Gost autor| Moj grad| Muzika| Nostalgija| Život

Mokre ulice i žuto lišće

tasadebeli RSS / 02.10.2018. u 08:36


151832705


"Zanimljivo je da se u pesmi "Pod sjajem zvezda" ni na jednom mestu ne pominje ime grada, ali gotovo svi koji je vole kažu da im je prva asocijacija na tu melodiju baš Beograd."


 

Негде 1985. или 1986, пред почетак неког предавања или вежби на Филолошком факултету, мој колега на општој лингвистици, и мој друг, сав задихан стиже пред кабинет професорке (нас је на општој лингвистици тада било врло мало, тек 3-4, па смо нека предавања имали у кабинету професора, а у том тренутку само нас двојица смо уопште и дошли на предавање) и сав задихан и врло узбуђен ми каже показујући ми ЛП, винил:"Еј, човече! Појавио се Квартет Ивановић у ПГП-у у Македонској улици!"

„Немој да причаш! Трчим! Реци професорки да се одмах враћам!"

Отрчим као без душе од Филолошког факултета до Македонске улице (никада пре ни после тога нисам трчао као суманут београдским улицама због једног ЛП), али док сам стигао, свих 2000 комада, колики је био тираж, било је већ распродато.

Нисам после тога више никада видео у продаји неки албум, винил или неки други носач звука, Квартета Ивановић у продаји. Можда је и било, али ја нисам видео...


 

„Вокални квартет Предрага Ивановића је била музичка група која је изводила џез и поп музику током касних педесетих и шездесетих година прошлог века, у бившој Југославији. Групу су чинили Предраг Ивановић, Александра Ивановић, Мара Јанковић и Велимир Бата Сенић. Њихова најпознатија песма је „Под сјајем звезда", која се појавила на саундтреку за филм из 1960. године, Љубав и мода. 1978. године, група је издала истоимени албум за ПГП РТС, који представља фузију фанка, соула, џеза и попа, а на њему су се нашле нове песме, али и обраде страних класика." (ЛИНК)

(Википедија)

 


 

 

А овај текст испод је у потпуности пренесен са сајта Sećanja.com.  (ЛИНК)

(Захваљујем се овом приликом аутору текста што га је окачио.)

(Избор клипова и линкова на музичке клипове Квартета Ивановић на Јутјубу је мој.)

 

 

"Predrag Ivanović kvartet


Posted by Secanja | Domaća muzika

Predrag Ivanović je poznati srpski i jugoslovenski trubač, pevač i kompozitor koji se pored džeza bavio i zabavnom muzikom i neko vreme uspešno vodio svoj popularni vokalni kvartet.

Rođen je u Beogradu 1930 godine, muzika ga je interesovala od ranog detinjstva, a klavir je počeo da uči u svojoj dvanaestoj godini. Interes za trubu se pojavio tek posle rata, a nakon uticaja starijeg brata - diskofila kod kojeg je preslušavao ploće Louisa Armstronga i lokalne grupe ‘Mills Brothers'. Trubu je prvo učio kao samouk, a tek kasnije je uzimao privatne časove i pohađao Srednju muzičku školu.

Najpre je svirao dixie u malom sastavu, zatim u ‘Fis-duru' Mihajla Živanovića, pa u velikom orkestru KUD ‘ Polet ‘ pod upravom Dušana Vidaka. U ‘Zabavni orkestar Radio - Beograda' ušao je kao vrlo mlad dečak 1948 godine, sa svojih 18 godina.

Takođe je bio u grupi sa Milanom Pavlovićem, Borom Rokovićem i Brankom Pejakovićem svirajući na košarkaškom stadiounu Crvene zvezde. I pored studiranja građevine, odlučio je da se potpuno posveti muzici , a uzor mu je bio Roy Eldbridge. Učestvovao je na prvom bledskom jazz festivalu kao član ‘Udruženja muzičara džeza i zabavne muzike Srbije' . Osim što je svirao trubu u velikom orkestru i u manjim sastavima za koje je pisao i aranžmane, interesovao se i za pevanje.

U to vreme je u Beogradu delovao i bio dosta popularan voklani sastav Dimitrija Živadinovića koji mu je u pevačkom smislu dao i prvu podršku i mogućnost dokazivanja. Tako je Ivanović prvo formirao vokalni sastav od šest ljudi koji će kasnije redukovati na dva ženska i dva muška vokala. Sa tim sastavom pozantijim kao vokalni kvartet Predraga Ivanovića nastupio je početkom pedesetih godina u Zagrebu pevajući domaće i strane teme.

Vokalni kvartet Predraga Ivanovića je izvodio džez i pop muziku tokom kasnih pedesetih i šezdesetih godina.
Mnogi kažu da ono što je Frenk Sinatra predstavljao za Njujork, to je Kvartet Ivanović bio za Beograd. Dok slušate njihovu muziku ispred očiju vam prolazi neko bezbrižno vreme, vreme kada novac nije bio najvažnija stvar na svetu, doterane devojke sa "konjskim repovima", žiponima i baletankama, vespe, "fiće" i "tristaći", letovanja u Rovinju, zeleni autobusi GSP-a, prepuni bioskopi...

Njihova najpoznatija pesma "Pod sjajem zvezda" je nastala 1957.godine, kada je Predrag bio u vojsci. Osećajući nostalgiju za Beogradom, napisao je tu melodiju na nekom starom klaviru u Domu armije, a stihove je naknadno napisala Mira Savić.

 

Pod sjajem zvezda ove noći

što moj nosi mir

za dragim likom u samoći
čeznu oči bez sna
Što reka šumi ove noći
što moj nosi mir
u tamne senke ove noći
tonu oči i sni
Sa sunčevim zrakom doći će dan
a sunčevi zraci
da li će dati
odmor oku mom?
Što reka šumi ove noći
što moj nosi mir
u tamne senke ove noći
tonu oči i sni...

Zanimljivo je da se u pesmi "Pod sjajem zvezda" ni na jednom mestu ne pominje ime grada, ali gotovo svi koji je vole kažu da im je prva asocijacija na tu melodiju baš Beograd. Na molbu Darka Kraljića pesma je ušla u film "Ljubav i moda" 1960. godine.

Kada je 1965. umro član kvarteta Bata Senić, kvartet zvanično prestaje da postoji. Predrag Ivanović (1930-2010) je otišao na Berkli, gde je diplomirao aranžiranje, a svirao je klavir i trubu. Aleksandra Ivanović (1937-2003), mecosopran, je nastavila da se bavi pevanjem u horu RTB i bila je profesor na FMU.

Kao dirigent Ivanović je upravljao Studio ansamblom RTB - kao član trubačke sekcije osvojio je prvo mesto na festivalu u Juan- Les- Pinsu sa ‘Jazz orkestrom Radio- televeizije Beograd' sa kojim je obavio sve koncertne i festivalske nastupe u zemlji i inostranstvu do 1974 godine, kada je poslednji put nastupio na jazz - festivalu u Ljubljani i kada je nažalost zbog bolesti morao napustiti aktivno sviranje.

1972 godine je bio član ‘YU All Stars Big Band-a' na jazz festivalu ‘ Newport u Beogradu' .


Izbor diskogarfije :


Pod sjajem zvezda ( PGP- RTB )
Voklani ansmabl ‘Koral' ( PGP -RTB )
Veselo putovanje ( PGP -RTB )
Duet ( PGP -RTB )
Senka Veletanlić -Petrović i Studio ansambl RTB ( PGP- RTB )
Jazz festvali Bled & Ljubljana ( Jugoton/ PGP- RTB )
Jazz orkestar Radio - televizije Beograd ( PGP -RTB )
Jazz orkestar Radio- televizije Beograd (1948 - 1978 ) ( PGP -RTB )
Pod sjajem zvezda 1978 ( PGP- RTB )"


Линкови на клипове које сам пронашао на Јућубету:

 

1) Под сјајем звезда ове ноћи (ЛИНК)

2) Мала тема из Срема (ЛИНК)

3) Дует (ЛИНК)

4) Срећан оглас (ЛИНК)

5) Тужан је дан без пољупца твог (Драга) (ЛИНК)

6) Прошли дани (ЛИНК)

7) Поноћни блуз (ЛИНК)

8) Једно поподне (ЛИНК)

9) Нека прође све (ЛИНК)

10) Сећаћу се априла (ЛИНК)

11) Врати се (ЛИНК)

12) Иду дани (ЛИНК)

 

 

 

 



Komentari (54)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 08:37 02.10.2018

Тастер


romi.daba romi.daba 21:17 02.10.2018

Re: Тастер

za VKPI Vokalni kvartet Predraga Ivanovića prvi put čujem, a dobri su. Ime im je stvarno bilo loše izabrano za ondašnji jugoslovenski Jugoton i PGP marketing. Verovatno su imali samo lokalnu slavu?
deset_slukom deset_slukom 10:42 02.10.2018

Nove pesme

Imam taj LP, kao i sve njihove singlice. Malo mi čudan navod iz Vikipedije da je "grupa" (ugasila se 1965.) izdala 1978. ploču "sa novim pesmama". Istina je da je to "best of", zbirka originalnih snimaka. Ima jedna pesma koju je Predrag Ivanović snimio nešto kasnije, sa izmenjenim sastavom.
tasadebeli tasadebeli 08:16 03.10.2018

Re: Nove pesme

deset_slukom

Malo mi čudan navod iz Vikipedije da je "grupa" (ugasila se 1965.) izdala 1978. ploču "sa novim pesmama". Istina je da je to "best of", zbirka originalnih snimaka. Ima jedna pesma koju je Predrag Ivanović snimio nešto kasnije, sa izmenjenim sastavom.



Не одговорих ти јуче на ово...

У овој документарној емисији Телевизије Београд (не знам када је снимана, али рекао бих крајем седамдесетих или почетком осамдесетих) чланови Квартета су баш и о томе говорили.

И кажу они и сами да су наставили и после тога као квартет, али да после прераног одласка Бате Сенића то виише није било то... Нису више у себи носили то што су имали док је и Бата Сенић певао са њима.






deset_slukom deset_slukom 09:36 03.10.2018

Re: Nove pesme

Sporan mi je samo citat iz Vikipedije, iz kojeg se stiče utisak da je grupa odlučila da 1978. izda ploču sa novim materijalom, što nije tačno. Jednostavno, to je zbirka pesama, većinom snimljenih početkom šezdesetih.
gedza.73 gedza.73 11:26 02.10.2018

.

svirao dixie u malom sastavu

Nedavno tandaramandara po YT i na snimku



mi poznat trubač. Ma i horna sa sve trombonom (čak mi klarinet malčice sumnjiv).

i setim se



mali svet.
angie01 angie01 11:39 02.10.2018

Prelepu i Prefinjenu

Aleksandru Ivanovic, sam imala cast da upoznam, bila je mentorka na akademiji mojoj dobroj drugarici,

Bili Piton Bili Piton 16:24 02.10.2018

Re: Prelepu i Prefinjenu

Da, sjajna je bila Duda. Baš šarmantna i talentovana jedna žena.

Inače, kod close harmony pevanja, unutrašnji glasovi (gde je pripadala i Duda, kao alt) imaju najteži zadatak, sjajan sluh i osećaj za harmonsku vertikalu je tu de rigeur.
gavros gavros 12:04 02.10.2018

Super blog

Preporuka. Čuo sam naravno za pjesmu ali nisam ništa znao o autoru i izvođačima. U tom smislu hvala Taso
g.radicevic g.radicevic 12:08 02.10.2018

grlom u jagode

Odakle više vadiš ovakve teme Taso ???
jbt k'o grlom u jagode (inače moja omiljena serija uz otvorena vrata part one)
.... Bilo je to 1961, drug Tito je posetio Indiju, Zvezda je opet pobedila Partizan i osvojila državno prvenstvo, a ja sam uspešno završio 3. razred gimnazije.....

odrastao sam uz nešto čvršći zvuk, i ovakva muzika se nekako uvek ''odbijala'' od mene.
bila je previše,... hmmm, sa nekom drugačijom energijom od one koja prija, recimo ...

harmonijski i instrumntalno korektna, al bez ritma, vibracije, udara po nervu...lični je utisak (jbg ja ni Bitlse ne podnosim dan danas). previše uglađena, slatka..., što apsolutno ne znači loša.

svakako lepo podsećanje na neka ''srećna'' vremena


nešto slično, al' drugačije
myredneckself myredneckself 13:02 02.10.2018

Re: grlom u jagode

Taso, vrlo lep post.

Zbog toga, za tebe, jedna iz tog žanra. Još ću se javiti, sada imam posla, jer danas nam je divan dan... (B.-ov rođendan )

Bili Piton Bili Piton 17:55 02.10.2018

Re: grlom u jagode

Kako sam ja na ovo otkidao kao klinac...kad god naidje na radiju, totalna ekstaza. I danas obožavam.
angie01 angie01 18:29 02.10.2018

Re: grlom u jagode

Kako sam ja na ovo otkidao kao klinac



Bili Piton Bili Piton 18:46 02.10.2018

Re: grlom u jagode

maksa83 maksa83 22:08 02.10.2018

Re: grlom u jagode

Kako sam ja na ovo otkidao kao klinac...kad god naidje na radiju, totalna ekstaza. I danas obožavam.

Kad reče "kao klinac". Juče sam saznao čitajući ovo da je Mirza iz Mirzinog Jata bio operski pevač (bas bariton) sarajevske opere.
tasadebeli tasadebeli 08:04 03.10.2018

Re: grlom u jagode

maksa83
Kako sam ja na ovo otkidao kao klinac...kad god naidje na radiju, totalna ekstaza. I danas obožavam.

Kad reče "kao klinac". Juče sam saznao čitajući ovo da je Mirza iz Mirzinog Jata bio operski pevač (bas bariton) sarajevske opere.



Од нечега мора и да се живи.

(Има неки филм са браћом Бриџис и Мишел Фајфер, не сећам се назива филма, у којем су њих двојица музичари, а она њихова певаљка. Па су ту њих двојица као две половине једног човека баш по том питању...)
g.radicevic g.radicevic 08:35 03.10.2018

Re: grlom u jagode

(Има неки филм са браћом Бриџис и Мишел Фајфер, не сећам се назива филма, у којем су њих двојица музичари, а она њихова певаљка. Па су ту њих двојица као две половине једног човека баш по том питању...)


Fantastična braća Bejker (The Fabulous Baker Boys)
lepa pričica + dobra mjuza + Mišel (malo li je)



maksa83 maksa83 08:39 03.10.2018

Re: grlom u jagode

(Има неки филм са браћом Бриџис и Мишел Фајфер, не сећам се назива филма, у којем су њих двојица музичари, а она њихова певаљка. Па су ту њих двојица као две половине једног човека баш по том питању...)

Fabulous Baker Boys, fenomenalan film. Ja sam odande pokupio izraz "još kruži oko aerodroma" kojim je Džef opisao stanje njegovog psa koji se pribira od anestezije kad su ga doveli od veterinara.

Džef je, kad ne glumi, posvećeni kantri gitarista (i pored Četa Etkinsa jedna od Gretch ikona).


tasadebeli tasadebeli 08:46 03.10.2018

Re: grlom u jagode

maksa83
(Има неки филм са браћом Бриџис и Мишел Фајфер, не сећам се назива филма, у којем су њих двојица музичари, а она њихова певаљка. Па су ту њих двојица као две половине једног човека баш по том питању...)

Fabulous Baker Boys, fenomenalan film. Ja sam odande pokupio izraz "još kruži oko aerodroma" kojim je Džef opisao stanje njegovog psa koji se pribira od anestezije kad su ga doveli od veterinara.



Е, то! Тај филм.

П.С. - Разумем Џефа сасвим. И ми смо нашу Мазу са оном пластиком око главе (да не би лизала ране) и док се опорављала од анестезије после операције звали Спутњик.
Bili Piton Bili Piton 13:26 03.10.2018

Re: grlom u jagode

maksa83
Kako sam ja na ovo otkidao kao klinac...kad god naidje na radiju, totalna ekstaza. I danas obožavam.

Kad reče "kao klinac". Juče sam saznao čitajući ovo da je Mirza iz Mirzinog Jata bio operski pevač (bas bariton) sarajevske opere.


Mislim da je pevao u horu opere, nije bio solista.

Jedna od dve iz Jata je bila Gordana Ivandić, Ipetova sestra, koja je posle snimila sjajan singl sa Bobanom Petrovićem.

myredneckself myredneckself 11:02 04.10.2018

Re: grlom u jagode

maksa
Džef je, kad ne glumi, posvećeni kantri gitarista (i pored Četa Etkinsa jedna od Gretch ikona).


Ah, Džefff...

E, a kad smo kod gitara i gitarista moram jednu staru, s početka r&r, a tu u klipu je i Džejn (ona što joj na poprsju zavidi čak i Sofija Loren)


Черевићан Черевићан 14:42 02.10.2018

тамо неких 6 десетих

Pod sjajem zvezda onih noći

јебем лига, ил' се варам
док по њему сам шеврд'о,
Бгд ....под сјајем звезда
лепшeje нег' сад изглед'о
angie01 angie01 17:46 02.10.2018

R.I.P.

romi.daba romi.daba 20:56 02.10.2018

Re: R.I.P.

Žalosno. Sigurno je umro srećan, letos je imao poslednji koncert. Pevao je još sa Edith Piaff koja ga je prepoznala kao vodećeg šansonjera.

LINK

romi.daba romi.daba 21:11 02.10.2018

Re: R.I.P.

vrabac_onaj vrabac_onaj 19:24 02.10.2018

Mokre ulice i žuto lišće

НА СТРАНПУТИЦИ

Доће т. зв. јесен,
Т. ј. стало падати "жуто лишће", и т. д.
Те скоро под сваком граном
По један песник;
Стоји, и види
Где "мре" природа, и погреб јој прати!

И ја сам покуш'о једном
Да пазим на песнички усус:
Да се својски растужим,
Па да процвилим у ритму.

Ал' озго ведро небо,
А у мени насмејана душа,
Исмејаше ми тугу,
Те ни крај најбоље воље
Не могох открити смрт
У природи.

Напротив, ја волим кад пада лишће,
Те у стотини боја,
Од црвене до црно-мрке,
Покрије тле;
А сунце на њега падне,
Па дотка ћилим.

Милан Ћурчин



P.S.
Знам, машим тему али ме наслов подсетио на ову дивну песму.
tasadebeli tasadebeli 21:19 02.10.2018

Re: Mokre ulice i žuto lišće

vrabac_onaj

Знам, машим тему али ме наслов подсетио на ову дивну песму.



Ниси у праву, у теми си сасвим!


romi.daba romi.daba 20:21 02.10.2018

Ево човека!


tasadebeli tasadebeli 21:32 02.10.2018

Захвалност свима!

za VKPI Vokalni kvartet Predraga Ivanovića prvi put čujem,

Imam taj LP,

mali svet.

mentorka

Da, sjajna je bila Duda.

Čuo sam naravno za pjesmu ali nisam ništa znao o autoru i izvođačima.

Odakle više vadiš ovakve teme Taso ???

danas nam je divan dan... (B.-ov rođendan

Kako sam ja na ovo otkidao kao klinac

Бгд ....под сјајем звезда
лепшeje нег' сад изглед'о

Доће т. зв. јесен,




Замислите једног дечака од 4, 5, 6, 9, 15, 24,.. (54? ) године како у оно доба дана када још увек није пала ноћ, али није више ни дан, седи уз онакав радио као горе на слици у уводу и слуша Квартет Ивановић док се напољу жуто лишће лепи за мокри асфалт...



g.radicevic g.radicevic 21:44 02.10.2018

Re: Захвалност свима!

Замислите једног дечака од 4, 5, 6, 9, 15, 24,.. (54? ) године како у оно доба дана када још увек није пала ноћ, али није више ни дан, седи уз онакав радио као горе на слици у уводу и слуша Квартет Ивановић док се напољу жуто лишће лепи за мокри асфалт...


to ti ka'em, srećna vremena.

freehand freehand 21:47 02.10.2018

A đe je tu

... udba uz sav taj džez?
deset_slukom deset_slukom 22:59 02.10.2018

Re: A đe je tu

Kad je Ivo Robić snimio OVO (1956.) u celoj Americi je bilo samo nekoliko belaca koji su se usudili da sviraju i pevaju ovakvu prljavu, nemoralnu, crnačku muziku. Ploča je na 78 obrtaja.

tasadebeli tasadebeli 08:10 03.10.2018

Re: A đe je tu

freehand

... udba uz sav taj džez?






Најс трај.

Моја кева (познавала генерале Гошњака и Шијаковића) би те сад почастила својим чувеним ролатом (који личи на патишпањ али то није јер се штедело на јајима) са џемом од кајсија, тзв. сиротињским колачем, уз речи:

"Сине... У овој земљи и зидови имају уши зато што у овој земљи има неког важнијег и од самог Бога."



(Фри, јесам ли ти причао већ раније да је један од главних актера у хапшењу чланова Бијелог дугмета због гудро био мој буразер од ујака, бог да му душу прости. Сећаш се те велике афере на нашој "музичкој" сцени? За тог мог буразера и свог сина јединца ми је његов рођени отац, мој ујак и рођени брат моје кеве, често говорио:

"Сине, чувај се ти њега... Немој много да се петљаш с њим. Опасан је он за људе око себе..."

Било је то у доба Станета Доланца... Ја клинац, наиван, па све веровао ономе што пишу новине и музички часописи... Док ме ујак и кева нису просветлили. )



deset_slukom

Ivo Robić




maksa83 maksa83 08:45 03.10.2018

Re: A đe je tu

(Фри, јесам ли ти причао већ раније да је један од главних актера у хапшењу чланова Бијелог дугмета због гудро био мој буразер од ујака, бог да му душу прости. Сећаш се те велике афере на нашој "музичкој" сцени?

Taj deo je pokriven u Three Body P... zapravo, ne, nego u Kako Smo Propevali, ne mogu da se napreporučujem knjige dovoljno. Posebno je zanimljiv momenat kako su ga pustili (neka Viša Sila tako odlučila).
tasadebeli tasadebeli 08:54 03.10.2018

Re: A đe je tu

maksa83

neka Viša Sila tako odlučila



Неко важнији и од самог Бога.


П.С. - А тек Шешељуга из сарајевског зиндана половином осамдесетих?

Ал' нећемо сад о томе... Ово је ипак музички блог. Додуше са носталгијом, али то не сме да нам буде оправдање.
freehand freehand 15:35 03.10.2018

Re: A đe je tu

"Сине... У овој земљи и зидови имају уши зато што у овој земљи има неког важнијег и од самог Бога."

Pa to te pitam - otkud toliko slobode uz toliko udbe i toliko Staneta Dolanca?
Znam da ne predaješ matematiku, ali i nastavnik srpskog mora da se zamisli nad rezultatom ovako jednostavnog zadatka.
deset_slukom deset_slukom 19:58 03.10.2018

Re: A đe je tu

1957.

vrabac_onaj vrabac_onaj 20:20 03.10.2018

Re: A đe je tu


Nešto sam ovih dana u pesničkom raspoloženju, dakle:

zasto tražiš u sebi karizmu punjena ptico
mogućnost prosvijećenosti
razdvaja te u beskraj od žudnje za misijom
miris zemlje
koncentrični krugovi gluposti i neznanja
kao prstenje
ono dalje ne razumijem
izgleda mi da je mrtva straža
rekoh sebi
moj bože koliko demagogije sustavno poredane u artiljerijske salve
koliko pokradenih misli iza kojih ne stoji ništa osim
mržnje
sujete
vlasti
i koliko pokvarenosti treba da se izlije pred naše noge
i kako je do neprepoznavanja dovedena suština prevare...
milisav68 milisav68 22:09 03.10.2018

Re: A đe je tu

freehand
otkud toliko slobode uz toliko udbe i toliko Staneta Dolanca?

Zato što sloboda ne ume da peva, koliko umeju sužnji da pevaju o njoj.
tasadebeli tasadebeli 08:07 04.10.2018

Re: A đe je tu

freehand
"Сине... У овој земљи и зидови имају уши зато што у овој земљи има неког важнијег и од самог Бога."

Pa to te pitam - otkud toliko slobode uz toliko udbe i toliko Staneta Dolanca?
Znam da ne predaješ matematiku, ali i nastavnik srpskog mora da se zamisli nad rezultatom ovako jednostavnog zadatka.



Рекох ти већ, најс трај.

Ал' ти упоран. К'о да радиш за Службу, боже ме сачувај...

Како један наставник српског који свакога дана рецитује Ала је леп овај свет, онде поток, овде цвет... то да зна?

Питај оне у Надлештву, они ће то сигурно знати.







EDIT: А да, ево видим, одговорио ти и Милисав...



freehand freehand 20:15 04.10.2018

Re: A đe je tu

EDIT: А да, ево видим, одговорио ти и Милисав...

Najs traj a i ozbiljan bulšit. Ovde govorimo o avangardnim uzletima u oblastima i žanrovima "slobodnog sveta", ne o Solženjicinu, samizdatima i geštetneru.
O dometima ostvarenim sredstvima koja su odobravana od strane komunističkih sekretarijata izdvojenih od strane samoupravljača.
I za džez, i za operu, i za crni talas. Čudna je to bila diktatura.
tasadebeli tasadebeli 07:04 05.10.2018

Re: A đe je tu

freehand

Najs traj a i ozbiljan bulšit.



Ништа већи или гори булшит од твог просеравања од првог коментара на овом мом музичком-носталгичном-јесењем посту на којем си ти једини од свих учесника потегао та питања која си потегао. Око Службе и служби.

Како ти оно беше рече мени када се на мом посту Море, маслине и вино о Крфској декларацији и о Нишкој декларацији јавио Хроми Даба са просеравањима о Ђиласу без икакве ближе везе са мозгом и са темом поста?



freehand

Ja mislim da je opasno dosadno sa starim propovednicima pod novim nikovima.
čak i kad ne propovedaju bulšit pokušavajući da sa to malo siromašnog vokabulara budu provokativni i vispreni.


Kakva prva lopta kad sam sebe dribla u šest komentara pokušavajući samo da privuče pažnju?

A samo gledaj kako će ti i (odličan) blog sjebati jeftinim smrdljivcima




Зато си и добијао такве одговоре од мене на овом мом посту. Каква питања, такви и одговори.

Али морам ти рећи да нешто другачије од тебе нисам ни очекивао.

Како да ти кажем, навикао сам се на такве ствари када си ти у питању.








П.С. - А лепо сам ти поручио клипом:"Кажи, поручио им бабо Музафер да се јебу и они и њихова политика."

Ал' ти јок. Запело то тврдоглаво и сујетно оно што је њему вазда на памети, па нигде краја булшиту где му није место. (Види категорије поста. Видиш ли да негде пише политика? Ја не видим.)

Умеш ли ти, брате, нешто друго сем јефтиног политикантства кафанског типа без обзира на теме постова или да те убудуће у потпуности игноришем? (Иако ме нису тако васпитавали у време када су Квартет Ивановић били популарни. )

(Ово је ипак 2018. година, није 1945. па да се тако кафанско-комесарски обрачунавамо са неистомишљеницима. Досадно је. И крајње демоде. Надам се да већина на Блогу Б92 не размишља тако као ти? Јер ако већина овде присутниох тако размишља, онда да се не љубимо?)
freehand freehand 07:44 05.10.2018

Re: A đe je tu

tasadebeli
freehand

Najs traj a i ozbiljan bulšit.



Ништа већи или гори булшит од твог просеравања од првог коментара на овом мом музичком-носталгичном-јесењем посту на којем си ти једини од свих учесника потегао та питања која си потегао. Око Службе и служби.

Како ти оно беше рече мени када се на мом посту Море, маслине и вино о Крфској декларацији и о Нишкој декларацији јавио Хроми Даба са просеравањима о Ђиласу без икакве ближе везе са мозгом и са темом поста?



freehand

Ja mislim da je opasno dosadno sa starim propovednicima pod novim nikovima.
čak i kad ne propovedaju bulšit pokušavajući da sa to malo siromašnog vokabulara budu provokativni i vispreni.


Kakva prva lopta kad sam sebe dribla u šest komentara pokušavajući samo da privuče pažnju?

A samo gledaj kako će ti i (odličan) blog sjebati jeftinim smrdljivcima




Зато си и добијао такве одговоре од мене на овом мом посту. Каква питања, такви и одговори.

Али морам ти рећи да нешто другачије од тебе нисам ни очекивао.

Како да ти кажем, навикао сам се на такве ствари када си ти у питању.








П.С. - А лепо сам ти поручио клипом:"Кажи, поручио им бабо Музафер да се јебу и они и њихова политика."

Ал' ти јок. Запело то тврдоглаво и сујетно оно што је њему вазда на памети, па нигде краја булшиту где му није место. (Види категорије поста. Видиш ли да негде пише политика? Ја не видим.)

Умеш ли ти, брате, нешто друго сем јефтиног политикантства кафанског типа без обзира на теме постова или да те убудуће у потпуности игноришем? (Иако ме нису тако васпитавали у време када су Квартет Ивановић били популарни. )

(Ово је ипак 2018. година, није 1945. па да се тако кафанско-комесарски обрачунавамо са неистомишљеницима. Досадно је. И крајње демоде. Надам се да већина на Блогу Б92 не размишља тако као ти? Јер ако већина овде присутниох тако размишља, онда да се не љубимо?)

Dobro Taso.
Izvini.
tasadebeli tasadebeli 07:50 05.10.2018

Re: A đe je tu

freehand

Dobro Taso.
Izvini.



Ма теби (и још понекима) увек могу да опростим. Знаш и сам зашто.

Али то не значи да ћу да ти прећутим оно што мислим, без увијања, лагања и пренемагања.



(Уосталом, видео си мој последњи ПП теби.)
tasadebeli tasadebeli 20:26 08.10.2018

Re: A đe je tu

deset_slukom

A đe je tu

1957.

Ansambl Spase Milutinovića



Јао, па тек сада ово видим! Нисам ни знао да га има на Јутјубу!

(Како и да видим кад ме Фри насекира са својом полит'ком, 'ебла га полит'ка, па прескочим толико тога! )

Једаред ме матори упознао са Спасом бубњарем негде на Теразијама, код Москве. Сјајан човек.

Њих двојица су се познавали питај бога откада, можда још из времена немачке окупације Београда када је матори радио као трговачки помоћник у продавници музичких инструмената старога Фрајта (оца Божидарке Фрајт). Па предвече, кад закључају радњу, њих тројица гитару, бубњеве и бас у руке и удри џез који је тада био популаран. Све ствари које је и Бубиша Симић свирао ноћу Немцима у Лотус бару или Мажестику, не сећам се сада...

Хвала ти на овом клипу!


deset_slukom deset_slukom 21:53 02.10.2018

Prateći

Evo zašto je, između ostalog, Nada Knežević bila naša "prva dama džeza". Uz pratnju VKPI:

deset_slukom deset_slukom 10:18 03.10.2018

Re: Prateći

Na prvih nekoliko LP ploča PGP RTB (to su one nit male nit velike, od deset inča) bili su čest inventar, zajedno sa Plavim ansamblom. U zabavnoj muzici takođe:

anonymous anonymous 08:35 05.10.2018

E, pa Taso ....

....s obzirom na diskriminušuću ( nasleđenu ) situaciju u blogo prostoru u kojoj neki sasvim " legitimno " mogu da banuju druge i time izvrše " karakterno ubistvo " , te da svi ne mogu da se izraze drugačije neko "okupacijom " tuđih blogova , evo i ja u kontrapunktu nekim drugim koji prepisuju druge tekstove , skrećem pažnju na jedan od Ćirjakovićevih tekstova.

Za bolje razumevanje svih onih koji nemile događaje iz prošlosti uokviruju u nove kontekste, zloupotrebljavajući ih i manipulišući njima .

I šta dodati osim - " oprosti im Bože ne znaju šta rade "

A sada Ćirjaković ( antibiotik za kvazi liberale ) :

September 19, 2018
Nije lako živeti sa ubeđenjem da ste okruženi kužnom nacijom i još ružnijom kulturom i da pripadate negde drugde. Ali u autokolonijalnom imaginarijum ovih gordih eltista nema mesta ne samo za Srbiju već ni za Zapad. Tu je skoro sve podređeno samosažaljivom sopstvu, koje se histerično bori da objasni sebi kako je ostalo tako zdravo i normalno u jednom toliko zaraznom, ubistvenom okruženju.

Slučajnosrpska elita sastavljena je uglavnom od malih i zaplašenih, ali besnih ljudi. Oni su bez ideja, utrnlog, distopijskog mozga, iako veruju da znaju sve što treba znati i da im je misao zlatna. U stvarnosti, sve što imaju je autokolonijalna žudnja, slepa vera da izbavljenje nacije koju smatraju neizlečivo bolesnom može doći isključivo kroz bezrezervno potčinjavanje Zapadu. Tu možda ima dobrog ukusa, ali nema mnogo mesta ne samo za politiku već ni za ljude.

Život je van vidnog polja ovih Srba koji vole da veruju da su neukorenjeni ili iskorenjeni. U Mitrovićevom zašećerenom tranzicionom imaginarijumu, čak i u Marićevoj skromnoj, ali verovatno najboljoj školi za rijalite igrače na svetu, ima mnogo više borbe i ideja nego u celoj građanskoj Srbiji i njenom bizarnom levičarskom lagumu. Za razliku od deklarativno marksističkih, ušuškanih oaza srednjeklasnog adolescenskog eskapizma zatrovanih rodnim politikama identiteta, Pinkova utopija bolju budućnost obećava i onima koji nisu gej.

Nažalost, za današnje srpske levičare radnik nije OK, pa ne čudi da iza crvenih zastava nema nikoga i da su se subalterni masovno postrojili ispred Mitrovićeve ružičaste fleke i Marićeve anglicizovane sreće. U Srbiji se razvila perverzna pseudomarksistička nekropolitika u kojoj ima mesta samo za radničke leševe, one koje više ne mogu da slušaju Cecu i čija usta više ne govore „homofobiju“. Dobar radnik je u tom ideološkom prostoru samo mrtav radnik.

Radnička klasa i svi oni sa kojima neoliberalizam ne zna šta će odavno znaju da više ne mogu da očekuju nikakav raj, ali se upinju da nekako izbegnu ili bar zašećere tranzicioni pakao. Tužni su to izbori. Delu radnog i nezaposlenog naroda danas je racionalnije i izglednije da bolji život traži preko ćerkinih obećavajućih grudi i zgodnog tela nego u znoju rada i lopatama.

Novi Alija Sirotanović je Tuzlak koji je uzeo mikrokredit kako bi njegova ćerka Irma ugradila silikone, više zaradila i tako pomogla porodici. Irma je ušla u vilu Parova i prevazišla očeve mikro nade. Ali bojim se da tata Serjanić ne bi mogao ni da proviri u ovdašnji levičarski imaginarijum.

Menadžer prestižnog marksističkog prostora (“zadruge”) u centru Beograda ističe da tu „šovinizam, seksizam, rasizam, prosto nisu dobrodošli”. “I romski kolektivi, i LGBT ekipe” su deo njegove vrle zajednice, ali ne i radnici. Odustalo se izgleda od obrazovanja i promene svesti. Avangarda radničke klase je postala antinarodna avangarda politički korektne i ideološki jeftine, kontrarevolucionarne kvir klase, pa ćete u ovakvim prostorima pre videti jetija nego radnika.

Citirani, deklatrativno antikapitalistički menadžer ove, u suštini, antiradničke i antiseljačke „zadruge“ u samom srcu dorćolske „Silikonske doline“, dekorisane sličicama Marksa umesto statue Medičija, diči se u tabloidnom Vajsu da dok „u okolini gde cenovnici udaraju po ušima, ovde će te i dalje najmanje ispasti čašica Four Roses”. Svi naši slučajni Srbi, bili marksovci ili konstantinovićevci, još su više slučajni neoliberali.

Radnici ne piju Four Roses. Verujem da ga velika većina nije ni probala. Revoluciju o kojoj sa čašom burbona u ruci sanjaju naši benigni radikalni levičari mogu izvesti samo oni i one koji piju rakiju i pivo, slušaju Cecu i Acu Lukasa, sanjaju silikone i botoks, vole Srbiju i Srbe i obično ne ljube gejeve, ni u bukvalnom ni u prenosnom smislu.

Nažalost, danas su radnici ti koji su prezreni na levici, i liberalnoj i marksističkoj, podjednako omađijanoj manjinskim politikama identiteta i zombiranoj. Lično je tu postalo antipolitičko. Beda aktivizma vođenog različitim derivatima ideologije roda i očaranog lažiranim marginama isporučila je milione gubitnika globalizicije i tranzicije u naručje desnih populista.

Šta žigosana i oklevetana srpska podklasa, masa pravih subalternih, može da pronađe u našem autorasističkom antinacionalizmu i antifašizmu? Tu sva druga balkanska zla bivaju predstavljena kao sekundarna, puki derivati navodno neuništivog i kulturalno kodiranog srpskog zla, koje je nacifikovala beda Konstantinovićevog autošovinističkog uma.

Teško je zavesti i pokrenuti ljude koje prezirete i kojih se gadite. Mnogi slučajni Srbi, i oni sa petokrakom na reveru i oni sa knjigama Dubravke Stojanović u regalu, od Zadruge i Parova više mrze samo ljude koji na svojim televizorima naizmenično gledaju veću nesreću ljudi sa prave margine (Parovi) i spletke crnogorskih pastuva i aspiracionih jahtašica („volim skupo“), koje veruju da im je konačno na dohvat ruke šestocifrena potrošačka sreća (Zadruga).

Teodor Adorno i Maks Horkhajmer mogu za neke mlade umove biti opojniji od jeftine flaše burbona, ali bojim se da nisu ništa bolji saveznici u borbi za ove preko potrebne duše od Fukoa i Deride, tvoraca cucla teorija po meri prezaštićenih narcisa. Televizijski beg u rijaliti Zadrugu mnogo je smisleniji i pošteniji od elitističkog bega u teoriju koja laska eletističkom egu. Uostalom, svi to znamo – lepše je sa eskapizmom, bio on burbonski ili ne.

Prošlog proleća biralo se između Kije i Lune – i kijisti su na istorijskim SMS izborima do nogu potukli luniste. Ali ne treba biti ciničan. Bilo je tu mnogo više smisla, razlika i povoda za opredeljivanje nego na srpskoj političkoj sceni, gde je teško razaznati gde završava Vučić a počinje Borko, da li danas slušamo Konstantinovićeve ili Šešeljeve reči.



Sledećeg leta nam se već smeši okršaj Lune i Stanije, mada iznenađenja nisu isključena. Predizborna kampanja je već počela. Premazana novosadska starleta i razmažena i plačljiva, ali često očaravajuće naivna beogradska modna blogerka u njoj zvuče artikulisanije od svih ključnih aktera političke scene čije je glavno obeležje prepoznatljivo „postistorijska“ kakofonija istih glasova. Svi svim građanima obećavaju sve – i Kosovo i Evropu, i Parade i more beba, i posao i nerad, i veće penzije i manje poreze...

Njihov idejni i moralni bankrot, beda njihovog imaginarijuma, stavila je Srbiju u položaju zemlje koja čeka samilost neke od neokolonijalnih metropola i pokušava nemoguće, da živi tuđu istoriju i poništi svoju. Ako je ovde nešto kužno i ružno onda su to otuđene autokolonijalne elite – političke, medijske, kulturne i aktivističke. Zabavljene sobom i zapadnim, zaigrane Marksom i Veberom, Hanom Arent i Džudit Batler, one su ovde, ali kao da žive negde drugde, daleko od nas, ostavljenih sa samo jednim realnim izborom – između Lune i Stanije.

Zoran Ćirjaković


Ili još bolje u originalu
tasadebeli tasadebeli 08:58 05.10.2018

Re: E, pa Taso ....

anonymous


E, pa Taso ....
....s obzirom na diskriminušuću ( nasleđenu ) situaciju u blogo prostoru u kojoj neki sasvim " legitimno " mogu da banuju druge i time izvrše " karakterno ubistvo " , te da svi ne mogu da se izraze drugačije neko "okupacijom " tuđih blogova , evo i ja u kontrapunktu nekim drugim koji prepisuju druge tekstove











П.С. - Ено тамо код гос'н Бобића можеш такође да окачиш овај Ћиркјаковићев текст. Сасвим је примерено...

Мада не смета ни мени овде.

Општепозната ствар на Блогу Б92 је да мени никада нико не смета у мом блогодворишту.

С тим што онда узимам себи за право, када већ трпим, и да кажем отворено шта мислим о томе.



anonymous anonymous 09:12 05.10.2018

Re: E, pa Taso ....

...ja sam banovan i kod njega i kod Angie, jer im smeta argumerntovano suprotstavljanje kojem ne mogu da odgovore.

ĆIRJAKOVIĆ u intervjuu koji traje preko tri sata savršeno opisuje "slučajne Srbe " i sve traume i nerazumevanja dela tzv.Druge Srbije.

A s obzirom da predaje na fakultetu za medije - govori i o postupku " uokviravanja " u novinarstvu , što je upravo postupak kojim se služe i neke blogokoleginice.

Izvlačeći iz drugih medija , najčešće Al Jazire , tekstove koji se bave nespornim događajima/zločinima, ali sa jasnom tendencijom da se politizuju u novom istorijskom kontekstu.

Radi se zapravo o manipulaciji žrtvama, da bi se neki drugi - učinili novim žrtvama.



tasadebeli tasadebeli 10:03 05.10.2018

Re: E, pa Taso ....

anonymous



Знам о чему причаш. А бавио сам се и сам у више постова том темом.

Опуштено.
angie01 angie01 13:07 05.10.2018

Re: E, pa Taso ....

i kod Angie, jer im smeta argumerntovano suprotstavljanje kojem ne mogu da odgovore.

Знам о чему причаш.


molim da se ne dijagnostikuje na netacan nacin- spamere ne priznajem-ful pojnt.

na mom blogu su svi dobrodosli, na poslednjem je vecina komentarisala neistomisljenicki, neki ne bas u korektnoj izvedbi, niko nije uklonjen zbog toga.
anonymous anonymous 18:39 05.10.2018

Re: E, pa Taso ....

angie01
i kod Angie, jer im smeta argumerntovano suprotstavljanje kojem ne mogu da odgovore.

Знам о чему причаш.


molim da se ne dijagnostikuje na netacan nacin- spamere ne priznajem-ful pojnt.

na mom blogu su svi dobrodosli, na poslednjem je vecina komentarisala neistomisljenicki, neki ne bas u korektnoj izvedbi, niko nije uklonjen zbog toga.


To je čist rasizam, Angie.

Kad određene osobe ne priznaješ kao ljude.

Ja ni ne razumem šta ti znači to " spamer "

U zemlji Srbiji smo.

A ti si me banovala, bez jasnog razloga, čak izbrisala komentar .

I nemam ništa protiv- ali .....tek da se zna i pojavi da ime.


kick68 kick68 15:44 07.10.2018

Manji

smor od Ive Robica

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana