Gost autor

ČERUPANJE RTS-a!

Filip Mladenović RSS / 11.06.2018. u 22:01

Dragan Bujošević
Dragan Bujošević
Vasko Vasović
Vasko Vasović
U ponedeljak, 12. marta 2018. godine u kabinetu Generalnog direktora JMU RTS na IV spratu zgrade u Takovskoj 10, Dragan Bujošević i direktor fotografije Javnog medijskog servisa Srbije Vasko Vasović nisu uspeli da postignu dogovor u vezi sa zahtevima koje je Vasović izneo u protestnom pismu, a odnose se na, kako je naveo, katastrofalno stanje u ovoj medijskoj kući.

Vasović je izneo niz kritika na račun RTS, navodeći da više ne postoje profesionalni standardi, da se ne zna ko i koliko novca troši, te da će neznanje, bahatost, javašluk i rasipanje uskoro preći crvenu liniju i potpuno urušiti ionako okrnjeni ugled najveće srpske medijske kuće. Direktor fotografije je u pismu adresiranom na Dragana Bujoševića i predsednika UO Vladimira Vuletića naveo konkretne probleme, ali je umesto toga optužen da želi da smeni generalnog direktora.

- U ponedeljak sam razgovarao sa Bujoševićem i on je pismo shvatio veoma lično. Razgovor nije bio nimalo prijatan, a rezultirao je time da Bujošević ne želi ništa da menja i da ostaje pri odluci o usvajanju novog pravilnika krajem marta, koji je katastrofalan - izjavio je Vasko Vasović za list "Danas" 15. marta 2018.

U pismu, koje je sem čelnicima RTS-a poslato i Ministarstvu kulture, REM-u i predsedniku Aleksandru Vučiću traži se da se aktivira institucija glavnog supervizora, da se formiraju stručni timovi i definišu tehnički, kreativni, finansijski i radni standardi, i da se postojeći pravilnici obustave i promene.

- Bujošević me pitao ko stoji iza pisma, implicirajući na neku političku opciju. Ne stoji apsolutno niko, već želja da se prestane sa daljim urušavanjem RTS-a. Ne želim Bujoševićevu smenu, jer nije to rešenje. On je peti direktor RTS-a kome sam se na ovaj način obratio. Potrebno je promeniti sistem iz korena - istakao je  Vasko Vasović. Prema njegovim rečima, ako Bujoševića smene, onda će i šestom direktoru morati da piše pismo iste sadržine. Od RTS-a se, dodaje, godinama unazad stvara birokratska institucija, gde je sve više nestručnih ljudi, rukovodilaca i direktora, dok se novac troši potpuno netransparentno.

Tri meseca nakon ovog neuspešnog sastanka Vasko Vasović se ponovo obratio javnosti, kako bi ukazao na nastavak čerupanja Javne medijske ustanove RTS:

"Kao snimatelj sa najvišim profesionalnim rangom u Radio televiziji Srbije i višedecenijskim stažom u toj kući, obratio sam se svim relevantnim elektronskim i štampanim medijima u pokušaju zaustavljanja potpune devastacije ove javne medijske ustanove.

Pogrešne i neprofesionalne odluke sadašnjeg rukovodstva Radio televizije Srbije, ubrzano dovode ovu, nekada najznačajniju i najuticajniju medijsku kuću u regionu, na samu granicu profesionalnog, finansijskog i kreativnog opstanka.

Angažovanjem gomile privatnih firmi, preko obesmišljenih tendera ili mimo njih, velikom brzinom se isisava sav novac iz JMU RTS.

Finansiranjem i produkcijom nekreativnih i zastarelih formi programskih sadržaja, diletantskih serija i negledljivih emisija, bacaju se u vetar milioni evra, kao da su Alajbegova slama, a ne novac svih građana ove izmučene i napaćene zemlje.

Pogrešna poslovna politika rukovodstva RTS-a, namerna ili nenamerna, drastično ograničena neznanjem, bahatošću i nesposobnošću, sve više se približava definiciji zloupotrebe službenog položaja, a ovu kuću neminovno vodi ka nivou beznačajne i nemoćne televizijske stanice.

Time će i misija javnog servisa, stvorenog za različite potrebe svih građana Srbije, biti sveobuhvatno ugrožena i na kraju potpuno anulirana. Drastičnim padom gledanosti ili negledanjem, televizija će izgubiti i samu svoju suštinu. Iako gledanost nije nikakvo merilo kvaliteta, konstantni gubitak gledalaca to sigurno jeste.

Strateški grafikon,i koje rukovodstvo RTS-a ne želi da prezentuje ni sebi, ni Upravnom odboru, ni javnosti, mogli bi uskoro da pokažu, na primer, katastrofalni gubitak gledalaca programa RTS-SAT pogrešnim prošlogodišnjim izborom satelitske distribucije.

Prestankom emitovanja RTS-SAT sa satelita Eutelsat 16 i prelaskom na novi satelit Astra 4-A, RTS je već izgubio veliki broj gledalaca širom sveta. Većina korisnika nije bila spremna da okreće svoje satelitske antene, samo da bi pratila jedan jedini programski paket iz Srbije.

Tehnički, finansijskii praktični problemi prelaska na Astru 4-A, naročito za one gledaoce sa fiksnim satelitskim sistemima bez motora ili starim risiverima MPEG 2, primoravali su ih da, pored prinudnih tehničkih podešavanja, žrtvuju i mnoge druge tuđe programe, da bi dobili bolji signal za gledanje RTS-a.

Potpuno je pogrešna i procena, kao i poslovna strategija u vezi enormnog povećanja cena distribucije naših kanala u zemlji i inostranstvu, kao i naglim prekidom višegodišnje saradnje sa našim evropskim partnerom za naplatu distribucije iz EBU i njenom ćerkom-firmom EBU Cable Coordination.

Zbog previsokih cena, RTS već nestaje iz ponuda operatera u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Kratkoročno gledano, svako veliko i neopravdano povećanje cena, donosi brzu dobit, ali na duže staze, smanjenjem auditorijuma, smanjivaće se i očekivani profit. Ko će da snosi posledice zbog toga, kao i zbog prebacivanja kanala RTS-a u doplatne pakete ili zbog potpunog izbacivanja iz ponude?

Cene koje je sada postavio RTS ne prate realan rast zarada, pa će kablovske televizije mnogima postajati sve veći trošak. Kada poraste procenat kord-katera, a već raste, pašće prihodi i operaterima i kanalima. RTS će i dalje nastaviti da rasteruje svoje gledaoce, jer i sve manje kvalitetnog programa ima u ponudi.

Upravo zbog ovakvih i sličnih promašaja, predložio sam nedavno rukovodstvu RTS-a urgentno uvođenje efikasne unutrašnje kontrole svih radnih segmenata u JMU RTS - formiranjem stručnog supervizorskog tima i glavnog supervizora, ali sam samo naišao na njihov beskonačno produženi minut ćutanja!

Zbog toga su sada i svi ovi medijski i javni pritisci usmereni ka rukovodstvu RTS-a i pokrenuti sa moje strane.

A ponuda za izbor novog distributera naših kanala može da se preda do 15. juna u 14 časova, u kancelariji na istom spratu na kome se nalazi i kabinet generalnog direktora RTS-a.

Naglašavam to, jer je generalni direktor RTS-a, gospodin Dragan Bujošević, ponovo brzopleto izjavio medijima da je „...RTS pred potpisivanjem ugovora sa distributerom, koji nudi rts-u finansijski neuporedivo povoljnije uslove...". Ne verujem da će odgovoriti i na pitanje - ako su mu već poznati i taj distributer i njegova ponuda, čemu onda javni poziv na javni konkurs ?

Da biste nekome postavili pravo pitanje, izgleda da morate da znate - veći deo odgovora!"


Vasko Vasović
Snimatelj - direktor fotografije JMU RTS

 

 

Atačmenti



Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 22:29 11.06.2018

,



Deo infektivne klinike KC Srbije i deo Hrama Sv.Save

prioriteti u Srbiji
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:05 12.06.2018

Re: ,

Sv. Potemkin je najveći svetac u Srbiji!
tasadebeli tasadebeli 09:06 12.06.2018

Re: ,

Filip Mladenović
Sv. Potemkin je najveći svetac u Srbiji!







Црква (мислим на Српску православну цркву) никога не обавезује да даје прилоге.

Држава Србија финасијски обавезује грађане Србије кроз порезе који се користе за потребе постојања те државе, па и за реновирање болница кроз државни буџет.

Црква не обавезује никога ни на шта.

Ко колико хоће да даје цркви и поповима, нека даје. Ко неће, не мора. Приватна ствар сваког појединца.

Ако неко и даје прилог цркви, он то даје од свога новца и своје имовине.

И зато то и јесте његова лична ствар и не може да буде предмет ничијих примедби и незадовољства као у претходним коментарима који су помало на нивоу овог аматерског квазиновинарства какав смо имали прилике да видимо у овом клипу.

То је врло једноставно.

Мој новчаник је моја приватна ствар. И нико ми неће одређивати за шта ћу ја давати свој новац или своју имовину.

То су некада давно радили они титићи, "комуњаре" како их Чарли назива. Располагали туђом приватном имовином као да је њихова.

Али нема више тога. Готово је.

А и Тито је умро одавно.

А ако смета то што држава Србија и даје понешто из буџета за верске објекте, онда се треба обратити држави, а не цркви успут вређајући верска осећања верника.

П.С. - У Немачкој постоји тзв. црквени порез. Хтео, не хтео, мораш као грађанин Немачке да издвајаш и за верске потребе чак иако ниси верник. (ЛИНК)

У Србији тога нема... Те званичне државне пореске обавезе за верске заједнице... Само да вас подсетим на то...

Па зато онда незадовољни грађани Србије и немају права да приговарају другим грађанима-верницима који своју приватну имовину и новац дају добровољно цркви.
predatortz predatortz 09:50 12.06.2018

Re: ,

То су некада давно радили они титићи, "комуњаре" како их Чарли назива. Располагали туђом приватном имовином као да је њихова.

Али нема више тога. Готово је.


Danas ta imovina i jeste njihova. Ili su razni Hamovići i druga potomci komunističkih funkcionera, naročito onih iz vojske i policije, vanbračna Čičina deca?

A poređenje crkava i bolnica je poređenje baba i žaba. Koliko znam, jesu naplaćivane neke poštanske marke za izgradnju Hrama, i jeste država donirala neki novac. Najveću svotu, čini mi se, dao je Đinđić kad je bio premijer. I neka je.

Samo, ima i druga strana medalje. Vrednost imovine otete od crkve daleko prevazilazi ono što je država crkvi, ovakvim akcijama, "darovala". Da SPC tuži Republiku Srbiju bilo kom ozbiljnom sudu van zemlje, da traži nadoknadu i uskraćene prihode od silne oduzete imovine, država bi grcala narednih nekoliko decenija.
apacherosepeacock apacherosepeacock 11:41 12.06.2018

Re: ,

Samo, ima i druga strana medalje. Vrednost imovine otete od crkve daleko prevazilazi ono što je država crkvi, ovakvim akcijama, "darovala". Da SPC tuži Republiku Srbiju bilo kom ozbiljnom sudu van zemlje, da traži nadoknadu i uskraćene prihode od silne oduzete imovine, država bi grcala narednih nekoliko decenija.


Ima jos jedna strana medalje, da li danas drzava i njeni gradjani treba da grcaju i vracaju ono sto je nekada oduzeto crkvi?

Ili da preformulisem, svakako da treba da se vrati imovina gde god je moguce i koliko je moguce gde je pojedinac ili institucija ostecena u proslosti, medjutim drzava Srbija danas (a najverovatnije) i u buducnosti ce raspolagati sa prilicno bednim budzetom.

I ne mislite li da bi bolnice ipak trebalo da budu prioritet za sve gradjane i drzavu? (crkva kako god okrenes nije siromasna ni bez prihoda dok zdravstvene ustanove jesu osim mozda par izuzetaka.)
predatortz predatortz 12:10 12.06.2018

Re: ,

Ima jos jedna strana medalje, da li danas drzava i njeni gradjani treba da grcaju i vracaju ono sto je nekada oduzeto crkvi?


Udaraš u same temelje slobodnog društva. Svojina je svetinja, a Republika Srbija je pravna naslednica SR Srbije i SFRJ koje su na tu svetinju udarile.
Postavlja se pitanje da li je Nemačka trebala plaćati silne reparacije nakon oba svetska rata, jer ni građani rođeni nakon tih ratova nisu krivi za njih, a posledice tih reparacija su osećali na svom standardu.
angie01 angie01 12:17 12.06.2018

Re: ,

Црква (мислим на Српску православну цркву) никога не обавезује да даје прилоге.

Држава Србија финасијски обавезује грађане Србије кроз порезе који се користе за потребе постојања те државе, па и за реновирање болница кроз државни буџет.

Црква не обавезује никога ни на шта.

Ко колико хоће да даје цркви и поповима, нека даје. Ко неће, не мора. Приватна ствар сваког појединца.

Ако неко и даје прилог цркви, он то даје од свога новца и своје имовине.

И зато то и јесте његова лична ствар и не може да буде предмет ничијих примедби и незадовољства као у претходним коментарима који су помало на нивоу овог аматерског квазиновинарства какав смо имали прилике да видимо у овом клипу.



e taso, aj lebati oladi sa napadima konstantnog vrcenja u krug iste matrice, sa sve titicima, komunjarama, koji nesto ugrozavaju tebe i tebi slicnim:)))


sada je 21. vek i valjda je normalno da bolnice, skole i slicni objekti budu prioriteti za drzavu, jer su zdravstvo i skolstvo na visokim pozicijama vaznosti u svakoj zajednici.

pri tome, nase drzavno uredjenje sa sve ustavom ne podrazumeva vezanost drzave i crkve, pa u tom smislu je bespotrebna rasprava o krsenju zakona na razne nacine, gde je ovaj zakonom definisan princip ugrozen,

izmedjuostalog,

Vlada Srbije izdvojila je iz budžetskih rezervi 1,2 milijarde dinara na ime dotacije za izvođenje radova za obnovu Hrama Svetog Save, saznaje "Blic".

Tako će svi građani Srbije finansirati jedan od najvećih pravoslavnih hramova u svetu, čija gradnja je počela još davne 1936. godine i još uvek nije završena


....pri tome, crkva po svojoj osnovi svog postojanja i temelju onoga sto propoveda, znaci duhovnost koja dolazi od boga, bi trebalo da bude skromna i dobrociniteljska, humana, empaticna, postena,...a ne da funkcionise kao tajkunska organizacija, koja se pri tome uredno mesa u politiku drzave.
c_h.arlie c_h.arlie 12:28 12.06.2018

Re: ,

tasadebeli

...

Ако неко и даје прилог цркви, он то даје од свога новца и своје имовине.
...

Mudro zboriš Taso !
Eto, ja sam baš nedavno dao u mojoj Crkvi 100 evara.
I zamisli, nisam se uopšte petjlao u to u šta će da ih potroše.
I zamisli i to ... šta je moj sveštenik uradio sa tim parama ?
Da, u pravu si --- nije kupio novoga audija, nego je napravio koješta, a između ostaloga i dečje igralište.
Mora da se zna red !
A zamisli i da se vrlo često odazivam raznoraznim pozivima za humanitarno doniranje. No, pošto je toga toliko puno, ja sam onda na usluzi mojoj deci koja povremeno odaberu kome da uplatimo neki dinarić, evrić ili šta je potrebno --- pa koliko možemo.
Jer - mi ne živimo sami na svetu.
I - naša obaveza je da pomognemo onima bližnjima do sebe. Za pingvine i polarne lisice možemo da se brinemo i potom, te paralelno.
Jer - najteže je pomagati svojima najbližima.
c_h.arlie c_h.arlie 12:29 12.06.2018

Re: ,

angie01
Црква (мислим на Српску православну цркву) никога не обавезује да даје прилоге.

Држава Србија финасијски обавезује грађане Србије кроз порезе који се користе за потребе постојања те државе, па и за реновирање болница кроз државни буџет.

Црква не обавезује никога ни на шта.

Ко колико хоће да даје цркви и поповима, нека даје. Ко неће, не мора. Приватна ствар сваког појединца.

Ако неко и даје прилог цркви, он то даје од свога новца и своје имовине.

И зато то и јесте његова лична ствар и не може да буде предмет ничијих примедби и незадовољства као у претходним коментарима који су помало на нивоу овог аматерског квазиновинарства какав смо имали прилике да видимо у овом клипу.



e taso, aj lebati oladi sa napadima konstantnog vrcenja u krug iste matrice, sa sve titicima, komunjarama, koji nesto ugrozavaju tebe i tebi slicnim:)))


sada je 21. vek i valjda je normalno da bolnice, skole i slicni objekti budu prioriteti za drzavu, jer su zdravstvo i skolstvo na visokim pozicijama vaznosti u svakoj zajednici.

pri tome, nase drzavno uredjenje sa sve ustavom ne podrazumeva vezanost drzave i crkve, pa u tom smislu je bespotrebna rasprava o krsenju zakona na razne nacine, gde je ovaj zakonom definisan princip ugrozen,

izmedjuostalog,

Vlada Srbije izdvojila je iz budžetskih rezervi 1,2 milijarde dinara na ime dotacije za izvođenje radova za obnovu Hrama Svetog Save, saznaje "Blic".

Tako će svi građani Srbije finansirati jedan od najvećih pravoslavnih hramova u svetu, čija gradnja je počela još davne 1936. godine i još uvek nije završena


....pri tome, crkva po svojoj osnovi svog postojanja i temelju onoga sto propoveda, znaci duhovnost koja dolazi od boga, bi trebalo da bude skromna i dobrociniteljska, humana, empaticna, postena,...a ne da funkcionise kao tajkunska organizacija, koja se pri tome uredno mesa u politiku drzave.

Znamo se !
angie01 angie01 13:02 12.06.2018

Re: ,

Znamo se !


bas zato- odhebi, carli, mene tvoje buncanje uposte ne zanima, tako da te svoje porive da uvek i stalno nesto zapisavas, usmeri na obozavaoce takve rednje, ako ih uopste ima.
apacherosepeacock apacherosepeacock 13:02 12.06.2018

Re: ,

Udaraš u same temelje slobodnog društva. Svojina je svetinja, a Republika Srbija je pravna naslednica SR Srbije i SFRJ koje su na tu svetinju udarile.


Akcenat je bio na 'grcanju' drzave tj. gradjana da crkvi ako treba vrati do poslednje banke.. (ja sam rekla da sam za vracanje ali ne za grcanje)

Nemacka jeste placala ratnu odstetu kao sto je i SPC imovina (i privilegije) vracena. Znam, ne u potpunosti.

Ono sto meni nije jasno (mada shvatam da ti podvlacis stvar principa i pravne drzave), odakle tolika osetljivost na pominjanje SPC, danas, u drzavi gde se kao vernici (te iste SPC) izjasnjava 2/3 stanovnistva, i koja nicim nije ni izbliza ugrozena osim sto je podlozna kritici kao i sve druge ustanove, dakle - otkud takva fanaticna odbrana na svako pominjanje?

Meni se iskreno receno place kad vidim ovakve prizore kao stanje zdravstvenih ustanova, starackih domova (bila je postavljena jednom slika starca sa veknom hleba koja mu je dnevni obrok), sirotista, skola. Ponesto od svega navedenog je i u boljem stanju ali generalno NE VALJA.

Opet da podvucem - shvatam ja tvoje insistiranje na pravnoj drzavi ali u poredjenju sa svim tim jadnim slikama crkva mi stvarno nije ni na pameti (koja je u jako dobrom stanju cak i sa delimicno vracenom imovinom).

Pa ljudi moji svi vi (i moja porodica i rodbina i prijatelji) se lecite tu, deca vam idu u skolu itd.. pa nemojte mi kukati za crkvom na vrhu liste, aman?!

....pri tome, crkva po svojoj osnovi svog postojanja i temelju onoga sto propoveda, znaci duhovnost koja dolazi od boga, bi trebalo da bude skromna i dobrociniteljska, humana, empaticna


Naravno.




angie01 angie01 13:05 12.06.2018

Re: ,

shvatam ja tvoje insistiranje na pravnoj drzavi


u ovoj drzavi Srbiji, po Ustavu je Crkva odvojena od nje, ful pojnt!

znaci, to da li ja verujem i u sta, da li slavim crkvene praznike, palim svecu, krstim decu, bla, bla, je moja licna privatna stvar.
c_h.arlie c_h.arlie 13:08 12.06.2018

Re: ,

angie01
Znamo se !


bas zato- odhebi, carli, mene tvoje buncanje uposte ne zanima, tako da te svoje porive da uvek i stalno nesto zapisavas, usmeri na obozavaoce takve rednje, ako ih uopste ima.

Strašno !
Izvini se !
predatortz predatortz 13:13 12.06.2018

Re: ,

Pa ljudi moji svi vi (i moja porodica i rodbina i prijatelji) se lece tu, deca im idu u skolu itd.. pa nemojte mi kukati za crkvom na vrhu liste, aman?!


Ja ne kukam. Samo ističem da je stupidna komparacija izgleda Hrama i bolnice. Nije bolnica onakva zbog gradnje verskih objekata. Onakva je zbog višedecenijskog nemara, neodržavanja, neulaganja i nenamenskog trošenja sredstava. Samo za organizaciju jednog jebenog Dana mladosti, po svakoj mesnoj zajednici, opštini i selendri bivše nam države, trošena su tolika sredstva da se mogla se izgraditi, a ne urediti, neka zdravstvena ustanova. A one nisu od juče ovakve. Pamtim ja kakve su bile u mom detinjstvu sedamdesetih, a znam i u kakvim mi je uslovima majka radila u Psihijatrijskoj bolnici "Kreka" u Tuzli, u vremena kad se država nije pretrzala od davanja novaca crkvama.

Nego, niko se ne seti takvog bacanja para. Hram im bode oči.
angie01 angie01 13:21 12.06.2018

Re: ,

Samo ističem da je stupidna komparacija izgleda Hrama i bolnice.


stupidno je tvoje insistiranje da je neka prosla vlast iz davnih vremena, koja je btw gradila sve te bolnice, kriva za danasnji nemar drzave da obnovi, renovira, uredi, da obezbeno normalne uslove,....umesto sto pare iz budzeta gruva u izgradnju verskog objekta npr.- otuda i komparacija.

ti slobodno idi u hram, pa se moli, ako ti jednom- nedajboze- bude bila potrebna neka medicinska pomoc,...meni za to treba bolnica i uslovi dostojni takve ustanove.
apacherosepeacock apacherosepeacock 13:23 12.06.2018

Re: ,

Nego, niko se ne seti takvog bacanja para. Hram im bode oči.


Ako je bilo upuceno Filipu i njegovom odabiru od kad racuna posledice nemara, u redu.

Vlada Srbije izdvojila je iz budžetskih rezervi 1,2 milijarde dinara na ime dotacije za izvođenje radova za obnovu Hrama Svetog Save, saznaje "Blic".


Isti par rukava.



apacherosepeacock apacherosepeacock 13:28 12.06.2018

Re: ,

angie01
shvatam ja tvoje insistiranje na pravnoj drzavi

u ovoj drzavi Srbiji, po Ustavu je Crkva odvojena od nje, ful pojnt!


Htela sam da kazem pravna drzava=zastita privatne imovine.
predatortz predatortz 13:31 12.06.2018

Re: ,

angie01
Samo ističem da je stupidna komparacija izgleda Hrama i bolnice.


stupidno je tvoje insistiranje da je neka prosla vlast iz davnih vremena, koja je btw gradila sve te bolnice, kriva za danasnji nemar drzave da obnovi, renovira, uredi, da obezbeno normalne uslove,....umesto sto pare iz budzeta gruva u izgradnju verskog objekta npr.- otuda i komparacija.

ti slobodno idi u hram, pa se moli, ako ti jednom- nedajboze- bude bila potrebna neka medicinska pomoc,...meni za to treba bolnica i uslovi dostojni takve ustanove.


Ta vlast, na koju se ti pozivaš, je zatekla i neke bolnice od pre. Nisu ljudi živeli na granama pre te vlasti. Ta vlast je novce iz kredita, koje dan danas plaćamo, trošila i na organizovanje imbecilnih manifestacija, poput famoznog Sleta, gde su podanici pokazivali poniznost pred diktatorom. Taj diktator je oduzeo privatnu imovinu, pa između ostalih i SPC. Samo od izdavanja poslovnog prostora JAT-a, koji je pripadao SPC, za sedamdeset godina cifra bi premašila ovu smešnu cifru koju je država dala za izgradnju hrama. A to je jedan prostor, od desetina hiljada kvadratnih metara u najužim centrima gradova Srbije, koje je banda otela SPC.
Tako da država nije ništa dala crkvi, nego na kašičicu vraća oteto.

A sad malo o odvojenosti Crkve od države...
Odvojene su i NGO, pa se njihove aktivnosti finansiraju iz budžeta. I plaća se silno obezbeđenje manifestacija. Neko maliciozan poput tebe bi mogao da kaže da je i to privatna stvar, i šta koga boli uvo za njih, i slična sranja...
angie01 angie01 13:39 12.06.2018

Re: ,

Ta vlast, na koju se ti pozivaš,


ne bih rekla da se ja pozivam, nego ti i ekipica- stalno prozivate titice i komunjare i vlast iz Yu da je kriva za ovo danas- pa to je tolko smesno da nemam reci... sve zvuci kao odbrana ovih sada vlastodrzaca.

naravno da ozbiljna drzva ima postavljene prioritete i brine o stvarima koje su vazne za grajdnae- jer vlast samo za te gradjane, a njihove pare vrsi poslove na nivou drzave, a ne ponasa se kao feudalni vlasnik.

sta ima ja da sam maliciozna, ja apsolutno nemam stranu u ovakvim razgovorima, ni stranu ni korist- samo zagovaram normalu....za razliku od tebe.


predatortz predatortz 13:42 12.06.2018

Re: ,

sta ima ja da sam maliciozna, ja apsolutno nemam stranu u ovakvim razgovorima, ni stranu ni korist- samo zagovaram normalu....za razliku od tebe.


A normala je, šta?
Da država nekom nešto otme i puj-pike ne važi?
Pa da se onda pravi dreka oko toga kada ta ista država, onom kome je otela imovinu, izvrši neku bednu kompenzacijicu?

Meni to ne da nije normala, nego je bolesno.
Bili Piton Bili Piton 13:47 12.06.2018

Re: ,

apacherosepeacock


I ne mislite li da bi bolnice ipak trebalo da budu prioritet za sve gradjane i drzavu?


Očito da ne. Važniji su liftovi i podno grejanje u hramu (što je i razumljivo na svoj način, znaš li ti kako neprijatna može biti prehlada bešike u svom tom kamenu).

Želudac da ispovraćaš.

apacherosepeacock
odakle tolika osetljivost na pominjanje SPC, danas, u drzavi gde se kao vernici (te iste SPC) izjasnjava 2/3 stanovnistva, i koja nicim nije ni izbliza ugrozena osim sto je podlozna kritici kao i sve druge ustanove, dakle - otkud takva fanaticna odbrana na svako pominjanje?


Patrijotska policija, po najboljem ugledu na "titiće" kojih se tobože grozi.

Da se ispovraćaš, kako rekoh.
predatortz predatortz 13:53 12.06.2018

Re: ,

Bili Piton
apacherosepeacock


I ne mislite li da bi bolnice ipak trebalo da budu prioritet za sve gradjane i drzavu?


Očito da ne. Važniji su liftovi i podno grejanje u hramu (što je i razumljivo na svoj način, znaš li ti kako neprijatna može biti prehlada bešike u svom tom kamenu).

Želudac da ispovraćaš.


Ako je do toga, ja imam fer predlog:

Da Crkva vrati u budžet 1.2 milijarde dinara a da Republiku Srbiju tuži za nadoknadu štete i uskraćivanje dobiti od korišćenja sledeće imovine:

Srpska pravoslavna crkva podnela je 1.602 zahteva kojima traži vraćanje 73.150 ha zemljišta, od čega 38.988 ha poljoprivrednog zemljišta, 33.799 ha šuma i šumskog zemljišta i 363 ha građevinskog zemljišta. Traži i 451 poslovni objekat, procenjene ukupne površine od 135.558 m2, 696 stambenih objekata, ukupne procenjene površine od 55.816 m2, 83 groblja, u 83 zahteva matične knjige i 2 umetničke slike.

IZVOR

Pa da stručnjaci lepo izračunaju koliko je Crkva štetovala, plus kamate, pa da onda to Republika Srbija pošteno, do zadnjeg dinara, vrati.

angie01 angie01 13:55 12.06.2018

Re: ,

Meni to ne da nije normala, nego je bolesno.


pa rekoh ti vec- ako ti je vazniji hram, ti idi pa se moli tamo, ako ti- nedajboze- bude bila potrebna lekarska pomoc, meni je vaznija zdravstvena ustanova i vlast/drzava, neka vrati SVIMA ono sto je otela, ali ne na ovakav nacin- ako su to nekretnine, nek vrati nekretnine, ako je zemljiste, nek vrati zemljiste- ono sto gradjani placaju kao dazbine i odlazi u budzet, prevashodno bi trebalo da je rasporedjeno po nekoj listi prioriteta...Crkva, kao sto rekoh, po svom bazicnom identitetu bi trebalo takodje da u tome ucestvuje- da svoje stado pomaze.

ja ne zastupam nikakvu ideologiju, ne interesuju me partije i njihove lazne vizure, a nepristojna delanja,...meni je vazna uredjena drzava, vladavina prava, ljudske slobode, normalan zivot, dobro zdravstvo, skolstvo, briga o kulturi,....

...tako da me zaobidji ovakvim ubedjivanjima- tupljenja o nekoj proslosti, koja opravdava ovu sadasnjost i slicne munje i destrukcije,....ja glasam za afirmaciju i konstruktivnost.
predatortz predatortz 13:59 12.06.2018

Re: ,

...tako da me zaobidji ovakvim ubedjivanjima- tupljenja o nekoj proslosti, koja opravdava ovu sadasnjost i slicne munje i destrukcije,....ja glasam za afirmaciju i konstruktivnost.


A to je ono što ti kažeš da jeste, a ne poštovanje zakona, civilizacijskih normi i pozitivne prakse uređenih i slobodnih društava.

Znamo! I to smara...
Bili Piton Bili Piton 14:01 12.06.2018

Re: ,

predatortz

Pa da stručnjaci lepo izračunaju koliko je Crkva štetovala



Lepa ideja ali to koliko je "štetovala" se ne da izmeriti, kad se sve uzme u obzir.

I tu ću da stanem.
predatortz predatortz 14:02 12.06.2018

Re: ,

Bili Piton
predatortz

Pa da stručnjaci lepo izračunaju koliko je Crkva štetovala



Lepa ideja ali to koliko je "štetovala" se ne da izmeriti, kad se sve uzme u obzir.

I tu ću da stanem.


Ja verujem da bi se dalo doći do neke okvirne štete. Cenim da bi bila u milijardama, ali ne dinara.
angie01 angie01 14:10 12.06.2018

Re: ,

A to je ono što ti kažeš da jeste, a ne poštovanje zakona, civilizacijskih normi i pozitivne prakse uređenih i slobodnih društava.


ma ne, smara tvoja, ( i ovih tvojih) upornost, da stalno, ali zato neubedljivim i budalastim napadima vredjate sve one koji ne misle kao vi, pa ih onda jos etiketirate i ucitavate im sta su i kakvi su, kao npr, ovo kopirano....a fakat branite ovu sadasnju vlast, jer su vam stavovi isti kao i kod radikala.

ja se lepo izjasnila, ali tebi to nije dovoljno, ti bi da uporno nastavljas sa gnjavazom,....a rekoh ti vise puta, samo me preskoci, jer ovako ne razgovram- ti slobodno misli da je hram vazniji, ja ostajem pri tome da je bolnica i da me ideologije i tupljenja o njima- ne interesuju.... i toliko o tome.
predatortz predatortz 14:14 12.06.2018

Re: ,

ja se lepo izjasnila, ali tebi to nije dovoljno, ti bi da uporno nastavljas sa gnjavazom,....a rekoh ti vise puta, samo me preskoci, jer ovako ne razgovram- ti slobodno misli da je hram vazniji, ja ostajem pri tome da je bolnica i da me ideologije i tupljenja o njima- ne interesuju.... i toliko o tome.


Bolnica je važnija i od parada, i od školskih i amaterskih klubova, i od kulturno-umetničkih društava, i od planinara, i od sportskih društava, i od beneficiranog srednjoškolskog obrazovanja koje nije obavezno...

Da to sve skinemo sa budžeta?

Ja ne bih, a ti bi, koliko kapiram, samo Crkvu.
apacherosepeacock apacherosepeacock 14:20 12.06.2018

Re: ,

Pa da stručnjaci lepo izračunaju koliko je Crkva štetovala, plus kamate, pa da onda to Republika Srbija pošteno, do zadnjeg dinara, vrati.


Ne znam kako tebi ali meni je zalosno da se crkva tretira (samu sebe i od strane vernika) kao Shell Oil CO..

Crkva bi trebalo da bude prvi i najveci donator kao i duhovna potpora svom narodu.

But this ain't that kind of movie, bruv.. :(
predatortz predatortz 14:28 12.06.2018

Re: ,

apacherosepeacock
Pa da stručnjaci lepo izračunaju koliko je Crkva štetovala, plus kamate, pa da onda to Republika Srbija pošteno, do zadnjeg dinara, vrati.


Ne znam kako tebi ali meni je zalosno da se crkva tretira (samu sebe i od strane vernika) kao Shell Oil CO..

Crkva bi trebalo da bude prvi i najveci donator kao i duhovna potpora svom narodu.

But this ain't that kind of movie, bruv.. :(


Ja sam za to da svako, po slobodnoj volji i zakonu, raspolaže svojom imovinom.
To je sve.
c_h.arlie c_h.arlie 15:17 12.06.2018

Re: ,

predatortz
Pa ljudi moji svi vi (i moja porodica i rodbina i prijatelji) se lece tu, deca im idu u skolu itd.. pa nemojte mi kukati za crkvom na vrhu liste, aman?!


Ja ne kukam. Samo ističem da je stupidna komparacija izgleda Hrama i bolnice. Nije bolnica onakva zbog gradnje verskih objekata. Onakva je zbog višedecenijskog nemara, neodržavanja, neulaganja i nenamenskog trošenja sredstava. Samo za organizaciju jednog jebenog Dana mladosti, po svakoj mesnoj zajednici, opštini i selendri bivše nam države, trošena su tolika sredstva da se mogla se izgraditi, a ne urediti, neka zdravstvena ustanova. A one nisu od juče ovakve. Pamtim ja kakve su bile u mom detinjstvu sedamdesetih, a znam i u kakvim mi je uslovima majka radila u Psihijatrijskoj bolnici "Kreka" u Tuzli, u vremena kad se država nije pretrzala od davanja novaca crkvama.

Nego, niko se ne seti takvog bacanja para. Hram im bode oči.

Ti i dalje imaš ambicije da Titićima nešto objasniš !?
I da --- da se nadovežem ... (i) ova vlast kao i Titići su direktna posledica kožnog šinjela ... avers i revers.
Što se tiče samoga RTS-a, ja ga gledam po inerciji, ujutro ... u stvari, ja televizor gledam samo stoga da onaj kvadratni metar prostora uz jedan zid ne bude taman, nego šaren.
Isključim ton na TV-u i uživam sedeći za monitorom kompa.
Što se tiče komunjara i njihove patnje, možda ne bi bilo loše da im se organizuje neki revival sleta, a Mićko Ljubičić bi mogao da im glumi Titu.
Ja bih mogao da im dam štafetu.
nikvet pn nikvet pn 16:49 12.06.2018

Re: ,

predatortz

Ja sam za to da svako, po slobodnoj volji i zakonu, raspolaže svojom imovinom.
To je sve.


Око овога ваљда не би требало расправљати. Ако тај принцип преточен у закон важи за све зашто не би и за цркву? Предатор је у праву. То што се СПЦ уместо ширењем хришћанских вредности понаша бахато и среброљубиво њихова је ствар. Нека се СПЦ врати физички све што може. Без камате као и осталим старим власницима који су имали среће.

Подразумева се надаље да по истом принципу (и закону) та компанија плаћа све без изузетка као и свака друга - порез на имовину, на приход, локалне таксе, струју, итд итд и наравно - ПДВ. Што сада није случај.

Поратна комунистичка национализација је огроман народни капитал (да, и црквени) превела у своје власништво које се ево и дана данашњега круни у џепове номенклатуре; неко ће рећи победника, неко други - отимача. Ту торзију су друге екскомунистичке земље уочиле па извршиле реторзију. И кренуле напред у 21.век.
predatortz predatortz 17:03 12.06.2018

Re: ,


Подразумева се надаље да по истом принципу (и закону) та компанија плаћа све без изузетка као и свака друга - порез на имовину, на приход, локалне таксе, струју, итд итд и наравно - ПДВ. Што сада није случај



Crkva već plaća porez na sve nekretnine, osim onih koje služe za bogosluženje. Struju, vodu, komunalne takse takođe plaćaju. PIO za sveštenike plaćaju. Od plaćanja PDV su oslobođene mnoge delatnosti.
gedza.73 gedza.73 18:30 12.06.2018

Re: ,

nikvet pn


Samo da kažem da je Nikvet pravi domaćin čovek, da sam se obrukao i ostao mu dužan uzdarje.
predatortz predatortz 18:34 12.06.2018

Re: ,

gedza.73
nikvet pn


Samo da kažem da je Nikvet pravi domaćin čovek, da sam se obrukao i ostao mu dužan uzdarje.


To se naslućuje iz njegovog pisanja i odmerenih komentara.
tasadebeli tasadebeli 19:55 12.06.2018

Re: ,

angie01

ma ne, smara tvoja, ( i ovih tvojih) upornost, da stalno, ali zato neubedljivim i budalastim napadima vredjate sve one koji ne misle kao vi, pa ih onda jos etiketirate i ucitavate im sta su i kakvi su,



Што ти иначе не радиш?

e taso, aj lebati oladi sa napadima konstantnog vrcenja u krug iste matrice, sa sve titicima, komunjarama, koji nesto ugrozavaju tebe i tebi slicnim:)))



А ја само рекох да се за ово

Vlada Srbije izdvojila je iz budžetskih rezervi 1,2 milijarde dinara na ime dotacije za izvođenje radova za obnovu Hrama Svetog Save, saznaje "Blic".

Tako će svi građani Srbije finansirati jedan od najvećih pravoslavnih hramova u svetu, čija gradnja je počela još davne 1936. godine i još uvek nije završena



ти и Филип обратите Влади Србије, а не да пљујете по верским осећањима грађана и да вређате вернике те цркве ма каква год она била и ма какво год ти имала мишљење о њој.

Камо се ту денула та политичка коректност на којој толико инсистирате када су у питању ваши личлни ставови и интереси?

Или су верници Српске православне цркве некаква нижа раса, нижа бића, па није никакав проблем пљувати онда по њима?
tasadebeli tasadebeli 19:58 12.06.2018

Re: ,

apacherosepeacock

Ono sto meni nije jasno (mada shvatam da ti podvlacis stvar principa i pravne drzave), odakle tolika osetljivost na pominjanje SPC, danas, u drzavi gde se kao vernici (te iste SPC) izjasnjava 2/3 stanovnistva,



Неки подаци кажу и преко 80%.

Мада многи то не желе ни да прихвате ни да чују.


Србима су војска и црква већ деценијама уназад, по свим испитивањима и сондирањима јавности, две институције у које и имају највише, да не кажем у које једино и имају, поверења.

Можда баш зато и јесу у јавној речи и у медијима тако често војска и црква у Србији са гађењем представљани као некакава Содома и Гомора, као некакве институције у којима царује хомосексуалност?

И то, интересантно мајку му, исти ти из педерских политикантских лобија који се тобож залажу за нека права хомосексуалаца, онда пљују по цркви и војсци у Србији приказујући их као неморалне.

Интересантна појава, је л' да?
tasadebeli tasadebeli 20:05 12.06.2018

Re: ,

predatortz


A sad malo o odvojenosti Crkve od države...
Odvojene su i NGO, pa se njihove aktivnosti finansiraju iz budžeta. I plaća se silno obezbeđenje manifestacija. Neko maliciozan poput tebe bi mogao da kaže da je i to privatna stvar, i šta koga boli uvo za njih, i slična sranja...



Буџетска линија 481?


Inače, dok se prikupljanjem podataka o finansiranju NVO bavio CRNPS, a to je zaključno sa 2011, podaci za svaku organizaciju bili su javni. Svaki građanin mogao je da proveri na sajtu CRNPS koliko novca, za koje projekte i kojoj NVO je tačno raspoređeno. Baza je i dalje aktivna, ali samo za finansiranje do 2011. godine.
angie01 angie01 20:17 12.06.2018

Re: ,

Што ти иначе не радиш?


ja komentarisem izreceno,...obicno samo iznesem svoje misljenje o necemu o cemu se prica, ne pominjuci sve neistomisljenike u ruznom kontekstu, nazivajuci ih da su kojesta, narocito ne ucitavam, ne lazem o njima i slicno iz tvog omiljenog repertoara - ucinilo mi se da smo se razumeli,...kada ono ima nastavak.

na ovom konkretnom blogu sam na temu postovala fotku, koja pokazuje odnos vlasti prema odredjenim stvarima, a ti si se odmah nasao prozvanim da obNjasnis o titicima i komunjarama i o privatnim parama i pravima vernika, koje niko nije ni spomenuo.

te tako nisi samo reako za ovo sto si kopirao- reako si upravo suprotno i jos kojesta, da neko pljuje po verskim osecanjim gradjana, da time brani neke svoje licne iterese, sa sve insinuacijom pljuvanja po nizim bicima....mislim, alo bre covece, kakve te tvoje baljezgarije i mantanja imaju veze sa bilo cim sto je odve izreceno.
tasadebeli tasadebeli 20:39 12.06.2018

Re: ,

angie01

ja komentarisem izreceno,...obicno samo iznesem svoje misljenje o necemu o cemu se prica,



И ја сам такође само изнео своје мишљење не помињући тебе уопште именом већ само Филипа.

А онда си се ти надовезала већ уобичајним својим тоном и начином комуникације са неистомишљеницима на Блогу Б92:

e taso, aj lebati oladi sa napadima konstantnog vrcenja u krug iste matrice, sa sve titicima, komunjarama, koji nesto ugrozavaju tebe i tebi slicnim



na ovom konkretnom blogu sam na temu postovala fotku


На коју се Филип надовезао са својим светим потемкинима тако вицкасто смишљеним на "узвишеним интелектуалним" кулама од слоноваче и речником једног диригованог новинарског штреберчића опљунуо по "приглупом пучанству" Србије које у толиком броју спада у вернике СПЦ.

И?

Ко је тебе ту поменуо?

Ако ти смета оно о титићима што кажем, у реду... То је твоја ствар и имаш право да то коментаришеш.

Само немој при томе да изврћеш истину и да спинујеш све у шеснаест оно што сам рекао ако се са мном не слажеш у мишљењу о томе.

Или, да поједноставим

ja komentarisem izreceno,



против чега немам ништа против.

Смета ми када спинујеш оно изречено (најчешће учитавањима и етикетирањима) да би наврнула воду на своју воденицу.
zilikaka zilikaka 21:01 12.06.2018

Re: ,

Pa da stručnjaci lepo izračunaju koliko je Crkva štetovala, plus kamate, pa da onda to Republika Srbija pošteno, do zadnjeg dinara, vrati.

Ja se slažem. Ali u paketu da se vrati i svakom pojedinačnom nasledniku, uz obeštećenje, naravno, sve što je precima oduzeto.
Evo ti prosta računica. Lanac zemlje kod nas košta toliko da se za oko 20 godina "arende" može kupiti. Ako je zemlja korišćena 40 godina, znači trostruko više zemlje nazad ili adekvatna novčana naknada.
Isto da važi zanekretnine (jedino što se tu uvek ne izvodi tako jednostavna računica).

Zašto bi bilo koja institicija bila u povlašćenom položaju u odnosu na pojedinca.
Da, i da se na isti način gleda i na univerzitet koji je takodje imao zavidnu imovinu.
angie01 angie01 21:01 12.06.2018

Re: ,

taso, ti ne razumes ono sto pises, ili onon sto drugi pisu, sta li?

Смета ми када спинујеш оно изречено (најчешће учитавањима и етикетирањима) да би наврнула воду на своју воденицу.


ja sam jasno i glasno rekla sta mislim na temu, ti nastavio sa pesmicom , recitacijom- da l si pomenuo Filipa, ili ne nije bitno, ti si u svom komentaru, ne samo dao sud o fotki koju sam postavila, nego i odspinovao objasnjenje i etiketiranje,...a posle kada si se neadovezao na raspravu, ponovo ubacio ucitavanje i interpretaciju izrecenog,... pa vise krugova po obicaju,...ja stvarno ne kapiram sta hoces i sta proterujes, al je svako tvoje pojavljivanje je postalo samo jedan te isti besmisleni smaracki hekleraj.

znaci, niko nije vernike ni pomenuo, a kamo li uvredio njihova verska osecanja, niti dirao u svacije pravo da iz svog dzepa finansira sta hoce.

А онда си се ти надовезала већ уобичајним својим тоном и начином комуникације са неистомишљеницима на Блогу Б92:


:)))), kazes ti, koji stalkuje ceo blog mesecima.

'aj bre cao, iznesi svoje misljenje, bez da se stalno ruzno naslanjas na nekog drugog.
highshalfbooze highshalfbooze 21:18 12.06.2018

Re: ,

predatortz

Crkva već plaća porez na sve nekretnine, osim onih koje služe za bogosluženje. Struju, vodu, komunalne takse takođe plaćaju. PIO za sveštenike plaćaju. Od plaćanja PDV su oslobođene mnoge delatnosti.


1. PIO (penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje) za sveštena lica se plaća iz budžeta na minimalnu osnovicu. A razliku doprinosa između najniže mesečne osnovice doprinosa i opredeljene osnovice doprinosa uplaćuje osiguranik, odnosno crkva ili verska zajednica, u skladu sa zakonom. Sredstva za PIO sveštenika obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije na razdelu organa nadležnog za poslove vera, u skladu sa zakonom.
A koliko to konkretno "zveči", to se ne zna jer država ne usvaja zakon o završnom računu pitaj boga od kad.

2. Delatnosti ne mogu da budu predmet oslobađanja od PDV-a jer nisu ni predmet oporezivanja. Samo roba i usluge podležu plaćanju PDV. Inače se i na vodu za piće plaća PDV.
zilikaka zilikaka 21:19 12.06.2018

Re: ,

Samo da kažem da je Nikvet pravi domaćin čovek, da sam se obrukao i ostao mu dužan uzdarje.


Ma on je sjajan.
Toliko sjajan da sam sigurna da ne uma da se snadje kad ga ovoliko hvalimo.
mirelarado mirelarado 21:22 12.06.2018

Re: ,

zilikaka
Samo da kažem da je Nikvet pravi domaćin čovek, da sam se obrukao i ostao mu dužan uzdarje.


Ma on je sjajan.
Toliko sjajan da sam sigurna da ne uma da se snadje kad ga ovoliko hvalimo.


Ауторска за Никвета!
predatortz predatortz 21:25 12.06.2018

Re: ,

mirelarado
zilikaka
Samo da kažem da je Nikvet pravi domaćin čovek, da sam se obrukao i ostao mu dužan uzdarje.


Ma on je sjajan.
Toliko sjajan da sam sigurna da ne uma da se snadje kad ga ovoliko hvalimo.


Ауторска за Никвета!


Slažem se!
Filip Mladenović Filip Mladenović 21:26 12.06.2018

Re: ,

Vernici ma koje veroispovesti AMA BAŠ NIKAKVE veze nemaju sa alavim, bezobraznim, neodgovornim i nastranim sveštenim licima!

A što se SPC tiče, dovoljan je komentar počivšeg Patrijarha Pavla, pošto je starešinu Saborne crkve u Beogradu Petra Lukića pitao čija su ono luksuzna vozila parkirana ispred Patrijaršije tokom zasedanja Svetog arhijerejskog sabora:

"Šta bi tek vladike vozile da se nisu zaklele na skromnost!?"
Bili Piton Bili Piton 21:26 12.06.2018

Re: ,

mirelarado


Ауторска за Никвета!


Saglasan (bez spejsa i uzvičnika).
zilikaka zilikaka 21:33 12.06.2018

Re: ,

Bili Piton
mirelarado


Ауторска за Никвета!


Saglasan (bez proreda i uzvičnika).


Ume on još kako lepo da piše. ja ću vas samo podsetiti da ima i svoju knjigu (to za slučaj da ima još neko ko nije pročitao).
Da ne trolujem dalje, ovde smo je onomad predstavili.
tasadebeli tasadebeli 06:28 13.06.2018

Re: ,

angie01

ja stvarno ne kapiram sta hoces i sta proterujes



Ма заборави, није важно.


kazes ti, koji stalkuje ceo blog mesecima.



А шта значи та реч (глагол?) сталковати ( "сталкује" )?

Озбиљно питам, не знам то.
tasadebeli tasadebeli 06:41 13.06.2018

Re: ,

Filip Mladenović

Vernici ma koje veroispovesti AMA BAŠ NIKAKVE veze nemaju sa alavim, bezobraznim, neodgovornim i nastranim sveštenim licima!



Као што у једној нацији нису сви исти и истомишљеници, тако ни у том телу Цркве нису ни сви верници исти ни истомишљеници.

А исто тако ни међу поповима* нису сви исти нити истомишљеници.

Зато те твоје генерализације погоде и оне који то не заслужују. И зато и имају права да кажу понеку реч против таквих генерализација.

Уосталом, и сам си цитирао патријарха.

___________________________________________________________________________

* - Извини, мрзим израз "свештена лица".

Некако ми је превише бирократски.

Подсећа ме на то како су мене некада у давна времена (да не кажем, у доба Титових пионира ) у том административном бирократском стилу говора и писања називали "извршилац послова наставника". Па сам омрзнуо такве окамењене административне, бирократске изразе из дна душе.

Из овога ти је јасно да ја и даље мислим да сви сељаци у једном селу треба, пре него што донесу било какву одлуку, прво да чују шта о томе мисле поп, лекар и учитељ јербо су они, по дифолту, још увек ипак најобразованији у овом нашем селу ( глобалном? ) .

nikvet pn nikvet pn 07:49 13.06.2018

Re: ,


Ауторска за Никвета!


(Запрепашћени смајли исполиван јутарњом кафом)

'Сте нормални људи моји, где мене трпате поред Миреле у чину коментатора; ајте молим вас. Дакле:

Ауторска за Мирелу!
c_h.arlie c_h.arlie 08:25 13.06.2018

Re: ,

predatortz
mirelarado
zilikaka
Samo da kažem da je Nikvet pravi domaćin čovek, da sam se obrukao i ostao mu dužan uzdarje.


Ma on je sjajan.
Toliko sjajan da sam sigurna da ne uma da se snadje kad ga ovoliko hvalimo.


Ауторска за Никвета!


Slažem se!

Ne slažem se !
nikvet pn nikvet pn 13:38 13.06.2018

Re: ,

zilikaka

Zašto bi bilo koja institicija bila u povlašćenom položaju u odnosu na pojedinca.
Da, i da se na isti način gleda i na univerzitet koji je takodje imao zavidnu imovinu.


Ово је јако важно, важније од црквене имовине. Пре оног рата БУ је сасвим лепо пословао и развијао се свој на своме. Аутономија у правом смислу без политичког утицаја. После је каса прешла у туђе руке а тиме и команда. И ето нама данашњих дипломаца и доктора...
Atomski mrav Atomski mrav 14:53 13.06.2018

Re: ,

Samo za organizaciju jednog jebenog Dana mladosti, po svakoj mesnoj zajednici, opštini i selendri bivše nam države, trošena su tolika sredstva da se mogla se izgraditi, a ne urediti, neka zdravstvena ustanova.


Eto vidiš, pare su se i ranije trošile na gluposti kao što se i sad troše na gluposti a bolnice renovira "Tamara u akciji".
Bili Piton Bili Piton 14:59 13.06.2018

Re: ,

Atomski mrav


Eto vidiš, pare su se i ranije trošile na gluposti


Savršen izgovor da se nikad i ne opametimo.

Ja mislim da je nama u stvari super ovako kako je, sve govori tome u prilog.
Atomski mrav Atomski mrav 15:04 13.06.2018

Re: ,

Ja mislim da je nama u stvari super ovako kako je, sve govori tome u prilog.

Nikako da se opametimo, još uvek uspevaju da nas izrade na iste fore.
predatortz predatortz 15:10 13.06.2018

Re: ,

Bili Piton
Atomski mrav


Eto vidiš, pare su se i ranije trošile na gluposti


Savršen izgovor da se nikad i ne opametimo.

Ja mislim da je nama u stvari super ovako kako je, sve govori tome u prilog.


Super name je, ja to svima tvrdim.
Narod koji bira najgore, najgluplje, najpokvarenije, narod koji pljuje sve svoje a veliča tuđe - takav narod ni ne može bolje od ovog.
c_h.arlie c_h.arlie 18:58 13.06.2018

Re: ,

predatortz
Bili Piton
Atomski mrav


Eto vidiš, pare su se i ranije trošile na gluposti


Savršen izgovor da se nikad i ne opametimo.

Ja mislim da je nama u stvari super ovako kako je, sve govori tome u prilog.


Super name je, ja to svima tvrdim.
Narod koji bira najgore, najgluplje, najpokvarenije, narod koji pljuje sve svoje a veliča tuđe - takav narod ni ne može bolje od ovog.

Pa da menjamo onda narod !?
Ja ipak ne bih.
predatortz predatortz 19:27 13.06.2018

Re: ,

Pa da menjamo onda narod !?
Ja ipak ne bih.


Da menjamo narod. Radeći sa njim. Strpljivo mu objašnjavati da država ne treba da daje, jer se daje socijali a ne domaćinima, da im nije kriva crkva za loše bolnice nego da je krivac loša i lopovska vlast...
Filip Mladenović Filip Mladenović 20:31 13.06.2018

Re: ,

predatortz
Pa da menjamo onda narod !?
Ja ipak ne bih.


Da menjamo narod. Radeći sa njim. Strpljivo mu objašnjavati da država ne treba da daje, jer se daje socijali a ne domaćinima, da im nije kriva crkva za loše bolnice nego da je krivac loša i lopovska vlast...


Koju podržava i aminuje ista takva crkvena vlast!
anonymous anonymous 02:59 12.06.2018

Može ....

....i ovako .....







Ovoga u socijalizmu - nije bilo.

Živeo .....


Usput


A što se tiče teme - svaka čast Vasku ,

I svakom ko se suprotstavi .....

Ako ima razlog i nađe pravi način....

A gde su ostali uposlenici RTS-a....
c_h.arlie c_h.arlie 04:57 12.06.2018

M'da !

Nema od toga ništa.
Slobodno neka taj Vasović priprema isto pismo (i) za sledećeg direktora.
Bili Piton Bili Piton 14:29 12.06.2018

Što se RTSa tiče

jedini kanal koji tu treba zadržati je onaj kulturiška treći, tu ima sjajnih sadržaja (verovatno zato jer se tuda još uvek muvaju neki politički nepodobni a za sada još uvek neoterani ljudi, a gleda im se kroz prste jer taj kanal sveukupno u Srbiji gleda 50 ljudi).

Sve ovo ostalo - katran i perje.

predatortz predatortz 14:37 12.06.2018

Re: Što se RTSa tiče

Bili Piton
jedini kanal koji tu treba zadržati je onaj kulturiška treći, tu ima sjajnih sadržaja (verovatno zato jer se tuda još uvek muvaju neki politički nepodobni a za sada još uvek neoterani ljudi, a gleda im se kroz prste jer taj kanal sveukupno u Srbiji gleda 50 ljudi).

Sve ovo ostalo - katran i perje.



Nemoj tako! RTS ima ubedljivo najlepše voditeljke. Isključiš ton i uživaš.
Bili Piton Bili Piton 14:44 12.06.2018

Re: Što se RTSa tiče

Jel to tebi gospodja blokirala upad na porno sajtove?

Nego, teško mi je da ti se usprotivljavam otkad napisa ono za Nato, mislim da si par srdaca na blogu nepovratno slomio
predatortz predatortz 14:46 12.06.2018

Re: Što se RTSa tiče

Jel to tebi gospodja blokirala upad na porno sajtove?


Nije, ali je jača u bicepsu...
predatortz predatortz 14:49 12.06.2018

Re: Što se RTSa tiče

Nego, teško mi je da ti se usprotivljavam otkad napisa ono za Nato, mislim da si par srdaca na blogu nepovratno slomio


Jbga, NATO me tukao a Ruje branile. Skontao Bosanac šta su čiji dometi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana