Prolećna mrza i...gusari

Jelica Greganović RSS / 23.04.2008. u 19:20

Već danima u Sloveniji vlada prolećna mrza. April se sliva niz listiće, koji se nepoverljivo odmotavaju iz pupoljaka, jer planine su još uvek bele. Iza njih nebo varljivo menja boje i za samo pola sata, nebo plavo kao plavo nebo prevuče se indigo ljutnjom, spusti se nisko i promeni boju vazduha u oštru olovnu. Na takvoj pozadini sveži, još uvek providni listovi mlade boje postaju još divljije zeleni.

Danima se april cedi niz granate prste i tera ptice, koje su se taman razgalamile u prolećnom natpevavanju, da se sklone i naprave mesta tišni kišne zavese. Tu negde se vučem i ja. Pokušavam da radim, a umesto toga lepim nos na prozore i gledam kako tek obojeni, otrovno zeleni tepih trave pokušava da raste dok od njega otskaču golubije kapljice. Iza Alpa tutnji nova pošiljka vode i sve sivlji oblaci skraćuju popodneva.

Od sve te mrze i vesti su se uspavale. Sem ovdašnje Pčelarske asocijacije, koja me redovno obaveštava o kretanju pčela i poziva na izlete gde se sa istima mogu družiti, ovih dana nema ničeg posebnog...dobro, Slovenci i Hrvati se opet malo čupetaju oko Piranskog zaliva, ali obzirom da će na jesen izbori i Sloveniji, nekako je i vreme za novi krug priče o otvorenom moru. Ućutalo se i slovenačko predsedništvo EU, tu i tamo stigne neko obaveštenjce, na pola koga zadremam. Tišina pred izbore u matici, a onda će da ljusne poplava ocena, ni sa dva lavora neću uspeti da pokupim vodopad reči i vesti. U matici kampanja ulazi u drugu polovinu, ekipa već na pola promukla, umorno drema pred kamerama na večernjim snimanjima, ali obećanja i samoreklamiranja su gušća i brljivija od aprilskih kiša.

I tako...dok na horizontu ograničenom Alpima, pokušavaju da očupave šume, stigne meni juče saopštenje slovenačkog predsedništva EU. Kod nas pomenuta kiša aprilska curi, dremež se sliva po prozorima, ja kunjam u saopštenje, a po mozgu mi kaplje proleće...stignem do kraja prve rečenice i probudim se naglo...čitam opet...još jednom...i sasvim budna pomislim da je proleće neke pogodilo gore no mene.

Tim povodom u ovu dremljivu priču ulaze gusari.

Daklem, prva rečenica nadasve neobičnog saopštenja (a nisam ih malo neobičnih videla) glasi :«Slovenačko predsedništvo EU izražava zabrinutost i osuđuje nedavne gusarske napade...« Posle trećeg čitanja, oči su mi narasle na veličinu dobro nabujale repe, ali i dalje mi se činilo da to ipak...Dalje je sledilo da su gusari, u ponedeljak, probali da zauzmu japanski naftni tanker i nisu uspeli. Da su u nedelju oteli ribarsku, špansku lađu i na njoj 26 ribara. Tu negde je pred očima počela da mi se vijori dronjava crna krpa sa par koski i lobanjom, papagaj na ramenu i rum.

Malo sam pogledala naokolo, ima li skrivenih kamera i krenula da šnjuvam...provalila sam, da dok sam ja dremala, slušajući aprilsku kišu i nadgornjavanje o sporazumu, koji član i zašto ne, mada ipak da i ko sme, da je za to vreme Španija već poslala fregatu (kako to jedrenjački zvuči) ka Afričkom rogu. Tu je palo otvaranje detinjih Atlasa i traženje Somalije, sa kojom do sada nisam baš puno posla imala, a gde ordiniraju pomenuti gusari. Usput je Španija u pomoć pozvala Nato pakt, Afričku uniju, Francusku i...dakle, stvari nisu naivne...znaju li oni vlasnici tajnih mapa rađenih pokrsticom šta ih čeka?

»Slovenačko predsedništvo EU je jako zabrinuto, jer gusarstvo ometa evropska zalaganja za političku stabilnost u Somaliji i normalne odnose između te države i preostalim svetom« piše u saopštenju...Jeste, znam ja da je to ozbiljno i da gusari kojima padne na pamet da otimaju tanker veličine moje zgrade mora da imaju omanju vojsku...sve ja to znam, ali samo su mi još gusari falili. Zar ti gusari i ostala hajdučija ne živi u filmovima...mislim, znam da ih ima pomalo, ali ovo, ipak...

Sad opet, shvatam i ja da je to neka dobro organizovana banda, ali...kod mene su gusari deo filmova i priča, kako sad da ih smestim u surovu današnjicu? Kako je kapetan Kuka stigao iz Nedođije na somalijsku obalu? Zašto Džoni Dep napada japanski naftni tanker? Ima li u tom filmu onih lepih, vitkih, ali nadasve hrabrih devojaka, što hodaju daskom nad morem, dok se u daljini zeleni foto-tapet pustog ostrva?

»Na španskoj fregati su i marinci, zajedno sa elitnom jedinicom snajperista, mada će im za moguću vojnu akciju protiv pirata biti potrebne posebno obučene jedinice«, pišu španske novine...Bela jedra, plavo more, promukli papagaj, prljavi, ali ipak šarmantni mačo gusari...španski jedrenjaci...ja se izvinjavam, na mene ovaj April nezgodno utiče... gde su Tik-Tak krokodil i okrugli Smi?

A španska fregata plovi ka Afričkom rogu. Samo su još gusari falili. Zna li se hoće li i musketari da se od negde pojave?

Ponovo pada kiša. Aprilska.

Atačmenti



Komentari (158)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bravar bravar 19:26 23.04.2008

bez naslova

April U Beogradu


Prolaze i vracaju se s lastama
Suncani i nasmijani dani
opet je u mojoj dusi proljece
da l' si djevojka il' zena sada ti?

April u Beogradu uzaludno trazim
Usne jedne djevojke sto se divno mazi
April u Beogradu miluje joj kosu
Ispod Savskog mosta to je mozda ona
Al' je drugi ljubi.

Prolaze i vracaju se s lastama
Suncani i nasmijani dani
opet je u mojoj dusi proljece
da l' si devojka il' zena sada ti?

April u Beogradu jedno proslo doba
nosim ga u mislima iz vojnickih soba
April u Beogradu umorno se smjesi
Ispod savskog mosta dok se sumrak sprema
vise mene nema.

Kornelije Kovac

bravar bravar 19:30 23.04.2008

bez naslova

Kad bi resenje bilo lako:)

Deset ljutih gusara
Došlo u moj krevet
Jedan pao s kreveta
Ostalo ih devet

Devet ljutih gusara
Još ne znaju ko sam
Jednog sam uspavao
Ostalo ih osam

Osam ljutih gusara
Ja ih oštro gledam
Jedan pao u nesvest
Ostalo ih sedam

Sedam ljutih gusara
Pobeglo na brest
Jedan pao na glavu
Ostalo ih šest

Šest ljutih gusara
Zbrisalo u svet
Jedan se izgubio
Ostalo ih pet

Pet ljutih gusara
Lete ko leptiri
Jedan pao u bunar
Ostalo ih četiri

Gle četiri gusara
Bes u njima vri
Jedan puko od muke
Ostalo ih tri

Tri ljuta gusara
A protiv njih ja
Jednog sam zviznuo
Ostala su dva

Dva ljuta gusara
A pogled im ledan
Jedan se okliznuo
Još ostao jedan

Jedan ljuti gusar
Postao je medan
Prosto se istopio
Ostao nijedan

U svakom pogledu
Posla me je strava
Sad je sve u redu
Može da se spava

Jer, spavanje je zdravo
organizmu prija
uspavao sam gusare
sada mogu i ja.

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:43 23.04.2008

Pa...ne znam da li bi pomoglo...

ovo su ovi moderni, izistinski gusari...

edi-va edi-va 19:46 23.04.2008

Re: Pa...ne znam da li bi pomoglo...

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:08 23.04.2008

Moj omiljeni ljuljajući gusar...mmm

Bring me that horizon!




A obaška što volim muziku iz tog filma...mmm...
edi-va edi-va 20:13 23.04.2008

Re: Moj omiljeni ljuljajući gusar...mmm

Jelice, znachi li to da se ti ne bi otimala da te on otme?!

:)))
ivana23 ivana23 20:20 23.04.2008

Bravar

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:21 23.04.2008

Re: Moj omiljeni ljuljajući gusar...mmm

Izdržala bih nekako...šta se mora nije teško
Nune Popović Nune Popović 22:43 23.04.2008

Moj omiljeni gusar

Ne znam zašto me ova priča o gusarima podseća ne epizodu:

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:39 24.04.2008

Vlado!

Pa to si ti!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:52 23.04.2008

Gusari ili Pirati, pitanje je sad :-)

bauer bauer 20:56 23.04.2008

Re: Gusari ili Pirati, pitanje je sad :-)

moj omiljeni pirat...

kuki kuki 19:58 23.04.2008

GusLar

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:19 23.04.2008

Re: GusLar

Jao kad se samo setim koji je ovo spektakel od serije bio...ludilo! Kako smo to gledali!

A ovo je bio jedan od lepše obučenih gusara...

kuki kuki 20:47 23.04.2008

Re: GusLar

Moj drug (Ciga) dade sinu ime Sandokan. Bogme, mali poraste u zgodnog momka. Ne bas kao Kabir ali potvrdio je da vazi: nomen est omen.
AlexDunja AlexDunja 20:09 23.04.2008

:)

gde su Tik-Tak krokodil i okrugli Smi?

evo su svi zajedno,
i kuka i tajger lili, pride:)
ivana23 ivana23 20:23 23.04.2008

Brod

ivana23 ivana23 20:28 23.04.2008

Kape

ivana23 ivana23 20:29 23.04.2008

Re: Kape

vidomir pavlovic vidomir pavlovic 20:29 23.04.2008

Re: Brod

Tvoj post podseti me na film 70tih... CRVENI GUSAR jedan od najboljih filmova tih decenija. Ko ga je gledao nemože da zaboravi onog gluvonemog gusara koji je kao džeki čejn...
Preporuka ko Ljubičice....hahaha
ivana23 ivana23 20:29 23.04.2008

Re: Kape

ivana23 ivana23 20:30 23.04.2008

Re: Kape

ivana23 ivana23 20:32 23.04.2008

He,he

Niste znali da na jednom ostrvu juznih mora imam prodavnicu u kojoj se snabdevaju gusari...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:35 23.04.2008

Re: Brod

Ne pominji brodove, samo kad se setim...kada je Prestolonaslednik bio mali, a firma Lego, za pljačkanje ubogih roditelja, isfura novu slagalicu, veličine solitera, od 598.760,469 kockica - gusarski brod...cena, prava sitnica, mož' za te pare da kupiš pravu gusarsku fregatu...visio je u toj radnji kao opsednut...i onda nas piratski bog pogledao i one cure u radnji ponude Prestolonasledniku da složi lađu za izlog. Dušu sam svoju ispustila, uputstva nisu bila kompletna, malo nam se jarboli krivili...Al' složismo nekako. Onda je ta "njegova" lađa stajala par meseci u izlogu, da bi ga onda cure definitvno obradovale i poklonile mu je za rođendan, zajedno sa ogromnom gusarskom zastavom.
Tim povodom je njegov krevet morao da se pretvori u brod, kako znam i umem, gusarski...tu ja odem u obližnju radnju sa užadima, kupim 100km nekog crvenog konopca i oni mi od toga sapletu dve mreže. Iste okačimo o plafon, pa privežemo za krevet na sprat. Dodamo onu ogromnu zastavu kao jedro i vežemo je između mreže i ormana...U Ikei kupimo lestve od konopaca i prikačimo i to...tek pre neku godinu smo se rešili tog krevetskog broda...
AlexDunja AlexDunja 20:39 23.04.2008

Re: Brod

Ne pominji brodove, samo kad se setim.

la vita e bella:)))
meni zao sto takve stvari,
ipak, kratko traju...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:39 23.04.2008

Ivana, kako ne bi

znali...ima odeljenje i za životinje...

ivana23 ivana23 20:40 23.04.2008

Zastava

ivana23 ivana23 20:45 23.04.2008

~~

angie angie 20:52 23.04.2008

Re: Brod

a firma Lego


e jelice, ako ce ti biti lakshe -zagrli me!:))


elem ovaj moj mladji je sada 7, a dobio onaj najnoviji najveci-pa ti vidi koji je to goblenski rad bio!
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:01 23.04.2008

Vidomire,

je l' ovaj?

MuadDib MuadDib 22:18 23.04.2008

Re: Brod

Извин'те, Лелице:

"Fifteen men on the dead man's chest—
Yo-ho-ho, and a bottle of rum!
Drink and the devil had done for the rest—
Yo-ho-ho, and a bottle of rum!"

На ове теме, конза му дође Острво с благом, Р.Л.Стивенсона, уколико већ није поменуто
nsarski nsarski 13:48 24.04.2008

Re: Brod

"Fifteen men on the dead man's chest—
Yo-ho-ho, and a bottle of rum!
Drink and the devil had done for the rest—
Yo-ho-ho, and a bottle of rum!"


U prevodu koji sam ja kao klinac citao, ta pesma ide ovako:

"Petnaest mornara na kovcegu mrtvog,
Petnaest mornara, petnaest becara,
Jo-ho-ho ded' kapljicu ruma!
Run i Hromi Daba i njegov crni baba,. odneli ostale
Jo-ho-ho ded' kapljicu ruma!

A, inace, kad se na ostrvu odnekud pojavio Ben-Gan, ja sam pao sa stolice!
angie angie 20:45 23.04.2008

pirati

Черевићан Черевићан 20:46 23.04.2008

часни посао гусарски

нису баш ни сви гусари пирати били.има томе . .
Viceadmiral sir Frensis Drejk (engl. Francis Drake) (c. 1540. - 28. januar, 1596.) je bio engleski redov, navigator, pomorski junak, političar i građevinski inženjer u elizabetanskom dobu. On je bio prvi Englez koji je oplovio Zemlju od 1577. do 1580. i postao vitez odlukom kraljice Elizabete I. On je bio zamjenik komandira engleske flote. Gusarskim napadima na španske brodove doprineo je engleskom osvajanju kolonija, posebno u Severnoj Americi, imao značajnu ulogu u pobedi britanske ratne mornarice 1588. godine nad španskom „Nepobedivom armadom“ u bici na Lamanšu. 1586.

preneo krompir u Evropu iz Severne Amerike.

АХА !
ivana23 ivana23 20:49 23.04.2008

Re: часни посао гусарски

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:59 23.04.2008

Da ne zaboravimo i

omiške gusare...ti su nam blizu mesta letovanja, pa svake godine moramo malo da procunjamo po Omišu i kupimo koju gusarsku majicu (imam i ja jednu, spavam u njoj).

Daklem, u 12. i 13. veku u Omišu su vladali knezovi Kačići, koji su predvodili omiške gusare. Isti su napadali trgovačke brodove iz Venecije, Kotora, Dubrovnika...ali i papine galije, a da bi nekako izašli na kraj sa gusarima, pomenuti su im plaćali poreze na mirnu plovidbu. Doduše, to je obično bilo kratkog veka, tako da su se dva puta vodili ratovi protiv omiških gusara. Prvi je, 1221. godine, poveo papa Honorije III, jer su omiški gusari napali njegove krstaše koji su se vraćali iz Palestine. U tom ratu gusari su pobedili. Drugi rat su protiv omiških gusara poveli Mlečani 1286 i 7-me. Taj rat su gusari izgubili i tada je počela da opada moć kneževske gusarske porodice Kačić.
Gusari su nad samim Omišem, iz tvrđava Peovica i Starigrad kontrolisali ceo Omiš, Brački kanal i ostrva Brač, Hvar i Šoltu, ali i ušće Cetine u more, u samom gradu.
Njihovi brodovi su bili vitki i brzi, Sagitae, strele.

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:06 23.04.2008

Hvala za

doprinos Čer...kako tamo kod vas na Malti stojite s' gusarima?
Черевићан Черевићан 21:24 23.04.2008

ма ниналики

тренутно
окомалте гђо Greganović пирати немају схаје да опстану ама ниакве.наиме воде око малте су пренапучене војно-полицијским патролним чамцима ловећи несретнике из африке кои би да се на неким тек тек плутајућим пловилима више ношени в.струјама медитерана него погоном ојебаних лађа докопају благостања еуропе, обзиром да смо јој, ми малтези бедем према југу.

а кроз историју гледајући
е ту би се дало писати па би била тролчина сам така ,што ние ред према домаћици блога.но укратко . . . ко год да је своде намалту пристизо бијо је за острвљане гусар јер се тако понашао у наступу отимајући оног ничег што је намалти било још затечено. међутим доласком витеза без мане на отокнам медитерански гусари се усмерише . . . . ка другим дестинацијама.

ето.
MuadDib MuadDib 21:56 23.04.2008

Re: часни посао гусарски

Аконто поменутог гдина, више у роману Р.Адамовића Академија ноћи :ИНспиративно, препоручам
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:27 23.04.2008

Hvala, Muade

poradićemo na tome :)
nsarski nsarski 21:01 23.04.2008

A sta je sa uskocima?!

Nas su u skoli ucili da su postojali "hajduci" (na kopnu) i "uskoci" (na moru) koji su se borili za prava sirotinje i radnicke klase. I otimali pare bogatunima.
ivana23 ivana23 21:06 23.04.2008

Re: A sta je sa uskocima?!


Grad Senj, Tvrđava Nehaj - senjski uskoci, grbovi
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:20 23.04.2008

Uskoci su radili i na

kopnu i na moru. Na kopnu su se bavili hajdučijom, a na moru gusarstvom, koje se zvalo i borba za slobodu protiv Turaka i Mlečana. Oni se pojavljuju kasnije, u 15-16. veku.

Uskoci su bili Srbi, Vlasi, pa i Hrvati, koji su bežali od turske vlasti na Balkanu u područja pod vlašću Mlečana i Austrije. Najpre je njihovo središte bio Klis, a onda Senj ("Čuvaj se senjske ruke". Upravo u Senju uskoci su formirali jaku gusarsku mornaricu, a Austrijanci su uskoke uspeli da pobede tek početkom 17. veka. U zamenu za dotadašnji način života i "privređivanja", Austrijanci su uskocima dali privilegije i versku autonomiju (Vojna krajina).

Uskoci su se naseljavali i u Sloveniji pojedinačno, tokom 15. veka, a onda od početka 16. veka su se naseljavali u većim grupama, pre svega u okolini Žumberka (Kranj), Ptuja, Ljutomera, Beloj krajini, Istri, Dravskom polju i Krasu.

Jedno od mesta na Dravskom polju se zove Skoki, po srpskim uskocima, koji su se tu naselili u 16. veku.

dragoljub dragoljub 21:27 23.04.2008

Re: A sta je sa uskocima?!

nsarski
Nas su u skoli ucili da su postojali "hajduci" (na kopnu) i "uskoci" (na moru) koji su se borili za prava sirotinje i radnicke klase. I otimali pare bogatunima.

eto preteče me ,dok ja smišljah formu.al aj da i ja malo pametujem čuvena zastava nazvata jelte jolli rogerima čudno poreklo ja prvo čuo da je to masonski iliti templarski znak a viki[url=http://en.wikipedia.org/wiki/Jolly_Roger] kaže
lepa priča
pozz
Dolybell Dolybell 04:20 24.04.2008

Re: A sta je sa uskocima?!

Nas su u skoli ucili da su postojali "hajduci" (na kopnu) i "uskoci" (na moru) koji su se borili za prava sirotinje i radnicke klase. I otimali pare bogatunima.



Rekonstrukcija izgleda sagene, brzog ratnog broda sa
posadom od 40 veslača - boraca na kome
su plovili Neretljani (X vek).
kuki kuki 21:11 23.04.2008

Japanci

Na japanskom se lanac kaze gusari
ivana23 ivana23 21:12 23.04.2008

pirati

kuki kuki 21:16 23.04.2008

Secam se

kuki kuki 21:20 23.04.2008

A?

A ovo su gusari sa slovnom greskom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:24 23.04.2008

A ovo su

njihovi poljupci :)

ivana23 ivana23 21:27 23.04.2008

Re: A?

G - H
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:28 23.04.2008

Re: A?

Husarski poljupci :)
kuki kuki 21:28 23.04.2008

Re: A ovo su

Isto poljupci ali pileci

Gde cemo stici ako ovako nastavimo?
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:29 23.04.2008

Na

vaZi.
kuki kuki 21:35 23.04.2008

Re: Na

ivana23 ivana23 21:37 23.04.2008

Voćni poljupci

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:41 23.04.2008

Piratski poljupci

kuki kuki 21:44 23.04.2008

Re: Na

A mozemo da zavrsimo i na dasci

Najstrasnija gusarska kazna
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:49 23.04.2008

Posle ovih kolačića

ne znam da l' bi stigli do pola daske...bio bi to veliki pljus.
@Andjelija @Andjelija 21:26 23.04.2008

kako bi

slovenci svrsili u gace da ih napadnutu gusari!

i sa tim papirom su imali dobar petting dok su ga sastavljali.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:29 23.04.2008

?

Kojim papirom?
@Andjelija @Andjelija 21:48 23.04.2008

Re: ?

Jelica Greganović
Kojim papirom?

pa tim sto si dobila kod kuce.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:50 23.04.2008

Izvini, ja

se pogubila...da znaš...mada dobijala sam ja ovde i saopštenja-bajke o prinčevima indijskim i uopšte puna mašte...ali ovo sa gusarima....
ivana23 ivana23 21:30 23.04.2008

Novci

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:32 23.04.2008

I ostala

sredstva za plaćanje roba i usluga...

angie angie 21:47 23.04.2008

Re: I ostala

Jelica Greganović
sredstva za plaćanje roba i usluga...


eto To koferche, meni mi dosta!
nsarski nsarski 21:39 23.04.2008

Ono sto je Karl Maj za Indijance

to je bio Emilio Salgari za gusare.



Ja sam kao klinac gutao price o "Crnom gusaru", a bio je tu jos i Crveni i Zeleni gusar. Sve se desavalo na Karibima, bilo je tu i izdaje, i herojstva i casti i postenja, i smrti i sudbine - ama bas svega. I, nisam ni znao, ali bio sam u dobrom drustvu. Salgarijeve knjige su citali i Felini i Markez i Eko, i svi bili opcinjeni. Leoneovi spageti vesterni su zasnovani na karakterima koje je Salgari opisao.
Ne znam koliko je kod nas poznat po gusarskim pricama, ali znam da je serija Sandokan (zasnovana na njegovim knjigama) bila nekad davno popularna.

Secam se da je u knjigama pisalo da su gsari svoj plen skrivali u gradu Vajadoli, na Karibima. I, pre 5-6 godina odem u taj Vajadolid. Pa to je u sred kopna - oko 200km daleko od Kariba! Ali, lepo je, mnogo.
vishnja vishnja 11:36 24.04.2008

Re: Ono sto je Karl Maj za Indijance

[
Ja sam kao klinac gutao price o "Crnom gusaru"

meni uopste nije bila po volji njegova ljubavna prica. mislim, zasto ih pisac nije pustio da se vole srecno i zadovoljno do kraja zivota, bez obzira na njenog surovog oca i lose medjuporodicne odnose?

nego se zavrsilo nekim tuznim gledanjem u pucinu ili tako nesto. pih.
nsarski nsarski 13:00 24.04.2008

Re: Ono sto je Karl Maj za Indijance

nego se zavrsilo nekim tuznim gledanjem u pucinu ili tako nesto. pih.

Zato sto pravi Gusar misli o pustolovinama, a ne o tome kako da se uhvati za neku suknju:))))
Sem toga, ko ce da osveti smrt njegove brace i oca?

Uostalom:

To begin at the beginning:

It is spring, moonless night in the small town, starless
and bible-black, the cobblestreets silent and the hunched,
courters'-and-rabbits' wood limping invisible down to the
sloeblack, slow, black, crowblack, fishingboatbobbing sea.
The houses are blind as moles (though moles see fine to-night
in the snouting, velvet dingles) or blind as Captain Cat
there in the muffled middle by the pump and the town clock,
the shops in mourning, the Welfare Hall in widows' weeds.
And all the people of the lulled and dumbfound town are
sleeping now.

Hush, the babies are sleeping, the farmers, the fishers,
the tradesmen and pensioners, cobbler, schoolteacher,
postman and publican, the undertaker and the fancy woman,
drunkard, dressmaker, preacher, policeman, the webfoot
cocklewomen and the tidy wives. Young girls lie bedded soft
or glide in their dreams, with rings and trousseaux,
bridesmaided by glowworms down the aisles of the
organplaying wood. The boys are dreaming wicked or of the
bucking ranches of the night and the jollyrodgered sea.


Kaze Dylan Thomas:)))
vishnja vishnja 14:10 24.04.2008

Re: Ono sto je Karl Maj za Indijance

Zato sto pravi Gusar misli o pustolovinama

e pa Crni Gusar je mislio i na svoju ljubljenu damu.
ali omraza je pobedila ljubav. meni se to ne dopada :(((

a ono gore "Ostrvo s blagom" mi je bila omiljena knjiga, i potpuno napeta
nisam padala kao ti, ali sam nocu imala problem sa sunjajucim gusarima :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:41 24.04.2008

hepiend

ivana23 ivana23 21:44 23.04.2008

***

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:52 23.04.2008

Mož' se

studira?! A je l' se ide i na praksu? Na Karibe, možda...

ivana23 ivana23 21:56 23.04.2008

Karibi? Moze!

gradicevic gradicevic 22:04 23.04.2008

Re: ***

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:30 23.04.2008

Ivana,

vidi što je zgodna karipska plaža za traženje blaga...jedino što bogdragizna šta sve živi u tirkiznoj vodi...i čime se to hrani...

ivana23 ivana23 22:43 23.04.2008

Re: Ivana,

Jelica Greganović
vidi što je zgodna karipska plaža za traženje blaga...jedino što bogdragizna šta sve živi u tirkiznoj vodi...i čime se to hrani...

Ima ajkula, to je tacno, ali treba naci ostrvo koje je okruzeno koralima jer ajkule ne vole da se tu motaju. Onda je sve ok.

ivana23 ivana23 23:22 23.04.2008

Evo...

nsarski nsarski 01:40 24.04.2008

Evo je ta gusarska kafana

u Valladolidu gde su se skupljali gusari (navodno):


El Meson del Marques, Valladolid.




ivana23 ivana23 22:11 23.04.2008

Ostrva

tamper tamper 22:17 23.04.2008

Gusari

Ma ako uzmemo u obzir da je Spanija poslala fregatu da juri gusare znaci li to da su i Englezi umesali tu prste?
Koliko se secam uvek su tu kroz istoriju nesto muljali Spanci i Englezi.
Mislim da je sve to zapravo neka ujdurma oko Gibraltara. :)))))))))))
A mozda ima i nesto oko Kosova? :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:23 23.04.2008

Normalno da su tu

i Englezi. I njih je Španija pozvala u pomoć.
Oko Kosova za sada ništa. Gusari su u trendu.
gradicevic gradicevic 22:37 23.04.2008

Re: Normalno da su tu

Gusari su u trendu.


jasta, razni
Indiana Indiana 22:36 23.04.2008

Danima...

...po okeanima
nista se ne dogadja nikada....
Kazezoze Kazezoze 23:15 23.04.2008

Daleko najpoznatiji gusari;-)


ivana23 ivana23 23:24 23.04.2008

Re: Daleko najpoznatiji gusari;-)

angie angie 23:26 23.04.2008

Re: Daleko najpoznatiji gusari;-)

Kazezoze


kaze- A-P-S-O-l-U-T-N-O!:))))
ivana23 ivana23 23:30 23.04.2008

Piratski festival

14. i 15. jun 2008. NORTHERN CALIFORNIA PIRATE FESTIVAL 2008

http://www.norcalpiratefestival.com/mainpage.htm
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:42 24.04.2008

Kz,

naročito stoicizam kojim podnose redovno potapanje lađe.
Kazezoze Kazezoze 13:21 24.04.2008

Re: Kz,

Jelica Greganović
naročito stoicizam kojim podnose redovno potapanje lađe.

ima u jednom od stripova gde im se sreca osmehnula, pa im na kraju stripa, dok se asteriks borio sa domacim izdajnikom, na brod pao bakarni kotao pun zlatnika dok su oni sluchajno plovili ispod stene na kojem se vodila borba upravo zbog tog kotla))
kako to obichno biva kotao je pao na glavu vodji gusara... mozhesh zamisliti tu zbunjenu facu))
Hemičarka Hemičarka 23:50 23.04.2008

Samo sto sam procitala...

...prvu recenicu, poce da grmi i seva i spusti se prava aprilska kisa (btw, od americkih gradova po kolicini padavina, Pitsburg je odmah iza Sijetla). Dok sam iscitala sve kometare i spremila se da dodam ponesto na celu pricu, kisa je prestala i sad sija sunce... Mnogo je lepo napolju posle kise kad se pogleda kroz prozor.

Inace, mene je prica podsetila na neki maskenbal, svaki put bude bar 5-6 pirata.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:46 24.04.2008

Maskenbal...e, slatka...

za prvi maskenbal nakon Pirata sa Kariba, morala sam da maskiram plavokoso, buckasto dete u Džonija Depa...tj. u kapetana Džeka S.
Palo je šminkanje, bojenje kose, crtanje vrapca na ruci...žrtvovala sam moju beneton košulju na karnere, musketarski model...jeeedva nekako...ubedismo ga da je pljunuti Dep.
Dolybell Dolybell 03:53 24.04.2008

Zanimljiv razgovor



This is the transcript of an ACTUAL radio conversation of a US naval ship with Canadian authorities off the coast of Newfoundland in October, 1995.

Americans: Please divert your course 15 degrees to the North to avoid a collision.

Canadians: Recommend you divert YOUR course 15 degrees to the South to avoid a collision.

Americans: This is the Captain of a US Navy ship. I say again, divert YOUR course.

Canadians: No. I say again, you divert YOUR course.

Americans: THIS IS THE AIRCRAFT CARRIER USS LINCOLN, THE SECOND LARGEST SHIP IN THE UNITED STATES' ATLANTIC FLEET. WE ARE ACCOMPANIED BY THREE DESTROYERS, THREE CRUISERS AND NUMEROUS SUPPORT VESSELS. I DEMAND THAT YOU CHANGE YOUR COURSE 15 DEGREES NORTH, THAT'S ONE FIVE DEGREES NORTH, OR COUNTER-MEASURES WILL BE UNDERTAKEN TO ENSURE THE SAFETY OF THIS SHIP.

Canadians: We are a lighthouse. Your call.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:03 24.04.2008

Re: Zanimljiv razgovor

Ala se ovaj razgovor menja...ja sam taj razgovor videla na nekom engl. portalu, kao belešku razgovora koji vođen izmedju SAD i britanskog svetionika (BBC je to tako i predstavio, zapis je iz 2. sv.rata).
apatrid apatrid 11:57 24.04.2008

Re: Zanimljiv razgovor

Jelica Greganović
Ala se ovaj razgovor menja...ja sam taj razgovor videla na nekom engl. portalu, kao belešku razgovora koji vođen izmedju SAD i britanskog svetionika (BBC je to tako i predstavio, zapis je iz 2. sv.rata).


E, pa ako BBC kaže...
Dolybell Dolybell 04:03 24.04.2008

Moj omiljeni lik gusara

Dolybell Dolybell 04:09 24.04.2008

Strašni pirati

Dolybell Dolybell 04:25 24.04.2008

Nisu baš bili gusari

Kon -Tiki

d j o l e d j o l e 08:01 24.04.2008

Kap. Dzon Piplfoks



osim toga, ne postoje samo pirati, postoje i piratice :)



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana