Društvo| Kultura| Literatura

Hvataci snova

amika RSS / 01.01.2018. u 13:03

ХВАТАЧИ СНОВА

Постоји старо учење о интерпретацији информација исписано на неколико страница пиринчане хартије, неразумљиво без познавања традиције из које је проистекло. Међутим, негде у средини дат је пример који је „интернационално транспарентан“ и применљив у свим културама и на свим језицима.

Када неко баци штап – наводи тај пример – пас ће гледати штап, а лав ће тражити ко га је бацио.

 

То је свеопшти принцип:

- да ли вас интересује спољашња форма догађања или његова суштина?

- хоћете ли процењивати шаре и чворове на штапу или тражити правац и руку која га је бацила?

 

У Кјоту, старој престоници Јапана постоји споља неугледан храм  Санђусангендо  чије има значи „Тридесет три празнине између стубова“.

 

kyoto_sanjusangendo%20stubovi.jpg 

 

Унутра, у храму, налази се невероватна колекција од 1001 златног Буде.

 sanjusangendo%20BUDE%203%20slike.jpg

У пригушеном сјају и бљеску злата чује се само тихо звецкање молитвених млинова у миленијумској тишини.

Назив храма, „Тридесет три празнине између стубова“ су штап који видимо, а када погледамо лављим очима угледаћемо скромног монаха који брине да ли ће његово знање о унутрашњости храма бити откривено од непожељних и непросвећених. Они дођу у храм да очисте душу, рећи ће, да би у њу могли да сместе нову количину зла.

Тај поглед на штап који одвлачи пажњу или на саму руку исказује суштину која се може применити на све: на вести, штампу, текстове, рекламе...

Постоји и загонетка о срећи која ће вас задесити ако успете да уђете у „дугин сноп“. После грдних тражења, тумачења и лутања стиже се до одгонетке: око вас је зелено, плаво, црвено , жуто – ви сте управо у дугином снопу живота, а нисте тога свесни.

Е, сад – неко види само празнине између стубова, други само штап, трећи руку, четврти дугин сноп. А живот је, чини се, бивствовање у дугином снопу избегавајући штапове, шапе и туђе руке, тежећи да се дође до празнине између стубова иза којих се налазе златне Буде или само ситно звецкање наших неостварених жеља у миленијумској тишини.

Неостварене жеље? То више неће постојати. За њих је задужена „индустрија среће“. Велике коорперације сада имају „секторе за задовољство потрошача“ и „директоре среће“. Они буде нашу посусталу пажњу, подижу наш радни елан, мењају наше животне ставове и расположење; нема више депресије, све окрећемо будућности...

Бити срећан одмах и сада, то је нова религија у успону. Тако мање коштамо као радна снага, ми морамо бити срећни да не би опала светска продуктивност. Несрећност радника доводи до губитака, а то кошта – само америчку привреду, на пример, 500 милијарди долара годишње...

А шта је са нашим ситним и животним жељама? Оне ће бити сазнате и ухваћене, па загушене куповином новог, модерног, неопходног... шопинг моловима рекламама, ТВ програмима, акцијама „директора среће“... Биће замењене оним што је оствариво одмах и сада, јединственим понудама које се морају данас искористити...

 

Те „хватаче снова“ још пре 30 година је описао Милорад Павић у „Хазарском речнику“. То је тајна секта принцезе Атех која је хазарском народу откривала тајне животних судбина. 

Шта откривају/скривају данашњи „хватачи снова“? Они ће кроз „индустрију среће“ променити наше ситне, себичне, мануфактурне жеље и наше индивидуалне слободе избора улити у свеопшту, светску срећу свих нас. А то вам је познато из претходних времена, од других усрећитеља, само са другачијим називима и етикетама. Идеологије система замењене су идеологијама потрошње, идеје су замењене ситним даровима као уздарјима за наше жеље, прихватљивим заменама и опипљивим предметима среће.

Од безброј бљештавих штапова нећемо видети руке које их бацају. Уронићемо у празнине између стубова, док ће се 1001 златних и недодирљивих уздржано и са разумевањем смешкати.

Па срећна вам Нова Срећна Година!

 



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kosta.babic kosta.babic 13:47 01.01.2018

Hvataci snova

Lep tekst Amika. Puno stvari je pomenuto. Izvučene neke civilizacijske i istorijske paralele. Ko shvati razume će. Srećna ti nova, mada u našim godinama ni sreća nije što je nekad bila.
amika amika 14:48 01.01.2018

Re: Hvataci snova

Срећна и теби! И свим осталим који ово прочитају...

Живећемо у дугином снопу избегавајући штапове, шапе и туђе руке, тежећи да дођемо до празнине између стубова иза којих се налазе златне Буде или само ситно звецкање наших неостварених жеља у миленијумској тишини...
Черевићан Черевићан 15:00 01.01.2018

Санђусангенда маам

Уроњени у празнине између стубова

бадава умишљено злато у души
када га реалност живота спутава,
скромни монах тајности посвећен
живи у сновима, међутим јава.........



п.с.
угодне Вам жеље за годину НОВУ никад не мањкаше...посебно за ОВУ …. блогосапатници
amika amika 15:03 01.01.2018

Re: Санђусангенда маам

угодне Вам жеље за годину НОВУ никад не мањкаше...посебно за ОВУ …. блогосапатници


И од мене свим блогосапатницима!
grof_brankovich grof_brankovich 17:20 01.01.2018

Све је спектл

Поштовани домаћине!

Уз добре празничне жеље.

Све је спектакл, као да су речи скорашњег француског филозофа.

Кажеш "У пригушеном сјају и бљеску злата чује се само тихо звецкање молитвених млинова у миленијумској тишини.

Назив храма, „Тридесет три празнине између стубова“ су штап који видимо, а када погледамо лављим очима угледаћемо скромног монаха који брине да ли ће његово знање о унутрашњости храма бити откривено од непожељних и непросвећених. Они дођу у храм да очисте душу, рећи ће, да би у њу могли да сместе нову количину зла."

Искупљујемо се златом, да ли у облику 1001 Буде или златним реликвијама. Али такође се ослобађамо свакидашњице, свако на свој начин.

Прилажем пар Ничеових обзервација:

"Умјетност је највиши задатак и истински метафизичка активност у овом животу."

"Мистична објашњења се сматрају дубоким; истина је да она нису чак ни плитка."

"Хришћанска одлучност да виде свијет као ружан и лош је учинила свијет ружним и лошим."

“Svećeničkoj klasi dekadencija nije ništa više nego sredstvo za cilj. Ljudi ove vrste imaju vitalni interes da prave čovječanstvo bolesnim, i da unose konfuziju u vrijednosti ‘dobra’ i ‘zla’, ‘istinitog’ i ‘lažnog’ na način koji je ne samo opasan za život, nego ga i ocrnjuje.”

“Nada je u svojim najjačim oblicima mnogo veći stimulans životu nego što bilo koje zadovoljstvo može biti. Čovjeka u patnji mora držati nada tako jaka da nikakav konflikt s realnošću ne može da je uništi – tako visoka, zaista, da je nijedno ispunjenje ne može zadovoljiti: nada koja seže van ovog svijeta.”

Сервус!

amika amika 18:33 01.01.2018

Re: Све је спектл

Све је спектакл, као да су речи скорашњег француског филозофа.


"Спектакл је ступањ на којем роба успева да колонизује читав друштвени живот. Комодификација није само видљива: ми више не видимо ништа друго. Свет који видимо је свет робе." - Теза 42. / Ги Дебор Друштво спектакла – 1966. године

Уметност не може да промени свет, али може да помогне да га видите новим очима. А то није пријатан поглед...

“Nada je u svojim najjačim oblicima mnogo veći stimulans životu nego što bilo koje zadovoljstvo može biti. Čovjeka u patnji mora držati nada tako jaka da nikakav konflikt s realnošću ne može da je uništi – tako visoka, zaista, da je nijedno ispunjenje ne može zadovoljiti: nada koja seže van ovog svijeta.”


И још ако можемо и смемо помоћи ономе чему се надамо...

Срећна и теби Нова година!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana