лебац није ниналик наонај.

ето шта ти је . . . .носталгија


а ние да се несусрећу по сокацима и екстравагантности счоколадом

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:32 15.04.2008

Jeste Čer...

nema onog leba što se komadeška drži ko violina...a čokolade...bila sam lani u Bgd i ugledam neku čokoladicu što smo je jeli kad se pojavila kao čudo čokoladno...sa nekim penastim punjenjem...kupim je oduševljeno, mal' se nisam zadavila...ni blizu onaj rajski ukus kao nekad...a nekad je toliko i toliko snega padalo, kad smo bili mali, sve do grudi...a sada neka beda od snega ni do kolena.
ivana23 ivana23 22:36 15.04.2008

***

Nune Popović Nune Popović 22:31 15.04.2008

Izvinjavam se,

ja sam na dijeti :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:34 15.04.2008

Što, pa nije

ponedeljak?! A kupanje pred spavanje, je l' može...

gradicevic gradicevic 22:39 15.04.2008

Re: Izvinjavam se,

ja sam na dijeti :)




pa prijatno
ivana23 ivana23 22:43 15.04.2008

Re: Izvinjavam se,

gradicevic
ja sam na dijeti :)
pa prijatno


Hemičarka Hemičarka 22:44 15.04.2008

Re: Izvinjavam se,

I ja sam na dijeti, ubise me ovi cokoladni blogovi (a ne mogu da ne citam, navukla sam se). Srecom, ova dijeta dozvoljava cokoladu svaki cetvrti dan, pa u tu svrhu konzumiram moju omiljenu:




Nune Popović Nune Popović 22:45 15.04.2008

Re: Što, pa nije

Ako mi bude uspelo da sutra ne pojedem ni malo čokolade - biće to drugi dan kako sam na dijeti. Dobro neću baš da računam ono što sam danas malo krcnuo nugat-štapiće uz kafu...
gradicevic gradicevic 22:45 15.04.2008

Re: Izvinjavam se,

ivana23

gradicevicja sam na dijeti :) pa prijatno



al zato ja nisam

ivana23 ivana23 22:46 15.04.2008

Re: Što, pa nije

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:53 15.04.2008

Ooo...

ivana23 ivana23 22:56 15.04.2008

Re: Ooo...

gradicevic gradicevic 22:56 15.04.2008

Re: Što, pa nije

biće to drugi dan kako sam na dijeti.




dijetalni
bas
ivana23 ivana23 22:58 15.04.2008

Tako!

A ne da kacis one tiganje :))


gradicevic gradicevic 23:02 15.04.2008

Re: Tako!

A ne da kacis one tiganje :))


necu vise



sad je tanjir
ivana23 ivana23 23:04 15.04.2008

Re: Tako!

Moje ptice su lepse..

gradicevic gradicevic 23:12 15.04.2008

Re: Tako!

Moje ptice su lepse..


priznajem

49 41 49 41 23:55 15.04.2008

Re: Izvinjavam se,

Nune Popović
ja sam na dijeti :)


Kad sam otvorio blog; uhhh, rekoh ovo je za moju zenu i k cerku.

Odoh ja kod NUNE-ta na CRNEGA.


Jelica Greganović Jelica Greganović 00:41 16.04.2008

Jao, gradicevicu, al'

si napipao Nuneta sladoledom :))))) sa'će dijeta da bude na opasnom iskušenju.
Shunjich Shunjich 23:10 15.04.2008

ah, cokolada :)

al' sto jelica ume da mi izazove ''vodu na ustima'', to niko ne ume... prvo onaj blog o kafi od pre par nedelja, sad ovo... dodje mi da trknem do dragstora po nesto cokoladno...
ivana23 ivana23 23:15 15.04.2008

Re: ah, cokolada :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana