Gradjanske inicijative

Ko će pobediti 4. marta 2018. u Beogradu?

Filip Mladenović RSS / 01.03.2018. u 01:12

Procena izlaznosti 4. marta
Procena izlaznosti 4. marta
5 stranaka prelazi cenzus
5 stranaka prelazi cenzus
U prethodnom blogu "Bitka za izlaznost" predložio sam da blogerke i blogeri prognoziraju ko će ući u novi beogradski parlament nakon izbora 4. marta 2018.

Moja prognoza je sledeća: SNS, Djilas, Šapić, SPS, DS, Ne davimo Beograd.

A što se izlaznosti tiče, moja procena je oko 57%.

Trenutno je mnogo prognoza, predvidjanja, procena, istraživanja... koja nastoje da što preciznije pogode epilog beogradskih izbora 4. marta 2018.

Jedno od takvih istraživanja je i ovo koje sledi, kao podsticaj za blogerske procene:

U sklopu svog delovanja za podršku razvoju lokalnih inicijativa, građanske svesti i organizovanosti, elementarnih ljudskih prava i sloboda, u zemljama koje su pred prijemom u EU ili su otpočele proces pregovaranja, AEIDL/R je uz pomoć volontera aktivista i bivših i sadašnjih studenata Fakulteta političkih nauka u Beogradu, u periodu od 19. do 25. februara 2018. godine, sproveo istraživanje o izlaznosti i političkim opredeljenjima Beograđanki i Beograđana pred lokalne izbore u glavnom gradu Srbije zakazanim za 4. mart 2018.

Ukupno je anketirano 1890 punoletnih građana Beograda sa pravom glasa na izborima.
 
Tom prilikom je korišćena u Evropi odavno ustaljena Hans-Petersonova kombinovana metoda anketiranja građana putem Interneta, telefonskim razgovorima i direktnim tet-a-tet pristupom.
 
Samo pet izbornih lista prelazi cenzus
 
Dobijeni rezultati ilustrovani su na priloženim grafikonima i iz njih se vidi da 53,1 odsto anketiranih građana namerava da izađe na beogradske izbore, 9% je neodlučno, a 37,9% nije zainteresovano za učešće u izbornom procesu na lokalnom nivou.
Kada je reč o rejtingu stranaka, vladajuća SNS na desetak dana pred izbore ima podršku 36,8% birača, a iz opozicije prednjači lista koju predvodi bivši gradonačelnik Dragan Đilas sa 20,3% glasova.
 
Ono što je interesantno po ovom istraživanju je da će još samo tri izborne liste preći cenzus od 5%, a to su Aleksandar Šapić sa 8,6%, zajednička lista Dveri i Dosta je bilo - Saša Radulović sa 7,3% i Demokratska stranka sa 7,2% podrške birača.
 
Ispod cenzusa po ovim predviđanjima će ostati čak 20 izbornih lista za koje će glasati ukupno 19,8% glasača opredeljenih da izađu na izbore.

Opozicija zajedno može da formira vlast u Beogradu
 
Ovi rezultati pokazuju da bi 4 opozicione liste mogle nakon izbora prekinuti dominaciju SNS u Beogradu i formirati novu gradsku vlast. Četiri opozicione liste zajedno u zbiru imaju podršku ukupno 43,4 odsto birača u Beogradu naspram 36,8% opredeljenih za vladajuću SNS. Kada se glasovi koji ostanu ispod cenzusa rasporede opozicija bi imala natpolovičnu većinu odborničkih mesta u Skupštini Grada Beograda.

Ovakav razvoj situacije je moguć ukoliko Socijalistička partija Srbije i Srpska radikalna stranka ne pređu cenzus, tj. ostanu na ispod 5% glasova, koliko je istraživanje pokazalo.
Ukoliko se i značajniji deo od preostalih 9% građana Beograda koji još nisu odlučili da li će izaći na izbore opredeli da to učini, nivo za prebacivanje cenzusa će biti još viši i šanse da bilo koja od 20 lista uđe u gradsku skupštinu se dodatno smanjuju.
 
Veća izlaznost i nerasipanje glasova znači da su promene moguće
 
Ukoliko Beograđani ne izađu na izbore u procentu od 53 odsto ili većem gotovo je izvesno da će vladajuća Srpska napredna stranka moći da održi svoju vlast u Beogradu, jer manja izlaznost znači da njen koalicioni partner prelazi cenzus i može ponovo da formira postizbornu koaliciju sa strankom aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Tako da se ovi beogradski izbori u suštini svode na to da li će građanke i građani omogućiti kontinuitet SNS i SPS na vlasti ili će glasati za vodeće stranke i liste opozicionog bloka i time stvoriti kritičnu masu za promene.
 
U skladu sa srpskim izbornim zakonodavstvom, to praktično znači da ukoliko se građani opredele da u značajnijem broju glasaju za manje poznate izborne liste ili stranke koje učestvuju na izborima, njihov glas će se automatski preliti strankama koje pređu cenzus, a u najvećoj meri vladajućoj SNS. To je još jedan način da vlast ostane ista i da iskoristi ovo „prelivanje" glasova, kako bi u konačnom zbiru povećala broj svojih odbornika u Skupštini Grada Beograda i time obezbedila apsolutnu većinu.

ZAKLJUČAK posle održanih izbora u Beogradu:

Od svih prognoza i procena uoči beogradskih izbora, najpreciznije je bilo Istraživanje Ipsos stratedžik marketinga sprovedeno od 28. februara do 1. marta 2018. na teritoriji Beograda.

Prema njihovom istraživanju  lista "Aleksandar Vučić - zato što volimo Beograd" dobila bi 44,1 odsto glasova (donja granica 41,2, gornja granica 47,0), lista "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" 13,4 odsto (donja granica 11,4, gornja granica 15,4) a lista "Aleksandar Šapić - Gradonačelnik" 7,9 odsto (donja granica 6,3, gornja granica 9,5), a lista "Ivica Dačić - SPS, Dragan Marković Palma - JS" osvojila bi 5,8 odsto glasova (donja granica 4,4, gornja granica 7,2).

Kao što se vidi, Ipsos je jedino omanuo kod Dragana Djilasa. 

Ipsos je takodje tačno predvideo da će samo 4 stranke, tj. koalicije dobiti odbornička mesta u beogradskom parlamentu.

Njihova procena izlaznosti bila je 54 odsto. 

 

 

Atačmenti



Komentari (144)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

aureus aureus 01:28 01.03.2018

38 posto ne planira da ide na izbore

Četiri opozicione liste zajedno u zbiru imaju podršku ukupno 43,4 odsto birača u Beogradu naspram 36,8% opredeljenih za vladajuću SNS.

Odlično ako je tako.
Dobijeni rezultati ilustrovani su na priloženim grafikonima i iz njih se vidi da 53,1 odsto anketiranih građana namerava da izađe na beogradske izbore, 9% je neodlučno, a 37,9% nije zainteresovano za učešće u izbornom procesu na lokalnom nivou.

Ajde što samo 53,1 odsto anketiranih namjerava da izađe - što je veoma mali postotak, nego što 37,9 odsto ne namjerava uopšte da izađe, čak nisu ni u fazi premišljanja.
To je ipak previše.

Drugo, mislim da bi bilo pogrešno ove procente primijeniti na broj upisanih u birački spisak.

Anketari su procente dobili tako što su ispitivali konkretne ljude koji stvarno žive i glasaju na teritoriji Beograda.
Ali pravo glasa na BG izborima ima 1 610 000 ljudi, što je praktično cjelokupno njegovo stanovništvo računajući i djecu (1 660 000 po popisu iz 2011.)
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:33 01.03.2018

Re: 38 posto ne planira da ide na izbore

Postoje analitičari koje tvrde da je broj birača naduvan barem za 200-300 hiljada.

Medjutim, kada se pogledaju rezultati beogradskih izbora 2008. i 2012. godine, i tamo se računalo na oko 1,6 miliona birača.

Veći problem od tačnog broj birača je važeći izborni zakon, koji favorizuje partokratiju.
Dokle god se taj nakaradni zakon ne izmeni, Srbijom i njenom prestonicom će vladati one ili ove stranačke mafije!
aureus aureus 01:37 01.03.2018

Re: 38 posto ne planira da ide na izbore

Ako bi rezultati zaista bili takvi kako su prikazani u ovoj anketi, došli bismo u zanimljivu situaciju. Opozicija bi pobijedila, ali bi Šapić htio da bude gradonačelnik iako je Đilas dva i po puta jači. Šapića ne bi mogao da podrži Radule jer se Radule i Šapić svađaju ovih dana. Radule ne bi mogao ni sa kim jer je izašao sa sloganom "Da ovi odu, a da se oni ne vrate". Pošto bi sa Boškom dobio 7 posto glasova sjeo bi u ćošak, navukao kapuljaču i pričao nešto sebi u bradu.

Svejedno.
Svakome bi bilo jasno da je SNS puk'o, i to na izborima u neregularnim uslovima.
I ne samo oni, nego i SPS, SRS...
Superiška!
tasadebeli tasadebeli 01:39 01.03.2018

Коначно!

Само да подржим овај пост.



(Покушао си ти то и тамо, Филипе, али од силне буке нико те није чуо. )
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:51 01.03.2018

Re: Коначно!

Hvala!

Mesec mart je u istoriji Srbije bio najdramatičniji i najnepredvidljiviji.
Da li će tako biti i 4. marta 2018?
c_h.arlie c_h.arlie 05:33 01.03.2018

Re: Коначно!

Filip Mladenović
Hvala!

Mesec mart je u istoriji Srbije bio najdramatičniji i najnepredvidljiviji.
Da li će tako biti i 4. marta 2018?

Ma !
Sve ovo sa kojekakvim izborima u našim uslovima je sviranje kurcu.
eloy eloy 16:26 01.03.2018

Re: Коначно!

Mesec mart je u istoriji Srbije bio najdramatičniji i najnepredvidljiviji.
Da li će tako biti i 4. marta 2018?


narcis narcis 07:15 01.03.2018

čobani i budale

dokle god ima čobana i vudala koje glasaju za stranke i pokrete koji su formirani 5 minuta pred izbore ovaj će da pobeđuje.
ata anketa el uračunala onoh 1600% ispitanika koji lažu na sva pitanja?
tasadebeli tasadebeli 07:20 01.03.2018

Re: čobani i budale

narcis
dokle god ima čobana i vudala koje glasaju za stranke i pokrete koji su formirani 5 minuta pred izbore ovaj će da pobeđuje.


Шта кажете за странку Грка у Београду и за странку Влаха у Београду? О онима зеленима смо већ причали на Блогу.

(А тек дупли Радуловић од којих је само један СНС! Мада и овај други... )

ata anketa el uračunala onoh 1600% ispitanika koji lažu na sva pitanja?




Нпр, ја јуче у телефонској анкети.

Баш сам се лепо забављао одговарајући на питања и збуњујући начисто ону девојчицу што ме је звала.
narcis narcis 08:07 01.03.2018

Re: čobani i budale

Шта кажете за странку Грка у Београду и за странку Влаха у Београду?

tko da kaže, ili tkome si uputio ovo pitanje?
maksa83 maksa83 08:50 01.03.2018

Re: čobani i budale

dokle god ima čobana i vudala koje glasaju za stranke i pokrete koji su formirani 5 minuta pred izbore ovaj će da pobeđuje.

Pa, neće da glasaju za njih, zato su i formirani, da se za njih ne glasa tj. da ostanu ispod cenzusa, i ta matematika radi za SNS. Zato je bitno sve zdravo pregurati preko cenzusa.
anonymous anonymous 09:10 01.03.2018

Re: čobani i budale

maksa83
dokle god ima čobana i vudala koje glasaju za stranke i pokrete koji su formirani 5 minuta pred izbore ovaj će da pobeđuje.

Pa, neće da glasaju za njih, zato su i formirani, da se za njih ne glasa tj. da ostanu ispod cenzusa, i ta matematika radi za SNS. Zato je bitno sve zdravo pregurati preko cenzusa.



narcis narcis 09:18 01.03.2018

Re: čobani i budale

maksa83
dokle god ima čobana i vudala koje glasaju za stranke i pokrete koji su formirani 5 minuta pred izbore ovaj će da pobeđuje.

Pa, neće da glasaju za njih, zato su i formirani, da se za njih ne glasa tj. da ostanu ispod cenzusa, i ta matematika radi za SNS. Zato je bitno sve zdravo pregurati preko cenzusa.

kako neće kad će da se nađe tih 3-4% čobana koji će da glasaju za te stranke i da u ukupnom zbiru čobana i % sjebu opoziciju.
nek u proseku saka ta čobanska stranka uzme o,5-1%% to je dovoljno da onaj pobedi, kolko ima stranaka koje su to, 10-15 puta o,5-1% i eto ti dvajes posto dovoljnih da se izgube izbori.
maksa83 maksa83 09:37 01.03.2018

Re: čobani i budale

kako neće kad će da se nađe tih 3-4% čobana koji će da glasaju za te stranke i da u ukupnom zbiru čobana i % sjebu opoziciju.

Ko će da glasa za partiju koju je Zukorilć napravio na brzaka u Beogradu (i pritom krao identitete, dakle nemoguće je napabirčiti i ljude da odglume pravu stranku, a kamoli za nju glasaju) ili onu partiju što u imenu ima Gondole?
narcis narcis 09:43 01.03.2018

Re: čobani i budale

maksa83
kako neće kad će da se nađe tih 3-4% čobana koji će da glasaju za te stranke i da u ukupnom zbiru čobana i % sjebu opoziciju.

Ko će da glasa za partiju koju je Zukorilć napravio na brzaka u Beogradu (i pritom krao identitete, dakle nemoguće je napabirčiti i ljude da odglume pravu stranku, a kamoli za nju glasaju) ili onu partiju što u imenu ima Gondole?

neznan ja, samo uvek se nađe neki procenat budala koje glasaju isključivo za takve stranke. verovatno onih 20% što je glasalo za belog.
maksa83 maksa83 09:55 01.03.2018

Re: čobani i budale

neznan ja, samo uvek se nađe neki procenat budala koje glasaju isključivo za takve stranke. verovatno onih 20% što je glasalo za belog.

To su tako različiti skupovi da to nije normalno. Pre svega zato što je taj skup galsača za te fringe adhoc napravljene stranke prazan skup, što je i cela ideja. Da te podsetim, taj procenat treba da bude 5%.
narcis narcis 09:58 01.03.2018

Re: čobani i budale

Da te podsetim, taj procenat treba da bude 5%.

očigledno se ne razmemo.
ja pričam o tome da će recimo da za belog glasa 2% za crnog 1,5% i tako dalje , u ukupnom zbiru biće X% manje za opoziciju plus što će sns da uzme pri aspodeli 50% od tih procenata.
maksa83 maksa83 10:15 01.03.2018

Re: čobani i budale

očigledno se ne razmemo.
ja pričam o tome da će recimo da za belog glasa 2% za crnog 1,5% i tako dalje , u ukupnom zbiru biće X% manje za opoziciju plus što će sns da uzme pri aspodeli 50% od tih procenata.

Onda se skroz razumemo, i ja ti opet kažemo da su te stranke napravljene baš da se za njih "ne glasa". Potpuno je svejedno da li će da dobiju 0%, 1% ili 4.9999%, to ide pravo SNS-u.
c_h.arlie c_h.arlie 10:18 01.03.2018

Re: čobani i budale

narcis
maksa83
kako neće kad će da se nađe tih 3-4% čobana koji će da glasaju za te stranke i da u ukupnom zbiru čobana i % sjebu opoziciju.

Ko će da glasa za partiju koju je Zukorilć napravio na brzaka u Beogradu (i pritom krao identitete, dakle nemoguće je napabirčiti i ljude da odglume pravu stranku, a kamoli za nju glasaju) ili onu partiju što u imenu ima Gondole?

neznan ja, samo uvek se nađe neki procenat budala koje glasaju isključivo za takve stranke. verovatno onih 20% što je glasalo za belog.

Ja sam glasao za Belog.
c_h.arlie c_h.arlie 10:20 01.03.2018

Re: čobani i budale

maksa83
očigledno se ne razmemo.
ja pričam o tome da će recimo da za belog glasa 2% za crnog 1,5% i tako dalje , u ukupnom zbiru biće X% manje za opoziciju plus što će sns da uzme pri aspodeli 50% od tih procenata.

Onda se skroz razumemo, i ja ti opet kažemo da su te stranke napravljene baš da se za njih "ne glasa". Potpuno je svejedno da li će da dobiju 0%, 1% ili 4.9999%, to ide pravo SNS-u.

Za koga ćeš ti da glasaš ?
Ja sam u dilemi, za koga ti budeš glasao - i ja ću.
Meni je jedino bitno da ovi odu.
narcis narcis 10:20 01.03.2018

Re: čobani i budale

c_h.arlie
narcis
maksa83
kako neće kad će da se nađe tih 3-4% čobana koji će da glasaju za te stranke i da u ukupnom zbiru čobana i % sjebu opoziciju.

Ko će da glasa za partiju koju je Zukorilć napravio na brzaka u Beogradu (i pritom krao identitete, dakle nemoguće je napabirčiti i ljude da odglume pravu stranku, a kamoli za nju glasaju) ili onu partiju što u imenu ima Gondole?

neznan ja, samo uvek se nađe neki procenat budala koje glasaju isključivo za takve stranke. verovatno onih 20% što je glasalo za belog.

Ja sam glasao za Belog.

kad bi se lagali, ti si glasao za dačića
maksa83 maksa83 10:21 01.03.2018

Re: čobani i budale

Našao maskiranog Radula!

Meni je jedino bitno da ovi odu.

... a oni se ne vrate?
aureus aureus 10:23 01.03.2018

Re: čobani i budale

maksa83
očigledno se ne razmemo.
ja pričam o tome da će recimo da za belog glasa 2% za crnog 1,5% i tako dalje , u ukupnom zbiru biće X% manje za opoziciju plus što će sns da uzme pri aspodeli 50% od tih procenata.

Onda se skroz razumemo, i ja ti opet kažemo da su te stranke napravljene baš da se za njih "ne glasa". Potpuno je svejedno da li će da dobiju 0%, 1% ili 4.9999%, to ide pravo SNS-u.

Još jedan razlog da se bude žestoko protiv SNS-a.
Oni na sve načine potkopavaju demokratiju.
Pazi, oni osnivaju dodatne liste da zeznu pravu opoziciju...Joj, joj, joj...Joj, Riki Martine...
highshalfbooze highshalfbooze 10:32 01.03.2018

Re: čobani i budale

tasadebeli

Шта кажете за странку Грка у Београду и за странку Влаха у Београду? О онима зеленима смо већ причали на Блогу.


Чуди ме да нема странке Црногораца у Београду
maksa83 maksa83 10:34 01.03.2018

Re: čobani i budale

Чуди ме да нема странке Црногораца у Београду

Njihov (Partija Crnogoraca) centar je u Vrbasu i okolini.
aureus aureus 10:34 01.03.2018

Re: čobani i budale

highshalfbooze
tasadebeli

Шта кажете за странку Грка у Београду и за странку Влаха у Београду? О онима зеленима смо већ причали на Блогу.


Чуди ме да нема странке Црногораца у Београду

Nema Crnogoraca u Beogradu.
freehand freehand 10:36 01.03.2018

Re: čobani i budale

maksa83
Чуди ме да нема странке Црногораца у Београду

Njihov (Partija Crnogoraca) centar je u Vrbasu i okolini.

Tacrnogorci.
narcis narcis 10:40 01.03.2018

Re: čobani i budale

freehand
maksa83
Чуди ме да нема странке Црногораца у Београду

Njihov (Partija Crnogoraca) centar je u Vrbasu i okolini.

Tacrnogorci.

bio je na blogu jedan njihov predstavnik
aureus aureus 10:41 01.03.2018

Re: čobani i budale

Nije nužno povezano sa ovim, no zalažem se za donošenje zakona po kojem bi saradnicima DB-a bilo zabranjeno da budu na čelnim i visokim pozicijama u strankama. Službi bi takođe trebalo zabraniti da osniva stranke po Srbiji.
freehand freehand 10:48 01.03.2018

Re: čobani i budale

Službi bi takođe trebalo zabraniti da osniva stranke po Srbiji.

Službi to svakako nije dozvoljeno, ni ustavom ni zakonom.
anonymous anonymous 11:04 01.03.2018

Re: čobani i budale

aureus
Nije nužno povezano sa ovim, no zalažem se za donošenje zakona po kojem bi saradnicima DB-a bilo zabranjeno da budu na čelnim i visokim pozicijama u strankama. Službi bi takođe trebalo zabraniti da osniva stranke po Srbiji.


Hajde da glasamo, pa da usvojimo taj zakon.

c_h.arlie c_h.arlie 11:16 01.03.2018

Re: čobani i budale

maksa83
Našao maskiranog Radula!

Meni je jedino bitno da ovi odu.

... a oni se ne vrate?

Ma daj samo da ovi odu !
Jebote !
Posle ćemo da se češemo.
vcucko vcucko 12:18 01.03.2018

Re: čobani i budale

aureus

Pazi, oni osnivaju dodatne liste da zeznu pravu opoziciju...Joj, joj, joj...Joj, Riki Martine...

To je radio i Sloba.
O DOS (sa sve destilatima, nebitno) samo toliko: oni su i niko drugi osnovali SNS, tetošili ih i protivzakonito smestili u Skupštinu. Pa sad kad su ih ovi pojeli, kuku i lele.
Karma.
freehand freehand 12:26 01.03.2018

Re: čobani i budale

O DOS (sa sve destilatima, nebitno) samo toliko: oni su i niko drugi osnovali SNS, tetošili ih i protivzakonito smestili u Skupštinu. Pa sad kad su ih ovi pojeli, kuku i lele.
Karma.

Ponovo ista neistina. SNS je uz pomoć Amerikanaca, Nemaca, pojedinih ovdašnjih biznismena i Borisa Tadića osnova Tomislav Nikolić. Ako ostale stavimo po strani ideja Tadićeva nije bila osnivanbje SNS nego razbijanje SRS kao kancera na političkom tkivu Srbije.
A to što biračko telo Srbije većinski - uprkos razumu i pameti - voli baš takve, populiste i demagoge, lažnjake i barabe - to nije njegov greh.
Pogledaj malo procente SRS od 2000. na ovamo. Pa razmisli da li je pametnije bilo ostaviti da buja program Karlovac-Karlobag ili da se neke od baraba premundure u Evropa nema alternativu
aureus aureus 12:30 01.03.2018

Re: čobani i budale

vcucko
aureus

Pazi, oni osnivaju dodatne liste da zeznu pravu opoziciju...Joj, joj, joj...Joj, Riki Martine...

To je radio i Sloba.
O DOS (sa sve destilatima, nebitno) samo toliko: oni su i niko drugi osnovali SNS, tetošili ih i protivzakonito smestili u Skupštinu. Pa sad kad su ih ovi pojeli, kuku i lele.
Karma.

Занима ме да се из тога изађе.
Зато кажем да је потребан прецизан закон о страначком организовању и о томе шта смије ДБ а шта не, и што је најважније - казне морају бити драконске за непридржавање. Није и реду да се људи навлаче на фантомске странке, на странке које су негдје смишљене да би се направио дупликат истинским алтернативама итд.

Узгред, да ли је некоме познато да, рецимо, конзервативци на овај начин спријечавају лабуристе да дођу на власт?
Ужасна је ситуација да је већина Београђана против ове власти а да не могу да је смијене због разних игара и изборног инжењеринга. Цензуси, прелетачевићи, фантомске листе, лажни бирачи, застрашени бирачи, поткупљени бирачи, медијска блокада, медијско дезинформисање...ништа нормално.
Ово није демократија.
Ово није демократија.
vcucko vcucko 12:33 01.03.2018

Re: čobani i budale

freehand
O DOS (sa sve destilatima, nebitno) samo toliko: oni su i niko drugi osnovali SNS, tetošili ih i protivzakonito smestili u Skupštinu. Pa sad kad su ih ovi pojeli, kuku i lele.
Karma.

Ponoivo ista neistina. SNS je uz pomoć Amerikanaca, Nemaca, pojedinih ovdašnjih biznismena i Borisa Tadića osnova Tomislav Nikolić.

Pogledaj boldovano, moje i tvoje. Gde je tu neistina? Boris Tadić nije DOS?


freehand freehand 12:34 01.03.2018

Re: čobani i budale

vcucko
freehand
O DOS (sa sve destilatima, nebitno) samo toliko: oni su i niko drugi osnovali SNS, tetošili ih i protivzakonito smestili u Skupštinu. Pa sad kad su ih ovi pojeli, kuku i lele.
Karma.

Ponoivo ista neistina. SNS je uz pomoć Amerikanaca, Nemaca, pojedinih ovdašnjih biznismena i Borisa Tadića osnova Tomislav Nikolić.

Pogledaj boldovano, moje i tvoje. Gde je tu neistina? Boris Tadić nije DOS?



Čitaj smisao, ne čupaj iz konteksta.
vcucko vcucko 12:38 01.03.2018

Re: čobani i budale

freehand

Pogledaj malo procente SRS od 2000. na ovamo. Pa razmisli da li je pametnije bilo ostaviti da buja program Karlovac-Karlobag ili da se neke od baraba premundure u Evropa nema alternativu

Znači, nije bitno ako su barabe i ako rade sve i svašta. Bitno je da tim barabama koje rade sve i svašta Evropa nema alternativu?!
Onda su eto prihvatljivi
Pušku pa u Frušku, vidim ja. Jedna od retkih pametnih što je prozborio debeli meeštanin ličke provenijencije...
vcucko vcucko 13:18 01.03.2018

Re: čobani i budale

aureus

Ово није демократија.
Ово није демократија.

Naprotiv, ovo jeste demokratija as it is u bednoj zemlji trećeg sveta kakva je Srbija. Što pokazuje svu ograničenost demokratije kao takve. A Srbija je upravo to. To što ti sebe projektuješ kao nekakvog mitskog Evropljanina, to mačku o rep. Idi kod mađarskih ili hrvatskih carinika, ali praznih ruku, bez darova. Pa ih zagrli i pitaj, da li te smatraju, khm, Evropljaninom

Negde mislim da si se ti prvi zgrozio kad je Sloba svojevremeno odbrusio Đilasu "za mene ste svi isti, po jedan glasački listić" - e pa to ti je tako. Demokratija u punom sjaju. Kad smisliš nešto konkretno - imovinski cenzus, obrazovno-kognitivni prag, doprinos opštem dobru, bilo kakav kriterijum za pristup biračkom mestu, onda to iznesi da prodiskutujemo, pokačimo se ako treba, ali nešto opipljivo da uradimo. Do tada, ovo je mentalna onanija ispred dragstora uz pivo.

Obaška:
"Цензуси, прелетачевићи, фантомске листе, лажни бирачи, застрашени бирачи, поткупљени бирачи, медијска блокада, медијско дезинформисање"
Skoro sve je to očigledno bilo na delu i na nekim izborima i kod bogatih i jakih, napose predsednički izbori u SAD i posle njih. Možda je bilo razlike u intenzitetu, a možda baš i nije. Tamo više ima, pa više može i da izgubiš. Otkud znam.
Za sve ostalo tu je
aureus aureus 13:33 01.03.2018

Re: čobani i budale

vcucko

[/i]Skoro sve je to očigledno bilo na delu i na nekim izborima i kod bogatih i jakih, napose predsednički izbori u SAD i posle njih. Možda je bilo razlike u intenzitetu, a možda baš i nije. Tamo više ima, pa više može i da izgubiš. Otkud znam.
Za sve ostalo tu je

Госн Вцуцко, не зезај, него приложи какву озбиљну аргументацију за то што причаш.
Вријеме избора, називе лажних листа, класично застрашивање бирача, потпуну медијску блокаду, крађу избора итд.

Ако могу лидера опозиције у УК Џереми Корбина да гледам на Би-би-сију, зашто не могу на РТС-у да видим у интервјуу Драгана Шутановца, предсједника парламентарне странке? Или Сашу Јанковића, другопласираног на недавним предсједничким изборима? Или Ђиласа, бившег градоначелника Београда и тренутног најјачег опозиционог кандидата на БГ изборима? Јесу ли ти људи који су једанпут мирно сишли са власти нека опасност за државу па им се не даје медијски простор чак ни на јавном сервису? А даје се онима који су два пута одбијали да признају резултате избора (1996. и 2000.) због чега умало није радила мотика.
vcucko vcucko 14:25 01.03.2018

Re: čobani i budale

aureus
vcucko

[/i]Skoro sve je to očigledno bilo na delu i na nekim izborima i kod bogatih i jakih, napose predsednički izbori u SAD i posle njih. Možda je bilo razlike u intenzitetu, a možda baš i nije. Tamo više ima, pa više može i da izgubiš. Otkud znam.
Za sve ostalo tu je

Госн Вцуцко, не зезај, него приложи какву озбиљну аргументацију за то што причаш.
Вријеме избора, називе лажних листа, класично застрашивање бирача, потпуну медијску блокаду, крађу избора итд.

Ако могу лидера опозиције у УК Џереми Корбина да гледам на Би-би-сију, зашто не могу на РТС-у да видим у интервјуу Драгана Шутановца, предсједника парламентарне странке? Или Сашу Јанковића, другопласираног на недавним предсједничким изборима? Или Ђиласа, бившег градоначелника Београда и тренутног најјачег опозиционог кандидата на БГ изборима? Јесу ли ти људи који су једанпут мирно сишли са власти нека опасност за државу па им се не даје медијски простор чак ни на јавном сервису? А даје се онима који су два пута одбијали да признају резултате избора (1996. и 2000.) због чега умало није радила мотика.

To o čemu pričaš je najmanje bitan deo mog komentara. Čak sam napisao "otkud znam". Vidim da većinu medija kontroliše DS i da satanizuju Trampa. Što je opet njihova stvar i zašta me zabole

Mnogo bitnije:
- demokratija podrazumeva upravo onu Slobinu od pre x godina "svi ste vi samo glasački listići".
- demokratija je statisika, a statistika tretira kvantitet, ne kvalitet.
- u prevodu, jednako vredi tvoj glas i glas klošara što mrtvosan leži na ulici i glas secikese koji će da te odžepari u prevozu; a ideal kome težiš ti i za koji glasaš sigurno nije i njihov ideal, je li tako?
Znači, demokratija je fercerala kad je na svetu bilo 1-2 milijarde ljudi i kad se računalo samo nekoliko kolonijalnih sila, uglavnom u Evropi. Danas, sa 7-8 milijardi i u perspektivi još toliko vrlo brzo, sa globalizmom i oružjem za mas uništenje, da prostiš, za.ebi me demokratije.
Nađi formulu i realan modus da se vaspostavi veće mudrih staraca (figurativno, nevezano za godine) koje bi vodilo ovu zemlju pa da pričamo. Do tada, rekoh. Jelenko ispred posluge.
c_h.arlie c_h.arlie 14:42 01.03.2018

Re: čobani i budale

vcucko

...

Mnogo bitnije:
- demokratija podrazumeva upravo onu Slobinu od pre x godina "svi ste vi samo glasački listići".
- demokratija je statisika, a statistika tretira kvantitet, ne kvalitet.
- u prevodu, jednako vredi tvoj glas i glas klošara što mrtvosan leži na ulici i glas secikese koji će da te odžepari u prevozu; a ideal kome težiš ti i za koji glasaš sigurno nije i njihov ideal, je li tako?
Znači, demokratija je fercerala kad je na svetu bilo 1-2 milijarde ljudi i kad se računalo samo nekoliko kolonijalnih sila, uglavnom u Evropi. Danas, sa 7-8 milijardi i u perspektivi još toliko vrlo brzo, sa globalizmom i oružjem za mas uništenje, da prostiš, za.ebi me demokratije.
Nađi formulu i realan modus da se vaspostavi veće mudrih staraca (figurativno, nevezano za godine) koje bi vodilo ovu zemlju pa da pričamo. Do tada, rekoh. Jelenko ispred posluge.

Prijavljujem se dobrovoljno.
vcucko vcucko 14:47 01.03.2018

Re: čobani i budale

c_h.arlie

Prijavljujem se dobrovoljno.


aureus aureus 14:51 01.03.2018

Re: čobani i budale


vcucko

Sve to što si napisao ima jedan naziv: "izborna demokratija" (i to falična), gdje je jedino važno da postoje nekakvi izbori i da se glasovi prebroje.
Prava, stabilizovana demokratija podrazumijeva čitav niz pravila i uslova, a prije svega - pravnu državu. Srbija nije pravna država. Što je još gore - Srbija u ovoj fazi čak ne liči ni na samu sebe od prije desetak godina.
Neka neko stvarno iskreno kaže da je Boris Tadić širio strah, da su ga se ljudi bojali, da su strepili od tunjavka Koštunice, da se Đinđić izdirao na novinare i saradnike, da su DS aktivisti okruživali izborne štandove radikala kao što to danas rade neoradikali?

U vrijeme žutih, Vučić je dobijao priliku za TV duele sa Đilasom, zašto danas Đilas ne dobija priliku za duel sa nekim od vodećih ljudi SNS-a ako već ne može se uvaženim predsjednikom? Vučić je jedno desetak puta kao opozicionar bio kod Olje Bećković u emisiji, a danas te emisije čak ni nema. Gostovao je na B92, RTS-u još dok je bio ludi radikal i treći čovjek te stranke i dok je preljepljivao nazive ulice ubijenog premijera svoje zemlje. Šta imamo danas? Imamo Srbiju koja je postala zemlja bez ozbiljne političke debate na televiziji.
freehand freehand 15:22 01.03.2018

Re: čobani i budale

vcucko
freehand

Pogledaj malo procente SRS od 2000. na ovamo. Pa razmisli da li je pametnije bilo ostaviti da buja program Karlovac-Karlobag ili da se neke od baraba premundure u Evropa nema alternativu

Znači, nije bitno ako su barabe i ako rade sve i svašta. Bitno je da tim barabama koje rade sve i svašta Evropa nema alternativu?!
Onda su eto prihvatljivi
Pušku pa u Frušku, vidim ja. Jedna od retkih pametnih što je prozborio debeli meeštanin ličke provenijencije...

Žao mi je da ovo kažem ali komentar ti je jeftina kvazilogička i demagoška onanija.
Što se mene tiče svakako je bolje političkog primitvca upristojiti naučiti ga da se - makar se i folirao - drži reda, ne mlati ljude po ulici, ne preti komšijama i ne gleda da se dočepa vrljike iz tarabe i njom s leđa udari komšiju i objavi rat svima okolo. To onako brzinski, jer je situacija bila kudikamo gora sa ludim Šešeljem kao nalogodavcem u Sheveningenu i rastom procenata u biračkom telu svakog dana.
angie01 angie01 15:28 01.03.2018

Re: čobani i budale

Lični stavovi

Evet efendije

Ako mislite da je u Srbiji danas, kao u nekim drugim normalnim zemljama, najunosnije zanimanje programer ili IT stručnjak – ljuto se varate.



Piše: Saša R. Živić27. februara 2018. 14.30

Kao u vreme Mehmeda II Osvajača, najunosnije zanimanje kod nas je i dalje evet efendija. NJegovo je osnovno zanimanje bilo da klima glavom na sve ono što sultan kaže. I mada se naizgled čini da je ovo bio jednostavan posao – nije tako. Menjali su se sultani, menjala se njihova politika i retorika, menjao se njihov sistem vrednosti… i trebalo je mnogo ličnog angažmana, odricanja od morala i emocija da bi se ispunio ovako odgovoran zadatak. Sultanu nije bio potreban tupoglavac, već klimoglavac.

Pade Konstantinopolj, prođoše vekovi, Sanstefanski sporazum i Berlinski kongres, Srbija se menjala i teritorijalno i organizaciono… Sve se promenilo, osim da je evet efendija nakon toliko vekova u našoj sultaniji ostalo i dalje najisplativije zanimanje.

Istina, sada se zovu drugačije: „nezavisni“ su analitičari, „spin“ i ostali doktori, „angažovani“ novinari, ministri… Pun ih je Informer, Happy i Pink. Ko uspe da odgleda, na primer, samo jutarnji program ružičaste televizije bez većih psihičkih deficita, naći će ih sve na gomili, na istom zadatku… Pa Nebojša Krstić (zvani „začuđeni“), Dragomir Anđelković, Dejan Vuk Stanković ili Aleksandar Vulin češće emituju ružičasto i od Željka Mitrovića ili Dragana J. Vučićevića, što se – priznajem, u prvi mah čini nemogućim. Samo je potrebno da naš Sultan obnaroduje neku mudrost na polzu naroda i grupa evet efendija će zauzeti mesto čak i najangažovanijeg novinara kakav je Sarapa. Nadgornjavaće se u intelektualnom pojašnjavanju dalekovidosti našeg sultana, njegovog čojstva i junaštva (kako im ne padne na pamet da je jedan od njegovih turskih prethodnika imao nadimak „Veličanstveni“, baš bi moglo lepo da se spinuje?). Bojim se da ako ovo potraje, neko od navedenih efendija ne preuzme Sarapino pink komandno mesto!

Da li će iko od evet efendija ikada progovoriti koju o problemima Srbije? Naravno ne – i to ne samo zbog toga što ih Sarapa to neće nikada ni pitati, već zbog svesti da će se na taj način potencijalno izgubiti sve privilegije: unosne apanaže, zadovoljenje ega, blizinu Sarape… Da li je za njih, na primer, vest da je Srbija na listi zemalja pojačanog nadzora zbog netransparentnosti poreske administracije zajedno sa Fidžijem, Omanom ili Bocvanom? Ne, njima je vest da li je Bocvana priznala Kosovo i šta bi naš šef diplomatije morao da otpeva na bocvanskom da oni tu odluku promene! Da li je za efendije vest da je Srbija stavljena na listu zemalja sa nedostacima u sistemu borbe protiv pranja novca, zajedno sa Vanuatom, Jemenom i Trinidadom i Tobagom? Naravno ne, njima je važnije što su „Šiptari u šoku“ (citat iz filantropskog i mondijalističkog Informera), s obzirom da Trinidad i Tobago navodno želi da povuče priznanje Kosova! Da li je njima vest da na listi za skorašnje izbore ime dva „Dosta je bilo“ Radulovića, da se Preletačević zaista rodio i dobio ličnu kartu za jedan dan? Naravno ne – efendijama je važno da naša uprava navodno radi efikasno i izdaje dokumenta za dan, te tako neće biti nemoguće odbraniti ni da se birački spisak za Beograd može promeniti u poslednji čas, kada za to dođe vreme kod gospodina Marića ili Sarape.

I naravno da nije najgore što se efendijski posao tako dobro utemeljio kod Mitrovića, Vučićevića ili gospodina Marića. Najgore je što se na ovaj način suštinski formira javno mnjenje i društvena svest. Umesto kritički nastrojenog društva, posebno njegovog intelektualnog dela, dobijamo klimoglave i podaništvo kao danas dominantni, gotovo jedini način opstanka u sultaniji. Nije ovde više ni potrebna cenzura. Kao u nekom od kapitalnih Fromovih dela, ljudi ovde odustaju od kritičkog mišljenje svesni da će im ono doneti samo probleme!

Kada mogu doktor i analitičar, pa može onda valjda i bezimena Bojana „iz centrale SNS“ koja ovih dana besomučno vrti brojeve potencijalnih glasača ubeđujući ih da magarac ima dve noge a Beograd dve kule. I kod Bojane i inih nije najgora ta bestidnost, već ta količina samoponiženja kojoj se svakodnevno izlažu ona i mnogi drugi, unapred svesni da žive u državi bez izbora i sa jednim sultanom.

Gde su danas svi oni prosvetitelji koji su tvrdili da se čovek rađa po prirodi dobar i da mu je duša čista kao neispisani list hartije, te da će njegovu suštinu definisati odnos prema znanju? Kod nas suštinu čoveka određuje njegov odnos prema sultanu. Ako odnos nije evet, lako će osvanuti u otužnim skečevima mlađahnog Pajkića.

Koliko se danas nas stidi magični Volter, koji je uporno stavljao čoveka u središte naučnog, filozofskog i umetničkog interesovanja i favorizovao kult razuma, obrazovanja i prosvećivanja? Umesto uticaja Žana Marije, sada u sultaniji imamo uticaj Bojane iz Centrale.

Odričemo se teritorije, isterali smo mlade i pametne ljude, sada su na udaru razum i moral! Dokle tako? Bojim se da je 4. mart jedan od poslednjih datuma kada će makar Beograd moći da stavi prst na čelo. Ako pobede Bojana iz Centrale, Nebojša sa Pinka i srećni gospodin Marić, onda će se morati roditi neki novi Ivo Andrić i opisati kako je moguće da se u srcu Evrope u 21. veku zapati sultanija gde reč da (evet) i dalje jeste važnija od reči razum, moral ili dostojanstvo…

Autor je profesor Medicinskog fakulteta u Nišu
tasadebeli tasadebeli 16:20 01.03.2018

Re: čobani i budale

narcis
Шта кажете за странку Грка у Београду и за странку Влаха у Београду?

tko da kaže, ili tkome si uputio ovo pitanje?


Свима на овом посту. Од домаћина па надаље...
Jukie Jukie 19:17 01.03.2018

Re: čobani i budale

tasadebeli

Нпр, ја јуче у телефонској анкети.

Баш сам се лепо забављао одговарајући на питања и збуњујући начисто ону девојчицу што ме је звала.

Moja sestra joj je ladno rekla "mi nismo zainteresovani"
a to je odgovor za besplatne lekarske preglede i servis klima uređaja
vcucko vcucko 21:35 01.03.2018

Re: čobani i budale

aureus

U vrijeme žutih, Vučić je dobijao priliku za TV duele sa Đilasom, zašto danas Đilas ne dobija priliku za duel sa nekim od vodećih ljudi SNS-a ako već ne može se uvaženim predsjednikom? Vučić je jedno desetak puta kao opozicionar bio kod Olje Bećković u emisiji, a danas te emisije čak ni nema. Gostovao je na B92, RTS-u još dok je bio ludi radikal i treći čovjek te stranke i dok je preljepljivao nazive ulice ubijenog premijera svoje zemlje. Šta imamo danas? Imamo Srbiju koja je postala zemlja bez ozbiljne političke debate na televiziji.

Isto tako, u vreme Slobe (bar do Dejtona) samo je RTS bio strogo režimski. Svi ostali (nije ih bilo toliko, ali ih je bilo; tu ne računam one što su samo vrteli spotove ili TV Palmu i Mikija u ponoć, to nisu ni bili ozbiljni informativni mediji), ostali su dakle bili manje-više otvoreno opozicioni. Pa su posle i Sloba i upravo DOS to tarabili, pogasili, na ovaj ili onaj način zatirali svaki second opinion. To su fakta.

Slučajno sam juče naleteo na Bećkovićkinu emisiju, stalna ekipa gostiju plus Đilas. Pa je neizbežni Jovo Bakić izrekao caru da je go, odnosno da je AV samo metastaza, a razvoj bolesti je krenuo mnogo pre njega (po njemu otprilike sa Tadićevim drugim mandatom). I da podržava patkicu (drži patku) ne što misli da su oni neznamkoineznamšta, nego jer je ovde jedini lek da se sruši sistem pa nanovo.

Na stranu što mi on baš i ne deluje kao neko ko bi mogao da odigra ulogu Če-a, ali to i jeste otprilike tako. Ovi da odu, ali oni nikako da se vrate. A ovu elementarnu istinu jedini uvideli i čak u slogan pretočili mučenici Boško i Radule, znači realno krajnji domet da pređu cenzus i uhlebe deo aktivista i to je to. Bedak...
freehand freehand 21:39 01.03.2018

Re: čobani i budale

To su fakta.

Taman htedoh da polemički odgovorim, ali kako ću sad kad se ovako autoritativno stavi tačka, kao sa "svi znaju".
ostali su dakle bili manje-više otvoreno opozicioni. Pa su posle i Sloba i upravo DOS to tarabili, pogasili, na ovaj ili onaj način zatirali svaki second opinion.

Ne bih da budem nepristojan ali da pitam, ipak gde si bio u to vreme?
aureus aureus 22:18 01.03.2018

Re: čobani i budale

vcucko

Isto tako, u vreme Slobe (bar do Dejtona) samo je RTS bio strogo režimski. Svi ostali (nije ih bilo toliko, ali ih je bilo; tu ne računam one što su samo vrteli spotove ili TV Palmu i Mikija u ponoć, to nisu ni bili ozbiljni informativni mediji), ostali su dakle bili manje-više otvoreno opozicioni. Pa su posle i Sloba i upravo DOS to tarabili, pogasili, na ovaj ili onaj način zatirali svaki second opinion. To su fakta.

Zavisi šta misliš kad kažeš u vrijeme Slobe, pošto je Sloba postao najznačajniji političar u Srbiji još 1987. a na prvim izborima trijumfovao je ubjedljivo dobivši 3,2 miliona glasova; i onda kad kažeš da je SAMO RTS i "bar do Dejtona" bio strogo režimski - šta ćeš više kad su televizije u pitanju? Em je obavljeno sve što je trebalo: raspad zemlje, ratovi, došlo do sankcija, inflacije, svega - em u tom periodu još uvijek nije bilo baš mnogo televizija niti su svi hvatali one druge televizije. Na stranu što su i "Politika" i "Novosti" kao dvije najozbiljnije novine bile stoprocentno na njegovoj strani.

Isto tako, Miloševiću je bilo jasno da dok god on proizvodi tako krupne činjenice koje ljudima pomjeraju mozak - riječi ne znače mnogo. Nek pričaju, šta im vrijedi kad su nemoćni. Ostaviću im te njihove papiriće i te radio stanice, vlast je u mojim rukama. S obzirom na snažan impuls koji je dobio 1990. na izborima, njegova su kola dugo imala goriva pa je neko vrijeme mogao da bude i galantan prema opoziciji i da im ne zatvara baš sve kanale komunikacije sa biračima.
E, kad je podrška počela da vjetri, 1998. došao je zakon o informisanju.
Posebno je interesantno ko je tad bio ministar čije je ministarstvo predložilo taj zakon. Zakonom su suzbijani opozicioni mediji i dovođeni pred bankrot drakonskim kaznama. Pa onda imaš i Ćuruvijino ubistvo, pa ubistva na ibarskoj magistrali, pa pokušaj atentata na Draškovića u Budvi, pa onda imaš i Stambolićevo ubistvo...režim je pred svoj kraj postao jako nervozan i represivan.
A to je često slučaj sa režimima tog tipa. Daju ti nešto slobode dok se ne osjete ugroženim. Kad se osjete ugroženim, onda ti ne samo ne daju slobodu, nego ti kidišu čak i na glavu.

Kod Vučića je drugi slučaj. Pošto on nije u poziciji da proizvodi nikakve krupne činjenice, uključujući one negativne, a voli da je na vlasti i pri tom je okružen nesposobnjakovićima, on i ne može ništa drugo nego da blokira opoziciju da se njen glas čuje igdje gdje to ima nekog većeg uticaja.
Prosto - čitava njegova vlast je zasnovana na lažima i ne bi mogla da izdrži mjesec-dva otvorenih debata na onim najznačajnijim televizijama.

Što se DOS-a tiče...tu sam već nešto pisao, a sad bih podsjetio i na još nešto.
Podsjetio bih da je za vrijeme DOS-a ne samo bilo moguće plasirati second opinion nego je čak sprovedena, kao priprema za likvidaciju, medijska difamacija premijera Đinđića, a spekulacije da je mafijaš, trgovac naftom, cigaretama i šta sve ne, bivale su provučene čak i u najznačajnijim medijima, da ne govorim o onim mračnim debeovskim i mafijaškim.
freehand freehand 22:32 01.03.2018

Re: čobani i budale

Zavisi šta misliš kad kažeš u vrijeme Slobe, pošto je Sloba postao najznačajniji političar u Srbiji još 1987. a na prvim izborima trijumfovao je ubjedljivo dobivši 3,2 miliona glasova; i onda kad kažeš da je SAMO RTS i "bar do Dejtona" bio strogo režimski - šta ćeš više kad su televizije u pitanju? Em je obavljeno sve što je trebalo: raspad zemlje, ratovi, došlo do sankcija, inflacije, svega - em u tom periodu još uvijek nije bilo baš mnogo televizija niti su svi hvatali one druge televizije. Na stranu što su i "Politika" i "Novosti" kao dvije najozbiljnije novine bile stoprocentno na njegovoj strani.

Milošđević je imao državnu televiziju i od '88 kad je slomio otpor NIN-a i čitavu Politikinz kuću. Do '92 slomljene su i retke lokalne stanice koje su se opirale, i tako je bilo do proleća '97. Pink je, naravno, od nastanka bio JUL-ova kuća.
Do '91 nekakvu drugačiju sliku i šarenilo davali su savezni i mediji iz drugih jugoslovenskih republika, poput Borbe i JUTEL, Danasa i Mladine, a onda je sve sem nekoliko gerilskih poput Vremena i Naše borbe utihnulo ugušeno.
Utoliko je interesantnija sigurnost sa kojom Vcucko sa visine saopštava "fakte" koji nemaju veze sa realnošću, u kojoj se nije čulo ni videlo ništa sem Slkobe i Mire i šešelja i ovih današnjih kriptofašista a novinari koji nisu hteli da učestvuju u tome bili izloženi bukvalnom izgladnjivanju, zajedno sa porodicama.
To je jedan od razloga što valja biti vrlo oprezan kad počne priča o donacijama i medijskim radnicima koji su potrčali na Šoroševu kasicu. To obično izgovaraju oni koji su to vreme proveli na sigurnim radnim mestima gnušajući se i bunećiu se, ali u sebi, ne rizikujući ništa i čekajući da "sauri"..
vcucko vcucko 23:18 01.03.2018

Re: čobani i budale

aureus

...
i onda kad kažeš da je SAMO RTS i "bar do Dejtona" bio strogo režimski - šta ćeš više kad su televizije u pitanju? Em je obavljeno sve što je trebalo: raspad zemlje, ratovi, došlo do sankcija, inflacije, svega - em u tom periodu još uvijek nije bilo baš mnogo televizija niti su svi hvatali one druge televizije. Na stranu što su i "Politika" i "Novosti" kao dvije najozbiljnije novine bile stoprocentno na njegovoj strani.
...

Da. I šta sam ja drugo napisao?
Problem je što brkaš neke stvari, rekao bih. Slobino vreme, ni posle izbora '90. nije bilo političko. U smislu parlamentarne demokratije makar i deklarativno i sl. On je jednostavno produžio sa SFRJ dok je išlo/moglo/što kažeš bilo goriva, dok se nije samo urušilo, uz neke nebitne brljotine oko naziva, grbova, zastava... zatvorenih izbora na isti način na koji Zvezda i Partizan zatvaraju utakmice u Jelen super ligi. Partitokratiju u sadašnjem obliku (prilagođenu stanju tzv. demokratije u siromašnoj državici trećeg sveta) je uspostavio DOS. Isti onaj (u svim pojavnim oblicima) koji je, ponavljam, porodio, podojio i protivzakonito uveo u parlament fenomen zvan SNS. Znači SNS je čedo DOS-a, koje je u međuvremeno izraslo u metastazu istog.
A ti se onda hvataš za "eto, pa ono nešto je bilo bolje...". Možda, utoliko koliko je neki srednji stadijum kancera bolji od metastaze.
I onda treba da verujem da je neko iz tog srednjeg stadijuma rešenje
Hvala, bez mene.
aureus aureus 23:32 01.03.2018

Re: čobani i budale

vcucko
Isti onaj (u svim pojavnim oblicima) koji je, ponavljam, porodio, podojio i protivzakonito uveo u parlament fenomen zvan SNS. Znači SNS je čedo DOS-a, koje je u međuvremeno izraslo u metastazu istog.

A otkud SNS uopšte na sceni?
Otkud SRS prije svega?
Ko je njih podojio toliko da su i bez zaleta dobijali po 20-30 posto podrške, recimo, sve od sredine devedesetih pa do 2008?


vcucko vcucko 00:21 02.03.2018

Re: čobani i budale

aureus
vcucko
Isti onaj (u svim pojavnim oblicima) koji je, ponavljam, porodio, podojio i protivzakonito uveo u parlament fenomen zvan SNS. Znači SNS je čedo DOS-a, koje je u međuvremeno izraslo u metastazu istog.

A otkud SNS uopšte na sceni?
Otkud SRS prije svega?
Ko je njih podojio toliko da su i bez zaleta dobijali po 20-30 posto podrške, recimo, sve od sredine devedesetih pa do 2008?



Opet brkaš pojmove.
Ekstremna nacionalna opcija postoji u svakoj naciji (samo ime joj kaže). Procenti podrške su manje-više u skladu sa situacijom u kojoj se konkretna nacija nalazi. Ako je nacija prolazi(la) kroz ratove na više nivoa i kroz sto čuda, logično je da ta opcija ima(la) veću podršku. Čudno bi bilo da je nema.
DOS nije uspeo u direktnom sučeljavanju da porazi i pacifikuje tu opciju. Pa je krenuo iznutra. Pa je stvorio monstruma i... ponavljam se već koji put. I spava mi se i tako dalje (fali smajli koji zeva).
freehand freehand 00:42 02.03.2018

Re: čobani i budale

DOS nije uspeo u direktnom sučeljavanju da porazi i pacifikuje tu opciju. Pa je krenuo iznutra. Pa je stvorio monstruma i... ponavljam se već koji put. I spava mi se i tako dalje (fali smajli koji zeva).

Šta je to DOS 2008. godine?
Inače, demokratska opcija u Srbiji uspela je da uspostavi pristojan nivo demokratije i slobode medija trasira put ka vladavini prava, uspostavi slobodne izbore bez krađe. Onda je došla Ekonomska kriza.
mlinarslavko mlinarslavko 04:26 02.03.2018

Re: čobani i budale

trasira put ka vladavini prava

Snezana Malovic i Slobodan Homen. Reforma pravosudja.Veze nema sa Ekonomskom krizom,
cemu je sluzilo to pravosudje ? Nije ni postojalo, osim da krsi zakon i ustav i donosi odluke u korist kriminalaca, politicara i partijskih slihtara. Osetio na svojoj kozi kako se krse zakoni, ustav, hiljadu puta rekao, upozorio da to nikako ne sme da se radi. Znas sta je najgore, isti funkcioner iz DS-a koji je tvrdio da je to sve u redu me zvao dan pred izbore 2012. godine kukajuci kako on nije kriv, kako je greska sto je to tvrdio, kako je prevaren, samo da glasam i da dobijemo izbore odmah u ponedeljak da mu se javim,sve ce da se sredi za jedan dan sto nije u 4 godine ! Glasao za DS, ali i da jdobio DS sigurno ne bi isao na razgovor. Jednostavno, ovo za pravosudje apsolutno nije tacno. Sudovi i komletan drzavni aparat su radili sistemom spojenih sudova, gde god bi se pojavio drzavni sluzbenici su izbegavali da rade ili bi otvoreno krsili zakon da ne bi naskodili kriminalcima i politicarima. Sve se znalo , sve se svesno radilo, nismo cutali, upozoravali smo hiljadu puta u najboljoj nameri. Apsolutna krivica tadasnje vlasti.
aureus aureus 08:26 02.03.2018

Re: čobani i budale

Али ако је Милошевић дошао на власт 1990. (дошао је раније али је то још увијек био једнопартијски систем) и још добио онолику подршку, што он није створио демократију, државу права и добру економију? Имао је десет година да то учини.

Зашто је сав посао морао да обави ДОС и колико је уопште било могуће да то обави?
2000. године ти ниси могао да одеш у банку и узмеш најнормалније кредит, ниси могао нигдје ни да путујеш а да се не испонижаваш к'о задња будала.
Превише је земља потонула деведесетих, а посљедице су ту чак и данас.

С којим је кадровима, на примјер, у правосуђу ДОС могао правосуђе да поправи и како?
С којим тужиоцима? Са оним који нису смјели да подигну ниједну оптужницу за изборне крађе, а било их је онолико? С којим судијама? Схвативши да нема довољно воље за законску лустрацију, а да се нешто ипак мора урадити, Батић је једне прилике покушао да лукаво лустрира судове, па је направио неки списак са неподобним судијама јер је било јасно да не могу сви да остану ту гдје јесу. Одмах су се сви побунили: то је напад на независност судова! Јесте, јесте напад на независност судова. Али ти тобож "независни" судови не ваљају. А не смијеш да их пипнеш.

Рупа је била дубока.

А кукавни Ђинђић, који је то схватао, упозоравао је јавност на једној својој турнеји: "то да смо ми освојили демократију и да ћемо сад да идемо само напред - нема гаранције за тако нешто. Постоји само шанса која може да буде прокоцкана - сутра." После деценије погрешног гласања људи су помислили да је довољно једанпут-двапут да гласају како треба и да ће све бити ријешено, и да ће још политичари све ријешити. То је била заблуда. Као што је и данас. Нација која је у озбиљним невољама може да се из њих ишчупа и изађе на чистину само ако велика већина њених грађана, заједно са политичарима, дуууго времена гура у једном - исправном правцу.

А за то је потребна енергија. "Ми смо десет година старији, пропалији и то је цена за погрешну политику за коју смо се једном определили."
Кад Вучић заврши своје иживљавање над Србијом, поново ће бити слична ситуација. Од опозиционих политичара за које људи данас неће да гласају сутра ће очекивати све да им ријеше, а они сами ће бити десет година старији и пропалији.
freehand freehand 09:13 02.03.2018

Re: čobani i budale

Snezana Malovic i Slobodan Homen.

I Boško Ristić, tej je taj bio opasna baraba za razliku od Malovićke koja je bila nesposobna i nikad nisam skapirao ko je i zašto tu doveo, i Homena koji je takođe bio nesposoban do bola.
Ali... Ali ovo sam bar deset puta napisao: dosta dobro sam znao ovdašnje pravosuđe i u 95% slučajeva oni koji su tom reformom gubili sudijske i tužilačke funkcije apsolutno su i bili za to. Ljudi koji su držali predmete u fijokama, otezali, radili za Miloševića u izbornim krađama, sarađivali sa mafijom.
Apsolutno ti verujem za lični primer, nije to sporno, sporno je to da valja razlučiti šta je bilo moguće i na koji način.
Govoriš o sudijama koji su masovno, posle smene, potrčale u SNS i tamo seu, verovatno,. ostale.
Sa tom reformom sporna nije bila namera, nego način, i to pre formalno nego suštinski. A kad nešto treba brzo da se uradi forma je često kočnica. I onda na formalne začkoljice najčešćče i najglasnije kukaju oni koji zapomažu nad time da nije bilo revolucionarnog šestog oktobra... Pa čekaj, rođače?!
c_h.arlie c_h.arlie 09:28 02.03.2018

Re: čobani i budale

vcucko
aureus

...
i onda kad kažeš da je SAMO RTS i "bar do Dejtona" bio strogo režimski - šta ćeš više kad su televizije u pitanju? Em je obavljeno sve što je trebalo: raspad zemlje, ratovi, došlo do sankcija, inflacije, svega - em u tom periodu još uvijek nije bilo baš mnogo televizija niti su svi hvatali one druge televizije. Na stranu što su i "Politika" i "Novosti" kao dvije najozbiljnije novine bile stoprocentno na njegovoj strani.
...

Da. I šta sam ja drugo napisao?
Problem je što brkaš neke stvari, rekao bih. Slobino vreme, ni posle izbora '90. nije bilo političko. U smislu parlamentarne demokratije makar i deklarativno i sl. On je jednostavno produžio sa SFRJ dok je išlo/moglo/što kažeš bilo goriva, dok se nije samo urušilo, uz neke nebitne brljotine oko naziva, grbova, zastava... zatvorenih izbora na isti način na koji Zvezda i Partizan zatvaraju utakmice u Jelen super ligi. Partitokratiju u sadašnjem obliku (prilagođenu stanju tzv. demokratije u siromašnoj državici trećeg sveta) je uspostavio DOS. Isti onaj (u svim pojavnim oblicima) koji je, ponavljam, porodio, podojio i protivzakonito uveo u parlament fenomen zvan SNS. Znači SNS je čedo DOS-a, koje je u međuvremeno izraslo u metastazu istog.
A ti se onda hvataš za "eto, pa ono nešto je bilo bolje...". Možda, utoliko koliko je neki srednji stadijum kancera bolji od metastaze.
I onda treba da verujem da je neko iz tog srednjeg stadijuma rešenje
Hvala, bez mene.

Mudro zboriš cucko !
c_h.arlie c_h.arlie 09:29 02.03.2018

Re: čobani i budale

mlinarslavko
trasira put ka vladavini prava

Snezana Malovic i Slobodan Homen. Reforma pravosudja.Veze nema sa Ekonomskom krizom,
cemu je sluzilo to pravosudje ? Nije ni postojalo, osim da krsi zakon i ustav i donosi odluke u korist kriminalaca, politicara i partijskih slihtara. Osetio na svojoj kozi kako se krse zakoni, ustav, hiljadu puta rekao, upozorio da to nikako ne sme da se radi. Znas sta je najgore, isti funkcioner iz DS-a koji je tvrdio da je to sve u redu me zvao dan pred izbore 2012. godine kukajuci kako on nije kriv, kako je greska sto je to tvrdio, kako je prevaren, samo da glasam i da dobijemo izbore odmah u ponedeljak da mu se javim,sve ce da se sredi za jedan dan sto nije u 4 godine ! Glasao za DS, ali i da jdobio DS sigurno ne bi isao na razgovor. Jednostavno, ovo za pravosudje apsolutno nije tacno. Sudovi i komletan drzavni aparat su radili sistemom spojenih sudova, gde god bi se pojavio drzavni sluzbenici su izbegavali da rade ili bi otvoreno krsili zakon da ne bi naskodili kriminalcima i politicarima. Sve se znalo , sve se svesno radilo, nismo cutali, upozoravali smo hiljadu puta u najboljoj nameri. Apsolutna krivica tadasnje vlasti.

Saglasan - u načelu i pojedinostima !
Kazezoze Kazezoze 09:17 01.03.2018

Debata

Sinoć je Boško Obradović na tviteru objavio da ga je Marić pozvao u jutarnji program na Hepi televiziji na TV duel sa Vučićem.
Jutros je tvitovao da je naleteo na zablindirana vrata i da ga nisu pustili da uđe...evo link tvita
Je l' gleda neko tu emisiju, šta kaže Vučić?
blogov_kolac blogov_kolac 09:47 01.03.2018

izlaznost

SPS ce proci cenzus, ne treba imati iluzije o tome, tako da je vladajuca koalicija ipak favorit. SNS dobija oko 350 hiljada glasaova, toliko mogu da privuku, tj mobilisu sada u Beogradu, i zato je kljucno pitanje izlaznosti za eventualni uspeh opozicije. Takodje, tu je i pitanje rasipanja glasova. Bilo bi idealno da patkica ili predje cenzus, ili da u zbiru sa Belim dobije manje od 2%, ali bojim se da ce u praksi biti nesto izmedju, tj matematicki nepovoljniji scenario: P+B dobijaju broj glasova koji uopste nece biti zanemarljiv, a nece proci cenzus.
aureus aureus 10:17 01.03.2018

Re: izlaznost

blogov_kolac
SPS ce proci cenzus, ne treba imati iluzije o tome, tako da je vladajuca koalicija ipak favorit. SNS dobija oko 350 hiljada glasaova, toliko mogu da privuku, tj mobilisu sada u Beogradu, i zato je kljucno pitanje izlaznosti za eventualni uspeh opozicije. Takodje, tu je i pitanje rasipanja glasova. Bilo bi idealno da patkica ili predje cenzus, ili da u zbiru sa Belim dobije manje od 2%, ali bojim se da ce u praksi biti nesto izmedju, tj matematicki nepovoljniji scenario: P+B dobijaju broj glasova koji uopste nece biti zanemarljiv, a nece proci cenzus.

Patku možda iščupa blago svađanje u opoziciji i činjenica da Belom ljudi više ne vjeruju kao ranije.
narcis narcis 10:41 01.03.2018

Re: izlaznost

aureus
blogov_kolac
SPS ce proci cenzus, ne treba imati iluzije o tome, tako da je vladajuca koalicija ipak favorit. SNS dobija oko 350 hiljada glasaova, toliko mogu da privuku, tj mobilisu sada u Beogradu, i zato je kljucno pitanje izlaznosti za eventualni uspeh opozicije. Takodje, tu je i pitanje rasipanja glasova. Bilo bi idealno da patkica ili predje cenzus, ili da u zbiru sa Belim dobije manje od 2%, ali bojim se da ce u praksi biti nesto izmedju, tj matematicki nepovoljniji scenario: P+B dobijaju broj glasova koji uopste nece biti zanemarljiv, a nece proci cenzus.

Patku možda iščupa blago svađanje u opoziciji i činjenica da Belom ljudi više ne vjeruju kao ranije.

eno ga na fejs pokušava al ga nejebavaju
nikvet pn nikvet pn 10:46 01.03.2018

?


Заплаши па владај!


Макијавели?
nikvet pn nikvet pn 11:58 02.03.2018

Re: ?


Филипе, морам да признам да сам мало разочаран овим твојим блогопостом. Ево и зашто. Нигде пароле, нигде афоризма, узвичника, болдовања... ни-шта. Млако богами.

Пази ово:

[/url]://www.njuz.net/poklopac-pastete-sa-vucicevim-likom-najefikasnije-sredstvo-za-izbegavanje-radara/]
freehand freehand 10:47 01.03.2018

Ljuljanje

Interesantno je na ovim izborima - mada ništa novo i nepoznato - koliko se ljudi opredeljuju za ličnosti a ne za liste i programe. Lista DS, Nove i ostalih (po meni) jača je od svih ostalih opozicionih lista ali je Đilasova lista daleko ispred upravo zbog njega kao nosioca.
Generalno, ako ništa drugo nije neinteresantno gledati kako se ipak budi nešto malo energije i kako se polako osvešćuju zombirani. Da li je ovo momenat da klatno iz nulte tačke u kojoj stoji već duže od godine - ne znam.
Ali ovako dugo neće moći. Privreda je u dupetu, sve su laži ogoljene a čak je i Vesna Pešić davno shvatila šta se dešava sa njenim Nikolićem, Čerčilom i De Golom.
Ostaje samo da se, ukoliko bi se desilo čudo i opozicija stvarno uzela većinu, spremimo na muku i povraćanje kad Radulović i ekipa "Da Radulović dođe a da Vučić ne ode" krene sa ucenama i kaštigovanjem po liniji čestitosti i poštenja za šta oni imaju tapiju na licenciranje.
Maksa da glasa za muftiju, da bi tako i Čarli bio u prilici da glasa za svoje.
narcis narcis 10:53 01.03.2018

Re: Ljuljanje

Interesantno je na ovim izborima - mada ništa novo i nepoznato - koliko se ljudi opredeljuju za ličnosti a ne za liste i programe.

šta mi znači program ako ne verujem ljudima koji su ga pisali? pa samo na osnovu programa ne verujem da bi imao i sns-u problem da daš glas, i njihov program verovatno nema mane, nisam čitao al verujem da je ovako.
narcis narcis 11:00 01.03.2018

Re: Ljuljanje

angie01
https://www.krik.rs/detalji-izvestaja-uprave-za-sprecavanje-pranja-novca-o-malom/

što ovo, el neko od njih , spisatelja, anonimuz.
freehand freehand 11:01 01.03.2018

Re: Ljuljanje

narcis
Interesantno je na ovim izborima - mada ništa novo i nepoznato - koliko se ljudi opredeljuju za ličnosti a ne za liste i programe.

šta mi znači program ako ne verujem ljudima koji su ga pisali? pa samo na osnovu programa ne verujem da bi imao i sns-u problem da daš glas, i njihov program verovatno nema mane, nisam čitao al verujem da je ovako.

Tako je Nikolić pobedio onomad.
A program SNS je kao i njihov metro, otprilike.
SNS je jedna velika maketa, jedan grad od lažnih zidova, lažnih biografija, lažnih karaktera, lažnih dokumenata, lažnih diploma, banda kojoj program ne treba. Program je ogledalo ideje, ispisani ciljevi i metodi. Ta banda ipak nije toliko hrabra da svoje ciljeve napiše i overi. Zato imaju neki simulakrum koji niti šta znači niti čemu služi.
aureus aureus 11:02 01.03.2018

Re: Ljuljanje

freehand
Interesantno je na ovim izborima - mada ništa novo i nepoznato - koliko se ljudi opredeljuju za ličnosti a ne za liste i programe. Lista DS, Nove i ostalih (po meni) jača je od svih ostalih opozicionih lista ali je Đilasova lista daleko ispred upravo zbog njega kao nosioca.

Dobro primjećeno. Mada se i kod Đilasa nađe poneko kvalitetno ime. Ne mislim na Borka koji se visoko uvalio.

Generalno, ako ništa drugo nije neinteresantno gledati kako se ipak budi nešto malo energije i kako se polako osvešćuju zombirani. Da li je ovo momenat da klatno iz nulte tačke u kojoj stoji već duže od godine - ne znam.
Ali ovako dugo neće moći.

Neće. SNS-u će podrška da se osipa, a opozicija će da jača. Samo me plaši da EU nešto ne zezne sa prevelikim pritiscima oko Kosova.
Privreda je u dupetu, sve su laži ogoljene a čak je i Vesna Pešić davno shvatila šta se dešava sa njenim Nikolićem, Čerčilom i De Golom.

Cijenim Vesnu Pešić, ta je žena ipak nešto vrijedno uradila za Srbiju.
Primjetno je unazad pet-deset godina da su joj neke sposobnosti oslabile; prosto - vrijeme je bilo za penziju i ona se u nju stvarno i povukla kao političarka. Naravno, ne može žena bar da ne tvituje i da se ne odaziva na intervjue. Ali vidim koliko često u odgovoru na tvit ne ukapira da se neko recimo samo šalio.
Ostaje samo da se, ukoliko bi se desilo čudo i opozicija stvarno uzela većinu, spremimo na muku i povraćanje kad Radulović i ekipa "Da Radulović dođe a da Vučić ne ode" krene sa ucenama i kaštigovanjem po liniji čestitosti i poštenja za šta oni imaju tapiju na licenciranje.

Posle izbora stvarno svašta čovjek može da očekuje, od toga što si ti napisao do toga da Šapić održi riječ i ne sarađuje sa SNS-om, ali da neko sa njegove liste počne sarađivati.

Ali mora se početi.
freehand freehand 11:10 01.03.2018

Re: Ljuljanje

Dobro primjećeno. Mada se i kod Đilasa nađe poneko kvalitetno ime. Ne mislim na Borka koji se visoko uvalio.

Nisam ja tu uopšte riginalan, to je stara stvar, nego je sad to ovde baš očigledno, zato sam se osvrnuo.
Inače nisam uopšte hteo da umanjujem vrednost drugih lista, samo konstatovao taj (mali) paradoks. Naravno da i na Đilasovoj listi ima mnogo vrednih i dobrih ljudi. U stvari, svako ko je spreman da se založi da ovo zlo ode i izloži ime, prezime i svoj integritet onome što skotovi na vlasti rade svakom ko se suprotstavi vredan je poštovanja.
narcis narcis 11:10 01.03.2018

Re: Ljuljanje

freehand
narcis
Interesantno je na ovim izborima - mada ništa novo i nepoznato - koliko se ljudi opredeljuju za ličnosti a ne za liste i programe.

šta mi znači program ako ne verujem ljudima koji su ga pisali? pa samo na osnovu programa ne verujem da bi imao i sns-u problem da daš glas, i njihov program verovatno nema mane, nisam čitao al verujem da je ovako.

Tako je Nikolić pobedio onomad.
A program SNS je kao i njihov metro, otprilike.
SNS je jedna velika maketa, jedan grad od lažnih zidova, lažnih biografija, lažnih karaktera, lažnih dokumenata, lažnih diploma, banda kojoj program ne treba. Program je ogledalo ideje, ispisani ciljevi i metodi. Ta banda ipak nije toliko hrabra da svoje ciljeve napiše i overi. Zato imaju neki simulakrum koji niti šta znači niti čemu služi.

a ko meni garantuje da nije tako i u slučaju ostalih programa? pa likovi koji su na listi, jednostavno, zato mi je važnije ličnos, za program ćemo lako.
a tomu su na vlas doveli glasači DSa uinat boti, boti koji je usro DS.
freehand freehand 11:14 01.03.2018

Re: Ljuljanje

a ko meni garantuje da nije tako i u slučaju ostalih programa? pa likovi koji su na listi, jednostavno, zato mi je važnije ličnos, za program ćemo lako.

To ti kažem.
a tomu su na vlas doveli glasači DSa uinat boti, boti koji je usro DS.

I to ti kažem. Što kukate sad?
c_h.arlie c_h.arlie 11:15 01.03.2018

Re: Ljuljanje

freehand
Interesantno je na ovim izborima - mada ništa novo i nepoznato - koliko se ljudi opredeljuju za ličnosti a ne za liste i programe. Lista DS, Nove i ostalih (po meni) jača je od svih ostalih opozicionih lista ali je Đilasova lista daleko ispred upravo zbog njega kao nosioca.
Generalno, ako ništa drugo nije neinteresantno gledati kako se ipak budi nešto malo energije i kako se polako osvešćuju zombirani. Da li je ovo momenat da klatno iz nulte tačke u kojoj stoji već duže od godine - ne znam.
Ali ovako dugo neće moći. Privreda je u dupetu, sve su laži ogoljene a čak je i Vesna Pešić davno shvatila šta se dešava sa njenim Nikolićem, Čerčilom i De Golom.
Ostaje samo da se, ukoliko bi se desilo čudo i opozicija stvarno uzela većinu, spremimo na muku i povraćanje kad Radulović i ekipa "Da Radulović dođe a da Vučić ne ode" krene sa ucenama i kaštigovanjem po liniji čestitosti i poštenja za šta oni imaju tapiju na licenciranje.
Maksa da glasa za muftiju, da bi tako i Čarli bio u prilici da glasa za svoje.

Koji programi !?
Pa ko u te baljezgarije uopšte veruje ?
freehand freehand 11:19 01.03.2018

Re: Ljuljanje

Koji programi !?
Pa ko u te baljezgarije uopšte veruje ?

Ža mi je ali ne postoji način da ti to jednosložćnim rečima u prostoj rečenici objasnim. Zato nađi nekog pa ga prati, to ti je skroz ok.
c_h.arlie c_h.arlie 12:46 01.03.2018

Re: Ljuljanje

freehand
Koji programi !?
Pa ko u te baljezgarije uopšte veruje ?

Ža mi je ali ne postoji način da ti to jednosložćnim rečima u prostoj rečenici objasnim. Zato nađi nekog pa ga prati, to ti je skroz ok.

Pa dobro !
Daj onda u 10 rečenica - izdržaću da pročitam.
aureus aureus 13:20 01.03.2018

Re: Ljuljanje

Мени не смета што су грађани 2012. отпилили ДС.
Нису баш морали да их мијењају за Тому и СНС, али шта је ту је.
Говорило се: доста нам је жутих лопова.
Шта се сад чека, је ли то ови нису лопови?
aureus aureus 16:16 01.03.2018

Re: Ljuljanje

Tvit od pomalo zaboravljanog čovjeka! Ovako zbori Dragan Maršićanin (ako je pravi nalog - čak mislim da nije, ali dobar je tvit):

Dr Zoran Radojičić,Vučićev kandidat:"Otkad sam direktor „Tiršove“,za mene nema slobodnog vremena, vikenda ili odmora".
A zatim,istom prilikom zbori: "Vreme provedeno s porodicom mi vraća energiju, bavim se sportom - šetam, trčim, plivam i mnogo čitam".
Pa kako?
Klonirani lažovi


freehand freehand 16:45 01.03.2018

Re: Ljuljanje

Нису баш морали да их мијењају за Тому и СНС, али шта је ту је.

Dabre. Kao sa onim sranjem od Vajmarske republike, tu negde.
Говорило се: доста нам је жутих лопова.

Ovo je izvanredan argument. Ko bi se toga setio? Nije valjda da će ti koji su tako govorili sada ponovo glasati za te o kojima su to govorili, samo u zemlji u kojoj je demokratija, kao i sve ostalo - samo maketa? Činjenica je da je u tom političkom establišmentu bilo svačega, uključujući krupnu korupciju, trgovine uticajem, namepštanja, protekcije - ali na nivou društava na istom stepenu tranzicije. ovo sad je čista, nepatvorena pljačka gde se ne zna da li je više pohlepe, nekompetencije, voluntarizma ili diletantizma.
Sad, jebiga, izgleda da je i narodu i gadljivim intelektualcima ovo bolje.

Мени не смета што су грађани 2012. отпилили ДС.

Dapače, odlično je što su doveli šljam uz koji su ostali SPS i G 17, a kome se priključilo i sve što nema ni moral ni karakter iz svih drugih stranaka, i iz redova "nezavisnih intelektualaca". Trešnja na toj torti od govana upravo su najgori iz - pajz sad - "otpiljenog DS".
aureus aureus 17:16 01.03.2018

Re: Ljuljanje

freehand
Ovo je izvanredan argument. Ko bi se toga setio? Nije valjda da će ti koji su tako govorili sada ponovo glasati za te o kojima su to govorili, samo u zemlji u kojoj je demokratija, kao i sve ostalo - samo maketa? Činjenica je da je u tom političkom establišmentu bilo svačega, uključujući krupnu korupciju, trgovine uticajem, namepštanja, protekcije - ali na nivou društava na istom stepenu tranzicije. ovo sad je čista, nepatvorena pljačka gde se ne zna da li je više pohlepe, nekompetencije, voluntarizma ili diletantizma.
Sad, jebiga, izgleda da je i narodu i gadljivim intelektualcima ovo bolje.

Samo kažem biračima: ako ste stvarno iskreni u tome da vam smeta lopovluk, onda budite bar dosljedni - mijenjajte svaku vlast za koju primjetite da je lopovska. Mijenjajte, mijenjajte, mijenjajte, doći će jednom neka koja nije lopovska. A možda će se i ovi sadašnji lopovi malo propošteniti kad primjete da ih narod zbacuje s vlasti zbog lopovluka. (Čak bi se usudio da dodam: hoće.)

Kako da vam vjerujem da ste protiv lopovluka ako ove lopove držite već šest godina?

freehand
Dabre. Kao sa onim sranjem od Vajmarske republike, tu negde.

freehand
Dapače, odlično je što su doveli šljam uz koji su ostali SPS i G 17, a kome se priključilo i sve što nema ni moral ni karakter iz svih drugih stranaka, i iz redova "nezavisnih intelektualaca". Trešnja na toj torti od govana upravo su najgori iz - pajz sad - "otpiljenog DS".

Srbija mora nekako, što prije, doći u fazu u kojoj postoje bar dvije opcije koje smiješ dovesti na vlast. Tako da onu jednu uvijek možeš kazniti s drugom a da se ne bojiš da će država otići u mardelj. Recimo kao u slučaju sa UK: možda ne voliš laburiste ali si siguran da se ništa strašno neće desiti sa zemljom ako oni zamijene konzervativce.

Zemlja koja ima samo jednu opciju za koju se smije glasati je osuđena na kilavljenje.
U Crnoj Gori imaš birače kojima se Milo popeo na glavu, ali im se diže kosa na glavi od mogućnosti da se za nešto pita Andrija Mandić ili Nebojša Medojević. A građanska opozicija nikako da sama ojača dovoljno da preuzme vlast. I onda imaš situaciju da je jedan isti čovjek na vlasti 27 godina i to i sa strane, a i iznutra djeluje i tužno i smiješno. Ne smiju ga mać'.
freehand freehand 17:24 01.03.2018

Re: Ljuljanje

Zemlja koja ima samo jednu opciju za koju se smije glasati je osuđena na kilavljenje.

Ovo je lažna konstatacija. Prvo, zemlja na nivou razvoja na kome je Srbija, empirijski, ne može da izbegne nuspojave kapitalističkog ekonomskog sistema i parlamentarne demokratije.
Ali ono što ja sedam godina govorim - nije ovde u pitanju jedna opcija za koju se mora, već jedna opcija za koju se nikako ne sme.
Ja bih, na primer, 2012. da je to bilka dilema ne trepnuvši glasao za Vojislava Koštunicu kao protivkandidata Tomislavu Nikoliću. Ili za Ivicu Dačića. O tome je reč.
aureus aureus 17:41 01.03.2018

Re: Ljuljanje

freehand
Zemlja koja ima samo jednu opciju za koju se smije glasati je osuđena na kilavljenje.

Ovo je lažna konstatacija. Prvo, zemlja na nivou razvoja na kome je Srbija, empirijski, ne može da izbegne nuspojave kapitalističkog ekonomskog sistema i parlamentarne demokratije.
Ali ono što ja sedam godina govorim - nije ovde u pitanju jedna opcija za koju se mora, već jedna opcija za koju se nikako ne sme.
Ja bih, na primer, 2012. da je to bilka dilema ne trepnuvši glasao za Vojislava Koštunicu kao protivkandidata Tomislavu Nikoliću. Ili za Ivicu Dačića. O tome je reč.

Ali to nije bila ta druga opcija za koju bi ti ipak mogao glasati.
Tri puta je bio ama isti duel: Tadić - Nikolić.
Iz toga je očigledno ko je bio glavna opozicija i prvi na redu za preuzimanje vlasti.
Zato sam i rekao - ne smeta mi što su otpilili DS nego što su doveli baš ove?
I ne samo što su ih doveli nego ih još drže na vlasti, a pogledaj koliko je bilo prilike da ih skinu: 2014, 2016, 2017.
I sad imaju priliku da počnu sa skidanjem, ali ne - nastavlja se sa raznim mudrostima u javnom prostoru, komparacijama, relativizacijama, trivijalnostima, a sve do jedne - ostavljaju Vučića na vlasti.

Pa onda ponovo pitam: čekaj, vi ste ono protiv lopovluka, je l' tako?
Ništa vam nije čudno što novogodišnja jelka košta 83 hiljade evra?
freehand freehand 18:47 01.03.2018

Re: Ljuljanje

Ali to nije bila ta druga opcija za koju bi ti ipak mogao glasati.
Tri puta je bio ama isti duel: Tadić - Nikolić.

Nije. Zato i nije bilo druge opcije za koju bih glasao, da ne pominjemo i činjenicu da ja mislim da je Tadić bio dobar predsednik. Ali pogledaj sad situaciju u kojoj većina ljudi koji sebe smatraju poštenim, demokratama i intelektualcima na Koštunicu zapuši nos pa glasa za Nikolića, ili Nikolića podrži na izborima. Gde je tu pamet?!
Suština je da je tada loše menjano gorim, a samo slep i budala nisu mogli da pretpostave šta će se desiti sa dolaskom političkih pacova.
Otprilike kao priča sa onim kretenom sa svastikom na rukavu. Pusti Anonimusa da ga dovede na vlast pa se za tri godine čudi šta te snašlo.
Ribozom Ribozom 19:20 01.03.2018

Re: Nemoj' se zezate

izadjite da glasate

freehand

A program SNS je kao i njihov metro, otprilike.
SNS je jedna velika maketa, jedan grad od lažnih zidova, lažnih biografija, lažnih karaktera, lažnih dokumenata, lažnih diploma, banda kojoj program ne treba. Program je ogledalo ideje, ispisani ciljevi i metodi. Ta banda ipak nije toliko hrabra da svoje ciljeve napiše i overi. Zato imaju neki simulakrum koji niti šta znači niti čemu služi.


Ovaj je otisao daleko.
Zaduzuje mu se Bata, garancije daje drzava (ko Todoric).
Sve kad ode u posetu nekoj Bugarskoj imam osecaj da trazi sebi odstupnicu da bezi iz Srbije.
karabasbarabas karabasbarabas 19:24 01.03.2018

Re: Nemoj' se zezate

čak je i Vesna Pešić davno shvatila šta se dešava sa njenim Nikolićem, Čerčilom i De Golom.


Pesic prso.


Filip Mladenović Filip Mladenović 11:32 01.03.2018

Šta javljaju režimske NOVOSTI?

Listu "Aleksandar Vučić - zato što volimo Beograd", podržava 43,1 odsto građana Beograda, pokazuje najnovije istraživanje koje objavljuju "Večernje novosti".

Prema anketi o raspoloženju birača pred glasanje u nedelju, od ukupno 24 učesnika na izborima, cenzus bi prešla još samo tri. Reč je o listama koje predvode Dragan Đilas, Aleksandar Šapić i socijalisti.

Kako navode "Novosti", rejting liste bivšeg gradonačelnika - "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju", beleži pad i za nju bi sada glasalo 13,9 odsto građana.

Podrška se, piše list, osipa i predsedniku opštine Novi Beograd Aleksandru Šapiću, koji je sada ispod dvocifrenog rezultata i prema istraživanju za njegovu listu bi glasalo 7,6 odsto birača.

Na četvrtom mestu je lista "Ivica Dačić - SPS, Dragan Marković Palma - JS", sa stabilnom podrškom od 6,7 odsto glasova.

Prema rezultatima istraživanja, koje objavljuju "Novosti", demokrate su blizu cenzusa s 4,8 odsto glasova.

Prema pisanju tog lista, demokratama su "za petama" radikali i lista "Ljubiša Preletačević Beli - Zato što volimo Belovgrad", sa podrškom 4,4 odsto birača, i lista "Dosta je bilo i Dveri - Da ovi odu, a da se oni ne vrate", s 4,3 odsto glasova.

Izborna lista "Ne da(vi)mo Beograd" ima podršku 3 odsto birača, a ostali učesnici, prema istraživanju, nemaju dovoljnu podršku za osvajanje mandata, navode "Novosti".

narcis narcis 11:38 01.03.2018

Re: Šta javljaju režimske NOVOSTI?

pa sa 43% on sigurno pobeđuje.
sve ostalo je matematika koja ne prolazi u realnosti.
aureus aureus 11:55 01.03.2018

Re: Šta javljaju režimske NOVOSTI?

"Новости" су новине које су 2000. објавиле да је Слободана Милошевића на митингу на сјеверу Црне Горе гледало 100 хиљада људи иако је у врх главе било 40 хиљада.
Да би прича била што реалнија на насловној страни ставили су слику гдје су умножили једне исте људе.
Не могу да замислим већу срамоту за било који озбиљан лист.
Остали су такви.
karabasbarabas karabasbarabas 19:26 01.03.2018

Re: Šta javljaju režimske NOVOSTI?

Ako je Vucela rek'o onda je to to. Nema potrebe da idemo na izbore.
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:53 01.03.2018

Šta prognozira kladionica?

Kladionica “Mocart” je ponudila čak šest igara u vezi sa beogradskim izborima, a po prvi put građanke i građani u Srbiji će moći da se klade na to koliko će ukupno izbornih lista preći cenzus, odnosno koliko će svaka od njih imati glasača u brojkama.

Kladioničari ulažu novac u ono što misle da će se dogoditi, a ne što bi oni voleli. Kako se bliže izbori, u zavisnosti od uplata menjaju se kvote, ali za sada se podrška naprednjacima kreće od 38 do 45 odsto. U zavisnosti od broja lista koje pređu cenzus može se dogoditi da im i 42 odsto donese apsolutnu većinu u Skupštini. S druge strane, koalicija Đilasa je na 16,2 procenata, a Šapić na 9,4. Obe ove liste će sigurno preći cenzus, dok su koalicije oko DS-a, SPS-a i DJB-Dveri zasad iznad pet odsto, ali to ne znači da će tu i ostati. Radikali su na 4%, dok su svi ostali takodje ispod cenzusa.
noboole noboole 12:19 01.03.2018

.

Recimo i da SNS ne osvoji vecinu, napabircice se tu za kontrolu parlamenta postizbornim manipulacijama oblika: "nezavisni" poslanici, zavadi pa vladaj, itd.
gedza.73 gedza.73 19:12 01.03.2018

'oću zaboravim

a Filip neće da se ljuti.

Veštice noći. Nachthexen. Tako su ih je nazvao nemački oficir koji je u izveštaju napisao
'Sovjetski piloti koji nam najviše nevolja zadaju su žene. Žene. Ničega se ne plaše, dolaze po noći u njihovim zastarelim avionima, i noćima nam ne daju da zatvorimo oči.'

Sovjestske žene piloti od kojih su mnoge imale manje od 20 godina. 115 devojaka od sedamnaest do dvadeset dve godine.
Bile su podeljenje u tri jedinice i letele su na avionima koji su se pre rata koristili u poljoprivredi (polivanja) pa su ih Nemci posprdno nazivali 'kukuruz avioni'. Dvokrilci, bez radio uređaja, samo sa parčetom pleksiglasa letele su na visini od 3 000 metara. Od orušja samo pištolj.

pošto su bili tako jednostavni poletali su kad drugi, napredinij, nisu mogli. Kažu da su žene piloti mogli da ih provezu između dve kuće a da ih ne čuju i da su devojke iz njega mogle da vide da li ima snajperista iza prozora. Bukvalno su gasile motore nad nemačkim linijama i ispustale bommbe sa ogromnom preciznošću.

Preko 24 000 misija (uglavnom noćnih).
'U odlasku jedna leti, druga spava pa se u povratku zamenimo'




prvo naređenje je bilo šišanje po muški, do ušiju. Uz odobrenje komandujuće Raskove mogle da se nose pletenice ali se niko nije usudio da je to i pita.


Za obaranje ovih aviona kojima su pilotirale devojke Nemci su davali Gvozdeni krst, najveći letački orden.

Prvo su na bombama pisale 'Za otadžbinu' a kako su im ginule prijateljice tako su pisale 'Za Ljubu', 'Za Veru'.

Na Dan Pobede prodefilovale su Berlinom.

narcis narcis 19:17 01.03.2018

Re: 'oću zaboravim

gedza.73
a Filip neće da se ljuti.

Veštice noći. Nachthexen. Tako su ih je nazvao nemački oficir koji je u izveštaju napisao
'Sovjetski piloti koji nam najviše nevolja zadaju su žene. žene. Ničega se ne plaše, dolaze po noći u njihovim zastarelim avionima, i noćima nam ne daju da zatvorimo oči.

Sovjestske žene piloti od kojih su mnoge imale manje od 20 godina. 115 devojaka od sedamnaest do dvadeset dve godine.
Bile su podeljenje u tri jedinice i letele su na avionima koji su se pre rata koristili u poljoprivredi (polivanja) pa su ih Nemci posprdno nazivali 'kukuruz avioni'. Dvokrilci, bez radio uređaja, samo sa parčetom pleksiglasa letele su na visini od 3 000 metara. Od orušja samo pištolj.

pošto su bili tako jednostavni poletali su kad drugi, napredinij, nisu mogli. Kažu da su žene piloti mogli da ih provezu između dve kuće a da ih ne čuju i da su devojke iz njega mogle da vide da li ima snajperista iza prozora. Bukvalno su gasile motore nad nemačkim linijama i ispustale bommbe sa ogromnom preciznošću.

Preko 24 000 misija (uglavnom noćnih).
'U odlasku jedna leti, druga spava pa se u povratku zamenimo'




prvo naređenje je bilo šišanje po muški, do ušiju. Uz odobrenje komandujuće Raskove mogle da se nose pletenice ali se niko nije usudio da je to i pita.


Za obaranje ovih aviona kojima su pilotirale devojke Nemci su davali Gvozdeni krst, najveći letački orden.

Prvo su na bombama pisale 'Za otadžbinu' a kako su im ginule prijateljice tako su pisale 'Za Ljubu', 'Za Veru'.

Na Dan Pobede prodefilovale su Berlinom.


i šta je sad tu stalin kriv?
freehand freehand 19:29 01.03.2018

Re: 'oću zaboravim

i šta je sad tu stalin kriv?

I veštice koje su upropaštavale jadni ruski narod koji je napadao Nemce koji su samo hteli da prođu a bili su, normalno jači. I imali najbolju medecinu.
Mada bih rekao da je Gedža kao počeo malo da se budi i osvešćuje, što bih - treba li reći - od srca pozdravio.
narcis narcis 19:33 01.03.2018

Re: 'oću zaboravim

Mada bih rekao da je Gedža kao počeo malo da se budi i osvešćuje, što bih - treba li reći - od srca pozdravio.

dada, primjeti i ja, neznan ja našta će to diziđe

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana