Politika

Kraj devedesetih

Boris Drenca RSS / 07.03.2018. u 00:25

Izbori za odbornike Skupštine grada Beograda održani 4. marta završili su eru DOS-a. Svojim ukupnim rezultatom od oko 3,5% odsto , bar u Beogradu, su na duže vreme sebe sklonile sa političke scene. Možda će se jednog dana te stranke i vratiti ali kao organizacije sasvim drugih ljudi i drugačijih programa i prioriteta.

maxresdefault.jpg

Ovo je pozitivno gledanje na stvari a mogu i da prođu kao SPO, Nova demokratija, Srpska liberalna stranka... Mislim na DS i derivate (SD,NS, LDP) i raniji derivat DSS.... Ako se tome dodaju i radikali (šešeljevci) družina iz devedesetih se 'povukla'. Još se malo drži SPS ali je već spao na nekoga ko moli da ga SNS 'uzme'.

Vlast je uradila ono što je planirala. Ostala je na vlasti u Beogradu. 'Opozicija', tačnije političke partije koje se tako češljaju, je sve učinila da pomogne u tome.

Gde su grešile? U razumevanju sveta oko sebe.

Nastupili su sa parolom : 'Mi smo bolji'. Možda se njima čini kao dovoljno ali, , trebalo bi i da postoji nešto iza te tvrdnje. Lokalne vlasti se bave lokalnim pitanjima, rešavaju lokalne probleme. Sređuju ulice, kanalizaciju, regulišu pijace, uklanjaju divlje deponije, regulišu 'pitome', uređuje se gradski saobraćaj, odnosi se smeće... Ne radi to ni ekipa na vlasti, saglasan sam, ali izgleda da je nešto naučila pa maše Potemkinom i pretvara se da radi. Vlast nudi obećanja a 'opozicija' ne nudi. Ništa, osim konstatacije da su bolji. I pored iskustava koja oni od kojih se traži podrška imaju.

Vlast je 'nudila' četiri godine skoro svake nedelje po jednu temu oko koje je mogla da se gradi kampanja predlaganjem konkretnihijih i humanijih rešenja. 'Opozicija' za to nije imala vremena. Razmišljala je o 'formi' izlaska na izbore . Iskreno , koga 'forma' interesuje, dok 'teme' postaju problem.

Od 'devedesetih' su prošle skoro dve decenije. Sve 'fore' i ideološke priče iz devedesetih ništa ne znače. Uostalom oni iz vlasti devedesetih su i sada na vlasti a i dobar deo tadašnjih 'opozicionara' je na to strani. Kao i skoro svi koji su na kraju devedesetih došli da pomognu DOS-u da se popravi Srbija, ali to je druga priča. Devedesetih niko od 'opozicionih' političara nije bio aktivan. Ne kao političar. Đilasova aktivnost u studentskom protestu (i onaj 'dijalog' sa Slobom) je bio i kratak i ne previše uticajan.

Aleksandar Vučić nije Slobodan Milošević. Nije to pohvala već samo činjenica. Milošević je nasledio 'Narodni front' (SSRNJ + SKJ) i uobličio ga je u političku stranku . Vučić je od jedne stranke napravi sa saradnicima drugu a zatim je polako pretvara u 'Narodni front ' (SNSR). Milošević je svoje 'očeve' zgazio Vučić je , bar tako izgleda, namirio. Drugačiji je i odnos prema opoziciji ali to je zbog toga što je jedan 'rastao' po partijskoj hijerarhiji gde je opozicija bila 'neprijatelj' dok je drugi 'rastao' po višestranačkim skupštinama i sa 'opozicionarima' jeo tripice u skupštinskom restoranu.

Mediji su potpuno drugačiji. Drugačiji je pricip funkcionisanja. Važan je 'rejting' i količina prodatih sekundi . Uticaj na uređivačku politiku se može tako procenjivati. Stvar je isključivo poslovna. Sloboda informisanja se izgubila u marketingu. Što političaru koji je na vlasti samo može da odgovara. Već godinama. Istina ima i u medijima krivice 'opozicioni' se , kao i 'opozicija ' ponašaju kao da devedesete nisu prošle.

Društvene mreže nisu mesto za propagandu i vrbovanje novih glasača. Tamo su se već odavno napravili 'krugovi sličnomišljenika' i na društvenim mrežama možete te sličnomišljenike, eventualno pozvati na neki skup. Da citiram jednog svog poznanika : 'Da se pitaju moji prijatelji sa FB taj i taj bi imao dvotrećinsku većinu.'

Ponašali su se kao razmaženi klinci koji bi hteli da igraju fudbal ali ne mogu da se dogovore ko dodaje a ko šutira na gol a ko igra odbranu. I tok su se svađali , protivnik, ona druga grupa koja se nije svađala, im je dala nekoliko golova. Svađa se nastavila i posle utakmice i svi drugi su krivi a oni su mislili najbolje.

Verovatno su većinu ovih stvari 'opozicionali' shvatili , sa više detalja, ali su odmah posle toga nastavili da se ponašaju kao da nisu. I verovatno će još malo svima da troše vreme. I vlastima kojima će verovatno vrlo brzo biti potrebna opozicija koja je kritikuje. Sosrosi, Kosova , Cije, Bije i ostale babaroge ne mogu biti dovoljni.

A nije da nema ideja i organizacija koje bi mogle postati opozicija.



Komentari (170)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

narcis narcis 01:00 07.03.2018

da

...shvatili , sa više detalja, ali su odmah posle toga nastavili da se ponašaju kao da nisu.

tolko
loader loader 08:24 07.03.2018

Re: da

Da.
Uz činjenicu da ovih godina ništa od programa ili ponude opozicije nije ni moglo da bude viđeno na medijima, ili bi bilo puštano u namerno nespretno odabranim fragmentima, a potom ruinirano sa pet do deset komentara i izjava vladajuće garniture, preko raznih subjekata. To je fakat i kakav god da je nečiji program on pod tim uslovima nema nikakav efekat. Uz to, "na terenu" se vrši besomučna dezintegracija opozicionih stranaka. U kom pravcu to vodi, zna se. - Uprkos svemu, ovaj deo društva koji stvari vidi nešto drugačije od zvaničnog i proklamovanog gledanja na stvari mora da pronađe novi put ka izražavanju ideja uz obavezan preduslov da ih učini dostupnim za javnost.
Boris Drenca Boris Drenca 08:40 07.03.2018

Re: da

Uz činjenicu da ovih godina ništa od programa ili ponude opozicije nije ni moglo da bude viđeno na medijim

Bez mnogo greške mogu reći da je ovo rečenica koju posle svakih izbora koje izgubi izgovara opozicija od 1990. godine. Ko god bio opozicija i ko god bio vlast.

Što se programa tiče , mislim da je trebalo da ga 'opozicija' prvo definiše. Nisam glasač radikala (kako god se oni u ovom trenutku zvali) i ono što mi smeta kod alternative je upravo nejasna platforma 'mi smo bolji'
narcis narcis 09:01 07.03.2018

Re: da

ja bih reko poverenje. mislim da partije ne shvataju koliko fali poverenje, koliko je onaj demokratski deo glasača razočaran.
ništa od programa ili ponude opozicije nije ni moglo da bude viđeno

ko će da sprovodi te programe, đilas da seče neke nove bagremove, šutanovac da čuva ovce na proplancima beograda, radulović sa zverima da podiže standard ciganima?
oni mali nevažni što su onog oktobra onako glasali ua opoziciju i hrabro išli na pandure sad psuju majku i sebi i kaju se što su smenili zlobu.
mislim , aj da pitam- imate li vi uopšte bilo kakav kontak sa malim i nebitnim a većinskim delom stanovništva,
evo slikovito da rečem
industrijske farbe se ne prave tako što uzmeš 100% pigmenta i određen procenat veziva pa zamešaš. ne one se prave tako što uzmeš najmanji% pigmeta i a ostalo je punilo, punilo je neka bezidejna masa koja se pretvara u boju koju joj da tih desetak % pigmenta, tkzv inertna masa.
tako i stranke ako ne privuku i oboje onu inertnu društvenu masu nemaju šamse da dobiju značajan %.
a fizika kaže što je veća masa veća je i inercija, pa sag vidite koliko dugo će ova masa da bude nošena inercijom i glasa za koga glasa.
freehand freehand 09:04 07.03.2018

Re: da


Bez mnogo greške mogu reći da je ovo rečenica koju posle svakih izbora koje izgubi izgovara opozicija od 1990. godine. Ko god bio opozicija i ko god bio vlast.

I šta Tu nije tačno?
Što se programa tiče , mislim da je trebalo da ga 'opozicija' prvo definiše. Nisam glasač radikala (kako god se oni u ovom trenutku zvali) i ono što mi smeta kod alternative je upravo nejasna platforma 'mi smo bolji'

U ovom slučaju dovoljno je da pogledaš jedne i druge. ako nije - slobodno za naprednjake.
sloshin sloshin 09:21 07.03.2018

Re: da

Brojne političke opcije, a bilo ih je dvadeset i jedna koja naizgled nije režimski orijentisana, nudile su plan i program koji je, kakav god da je, koliko god cringe da je, ipak realnija alternativa režimskom programu za Beograd kojeg zapravo nema na onlajn glasilima, ili pak ja barem nisam uspeo da ga pronađem, a jesam ga tražio.
Naposletku, ispravite me ako grešim, ali zaista nisam primetio da su sredstva javnog informisanja dodelila termin pojedinačno svakoj od 24. liste kako bi uopšte došlo do prilike da se ponudi neki program ili neka parola. Neke nastupe jesam ispratio i mišljenja sam da brojne političke opcije imaju daleko realniji program u odnosu na režimski, pa se samim čitanjem/slušanjem izlaganja o programu može formirati utisak o prihvatljivijoj izbornoj opciji. Brojne političke opcije imaju lako dostupan program na svojim onlajn glasilima i svaka osoba koja ima tačskrin u džepu do tog programa može doći.
niccolo niccolo 09:26 07.03.2018

Re: da

koliko je onaj demokratski deo glasača razočaran.

Što nisu glasali za Ne davimo Beograd recimo, eto oni nikada nisu bili na vlasti i novi su?
Boris Drenca Boris Drenca 09:29 07.03.2018

Re: da

U ovom slučaju dovoljno je da pogledaš jedne i druge


znam, jedni su pročitali više stranica >Bontona od drugih. Princip vladanja im je isti. Kontrola medija, manipulacija zakonskim mogućnostima, briga za Kosovo, briga za EU, progres, industrijalizacija, elektrifikacija, novi putevi.....

Spadam u 'politički neodovorne' i ne glasam za manje zlo već za onoga sa čijim sam programom i principima saglasan.

narcis narcis 09:30 07.03.2018

Re: da

niccolo
koliko je onaj demokratski deo glasača razočaran.

Što nisu glasali za Ne davimo Beograd recimo, eto oni nikada nisu bili na vlasti i novi su?

zato što ih niko nije doživeo kao stranku.
ovde bukvalno važi ono ' i na tarabu svašta piše'. meni je strašno teško da ih doživim ko stranku a ne kao trenutni pokret.
freehand freehand 09:38 07.03.2018

Re: da

Boris Drenca
U ovom slučaju dovoljno je da pogledaš jedne i druge


znam, jedni su pročitali više stranica >Bontona od drugih. Princip vladanja im je isti. Kontrola medija, manipulacija zakonskim mogućnostima, briga za Kosovo, briga za EU, progres, industrijalizacija, elektrifikacija, novi putevi.....

Spadam u 'politički neodovorne' i ne glasam za manje zlo već za onoga sa čijim sam programom i principima saglasan.


To je zato što si ti pošten i odgovoran i drugačiji. Level Aja Jung i Branko Kockica. Samo još da to prepoznaš.
loader loader 09:48 07.03.2018

Re: da

sloshin
Brojne političke opcije imaju lako dostupan program na svojim onlajn glasilima i svaka osoba koja ima tačskrin u džepu do tog programa može doći.

Možemo da reknemo i ovako: Čemu onda od strane vladajuće opcije onoliko bacanje energije, para i minuta po tv dnevnicima, emisijama i kao slučajnim prilozima o radnim pobedama i lopovskoj opoziciji - ako je to sa dostupnim onlajn materijalom dovoljno za pobedu na izborima. Pa, ne da nije dovoljno, već nije ni za razmatranje. Taj detalj treba da stoji na webu svake političke organizacije, ali u kontekstu ove teme je potpuno bespredmetan, odnosno - samo će kritičarima rada opozicije dati municiju u ruke, pa će reći - eto, kako nisu vidljivi za javnost, kad jesu?! Svi imaju mobilne i svako je mogao da prati njihovu kampanju dodirujući svoj "tač". Ne znam čemu uopšte žalopojke na medijsku sliku u Srbiji...? :)
Boris Drenca Boris Drenca 09:51 07.03.2018

Re: da

To je zato što si ti pošten i odgovoran i drugačiji.


Nisam drugačiji. čak negde i istiji. Ali što se tiče pomenutihnisu uiradili ništa što većina 'preduzetnički' nastrojenih u Srbiji ne bi.

Skoro sam sa nekim prijateljima predviđao ko će onih 'opoziocionih' aktivista, novinara, političara, javnih ličnosti....najkasnije do sledećih izbora i sebe iznenaditi podrškom Vučiću. Opravdanja će ići (već sam ih čuo) od racionalnih 'preuzeli su naš program' do 'preduzetničkih' morao sam zbog firme/položaja....

Nemam preduzetničkog duha i naivan sam tako da teško da im se teško mogu predružiti
loader loader 09:56 07.03.2018

Re: da

Nemam preduzetničkog duha i naivan sam tako da teško da im se teško mogu predružiti

Uh ... ... Ovako ispada (zbog nenacije negacije u istoj rečenici) da bi do pridruživanja i te kako moglo da dođe :)
Naravno, znam da je lapsus, brzina kucanja ... No, to sa direktnim ili indirektnim pridruživanjem velikog dela oponenata vlasti, kad je ona tako dominantna, naprosto ide po inerciji iz raznih vrsta političke pragmatike (ne mislim na okorišćenje, nego na političku pragmatiku).
loader loader 09:59 07.03.2018

Re: da

... oni mali nevažni što su onog oktobra onako glasali ua opoziciju i hrabro išli na pandure sad psuju majku i sebi i kaju se što su smenili zlobu.

Pomenutog je trebalo smeniti još mnogo ranije - jer bi i neverovatna šteta koju je proizveo ovim ljudima i zemlji, šteta bukvalno svake vrste, makar bila manja, i trebalo bi nešto manje decenija za kakav-takav oporavak.

sloshin sloshin 10:16 07.03.2018

Re: da

@loader

Celo pisanije je motivisano izjavom blogera:
Vlast je 'nudila' četiri godine skoro svake nedelje po jednu temu oko koje je mogla da se gradi kampanja predlaganjem konkretnihijih i humanijih rešenja. 'Opozicija' za to nije imala vremena. Razmišljala je o 'formi' izlaska na izbore .

Pretenciozno je dakle tvrditi da su svi oponenti aktuelnog režima zajedno u istom košu jednog samoindukovanog elitizma političara iz kruga dvojke. Među anti-režimskom opozicijom svakako ima onih koji nude konkretne predloge i rešenja. Upravo zato što takve političke opcije nemaju mogućnost da održe višesatni TV monolog, situacija zahteva angažovanost birača koji će lenjost ostaviti po strani i koji će informacije potražiti alternativnim putevima.
sweet64 sweet64 10:23 07.03.2018

Re: da

freehand
Boris Drenca
U ovom slučaju dovoljno je da pogledaš jedne i druge


znam, jedni su pročitali više stranica >Bontona od drugih. Princip vladanja im je isti. Kontrola medija, manipulacija zakonskim mogućnostima, briga za Kosovo, briga za EU, progres, industrijalizacija, elektrifikacija, novi putevi.....

Spadam u 'politički neodovorne' i ne glasam za manje zlo već za onoga sa čijim sam programom i principima saglasan.


To je zato što si ti pošten i odgovoran i drugačiji. Level Aja Jung i Branko Kockica. Samo još da to prepoznaš.


Princip vladanja im je isti.
Trebalo je da ti se ovo bolduje, možda bi ti manje ponestajali argumenti. Kako lepo kaže profesor Zec, sistem je ostao nepromenjen, a on mora da se menja. A opozicija je pokazala, pa s vremenom jer je jedno vreme i bila vlast i dokazala da koristi apsolutno istu matricu vladanja. Kad imaš mehanizam iliti konja koji dobija, malo ga našminkaš, istimariš, čista kozmetika i dalje jaši, ko te pita. A to čak nisu ni instant rešenja. To ovoj zemlji od četrespete ne da da glavu podigne.

sloshin sloshin 10:29 07.03.2018

Re: da

Boris Drenca
Spadam u 'politički neodovorne' i ne glasam za manje zlo već za onoga sa čijim sam programom i principima saglasan.


Pročitao si 24 izborna programa i nisi glasao jer nisi saglasan sa bilo kojim od ponuđenih?
loader loader 10:47 07.03.2018

Re: da

sistem je ostao nepromenjen

Naravno. Ne znam da li sam išta češće pominjao na blogu od toga da je stari sistem ostao gotovo netaknut. Kako? I o tome smo puno pisali. Koji je bio uslov dopuštanja da 5. oktobar prođe kroz onaj mali prorez istorije, koju su i tada držali i sada je drže ovi koji održavaju sistem (uzimam taj izraz kad je već potegnuto to o nepromeni sistema, što znači da ga neko drži)? Pa, glavni uslov je bio da se održi kontinuitet. Krajem 90-ih je bilo već došlo do toliko nakupljenog užasa da su ovi koji drže sistem morali da propuste negde višak pritiska kako ne bi sve otišlo u vazduh. Odrekli su se vođe, ali uz uslov da stečeni kapital ostane u njihovim rukama. I rasporedili su se po svim strankama opozicije, sada legalno kupujući preduzeća ranije naotimanim novcem, ili ih kao stečajni upravnici krčmeći ... U ovako konstituisanom mentalitetu (tokom onih nekoliko decenija) bilo je tačno toliko kapaciteta da se nešto pozitivno uradi - koliko se i uradilo, malo tokom 90-ih i nešto nakon 5. oktobra. Da, sistem je ostao isti. A svi tajkuni su proizvedeni iz rumene stranke 90-ih, ili, onaj manji broj njih koji je kasnije nastao, ali opet u njihovoj režiji, u saradnji sa njima i kroz drugačije formalne pozicije. Sticanje i očuvanje tog ogromnog imetka je glavna poluga svih procesa u ovoj zemlji tokom više decenija. Oko te poluge se koncentriše skoro svaka vrsta moći. Ko god to ne uviđa, može da uoči samo fragmente onih površinskih, dnevnopolitičkih, unapred diktiranih procesa. Tako ostaje taj nelogičan prostor da se sitni obijači (iz tzv. opozicije) nazivaju glavnim kriminalcima, umesto da su to i zvanično i sudski ovi koji su izveli svakako najveću pljačku u istoriji Srbije.
freehand freehand 11:15 07.03.2018

Re: da

Princip vladanja im je isti.

Glupost. Današnji sistem vladanja i njegovi mehanizmi nemaju veze ni sa čim sem sa Hitlerovom Nemačkom i Dučeovom Italijom tridesetih, to je sistem u kome se niko ništa ne pita niti iko o čemu odlučuje sem vođe, i eventualno njegovog brata. Svi su mehanizmi izmešteni iz institucija, ustav i zakoni idu do diskrecionog prava vođe da odluči o svemu i svima. I sve može u isto vreme. Pravoslavlje, protestantizam, liberalizam, komunizam, Rusija i Nemačka. A svi šrafovi u njega gledaju ne trepćući kao u boga i šaltaju u momentu, okrećući pod ručnom za 720 stepeni bez problema. Ne znaju ni kuda idu ni gde udaraju, i država sa njima.
Kako lepo kaže profesor Zec, sistem je ostao nepromenjen, a on mora da se menja. A opozicija je pokazala, pa s vremenom jer je jedno vreme i bila vlast i dokazala da koristi apsolutno istu matricu vladanja. Kad imaš mehanizam iliti konja koji dobija, malo ga našminkaš, istimariš, čista kozmetika i dalje jaši, ko te pita. A to čak nisu ni instant rešenja. To ovoj zemlji od četrespete ne da da glavu podigne.

Sistem je isti od države uspostavljene francuskom revolucijom do danas. Kapitalizam i parlkamentarna demokratija u jednoj od svojih beskrajnih varijacija. Kad se građani bore imaš uređeniji sistem, kad samo serendaju kao ti imaš to što je ovde na delu.
Trebalo je da ti se ovo bolduje, možda bi ti manje ponestajali argumenti.

Hvala doktore. Mada nisam željan tih praznih fraza sa kojima je već dosadno polemisati.
freehand freehand 11:18 07.03.2018

Re: da

sloshin
Boris Drenca
Spadam u 'politički neodovorne' i ne glasam za manje zlo već za onoga sa čijim sam programom i principima saglasan.


Pročitao si 24 izborna programa i nisi glasao jer nisi saglasan sa bilo kojim od ponuđenih?

Nemoj tako, nije lepo. Kad se kaže da nema programa - nema programa. i dovidženja.
anonymous anonymous 11:19 07.03.2018

Re: da

freehand
...kad samo serendaju kao ti imaš to što je ovde na delu...

freehand freehand 11:22 07.03.2018

Re: da

anonymous
freehand
...kad samo serendaju kao ti imaš to što je ovde na delu...


Pa da, adekvatno. Svejedno bolji izraz ne znam za tu vrstu isrpaznog trućanja..
sweet64 sweet64 12:23 07.03.2018

Re: da

Glupost. Današnji sistem vladanja i njegovi mehanizmi nemaju veze ni sa čim sem sa Hitlerovom Nemačkom i Dučeovom Italijom tridesetih, to je sistem u kome se niko ništa ne pita niti iko o čemu odlučuje sem vođe, i eventualno njegovog brata. Svi su mehanizmi izmešteni iz institucija, ustav i zakoni idu do diskrecionog prava vođe da odluči o svemu i svima. I sve može u isto vreme. Pravoslavlje, protestantizam, liberalizam, komunizam, Rusija i Nemačka. A svi šrafovi u njega gledaju ne trepćući kao u boga i šaltaju u momentu, okrećući pod ručnom za 720 stepeni bez problema. Ne znaju ni kuda idu ni gde udaraju, i država sa njima.


Nemoguće da ne shvataš da se vođa savršeno uklopio u sistem i da ga svojevoljno filuje i nadograđuje. Može da se igra i kombinuje do mile volje, sve pazeći da ne iskoči iz šablona, a putokaza ima isto koliko oćeš, a čak i za to je dovoljno da se drži jednog - Merkelove npr.

kad samo serendaju kao ti imaš to što je ovde na delu.


Prvo, mene lično ne znaš niti moj životni put. Ja se borim svim kapacitetima na ličnom i društvenom planu, celoga života i dajem celog sebe. Nikad ne odustajem, pa dokle dobacim, što i svojoj deci savetujem. Ti uradi sve što je u tvojoj moći, ostalo, kako bude ali savest je podmirena. Mnogo puta nisam dobio odgovarajući odziv, ali to nikako nema veze sa serendanjem.
Ali kod tebe je tako, kreće razvaljotka kad nemaš dobar odgovor. Verovatno ne voliš da gubiš ni u tabliću. Ne kažem nije neka posebna uvreda, ali je obrnuto proporcionalna sa adutima i argumentima.

U neku ruku, moram da ti odam i priznanje za doslednost. Ona je danas retka zver, jer se mišljenje menja na dnevnoj bazi a preletanja koliko voliš, što neophodnih, što iz hira, ili iz koristi. Svi sve znaju. To što si ostao u istom klubu sve ove godine je za poštovanje. Ali dignitet ne može samo time da se brani. Imaš prostora da napreduješ neprekidno se suočavajući sa istinom koja je ponekad uperena protiv nas, ali to su uzvišenije sfere. Oprobaj se.

freehand freehand 12:30 07.03.2018

Re: da

To što si ostao u istom klubu sve ove godine je za poštovanje.

Eto, i tu sam prso. Nikad nisam bio u klubu. :(
Nemoguće da ne shvataš da se vođa savršeno uklopio u sistem i da ga svojevoljno filuje i nadograđuje. Može da se igra i kombinuje do mile volje, sve pazeći da ne iskoči iz šablona, a putokaza ima isto koliko oćeš, a čak i za to je dovoljno da se drži jednog - Merkelove npr.

U paralelnim smo univerzumima, izgleda. Sve što znam o društvu, istoriji, sociologiji, politici i političkim sistemima nema veze sa ovim što govoriš, pa tu, očigledno, od razgovora nema ništa. Ako ti ovo što zoveš "sistemom" danas možeš uopšte da uporediš sa bilo čimeu poslednjih 60 godina ja zaista nemam šta da dodam na već rečeno.
Ali kod tebe je tako, kreće razvaljotka kad nemaš dobar odgovor. Verovatno ne voliš da gubiš ni u tabliću. Ne kažem nije neka posebna uvreda, ali je obrnuto proporcionalna sa adutima i argumentima.

Ako još jednom pogledaš način na koji si mi se obratio u prvom komentaru možda ti bude jasniji i ton odgovora. Inače se držim još jednog principa: nikad na nameran bezobrazluk ne ostajem dužan, i u svakom odgovoru intenzitet se pojačava.
Ali se na svaki pristojan odgovor taj intenzitet spušta, kao u ovom sad primeru.

sweet64 sweet64 13:04 07.03.2018

Re: da

U paralelnim smo univerzumima, izgleda. Sve što znam o društvu, istoriji, sociologiji, politici i političkim sistemima nema veze sa ovim što govoriš, pa tu, očigledno, od razgovora nema ništa. Ako ti ovo što zoveš "sistemom"
danas možeš uopšte da uporediš sa bilo čime
u poslednjih 60 godina ja zaista nemam šta da dodam na već rečeno.


Ama razmemo se mi vrlo dobro, nego ti kao u Top sikretu, pucaš nasumično a samo Nemci padaju. Nije problem u tome kakav ili koji je sistem (mislim, bitno je , ali ne za objašnjenje) već to da on nije izmišljotina ovih danas. Ovi danas su samo najbezobzirniji i najbezobrazniji ali tzv opozicija ne nudi sistemska rešenja već ostaje pod plaštom tvoje malopređašnje opaske tj definicije Kapitalizma i parlamentarne demokratije. Ali to je samo plašt. Isto su radili i oni, čak su ti isti i danas u opticaju, što se mislećem narodu posebno smučilo. Kakav Đilas, kakvi bakrači, pročitani su odavno.
c_h.arlie c_h.arlie 13:17 07.03.2018

Re: da

freehand

...
Ako još jednom pogledaš način na koji si mi se obratio u prvom komentaru možda ti bude jasniji i ton odgovora. Inače se držim još jednog principa: nikad na nameran bezobrazluk ne ostajem dužan, i u svakom odgovoru intenzitet se pojačava.
Ali se na svaki pristojan odgovor taj intenzitet spušta, kao u ovom sad primeru.


Alal vera, domaćine !
Jebote !
Boris Drenca Boris Drenca 15:02 07.03.2018

Re: da

Pažljivo sam slušao i neki delovi programa stranaka su mi prihvatljivi. Glasao sam za one koji su mi bili najprihvatljiviji.

Jedna kandidatska lista je imala zamljivu i simpatičnu parolu (na tragu 'neka zakmeči' rima) 'Prvo kanalizacija pa digitalizacija'
freehand freehand 15:14 07.03.2018

Re: da

Ama razmemo se mi vrlo dobro, nego ti kao u Top sikretu, pucaš nasumično a samo Nemci padaju.

To je jasno od početka, da je u meni problem. Dakle da na to ne trošimo vreme i reči.
Nije problem u tome kakav ili koji je sistem (mislim, bitno je , ali ne za objašnjenje)

Nije bitno ali je bitno, mada nije bitno. Jasno.
Ovi danas su samo najbezobzirniji i najbezobrazniji ali tzv opozicija ne nudi sistemska rešenja već ostaje pod plaštom tvoje malopređašnje opaske tj definicije Kapitalizma i parlamentarne demokratije. Ali to je samo plašt. Isto su radili i oni, čak su ti isti i danas u opticaju, što se mislećem narodu posebno smučilo. Kakav Đilas, kakvi bakrači, pročitani su odavno.

Takoe. Zato treba da ostanu najbezobrazniji i najbezobzirniji, jer jeste da su ovi drugi manje bezobzirni i bezobrazni ali pošto su odavno pročitani ti ćemo da se držimo ovih, mada glasamo za neke druge.
Sve jasno ko bistar potok.
mada te ja ne bih više zadržavao, malo mi se vrti u glavi od svega ovoga.
anonymous anonymous 15:18 07.03.2018

Re: da

freehand
anonymous
freehand
...kad samo serendaju kao ti imaš to što je ovde na delu...


Pa da, adekvatno. Svejedno bolji izraz ne znam za tu vrstu isrpaznog trućanja..


A ti.

Koliko ti je bilo stalo do pobede DS-a ?
freehand freehand 15:21 07.03.2018

Re: da

anonymous
freehand
anonymous
freehand
...kad samo serendaju kao ti imaš to što je ovde na delu...


Pa da, adekvatno. Svejedno bolji izraz ne znam za tu vrstu isrpaznog trućanja..


A ti.

Koliko ti je bilo stalo do pobede DS-a ?

Otprilike kao tebi do pobede Šešelja.
dragosevacsutra dragosevacsutra 15:43 07.03.2018

Re: da

Što nisu glasali za Ne davimo Beograd recimo, eto oni nikada nisu bili na vlasti i novi su?


pa ni milorad radule nije nikad bio na vlasti, a i nov je...

dragosevacsutra dragosevacsutra 15:52 07.03.2018

Re: da

Naposletku, ispravite me ako grešim, ali zaista nisam primetio da su sredstva javnog informisanja dodelila termin pojedinačno svakoj od 24. liste kako bi uopšte došlo do prilike da se ponudi neki program ili neka parola.


sta podrazumevas pod 'sredstvima javnog informisanja'? Studio B?
sloshin sloshin 17:57 07.03.2018

Re: da

Podrazumevam javni servis koji naizgled nije tv bastilja već javno glasilo svih građana uključujući i opoziciju
dragosevacsutra dragosevacsutra 19:27 07.03.2018

Re: da

Podrazumevam javni servis koji naizgled nije tv bastilja već javno glasilo svih građana uključujući i opoziciju


sto bi oni u aleksincu morali da gledaju predstavljanje 24 stranke za odbornike u beogradu? jel ti gledas palmu plus kad su izbori u jagodini?

i jebala te ta bastilja.
Jukie Jukie 20:22 07.03.2018

Re: da

Ja sam gledao grupno predstavljanje najmanjih grupa (neću reći stranki), bilo ih je 5-7. Čovek iz NOPO ih je sve izvrgao ruglu jer je u svoje izlaganje inkorporirao deo njihovih ideja i za platformu predložio robote, dronove, dirižable, kopanje bitkoina i park za vanzemaljce
sloshin sloshin 20:25 07.03.2018

Re: da

@dragosevacsutra
Ajme, kolega blogeru, pazite na rečnik, nemojte biti nervozni.

Elem, javni servis je uoči beogradskih izbora imao nekoliko političkih emisija na kanalima RTS1 i RTS2 gde su razne političke opcije sa neke od lista izašlih na beogradske izbore imale pravo da razmene mišljenje u formatu razgovora sa nekoliko učesnika, gde svako dobija vreme da iznese svoje viđenje na temu rešavanja nekog problema. Ukoliko, međutim, uzmemo u obzir, da se premijeredsednik na istom javnom glasilu pojavljuje u vidu predsednika vlade, predsednika države, predsednika stranke i sada naizgled gradskog poglavara koji će samoinicijativno odlučiti koji će od njegovih političkih saradnika činiti odbornike u skupštini grada, dobijamo jedan nikako fer plej tretman u kojem glavnog političkog činioca u njegovim raznim svojstvima možemo videti na malim ekranima, dok njegove oponente možemo videti isključivo na kašičicu u formi vođene vremenski limitirane tv emisije na javnom servisu. Onda kada javni servis kao servis svih građana omogući jednoipočasovni monolog političkim oponentima aktuelnog režima, onda kada javni servis zapravo objavi vest o protestu ispred javnog servisa i onda kada gospodin Bujošević odgovori gospodinu Bastaću na protest usled nikako fer političkog tretmana javnog servisa, tada možemo konačno prestati sa upotrebom 90s slenga za ovu medijsku kuću. Do tada, TV Bastilja ostaje na snazi.
Palmu Plus ne gledam, ali je gleda moja majka. Da li bih gledao Palmu Plus ukoliko bih mogao da vidim političke oponente aktuelnog jagodinskog režima koji u Jagodini vedri i oblači sa 80,65% glasova? Sasvim sigurno. Javite mi ako do takvih medijski ispraćenih sukoba političkih oponenta na jagodinskoj televiziji dođe, sasvim sigurno ću pogledati ili snimiti na D3 uređaju.

@Jukie
Nisam gledao njegovo izlaganje ali ću sasvim sigurno pogledati na jutjubu ukoliko bude okačena emisija. Deluje zanimljivo.
anonymous anonymous 20:44 07.03.2018

Re: da

freehand


A ti.

Koliko ti je bilo stalo do pobede DS-a ?

Otprilike kao tebi do pobede Šešelja.

Znači zajedno da idemo ....kod doktora.



A ja skapiro da si ti ozbiljan simpatizer....skoro pa član....


dragosevacsutra dragosevacsutra 22:35 07.03.2018

Re: da

Onda kada javni servis kao servis svih građana omogući jednoipočasovni monolog političkim oponentima aktuelnog režima,


vazi - i sledeci put kad budu izbori u mojoj mesnoj zajednici ima svi da dobiju po sat vremena na 'javnom servisu'.

i definisi mi to 'rezim' pls - ako je ovo sad vucicev rezim, sta je bilo ono tadicevo?

o merkelinom rezimu da ne govorimo .

i postedi me ajmenja, pls.

sloshin sloshin 23:06 07.03.2018

Re: da

Za vreme Tadićevog mandata, medijska situacija je bila kudikamo kvalitetnija u tom smislu što su predstavnici opozicije mogli neometano da gostuju u političkim emisijama na televizijama sa širom nacionalnom frekvencijom. Boris Tadić nije opsedao medije skoro pa dnevnim monolozima i nije imao 3 privatne televizije na kojim je bio redovan gost kako bi vršio politički marketing. Ako je po tebi situacija u medijima na bilo koji način ravnopravnija sada nego u bilo kom trenutku za vreme vladavine bilo kakve demokratske opcije, onda tek sada vidim u kojoj si zapravo zabludi.
freehand freehand 23:15 07.03.2018

Re: da

A ja skapiro da si ti ozbiljan simpatizer....skoro pa član....

Ja za tebe još uvek verujem da si najmanje član otadžbinske uprave, mada ne bih baš ruku u vatru.
Boris Drenca Boris Drenca 00:16 08.03.2018

Re: da

pa ni milorad radule nije nikad bio na vlasti, a i nov je...


On je već na vlasti
sloshin sloshin 07:45 08.03.2018

Re: da

Vučić "gradonačelnik Beograda", 29.5.2008, dnevnik #2 u udarnom terminu od 20č.

aureus aureus 01:40 07.03.2018

Dobar naslov

Sve stranke s početka višestranačja u Srbiji su praktično nestale. Iznad cenzusa se drži još SPS, ali to je baš - tik iznad cenzusa.
Problem je što te stranke nisu zamijenjene novima i što, zapravo, postoji samo jedna, gigantska catch-all stranka, zbog čega Srbija liči na zemlju koja formalno ima višestranački sistem a suštinski ima jednopartijski.
Posle tri decenije višestranačja, Srbija kao da je dobrovoljno na izborima izabrala jednostranačje. Kao da je danas dobrovoljno izabrala nešto što joj je jedanput bilo nametnuto - komunizam. Ali ovaj komunizam je narodnjački i nije prosvetiteljskog tipa. On ne ide za opismenjavanjem stanovništva već svoje stanovništvo rado zaglupljuje i zatupljuje. On nema velike ideale niti utopiju, potpuno je prizeman, banalan, fantastično lažljiv i nasilan. I stalno na ivici da se sunovrati u fašizam.

Svejedno. I u takvim okolnostima može se djelovati.
Potrebno je regenerisati opozicionu političku scenu.
Čini se da to neće biti moguće bez neke nove, prilično velike energije.
Ali prvo treba sjesti i dobro razmisliti.
Ima onih koji kažu: odmah se treba početi spremati za parlamentarne izbore.
Ne. Prvo treba sjesti i dobro razmisliti.
anonymous anonymous 04:37 07.03.2018

Re: Dobar naslov

aureus
Prvo treba sjesti i dobro razmisliti.


Ovo je , rekao bih , ....najtačnije .....od svega što si do sada napisao.


bene_geserit bene_geserit 07:11 07.03.2018

Re: Dobar naslov

aureus
Ali ovaj komunizam je narodnjački i nije prosvetiteljskog tipa. On ne ide za opismenjavanjem stanovništva već svoje stanovništvo rado zaglupljuje i zatupljuje. On nema velike ideale niti utopiju, potpuno je prizeman, banalan, fantastično lažljiv i nasilan. I stalno na ivici da se sunovrati u fašizam.

Znam da ce to za trebe da bude sok, ali otkricu ti tajnu, ni onaj "prosli" komunizam nije bio prosvetiteljskog tipa, osim ako u prosvetiteljstvo ne racunas marksizam po skolama. Velike ideje koje je imao su bile mahom da otmemo od onih koji imaju a njih pobijemo/proteramo, tako da tesko nesto moze da bude nasilnije, banalnije i prizemnije.
Utopija koju je pokusao da ostvari - da pobijemo bogate i upropastimo sve sto su stvorili da svi postanemo podjednako siromasni se spotakla na prvoj stepenici - kada su drugovi na celu kolone shvatili da je zivot po dedinjskim vilama prilicno dobar.

Tako da ovo danas - samo neumitni nastavak.
eloy eloy 07:49 07.03.2018

Re: Dobar naslov

Prvo treba sjesti i dobro razmisliti.


Hahahaha ne da smo sjeli nego smo natakareni štovani, i to onako ljudski natakareni zguza ( bitiće žensko kažu ) pa vi sad razmišljajte ako vam je do istog.

ova je intervencija primjećena zlatousti.

Jutarnja samba za Vas dragi moj dok razmišljate



loader loader 08:27 07.03.2018

Re: Dobar naslov

ne ide za opismenjavanjem stanovništva već svoje stanovništvo rado zaglupljuje i zatupljuje


Jedno od važnih obeležja ovog vremena.
Boris Drenca Boris Drenca 08:45 07.03.2018

Re: Dobar naslov

Kao da je danas dobrovoljno izabrala nešto što joj je jedanput bilo nametnuto - komunizam. Ali ovaj komunizam je narodnjački i nije prosvetiteljskog tipa


Komunizam se nikada neće 'zapatiti' na ovim prostorima. Ljudi koji ovde žive žele i želeli su monopol jedne partije. KPJ, SKJ, SPS, DS, SNSR....

Ljudi žele vođu
anonymous anonymous 08:47 07.03.2018

Re: Dobar naslov

Boris Drenca
Kao da je danas dobrovoljno izabrala nešto što joj je jedanput bilo nametnuto - komunizam. Ali ovaj komunizam je narodnjački i nije prosvetiteljskog tipa


Komunizam se nikada neće 'zapatiti' na ovim prostorima. Ljudi koji ovde žive žele i želeli su monopol jedne partije. KPJ, SKJ, SPS, DS, SNSR....

Ljudi žele vođu


A i blogeri su - ljudi.
Boris Drenca Boris Drenca 09:30 07.03.2018

Re: Dobar naslov

A i blogeri su - ljudi


Naravno a među ljudima neki su građani, neki su narod, neki su proleteri neki su......
anonymous anonymous 09:42 07.03.2018

Re: Dobar naslov

Boris Drenca
A i blogeri su - ljudi


Naravno a među ljudima neki su građani, neki su narod, neki su proleteri neki su......



I svi traže - VOĐU .

Ali tragediija nije u tome.

Nego u činjenici da toga nisu svesni.
aureus aureus 09:53 07.03.2018

Re: Dobar naslov

eloy

ova je intervencija primjećena zlatousti.

Tako i treba, Eloje. Zapiši i razmisli. Niko nije osuđen da ostane u onih pet posto.
Nećeš valjda da se tu gužvaš sa Anonimusom?

eloy
Jutarnja samba za Vas dragi moj dok razmišljate

O, ponovo si postavio tu verziju.
Evo, specijalno za tebe ova:


eloy eloy 10:00 07.03.2018

Re: Dobar naslov

Nećeš valjda da se tu gužvaš sa Anonimusom?


Svo poštovanje Anonimusu.

Pa sad kako se kome svidi.
eloy eloy 10:01 07.03.2018

Re: Dobar naslov

Kako god nije sve ni tako crno.
Dočekasmo i da se projekti a nadasve najsposobniji kadrovi Dragoljuba nam Mićunovića zvanog Mićun ( a boga mi i blagoupokojenog Miloševića )sa svim svojim metastazama - od DS-a i svih njenih varijanti što stranačkih što građanskih i ostalih izmišljotina konačno smestiše pod isti krov i pobediše na izborima ,,one Vilotiće,,

I posle TITA - TITO !!

Ubode ga Bora još onomad.

aureus aureus 10:02 07.03.2018

Re: Dobar naslov

anonymous
aureus
Prvo treba sjesti i dobro razmisliti.


Ovo je , rekao bih , ....najtačnije .....od svega što si do sada napisao.

Sjećam se, jednom, došao je Žižek kod mene i počeo da mlati rukama.
"Ponestaje mi fazona, ljudi se žale da su iste viceve i iste priče čuli hiljadu puta."
Rekao sam mu: "Slušaj, Slavoj, već sam star za te tribine i nastupe, ali poslušaj ovaj savjet. Znam da je svijet gnjavež, ali ti si ipak filozof, očekuju od tebe da im kažeš nešto konkretno. Ako te budu pitali šta treba da se radi u ovo smutno vrijeme, ti samo kaži sometimes doing nothing is the most violent thing to do. A možeš dodati i da nije vrijeme za pretjerano djelovanje. Sad je u stvari vrijeme za razmišljanje."

Tih par savjeta značajno je produžilo Žižekovu karijeru. Još uvijek ga zovu i on zarađuje.
zovitemegrunf zovitemegrunf 10:26 07.03.2018

Re: Dobar naslov

aureus
Sjećam se, jednom, došao je Žižek kod mene i počeo da mlati rukama.
"Ponestaje mi fazona, ljudi se žale da su iste viceve i iste priče čuli hiljadu puta."
Rekao sam mu: "Slušaj, Slavoj, već sam star za te tribine i nastupe, ali poslušaj ovaj savjet....
Tih par savjeta značajno je produžilo Žižekovu karijeru. Još uvijek ga zovu i on zarađuje.


Visosti, pokorno javljam da sam vas prepoznao
aureus aureus 10:35 07.03.2018

Re: Dobar naslov

zovitemegrunf

Visosti, pokorno javljam da sam vas prepoznao

Grunfe, gdje si dosad??!

Ne stoj tu nego otjeraj ovu dvojicu.
loader loader 10:56 07.03.2018

Re: Dobar naslov

aureus
Potrebno je regenerisati opozicionu političku scenu.

Mi upravo živimo negde na sredini periode od najmanje 10-15 godina trajanja sadašnje vlasti, tako da nema ni zbora o nekakvoj regenerizaciji političke scene. Ona i dalje, još najmanje nekoliko godina, može da ide isključivo u pravcu u kome i sada ide, smao još radikalnije. Scena će biti potpuno preuređena, ali od strane jedne stranke i za potrebe jedne stranke. Biće tu kulise, svetlo koje se podešava, ton koji se pušta ... - sve će da liči na istinsko, kao u pozorištu, ...
Dakle, ukoliko se govori o "regenerisanju opozicione političke scene", načekaćemo se.

PS. - Politika je živahna stvar. Stoga događaji katkad mogu da deluju i kao neočekivanost ...
anonymous anonymous 11:21 07.03.2018

Re: Dobar naslov

...

..ova je intervencija primjećena zlatousti...


Narcis i zlatousti ?


anonymous anonymous 11:28 07.03.2018

Re: Dobar naslov

aureus
anonymous
aureus
Prvo treba sjesti i dobro razmisliti.


Ovo je , rekao bih , ....najtačnije .....od svega što si do sada napisao.

Sjećam se, jednom, došao je Žižek kod mene i počeo da mlati rukama.
"Ponestaje mi fazona, ljudi se žale da su iste viceve i iste priče čuli hiljadu puta."
Rekao sam mu: "Slušaj, Slavoj, već sam star za te tribine i nastupe, ali poslušaj ovaj savjet. Znam da je svijet gnjavež, ali ti si ipak filozof, očekuju od tebe da im kažeš nešto konkretno. Ako te budu pitali šta treba da se radi u ovo smutno vrijeme, ti samo kaži sometimes doing nothing is the most violent thing to do. A možeš dodati i da nije vrijeme za pretjerano djelovanje. Sad je u stvari vrijeme za razmišljanje."

Tih par savjeta značajno je produžilo Žižekovu karijeru. Još uvijek ga zovu i on zarađuje.


Pa , .....sjede li ti ...?

Ili odma .....pa konkurs ....za vođu...

Kao drugi.


Usput

Kad već pominješ Žižeka, predlažem da se krene filozofski.

To blogeri najviše vole.

Pa da se razmotri pitanje - moći.
Kao osnovne političke kategorije.


aureus aureus 11:44 07.03.2018

Re: Dobar naslov

loader
aureus
Potrebno je regenerisati opozicionu političku scenu.

Mi upravo živimo negde na sredini periode od najmanje 10-15 godina trajanja sadašnje vlasti, tako da nema ni zbora o nekakvoj regenerizaciji političke scene. Ona i dalje, još najmanje nekoliko godina, može da ide isključivo u pravcu u kome i sada ide, smao još radikalnije. Scena će biti potpuno preuređena, ali od strane jedne stranke i za potrebe jedne stranke. Biće tu kulise, svetlo koje se podešava, ton koji se pušta ... - sve će da liči na istinsko, kao u pozorištu, ...
Dakle, ukoliko se govori o "regenerisanju opozicione političke scene", načekaćemo se.

Видјећемо. То може да буде баш тако, а уопште не мора.
Налетио сам на став једног човјека који каже: већ 200 година Србија има људе који гледају ка Западу, углавном су у мањини и лоше пролазе, али их има. Европа и Америка су таквима, својим природним савезницима, дакле, окренули леђа. Због неке стратегије ваљда, због Косова у првом реду. Ако су подржали Вучића због кооперативности око Косова, што му нису дали неки рок који се може издржати него изнурују Србију већ шест година подржавајући таквог човјека и такав режим?
Пред сваке изборе Меркел прими Вучића, амерички амбасадор Скот прави од себе будалу и присуствује преурањеном отварању "Хилтона". Чине му разне гестове. Ако у своје извјештаје напишу шта не ваља у Србији што нешто од тога не изговоре на конференцијама за штампу?

Ово продужено подржавање Вучића од стране Запада - изгладњело је прозападну опозицију. Јадници су се тотално усукали и преполовили. А Вучић чак уопште не мора да одради то што њих (Запад) занима већ може да их откачи. Што да их не откачи? Не гине му се због Косова, није он баш толики херој, а његова екипа се довољно обогатила и наставља да се богати. Сад комотно могу и да одустану од ЕУ, на радост свих евроскептика и евромрзитеља.

Ако би Запад сад и обрнуо мало плочу и поставио се оштрије према Вучићу па на сто вратио "владавину права" и сл, а помјерио мало у страну питање Косова (и одложио ту тему за тренутак), примјетио би да је за рушење Вучића ипак потребно неко вријеме. Прозападне опозиционе партије су руиниране и можда их такве чак и не вриједи спашавати, али нове не могу да настану баш преко ноћи. То јест, могу да настану, али је питање колико времена треба да се направи инфраструктура с којом се може оборити режим.
Кад та инфраструктура буде спремна, било у оквиру старих било новооснованих странака, кад буде новца и других средстава, а такође и подршке са правих локација - обарање Вучића би требало да буде сасвим изводљиво. (Ако то Вучић не предухитри благовременим извлачењем косовске карте и ранијим заокретом ка Истоку.)

Он, наиме, уопште не расте. Има тих 400 хиљада у Београду и два милиона у Србији и то је плафон који не успијева пробити.
Још увијек неких других има више, а мислим и да није неизводљиво преузимање једног мањег дијела његових бирача или бар њихово деморалисање.

Што би рекао Грунф, побједа је пред носом.
Под одређеним увјетима, дабоме.
Мора такође нешто и код бирача да кврцне.
aureus aureus 12:04 07.03.2018

Re: Dobar naslov

bene_geserit

Znam da ce to za trebe da bude sok, ali otkricu ti tajnu, ni onaj "prosli" komunizam nije bio prosvetiteljskog tipa, osim ako u prosvetiteljstvo ne racunas marksizam po skolama. Velike ideje koje je imao su bile mahom da otmemo od onih koji imaju a njih pobijemo/proteramo, tako da tesko nesto moze da bude nasilnije, banalnije i prizemnije.
Utopija koju je pokusao da ostvari - da pobijemo bogate i upropastimo sve sto su stvorili da svi postanemo podjednako siromasni se spotakla na prvoj stepenici - kada su drugovi na celu kolone shvatili da je zivot po dedinjskim vilama prilicno dobar.

Tako da ovo danas - samo neumitni nastavak.

Није било шансе да напишем то што сам написао, а да се не јави бар неко да контрира, тако да нисам ни најмање шокиран. Поготово што си се јавио ти, Бене. Ту тек нисам шокиран.

И сам знам понешто о комунизму. Не мораш баш толико да ми отвараш очи.
vcucko vcucko 12:27 07.03.2018

Re: Dobar naslov

aureus

Ако би Запад сад и обрнуо мало плочу и поставио се оштрије према Вучићу па на сто вратио "владавину права" и сл, а помјерио мало у страну питање Косова, одложио ту тему за неко вријеме, примјетио би да је за рушење Вучића ипак потребно неко вријеме.

Posle ove pisanije meni se nameće samo jedno pitanje: a zašto bi Zapad to radio?
Da bi tebi i tvom viđenju sveta ugodio? Da bi ti kvalitetnije živeo (ma šta to značilo)?
Ono što ih zanima, to su instalirali tamo gde su hteli (Bondstil i sve što ide uz to). Što bi se dalje zamlaćivali, kad ih (mislim na one na zapadu koji zaista odlučuju) ovde jedino zanima da se ne talasa, ne smeta, ne diže buka.
Daj malo realnosti.
aureus aureus 12:42 07.03.2018

Re: Dobar naslov

vcucko
aureus

Ако би Запад сад и обрнуо мало плочу и поставио се оштрије према Вучићу па на сто вратио "владавину права" и сл, а помјерио мало у страну питање Косова, одложио ту тему за неко вријеме, примјетио би да је за рушење Вучића ипак потребно неко вријеме.

Posle ove pisanije meni se nameće samo jedno pitanje: a zašto bi Zapad to radio?
Da bi tebi i tvom viđenju sveta ugodio? Da bi ti kvalitetnije živeo (ma šta to značilo)?
Ono što ih zanima, to su instalirali tamo gde su hteli (Bondstil i sve što ide uz to). Što bi se dalje zamlaćivali, kad ih (mislim na one na zapadu koji zaista odlučuju) ovde jedino zanima da se ne talasa, ne smeta, ne diže buka.
Daj malo realnosti.

Ако су оне претходне који су им по свему ближи, у далеко тежој економској ситуацији (само се ваља подсјетити на шта је личила Србија 2000. или 2001) притискали и за Хаг и за стандарде, могли би макар и овог да притисну за нешто; што кажу у Босни, није им га мајка родила.
Од Кине не очекујем да се залаже за људска и ина права, не очекујем ни од Русије, њима је сваки диктатор добар. Од Запада то очекујем, и то ће свакако доћи.
Само стрепим да не дође прекасно.
narcis narcis 12:49 07.03.2018

Re: Dobar naslov

Од Кине не очекујем да се залаже за људска и ина права,... Од Запада то очекујем, и то ће свакако доћи.

nebi ja očekivao od zapada i
њима је сваки диктатор добар

seti se južne amerike, njima je i fašista pinoče bio dobar a i ostali
dok je god neki diktator kooperativan sa zapadom ništa mu se ne zamera
aureus aureus 12:56 07.03.2018

Re: Dobar naslov

narcis
Од Кине не очекујем да се залаже за људска и ина права,... Од Запада то очекујем, и то ће свакако доћи.

nebi ja očekivao od zapada i
њима је сваки диктатор добар

seti se južne amerike, njima je i fašista pinoče bio dobar a i ostali
dok je god neki diktator kooperativan sa zapadom ništa mu se ne zamera

Сјетио сам се многих примјера и у половини су - напослијетку смакли диктатора. Молим да се и то има у виду.

Друго, овај није из Јужне Америке него је на челу државе која је окружена ЕУ.
И којој је ЕУ упутила какав-такав позив за чланство.
anonymous anonymous 12:58 07.03.2018

Re: Dobar naslov

aureus

Мора такође нешто и код бирача да кврцне.


Od čitavog teksta ova rečenica je najvažnija, a njoj posvećujete najmanje pažnje.
narcis narcis 13:01 07.03.2018

Re: Dobar naslov

Сјетио сам се многих примјера и у половини су - напослијетку смакли диктатора. Молим да се и то има у виду.

ma ja sam samo istako da ni zapad nije gadljiv na diktator, iz drugih razloga od istoka alina kraju izađe na isto.

a to što su smakli, smakli su uprkos zapadu a ne uspomoć .
Друго, овај није из Јужне Америке него је на челу државе која је окружена ЕУ.
И којој је ЕУ упутила какав-такав позив за чланство.

tomato vs tomejto, j.amerika vs balkan
vcucko vcucko 13:10 07.03.2018

Re: Dobar naslov

aureus

Ако су оне претходне који су им по свему ближи, у далеко тежој економској ситуацији (само се ваља подсјетити на шта је личила Србија 2000. или 2001) притискали и за Хаг и за стандарде, могли би макар и овог да притисну за нешто; што кажу у Босни, није им га мајка родила.
Од Кине не очекујем да се залаже за људска и ина права, не очекујем ни од Русије, њима је сваки диктатор добар. Од Запада то очекујем, и то ће свакако доћи.
Само стрепим да не дође прекасно.

Aman Bog! Mein Gott! Jel' mora da se crta? Snimi film?

Jel' Sloba pre vlasti proveo više vremena u NY nego svi ovde zajedno u, da prostiš, ćenifi? Jeste. Jel' nije valjao, otrgao se, šta god, uglavnom šit. Menjaj.
Jesu li oktobarci obećavali sve i svašta pa gladne oči, opet da prostiš, pr'nule u čabar? Jesu. Opet šit. Menjaj.
Je li ovaj do sada najbliži idealu zvanom perpetum mobile? Jeste. Kooperativan, a govori (i ponešto radi) šta najveći deo glasačkog tela hoće da čuje i vidi. I pri tom je mir, ne čuje se cika i vriska, nigde ne pršti. Sa njihove tačke gledišta - sjajno, ne diraj ništa.

A što se tiče ovoga (cit.):
"Од Кине не очекујем да се залаже за људска и ина права, не очекујем ни од Русије, њима је сваки диктатор добар. Од Запада то очекујем, и то ће свакако доћи."
samo jedan dobronameran savet: ako se onako zamišljen nagneš nad neku ogradu, a sleđa ti priđe neko i predstavi se kao Deda Mraz, ti kako hoćeš, ali obrati pažnju; stare su qrve ti Deda Mrazovi
vcucko vcucko 13:31 07.03.2018

Re: Dobar naslov

narcis
Сјетио сам се многих примјера и у половини су - напослијетку смакли диктатора. Молим да се и то има у виду.

ma ja sam samo istako da ni zapad nije gadljiv na diktator, iz drugih razloga od istoka alina kraju izađe na isto.

a to što su smakli, smakli su uprkos zapadu a ne uspomoć .
Друго, овај није из Јужне Америке него је на челу државе која је окружена ЕУ.
И којој је ЕУ упутила какав-такав позив за чланство.

tomato vs tomejto, j.amerika vs balkan

narcis narcis 13:40 07.03.2018

Re: Dobar naslov

toti kaem
aureus aureus 13:52 07.03.2018

Re: Dobar naslov

vcucko

Jel' Sloba pre vlasti proveo više vremena u NY nego svi ovde zajedno u, da prostiš, ćenifi? Jeste. Jel' nije valjao, otrgao se, šta god, uglavnom šit. Menjaj.

Je li valjao Srbiji?
Ti to njega optužuješ da je bio zapadni agent?
Sve vrijeme je kukao protiv Zapada, govorio da Zapad Srbiji radi o glavi, jurio prozapadne izdajnike, a kad se crta podvukla - ispalo da neprijatelji Srbije nisu mogli poželjeti boljeg na čelu Srbije. Zemlja ruinirana, u izolaciji, međunarodni ugled srozan, ekonomija prepolovljena i u problemima, moralne norme se izgubile, samopoštovanje stropoštalo, eks-ju republike otišle svojim putem, a tako i Kosovo.
Bravo, Miloševiću.

Jesu li oktobarci obećavali sve i svašta pa gladne oči, opet da prostiš, pr'nule u čabar? Jesu. Opet šit. Menjaj.

A šta su mogli kad je iznurenom narodu i trebalo sve i svašta?
A neće da glasa ako mu to ne izobećavaš.

Je li ovaj do sada najbliži idealu zvanom perpetum mobile? Jeste. Kooperativan, a govori (i ponešto radi) šta najveći deo glasačkog tela hoće da čuje i vidi. I pri tom je mir, ne čuje se cika i vriska, nigde ne pršti. Sa njihove tačke gledišta - sjajno, ne diraj ništa.

Dobro, tu ima nekog rezona.
No ako počne da vriska i pršti neće biti prvi put da je zapadna analitika omanula.
A ako smo išta od Zapada naučili jeste da se oni ne izvinjavaju mnogo kad pogriješe.


samo jedan dobronameran savet: ako se onako zamišljen nagneš nad neku ogradu, a sleđa ti priđe neko i predstavi se kao Deda Mraz, ti kako hoćeš, ali obrati pažnju; stare su qrve ti Deda Mrazovi

Hvala na savjetu. Ne bojim se toliko Deda Mraza, više me strah od Snješka Bjelića.

aureus aureus 13:55 07.03.2018

Re: Dobar naslov

anonymous
aureus

Мора такође нешто и код бирача да кврцне.


Od čitavog teksta ova rečenica je najvažnija, a njoj posvećujete najmanje pažnje.

Jesi vidio?
Izgleda da svaki put ostavim najvažniju rečenicu na kraju.
mlatisa mlatisa 14:07 07.03.2018

Re: Dobar naslov

Ако би Запад сад и обрнуо мало плочу и поставио се оштрије према Вучићу па на сто вратио "владавину права" и сл, а помјерио мало у страну питање Косова, одложио ту тему за неко вријеме, примјетио би да је за рушење Вучића ипак потребно неко вријеме. Прозападне опозиционе партије су руиниране, и можда их такве чак и не вриједи спашавати, али нове не могу да настану баш преко ноћи. То јест, могу да настану, али је питање колико времена треба да се направи инфраструктура с којом се може оборити режим.
Кад та инфраструктура буде спремна, било у оквиру старих било новооснованих странака, кад буде новца и других средстава, а такође и подршке са правих локација - обарање Вучића би требало да буде сасвим изводљиво. (Ако то Вучић не предухитри благовременим извлачењем косовске карте и ранијим заокретом ка Истоку.)


Али "запад" не жели то да ради. Довољно би било да нам уведу визе, и видио би како се окреће плоча. Уместо тога он се среће са Меркеловом пар дана пред изборе.

Са друге стране, мислим да ни ту није хомогена ситуација. Ја бих рекао да добија прве пацке. Стављени смо на листу земања које се сумњиче за прање новца. Узгред да ли вам је било чудно кретање курса? Ово са листом вероватно креће из САД. Друга ствар је ЦРТА која је од раног јутра кренула са неправилностима. Црта је финансирана од стране САД и блиских партнера. Рекао бих да постоји подела између САД и Немачке по питању нас. Мислим да САД тј. "delivery unit" очекује њега "delivery". Испоруку чега, остаје да нагађамо?
aureus aureus 14:23 07.03.2018

Re: Dobar naslov

mlatisa
Са друге стране, мислим да ни ту није хомогена ситуација. Ја бих рекао да добија прве пацке.

И мени се чини да добија.

Ти си већ понешто написао, а могло се запазити прије неколико дана кад је био Јункер у Београду да је изјавио да је Србија урадила много, али да постији још проблема, прије свега у владавини права, правосуђу и поштовању основних права, као и односима са Приштином.

После неког времена, ово око односа са Приштином стоји у истој реченици, али се исто тако у игру враћају стара добра владавина права, правосуђе и основна права.

mlatisa
Али "запад" не жели то да ради. Довољно би било да нам уведу визе, и видио би како се окреће плоча

Надам се да неће! Једном је СБ УН донио пет или десет пријетећих резолуција, а Србија (тј СРЈ) је наставила да гура своје, па кад је на крају Савјет безбједности Србији увео санкције, оне су свеједно у Србији биле представљене као неправедне, незаслужене, "ничим неизазване"...Не бих потцјењивао моћ режима да евентуалне визе представи као незаслужене и "ничим неизазване" и као мјеру којом се кажњава обично становништво. А становништво ће да каже: "Јес', јебем им мајку." И стиснуће се уз режим.

По мени, што је Србија дуже отворена, веће су шансе да постане нормалнија.
vcucko vcucko 14:39 07.03.2018

Re: Dobar naslov

aureus

Ti to njega optužuješ da je bio zapadni agent?

Ne optužujem nikoga ni za šta. Samo slažem faktografiju.

Jesu li socijalistički direktori koji su provodili mnogo vremena u USA bili klasična meta obaveštajno-operativnog rada? Naravno. Je li bilo isto takvog rada u suprotnom smeru? Takođe naravno.
Srbija je tada još bila tabula rasa po pitanju stranaka, parlamentarne demokratije i ostalih karakondžula, otkud znam ko je tamo koga i zašto. Ali bez nekog amina izvana ne bi on isplivao sigurno. Ni tad.
Iskreno, i zabole me. Jedini ljudski govor je održao nekoliko dana pred pad, što se mene tiče nije trebao ni tad, što nije ranije tako nastupio.

Bitno je sledeće: zapad u ovoj garnituri (ukrupnjeno trećoj od decembra '90.) ima win-win situaciju. A ti smatraš da će oni da čačkaju tu situaciju, e ne bi li tebi nešto bilo potaman. Ukratko, smatraš ih Deda Mrazom.
loader loader 15:08 07.03.2018

Re: Dobar naslov

Мора такође нешто и код бирача да кврцне.

To je krucijalna stvar. Ali bolna
loader loader 15:19 07.03.2018

Re: Dobar naslov

aureus

... Једном је СБ УН донио пет или десет пријетећих резолуција, а Србија (тј СРЈ) је наставила да гура своје, па кад је на крају Савјет безбједности Србији увео санкције, оне су свеједно у Србији биле представљене као неправедне, незаслужене, "ничим неизазване"...Не бих потцјењивао моћ режима да евентуалне визе представи као незаслужене и "ничим неизазване" и као мјеру којом се кажњава обично становништво. А становништво ће да каже: "Јес', јебем им мајку." И стиснуће се уз режим.



Šta god da uradi neko spolja, zapad ili nezapad, loše ili dobro, ovde će mediji (ključ izbora i svega ostalog) tu stvar predstaviti tako da poentira vladajuća kasta.
Inače, omiljene scene su mi kad neko od ovih drži konferenciju za štampu, okrenut srpskom malom čoveku skučenom u srpskom medijskom tunelu, pa kaže - Ja njima poručujem ..! ... - Pa zatim udari neku masnu i bljutavu patriotsku floskulu, kojom običnog čoveka štiti od sveopšteg zla koje se nad nas nadvilo i jedino nas sve vreme vreba! Ali on ne dozvoljava da oni sa nama tako, već onako kako on bude smislio ..! ... Ma, čudo jedno.

Što rekoste, i u biračkom telu valjda nešto treba da kvrcne. A to "kvrc" se ni pored onoliko očiglednih zloupotreba i lagarija nikako ne dešava. :(

dragosevacsutra dragosevacsutra 16:15 07.03.2018

Re: Dobar naslov

Ali prvo treba sjesti i dobro razmisliti.


jel kao mujo sto sjedi, ne razmislja?

(sta radis bolan mujo, sjedis i razmisljas??
jok' bolan samo sjedim)


narcis narcis 17:32 07.03.2018

Re: Dobar naslov

evo i kod njih se infiltrirali strani plaćenici i rovare

gedza.73 gedza.73 08:18 08.03.2018

Re: Dobar naslov

Boris Drenca
Ljudi koji ovde žive žele i želeli su


pred izbore se razludeli političari i u jednoj emisiji, posle uspešnog 'postavićemo ležeće policajce' lik iz 'grupe građana' dobacuje
-Da nam vi gradonačelniče date materijal za izolaciju a mi ćemo sami da postavimo na zgradu. Samo nam vi dajte materijal.

Zbog takvih Ovaca koje su vaspitane (ili naučene) da im vlast 'da' nešto zato će dugo ovde da bude ovako.

U kragujevcu valjda prave spiskove za viškove radnika po nekim Javnim preduzećima.
Predstavnik radnika kaže kako su 'radnici uplašeni jer ne znaju ko će ostati bez posla', predstavnik vlasti 'kako je neophodno zbog boljeg poslovanja i da direktori odlučuju ko je višak', predstavnik opozicije 'da je skandalozno što se ljudi otpustaju pa čak i oni iz administracije jer neko mora da obračunava plate'.

U tome je naša nesreća. Radnici koje boli qrac sve dok rade (ne rade) pri državi, koji su glasačka mašina za vlast (uvek), koji zavise od volje direktora (partije) i demagoško-populistička opozicija.

To je ta većina koja nas drži zaglavljenu u blatu.
narcis narcis 09:28 08.03.2018

Re: Dobar naslov

Radnici koje boli qrac

mda, u beograd, po tebi , živi 800 i kusur tisoć radnika, po jednomdrugom liku sa fejsa u beograd živi 800 i kusur tisoć pemzionera
koja nas drži zaglavljenu u blatu.

i sag zbog par čarlija , koji su tu da dobacuju parole
lik iz 'grupe građana' dobacuje

ispade da
Radnici koje boli qrac sve dok rade (ne rade) pri državi

ništa to da oni imaju malu decu i veliku ženu o kojoj moraju da brinu, to nije opravdanje a da im
demagoško-populistička opozicija.
ič ne daje nikakvu garanciju daće da bude drugačije nego što je tad/ sad
a gde su u svemu tome neradnici, njih cirka 700 tisoć koji ne glasovaju?
el i oni imadu svoje čarlije-bukače demagošku opoziciju zbog kojih ne glasovuju?
pitam za komšiju pošto ne za druga, drugaru je sve jasno, pošto njega, druga više ništa ne boli.
tačno je da u zerbiji ima 2 meleona koji će uvek da glasaju za komuniste, fašiste i ostale diktatorske opcije, ali to je 1/3 glasačkog tela , šta je sa one 2/3?
tadiću( narod je kriv) iziđi iz gedje, provaljet si.
a s' radnicima-pemzionerima samo oštro, oni će nama da kvare svetlu budućnos'


gedza.73 gedza.73 12:27 08.03.2018

Re: Dobar naslov

mda, u beograd, po tebi , živi 800 i kusur tisoć radnika, po jednomdrugom liku sa fejsa u beograd živi 800 i kusur tisoć pemzionera

U Srbiji živi negde oko 350 000 invalida penzionera. Većina javih preduzeća posluje sa gubitkom.
ništa to da oni imaju malu decu i veliku ženu o kojoj moraju da brinu, to nije opravdanje

Jedan moj rođak je imao odličnu platu prelaskom sa svog radnog mesta na opštinsko (političkom raspodelom).
-kol'ko vas bre ima. Pa pola tog broja nije bilo ni za vreme Miloševića.
-Jeste ali šta će ti ljudi sa porodicama ako ostanu bez posla?
-To ionako došlo preko veze, nek' kopaju kukuruz, nek' rade nešto za promenu.

Padne 'njegova' vlast, vrati se na staro radno mesto i kuka kako mu mala plata a tužio opštinu jer nešto nije siplatila.
-Pa roćko treba ti ljudi da primaju platu, imaju porodice, moraš da se solidarišeš sa njima i da ravnomerno podnesete teret krize.


s' radnicima-pemzionerima samo oštro, oni će nama da kvare svetlu budućnos'

Jeste da surovo deluje ali obrni, okreni naši roditelji su (pored ratova devedesetih) upropastili svoju decu. Pojeli im budućnost. Ona palamuđevina bi i bez ratova propala, možda samo par godina kasnije. Većina naše industije je ostala u pedesetim godinama dvadesetog veka bez ikakve želje za napretkom.

Radnici po državnim gigantima realno nisu zaradili svoje penzije niti su svojoj državi doneli profit već gubitak.
Povezivan je radni staž i za periode kad nisu radili i kad su kao po Pavlovljevom refleksu dolazili na posao svaki dan iako su se samo vrzmali po halama sat, dva dnevno.

Danas se sve to isplaćuje iz sutrašnjeg budžeta.

tadiću( narod je kriv) iziđi iz gedje, provaljet si.

Političari su politačri. Ode žena u inostranstvo, bez ili malo znanja, radi posao gerantološke sobarice ili čisti stanove i zgrade.
U oba slučaja obavlja posao profesionalno, guta knedle na kritike.
NJen komšiluk u Srbiji joj zavidi što živi na Zapadu, ima solidan auto i pristojna primanja (iza leđaj e ogovara kako je glupa i kako će Zapad da joj pojede zdravlje).

KAd ta ista žena čisti zgrade u Beogradu kako gleda na nju okolina? Kako se ponaša medicinska sestra na svom radnom mestu u KBC po Srbiji i kad iznosi nemačke kible?

Mi smo kao narod oličenje Feme i snobizma.
narcis narcis 12:44 08.03.2018

Re: Dobar naslov

U Srbiji živi negde oko 350 000 invalida penzionera. Većina javih preduzeća posluje sa gubitkom.

prvo el pričaš o beogradskim izborima, sad aktuelnim ili uopšte, sad neaktuelno?
drugo šta da radimo sa penzionerima, da ih pobijemo ili im ukinemo penziju?
ostalo
el , po tebi, uopšte neko nešto radio u srbiji?
treće ti na osnovu onih desetak godina koje si živeo u jugoslaviji stvaraš 'znaje' o celokupnom periodu od 46. do tad.
baš me interseuje kako bi ti rešio probleme koje navodiš,
ako se kandiduješ imaš moj siguran glas.
gedza.73 gedza.73 12:57 08.03.2018

Re: Dobar naslov

prvo el pričaš o beogradskim izborima, sad aktuelnim ili uopšte, sad neaktuelno?

ma jok, onako uopšteno kenjkam.

drugo šta da radimo sa penzionerima, da ih pobijemo ili im ukinemo penziju?

'svi moramo na svojim plećima ravnomerno da raspodelimo teret reformi'

el , po tebi, uopšte neko nešto radio u srbiji?

bila jedna slika po novinama, pre par godina, slučajno u prolazu fotografisana.

Čovek u pocepanim patikama sedi na dva džaka, naslonjen laktovima na kolena drži rukama glavu.
Posle se pojavila priča o njmeu da radi dva posla, da je bio preumoran i da stao na trenutak da se odmori ali da ni od koga ne očekuje pomoć.

Šmizla koja se noktima nabada po telefonu fejs, hvali se kako joj je bilo na letovanju a kuka kako joj mala plata u Vodovodu.

(šmizla ima opciju napustanja radnog mesta i odlazak na šefovsko mesto u stranoj banci shodno svojim kvaligfikacijama, radnom iskustvu za daleko veće novce)

I oni između.

baš me interseuje kako bi ti rešio probleme koje navodiš,

Ko na Zapadu. Država napravi okvir i ti u tom zakonskom (možda nesavršenom) limbu plivaš.
Pa čovek počne da pravi i stručevoj kući stolice, pa frižidere, pa motore, pa loše ide, pa nešto treće i dođe do svetskog nivoa. Zapošljava neke radnike, neki ostaju, neki odlaze, prave nešto novo, propadaju, ustaju, treći izmišljaju, dodaju...

treće ti na osnovu onih desetak godina koje si živeo u jugoslaviji stvaraš 'znaje' o celokupnom periodu od 46. do tad.

Ti Drakče da više nisi pominjao Kraljevinu Jugoslaviju, srednjevekovnu Srbiju ili Hunsko carstvo. Osim ako nisi Broj Jedan.

ako se kandiduješ imaš moj siguran glas.

Moja porodica svoje uspehe i neuspehe nosi sama.
narcis narcis 14:13 08.03.2018

Re: Dobar naslov

Ti Drakče da više nisi pominjao Kraljevinu Jugoslaviju, srednjevekovnu Srbiju ili Hunsko carstvo. Osim ako nisi Broj Jedan.

pa po godinama sam blizu numero uneu.
a o istoriji pričam samo na osnovu zvanično priznatih istoriskih podataka, ne na rekla kazala.
Ko na Zapadu. Država napravi okvir i ti u tom zakonskom (možda nesavršenom) limbu plivaš.

ali da bi stvorio uslove za to moraš da prethodno pobiješ sve one repove koji se vuku iz prethodni sistema,
ako ih ne pobiješ onda je nemoguće stvoriti uslove kao na zapadu.
tačnije rečeno moraš da modifikuješ zapadne modele
Posle se pojavila priča o njmeu da radi dva posla, da je bio preumoran i da stao na trenutak da se odmori ali da ni od koga ne očekuje pomoć.

ne očekuje pomoć jer zna da mu nema pomoći.
tačnije nema institucionalne pomoći.
ali i na zapadu(amerika) ljudi rade po dva a bogme i tri posla, nači zapadni model koji gore reklamiraš nije baš idealan.
sve u svemu ja se unačelu slažem da su potrebne promene u skladu sa zapadom.
ali ne krivim radnike za to.
jedini i isključivi krivac su naš mentalitet i naši političari.
radnici bi oberučke prihvatili zakon o radu iz nemačke i ostalih švedskih zemalja.
ali je tragično prihvatiti zakon iz amerike i engleske pošto su to bukvalno zemlje proleterske.
freehand freehand 14:17 08.03.2018

Re: Dobar naslov

Ko na Zapadu. Država napravi okvir i ti u tom zakonskom (možda nesavršenom) limbu plivaš.
Pa čovek počne da pravi i stručevoj kući stolice, pa frižidere, pa motore, pa loše ide, pa nešto treće i dođe do svetskog nivoa. Zapošljava neke radnike, neki ostaju, neki odlaze, prave nešto novo, propadaju, ustaju, treći izmišljaju, dodaju...

aureus aureus 14:48 08.03.2018

Re: Dobar naslov

gedza.73

Ti Drakče da više nisi pominjao Kraljevinu Jugoslaviju, srednjevekovnu Srbiju ili Hunsko carstvo. Osim ako nisi Broj Jedan.

Није.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:40 08.03.2018

Re: Dobar naslov

Povezivan je radni staž i za periode kad nisu radili i kad su kao po Pavlovljevom refleksu dolazili na posao svaki dan iako su se samo vrzmali po halama sat, dva dnevno.

to možda u srbiji. ja sam u 9tom i 10tom razredu išla na praksu u fabriku (nastavnim OTO-a je bio težak psiho), išli smo u nekadašnji Kluz i nekadašnju Frušku goru fabriku cipela. ne sećam se da sam videla nekoga ko se švrćka, svi su sedeli za mašinom i cakali je ne bi li ispunili normu, jer ispod norme je plata manja. jbg, da smo se odvojili kada i ostatak ex-yu...bog da nas vidi, a ne ovako da se mrcvarimo sa vama.
gedza.73 gedza.73 18:01 08.03.2018

Re: Dobar naslov

Beba
to možda u srbiji.


Smatram da je Šumadiju upropastila Crvena Zastava na duže staze više nego par razornih tornada.

da smo se odvojili kada i ostatak ex-yu...bog da nas vidi, a ne ovako da se mrcvarimo sa vama.

kad pomenu. nigde nisam video na jednom mestu onoliko kladionica i kazina, pekara i restorana brze hrane, banaka i apoteka do one dugačke novosadske ulice.

Drakče
ali i na zapadu(amerika) ljudi rade po dva a bogme i tri posla, nači zapadni model koji gore reklamiraš nije baš idealan.

nisam ni rek'o da je idealan. Postoje samo manje i više loši. Saću odvalim ali po meni je ona država dobra koja nađe najbolju ravnotežu između davanja i ograničavanja sloboda. Da te ne guši a da ne luduješ.
čak, gutknedla, komunistima priznajem da im je odlična ideja bila obrazovanje za sve (samo da je nisu 'gušili' političkim jednoumljem ali oni bez toga izgleda nisu mogli). nigde nema belog bez crnog.

a o istoriji pričam samo na osnovu zvanično priznatih istoriskih podataka, ne na rekla kazala.

i onda na ekonomske pokazatelje iz SFRJ se uleti sa 'a vid kol'ko je političara bilo na sa'rani Titu'.

Zanimljivo da smo i onda bila jeftina (Vučko and Co. patent) radna snaga Zapadu. pade mi na pamet šnajderaj za strane firme, prodaja stoke i drva za đabe.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:34 08.03.2018

Re: Dobar naslov


nigde nema belog bez crnog.

ima u nuteli crnog bez belog.

aureus aureus 18:48 08.03.2018

Re: Dobar naslov

BebaOdLonchara

nigde nema belog bez crnog.

ima u nuteli crnog bez belog.


Dobro je što nema Belog.
narcis narcis 20:33 08.03.2018

Re: Dobar naslov

Zanimljivo da smo i onda bila jeftina (Vučko and Co. patent) radna snaga Zapadu. pade mi na pamet šnajderaj za strane firme, prodaja stoke i drva za đabe.

stvarno, ašto onda hvalite kinu, kad ona baš na toj vrsti , to se zove lon je sjebala ceo svet.
šta misliš kako bi bilo da danas radimo košulje, gaće i ostale pamtalone za nemce i ostale a ne da to rade kinezi?
blogovatelj blogovatelj 23:59 08.03.2018

Re: Dobar naslov

ima u nuteli crnog bez belog.


Umjetnice, ti ne razlikuješ braon od crnog. Umjetnost, to su nijanse.
blogovatelj blogovatelj 00:02 09.03.2018

Re: Dobar naslov

a ne da to rade kinezi?


Kinezi to odavno ne rade. Ti živiš u nekim prošlim vremenima. Svoju tekstilnu industriju ima već deceniju kako šalju kod novih šljakera koji su jeftiniji. U Bangladeš, Pakistan i kojekuda još po Africi.
Ne pamtim kada sam poslednji put video komad tekstila u Kanadi a da je pravljen u Kini. Poslednje čega se sećam bila je Kenija.
narcis narcis 00:23 09.03.2018

Re: Dobar naslov

Ne pamtim kada sam poslednji put video komad tekstila u Kanadi a da je pravljen u Kini. Poslednje čega se sećam bila je Kenija.

i ti srećan zbog toga, radujete to što tvoji sunarodnici nemaju poso.
gedza.73 gedza.73 07:57 09.03.2018

Re: Dobar naslov

i ti srećan zbog toga, radujete to što tvoji sunarodnici nemaju poso.


Fabrika otvara proizvodnju u zemlji A. 500 radnika dobija posao, siguran život za njihove porodice. (Filip na primer ovde hvali uspeh mirnog razdruživanja zemalja, pametni politički vrh koji privlači investicije, kako raste standard...)

Fabrika zatvara proizvodnju u zemlji B. Radnici, u inače kriznim vremenima, ostaju bez posla, štrajkuju ispred ulaza fabrike... (Filip bi verovatno pohvalio kako radnici, za razliku od naših, znaju da se bore za svoja prava, hvali pomoć države, kači objave po FB...)

Keč je što fabrika prebacuje proizvodnju iz jedne (B) u drugu državu (A).
U kom trenutku i čiji se sunarodnici raduju?

Ili se žale političari kako su strane kompanije (Kinezi) pokupovali vrlo poznate robne marke (čini mi se da su o jednoj pisali Brajović i Krkar), koliko je to dobro po privredu (oni kažu lošo). Ali dosta preduzeća iz te zemlje su došli kod nas, otvorili proizvodne pogone (subvencije države) a u svojoj zemlji ostavili samo magacine za distribuciju. Onda se neko žali što smo sve dali, neko hvali kako smo zaposlili.


ašto onda hvalite kinu

Jok. To se Fićko oduševljava radničkim pravima u Kini.

šta misliš kako bi bilo da danas radimo košulje, gaće i ostale pamtalone za nemce i ostale a ne da to rade kinezi

Vučiću izađi iz Dragoljuba.

Investicioni fond, sa strogim pravilima, povoljnim uslovima... Svako otklanjanje prepreka ka inostranstvu (to država treba da radi da se izbori za što bolje uslove pristupa svetskm tržištima, infrastruktura, lakše povezivanje sa svetom u svakom pogledu).

To se kod nas (Fond za razvoj, Investiciona banka Vojvodine...) svelo na diskreciono pravo pojedinaca kome će i pod kojim uslovima da odobravaju kredite (Partija imala presudnu ulogu).
Pa se tako znalo koliko košta plan, ko uzima procenat, kome se predaju dokumenta. I od koje rate se kredit ne vraća.

Pojeli smo sami sebe. Pojeli srednju klasu (ne onu partijsku) koja bi bila nezavisna od partijske volje i koja bi odlučivala zdravorazumski ne ucenjivačko-patetično.

dragosevacsutra dragosevacsutra 22:56 09.03.2018

Re: Dobar naslov

Ko na Zapadu. Država napravi okvir i ti u tom zakonskom (možda nesavršenom) limbu plivaš.
Pa čovek počne da pravi i stručevoj kući stolice, pa frižidere, pa motore, pa loše ide, pa nešto treće i dođe do svetskog nivoa. Zapošljava neke radnike, neki ostaju, neki odlaze, prave nešto novo, propadaju, ustaju, treći izmišljaju, dodaju...



fenomenalna razmena gedza freeshand.

gedzin komentar je na liniji onog iskrenog verovanja mase petooktobaraca, freehandov je sublimacija svega sto je ta masa dobila od dosa.

kome je do morala, nek ide u crkvu. sta ce nam drzava kad se zna ko ce da asfaltira puteve posle petog oktobra.

lepo rek'o bora daleko pre petog oktobra - za ideale...

blogovatelj blogovatelj 17:36 10.03.2018

Re: Dobar naslov

i ti srećan zbog toga, radujete to što tvoji sunarodnici nemaju poso.


Kako ti prožimaš. Na osnovu čega si zaključio da sam srećan? Čoveče, ti stvarno ne razumeš ono što pročitaš. Pričam ti o činjenicama, ti mi odgovaraš kako se ja osećam. Jebo ovakav razgovor.
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:43 07.03.2018

Ni I od IZBORA!

Sa medijskom blokadom, naopakim izbornim zakonom koji forsiraa partokratiju i dugim, planiranim obeshrabrivanjem stanovništva i kretenizacijom gradjanstva Srbija još uvek nema ni I od Izbora.

Srbija ima samo izmanipulisane glasače, a ne slobodne birače.

I, gle najvećeg paradoksa beogradskih izbora 4. marta 2018, u poredjenju sa onim održanim 16. marta 2014:

Izlaznost je bila skoro ista: 2014. na birališta je izašlo 805 000 gradjanki i gradjana, a 2018. godine 814 000.

SNS je 2014. osvojio 351 183 glasa, a SPS 92 539 glasova, što u zbiru daje ukupno 443 722.

SNS je 2018. osvojio 366 461 glas (15 000 više nego 2014.), a SPS 49 895 glasova (42 000 glasova manje nego 2014.), što u zbiru daje 416 356 - manje nego 2014. godine!

Dakle, sa svim medijskim neslobodama, režimskim zloupotrebama, bezočnom propagandom, mućkama na biračkim mestima (na 8 odsto je bilo ozbiljnih neregularnosti), bezobraznim kršenjem Ustava Republike Srbije od strane predsednika... SNS i SPS su 2018. godine u Beogradu osvojili manje glasova nego 2014. godine!!!

SPS je na putu da padne ispod cenzusa, poput DS, DSS, SRS, LDP..., dok je SNS na ovim izborima dostigao svoj istorijski maksimum, sa SAMO 15 000 glasova više nego na izborima 2014. godine!

P.S.

Posebna priča je brojnost biračkog tela u Beogradu!

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, na široj teritoriji Beograda je živelo 1.659.440 stalnih stanovnika.

A ukupan broj birača, i na izborima 2014. i 2018, je - 1,606,693!!!

Najveća beogradska opština po broju stanovnika prema popisu iz 2011. godine je Novi Beograd sa 212.104 stanovnika, a broj upisanih birača u birački spisak 2018. je 211 660!!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana