Istorija| Moj grad| Obrazovanje| Roditeljstvo

Dobro smo mi i prošli

marco_de.manccini RSS / 03.02.2018. u 08:04

Памтите сигурно, ту негде између својих осам и дванаест година, наши су клинци променили мишљење о нама -- људима рођеним шездесетих -- прелазећи притом кратак пут од заблуде да ми ходамо по води до закључка да су они много паметнији од нас.

Ми се тешимо да је и ово потоње заблуда, можда (!) и већа него она претходна, али, нажалост, маторци, имам лоше вести, клинци су у праву. Не, није ово само неко моје лево мишљење, већ је лако доказиво тврђење, подупрто педагошком науком и, нарочито, њеном праксом. У свом поседу имам Белу књигу, књижицу заправо, белу, коју чувам још од 1981, дакле, 37 година, отприлике цео један људски радни век. Ова Бела књига је извештај о раду моје гимназије за школску годину 1980/81. У њој су садржане поразне статистике које недвосмислено показују да је наша генерација катастрофално необразована, лења и/или неспособна. Да не идем у дубље анализе, ево, наводим само оно најочигледније:

907 ученика, од којих
230 (25 одсто) одличних,
147 (16 одсто) врло добрих,
157 (17 одсто) добрих,
44 (5 одсто) довољних и
329 (36 одсто) ученика са барем једном закљученом јединицом на крају године.

Да, да, један у три ученика није показао задовољавајући ниво знања бар у једном предмету и морао је преко лета на поправни или је, уколико је имао бар четири јединице, аутоматски понављао годину. Број одличних и врло добрих заједно скоро је тачно једнак броју ученика с јединицама и с довољним успехом (успутна језичка недоумица: 'одличан ученик' је прихватљиво и јасно, док 'довољан ученик' није?). Човек би, бре, с коца и конопца скупио бистрије и способније људе.

Читам, по разредима, појединачан успех за сваког ђака, поименце, наравно, нема тајни 1981. у Белој књизи: ево га, будући универзитетски професор с добрим успехом, директор с јединицом, ха, лекар специјалиста ... боље да ћутим и да вас не препадам, можда вас "лечи". Шта ти је напредак, па ове наше шалабајзере што су завршили гимназије осамдесетих данас с оваквим успехом не би ни примили на факултет, а не да им дају скалпел у руке. Ма шта скалпел, државу целу. Добро смо ми и прошли с нама оваквима. Ту је и будући премијер -- ауу, штребер, ђак генерације, па још и треће место на републичком у скоку у вис. Будући министар у његовој влади, друг из истог разреда -- шта ти је концентрација квалитета. Све пише у Белој књизи.

Каже књига и да су нам дали, таквим килавим и пометеним, четири прве награде на републичким у математици и физици, и још шест других и три треће, да су наше девојке трчале најбрже на 200 и 800 метара, пливале најбрже на 200, момци били други у рукомету, ...

Иначе, ово са свим тим наградама уопште не доказује да и нисмо били толико лоши колико се чини. Напротив, само доказује да проблем наше глупоће и смотаности није локалан и да нема везе с мојом гимназијом, јер, очигледно, ни остали нису били ништа бољи, чим смо могли да се носимо с њима.

Ох, чега све нема ту. На матурском испиту ђаци су могли да изаберу једну од следећих тема:

1) Председник Тито истакнути лидер у породици несврстаних.
2) Многа уметничка дела из НОБ неуништива су ризница лепоте, хуманости, патриотизма, уопште свега лепог и племенитог.
3) Научна открића важан чинилац у борби човека за прогрес и бољи живот.

Седамнаест ђака није положило матурски -- претпостављам да су се правдали неочекиваним избором тема.

Млада професорка марксизма, будући министар унутрашњих послова у влади будуће конзеративне, демохришћанске, националне партије, тада у својој првој години у школи, упознала је своје ученике "с проблемом Хераклитовог дијалектичког погеда на свет, с критиком Платоновог идеализма и идеализма уопште, с марксистичким схватањем материје, марксистичком теоријом сазнања и слично" (јесте, баш тако пише, "теоријом сазнања и слично").

Имам само једну Белу књигу, само за ту годину, мени прву у школи, а после те 1981. више их нису штампали, није било пара. Све се мења, рекли би будући љути политички противници, извесна професорка самоуправљања и њен ђак генерације -- шта ти је дијалектика.

Како било, шетам пре неколико година по старом крају, лето, миришу липе, ђаци носе сведочанства кући, а ја, гастарбајтер, чудом се чудим свој тој лепој и паметној деци и делим по 100 марке свакоме -- сви, бре, одлични, кога год питаш, еј, еј, где су ова деца, а где смо били ми -- стижем припит и разнежен и до последње куће у улици, седнемо с другом и љуштимо мезе и уз мезе, његов син прошао с једном четворком, кад приметим да је мали обуо леву патику на десну ногу и обрнуто и, таман да га опоменем, сетим се Беле књиге и помислим "а шта ја знам о ичему, можда је тако боље, треба учити од ових клинаца". Поменем Белу књигу другу и он се сети да је и сам има негде по кући, изнервира се што такво сведочанство наше колективне глупоће постоји, нађе је и ту је заједно, у дворишту, спалимо.

Претворише се у дим његови и моји кечеви, петице наших девојака, обавештења да се упис у следећу годину врши с пријавом и таксеном марком од четири динара 29. и 30. јуна 1981. од 10 до 13 сати, да ће следеће године преподневни часови почињати у 7,30, а поподневни у 14, да су ученици треће године под руководством предметног наставника из области биолошких и медицинских наука "заједнички разрадили проблем дроге", да је фолклорна група "редовно увежбавала народне плесове свих народа и народности", нестаде реклама "једне од највећих банака у земљи" која има "девизни промет с иностранством од 11,3 милијарди динара", али одоше и неке мање екплицитно наведене информације које су се ипак лако могле извући мало пажљивијим читањем и повезивањем -- да је извесна будућа глумица била и у пливачком и у рукометном тиму, да је будући контролор летова ишао у исти разред с будућом докторком у Енглеској и да се, дакле, нису упознали на једном летовању како сам ја раније мислио, даље, право име професорке историје коју сам једино знао по надимку "Клеопатра" и, с друге стране, чињеница да је надимак под којим сам знао професорку биологије, у ствари, њено право име, ...

И ту се мало расплачемо, од дима, наравно, све те оловне боје и неквалитетан папир, те се намах отрезнимо кад нам сине да је све узалуд, јер постоји још тачно 906 копија овог

И з в е ш т а ј а,

свака с штампарском грешком на 28. страни, преправљеном обичним пенкалом из "с две слабе" у "добар успех" (осам ђака из III-6 сигурно је имало грдних мука да убеди своје родитеље да су тако добили књижице и да то нису они сами преправљали). Буде нам криво, изгубио човек своју копију, можда није све у њој сјајно, али то смо ипак ми, шугави или не, с две слабе или с добрим успехом, кога брига, ми, полетни, бескрајни, са укупно 6197 неоправданих изостанака и просечним школским успехом од 3,50. Утом нам приђе онај мали, онај с једном четворком и наопако обувеним патикама, и обавести нас да не треба да бринемо ништа, скенирао је он књижицу одавно па ће је оставити оцу у Dropbox.

У шта?

.



Komentari (47)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 08:45 03.02.2018

Услужне делатности?

И обављачи услуга онима који раде прави посао?



Тужна реалност српског фудбала: Ђенова одвела 17-годишњег Звеканова из Спартака

02 фебруар, 20184

Још један играч из Суперлиге наставља каријеру на теренима Серије А

После Петра Мићина из Чукаричког (Удинезе) и Страхиње Танасијевића из Рада (Кјево), шансу да дебитује у Калчу добиће талентовани Вања Звеканов (17).

Тинејџер Спартака потписао је професионални уговор са Ђеновом, па ће на стадиону „Луиђи Ферарис” провести три године.

– Презадовољан сам оствареним. Захваљујем се бившем клубу, у Спартаку сам се афирмисао и стигао до дреса селекције Србије. Желим да играма у континуитету задржим статус репрезентативца – рекао је Звеканов на промоцији минулог понедељка.

Нису само Ђеновљани били заинтересовани да ангажују вундеркинда плавих голубова. На Вањином столу био је и позив славне Парме, међутим, одлучио се за другу опцију.

Одмах по доласку, саиграчи су га прозвали „нови Матић”, будући да конституцијом, позицијом, потезима и висином (1,86 цм) у сваком погледу подсећа на славнијег репрезентативца и члана Манчестер јунајтеда.

– Трудићу се да оправдам поверење управе и Драгана Стевића, најзаслужнијег посредника што је трансфер реализован – додао је Вања Звеканов, кога већ у марту чека повратак у Србију кад је селектор кадета Перица Огњеновић заказао окупљање играча.


Kоментари

FkpCascais · 02 фебруар, 2018 14:47

Sta je tu "tuzno"? Zivimo u globalizovanom svetu. Djenova uzima nama klinca, a mi dovodimo u nasu ligu klinca iz Burkine (Dramane Saloua). To je svetska realnost vec odavno, jedino se vi starije generacije u Srbiji ne umete naviknuti. Jedino tuzno je sto u Srbiji nema vise klubova da pazari igrace u siromasnijim zemljama od nas, jer to je sta treba da se uradi da bi se prezivelo u ovm globalizovanom svetu. SKAUTING!



Е, ово што видиш на овом примеру из фудбала, важи исто и за српско образовање данас. Још нисам срео родитеља у Србији који у последњих четврт века не говори своме детету:

"Заврши ти, сине, школу у Србији јер је довољно квалитетна, а јефтина, па када завршиш, пали негде напоље јер овде леба нема! Кад већ тата и мама нису могли, онда ти то уради..."








Памтите сигурно, ту негде кад су напунили између осам и дванаест година, наши су клинци променили мишљење о нама, људима рођеним шездесетих -- прешли су кратак пут од заблуде да ми ходамо по води до закључка да су они много паметнији од нас.

Ми се тешимо да је и ово потоње заблуда, можда (!) и већа него она претходна, али, нажалост, маторци, имам лоше вести, клинци су у праву. Не, није ово само неко моје лево мишљење, већ је лако доказиво тврђење, подупрто педагошком науком и, нарочито, њеном праксом.


Образовање би требало да подразумева и васпитање... Требало би... А да ли је то тако... Нисам сигуран...

Подсетио си ме овиме на ону причу (не могу сада да је нађем) када матори чикица са штапом шета поред реке, па у једном тренутку седне да се одмори загледан у ту реку која тече као и живот.

И у том моменту баш ту где је он сео дође гомила неких младих људи, грлатих, бучних, у пуном замаху своје забаве и хормона који врцају до неба и почну да гурају чикицу са клупе што он стрпљиво подноси. И тако све док се једном од тих клинаца не смучи, јер чикица не одустаје од седења на клупи на коју је ионако сео пре њих, и каже матором:

"Дај, бре, матори склони се! Зар не видиш да нам сметаш!"

На то га дедица погледа сасвим смирено и каже му:

"Синко, моја генерација вам је оставила вакцине, летове у свемир, мобилне текефоне и интернет, људска права,...

А шта ћеш ти, говно једно мало, да оставиш онима који долазе за тобом?"


Варвари или есеј о преображају (ЛИНК)


EDIT: Да цитирам Ника Хорнбија, не замерите ми на мојим натегнутим фудбалским метафорама у посматрању света око себе.


„O čemu razmišljaš?“ pita ona.

U tom trenutku lažem. Nisam uopšte mislio o Martinu Ejmisu,
ni Žeraru Depardjeu, niti o laburistima. Ali opsednuti nemaju izbora;
oni moraju da lažu u ovakvim prilikama. Kada bismo govorili
istinu sve vreme, ne bismo bili sposobni da održimo odnose ni sa
jednom osobom iz realnog sveta. Bili bismo prepušteni da istrunemo
sa svojim programima Arsenala ili svojom zbirkom originalnih ploča
„Staksa“ sa plavom etiketom ili svojim španijelima kralja Čarlsa, a
naši dnevni snovi od po dva minuta postajali bi sve duži i duži i duži
dok ne bismo ostali bez posla i prestali da se kupamo, brijemo i jedemo,
i ležali bismo na podu u svojoj sopstvenoj prljavštini po ko zna
koji put video kasetu u nastojanju da napamet naučimo ceo komentar,
uključujući ekspertsku analizu Dejvida Plita u susretu one večeri 26.
maja 1989. (Da ne mislite da moram da proverim datum? Ha!)

Istina je: alarmantno veliki deo prosečnog dana, ja sam moron.
tasadebeli tasadebeli 09:25 03.02.2018

Амаркорд

Млада професорка марксизма, будући министар унутрашњих послова у влади будуће конзеративне, демохришћанске, националне партије, тада у својој првој години у школи, упознала је своје ученике "с проблемом Хераклитовог дијалектичког погеда на свет, с критиком Платоновог идеализма и идеализма уопште, с марксистичким схватањем материје, марксистичком теоријом сазнања и слично" (јесте, баш тако пише, "теоријом сазнања и слично".

Имам само једну Белу књигу, само за ту годину, мени прву у школи, а после те 1981. више их нису штампали, није било пара. Све се мења, рекли би будући љути политички противници, извесна професорка самоуправљања и њен ђак генерације -- шта ти је дијалектика.






Генерација матураната 1982. у Тринаестој београдској гимназији певала у школском дворишту славећи матуру "О, војводо Синђелићу".

Одмах се подигли сви партијски, школски, општински и градски форуми и субнори и хтели да их искључе из гимназије без завршеног матурског испита.

Спасла их белаја њихова, тада млада, професорка марксизма која је ипак имала неког утицаја у тим форумима.

Што ти је дијалектика.







Утом нам приђе онај мали, онај с једном четворком и наопако обувеним патикама, и обавести нас да не бринемо ништа, скенирао је он то одавно па ће послати оцу у Dropbox.

У шта?








П.С. -
коју сам једино знао по надимку "Клеопатра" и, с друге стране, чињеница да је надимак под којим сам знао професорку биологије, у ствари, њено право име, ...


И ви?

И ми исто.

И историчарку и биологичарку.
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:36 03.02.2018

Re: Амаркорд

И ви?

И ви сте имали Клеопатру из историје?
tasadebeli tasadebeli 23:44 03.02.2018

Re: Амаркорд

marco_de.manccini
И ви?

И ви сте имали Клеопатру из историје?


Да.

И биологичарку за коју смо мислили да јој је то надимак, а оно испало презиме: Сумак.

Ми читали значење "надимка" као: с - ума - (к ту додато ради украса). Па је још понеки изнервирани због оцене звао Суманута.

А жена се у ствари тако презива. И сјајан професор била.
niccolo niccolo 10:50 03.02.2018

Dobar

tekst, a pošto nemam neki konkretan doprinos temi, da pitam za fotku.

Млада професорка марксизма,


Ali obavezno neku gde nosi naočare...
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:11 03.02.2018

Re: Dobar

Ево једне где није ни млада нити носи наочаре. Кад потпишемо retainer** иду боље слике



** Постоји ли ово у Србији и, ако постоји, како се зове?
niccolo niccolo 16:14 03.02.2018

Re: Dobar

retainer

Iako nisam 100% siguran šta je retainer u ovom kontekstu, svakako postoji.
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:00 03.02.2018

Re: Dobar

niccolo
retainer

Iako nisam 100% siguran šta je retainer u ovom kontekstu, svakako postoji.

Па мислио као што адвокати имају retainer с клијентима, само обрнуто, да ти мени плаћаш за слике.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 17:01 03.02.2018

Re: Dobar

marco_de.manccini
niccolo
retainer

Iako nisam 100% siguran šta je retainer u ovom kontekstu, svakako postoji.

Па мислио као што адвокати имају retainer с клијентима, само обрнуто, да ти мени плаћаш за слике.


xaxaxa, dobra šala. javi kad od advokata dobiješ kintu
niccolo niccolo 21:34 03.02.2018

Re: Dobar

Па мислио као што адвокати имају retainer с клијентима, само обрнуто, да ти мени плаћаш за слике.

To da, postoji. Mislim da ga zakon zove nagrada. Mada, u pravu je Njanja, to bi bilo neprirodno, po pravilu je flow suprotan...
karabasbarabas karabasbarabas 21:52 03.02.2018

Re: Dobar

niccolo
retainer

Iako nisam 100% siguran šta je retainer u ovom kontekstu, svakako postoji.


aureus aureus 11:17 03.02.2018

Drhtali od nastavnika

Ma nisu ranijе djeca bila toliko gluplja nego su bila malo blokirana strogoćom nastavnika.

marco_de.manccini marco_de.manccini 15:18 03.02.2018

Re: Drhtali od nastavnika

Ето типичног примера јаза генерација, клинци су дали тачан одговор модуло 2, односно у најрелевантнијем систему данашњице -- оном који користе процесори и сва деца испод 1101 година.
aureus aureus 16:55 03.02.2018

Re: Drhtali od nastavnika

marco_de.manccini
Ето типичног примера јаза генерација, клинци су дали тачан одговор модуло 2, односно у најрелевантнијем систему данашњице -- оном који користе процесори и сва деца испод 1101 година.

Dolazi jedan informatičar drugome i traži mu pozajmicu od 1000 dinara.
- Evo ti 1024, da zaokružimo.
Ribozom Ribozom 15:48 03.02.2018

tacno sve

Moja sestra, je svojoj deci predtavljala mene kao uzor, iako je ona bila bolji djak i student od mene, zbog moje bolje karijere van Srbije (pod navodnicima).

I deca slucajno nadju moju djacku knjizicu iz osnovne, a u njoj u prvom razredu B iz muzickog, u 6-om cetvorka iz matematike u 8-om iz hemije i odmah se pobune. Da su nasli iz srednje skole sigurno bi se i tu nasla po koja cetvorka. Ja ih se ne secam, jer sam sam sebi izgradio mit da sam bio super...sta ti je ego.
Sada su ta deca studenti, naravno, sa mnogo boljim prosekom ocena. Treba biti i dalje cool ujak i praviti se kao nesto udubljen u neko specijalno znanje. Nosio sam se nekako s tim i onda je jedno od deteta polagalo mikrobiologiju i upustim se ja u pricu sa njim o mikrobima (Legioneli konkretno), kad ono 'oces, dete zna toliko toga sto ja nisam nikada cuo (proverio po knjigama kasnije).

Promrmljam nesto, na mladima svet...i razocaram se sto verovatno vise ne mogu biti njima uzor.

I ja sam sam, spomenuo na blogu da bi sve zemlje bile mnogo bolje kada bi ih vodili mladi, jer nisu optereceni ucrtanim pravilima.




tyson tyson 16:14 03.02.2018

Re: tacno sve

a u njoj u prvom razredu B iz muzickog, u 6-om cetvorka iz matematike u 8-om iz hemije

Šta kaže knjižica, šta si imao iz srpskog?

Ili da ne pitam...?


marco_de.manccini marco_de.manccini 16:32 03.02.2018

Re: tacno sve

: )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

ruska pravopisna škola preuzima, pomiri se.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:33 03.02.2018

Re: tacno sve

tyson
a u njoj u prvom razredu B iz muzickog, u 6-om cetvorka iz matematike u 8-om iz hemije

Šta kaže knjižica, šta si imao iz srpskog?

Ili da ne pitam...?




neumoran tyson, odbrana [srpskog jezika] i poslednji dani: the grammar police edition

Ribozom Ribozom 17:19 03.02.2018

Re: tacno sve

tyson
a u njoj u prvom razredu B iz muzickog, u 6-om cetvorka iz matematike u 8-om iz hemije

Šta kaže knjižica, šta si imao iz srpskog?

Ili da ne pitam...?




Ne pitaj, pamtim samo petice.
Ne zamerite mi, imam mnogo vecih jezickih problema nego gore navedene. Tebi hvala jer si me naterao da potrazim kako se pravilno pise (da proverim: sestom, osmom). Ostale greske necu ispravljati, da i ostali egomanijaci imaju cime da se bave (ne moze a da ti ne povrede sujetu).
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:26 03.02.2018

Re: tacno sve

kako se pravilno pise (da proverim: sestom, osmom)

Тајсон хоће да каже да је, по правопису српскога језика, правилно с тачком, на пример "у 8. разреду" и без икаквих покушаја да се изврши падежна промена, та промена је остављена ономе ко чита. Све чешђе се виђа "у 8-ом разреду" и слично. Ово потоње је руска школа правописа и одувек се користи, на пример, у Македонији. Верзија с тачком је немачка школа и користи се у Србији и Хрватској.

ЕДИТ. Мене забавља то његово константно поправљање људи около.
tyson tyson 17:38 03.02.2018

Re: tacno sve

njanja_de.manccini
tyson
a u njoj u prvom razredu B iz muzickog, u 6-om cetvorka iz matematike u 8-om iz hemije

Šta kaže knjižica, šta si imao iz srpskog?

Ili da ne pitam...?




neumoran tyson, odbrana [srpskog jezika] i poslednji dani: the grammar police edition


Neprijatelj nikad ne spava!


tyson tyson 17:41 03.02.2018

Re: tacno sve

ЕДИТ. Мене забавља то његово константно поправљање људи около.

Da ne preterujemo, nije baš konstantno. Al' to sa rednim brojevima, kao što znamo, mi baš bode oči jer se odjednom pojavilo i širi se kao šumski požar, a radi se o osnovnama pravopisa.


marco_de.manccini marco_de.manccini 17:55 03.02.2018

Re: tacno sve

На ту константу сам и мислио, све друго пролази, али редни бројеви -- не!
Jukie Jukie 17:58 03.02.2018

Re: tacno sve

tyson
a u njoj u prvom razredu B iz muzickog, u 6-om cetvorka iz matematike u 8-om iz hemije

Šta kaže knjižica, šta si imao iz srpskog?

Mi u školi nismo ni imali srpski... to su uveli kad smo bili maturanti tik pred maturu, pa su nam upisali ocenu iz rubrike za srpskohrvatski
c_h.arlie c_h.arlie 10:54 05.02.2018

Re: tacno sve

marco_de.manccini
kako se pravilno pise (da proverim: sestom, osmom)

Тајсон хоће да каже да је, по правопису српскога језика, правилно с тачком, на пример "у 8. разреду" и без икаквих покушаја да се изврши падежна промена, та промена је остављена ономе ко чита. Све чешђе се виђа "у 8-ом разреду" и слично. Ово потоње је руска школа правописа и одувек се користи, на пример, у Македонији. Верзија с тачком је немачка школа и користи се у Србији и Хрватској.

ЕДИТ. Мене забавља то његово константно поправљање људи около.

Ja redne brojeve pišem kao što je boldovano.
tyson tyson 18:02 05.02.2018

Re: tacno sve

c_h.arlie
marco_de.manccini
kako se pravilno pise (da proverim: sestom, osmom)

Тајсон хоће да каже да је, по правопису српскога језика, правилно с тачком, на пример "у 8. разреду" и без икаквих покушаја да се изврши падежна промена, та промена је остављена ономе ко чита. Све чешђе се виђа "у 8-ом разреду" и слично. Ово потоње је руска школа правописа и одувек се користи, на пример, у Македонији. Верзија с тачком је немачка школа и користи се у Србији и Хрватској.

ЕДИТ. Мене забавља то његово константно поправљање људи около.

Ja redne brojeve pišem kao što je boldovano.

Zašto nisam iznenađen...?


narcis narcis 19:27 05.02.2018

Re: tacno sve

c_h.arlie
marco_de.manccini
kako se pravilno pise (da proverim: sestom, osmom)

Тајсон хоће да каже да је, по правопису српскога језика, правилно с тачком, на пример "у 8. разреду" и без икаквих покушаја да се изврши падежна промена, та промена је остављена ономе ко чита. Све чешђе се виђа "у 8-ом разреду" и слично. Ово потоње је руска школа правописа и одувек се користи, на пример, у Македонији. Верзија с тачком је немачка школа и користи се у Србији и Хрватској.

ЕДИТ. Мене забавља то његово константно поправљање људи около.

Ja redne brojeve pišem kao što je boldovano.

čarli izvini se tajsonu zbog nanošenja teške duševne boli.
jinks jinks 16:10 03.02.2018

...

Slušam šta priča direktorka u jednoj IT firmi, kuma ... kaže da je sa novim generacijama donekle i teže sarađivati iz gomile razloga ... na primer, pažnja, očekivanja i sistem vrednosti im funkcionišu na drugačiji način.

Ne znam, možda u firmama u kojima su svi Milenijalci u stvari i nema nikakvih problema.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:35 03.02.2018

Re: ...

Ne znam, možda u firmama u kojima su svi Milenijalci u stvari i nema nikakvih problema.

ja imam ogroman problem u komunikaciji sa milenijalcima. nesto nije u redu u njihovom poimanju sveta. mislim da su ova sadasnja deca, koja su sad tinejdzeri, mnogo bolja od millennials.
Jukie Jukie 18:00 03.02.2018

Re: ...

Zato što su odgledali ove moderne edutainment crtaće sa boljom CGI grafikom
zilikaka zilikaka 19:35 03.02.2018

24

Читам, по разредима, појединачан успех за сваког ђака, поименце, наравно, нема тајни 1981. у Белој књизи: ево га, будући универзитетски професор с добрим успехом, директор с јединицом, ха, лекар специјалиста ... боље да ћутим и да вас не препадам, можда вас "лечи". Шта ти је напредак, па ове наше шалабајзере што су завршили гимназије осамдесетих данас с оваквим успехом не би ни примили на факултет, а не да им дају скалпел у руке. Ма шта скалпел, државу целу. Добро смо ми и прошли с нама оваквима.

U moje vreme nije bilo tih godišnjaka al bilo u vreme mojih roditelja.
Tako smo mi klinci umeli da saznamo da neki viđeniji ne samo što nisu bili sjajni đaci nego su ponavljeli razred.

Naime, u to vreme je ponavljanje razreda bilo česta pojava a kad složim kockice šta su kasnije postali nekadašnji ponavljači, ili pak neki viđeniji odlikaši, onda shvatim da je vrlo teško uhvatiti neku pravu korelaciju.

Slično i sa mojim generacijama.

tyson tyson 19:41 03.02.2018

Re: 24

Tako smo mi klinci umeli da saznamo da neki viđeniji ne samo što nisu bili sjajni đaci nego su ponavljeli razred.

Pa i Drug Tito je ponavljao prvi razred osnovne

Imao je on i drugih, hm, iskakanja iz svakodnevnih normi; nije tek tako postao revolucionar.

Naime, u to vreme je ponavljanje razreda bilo česta pojava a kad složim kockice šta su kasnije postali nekadašnji ponavljači, ili pak neki viđeniji odlikaši, onda shvatim da je vrlo teško uhvatiti neku pravu korelaciju.

Ko smo mi da sudimo? Neka prvi baci kamen onaj ko nije grešio u životu!

Meni je to OK; ne treba nekoga da prati karakteristika iz prošlosti kao neki beleg; nego ako se potrudi u životu neka mu/joj i bude dobro, a odlikaši, pa neka zasuču malo i oni rukave a ne da se šlepaju na Vukovu diplomu do kraja života!


pape92 pape92 15:18 04.02.2018

Re: 24

Tu su naročito izvisili svi iz onog skeča "pa ko ... ove ribe". ("Odlikaši"
c_h.arlie c_h.arlie 10:53 05.02.2018

Re: 24

tyson
Tako smo mi klinci umeli da saznamo da neki viđeniji ne samo što nisu bili sjajni đaci nego su ponavljeli razred.

Pa i Drug Tito je ponavljao prvi razred osnovne

Imao je on i drugih, hm, iskakanja iz svakodnevnih normi; nije tek tako postao revolucionar.
...


Ti hoćeš da Frihend doživi srčani udar !?
eloy eloy 14:04 05.02.2018

Re: 24

Dobro smo mi i prošli


I jeftino. i jeftino!!


PAPRENO! RODITELJI U VELIKOM PROBLEMU: Za pripremu male mature potrebno čak 1.000 evra!


tasadebeli tasadebeli 14:31 05.02.2018

Re: 24

eloy
Dobro smo mi i prošli


I jeftino. i jeftino!!


PAPRENO! RODITELJI U VELIKOM PROBLEMU: Za pripremu male mature potrebno čak 1.000 evra!





Немој да причаш!



Скочиле цијене, права ситница?

А, па мораћу да подигнем цену приватног двочаса са 15 на 20 евра.

Да видимо овако, три на карте, два келнеру бакшиш,... 2 и 2 = 5 и 5 = 15 и 2 = 22 и 2 = 222.

Пет приватних двочаса недељно = 100 еврића.

Четири недеље у месецу = 400 еврића.

Моја професорска плата у школи са 25 година радног стажа, разредним старешинством итд, итд. = 457,23 еврића.

Значи, на приватне часове убијем још једну школску плату?





Ја да сам родитељ, лакше би ми било да тог мог размаженог кретена од детета бијем сваки дан и да га терам да учи и да буде миран у школи и да прати шта се догађа на часовима него да му после плаћам приватног професора који ће уместо мене моје чедо да тера да учи зато што мене мрзи да васпитавам рођено дете.
marco_de.manccini marco_de.manccini 14:38 05.02.2018

Re: 24

Ево и оригинала.

eloy eloy 10:47 06.02.2018

Re: neprilagođeni

Ја да сам родитељ, лакше би ми било да тог мог размаженог кретена од детета бијем сваки дан и да га терам да учи и да буде миран у школи и да прати шта се догађа на часовима него да му после плаћам приватног професора који ће уместо мене моје чедо да тера да учи зато што мене мрзи да васпитавам рођено дете.


Pa ti to zagovaraš ,,nasilje nad decom u porodici,, Sad si najebo kad ovo pročitaju.

Moram priznati da me je zatekao ovaj tvoj iskreni komentar koji je prožet duhom onih ,,trulih,dekadentnih ex Yu vremena kada ništa nije valjalo u onoj truloj Titovoj fantaziji i prevari,,.

Значи, на приватне часове убијем још једну школску плату?


Pa možeš ako se potrudiš, bolje 3 dvočasa nego gubljenje vremena na blogu - ovde trošiš energiju gratis.

Još bolje rijaliti programi na nacionalnim frekvencijama - honorari od 500 E nedeljno pa naviše. Ko te pita za gramatiku.


eloy eloy 11:12 06.02.2018

Re: neprilagođeni


Radi lakšeg poimanja realnosti treba pratiti statistiku.


Izvor https://www.peticije24.com

SRBIJA PROTIV "FARME", "PAROVA", "MALDIVA" i "VB" !!!

Protiv bluda, nemorala, sunda, kica, zaglupljivanja naroda i propagiranja pogresnih vrednosti!!!

Da se ukine svaki oblik "rijaliti" emisija, i njihovo slobodno emitovanje!

Postavljena peticija 30.08.2015g - potpisalo 113 377 ljudi do danas.


tasadebeli tasadebeli 11:25 06.02.2018

Re: neprilagođeni

eloy

Pa ti to zagovaraš ,,nasilje nad decom u porodici,, Sad si najebo kad ovo pročitaju.






П.С. -
Pa možeš ako se potrudiš, bolje 3 dvočasa nego gubljenje vremena na blogu - ovde trošiš energiju gratis.

Još bolje rijaliti programi na nacionalnim frekvencijama - honorari od 500 E nedeljno pa naviše. Ko te pita za gramatiku.



Па зар ти мене сматраш баш толиком будалом?

Стварно ме љутиш сада, озбиљно ти кажем...

Најбоље се зарађује у Планет клабу!


eloy eloy 11:31 06.02.2018

Re: neprilagođeni

Па зар ти мене сматраш баш толиком будалом?


Taman posla,bože sačuvaj samo si ti spomenuo dvočase pa reko da ostanemo u struKi.
tasadebeli tasadebeli 11:43 06.02.2018

Re: neprilagođeni

eloy
Па зар ти мене сматраш баш толиком будалом?


Taman posla,bože sačuvaj samo si ti spomenuo dvočase pa reko da ostanemo u struKi.



Последњи приватни плаћени час сам одржао негде 2000, 2001, 2002.

Од тада само фамилији и комшилуку бесплатно. (И припремна настава за осмаке у школи која ми не улази у 40-сатну радну недељу по решењу нити ми је плаћена.)

Ето, 15 година се тиме не бавим.

Плаћеним приватним часовима.

Можда бих ја то и данас радио, него ми се не свиђа, углавном, окружење у којем то треба да радим (родитељи, друштво итд.), па сам одустао од тога.
eloy eloy 12:58 06.02.2018

Re: neprilagođeni


Од тада само фамилији и комшилуку бесплатно. (И припремна настава за осмаке у школи која ми не улази у 40-сатну радну недељу по решењу нити ми је плаћена.)


Neko to od gore gleda sve - bog će da ti plati sinko !

A do tada....

tyson tyson 18:03 06.02.2018

Spam

Kako bi bilo dobro kada biste vas dvojica nastavili vođenje ljubavi preko privatnih poruka...

tasadebeli tasadebeli 19:15 06.02.2018

Re: Spam

tyson
Kako bi bilo dobro kada biste vas dvojica nastavili vođenje ljubavi preko privatnih poruka...




Ваша реч за мене заповест, мастер Тајо!

(Да бацим пару и да типујем следећи пост на којем ћеш се ти јавити да ме ућуткујеш? Која је квота, рецимо, на Џинксов пост или на Микелеов пост?)
tyson tyson 20:59 06.02.2018

Re: Spam

(Да бацим пару и да типујем следећи пост на којем ћеш се ти јавити да ме ућуткујеш? Која је квота, рецимо, на Џинксов пост или на Микелеов пост?)

Možete da smarate spamovanjem na dosadnim postovima koliko vam duša ište! Odatle neka vas tera neko drugi, kad je već moderacija na zasluženom zimskom raspustu.


eloy eloy 21:03 06.02.2018

Re: Spam


Bežanija Taso - provaljeni smo.




,,Dobro smo mi i prošli,,



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana