Društvo| Gost autor| Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Obrazovanje

Širi dalje

tasadebeli RSS / 16.11.2018. u 08:02

 

 


Унија синдиката просветних радника је на овогодишњем Сајму књига имала свој штанд на којем се делио овај листић и на којем се могла купити књига која се у тексту помиње. (ЛИНК)

 

УЧИТЕЉИ ОДБИЈАЈУ ДА ЛЕГНУ У МРТВАЧКИ САНДУК. УСПРС СЕ И ДАЉЕ БУНИ

8. новембра 2018.

Пише: Владимир Димитријевић

 

БУНИМ СЕ, ДАКЛЕ ПОСТОЈИМ

 

Ако се неко у Србији буни, то су просветари. Међу њима је најактивнија Унија синдиката просветних радника Србије, која је и ове године наставила да издаје књиге и прави скупове са циљем да укаже грађанима на реално стање у нашем школству, и да све дигне на ноге зарад одбране целине наше просвете. Најновији плод ове борбе, којој су се придружили многи наши интелектуалци, овде је - књига „Под маском слободе/ Неолиберално разарање образовања у Србији", који треба читати и ширити даље.

(http://www.unijasprs.org.rs/images/slike2013/Unija%20Sindikata%20-%20Pod%20maskom%20slobode.pdf)

Ова књига је представљена и на Сајму образовања и наставних средстава у Београду, одржаном скупа са Сајмом књига. 

На Сајму је дељен и листић Синдиката образовања Чачак, у коме се просветари обраћају родитељима својих ђака. Вреди га навести у целини. 

 

ВАША ДЕЦА - НАШИ УЧЕНИЦИ! БРАНИМО ЊИХОВУ БУДУЋНОСТ ЗАЈЕДНО!

 

1.„Најбоље би било кад би се потписивали палчевима. Нажалост, то је немогуће. Зато се све мора максимално ограничити! Најпростије радио-емисије. Треба их одучити од мишљења. Никаквог обавезног школског образовања. Треба схватити да писменост Руса, Украјинаца и сличних доноси само штету. /.../У сваком селу на тргу - стуб са мегафоном, да слушају вести и да се забављају. Да, забављати и спречавати покушаје да стичу политичка, научна и уопште било каква знања. Радио треба да емитује што више просте, ритмичне и веселе музике. Она бодри и повећава радну способност/.../ Локално становништво не треба да добија високо, па чак ни средње образовање. Школе се, наравно, могу оставити. Али морају се плаћати. Програме направити такве да ученик зна што мање. /.../ Не треба да знају да броје изнад пет стотина".

2. „У Русији треба дозволити рад само оним предузећима чија производња захтева нижу и средњу квалификацију. Треба затворити индустријска предузећа која радним колективима постављају високе захтеве, попут, рецимо, фирми за производњу оптике, авиона, локомотива". 

Читалац је можда препознао, а можда и није, текстове под бројем 1. и под бројем 2. Но, да идентификујемо изворе цитата: онај под бројем 1. припада Адолфу Хитлеру; онај под бројем 2. је из тајног меморандума тзв. „Немачке заједнице рада", упућеног врху Трећег Рајха 17. новембра 1941. године. Дакле, фирер и његови гаулајтери су веома бринули о школовању на окупираним словенским територијама. Раса робова није смела да зна да броји даље од 500.

Србија је постала колонија на периферији светског капитализма, у коме 1% мега - капиталиста господари са преко 80% светског богатства. Зато горенаведени цитати постају више него актуелни.
Неолиберални капитализам не жели да наша деца имају знања. Њима су довољне само вештине за слабо плаћени рад у страним фирмама.

Унија синдиката просветних радника Србије још од 2002. године упозорава на процесе који се код нас одвијају. Још је министар просвете Гашо Кнежевић говорио да је школа досадна и да од ње треба направити „школигрицу". Тај процес траје до дана данашњег, а сваки министар просвете, новим законима, урушава и оно мало квалитета што нам је у образовању остало, пре свега захваљујући труду просветних радника, који не желе разарање школства. Управо због тога, власти редовно хушкају родитеље против просветара, оптужујући их да су „нерадници", неспособни и слично. А за то време, Министарство просвете ђацима уводи нове предмете и оптерећује их тако да ученици петог разреда основне школе имају скоро сваки дан по шест часова, а ученици средњих школа по седам. При том су нови предмети, уведени у школској 2018/19. години, попут „Језика и комуникације" и „Одрживог развоја", уче на курсевима од по два дана, без уџбеника и озбиљних наставних планова и програма. 

Зна се како се урушава образовање: прво се смањује стваралачка мотивација наставника, затим се умањује њихов ауторитет, потом се бирократизује и либерализује образовни процес, што доводи до уништавања интелектуалне атмосфере, затим се догађа погрешан избор руководећих кадрова и на крају све се то маскира да јавност не примети. Наставници у школама су лоше плаћени, под непрестаним надзором и контролом. Уместо да уче ђаке, они се замлаћују вођењем сувишне и непотребне администрације. Ђацима се дају сва права, а просветни радници су незаштићени чак и од насиља. Циљ је да школа престане да буде школа, и да постане вртић за чување деце до 18 година, како је у неким земљама, попут Шведске, чији се систем образовања урушио за две деценије, и где професори само 30% времена ученицима преносе знање, а остало време их чувају и забављају.


Поштовани грађани! Драги родитељи! 

Кад чујете да Унија синдиката просветних радника штрајкује, знајте да то нису нерадници који траже велике плате, него људи којима је до ваше деце стало много више него многима из Министарства просвете, који сматрају школство експериментисањем уживо и који ће отићи из система много брже од нас, који смо у њему доживотно. Ми не штрајкујемо због пара, него због принципа. Ми се боримо да ваша и наша деца имају будућност у Србији, да не беже на Запад, да не буду јефтина радна снага коју ће свако моћи да злоупотребљава и понижава. Ако уруше наше школство, онда деца обичних људи неће имати могућности да се квалитетно образују и друштвено напредују, а привилегована класа ће своју децу давати у најбоље приватне школе у земљи и иностранству.

Ми нисмо против правих реформи и усавршавања школског система. Ми смо против разарања школства под изговором побољшања. Ми смо, понављамо, они који се боре за будућност ваше деце, а наших ученика. Придружите нам се у тој борби!"

 

НЕЋЕ ДА УМРУ, ПА ТО ТИ ЈЕ!

 

Још 25. марта 2015. године, на скупу УСПРС у Чачку, Јован Павловић, професор математике из Краљева, дао је дијагнозу онога што се збива: „Ево како наши „просветни пастири" размишљају о образовању: образовање је будућност једне државе, а како наша нема будућност онда је улагање у образовање једноставно трошак. Направићу паралелу између наше „успешне" просветне власти и једног успешног предузетника чија се фирма зове „Дрнда интернационал" и бави се погребним делатностима. Дрнда тврди да је принцип успешног пословања „преузео" од светски познатих и признатих фирми, као и наше министарство; затим Дрнда каже да увек има бар по три жене „нарикаче" које ангажује по потреби (може и више), а код нас се по истом принципу ангажују шеф кабинета, специјални шеф, саветник, посебни саветник... Мото његове фирме, који може да „стоји" испред нашег Министарства гласи: „Ваше је само да умрете, остало је наша брига". Специјална Дрндина понуда је могућност за будуће муштерије да легну у сандук и тако пробају да ли је „удобан". Ово што наше Министарство тренутно ради је управо „испробавање сандука"."

Ипак, просветари из УСПРС су прилично живахни и неће у сандук. Њихова делатност се наставља, сасвим у складу са оним што је Слободан Рељић рекао у свом тексту објављеном у зборнику „Под маском слободе": "Очигледно, ово реформе поправити не могу. Већ четврт века дајемо шансу реформаторима „свих боја". А опадање се неумитно наставља. Они гурају народ на - отпор. Прво, логика друштвеног процеса је да се „пасивна резистенција", како би се могло описати тренутно подношење хаоса, корак по корак подруштвљава и организује незадовољнике у покрете и фронтове. Просветни радници су ту један од групација која предњачи у показивању свог неслагање јасно, одлучно и - упорно. Друго, важно је разумевати и то да нећемо стање променити сами и једини, али свет је у сличном полажају и убрзано се развијају нерасположења према систему. Овакво стање опстати не може. Савезника ће бити, ако се ми будемо борили. И, треће, важно је разумевати, да оваква стања нису први пут у српској историји. И готово да би се могло рећи да је било и опаснијих историјских ситуација. Мудрост решавања великих проблема у преломним временима је способност да стрпљење буде такво да препознаје „прави тренутак" и да се буде истрајан. И да се буде спремно на све профиле решења."


Ово каже и Хамлет:"Бити спреман - то је све".

 

 

 

 



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

highshalfbooze highshalfbooze 09:06 16.11.2018

Crni taso

Но, да идентификујемо изворе цитата: онај под бројем 1. припада Адолфу Хитлеру; онај под бројем 2. је из тајног меморандума тзв. „Немачке заједнице рада", упућеног врху Трећег Рајха


Ukinuće te ko izložbu.
angie01 angie01 09:38 16.11.2018

Re: Crni taso

izvini, je l to onaj lik iz Dveri?,,,Vatikan menja istoriju,...zlocini komunista,...Hari Poter i lov na decije duse,...

tasadebeli tasadebeli 09:41 16.11.2018

Re: Crni taso

highshalfbooze
Но, да идентификујемо изворе цитата: онај под бројем 1. припада Адолфу Хитлеру; онај под бројем 2. је из тајног меморандума тзв. „Немачке заједнице рада", упућеног врху Трећег Рајха


Ukinuće te ko izložbu.



Читалац је можда препознао, а можда и није, текстове под бројем 1. и под бројем 2. Но, да идентификујемо изворе цитата: онај под бројем 1. припада Адолфу Хитлеру; онај под бројем 2. је из тајног меморандума тзв. „Немачке заједнице рада", упућеног врху Трећег Рајха 17. новембра 1941. године. Дакле, фирер и његови гаулајтери су веома бринули о школовању на окупираним словенским територијама. Раса робова није смела да зна да броји даље од 500.



Нисам ја писао летак, листић.

Пише лепо у категоријама гост-аутор. Ја сам само медијум на Блогу Б92.

И само преносим шта сам добио на Сајму књига.

У оквиру којег је био и Сајам образовања и наставних средстава. (Да подсетим да се и тај сајам одржава у оквиру Сајма књига.)

Па на штанду Уније просветних радника Србије.

Дакле, никаква илегала.

(Зар не живимо у демократском друштву за које смо се борили? И изборили?)








П.С. -






loader loader 10:33 16.11.2018

Re: Crni taso

Пише лепо у категоријама гост-аутор. Ја сам само медијум ...

Dobro zanimanje ... Uvek aktuelan, nikad odgovoran
tasadebeli tasadebeli 11:16 16.11.2018

Re: Crni taso

angie01
izvini, je l to onaj lik iz Dveri?,,,Vatikan menja istoriju,...zlocini komunista,...Hari Poter i lov na decije duse,...




Опет је теби важније КО је рекао него ШТА је рекао?

Е, јбг.

Добар механизам!

До-бар!
angie01 angie01 11:37 16.11.2018

Re: Crni taso

Опет је теби важније КО је рекао него ШТА је рекао?


pa upravo to sto je rekao se uklapa u ono ko je u pitanju,...ja da sam prosvetar, ne bih volela da me neko ovako brani,...niti bih zaverenicki naznacila da je vredno sirenja dalje,...kako si napisao u naslovu.
tasadebeli tasadebeli 15:24 16.11.2018

Re: Crni taso

angie01
Опет је теби важније КО је рекао него ШТА је рекао?


pa upravo to sto je rekao se uklapa u ono ko je u pitanju,...ja da sam prosvetar, ne bih volela da me neko ovako brani,...niti bih zaverenicki naznacila da je vredno sirenja dalje,...kako si napisao u naslovu.






На сву срећу, ти ниси...

Не волим да ме називају "просветар". То је тако понижавајуће.

Професор. Господин професор.

Примереније је и не понижава браншу као тај твој поспрдни израз који и иначе ово полуписмено српско друштво деценијама користи понижавајући свој сопствени систем образовања (неки то називају и освета лоших ђака).
highshalfbooze highshalfbooze 16:20 16.11.2018

Re: Crni taso

(Зар не живимо у демократском друштву за које смо се борили? И изборили?)


Možda smo se svi mi borili za vladavinu prava, ali su samo neki dobili pravo na vladavinu.
angie01 angie01 16:24 16.11.2018

Re: Crni taso

Примереније је и не понижава браншу као тај твој поспрдни израз који и иначе ово полуписмено српско друштво деценијама користи понижавајући свој сопствени систем образовања (неки то називају и освета лоших ђака).


ajde taso, ne izmisljaj, nije to nikakav moj izraz, prosvetom se bave i nastavnici i ucitelji i vaspitaci,...i svi su zajedno prosvetni radnici, prosvetari- gde ti tu vidis bilo sta ponizavajuce ili posprdno???,....isto kao sto se koristi naziv, medicinski radnici, medicinari- za sve medicinske struke, filmski radnici, filmadjije, gde se opet misli na sve struke u toj industriji i slicno.

...ne znam na koje lose djake konkretno mislis- ja licno, nisam bila los djak- a ne znam na osnovu cega ces tako nesto da ucistas svima koji taj izraz obicno koriste- u poslednje vreme vrlo cesto se srece u medijima, pod strajk prosvetara-....i niko ne spori da su gospoda ili gospodje,....kao ni za medicinare, filmadjije,...bilo koje zanimanje da je u pitanju.
bene_geserit bene_geserit 18:20 16.11.2018

Re: Crni taso

Tasa voli ponekad da preterano reaguje.



Ali bez obzira ko je pisao onaj pamflet u postu, ima u njemu nekih istina.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:33 16.11.2018

Re: Crni taso

highshalfbooze
(Зар не живимо у демократском друштву за које смо се борили? И изборили?)


Možda smo se svi mi borili za vladavinu prava, ali su samo neki dobili pravo na vladavinu.


Milan Novković Milan Novković 19:42 16.11.2018

Re: Crni taso

srdjan.pajic

Sram te bilo, nemaš pojma kako se sve reč kamila kor.... pardon, previše rizikujem ako završim ovu "misao"
Milan Novković Milan Novković 19:47 16.11.2018

Re: Crni taso

bene_geserit
Tasa voli ponekad da preterano reaguje.

Ovaj gospodin fudbaler je stvarno malo preosetljiv, iako sam ja davno čitao priče o nestašnim odbrambenim igračima koji treba da zaustave nekog opasnog napadača, pa ga štipaju, bockaju iglom i slične tijelesne bahanalije rade kad su prirodno u blizini, dok gospodinu opasnom igraču ne pukne film pa dobije crveni karton
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:28 16.11.2018

Re: Crni taso

Milan Novković
srdjan.pajic

Sram te bilo, nemaš pojma kako se sve reč kamila kor.... pardon, previše rizikujem ako završim ovu "misao"


Milanče, ne podjebavaj kolegu, nego beži u teretanu, da ne završiš kao ovaj slon što jaše kamilu (duša joj u nosu, kolena klecaju pod težinom, a vidi se da ni Palmi nije svejedno sa te visine), uz sasvim primerenu i logičnu intonaciju himne, fali mu samo ramonda na ovom peškiru kojim se ogrnuo, i njemu i kamili.
tasadebeli tasadebeli 21:20 16.11.2018

Re: Crni taso

highshalfbooze
(Зар не живимо у демократском друштву за које смо се борили? И изборили?)


Možda smo se svi mi borili za vladavinu prava, ali su samo neki dobili pravo na vladavinu.






tasadebeli tasadebeli 21:24 16.11.2018

Re: Crni taso

bene_geserit

Ali bez obzira ko je pisao onaj pamflet u postu, ima u njemu nekih istina.





Има, има...

Итекако.

А ти не би био осетљив када цео живот радиш у томе, а пар неписмених будала те само због својих егоистичних ситносопственичких интереса сакупљачког карактера зајебава све време и руши ти све добро што урадиш и направиш?

И још те при том продавању магле називају магарцем који не разуме вредности модерног времена?

(Ма шта год то било.)
tasadebeli tasadebeli 21:31 16.11.2018

Re: Crni taso

Milan Novković
bene_geserit
Tasa voli ponekad da preterano reaguje.

Ovaj gospodin fudbaler je stvarno malo preosetljiv, iako sam ja davno čitao priče o nestašnim odbrambenim igračima koji treba da zaustave nekog opasnog napadača, pa ga štipaju, bockaju iglom i slične tijelesne bahanalije rade kad su prirodno u blizini, dok gospodinu opasnom igraču ne pukne film pa dobije crveni karton



Чуј, стари мој...

Ко игра за рају и занемарује такт'ку, заврш'ће каријеру у нижеразредном Вратнику.







"Бити спреман - то је све".
afraid afraid 13:34 17.11.2018

Re: Crni taso

tasadebeli
angie01
izvini, je l to onaj lik iz Dveri?,,,Vatikan menja istoriju,...zlocini komunista,...Hari Poter i lov na decije duse,...




Опет је теби важније КО је рекао него ШТА је рекао?

Е, јбг.

Добар механизам!

До-бар!

Taso, tek da ti prijavim da su na meniju, za nekoliko minuta, flekice sa kupusom.

Naravno, delikatno poplašene sa prženom slaninicom.
Ali, dakle, baš diskretno, kako slaninica ne bi 'preuzela kontrolu'.
tasadebeli tasadebeli 14:23 17.11.2018

Re: Crni taso

afraid
tasadebeli
angie01
izvini, je l to onaj lik iz Dveri?,,,Vatikan menja istoriju,...zlocini komunista,...Hari Poter i lov na decije duse,...




Опет је теби важније КО је рекао него ШТА је рекао?

Е, јбг.

Добар механизам!

До-бар!

Taso, tek da ti prijavim da su na meniju, za nekoliko minuta, flekice sa kupusom.

Naravno, delikatno poplašene sa prženom slaninicom.
Ali, dakle, baš diskretno, kako slaninica ne bi 'preuzela kontrolu'.



Па како ти није жао да ми то радиш...
afraid afraid 17:49 17.11.2018

Re: Crni taso

tasadebeli
afraid
tasadebeli
angie01
izvini, je l to onaj lik iz Dveri?,,,Vatikan menja istoriju,...zlocini komunista,...Hari Poter i lov na decije duse,...




Опет је теби важније КО је рекао него ШТА је рекао?

Е, јбг.

Добар механизам!

До-бар!

Taso, tek da ti prijavim da su na meniju, za nekoliko minuta, flekice sa kupusom.

Naravno, delikatno poplašene sa prženom slaninicom.
Ali, dakle, baš diskretno, kako slaninica ne bi 'preuzela kontrolu'.



Па како ти није жао да ми то радиш...

I zamisli, ja koji sam protivnik prevelikog začinjavanja klope, flekice volim da mi žena pobiberi.
loader loader 10:35 16.11.2018

Kako izbeći ujed vampira

Kako?
Pa:
Belim lukom,
a ne crnim mislima.
Da, biti spreman. Das ist alles.

tasadebeli tasadebeli 10:46 16.11.2018

Re: Kako izbeći ujed vampira

loader

Dobro zanimanje ..



И за то смо се борили. И изборили.

Као и за демократију?


Das ist alles.



loader loader 12:35 16.11.2018

Re: Kako izbeći ujed vampira

Као и за демократију?

Je-ste na "d", ali nije demokratija.
Dik.....a.

Черевићан Черевићан 11:51 16.11.2018

домојега...одевоз

нисмо против правих реформи

о Просвете стању
истина је ово цела:
- испуштени кајаси
кола....... се отела,

а за боље треба воље
tasadebeli tasadebeli 21:39 16.11.2018

Re: домојега...одевоз

Черевићан
нисмо против правих реформи

о Просвете стању
истина је ово цела:
- испуштени кајаси
кола....... се отела,

а за боље треба воље



Треба, драги мој гос'н Чер, треба воље.

И то је суштина овог питања.


milisav68 milisav68 21:54 16.11.2018

Sve je otišlo u Durango :)

amika amika 22:01 16.11.2018

Колико има синдиката

Међу њима је најактивнија Унија синдиката просветних радника Србије,


Колико има синдиката у просвети? Колико ја знам, много. То је први проблем, ако њега не решите, нећете ни остале.

То није толеранција различитих мишљења и сујета вођа, већ недостатак њиховог правог образовања и културе.

Нађох ово: 4 reprezentativna sindikata: Unijа sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS „Nezavisnost“, Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije.
tasadebeli tasadebeli 22:26 16.11.2018

Re: Колико има синдиката

amika
Међу њима је најактивнија Унија синдиката просветних радника Србије,


Колико има синдиката у просвети? Колико ја знам, много.



Четири репрезентативна синдиката који преговарају са Владом.

И гомила мањих које не пуштају у зграду Владе, али ето постоје.

Егзистирају тако деценијама, издржавају се од чланарина и повремено муте воду и кваре посао онима који хоће нешто озбиљно да ураде.

И што је најтужније, многи синдикалци, чланови свих тих синдиката су још увек на нивоу размишљања свињских полутки и прашка за веш оних "социјалистичких самоуправних синдиката" које је устројила некадашња Државна безбедност, а ова данашња само преузела те канале у синдикалним руководствима.


То је први проблем, ако њега не решите, нећете ни остале. То није толеранција различитих мишљења и сујета вођа, већ недостатак њиховог правог образовања и културе.




Знаш ону причу о оцу и седам синова и седам прутова. Па се сваки прут појединачно лако сломије, али их све заједно не можеш поломити?

Е, мене су у мојој кући научили да је то синдикат.

А овако...

Од та посла нема ништа.


Овако то изгледа у Мексику. (ЛИНК)

Када америчанске камионџије (ЛИНК)

крену у штрајк, то је 1,5 милиона чланова. Плус још чланови породица (директно заинтересовани). Па то је више него што неке балканске државе имају становника.

Е, у томе је снага. И то је синдикат.

Али ми то овде још увек нисмо укапирали.

Чак ни они најобразованији - просветни радници.

Причао сам ти већ... Пре Другог светског рата, када избије штрајк у фабрици шећера на Чукарици, краљеви жандари обавезно мог деду стрпају у ћузу да не би као секретар синдиката графичких радника подизао на штрајк и своје чланове синдиката у ковници новца.

Кључна реч у свему томе је солидарност.

А не овако, окрећемо леђа једни другима зарад неких ситних интереса.

Па када на то додаш још и обавезну (сваки пут) инструментализацију зарад нечијих политичких поена и интереса са све медијском манипулацијом (јер ко контролише медије), а не синдикалну борбу као вид социјалне борбе, ту онда нема ни "с" од синдиката ни од праве синдикалне борбе која ће било који синдикат учинити озбиљним партнером за неки социјални договор и споразум са послодавцем (у случају просветних радника, то је држава).
zilikaka zilikaka 23:46 16.11.2018

Re: Колико има синдиката

нема ни "с" од синдиката ни од праве синдикалне борбе која ће било који синдикат учинити озбиљним партнером за неки социјални договор и споразум са послодавцем

Koliko ja znam, u Srbiji nema pravih sindikata. Nigde.
Upravo zato sam ja od ukupnog staža svega oko godinu dana bila član sindikata...
Pristupila kad je na lokalu vodja postao kolega za kojeg sam pretpostavljala da nije od gore postavljen. Pošto se to pokazalo tačnim, ubrzo su ga skinuli, a ja odmah izašla. Bar ne finansiram dvorske poslušnike koji su uglavnom po zanimanju samo sindikalci.
Kolko se sećam, iz pojavljivanja na TV, i ovi prosvetni su od iste vrste.
Jedino mi nije jasno zašto im bilo ko daje svoj dinar za članarinu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:40 17.11.2018

Re: Колико има синдиката

zilikaka
нема ни "с" од синдиката ни од праве синдикалне борбе која ће било који синдикат учинити озбиљним партнером за неки социјални договор и споразум са послодавцем

Koliko ja znam, u Srbiji nema pravih sindikata. Nigde.
Upravo zato sam ja od ukupnog staža svega oko godinu dana bila član sindikata...
Pristupila kad je na lokalu vodja postao kolega za kojeg sam pretpostavljala da nije od gore postavljen. Pošto se to pokazalo tačnim, ubrzo su ga skinuli, a ja odmah izašla. Bar ne finansiram dvorske poslušnike koji su uglavnom po zanimanju samo sindikalci.
Kolko se sećam, iz pojavljivanja na TV, i ovi prosvetni su od iste vrste.
Jedino mi nije jasno zašto im bilo ko daje svoj dinar za članarinu.


E, zili, ispričao mi moj kum, koji je radio u Lokid Martinu posle faksa, a pre nego što je pobegao odande nazad na akademiju gde je sa mnom delio studentske dane, dakle, radio je u onoj nekoj hali od milju (toliko je stvarno dugačka, tu se na traci sklapaju F16 avioni), u Fort Worth-u, i sad, mašinci su imali sindikat, a banderaši nisu. I onda, nekoliko puta dnevno nastupa smešna scena: mašinci na pun sat, kao po komandi, bacaju miševe, ustaju od stolova i idu na pauzu od pet minuta. A banderaši, koji nisu imali sindikat da se izbori za njihova radnička prava, ostaju da sede i rade, kao kažnjena deca.

A moj najbolji drugar, Japanac, radi u Kjoseri (Kyoto Ceramics), elem, kod njih se sindikat izborio za to da nema prekovrenenog rada. Mislim, ne da gazde ne smeju da zapovede isti, nego da zaposleni ne smeju da se sami prijavljuju, pa makar pocrkali. I onda mi je opsivao kako se pod okriljem noći, kao Otpisani, inženjeri preko ograde prebacuju u krug fabrike i tajno umuvavaju u svoje kancelarije, da završe posao i ne probiju rokove, te tako ne osramote sebe i svoju kompaniju. Pri tome bi na radnom mestu redovno zaticali svoje neposredne rukovodioce, koji su isto tako, preko ograde, došli da završe posao. Nejasno je kako zaobiđu čuvare, ali pretpostavljam da su se izveštili u tome.
afraid afraid 07:13 17.11.2018

Re: Колико има синдиката

zilikaka
нема ни "с" од синдиката ни од праве синдикалне борбе која ће било који синдикат учинити озбиљним партнером за неки социјални договор и споразум са послодавцем

Koliko ja znam, u Srbiji nema pravih sindikata. Nigde.
Upravo zato sam ja od ukupnog staža svega oko godinu dana bila član sindikata...
Pristupila kad je na lokalu vodja postao kolega za kojeg sam pretpostavljala da nije od gore postavljen. Pošto se to pokazalo tačnim, ubrzo su ga skinuli, a ja odmah izašla. Bar ne finansiram dvorske poslušnike koji su uglavnom po zanimanju samo sindikalci.
Kolko se sećam, iz pojavljivanja na TV, i ovi prosvetni su od iste vrste.
Jedino mi nije jasno zašto im bilo ko daje svoj dinar za članarinu.

Ni ja.
Ja, zapravo, nisam bio član ni jedan dan.
A, gotovo sigurno da sam grešio.
Kada se samo setim sa koliko zgodnih teta sam mogao da idem na izlete, a umesto mene sa njima išli drugi.
A ja se ponekada njima, gotovo, rugao ... uaaaa, sindikalci.
Eeee, sada, ko je tu ispadao glup, oni ili principijelni ja - jebem li ga.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana