Protiv kažnjavanja kritičkog mišljenja

Jasmina Tesanovic RSS / 20.04.2008. u 20:00

 Prenosim tekst iz Danasa 19-20 april

pise M. Jovanovic


Regionalni PEN centri pridružili se protestu zbog presude protiv Andreja Nikolaidisa

"Podrška iz regiona mi znači mnogo": Andrej Nikolaidis

Komitet pisaca za mir Međunarodnog PEN centra iznenađen je odlukom Višeg suda u Podgorici, kojom je prihvaćena žalba na prvostepenu presudu po tužbi Emira Kusturice protiv pisca i publiciste Andreja Nikolaidisa, navodi se u saopštenju upućenom u sredu iz aktuelnog sedišta Komiteta u Ljubljani, kojim su svi regionalni PEN centri pozvani da se pridruže protestu protiv kazne za izražavanje estetskog suda, "čak i kad on ima političke konsekvence". "Nadamo se da će verbalni delikt ostati samo sećanje na jednu nesrećnu epohu", navodi se u saopštenju koje je potpisao Edvard Kovač, predsednik Komiteta pisaca za mir Međunarodnog PEN centra.

Ovim apelom Komitet pisaca za mir Međunarodnog PEN-a pridružio se pozivu na solidarnost i odbranu slobode medija u Crnoj Gori, koji je, nakon odluke Višeg suda u Podgorici početkom aprila, uputio nezavisni nedeljnik Monitor, u kom je pre četitri godine Nikolaidis objavio tekst "Dželatov šegrt", reagujući na intervju Emira Kusturice francuskom Figarou. Nikolaidis i Monitor osuđeni su na kaznu od 12.000 evra na ime naknade za "pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda". Samo pre dve godine, niži sud u Podgorici odbio je istu ovu tužbu Emira Kusturice argumentima "da se radi o javnoj debati, da je poštovan novinarski kodeks, da ne postoji građanska odgovornost, jer su u tekstu iznijeti vrijednosni sudovi", podseća se u apelu nedeljnika Monitor.

"Presuda je izvršna, ali ne pravosnažna. Na raspolaganju imamo tzv. vanredni pravni lijek - žalbu Vrhovnom sudu. U svakom slučaju, ako pravdu ne dobijemo u Crnoj Gori, mi ćemo sa ovim ići u Strazbur, gdje bi crnogorsko pravosuđe moglo dobiti zasluženu šamarčinu", kaže Andrej Nikolaidis u izjavi za Danas. "Da sam napisao tekst koji kaže da je Emir Kusturica genije koji je najprije prevazišao a onda napustio Bosnu koja se gadno ogriješila o njega; da je snimio krasni, antiratni film Underground, koji je bio briljantna osuda srpske politike u Bosni; da se Emir Kusturica beskompromisno borio protiv režima Slobodana Miloševića i bio jedan od simbola antiratne, demokratske Srbije; da je širom svijeta prenosio istinu o stradanju Bosne; da su ga zbog te istine srpske vlasti sudski proganjale i oduzele mu veliki dio teško stečene imovine. Da sam napisao takav tekst, ne bi me povlačili po kafkijanskim crnogorskim sudovima, gdje sam četiri godine života protraćio dokazujući aksiome, Monitor i ja bismo bili bogatiji za dvadesetak hiljada eura. Tu ima samo jedan mali problem: takav tekst bio bi besramna laž", konstatuje Nikolaidis.

Inače, protest Komiteta pisaca za mir Međunarodnog PEN centra upućen je pošto su se već oglasili i PEN centri Bosne i Hercegovine, Kosova, Hrvatske i Slovenije. U saopštenju hrvatskog PEN centra, čiji je Nikolaidis član, upozorava se da kamate na donesenu sumu teku od presude Osnovnog suda u Podgorici od 18. januara 2006, pa je iznos i znatno viši. "Taj novac Andrej Nikolaidis nema i preostaje mu jedino zatvor, međutim i zatvorskom se kaznom dug za Kusturičinu duševnu bol ne ukida".

"Nije nam namjera dovoditi u pitanje pravosudni sustav jedne države, međutim smatramo krajnje neprimjerenim donositi drakonske kazne uglednome piscu i novinaru, a našemu vrijednome članu, za duševne boli čovjeku koji je godinama revnosno služio najmračnijem režimu koji je svim prostorima ove regije nanio toliko zla. Presudu smatramo tim više nedoličnom što se u njoj izvrću riječi koje je autor teksta ’Dželatov šegrt’ Andrej Nikolaidis napisao. Nadalje, presudu smatramo krajnje neprimjerenom i stoga što se u njoj autor proglašava krivim za iznošenje svojega osobnog estetskoga suda. Točnije rečeno, Nikolaidis se proglašava krivim jer se s ’podsmjehom izražava o njegovim (Kusturičinom) umjetničkim dostignućima’", navodi se u saopštenju koje je potpisao Zvonko Maković, predsednik hrvatskog PEN centra. U saopštenju se dodaje i da će hrvatski PEN centar učiniti sve "da upozna međunarodnu javnost s kršenjem elementarnih ljudskih i stvaralačkih prava svojega člana, vjerujući kako će javnost imati sluha i učiniti nešto da ovakve anakrone sudske odluke iščeznu iz prakse civliziranoga svijeta".

Crnogorski PEN centar, Društvo nezavisnih književnika, kao i više nevladinih organizacija Crne Gore i regiona takođe su uputili oštre proteste zbog politički motivisane presude Nikolaidisu. Iz Srbije za sada nema zvaničnih reakcija. "Podrška iz regiona mi znači mnogo, jer mi ovdje se ipak bolje sjećamo nedavne prošlosti nego ljudi u Parizu, recimo. Tu je i podrška iz Srbije - ona ne stiže sa zvaničnih adresa, ali stiže sa dragih adresa", konstatuje Andrej Nikolaidis u izjavi za Danas. M. Jovanović

 



Komentari (78)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

adam weisphaut adam weisphaut 20:14 20.04.2008

Zašto srpski dečki vole Kusturicu

Zašto srpski dečki vole Kusturicu
Svetlana Slapšak

Fenomen Kusturica, koji se može objasniti samo zapadnoevropskom – pretežno levičarskom – ignorancom, i širom kolonijalnom samouverenošću i neodogovornošću, došao je svome kraju. »Ovi prostori« više nisu nikakva medijska senzacija, svi se trude da se ponašaju što više evropski kako bi što lakše i brže prevarili EZ, a onda će već lako, i Kusturica je konačno tamo gde pripada – u zabitome srpskome selu, napravljenom za njega. Više nije neki veliki element rizika reći koju dobru o bivšem Muslimanu i Jugoslovenu, iza Kusturice je šarena laža nagrada i priznanja, nešto sjaja i malo novca – dovoljni razlozi da se šepava liberalnost provuče uz odgovarajuće količine pečenja, pića, i velikih reči. O filmu ne treba gubiti ni reči ni vremena, to je verovatno onoliko genijalno koliko su to bile i prethodne manipulativne slikovnice rečenog autora: očekivati da će se u glavi zalivenoj plitkim laskanjem, uprkos svim privilegijama i lakim rešenjima, iznenada roditi kritička ili bar paradoksalna i zaumna misao, potpuno je nerealno. Kusturica ima svoje nesumnjive srpske zasluge – elegantna odbrana Miloševićevoga režima u nevreme, prikazivanje Roma kao najšarenije znamenitosti cirkusa Balkan, animalnost, pokvarenost i glupost uvijene u tzv. vizualnu poeziju, koja se sastoji od beskonačnoga samocitiranja, i najzad opšte zadovoljavajući stav prema ženama, koje su silovane, bivene i ciče, kao i u prethodnih zlatnih četrdeset godina srpskoga filma. No je li sve to dovoljno da izazove poluosmeh na licu Koštunice, smanji na normalu široki osmeh akademika Bećkovića, i izazove bar drhtaj usnica strogo kontrolisanog Borisa? Očito jeste, ali ima i drugih, antropološki i kulturno zanimljivijih razloga.

Lingvistička simpatija:
Kusturičina svojevolja sa novinarima zapravo je ono isto što smo čuli na svim njegovim javnim pojavljivanjima, dodelama nagrada i intervjuima: dečko je beznadežno neverbalan, što budi i druge sumnje epistemološko-kognitivnoga tipa. Drugim rečima, nema bog zna šta da kaže. Poziv bubnjara dopunjava ovu sliku, i u tome nema ničega manipulativnoga. No došao je trenutak kada neverbalnost treba da doživi nešto što bismo nazvali interpretatio Serbica, dakle da ga lokalni mudraci protumače i klasifikuju. Pojava akademika Bećkovića je tu ključna. Besmrtnost je u ovome slučaju postignuta već time što je u davnim 80' njegovom zaslugom sve što je muško, poreklom iz dinarskih krajeva, upoznato sa većinom slova ćirilice i sa gotovo polovinom padeža, ušlo u Udruženje književnika Srbije. Druge usluge tokom godina, kao što je formiranje javne ratoborne poetike, epskih formula sa kojima se na junačkim usnama moglo elegantno pasti rasutih creva od Slavonije do Herecgovine, zasluge za uništavanje opozicije protiv Miloševića, za opštu misoginiju današnjega društva Srbije, za veličanje ratnih zločinaca, za zaslepljivanje masa, samo pojačavaju skup uslova za besmrtnost. I za sve to vreme, jezik akademika Bećkovića ostao je isto onoliko bez značenja i isto onoliko oralno gromopucatelen kao što je bio u praistorijsko doba pričanja viceva u kafanama. Ko bi bolje razumeo Kusturičino zaplitanje i nemogućnost izražavanja? Ko bi bolje verbalizovao Kusturičinu, izvinite na izrazu, poetiku?

Vizualna simpatija:
Boris Tadić bi konačno dobio više boje i oblika kada bi se okružio sirenama, satirima, nimfama, kentaurima, jednorozima, gnomima i sličnima. Kako to nažalost ne može da se izvede, odnosno kako suzni tandem Dobrica Ćosić – tata Tadić nema širu upotrebu sem predsedničke inauguracije, Kusturičina pojava, sa vozićima, zabacivanjem pramenolikih masnih lokni i ostalim rustikalnim okolišom, ispunjava upravo ovu nužnu potrebu najboljeg od svih loših rešenja u srpskoj politici. Predsednik Tadić izvesno nije mogao naći strasnu, opasnu, politički izazovnu ženu za ovakvu ulogu – recimo neku od srpskih »veštica« koje još uvek govore o odgovornosti i ratnim zločinima, nije mogao napraviti prijem za Žene u crnome, i nije mogao pozvati Natašu Kandić na neku savetodavnu funkciju: zato je tu Kusturica, najbolja mogućna šabesa od malo kulture, malo politike, malo roka. Možda će neki budući glasači to ipak upisati u raboš.

Pojmovna simpatija:
Najtemeljitije od svih u triu, Vojislav Koštunica u Kusturici vidi sve svetle elemente prošlosti (ašik sa vlašću, sa oružjem, relativizovanje zločina) i sve mogućne konceptualne osnove jednoga velikoga budućega prijateljstva. U njemu bi i dalje bilo mogućno govoriti ponižavajuće o Haškome sudu i EZ uz mogućnu prisutnost svetskih medija, snižavati temperaturu kada se spomene Sarajevo, imati mali alibi za pljuvanje po Hrvatima u budućoj tesnoj trci, i uošte sve što treba devalorizovati onim neponovljivim stilom raje i polovinom usta.

Tri ugledna posetioca dakle imaju jake simpatičke odnose sa Kusturicom, koji izvesno ništa bolje nije zaslužio. Preostaje li išta nedečačkim kategorijama stanovništva? To da će kad-tad biti kažnjene novim Kusturičinim ostvarenjem na televiziji.

Peščanik, 01.10.2004.
niki m niki m 20:25 20.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu

iza Kusturice je šarena laža nagrada i priznanja, nešto sjaja i malo novca – dovoljni razlozi da se šepava liberalnost provuče uz odgovarajuće količine pečenja, pića, i velikih reči.



Јасмина, шта мислите, да ли у свету филма, културе и уметности име Емира Кустурице више значи него име Јасмине Тешановић?
mariopan mariopan 20:29 20.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu

A ta Svetlana Slapsak...ko je ona?
Ala ona mrzi !
Pozdrav domacici i necu vise smetati.
Konbeto-san Konbeto-san 20:55 20.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu

Živo me zanima o čemu ovaj ansambl truća na svojim DRVENGRADSKIM ZASEDANJIMA?
Markonio Markonio 21:14 20.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu

imati mali alibi za pljuvanje po Hrvatima


Ne gledam TV, ali nisam cuo da neko pljuje po Hrvatima. Ili bar vise pljuje nego sto oni pljuju po nama?
adam weisphaut adam weisphaut 21:48 20.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu

mariopan
A ta Svetlana Slapsak...ko je ona?

Link
Ala ona mrzi !

Vidim da nemaš bolji komentar na tekst od standarnog.


Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:47 20.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu

mariopan
A ta Svetlana Slapsak...ko je ona?
Ala ona mrzi !
Pozdrav domacici i necu vise smetati.


Mariopan,

pa sta i da ocekujes od nekog koga ovde citira Adam i ko gostuje u Pescaniku, nego mrznju prema svima koji ne zastupaju jedino ispravnu relig ... pardon politiku. I politicku ostrascenost iznad svake granice razuma sto se lepo vidi i iz ovog teksta-buckurisa u kome ona pokusava istovremeno da kritkuje umetnost jednog od najuspesnijih evropskih reditelja ... i Kostunicu i Tadica ... i da preporucuje Natasu Kandic i ZUC?!

pozz

ps. Ako nisi znala Maripan, i ZUC su svojevremno bile predlozene za Nobelovu nagradu ... ne znam ko ih je predlozio ali ja bih ocekivao da je to bio neko od onih koji imaju slicne politicke ciljeve...
adam weisphaut adam weisphaut 22:58 20.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu

Z
pa sta i da ocekujes od nekog koga ovde citira Adam i ko gostuje u Pescaniku,

Adam je u rangu Peščanika?
Najlepši kompliment koji mi je neko ikad dao na blogu.
Neka korist i od Vasinih nonsensa.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:59 20.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu


Nije nam namjera dovoditi u pitanje pravosudni sustav jedne države, međutim smatramo krajnje neprimjerenim donositi drakonske kazne uglednome piscu i novinaru, a našemu vrijednome članu, za duševne boli čovjeku koji je godinama revnosno služio najmračnijem režimu koji je svim prostorima ove regije nanio toliko zla.


Kako nekog nije sramota da napise ovako nesto? Zasto bi za neki sud bilo relevantno da li je neko ugledan ili nije? Ili da li je neko sluzio nekom rezimu ili nije? Osim ako se ne radi o nekom partijskom sudu ...

I kako ih nije sramota da govore o nekom "estetskom sudu" iako i oni i on celo vreme govore o nekom navodnom sluzenju rezimu???

Vec je i Biljana Srbljanovic jednom nepravedno tako optuzivala i vredjala Kusturicu pa je platial kaznu - ZASLUZENO. Naravno da nije mogla da dokaze te besmislice po kojima su malte ne svi umetnici koji su radili u Srbiji u 90-im mogli da budu optuzeni za isto "nedelo" - ukljucujuci i nju samu ...

ps. A za ovog "uglednog pisca i novinara" su culi valjda samo clanovi ovog politickog kluba ... za razliku od Kusturice koga zna ceo svet ...
adam weisphaut adam weisphaut 23:07 20.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu

Eh da je živa Leni Rifenštal koje bi pare uzela po balkanskim sudovima.
Zamisli ti to, neki su je optuživali za bliskost nacizmu.
mariopan mariopan 23:18 20.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu

adam weisphaut
mariopan
A ta Svetlana Slapsak...ko je ona?

Link
Ala ona mrzi !

Vidim da nemaš bolji komentar na tekst od standarnog.



Evo videla sam i link ali i dalje ne znam ko je ta zena? Za nju niko nije cuo. Predstavila se tako mrziteljskim tekstom da se citati nije mogao. Gomila uvreda za sve pobrojane, svkome je prilepila samarcinu. uzasnuta sam kolicinom mrznje u to malo pisanih redova, a onaj link koji govori o tome da je ta zena obrazovana jos joj dodatno smanjuje sanse da joj neku mrvicu oprostim na neuracunljivost. Nema joj oprostaja jer je to zena koja je trebala svoje znanje da upotrebi za negovanje divnih ljudskih ososbina u ljudima, da neguje razumevanje, toleranciju, ljubav, oprostaj, pomirenje....sve ono sto neobrazovani deo stanovnika ne ume sam nego ga tome uce obrazovani....takozvana "elita"

Sta se od tih divnih osobina nalazi u onom tekstu? Nista ! To je njena slika. Ne svidja mi se Adame, ti moji komentari, koji kazes da su standardni, ne mogu drugaciji ni biti na standardne tekstove ove vrste. Mislim vi stalno jedno te isto pa moje misljenje ne moze da se promeni jer i tema vam je uvek ista.
schweppes schweppes 23:43 20.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu

adam weisphaut
Adam je u rangu Peščanika?

Više simbolično.
1. Zivi pod stakenim zvonom, zaštićen od prodora svake realne ideje i asocijacije...
2. Premeće prašinu s jedne na drugu stranu, uvek istu...
3. Kod posmatrača ostavlja utisak prolaznosti...

tigrks tigrks 07:59 21.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu

Ko je dotična Svetlana Slapšak.
Dolybell Dolybell 10:25 21.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu

undefined
Ko je dotična Svetlana Slapšak.



Prof. Svetlana Slapšak (Ljubljana, Slovenia)
(Affilation: Acting Dean of ISH - Institutum Studiorum Humanitatis, Graduate School
in Humanities; Coordinator of programs Anthropology of Ancient Worlds and
Anthropology of Gender at ISH; Editor-in-Chief of ProFemina, a quarterly for
women's studies and culture, Beograd (1994-).
Publications:Books: Women’s Icons of the 20th ct, 60 Essays, Beograd 2002 (Serb.),
Skopje 2004 (Mac.); Balkan Women for Peace, ed. with Ghislaine Deschaumes, Paris,
2003 (Engl., Fr.); War Discourse, Women’s Discourse,ed., Ljubljana 2000 (Engl.);
For the Anthropology of Ancient Worlds, Ljubljana 2000 (Slov.); Gaze, Image,
Meaning, ed. with Darha Šterbenc, Ljubljana 2000 (Slov.); Adventure Novel Goes
East: Transformations of a Genre, Ljubljana 1997 (Slov.,); Wartime Candide,
Beograd, 1995 (Serb.); Essays on Carelessness: Serbian Intellectuals and War,
Beograd, 1994 (Serb.); Apicius: Roman Cuisine, Zagreb 1989 (Croat.); Greek
Loanwords and Translations in Vuk’s Dictionary, Novi Sad 1987 (Serb.); Trivial
Literature, ed., Beograd 1987 (Serb.); Chronospores. Essays, Beograd 1987 (Serb.,
Miloš Crnjanski Award); All Greeks Step Back! Studies on Intertexuality in Serbian
and Greek Literature, Ancient and Modern, Beograd 1985 (Serb.); Leon and Leonine,
a Mock-adventure Novel, Beograd 1984 (Serb., Slov. 1997).
Dolybell Dolybell 10:48 21.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu

Јасмина, шта мислите, да ли у свету филма, културе и уметности име Емира Кустурице више значи него име Јасмине Тешановић?

Nekome znači više nekome manje, svako prema svojim merilima.

Da upravo tako.Ustvari zele mu pomoci da plati odstetu(ako bas bude morao) citao sam njegov tekst "Dzelatov Segrt" zbog kojeg ga tuzio Kusturica.Mogu samo da kazem svaka cast Nikolaidisu,za takve cestite ljude treba doviti Allahu dz.s da ih uputi na pravi put.Amin
Crnogorac po porijeklu Nikolaidis je je cijeli rat proveo u Sarajevu.


Nakon što su dramski umjetnik Emir Hadžihafizbegović i novinar i publicist Šeki Radončić pokrenuli građansku inicijativu da se ako bude trebalo i kulturni i javni radnici Bosne i Hercegovine uključe u plaćanje odštete Emiru Kusturici, koju bi trebali platiti književnik i publicist Andrej Nikolaidis i list Monitor, Nikolaidis je za Fenu otkrio šta misli o ovoj inicijativi
"Mogu jedino reći da sam dirnut prijateljskom pažnjom. Na kraju, znači, Bosna plaća Emiru Kusturici za njegove duševne boli. Da ih zdravo potroši s prijateljima u Beogradu. To dostignuće crnogorskog sudstva redefinira našu predstavu o besramnom", rekao je Nikolaidis.

Viši sud u Podgorici je presudio da nedjeljnik Monitor i novinar Andrej Nikolaidis solidarno isplate 12.000 eura filmskom režiseru Emiru Kusturici na ime pretrpljenih duševnih bolova zbog objavljivanja teksta "Dželatov šegrt" prije četiri godine.

Ovim je preinačena presuda podgoričkog Osnovnog suda, kojom je odbijen zahtjev za obeštećenje.

A prije te presude, koja je donekle bila i rezultat pritiska javnosti, vođen je krivični postupak, zbog istog teksta, Nikolaidis je tada kažnjen da budžetu plati 5.000 eura, jer je, prema ocjeni suda, oklevetao Kusturicu. Očito da je u međuvremenu porasla "cijena" Kusturicine duševne boli.



Jelena Pavlović Jelena Pavlović 14:04 21.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu

Svetlana Slapšak



Curriculum vitae. 1

Recent Publications. 1

Work in progress. 1

Research Project. 2




Curriculum vitae



Born 18.1.1948 in Beograd, Yugoslavia. Studied Classical Studies in Beograd. MA and PhD in Classical Studies/Linguistics, University of Beograd. Engaged in student movement 1968-72, Editor-in-chief of a satirical periodical Frontisterion (destroyed in print by police) 1970. Passport denied from 1968-73, 74-76, 87-89, because of dissident activities. At the Institute for Literature and Art in Beograd since 1972. Editor-in-Chief of ProFemina, a quarterly for women’s culture and feminism in Beograd, since 1994. President of the Committee for the protection of freedom of expression at the Writers’ Association of Serbia, 1986-89. Married to Božidar Slapšak, prof. at the Department of Archaeology, University of Ljubljana, engaged in similar activities over years.

She is presently Professor of Anthropology of the Ancient Worlds and Anthropology of Gender, Co-ordinator, at ISH, Institutum Studiorum Humanitatis, a postgraduate school in humanities in Ljubljana, since 1995, and the acting Dean of ISH.



Recent awards and grants include Miloš Crnjanski Award for Essays, Beograd 1990, Athenian Academy Grant 1991, American PEN Award Freedom to Write 1993, CEU Prague Research Grant 1993-4, The Foundation for Hellenic Culture Corr. Member 1993, Laurie NJ Chair in Women’s Studies 1994-5, Rutgers University. Visiting professor at EHESS, Paris, 1999. Fellow-in-Residence at NIAS, Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences, Wassenaar, 1999-2000. Invited researcher at Max Planck Institut für Wissenschaftsgeschichte in Berlin, 2000. Helsinki Watch Helmann-Hammett Award, 2000; Helen Prize, Montreal, 2001. Directeur de recherche at CNRS, Paris, lab. Centre Louis Gernet-EHESS (February-August 2003). Adjoint editor at Berghahn Books.




Recent Publications



Books

- Balkan Women for Peace, ed. with Ghislaine Deschaumes, French-English, Transeuropeans, Paris, 2003

- Women’s Icons of the 20th Century, 60 essays, XX vek, Beograd, 2001: translated to Macedonian an published by Templum, Skopje, 2003

- Women’s Icons of the 20th Century I, 30 essays, UŽP, Ljubljana, 2000

- For the Anthropology of the Ancient Worlds, ISH, Ljubljana, 2000

- War Discourse, Women’s Discourse: Studies and Essays on Wars in Yugoslavia and Russia (in English), ISH, Ljubljana, 2000

- Adventure Novel Goes East: Transformations of a Popular Genre, SH Apes, Ljubljana, 1997

- Leon and Leonine, a mock-adventure novel, Aristej, Maribor, 1997 (distributed gratis among Bosnian teen refugees in Slovenia)

- Wartime Candide, essays, B 92, Beograd, 1996

- Children’s Rights, Slovenian/Serbo-Croatian, Ljubljana, 1995 (Serbo-Croatian – Roma version, Foundation for Humanitarian Right, Beograd, 2000)

- Essays on Carelessness. Serbian Intellectuals and Yugoslav War, Beograd, 1995

- Twenty-eight issues of ProFemina, Beograd, among them an issue in English, on modern women’s literature in Serbia (1997)

- The Little Black Dress. Essays, Ljubljana-Klagenfurt, 1993

- Remember Yugoslavia? Essays, Amsterdam, 1993

- Apicius: The Roman Art of Cooking, (Latin/Croato-Serbian, translation, introduction), Zagreb 1989

- All Greeks Step Back! Studies on Reception and Intertextuality between Ancient and Modern Greek, and Serbian Literature, ICSS, Beograd, 1987;

- Greek Loanwords and Loan-Translations in Serbian, KZ, Novi Sad, 1987.


Work in progress

Balkan Women I-II. Studies in Historic Anthropology (in print in Beograd); Ancient Mythology I-III (available on Internet in Slovenian, in search of a publisher); Onemonthers, a novel (Serbo-Croatian, on women during Yugoslav war) in search of a publisher; Her story. Collection of studies on women’s self-presentation, in Slovenian, in print; Antiquity in Everyday Life and Pop-culture. Collection of studies in Slovenian, in preparation; Jewishness, Antisemitism, and Gender in the Balkans. Collection in English in preparation; Antigone in Slovenian and neighboring cultures: On strategies of intellectual survival in the socialist times. Conference in preparation.




Research Project

Multiple Antiquities: The Balkan case in the 19th century



After the forming of the Greek state as a privileged, but unruly and infantile offspring of the Ancient Greece in the first three decades of the 19th ct. fostered more of European appropriation of the glorious (European) past, the traumatic position of the Balkans concerning Europe, Antiquity, and contemporary imperial and national politics was inevitable. On one hand, the non-Greek cultures, striving to achieve national state units in their deprivileged cultural position in comparison with Greece, invested into local mythologies and collective narratives, and attracted some European (especially German) thinkers to oppose the general Europaean use of Greek Antiquity, and to propose new chronologies and genealogies, questioning the Ancient Greek supremacy. This also led to some alternative European »imagining processes« of making the Balkans a »homeric« territory (oral poetry and performance techniques, collective memory, heroic ethics and so on). Specific Balkan concepts of Antiquity thus had to include different narrative patterns - from »older than Greeks«, »superior Slavs«, »Greeks of today are not the heirs of Ancient Greece«, up to excentric utopias of Orientalism vs. Greek-Europeanism, and of the Balkans as central to the Ancient cultures. In their own circles, specialists in Antiquity from the Balkans often promoted the idea of Antiquity being »international«, belonging to anybody who can use right scientific tools to interpret it. This followed the positivist development of Classical Studies in German, Brittish, and other European academic centers in the second half of the 19th ct., and problematized the „native knowledge” of contemporary Greeks on the distant past. Multiple claims at „posession” over the past and authority of knowledge of the past mark intertwined, more or less masked energies which connect politics and humanities, art and popular culture, folklore and identitarian strategies.

Against this background I would like to explore the case of several Balkan intellectuals, which reflected on Antiquity in the Balkan context in the 19th ct. – the first balkanologist Dora d'Istria, a poet and theoretician Laza Kostić, philologist Luka Zima, painter Ivan Šubic (the one who painted walls in Schliemann's house in Athens), and others. Their conflicting views, sometimes expressed in public attacks (Laza Kostić against Dora d'Istria) witness of multiple interpretations of Antiquity, often aiming at »universal human« as the real meaning of this historic term.

adam weisphaut adam weisphaut 14:53 21.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu

@Dollybell & Jelena Pavlović
Ne vredi to je po Mariopnainim kriterijuma niko.
Valjda tek postaješ neko kada dobiješ planinu kao feudalan posed ?
adam weisphaut adam weisphaut 15:00 21.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu

Više simbolično.

A nisi li baš pravi mali simbolista.
ivana23 ivana23 15:07 21.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu

Valjda tek postaješ neko kada dobiješ planinu kao feudalan posed ?

Kusturica je vlasnik samo Drvengrada, kao i direktor projekta koji se zove PARK PRIRODE MOKRA GORA koje je vlasnistvo drzave. Drvengrad se nalazi pod zastitom UNICEF-a, kao deo PARKA PRIRODE.

Mokra Gora se nalazi na granici između Tare i Zlatibora i na granici Republike Srbije i Bosne i Hercegovine. Za nju je karakteristična veoma velika visinska razlika između najniže (nadmorska visina ~ 460m) i najviše kote (vrh planine Tare - Zborište, nadmorske visine 1544m). Mokra Gora zauzima površinu od približno 55 km².

Da li ste zaista ubedjeni da je K. vlasnik i sela i domacinstava koja se tamo nalaze?
adam weisphaut adam weisphaut 15:15 21.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu

Da li ste zaista ubedjeni da je K. vlasnik i sela i domacinstava koja se tamo nalaze?

Pa nahije i spahiluci su se delili po zasluzi na korišćenje a ne u trajno vlasništvo.
ivana23 ivana23 15:34 21.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu

adam weisphaut
Da li ste zaista ubedjeni da je K. vlasnik i sela i domacinstava koja se tamo nalaze?
Pa nahije i spahiluci su se delili po zasluzi na korišćenje a ne u trajno vlasništvo.


Nisam ljubitelj lika i dela K., ali ni bilo kakvog preterivanja.
Atomski mrav Atomski mrav 15:58 21.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu

Nisam ljubitelj lika i dela K., ali ni bilo kakvog preterivanja.

Ne vredi, Ivana, ovo ti je "šežona lova na žečeve"...
dragan7557 dragan7557 19:22 21.04.2008

Re: Zašto srpski dečki vole Kusturicu

adam weisphaut
Da li ste zaista ubedjeni da je K. vlasnik i sela i domacinstava koja se tamo nalaze?

Pa nahije i spahiluci su se delili po zasluzi na korišćenje a ne u trajno vlasništvo.


A kasnije otkupljeni po ce od € 1 do € 3 i prešli u vlasništvo.

Eto i neki grof nudi za neku šećeranu € 1 i slovima jedan euro.

A pre toga manifaktura iste namene običnog graždanina iskošta čitava € 3 ko mu je kriv što nije plemić.
Tržište je čudna stvar.
adam weisphaut adam weisphaut 21:38 20.04.2008

EMIR KUSTURICA PROTIV MONITORA

EMIR KUSTURICA PROTIV MONITORA
Mirotvorac u Podgorici

Ko je slušao Emira Kusturicu u sudnici podgoričkog Osnovnog suda kako govori o sebi, ništa drugo ne bi mogao pomisliti do – nastrada nevin čovjek. Mirotvorac. Zalagao se, pričao je u sudnici otvoreno režiser, protiv rata u Bosni, branio Andrića od bijesa Alije Iztebegovića, i nije pravdao Srbe za istrebljenje Muslimana, jer «niko ne može opravdati ono što su činili Srbi u Bosni». Ni kriv ni dužan, tvrdi režiser, našao se na meti kolumniste Monitora Andreja Nikolaidisa koji ga je «izvadio iz naftalina» i u tekstu Dželatov šegrt optužio da je podržavao politiku Slobodana Miloševića.

Priliku da ispiše nove autobiografske stranice Kusturici je dala sutkinja Osnovnog suda u Podgorici, Evica Durutović, koja je već jednom presudila u režiserovu korist. Smatrala je da je, nazvavši Kusturicu dželatovim šegrtom, Nikolaidis režisera nepravedno oklevetao i kaznila ga sa – pet hiljada eura. Viši sud u Podgorici, međutim, ukinuo je tu presudu, uz obrazloženje da je Evica Durutović napravila «niz bitnih odredaba krivičnog postupka». Između ostalog, u obrazloženju odluke Višeg suda se navodi da je Kusturica bio obavezan da dokaže da je tekst Dželatov šegrt zaista nanio štetu njegovoj časti i ugledu, te da to nije učinjeno. Na kraju, sudije Višeg suda ocijenile su da se suđenje koje je sprovela Evica Durutović svelo na «suđenje po opštem utisku i uvjerenju».

Iako je Viši sud imao mogućnost da preinači presudu i donese novu, sudije više sudske instance odlučile su da stvar vrate na početak. Predmet je opet završio u sudnici Evice Durutović, da se isprave greške. Kusturica je pozvan u Podgoricu da, kako su i naložile sudije Višeg suda, dokaže da mu je Dželatov šegrt zaista nanio štetu.

Režiser na sudu opisuje duševnu patnju i štetu izazvanu Nikolaidisovim tekstom: «Nakon tog teksta dobio sam sijaset prijetećih poziva». Od sijaseta prijetećih poziva Kusturica je sudu povjerio samo jedan: «Izvjesni piljar, koji se zove Šajo, najbliži saradnik Bakara Izetbegovića, sina Alije Izetbegovića, poslao mi je poruku da će me likvidirati». Bilo bi zanimljivo da na sljedećem ročištu taj Šajo posvjedoči da li je o odnosu Kusturice prema Beogradu i Miloševiću saznao tek nakon što je u ljeto 2005. objavljen Dželatov šegrt. Koliko je puta od 1992, kada je, kako je kazao časnom sudu, «posljednji put bio u Sarajevu sa Džoni Depom », Emir mogao otići u svoj grad, koji bi mu, zbog mirotvorstva, prostro crvene tepihe. Ako, nije zaboravio put.

Ispalo je da je Kusturičin kum, vlasnik kafane Dom za vješanje, jedini koji nije znao za Emirov stav prema ratu u Bosni prije nego je objavljen Dželatov šegrt. Kako se režiser povjerio sutkinji Durutović, ovaj ga je nakon teksta u Monitoru zvao da ga pita da li je to što tamo piše tačno.

Prije Dželatovog šegrta, popriličan je broj Kusturičinih intevjua jasno svjedoči o njegovom stavovima. A vrhunac cinizma današnji je mirotvorac pokazao 1995, u intevjuu za francuski Figaro kazavši da su «Srbi gađali Sarajevo da bi malo uplašili Muslimane».

Da nije tačno da njegove izjave zlonamjerni kolumnisti stalno istrgnu iz konteksta, kako se sudu žalio režiser, jasno govori i Mala knjiga o Emiru Kusturici Žan-Marka Buina.U odjeljku Moja uvjerenja ovako Emir opisuje početak «građanskog rata» u Jugoslaviji: «Slovenac je uvijek sanjao svoj slovenački san, san austrijskog konjušara koga su iz bečkih govana vadili naši pradjedovi boreći se u Prvom svjetskom ratu. Taj Slovenac je bio uvijek dovoljno mali da su sredstva za ostvarivanje njegovih ciljeva birana bez mnogo morala, da li se to razvijalo u pravcu klerofašizma, ili pucanje u leđa mladićima Jugoslovenske armije kojima je generalštab naredio da izađu na ulice bez municije». No, nijesu samo, po Emiru, Slovenci krivi: «Prežalio sam i Slovence koji su započeli građanski rat u trenutku kada su izgubili ekonomske privilegije i hrvatske nacionaliste koji opet vježbaju staru igru kopanja očiju i kidanja prstiju zarobljenicima ...». A kakva je bila uloga Srba, prosvjetljuje neuke režiser: «Nisu li, dakle Srbi svojim ratovanjima, a ti su ratovi kako kažu sve knjige svijeta bili neizbježni i nijesu ih počinjali Srbi, kako misle moji prijatelji muslimani..Nisu li ,dakle, Srbi činili uslugu manjim narodima u Jugoslaviji i posredno ili neposredno doprinijeli očuvanju njihovih tradicija i učvršćivanju njihovih nacionalnih jezgara».

Glavna greška Miloševića, kaže 2004. Kusturica za NINje - «što je mislio da Srba im 250 miliona i što nije imao dvije atomske bombe u džepu». Ono što je govorio u medijima, Kusturica, kazao je na sudu, ne smatra dokazima o njegovom odnosu prema Miloševiću. Ni njegove fotografije sa najbližim Miloševićevim saradnicima takođe nijesu dokaz, objasnio je. Ništa, ispalo je, ne može biti istina sem onoga što on na podgoričkom sudu potvrdi za zvaničnu istinu .

Evica Durutović pružila mu je priliku da iz naših sjećanja izbriše sve što je više od decenije govorio. Pošto je svoju duševnu patnju izazvanu tekstom u Monitoru, o čemu je i trebalo da svjedoči, režiser oslikao u epizodi o Šaju, on je u nastavku suđenja održao poduži govor o tome kako je oduvijek ljubio mir i toleranciju. U toj ga priči nije omelo ni to što je, kako je sam rekao, na njegovu strarnu, da podrže sliku mirotvorca, nakon što je tužio Nikolaidisa, stalo dvoje ljudi. Jedan je njegov prijatelj, a drugi poslovni partner. Šta su prema njima onih nekoliko stotina intelektualaca koji su se, nakon Kusturičine tužbe, oglasili da potvrde da je - bio dželatov šegrt. Sutkinja ga nije prekidala, a njegov je subjektivni iskaz o samom sebi u nastavku suđenja bio korišten kao objektivni dokaz!

Nego, nije slučajno to što je Kusturica baš u ovo vrijeme izabrao domaće sudove za praonicu biografije. Kada je Monitor prije više od deset godina pisao o Kusturici isto što i Andrej Nikolaidis prije dvije godine – režiser je ćutao. Nije se protivio ni francuskim filozofima kada su govorili da su mu filmovi – propaganda. Sada je u podgoričkom sudu, slavni režiser odlučio da ispiše svoju novu biografiju mirotvorca. Jer, u Crnoj Gori ima «prijatelje u vrhu». Tu je i nezavisno sudstvo.

Kusturica se na suđenju povjerio: «Đukanović je štitio moje roditelje, koji su se zatekli u Herceg Novom kada je izbio rat u Bosni, štitio u pravom smislu te riječi. Samo sam dva puta javno podržao nečiji politički stav. Bio sam na konvenciji DSS-a i Vojislava Koštunice. Podržao sam Đukanovića, što nimalo nije bilo lako, jer svi znamo da su korijeni UDB-e duboko u našoj istoriji, mladog čovjeka koji se suprostavio Miloševiću».

Kako je Đukanović štitio izbjegle iz Bosne koji su se u Herceg Novom zatekli kada je izbio rat, poznato je. Nego, do suđenja nije bilo poznato kako je Emir tražio zaštitu od Nikolaidisa od «crnogorskog vrha». Kusturica je na suđenju kazao da je nakon teksta u Monitoru, a prije tužbe «kontaktirao vrh ove države" i da mu je rečeno da su to - "kružoci koji napadaju nas-mene».
Režiser, pominjanjem državnog vrha, nije sigurno htio da utiče na sud. Valjda je htio da ukaže kako Nikolaidis ni krive ni dužne napada sve naše mirotvorce. Sa novim biografijama.

Milena PEROVIĆ KORAĆ
mikimedic mikimedic 21:49 20.04.2008

Auf

Koliko zaludnih tekstova...
Ђак Ђак 21:55 20.04.2008

Re: Auf

па спремали се за тему...
mikimedic mikimedic 23:47 20.04.2008

Re: Auf

Evo ga i Adam. Kako ih ne mrzi...
Biacijasnajka Biacijasnajka 22:11 20.04.2008

Gospodjo Tešanovic !

Naslov vašeg posta je vrlo interesantan, toliko da moram da vas pitam sledeće:
Da li ste ikad videli, čuli, učestvovali na mestu, na nekom mediju, na nekom BLOGU recimo kao što je ovaj ovde, gde se više kažnjavalo ljudi zbog drugačijeg mišljenja čak više no za vreme INFORMBIROA...
mega je zanimljivo to, što se ni vi niti iko drugi protivu toga nije pobunio, naprotiv ćutite svi, važno je da vas i vama drage kolege niko ne dira.
AlexDunja AlexDunja 22:20 20.04.2008

Re: Gospodjo Tešanovic !

niko ne dira.

???
rayzippo rayzippo 22:29 20.04.2008

Re: Gospodjo Tešanovic !

ima li u ovoj zemlji i jedan covek da vredi cemu !?
mikimedic mikimedic 22:32 20.04.2008

Re: Gospodjo Tešanovic !

Covek?
Nema. Ali ima bar 30 zena. U crnom. Mislim, toliko imaju odbora, mora da ih ima bar toliko. Osim ako nije jedna zena, 2 (ili vise odbora).
ludvig ludvig 22:33 20.04.2008

Re: Gospodjo Tešanovic !

ima li u ovoj zemlji i jedan covek da vredi cemu !?


ima.
dragoljub dragoljub 22:35 20.04.2008

Re: Gospodjo Tešanovic !

AlexDunja
niko ne dira.

???

šta se čudiš ADunjče nikojgi nedira sam gi bacaju onija nuzproizvodi koi se nespominju radi kulturu jelte? :))))
AlexDunja AlexDunja 22:55 20.04.2008

Re: Gospodjo Tešanovic !

nikojgi nedira sam gi bacaju onija nuzproizvodi koi se nespominju radi kulturu jelte? :))))

vi's mr d:)
nuzproizvodi nesam imala u obziru.
:)))))
Maksa Maksa 23:07 20.04.2008

Re: Gospodjo Tešanovic !

Da li ste ikad videli, čuli, učestvovali na mestu, na nekom mediju, na nekom BLOGU recimo kao što je ovaj ovde, gde se više kažnjavalo ljudi zbog drugačijeg mišljenja


Da ne napisa ovo "na nekom mediju" ne bih se javio.

Pa, eto - video ja. Patriotski Slobin RTS, od devedesete pa do dvehiljadite. Da ne pominjemo "zlatno vreme" dok je Vučić bio ministar propagande pa se bogami i kažnjavalo levo i desno (u zamenu za jedno lepo rešavanje stambenog pitanja pomenutog Vučića).

Mimo toga, uz ogradu da nisam veteran javnih foruma, a i nisam baš ni ideološki kompatibilan sa banovanim juzerima, ovo tvoje gore citirano donekle i stoji.

Otkud toliko banovanja ovde? Čemu?

Mis'im, glupo je, a i ružno izgleda.
dragoljub dragoljub 23:08 20.04.2008

Re: Gospodjo Tešanovic !

AlexDunja
nikojgi nedira sam gi bacaju onija nuzproizvodi koi se nespominju radi kulturu jelte? :))))

vi's mr d:)
nuzproizvodi nesam imala u obziru.
:)))))

mariopan mariopan 23:22 20.04.2008

Re: Gospodjo Tešanovic !

ludvig
ima li u ovoj zemlji i jedan covek da vredi cemu !?


ima.

Pa gde je Boga mu poljubim?
Dolybell Dolybell 00:25 21.04.2008

Re: Gospodjo Tešanovic !

Pa gde je Boga mu poljubim?


Ođe fale nekijeh stihova...

(Iz Gorskog Vijenca)




apatrid apatrid 12:44 21.04.2008

Re: Gospodjo Tešanovic !

mikimedic
Covek?Nema. Ali ima bar 30 zena. U crnom. Mislim, toliko imaju odbora, mora da ih ima bar toliko. Osim ako nije jedna zena, 2 (ili vise odbora).


Miki, i žene su ljudi.
mikimedic mikimedic 14:11 21.04.2008

Re: Gospodjo Tešanovic !

Covek, u smislu muskarac. Necemo valjda opet o rodnoj ravnopravnosti.
Naravno da si u zene ljudi.
Nadpalfi Nadpalfi 20:37 21.04.2008

Re: Gospodjo Tešanovic !

Zasto se uopste obracate gospodji Tesanovic? Ta ona uopste, po ko zna koji put, uopste ne ucestvuje u razgovoru na tekst koji objavljuje. Osim kad joj zasmeta kritika, pa pocne da brise, banuje, a na kraju zabrani komentarisanje teksta. I onda se takav netko pojavi sa naslovom "Protiv kažnjavanja kritičkog mišljenja"! Da nije zalosno, bilo bi smijesno. Ja se samo pitam sta mi uopste treba da citam blog J.T., da mi samo skace i tlak i pritisak.
Dolybell Dolybell 00:17 21.04.2008

KURIR 25. januar 2005

OSVEŠTAN MEĆAVNIK
U Mokroj Gori, u etno-selu Emira Kusturice, episkop žički Hrizostom osveštao crkvu brvnaru posvećenu svetom Savi
MEĆAVNIK - Episkop žički Hrizostom osveštao je prekjuče u Mokroj Gori crkvu brvnaru, posvećenu svetom Savi, koju je Emir Kusturica podigao na brdu Mećavnik, u svom etno-selu. Čestitajući Kusturici posle čina osvećenja crkve, vladika Hrizostom poručio je da hram na Mećavniku treba du bude simbol da smo svi podanici Božji.
- Ktitor hrama koji smo osveštali je Emir Kusturica, proslavljeni filmski režiser, koji je našao za shodno da u gradu koji podiže ovde na Mećavniku bude i crkva. Nekada davno, gledao sam jedan ruski film iz vremena komunizma, u kome stara Ruskinja pita vojnike, crvenoarmejce, gde je ulica koja vodi do crkve. Oni joj odgovore da crkve više nema, srušena je, a ulici je promenjeno ime, a starica zastane, pa pita vojnike - zašto postoji ulica ako ne vodi u crkvu.
- I ovde na Mećavniku, na kraju ulice je hram. On treba du bude simbol da ništa što činimo u našem životu ne treba da bude bez Boga. U ovoj crkvi će se povremeno služiti bogosluženja i Božanske svete liturgije - rekao je vladika Hrizostom posle osvećenja crkve.
Svečanom činu osveštanja hrama i bogosluženju, u maloj crkvi brvnari, Emir Kusturica prisustvovao je sa suprugom Majom, a pored njih bili su i akademik Matija Bećković, pisac Momo Kapor, a na Mećavnik je neposredno pre svečanosti stigao i Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a.
- Danas, ovde na Mećavniku, nije osveštana samo crkva, nego su osvećena i ova brda, i sam Mećavnik, i svi ovi ljudi koji su ovde našli svoj put ka duhovnosti - rekao je pisac Momo Kapor.
Akademik Bećković, sa kojim su se Mokrogorci pozdravljali kao sa starim znancem, dodao je da su crkve brvnare "veliki dragulj srpskog graditeljstva".
- Uglavnom su to crkve koje su letele, jednog dana Turci bi ih zapalili, a one su sledećeg osvitale na nekom drugom mestu. I ovaj grad kao da se ovde obreo preko noći. Ko zna odakle su se sve ove građevine i brvnare ovde sjatile - kazao je Bećković.
(Z. Š.)
Kusturica: Duhovnost je suština ljudskog bića
- Vrlo je važno zabeležiti da je danas otvorena jedna perspektiva, koja je manje više u poslednje vreme zanemarena, a to je da je deo kulture i tradicije jednoga naroda i njegova religija. Ova crkva kao najvidljiviji znak te religije mene je opsedala pri samom kreiranju ovog gradića na obronku Mećavnika. Možda zvuči anahrono, arhetipski, ali u duhovnosti je sakrivena suština ljudskog bića. Značajno je što će ova crkva na Mećavniku na najbolji način uokviriti kulturnu sliku Mokre Gore, opštine Užice i republike Srbije - rekao je posle osvećenja crkve Emir Kusturica.

Vračarac Vračarac 09:58 21.04.2008

Re: KURIR 25. januar 2005

Divna fotografija
Dawngreeter Dawngreeter 10:36 21.04.2008

Re: KURIR 25. januar 2005

Meni je super zabavno sto 'riscani ne vide ni truncicu ironije u fotografiji koja pokazuje dugu i crkvu zajedno u kadru.

EDIT: Pa ja sam fasciniran. Znaci ipak je neko video ironiju pa skinuo sliku? Sto ti je bre ucenje u praksi.
Dolybell Dolybell 17:20 21.04.2008

Re: KURIR 25. januar 2005

EDIT: Pa ja sam fasciniran. Znaci ipak je neko video ironiju pa skinuo sliku? Sto ti je bre ucenje u praksi.


Crkva bez ironije

Dolybell Dolybell 17:29 21.04.2008

Re: KURIR 25. januar 2005

- Vrlo je važno zabeležiti da je danas otvorena jedna perspektiva



Biacijasnajka Biacijasnajka 08:37 21.04.2008

Ja mislim...

Da se treba svuda boriti protiv kažnjavanja kritičkog mišljenja-sem na ovom BLOGU...naravno.
Nebojsa Jovanovic Nebojsa Jovanovic 08:48 21.04.2008

"Ja se Sarajeva nikad necu odreci"

Neka oproste i Nikolaidis i Slapsak, ali mislim da rijec ipak treba dati i samome Kusturici.

Transkript jednog dijela dnevnika TV Sarajevo (naravno, onaj u 20:30),
u prvim danima rata u BiH, tacnije 23. aprila 1992... Transkript objavljen u magazinu Dani.

----------------------------------------------------------------------

Senad Hadžifejzović (voditelj i urednik dnevnika): Imamo na direktnoj
telefonskoj liniji Pariz, tamo je Emir Kusturica. Dobro veče, Kusta.

Emir Kusturica: Dobro veče.

Hadžifejzović: Dobro se čujemo.

Kusturica: Dobro jako.

Hadžifejzović: Današnji Monde je objavio jedan tvoj tekst, ja bih te
zamolio ukratko da kažeš o čemu se radi.

Kusturica: Pa nekako otpočetka, za nas koji živimo izvan Sarajeva i
koji smo daleko, zamaglio se pogled, i mnoge stvari koje su se tamo
dešavale su manje ili više bile ne toliko jasne. To je drugi tekst u
Mondeu i govori o toj potrebi da se Bosna zatvori u svoj postojeći
krug i da ljudi koji tamo žive prestanu da pucaju jedni na druge, to
je nekakav nastavak tog nekog poetskog, te neke molbe i to nekog
vapaja da se zaustavi bombardovanje Sarajeva i da Sarajevo stane i da
počne da živi normalno kao što je živjelo ranije.

Hadžifejzović: Bit će malo teže.

Kusturica: Pa, ja znam, gledajući odavde, da je mržnja zamaglila
pogled. Perspektiva se gubi. Kad čovjek živi vani, zamagli mu se
pogled. Svaki razgovor koji vodim sa Sarajevom, završava plačem
rođaka, dragih ljudi. Kad je počelo 6. aprila, ja sam se odmah javio,
iako ugovor me obavezuje da šutim i radim. Ali, ja da šutim dok ljudi
stradaju, djeca plaču, grad nestaje! Da sam šutio od početka, bilo bi
mudrije, kažu moji prijatelji. Nekako, jednostavno, neću da šutim i
možda čak i kad nekad pogriješim. Međutim, kad su ljudi ravnodušni,
kad se njihova riječ ne čuje, pod uslovom da nisu zlikovci, a ja,
nažalost, vidim da neki u mom gradu misle da ja to jesam, kad, dakle,
ljudi šute, oni, čini mi se, tišinom opravdavaju zlo. Meni je jasno:
kad topovi govore, riječi nemaju snagu kao kad su topovi šutjeli. Ja
koliko se sjećam, mi smo i ranije, dok je Sarajevo bilo u svojim prvim
izborima, govorili, grmjeli, upozoravali na nacionalni požar koji
prijeti i predviđali ovo što se događa.

Hadžifejzović: Kusta, da li si čuo informaciju da je ovdje danas, u
Sarajevu, potpisana deklaracija o poštovanju onog dogovora od 12.
aprila, koliko, ustvari, sve te stvari prođu u Parizu?

Kusturica: Pošto se Sarajevo aktuelizira kad je olimpijada ili kad je
rat u pitanju, ovdje svaki minut manje-više izvještavaju šta se tamo
dešava, s tim što sam ja obaviješten i sa druge strane, na telefonu
sam neprestano, jer čovjek ne može da se distancira, i nekako, kad
tvoji građani i svi koji su tamo ucviljeni, moraš nešto činiti. Ja sam
ovih dana stupio u kontakt sa možda najpoznatijim glumcima trenutno u
svijetu.

Hadžifejzović: Ja sam to htio da te pitam, mi smo danas čuli ovdje u
Sarajevu da je u rukama nas, koji u rukama nemamo oružje, ipak
kakva-takva mogućnost da učinimo nešto da se sve ovo u Sarajevu i BiH
zaustavi. Činjenica je da si ti to odabrao na jedan svjetski način,
mada ti mogu reći da sada, u jednom takvom haosu, dok se bombarduje
Sarajevo, i BiH, dok se vode bitke, ima mnogo ljudi koji su sumnjičavi
prema tim verbalnim akcijama koje ti i ostali vodite po svijetu.

Kusturica: Pa, znaš kako, ja sam u svom rodnom gradu doživljavao
ljubav i mržnju otkako sam postojao, međutim, ja ne stajem. Evo, ja
sam u vezi sa Tomom Cruiseom, sa Gerardom Depardieuom, sa Johnnyjem
Deppom sa Fay Danaway i sa još tri velika svjetska glumca, oskarovca,
koji će se ovih dana preko preko TV ekrana obratiti Sarajlijama i
nekako im ukazati da dijele njihovu bol i da su sa njima. Čak i oni
znaju da padaju granate na Sarajevo, i čak i oni znaju da su to potezi
očajnika i divljaka i bijednika. Kad sam im objašnjavao šta se zapravo
dešava, ja sam pokušao da im dočaram kako je vrlo teško, kako je
užasno da gubiš prvo čitavu zemlju kojoj si pripadao, da gubiš svoje
idole, koji postaju neko ko više ne živi u tvojoj zemlji i da je to u
početku bilo bez zemlje, sad treba da ostaneš bez republike, i na
kraju trebalo bi praktično da ostaneš bez ulice u kojoj si odrastao.
Ja sam im rekao da i u Sarajevu ima tih novih Sarajlija koji bi na
"daljinski" skinuli skalp Bregi, meni i Ivici Osimu. Valjda smo mi
krivi što nismo poginuli od prvih metaka koji su ispaljeni u Sarajevu
i što smo apelima pomagali. Moj apel armiji da spriječi to što se
dešava u Bosni, kao što to ja vidim kao neko ko je iz nje otišao prije
četiri godine, nekome može izgledati pogrešno. Ipak, ja sam vjerovao
da ona to može spriječiti. Vidim kako je moj stav podudaran sa stavom
Cyrusa Vancea. Čujem da nas je neki glavonja napao na televiziji.
Zašto ne napadne Vancea ili dođe u Pariz? Mi moramo učiniti sve da na
Sarajevo ne padaju granate, da naš grad ostane naš grad! Ja se
Sarajeva nikada neću odreći!!!

Hadžifejzović: Kusta, ja bih te zamolio, pošto nam u zadnje vrijeme
dnevnici traju gotovo po dva sata, za kraj, mislim da si još nešto
htio reći.

Kusturica: Imamo li još minut?

Hadžifejzović: Imamo.

Kusturica: Koristim priliku da gospodina Karadžića zamolim da svojim
autoritetom, a vjerujem da od mene teško može napraviti antisrbina,
utiče na te bijednike i očajnike da ne bacaju granate na moj grad!
Jer, više nema dileme da se na sarajevska brda penju muslimani da bi
odozgo rušili svoje kuće. Eto, toliko…
Dolybell Dolybell 10:04 21.04.2008

Re: "Ja se Sarajeva nikad necu odreci"

Neka oproste i Nikolaidis i Slapsak, ali mislim da rijec ipak treba dati i samome Kusturici.

piliF piliF 08:53 21.04.2008

nezgodna situacija

Uh, sada sam u nezgodnoj situaciji. Ako napisem sve sta mislim o Nemanji Kusturici bojim se da ce i mene tuziti. Prvo, svaki covek koji izda svoj narod i svoju veru i predje na stranu dzelata tog istog naroda u najtezim trenucima za mene nije covek. Pri tom ne mislim na podrsku rezimu jer to i nije trebao da ucini vec na podrsku svom narodu, svojim komsijama i prijateljima. Ako nije znao kako mogao je da vidi od drugih jos uglednijih i cenjenijih umetnika nego sto je on.
Sto se tice Nemanjine umetnosti ne mogu da dajem neki strucni sud jer nisam kompetentan ali znam da se meni ne svidja ono sto je radio poslednjih 10 godina. Vidim da se ovde poteze kao argument to sto je on poznat u svetu. Pa molim vas, i Ceca i Tompson su izuzetno popularni sirom Evrope ali ne znaci da ono sto rade je umetnost. Kusturicina dela jesu umetnost ali ovde nije tema njegova umetnost vec on kao covek, njegova politicka angazovanost i kaznjavanje onih koji iznose kriticki sud o njemu.
Vračarac Vračarac 09:55 21.04.2008

Re: nezgodna situacija

Ako napisem sve sta mislim o Nemanji Kusturici bojim se da ce i mene tuziti. Prvo, svaki covek koji izda svoj narod i svoju veru i predje na stranu dzelata tog istog naroda u najtezim trenucima za mene nije covek.

A zar ne mislite da je u pitanju isključivo njegov lični izbor. Mislim da je veoma neumesno što se svi mi petljamo u njegovu privatnost.
Colin_bgd Colin_bgd 10:26 21.04.2008

Re: nezgodna situacija

A zar ne mislite da je u pitanju isključivo njegov lični izbor. Mislim da je veoma neumesno što se svi mi petljamo u njegovu privatnost.

Privatnost je kad Sulja Suljic postane Pera Peric i ostane da ore njive u svom selu, ili da radi i dalje na salteru u banci. Kusturica je svoju privatnost ostavio kod kuce onog trenutka kada je pre dva'es i kusur godina primio prvu zlatnu palmu. Sve sto on radi je daleko od licnog i privatnog...
Maksa Maksa 10:32 21.04.2008

Re: nezgodna situacija

Mislim da je veoma neumesno što se svi mi petljamo u njegovu privatnost.


Onog trenutka kada izađeš na binu, TV, ili se popneš na hoklicu u Knez Mihajlovoj i kreneš da zasipaš široke narodne mase Svojim Mišljenjem si se odrekao prava na privatnost, barem u sferi tvog Izvikivanja. Tako ti je to - nema kopulacije bez penetracije.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:57 21.04.2008

Re: nezgodna situacija

piliF
Prvo, svaki covek koji izda svoj narod i svoju veru i predje na stranu dzelata tog istog naroda u najtezim trenucima za mene nije covek.


Prvo, ocigledno si potpuno neinformisan ... inace ne vidim kako bi mogao da pises ovakve besmislice. Mogu ti naci i link ako te interesuje ali evo ti ukratko: Kusturicina majka je Srpkinja pa bi vec po tom osnovu covek mogao podjednako da se smatra Srbinom kao i Muslimanom (ili ti spadas u one koji misle da su zene malkice niza bica, pa se samo ocevi racunaju? ... A kao drugo, Kusturica je objasnio da ga je i njegov otac vec tako vaspitao da su oni Srbi ciji su preci pre nekoliko stotina godina promenili veru. Pa ne vidim ni da sa te strane ima nesto sporno, osim ako ti ne spadas u one koji misle da gradjanin nema prava da se oseca/izjasnjava onako kako on hoce ... nego onako kako su Tito i Izetbegovic propisali. Ako je tako onda sigurno smatras i da jedan od najvecih pisaca sa Balkana, Mesa Selimovic, isto nije covek - posto se i on smatrao Srbinom?

A ovo o "izdaji svoje vere" bi mogao da napise neko ko je ziveo u vreme Karadjordja i Njegosa a nikako danas (osim ako je clan SRS, mada ne verujem ni da su oni vise bas toliki ekstremisti). Drugim recima, ako se ja danas odlucim da budem budista, za tebe vise nisam covek? Svaka cast, nema sta ...

piliF
Kusturicina dela jesu umetnost ali ovde nije tema njegova umetnost vec on kao covek, njegova politicka angazovanost i kaznjavanje onih koji iznose kriticki sud o njemu.


Ovde se vec uglavnom slazemo: iako ovi nazovi umetnici pokusavaju da svoje politicke pamflete i tesku pljuvacinu predstave "kao osobni estetski sud", nema to blage veze sa umetnoscu ni sa estetikom. Obicna prljava balkanska dnevna politika i jos prljavije teske uvrede tipa "Dzelatov segrt" koje i zasluzuju najdrakonskiju mogucu kaznu ...
piliF piliF 13:19 21.04.2008

Re: nezgodna situacija

Virtuelni Vasilije

piliFPrvo, svaki covek koji izda svoj narod i svoju veru i predje na stranu dzelata tog istog naroda u najtezim trenucima za mene nije covek. Prvo, ocigledno si potpuno neinformisan ... inace ne vidim kako bi mogao da pises ovakve besmislice. Mogu ti naci i link ako te interesuje ali evo ti ukratko: Kusturicina majka je Srpkinja pa bi vec po tom osnovu covek mogao podjednako da se smatra Srbinom kao i Muslimanom (ili ti spadas u one koji misle da su zene malkice niza bica, pa se samo ocevi racunaju? ... A kao drugo, Kusturica je objasnio da ga je i njegov otac vec tako vaspitao da su oni Srbi ciji su preci pre nekoliko stotina godina promenili veru. Pa ne vidim ni da sa te strane ima nesto sporno, osim ako ti ne spadas u one koji misle da gradjanin nema prava da se oseca/izjasnjava onako kako on hoce ... nego onako kako su Tito i Izetbegovic propisali. Ako je tako onda sigurno smatras i da jedan od najvecih pisaca sa Balkana, Mesa Selimovic, isto nije covek - posto se i on smatrao Srbinom?A ovo o "izdaji svoje vere" bi mogao da napise neko ko je ziveo u vreme Karadjordja i Njegosa a nikako danas (osim ako je clan SRS, mada ne verujem ni da su oni vise bas toliki ekstremisti). Drugim recima, ako se ja danas odlucim da budem budista, za tebe vise nisam covek? Svaka cast, nema sta ...

piliFKusturicina dela jesu umetnost ali ovde nije tema njegova umetnost vec on kao covek, njegova politicka angazovanost i kaznjavanje onih koji iznose kriticki sud o njemu.Ovde se vec uglavnom slazemo: iako ovi nazovi umetnici pokusavaju da svoje politicke pamflete i tesku pljuvacinu predstave "kao osobni estetski sud", nema to blage veze sa umetnoscu ni sa estetikom. Obicna prljava balkanska dnevna politika i jos prljavije teske uvrede tipa "Dzelatov segrt" koje i zasluzuju najdrakonskiju mogucu kaznu ...

Ocito ti ne razumes. Kada kazem narod mislim na bosanski narod(srbe,hrvate, bosnjake ili muslimane kako ti draze) ili jos preciznije na "njegove Sarajlije". Jadan je onaj ko ne sme da se pojavi u svome gradu. Sto se tice vere nemam nista protiv toga sto je on svoju promenio vec protiv toga da me on uci sta znaci biti dobar pravoslavac i dobar hriscanin. A mislim(ne tvrdim da me ne bi tuzio) da je to samo politicko marketinski potez!
ivana23 ivana23 13:49 21.04.2008

Re: nezgodna situacija

A mislim(ne tvrdim da me ne bi tuzio) da je to samo politicko marketinski potez!

Da, samo bi bilo lepo da nam kazes koja je svrha tog politicko marketinskog poteza. Pare nisu svakako. Onda...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:49 21.04.2008

Re: nezgodna situacija

piliF
Ocito ti ne razumes. Kada kazem narod mislim na bosanski narod(srbe,hrvate, bosnjake ili muslimane kako ti draze) ili jos preciznije na "njegove Sarajlije".


Hm, ocito da ti ne znas bas sta pises, posto se ono "svoj narod i svoju veru" nikako ne moze tumaciti da se odnosi na sva tri naroda u Sarajevu (od kojih su dva i tako u "nestajanju" ...


Jadan je onaj ko ne sme da se pojavi u svome gradu ...


Nisam nikada nigde procitao da je Kusturica ista rekao protiv naroda/svojih sugradjana (to se vidi uostalom i iz citata koji nam je gore prilozio Nebojsa Jovanovic) ... pa onda takve optuzbe vise govore o onima koji mu nesto tako imputiraju ... Ali je rekao protiv raznih politicara ... sto opet govori dosta i onima koji su "izneneda otkrili" da je on cak i los umetnik ... i "uzasan" covek ... Sigurno je da on ne bi imao cega da se stidi i da bi mogao da ode tamo podigunute glave, problem je sto sejanje mrznje na nasim prostorima nije prestalo ... i kao sto lepo vidimo time se bave i ovi nadri-umetnici. Naravno da bi covek mogao da ima problema ako se protiv njega vrsi ovako odvratno sejatnje mrznje i propaganda u Sarajevu (da je "Dzelatov segrt" ... kao sto lepo vidimo... Uostalom jednom Srbinu ne moze bas biti lako otici u grad iz koga je najveci deo njegovih sunarodnika proteran (naravno nije Sarajevo tu neki "specijalitet" ... sigurno je slicno u Banja Luci ili Mostaru) ...

Svako ima pravo da misli sta hoce, pa i ti ... ali ne vidim kako bi neko mogao da dokaze tvoje tvrdnje o "politickom marketingu" kad se se covek nigde u Srbiji ne ekspornira kao zastupnik odredjene politicke partije ... i a ko je to u Srbiji sasvim uobicajena pojava kad su u pitanju umetnici (na moju veliku zalost)... a i izbori su "svaki cas"... Naravno, on se angazuje u vezi pojedinih politickih pitanja i svoje stavove izrazava u javnosti, ali to ne radi ZA JEDNU partiju (sto je opet za mene obrazac kako bi mogao i trebalo da se ponasa jedan angazovani intelektualac)...

pozz
piliF piliF 14:06 21.04.2008

Re: nezgodna situacija

Virtuelni Vasilije

piliFOcito ti ne razumes. Kada kazem narod mislim na bosanski narod(srbe,hrvate, bosnjake ili muslimane kako ti draze) ili jos preciznije na "njegove Sarajlije". Hm, ocito da ti ne znas bas sta pises, posto se ono "svoj narod i svoju veru" nikako ne moze tumaciti da se odnosi na sva tri naroda u Sarajevu (od kojih su dva i tako u "nestajanju" ...
Jadan je onaj ko ne sme da se pojavi u svome gradu ...Nisam nikada nigde procitao da je Kusturica ista rekao protiv naroda/svojih sugradjana (to se vidi uostalom i iz citata koji nam je gore prilozio Nebojsa Jovanovic) ... pa onda takve optuzbe vise govore o onima koji mu nesto tako imputiraju ... Ali je rekao protiv raznih politicara ... sto opet govori dosta i onima koji su "izneneda otkrili" da je on cak i los umetnik ... i "uzasan" covek ... Sigurno je da on ne bi imao cega da se stidi i da bi mogao da ode tamo podigunute glave, problem je sto sejanje mrznje na nasim prostorima nije prestalo ... i kao sto lepo vidimo time se bave i ovi nadri-umetnici. Naravno da bi covek mogao da ima problema ako se protiv njega vrsi ovako odvratno sejatnje mrznje i propaganda u Sarajevu (da je "Dzelatov segrt" ... kao sto lepo vidimo... Uostalom jednom Srbinu ne moze bas biti lako otici u grad iz koga je najveci deo njegovih sunarodnika proteran (naravno nije Sarajevo tu neki "specijalitet" ... sigurno je slicno u Banja Luci ili Mostaru) ...Svako ima pravo da misli sta hoce, pa i ti ... ali ne vidim kako bi neko mogao da dokaze tvoje tvrdnje o "politickom marketingu" kad se se covek nigde u Srbiji ne ekspornira kao zastupnik odredjene politicke partije ... i a ko je to u Srbiji sasvim uobicajena pojava kad su u pitanju umetnici (na moju veliku zalost)... a i izbori su "svaki cas"... Naravno, on se angazuje u vezi pojedinih politickih pitanja i svoje stavove izrazava u javnosti, ali to ne radi ZA JEDNU partiju (sto je opet za mene obrazac kako bi mogao i trebalo da se ponasa jedan angazovani intelektualac)...pozz

Ja stvarno ne znam sta da kazem na vecinu ovde iznetih stvari osim da se nasmejem. On ne radi za jednu partiju? I sad i pre 10 godina samo je tada radio za drugu. A marketinski nije bas lepo da Emir stoji pored velikih Srba, mnogo je lepse kada to radi Nemanja. Pa mi stvarno jesmo nebeski narod i protiv nas su se svi urotili a cak preko te nepravde nije mogao da predje ni veliki Emir pa je presao na pravu stranu. Ja nisam javna licnost i moje reci nemaju neku tezinu pa zato sebi dajem za pravo da zestoko kritikujem one koji nemaju obzira prema svima koji ne misle kao oni. Ako ne znate o cemu pricam poslusajte njegov govor na skupu Kosovo je Srbija.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:08 21.04.2008

Re: nezgodna situacija

piliF
A marketinski nije bas lepo da Emir stoji pored velikih Srba, mnogo je lepse kada to radi Nemanja.


Nisam bas neki strucnjak za crkveno-religiozna pitanja ali ono malo sto o tome znam (i to SVE iz stvarnih primera iz zivota), prilikom krstenja se uvek daje i ime ... i to nije ono "svetovno" ( i noramlno je da se u SPC ne daje muslimansko ime ... kao i obrnuto). Uostalom covek je zadrzao svoje ime Emir pa i to govori vise o tome koliko ste vi neozbiljan sagovornik nego o Kustirici ...

A slicno je i sa ovim vasim "radi za (neku) partiju" ... biti clan neke partije ili (bar) zastupati njene interese nije nikakva sramota niti je nesto retko ... i ima ga ovde i na zapadu (nesto redje nego kod nas). Jedino sto ovde nisam imao prilike da cujem da coveka neki drugi "optuzuju" da "radi za neku partiju" a on to porice ... Ja to tumacim nasim preostalim navikama iz komunizma/socijalizma u kome je bio obicaj da se neko optuzi/tiketira (da je kontrarevolucionar etc.) i to bez dokaza ...

U tom smislu tumacim i ove vase tvrdnje bez dokaza. Mada kao sto rekoh, ne vidim nista problematicno ni da je cak clan neke partije ... jedino bi vi morali da objasnite zasto bi onda to krio? Evo vam primer Biljane Srbljanovic koja ovih dana cujem tvrdi da je "nezavisni intelektualac i gradjanin" i pretpostavljam da ona tu svoju tvrdnju/osecaj tumaci time sto nije formalno clan LDP. I to je njeno pravo, zasto bi vama to smetalo? Mada, ako cemo da budemo objektivni, stepen njene direktne pomoci LDP je neuporedivo veci nego Emirov (bilo kojoj partiji) posto je ne samo clanica saveta nego se evo nalazi i na partijskoj izbornoj listi ...

A ovo sa Kosovom nije nikakav dokaz ... ogromna vecina gradjana u Srbiji oseca nezadovoljstvo nasilnickim nacinom na koji zapada pokusava da reci pitanje Kosova, ukljucujuci i mene, pa podrzavam i njegov istup (kao i recimo Djokovicev) na tom skupu kao i sam skup (naravno da ne podrzavam ekscese koji su se desili u sklopu svega). Vi zvucite kao da zastupta dugaciji stav po tom pitanju, ali kao demokrata bi morali da prihvatite da ja (Kusturica ili bilo ko drugi) misli drugacije i da SVI imamo pravo da to svoje misljenje izrazimo i zastupamo ...

pozz
piliF piliF 15:55 21.04.2008

Re: nezgodna situacija

Virtuelni Vasilije

piliFA marketinski nije bas lepo da Emir stoji pored velikih Srba, mnogo je lepse kada to radi Nemanja.Nisam bas neki strucnjak za crkveno-religiozna pitanja ali ono malo sto o tome znam (i to SVE iz stvarnih primera iz zivota), prilikom krstenja se uvek daje i ime ... i to nije ono "svetovno" ( i noramlno je da se u SPC ne daje muslimansko ime ... kao i obrnuto). Uostalom covek je zadrzao svoje ime Emir pa i to govori vise o tome koliko ste vi neozbiljan sagovornik nego o Kustirici ...A slicno je i sa ovim vasim "radi za (neku) partiju" ... biti clan neke partije ili (bar) zastupati njene interese nije nikakva sramota niti je nesto retko ... i ima ga ovde i na zapadu (nesto redje nego kod nas). Jedino sto ovde nisam imao prilike da cujem da coveka neki drugi "optuzuju" da "radi za neku partiju" a on to porice ... Ja to tumacim nasim preostalim navikama iz komunizma/socijalizma u kome je bio obicaj da se neko optuzi/tiketira (da je kontrarevolucionar etc.) i to bez dokaza ...U tom smislu tumacim i ove vase tvrdnje bez dokaza. Mada kao sto rekoh, ne vidim nista problematicno ni da je cak clan neke partije ... jedino bi vi morali da objasnite zasto bi onda to krio? Evo vam primer Biljane Srbljanovic koja ovih dana cujem tvrdi da je "nezavisni intelektualac i gradjanin" i pretpostavljam da ona tu svoju tvrdnju/osecaj tumaci time sto nije formalno clan LDP. I to je njeno pravo, zasto bi vama to smetalo? Mada, ako cemo da budemo objektivni, stepen njene direktne pomoci LDP je neuporedivo veci nego Emirov (bilo kojoj partiji) posto je ne samo clanica saveta nego se evo nalazi i na partijskoj izbornoj listi ...A ovo sa Kosovom nije nikakav dokaz ... ogromna vecina gradjana u Srbiji oseca nezadovoljstvo nasilnickim nacinom na koji zapada pokusava da reci pitanje Kosova, ukljucujuci i mene, pa podrzavam i njegov istup (kao i recimo Djokovicev) na tom skupu kao i sam skup (naravno da ne podrzavam ekscese koji su se desili u sklopu svega). Vi zvucite kao da zastupta dugaciji stav po tom pitanju, ali kao demokrata bi morali da prihvatite da ja (Kusturica ili bilo ko drugi) misli drugacije i da SVI imamo pravo da to svoje misljenje izrazimo i zastupamo ...pozz

Mi se izgleda uopste ne razumemo. Nemam nista protiv toga da on bude clan bilo koje partije i da je javno podrzava. Samo sam se nasmejao kada ste Vi rekli da ne podrzava nijednu javno. Takodje ne sporim njegovo pravo da govori na tom mitingu vec mi smeta ono sto je govorio- njegov govor je bio najostrasceniji i govorio je o izdajnicima(misevima) ili da prevedem na jezik njegovih politickih vodja govorio je o onima koji bi prodali veru za veceru! E protiv toga imam mnogo toga da kazem.
Pozdrav i sve najbolje!
Dolybell Dolybell 17:32 21.04.2008

Re: nezgodna situacija

A marketinski nije bas lepo da Emir stoji pored velikih Srba, mnogo je lepse kada to radi Nemanja.


Vi[e mi se čini Imanja nego Nemanja.
piliF piliF 17:49 21.04.2008

Re: nezgodna situacija

ivana23Da, samo bi bilo lepo da nam kazes koja je svrha tog politicko marketinskog poteza. Pare nisu svakako. Onda...[/quote

Pa da krenemo odpozadi, da se dodvori onima koji su mu poklonili celo brdo za patriJotske zasluge.
ivana23 ivana23 18:47 21.04.2008

Re: nezgodna situacija

piliF

ivana23Da, samo bi bilo lepo da nam kazes koja je svrha tog politicko marketinskog poteza. Pare nisu svakako. Onda...[/quote
Pa da krenemo odpozadi, da se dodvori onima koji su mu poklonili celo brdo za patriJotske zasluge.


O tome je vec bilo reci na ovom blogu, al vi ne pazite na casu...

http://blog.b92.net/text/2826/Protiv%20ka%C5%BEnjavanja%20kriti%C4%8Dkog%20mi%C5%A1ljenja/#k236391
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:21 21.04.2008

Re: nezgodna situacija

piliF
govorio je o izdajnicima(misevima)


Ja ovo Kusturicino "misevi" razumem kao ostru kritiku onih koji ne smeju javno da priznaju da su na Kosovu i posebno u vezi njegove nezavisnosti prekrseni SVI prinicipi za koje se oni navodno bore i zalazu ... nego udvoricki podrzavaju tu nepravednu politiku sile ...

Ali meni je posebeno upalo u oko to sto vi Kusturicino "domaci misevi" prevodite u "izdajnike" cime mu imputirate da je rekao nesto sto nije ... a pri tom ste zaboravili da je cela ova nasa diskusija pocela vasim optuzivanjem Kusturice da je izdajnik ("izdao svoj narod i svoju veru". E ako niste znali to se cesto karakterise kao "dvostruki standard" ... prebacujete nekom ono sto vi cinite... A Kusturica cak i ono svoje o "misevima" nije uputio konkretnim ljudima, dok se mnogi vredni politicki aktivisti prosto utrkuju u pljuvanju i vredjanju njegove licnosti i dela.

Vi mi ipak delujete kao pristojna i korektna osoba pa sam spreman da vam to odbijem na mladost (odnekud mislim da ste mladi, neiskusni pa i zavedeni od jedne nase politicke opcije) pa cu vas utesiti: to sto vi radite nije nista retko. Naprotiv to uglavnom rade mnogi koji ovde pljuju po Kusturici. Ukljucujuci i nasu blog domacicu koja se samo objavljivanjem ovih teskih uvreda i pljuvacine na Kusturicin racun pridruzuje hajci i pozivu na linc. I sto je apsurd nad apsurdima ona ovde cesto objavljuje razne proglase nekih NVO, izmedju ostalog nedavno protiv hajke koja se u jednom delu javnosti vodi protiv Natase Kandic ... I zar to nije sramota i za nju i za te NVO: brane svoju politicku istomisljenicu od istih onakvih napada koje i sami podrzavaju protiv svojih neistomisljenika?!!! ISTINSKI borci za ljudska prava bi valjda trebalo da rade bas suprotno: da pre svih brane prava onih sa kojim se ne slazu (svoje istomisljenike brane svi)...

Da sam moderator na ovom sajtu ja bih recimo obrisao ovaj Jasminin blog a nju bih banovao bez obzira sto ona nije napisala tekst. Posto i samim objavljivanjem ovakvih bljuvotina podstice sirenje mrznje i hajke na licnost. I tu dolazimo do jos jednog apsurda: na blogu D. Kovacevica moderatori zajedno sa vlasnikom bloga brisu desetine postova u kojima se pojavi i najmanja uvreda upucena Biljani Srbljanovic ... a ovde se tolerisu najteze moguce uvrede upucene jednom drugom umetniku. Zamislite sta bi se desilo da neko uputi njoj etiketu "dzelatov segrt" sto je neko njeno delo prikazano/proizvedeno na RTS u vreme Milosevica???

Hajde objasnite vi meni: po kom to principu se ovde na blogu tolerisu i dozvoljavaju NAJTEZE zamislive uvrede na racun Emira Kusturice a ne dozvoljavaju i najmanje "uvredice" upucene Biljani Srbljanovic??? Zar to nije sramota i za ovaj sajt ??? ... o krsenju pravila bloga i da ne govorimo ...

pozz
adam weisphaut adam weisphaut 07:05 22.04.2008

Re: nezgodna situacija

Ja ovo Kusturicino "misevi" razumem kao ostru kritiku onih koji ne smeju javno da priznaju da su na Kosovu i posebno u vezi njegove nezavisnosti prekrseni SVI prinicipi za koje se oni navodno bore i zalazu ... nego udvoricki podrzavaju tu nepravednu politiku sile ...

To, care
piliF piliF 12:26 22.04.2008

Re: nezgodna situacija

Virtuelni Vasilije

piliFgovorio je o izdajnicima(misevima)Ja ovo Kusturicino "misevi" razumem kao ostru kritiku onih koji ne smeju javno da priznaju da su na Kosovu i posebno u vezi njegove nezavisnosti prekrseni SVI prinicipi za koje se oni navodno bore i zalazu ... nego udvoricki podrzavaju tu nepravednu politiku sile ...Ali meni je posebeno upalo u oko to sto vi Kusturicino "domaci misevi" prevodite u "izdajnike" cime mu imputirate da je rekao nesto sto nije ... a pri tom ste zaboravili da je cela ova nasa diskusija pocela vasim optuzivanjem Kusturice da je izdajnik ("izdao svoj narod i svoju veru". E ako niste znali to se cesto karakterise kao "dvostruki standard" ... prebacujete nekom ono sto vi cinite... A Kusturica cak i ono svoje o "misevima" nije uputio konkretnim ljudima, dok se mnogi vredni politicki aktivisti prosto utrkuju u pljuvanju i vredjanju njegove licnosti i dela. Vi mi ipak delujete kao pristojna i korektna osoba pa sam spreman da vam to odbijem na mladost (odnekud mislim da ste mladi, neiskusni pa i zavedeni od jedne nase politicke opcije) pa cu vas utesiti: to sto vi radite nije nista retko. Naprotiv to uglavnom rade mnogi koji ovde pljuju po Kusturici. Ukljucujuci i nasu blog domacicu koja se samo objavljivanjem ovih teskih uvreda i pljuvacine na Kusturicin racun pridruzuje hajci i pozivu na linc. I sto je apsurd nad apsurdima ona ovde cesto objavljuje razne proglase nekih NVO, izmedju ostalog nedavno protiv hajke koja se u jednom delu javnosti vodi protiv Natase Kandic ... I zar to nije sramota i za nju i za te NVO: brane svoju politicku istomisljenicu od istih onakvih napada koje i sami podrzavaju protiv svojih neistomisljenika?!!! ISTINSKI borci za ljudska prava bi valjda trebalo da rade bas suprotno: da pre svih brane prava onih sa kojim se ne slazu (svoje istomisljenike brane svi)... Da sam moderator na ovom sajtu ja bih recimo obrisao ovaj Jasminin blog a nju bih banovao bez obzira sto ona nije napisala tekst. Posto i samim objavljivanjem ovakvih bljuvotina podstice sirenje mrznje i hajke na licnost. I tu dolazimo do jos jednog apsurda: na blogu D. Kovacevica moderatori zajedno sa vlasnikom bloga brisu desetine postova u kojima se pojavi i najmanja uvreda upucena Biljani Srbljanovic ... a ovde se tolerisu najteze moguce uvrede upucene jednom drugom umetniku. Zamislite sta bi se desilo da neko uputi njoj etiketu "dzelatov segrt" sto je neko njeno delo prikazano/proizvedeno na RTS u vreme Milosevica???Hajde objasnite vi meni: po kom to principu se ovde na blogu tolerisu i dozvoljavaju NAJTEZE zamislive uvrede na racun Emira Kusturice a ne dozvoljavaju i najmanje "uvredice" upucene Biljani Srbljanovic??? Zar to nije sramota i za ovaj sajt ??? ... o krsenju pravila bloga i da ne govorimo ...pozz

Ne razumem zasto od mene trazite objasnjenje o tome sta je dozvoljeno na ovom blogu a sta ne. Ja nemam nikakav uticaj na sadrzaj ovoga bloga osim sto mogu da saljem komentare kao i bilo ko drugi. Postoji mnostvo blogova sa raznoraznim pravilima(cak i bez pravila) pa mi nije jasno zasto ne odete na neki od njih kada vam se ovde ne svidja. Ja npr. ne volim uredjivacku politiku Pravde i Kurira i zato nikada nisam kupio iste da im ne bih davao na znacaju. Takodje nikada ne bih ucestvovao na blogu za koji mislim da je nepravedan i koji mi ne odgovara. Sto se tice kritika mislim da svaka javna licnost mora biti spremna da ih podnese i da svi imamo prava da ih kritikujemo i iznosimo svoje sudove o njima. A sto se tice vredjanja uvek sam za to da se takvi komentari brisu o ma kojoj licnosti se radilo(Kusturica ili Biljana svejedno) pa cak iako su i moji(trudim se da ne vredjam ali ako mi se omakne neka me obrisu).
A sada malo na temu. Od prvoga komentara izvrcete moje recenice i izvlacite iz konteksta cak ne retko i izvlaceci samo pojedine reci iz recenice. Takodje moje reci ubacujete u neki siri kontekst za koji pretpostavljate da je moje misljenje a sve po principu svi koji kritikuju Kusturicu misle isto. Npr. ne razumem zbog cega ste ubacili Djokovica u celu pricu. Ja NIKADA necu ni pomisliti a kamoli reci nesto lose o tom momku koji me iz dana u dan sve vise odusevljava. Nisam nista rekao protiv mitinga(mada naravno imam i neke zamerke) vec protiv Kusturicinog govora jer mislim da je zloupotrebio jednu krajnje ozbiljnu situaciju da se obracuna sa svima koji ne misle kao on. Voleo bih i da mi pojasnite ko su ti koji nisu rekli da je proglasenje nezavisnosti nelegalno i da je krsenje medjunarodnog prava tj. oni na koje je Kusturica po Vama mislio kada je govorio o domacim misevima.
I za kraj da kazem da ja samo iznosim svoj kriticki stav o Kusturici i da moje reci nemaju tezinu kao njegove. Mislim da imam mnogo obzira prema Kusturici nego sto ima on prema onima koje kritikuje.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:02 22.04.2008

Re: nezgodna situacija

piliF
I za kraj da kazem da ja samo iznosim svoj kriticki stav


Ocigledno je nasa diskusija izgubila svaki dalji smisao. Poenta mog javljanja nije bila da se suprostavim bilo cijoj razumnoj i argumentovanoj kritici Emira Kusturice ili bilo koga drugog ... nego pljuvanju, vredjanju i hajci na njega. Vi ste ga nazvali IZDAJNIKOM (naroda i vere) i rekli da NIJE COVEK i jos uvek ne kapirate da tako nesto spada u najteze uvrede??? I stali ste u odbranu onih koji ga jos vise vredjaju, nazivajuci to "kritkom"!!! Iako su ti "kriticari" osudjeni i na sudu (a jedan drugi sud je vec i ranije doneo slicnu presudu za slicne optuzbe)!!!

Ali ako nije jasno vama, valjda je jasno citaocima bloga ...

pozz
Nadpalfi Nadpalfi 20:59 22.04.2008

Re: nezgodna situacija

Jadan je onaj ko ne sme da se pojavi u svome gradu.

Cisto informativno, ja imam problem da se pojavom u mom gradu bas iz razloga sto nisam zelio da ucestvujem u komsijskom ubijanju i unistavanju. I ne smatram da sam zbog toga jadan...
Atomski mrav Atomski mrav 09:05 21.04.2008

Tema?

Zar nije tema ovog posta presuda suda u Podgorici, a ne lik i delo Emira Kusturice? Znam da se potonje ne može izbeći ali post se pretvorio u pljuvačinu dotičnog. Ni ja nisam fan Emira Kusturice, ali ne zbog toga što je promenio veru (poput Vesne Pešić), ili zbog njegovih političkih stavova... već iz sasvim nekih drugih razloga. Ali čemu postovanje ovih hejterskih komentara?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:21 21.04.2008

Re: Tema?

Atomski mrav
Zar nije tema ovog posta presuda suda u Podgorici, a ne lik i delo Emira Kusturice? Znam da se potonje ne može izbeći ali post se pretvorio u pljuvačinu dotičnog. Ni ja nisam fan Emira Kusturice, ali ne zbog toga što je promenio veru (poput Vesne Pešić), ili zbog njegovih političkih stavova... već iz sasvim nekih drugih razloga. Ali čemu postovanje ovih hejterskih komentara?


Atomski,

drago mi da i neko ko nije fan Emira Kusturice vidi odmah mrznju koja izbija iz vecine postova ovih koji ga ne podnose uglavnom iz dnevo-politickih razloga ... Mada, ako cemo posteno, najhejterskiji je sam uvodni teksto odnosno tekst koji su sudije ovog suda osudile a nosi naslov "Dzelatov segrt"...

Za razliku od tebe ja jesam Kusturicin fan ... i kao umetnika a jos vise kao coveka. Treba imati u vidu da je on pre svega ovoga sto mu se prebacuje vec postigao neke od svojih najvecih uspeha, ziveo u inostranstvu i da mu je takoreci cela Evropa (pa i svet) "lezala pred nogama" ... Moze se samo zamisliti kako bi tek prosperirao da je podrzao pristrasnu NATO politiku na Balkanu i pridruzio se pljuvanju i optuzivanju SAMO jedne strane i jednog coveka za sva zla na ovim prostorima. I to sa samo jednim ciljem: da se se ostali krivci oslobode svoje odgovornosti...

Ali on je ustao protiv te nepravde, doveo u pitanje i svoju internacionalnu karijeru ... ali se zato pridruzio grupi nepotkupljivih intelektualaca u svetu koji imaju svoj integritet i hrabrost da ustanu protiv lazi i propatande NATO ratne masinerije ... kao sto su Harold Pinter, Handke, Chomsky i mnogi drugi ...

I ko mu prebacuje ... i ko ga napada? Uglavnom neki umetnicki anonimusi koji nedostatak talenta nadoknadjuju svojom uvlakackom podrskom NATO politici i politicarima i tako pokusavaju da grade svoju "internacionalnu karijeru"..

pozz&preporuka
Dolybell Dolybell 09:43 21.04.2008

no comment

Torpedo Torpedo 10:43 21.04.2008

Kustur'ca

je lik koga su na ovom blogu najvise "uzimali" u usta, bilo povodom njegovog umetnickog rada bilo povodom njegovih druzenja sa aktuelnim politicarima... sledeci na listi je Novak Djokovic, istim povodom. Dva najpoznatija stanovnika sa ovih prostora, treci ,SM, je ispod tresnje.
Dolybell Dolybell 10:55 21.04.2008

Pomoć

Regionalni PEN centri pridružili se protestu zbog presude protiv Andreja Nikolaidisa

"Podrška iz regiona mi znači mnogo": Andrej Nikolaidis


U poslovnici UniCredit banke u Sarajevu danas je otvoren žiro-račun kako bi se prikupilo 12.000,00 eura za obeštećenje režiseru Emiru Kusturici za duševnu bol, koju mu je, prema procjeni Višeg suda u Podgorici, nanio književnik Andrej Nikolaidis i podgorički nedjeljnik Monitor.

Inicijativu za prikupljanje sredstava pokrenuli su istaknuti dramski umjetnik Emir Hadžihafizbegović i novinar Šeki Radončić, smatrajući ovu aktivnost obavezom prema Andreju Nikolaidisu, koji je, kako ističu, štitio dignitet BiH i svih njenih građana.

"Brojni sarajevski režiseri, glumci, književnici i novinari podržali su našu inicijativu i izrazili spremnost da daju svoj prilog, tako s pravom očekujem da će potrebni iznos biti sakupljen u rekordnom roku. Ukoliko ova sramna odluka ipak bude pravosnažna, novčana kazna ali i sudski troškovi bit će plaćeni iz BiH,“ istakao je Hadžihafizbegović.

Svi oni koji žele da se pridruže ovoj inicijativi, svoje doprinose mogu uplatiti na broj žiro-računa 3386902539565748. Svrha doznake je "POMOĆ ZA ANDREJA NIKOLAIDISA“.
Konbeto-san Konbeto-san 13:38 21.04.2008

Dvosmerno licemerje

Koliko se ja sećam, Kusturičini filmovi su najpre zasmetali NACIONALNO OSVEŠČENIM građanima Srbije.
Njihova teza je bila da Kusturica "PREDSTAVLJA SRBE U SVETU KAO CIGANE".

Sada ta ista ekipa sa Kusturicom trupa u GLUVOM DRVENGRADSKOM KOLU.


Dolybell Dolybell 17:38 21.04.2008

No comment

vucko vucko 00:05 22.04.2008

Sam sebi kazna

Dolybell
Originalni tekst Andreja Nikolaidisa, zbog koga je osuđen.

Pošto sam pročitao originalni tekst Andreja Nikolaidisa, zbog koga je osuđen, pridružujem se protestu zbog presude. Sudeći po tekstu, Andreju je izlišno izricati kaznu - njemu je najveća kazna i robija njegovo "kritičko mišljenje".

Ko ne veruje, evo jednog isečka:
On je snimio film Život je čudo, koji govori o dobroti i plemenitosti Srba za vrijeme rata u Bosni, i sa njim otišao u Kan, da braći u Beograd donese "Zlatnu palmu". Željko Joksimović otišao je u Tursku, da na Pjesmi Evrovizije sa plagijatom arapske pjesme zastupa vaskoliko srpstvo. Divac i Stojaković igrali su još jedan NBA plej of - nacija je bila u iščekivanju prve srpske titule u profesionalnoj košarci. Svi su prošli kao na Kosovu - junački su izgubili. "Srbija ponovo osvaja Evropu", bio je naslov u Blicu kada su Kusturica i Joksimović ispraćeni i za njima prolivena voda. Po završetku svega, ista novina je na naslovnoj strani najavila razgovor sa Ukrajinkom koja je pobijedila u Turskoj. Ona je Željka, koji je pošao osvajati Evropu u Turskoj, pozvala da je posjeti u - Ukrajini.

Što reče Gručo Marks: "I never forget a face, but in your case I'll be glad to make an exception."
adam weisphaut adam weisphaut 07:50 22.04.2008

Preduzetnik

Arhiva vijesti » Web Caffe » Kusturica prodaje sokove Che Guevara, Tito, Castro, Draža Mihailovi?...
Kusturica prodaje sokove Che Guevara, Tito, Castro, Draža Mihailovi?...
Redatelj Emir Kusturica, koji je vlasnik sela Drvengrad na planini Mokra gora u zapadnoj Srbiji, potpisao je ugovor s Tvornicom sokova "DMB" iz Arilja o proizvodnji i plasmanu prirodnih sokova pod nazivom "Biorevolucija", piše beogradski "Glas javnosti" od srijede.


Vlasnik Drvengrada na Mokroj gori, redatelj Emir Kusturica, potvrdio je tom listu da je potpisao ugovor s Fabrikom sokova "DMB" iz Arilja o plasmanu sokova, koji se proizvode u mini-pogonu u jednoj od brvnara na toj planini. "S obzirom na to da je program proizvodnje prirodnih sokova pod nazivom 'Biorevolucija' odlično primljen kod naših posjetitelja i gostiju, odlučili smo da se oni putem ariljske tvrtke plasiraju na šire tržište", kazao je Kusturica, precizirajući da je riječ o sokovima koji se proizvode u mini-pogonu u jednoj od brvnara u tom kraju. Sokovi nose imena Che Guevare (malina), Fidela Castra (kupina), Josipa Broza Tita (borovnica), Draže Mihailovića Čiče (višnja) i sok od jagode, koji nosi ime Emira Kusturice. Kusturica je najavio i da će "Biorevolucija" proizvoditi i sokove s imenom Sadama Huseina i Madonne, "jer i oni zaslužuju da imaju svoju voćku". Mokra gora je nacionalni park u kojem je država Kusturici dopustila gradnju te je on izgradio vlastito selo Drvengrad, u kojem postoji i pravoslavna crkva, a nedavno mu je Vlada Srbije odobrila i naplatu taksi vozilima koja prolaze preko Mokre gore.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana