Društvo| Gost autor| Istorija| Literatura| Politika

Rubikon*

tasadebeli RSS / 03.03.2018. u 23:00

 

 

 

Десети јануар, седамсто пета година од оснивања Рима, четрдесет девета пре рођења Христа. Сунце је одавно зашло за Апенине. Постројени за марш, војници Тринаесте легије стајали су окупљени у мраку. Ноћ јесте била студена, али су они и те како навикли на најтеже услове. Осам година су следили гувернера Галије из једног крвавог похода у други, по снегу, по летњим врућинама, до краја света. Сада, по повратку из варварских дивљина на северу, стајали су на сасвим другачијој граници. Испред њих је текла мала река. Легионари су стајали у провинцији Галији; с друге стране је била Италија и пут који води у Рим. Међутим, ако крену тим путем, војници Тринаесте легије ће починити страшан преступ нарушавајући не само границе своје провинције, већ и најстроже законе римског народа. Заправо ће објавити грађански рат. Али, дошавши до границе, легионари су показали да су потпуно спремни за овакав преврат. Док су трупкали ногама да се загреју, чекали су да трубачи дају знак који ће их позвати у строј. Да иду напред, раме уз раме - и пређу Рубикон.

Али, када ће их позвати? У ноћи се чуо тихи жубор реке, набујале од планинских снегова, али не и звук трубе. Војници Тринаесте напето су ослушкивали. Нису били навикнути да чекају. Обично су у битку јуришали и нападали брзо попут муње. Њихов заповедник, гувернер Галије, био је чувен по свом полету, дару да изненади и брзини. Уз то, већ им је наредио да пређу Рубикон баш тог поподнева. Зашто су, дакле, заустављени сад кад су коначно стигли на границу? Неколицина је у мраку могла назрети заповедника, али његовим старешинама, окупљеним око њега, чинило се да га раздире неодлучност. Уместо да људима да знак да иду даље, Гај Јулије Цезар је зурио у мутну воду Рубикона и ћутао. И у тишини размишљао.

Римљани су за овакав тренутак имали реч. Звали су га discrimen - тренутак опасне и неиздржљиве напетости кад је у неизвесности све што је у животу постигнуто. Цезарова каријера, као и каријера сваког Римљанина који је тежио слави, била је низ таквих одсудних тренутака. Стално је своју будућност стављао на коцку - и стално је побеђивао. За Римљане је ово било истинско обележје човека. Ипак, недоумица с којом се Цезар суочио на обалама Рубикона била је јединствено мучна - и то тим више што је била последица његових претходних успеха. За непуних десет година присило је на предају осамсто градова, триста племена и читаву Галију - а ипак изванредан успех, за Римљане, може бити разлог за опрез једнако као и за славље. На крају крајева, они су били грађани једне републике, и ниједном се човеку није могло дозволити да заувек засени своје колеге. Цезарови непријатељи, завидни и плашљиви, дуго су сплеткарили не би ли га лишили овог заповедништва. Сада, у зиму 49. године, напокон су успели да га доведу у незавидан положај. За Цезара је тренутак истине напокон дошао. Или ће се покорити закону, предати заповедништво и суочити се са пропашћу своје каријере - или ће прећи Рубикон.

„Коцка је бачена." Цезар се једино као коцкар, у коцкарском наступу страсти, коначно могао натерати да својим легионарима нареди да крену напред. Улог је био превисок да би рачуница била рационална. И једнако недокучив. Ушавши у Италију, Цезар је знао да ризикује светски рат, што је и признао својим пратиоцима, и задрхтао пред таквом могућношћу. Проницљив какав је био, међутим, чак ни Цезар није могао предвидети све последице своје одлуке. Осим што је представљао „одсудни час", discrimen је имао још једно значење - "разделница". Показало се да је Рубикон, у сваком погледу, био управо то. Прешавши га, Цезар је свет заиста увео у светски рат, али је такође допринео уништењу древних римских слобода и успостављању монархије на њиховим рушевинама - што су догађаји од суштинске важности за историју Запада. Дуго ће након пропасти самог Римског царства супротности обележене Рубиконом - слобода и деспотизам, анархија и ред, република и аутократија - наставити да прогањају машту наследника Рима. Можда је река била мала и мутна, толико безначајна да је њена локација на крају заборављена, али име јој се још памти. Није ни чудо. Цезаров прелазак Рубикона био је толико значајан да до данашњих дана означава сваки одсудни корак.

С њим је једно историјско раздобље умрло. Некад су постојали слободни градови раштркани по читавом Медитерану. У грчком свету, а и у Италији, ове градове су насељавали људи који себе нису сматрали поданицима фараона или краља краљева, већ грађанима, и који су се поносно хвалисали вредностима по којима су се разликовали од робова - слободом говора, приватном имовином, правима пред законом. Постепено, међутим, с успоном нових империја, најпре оном Александра Великог и његових наследника, а затим Римским царством, независност таквих грађана свуда је обуздавана. У првом веку пре нове ере, постојао је још само један слободан град, а то је био управо Рим. А потом је Цезар прешао Рубикон, Република се урушила и више није преостао ниједан.

То је за последицу имало окончање хиљадугодишње грађанске самоуправе, која ни за наредних хиљаду година, а и више, неће поново постати животна стварност. Од ренесансе је било покушаја да се Рубикон поново прегази, да се врати на другу страну, да се напусти аутократија. Револуције су у Енглеској, Америци и Француској све биле надахнуте примером Римске републике. „Што се тиче побуне, нарочито против монархије", жалио се Томас Хобс, „један од њених најчешћих узрока било је читање политичких књига и историје старих Грка и Римљана." Наравно, пожељност слободне републике није био једини наук извучен из драматичне римске историје. Ништа мање уосталом то није била ни личност Наполеона, који се од конзула уздигао до императора, и кроз читав деветнаести век реч која је најчешће примењивана на бонапартистички режим била је „цезаровац". Двадесетих и тридесетих година двадесетог века, када је изгледало да републике посвуда пропадају, они који су грактали над њиховим рушевинама хитали су да истакну паралеле с несрећним крајем њиховог древног претече. Године 1922. Мусолини је смишљено пропагирао мит о херојском, цезаровском маршу на Рим. И није само он сматрао да се прешло преко новог Рубикона. „Смеђа кошуља вероватно не би постојала без црне кошуље", признао је касније Хитлер. „Марш на Рим био је једна од прекретница историје."

Са фашизмом је дуга традиција западњачке политике достигла ужасан врхунац а затим се угасила. Мусолини је био последњи светски лидер надахнут примером древног Рима. Фашисти су се, наравно, одушевљавали окрутношћу, разметањем, чврстином Рима, али данас чак и најплеменитији идеали, идеали активног грађанства који су некад толико утицали на Томаса Џеферсона, више нису модерни. Престроги, преозбиљни, и превише подсећају на сурово отрежњење. У нашем агресивном, постмодерном добу ништа није непривлачно као антика. Обожавање Римљана једноставно се везује за деветнаести век. Ослобођени смо, како је Џон Апдајк једном рекао, „свих оних опресивних старих римских вредности." Нису више сматране, као што су вековима биле, покретачем наших модерних грађанских права. Малобројни се питају зашто, на континенту незамисливом древном свету, други Сенат треба да буде на другом капитолском брежуљку. Партенон можда још блиста у нашој машти, али Форум једва да светлуца.

А ипак - ласкамо себи, у демократијама Запада, уколико пратимо своје корене само до Атине. Такође смо, по доброме и по лошем, наследници Римске републике. Да наслов није већ употребљен, назвао бих ову књигу Грађани - јер они су њени јунаци а трагедија пропасти Републике њихова је трагедија.  И римском народу су, на крају, досадиле античке вредности, више су му се допадале удобности једноставног ропства и мира. Радије хлеба и игара него бескрајних истребљивачких ратова. Како су сами Римљани признали, у њиховој слободи се налазио зачетак њихове сопствене пропасти,а такво размишљање је довољно да надахне многа суморна моралисања за владавине Нерона или Домицијана. И у вековима који су уследили увек је имало узнемиравајуће дејство.

Наравно, тврдити да је римска слобода некад била нешто више од узвишеног привида не значи да је Република икад била рај друштвене демократије. Није Слобода и једнакост су за Римљане биле веома различити појмови. Само су оковани робови уистину били једнаки. За грађанина, суштина живота било је надметање, а богатство и бирачки гласови усвојене мере успеха. Поврх тога, дакако, Република је била велесила, домета и надмоћи дотад непознатих у историји Запада. Ипак све то - чак и кад се прихвати - не умањује нужно важност Републике за наше доба. Управо супротно, може се помислити.

 

(Одломак ауторовог предговора књизи „Рубикон, Тријумф и трагедија римске републике", Лагуна, Београд, 2008; превела Жермен Филиповић)


(Фусноте из књиге са упућивањем на литературу изостављене.)


(Све болдовано и подвучено болдовао и подвукао Таса.)

____________________________________________________________

* - Овај пост сматрам допунским штивом током читања серије постова Невена Цветићанина о европским државницима.
То, међутим, не треба да спутава ничију машту и креативност.

 


Komentari (62)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 23:01 03.03.2018

.

narcis narcis 23:09 03.03.2018

idibre

ti si tu svoju 'zlu nameru' tako vešto umotao u celofan , išta će sag jadni ćarli ... sve će si utepa glavu o monitor štone mož da skapira šta je pisac teo da reče trenutnom stanju u carstvujušćemu whitecityju.
a mogo si sa par prostih, čarli nisu proste rečenice vulgarne, neproširenih da kažeš ....
i tkoe u ovoj skaski sag tcezar...
čemu?
Jukie Jukie 01:16 04.03.2018

Re: idibre

rekoh ja da će tasu da žulja što nema fejsbuk gde mi sad frpujemo obučeni u nemanjićske haljine i one pletene trake oko glave



vidiš kako su oni u stvari iz budućnosti, direktno se mislima domunđavaju kroz te trake umesto da moraju prstom da tapkaju po mobilnom, a pošto nemaju džepove za mobilni onda su im ruke ovako slobodne
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:17 04.03.2018

Re: idibre

Jukie
rekoh ja da će tasu da žulja što nema fejsbuk gde mi sad frpujemo obučeni u nemanjićske haljine i one pletene trake oko glave



vidiš kako su oni u stvari iz budućnosti, direktno se mislima domunđavaju kroz te trake umesto da moraju prstom da tapkaju po mobilnom, a pošto nemaju džepove za mobilni onda su im ruke ovako slobodne




Juki, da te kojim slučajem poznajem uživo, rado bih te uzeo za najboljeg druga, mada je to mesto trenutno zazeto mojom petogodišnjom ćerkom.

c_h.arlie c_h.arlie 07:30 04.03.2018

Re: idibre

narcis
ti si tu svoju 'zlu nameru' tako vešto umotao u celofan , išta će sag jadni ćarli ... sve će si utepa glavu o monitor štone mož da skapira šta je pisac teo da reče trenutnom stanju u carstvujušćemu whitecityju.
a mogo si sa par prostih, čarli nisu proste rečenice vulgarne, neproširenih da kažeš ....
i tkoe u ovoj skaski sag tcezar...
čemu?



Ajmo miševi, jutros nema spavanja !
anonymous anonymous 00:15 04.03.2018

Jel ovo blog ....

....about speeches ....









Usput


....tek da prizovem pojedince.

Jes da je izborna šutnja....ali ne u Rusiji.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 00:34 04.03.2018

Re: Jel ovo blog ....

Ja dadoh preporuku
maksa83 maksa83 00:36 04.03.2018

samo ovo


jednarecfonmoi jednarecfonmoi 00:40 04.03.2018

Re: samo ovo

Ra discrimen?


Nikad cula pre


Nema na netu


?
c_h.arlie c_h.arlie 07:34 04.03.2018

Re: samo ovo

maksa83


Lajk !
tasadebeli tasadebeli 10:41 04.03.2018

Re: samo ovo

jednarecfonmoi

Ra discrimen?


Nikad cula pre


Nema na netu


?


Мислиш на реч discrimen? (ЛИНК)

На нету су углавном нека објашњења значења те речи од 16, 17. века... И то углавном из енглеских речника.

А каже Холанд какво је значење та реч имала код старих Римљана:

Римљани су за овакав тренутак имали реч. Звали су га discrimen - тренутак опасне и неиздржљиве напетости кад је у неизвесности све што је у животу постигнуто.


Осим што је представљао „одсудни час", discrimen је имао још једно значење - "разделница".

jednarecfonmoi jednarecfonmoi 11:41 04.03.2018

Re: samo ovo

tasadebeli
jednarecfonmoi

Ra discrimen?


Nikad cula pre


Nema na netu


?


Мислиш на реч discrimen? (ЛИНК)

На нету су углавном нека објашњења значења те речи од 16, 17. века... И то углавном из енглеских речника.

А каже Холанд какво је значење та реч имала код старих Римљана:

Римљани су за овакав тренутак имали реч. Звали су га discrimen - тренутак опасне и неиздржљиве напетости кад је у неизвесности све што је у животу постигнуто.


Осим што је представљао „одсудни час", discrimen је имао још једно значење - "разделница".




Sv sam to videla, nije sporno, ali mi je nejasno RA DISCRIMEN. NE postoji takav izraz. Mislila sam da nije res, otkud znam..iz dalekog secanja na latinski.

To me zbunilo, izraz sa ovim RA
tasadebeli tasadebeli 14:16 04.03.2018

Re: samo ovo

jednarecfonmoi


Sv sam to videla, nije sporno, ali mi je nejasno RA DISCRIMEN. NE postoji takav izraz. Mislila sam da nije res, otkud znam..iz dalekog secanja na latinski.

To me zbunilo, izraz sa ovim RA



Јој не, Једна реч! Није RA DISCRIMEN, него GA DISCRIMEN!

Реч је о ћирилично-латиничном неспоразуму!

Звали су га discrimen


Тј. на латиници: "Zvali su ga discrimen...".

G.

Г.

То јест, њега (га) су звали discrimen (тај тренутак напетости).



А нисмо ми криви што ћирично мало г личи на латинично мало р, зар не?

П.С. - Извини, нехотице сам те намучио узалудном претрагом по интернету.

jednarecfonmoi jednarecfonmoi 15:11 04.03.2018

Re: samo ovo



*

Pa bejah u shoku malo i utripujem da je mozda - res.


Sve ok, sad opet cituckam blog
Черевићан Черевићан 01:43 04.03.2018

ad ultimum

Цезар суочио на обалама Рубикона

Цезарово беше ..поуке остају
на примеру ил' овом ил' оном,
него гле'мо боље ......недорека
шта са нашим јужним Рубиконом
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:18 04.03.2018

Ko pisne...

A kad ono smemo ponovo da krenemo da mrzimo Srbiju i srpski narod, bar ovde na blogu?
Jukie Jukie 06:52 04.03.2018

Re: Ko pisne...

srdjan.pajic
A kad ono smemo ponovo da krenemo da mrzimo Srbiju i srpski narod, bar ovde na blogu?

U 20:01, sad je 6:51

ovde baš veje
narcis narcis 07:19 04.03.2018

Re: Ko pisne...

Jukie
srdjan.pajic
A kad ono smemo ponovo da krenemo da mrzimo Srbiju i srpski narod, bar ovde na blogu?

U 20:01, sad je 6:51

ovde baš veje

ne veje, ovde plus tričetiri
c_h.arlie c_h.arlie 07:36 04.03.2018

Re: Ko pisne...

srdjan.pajic
A kad ono smemo ponovo da krenemo da mrzimo Srbiju i srpski narod, bar ovde na blogu?

Ne bi trebalo, ako znaš red, nikada.
No, znamo mi da neki od Srbo Amerikanaca imaju potrebu da pokažu da su veći Amerikanci od Amerikanaca.
Jukie Jukie 19:33 04.03.2018

Re: Ko pisne...

Kod nas je onako fino vejalo, pa je onda počeo onaj super snegić za šetanje kad gledaš kako pogdegde pada po koja pahulja, tako da sam prepodne proveo na Ušću
tasadebeli tasadebeli 09:17 04.03.2018

Још мало о писцу

Ко би рекао да неко ко се бави једном тако досадном науком може да живи живот Индијане Џонса у 21. веку.

Том Холанд је почасни носилац етикете Салман Рушди за 2017. годину.

(Само да подсетим, та етикета је први пут у овом нашем добу краја 20. века и почетка 21. века изречена и тако установљена у нашем главном граду, Београду, још у она давна и скоро заборављена времена када је Будо Лончар био министар иностраних послова СФРЈ. )


Historian Tom Holland on Isis, receiving death threats and why there is a 'civil war' in the Muslim world (ЛИНК)


He says the genocide had deep historical roots. “Fatwas were pronounced in the Ottoman period that prescribed exactly what Isis are doing — that the men should be killed and the women enslaved. Just as Nazis justified genocide in terms of racial theory, there are Islamic scholars who justify it in terms of what the Koran says. Not to engage with that, to pretend that’s not an issue, is essentially to be complicit in genocide. After the Holocaust, Christians had to sit down and say ‘the way Christianity has portrayed the Jews as Christ killers fed into what happened’. There was an attempt to cleanse scriptures. There’s a need, by Muslims, to do the same with their scriptures. It’s been put to terrible uses.”

The last time Holland made a documentary about Islam he received death threats. Is he frightened? “Ever since Rushdie, people have a sense that if you say anything negative about Islam, angry Muslims will protest. But there’s a further anxiety that if you insult Muslims, you’re a racist. There’s a conflation. Both of those anxieties have a chilling effect on questioning a fundamental issue: to what extent is there an ideological dimension to what is being done in Islam’s name? It seems there is a considerable ideological dimension.”

Holland believes it is better that we discuss this openly. “People acknowledge it but are afraid to say it. That played a substantial part in the Dutch and French elections — a feeling of resentment that people aren’t allowed to express it. It’s better that we open the windows — for Muslims too. Because all the time, this is metastasising away. This is like refusing to go to the dentist when you have a toothache. Sooner or later, it will fall out and your jaw will go rotten.”





"Take a journey into the past, and you can't be certain where it's going to end."



49 41 49 41 16:57 04.03.2018

Re: Још мало о писцу

& HISTORY

Ljubi se istok i zapad.
Ljubi se sever i jug (Severnjaci vs Juznjaci)
Ljubi se 9. i 21. vek
Jedna slika 100 dukata (zlatnika).

https://inserbia.info/today/2014/01/serbs-gather-in-southern-kosovska-mitrovica-church-for-christmas/

niccolo niccolo 09:42 04.03.2018

Kad smo

kod Marka u Viljemovoj verziji

tasadebeli tasadebeli 10:05 04.03.2018

Цезар и курве

Али нећемо о изборима!

Данас грађани у неким градовима Србије излазе на биралишта и изборна тишина је у току.



"Caesars and Whores: The Politics of Gossip in Imperial Rome"



c_h.arlie c_h.arlie 10:34 04.03.2018

Re: Цезар и курве

tasadebeli
Али нећемо о изборима!

Данас грађани у неким градовима Србије излазе на биралишта и изборна тишина је у току.



"Caesars and Whores: The Politics of Gossip in Imperial Rome"




Da li to znači da ne sme da se izjavi niti da li si glasao ili ne ?!
Molim pojašnjenje od nekog pravnika.
tasadebeli tasadebeli 10:36 04.03.2018

Re: Цезар и курве

c_h.arlie
tasadebeli
Али нећемо о изборима!

Данас грађани у неким градовима Србије излазе на биралишта и изборна тишина је у току.



"Caesars and Whores: The Politics of Gossip in Imperial Rome"




Da li to znači da ne sme da se izjavi niti da li si glasao ili ne ?!
Molim pojašnjenje od nekog pravnika.






Николо?

Чекај, ко је још...

Флоријан?

Само нагађам.

Не знам за друге...
c_h.arlie c_h.arlie 10:40 04.03.2018

Re: Цезар и курве

tasadebeli
c_h.arlie
tasadebeli
Али нећемо о изборима!

Данас грађани у неким градовима Србије излазе на биралишта и изборна тишина је у току.



"Caesars and Whores: The Politics of Gossip in Imperial Rome"




Da li to znači da ne sme da se izjavi niti da li si glasao ili ne ?!
Molim pojašnjenje od nekog pravnika.






Николо?

Чекај, ко је још...

Флоријан?

Само нагађам.

Не знам за друге...

Anonimus kaže da je, ne samo pravnik, nego i advokat - kao i nikola.
niccolo niccolo 11:10 04.03.2018

Re: Цезар и курве

Da li to znači da ne sme da se izjavi niti da li si glasao ili ne ?!

Ma ajde, to ne smeju ovi iz medija da objavljuju propagandu itd. Ti možeš da pričaš šta hoćeš.
c_h.arlie c_h.arlie 13:45 04.03.2018

Re: Цезар и курве

niccolo
Da li to znači da ne sme da se izjavi niti da li si glasao ili ne ?!

Ma ajde, to ne smeju ovi iz medija da objavljuju propagandu itd. Ti možeš da pričaš šta hoćeš.

E, pa onda da se zna da sam ja glasao već u 8 sati.
Normalno, da se zna da sam se najpre najeo popare !
Popara i kačamak rules !
Makso - da li si ti glasao !?
niccolo niccolo 13:47 04.03.2018

Re: Цезар и курве

E, pa onda da se zna da sam ja glasao već u 8 sati.

Zornjak takoreći?

p.s. Bila dobra frekvencija ljudi kad sam ja išao
c_h.arlie c_h.arlie 14:32 04.03.2018

Re: Цезар и курве

niccolo
E, pa onda da se zna da sam ja glasao već u 8 sati.

Zornjak takoreći?

p.s. Bila dobra frekvencija ljudi kad sam ja išao

Zornjak bio pre toga !
Onda popara, pa onda glasanje.
Sve po redu, kako i dolikuje.
A sada će još malo šufnudle, a prilog domaća dinstana kobasica.
A potom - knedle sa šljivama.
Mora da se proslave izbori - kako i dolikuje.
Jebote !
niccolo niccolo 14:36 04.03.2018

Re: Цезар и курве

A sada će još malo šufnudle

To se na našem kaže kurčići.
Jukie Jukie 19:43 04.03.2018

Re: Цезар и курве

c_h.arlie

E, pa onda da se zna da sam ja glasao već u 8 sati.

Sretnem ja komšiju jutros kod autobuske stanice i on pokušava da me ubedi da odem na glasanje, samo se tu spustiš niz ulicu

naravno da sam do te aktivnosti stigao tek oko dva popodne, kad je danas bio jedini dan u toku godine kada sam mogao da slikam neka mesta u gradu a da su pod debelim snežnim pokrivačem (a da sneg ne pada u obliku pljuska u tom trenutku i ne duva košava)

Pomerili su nam biračko mesto u susednu učionicu jer je u onoj učionici bliže holu škole glasala neka ministarka, bilo je na TV pa da je lakše slikaju, a ti komšo idi u učionicu u kojoj nisi imao časove kad si bio đak

Papir veličine A2, i to zovu izborni "listić"
narcis narcis 19:51 04.03.2018

Re: Цезар и курве

Papir veličine A2, i to zovu izborni "listić"

budi srećan da nije ceo arak
Jukie Jukie 20:51 04.03.2018

Re: Цезар и курве

Bilo je teško naći opciju za koju sam se odlučio da glasam
tasadebeli tasadebeli 10:14 04.03.2018

И м-м-м-мало м-м-м-муцања за к-к-крај

nask nask 13:38 04.03.2018

Izabrani

Misliš da će danas neki naš Cezar da pređe Rubikon?

not2old2rock not2old2rock 13:53 04.03.2018

Re: Izabrani

nask
Misliš da će danas neki naš Cezar da pređe Rubikon?



Čisto sumnjam, mnogo ih je koji sebe vide kao Cezara, a nemaju šansone da pređu ... Rubikon.

Na koga li me podsećaju?


tasadebeli tasadebeli 14:30 04.03.2018

Re: Izabrani

nask
Misliš da će danas neki naš Cezar da pređe Rubikon?





Том Холанд лепо каже да данас више нико не зна ни где је била та речица... Остало јој само име забележено у историји.

А ја мислим да сам је ипак пронашао и да се она код нас, у Србији, данас зове Цензус.




nask nask 14:36 04.03.2018

Re: Izabrani

Остало јој само име забележено у историји.


BTW na slici moja ćera na obali Drine. Bastasi, znači iza brane.
tasadebeli tasadebeli 14:38 04.03.2018

Re: Izabrani

nask
Остало јој само име забележено у историји.


BTW na slici moja ćera na obali Drine. Bastasi, znači iza brane.


Сјајна фотка!

(Један од мојих до сада неостварени снова - сплаварење Дрином и Таром.)
nask nask 14:49 04.03.2018

Re: Izabrani

(Један од мојих до сада неостварени снова - сплаварење Дрином и Таром.)


Obavezno. Ako Tarom onda idi kod Bosanaca, Đetići mlogo neozbiljni.
c_h.arlie c_h.arlie 15:00 04.03.2018

Re: Izabrani

nask
(Један од мојих до сада неостварени снова - сплаварење Дрином и Таром.)


Obavezno. Ako Tarom onda idi kod Bosanaca, Đetići mlogo neozbiljni.

Ja splavario Tarom baš u režiji đetića --- i bilo samo tako !
Tri dana, milinica !
49 41 49 41 17:03 04.03.2018

Re: Izabrani

tasadebeli
nask
Misliš da će danas neki naš Cezar da pređe Rubikon?





Том Холанд лепо каже да данас више нико не зна ни где је била та речица... Остало јој само име забележено у историји.

А ја мислим да сам је ипак пронашао и да се она код нас, у Србији, данас зове Цензус.

S koje strane reke je Pandorina kutija?!?

N - S
W - E


Ave Cesare!
disident79 disident79 17:43 04.03.2018

Just for the record..

Odlično napisan tekst..
Ali bio je tu još jedna čika pre toga
Kornelije Sula
narcis narcis 18:43 04.03.2018

Re: Just for the record..

disident79
Odlično napisan tekst..
Ali bio je tu još jedna čika pre toga
Kornelije Sula

meni je sula najveći lik u istoriji
niccolo niccolo 18:44 04.03.2018

Re: Just for the record..

Što?
narcis narcis 18:49 04.03.2018

Re: Just for the record..

niccolo
Što?

pa svojevoljno je sišo sa vlasti, nije morao da se povuče a povuko se iz javnosti. to je prvi moćnik u istoriji koji se odreko vlasti a da ja to znam, moguće i da grešim , da nisam obavešten.
niccolo niccolo 19:26 04.03.2018

Re: Just for the record..

To da (možda je bio i neki pre njega, ali ne bih mogao da se setim).
narcis narcis 19:34 04.03.2018

Re: Just for the record..

niccolo
To da (možda je bio i neki pre njega, ali ne bih mogao da se setim).

čito sam , a i valjda još uvek imam njegove 'memoare' činimise od grejvsa, al to 'ćito', pre 40 godina, negde poćetkom osamdesetih i zadivio me, ne samo što se dobrovoljno i smamostalno odreko vlasti već i zato što je bi dobar ratnik, vojkovođa i strateg i političar, a taki se teško odriču vlasti.
not2old2rock not2old2rock 19:12 04.03.2018

Kanda su neki "jednakiji"

U Dnevniku RTS-a prekršena izborna tišina

Bitno je da blogerska policija revnosno radi.

mlatisa mlatisa 20:07 04.03.2018

Ми се плашимо воде

И у складу са тим Рубикон нисмо нити имамо намеру да прелазимо. А јасно је и са које смо стране
anonymous anonymous 20:11 04.03.2018

Ja nisam ....

glasao....

narcis narcis 20:17 04.03.2018

Re: Ja nisam ....

anonymous
glasao....


čega se pametan stidi ...
mlatisa mlatisa 20:36 04.03.2018

Re: Ja nisam ....

Ja nisam ....
glasao....



Ако смо параноични ипак јеси, чак и да не знаш.

А ако нисмо параноични, онда је отприлике 40% твог гласа отишло за СНС, 15% за Ђиласа, итд...

anonymous anonymous 20:55 04.03.2018

Re: Ja nisam ....

mlatisa
Ja nisam ....
glasao....



Ако смо параноични ипак јеси, чак и да не знаш.

А ако нисмо параноични, онда је отприлике 40% твог гласа отишло за СНС, 15% за Ђиласа, итд...



Nije otišao ni jedan posto.


anonymous anonymous 20:56 04.03.2018

Re: Ja nisam ....

narcis
anonymous
glasao....


čega se pametan stidi ...


A što bih se stideo ?

narcis narcis 21:01 04.03.2018

Re: Ja nisam ....

anonymous
narcis
anonymous
glasao....


čega se pametan stidi ...


A što bih se stideo ?


pa nisam ja reko da ćeš ti da se stidiš nego pametni
anonymous anonymous 21:09 04.03.2018

Re: Ja nisam ....

narcis
anonymous
narcis
anonymous
glasao....


čega se pametan stidi ...


A što bih se stideo ?


pa nisam ja reko da ćeš ti da se stidiš nego pametni


Pa ni pametan se ne bi na mom mestu stideo.




Jukie Jukie 21:23 04.03.2018

Gotovo je

Tako da sad možete da pišete o čemu hoćete
narcis narcis 21:38 04.03.2018

Re: Gotovo je

Jukie
Tako da sad možete da pišete o čemu hoćete

e sad nećemo
eloy eloy 19:25 05.03.2018

Цезар је зурио у мутну воду Рубикона

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana