Društvo| Mediji| Nauka| Zabava| Životni stil

Tutorijali o šminkanju

natasa_tasic_10 RSS / 09.01.2019. u 16:39

nefertiti.jpg?auto=compress,enhance,format&crop=faces,entropy,edges&fit=crop&w=820&h=550

Fascinantna je mogućnost kojom žene, a i muškarci mogu da promene svoju spoljašnost, od lepog ka ružnom ili pak obrnuto. U ovom slučaju, obrnuto je češće.

Kao umetnica susretala sam se sa scenskom šminkom i frizurom mnogo puta, ali nikada nisam razmišljala koliko ona zaista može da poboljša kvalitet života u slučaju hendikepa, sve  dok se preda mnom nije pojavio neki video klip gde su šminkali žene koje su preživele razne vrste nesreća, a uglavnom su im bila spržena ili isečena lica.

I dok sam iznenađena tom promenom pretraživala internet dalje, iskočio mi je drugi video gde azijatkinje menjaju svoj izraz lica, stavljajući neke trake pomoću kojih se potpuno transformišu u drugu osobu, zatim skidaju slojeve neke kože i to izgleda poprilično zastrašujuće.

Sinoć sam pričala sa dve drugarice sa kojima sam razrađivala ovu temu. 

Moje drugarice su drugačije, i to svaka  na svoj način, jedna je naša kuma, a druga je aktivistkinja i feministkinja, ali su obe rekle ključnu stvar, da se pojam lepote kod žena nije promenio, samo se još više potencira, a sa pojavom društvenih mreža je eskalirao dotle, da se u neku ruku izgubila mera, jer je sve prenaglašeno.

Pre petnaestak godina moj suprug je radio na Tajlandu kao profesor klavira, i naravno da   sam i ja otišla kod njega i devera.

Pojam lepote kod njih je da budu što svetlije puti. U početku mi nije bilo jasno zašto, jer ako si bela, bela si, ako si crna crna si, ali sad ima i ona među varijanta, najlepša…kao moja malena devojčica, ona je ta među varijanta.

Da se vratimo tutorijalima koje snimaju Azijatkinje. One koriste kreme, pudere, prajmere i sve te stvari ne bi li postale što belje, jer je pojam lepote imati svetli ten. Ne izlažu se suncu, nikako.

Žene su tamo kao porcelanske lutke. Lepe, našminkane, kao sa slike. Pojam lepote je biti bela, sa što užim licem, crnim obrvama i jarko crvenim usnama.

Ona lepota koju sam videla tamo, što se tiče prirodnog i kulturnog bogastva je nemerljiva, a opet, sve pokušavaju da budu svetle ne bi li zadovoljile standarde koje je neko odavnina postavio.

Sledeći tutorijal je kada se “drag queen”, spremaju za nastup.

Iskrena da budem, ja lepše žene nisam videla, istina je da je sve prenaglašeno od šminke, odeće, obuće, ali kako im uspe ta transformacija nikada mi neće biti jasno, ali nikada, a ono što je zanimljivo je da sve one imaju dobre noge i da nose enormno visoke štikle, koje ja iskreno ne bih nosila, a ako ih i nosim, u mojoj “Sport Bili”, torbi nosim baletanke, jer na ravnom je najlepše.

Elem, da se vratimo tutorijalima, koliko god da su lepi, a zaista jesu, ne znam da li bih stavila toliko šminke na lice. Tutorijali u kojima se pokazuje moć šminke je neverovatna, u isto vreme je i zastrašujuća.

Zabezeknuta sam odgledala sve do kraja, ali sve YouTube linkove vezane za šminkanje, pa opet mi je ostalo pitanje da li se pomoću nje zaista može promeniti izgled, ili je to samo dobro prekrivena spoljašnost nametnuta ženama od davnina.

Ja zaista volim da se šminkam, i volim dobru kozmetiku, ali mislim da je lepota pre svega ono što nosimo u nama, a pojam lepote je varirao kroz vekove, od Nefertiti do Fride Kalo.

 

 

 

 



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 18:14 09.01.2019

zivela sam na Tajlandu,

i nisam primetila da se zene drugacije sminkaju od nas- one obicne, da tako kazem.

Sve zene, inace nanose bebi puder na lice i vrat- da bi se zastitile od vlage, a ne da bi se izbelile.

Postoje vise grupacija koje su prepoznatljive- recimo, najstilizovanije i sa sminkom koje se ne bi postidele ni Holivudske dive- su Trandze,...stvarno istancan ukus, ali privatno- na sceni- razne vrste- sve je u skladu sa ulogom koju trenutno igraju, obicno u prilicno skupim kabaretskim predstavama, za koje je tesko naci kartu.

sareno obucene minijaturne lepotice, sa jedno par kila zlata oko vrata, ruku, usima,...sto im sve odlicno stoji, iako ovako zvuci preterano,...su obicno izabranice bogatih Kuvajcana, kada svrate ovde na provod, jer oni stanovite usluge placaju u zlatu,....i ledi tim kindjurenjem samo pokazuje koliko vredi- sto je kod njih prihvacen obicaj i nije sramota,....jer od rata u Vijetnamu i americkih baza po Tajlanu, razvio se sexi biznis u kome jedna devojka izdrazava mnogobrojnu porodicu.

treca grupa su devojke po barovima, koje su stvarno maksimalno napadno skockane i sve prsti od resica, sljkokica i dramaticne sminke,....dugi nokti su obavezni u svim kategorijama,- koji su neka vrsta fetisa, mogu da se kupe i razni od metala ukraseni ovim/onim, koji se koriste u tradicionalnim plesovima- kao i crveni karmin,...nista oni ruzevi boje mesa i slicno.

tajke imaju izuzetno lep ten- verovatno zbog podneblja, odlicne zdrave hrane,...sunca, mora,...ali je zato Bankok, jedan od najzagadjenijih gradova na svetu, pa ljudi nose maske dok se kroz stalnu guzvu probijaju na malim motorima ili tuk tuku- jer je tako lakse.

verovatno u nekim nasnimljenim tutorijalima za sminku, pokazuju kako moze da se promeni fizijonomija i slicno, jer se sada takvi klipovi svuda snimaju- ali obicne Tajke nesto ne dramatizuju mejkap.

u drugim delovima Azije je kako gde...
G.Cross G.Cross 20:34 09.01.2019

Re: zivela sam na Tajlandu,

i nisam primetila da se zene drugacije sminkaju od nas- one obicne, da tako kazem.

Sve zene, inace nanose bebi puder na lice i vrat- da bi se zastitile od vlage, a ne da bi se izbelile


Angie, skin whiteners are big u Aziji
Veliki deo Beauty Industry.

Skin whiteners are still in demand, despite health concerns

The ridicule started at age 6.

Classmates would bully Fatima Lodhi, taunting her and other darker students with derogatory names.
It got worse as she got older. In high school, she was nominated for the "Makeover Required" category in her high school in Islamabad, Pakistan. And in graduate school, fellow students would yell "let's paint her white" whenever she crossed their paths.
Fatima Lodhi started an anti-colorism campaign called Dark is Divine.

"All this was done by my light-skinned fellows, just to make me feel bad," said Lodhi, a 28-year-old early childhood educator who started the anti-colorism campaign Dark is Divine in 2013.
The campaign conducts classes online and in schools on media literacy, confidence-building and inclusion, with the goal of teaching people to embrace themselves and be comfortable in their own skin. It has now reached more than 20 countries.
"Light skin, white skin, is still considered the ambassador of beauty," Lodhi said.
A recent study found that more than half of 1,992 men and women surveyed about product use in India had tried skin whiteners, and close to half (44.6%) felt the need to try such products due to media such as TV and advertisements.
Globally, the demand for whiteners is climbing, projected to reach $31.2 billion by 2024, up from $17.9 billion in 2017, especially in Asia, the Middle East and Africa, according to market intelligence firm Global Industry Analysts. Routine skin whitener use ranges from 25% in Mali to 77% in Nigeria, and it's 40% in China, Malaysia, the Philippines and South Korea, according to the World Health Organization.


https://edition.cnn.com/2018/09/02/health/skin-whitening-lightening-asia-intl/index.html
G.Cross G.Cross 20:42 09.01.2019

Re: zivela sam na Tajlandu,

angie01 angie01 21:22 09.01.2019

Re: zivela sam na Tajlandu,

Angie, skin whiteners are big u Aziji


rekoh,


u drugim delovima Azije je kako gde...


konkretno, na Tajlandu, nisam primetila da obicne zene- jer ima dosta onih koje to nisu, da tako kazem- imaju neke drugacije nacine sminkanja, od ovih koje i mi upraznjavamo.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 22:09 09.01.2019

Re: zivela sam na Tajlandu,



Ovaj video mi je neverovatan.
angie01 angie01 11:59 10.01.2019

Re: zivela sam na Tajlandu,javascript:;

Ovaj video mi je neverovatan.


to je stavljanje maske na lice, a ne sminkanje:))

sto se mene tice, svako neka radi sa sobom kako voli, nikome nista ne zameram,...ali mi se cini da smo generalno presli neku granicu normale u diktatu lepote i onda to sve nekako postane svoja negacija.

npr- zasto lepe mlade devojke imaju potrebu da izgube svoju specificnost i neki identitet, tako sto ce se vestacki promeniti kako bi licile na nekog drugog,...pa onda imamo vojsku istih lica, sa istim nosicima i dignutim jagodicama, lezecim pijavicama umesto obrva i jednake ravne kose, iste velike dide i natrcene guze nekim umecima,...na to i iste stikle, farmerke, torbe,...ko stancovane kineske lutke.

kapiram i podrzavam da se rekonstruise neki nedostatak, jer zasto bi neko bio frustriran za nesto sto nije njegova krivica, a lako je ispravljivo, neki visak hrskavice u nosu, oziljak, izrasline,...ali da se potpuno prekrojis ili da prilikom izlaska napackas na lice nesto sto je maska, a ne ti- to ne kapiram,( ne osudjujem),...jer to ces morati i da skines, jer ono sto si ti je ispod toga,...kao sto je Cinderella-prva sponzorusa iz bajke:), u ponoc morala da se odrekne laznog autfita, kojim je jedino i mogla da privuce paznju:),...ali koji nije trajan niti sustinski vazan....( mene je uvek, kada sam vec pomenula, bunilo u datoj prici, kako zaljubljeni princ nije mogao da prepozna recimo Pepeljugine oci, glas, lice, milost,... nego je jedino cipelica bila merica:)


CINDERELLA JE BILA SPONZORUSA
Черевићан Черевићан 19:29 09.01.2019

огледалце.... ај'ми кажи

Fascinantna je mogućnost kojom žene

ако желиш да сагледаш
прави изглед лица жене,
заскочи их кад устану
оно с'јутра,а још снене
bene_geserit bene_geserit 05:57 10.01.2019

Re: огледалце.... ај'ми кажи

Kod nekih to nije lako, šminkaju se i pre nego odu da bace đubre, nikad ne znaš kad će, gde će budući dragi da naleti.
Milan Novković Milan Novković 21:44 09.01.2019

Moja starija ćerka ...

... Da se vratimo tutorijalima koje snimaju Azijatkinje. One koriste kreme, pudere, prajmere i sve te stvari ne bi li postale što belje, jer je pojam lepote imati svetli ten. Ne izlažu se suncu, nikako...

... posle završenog faksa odvoji godinu dana za lutanje po svetu, i od raznih poslova što je besplatno radila da bi usput pomogla na raznim mestima je bilo i učeje engleskog devojčicama u sirotištu dole negde na jugu Šri Lanke. Zabavne sitnice iz tog posla:

- Jako su simpa devojčice, kaže, one zavolele moju čerku, ona njih - kaže da su sve takve bile (roditelji im nastradali u onom cunamiju)

- Ni jedna ne ume da pliva, a tu su, pri ogromnoj peščanoj plaži na Indijskom okeanu.

- Sve su joj na poklon ponudile svoju fotografijum da ih ne zaboravi.

- Sve su za poklon poželele izbeljivače za kožu! Moja ćerka im nije to poslala nego im odštampala preko 500 fotografija i poslala

Od ostalih naj-trivija - kaže da slonovi stvarno umeju da slikaju/crtaju
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 22:05 09.01.2019

Re: Moja starija ćerka ...

Ja sam bila na Tajlandu jer mi je tamo radio suprug, a dever je tamo preko 20 godina, radi kao dizajener enterijera. One zaista koriste kreme za izbeljivanje i ne umeju da plivaju, vecina. Ne suncaju se takodje. Meni je to neverovatno, ali je zaista tako.
Ja sam tamo prvi put videla transrodne osobe kao setaju sasvim normalno. Imale su perfektno nasminkano lice, izdepilirano telo, pedikir i manikir. Posle mi je suprug rekao da je tamo jedna od najvecih banki polnih organa

natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 22:11 09.01.2019

Re: Moja starija ćerka ...



Veruj mi da mi ovo nemamo u pozoristu. Prvi put sam videla na YouTube i ostala sam u soku
nask nask 00:30 10.01.2019

Muško, a našminkano

natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 11:18 10.01.2019

Re: Muško, a našminkano

Jako dobra maska
nask nask 16:15 10.01.2019

Re: Muško, a našminkano

Nije maska, baš šminka. Skinuo sin sa tjubeta (kao oni uradci od Nevene) kako se to radi za jedno popodne i uveče otišao takav na žurku pri svom streličarskom klubu.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 19:03 10.01.2019

Re: Muško, a našminkano

Pa stvarno je fantasticno. Ali zaista.
angie01 angie01 20:05 10.01.2019

Re: Muško, a našminkano

kako se to radi za jedno popodne i uveče otišao takav na žurku pri svom streličarskom klubu.


odlicno izgleda- bas sa merom, dobro stilizovano i efektno.
49 41 49 41 13:15 10.01.2019

Bog stvori zenu

Bog prvo stvori coveka, te rece; ispao si bas kako te zamislih.

Zatim stvori i zenu; hmmm, ti ne ispade kako te zamislih, zato ces morati odsada da nosis nakit, da se sminkas, farbas kosu...da bi privlacila-navlacila ovog prvog koga stvorih.
not2old2rock not2old2rock 13:46 10.01.2019

Re: Bog stvori zenu

49 41
Bog prvo stvori coveka, te rece; ispao si bas kako te zamislih.

Zatim stvori i zenu; hmmm, ti ne ispade kako te zamislih, zato ces morati odsada da nosis nakit, da se sminkas, farbas kosu...da bi privlacila-navlacila ovog prvog koga stvorih.


Tome predhodi da se Adam požalio Bogu kako mu je dosadno, a Bog ga pitao da li bi hteo da mu stvori jedno biće koje će mu koristiti za društvo, uvek pomagati u svemu, dobro, malo i raditi za njega...
Adam odgovori:
- Naravno, jedva čekam!
- Adame, nema džabe ni kod..., to će nešto da te košta.
- Koliko?
- Pa, jedno oko, bubreg, jedno jaje i četiri prsta.
Adam se nećkao i nećkao i na kraju reče:
- Au, puno je to, šta mogu da dobijem za jedno rebro?

49 41 49 41 17:03 10.01.2019

Re: Bog stvori zenu

not2old2rock
49 41
Bog prvo stvori coveka, te rece; ispao si bas kako te zamislih.

Zatim stvori i zenu; hmmm, ti ne ispade kako te zamislih, zato ces morati odsada da nosis nakit, da se sminkas, farbas kosu...da bi privlacila-navlacila ovog prvog koga stvorih.


Tome predhodi da se Adam požalio Bogu kako mu je dosadno, a Bog ga pitao da li bi hteo da mu stvori jedno biće koje će mu koristiti za društvo, uvek pomagati u svemu, dobro, malo i raditi za njega...
Adam odgovori:
- Naravno, jedva čekam!
- Adame, nema džabe ni kod..., to će nešto da te košta.
- Koliko?
- Pa, jedno oko, bubreg, jedno jaje i četiri prsta.
Adam se nećkao i nećkao i na kraju reče:
- Au, puno je to, šta mogu da dobijem za jedno rebro?



Adama je izgleda "ubila" znatizelja, kad je hteo da zaviri sta se krije Evi iza smokvinog lista.
Nije video, da iza Eve na drvetu ima njene "zastitnice"- zmija otrovnica.

Isti, zakljucak sam doneo boraveci u Muzeju u Kairu. U centralnom holu pored noge Faraonke ogromna statua Zmije.




not2old2rock not2old2rock 17:24 10.01.2019

Re: Bog stvori zenu

49 41
not2old2rock




Adama je izgleda "ubila" znatizelja, kad je hteo da zaviri sta se krije Evi iza smokvinog lista.
Nije video, da iza Eve na drvetu ima njene "zastitnice"- zmija otrovnica.

Isti, zakljucak sam doneo boraveci u Muzeju u Kairu. U centralnom holu pored noge Faraonke ogromna statua Zmije.





To se uklapa u moj stav da bi korektniji naziv za adamovu jabučicu trebalo da bude adamova bananica.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 19:05 10.01.2019

Re: Bog stvori zenu

Kleopatra i njene zmije.
zemljanin zemljanin 21:33 10.01.2019

Re: Bog stvori zenu

cini mi se, da ce pre biti da je zmijce dalo ogledalce Evi a ne jabuku
apacherosepeacock apacherosepeacock 13:24 10.01.2019

tajland

Sledeći tutorijal je kada se “drag queen”, spremaju za nastup.

Iskrena da budem, ja lepše žene nisam videla, istina je da je sve prenaglašeno od šminke, odeće, obuće, ali kako im uspe ta transformacija nikada mi neće biti jasno, ali nikada, a ono što je zanimljivo je da sve one imaju dobre noge i da nose enormno visoke štikle, koje ja iskreno ne bih nosila, a ako ih i nosim, u mojoj “Sport Bili”, torbi nosim baletanke, jer na ravnom je najlepše.


To zato sto njihova rasa ima najvise taj uniseks fizicki izgled, bejbi fejs itd. Pa nema velike razlike u musko/zenskim fizickim karakteristikama i lakse se 'menjaju/transformisu'.
Nisu ni dlakavi, oba pola, jos jedna prednost za transformaciju.

Meni su oni ko lutke, odrasli, a deca su im ko bombonice..

Medjutim, bela rasa se nametnula najkvalitetnijim zivotom i zato je na ceni sve sto lici na njih. Odatle i potreba za oponasanjem kod populacije ekonomski less fortunate.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 21:39 10.01.2019

Re: tajland

Pa jeste. Oni zaista imaju specifican izgled ❤
misha.m misha.m 13:55 10.01.2019

kad smo već kod šminkanja

Da malo "izreklamiram" jednu mladu ambicioznu osobu i neke njene "kreacije"








To što mi je kćerka je apsolutno slučajno, jel'?
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 14:12 10.01.2019

Re: kad smo već kod šminkanja

Pa da li je moguce da ti je to cerka?
Ona je fantasticna. Ja sam je zapratila na YouTubu. Neverovatne transformacije pravi. Super. Pa ja lepo rekoh moc sminke je neverovatna.
misha.m misha.m 14:20 10.01.2019

Re: kad smo već kod šminkanja

Tako joj piše u krštenici.

Hvala, znam koliko se trudi i koliko ulaže u te videe koje sama snima, sama montira, režira, ubacuje muziku....

Moje je da obezbedim tehničku logistiku - opremu i internet.

Ove transformacije su meni najlepše i najjače - one "svakodnevne" su ni strane i nezanimljive.

Slažem se da je moć šminke neverovatna...
nask nask 16:21 10.01.2019

Re: kad smo već kod šminkanja

Moje je da obezbedim tehničku logistiku - opremu i internet.


A, kupio tata hd kameru, i to na 20 oktobar dan horora Beograda. Pozdrav za "šminkerku", dobro joj ide.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 19:23 10.01.2019

Re: kad smo već kod šminkanja

Neka joj je kupio. Stvarno je odlicna Tjuberka. Sada sam bas ispricala mojoj maloj ko se javio. Odusevila se
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:42 10.01.2019

Re: kad smo već kod šminkanja

To što mi je kćerka je apsolutno slučajno, jel'?


Nek se hvališ, i treba, imaš i čime.
Svaka čast.
angie01 angie01 20:08 10.01.2019

Re: kad smo već kod šminkanja

To što mi je kćerka je apsolutno slučajno, jel'?


pozdrav cerki, svaka cast!
misha.m misha.m 09:34 11.01.2019

Re: kad smo već kod šminkanja

nask
A, kupio tata hd kameru, i to na 20 oktobar dan horora Beograda. Pozdrav za "šminkerku", dobro joj ide.

Ma kamera je kupljena dosta ranije, ona je samo konfiskovala.

Počela je sa nekim Canon-om A serije, pa u jednom trenutku odlučila da mi otme ovaj DSLR.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana