Društvo| Reč i slika| Sport| Život

Novak ... Da li je on najbolji teniser ikada?

loader RSS / 20.08.2018. u 13:31

Ovaj blog ne dolazi zbog Novakovih najnovijih velikih titula. One su samo aktuelizovale inače permanentnu temu, ko je najbolji.   

ob19els.jpg

Onako, ne navijački, već na osnovu predanog gledanja, smatram - ako se računa kvalitet igre, odnosno raznovrsnost udaraca, kretanje, lucidnost, fizička sprema, mentalna snaga, i mnogo toga drugog, poredbenog ... - Novak Đoković je najbolji. Pa sledi Nadal, pa Federer. Eto, ispade sad sve suprotno od zvanične statistike. 

Da se razumemo - među trojicom najboljih (najboljih ne samo danas) u pitanju su nijanse. Kad se kaže najbolji, to ne znači da je za klasu ili već koliko preterano bolji od ostale dvojice. Kako to uopšte oceniti? Kroz jedan, ili dva meča ne može se videti celina. Kad ljudi mere ko je najbolji (izostavljamo čisto navijaštvo), uglavnom se povedu nekim dobrim periodima koje su oni zapamtili kod određenog tenisera, ili im stil deluje nadmoćno, ili se vežu samo za određene elemente igre … Trebalo bi meriti kompletnu karijeru i sve aspekte koji čine samu igru.

Elem, kako pokazati razliku, gradaciju ..? U ovom slučaju nimalo lako. Do zaključka sam došao driblajući se oko ovog pitanja s nekim drukčije mislećim prijateljima, još poodavno (za njih je Federer bio najbolji i ostao najbolji, i posle, u vreme Nadala i Novaka, uprkos onome što se dalo videti na terenu i u broju pobeda, dok je za neke to u međuvremenu postao i ostao Nadal, opet nezavisno od činjenica na terenu i broja titula u odnosu na Federera). Dakle, po nekom mom uvidu, to se može praktično dočarati samo ovako: recimo, ako bi igrali međusobno, i to tako da hipotetički svakoga od njih smestimo u njegove najbolje teniske dane, od 10 mečeva protiv Federera Novak bi dobio 6-7. A protiv Nadala od 10 mečeva dobio bi 7-8. Tako je otprilike najbolje objasniti razliku. Sve drugo bi se ili brzo okončavalo na statistici, ili bi bilo skroz razvodnjeno. Znači, ne vezujemo utisak za one momente (mečeve) kad su velike oscilacije u igri, koje može imati bilo ko od njih trojice, pa se iz parcijalnog ugla neke periode često uzmu kao dokaz da je ipak ovaj ili onaj generalno bolji, već uzimamo ono najspremnije izdanje ikada i širi uzorak, eto, od 10 duela jedan na jedan. Tada je Novak zbog najraznovrsnije tehnike igre i mentalne snage najbolji. 

Za sada, ako se gledaju isključivo zatečene brojke, tj. statistika, Federer je najuspešniji. To je neosporna matematika i zavređuje samo poštovanje. Ali nije zabranjena alaliza te matematike. On je “među trojicom velikih” i najstariji, odnosno, ima nekoliko godina tenisa više od Novaka i Nadala. Videćemo kako će statistike u vrhu izgledati za 4-5 godina, koliko računam da će Nadal i Novak još igrati, i to na sličnom nivou na kakvom igraju danas. Možda će igrati i duže, ali teško na ovom nivou. No, nije mala šansa da Federer po Gren slemovima opak ostane u vrhu. Objektivno, to je pre svega zato što je nakupio puno Slemova kad još nije imao pravu konkurenciju (tj. ni izbliza ovakvu kakvu je dobio u Nadalu i Novaku). Po mastersima na kraju će svakako biti najbolji Nadal ili Đoković, a po Zlatnom masteru najverovatnije će Đoković ostati sam, tačnije, jedini koji se ovenčao ovom zbirnom titulom. Dalje, jedini je pored Roda Lejvera koji je "u istom trenutku držao" sva četiri Gren slema.

U celom ovom sameravanju mora se posmatrati i težina trofeja, pre svega Slemova, koje je Đoković osvojio, u smislu težine puta do finalnih mečeva, što je po raznim novinskim tekstovima već više puta iznošeno, kroz brojke i činjenice. Tu je i ono što jeste logičan utisak, međutim, za malo, ne može da se pretvori u činjenicu: u izvesnom smislu možemo da žalimo što je značajan deo prvog perioda svoje teniske karijere Novak igrao pod opterećenjem alergijskih manifestacija koje su često kulminirale baš tokom duela i rezultirale su ili bitno lošijim trčanjem, dekoncentracijom i ukupnom igrom, ili čak i predajom nekih mečeva, inače bi trofeja imao i nešto više nego što ih trenutno ima. To je logična pretpostavka, ali, iznad svega, samo pretpostavka.

Stoji i činjenica, koja se ne može zanemariti, da je od oba ostala najbolja igrača svih vremena Novak bolji u međusobnim duelima. Iako je “kasnije počeo da igra”. Kada se Novak tek peo ka vrhu, Rodžer je već imao neprikosnovenost i gomilu trofeja, a Nadal nešto manje, uz fakat da je kao specijalista za šljaku godišnje imao maltene zagarantovane turnire na šljaci i Rolan Garos, dakle najmanje jedan Gren slem. Rodžer je dao sve od sebe, ali Nadala na šljaci nikada nije mogao da dostigne, a na samom Rolan Garosu nikada ga nije pobedio. Novak jeste, i to na krajnje ubedljiv način. A neka polufinala i finala sa Nadalom su mu izmicala za malo, tek za jednu loptu, ili, za onaj bizaran detalj, dodir mreže … Rodžer je bio šampion trave i, sporadično, betonskih podloga, Nadal kralj šljake, a Novak vladar betona. Završilo se tako što je Novak popravio sve aspekte igre, konstantno napredovao i u jednom momentu je konačno procenjen kao teniser koji je najbolji na svim podlogama. Neverovatan ritern je uništio prednost koju su Federeru oduvek davali čuveni servisi. Tu je i Novakov bekhend koji ruši igru rivala … Raznovrsnost i taktička spremnost, kao i gipkost tela, anulirali su višegodišnju prednost Nadalove trke i besomučnog udaranja. Postojala je i fama da je Nadal fizički najspremniji. Mečevi su pokazali da je Novak ipak izdržljiviji. Osim Nadalovog atomskog prvog seta, kad udara koliko god može, tenzija mu nijansu po nijansu pada, a sa druge strane je Novak čije bolje kretanje i samim tim prednost u izboru i načinu izvođenja udaraca postaju sve vidniji. 

Ubrzo je Đoković nadoknadio onaj zaostatak u međusobnim duelima s početka karijere i prešao protiv obojice u vođstvo, što je u prvom periodu zaista delovalo apsolutno nemoguće. Upravo ovaj pomenuti zaostatak u startu karijere čini matematičko nesaglasje između one temeljne tvrdnje ovog posta da Novak od 10 mečeva 6-7 dobija i fakta da je ukupna razlika u njegovu korist samo dva meča na po pedesetak odigranih. No, ne merimo trenutni broj trofeja, već najbolje što se u teniskoj istoriji kod nekog igrača moglo videti, kroz ukupnu efektivu njegove igre. Recimo, Toni Nadal je rekao - Moram da priznam, kad igra kako ume, imate utisak da igrate protiv nepobedivog igrača. Kroz neke druge, direktne i indirektne forme, to je još nekoliko puta izjavljivao, i to u vreme kad je njegov pulen bio jači nego ikad.

Šta je možda još važno? Mnogima deluje kao nešto sporedno, netenisko, pa i nebitno, ali svakako spada u jedan od "težinskih elemenata" prilikom ukupne procene. Naime, Đoković sve vreme igra sa najminimalnijom podrškom koju jedan šampion može da ima, protiv rivala, naročito Federera, koji imaju maksimalan vetar u leđa sa tribina. Čak, na Vimbldonu, gde su uštogljenost i kodeks poštovanja igre i igrača oduvek na izuzetnom nivou - dešavalo se da galame i aplaudiraju kad Novak promaši. Verovatno Novak ima mehanizam da se isključi, ili da to doda kao ukupnog protivnika na meču i sve rešava čvrstom igrom. Ipak, i taj faktor se mora dodati kao nešto što njegov uspeh čini većim.  

Valja dodati još jedan element, zbog još kompletnije procene. A tiče se Federera. Smatra se da je on najjači tenis u svojoj karijeri igrao u periodu do 2010. Što zbog površnog gledanja na tenis, što zbog tadašnjih nadmoćnih statistika. Ali to nije tačno. Tada je bio nadmoćniji od ostalih (Rodik je recimo bio paradigma snage njegovih tadašnjih konkurenata), no, to nije njegov najbolji tenis. Najbolji tenis mu se desio posle. Pojava Nadala i Novaka kod Federera je, da bi se održao u konkurenciji, podstakla veliki rad na unapređenju igre. U periodu 2011-2015. on je postao znatno jači i kompletniji teniser, što je samo za divljenje. To potire one česte opaske da je Novak mogao da se nosi s njim tek kad je ovaj omatoreo. Naprotiv, tada je faktički bilo još teže s njim, nego je Novak postajao još bolji, pa je utisak suprotan. Uzgred, ona finala između njega i Đokovića na Vimbldonu su bila fantastična. To su godine 2014. i 2015! Obostrane, brze lopte uhvaćene u penjanju koje završavaju po uglovima i uz liniju. Žice na reketima samo zveče. Pozor: sa tolikom brzinom i filigranskom preciznošću išlo je, u puno poena (ili ti mnogo češće nego inače na travi) - čak po deset-petnaest razmena! Takvih! Na toj podlozi. To je mnogo veći specifični kvalitet nego "prebacivanje" na sporijim podlogama, gde postoje duge, možda raznovrsne, taktički solidne, ali ne toliko intenzivne razmene. Npr. mečevi Mari – Đoković (koji su, uzgred, i najmrcvarniji dueli). Pomenuta dva finala Novakova protiv Federera na Vimbldonskoj travi … Šta reći ... Delovalo je bukvalno kao ubrzana igrica. Što se mene tiče, u pitanju su najlepši i najkvalitetniji mečevi tenisa ikada (barem od onoga što sam gledao, a gledao sam razne sudare velikih teniskih arhi-rivala). Sa ovim nivoom brzine i maestralnosti (Federer – Đoković) ne može se porediti ništa pre, ni kasnije. Radi se o 2014. i 2015. godini i nema govora da je Federer igrao "mator tenis". Naprotiv, bio je bolji neko ikad. A Novak još bolji. 

Na drugoj strani, najteži, najnaporniji dueli ikada u tenisu viđeni su između Nadala i Đokovića, zbog svega što značaj tih mečeva nosi, zbog relativne ravnopravnosti, ali pre svega i pre svega (što je naravno uslovljeno stilom igre obojice) zbog onih dugih artiljerijskih razmena sa osnovne linije i gomile udaraca tokom jednog poena, i to sasvim raznovrsnih udaraca. To rovovsko sudaranje je teško i gledati, a kamoli ispraktikovati ga na terenu. Elem, i da nije onog maratonskog meča na US openu ova moja ocena se baš ni malo ne bi izmenila. Uzgred, iz istih razloga (kao Federer) i Nadal je u sličnom periodu silno unapredio igru, dodao još neke udarce, “izašao na mrežu” … – postavši vrhunski rival na svim podlogama (takođe za divljenje).

To drastično unapređenje načina igre Nadala i Federera (koji su i pre toga bili strahovito jaki) još više doprinosi značaju ocene da je Novak najbolji među najboljom trojicom ikada. Sve u svemu, puno toga može da se računa, ali mislim da je najadekvatnije ono slikovito prikazivanje u 10 međusobnih mečeva Đokovića sa jednim i drugim kad su (bili) u svom najboljem izdanju, gde od tih deset duela Novak dobija 6-7-8.  Konačno, ne znam koji bi kriterijum bio uverljiviji i slikovitiji. Nema jačeg sučeljavanja od tog da Novaka Đokovića sučelimo sa preostalom najboljom dvojicom iz trojke najboljih u istoriji. Dobija se zaključak iz naslova. Novak je najbolji.

Atačmenti



Komentari (292)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

c_h.arlie c_h.arlie 14:03 20.08.2018

M'da !

Briljantna analiza !
Lajk !
Сагласан !

Slažem se sa tobom da je Nole najbolji - ne samo zbog toga što je Srbin.
Kažem sinoć ženi (jer je tenis, uz odbojku, sport koji gledamo zajedno, ostalo ju ne zanima) da Nole sigurno dobija. Kaže ona - eeee, jesi pametan, pa kako (to) znaš !?
Rekoh joj da Nole nema problema sa motivacijom kada igra protiv Pederera ili Nadala - problem je kako da se motiviše za igru protiv npr. Zvereva, Cicipasa, Dimitrova itd., tj. protiv drugoligaša.
Prema tome - Nole Srbine, najjači si najjači.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:00 20.08.2018

Re: M'da !

c_h.arlie


Slažem se sa tobom da je Nole najbolji - ne samo zbog toga što je Srbin.


sigurno da je da svima nama, bombardovanima 1999., igra ulogu ta motivacija da osvojimo svet, da ga stavimo pod svoje noge, da pokažemo da nismo boranija - svako u svojoj profesiji...

Mister Loudi,

ne vidi se ova lepa imgurova fotka (momenat posle izgubljenog gema u 2. setu, na 0:2), kada Nole razgovara sa nebom i deluje na trenutak kao da će Bogu *ebati majku majčinu.




loader loader 22:39 20.08.2018

Re: M'da !

... ne vidi se ova lepa imgurova fotka (momenat posle izgubljenog gema u 2. setu, na 0:2), kada Nole razgovara sa nebom ...

Da ... Kačio sam je više puta, ali neće da se primi ... Ne znam šta je

.....

Prolaze sati ....

E, sad je rešeno konačno ...
loader loader 07:02 21.08.2018

Re: M'da !

Edit:
jutros izašao tekst koji doprinosi temi ovog bloga ....

alselone alselone 07:23 21.08.2018

Re: M'da !

jutros izašao tekst koji doprinosi temi ovog bloga ....


Jako zanimljivo. Ovo nisam znao:

Federer je protiv Đokovića poslednji put slavio u Londonu 2015. godine, a u poslednjih 10 mečeva izgubio je čak sedam puta.

Ipak, da Federer ima problem sa Đokovićem pokazuje i to da na nekom Grend slemu čeka na pobedu još od Vimbldona 2012. godine.
loader loader 08:37 21.08.2018

Re: M'da !

Federer je protiv Đokovića poslednji put slavio u Londonu 2015. godine, a u poslednjih 10 mečeva izgubio je čak sedam puta.

Ipak, da Federer ima problem sa Đokovićem pokazuje i to da na nekom Grend slemu čeka na pobedu još od Vimbldona 2012. godine.

A Federer svoj najbolji tenis igra nakon 2010-2011. - jače, sa više trčanja, udaranja lopte u penjanju, popravljenim bekhendom, taktički spremniji, pa i iskusniji na kraju krajeva, a sve vreme, očito, u dobroj kondiciji (toj fizičkoj postojanosti doprinosi kratkoća njegovih poena) ... Tako da je ovaj podatak, tri od deset u pobedama u tom periodu, i te kako znakovit. To oko Federerovog unapređenja igre u prvoj polovini druge decenije ovog milenijuma pre svega pokazuje, ili makar nagoveštava - gde je tek Novak.
niccolo niccolo 14:09 20.08.2018

Na početku

Sinsinatija je jedan pametan bloger kod NNNa napisao da Novak uzima 100%, ne mogu samo da se setim ko je to bio...
c_h.arlie c_h.arlie 14:12 20.08.2018

Re: Na početku

niccolo
Sinsinatija je jedan pametan bloger kod NNNa napisao da Novak uzima 100%, ne mogu samo da se setim ko je to bio...

Ja nisam !
Ne znam ko bi mogao još !?

Možda TasaDebeli ?!
Ili maksa ?
Možda mariopan ?
Ili možda Silver !?
A možda i principesa ?
Možda Gedža ?

Zaboravio sam da navedem (i) loadera.
No, to se podrazumeva (iz ovog njegovog komentara - i ne samo zbog toga).
docsumann docsumann 14:23 20.08.2018

Re: Na početku


ma, sigurno neki dobar čovjek (ili žena)
alselone alselone 14:25 20.08.2018

Re: Na početku

ne mogu samo da se setim ko je to bio...


Pera.

principessa_etrusca principessa_etrusca 14:29 20.08.2018

Re: Na početku

A možda i principesa ?


Ја сигурно нисам јер не прогнозирам спортске догађаје. :)
c_h.arlie c_h.arlie 14:35 20.08.2018

Re: Na početku

principessa_etrusca
A možda i principesa ?


Ја сигурно нисам јер не прогнозирам спортске догађаје. :)

Ja sam naveo blogere koji zadovoljavaju potreban uslov, nadovezujući se na nikolov post.
Imenovani mogu da zadovolje i dovoljan uslov.
principessa_etrusca principessa_etrusca 14:59 20.08.2018

Re: Na početku

Хвала, Чарли. Великодушан си.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:01 20.08.2018

Re: Na početku

c_h.arlie
niccolo
Sinsinatija je jedan pametan bloger kod NNNa napisao da Novak uzima 100%, ne mogu samo da se setim ko je to bio...

Ja nisam !
Ne znam ko bi mogao još !?





NNN himself je rekao,

ja nisam verovao nakon kilavog početka. delovao je premoreno...
NNN NNN 15:43 20.08.2018

Re: Na početku

Pera

koi Pera?
freehand freehand 21:00 20.08.2018

Re: Na početku

docsumann

ma, sigurno neki dobar čovjek (ili žena)

Sigurno je čovek.
blogovatelj blogovatelj 22:26 20.08.2018

Re: Na početku

alselone
ne mogu samo da se setim ko je to bio...


Pera.



Nije Pera, Bora.
loader loader 06:58 21.08.2018

Re: Na početku

Sinsinatija je jedan pametan bloger kod NNNa napisao da Novak uzima 100%, ne mogu samo da se setim ko je to bio...

Da, to je neki drugi pogađač ishoda :) ... Sa navedenom tvrdnjom ja nemam veze. Čisto da otklonimo sumnjičenja :) ... Šta sam mislio pred meč u Sinsinatiju? Otprilike ... bio sam poprilično ubeđen da dobija Novak. Uz izvesne rezerve, nezaobilazne kad je sa druge strane mreže Federer. Za ovo, da će Novak dobiti, nalazio sam razlog u načinu njegove igre, zbog svega što vidim u razmenama, izboru udaraca ... Računao sam, jedino ako Federera krenu sve same linije, teško do "Zlatnog masjtera". Ali sam kao pandam situaciju imao u glavi i to da će Federer skoro sigurno gledati da poene što više skrati i pritisne ka mreži, jer bez toga si mu šanse minimalne. To ga je uvelo u nepripremljene udarce i silne greške, koje se vode kao neiznuđene, međutim one nisu baš u pravom smislu neiznuđene. Ne zaboravimo da on sasvim drugačije izgleda protiv skoro svih drugih tenisera. Dobije lopte uglavnom po sredini polja i onda samo pritrčava i rešava, onako, baletanski. Silan svet đipi i kaže - ma, da, to je naj tenis svih vremena ... Protiv Novaka njegova igra tako ne izgleda. Zašto? Pa, zato što dobija duboke lopte, oštre, pod noge, tako da nije u poziciji da poklopi loptu i "unese" joj kontrolu, snagu ... nego igra koliko može ... a te nijansice proizvode da loptice idu onih 2-3-4 decimetra van terena, nekad i više. Jedan moj drugar, koji ni danas Novaku ne priznaje uspeh do kraja, veli kako u tim mečevima ima sreće, jer Federer obično baš tada odigra loše ... Eto.

Takođe je možda znamenito i ovo - pred početak prenosa meča u studiju stručni komentator je na pitanje ko će pobediti "večeras" rekao bez dvoumljenja, 2:0 za Đokovića. Čak ni ja ne bih bio spreman da odem tako daleko u radikalno oiptimističnoj prognozi :) .... Ali čovek je očito znao šta i zašto priča.
loader loader 08:45 21.08.2018

Re: Na početku

Srđan Fuchs
ja nisam verovao nakon kilavog početka. delovao je premoreno...

Hm ... - na početku je odmah imao pritisak, u prvom gemu, pri servisu Federera. Za dlaku brejk već na startu. To oko umora važi samo sa protivnicima niže klase, gde se Đoković očigledno čuva, igra šahovski, ubacuje kraće lopte ... valjda računajući da će onaj sa druge strane kao toliko i toliko rangiran na ATP listi dovoljno da greši, pa tu ne treba preveliko izmaranje, što se često osveti, jer svi protiv njega igraju maximalno, a kraće lopte im daju prostor da "polude". Onda i Đoković poludi od nervoze i ne veruje šta onaj sa druge strane pogađa ... te se na kraju uključi u meč i postaje napeto, ali uglavnom ode na njegovu stranu (u njegovu pobedu). Mada, na taj način i oni mečevi projektovani kao rutinski postaju opasni za gledanje :) ... Kod Nadala i Federera nema opuštanja. Vole da gaze slabije što više


Inače, kad igra protiv Nadala ili Federera, makar sa Marijem dan pre toga celih 9 sati prebacivao nakvašene lopte - Novak ne pokazuje bilo kakav umor. Igru našteluje za svakog od njih i kreće rat, koji većinom dobija.
docsumann docsumann 14:25 20.08.2018

bilo bi jako dobro


da Novak do kraja karijere još jednom osvoji RG.

tada bi bio jedini igrač koji je sve slemove osvajao po 2 i više puta (pod uslovom da Nadal ponovo ne osvoji AO), čime bi dodatno naglasio svoju klasu na svim podlogama.
alselone alselone 14:46 20.08.2018

Re: bilo bi jako dobro

da Novak do kraja karijere još jednom osvoji RG.


I ja bih to voleo, pogotovo sto je RG moj omiljeni GS.

Mogao bih da se kladim da to i hoce uraditi. U velikom je naletu sada, mislim da se vraca period njegove surove dominacije. :)
niccolo niccolo 15:38 20.08.2018

Re: bilo bi jako dobro

A i Sinsinati, onda bi imao svaki GS i svaki Masters po dva puta (a dvaput je dvaput ).
loader loader 22:42 20.08.2018

Re: bilo bi jako dobro

niccolo
A i Sinsinati, onda bi imao svaki GS i svaki Masters po dva puta (a dvaput je dvaput ).

Uhh ... razmazio nas, podbo' čitavu željoteku ... Samo što željoteka nije nerealna. Nimalo.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 15:00 20.08.2018

Dobija se zaključak iz naslova

"... a to je, da voda ključa na 100 stepeni, dočim na 90 stepeni ključa prav ugao!"


Novak možda može Postati najbolji, na stranu teorije i analize, čak i detaljne Uporedno-historijske (eh ti trambelaji) - za sada brojke kažu da je još tu neđe oko pravog ugla ;> (*)

All-time records - "Stands alone" (so far )

50 (plus 1 sa Nadalom)

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_career_achievements_by_Roger_Federer


- 38 - (+ 1 sa Federerom)
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_career_achievements_by_Rafael_Nadal


- 20 - (uključiv Career Golden Master od sinoć)

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_career_achievements_by_Novak_Djokovic



(*) A kakav je histerik biće odlično ako će da izdrži da igra još sezonu i po, dve (Eh, taj Vajda, vajda, valjda )
NNN NNN 15:42 20.08.2018

Re: Dobija se zaključak iz naslova

nemaju sva dostignuća istu težinu
docsumann docsumann 17:43 20.08.2018

Re: Dobija se zaključak iz naslova

. a to je, da voda ključa na 100 stepeni


to je tačno, al samo na nivou mora, iliti na oko 1013 mbara vazdušnog pritiska.
na većim nadmorskim visinama temperatura ključanja opada (sa padom atmosferskog pritiska), pa tako na vrhu Durmitora (oko 2,5km) voda ključa na 95 stepeni
niccolo niccolo 19:01 20.08.2018

Re: Dobija se zaključak iz naslova

Kad smo već kod raznih statistika, zanimljivo da je Srbija (tj. jug+srb) na 4. mestu i u muškom i u ženskom tenisu po broju nedelja na prvom mestu njenih igračica odnosno igrača. Kod žena smo sa tri igračice na prvom mestu čak drugi na svetu po broju različitih igrača na prvom mestu, dok kod muških Novak drži osmo mesto.

Možda još zanimljivije, da Federer (sa 5) juri Samprasa (sa 6 godina koje je završio na prvom mestu), a da njega jure i Novak i Rafa koji imaju po 4.
zilikaka zilikaka 20:04 20.08.2018

Re: Dobija se zaključak iz naslova

pa tako na vrhu Durmitora (oko 2,5km) ključa na 95 stepeni

Eto, što ti je Đetić.
I pe-te dijagram orijentiše prema DurmItoru.



docsumann docsumann 20:46 20.08.2018

Re: Dobija se zaključak iz naslova

zilikaka
pa tako na vrhu Durmitora (oko 2,5km) ključa na 95 stepeni

Eto, što ti je Đetić.
I pe-te dijagram orijentiše prema DurmItoru.


slučajna okolnost, da mi je taj podatak bio poznat
zilikaka zilikaka 20:49 20.08.2018

Re: Dobija se zaključak iz naslova

slučajna okolnost, da mi je taj podatak bio poznat

Ne kažem. Ko je meni kriv što bi to teško izvela s Vršačkim bregom.
NNN NNN 15:38 20.08.2018

Ono što se meni mnogo svidelo

tokom Sinsinatija je Novakova volja!

Realno među 100 prvih tenisera više manje "svi znaju / mogu sve"

ali neke stavri izdvajaju šampione:
- Zdravlje, fizička sprema (bez ovoga nema ništa, videlo se u poslednje dve godine kod Novaka)
- Forma, samopouzdanje (i na ovome mora mnogo da se radi, dugo se stiče, a brzo gubi)
- Volja, motivacija (ovo možda bude i presudno, kada se ostale kockice sklope!)

Za Nadala se može reći da je najveći mogući borac, ne samo u tenisu, nego i u sportu uopšte, ko to ne ume da ceni - bolje da ni ne prati sport! Ja uvek uživam kada ga gledam kako grize i igra blizu maksimum skoro sve vreme.
Federer deluje na prvi pogled nezainteresovano, ali bukvalno vri u svakom trenutku (setite se kako je opsovao sinoć kada mu je onaj forhend završio na vrhu mreže) i čovek se posle isplače, zna koliko je mnogo uložio i koliko je veliko to što je ostvario, zna koliko je radio na tome i koliko to vredi i zna to da ceni.
... ali Novak, kada izađe sa onim ludačkim pogledom, a savršeno smiren i fokusiran
(bukvalno se usuđujem da kažem da me često taj takav njegov stav podesća na Majkla Džordana lično!).

Da mu nije bilo toliko stalo bukvalno je mogao mirne duše da preda još posle 1. seta protiv Manarina, osećao je neku mučninu, bekhend mu nije postojao (a baš mu je to bilo neophodno protiv levorukog Francuza koji udara ravno)... isključivo je na htenje izgurao!
Pa je onda protiv branioca trofeja Bugarina preokrenuo set i brejk manjka,
pa je protiv bombardera Raonića koji je igrao na vrhuncu svojih mogućnosti dva puta preokretao brejk zaostatka u setovima, baš je zagrizao, rešan da pomeri planinu...

Iskreno obožavam da ih gledam kada igraju (naročito međusobno, jedino što sam previše napet, ali zato u reprizi meča uživam za sve pare )
alselone alselone 16:22 20.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo

Iskreno obožavam da ih gledam kada igraju (naročito međusobno, jedino što sam previše napet, ali zato u reprizi meča uživam za sve pare )


Ovako i ja osecam. Ponekad u toku meča prebacim na drugi kanal, "da odmorim malo".

Super su ti analize druže. Da te neko plaća da pišeš članke, ja bih to plaćao da čitam.
nikvet pn nikvet pn 16:55 20.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo


NNN

ali neke stavri izdvajaju šampione:
- Zdravlje, fizička sprema (bez ovoga nema ništa, videlo se u poslednje dve godine kod Novaka)
- Forma, samopouzdanje (i na ovome mora mnogo da se radi, dugo se stiče, a brzo gubi)
- Volja, motivacija


Мешчини да је ту Ноле додао још један елемент кога сви видимо али никако да скоцкамо. Ајд да покушам.

Излазе на терен Ноле против било кога. Сигуран корак, намештен кез и поглед који убија. Невербална комуникација, говор тела који каже: Ја сам Валтер хебаћу ти матер! Бар половину победа тако је стекао, још пре првог сервиса. Код боксера то је уобичајено али у тенису пре њега нисам запазио. Као оно два јелена (морска слона, лава...) кад се одмеравају пред битку за харем; то је Ноле у тенис увео.

То паунисање траје и током меча. Нарочито кад се ломи резултат. А превише пута се преломило на његову страну да би било случајно. Баш том стазом улази у главу противника да му руши самопоуздање... и прочита сервис. Зато му је ритерн најбољи. Не иде му то увек баш најнај, зато и попизди ненадано. Управо то је главна нит његове игре, невербално показивање: ја сам бржи-лепши-већи-бољи-јачи од тебе, и колико год те данас срало ја на крају карам. Страховит психолошки притисак који противника пре или после нагони у грешку.

И обрнуто, кад није тако набријан, нарочито против нижерангираних; кад изађе смољав-гуљав-под морање... Онда игра на технику и инерцију па већма побеђава али и понекога каткад развесели.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:48 20.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo

a i savladao je ključnu srpsku slabost: samoporaženost, i mi/ja to ne mogu, nedostižno je.
g.radicevic g.radicevic 18:17 20.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo

a i savladao je ključnu srpsku slabost: samoporaženost, i mi/ja to ne mogu, nedostižno je.


jedan dobar tekst o Novaku u blicu ''Novak nije vanzemaljac'' novinar D.Nikolić, apropo ''srpskog mentaliteta'' završava otprilike '' e sad je pokazao celom svetu.
Ne, nije on sad pokazao celom svetu. On pokazuje nama. Sve vreme''

Statistički, nije i nikad verovatno neće biti najbolji, ali onako ljudski, teško da će svet skoro videti takvog igrača i sportistu. On je po mom skromnom mišljenju teniski Ronaldinjo


ovo je kad ''ubija'' pogledom
c_h.arlie c_h.arlie 18:28 20.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo

NNN

...
... ali Novak, kada izađe sa onim ludačkim pogledom, a savršeno smiren i fokusiran
(bukvalno se usuđujem da kažem da me često taj takav njegov stav podesća na Majkla Džordana lično!).
...

Šta misliš o onome, pri spremanju da prihvati servis, kada Nole pogleda, maltene, razgrogačenih očiju, na trenutak, 'u širinu' ?
Da li on pri tome, na neki način, proverava svoju poziciju u odnosu na teren i igrača koji servira - kako bi za koji santimetar tamo ili ovamo, u poslednjem trenutku sebe re-pozicionirao ?
Kako ti to ocenjuješ ?
principessa_etrusca principessa_etrusca 18:46 20.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo

Statistički, nije i nikad verovatno neće biti najbolji,...


Можда ће и бити.

Међутим, да би се дошло до прецизнијег рангирања, гренд слем титуле би вероватно требало индексирати на неки начин. Ђоковић никада није дошао до титуле тако што је у финалу победио некога као што је Филипусис.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:21 20.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo

principessa_etrusca


Међутим, да би се дошло до прецизнијег рангирања, гренд слем титуле би вероватно требало индексирати на неки начин. Ђоковић никада није дошао до титуле тако што је у финалу победио некога као што је Филипусис.


ja sam baš ženi svojoj rekao da je, citiram se, "sve čisto, dobio je federera, nije dobio cicipasa, ili nekoga od klinaca, a i vimbldon je uzeo pobedom nad rafom". veliki rispekt za noleta, i na ljudskom, i na Hood, i na kolektivnonacionalnom nivou.

ostaje jedno pitanje na koje samo Nole, Bog i Gospodin Rodžer Federer - da li ga je Rodž pustio malo (čini se da je mogao da izvuče više iz par poslednjih gemova)... Novak, jedno preosećajno divno ljudsko biće, je i aludirao na to. u svakom slučaju, Novakova lična borba je uvek bila inspiracija za mene lično, i kada sam bio na dnu društvene lestvice, i sada kada se krećem lagano na gore.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:23 20.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo

ovo je kad ''ubija'' pogledom


Human Killah Beast - to nedostaje ovim mojim fićfirićima iz Levice (srpske).

loader loader 22:47 20.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo

NNN
... Iskreno obožavam da ih gledam kada igraju (naročito međusobno, jedino što sam previše napet, ali zato u reprizi meča uživam za sve pare )


loader loader 22:56 20.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo

Statistički, nije i nikad verovatno neće biti najbolji,...

I neki naši ne baš naj fuzbaleri su se po Holandskom prvenstvu nadavali golova igrajući za Ajax ili PSV, a posle, npr. odu u Primeru ili na ostrvo i nema ih nigde - jer su protivnici jači... Tako i sa ovim statistikama Federera, koji je glavni deo kolača stigao da pokupi pre no što su stigla ova dvojica razarača. Novaku baš njih dvojica daju težinu, jer ne može se zamisliti komplikovanija i teža konkurencija. Stoga je ovde statistika sasvim relativna. Od 10 mečeva protiv jednog ili drugog Novak dobija 6-7 računajući najbolje dane obe, tj. sve tri strane.
bocvena bocvena 13:11 21.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo

Управо то је главна нит његове игре, невербално показивање: ја сам бржи-лепши-већи-бољи-јачи од тебе, и колико год те данас срало ја на крају карам. Страховит психолошки притисак који противника пре или после нагони у грешку.


moram da počnem da čitam komentare na ove sportske blogove. ubivate, momci.
a NNN stvarno treba da promeni karijeru.
loader loader 13:30 21.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo

Njega umesto Krstajića :)
docsumann docsumann 14:00 21.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo

loader
Njega umesto Krstajića :)


uf, jbt, na prvu pročitah - njega umesto Krstića
loader loader 16:41 21.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo

docsumann
loader
Njega umesto Krstajića :)


uf, jbt, na prvu pročitah - njega umesto Krstića

Ha-ha-ha ...
Ma, ne .. ovo nije stvarno ... Pola blogera bi mogli da postanu selektori ...



Nego, može li Novak da uzme dva Slema godišnje, pita me danas jedan drugar. Reko, može, al ne znam dal će. On nakrivi glavu - Kako to? A ja mu rekoh - Pa, lepo. Jedna loptica za pola milimetra ne zakači liniju, a ona odonud za pola milimetra zakači ... i eto belaja.

A on ni pet ni šest - Znaš šta ja mislim..! Da je onaj Pepe Imas bio kontra-guru, mislim, kontra-špijun i da je zapravo radio za Švajcarca.

michiganac michiganac 18:26 21.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo

c_h.arlie
NNN

...
... ali Novak, kada izađe sa onim ludačkim pogledom, a savršeno smiren i fokusiran
(bukvalno se usuđujem da kažem da me često taj takav njegov stav podesća na Majkla Džordana lično!).
...

Šta misliš o onome, pri spremanju da prihvati servis, kada Nole pogleda, maltene, razgrogačenih očiju, na trenutak, 'u širinu' ?
Da li on pri tome, na neki način, proverava svoju poziciju u odnosu na teren i igrača koji servira - kako bi za koji santimetar tamo ili ovamo, u poslednjem trenutku sebe re-pozicionirao ?
Kako ti to ocenjuješ ?


I pritom udahne sirom otvorenih usta.

Jednom kad je igrao sa Tomijem Haasom, i dok je ovog drugog kamera zumirala kod pripreme za servis, promrmljao sebi u bradu nesto kao "fish face", sve da Djok ne cuje..

Ovakva njegova mimika nije bas nesto sto ubira simpatije sirom globusa.

Ono sto dobrano i najvise izdvaja Novaka od ostatka tura je sposobnost citanja servisa, i dabome, 'mental edge' koji gradi na toj cinjenici, a onda i sve ostalo.. Njegov gotovo perfektan ritern je izrastao na tome. A onda i svi ostali udarci sa tzv. bejzlajna. Razgoracene oci tumacim kao "tenisko-hakerski cin" - kada iz govora tijela protivnika i onih manje primjetnih i suptilnih pokreta, ustvari guta i izvlaci dio po dio, a zatim, kako mec odmice, i cijele linije "koda" - misaonog toka oponenata s druge strane mreze, postajuci tako bedemom. Rafu, kao nepopravljivog roba sopstvenih rutina, je iskenirao uzduz i poprijeko, prosto mu je usao u glavu.. Odgledati ponovo posljednji mec u Vimbldonu i primijeticete da ga je imao na reketu gotovo pri svakom njegovom servisu. I Rodjo mu je slicno "ispoklanjao" onih nekoliko zadnjih gemova kada je shvatio da Djok nece popustiti sa fokusom i nije htio duze da se gnjavi i preganja na terenu.. Jedini nacin da dobije Novaka danas, jeste da ovaj taj dan ustane na lijevu nogu, rasejan ili mrzovoljan udje u mec, pa ga u nekakvom blickrigu u startu poremeti i ne dozvoli da udje u svoj ritam.. Mozda ga dobije jos koji put u mecu u dva seta, ali nikad vise na G.Slemu, prije nego konacno okaci reket o klin.

Rafa svakako nije takvog mentalnog sklopa i nastavice dalje i dalje da kidise, bori i baca se na terenu do krajnjih fiz. limita, jer on svakako ne zna i nije naucio drugacije (u posljednjih 7-8 godina nikakvih novih varijacija nije unio u svoj teniski arsenal) - pa ako probije, probije - do protivnikove fiz. i/ili mentalne iscrpljenosti.


Do tad, dok ga tijelo bude sluzilo i do teniskih anala - we will see & enjoy epic Rafole..



loader loader 18:45 21.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo

Odgledati ponovo posljednji mec u Vimbldonu i primijeticete da ga je imao na reketu gotovo pri svakom njegovom servisu. I Rodjo mu je slicno "ispoklanjao" onih nekoliko zadnjih gemova kada je shvatio da Djok nece popustiti sa fokusom i nije htio duze da se gnjavi i preganja na terenu..

Auh ... koji stih



Da.
NNN NNN 22:13 21.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo

Šta misliš o onome, pri spremanju da prihvati servis, kada Nole pogleda, maltene, razgrogačenih očiju, na trenutak, 'u širinu' ?

Ne bih ovome davao nikakva nadnaravna tumačenja,
čovek nosi sočiva, pa mu možda prija da tako nešto uradi povremeno
i ja (ne nosim sočiva) kada treba nešto sitno da pročitam ili da baš fokusiram pogled na nešto, trepnem par puta jako, pa mi nekako lakše da "izoštrim".
NNN NNN 22:18 21.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo

Super su ti analize druže. Da te neko plaća da pišeš članke, ja bih to plaćao da čitam.

Hvala ako ovo misliš,
generalno čak mislim da bih imao veće logorejične napade od Tase ,
nego nešto baš ne stižem, a i gledam da se suzdržavam (jer se pitam ko bi stvarno čitao).


loader loader 07:13 22.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo

generalno čak mislim da bih imao veće logorejične napade od Tase ,




nego nešto baš ne stižem, a i gledam da se suzdržavam (jer se pitam ko bi stvarno čitao).

Jeste kvalitetna dilema to (u zemlji u kojoj se inače sve manje čita),
ali našlo bi se tu marketinga, plus besplatno pivo uz tekst ... :) .... I čitalo bi se ko ludo
bocvena bocvena 08:11 22.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo

naše generacije su rasle uz velike, skoro nedostižne, autoritete. pa kad ne možeš da pišeš k'o selimović, bolje da i ne počinješ.
danas je meša lajfkouč sa fejsa i u nedostatku autoriteta i znanja, svi umeju bolje od njega.

istina je negde na sredini. previše autoriteta ubija slobodu misli i stvaranja, premalo znanja pravi kakofoniju glasova i mozak se ulenji. ne stigne dalje od prve strane.

piši sebi, a mi da uživamo.
loader loader 08:53 22.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo

Draga Bocvena,
lepo je što ste tu.

Pisanje je neodvojivo od mišljenja.
Kao vodena para i voda iz koje se podiže.
No, da ne duljimo. Blog je mali privatni parlament pod upravom njegovih članova. Mahom su to ćaskanja (na temu tu i tu). E, sad, ako su ćaskanja, oblik pisanja bi bio piskaranja, ali deluje na ivici pežorativnosti. Benignije je ono "kuckanja". Ili imate neki adekvatniji (za blog-pisanje-komentarisanje) izraz?



alselone alselone 08:58 22.08.2018

Re: Ono što se meni mnogo svidelo

a i gledam da se suzdržavam (jer se pitam ko bi stvarno čitao).


Ma nikako, zaista mislim.

Da kazem ovako - ti pamtis ko slon :) i onda to slonovsko pamcenje koristis za analize koje zbog toga nisu samo horizontalne, po konkretnom sportskom dogadjaju, nego i vertikalne, kroz vreme. To je prava analiza.

I trudis se da budes veoma objektivan sa par posto navijanja za nase u analizama. I to mi se svidja.
NNN NNN 15:49 20.08.2018

YT

Bio je dugo vrhnunski video klip sa finalom Wimbldona 2014, bez komentatora (ja sam to naravno skinuo ), ali trenutno ne mogu da ga nađem.

ima finale iz 2015.


A carevi iz Vimbldona su povodom desetogodišnjice epskog spektakla okačili finale iz 2008.

(ovo je nezvanično najboji meč svih vremena, a svakako je u 5 najboljih ikad!)

Ima i ovo za sladokusce - finale AO iz 2012. (kad se samo setim kakvu sam upalu mišića dobio za vreme tog meča )
loader loader 07:17 21.08.2018

Re: YT

Bio je dugo vrhnunski video klip sa finalom Wimbldona 2014, bez komentatora (ja sam to naravno skinuo ), ali trenutno ne mogu da ga nađem.

Šteta. Naći ćemo opet ... :)

Imali smo čast (i imamo još uvek) da prisustvujemo naj-epohi tenisa. Teško da će se spojiti u isto vreme tri toliko jaka, super jaka igrača, plus sa tri totalno različita stila, plus drukčiji po karakteru i ponašanju ...
Velika trojka. Ono četvorka ili velika petorka, šestorka samo je plod želje nekih krugova da umuvaju svoje tenisere u istoriju na ovom rangu, gde su trojica ubedljivo najvećih. Ako bi velika četvorka morala da postoji, onda su to ova naša tru pulena, plus Pit Sampras (ne smeta anahronost). Samo tako. Sve drugo je, realno, mnogo, mnogo ispod na listi kvaliteta ...
c_h.arlie c_h.arlie 07:18 21.08.2018

Re: YT

loader
Bio je dugo vrhnunski video klip sa finalom Wimbldona 2014, bez komentatora (ja sam to naravno skinuo ), ali trenutno ne mogu da ga nađem.

Šteta. Naći ćemo opet ... :)

Imali smo čast (i imamo još uvek) da prisustvujemo naj-epohi tenisa. Teško da će se spojiti u isto vreme tri toliko jaka, super jaka igrača, plus sa tri totalno različita stila, plus drukčiji po karakteru i ponašanju ...
Velika trojka. Ono četvorka ili velika petorka, šestorka samo je plod želje nekih krugova da umuvaju svoje tenisere u istoriju na ovom rangu, gde su trojica ubedljivo najvećih. Ako bi velika četvorka morala da postoji, onda su to ova naša tru pulena, plus Pit Sampras (ne smeta anahronost). Samo tako. Sve drugo je, realno, mnogo, mnogo ispod na listi kvaliteta ...

M'da !
Mnogo sam voleo Pita Samprasa.
loader loader 08:53 21.08.2018

Re: YT

M'da !
Mnogo sam voleo Pita Samprasa.

Ljubav na stranu (dozvoljeno samo privatno, van klupe u parku, da ne naiđe Palma sa unucima, pa ne zna šta da im kaže)

Msm, i meni je Pistol Pit u ono vreme bio naj. Još kad sam ga prvi put video, poput Đokovića, u njegovim (njihovim) tinejdž godinama, rekao sam sebi da će to verovatno biti igrači za sam vrh, prateći svoj prvi utisak.

Dakle, ništa simpatije. Ovde važi samo surova objektivnost <_<
zemljanin zemljanin 18:23 20.08.2018

a sto ne u poznatom univerzumu?!

stvarno ta poredjenja tipa naj pa onda svih vremena pa ikad pa tamte vamte

Nole je jedan od najboljih tenisera poslednjih desetak godina, mozda u odredjenim trenucima/periodima i najbolji ali ne treba preterivati ...
c_h.arlie c_h.arlie 18:29 20.08.2018

Re: a sto ne u poznatom univerzumu?!

zemljanin
stvarno ta poredjenja tipa naj pa onda svih vremena pa ikad pa tamte vamte

Nole je jedan od najboljih tenisera poslednjih desetak godina, mozda u odredjenim trenucima/periodima i najbolji ali ne treba preterivati ...

Ah, ta naša potreba za objektivnošću !
g.radicevic g.radicevic 18:36 20.08.2018

Re: a sto ne u poznatom univerzumu?!

Nole je jedan od najboljih tenisera poslednjih desetak godina, mozda u odredjenim trenucima/periodima i najbolji ali ne treba preterivati ...


jedini je koji je osvojio sve što se u tenisu može osvojiti (ostvariti), osim olimpijskog zlata.
Malo li je ???



zemljanin zemljanin 19:17 20.08.2018

Re: a sto ne u poznatom univerzumu?!

g.radicevic

jedini je koji je osvojio sve što se u tenisu može osvojiti (ostvariti), osim olimpijskog zlata.
Malo li je ???

pa ne da nije malo nego je vrh ali ne treba preterivati ... neko pre 20+g nije mogao da ih osovji jer nisu postojali a za x godina ce biti novih mastersa pa ce se opet pojaviti neko ko ce ih osvajati ... zato malo realnosti nije na odmet ...
loader loader 07:18 21.08.2018

Re: a sto ne u poznatom univerzumu?!

zemljanin





Kolega Zemljanin da komentariše samo
Rolan Garos ...
To je najbolji zemljani teren i tu će mu biti najugodnije
c_h.arlie c_h.arlie 18:30 20.08.2018

M'da !

Gledam sada Kamilu Đorđi !
Pa ona bi mogla ladno da bude manekenka - i to samo takva !
Jebote !
loader loader 23:00 20.08.2018

Re: M'da !

Pa ona bi mogla ladno da bude manekenka - i to samo takva !



Vredi je naložiti ...
jinks jinks 18:36 20.08.2018

...

Kada bi svi velikani igrali svoju najbolju igru u nekom zajedničkom meču (što se neretko i događalo) čini mi se da bi Novak ipak na kraju odneo primat.
docsumann docsumann 20:03 20.08.2018

Re: ...

jinks
Kada bi svi velikani igrali svoju najbolju igru u nekom zajedničkom meču (što se neretko i događalo) čini mi se da bi Novak ipak na kraju odneo primat.


skoro pa da postoji koncenzus u teniskim stručnim krugovima da je tenis koji je Nole pružao dok je dominirao (2011, 2015) najbolji tenis koji je neko ljudsko biće ikad igralo.

loader loader 23:02 20.08.2018

Re: ...

docsumann
jinks
Kada bi svi velikani igrali svoju najbolju igru u nekom zajedničkom meču (što se neretko i događalo) čini mi se da bi Novak ipak na kraju odneo primat.


skoro pa da postoji koncenzus u teniskim stručnim krugovima da je tenis koji je Nole pružao dok je dominirao (2011, 2015) najbolji tenis koji je neko ljudsko biće ikad igralo.


To je poenta. Statistike se iz inih razloga (već objašnjenih) s tim neće složiti. Ali hoće Toni Nadal, recimo :)

Bili Piton Bili Piton 19:03 20.08.2018

Meni je Nole do jaja

zato što se vratio taman kad su ga Srbi skoro otpisali.

Sjajan je momak, ali baš sjajan. I mnogo se radujem njegovim najnovijim uspesima.
niccolo niccolo 19:08 20.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

kad su ga Srbi skoro otpisali.

Nisi apdejtovan, sad je glavna fora da svako od njih kaže kako je baš on, uprkos svima, verovao da će da se vrati.
docsumann docsumann 19:59 20.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

zato što se vratio taman kad su ga Srbi skoro otpisali.


i to zato što ne jede meso
c_h.arlie c_h.arlie 20:01 20.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

niccolo
kad su ga Srbi skoro otpisali.

Nisi apdejtovan, sad je glavna fora da svako od njih kaže kako je baš on, uprkos svima, verovao da će da se vrati.

Taj sam !
docsumann docsumann 20:09 20.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

niccolo
kad su ga Srbi skoro otpisali.

Nisi apdejtovan, sad je glavna fora da svako od njih kaže kako je baš on, uprkos svima, verovao da će da se vrati.


ne znam da li je to sad baš toliko IN, al da ga se saranjivalo javno i masovno, pa i na blogu ( totalno je puko psiićki, Imas ga je zaludio, jebala ga ljubav i mir u svijetu, osušio se od travki i zrnevlja...).

ne znam odakle ljudima toliko samouvjerenosti da se paču u neke stvari, i razmeću ekspertizama (ishrana, trening...) za koje je Nole (za njih) doktor nauka.
da ne spominjem ljude iz njegovog tima, koji JESU svjetski eskperti u svojoj struci
alselone alselone 20:19 20.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

ne znam da li je to sad baš toliko IN, al da ga se saranjivalo javno i masovno, pa i na blogu ( totalno je puko psiićki, Imas ga je zaludio, jebala ga ljubav i mir u svijetu, osušio se od travki i zrnevlja...).


Što se zapravo pokazalo i kao tačno. Jesi čitao Vajdin intervju i posebno deo gde je rekao šta su bila njegova dva uslova za ponovni početak saradnje?
docsumann docsumann 20:21 20.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

alselone
ne znam da li je to sad baš toliko IN, al da ga se saranjivalo javno i masovno, pa i na blogu ( totalno je puko psiićki, Imas ga je zaludio, jebala ga ljubav i mir u svijetu, osušio se od travki i zrnevlja...).


Što se zapravo pokazalo i kao tačno. Jesi čitao Vajdin intervju i posebno deo gde je rekao šta su bila njegova dva uslova za ponovni početak saradnje?


da jede ribu i da Imas ne prisustvuje mečevima (i treninzima)

ovio za ribu je objasnio potrebom da u ishrani ima i proteina životinjskog porjekla.
to se da riješiti i jajima i mliječnim proizvodima, al kao što rekoh neću da se mješam stručnjacima u posao.


EDIT: dakle ništa šnicle i slanina.

alselone alselone 20:25 20.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

da jede ribu i da Imas ne prisustvuje mečevima (i treninzima)

ovio za ribu je objasnio potrebom da u ishrani ima i proteina životinjskog porjekla.
to se da riješiti i jajima i mliječnim proizvodima, al kao što rekoh neću da se mješam stručnjacima u posao.


To ti kažem. I laik je mogao da vidi da nešto nije valjalo. I nije moralo da se pogadja, Nole je sam pričao o svojim promenama.
docsumann docsumann 20:42 20.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

I laik je mogao da vidi da nešto nije valjalo


laički gledano, meni je tu veći problem bio energetski bilans nego životinjske aminokiseline.

ne bi to bio ni prvi ni posljednji put da šampion (veliki) bude vegetarijanac ili čak vegan



iznosio sam ove podatke više puta, al nije ih zgoreg ponoviti

10 najvećih olimpijskih šampina (vegetarianci i vegani) - LINK



EDIT: ono što nije valjalo bila je glava a ne mišići. što reče veliki Li Hejni (8xMr.O) - mišići se izgrađuju glavom
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:43 20.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

docsumann



EDIT: dakle ništa šnicle i slanina.



Ми Бачвани никада нећемо успети у овом ангажману ду'а.
antioksidant antioksidant 21:08 20.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

docsumann
I laik je mogao da vidi da nešto nije valjalo


laički gledano, meni je tu veći problem bio energetski bilans nego životinjske aminokiseline.

ne bi to bio ni prvi ni posljednji put da šampion (veliki) bude vegetarijanac ili čak vegan



iznosio sam ove podatke više puta, al nije ih zgoreg ponoviti

10 najvećih olimpijskih šampina (vegetarianci i vegani) - LINK



EDIT: ono što nije valjalo bila je glava a ne mišići. što reče veliki Li Hejni (8xMr.O) - mišići se izgrađuju glavom

Vajda je rekao da je glavna straputnica bila dozivljaj tenisa kao filozofije (filoSofije) a da se zaboravila jednostavna poenta igre - pobeda.
niccolo niccolo 21:16 20.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

ono što nije valjalo bila je glava a ne mišići

Na nekih desetoro najboljih razliku pravi isključivo glava, nijedan od njih nije toliko fizički spremniji od drugih koliko može da bude mentalno spremniji.

Meni je inače ta diskusija o njegovoj ishrani bila prilično nezanimljiva, iz dva razloga - većina nas i ne pokušava da bude šampion sveta, pa i ne vidim neku praktičnu korist za nas ostale od prebiranja po Novakovom tanjiru; zbog ovog prvog što sam napisao.

A generalno na temu biljke/meso sam skoro čuo dosta dobar argument (u smislu da nisam ranije razmišljao o tome) - da je ljudska vilica dizajnirana za seckanje i muljanje biljki, a ne za kidanje mesa tj. da pravi mesožderi nemaju mogućnost da prave kružne pokrete vilicom, za razliku od biljojeda. I obrnuto, prilično jadno otvaramo usta za vrstu koja bi da se naboka mesištem i zavali u ladovinu (ali smo zato izmislili viljuške i noževe pa boc, što bi rekao Viljuška ).
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:21 20.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

Ај сад, јебат га, ми смо ође од мамута учили.
da je ljudska vilica dizajnirana za seckanje i muljanje biljki, a ne za kidanje mesa


floki floki 21:32 20.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

e jos da ode na ćevape negde, pa da opletu narikače...
zemljanin zemljanin 22:32 20.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

da je ljudska vilica dizajnirana za seckanje i muljanje biljki, a ne za kidanje mesa tj. da pravi mesožderi nemaju mogućnost da prave kružne pokrete vilicom, za razliku od biljojeda.

zubi su ti koji definisu ishranu a ljduska vrsta je svastojed ... ja vrlo cesto koristim biljke ... narocito pri pripremi hrane ... kako BRE ispeci prase bez struje
loader loader 23:16 20.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

Bilo je jasno da će se Novak vratiti. I da nije zaboravio udarce, koje vežba od malih nogu. Samo je bilo pitanje vremena. Kao i kod Nadala, nakon povrede. Problem je u tome što se Novak skoro godinu dana vukao igrajući načet, povređen, jer je želja bila jača od objektivnosti. I to nehtenje na operaciju (meni nejasno) koja je na kraju ipak morala da usledi ... Hranu uopšte ne razmatram kao razlog ovog privremenog posta trofeja. No, bejaše to dobra zabava za zlurad narod i tradicionaliste koji ždernjošu svinjče s ražnja. I, zaboraviše ga čim je krenula ta muka s povredom. Najedanput tišina u našoj javnosti - javnosti koja je čitavo pređašnje vreme bila toliko "odana svemu što je Đoković uradio za Srbiju", jelte. I najbolja ženska igračica svih vremena, zbog onih kratkih dijagonala maltene nepobediva, Monika Seleš, iskusila je kaznu zaborava, iako je ovoj zemlji donela osam Gren slemova. Nju sportski novinari i komentatori ne pominju, svesno, uvlačeći se ovdašnjim višedecenijskim "patriotskim čuvarima". ... Lako ovde džabaišu velike ljude. Kako god, Novak je uz pomoć svojih duhovnih učitelja shvatio da će pažnju običnog sveta i zvaničnika zavredeti samo pobedama ...!


c_h.arlie c_h.arlie 06:14 21.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

loader
Bilo je jasno da će se Novak vratiti. I da nije zaboravio udarce, koje vežba od malih nogu. Samo je bilo pitanje vremena. Kao i kod Nadala, nakon povrede. Problem je u tome što se Novak skoro godinu dana vukao igrajući načet, povređen, jer je želja bila jača od objektivnosti. I to nehtenje na operaciju (meni nejasno) koja je na kraju ipak morala da usledi ... Hranu uopšte ne razmatram kao razlog ovog privremenog posta trofeja. No, bejaše to dobra zabava za zlurad narod i tradicionaliste koji ždernjošu svinjče s ražnja. I, zaboraviše ga čim je krenula ta muka s povredom. Najedanput tišina u našoj javnosti - čitavo pređašnje vreme toliko "odanoj svemu što je Đoković uradio za Srbiju". I najbolja ženska igračica svih vremena, zbog onih kratkih dijagonala maltene nepobediva, Monika Seleš, iskusila je kaznu zaborava, iako je ovoj zemlji donela osam Gren slemova. Lako ovde džabaišu velike ljude. Kako god, Novak je uz pomoć svojih duhovnih učitelja shvatio da će pažnju običnog sveta i zvaničnika zavredeti samo pobedama ...!



Da.
Jedan je Nole !

A jedna je i Monika Seleš.

Da je nije priklalo ono švapsko đubre ('neuračunljiv', ali dovoljno uračunljiv da je ubode, baš, u levu plećku - a ona levakinja), Monika bi postala najveća teniserka svih vremena, jer - nikada u ženskom tenisu nije bila takva razlika između prve - i svih ostalih.

Ja je nikada neću zaboraviti.
c_h.arlie c_h.arlie 06:21 21.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

floki
e jos da ode na ćevape negde, pa da opletu narikače...

Pa sad.
Ne znam šta sa mnom nije u redu, no, kako vreme prolazi, ja sve više jedem travuljine.
A da ne veruješ - najomiljenije jelo mi je brokoli skuvan samo u blago posoljenoj vodi, bez ikakvih začina. Istina, tu je odmah i prokelj (koji ja nazivam 'keljići'), skuvan na isti način.
Nekada, dok sam jeo prebrzo, praktično gutao, nisam ni znao kako hrana miože da bude ukusna - sada lagano jedem ove travke - i, malo je reći, uživam u ukusu.

Istina, još uvek mogu da pojedem i slanine sapunjare - ali mislim da bih, npr., od 7 dana u nedelji, čak 6 mogao da provedem jedući travke.
alselone alselone 07:33 21.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

nijedan od njih nije toliko fizički spremniji od drugih koliko može da bude mentalno spremniji.


Ovo je velikim delom tacno, ali ne i potpuno, jer na primer Nadalova igra je bazirana velikim procentom bas na snazi, energiiji i izdrzljivosti. OK, glava je ta koja nosi, ali njegova igra nije u "Top 3" nivou ako nije fizicki najspremniji.

Hocu da kazem, fizicka sprema deluje da nije toliko vazna zato sto su svi non stop maksimalno spremni. Ali cim neko malo padne, to se jako odrazava. Pametan igrac zna kako da igra protiv protivnika koji je fizicki slabiji, zna kako da ga trosi jos vise i zna kako da ga tera da vise rizikuje.
loader loader 09:01 21.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

Nadalova igra je bazirana velikim procentom bas na snazi, energiiji i izdrzljivosti.

Ali je u duelima sa Novakom uglavnom bio taj koji prvi počne da duva i da gubi intenzitet trčanja, udaraca ... Prebledi, znoj curi po licu, oči mu se nekako "smire, kosu na slepoočnicama ne uredjuje kažiprstom po onoj svojoj prepoznatljivoj rutini (koja je deo ukupne rutine pred servis sa svih 15-ak ustaljenih i preciznih pokreta), već to pomeranje pramenova obavlja više u jednoj blagoj agoniji ... Novak je najizdržljiviji. Mečevi su to pokazali. Jeste Nadal mišićaviji i jače udara, naročito prvih 7-8 gemova, ali u tom aspektu, gledano kroz ceo meč, a to obično bude ne baš kratko vreme, Novak se pokazuje kao fizički postojaniji. Dese mu se krize, relativno kratke, ali u celini ima prednost na tom planu. Već sam to pomenuo u postu, da vlada mit o Nadalovoj fizičkoj izdržljivosti, nadmoći, međutim, po tom elementu je "tek" drugi.
alselone alselone 09:04 21.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

Ali je u duelima sa Novakom uglavnom bio taj koji prvi počne da duva i da gubi intenzitet trčanja, udaraca ... Prebledi, znoj curi po licu, oči mu se nekako "smire, kosu na slepoočnicama ne uredjuje kažiprstom po onoj svojoj prepoznatljivoj rutini, već više u blagoj agoniji ... Novak je najizdržljiviji. Jeste Nadal mišićaviji i jače udara, naročito prvih 7-8 gemova, ali u tom aspektu, gledano kroz ceo meč, a to obično bude ne baš kratko vreme, Novak se pokazuje kao fizički postojaniji.


Sve se slazem. Zato i kazem da je i fizicka sprema veoma vazna i da cak i mala oscilacija utice jako na igru. Veorvatno je zato Vajda i insistirao na promeni dijete.
nikvet pn nikvet pn 10:07 21.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

alselone
Pametan igrac zna kako da igra protiv protivnika koji je fizicki slabiji, zna kako da ga trosi jos vise i zna kako da ga tera da vise rizikuje


Или против 'торњева' сервера, врло зезнути противници али кретање им слаба тачка. Зато их гања тамос-вамос, дроп-шот; неважно ако омаши важно је да га потера у спринт. После серије од десетак пута 'торањ' опада, Ноле трпа. Геније. Зато и кажу да је као ајкула кад намирише крв.
loader loader 10:20 21.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

Или против 'торњева' сервера, врло зезнути противници али кретање им слаба тачка. Зато их гања тамос-вамос, дроп-шот; неважно ако омаши важно је да га потера у спринт. После серије од десетак пута 'торањ' опада, Ноле трпа. Геније.





I on to ponekad shvati :
loader loader 10:25 21.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

Sve se slazem. Zato i kazem da je i fizicka sprema veoma vazna i da cak i mala oscilacija utice jako na igru. Veorvatno je zato Vajda i insistirao na promeni dijete.

Sve dijete su dobre. Smršao je, a to je valjda cilj dijete

Fizička sprema je važna, da, naročito kod onih istezanja, gde se stekne utisak da je poen gotov, a ono se lopta skoro iz publike vraća na stranu protivnika. Em se tako uzme poneki nemoguć poen, a to u sabirku može da bude i preloman poen, em se protivnik nervira i posle misli o tome, em Novak bude još gipkiji i samouvereniji. Nije to šala.

alselone alselone 10:48 21.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

Sve dijete su dobre. Smršao je, a to je valjda cilj dijete


Dijete ne znaci da se hranis kako bi mrsavio. To je uverenje kod nas. Rec diet znaci rezim ishrane. I ako jedes Big Mac tri obroka dnevno, to je i dalje dijeta. Postoje dijete kojima je cilj da se ugojis. Itd.


Fizička sprema je važna, da, naročito kod onih istezanja, gde se stekne utisak da je poen gotov, a ono se lopta skoro iz publike vraća na stranu protivnika. Em se tako uzme poneki nemoguć poen, a to u sabirku može da bude i preloman poen, em se protivnik nervira i posle misli o tome, em Novak bude još gipkiji i samouvereniji. Nije to šala.

Tako je, tako je. Fizicka sprema dozvoljava "poen vise". Kad pogledas meceve u top tri, vidis da je na kraju ukupan rezultat u poenima bio veoma blizu. Tek par poena odlucuje na kraju meca.

Pogresno se stekao utisak ovde kako su oni fizicki svi isti, pa smo krenuli od toga da su u top 10 svi isti, pa smo dosli do toga da su u top 100 svi isti, eto samo malo vise zelje i koncentracije neko ima. Djavola. Ja sam siguran da su Nole i Rafa mnogo fizicki spremniji od nekog na 5-10 mestu, Federer malo manje ali i dalje spremniji (njegova igra je brza danas, izbegava sljaku itd), a duplo spremniji od nekog u top 90.
docsumann docsumann 11:41 21.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

Postoje dijete kojima je cilj da se ugojis. Itd.


dijeta vrhunskih strongmena podrazumjeva 10k kalorija dnevno.

alselone alselone 11:53 21.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

dijeta vrhunskih strongmena podrazumjeva 10k kalorija dnevno.


Šta zna dete šta je 100 kila, uzme i pojede.
loader loader 11:54 21.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

Postoje dijete kojima je cilj da se ugojis. Itd.

Svakoga dana se ovde nešto novo nauči
docsumann docsumann 14:02 21.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

zubi su ti koji definisu ishranu a ljduska vrsta je svastojed


Gren Slem šampionu se u zube ne gleda
loader loader 16:49 21.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

docsumann
zubi su ti koji definisu ishranu a ljduska vrsta je svastojed


Gren Slem šampionu se u zube ne gleda


Auh, kakva kontra, bekhend dijagonala iz ugla koja okomito i naglo pada pravo pored zabezeknutog protivnika, uz liniju. Aplauz. Tap, tap, tap ... (25 sekundi) i novi servis ...
blogovatelj blogovatelj 01:02 22.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

Sve dijete su dobre. Smršao je, a to je valjda cilj dijete


Diet na engleskom znači i ishrana. Kada se npr priča o životinjama i pomene "their diet" to svakako ne znači dijeta.

PS.

Tek posle video Alsov komentar.
loader loader 07:17 22.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

c_h.arlie

Pa sad.
Ne znam šta sa mnom nije u redu, no, kako vreme prolazi, ja sve više jedem travuljine.


I Novak sve više jede travuljine
jer lindra na Vimbldonu i nakon pobede čupka-žvaćka ono što je od trave ostalo ...

c_h.arlie c_h.arlie 07:22 22.08.2018

Re: Meni je Nole do jaja

loader
c_h.arlie

Pa sad.
Ne znam šta sa mnom nije u redu, no, kako vreme prolazi, ja sve više jedem travuljine.


I Novak sve više jede travuljine
jer lindra na Vimbldonu i nakon pobede čupka-žvaćka ono što je od trave ostalo ...


Da !
Konačno sam sinoć, na miru - šesti puta odgledao Nola kako dere Pederera.
I to tako da sam, kako i dolikuje, po nekoliko puta vraćao poteze koji su mi se (baš) dopali.
Izgleda da uskoro neću biti sposoban da gledam direktan prenos - pa potom, ako Nole pobedi, uživancija, a ako ne - pravim se da nije ništa bilo.
Nema druge.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana