Život

( MEKO ) KAO ČIČKOVA VUNICA*

razmisljam RSS / 20.10.2018. u 21:16

               Kako se samo stvari, događaji, lica, predeli povezuju na najneobičnije moguće načine - razmišlja dok pažljivo slaže hrpu sveže opranih svetloljubičastih peškira netom pristiglih sa naherenih, po obroncima brda rasutih, mahovinom obraslih provincijskih grobalja. Čitava jedna generacija naprasno je rešila da ode pred Svetog Petra u veoma kratkom roku, pa su se poslednji ispraćaji jedno vreme nizali kao na pokretnoj traci - gotovo mehanički i sa sasvim pomešanim osećanjima, a sa njima i ti bolesno bledi peškiri pristizali su jedan za drugim u kuću, kao da ih je uvek ista osoba kupovala u uvek istoj prodavnici.

                Lagano se prikrada sumrak (gavranovo svitanje, negde je pročitala, za razliku od jutarnjeg - golubijeg) i sa njom izvesnost da će joj i ove noći ispod vrata biti proturen koverat sav od svetlosti u kome će, znala je već i ne otvarajući ga, biti još jedna u nizu, a sasvim nova, nesanica. Odavno se pomirila sa tim redovnim isporukama i sasvim prestala da se pita ko je tajanstveni pošiljilac. Jedino ju je kopkalo šta li će da joj donese ove noći.

               Nekada su to sečanja, kao ono na dan kada je videla kako zbilja izgleda biti mokar kao miš. Sudopera je bila puna i kada je počela da pušta vodu primetila je da se u gomili posuđa nešto miče. Pretpostavila je da je u pitanju neki otpadak zahvaćen vrtlogom, ali, kada je bolje pogledala, shvatila je da nešto tu baš i ne štima, jer su pokret bili suviše panični i brzi. Gle! Mali čiodooki miš je pokušavao da se izbori sa nadolazećom bujicom.

               Šta je mogla da učini sem da ga što pre izbavi? Ali to nije bilo ni malo lako. Prestravljen, otimao se iz njene ruke pokušavajući da je ugrize za prst. Napokon ga je uhvatila za rep - tu vodom natopljenu sivu grudvicu straha i dok se on uvijao i koprcao iznela ga u dvorište i spustila u visoku travu.

               Da...

               Jednom se tako setila trave. Dok je automobil poslušno stajao na semaforu čekajući zeleno svetlo, ona je po starom dobrom običaju zverala oko sebe. Napešačkom ostrvu trava je bila sasvim sveže pokošena. Još se kroz prozor osećao taj tako poseban miris koji je opijao i mamio na nekakva sentimentalna raspoloženja i neodređenu razneženost. A onda je primetila da se jedan jedini stručak popinog praseta izdiže iznad tla kao u inat. Osetila je kako je preplavljuje radost zbog te male pobede tanušne travke. Malo li je kada uspeš da se izboriš za nesmetano dovikivanje sa suncem?

               Onda i semafori...

               Opet crveno svetlo, ali ovoga puta na sasvim drugoj raskrsnici i u neko drugo doba dana. Lagano se prikrada noć i svetiljke počinju da se pale nekako žmirkavo i lenjo. Na saobraćajnom znaku za skretanje levo postavljenom tik iznad semafora mirno stoji ptica. Kao da čeka da se upali zeleno svetlo pa da krene dalje.

               Od ptice do krila zbilja nije daleko...

               Jedne noći videla je leptira tako zlatnih krila da je sasvim ličio na majušni novogodišnji ukras od onih najkičastije moguće vrste. Stajao je mirno na podu trepereći i svetlucajući iz sve snage, velokodušno dopuštajući da ga zagleda i da mu se divi. ( Mnogo, mnogo kasnije, našla ga je uginulog. Zlato je izgubilo sav svoj sjaj i ostala je samo jedna jadna, skvrčena čupava buba. A ipak je bilo tužno... )

               Tako, boreći se sa nesanicom, jedne noći je ustanovila da skoro svi spavači u san ulaze na prstima. Ne zato što je to neko nepisano pravilo ili potreba, već što se ispostavlja da je to najprirodniji položaj za iskorak u snove. Nekako ju je ta spoznaja umirila i skoro ganula.

               A kad smo kod ganutljivosti...

               Ništa nije toliko mirisno i vedro i nežno  kao veš na žici koji je poduhvatio nestašni vetar. Sve počinje da podseća na putovanja - na širom razapeta jedra, na let - na krila milovana krhkom prozirnošću vazduha. Zašto bi se onda čudila što je dok to posmatra kroz prozor obuzima sasvim neodređena seta?

               Eh...

               Dešava se tako da joj u besanim noćima prosto niotkuda iskrsne neki pojam za koji nije ni slutila da ga ima pohranjenog u sećanju. Jednom je to bila Berenikina kosa. Znala je tek da je to nekakvo sazvežđe tamo negde visoko i daleko, ali ništa više. Da bi zamešateljstvo bilo potpuno, sutradan je u TV kvizu jedno od pitanja bilo upravo šta je to Berenikina kosa. Naravno, za razliku od takmišara znala je odgovor, ali nije znala da će te iste noći čitajući naleteti na pasus o čoveku koji je živeo u naselju Berenika na obali Crvenog mora. Premnogo slučajnosti? Pa, izgleda da se i takve stvari ponekad dešavaju.

               Naravno, docnije se podrobno obavestila o rečenoj Bereniki na sveznajućem Guglu, kao što je morala da izgugla i ko peva pesmu Hegedupa upa, jer - da, i taj besmislen naslov je počeo da joj se mota po glavi neke od bezbrojnih noći ispunjenih nesnom.

               A jednom se baš dobrano posvađala sa Borhesom jer se usudio da tvrdi kako žbun jasmina ne može da zna da ga neko sanja, ničim ne potkrepivši tako proizvoljan stav. Jer, kako on uopšte može da zna čega je jedan jasmin svestan, o čemu razmišlja i šta sluti?

               I tako joj prolaze noći...

               Još uvek nije načisto da li negde pred svitanje poslednji noćni autobus  prolazeći kraj njenih prozora sipljivo kašljuca  blago prehlađen od praskozorne mrzlice, ili prvi jutarnji zeva još sasvim nerazbuđen. 

               No, ima vremena - saznaće i to.

              Jer, upravo joj stiže još jedan koverat sazdan od svetlosti.

 

                                                         ***   ***   ***

 

*Naslov je dao jednog od mnogobrojnih nadahnutih, neobičnih, divnih, sasvim posebnih poređenja kojima obiluje knjiga Aleksandrijski kvartet  Lorensa Darela. Nažalost, nisam u prilici da ovde citiram čitavu rečenicu jer je knjiga odavno vraćena u biblioteku, te mi morate verovati na reč.

 

I ne, nemam pojma kako izgleda čičkova vunica. Pokušala sam da u pamćenje prizovem razularenu džunglu čičaka iz jendeka ispred stanice milicije u mojoj varoši, ali se sećam jedino njihovih ružićastih cvetova.

 

0aMrvlF.jpg?1

 

Ovog septembra u Prizrenu

Autor: Goran StamenkovićKomentari (204)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 21:38 20.10.2018

ta vunica

..kojom si sve lepo oplela i spojila, i koja obavija ono stablo koje je ušarenila i razveselila, rascvetala i oplemenila...tako ti je lep ovaj blog da sam sad sa osmehom pošla na spavanje.

Videću da li ujutru imam neki koverat, mora ga biti, samo ih treba pažljivo čitati, sve znake protumačiti, odgonetnuti, zagonetnuti i čekati sledeći znak.

mirelarado mirelarado 21:55 20.10.2018

Re: ta vunica

Evo vunenog čička, ili čičkove vunice, kako vam drago:

razmisljam razmisljam 22:15 20.10.2018

Re: ta vunica

mariopan
..kojom si sve lepo oplela i spojila, i koja obavija ono stablo koje je ušarenila i razveselila, rascvetala i oplemenila...tako ti je lep ovaj blog da sam sad sa osmehom pošla na spavanje.


Ех, пуно ти хвала, Мариопан.

И драго ми је што ћеш можда због мог писанија вечерас утонути у мирне и лепе снове, све ходајући на прстима...


Videću da li ujutru imam neki koverat, mora ga biti, samo ih treba pažljivo čitati, sve znake protumačiti, odgonetnuti, zagonetnuti i čekati sledeći znak.


Моји коверти стижу искључиво увече, када је у ходнику мрак и испод врата просијава само тај један саткан од светлости.
За јутарње нисам верзирана - мораћеш да ми јавиш шта се у њима налази, тј. ако их нађеш проћушнуте.
razmisljam razmisljam 22:18 20.10.2018

Re: ta vunica

mirelarado
Evo vunenog čička, ili čičkove vunice, kako vam drago:Чичак је ту, неоспорно, али ја вуницу не разабирам.
А исти је као онај мој из сећања.
Хвала, Мирела .

EDIT: Управо сам тајним каналима од једне дивне, мени јако драге блогоколегинице која се поодавно не јавља, али гвирне понекад из прикрајка добила фотографију праве чичкове вунице:

mirelarado mirelarado 23:09 20.10.2018

Re: ta vunica

Чичак је ту, неоспорно, али ја вуницу не разабирам.
А исти је као онај мој из сећања.


Свезнајућа г-ђа Википедија каже да су листови те биљке с унутрашње стране "длакави".

Actium tomentosum


Опет, кад је о несаници реч, ја јој тепам "снохватица - недохватица". Дугујем јој много сати проведених махом у читању, док око мене све спава.
razmisljam razmisljam 23:47 20.10.2018

Re: ta vunica

mirelarado


Свезнајућа г-ђа Википедија каже да су листови те биљке с унутрашње стране "длакави".

Actium tomentosum


А као што сви знамо, свезнајући све знају.
Хвала ти, но нашла се и убедљивија илустрација. Ако те не мрзи, скролуј низбрдо па ћеш налетети на фотку.


Опет, кад је о несаници реч, ја јој тепам "снохватица - недохватица". Дугујем јој много сати проведених махом у читању, док око мене све спава.


Ја јој не тепам.Радије бих је некако утепала.
А да сам захваљујучи њој у миру и тишини ( уз нешто хркања и мешкољења оних који се са њом не друже ) прочитала хиљаде страница - то стоји.
mariopan mariopan 06:26 21.10.2018

Re: ta vunica

проћушнуте.Kakav lep izraz. Volim lepe reči.
mariopan mariopan 06:36 21.10.2018

Re: ta vunica

mirelarado
Evo vunenog čička, ili čičkove vunice, kako vam drago:E, to sam ja davno naslikala, tako me oduševilo da me stiglo da naslikam, a nisam ni znala da je TO čičkova vunica.
alselone alselone 06:37 21.10.2018

Re: ta vunica

каналима


Na kanalima (ne tajnim nego obićnim), mogla se naći još jedna veoma mekana biljka - rogoz ili ševar, a mi smo ovaj deo sa slike zvali maca i koristili zapaljen da teramo komarce.

adviser adviser 06:53 21.10.2018

Re: ta vunica

mariopan
..kojom si sve lepo oplela i spojila, i koja obavija ono stablo koje je ušarenila i razveselila, rascvetala i oplemenila...tako ti je lep ovaj blog da sam sad sa osmehom pošla na spavanje.

Videću da li ujutru imam neki koverat, mora ga biti, samo ih treba pažljivo čitati, sve znake protumačiti, odgonetnuti, zagonetnuti i čekati sledeći znak.


Ja nisam razumeo o čemu se radi u ovom blogu.
Ono što je meni asocijacija je pravljenje 'grudva' od više čičaka i bacanje uvis u predvečerje ne bi li se uhvatio neki slepi miš od onih koji su se znali muvati u niskom letu ulicom.
adviser adviser 07:01 21.10.2018

Re: ta vunica

mirelarado

...

Опет, кад је о несаници реч, ја јој тепам "снохватица - недохватица". Дугујем јој много сати проведених махом у читању, док око мене све спава.

Eh, šta ti je hendikep kada imaš dobar san (kao ja).
razmisljam razmisljam 15:45 21.10.2018

Re: ta vunica

mariopan
проћушнуте.


Kakav lep izraz. Volim lepe reči.


И ја. Зато их умећем где год ми се укаже прилика.
Лепо од тебе што си приметила ту моју склоност.
razmisljam razmisljam 15:47 21.10.2018

Re: ta vunica

mariopan

E, to sam ja davno naslikala, tako me oduševilo da me stiglo da naslikam, a nisam ni znala da je TO čičkova vunica.


'Ајде, не било ти заповеђено, уфоткај ту слику, па је окачи овде као оригиналан прилог теми.
Молом те, мооолииим те!
Хоћеш?
razmisljam razmisljam 15:54 21.10.2018

Re: ta vunica

alselone

Na kanalima (ne tajnim nego obićnim), mogla se naći još jedna veoma mekana biljka - rogoz ili ševar, a mi smo ovaj deo sa slike zvali maca i koristili zapaljen da teramo komarce.


Е, ово смо у нас звали палацка. И кад сазри и отвори се, и она има некакву пређу - вуница ли је, памук ли је, али личи...


alselone alselone 15:58 21.10.2018

Re: ta vunica

Е, ово смо у нас звали палацка

Jaoooooo, ala si me vratila u prošlost! Jeste palacka! Kasnije se ustalio taj izraz maca, ali palacka je originalan.

Da te pitam nešto, a rado bih čuo i druge da odgovore. Kako zoveš ono što ostane od klipa kukuruza kada se okruni zrno?
razmisljam razmisljam 15:58 21.10.2018

Re: ta vunica

adviser

Ja nisam razumeo o čemu se radi u ovom blogu.


Не изненађује ме, Чарли. Ништа ново и ништа чудно.
Мада би можда могао да размислиш о томе да се не понављаш.
Промена би нам свима пријала...

Ono što je meni asocijacija je pravljenje 'grudva' od više čičaka i bacanje uvis u predvečerje ne bi li se uhvatio neki slepi miš od onih koji su se znali muvati u niskom letu ulicom.


Занимљива асоцијација. ( Благодарна што си се и поред неразумевања текста прихватио теме. )
Али сурова работа спрам слепих мишева.
razmisljam razmisljam 16:20 21.10.2018

Re: ta vunica

alselone

Jaoooooo, ala si me vratila u prošlost! Jeste palacka! Kasnije se ustalio taj izraz maca, ali palacka je originalan.


Код нас су маце биле оно паперје топола што је снежило сваког пролећа свуда по граду:и они пупољци врба што су се редовно шетали за Врбицу:А палацке су увек и заувек биле само и једино палацке.

( Да само знаш колико сам данас похабала мождане вијуге да се сетим правог назива. Једва га избургијах негде из подсвести. )

Da te pitam nešto, a rado bih čuo i druge da odgovore. Kako zoveš ono što ostane od klipa kukuruza kada se okruni zrno?


Некада давно, на неком блогу, да л' мом, да л' Ханселовом, ко ли ће га знати, увелико се причало баш о томе. Али да ме убијеш не умем да се сетим ни кад ни где.

Ја се сећам да се то вабило кочањ или кочањка код староседелаца и комушина код оних других.


alselone alselone 16:25 21.10.2018

Re: ta vunica

( Да само знаш колико сам данас похабала мождане вијуге да се сетим правог назива. Једва га избургијах негде из подсвести. )


Da, i ja sam pogrešio a bio sam siguran da znam. Ali verovatno tu pravu reč nisam iskoristio preko 30 godina. Zapravo veoma retko i viđam palacke. Pored kanala se sada može videti samo obična trska, retko sa palackama.

Ја се сећам да се то вабило кочањ или кочањка код староседелаца и комушина код оних других.

Mislim da je to objekat sa najviše termina u srpskom i da maltene svako drugo selo ima različit. Kod nas je to bila šapurina.
milisav68 milisav68 16:34 21.10.2018

Re: ta vunica

alselone

Mislim da je to objekat sa najviše termina u srpskom i da maltene svako drugo selo ima različit. Kod nas je to bila šapurina.

Kod nas - tuluska(e) ili kočanj.
adviser adviser 17:23 21.10.2018

Re: ta vunica

razmisljam
adviser

Ja nisam razumeo o čemu se radi u ovom blogu.


Не изненађује ме, Чарли. Ништа ново и ништа чудно.
Мада би можда могао да размислиш о томе да се не понављаш.
Промена би нам свима пријала...

Ono što je meni asocijacija je pravljenje 'grudva' od više čičaka i bacanje uvis u predvečerje ne bi li se uhvatio neki slepi miš od onih koji su se znali muvati u niskom letu ulicom.


Занимљива асоцијација. ( Благодарна што си се и поред неразумевања текста прихватио теме. )
Али сурова работа спрам слепих мишева.

Šta se ponavljam ?
Eeee, da - nema bolje vunice od maslačkove.
razmisljam razmisljam 19:15 21.10.2018

Re: ta vunica

alselone

Mislim da je to objekat sa najviše termina u srpskom i da maltene svako drugo selo ima različit. Kod nas je to bila šapurina.


Е, таман када си ти ово објавио, ја кренула да едитујем свој коментар, па одустала. Јер, хтела сам да додам да се код нас говорило и шапуриКа. Ти си ме предухитрио, мада се изрази разликују у једном слову.

А онда сам се сетила да је моја сремска бака појединачни отребљен клип звала чокањ ( аха, као оно стакленце за ракију ), а множина је гласила чокови. Ложила сам тиме шпорет код ње. То је била уметност, а не к'о ово сада - само окренеш неко дугменце и све одмах ферцера.
razmisljam razmisljam 19:28 21.10.2018

Re: ta vunica

adviser

Šta se ponavljam ?


Ма, твоје чувено: „Ja nisam razumeo o čemu se radi u ovom blogu."
Постаје мало монотоно, а одавно ја примљено к знању.
Но, ако ти је баш стало да се сваки пут изјасниш, само напред, не марим.
Мада бих волела да се некад и обуздаш.

Eeee, da - nema bolje vunice od maslačkove.


Тврдиш или претпостављаш?
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:27 21.10.2018

Re: ta vunica

milisav68
alselone

Mislim da je to objekat sa najviše termina u srpskom i da maltene svako drugo selo ima različit. Kod nas je to bila šapurina.

Kod nas - tuluska(e) ili kočanj.


U mom selu se to zove vreteno cvasti.

Emancipovano selo, šta ćeš :)
razmisljam razmisljam 20:40 21.10.2018

Re: ta vunica

hoochie coochie man

U mom selu se to zove vreteno cvasti.

Emancipovano selo, šta ćeš :)


И некако готово песнички настројено.
tetris tetris 20:54 21.10.2018

Re: ta vunica

Da te pitam nešto, a rado bih čuo i druge da odgovore. Kako zoveš ono što ostane od klipa kukuruza kada se okruni zrno?


Ja sam najčešće nailazio na termin "korun"
razmisljam razmisljam 21:52 21.10.2018

Re: ta vunica

tetris

Ja sam najčešće nailazio na termin "korun"


Ја га, ето, никада раније нисам чула. Значи, још један у низу синонима.
Можеш ли ми рећи из ког краја термин потиче?

Иначе, добродошао у моје блогодвориште.
tetris tetris 22:30 21.10.2018

Re: ta vunica

Ја га, ето, никада раније нисам чула. Значи, још један у низу синонима.
Можеш ли ми рећи из ког краја термин потиче?


Ja sam ga čuo u više navrata po selima u Zap. Bačkom okrugu, mahom među posleratnim kolonistima. Geografska regija odakle su kolonizirali se prostire od Splita do Zadra, uključujući otoke, i severno do Like/Korduna.

Иначе, добродошао у моје блогодвориште.


Bolje te našao
myredneckself myredneckself 01:05 22.10.2018

Re: ta vunica

alselone
Da te pitam nešto, a rado bih čuo i druge da odgovore. Kako zoveš ono što ostane od klipa kukuruza kada se okruni zrno?


razmisljam
Ја се сећам да се то вабило кочањ или кочањка код староседелаца и комушина код оних других.

Ovo su čuke.
A ovo su palacke - (palacke su cvet rogozine)Ovo su palacke kad precvetaju - (onda i one imaju vunicu meku kao duša)PS -
Usput, zaboravnoj deci bloga B92 dajem časove iz starobačkog.
Cena: gratis, samo da ga otrgnemo od zaborava.

PPS - razmisljam,
blogovatelj blogovatelj 04:40 22.10.2018

Re: ta vunica

Jaoooooo, ala si me vratila u prošlost! Jeste palacka! Kasnije se ustalio taj izraz maca, ali palacka je originalan.


U Somboru sam čuo da je zovu pacala.
U Kragujevcu je rogoz.
blogovatelj blogovatelj 04:47 22.10.2018

Re: ta vunica

Mislim da je to objekat sa najviše termina u srpskom i da maltene svako drugo selo ima različit. Kod nas je to bila šapurina.


Sa Vukajlije:

-muvarica
-udaraljka
-peckalica
-tepalica
-muvopljes
-mahalica
-muvara
-pičilica
-tepač
-muvopič
-muvolovka
-muvoklep
-muvopuc
-tepalo
-muvocvrk
-muvotepče
-lupača
-pumparica
-packalica
-pafkalica
-muvopec
-pljeska
-mlatilica
-muvotres
-muvotepač
-šliparica
-loparica


Sa drugog linka...

– Muvara, muvokolj, mušarica, pecarica, mlatilica za muve, pecaljka, muvotepalo, tapkalica, peca, muvobran, muhotepaljka, tupkalo, šljipkalo, muhalo, tabalica, muhobojka, peckalica, tepalo, šljepkavac, ruski sprej za muve, laparača, mušopec, muhohvat, ono za muve, muharem, muhoprc, muvotep, tepomuvac, muvarica, muvozez, tepaljka, muhoklep, muvopizdilica, palica za muve, muvoubilica, ono što ima onu mrežu što ubija muve, šljapača, smrtko, prakač, muvotres, muvokil, muvosmrt, muhošpljos, muvotepač, muhospičilica, muhotepalica, muvač, muholovka, packalica, muvošljep, ubijalica, šickalo, tepač, metlica za muve, muholovac, istrebljivač, tucimušica, muhošpljeskalica, ubicomuv, ubijaljka, muvalica, muvomlat, muvopič, muvoriknjalo, muvosmrtilo, muvofrk, klepača, tapkalo, lupkalica, batina za muve, packa za muve, muhomat, muvarnik, pičilica, loparica, ubitaljka, tepaljče, ubijač za muve, mlatač, muvoubijalo, muvotuc, flekavica, muhotreba, PVO za muve, lovilica, tucko, muvospič, ubica za muve, šljapalica, puška za muve, pif paf, mlatarica, pap za muve, muvopljas, lovomušač, muvoubijač, muhotep, muhotuc, tepalica, komarcotepač, muvokidalica, hitler, zunzopič, muvozviz, tepko, mlatimuv, klepalica, muvašinter, treskalica, mušičarka, lopatica za muve, terminator, rumunski sprej za muve, bijačlica, šljepkalo, muvoklep, ubimuv, metlica, šljipko, muvopec, praher za muvoterminator, tabač, ubivotka, muhotuk, muvoopičivač, udrigazamuve, puckalica, muvotrebač, muvoubica.
Uzeo sa sajta Zelena učionica. Klikfreehand freehand 07:38 22.10.2018

Re: ta vunica

A ovo su palacke - (palacke su cvet rogozine)

U Banatu je to guba.
cassiopeia cassiopeia 08:16 22.10.2018

Re: ta vunica

Kako zoveš ono što ostane od klipa kukuruza kada se okruni zrno?


Čuka ili okomak :)
alselone alselone 08:25 22.10.2018

Re: ta vunica

Usput, zaboravnoj deci bloga B92 dajem časove iz starobačkog.


Ako negde noćom orcajući po knjižarama (kao Vučić) nađeš ovu knjigu, javi i meni da kupim.

myredneckself myredneckself 09:03 22.10.2018

Re: ta vunica

alselone
Usput, zaboravnoj deci bloga B92 dajem časove iz starobačkog.


Ako negde noćom orcajući po knjižarama (kao Vučić) nađeš ovu knjigu, javi i meni da kupim.


Pa, kako ti ne bih javila!
Sofaju, (Sonju) autorku, poznajem jedno sto godina. Oš da je pitam danas na FB jel ima rječnika na zalihama?

Ovo sa orcanjem kao Vučić ne razumem. Pojasni !
adviser adviser 09:07 22.10.2018

Re: ta vunica

myredneckself
alselone
Usput, zaboravnoj deci bloga B92 dajem časove iz starobačkog.


Ako negde noćom orcajući po knjižarama (kao Vučić) nađeš ovu knjigu, javi i meni da kupim.


Pa, kako ti ne bih javila!
Sofaju, (Sonju) autorku, poznajem jedno sto godina. Oš da je pitam danas na FB jel ima rječnika na zalihama?

Ovo sa orcanjem kao Vučić ne razumem. Pojasni !

Čekaj !
Pa nemaš ti valjda sto godina ?!
alselone alselone 09:27 22.10.2018

Re: ta vunica

Sofaju, (Sonju) autorku, poznajem jedno sto godina. Oš da je pitam danas na FB jel ima rječnika na zalihama?


Ajde molim te.
Pronašao sam polovnu na Kupindu i kupiću je ako ne nadjem novu.

Ovo sa orcanjem kao Vučić ne razumem.

Ma hteo sam da iskoristim neke od tih starih izraza pa mi to palo na pamet. Noćom i orcati. Jeste vi imali to "orcati" u rečniku? To je nešto slično kao "orlovati", to bi bilo džedžati noćom i neraditi ništa, dok je orcati bilo nešto kao bazanje svugdi po selu, nedolaženje kući duže vremena, pravljenje sitnih budalaština/nestašluka.
myredneckself myredneckself 10:06 22.10.2018

Re: ta vunica

adviser
Čekaj !
Pa nemaš ti valjda sto godina ?!


Advajzeru, ne znam šta ću s tobom. Naravno da nemam, ali ti voliš da se praviš nevešt.
Sto godina koje sam pomenula je tzv. preterivanje u izrazu, stilska figura.
Čuo si za hiperbolu u jeziku? (ne onu krivu u matematici!). E, pa ovo je jedna od onih figura u svakidašnjem govoru, kad nešto kažeš zbog jačeg efekta. (Nije neka pesnička figura, pa lepa bogznakako...ti ovo sigurno prepoznaješ, jer takve figure sigurno i ti upotrebljavaš milion puta na dan. Nego, ti voliš mene da zamajavaš, znam ja.)

myredneckself myredneckself 10:40 22.10.2018

Re: ta vunica

alselone
Sofaju, (Sonju) autorku, poznajem jedno sto godina. Oš da je pitam danas na FB jel ima rječnika na zalihama?


Ajde molim te.
Pronašao sam polovnu na Kupindu i kupiću je ako ne nadjem novu.

Ovo sa orcanjem kao Vučić ne razumem.

Ma hteo sam da iskoristim neke od tih starih izraza pa mi to palo na pamet. Noćom i orcati. Jeste vi imali to "orcati" u rečniku? To je nešto slično kao "orlovati", to bi bilo džedžati noćom i neraditi ništa, dok je orcati bilo nešto kao bazanje svugdi po selu, nedolaženje kući duže vremena, pravljenje sitnih budalaština/nestašluka.

Pitaću je odmah danas, i javiću ti u inbox.

A-haaa, a ja mislila da ti misliš (paz ovo) da sam ja jako vredna ko predsednik, pa tek noćom stignem u knjižaru, da je to neki novi hit, a ja neinformisana.

Pa, kako da ne, imali u rečniku još kako. Orcati je baš starobački, kekeke, i taj izraz sam ja naučila od moje babe. Uglavnom se odnosio na bezbrižne lezileboviće, lenčuge, vandrokaše, koji samo idu po selu i kafanama, i ništa ne rade. A trebalo bi da znaš da je u Vojvodini nerad jedan od najvećih grehova.
Moja mama je meni znala da kaže: Jel sad bilo dosta orcanja, aj sad malo uči...
(iako nikad nisam imala satnice za dolazak kući iz izlaska, jer nisam zloupotrebljavala te osvojene slobode, na vreme su me naučili šta je pristojnost )
adviser adviser 10:43 22.10.2018

Re: ta vunica

myredneckself
adviser
Čekaj !
Pa nemaš ti valjda sto godina ?!


Advajzeru, ne znam šta ću s tobom. Naravno da nemam, ali ti voliš da se praviš nevešt.
Sto godina koje sam pomenula je tzv. preterivanje u izrazu, stilska figura.
Čuo si za hiperbolu u jeziku? (ne onu krivu u matematici!). E, pa ovo je jedna od onih figura u svakidašnjem govoru, kad nešto kažeš zbog jačeg efekta. (Nije neka pesnička figura, pa lepa bogznakako...ti ovo sigurno prepoznaješ, jer takve figure sigurno i ti upotrebljavaš milion puta na dan. Nego, ti voliš mene da zamajavaš, znam ja.)


Ja se tebi izvinjavam.
alselone alselone 10:53 22.10.2018

Re: ta vunica

Orcati je baš starobački, kekeke, i taj izraz sam ja naučila od moje babe.


Aha, i ja. Toliko sam orcao da danas ne mogu da zaboravim izraz. A bogme sam i orlovao, tj. do kasno bio budan, ali onako besciljno bazao po kuci.

Ima to i Balašević i u pesmi:

Znam, duso, obeco sam da te necu pominjati
bogarati i sudbinu proklinjati
u varos se preseliti
orcati i veselit


A trebalo bi da znaš da je u Vojvodini nerad jedan od najvećih grehova.

Moj deda je tu bio šampion. Radio je taman toiko koliko treba da sve bude u redu ali i da se on ne umori previše. Ima jedna slika kada je gradio kuću, tu mu je brat, šogor, kumovi, itd, i svi se slikaju stojeći, samo je on seo za slikanje. :) Konzervacija energije u svakom koraku. :) Za njega je brat (na kog sam malo energičniji, da ne kažem živčaniji), koji je sav bio u tom "nerad ubija" fazonu, zemlja, stoka, kuća, čuda, govorio - Cveto za tobom moš čakšire ušnivat dok hodaš.
Ali zato što je bilo toliko kul i flegma igrao je odlično karata (nikad nije igrao u pare), pa me je učio Rauba još kao malog.

Hvala ti.
myredneckself myredneckself 11:12 22.10.2018

Re: ta vunica

freehand
A ovo su palacke - (palacke su cvet rogozine)

U Banatu je to guba.

Fri, interesantno mi je kako smo blizu, a ponekad i daleko.
Neki izrazi i izreke su zajedničkiji nama Bačvanima i Sremcima, nego Bačvanima i Banaćanima. Ali, nije greda, to su samo neke nijanse i sitnice. Imamo mi mnogo zajedničkog u govoru i s vama Banaćanima, što se vidi i u ovom postu, na primer, kad zilikaka kaže štringla. (Ma, zna nekad da se govori različito od mesta do mesta i u samoj Bačkoj, a ne ČAK do drugog srca junačkoga...).
myredneckself myredneckself 11:14 22.10.2018

Re: ta vunica

adviser
myredneckself
adviser
Čekaj !
Pa nemaš ti valjda sto godina ?!


Advajzeru, ne znam šta ću s tobom. Naravno da nemam, ali ti voliš da se praviš nevešt.
Sto godina koje sam pomenula je tzv. preterivanje u izrazu, stilska figura.
Čuo si za hiperbolu u jeziku? (ne onu krivu u matematici!). E, pa ovo je jedna od onih figura u svakidašnjem govoru, kad nešto kažeš zbog jačeg efekta. (Nije neka pesnička figura, pa lepa bogznakako...ti ovo sigurno prepoznaješ, jer takve figure sigurno i ti upotrebljavaš milion puta na dan. Nego, ti voliš mene da zamajavaš, znam ja.)


Ja se tebi izvinjavam.

Sedi, odličan pet. Prihvaćeno !
myredneckself myredneckself 11:28 22.10.2018

Re: ta vunica

alselone
Orcati je baš starobački, kekeke, i taj izraz sam ja naučila od moje babe.


Aha, i ja. Toliko sam orcao da danas ne mogu da zaboravim izraz. A bogme sam i orlovao, tj. do kasno bio budan, ali onako besciljno bazao po kuci.

Ima to i Balašević i u pesmi:

Znam, duso, obeco sam da te necu pominjati
bogarati i sudbinu proklinjati
u varos se preseliti
orcati i veselit


A trebalo bi da znaš da je u Vojvodini nerad jedan od najvećih grehova.

Moj deda je tu bio šampion. Radio je taman toiko koliko treba da sve bude u redu ali i da se on ne umori previše. Ima jedna slika kada je gradio kuću, tu mu je brat, šogor, kumovi, itd, i svi se slikaju stojeći, samo je on seo za slikanje. :) Konzervacija energije u svakom koraku. :) Za njega je brat (na kog sam malo energičniji, da ne kažem živčaniji), koji je sav bio u tom "nerad ubija" fazonu, zemlja, stoka, kuća, čuda, govorio - Cveto za tobom moš čakšire ušnivat dok hodaš.
Ali zato što je bilo toliko kul i flegma igrao je odlično karata (nikad nije igrao u pare), pa me je učio Rauba još kao malog.

Hvala ti.

Deda ti je bio pravi čova, našo pravu meru. Mene su baba i deda prvo naučili sedmica i magaraca. Ove sofisticiranije igre, rauba i ajnca, nas malo posle učio uja. Lorum sam naučila kasnije iz kibicovanja.


Nema na čemu, pisala sam Sonji, kad saznam javljam u inbox na FB.
adviser adviser 11:45 22.10.2018

Re: ta vunica

myredneckself
freehand
A ovo su palacke - (palacke su cvet rogozine)

U Banatu je to guba.

Fri, interesantno mi je kako smo blizu, a ponekad i daleko.
Neki izrazi i izreke su zajedničkiji nama Bačvanima i Sremcima, nego Bačvanima i Banaćanima. Ali, nije greda, to su samo neke nijanse i sitnice. Imamo mi mnogo zajedničkog u govoru i s vama Banaćanima, što se vidi i u ovom postu, na primer, kad zilikaka kaže štringla. (Ma, zna nekad da se govori različito od mesta do mesta i u samoj Bačkoj, a ne ČAK do drugog srca junačkoga...).

Meni samom sam sam zanimljiv, pošto pokušavam da zaključim iz koga razloga volim ceo Banat, a Bačku delimično - i to uglavnom severnije delove.
A što je još zanimljivije, čak niti sa Banatom nisam u rodbinskim vezama.
No, kada god pređem Dunav na banatsku stranu, osećam se lepše.
Ko bi ga znao o čemu se tu radi !
cassiopeia cassiopeia 11:49 22.10.2018

Re: ta vunica

Konzervacija energije u svakom koraku. :)

Cveto za tobom moš čakšire ušnivat dok hodaš.


O, Alse, ovo je divno! Baška, što sam i ja ista takva pa mi još divnije.


Setilo me i jednog mog putovanja kod sestre, ona u žurbi, žuri na posao, sele negde da popijemo zajedno kafu, pa svaka na svoju stranu. Ustanem da okačim kapute na čiviluk, vraćam se za sto... ona crče od smeha, kaže, ako ti ovako nastaviš ništa od Holandije videti nećeš...spora si za medalju. Življe to malo, gde ti je život
alselone alselone 11:54 22.10.2018

Re: ta vunica

sofisticiranijealselone alselone 12:10 22.10.2018

Re: ta vunica

O, Alse, ovo je divno!

Življe to malo, gde ti je život


A, ne! Polako raditi stvari znači uživati u njima.
Deda je na vreme prestao da radi kako bi na miru i polako mogao da se posveti svojim pravim ljubavima: kartanju, špriceru i slušanju radija. Radio je radio svaki dan, po ceo dan dok je on kod kuće, i sećam se da sam obično dolazio kod njih na ručak kada je išao Karavan. Ko se seća Karavan radio emisije? Onda sa dedom igram malo Slovo na slovo igre, poigram se sa kerom, ručam supe, šnicli i djuveča (djuveč je ono bez pirinča) i trk u školu poslepodne.
cassiopeia cassiopeia 12:24 22.10.2018

Re: ta vunica

Ko se seća Karavan radio emisije?


Ja se dobro sećam. I kod mog dede je radio uvek bio upaljen. (Obrati pažnju, nikad nisam govorila uključen radio, uključen tv, uvek upaljen

Neki ovakavNajviše sam volela da slušam izveštaj o vodostanju...Bezdan, Apatin, Bogojevo, Bačka Palanka...
alselone alselone 12:36 22.10.2018

Re: ta vunica

Neki ovakav

Ovaj je baš lep. I da, radio je upaljen, ne uključen.
Moj deda je imao neki mali pljosnati koji je bio mator kao biblija, kupio ga je mom caletu dok je jos bio student da ga nosi za Beograd.

Najviše sam volela da slušam izveštaj o vodostanju...Bezdan, Apatin, Bogojevo, Bačka Palanka...

To sam slusao kasnije, kada sam poceo da pecam. A pre toga sam voleo one kao šale što su imali, kao pisma slušalaca.

Sa druge strane, težak je bio njegov život, preležao tuberkulozu kao mladić, bio u logoru u Madjarskoj, bio kovač pola radna veka, "ocepio" od porodice i imanja zbog ljubavi (šmekerisao se i oženio babom koju nije htela familija :)) jedva je i dočekao da ode u penziju a nije dugo uživao u njoj. Sve ga je to brzo potrošilo.
cassiopeia cassiopeia 12:49 22.10.2018

Re: ta vunica

Alselone


Iz tvojih reči se prosto oseti ljubav za dedu!

adviser adviser 12:53 22.10.2018

Re: ta vunica

cassiopeia
Ko se seća Karavan radio emisije?


Ja se dobro sećam. I kod mog dede je radio uvek bio upaljen. (Obrati pažnju, nikad nisam govorila uključen radio, uključen tv, uvek upaljen

Neki ovakavNajviše sam volela da slušam izveštaj o vodostanju...Bezdan, Apatin, Bogojevo, Bačka Palanka...

Ja i sada slušam taj izveštaj kada god sam u to vreme u automobilu - jer radio slušam (samo) dok vozim.
alselone alselone 14:53 22.10.2018

Re: ta vunica

Iz tvojih reči se prosto oseti ljubav za dedu!


Mogao bih tako i za ostale. Imao sam tu sreću da sam imao obe babe i dede kroz celo detinjstvo. Ovaj deda je umro par dana pošto sam upisao gimnaziju, drugi 10 godina kasnije a obe babe su još uvek žive. Moja deca imaju više živih prabaka nego baka.
mariopan mariopan 15:31 22.10.2018

Re: ta vunica

razmisljam
mariopan

E, to sam ja davno naslikala, tako me oduševilo da me stiglo da naslikam, a nisam ni znala da je TO čičkova vunica.


'Ајде, не било ти заповеђено, уфоткај ту слику, па је окачи овде као оригиналан прилог теми.
Молом те, мооолииим те!
Хоћеш?E, sad me teraš da javno priznam da ne znam to da radim.

Jednu mi je sliku sin uslikao onomad (znaš koju) pa sam imala odakle da je pokupim jer to znam ali sad otpočetka ceo proces ne znam. A čičak mi baš ispao onako bodljikav i ljubičanstven.Neka, jednom ću naterati ove moje da mi uslikaju sve slike pa da imam na raspolaganju za slučaj nekog novog bloga?
razmisljam razmisljam 15:32 22.10.2018

Re: ta vunica

tetris


Ja sam ga čuo u više navrata po selima u Zap. Bačkom okrugu, mahom među posleratnim kolonistima. Geografska regija odakle su kolonizirali se prostire od Splita do Zadra, uključujući otoke, i severno do Like/Korduna.


Е, хвала ти за одговор. Он уједно објашњава зашто никад раније нисам чула тај израз - нисам била у додиру са колонистима из те регије. У мом окружењу су дођоши ( ово без икакве лоше примисли ) углавном били Црногорци и Херцеговци.
mariopan mariopan 15:35 22.10.2018

Re: ta vunica

( Да само знаш колико сам данас похабала мождане вијуге да се сетим правог назива. Једва га избургијах негде из подсвести. )Što ne reče, ja sam odmah rekla palačke, ali ako su kod vas mace onda baš lepo pa nisam htela da kvarim. Kod nas u Banatu su palaČke.
mariopan mariopan 15:37 22.10.2018

Re: ta vunica

-muvopičTako se zove kod nas u Banatu.
mariopan mariopan 15:39 22.10.2018

Re: ta vunica

кочањ

Čokanj je u Banatu.
razmisljam razmisljam 15:39 22.10.2018

Re: ta vunica

myredneckself

Ovo su čuke.


Шта год да су, у мене су невидљиве. Или, у преводу на разумљиво: слика ти се не види барем из моје позиције.
Ако су у питању чокови, ноћас сам се, након отварања новог коверта, поприсетила још једног израза за исте - окласина.

PS -
Usput, zaboravnoj deci bloga B92 dajem časove iz starobačkog.
Cena: gratis, samo da ga otrgnemo od zaborava.
А можемо и међусобно да се преслишавамо ко је колико у материји.


PPS - razmisljam,mariopan mariopan 15:44 22.10.2018

Re: ta vunica

vandrokašeOtkad nisam čula, al baš tako...
mariopan mariopan 15:50 22.10.2018

Re: ta vunica

časove iz starobačkog.
Cena: gratis, samo da ga otrgnemo od zaborava.Može malo i Banackog da se podsetimo?

Štanicla je posuda.
Čikmeže je fioka.
Vedro je kanta za vodu.
Firange su zavese.
Rogalj je ćošak na ulici.
Vancega je džabalebaroš
Pendžer je prozor
Opaklija je dugačka bunda od ovčijeg krzna
Lotra su merdevine

razmisljam razmisljam 15:51 22.10.2018

Re: ta vunica

myredneckself

Pa, kako ti ne bih javila!
Sofaju, (Sonju) autorku, poznajem jedno sto godina. Oš da je pitam danas na FB jel ima rječnika na zalihama?


Можем ли и ја стати уред за примерак, тј. ако их има и ако је ауторка рада продаји?
Фала унапред.
razmisljam razmisljam 15:55 22.10.2018

Re: ta vunica

alselone
Noćom i orcati. Jeste vi imali to "orcati" u rečniku? To je nešto slično kao "orlovati", to bi bilo džedžati noćom i neraditi ništa, dok je orcati bilo nešto kao bazanje svugdi po selu, nedolaženje kući duže vremena, pravljenje sitnih budalaština/nestašluka.


Ноћом, а и дањом, код нас се говорило јарцати - будаласати, бити немиран, јурцати, правити неподопштине...
razmisljam razmisljam 16:02 22.10.2018

Re: ta vunica


alselone


bio kovač pola radna veka


И твој Цвета био ковач к'о мој Цвеја?!
Дакле, осим имена, делили су и професију.
Али, док је твој деда био флегма, мој је био нервчик. Радан и вредан добога, али брз да се изнервира и да побаца пос'о на све стране ако му не полази за руком онако како је наумио. Након неколико минута, кад га бувљивост прође, све лепо покупи, среди и настави као да ништа није било.

А је л' ти Цвета дада са татине или са мамине стране?
razmisljam razmisljam 16:11 22.10.2018

Re: ta vunica

mariopan


E, sad me teraš da javno priznam da ne znam to da radim.

Jednu mi je sliku sin uslikao onomad (znaš koju) pa sam imala odakle da je pokupim jer to znam ali sad otpočetka ceo proces ne znam. A čičak mi baš ispao onako bodljikav i ljubičanstven.Neka, jednom ću naterati ove moje da mi uslikaju sve slike pa da imam na raspolaganju za slučaj nekog novog bloga?


Пази - терам те. Ма, не терам. Мислила сам да умеш.
Извињавај што сам те принудила да се офираш као незналица .

Усликавај слике сама, а онда ћемо даље лако. Добићеш упутство на ПП шта даље са њима, само ако умеш да их пребациш са телефона на комп.
razmisljam razmisljam 16:14 22.10.2018

Re: ta vunica

mariopan

Može malo i Banackog da se podsetimo?

Štanicla je posuda.
Čikmeže je fioka.
Vedro je kanta za vodu.
Firange su zavese.
Rogalj je ćošak na ulici.
Vancega je džabalebaroš
Pendžer je prozor
Opaklija je dugačka bunda od ovčijeg krzna
Lotra su merdevine


Дашта нег' може, а што не би могло?

Мада, у Бачкој је штаницла папирна кеса, а не посуда, а лотре су у множини и немају једнину.
adviser adviser 16:15 22.10.2018

Re: ta vunica

mariopan
razmisljam
mariopan

E, to sam ja davno naslikala, tako me oduševilo da me stiglo da naslikam, a nisam ni znala da je TO čičkova vunica.


'Ајде, не било ти заповеђено, уфоткај ту слику, па је окачи овде као оригиналан прилог теми.
Молом те, мооолииим те!
Хоћеш?E, sad me teraš da javno priznam da ne znam to da radim.

Jednu mi je sliku sin uslikao onomad (znaš koju) pa sam imala odakle da je pokupim jer to znam ali sad otpočetka ceo proces ne znam. A čičak mi baš ispao onako bodljikav i ljubičanstven.Neka, jednom ću naterati ove moje da mi uslikaju sve slike pa da imam na raspolaganju za slučaj nekog novog bloga?

Nemoj da ih teraš da ti naslikaju sve slike, nego ih teraj da ti pokažu 'ceo proces otpočetka' - kako bi bila procesno nezavisna.
razmisljam razmisljam 16:17 22.10.2018

Re: Него

кад смо већ забасали у језикословље, зна ли когод шта је буда, а није Буда?
razmisljam razmisljam 16:24 22.10.2018

Re: ta vunica

blogovatelj
Код нас се та справица зове мувоВовка - тако је крстила деца. Мачак обожава њоме да се игра.mariopan mariopan 17:02 22.10.2018

Re: ta vunica

Извињавај што сам те принудила да се офираш као незналица .


Joj kolika, samo nemoj nikome da kažeš
mariopan mariopan 17:04 22.10.2018

Re: ta vunica

Nemoj da ih teraš da ti naslikaju sve slike, nego ih teraj da ti pokažu 'ceo proces otpočetka' - kako bi bila procesno nezavisna.

Pokazali mnogo puta ali kao da giovre kineski, čim oni odu ja zaboravim jer ne koristim. Sad da mi je tu ćera rekla bi "sedi jedan".
razmisljam razmisljam 17:06 22.10.2018

Re: ta vunica

mariopan

Joj kolika, samo nemoj nikome da kažešЋути, сестро слатка, има нас још.
И што више знам то више знам да све више тога не знам.
razmisljam razmisljam 17:07 22.10.2018

Re: ta vunica

mariopan

Pokazali mnogo puta ali kao da giovre kineski, čim oni odu ja zaboravim jer ne koristim. Sad da mi je tu ćera rekla bi "sedi jedan".


Узмеш и утефтериш корак по корак. Нема појма уздати се у памћење.
adviser adviser 17:36 22.10.2018

Re: ta vunica

mariopan
Nemoj da ih teraš da ti naslikaju sve slike, nego ih teraj da ti pokažu 'ceo proces otpočetka' - kako bi bila procesno nezavisna.

Pokazali mnogo puta ali kao da giovre kineski, čim oni odu ja zaboravim jer ne koristim. Sad da mi je tu ćera rekla bi "sedi jedan".

Očigledno da ti koji su ti pokazivali nemaju pojma da ti pokazuju.
Pokazivanje, da bi bilo efektivno, mora da se realizuje na samo jedan način --- telefon (kompjuter, lap top, tablet, itd.) moraju da budu u tvojim rukama - i da sve ti radiš ... nikako oni koji te podučavaju.
Dakle, oni pričaju - a ti radiš.
Tako se uče praktične stvari.
alselone alselone 17:48 22.10.2018

Re: ta vunica

Али, док је твој деда био флегма, мој је био нервчик. Радан и вредан добога, али брз да се изнервира и да побаца пос'о на све стране ако му не полази за руком онако како је наумио. Након неколико минута, кад га бувљивост прође, све лепо покупи, среди и настави као да ништа није било.


I Cvetin rodjeni brat, Baja, je bio nervčik. A Baja je bio pravi baja po prirodi, strog, odlučan, snažan, sposoban. Iako različiti, mnogo su se voleli.
Sahranjeni su jedan do drugog u dva dupla grobna mesta. Cveta je u svom sa desne strane a Baja sa leve u svom. I pošto su im obojici žene još dugo godina bile žive spomenici su pretegli svaki na svoju stranu, pa kada stojiš ispred njih izgledalo je kao da su se nagnuli jedan ka drugom.

А је л' ти Цвета дада са татине или са мамине стране?

Sa babine.
razmisljam razmisljam 18:03 22.10.2018

Re: ta vunica

alselone

Sa babine.


И мој!
myredneckself myredneckself 18:31 22.10.2018

Re: ta vunica

razmisljam
Шта год да су, у мене су невидљиве. Или, у преводу на разумљиво: слика ти се не види барем из моје позиције.

Ah, znam o čemu se radi, popraviću iz ovih stopa. Nešto sam zaboravila...
Jel sada vidiš?

Ovo su čuke.

razmisljam razmisljam 18:36 22.10.2018

Re: ta vunica

myredneckself

Ah, znam o čemu se radi, popraviću iz ovih stopa. Nešto sam zaboravila...
Jel sada vidiš?

Ovo su čuke.


Видим, фала, али не чуке већ чокове .
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:44 22.10.2018

Re: ta vunica

Jel sada vidiš?

Ovo su čuke.


Jesi li to bila negde na komišanju pa slikala? :)
(znaš li šta je komišanje?)

Ali, nije greda


Nego šta je ako nije greda?
Razboj, kozlić...?
....................
Znam za taj izraz, znam šta znači, ali mi je uvek čudan...nije greda.
:)
alselone alselone 18:54 22.10.2018

Re: ta vunica

Šapurine, gospodje drage.

Nego da ja vas pitam za tri jela.

Kako ste zvale:
- umućeno žumance sa šećerom
- kada se pravi domaće testo , ali deblje, kao za paprikaš ili za nasuvo sa sirom, onda se iseče komad svežeg presnog testa i ispeče na plotni. Kako ste to zvale?
- da li znate šta su žmare?
razmisljam razmisljam 19:11 22.10.2018

Re: ta vunica

hoochie coochie man

Jesi li to bila negde na komišanju pa slikala? :)
(znaš li šta je komišanje?)


Стварно мислиш да МРНС не зна за тај израз?
Мислим да си је овим питањем за срце ујео.
К'о кад бих ја тебе питала шта је комушина. А и ње има на слиКи коју је МРНС поставила.

Ali, nije greda


Nego šta je ako nije greda?
Razboj, kozlić...?
....................
Znam za taj izraz, znam šta znači, ali mi je uvek čudan...nije greda.

:)


У речнику новосаЦких недоумица пише:


greda – predstavlja neku prepreku, problem koji se našao na putu; izraz nije greda shodno tome znači da nema problema
Primer:
"Možeš li da mi pomogneš da okrečim sobu?" - Dolazim, nije greda.

Звучи као сасвим разумно тумачење.
tetris tetris 19:22 22.10.2018

Re: ta vunica

da li znate šta su žmare?

čvarci?
razmisljam razmisljam 19:41 22.10.2018

Re: ta vunica

alselone

Nego da ja vas pitam za tri jela.

Kako ste zvale:
- umućeno žumance sa šećerom
- kada se pravi domaće testo , ali deblje, kao za paprikaš ili za nasuvo sa sirom, onda se iseče komad svežeg presnog testa i ispeče na plotni. Kako ste to zvale?
- da li znate šta su žmare?


- Па умућено жуманце са шећером.

Мој брат је вечито био жгољав и деловао неухрањено, па је био кљукан Бевиплексом и тим жуманцима, а ја, сва к'о тресак, сам могла само да гледам и да му завидим.

- То свеже пресно тесто смо прво ми деца муљали, месили и развлачили док нам не досади, па је тек онда ишло на смедеревац код баке или на нафта-шпорет код куће. И код нас није имало неко посебно име, али је зато имало непревазиђен мирис и укус.

- Немам ни најблажу представу. Морала сам да питам Гуглета. А пошто он каже да је то јело из млавског краја, а мој Р. је тамо живео неко време, баш ћу да га питам зна ли он.
Сад видим да други извор тврди да су то чварци...
Претпостављам да си мислио на ту варијанту.
milisav68 milisav68 20:27 22.10.2018

Re: ta vunica

alselone
sećam se da sam obično dolazio kod njih na ručak kada je išao Karavan. Ko se seća Karavan radio emisije?

Ih, jel ovo trik pitanje?

Onda se sigurno sećaš i Porodice Jovanović.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:58 22.10.2018

Re: ta vunica

Ko se seća Karavan radio emisije?


Evo ja se sećam.
Milsim da sam je danas slušao.

Ma zezam se, nisam je slušao, ali ide ta emisija još uvek, proverih, kad ono baš ponedeljkom ide :)

Ne paše mi, ali znam da sam naletao na nju skoro (kad vozim, ali i kad pečem rakiju slušam radio :))
myredneckself myredneckself 01:09 23.10.2018

Re: ta vunica

huči
Jesi li to bila negde na komišanju pa slikala? :)
(znaš li šta je komišanje?)

Ne, sliku sam našla na internetu. Kod babe sam uvek dolazila za raspust, i na žalost s početkom škole odlazila nazad u veliki prljavi grad u kome se završavala ta magija i lepota mog boravka na selu. Komišanje se nije uklapalo, ni poklapalo s mojim letnjim boravkom na selu. (Ma, huči... lolo jedna, nemoj da je istina ono što ja slutim da ti mene pitaš.)

E, a kad smo kod komišanja, pitanje: da li znate šta su ljuštike, i za šta su služile?
huči
Nego šta je ako nije greda?


Ako nije greda onda je banja, znači, no problemo, huči...
myredneckself myredneckself 01:14 23.10.2018

Re: ta vunica

razmisljam
Стварно мислиш да МРНС не зна за тај израз?

Pusti hučija, razmisljam, on je naivniji i od mene.
myredneckself myredneckself 01:29 23.10.2018

Re: ta vunica

alselone
Kako ste zvale:
- umućeno žumance sa šećerom
- kada se pravi domaće testo , ali deblje, kao za paprikaš ili za nasuvo sa sirom, onda se iseče komad svežeg presnog testa i ispeče na plotni. Kako ste to zvale?
- da li znate šta su žmare?

1. ne mogu da se setim, kaži makar prvi slog, sigurno znam. Ako ne znam, priznaću...
2. to su bili kao neki listići, to testo se moglo peći i u masti, pa se pospe prah šećerom, to su mafiši.
3. žmarice se govorilo tamo odakle su moji. To je uprženo brašno, pa se nalije mlekom, jede se za doručak valjda, ne sećam se. Nešto kao bešamel sos
mesan mesan 05:04 23.10.2018

Re: ta vunica

razmisljam
alselone
Noćom i orcati. Jeste vi imali to "orcati" u rečniku? To je nešto slično kao "orlovati", to bi bilo džedžati noćom i neraditi ništa, dok je orcati bilo nešto kao bazanje svugdi po selu, nedolaženje kući duže vremena, pravljenje sitnih budalaština/nestašluka.


Ноћом, а и дањом, код нас се говорило јарцати - будаласати, бити немиран, јурцати, правити неподопштине...


Haha

--- za jarcati --- mađarski je
"jarni"=ići, pohoditi,
a oblik
"jarkalni"=ići iscepkano na razne strane, tj. tumarati valjda.

--- za "čuke" --- moji govore
"čuTke",
na mađarskom se koristi
"čuTka" za jedninu (ima i oblik "čuta" ).

--- za žumanca+šećer, najfiniji desert na svetu,
"muta".
Da prevedem freehandu na banatski, "fino jelo"="lepo jelo"

--- za "nije greda", ja sam uvek mislio da
"greda" dolazi od "greota"...Pozdrav svima, izuzetan blog!
alselone alselone 07:48 23.10.2018

Re: ta vunica

- Па умућено жуманце са шећером.

1. ne mogu da se setim, kaži makar prvi slog, sigurno znam. Ako ne znam, priznaću...

Da, baš tako smo i mi zvali - umućeno žumance sa šećerom. Ali sam čuo u Državnom poslu, a to je danas jedina preostala riznica starobačkih izraza, da oni kažu "šato". Pa me je zanimalo da li je taj izraz postojao i kod vas.

- То свеже пресно тесто смо прво ми деца муљали, месили и развлачили док нам не досади, па је тек онда ишло на смедеревац код баке или на нафта-шпорет код куће. И код нас није имало неко посебно име, али је зато имало непревазиђен мирис и укус.

Isto. Pekli smo ga gasnije na električnom šporetu ali nije to to.
2. to su bili kao neki listići, to testo se moglo peći i u masti, pa se pospe prah šećerom, to su mafiši.

I kod nas nije imalo nikakvo ime, ali me je zanimalo da li ga je neko krstio.


3. žmarice se govorilo tamo odakle su moji. To je uprženo brašno, pa se nalije mlekom, jede se za doručak valjda, ne sećam se. Nešto kao bešamel sos

Nešto slično ovome. Sirotinjsko jelo za doručak u koje ide sve od juče i samo što još kuhinjsku krpu ne ubaciš unutra. U to se dodavao griz a ne obično brašno, ako se dobro sećam, pa se nalije mleko i dobije se neka vrsta jake kaše.
alselone alselone 07:51 23.10.2018

Re: ta vunica

Ih, jel ovo trik pitanje?

:) Nisam znao da je to bila toliko kultna emisija da se svi sećaju.

Onda se sigurno sećaš i Porodice Jovanović.

Samo kroz maglu. Pitanje je da li se zapravo sećam ili hoću da verujem da se sećam.
alselone alselone 07:51 23.10.2018

Re: ta vunica

ali ide ta emisija još uvek, proverih, kad ono baš ponedeljkom ide :)


Neverovatno.
freehand freehand 08:03 23.10.2018

Re: ta vunica

--- za jarcati --- mađarski je
"jarni"=ići, pohoditi,
a oblik
"jarkalni"=ići iscepkano na razne strane, tj. tumarati valjda.

Može biti i ne mora da znači, meni i "jare" kao osnova izgleda sasvim logično. Mada ne sporim, naravno.
Da prevedem freehandu na banatski, "fino jelo"="lepo jelo"

Blagodarim.
alselone alselone 08:04 23.10.2018

Re: ta vunica

mađarski je


Od hungarizama naviše puta sam čuo "huncut".
mesan mesan 09:35 23.10.2018

Re: ta vunica

freehand
--- za jarcati --- mađarski je
"jarni"=ići, pohoditi,
a oblik
"jarkalni"=ići iscepkano na razne strane, tj. tumarati valjda.

Može biti i ne mora da znači, meni i "jare" kao osnova izgleda sasvim logično. Mada ne sporim, naravno.

Slažem se, nego me podsetilo, a i značenje liči
No, ne nalazim na netu poreklo.

OVDE kaže da je suštinski od "jarca", mada se ne pominje značenje "tumaranja", nego "nemir, skakanje"...
mesan mesan 10:05 23.10.2018

Re: ta vunica

alselone
mađarski je


Od hungarizama naviše puta sam čuo "huncut".

E sad, uboo si baš švabizam (i u SR i HU barem tako deluje)!

Verovatno si i češće čuo:
lopov, cipela...

U Vojvodini se govore divni amalgami jezika, pa smo nepravedno viđeni kao nemušti bilo da krenemo na sever ili jug


Razmišljam da pišem neki blog o mađarskom jeziku, dakle
NE sistematska gramatika - dosadno(?)
NE "hajde da učimo, kako se kaže 'volim te'?" - trivijalno(?)
nego nasumična zapažanja, pojedinosti, primeri, interesantne pojave...

Meni je maternji, ali nisam učio školski --- no zbog nove familije sad otkrivam formalnosti pa sam fasciniran "očiglednostima" o kojima nikad nisam razmišljao...

Cenim možda bi nekog interesovalo (blogovatelj,maksa,tasa,fri,gedža,naše dame iz Vojvodine,als...), a možda nikog
freehand freehand 10:13 23.10.2018

Re: ta vunica

Meni je maternji, ali nisam učio školski --- no zbog nove familije sad otkrivam formalnosti pa sam fasciniran "očiglednostima" o kojima nikad nisam razmišljao...

Interesantna je sttvar da mnogi Mađari srpskigovore nbogo bolje od mnogih Srba. Napiši ti jedan blog o srpskom, za Srbe-početnike.
alselone alselone 10:14 23.10.2018

Re: ta vunica

E sad, uboo si baš švabizam (i u SR i HU barem tako deluje)!

Bio sam ubeđen.

lopov, cipela...

salaš, pandur, gomboc...


Cenim možda bi nekog interesovalo

Mene bi interesovalo.

U osnovnoj i srednjoj sam znao malo madjarskog. Vrlo malo doduše, ali sam mogao nesto sa štapom i kanapom da kažem. Moja baba je tečno govorila jer je učila krojački zanat u madjarskoj porodici, pisao sam jednom o tome ovde, kako je deda o njih kupio Singer mašinu posle Drugog svetskog rata, a kasnije je godinama i radila kod njih.

Sećam se da je meni sinhnonizovala crtaće sa MTV (nije muzički kanal) kada sam bio klinac.
adviser adviser 12:50 23.10.2018

Re: ta vunica

freehand
Meni je maternji, ali nisam učio školski --- no zbog nove familije sad otkrivam formalnosti pa sam fasciniran "očiglednostima" o kojima nikad nisam razmišljao...

Interesantna je sttvar da mnogi Mađari srpskigovore nbogo bolje od mnogih Srba. Napiši ti jedan blog o srpskom, za Srbe-početnike.

Da.
Imam jednog drugara na Bulevaru, Mađara, sa kojim se poznajem, pa recimo, nekoliko decenija.
Nedavno ga prvi put u životu čujem kako sa nekim priča telefonom - na madžarskom.
Rekoh, pa ti, jebote, znaš madžarski.
On umro od smeha.
Kaže, moji roditelji bili bistri, pa me od prvog razreda dali u srpsku školu - računali, madžarski ću, ionako, naučiti kod kuće.
No, meni bilo čudno, jer ga tolike decenije pre toga nikada nisam čuo.
milisav68 milisav68 14:12 23.10.2018

Re: ta vunica

alselone
:) Nisam znao da je to bila toliko kultna emisija da se svi sećaju.

Više se odnosilo na godine, ko danas kad pitaju nekoga za koga nisu sigurni koliko ima godina - Jel si ti okretao zupčanik (telefona).

Karavan jeste kultna emisija koju su slušali stariji, pa nisi mogao da je izbegneš, jer i nije bilo nekog izbora - prvi i drugi program radio Beograda, 202. Studio B (u široj okolini Beograda) i lokalne stanice.

I to uglavnom na srednjim (drečavim) talasima.FM se proširio tek sredinom osamdesetih.
myredneckself myredneckself 14:57 23.10.2018

Re: ta vunica

Sirotinjsko jelo za doručak...

Sirotinjsko jelo je odlično jelo. Siromašni ljudi imaju maštu, i od ono malo namirnica što imaju nauče da kombinuju i izvuku najbolje, tako da je sve sirotinjsko uvek i jako ukusno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana