Istorija| Kultura| Lingvistika| Obrazovanje| Politika

Pasulj s kolenicama zalivan domaćom brljom

tasadebeli RSS / 02.01.2018. u 13:38

Постоје тако неки „окидачи" који из прошлости истерају на светло дана неке слике, деценијама закопане негде ту, можда у другом плану, што наравно никако не значи да су те слике ишчезле из мог досадашњег живота, него чине његов саставни и неодвојиви део.

 

 

 

Пре тридесетак година полагао сам на Филолошком факултету у Београду испит који се тада, у доба постојања државне и језичке заједнице некадашње СФРЈ, називао Историја српскохрватског књижевног језика.

Током мог излагања у одговору на прва два питања и током већег дела излагања одговора на треће питање, професор је задовољно климао главом у знак повлађивања и охрабривања за даље, пропративши повремено моју причу са понеким Одлично! Тако је! и слично.

У једном тренутку, одговарајући на то треће питање у којем сам се често позивао на књигу Меше Селимовића „За и против Вука" (било је нешто у вези са Вуковом реформом ћирилице), рекао сам да се с правом може поставити питање какви су заправо били стварни интереси Јернеја Копитара, званичног цензора хабсбуршког двора за словенске књиге штампане у империји, у подржавању Вука Караџића и његовог рада на реформи језика, али да на то питање вероватно нећемо никада ни моћи да одговоримо јер доказа за било какву тврдњу о добронамерности или злонамерности Копитара немамо, а не верујем ни да ћемо било какве доказе за тако нешто икада и имати.

У том тренутку професоров задовољан израз лица и климоглав од прве моје реченице на том испиту који су ми обећавали још једну десетку у мом индексу, на крају испита нагло се променио. Чело се набрало и обрве саставиле у суздржаној љутњи. Наглим покретом зграби професор оловку и мој индекс са катедре, рече само једно кратко: Хвала, колега, довољно је!

И уписа ми оцену.

Збунила ме је та нагла промена расположења професора, изашао сам из учионице и тек тада отворио индекс да погледам оцену. Деветка.

Ни данас не знам шта је био тачан разлог те 1987. године који је професору нагло променио расположење. Претпостављам, само претпостављам, да је до тога дошло због онога што сам на испиту рекао у оквиру одговора на то треће питање пред њим и још  десетак студената који су чекали свој ред за полагање, те да разлог нису били евентуални гасови у професоровом стомаку због пасуља са коленицом донесеног из оближње кафане тог дана за ручак у Међународни славистички центар (МСЦ) на факултету или, не дај боже, одложено кумулативно дејство некаквог словенског Д-мола изазваног лошом домаћом брљом донесеном из завичаја која се свакодневно точила у том лингвистичком храму при Филолошком факултету у Београду.

Без обзира шта тај мој професор мислио онда и шта мисли данас о томе што сам ја рекао на испиту у оквиру одговора на треће питање и без обзира да ли се професорово мишљење можда и променило током ове три деценије, ипак мислим да је његова љутња и необразлагање оцене ниже од очекиване најпре било мотивисано тзв. историјским контекстом саме ситуације коју сам препричао и онога што сам ја у тој ситуацији рекао пред њим и још десетак студената који чекају свој ред за полагање испита.

Подсетићу још једном, ради се о 1987. години.

А ово је из 2017. године. Од пре неких месец и по дана...

 

 

 

 

 

Zu_ktkpTURBXy9iMDAwYzcwZDI0OWRkMTI3NTkwYjA3MWVkMjA3ZmZlZS5qcGeSlQLNAxQAwsOVAs0B1gDCww Komentari (175)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 13:41 02.01.2018

Тастер

eloy eloy 13:56 02.01.2018

Re: Тастер

Ни данас не знам шта је био тачан разлог те 1987. године који је професору нагло променио расположење.


Подсетићу још једном, ради се о 1987. години.


tasadebeli tasadebeli 14:59 02.01.2018

Re: Тастер

eloy
Ни данас не знам шта је био тачан разлог те 1987. године који је професору нагло променио расположење.


Подсетићу још једном, ради се о 1987. години.


Djordje Balasevic - 1987

Уз малу исправку гос'н Ђорђа из Неопланте којег у иностранству гађају белим зеРцовима, а код куће углавном говнима:

Није вампир четнички, него вампир аустроугарски Тоза!eloy eloy 15:11 02.01.2018

Re: Тастер

одложено кумулативно дејство некаквог словенског Д-мола изазваног лошом домаћом брљом донесеном из завичаја која се свакодневно точила у том лингвистичком храму при Филолошком факултету у Београдуу иностранству гађају белим зеРцовима, а код куће углавном говнима:


Da lepše je to sa zecovima svakako.


tasadebeli tasadebeli 15:16 02.01.2018

Re: Тастер

eloy
одложено кумулативно дејство некаквог словенског Д-мола изазваног лошом домаћом брљом донесеном из завичаја која се свакодневно точила у том лингвистичком храму при Филолошком факултету у Београду


Da lepše je to sa zecovima svakako.Плишаним, молићу лепо!

EDIT: Сад ми синуло, камарад! Можда ће Кинезима успети да у догледној будућности освоје и масовну производњу плишаних гована које ће уваљивати остатку света?

Последица глобализације.

Сале Ђорђевић је национале, Ђорђе Балашевић је интернационале.
eloy eloy 15:39 02.01.2018

Re: Тастер

,,Niko nije prorok u svom selu,, je čuvena rečenica koju je Isus iz Nazareta uputio meštanima svoga rodnog mesta, koji ga, zajedno sa njegovom rodbinom, nisu prihvatali kao proroka. Zabeležena je u svim kanonskim jevanđeljima (po Mateju, Marku, Luki i Jovanu), kao i u nekanonskom evanđelju po Tomi.

.... pa ni u novoj anno domini MMXVIII
tasadebeli tasadebeli 15:59 02.01.2018

Re: Тастер

eloy

,,Niko nije prorok u svom selu,,

.... pa ni u novoj anno domini MMXVIII
Глобалном селу?


niccolo niccolo 18:39 02.01.2018

Re: Тастер

Vas dvojica se još uvek niste smuvali?
eloy eloy 19:12 02.01.2018

Re: Тастер

Vas dvojica se još uvek niste smuvali?


traži se treći - jesi zainteresiran?
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:10 02.01.2018

Re: Тастер

niccolo
Vas dvojica se još uvek niste smuvali?
(Taske, znao sam da si ti još od osamdesetsedme, ako ne i ranije, bio na braniku otadžbine, ne one tamnice naroda, Jugoslavije, nego Srbije, bre, svaka čast! A nas su te iste godine, to jest sledeće, nastavnici iz škole slali organizovano na one Slobine demonstracije, kad je ovaj krenuo da posrbljuje uzduž i popreko, pa su se svi žešće nacionalno napalili, naročito moja profesorka istorije. Pa su tamo svi vikali "uhapsitevlasija!", valjda u smislu operacije tumora, a ja sam se pitao hu d fak je taj Vlasi, i očijukao sa koleginicama iz obližnje Pedagoške akademije...Svejedno, lepo napisan tekst ).

dragosevacsutra dragosevacsutra 22:40 02.01.2018

Re: Тастер

uhapsitevlasijane cujem dobro?

tasadebeli tasadebeli 22:44 02.01.2018

Re: Тастер

eloy
Vas dvojica se još uvek niste smuvali?


traži se treći - jesi zainteresiran?Јеси га проверио колико је добар у лицитирању?

Немој опет да буде неки пацер, па да нам упропасти партију и вече...
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:07 03.01.2018

Re: Тастер

dragosevacsutra
uhapsitevlasijane cujem dobro?...ali uhapsićemo ga!

grof_brankovich grof_brankovich 16:06 02.01.2018

Поздрав

Какве реперкусије ће имати по теби Декларација о заједничком језику на будућност и које ствари су спорне по теби?

tasadebeli tasadebeli 16:23 02.01.2018

Re: Поздрав

grof_brankovich
Какве реперкусије ће имати по теби Декларација о заједничком језику на будућност и које ствари су спорне по теби?
Је ли бре, људи, још колико вас овде осим Фрихенда и Максе ради за полицију (тј. разне полиције, има их по Србији кол'ко 'оћеш)?

Па ми стално постављате по сто пута све једно те иста два-три питања у нади да ћете у мојим бесконачно пута поновљеним одговорима пронаћи оно што вама треба за некакве своје конструкте, а не оно што је тема поста?

Сад си и ти почео да понављаш по сто пута питање на које сам већ одговорио:


Sorry, mom, I' m a vandal (ЛИНК)


Све је у том тексту... И моје мишљење о тој Декларацији и реперкусије које ће она по српску културу и језик имати и порука о цркнутој кобили и ужету које повезује више пријатеље.

И на крају пише:

Пунктум.
not2old2rock not2old2rock 16:49 02.01.2018

Re: Поздрав

grof_brankovich
Какве реперкусије ће имати по теби Декларација о заједничком језику на будућност и које ствари су спорне по теби?Otkud ti ideja da će biti bilo kakvih reperkusija na budućnost, budućnost će imati mnogo ozbiljnije teme od nečega o čemu će Tasa sigurno dati opširniji odgovor, a ja bih da citiram nešto što sam kao klinac upamtio od mog ćaleta:"Svircem qrcem paradajz čorba".

Nije to ništa drugo nego žal za mlados' upakovana u demagoške oblande od strane ljudi koji su izreku o trunu i balvanu totalno izokrenuli, pa one s balvanom u oku teše time da je trun u njihovom mnogo veća, a zašto to rade, kaži mi da ti kažem...
maksa83 maksa83 16:59 02.01.2018

Re: Поздрав

Је ли бре, људи, још колико вас овде осим Фрихенда и Максе ради за полицију (тј. разне полиције, има их по Србији кол'ко 'оћеш)?

Misliš samo na tvom slučaju, ili onako uopšte?

tasadebeli tasadebeli 17:29 02.01.2018

Re: Поздрав

maksa83
Је ли бре, људи, још колико вас овде осим Фрихенда и Максе ради за полицију (тј. разне полиције, има их по Србији кол'ко 'оћеш)?

Misliš samo na tvom slučaju, ili onako uopšte?Ма где само на мом случају...

Главу од посла не дижете колико "Случајева" на Блогу Б92 има.

BABE KOJE ISPADAJU

Jedna baba se usled svoje preterane radoznalosti nagnula kroz prozor, ispala i razbila se.
Kroz prozor se nagnula druga baba da bi videla onu koja se razbila, ali je usled svoje preterane radoznalosti takođe ispala kroz prozor, strmoglavila se i razbila.
Zatim je kroz prozor ispala i treća baba, zatim četvrta, zatim peta.
Kad je ispala i šesta baba, meni je dosadilo da ih gledam, pa sam pošao na Maljcevsku pijacu gde su, kažu, jednom slepcu poklonili pleteni šal.


Зезам се бре, Максо, него сам се сетио да сте ме на неком посту ти и Фри заоколили све постављајући ми једно те исто питање по десет пута (мислим да је то било после Дербија и туче на Партизановом стадиону) к'о да сам у полицији.

Само вам још лампа фалила да ми је уперите у лице... Толико сте упорни били.

ДаклеМ, зезање Максо.

А Гроф ме подсетио на то постављајући ми опет овде питање на које сам већ одговорио пре скоро 10 месеци оним посебним постом који сам му линковао.

Па сам хтео да му кажем да не могу више да понављам одговоре на једно те иста питања.

И то би било то.

Отприлике, ето колики се данас краставци продају у радњама што би рекао Хармс.

Šta se danas prodaje u radnjama

Koratigin dođe do Tikakejeva i ne zateče ga kod kuće.

A Tikakejev je u to vreme bio u radnji i kupovao šećer, meso i krastavce.

Koratigin se neko vreme muvao pokraj Tikakejevljevih vrata i spremio se već da mu napiše poruku, kad odjednom gle, ide lično Tikakejev i nosi u rukama ceger.

Koratigin ugleda Tikakejeva i viče mu:

– A ja vas čekam već čitav sat!

– Nije istina – govori Tikakejev – bio sam odsutan svega dvadeset i pet minuta.

– Pa, to ja već ne znam – reče Koratigin – znam samo da sam ovde već čitav sat.

– Ne lažite! – reče Tikakejev – Sramota je lagati.

– Mnogopoštovani gospodine! – reče Koratigin. – Potrudite se da birate izraze.

– Smatram… – započe Tikakejev, ali ga Koratigin prekine:

– Ako vi smatrate… – reče, ali tu Koratigina prekine Tikakejev i reče:

– E ti si mi baš zgodan!

Ove reči tako razjariše Koratigina, da prstom začepi jednu svoju nozdrvu, a iz druge se usekne na Tikakejeva.

Tada Tikakejev izvuče iz cegera najveći krastavac i tresne njime Koratigina po glavi.

Koratigin se rukama uhvati za glavu, padne i umre.

Eto – kakvi se veliki krastavci prodaju danas u radnjama!Не узбуђуј се, нема разлога, озбиљно ти то кажем.


alselone alselone 17:45 02.01.2018

Re: Поздрав

maksa83
Је ли бре, људи, још колико вас овде осим Фрихенда и Максе ради за полицију (тј. разне полиције, има их по Србији кол'ко 'оћеш)?

Misliš samo na tvom slučaju, ili onako uopšte?Ajde da privucemo muriju time sto cemo reci da BGH20 ima polozene šipove (pilote) samo do 25m dubine, iako bi s obzirom na tip zemljišta, veličinu zgrade, naprezanja itd, trebalo da se ide do 45m.

Ali posto firma koja je morala da radi pobijanje pilota ima opremu samo do 25m, onda se toliko i polagalo.

Nije zezanje.
tasadebeli tasadebeli 17:45 02.01.2018

Re: Поздрав

not2old2rock
grof_brankovich
Какве реперкусије ће имати по теби Декларација о заједничком језику на будућност и које ствари су спорне по теби?Otkud ti ideja da će biti bilo kakvih reperkusija na budućnost, budućnost će imati mnogo ozbiljnije teme od nečega o čemu će Tasa sigurno dati opširniji odgovor, a ja bih da citiram nešto što sam kao klinac upamtio od mog ćaleta:"Svircem qrcem paradajz čorba".

Nije to ništa drugo nego žal za mlados' upakovana u demagoške oblande od strane ljudi koji su izreku o trunu i balvanu totalno izokrenuli, pa one s balvanom u oku teše time da je trun u njihovom mnogo veća, a zašto to rade, kaži mi da ti kažem...

Хвала на разумевању.
tasadebeli tasadebeli 17:49 02.01.2018

Re: Поздрав

alselone
maksa83
Је ли бре, људи, још колико вас овде осим Фрихенда и Максе ради за полицију (тј. разне полиције, има их по Србији кол'ко 'оћеш)?

Misliš samo na tvom slučaju, ili onako uopšte?Ajde da privucemo muriju time sto cemo reci da BGH20 ima polozene šipove (pilote) samo do 25m dubine, iako bi s obzirom na tip zemljišta, veličinu zgrade, naprezanja itd, trebalo da se ide do 45m.
Nije zezanje.Не зезај се с тим...

Ако су Швабе у 20. веку оставиле онолико бомби и граната на пар метара дубине, ко зна шта је, каква неман, остала ту од Келта закопана на 45 метара дубине.
eloy eloy 18:21 02.01.2018

Re: Поздрав

још колико вас овде осим Фрихенда и Максе ради за полицију (тј. разне полиције,


Za njih si siguran ?
grof_brankovich grof_brankovich 19:43 02.01.2018

"Sorry, mom, I' m a vandal"

not2old2rock
grof_brankovich
Какве реперкусије ће имати по теби Декларација о заједничком језику на будућност и које ствари су спорне по теби?Otkud ti ideja da će biti bilo kakvih reperkusija na budućnost, budućnost će imati mnogo ozbiljnije teme od nečega o čemu će Tasa sigurno dati opširniji odgovor, a ja bih da citiram nešto što sam kao klinac upamtio od mog ćaleta:"Svircem qrcem paradajz čorba".


Може бити тако...Не негирам... нарочито је блоговање свирању курцу... па ево нас у колективном свирању. Важно је да се разумемо док свирамо...krkar:
Posle godina i godina i hiljada tekstova u kojima ne-Srbi objašnjavaju zašto ne žele da na bilo koji način imaju veze sa nečim što bi se zvalo srpskohrvatski jer to doživljavaju kao pokušaj asimilacije i/ili negiranja sopstvene nacije, onaj gore predlaže da se nešto nazove srpskohrvatski u cilju zajedništva a ovaj ispod da se, sve u cilju bratske ljubavi i razumevanja, to isto nešto nazove srpski.Nadasve miroljubiv i ujediniteljski predlog, siguran sam da će sad pohrliti pristalice.O tempora...
Sa mog b92 bloga iz 2009 godine.
Дакле ни кркар није хтео да разуме или се правио.


Професоре, нисам из тог пандурског филма, хвала на линку, само сам тражио окидач па да почнем да свирам:

Ти кажеш:
1) Зато што је та Декларација само још један политикантски памфлет чији је циљ ново узбуркавање духова и изазивање нових подела онде где се национално и језичко српско тле таман почело мало смиривати након вишедеценијског земљотреса изазваног сновиђењима и снатрењима о заједничкој држави Јужних Словена.


Не верујем да су имали за циљ лингвисти да узбуркавају духове као прво. Али сигурно је да су добили одмах одговор од хрватских државних званичника који осуђују Декларацију. То се десило, наша држава није реаговала колико се сећам.


А шта може бити одбрана од државе него наука?
Да би се сачувао наш идентитет, којег истраживачи карактеришу експерименталним, без обзира на историјска вијугања, потребно је имати научну област унутар које се проучавају токови кретања српске културе - то може неком бити свирање курцу - али ето зато постоје универзитети где се учи свирање.... разним курчевима, ви га сами одабирете.

Научна област унутар које Хрвати проучавају своју језичку културу и историју је унутар института са кроатологију и кроатистику. То је основала хрватска држава у време Фрање Туђмана.

У држави Србији би требали да се успоставе Институти за србистику - дакле обједињено проучавање лингвистике, културе, историје итд. Методологију је поставио новосадски проф. Петар Милосављевић од 90тих година па до данас, она сигурно није заокружена али је фундамент постављен нарочито у области проучавања српско-хрватских сучелавања.

То су две различите научне области србистика и кроатистика, али кроатистика је јача научна област јер има институте, истраживаче и универзитете и државу иза себе. Србистика је ван институција према томе слаба је. Underfunded. Unfunded.

Значи да ви доле у Србији још увек не смете да приступите србистици као науци, док се кроатолози се упошљавају у државним и туристичким институцијама. Код вас влада стихија. Жалосно и ужасно, за садашњост и будућност.

Мислим да је у питању генерална незаинтересованост.

Хрватски универзитети су од 1990 године произвели сигурно близу хиљаду кроатолога.

А Србија ни једног србистичара! Па ви гледајте чијим курчевима свирамо.

Колико видим ни ти професоре ниси схватио суштину.

Сервус!


Iz mog starijeg bloga o tom pitanju. 2009

Овај стари блог није лош јер је било озбиљних коментара.
Atomski mrav Atomski mrav 19:50 02.01.2018

Re: Поздрав

Све је у том тексту... И моје мишљење о тој Декларацији и реперкусије које ће она по српску културу и језик имати и порука о цркнутој кобили и ужету које повезује више пријатеље.


Ko još čita tekstove ovde na Blogu, pogotovo tvoje čaršave? Nego cimaju te barabe, računaju da ćeš da zapeniš na tu temu pa će još neko da zapeni pa ćete po običaju da se dotaknete crvenih marama i Dimitrija Ljotića i eto ti zabave - bolje od novogodišnjeg programa sa sve prvom epizodom serije o Nemanjićima.

Šalim se ja, naravno (za ovo o novogodišnjem programu i seriji o Nemanjićima sam ozbiljan), ali me zanima šta si hteo da postigneš tom rečenicom na ispitu? Ne znam kako je bilo 1987. ali deset godina kasnije kad sam ja studirao bilo je jasno da profesori ne vole kad se neko pravi pametan a posebno ne na ispitu...
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:00 02.01.2018

Re: Поздрав

sa sve prvom epizodom serije o Nemanjićima.


Jebote koja je ono bruka i šarlatanstvo (kad je već pomenu)
niccolo niccolo 20:11 02.01.2018

Re: Поздрав

Jebote koja je ono bruka i šarlatanstvo (kad je već pomenu)

Daj detalje, nisam gledao.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:33 02.01.2018

Re: Поздрав

Daj detalje, nisam gledao.

Inače, seriju su kao žiri odabrali Milan Vlajčić, Goran Marković i Smilja Dušanić Marjanović, smatrajući da je među 12 žiriranih scenarija najbolji ovaj Gordana Mihića, a da će Marko Marinković ("Crni gruja'') umeti da ga režira.

Hoću da kažem da ovo nije SNS pamet i ukus, kako bi mnogi hteli, već... pa sad vidite vi čija je i kakva.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:52 02.01.2018

Re: Поздрав

Daj detalje, nisam gledao.


Ja sam prvo pomislio da je u pitanju neka parodija na tu seriju, kao novogodišnji zez, najozbiljnuije, nisam mogao da verujem da je to ta na sva zvona najavljivana serija.

Pazi kad Nemanja i žena mu, i cela serija je tako rađena, pričaju apsolutno modernim slengom, to je samo jedan od neverovatnih detalja.

Režirano kao pionirska priredba, npr Nemanja u nekom apsu gde su ga braća skembala, i kao moli se bogu da ga pusti, i nikakav pametniji način nije mogao da smisli da to prikaže nego Nemanja ponavlja neku nemaštovitu frazu a onda grom sruši vrata pećine i ovaj izađe.

Ma milion takvih detalja, iz scene u scenu glupost do gluposti.
Senke su za ovo SERIJA, sa svim velikim slovima.

smatrajući da je među 12 žiriranih scenarija najbolji ovaj Gordana Mihića,


Ma ne znam kako je scenario napisan, ali krajnji proizvod je o-dvra-tan.
niccolo niccolo 21:05 02.01.2018

Re: Поздрав

e bezveze
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:15 02.01.2018

Re: Поздрав


Najteže mi je što su Hrvati izmislili svoje kraljeve i napravili sjajnu seriju o njima, a mi od gotovih Nemanjića napravismo sranje :)
niccolo niccolo 21:16 02.01.2018

Re: Поздрав

pa jeste...
alselone alselone 21:18 02.01.2018

Re: Поздрав

Najteže mi je što su Hrvati izmislili svoje kraljeve i napravili sjajnu seriju o njima, a mi od gotovih Nemanjića napravismo sranje :)a ja se bas nadao da je ovo nova Vuk Karadzic serija.
Nisam gledao pilot epizodu, al sam planirao da pogledam.

Sramota.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:19 02.01.2018

Re: Поздрав

Ja sam prvo pomislio da je u pitanju neka parodija na tu seriju, kao novogodišnji zez, najozbiljnuije, nisam mogao da verujem da je to ta na sva zvona najavljivana serija.


Ja sam ovo isto pomislio dok sam gledao nove Ratove zvezda, PošljEdnji džedAj. Na pola zamalo da izađem iz bioskopa koliko sam se iznervirao, ali sam se setio da sam tu došao sa mojom gospođom, izveo je u bidžu posle dugo vremena, još i krvavo platio bebisiterku da nas malo odmori od ovih žgebaca, pa sam se jedva suzdržao. Ali dobro, klopa u bioskopu je bila sasvim dobra, smazao sam pljesku sa onim smrdjljivim gorgonozola sirom i sasvim korektan milkšejk od čokolade posle toga. Ali mi preselo zbog filma.

Srećom, ne moram tog vašeg Cara Dušmana da gledam!


alselone alselone 21:20 02.01.2018

Re: Поздрав

srdjan.pajic
Ja sam prvo pomislio da je u pitanju neka parodija na tu seriju, kao novogodišnji zez, najozbiljnuije, nisam mogao da verujem da je to ta na sva zvona najavljivana serija.


Ja sam ovo isto pomislio dok sam gledao nove Ratove Zvezda, PošljEdnji džedAj. Na pola zamalo da izađem iz bioskopa koliko sam se iznervirao, ali sam se setio da sam tu došao sa mojom gospođom, izveo je u bidžu posle dugo vremena, još i krvavo platio bebisiterku da nas malo odmori od ovih žgebaca, pa sam se jedva zuzdržao. Ali dobro, klop u bioskopu je bila sasvim dobra, smazao sam pljesku sa onim smrdjljivim gorgonozola sirom, i sasvim korektan milkšejkk posle toga. Ali mi preselo zbog filma.

Srećom, ne moram tog vašeg Cara Dušmana da gledam!Ja sam onaj pretposlednji prekinuo na pola. Doduse, nisam platio bioskop, ali sam platio OD striming.
niccolo niccolo 21:23 02.01.2018

Re: Поздрав

To vi o onim Dizni SW?
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:23 02.01.2018

Re: Поздрав

alselone
srdjan.pajic
Ja sam prvo pomislio da je u pitanju neka parodija na tu seriju, kao novogodišnji zez, najozbiljnuije, nisam mogao da verujem da je to ta na sva zvona najavljivana serija.


Ja sam ovo isto pomislio dok sam gledao nove Ratove Zvezda, PošljEdnji džedAj. Na pola zamalo da izađem iz bioskopa koliko sam se iznervirao, ali sam se setio da sam tu došao sa mojom gospođom, izveo je u bidžu posle dugo vremena, još i krvavo platio bebisiterku da nas malo odmori od ovih žgebaca, pa sam se jedva zuzdržao. Ali dobro, klop u bioskopu je bila sasvim dobra, smazao sam pljesku sa onim smrdjljivim gorgonozola sirom, i sasvim korektan milkšejkk posle toga. Ali mi preselo zbog filma.

Srećom, ne moram tog vašeg Cara Dušmana da gledam!Ja sam onaj pretposlednji prekinuo na pola. Doduse, nisam platio bioskop, ali sam platio OD striming.


Ovo je, po meni, ubedljivo najgori nastavak do sada. Čak ni onaj Supreme Being koji liči na Hju Hafnera, sa sve maskiranim zečicama u svojoj ličnoj gardi, nije uspeo da izvadi stvar, bar tako da film liči na zajebanciju i parodiju. Jako sam se razočarao, mada, realno, ne znam ni šta sam očekivao, trebalo je da povedem ovo moje petogodišnje dete da gleda, jedino što je ona jako temperamentna i nema šanse da sedi i ćuti tri jebena sata koliko to govno od filma traje.


hoochie coochie man hoochie coochie man 21:25 02.01.2018

Re: Поздрав

a ja se bas nadao da je ovo nova Vuk Karadzic serija.


Uh, ne smeju te dve serije da se pominju u istoj rečenici.
Videćeš.
niccolo niccolo 21:26 02.01.2018

Re: Поздрав

tri jebena sata

Na film od tri sata moraju da idu barem dve 15minutne piš pauze.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:26 02.01.2018

Re: Поздрав

niccolo
To vi o onim Dizni SW?


Pa da, mislim na ovaj najnoviji nastavak nastavaka n-tologije.
alselone alselone 21:26 02.01.2018

Re: Поздрав

Videćeš.


Posle ovih vasih komentara verovatno i necu. Zivot je prekratak. :)
maksa83 maksa83 21:26 02.01.2018

Re: Поздрав

Ja sam ovo isto pomislio dok sam gledao nove Ratove zvezda, PošljEdnji džedAj. Na pola zamalo da izađem iz bioskopa koliko sam se iznervirao

Ono je odličan film, od-li-čan, čak sam se tri puta probudio. Svaki put sam mislio "aha, to je kraj" ali nije bio i samo sam nastavio dok se nisu popalila svetla.
niccolo niccolo 21:28 02.01.2018

Re: Поздрав

srdjan.pajic
niccolo
To vi o onim Dizni SW?


Pa da, mislim na ovaj najnoviji nastavak nastavaka n-tologije.

To se ionako ne gleda, pošto po definiciji ne može da prismrdi originalu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:29 02.01.2018

Re: Поздрав

maksa83
Ja sam ovo isto pomislio dok sam gledao nove Ratove zvezda, PošljEdnji džedAj. Na pola zamalo da izađem iz bioskopa koliko sam se iznervirao

Ono je odličan film, od-li-čan, čak sam se tri puta probudio. Svaki put sam mislio "aha, to je kraj" ali nije bio i samo sam nastavio dok se nisu popalila svetla.


E, i ja sam zaknjavao nakon što sam završio pljesku i čekao da mi posluže milkšejk, konobar morao da me drma da se probudim. Dobra strana filma je da je skoro sav u dijalozima (i to na daljinu), tek po neka manja bitka, pa može lepo da se spava.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:33 02.01.2018

Re: Поздрав

niccolo
srdjan.pajic
niccolo
To vi o onim Dizni SW?


Pa da, mislim na ovaj najnoviji nastavak nastavaka n-tologije.

To se ionako ne gleda, pošto po definiciji ne može da prismrdi originalu.


E, kad je u Beograd ono stigla ona digitally remastered proširena verzija prva tri nastavka serijala, beše to '98 ili '99 valjda, stojim na stanici na Brankovom mostu i čekam bus za Sava centar. A na stanici, jedno pedeset ljudi, svi otprilike moje godište ili malo stariji, i svi u glas sa svima pričaju u filmu koji idu ponovo da gledaju. Tako sam se nekako lepo osećao, kao među svojim najbližima, u generacijskom i kulturnom smislu.
alselone alselone 21:37 02.01.2018

Re: Поздрав

A na stanici, jedno pedeset ljudi, svi otprilike moje godište ili malo stariji, i
nevini.
niccolo niccolo 21:38 02.01.2018

Re: Поздрав

alselone
A na stanici, jedno pedeset ljudi, svi otprilike moje godište ili malo stariji, i
nevini.

Ok, realno se namestio...

Atomski mrav Atomski mrav 21:46 02.01.2018

Re: Поздрав

Ma ne znam kako je scenario napisan, ali krajnji proizvod je o-dvra-tan.


Ako je ovaj i ovakav scenario pobedio, kakvi su bili ostali? A realizacija je u najmanju ruku amaterska.
eloy eloy 21:48 02.01.2018

Re: Поздрав

profesori ne vole kad se neko pravi pametan a posebno ne na ispitu...


gedza.73 gedza.73 21:49 02.01.2018

Re: Поздрав

hcm
onda grom sruši vrata pećine i ovaj izađe.
niccolo
o vi o onim Dizni SW?

sise izdajničke... izgleda da su Ruje imale spavače u upravnom odboru.

srdjan.pajic srdjan.pajic 22:05 02.01.2018

Re: Поздрав

alselone
A na stanici, jedno pedeset ljudi, svi otprilike moje godište ili malo stariji, i
nevini.


Bogami, ovo nije daleko od istine!
maksa83 maksa83 22:11 02.01.2018

Re: Поздрав

Bogami, ovo nije daleko od istine!


tasadebeli tasadebeli 23:16 02.01.2018

Re: Поздрав

Atomski mrav

ali me zanima šta si hteo da postigneš tom rečenicom na ispitu? Ne znam kako je bilo 1987. ali deset godina kasnije kad sam ja studirao bilo je jasno da profesori ne vole kad se neko pravi pametan a posebno ne na ispitu...Нисам имао никакав циљ са том реченицом на испиту поготово што сам сматрао испит већ завршеним, као што рекох најуспешнијом оценом. Изашло само од себе једно од размишљања док се спремао испит.

Имао сам 22 године. Нисам тада још увек схватао да професори не воле када се неко прави паметан ни на испиту ни на предавањима. Мислио сам тада у тој наивности (од које ни данас нисам много изгубио, право да ти кажем, иако ми је 53) да је Универзитет место слободног говора и размене идеја и знања у жудњи за истином.

Али ето, зајеб'о сам се...

Поготово што нисам укапирао да тада није било ни време ни место за такву размену мишљења са професором пред сведоцима у јеку припрема за Осму седницу, са све тетка Мириним Тахиром Хасановићем и Гораном Триваном у Универзитетској конференцији социјалистичке омладине и Меморандумом САНУ који се чита по кућама на славама и рођенданима у Бгд.

(Надам се да знаш где су и шта раде данас Тахир и Триван и шта су све радили током те три протекле деценије у Србији?

Куцамо на врата заборављених асова - ЛИНК

у емисијама за домаћице на РТС.

Мислим, кад си већ поменуо Димитрија Љотића и црвене пионирске мараме... Ја их нисам први поменуо.

Једино је камарад Елојица укапирао зашто наглашавам два пута да је то била 1987. година.)

Мени само занимљиво то што Басара данас сасвим отворено говори оно што је из тог мог наивног и невиног клиначког питања професору могло само да се наслути.

И да ето, ми ни после 30 година нисмо у стању да се испетљамо из оних питања сопствене културе која смо постављали још пре три деценије.

Рекох већ, Басарина прича о Копитару и Вуку је била "окидач" за ово моје присећање које је требало да послужи само као увод у гледање емисије РТС Час анатомије о ћирилици и латиници са Јерковим, Владом Ђукановићем и Басаром као гостима, емисије окачене у овом посту.

Видим да емисија на Јутјубу није достигла ни 2000 прегледа, а не верујем ни да је гледаност те емисије када се приказивала на РТС 2 у новембру 2017. била нешто много већа од 5-6 хиљада гледалаца, па сам рачунао да је донесем овде и проширим јој тај круг људи који је одгледао ту емисију. Ипак се ради о интересантним питањима наше лучтуре (пардон, културе - lapsus calami; може и жучтуре) које та емисија поставља и о људима чије би мишљење требало да се чује и мало шире од тих пар хиљада људи који су их чули.

Уопште није требало Таса да постане главни јунак овог поста, него Јерков, Басара и Ђукановић.

Или, прецизније речено, требало је да главни јунаци буду српски језик, књижевност и култура, те место ћирилице и латинице као два српска писма данас у српској књижевности, култури и језику.

Због тога сам се и потрудио да тај "чаршаф", како га називаш, испред клипа са емисијом који је био само увод у гледање емисије, буде што краћи, више нека причица из живота која води даље ка клипу и да не скреће пажњу са централног дела поста, емисије РТС Час анатомије.

Ако обратиш пажњу, приметићеш да нисам изрекао ниједан свој сопствени суд о тим питањима која су покренута у емсији мислећи да ћу тиме само помоћи расправи у коментарима која је требало, по мојој замисли, да се води поводом онога што се у емисији чуло од Јеркова, Ђукановића и Басаре.

Али ето...

И ту сам се зајеб'о.

Рекох ти већ да нисам изгубио много од оне младалачке наивности чак ни данас после 30 година.

Не успе се баш увек у намерама.

Поготово се не успева у таквим намерама у средини препуној "дискутаната" са унапред стеченим предрасудама и стереотипима политикантске кафанске провенијенције о саговорницима што касније узрокује многобројна учитавања саговорнику онога што он нигде није рекао.

Што би се рекло, права демократска атмосфера за расправу. К'о у пензионерском шах клубу Месној заједници Мрдуша Доња.


П.С. - Тражио си чаршаф, добио си чаршаф.
tasadebeli tasadebeli 23:50 02.01.2018

Re: "Sorry, mom, I' m a vandal"

grof_brankovich

Колико видим ни ти професоре ниси схватио суштину.Било би добро још само да ми ти кажеш и одредиш шта ја то сматрам суштином, па да онда ја могу упоредим моје схватање суштине са тим што ти сматраш суштином и да видим онда у чему то грешим.


Iz mog starijeg bloga o tom pitanju. 2009

Овај стари блог није лош јер је било озбиљних коментара.Зар ниси приметио да је тај мој пост из марта 2017. године који ти даје одговор на питање шта ја мислим о Декларацији о заједничком језику закључан за коментаре?

А када неко закључа свој пост за коментаре, то онда, Ђуро, значи шта?


Да појачамо линк на твој пост од пре 8 година? Мало је избледео шибан ветровима и кишом и печен на сунцу пловећи мрежом толике године...

Ипак је то било пре осам година.


смрт фашизму, слобода народу! (ЛИНК)


Да, у праву си... Било је можда, само можда, ту на твом посту од пре 8 година два-три квалитетна коментара која су се тицала језика.

Али и они опет из неких дневнополитикантских углова, опет из неких политикантских углова...

Што је онда опет и оно мало квалитетног на том посту утопило у просеравању.

Frankfurt determines that bullshit is speech intended to persuade (a.k.a. rhetoric), without regard for truth. The liar cares about the truth and attempts to hide it; the bullshitter doesn't care if what they say is true or false, but rather only cares whether or not their listener is persuaded.


А као што видиш, нисмо се ни данас изгледа много одмакли од тога ступња еволутивног развоја.

К'о мој професор на испиту пре три деценије у уводној причи овог поста...
blogovatelj blogovatelj 23:56 02.01.2018

Re: Поздрав

Ko još čita tekstove ovde na Blogu, pogotovo tvoje čaršave? Nego cimaju te barabe, računaju da ćeš da zapeniš na tu temu pa će još neko da zapeni pa ćete po običaju da se dotaknete crvenih marama i Dimitrija Ljotića i eto ti zabave - bolje od novogodišnjeg programa sa sve prvom epizodom serije o Nemanjićima.

Kao kad barabe lože pijanog Aliju Đerzeleza.
blogovatelj blogovatelj 00:01 03.01.2018

Re: Поздрав

A na stanici, jedno pedeset ljudi, svi otprilike moje godište ili malo stariji, i


nevini.


tasadebeli tasadebeli 00:44 03.01.2018

Re: Поздрав

Ko još čita tekstove ovde na Blogu, pogotovo tvoje čaršave? Nego cimaju te barabe, računaju da ćeš da zapeniš na tu temu pa će još neko da zapeni pa ćete po običaju da se dotaknete crvenih marama i Dimitrija Ljotića i eto ti zabave - bolje od novogodišnjeg programa sa sve prvom epizodom serije o Nemanjićima.


Kao kad barabe lože pijanog Aliju Đerzeleza.

blogovatelj, maksa83, srdjan.pajic, gedza.73, alselone, niccolo, hoochie coochie manУживајте, момци. То је нама наша борба дала...
tasadebeli tasadebeli 01:10 03.01.2018

Re: Поздрав

eloy
још колико вас овде осим Фрихенда и Максе ради за полицију (тј. разне полиције,


Za njih si siguran ?Ма јок...

Шала мала.Чему толико узбуђење и толика потпитања и објашњења у круг око тога (ти, Макса, Гроф) што ја рекох у шали?
Milan Novković Milan Novković 11:48 03.01.2018

Re: Поздрав

maksa83
Bogami, ovo nije daleko od istine!Drugovi, bre, товарищ Srki and товарищ Maksa, pa mora reboot pre ili kasnije

Pa nisu glumci živuljke koje možeš da staviš na led da im produžiš rok trajanja, ili iOvo/iOno mašinice kojima samo usporiš clock
grof_brankovich grof_brankovich 13:29 03.01.2018

Re: Поздрав

Atomski mrav
Ma ne znam kako je scenario napisan, ali krajnji proizvod je o-dvra-tan.


Ako je ovaj i ovakav scenario pobedio, kakvi su bili ostali? A realizacija je u najmanju ruku amaterska.


Претпостављам да ако би упоредили буџет једног ББЦ серије у наставцима са буџетом те серије коју нисам гледао, нашли би је однос сасвим неравноправан.

Ми који смо навикли на Ратове звезде и све остало, тешко да можемо да гледамо серију о Немањићима која је прављена на неком стринг буџету за национално освешћавање. На ББЦ гледамо из недеље у недељу одличне програме о прошлости њихових владара имају пара људи, а колико пара толико и забаве.

Уосталом увек су филмске продукције сиромашних земаља биле најлошије. Да ли сад треба да осуђујемо сваки покушај ичега?
Atomski mrav Atomski mrav 15:23 03.01.2018

Re: Поздрав

Претпостављам да ако би упоредили буџет једног ББЦ серије у наставцима са буџетом те серије коју нисам гледао, нашли би је однос сасвим неравноправан.


Što bi rekao Čarlivoje - gluposti. Prvo, nisi gledao seriju pa ni ne znaš o čemu pričamo a drugo - hajde da poredimo budžet ove serije sa budžetima nekih drugih serija koje su snimane u Srbiji i koje su bolje realizovane od ove, možda ćemo na taj način doći do nekog zaključka... Mislim da niko nije ni očekivao srpski Game of Thrones. Ako nisu imali dovoljno para, nije ni trebalo da započinju takav jedan projekat - mogli su da snime neke nove "Komšije" ili kako se već zove ovo novo ostvarenje the Bajić family...
maksa83 maksa83 15:35 03.01.2018

Re: Поздрав

Očekujem da ako ista ekipa bude snimala Boj Na Kosovu bude:

Lazar: "Ko ne dođe na Kosovo ravno čelava mu keva, lol rofl".

Murat: "Miloše, brt, ispoštuj me...".

Miloš: "YOLO"
Atomski mrav Atomski mrav 15:43 03.01.2018

Re: Поздрав

Boj na Kosovu je rezervisan za Radoša Bajića. Prva epizoda - Kruševac, rezidencija Kneza Lazara Hrebeljanovića. Đurđevdan 1389. 11:42.
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:14 03.01.2018

Re: Поздрав

На ББЦ гледамо из недеље у недељу одличне програме о прошлости њихових владара имају пара људи, а колико пара толико и забаве.


Ma ne radi se o tome uopšte, čak se vidi da je bilo para, kostimu su nimalo sirotinjski, masovnih scena sa sve konjima i jahačima ima, nije sirotinjska serija nego je jednostavno loša, nemaštovita.
Nisu znali da je naprave i to je to, žali bože što su za temu uzeli ipak značajnu dinastiju i značajan istroiski period.

Al ajd, možda će sledeće epizode izvaditi stav (nema šanse, al ajd da se nadamo, kao)

grof_brankovich grof_brankovich 20:17 03.01.2018

Re: Поздрав

hoochie coochie man
На ББЦ гледамо из недеље у недељу одличне програме о прошлости њихових владара имају пара људи, а колико пара толико и забаве.


Ma ne radi se o tome uopšte, čak se vidi da je bilo para, kostimu su nimalo sirotinjski, masovnih scena sa sve konjima i jahačima ima, nije sirotinjska serija nego je jednostavno loša, nemaštovita.
Nisu znali da je naprave i to je to, žali bože što su za temu uzeli ipak značajnu dinastiju i značajan istroiski period.

Al ajd, možda će sledeće epizode izvaditi stav (nema šanse, al ajd da se nadamo, kao)Филм је скупа технологија, да би се серија о средњем веку направила добро - у чему су Енглези мајстори - потребан је Н О В А Ц. Ових празничних дана сам имао прилику да видим четири Хери Потер филмова. Стварно "load of rubbish", чудо до чуда, али направљено да се гледа и слуша. Прављење ових филмова кошта на десетине милиона фунти. Ми не можемо за читаве сегменте културе да одвајамо толико новца.

Могу сасвим да замислим да је то што сте гледали незанимљиво за гледење. Филм је скуп у свим фазама - снимање, глума, костими, сценографија, монтажа...
за о треба прави буџет. А сигуран сам да имамо професионалце који раде на разним странама света који би могли да направе врхунске ствари кад би то била намера.

Само кажем да не требамо много очекивати од српских ТВ филмова о средњем веку осим можда информација.


Добра вест је да идуће године Марина Абрамовић гостује у новоотвореном Музеју савремене уметности. Ето прилике да се сударимо са нечим што бе било недавно у Гугенхајму.
narcis narcis 20:51 03.01.2018

Re: Поздрав

Филм је скупа технологија, да би се серија о средњем веку направила добро

pa jes mi smo ovde čobani budale pa ćeni ti iz ingland objašnjavaš kako je to skupa teknolođika a ovde vlada pškudacija, skupe su pare elda?
vređašš, alono baš.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:26 03.01.2018

Re: Поздрав

vređašš, alono baš.


Ja se sve trudim da drugačije razumem, al jebiga.
Ne znam ni šta mi bi da se u ovo upuštam.

Nema bre grofe to veze sa parama, vidi se, vidimo i mi odavde makar toliko.
Sve je tu promašeno, i gluma je iz nekih razloga očajna, rečenice koje izgovaraju su otrcane fraze ("za krst časni i slobodu zlatnu", tetralno, i sa pogrešnim naglaskom, izgovara Nemanja, (Mladen Nelević) dok ide njegov krupni plan, i to treba da obori s nogu)
Da se to drugačije, bolje, uradi nisu potrebne velike pare.

Priče nikakve nema, nemoguće je pohvatati nikakv logičan tok, primer za to je to da se naklonost cara Manojla prema Nemanji objašnajva time što se car zagrcnuo, a Nemanja ga lupio po leđima. Jedini on se kao usudio da na cara digne ruku.

Da li je trebalo mnogo para da se taj odnos malo pametnije prikaže?

Nemanju braća spustaju (ne zna se zašto) u nešto što odozgo izgleda kao bunar a kasnije se taj bunar nekako pretvara u neku pećinu.
Čista glupost..
I još milion takvih detalja, da ne analiziram sad.

Ako je iko naklonjen, pa čak i spreman da Srbima malo progleda kroz prste to sam onda ja, ali ovo je glupo, pa sve i da su ga radila moja deca a ne pripadnici moje nacije.

Senke nad Balkanom su sigurno rađene sa manje para a za ovo su čista, destilisana umetnost.
Vuka Kradžića je nehumano i porediti sa ovim.

Atomski mrav Atomski mrav 22:04 03.01.2018

Re: Поздрав

Само кажем да не требамо много очекивати од српских ТВ филмова о средњем веку осим можда информација.


Ovo nije TV film već serija. I nije problem u parama, već u lošem scenariju i režiji što je dovelo i do loše glume (glumaca koji provereno mogu bolje).
alselone alselone 22:12 03.01.2018

Re: Поздрав

Vuka Kradžića je nehumano i porediti sa ovim.


Izvini. Ako mogu nesto u svoju odbranu da kazem pre nego sto me zapalite, ja sam rekao da se nadam kako je serija slicna a ne da jeste slicna.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:20 03.01.2018

Re: Поздрав


Izvini. Ako mogu nesto u svoju odbranu da kazem pre nego sto me zapalite, ja sam rekao da se nadam kako je serija slicna a ne da jeste slicna.


Ja sam te tako i razumeo.

tasadebeli tasadebeli 22:30 03.01.2018

Re: Поздрав

Atomski mrav
Само кажем да не требамо много очекивати од српских ТВ филмова о средњем веку осим можда информација.


Ovo nije TV film već serija. I nije problem u parama, već u lošem scenariju i režiji što je dovelo i do loše glume (glumaca koji provereno mogu bolje).Можда би боље испало да су уместо игране серије направили документарно-играну серију образовног карактера?

Судећи по првој епизоди, ова играна серија о Немањићима је испала фрагментарна, искиданог ритма, без фабуле која повезује поједине делове (о глуми и да не говорим), са прелазима од ситуације до ситуације у животу Немање које тешко може да разуме неко ко не познаје детаљно историју Срба из тог периода зачетака државности. Тешко ће то разумети неко ко зна само оквирне ствари о Немањићима, мотиве за милост, па немилост Немање у очима Манојла Комнина, мотиве Немањине браће да га баце у тамницу, мотиве за савез са Млечанима, политичке бракове и слично...

Дакле, ко хоће да прати серију и да разуме дешавања у њој, мораће прво у библиотеку да листа разне историје Срба, па да онда гледа серију.

Што је бесмислено јер не само да радњу неће моћи да прате они који су нису Срби, а хтели би, него серију неће моћи да прати ни већина Срба.

Маши се онда циљ прављења овако скупог пројекта.

А имали су узоре, није да их нису имали.

Шта фали начину на који су урађени Хрватски краљеви?

То је документарно-играни серијал и има образовни карактер.

Или серијалу о Дубровнику прављеном по истом рецепту?

Не улазим сада овде у тачност података наведених у тим хрватским серијама, него мислим на начин на који су прављене.

Без наратора који објашњава и повезује (документарност) те игране делове, ова прва епизода наше серије ми је изгледала потпуно без везе, као низ сцена набацаних без неког јасног мотива. То неће нико хтети тако да гледа...

Ако су већ и хтели да ураде неку серију о државности Србије која вуче своје корене из средњег века, могли су да се угледају и на овако нешто и да то раде по том рецепту.
Ово чак и не захтева толико пара. Више упоран и стрпљив рад и коришћење мноштва већ постојећих снимака из играних филмова, документарних филмова, образовних емисија.

То је најбоља урађена серија те документарно-игране врсте до сада коју сам ја гледао са оваквом тематиком. А нагледао сам их се, вала, онолико... И Тјудорови и крсатшки ратови и историја Османлија и свашта. О оном Хитлеру и Швабама који ми свако вече дефилују кроз дневну собу испирајући ми мозак захваљујући Хистори каналу и да не причам...narcis narcis 23:34 03.01.2018

Re: Поздрав

a Nemanja ga lupio po leđima. Jedini on se kao usudio da na cara digne ruku.

moguće da to postoji kao anegdota, ne znam, ali zamisli da priđeš caru i lupiš ga po leđa, a ono garda i sva ostala sila stoji i gleda. o tome da nećeš da sagneš glavu kad pozdravljaš cara... dal to iko može da veruje.

a to što se car , velmože pastiri, vojnici i svi ostali razgovaraju između sebe ko da su ovce čuvali zajedno, da pričaš vladaru i kad ti se nije obratio, a tek deca, žena...
i scenografija, gde beše njegov dvor , u neki katun? neku daščaru, čiji je on vio velmoža, pastira i kozara? ko li je bio odgovoran za mizanscen.

jedino su kostimi dobri i prikladni.
vrabac_onaj vrabac_onaj 00:12 04.01.2018

Re: Поздрав

hoochie coochie man


šta da ti kažem, žena mi negde na pola te prve epizode ustala i sela za komp uz reči: "mene je sramota ovo da gledam".

ja ostao do kraja, onako mazohistički, mada sam delio njen osećaj sramote.

ovo je baš težak blam.
vrabac_onaj vrabac_onaj 00:16 04.01.2018

Re: Поздрав

jedino su kostimi dobri i prikladni.


da, to je i nama (mislim, meni i ženi mi) bio komentar. za to su angažovali ozbiljne ljude, kao i za arhitekturu tj. prikaz objekata i prostorija.
narcis narcis 00:30 04.01.2018

Re: Поздрав

vrabac_onaj
jedino su kostimi dobri i prikladni.


da, to je i nama (mislim, meni i ženi mi) bio komentar. za to su angažovali ozbiljne ljude, kao i za arhitekturu tj. prikaz objekata i prostorija.

scenografija jeste majstorski urađena ali je veliko pitanje koliko je istoriski tačna.
koliko je verovatno da veliki velmoža živi u daščari? a videli smo pre toga da su mu brća živela po tvrđavama a on ima samo drvene palisade oko kuće.
sve neznaš dal je u pitanju neki vladar, jer se povremeno pojavljuju ti znaci ili neki ajduk jer je i to prisutno. samo su falile još i koze i ovce dase šetaju po dvorište a kokoške daspavaju pod gredu.
vrabac_onaj vrabac_onaj 00:41 04.01.2018

Re: Поздрав

koliko je verovatno da veliki velmoža živi u daščari? a videli smo pre toga da su mu brća živela po tvrđavama a on ima samo drvene palisade oko kuće.


u to doba, u Srbiji, verovatnije nego da živi po tvrđavama
ti momenti su verodostojni.
narcis narcis 00:49 04.01.2018

Re: Поздрав

vrabac_onaj
koliko je verovatno da veliki velmoža živi u daščari? a videli smo pre toga da su mu brća živela po tvrđavama a on ima samo drvene palisade oko kuće.


u to doba, u Srbiji, verovatnije nego da živi po tvrđavama
ti momenti su verodostojni.

a njegova braća imaju kamene tvrđave i bunare-pećine u isto vreme.
on zida zadužbine a živi u daščaru, neće biti.
vrabac_onaj vrabac_onaj 00:55 04.01.2018

Re: Поздрав

narcis
vrabac_onaj
koliko je verovatno da veliki velmoža živi u daščari? a videli smo pre toga da su mu brća živela po tvrđavama a on ima samo drvene palisade oko kuće.


u to doba, u Srbiji, verovatnije nego da živi po tvrđavama
ti momenti su verodostojni.

a njegova braća imaju kamene tvrđave i bunare-pećine u isto vreme.
on zida zadužbine a živi u daščaru, neće biti.


pa da, neće biti.
za braću :)

inače, veči deo snimaka tvrđave je iz Smedereva, a to je građeno nekih 300 godina kasnije. dobro de, ima i Magliča koji jeste stariji ali opet ne toliko.
narcis narcis 01:07 04.01.2018

Re: Поздрав

pa da, neće biti.
za braću :)

pa tako su pokazali, ona tvrđava na vrhu brda gde ga apse, i još neka pre toga.
on je u momentu kad je prikazana ta daščara već veliki velmoža vladar grdnih oblasti, te oblasti mu plaćaju nemali danak. već je morao dsa ima svoju svitu oko sebe, vojsku , pazi on se bori sa carskom vojskom, to su upitanju već na hiljade plaćenika tu je zlato , srebro i drago kamenje.
još jedna stvar
koliko se ja sećam čitajući istoriju vizantije pred vasileusa se padalo ničice i ležalo dok ti ne dozvoli da ustaneš. ovde se bre svi ponašaju ko da su odrasli u neku hipi komunu, pa i u njima se znalo ko kosi a ko vodu nosi.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:09 04.01.2018

Re: Поздрав

vrabac_onaj
hoochie coochie man


šta da ti kažem, žena mi negde na pola te prve epizode ustala i sela za komp uz reči: "mene je sramota ovo da gledam".

ja ostao do kraja, onako mazohistički, mada sam delio njen osećaj sramote.

ovo je baš težak blam.


Pametna žena.
Ne kao ja, mučim se, nerviram, a gledam.
Isključiti to i gotova stvar.
grof_brankovich grof_brankovich 13:05 05.01.2018

Re: Поздрав

hoochie coochie man
vređašš, alono baš.


Ja se sve trudim da drugačije razumem, al jebiga.
Ne znam ni šta mi bi da se u ovo upuštam.

Nema bre grofe to veze sa parama, vidi se, vidimo i mi odavde makar toliko.
Sve je tu promašeno, i gluma je iz nekih razloga očajna, rečenice koje izgovaraju su otrcane fraze ("za krst časni i slobodu zlatnu", tetralno, i sa pogrešnim naglaskom, izgovara Nemanja, (Mladen Nelević) dok ide njegov krupni plan, i to treba da obori s nogu)


Ako je iko naklonjen, pa čak i spreman da Srbima malo progleda kroz prste to sam onda ja, ali ovo je glupo, pa sve i da su ga radila moja deca a ne pripadnici moje nacije.

Senke nad Balkanom su sigurno rađene sa manje para a za ovo su čista, destilisana umetnost.
Vuka Kradžića je nehumano i porediti sa ovim.
pa čak i spreman da Srbima malo progleda kroz prste
ХКМ
Пажњу су ми скренуле ове твоје речи. Па ако ти не смета да кажем да ја, на пример, не замишљам да сам судија било ком народу. Управо намерно гледам свом народу највише кроз прсте, али сигурно не гледам свом народу кроз прсте у оцењивању тв серије о Немањићима коју нисам одгледао. Само хоћу рећи да су Британци и Американци екстремно плодни у производњи историјских филмова. То је зато сад ниво који сви ми очекујемо, а то је спојено са огромним новцем. Наравно будућност припада Волт Дизнију и Нетфликсу, мали ентитети попут нашег имају проблеме са демократијом и самопотврђивање свог иденитета.

Гледајући са стране на ситуацију у Србији, можда сви ви из генерација које су живеле 90тих у новој држави, гледате престрого на себе.

ХРТ прави добре програме, имају тај таленат, као и Енглези, рецимо серија о Фаусту Вранчићу са ХРТ-а.


narcis narcis 14:47 05.01.2018

Re: Поздрав

Само хоћу рећи да су Британци и Американци екстремно плодни у производњи историјских филмова.

jebali te i britanci i američani sasve irci ivelani i škoti zajedno sa vućko,m.
pa razočarao si me druže grofe brankoviču, i kao komunista i kao bloger. mlogo me razočaravaš-
čitaš li bre ti šta mi zameramo nemanjićima- seriji u pokušaju?
sve štp zameramo nema nikakve veze sa količinom para niti utiče n trošenje novca.
čak naprotiv ono što smo svi pohvalili, a što odnosi mlogo para, je kostimografija i mizanscen. to odskače profesionalizmom od dilentatizma režije i scenarija.
a sdruge strane ako nisi gledao i nemaš pojma o čemu pričamo , pa koj se qrac mešaš u razgovor o nečemu o čemu pojma nemaš?
nađi link skini epizodu pogledaj pa onda dođi da razgovaraš s ljudi.
grof_brankovich grof_brankovich 16:35 05.01.2018

Re: Поздрав

tasadebeli
Atomski mrav
Само кажем да не требамо много очекивати од српских ТВ филмова о средњем веку осим можда информација.


Ovo nije TV film već serija. I nije problem u parama, već u lošem scenariju i režiji što je dovelo i do loše glume (glumaca koji provereno mogu bolje).Можда би боље испало да су уместо игране серије направили документарно-играну серију образовног карактера?

Судећи по првој епизоди, ова играна серија о Немањићима је испала фрагментарна, искиданог ритма, без фабуле која повезује поједине делове (о глуми и да не говорим), са прелазима од ситуације до ситуације у животу Немање које тешко може да разуме неко ко не познаје детаљно историју Срба из тог периода зачетака државности. Тешко ће то разумети неко ко зна само оквирне ствари о Немањићима, мотиве за милост, па немилост Немање у очима Манојла Комнина, мотиве Немањине браће да га баце у тамницу, мотиве за савез са Млечанима, политичке бракове и слично...

Дакле, ко хоће да прати серију и да разуме дешавања у њој, мораће прво у библиотеку да листа разне историје Срба, па да онда гледа серију.

Што је бесмислено јер не само да радњу неће моћи да прате они који су нису Срби, а хтели би, него серију неће моћи да прати ни већина Срба.

Маши се онда циљ прављења овако скупог пројекта.

А имали су узоре, није да их нису имали.

Шта фали начину на који су урађени Хрватски краљеви?

То је документарно-играни серијал и има образовни карактер.

Или серијалу о Дубровнику прављеном по истом рецепту?

Не улазим сада овде у тачност података наведених у тим хрватским серијама, него мислим на начин на који су прављене.

Без наратора који објашњава и повезује (документарност) те игране делове, ова прва епизода наше серије ми је изгледала потпуно без везе, као низ сцена набацаних без неког јасног мотива. То неће нико хтети тако да гледа...

Ако су већ и хтели да ураде неку серију о државности Србије која вуче своје корене из средњег века, могли су да се угледају и на овако нешто и да то раде по том рецепту.
Ово чак и не захтева толико пара. Више упоран и стрпљив рад и коришћење мноштва већ постојећих снимака из играних филмова, документарних филмова, образовних емисија.

То је најбоља урађена серија те документарно-игране врсте до сада коју сам ја гледао са оваквом тематиком. А нагледао сам их се, вала, онолико... И Тјудорови и крсатшки ратови и историја Османлија и свашта. О оном Хитлеру и Швабама који ми свако вече дефилују кроз дневну собу испирајући ми мозак захваљујући Хистори каналу и да не причам...
Само се надам да ће боље приказати Немањиће и њихову заоставштину у Народном музеју, када се буде отворио. Опет један случај где су паре основа. Док Трилатерална комисија не одобри нема помака. Можда Срки може да помогне, мада све више сумњам.

Срби имају толико ствари да ураде - филмове да сниме, књиге да преведу, да немају никад довољан буџет за културу. Не желим да кажем да је добро онако како је, већ да треба гледати светле тачке, доста постоји и доста је урађено. Ево идуће године ће доћи Марина Аврамовић са рестроспективом под називом "Чишћење". Само организовање и припрема такве изложбе вероватно кошта најмање пола милиона долара, ако је у питању ретроспектива.

Мислим да је срећна околност што странци имају позитивнији однос према Србији, Србима и нарочито Београду па од њих можемо добити ентузијазма. Њихови видици нису оптерећени историјом и политиком.

Интернет генерација је значи веома негативна према својој држави-традицији-култури, а мисле да су објективни. Вероватно претпостављају да су други народи објективнији.


Подсетник на оне који мењају историју, да се не би глодали међусобно.

zemljanin zemljanin 16:23 02.01.2018

mmmda

рекао сам да се с правом може поставити питање какви су заправо били стварни интереси Јернеја Копитара, званичног цензора хабсбуршког двора за словенске књиге штампане у империји, у подржавању Вука Караџића и његовог рада на реформи језика, али да на то питање вероватно нећемо никада ни моћи да одговоримо јер доказа за било какву тврдњу о добронамерности или злонамерности Копитара немамо, а не верујем ни да ћемо било какве доказе за тако нешто икада и имати.


na filozofskom bi pao, tako da pozdravljam tvoje prisecanje srecnih fakultetskih momenata
tasadebeli tasadebeli 16:34 02.01.2018

Re: mmmda

zemljanin
рекао сам да се с правом може поставити питање какви су заправо били стварни интереси Јернеја Копитара, званичног цензора хабсбуршког двора за словенске књиге штампане у империји, у подржавању Вука Караџића и његовог рада на реформи језика, али да на то питање вероватно нећемо никада ни моћи да одговоримо јер доказа за било какву тврдњу о добронамерности или злонамерности Копитара немамо, а не верујем ни да ћемо било какве доказе за тако нешто икада и имати.


na filozofskom bi pao, tako da pozdravljam tvoje prisecanje srecnih fakultetskih momenataДа, знам.

Тај Филозофски факултет у Београду је вазда био права мала фабрика за произвођење догми и неговање догматичара свакаквих врста и идеологија, у било којим областима од филозофије и политике преко историје до педагогије.

Једино нису неговали оне којима би наука била најпреча.

Као што је то била, рецимо, Јернеју Копитару у овој серији Ђорђа Кадијевића о Вуку Караџићу чији инсерт видимо на почетку ове емисије РТС Час анатомије коју сам окачио у уводном тексту.


zemljanin zemljanin 16:41 02.01.2018

Re: mmmda

рекао сам да се с правом може поставити питање какви су заправо били стварни интереси Јернеја Копитара, званичног цензора хабсбуршког двора за словенске књиге штампане у империји, у подржавању Вука Караџића и његовог рада на реформи језика, али да на то питање вероватно нећемо никада ни моћи да одговоримо јер доказа за било какву тврдњу о добронамерности или злонамерности Копитара немамо, а не верујем ни да ћемо било какве доказе за тако нешто икада и имати.


daklem, na filozofskom bi pao zbog logike, a ne zbog politike
tasadebeli tasadebeli 17:13 02.01.2018

Re: mmmda

zemljanin
рекао сам да се с правом може поставити питање какви су заправо били стварни интереси Јернеја Копитара, званичног цензора хабсбуршког двора за словенске књиге штампане у империји, у подржавању Вука Караџића и његовог рада на реформи језика, али да на то питање вероватно нећемо никада ни моћи да одговоримо јер доказа за било какву тврдњу о добронамерности или злонамерности Копитара немамо, а не верујем ни да ћемо било какве доказе за тако нешто икада и имати.


daklem, na filozofskom bi pao zbog logike, a ne zbog politikeЧекај, чекај... Подучи ме. Озбиљно то мислим, не зезам се.

ДаклеМ, питам ја сада тебе као што бих питао било ког свог професора:

Па не дају нам ваљда само докази основу и право да постављамо питања?

Ваљда прво поставимо питање, па тражимо доказе да бисмо добили одговор на то питање?

Ваљда питања можемо постављати чак и онда када мислимо да доказе можда нећемо никада ни пронаћи?

(Иначе, Војаџери не би никада ни полеЋели, зар не? )

Зар у науци немамо ону градацију: питање-претпоставка-доказ-теорија-модел етц?

(Ако сам добро запамтио, исправи ме ако грешим...)

Мој дотични исказ на том испиту и јесте био на нивоу искључиво некаквог питања и даље одатле није ни мрднуо нити може, зар не? За сада... Ко зна шта носи будућност...

Нисам се ни усудио да изричем било какав суд који би се могао протумачити као хипотеза, а камоли да идем даље без икаквих доказа.

(Био много строг тај мој професор... На семинарском пре испита који се бавио жанровима средњовековне српске књижевности написао сам у српском језику, а не на територији данашњег српског језика као што је требало да би било прецизно и он ми то озбиљно замерио.)

П.С. - Ако си одгледао клип са емисијом са РТС, видео си да Басара 30 година касније изриче нешто што би могла бити тек хипотеза на основу тог мог питања са испита. Али ни он не исказује некакав јасан суд о томе већ само претпоставља јер доказа немамо, као што рекох.

И то је био тај "окидач" који ме је подсетио на ту ситуацију са мог испита од пре 30 година.
grof_brankovich grof_brankovich 12:17 03.01.2018

Re: mmmda

Суштинско научно питање остаје ИМЕ науке која се бави питањим улоге Јернеја Копитара. Држава је главни модератор. Овим питањима треба да се бави Катедра за србистику. Бања Лука може бити добро место за студирање србистике пошто је независније од Београда тј. од страних притисака.

Нашао сам часопис на нету: "Србистика данас".

Упознао сам на научним састанцима о србистици пре десетак година двојицу са овог списка професора Маројевића и Ковачевића, Маројевић је русиста по специјализацији пореклом из Црне Горе, док је Ковачевић србиста. Обојица су врсни филолози. Верујем да ће такав тим бити веома добар у стварању србистике.Република Српска, Универзитет у Бањој Луци, Филолошки факултет

Србистика данас бр.1

СРБИСТИКА ДАНАС

Година I, 2016, број 1

Научни скупови Филолошког факултета

Зборник научних радоваISSN 2490-3736 E-ISSN 2566-3461

УДК 811.163.41(082) 821.163.41.09(082)

ISBN 978-99955-58-35-2

COBISS.RS-ID 6300952Издавач

Универзитет у Бањој Луци, Филолошки факултетУредник публикације

Проф. др Саша Шмуља, Универзитет у Бањој ЛуциОрганизациони одбор

Проф. др Младенко Саџак, Универзитет у Бањој Луци

Проф. др Дијана Црњак, Универзитет у Бањој Луци

Проф. др Саша Шмуља, Универзитет у Бањој Луци

Мр Андреја Марић, Универзитет у Бањој Луци

Мр Данијела Јелић, Универзитет у Бањој Луци

Мср Горан Милашин, Универзитет у Бањој ЛуциНаучно-уређивачки одбор

Проф. др Александар Петров, Универзитет у Питсбургу

Проф. др Сања Бошковић Данојлић, Универзитет у Поатјеу

Проф. др Запрјан Козлуџов, Универзитет „Пајсије Хиландарски” у Пловдиву

Проф. др Иван Чарота, Бјелоруски државни универзитет

Проф. др Богуслав Зјелињски, Универзитет Адама Мицкијевича у Познању

Проф. др Радмило Маројевић, Универзитет у Београду

Проф. др Ала Татаренко, Универзитет Ивана Франка у Лавову

Проф. др Саша Шмуља, Универзитет у Бањој Луци

Проф. др Павел Крејчи, Масариков универзитет у Брну

Др Александар Павловић, Универзитет у БеоградуРецензенти

Проф. др Милош Ковачевић, Универзитет у Београду

Проф. др Рајна Драгићевић, Универзитет у Београду

Проф. др Миланка Бабић, Универзитет у Источном Сарајеву

Проф. др Радмило Маројевић, Универзитет у Београду

Проф. др Станиша Тутњевић, Академија наука и умјетности Републике Српске

Проф. др Сања Бошковић Данојлић, Универзитет у Поатјеу

Проф. др Снежана Милосављевић Милић, Универзитет у Нишу

Проф. др Горан Максимовић, Универзитет у Нишу


Лектор
Мср Горан Милашин, Универзитет у Бањој ЛуциПогледао сам Час анатомије. Добар приказ ситуације. Басара је био још најумеренији и мудрији.


Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:54 03.01.2018

Re: mmmda

Упознао сам на научним састанцима о србистици пре десетак година двојицу са овог списка професора Маројевића и Ковачевића, Маројевић је русиста по специјализацији пореклом из Црне Горе, док је Ковачевић србиста. Обојица су врсни филолози.

Радмило Маројевић је политички кадар и научна ништица. Верујем да је такав и тај Ковачевић, чим га ти хвалиш.
А као човек, Радмило Маројевић је ништарија.

maksa83 maksa83 15:11 03.01.2018

Re: mmmda

Kuku kakav bolid...
freehand freehand 16:17 03.01.2018

Re: mmmda

maksa83
Kuku kakav bolid...

Ih, jedan iz te Šešelj/Oliver Antić i društvo ekipe smradova koji su nam sačuvali srpstvo. I ćirilicu. Od Dorčola do Banovog brda.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:37 03.01.2018

Re: mmmda

Ih, jedan iz te Šešelj/Oliver Antić i društvo ekipe smradova koji su nam sačuvali srpstvo. I ćirilicu. Od Dorčola do Banovog brda.

Узгред речено, Маројевић је терао професоре да потписују нове, послушничке уговоре, под претњом отказа. Једина катедра, уз неке појединце, која се била побунила и одбила, јесте катедра за Општу књижевност, моја матична, на којој је и тада радила моја жена. То смеће од човека успело је да придобије 90%-ну већину професора на факултету, да их "сломи", осим те шачице на споменутој катедри. Садашњи чврсти Србин, из горњег Тасиног ТВ прилога, професор доктор Александар Јерков, који је свој метеорски професионални успех направио као постмодерниста и политички пулен Мире Марковић (касније и њене интернационалистичке југословенске левице (ЈУЛ)), бивајући најмлађи главни уредник НОЛИТа у историји, доцније је, после слома Маројевићевог "преврата", правдао свој потпис на уговору тиме да је потписао обичном оловком, како би се његов потпис накнадно могао избрисати.

Он је у емисији заиста најжешће говорио о ћирилици и њеној потреби српству.
freehand freehand 16:51 03.01.2018

Re: mmmda

Predrag Brajovic
Ih, jedan iz te Šešelj/Oliver Antić i društvo ekipe smradova koji su nam sačuvali srpstvo. I ćirilicu. Od Dorčola do Banovog brda.

Узгред речено, Маројевић је терао професоре да потписују нове, послушничке уговоре, под претњом отказа. Једина катедра, уз неке појединце, која се била побунила и одбила, јесте катедра за Општу књижевност, моја матична, на којој је и тада радила моја жена. То смеће од човека успело је да придобије скоро већину професора на факултету, да их "сломи", осим те шачице на споменутој катедри. Садашњи чврсти Србин, из горњег Тасиног ТВ прилога, професор доктор Александар Јерков, који је свој метеорски професионални успех направио као постмодерниста и политички пулен Мире Марковић (касније и њене интернационалистичке југословенске левице (ЈУЛ)), бивајући у његовој лепој историји најмлађи уредник НОЛИТа, доцније је, после слома Маројевићевог "преврата", правдао свој потпис тиме да је уговор потписао обичном оловком, како би се његов потпис накнадно могао избрисати.

Он је у емисији заиста најжешће говорио о ћирилици и њеној потреби српству.

Dabre, to je to crno vreme najžešćeg komunizma od Lekine sahrane naovamo, u kome je svaki pošteni Srbin propištao majčino mleko, i robijao po trideset godina na lebnu i vodi, streljan i po dva puta bešen.
gedza.73 gedza.73 17:46 03.01.2018

Re: mmmda

crno vreme najžešćeg komunizma


Radmilo Marojevic je diplomirao sa odlicnim uspehom na ruskom jeziku i knjizevnosti i na Fakultetu politickih nauka. Kao aktivista Saveza komunista bio je prvi student prodekan, uglavnom negativno zapamcen i kod nastavnika i kod studenata.

U prvoj fazi svog politickog razvoja bio je vatreni Crnogorac, komunista, internacionalac i ateista, a sa zaostravanjem politicke krize, ogromnim rastom svojih ambicija i ostrim razlazom sa onima koji su mu ranije pruzali podrsku, posebno krugova iz SANU, postaje ekstreman Srbin, radikal, pansloven i pravoslavac


JERKOV, dr Aleksandar...zraziti konformizam oličen u bliskosti s vlašću, koju su tih godina predstavljali Mirjana Marković i njen univerzitetski kružok mladih marksista (kasnije JUL-ovska oligarhija). Blizina ovom kružoku, mladom Jerkovu omogućila je zvezdani period u životu

do dobijanja mesta asistenta na Odseku za jugoslovenske književnosti. Inače, glavni kandidat za to mesto bio je u to vreme prof. dr Milivoj Srebro, kritičar i urednik Književne kritike, koji je izgubivši utakmicu od mladih marksista bio prinuđen da spakuje kofere i ode u Bordo, gde danas radi kao profesor slavistike.


fin neki svet. Vidi se odma' spremnost na prihvatanje drugačijeg mišljenja, nekonvencijalan partijski stav... Stručni kadrovi koji se gnušaju nepotizma.
kažem ja gde god zagrebeš oni iskuljaju na površinu. Oni i botovi.
freehand freehand 17:48 03.01.2018

Re: mmmda

nekonvencijalan

kažem ja gde god zagrebeš oni iskuljaju na površinu. Oni i botovi.

I analfabete. Botovi analfabete.
gedza.73 gedza.73 17:54 03.01.2018

Re: mmmda

freehand
nekonvencijalan

kažem ja gde god zagrebeš oni iskuljaju na površinu. Oni i botovi.

I analfabete. Botovi analfabete.

Uvek spreman da naučim. Prvu grešku drugima uvek praštam. Kad ponavljaju smatram ih za budale.

Al' drago mi što si samo tu našo grešku. Bolje pismena (gramatička?) nego logička.

i šta reče za ove 'stručnjake'? Istomišljenici? Uzori?
grof_brankovich grof_brankovich 20:22 03.01.2018

Re: mmmda

Радмило Маројевић је политички кадар и научна ништица. Верујем да је такав и тај Ковачевић, чим га ти хвалиш.


Невероватна страст лежи у теби, поштовани Брајовићу. Видим да сам погодио "окидач".

Они су професори већ дуго деценија и писци многих књига. Паметнима довољно.

Ваши полицијски документи нису толико садржајни без разлога.... Али... о том не вреди расправљати.

Адио маре!
freehand freehand 20:36 03.01.2018

Re: mmmda

Они су професори већ дуго деценија и писци многих књига. Паметнима довољно.

Za šta bi ovo trebalo da bude dokaz?
Ваши полицијски документи нису толико садржајни без разлога.... Али... о том не вреди расправљати.

Za ovo neću da pitam, belodano je čega je dokaz.
Inače, da bi se ispratila nečija naučna karijera i politička delatnost normalnom čoveku dovoljne su obične novine i gugl sa svima dostupnim, javnim podacima.
Nasuprot tome, da bi se neko bez razloga i povoda optužio i javno diskvalifikovao ne treba ti ništa sem rđavog karaktera.
"Dva bez duše - jedan bez glave", stara je izreka.
tasadebeli tasadebeli 20:41 03.01.2018

Re: mmmda

Predrag Brajovic

Он је у емисији заиста најжешће говорио о ћирилици и њеној потреби српству.

Али воле га жене средњих година, нарочито наше колежинице с факса. Мислим, Јеркова.

Не оне наше генерацијске колежинице, Брајо. Те наше генерацијске колегинице, уосталом, више и нису баш средњих година... Више су онако некако излазних средњих година... Оно к'о у бусу 'Ајмо средина мало ка задњим вратима, тамо је излаз! Те наше колегинице воле Михајла Пантића.

Него, оне наше колежинице по десетак и више година млађе од тебе и од мене. Ваљда им је Јерков био професор, асистент, шта ли...

Знам то поуздано, гледам свако мало те наше млађе колегинице како вриште и падају у несвест као на концертима Битлса када се Јерков појави за говорницом.

За разлику од тебе и од мене за којима нико не вришти. Још мање пада у несвест када проговоримо.

Ти и ја не можемо ни до говорнице да дођемо. О телевизијским камерама нећу ни да причам... Нисмо фотогенични.

Имаш ли неку овакву, попут ових за Маројевића, Ковачевића и Јеркова, пикантерију из сексуалног живота Басаре и Влада Ђукановића.

Колики број политикантских гаћа са комесарским шлицем носе њих двојица?

Мним да ни њих двојица не иду баш около по Србији без доњег веша...ЕПИЛОГ:

Е, јебем ти такву српску културу и њене посленике данас који не могу ни у 2018. години да изађу испод кожних шињела својих очева и дедова.

Па још када на то додаш таблоидиотизам пажљиво негован и гајен кроз генерације и генерације, деценијама, негативне селекције.

Не чуди онда тај ћалетов кожни шињел пребачен нехајно, швалерски, преко рамена.

Мора се тако зарад сопственог опстанка у српској култури јер када би ти данашњи посленици српске културе и одбацили те шињеле и изашли на светло дана, сви бисмо онда видели да они и нису баш неки посленици.

Више некако упосленици. И то свакако не упосленици културе.

Пре некако упосленици даље политикантске таблоидиотизације српске културе.

Са више партијских књижица различитих партија и у левим и у десним џеповима својих кожних шињела које су им очеви и деде оставили у аманет.

Још само да смисле шта да раде са мољцима и не може им онда нико ништа.


Перманентни сукоб између идеалног и реалног, стабилности и нестабилности, логике и ирационалности, знања и простаклука, одговорности и самовоље, поверења и изневеравања тог поверења, општег добра и личне користи, закона и безакоња и – више него било шта друго – свакодневног искуства да лоши момци на крају, дугорочно, увек победе, с временом су учвршћивали и распиривали наш надреално-фарсични ментални калуп.


П.С. - Јбт, Брајо, успео си да ме доведеш до тога да, из пуке пристојности, браним тог Јеркова, који ми иначе никада није био близак. Напротив... И при томе не мислим на политику, него на књижевност, језик и културу...

Свака ти част!

grof_brankovich grof_brankovich 20:46 03.01.2018

Re: mmmda


Za šta bi ovo trebalo da bude dokaz?

'
Да су стручњаци у свом послу.

Новинарски извештаји о стручњацима ми миришу на полицијске извештаје. Зашто би новине иначе писале о њему?

Адио маре!
freehand freehand 20:48 03.01.2018

Re: mmmda

Да су стручњаци у свом послу.

Новинарски извештаји о стручњацима ми миришу на полицијске извештаје. Зашто би новине иначе писале о њему?

Адио маре!


Još jedan...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana