Budućnost| Društvo| Gost autor| Literatura| Region

Domagoj Margetić, "Krvave balkanske milijarde"

Srđan Fuchs RSS / 01.02.2019. u 11:25

"Griješimo kada mislimo da se sve to što se događalo, događalo posebno u svakoj državi. Posebno u Sloveniji... Hrvatskoj... Srbiji, i tako dalje. To je bio tranzicijski sistem, koji je funkcionirao umreženo", analizirao je tranziciju u bivšoj Jugoslaviji.

"I onda kada smo mislili da nema šanse da i jedni i drugi surađuju oko neke priče: podjele novca i podjele interesa. Kako su novac i interesi iz društvenog pretvoreni i prebačeni pod kontrolu pojedinih oligarhijskih grupa? 

Tko su stvarno balkanski oligarsi?

Ljudi misle da su se borili za neke svoje interese. A bili su samo pijuni u velikim igrama preraspodjele, kontrole nad novcem i nad interesima. Narodi su se podijelili i pobili. Oligarhija je ostala zajedno."


 

45410540_1233246906822525_7978754741414920192_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_ht=scontent.fbeg2-1.fna&oh=708d01e7082219d975920dc146245647&oe=5CEBBA26
 
"Mislio sam da kroz istragu tokova novca i podjele interesa, zapravo shvatimo suštinu rata i svega što se dogodilo na ovim prostorima poslednjih desetak godina. Da ljudima dođe do svijesti koliko je sve bilo besmisleno. I, naravno, da točno imenujemo moćne oligarhe koji na svemu profotirali. Pao sam upravo na tome, jer sam mislio da je to naša interna srpska priča. Pa ćemo je mi i istražit.  A to je složena međunarodna igra na kojoj je izgrađen današnji međunarodni poredak moći. 
 
Nisam niti znao u šta smo dirnuli. Maknuli su me da bi se sve zaustavilo. Uvjeren sam da su Zoranu Nijemci sugerirali da me udalji. BND je igrao ključnu ulogu u tome da me diskreditira i makne iz vlasti. A kada me već provuku kroz blato, ionako je svejedno više što govorim", dodao je.
 
"Možda griješim, ali sve se na Balkanu vrtilo oko nekoliko stvari: podjela novca, podjela interesa, podjela imovine.
 
Taj dio su dobili naši u Jugoslaviji da razgrabe kao plijen. Dobili su plijen i vlast. Tako da im je i narod došao kao plijen na kraju.
 
Drugi  dio paketa je bila podjela zona moći. A to je kontrola nad međunarodnim tokovima šverca droge, gdje Balkan ima strateški važnu ulogu, a pogotovo balkanske strukture u kriminalnom miljeu. Zatim kontrola nad međunarodnim ilegalnim tržištem nafte, u kojem se okreću milijarde bez ikakve kontrole, gdje Balkan opet ima stratešku ulogu i klanovi naših oligarha kontroliraju dijelove tog tržišta.
 
Treći paket su globalne strateške igre oko podjele interesa i moći u globalnom predgovoru. Pitanje je kako bi podjela energetskih interesa išla  da je Jugoslavija opstala kao faktor koji je bio tampon zona između Zapada i strateških zemalja kao što su Irak, Libija, Sirija, i neke druge.
 
Oni su igrali monopol, a mi smo jedni drugima krali sličice i vikali: "Moje je! Moje je!" 
 
Dok se svijet preslagivao preko naših leđa. I dok smo se trgali oko sličica, odnijeli su nam jedino što je bilo naše. Dobili su nas na blef."
 
Iz razgovora Domagoja Margetića sa Vukom Obradovićem, nekadašnjim potpredsednikom u vladi Zorana Đinđića, iz knjige u pripremi, "Krvave balkanske milijarde".
 
 
 

Atačmenti



Komentari (64)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:27 01.02.2019

nije shvatao

Черевићан Черевићан 13:29 01.02.2019

пуф

umisliše da su se bore za neke svoje interese а bili su samo pijuni u velikim igrama preraspodele

бесмисленост свест сустигла
што наравно ко треба је знао,
(Народи се потом закрвили)
балон био ..... па потом пукао
mayo1 mayo1 13:55 01.02.2019

Eh

Margetić općenito - uz dužno poštovanje, 10% istine, 40% konstrukcija na osnovu istine, 50% izmišljotina.

"...sve se na Balkanu vrtilo oko nekoliko stvari: podjela novca, podjela interesa, podjela imovine."

A u svijetu se inače sve vrti oko ljubavi, poštovanja, altruizma ...
kamilo_emericki kamilo_emericki 14:32 01.02.2019

Re: Eh

mayo1
Margetić općenito - uz dužno poštovanje, 10% istine, 40% konstrukcija na osnovu istine, 50% izmišljotina.

"...sve se na Balkanu vrtilo oko nekoliko stvari: podjela novca, podjela interesa, podjela imovine."

A u svijetu se inače sve vrti oko ljubavi, poštovanja, altruizma ...

U sridu, sto kazu alkari. Lijepo te vidjeti ovdje, makar i povremeno.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:15 01.02.2019

Re: Eh

mayo1
Margetić općenito - uz dužno poštovanje, 10% istine, 40% konstrukcija na osnovu istine, 50% izmišljotina.

"...sve se na Balkanu vrtilo oko nekoliko stvari: podjela novca, podjela interesa, podjela imovine."

A u svijetu se inače sve vrti oko ljubavi, poštovanja, altruizma ...


Ја бих се забринуо да сам на твом месту с овом врстом подршке.

PS-edit. Mi, u YU-IL zajednici, prilično zaozbiljno uzimamo i evaluiramo njegove tvrdnje, te na osnovu njih određujemo svoje ophođenje prema režimima u SRB i HRV (no, to nije neubičajeno, mislim to da su odbačeni novinari ili umetnici iz ex-YU totalitarnih državica prihvaćeni i voljeni u jugoslovenskom miljeu u Izraelu).
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:47 01.02.2019

Re: Eh

Mislim, zašto bismo verovali nekome iz Hrvatske ko prećutno podržava sistem koji, direktno i otvoreno (sistem), u kameru i pred filmskom ekipom iz Izraela negira Holokaust u Hrvatskoj; a ne Domagoju koji deluje kao sasvim fin i kulturan dečko i objašnjava na koji način se taj sistem kao hidra preliva iz jedne totalitarnosti u drugu?
mayo1 mayo1 16:01 01.02.2019

Re: Eh

Ја бих се забринуо да сам на твом месту с овом врстом подршке.



Mi, u YU-IL zajednici, prilično zaozbiljno uzimamo i evaluiramo njegove tvrdnje, te na osnovu njih određujemo svoje ophođenje prema režimima u SRB i HRV


Dobro, to je moje mišljenje, inače sam prilično skeptičan, da ne kažem alergičan, na one koji 'otkrivaju velike istine', a posebno na one sa 'naknadnom pameću'.

A stvarno me zanima što je (i tko?) to 'jugoslovenski milje u Izraelu'? I ima li utjecaj na službenu izraelsku politiku?
Koliko vidim službene politike IL i RH se prilično ljube. Da li tu ima utjecaj taj 'milje'?

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:48 01.02.2019

Re: Eh

mayo1


a) Dobro, to je moje mišljenje, inače sam prilično skeptičan, da ne kažem alergičan, na one koji 'otkrivaju velike istine', a posebno na one sa 'naknadnom pameću'.

b) A stvarno me zanima što je (i tko?) to 'jugoslovenski milje u Izraelu'? I ima li utjecaj na službenu izraelsku politiku?
Koliko vidim službene politike IL i RH se prilično ljube. Da li tu ima utjecaj taj 'milje'?



a) dobro, to je više okej argument od prethodnog, golotočkog, 10% istine 90% konstrukcije.

b) kako ne, pri vrhu Države, još od pre stvaranja, uzmeš da ste nas 67 tisuća koknuli u Jugi, ostalo je oko 13-15 (oko 8 se zadržalo u Jugi, do 1991., pa smo došli 90-ih, skoro komplet SA - 2000, i nas oko 1200 iz BG, Voše, BL, ZG, ST, Skopja i drugih jugoslovenskih gradova; ostali smo ovamo, znači sigurno 10-ak tisuća od čega najviše Zag/Sla, pa SA/Bosna, pa BG i Voša, i nešto malo Makosi. Pa su posle stvorili obitelji sa drugim Izraelcima, pa imaš tu Jugoslavene I, II, treće pa i IV generacije, sve skupa nas je oko 20-ak tisuća Yugoslavia-leaning, i prilično smo svi dobri sa MIP-om i min. odbrane. Ja lično radim za min. turizma.

neki od selebritiz:
Dado


Haim


Cvi


Dule
Dušan Mihalek

CVI LOKER (1915-2014)

Cvi Loker je bio jedan od najistaknutijih članova Udruženja Jevreja iz bivše Jugoslavije u Izraelu. Rođeni Novosađanin, Cvi Loker je tokom svog uzbudljivog života obavljao mnoge diplomatske dužnosti, ali je najznačajnija ostvarenja postigao kao istoričar - koji je istoriju i stvarao.
Odlazio sam u njegov dom u Jerusalimu tokom dva prolećna meseca 2005. godine, snimao njegova sećanja, zatim to „skidao“ sa trake, prerađivao, pa sa Lokerom dopunjavao i ispravljao... Imao sam veliko zadovoljstvo da se bliže upoznam sa interesantnim intelektualcem, briljantnim istoričarem, predanim diplomatom i nadasve prijatnim čovekom kroz čiji se život prelomila čitava istorija jugoslovenskog Jevrejstva XX veka.
Kao 90-godišnjak, Cvi Loker je bio izuzetno vitalan. Sećanja na životne događaje, ličnosti, mesta i situacije izlagao je toliko precizno, sistematski i tečno, da su naknadne ispravke ili dopune često bile gotovo nepotrebne. Potrudio sam se da u ovim zapisima sačuvam tu logičnost Lokerovog izlaganja, pa i njegov rečnik sa ponekom arhaičnom reči ili rečeničkim obrtom. Uz ubeđenje da će ovaj tekst poslužiti budućim generacijama istoričara, nadam se da sam uspeo da prenesem i gotovo romanesknu, često dramatičnu priču ovog zbilja nesvakidašnjeg života.
Loker je umro 25. maja 2014.


CIONISTIČKA MLADOST

U zajednici novosadskih Jevreja prezime Loker bilo je izuzetno retko. Zapravo, prvi Loker, Vilim, stigao je u Novi Sad tek 1909. ili 1910. godine. Bio je optičar, možda prvi u Vojvodini. Otvorio je radnju u centru grada, u ulici Kralja Aleksandra (danas Zmaj Jovina). Potiče iz okoline Černovica u istočnoj Galiciji, iz male i siromašne porodice. Poslali su ga u Černovice, gde je započeo učenje optike i precizne mehanike, a majstorsku diplomu stekao je u Beču. Situiravši se, odlučio je da se ženi i oženio u Budimpešti sa Margitom Berger. Odatle su stigli u Novi Sad i kupili kuću u Temerinskoj ulici broj 12.
U toj kući, u toku Prvog svetskog rata, 29. jula 1915. godine, dok je Vilim (Wilhelm Locker) bio na frontu, rodio mu se sin Tibor (Cvi). Zbog bolesti, Vilima su vratili kući i do kraja rata obavljao je administrativne dužnosti u novosadskoj kasarni.

Temerinska ulica, "na Čeneju" – kako su tada govorili, bila je naseljena pretežno srpskim življem – priča Cvi Loker. Jedino je prekoputa “naše kuce” bio dom Gajgerovih, koji su se bavili obrađivanjem svog imanja.

Tako je, igrajući se sa decom na ulici, mali Tibor odlično naučio srpski, dok se u kući govorilo nemački, a docnije i mađarski. Otac Vilim, koji je u svom rodnom kraju govorio jidiš, tokom sluzenja vojnog roka u rusinskom puku, naučio je rusinski, pa je zatim lako savladao i srpski jezik.
Jevrejska škola, pored Sinagoge, u koji je Tibor krenuo 1921. godine, u to vreme se uklapala u jedinstveni školski sistem Kraljevine Jugoslavije. Nakon nekoliko meseci nastave na mađarskom jeziku, kojim su svi govorili, učenici su dobili novog učitelja koji je znao da samo srpski. Na prvom času upitao je učenike ko zna srpski – i javili su se samo Tibor i jedan drugar. Učitelj je odmah Tibora "prekrstio" u – Todora. No, ubrzo su i ostala deca naučila srpski i oko toga nije bilo problema. Ta nova generacija, odrasla posle Prvog svetskog rata, prihvatila je srpski jezik, dok su njihovi roditelji uglavnom govorili nemački i mađarski.

Mogu da govorim mađarski – priča Cvi Loker – ali ne umem pravilno da pišem. Docnije, kad sam počeo da se bavim novinarstvom i da pišem ozbiljnije tekstove, pisao sam ih na srpskom.
U jednom razredu je bilo tridesetak dece – dečaci i devojčice zajedno. Nastava se odvijala u kompleksu zgrada koje okružuju Sinagogu. Kroz tu školu prošlo je nekoliko generacija mladih Jevreja. Direktor škole bio je Mihajlo Boroš, koji je jedno vreme predavao hebrejski jezik zainteresovanim srednjoškolcima, a docnije, preživevši Drugi svetski rat, izvršio samoubistvo.
Godine 1925. krenuo sam u novosadsku Mušku gimnaziju (današnja Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj). Ženska gimnazija bila je u Njegoševoj ulici. Dok sam u prva četiri razreda u školu išao isključivo sa jevrejskom decom, Gimnazija je bila nacionalno mešovita. Velikom većinom to su bili dečaci iz srpskih porodica. U razredu je bilo još nekoliko Jevreja, među kojima i Đorđe Blau (docnije lekar, stradao tokom rata u Ukrajini), a i jedan Nemac. Mađarska deca imala su izgleda svoje posebne skole (ne pamtim da su išli s nama u Gimnaziju).
Međunacionalnih trvenja ili antisemitizma gotovo da nije bilo. Naravno da su nas Srbi zvali Čivuti, ali to nije bilo zlonamerno. Ta reč je, jednostavno, bila opšteprihvaćena, pored “oficijelnog” ili “književnog” Jevrejin. Sećam se samo da mi je jedan jedini put neki dečak, u sedmom razredu gimnazije, prebacio nešto pogrdno, kao Jevrejinu, na šta sam ga ošamario. U to je u razred ušao profesor matematike, ali ceo razred se solidarisao tako, da nastavnik nikako nije mogao da shvati o čemu se zapravo radi – a sa tim dečkom sam posle bio odličan prijatelj.
Antisemitizam se osećao sa strane mađarske omladine. Zvali su nas “smrdljivi Židovi” i gađali kamenčićima kada smo kroz Šafarikovu i Subotićevu ulicu išli u hram. Za Srbe ne bih mogao reći da su nas voleli - ali su nas prihvatali. Delovali smo im čudno i egzotično, mentalitet nam je bio različit, ali nije bilo antisemitskih ispada. Družili smo se – i ja sam čak imao jednog pobratima, Marinkovića. Izmenjali smo krv – kako je to tada bilo u modi…
Po državnom zakonu, na jevrejski praznik Jom ha-kipurim nismo išli u školu. Međutim, pošto se taj praznik priprema prethodnog dana, išao sam u delegaciji kod direktora gimnazije da zamolimo da ni tog dana nemamo nastavu. Ako se ne varam, zvao se Balubdžic. Vrlo nas je grubo odbio, promrmljavši – “prokleta nacija”! No, to je odista bio samo izuzetak.
Od gimnazijskih predmeta najviše sam voleo srpsku književnost, istoriju i geografiju. Nisam bio posebno marljiv đak, naročito u višim razredima, jer sam se već tada preokupirao radom u omladinskoj cionističkoj organizaciji, tako da sam na školu gledao kao na nešto sporedno. No, prošao sam sa vrlo dobrim uspehom. Marljivije smo se trudili nekoliko meseci pre mature, odlazili u čitaonicu Matice srpske (knjige nam je izdavao i bdio na mirnom ponasanju bibliotekar čika Veselinov) i ozbiljnije učili. Odlikaši su bili oslobođeni pisanja maturskog rada, a ja sam sa ostalima, oduševljeno pisao na Njegoševu temu “Iz grmena velikoga lavu teško izać nije”.
Jevreji su u to doba imali punu građansku slobodu. To se vidi i po tome što se naša kuća nalazila u Temerinskoj ulici – dakle nije bilo nikakvog teritorijalnog ograničenja (tj. nije postojao “geto”). Šta više, moj otac je, pored svoje optičarske radnje, bio i jedan od deoničara u izgradnji električne centrale u Inđiji, zajedno sa Srbinom Jojkićem i s Nemcem Dibišom, a isto tako je bio deoničar fabrike porcelana, sa drugim Srbima (advokat Adamović) i Jevrejima (Kenigštetler).
Više su se Srbi među sobom gložili i borili, pogotovo među omladinom. Sa jedne strane je bila ORJUNA – Organizacija jugoslovenski orijentisane omladine, u plavim uniformama, a sa druge tzv. srnaši (Srpska Narodna Omladina), s crvenim košuljama. Sećam se dobro jedne njihove teške tuče u Dunavskom parku, gde je bilo i ranjenih.
U tim prvim godinama posle Prvog svetskog rata “u trendu” je bio francuski jezik. Pored profesora Grujića, doveden je i profesor Kler iz Francuske, koji nije znao ni reči srpski, u nadi da će đake naučiti izvorni francuski. Naravno, to je išlo teško, jer taj profesor nije baš bio dobar pedagog, a đaci nisu bili disciplinovani, niti su shvatili važnost tog poduhvata.
Ja sam naučio francuski na drugi način. Tata je smatrao da moram dobro da naučim taj jezik i zato je doveo iz Liona privatnu učiteljicu, madmoazel Sotan, koja se docnije u Novom Sadu udala i postala gđa Peraković. Tako sam vec sa 12-13 godina tečno govorio francuski, što mi je kasnije u životu pomoglo, jer sam i diplomirao francuski jezik i književnost u Jerusalimu, na Hebrejskom univerzitetu.
U gimnaziji sam «propao» kao muzičar (profesor Svetolik Pašćan je utvrdio da nemam sluha) i kao “pesnik”. Vođa literarne sekcije, moj dobar drug Stanislav Bajić (docnije profesor istorije pozorišta na beogradskom univerzitetu) ustanovio je da moje štivo, koji sam predstavio kad mi je bilo 15 godina – nije poezija… No, u okviru cionističkog pokreta pisao sam razne izveštaje, a posle sam se, zahvaljujući između ostalog , izvrsnim predavanjima doktora Ernesta Fridmana, osnivača Pedagoškog Instituta, zainteresovao za istoriju i filosofiju i počeo ozbiljnije da pišem.
Novi Sad je tada bio relativno mali grad, a jevrejska opština prilično uticajna – gotovo svaki deseti stanovnik grada bio je Jevrejin. Jevreji su bili ugledni novosadski lekari, advokati, industrijalci, trgovci. Zahvaljujući njima i kulturni život grada bio je na izuzetnoj visini. Na primer, Jelena Kon (rođena Špicer iz Ajzenštata), preduzimljiva supruga imućnog Jevrejina Josipa Julija (po nadimku Žil) Kona, banskog većnika i vlasnika prodavnice “Kod belog konja”, pored svoga rada u okviru dobrotovorne organizacije “Kora hleba u dečje obdanište” – koju je osnovala - dovodila je najpoznatije muzičare onog vremena (Artur Rubinštajn 1929, Vaša Pšihoda, Drezdenski orkestar 1933, Paul Hindemith sa kvartetom).
Sećam se iz tog perioda i jedne simultanke šahovskog prvaka Aljehina protiv 34 Novosađanina. Dobio je 32 partije, jedna je bila remi, a pobedio ga je novosadski Jevrejin Breder. Aljehin se jako ljutio i nije se elegantno ponašao: srušio je sve figure!
U godinama nakon Oktobarske revolucije, bila je upečatljiva novosadska “ruska kolonija”. Nazivali smo ih “Belorusi”, a oni su se većinom predstavljali “ja bil polkovnik” – niko nije spominjao niži čin. Docnije, kada smo izdavali moju bivšu sobicu u našem stanu u ulici Laze Telečkog, kod nas je stanovao gospodin Gagarin, koji je tvrdio da je princ, blizak carskoj porodici. Gagarin je radio u gradskoj upravi kao činovnik. Mnogi su bili inženjeri, tehničari, a i dobri nastavnici. Bili su vojna elita, rojalistički nastrojeni, svoju decu su vaspitali u militarističkom duhu, imali su svoje posebne škole, nosili polu-vojničke uniforme – i u tim krugovima se nisu mogli naći Jevreji. Međutim, igrom slučaja sa njima je stigla i jevrejska porodica Podkaminer, čija je kćerka Jelisaveta, iz ženske gimnazije, zajedno sa mojom budućom suprugom Rahel, išla kod rabina na veronauku. Posle smo se našli u Izraelu, gde je bila ugledan lekar (lečila i Goldu Meir) i naše je prijateljstvo trajalo sve do njene smrti – preko 70 godina.
Politički, a naročito kulturološki, prelaz sa austrougarske vladavine na jugoslovensku Jevrejima nije bio nimalo lak. Oni su uglavnom govorili mađarski, a trebalo je preći na srpski jezik i ćirilićno pismo. Cionisti – među kojima su bili Josef Brandajs, Dr Sigmund Handler, moj tata i drugi – taj problem su rešili na taj način da su svoj nedeljni list izdavali na – nemačkom jeziku. Mađarski jezik “nije bio zgodan”, a za srpski nisu imali dovoljan broj autora koji bi njime vladali. Pošto su svi Jevreji vladali nemačkim jezikom, od 1921-26. izdavali su “Juedisches Volkblatt” (koji je danas vrlo interesantan zbog podataka koje nam je sačuvao o životu jevrejske opštine). Međutim, dosta brzo, u toku jedne generacije, moje generacije, prihvaćen je srpski jezik.
Jevrejska zajednica nije želela da se meša u politiku. Držali su se po strani. Unutar zajednice bila su različita stajališta u odnosu na cionizam, koji je u to vreme bio relativno nova tendencija. Cionisti, pravi cionisti, oni koji su smatrali da je budućnost Jevreja u Palestini, postepeno su preuzeli vođstvo Jevrejske opštine iz ruku tzv. asimilanata, koji su više težili asimilaciji – uglavnom u mađarsku sredinu. No, u opštini govorilo se i nemački, pored mađarskog. Nekoliko porodica smo čak nazivali “mađaronima”, jer su ostali pod mađarskim kulturnim uticajem. Pisali su u mađarskim listovima i odlazili u mađarski klub, Kasinu. No, to je bila neznatna manjina, a Jevrejski klub, osnovan oko 1920. godine, u dvorištu hotela Sloboda (danas Dom Vojske) okupio je veći broj novosadskih Jevreja. Mesna cionistička organizacija ordžavala je – malo kasnije, od pocetka 1935. godine, nedeljne sastanke sa predavanjima u novosagrađenom Jevrejskom Domu u ulici Petra Zrinjskog (docnije Petra Drapšina). Sabirana su novčana sredstva za pomaganje Jevrejskog fonda u Palestini, dovedena je učiteljica hebrejskog jezika. Cionizam je u to doba, u čitavoj Evropi, bio “palestino-centričan” više idejno, nego u realnosti. Pre svega, bilo je vrlo teško nabaviti useljeničku dozvolu (certifikat) od britanskih vlasti. Britanci su vodili izrazito pro-arapsku politiku ograničavaći useljavanje Jevreja. Ipak, bilo je slučajeva, naročito u 30-tim godinama, da su se grupe omladinaca iz Jugoslavije naseljavale u Palestini i tamo osnovale, ili popunile, tri kibuca.
Na izborima Jevreji su vecinom glasali za vladinu stranku, radikale, u čijem programu se tada nije osećao antisemitizam. U 30-tim godinama osnažio se Vojvođanski pokret, koji je predvodio advokat Duda Bošković i koji je izrastao iz nesuglasice između centralne vlade u Beogradu i lokalnog vojvođanskog stanovništva. U taj pokret su se vrlo vešto umešali komunisti, koji su od 1922. godine bili u ilegali, tako da je omladinska sekcija vojvođanskog pokreta bila gotovo potpuno u njihovim rukama. Sećam se jednog mitinga na koji je došao ministar Stojadinović sa svojim pristalicama. Oni su vodili politiku neutralnosti i simpatiziranja sila osovine, a Stojadinović je imitirao Musolinija. Kad su njegove pristalice počele da skandiraju “vo-đa, vo-đa” - omladinci iz Vojvođanskog pokreta su im “pomogli” pomerajući akcenat skandiranja u
“đa-vo, đa-vo”!
U gradskom veću svoje predstavnike imale su i mađarske i nemačke (folksdojčerske) stranke. Do dolaska Hitlera na vlast u Nemačkoj, odnosi između nemačke i jevrejske manjine bili su dobri. Bilo je i prijateljstva i poslovnih kontakata. To je potpuno prekinuto kad je zavladao nacizam.
U komunističkom pokretu voma istaknut je bio medicinar, novosadski maturant Pavle (“Palika”) Pap, kao i Lilika Bem, Đorđe Mikeš i drugi.

Socijalističkim idejama bio je blizak omladinski cionistički pokret “Ha-šomer ha-cair” (Mladi stražar). To je bila jedna vrsta sinteze socijalističko-marksističkog, humanističkog pogleda na svet, uz jačanje jevrejske nacionalne samosvesti i akcije građenja kibuca (kolektivnih naselja) u Palestini. Taj pokret bio je veoma privlačan naročito za školsku omladinu. Svojim raznovrsnim programima i akcijama razbio je jevrejsku malograđansku učmalost. Cvi Loker je bio među osnivačima tog pokreta, još sa svojih 16 godina. Ovaj pokret preneli su u Jugoslaviju zagrebački omladinci, koji su bili u vezi sa nemačkim i austrijskim mladim cionistima. Savez omladinskih jevrejskih udruženja organizovao je svakog leta u Sloveniji omladinske logore. Tamo su se propagirale te ideje. Nakon logorovanja u Gozd Martuljku 1931, organizovana je osnivačke skupština u Slavonskom Brodu. Njoj je prisustvovao “šalijah”, izaslanik međunarodne organizacije “Ha-šomer ha-cair” Maks Košicki. Pre toga, novosadska jevrejska omladina okupljala se u “Ivriji”, gde su održavana predavanja i učene hebrejske pesme. Apotekar Rudolf Fridman, po povratku sa studija u inostranstvu, osnovao je skautsku sekciju “Šomer”. Nakon pomenute skupštine, ova nova sekcija omasovljena je školskom omladinom (iz muške i ženske gimazije), mladim zanatlijama i privatnim nameštenicima – tako je nikao “Ha-šomer ha-cair”.
Ovaj pokret bio levo usmeren. Dve-tri godine kasnije u Novom Sadu se organizovala i jevrejska desnica. Doktor Julije Dohanj povezao se sa “revizionistima”, krajnje nacionalističkim pokretom i pokrenuo njihovu omladinsku sekciju “Betar”. Među osnivačima bili su i Viktor Štark (docnije biznismen i počasni konzul Jugoslavije u Haifi) i Franja Ofner (poznati novinar). Izdavali su nedeljni list “Malhut Israel” (Kraljevstvo Izraela) i dva omladinska lista – Tagar i Ever Ha-Jarden, na srpskom jeziku. Iz novosadskog centra, revizionizam se proširio u Zagreb, Sarajevo, Beograd, pa i u Makedoniju. Svetski vođa revizionista, Zeev Žabotinski, dva puta je održavao mitinge u Jugoslaviji – u Zagrebu, Beogradu i Novom Sadu. Na svetski cionistički kongres (u Pragu 1933. godine) jugoslovenski cionisti mogli su da pošalju četiri predstavnika, ali revizionistički pokret nije tad uspeo da osvoji nijedan mandat. Uostalom, uskoro zatim Žabotinski je istupio iz Svetske cionističke organizacije stvorivši “Novu cionističku organizaciju“ koja je uspešno delovala u Novom Sadu do fatalnog aprila 1941 godine.

Po religiji – o čemu svedoči i izgled Sinagoge – novosadski Jevreji pripadali su pokretu tzv. neologa (ogranak reformiranog judaizma široko prihvaćen u mađarskom jevrejstvu od 1867. naovamo). Na primer – orgulje su nezamislive u ortodoksnim sinagogama, a pored orgulja u novosadskoj Sinagogi se mogao sa galerije čuti i ženski hor (ženski glasovi su takođe zabranjeni u ortodoksnom judaizmu). Pravih ortodoksnih Jevreja gotovo da i nije bilo. Bilo je ljudi koji su u hram dolazili ne iz pobožnosti, nego da bi slušali tu divnu muziku, na velike praznike (Roš hašana i dr). Pogrešno je mišljenje da su te orgulje iz novosadske sinagoge posle rata prenete u Zagreb. One su prodate u Osijek Pentakostalistima, u njihov hram u Donjem gradu. Tek oko 1937. godine doselila se iz provincije jedna grupa od 20-30 članova koji su pripadali ortodoksnom obredu (njih je najviše bilo u Potisju). Za potrebe bogosluženja dobili su prostor u zgradi iza Sinagoge, gde je bila i ritualna klanica. U tim prostorijama bilo je i sedište cionističke omladine “Ha-šomer ha-cair”. Vrlo mali broj Jevreja prelazio je u drugu veru. Postojalo je samo nekoliko porodica - pripadnika sekte Jevreji-hrišćani. Većina Jevreja nije bila religiozna (inače bi Sinagoga bila premala za bogosluženje!) – ali su se pridržavali jevrejske tradicije i običaja.
Zanimljiv događaj zbio se prilikom izbora za gradski parlament 1927. godine. Novosadski Jevreji, kao punopravni i ugledni građani, odlučili su da na izbore izađu sa sopstvenom, samostalnom listom. Sklopljen je savez između cionista i ne-cionista, tako da je listu predvodio predsednik jevrejske opštine, ne-cionista Ferdinand Lustig, na drugom i trećem mestu cionisti Dr Matija Satler i moj otac Vilim Loker, četvrti ne-cionista Julije Kon, peti cionista Dr Oskar Cipris itd. Zanimljivo je da su za ovu listu glasali i neki Srbi iz Salajke, pacijenti Dr Satlera, koji je mnogim siromašnima pomogao lečeći ih besplatno ili uz minimalnu naknadu (docnije je zverski ubijen za vreme Racije sa zenom Katalin i kceri Evom, takođe lekarkom, na Trifkovićevom trgu). Treba istaći i odličnu organizaciju ovih izbora. U Jevrejskom domu je bila istaknuta lista svih birača-Jevreja, aktivisti su obilazili svakog podstičući ga da izađe na izbore, mladi cionisti su fijakerima dovodili do biračkog mesta stare i iznemogle.
Ova petorica izabrana su u municipalno veće, a kao predstavnici drugih stranaka još petorica jevrejskih poslanika. Tako su Jevreji, koji su predstavljali 6,2% biračkog tela, činili 11,25% izabranih većnika. Bio je to proizvod kulturne, političke, i nacionalne svesti probuđene idejama cionizma.
Moj otac Vilim Loker, iz istočnoevropske porodice, koji je prošao kroz religioznu školu, ješivu, bio je veoma pobožan. U sinagogi je imao posebnu dužnost prilikom bogosluženja i na velike blagdane nosio je preko odela i “kitel” - belu haljinu. Kada je došlo vreme za moju bar-micvu (obred prevođenja dečaka od 13 godina u svet odraslih muškaraca), jedno vreme sam i ja bio pobožan. No, to je kratko trajalo, svega mesec-dva. Otac se nije naročito ljutio na mene što nisam prihvatio religiozni način života. No ljutio se kasnije, kad sam rešio da odem u Palestinu. On je bio odani cionista, ali cionista tadašnjeg doba, koji bi rađe slao u Palestinu druge i mlađe Jevreje ali ne baš obavezno sopstvenog sina-jedinca. Nadao se da ću ja preuzeti i nastaviti njegovu radnju. No, ja sam bio odlučan i krenuo put Palestine – i tako spasao svoj život.
Gimnaziju sam završio na Vidovdan 1933. i odmah otišao u Zagreb.
Zapravo, mislio sam da ću biti zemljoradnik. U Zagrebu sam otišao na tzv. “hahšaru”, pripremnu ćeliju za odlazak u Palestinu i upućivanje u kibucki način života. Počeo sam da učim i zanat. Pošto je tata tada bio preduzimač elektrike, išao sam kao šegrt sa majstorima-električarima, nosio kablove i štemovao zidove za električne instalacije. To sam nastavio i u Zagrebu, ali kada sam izabran u rukovodstvo pokreta, morao sam da odustanem od tog zanata.
U zagrebačkoj “hahšari” živeli smo vrlo skromno, na ivici gladovanja. Cionistička organizacija nije imala dovoljno sredstava da nas finansira. Zbog toga sam na pola radnog vremena bio zaposlen u Tungsramu i sklapao radio-aparate, pridonoseći tako hahšari sa svojih 500-600 zarađenih dinara.
U «hahšari» su bili jevrejski omladinci iz svih krajeva Kraljevine Jugoslavije (osim Slovenije, u kojoj gotovo da nije bilo Jevreja). Uglavnom smo među sobom govorili hrvatsko-srpski ili srpko-hrvatski – ali pomalo i hebrejski, koji smo tamo učili. Ponekad su se i neki časovi održavali na hebrejskom.
Prilikom boravka u Zagrebu, sretao sam se i sa rabinom Miroslavom Šalomom Frajbergerom. On je još pre osnivanja organizacije «Ha šomer ha-cair» imao svoju omladinsku organizaciju. Zatim je zajedno sa Cvi Rotemom otišao u Berlin, u rabinsku školu Hohschule fuer Juedische Wissenschaft. Radio je prvo u Osijeku, pa u Zagrebu. Tragično je poginuo tokom Drugog svetskog rata, 2. maja 1943. u transportu zagrebačkih Jevreja, kada je sa suprugom i ostalim članovima opštine odveden u Aušvic i tamo stradao. Ranije su mu nudili mogucnost da pobegne u Italiju, ali on nije hteo da ostavi svoju pastvu i podelio je njenu sudbinu.
Po povratku iz Zagreba i sa odsluženja vojnog roka, 1937, postao sam profesionalni sekretar Saveta cionista Jugoslavije za Vojvodinu. Obilazio sam zajednice u provinciji (Bačka Palanka, Sombor, Senta, Kula itd), animirao članstvo i - postao novinar, urednik Jevrejskih novina - Juedische Zeitunga. Telegrafom smo dobijali vesti iz Jevrejske telegrafske agencije koje sam obrađivao, pisao uvodnike. Neki tekstovi bili su i na srpskom jeziku, ali smo uglavnom na nemačkom jeziku objavljivali vesti iz jevrejskog sveta i događaje u Palestini. To sam uređivao od 1937-1939. Docnije, kad sam već bio u Palestini, imao sam novinarsku knjižicu novosadskog “Dana” i poslao im nekoliko članaka.


DRUGI SVETSKI RAT, BLISKI ISTOK I AFRIKA

Danas, kada postoji država Izrael i kada avioni iz celog sveta sleću na aerodrom u Tel-Avivu svakih pet minuta, teško je zamisliti kroz kakve je sve peripetije prošao Cvi Loker da bi 1939. godine konačno ostvario svoj san i došao u Erec Izrael.
Na taj korak pripremao se od rane mladosti, još dok je bio gimnazijalac u Novom Sadu. Zbog toga je odmah nakon mature otišao u Zagreb, gde se u “hahšari” pripremao za budući život u Palestini. Međutim, do certifikata britanske vlade za useljenje Jevreja na mandatno područje Palestine gotovo nikako se nije moglo doći. Godine 1933/5 jedna grupa mladih cionista iz Jugoslavije, članova organizacije «Ha-šomer ha-cair», uspela je da dobije certifikate i učestvuje u podizanju kibuca Šar Ha-amakim. Tokom 1935/1940, dve manje grupe naselile su se u kibucima Gat i Afikim (potonja iz pokreta «Tehelet Lavan»). Docnije to gotovo nikom nije pošlo za rukom. Omladinci iz zagrebačke hahšare razišli su se svojim putevima, nošeni porodičnim i drugim obavezama.

Odlazak u armiju na odsluženje vojnog roka u jesen 1935. g. takođe je bio jedan od koraka ka iseljenju u Palestinu - priča Loker. Tako sam mogao da dobijem jugoslovenski pasoš, a u vojnoj intendanturi naučio sam stvari koje su mi kasnije pomogle, tokom Drugog svetskog rata.
Delatnost sekretara cionističke organizacije, kao i posao novinara jevrejskog lista – takođe su me pripremali za odlazak u Erec Izrael. To nije bio lak posao, jer se doticao srži mentaliteta. Vojvođanski Jevreji bili su «mađarski Jevreji», skloni asimilaciji u mađarsku državu (u kojoj su živeli do kraja Prvog svetskog rata). Smatrali su sebe Mađarima jevrejske vere, a mi smo pokušavali da im objasnimo etničku, nacionalnu komponentu, kao i neophodnost čuvanja i razvijanja sopstvene baštine i kulture.
Bilo je par slučajeva iseljenja u Palestinu, ali je to bilo samo sporadično. Čak i kad su nacisti preuzeli vlast u Nemačkoj i počeli da šire svoju ideologiju, Jevreji u Jugoslaviji (kao uostalom i u Češkoj ili Poljskoj) smatrali su da «do nas to neće doći». Sa istorijskog stanovišta, moglo bi se kritikovati tadašnje jevrejsko rukovodstvo koje nije ništa preduzelo da spremi ljude na vanrednu situaciju uopšte, niti na pomisao bekstva. Jevreji su sasvim dobro živeli u Kraljevini Jugoslaviji. Bilo je i siromašnih Jevreja, o kojima se retko govori – ali nije bilo gladovanja; interna socijalna skrb je to sprečila. Bilo je strahovanja - mi smo o tome pisali u jevrejskim novinama – ali to nije imalo odjeka. Ortodoksne zajednice iz Potisja (Ada, Mol, Bačko Petrovo Selo, Senta) i Iloka u Sremu bile su zatvorene za cionističke ideje, mada smo uspeli da infiltriramo neke svoje ideje i ćelije i u tu sredinu.
Taj posao (sekretara i novinara) mi je omogućio i poznanstvo sa Rahel (radila je kao daktilografkinja i tehnički sekretar) - koja je postala moja životna saputnica do danas.
Nas dvoje smo rešili da se preselimo u Palestinu ne zbog nekog antisemitizma, ne zbog premudrog predosećanja nadolazeće kataklizme - nego iz cionističkih ubedjenja.

Prvo sam otišao u Palestinu sam, da «ispitam teren», turistički, u avgustu 1939. Putovao sam po zemlji, ispitivao mogućnosti zapošljenja... Rešio sam da ne idem u kibuc, nego da započnem gradsku karijeru. Početak Drugog svetskog rata zatekao me je u Tel-Avivu. Usled prekida komunikacija, nije bilo moguće slati certifikate Jevrejima iz Poljske – i tako sam (na tuđu nesreću, a na svoju sreću) uspeo da dobijem studentski certifikat, a preko organizacije WIZO (Ženska cionistička organizacija) i certifikat za moju Rahel. Pošto su Englezi otežavali i usporavali mogućnost dobijanja certifikata, morao sam da platim školarinu za Univerzitet (na osnovu koje sam dobio certifikat) za dve godine unapred. U Erec Izraelu sam već zatekao Udruženje Jevreja iz Jugoslavije. Osnovali su ga došljaci iz Zagreba, Osijeka, Bitolja, Sarajeva - koji su živeli po gradovima (dakle ne u kibucima) i ušli u Palestinu bilo ilegalno (ušli kao turisti – pa ostali), bilo putem tzv. kapitalističkog cerifikata (za koji je bilo potrebno posedovati najmanje hiljadu ondašnjih funti sterlinga – prilično bogatstvo).
U povratku, sačekao sam u Grčkoj desetak dana, bez novaca, očekujući odgovor od tate kako stoji stvar sa mobilizacijom u Jugoslaviji. Iscrple su mi se sve zalihe novca, tako da sam bukvalno gladovao, hraneći se hlebom i najjevtinijim sirom iz mlekare. U Atini je pri Jevrejskoj opštini postojala fondacija za pomoć izbeglicama (uglavnom Jevrejima koji su uspevali da pobegnu iz Nemačke). Zamolio sam ih za pozajmicu i dobio 200 drahmi.
Vratio sam se u Novi Sad, Rahel i ja smo se oprostili od roditelja i rođaka, spakovali stvari - i 24. decembra 1939. krenuli put Palestine, vozom Orijent-ekspres od Beograda do Atine. U Atini sam vratio onih 200 drahmi, što je naišlo ma opšte zaprepašćenje - bio sam, izgleda, jedini koji je vratio pozajmicu. Iz Pireja smo putovali brodom, poslednjim linijskim brodom Konstanca - Pirej- Tel Aviv (koji zbog rata nikad više nije isplovio). Put do Palestine trajao je četiri dana.
Rahel se smestila u Petah-Tikvi, gde je učila Žensku poljoprivrednu školu, a ja sam odjurio u Jerusalim, na Univerzitet. Bio je već kraj decembra, trebalo je dobijati potpise za prvi semestar - a ja sam tek stigao... Iznajmio sam sobicu na četvrtom spratu u ulici Jafo i tadašnjom „devetkom“putovao na Har Ha-cofim, na studije.
Pre toga, u Beogradu sam dve godine studirao prava. Međutim, na Hebrejskom univerzitetu nije bilo studija prava. Na večernjim kursevima Britiš Kaunsila se doduše izučavalo anglo-saksonsko pravo, ali ono se potpuno razlikovalo od onog što sam učio u Beogradu. Uostalom, judaika (nauka o Jevrejima) i francuska književnost mnogo su me više interesovali.
U Jerusalimu je u to doba boravila Pnina Šenfeld-Jakobi - moja učiteljica hebrejskog iz Novog Sada. Ona je još 1925. ili 1926. otišla u Palestinu, ali smo održavali vezu i veoma mi je pomogla u prvo vreme.
Uz studije, par meseci sam radio u britanskom Crvenom krstu kao daktilograf i prevodilac poruka - koje su se jedino mogle slati preko međunarodnog Crvenog krsta u okupiranu Evropu - na raznim jezicima kojima sam ja vladao. Kada su mladi kralj i izbeglička vlada Kraljevine Jugoslavije uleto 1941. stigli u Jerusalim, emitovali su jedan radio-program na PBC (Palestine Broadcasting Corporation) na kom sam takođe radio neko vreme, dok je vlada bila u Palestini (posle su prešli u London).

Bila je velika nestašica papira, pa sam od poznanika i u parkovima skupljao novine, peglao ih i prodavao špecerajskim radnjama. Jedan jedini put je moj tata preko poznanika uspeo da mi pošalje 200 funti sterlinga - što je bio veliki novac (moj mesečni budžet je bio svega 5-6 funti).
U tim prvim ratnim mesecima nije se moglo ni slutiti do kakvih će katastrofalnih razmera doći nacistička ideja o «definitivnom rešenju jevrejskog pitanja». Palestina se nalazila pod britanskim mandatorima koji su vodili proarapsku poltiku. Određeni jevrejski krugovi borili su se protiv Britanaca za nezavisnost - a odjednom se ispostavilo da su upravo Britanci saveznici u borbi protiv nacista. Istina, među Jevrejima je postojala i pro-britanska struja, koja je smatrala da treba stvoriti mogućnost dominiona, da jevrejska zajednica Palestine treba da se uklopi u Britansku zajednicu naroda. Vođe jevrejskog naselja Palestine vodile su političku borbu i u tome imale saveznike u samoj Engleskoj (laburiste), pa su čak i među konzervativcima imali svoje pristaše (npr. Čerčil je bio procionistički naklonjen). Oružanu borbu protiv Engleza propagirali su revizionistički orijentisani jevrejski krugovi i Grupa Štern, ali su oni bili u manjini. No ipak, s obzirom na brutalnost i neosmišljenost britanske politike, imali su dosta odjeka u građanstvu i uspeha u izvođenju napada na britanske vojnike i instalacije.
«Jevrejska agencija» (danas bolje poznata kao «Sohnut») imala je svoju komisiju za spasavanje žrtava nacizma, ali sredstva su bila ograničena, a stvarne mogućnosti efektivne akcije ograničene... I dan-danas traju diskusije da li se i kako moglo možda učiniti bolje...
Postojao je još jedan način putovanja u Palestinu – vozom preko Bugarske, Turske, Sirije i Libana, sve do iza Bejruta, a odande taksijem do granice. Istina, pod pritiskom Britanije, Turska je pravila velike smetnje i nije izdavala vize čak ni posednicima britanskog certifikata. Na taj način 1940. godine stigla je moja svastika Mira, a takođe i prijatelji Veltmanovi iz Novog Sada. Oni su mi doneli vest da je moj tata preminuo.
Roditelji su čudom preživeli novosadsku raciju. Zbog finansijskih problema, tata je prodao kuću u Temerinkoj ulici i iznajmio stan u ulici Laze Telečkog, pored Katoličke porte. U toj ulici nije bilo Jevreja i tako su Hortijevi zločinci zaobišli naš stan. Ali mama mi je docnije pričala kako je čula pucnjeve i vapaje iz okolnih ulica (Miletićeve, Grčkoškolske i sa Trifkovićevog trga).
Tatina iznenadna prirodna smrt spasla je mamu, koja je prešla kod sestre u Peštu. Uspela je da preživi (preko «grupe Kastner» i logora Bergen-Belzen) - i posle rata došla do nas u Izrael. Gotovo cela Rahelina porodica je stradala, verovatno u Jasenovcu.
Godine mojih studija na Har Ha-cofim bile su prve godine ratnih previranja i teške godine za život u jevrejskom naselju Palestine. Pošto je vlast bila u rukama Engleza - trebalo je da dobro naučim engleski, a isto tako i hebrejski. A studirao sam francuski iz ličnog afiniteta.
Većina profesora na Hebrejskom univerzitetu bili su «Jekes» (kako se u Izraelu, podrugljivo, nazivaju Jevreji useljeni iz nemačkog jezičkog područja).
No, profesor francuskog jezika bio je rumunski Jevrejin, Dr Avraham Halevi Daf i u njegovoj klasi sam proveo dve godine studija. Istovremeno, studirao sam jevrejsku istoriju, iz koje sam kasnije magistrirao.
U doba studija, uz koje sam morao i da radim da bih se izdržavao, nisam imao vremena za ozbiljnije naučne tekstove, osim redovnih seminarskih u diplomskih radova.

I u studentskom pokretu odražavala se politicka diferenciranost jevrejske zajednice u Palestini - od krajnje levice do krajnje desnice, a posebno mesto zauzimala je i grupa ortodoksnih religioznih studenata. Kao kuriozitet navodim i grupu «hebrejskih komunista» koji su (kao i Ha-šomer ha-cair) prihvatali marksisam, ali su ipak totalnom «internacionalizmu» pretpostavljali svoje jevrejske korene. Među njima je bio i moj kasniji profesor istorije Šmuel Etinger. Zanimljivo je da je u španski građanski rat otišla i jedna dobrovoljačka grupa, uglavnom komunista, iz Palestine, koju je sačinjavalo 60-tak Jevreja i nekoliko Arapa...
U aprilu 1941. doslo je do napada Nemačke i Sila osovine na Jugoslaviju. Sve te vesti stizale su do nas u malim količinama, cenzurisane, ponekad netačne - a uvek kasno. Sa jedne strane to je bilo i dobro – jer, da smo sve znali, naše duševno stanje bilo bi mnogo teže i teže bi nam bilo funkcionisati manje-više normalno.
Kralj je sa vladom iz Beograda prvo izbegao u Kairo, a onda su stigli u Jerusalim –kako je već gore navedeno - gde su bili u hotelu King Dejvid, dok ih nisu premestili u manastir Tanturu. Nas, jugoslovenskih Jevreja, je u to vreme u Palestini bilo veoma malo. Meni lično je to koristilo – jer sam dobio nameštenje radio-reportera.
U Kairu su ostavili vojnu komandu u koju sam se i ja kasnije uključio. Od ostataka Jugoslovenske armije, vojnika i uglavnom oficira, vojnih atašea koji su bili na položajima u Evropi i na Bliskom Istoku, stvorena je u jesen 1941. Jugoslovenska vojska u izbeglištvu.
Rahel i ja smo se venčali u septembru 1941. u Jerusalimu.
Kad je objavljeno je da se stvara ta vojna komanda i ja sam se prijavio. Pored Haife je osnovan logor «Prvog bataljona kraljevske garde». Tu nas je bilo osmorica rezervnih oficira koji smo već živeli u Palestini. Pridošla nam je jedna grupa iz Egipta (njih 12-tak; sinovi službenika Sueckog kanala, uglavnom Dalmatinci). Komandant je bio Milan Prosen, Slovenac, vojni ataše iz Londona. Svi smo se javili dobrovoljno, da učestvujemo u opštoj borbi protiv Hitlera i Musolinija. Vojsku su sačinjavali uglavnom tršćanski i istarski Slovenci (dakle pripadnici Italijanske vojske) koje su Englezi oslobodili iz zarobljeništva i uputili u naš bataljon, u okviru borbe za prevlast na Bliskom Istoku.
Iz okoline Haife prebacili su nas u logor kraj Aleksandrije, a onda smo napredovali sa Britanskom Osmom armijom kroz Zapadnu pustinju. Naša jedinica je bila pomoćna intendantska služba, koja je prenosila municiju i sav ostali materijal iz Aleksandrije prema frontu. To je bilo dosta komplikovano. Prvo smo prebacivali vozom, pa pretovarivali u kamione. Jednom sam prilikom tog prebacivanja prvi put doživeo bombardovanje nemačkim «meseršmitima» (poginula su dva Engleza). Naučili smo da po zvuku razlikujemo nemačke avione (»meseršmite» i «štuke»), a od talijanskih «savoja» se uopšte nismo sklanjali. Oni su svoje bombe izručivali u more i time «svršili posao» (tako se bar pričalo).
U to prvo vreme u Kairu se okupila saveznička centrala u kojoj je osim Britanaca i Južnoafrikanaca bilo i Poljaka, Čeha, Grka. Pešadiju smo predstavljali mi iz Jugoslavije, a postojale su i manje jedinice mornarica i vazduhoplovstvo.
Englezima je trebalo dve-tri godine da shvate pravu situaciju u pogledu dešavanja na teritoriji Jugoslavije i da preduzmu prave poteze. Shvatili su da kraljevska vlada praktično nema uticaja na terenu. Krajem 1942. ili početkom 1943. stigla je u Kairo delegacija Titovih partizana, na čelu sa kapetanom Matom Jakšićem. On je bio u uniformi JNA, a uz njega je bio jedan koji nije bio u uniformi – to je bio predstavnik „Proleterskih brigada“. I bila je jedna sekretarica, slučajno Jevrejka iz Sarajeva, koja se kasnije udala za Jakšića koji je postao jugoslovenski diplomata. Ta delegacija „Titove vojske“ tražila je od Engleza da dobiju pomoć ili bar deo „Jugoslovenske vojske u izbeglištvu“. I dobili su! Ja sam se u to vreme već nalazio u bazi El Ariš, na Sinaju.
Bilo je glasanje. Stigla je naredba: ko hoće - neka glasa za Dražu Mihajlovića, a ko hoće – neka glasa za Tita. Našti „fantje“, slovenački vojnici, želeći da se što pre vrate kući, glasali su za Tita. Docnije sam saznao da su oni zaista ubačeni u borbe oko Trsta (njih nekoliko stotina) i da su mnogi poginuli. Svaka od jedinica poput naše imala je svog engleskog oficira za vezu. Ja sam, kao najbolji znalac engleskog među nama, otišao kod našeg kapetana Greja i rekao mu, u ime nas „Palestinaca“ i „Egipćana“ - da bismo mi, koji smo hteli da učestvujemo u toj borbi na saveznilčkoj strani, ipak radije da ostanamo u svojim kućama, tj. u Palestini i Egiptu. Plebiscit je tako organizovan da smo mi ustvari „sedeli u loži“ gledajući kako se odivijalo glasanje. Među oficirima bila je i nekolicina „četnika“, ranjenika koji su evakuisani preko Italije - njih su poslali, koliko pamtim, u Južnu Afriku. Nas su raspodelili po raznim jedinicama, a one koji su glasali za Tita hitno su, preko Barija i Visa, poslali na jugoslovenski front.
Rahel je za to vreme bila kod dobrih prijatelja u Palestini. U leto 1944. ja sam demobilisan. Tražio sam zaposlenje - i tako smo Rahel i ja proveli tri godine u Kairu, u britanskom Ministarstvu za informacije, odeljenje za Srednji Istok. Tu smo pisali i uređivali jedan ilustrovani časopis na srpskom ili hrvatskom jeziku (»Svet» ćirilicom ili «Svijet» latinicom - s druge strane «srpski ili hrvatski»). Mi smo to i pisali, daktilografisali, sproveli kroz štampariju - dakle obavljali kompletan posao. Izdavan je povremeno, na 24-32 strane. Sadržaj je bio o ratnim novostima, a preko Italije se to legalno ili ilegalno ubacivalo u Jugoslaviju. Bilo je namenjeno jugoslovenskom narodu.
Tokom te dve-tri godine svakog godišnjeg odmora kao pravi patrioti putovali smo kući, u Palestinu – tako da nismo uspeli da vidimo ni najvažnije egipatske antičke spomenike...
Bio je to jedan neobično interesantan boravak, susret s egipatskim Arapima, sa jednom drugom kulturom... U centru Kaira stacionirana je međunarodna zajednica sastavljena od Engleza, Francuza, Čeha, Poljaka (njihova vojska je bila relativno najveća od tih emigrantskih jedinica). Posle rata došlo je do buđenja egipatskog nacionalnog pokreta – i stranci su ili otišli, ili su bili izbačeni.
Malo smo naučili i arapski jezik – a i to je donekle bilo povezano sa Jugoslavijom. Naime, tamo se nalazila jedna grupa Bosanaca, koji su poslati na kairski religiozni univerzitet Al Azhar u nameri da se vrate u Jugoslaviju kao nastavnici šerijatskih škola. Ti mladići su nam bili učitelji arapskog. Oni su tokom studija postali arapski nacionalisti i nisu se vratili u Jugoslaviju. Jedan naivčina se vratio u Sarajevo – i uskoro je stigao u Zenicu, u zatvor kao „mladi musliman“. Kasnije se rehabilitovao, pa sam ga čak i viđao u trgovačkim krugovima. Interesantno je da je jedan od tih mladića, Avdić, postao imam u Carigradu. Nisu hteli da se vrate u „Titov komunizam“.
15. V 1947. Rahel i ja vratili smo se u Palestinu.
Godinu dana nakon toga osnovana je država Izrael.


DIPLOMATA NOVOG IZRAELA

Drugi svetski rat, čiji ga je početak zatekao u Palestini, uticao je na sudbinu Cvi Lokera i njegove supruge Rahel. Tek nakon rata stekli su se uslovi da se ostvari njihov san: nezavisna jevrejska država na Bliskom Istoku. Zabeležili smo sećanja Cvi Lokera na te uzbudljive dane.

Povratak u Jerusalim omogućio mi je da nastavim studije na Hebrejskom univerzitetu, a paralelno sam se i zaposlio u Političkom odeljenju Jevrejske agencije (Sohnuta). Pomogao mi je jedan daljnji rođak iz Milana, koji mi je poklonio «lambretu», motocikl, kojim sam uspevao i da prisustvujem predavanjima i da stignem na posao. Arapski terorizam ni u to doba nije mirovao. Pokušali su da dignu u vazduh ceo Sohnut i u tome delimično uspeli. Ja sam tom prilikom bio ranjen. Šofer Američke ambasade u Jerusalimu, Arapin, dolazio je kolima svakodnevno u Sohnut, donosio poštu i poruke. Jednog dana, ne sećam se tačnog datuma, na jesen 1947 ili u proleće 1948, ostavio je auto napunjen eksplozivom. Srećom po mene, nije mogao da se parkira pred glavnim ulazom, nego malo dalje, kraj ureda Keren ha-yesod i tu je najviše ljudi stradalo. Ja sam lakše ranjen samo od prozorskog stakla, na prvom spratu. Civilna policija me je odmah odnela u bolnicu «Bikur holim». Rahel je videla dim i pometnju, tražila me, ali mobilnog telefona još nije bilo...
Istorijsko glasanje u Ujedinjenim nacijama 29. novembra 1947. napregnuto smo slušali u Sohnutu. Budućnost Izraela visila je na koncu – i nakon glasanja svi smo izašli na ulice i igrali od radosti. To je bio najdramatičniji momenat - možda dramatičniji od proglašenja države. Pre proglašenja postojao je već plan podele. Većina mojih prijatelja iz pokreta Ha-šomer ha-cair bili su levičari, članovi krajnje levo orijentisane stranke Mapam, koja se zalagala za binacionalnu državu. Ja sam dobio zatak od odeljenja Sohnuta da na zasedanju «Komisije UNSCOP» (United Nations Special Commision for Palestine) u avgustu-septembru 1947. lobiram čehoslovačku i jugoslovensku delegaciju. Jugoslovensku delegaciju predvodili su Vladimir Simić iz Beograda i Dr Jože Brilej iz Ljubljane. Pronašao sam jedinog pravog Slovenca u Palestini koji je oženio Jevrejku u živeo u Kfar-Šemarjahuu i doveo ga u Jerusalim da Brileju na njegovom maternjem jeziku razjasni izraelsku poziciju...Većina, 11 članova komisije, na čelu sa Šveđaninom, sudijom Sangstremom, bila je za podelu teritorije na jevrejsku i arapsku državu, a Indija, Čehoslovačka i Jugoslavija glasale su za drugo rešenje.
U toku studija na Hebrejskom univerzitetu napisao sam (kod profesora Bajnarta) seminarski rad o dolasku Jevreja na Balkan, koji je objavljen u zborniku «The Western Sephardim». Knjiga je objavljena na engleskom jeziku u Gibraltaru,1989 godine.
To je bilo uglavnom na osnovu srpsko-hrvatskih izvora. Hebrejski jezik učio sam još u Novom Sadu i Zagrebu, već tamo sam čitao novine na hebrejskom. Međutim, moj prvi rad – o delatnosti Mozesa-Moše Hesa – napisao sam na «mom» hebrejskom, koji nije odgovarao standardima savremenog hebrejskog jezika u Izraelu. Prijatelji su mi pomogli da korigujem tekst sa kolokvijalnog na književni, a posle mi je u učenju jezika mnogo pomogao Sindikat. Bio je jedan večernji kurs Sindikata privatnih nameštenika, tri puta nedeljno po dva sata uveče – i tamo sam naučio kako se pravilno piše.
Kod profesora Dinura pisao sam takođe seminarski rad o trgovini, tekstilu i bankarstvu u srednjem veku.
Diplomirao sam prvo francuski jezik i književnost, ali je za mene na prvom mestu bila jevrejska istorija. Nažalost, naučnim radom sam mogao da se bavim samo u slobodnom vremenu – a njega gotovo da nije bilo. Plata je bila mala, živeli smo veoma skromno, nekoliko godina uopšte nismo imali mogućnosti da uzmemo odsustvo... Bila je borba za život – ali je bilo lepo i interesantno!
Čim je proglašena država Izrael, izbio je rat sa okolnim arapskim zemljama. Ja sam noću išao na stražu, na položaje nedaleko od stacionirane iračke armije. Zasipala nas je i artiljerija Arapske legije pod komandom engleskog generala Glaba (zvali su ga Glab-paša), dok smo mi u opsednutom Jerusalimu imali samo minobacače...
Rahel je takođe imala ulogu da u jednom sektoru kvarta Rehavija nadzire podelu vode i hrane, koji su nedostajali. Mnogo sam omršavio u tom periodu. Od hrane je bilo samo ribe – a ja ribu ne mogu da jedem...

U maju 1948, tokom tzv. «drugog prekida vatre» ured se preselio u Tel-Aviv. Kada je proglašena država Izrael, odeljenje je preraslo u ministarstvo za inostrane poslove i nalazilo se u kvartu Kirija (bivše naselje templara), ulica Gimel 17. Moše Šaret, prvi ministar inostranih poslova, očekivao ih je u gotovo praznom Ministarstvu. Mada je za vreme britanskog mandata to bila «paralelna vlada», prerastanje komisija Sohnuta u vladu nove države Izrael bilo je pionirski korak – i Cvi Loker je bio jedan od tih pionira (danas, nažalost, jedan od retkih preživelih).

Stan u Tel-Avivu nismo mogli da nađemo, pa sam svakodnevno putovao na posao iz Holona. U Holonu se rodio i naš sin Elad. Kćerka Tamar rodila se još pre našeg odlaska za Kairo.
Ispočetka sam radio u Odeljenju za međunarodne organizacije, koje je kasnije preimenovano u Odeljenje za Ujedinjene nacije. Uspostavljao sam veze sa svim međunarodnim organizacijama (Poštanska unija, Unija za komunikacije itd). To su bile čitave procedure. Trebalo je podneti razne podatke, preuzeti obaveze, platiti članarine itd.
Moram reći da je u tim prvim godinama Izrael, kao mlada država Jevreja, naročito posle Holokausta, bio lepo primljen u tim međunarodnim krugovima. Arapski uticaj tada nije bio toliko jak. Problemi su nastali kasnije, u Ujedinjenim nacijama, gde su naši godinama loše prolazili.
Jedan od prvih zadataka proistekao je iz ratnog stanja: veza sa Crvenim krstom. Predstavnici međunarodnog Crvenog krsta delovali su u to vreme na oslobađanju i razmeni ratnih zarobljenika. Npr. učestvovao sam u Roš-Pini u razmeni trojice Izraelaca za oko 200 libanskih ratnih zarobljenika, pregovarao sa predstavnicima Crvenog krsta, a takođe na razmeni veće grupe iz Jordana.
Verovatno zbog tih veza sa Crvenim krstom, u Ženevi 1949. godine predvodio sam de fakto delegaciju Izraela na Internacionalnoj konferenciji Crvenog krsta. Šef delegacije je bio g. Moric Fišer, ambasador Izraela u Parizu, a ja sam četiri meseca sedeo u Ženevi na toj konferenciji (od aprila do avgusta). Radio sam vrlo intenzivno, takoreći bez pomoći. Noću sam u hotelu čitao dokumente i izveštaje, danju sedeo na zasedanjima komisije, išao na ručkove i večere sa delegatima koje sam pokušavao pridobiti za našu stvar... Predstavnici međunarodnog Crvenog krsta na čelu sa presednikom Dr Polom Rigerom, po verskoj liniji, podstaknuti Vatikanom i Irskom, intenzivno su uticali da katoličke zemlje ne priznaju naš Magen David Adom (izraelska paralela Crvenom krstu, Crvena Davidova Zvezda). Interesantno je – i za našu današnju situaciju uopšte – da smo bezmalo postigli priznanje. U ranijoj konvenciji iz 1929. godine priznata su su samo dva izuzetka¬: za arapske zemlje Crveni polumesec, a za Persiju Crveni lav. Međunarodna organizacija nije dopuštala dalje izuzetke – pa ni za naš Magen David Adom. Bio je to preterani formalizam - iskjlučivo zbog tog zaštitnog znaka - i administracija Crvenog krsta se ogorčeno borila protv nas. Na glasanju smo izgubili zbog samo jednog glasa (21 glas protiv nas i 20 za nas; 9 delegacija iz raznih razloga nije glasalo) – i nikad više se neće pružiti takva prilika. Magen David Adom ni danas nije redovni član te međunarodne organizacije,.
Tada je donesena četvrta Konvencija za zaštitu civilnog stanovništva. Mi smo je prihvatili sa rezervom. Jedan od razloga je upravo to što nismo dobili to priznanje, za ambulanse itd.
Kada sam se vratio, napisao sam jedan novinarski prikaz koji je objavljen u listu «Davar». Zbog toga sam dobio neku vrstu usmenog ukora - jer kao službenik Ministarstva ne bih smeo da pišem. I šta sam onda radio? –Pisao sam članke i političke komentare pod pseudonimom...
Radio sam u konzularnom odeljenju, pa u odeljenju za Istočnu Afriku. Međutim, plata je bila mala. Od novinarskog posla nisam ništa zarađivao – bilo je malo para, a objavljivao sam tekstove besplatno. Da bih kako-tako popravio ekonomsku situaciju, učestvovao sam na mnogim predavanjima u okolini Tel-Aviva kao politički komentator.
Od decembra 1948. i zatim u nekoliko grupa 1949. uselio se u Izrael veliki broj Jevreja iz Jugoslavije (preko 7 hiljada). Na tom polju sarađivao sam vrlo aktivno. Predsednik Udruženja Jevreja useljenika iz Jugoslavije (koje je postojalo još od 1935) bio je Cvi Rotem, dugogodišnji dopisnik beogradske Politike iz Izraela. Ja sam bio njegov tajnik. U ulici Lilienblum u Tel-Avivu imali smo malu kancelariju odakle smo pomagali novim useljenicima, uz pomoć Sohnuta i Sindikata. Nekoliko puta sam sam iz magacina u ulici Ha-alija na leđima vuglio madrace za nove doseljenike. Prevodili smo im i pomagali na svaki način da se snađu u prvim izraelskim danima. Srećom, tadašnja jugoslovenska vlada dozvolila je iseljenicima da ponesu kakvu-takvu imovinu, tako da su u Izrael dolazili sa tzv. «liftovima» (kontejnerima), sa nameštajem, čak i klavirima, za razliku od, recimo, rumunskih Jevreja koji su smeli da ponesu samo 40 kilograma.
Moja mama je došla još 1945. godine, dok smo mi bili u Kairu. Iz Bergen-Belzena su ih prebacili na oporavak u Švajcarsku, a odatle je došla u Paslestinu. Kad smo se vratili iz Kaira, živela je sa nama.

Prvo diplomatsko nameštenje dobio sam 1951. godine u izraelskom poslanstvu u Bukureštu. Glavni zadatak je bio organizovati iseljenje rumunskih Jevreja u Izrael - pregovarati i napraviti sporazume sa rumunskom vladom. Predstavnici rumunskih cionističkih organizacija pomagali su nam da se snađemo u brdima papira-dokumenata za rumunsku i našu birokratiju. Imali smo i dva lekara.
Za taj kratak period boravka u Bukurteštu karakteristično je da sam bio jedan od retkih i poslednjih diplomata koji su imali prilike da se upoznaju sa Anom Pauker, pre nego što je ona bila odstranjena iz rumunske politike. Izvrsno je znala francuski, bila je oštroumna i inteligentna žena, zapravo, drugi čovek rumunske vrhuške, posle Georgiju Deža.
Za mene je službovanje u Rumuniji bilo korisno i interesantno iskustvo, jer sam se upoznao sa režimom jedne zemlje koja je bila pod sovjetskom dominacijom. Jedno je čitati knjige, a drugo neposredno iskustvo, kad npr. ujutro dođeš u kancelariju i saznaš da ti je službenik preko noći uhapšen (to se desilo nekoliko puta).
U aprilu 1952. premešten sam za Beograd, gde sam ostao do 1957.
Bio sam prvi sekretar Poslanstva Izraela u Beogradu, u Zmaj-Jovinoj 34 (gde je danas Soroseva organizacija). Ta zgrada je u vlasništvu Jevrejske opštine. Dobili smo stan – ni manje ni više – u kući generala Dušana Simovića (vođe puča 27. III 1941)! Njegov sin Bora je radio u jugoslovenskoj diplomatskoj službi i on nam je izdao taj stan. Simovićevi su imali manji stan, u istoj kući.

Iz Beograda (gde je pre rata studirao pravo) Cvi Loker je otišao 1939. Razlike su sada bile ogromne. Narod, jezik i običaji ostali su isti. Međutim, 1939. Beograd je bio prestonica Kraljevine Jugoslavije, a sada je vladao Titov režim. Nerposredno posle rata kompletna jugoslovenska privreda okrenula se Sovjetskom Savezu. Međutim, nakon konflikta Tito-Staljin 1948, te veze su raskinute i Jugoslavija se našla u nezgodnom položaju.

Pošto sam došao iz Rumunije, bolje sam mogao da razumem Titovu politiku. On je spasao Jugoslaviju od sovjetskog najrigoroznijeg komunizma. Nije čudo što je bio popularan.
U neku ruku mi je bilo teško. Očekivalo se od mene više nego što sam mogao da dam. Kolege iz drugih zemalja molile su me da im objasnim ponešto – jer znam jezik te zemlje. Međutim, u politici ima uvek nekih potajnih, podzemnih struja – i mnoge stvari nisam ni sam razumeo.
U obnovi zemlje mnogo su pomogli Amerikanci i UNRA. Po jevrejskoj liniji pomagao je JOINT. Ekonomska situacija bila je vidljivo bolja nego u Rumuniji. U Rumuniji apsolutno ničega nije bilo – a u Jugoslaviji je mnogo toga falilo. Mi, diplomate, putovali smo povremeno u Trst ili u Beč da se snabdemo namirnicama koje se nisu mogle dobiti na lokalnom tržištu. Narod je, ipak, živeo bolje nego za vreme nemačke okupacije, a bilo je i dosta strane pomoći. Kraj ambasada SAD, Engleske, Kanade, postojale su specijalne misije za razne projekte – nije Jugoslavija samo sama sebe podigla! Još jedna razlika je bila u odnosu na sovjetski režim: ljudi koji su želeli, mogli su da izađu iz zemlje - i izlazili su, u Francusku i druge zemlje, što je iz Bukureštu bilo nezamislivo.
Izraelsko poslanstvo prihvaćeno je u Beogradu veoma dobro – sve do 1967. godine. Kada sam 1960. nekoliko meseci bio otpravnik poslova Ambasade u Beogradu (prilikom smene dva ambasadora) dogodila se jedna od mnogih Naserovih poseta Beogradu. Šef protokola me je nazvao i rekao: -„Vi ste, naravno, pozvani na prijem, ali Vi verovatno većete doći“... Naravno da nisam otišao!
Nekoliko puta sam sa izraelskim delegacijama bio priman kod Tita. Obično sam prevodio, u oba pravca
Sećam se prve velike afere - afere Đilas. Radio-stanice su prvi put prenosile sednicu Centralnog komiteta komunističke partije. Sećam se da su Aleš Bebler i Moša Pijade napadali Milovana Đilasa – a niko ga nije branio.
Bio je tamo tada još jedan odvažan čovek, Mihajlov, koji je čak uspeo i da publikuje neke tekstove protiv ondašnje politike. To je fantastično da je nešto takvo uopšte bilo moguće i da je taj čovek ostao živ...
Poslanici Izraela u Beogradu su bili prvo sudija Dr Ezra Joram, a kasnije Arije Levavi. Arije Levavi je jednom putovao na Bled, tokom leta, kada je Tito sa vladom boravio na Brdu kraj Kranja. Levavi je imao misiju od Ben-Guriona da predloži maršalu Titu intervenciju kod Nasera. Međutim, kao što znamo, Tito to nije primio. Nije odmah odbio, ali do tog posredovanja nije došlo.
U vreme mog prvog boravka u izraelskom poslanstvu dogodio se i Sinajski rat 1956. Jugoslavija je tom prilikom bila uzdržana, uz jednu nijansu pro-arapske politike. Jugoslavija je poslala svoj vojni kontingent u okviru međunarodnih snaga na Sinaju, ali u to doba nije bilo nekih teškoća ili razmimoilaženja u politici sa Izraelom. Uostalom, takav je bio i stav velesila: istovremeno su održavali veze i sa Arapima i sa Izraelom.
Izraelsko poslanstvo je napravilo trgovinski ugovor, bilo je naših umetnika koji su gostovali u Jugoslaviji (pijanisti Pnina Zalcman i Frank Peleg). Glavni izvoz Jugoslavije u Izrael je bilo drvo za sanduke za pomorandže, a glavni uvoz iz Izraela su bile pomorandže, banane i hemijski proizvodi.
Putovao sam i u Novi Sad, na groblje, gde su sahranjeni moj otac i rano preminula sestra, i da posetim prijatelje. Nažalost, skoro svi moji prijatelji-Jevreji izginuli su tokom rata. Službeno sam prisustvovao osvećivanju spomenika koji je podignut na Jevrejskom groblju. Sličnim ceremonijama prisustvovao sam i u drugim gradovima (Sarajevo, Zagreb, Skopje).
U Beogradu sam se družio sa mojim gimnazijskim drugom Stanislavom Stankom Bajićem, koji je postao profesor istorije pozorišta na fakultetu u Beogradu, kao i sa Brankom Bekićem iz Zemuna. Sarađivao sam intenzivno i sa Savezom jevrejskih opština, naročito sa predsednicima Albijem Vajsom i Lavoslavom Lacijem Kadelburgom.
Kada je osnovan Jevrejski muzej u Beogradu, ja sam postao veliki pobornik njegovog rada. Prvo ga je vodila Dr Nada Nedomački, koja je postavila temelje (posle je prešla u Pariz), a od tada ga do dan-danas veoma uspešno vodi Milica Mihailović. Među inicijatorima za otvaranje muzeja je bio i moj dobar drug, profesor Zdenko Levental, koji je bio kulturni referent u Savezu jevrejskih opština Jugoslavije. To je odlična ustanova sa kojom i dan danas održavam veze.
Pošto smo se Rahel i ja veoma interesovali za slikarstvo, sklopili smo blisko prijateljstvo sa slikarom Markom Čelebonovićem (imam i jednu njegovu sliku ovde u Jerusalimu) i sa drugim slikarima. Sretali smo se sa Markom Ristićem, Gustavom Vlahovom. Imali smo i bogat kulturni život. Išli smo u pozorište, operu. Uživali smo u interpretacijama basa Miroslava Čangalovića, dirigenta Oskara Danona i dobrih glumaca u Narodnom i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (a prilikom kasnijeg boravka i Ateljeu 212).

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:58 01.02.2019

Re: Eh

Dule

ISTORIČAR, DIPLOMATA I AKTIVISTA UDRUŽENJA JEVREJA IZ JUGOSLAVIJE U IZRAELU

Moj odlazak na diplomatsku službu u Rumuniju i Jugoslaviju dogodio se neposredno nakon dolaska velikog talasa novih useljenika - Jevreja sa područja Jugoslavije koji su došli da žive u Izraelu. Tada sam im pomagao u prvim koracima u «Obećanoj zemlji». Vrativši se 1957. u Izrael, zatekao sam ih kao već situirane građane. Stvorili su kooperative, zaposlili se... Neki su morali da promene profesiju, advokati i sudije su morali da nanovo uče pravo – ovoga puta anglo-saksonsko... Naravno, u svakoj emigraciji i promeni sredine ima i poteškoća, ali se za ovu grupu od preko sedam hiljada Jevreja iz Jugoslavije može reći da je bila uspešna. Rad Udruženja Jevreja iz Jugoslavije (u daljem tekstu: Udruženje) odvijao se poput sličnih organizacija. Uglavnom su se novi useljenici delili na one koji smatraju da identifikacija može biti samo jedna, tj. da treba izgraditi svoj izraelski identitet odbacivši sve iz prošlosti - i na one koji smatraju da treba napraviti sintezu prošlog i novog života. Ja sam pristalica ovog drugog mišljenja. Ti si državljanin ovde, ali zavičajni kraj, baštinu i jezik koje si doneo sa sobom - ne treba izgubiti. U Americi npr. (to nije nikakav zakon, ali znam iz svedočenja mnogih poznanika) imigracija znači odgurnuti i baciti u zaborav sve što je ranije bilo. Ovde se, hvala Bogu, to uopšte ne radi, niti je to potrebno. Ali je činjenica da se mnogi ljudi nisu uključili u rad Udruženja, brišući svoje jugoslovenske korene i baveći se svojim poslovima. Ipak, Udruženje je uspelo da se održi najviše zahvaljući grupi od desetak-dvadeset ljudi koji su se sve ovo vreme na tome angažovali.
U to vreme ja sam još istraživao i skupljao istorijski materijal sarađujući sa Jakirom Eventovom (čije ime danas nosi naš Arhiv). On je na hebrejskom objavio Istoriju jugoslovenskih Jevreja do kraja XIX stoleća. Ja sam već za tu knjigu pisao o Jevrejima u Vojvodini i kasnije sam bio urednik drugog toma, gde se radi o Hrvatskoj i o Bosni i Hercegovini u XX veku. Uradio sam još dve brošure: „Vojvodinu“ (sa saradnicima) i o omladinskim jevrejskim pokretima u Kraljevini Jugoslaviji.
Eventov je osnovao Istorijsko-muzealni pododbor Udruženja, a njegov stan je malo-pomalo postao pravi arhiv dokumenata o jugoslovenskom Jevrejstvu. Izučavao sam i prošlost Jevreja u Španiji i Portugaliji, na Iberijskom poluostrvu - pa se tako i moja diplomatska služba završila na Haitima, gde sam temeljno proučavao istoriju Jevreja Karipskog ostrvlja. Istraživši kasnije i arhive u Amsterdamu i Londonu, objavio sam 1987. knjigu dokumenata o naseljavanju Jevreja u oblasti Karipskih ostrva.

U međuvremenu sam se opet vratio jugoslovenskoj temi, jer su me iz Udruženja uputili u «Jad vašem» (Memorijalni kompleks i muzej holokausta u Jerusalimu) da sarađujem na pisanju «Pinkas ha-kehilot» (Zbornik o jevrejskim zajednicama). Tamo sam tokom šest godina, uz pomoć 18 saradnika, uredio i izdao 1988. «Pinkas kehilot Jugoslavija» koji je zaista pravi leksikon jugoslovenskog Jevrejstva, u kom je predstavljeno kakav je bio život jugoslovenskih Jevreja do rata, do istrebljenja, do katastrofe. To je preveo moj stari pokojni drug, istaknuti književnik, prevodilac i judaista Eugen Moše Verber. Možda će jednog dana neko doći do pameti - a što je još važnije do para, pa da tamo objavi taj prevod, da bi to bilo dostupno i na srpskohrvatskom jeziku.
Učestvovao sam i u radu niza naučnih simpozijuma - u Jerusalimu, u Solunu na Univerzitetu Aristo, u Engleskoj (London i Kew), u Dubrovniku, u Beogradu pre dve godine na komemoraciji Tragedije Kladovo-Šabac. Na svim tim skupovima imao sam kraće ili duže referate koji su većinom i objavljeni.
Po povratku iz Beograda 1957. i zatim iz Rima gde sam službovao 1958, bio sam zaposlen u Ministarstvu inostranih poslova gde sam obavljao razne (na baš naročito interesantne) dužnosti. Jedno vreme sam bio u konzularnom odeljenju i radio na problemima Istočne Afrike (Kenija, Uganda, Tanzanija, Rodezija), tako da sam se specijalizovao u tzv. Afričkoj sekciji.Usput sam mojim motociklom odlazio na seminare i završavao studije. Kao što sam već napomenuo, 1960. sam takođe proveo nekoliko meseci u beogradskoj ambasadi. kao otpravnik poslova.
Nakon završetka studija 1962. postavljen sam za savetnika i generalnog konzula izraelske ambasade u Parizu, gde smo proveli pet veoma intenzivnih i interesantnih godina tokom kojih sam dobro upoznao francusko Jevrejstvo. Ja sam od detinjstva znao francuski jezik i to mi se «osvetilo» jer su me uglavnom slali na službu u frankofonske zemlje (mada vladam podjednako i drugim jezicima).
Francuzi su tradicionalno imali svoju pro-arapsku politiku i odnosi sa Izraelom su bili specifični, ali je doba kad sam ja bio u Parizu bilo dobra relativno dobrih odnosa. Ja sam se malo bavio politikom. Moj zadatak bio je regulisanje pravnog pitanja nasledstva nekih jevrejskih donacija, koje su francuski Jevreji zaveštali Izraelu, i oko toga je bilo dosta posla sa javnim beležnicima i advokatima. Osim toga, moja glavna funkcija bila je veza sa jevrejskim organizacijama. Jevreji se i inače mnogo organizuju i taj broj njihovih organizacija bio je velik, tako da sam bio veoma zauzet. Skoro svako veče prisustvovali smo razninm priredbama i prijemima. Konzulat u Marseju pokrivao je južnu Francusku, a u moj domen je spadala čitava centralna i severna Francuska uključujući Alzas i Lotaringiju, tako da sam putovao i u Strazbur, Mec, i Nansi konzularnim poslovima i obilazeći jevrejske organizacije. Jedna moja lepa i prijatna dužnost bila je da primim i pratim Šmuela Josefa (Šaja) Agnona, koji je nakon uručenja Nobelove nagrade za književnost iz Stokholma doputovao u Francusku. Prvo je imao prijem u jevrejskoj zajednici Strazbura, a docnije u Parizu na Sorboni.
Francuski Jevreji su silno stradali za vreme rata – uništeno ih je oko 60 posto. Nakon osnivanja države Izrael veliki broj francuskih Jevreja je došao u svoju «Obećanu zemlju». No, mora se priznati da Izrael nije mogao da kunkuriše Francuskoj u prihvatanju Jevreja iz bivših francuskih kolonija - Alžira, Tunisa i Maroka. U visoko razvijenoj Francuskoj oni su dobili dobro zaposlenje, zajmove, raznu pomoć i veoma lepo su primljeni, tako da se tek deo opredelio za iseljenje u Izrael.
U to doba počeo je jedan vrlo interesantan proces u francuskom Jevrejstvu koje su - sa malim izuzetkom sefardskih Jevreja iz Bordoa, sa jugozapada Francuske - uglavnom vodili Jevreji iz Alzasa i lotarinškog porekla. Međutim, taj val Jevreja iz severne Afrike postepeno je preuzimalo primat u mnogim opštinama, a oni preovlađuju i u Savezu jevrejskih opština. Oni su konzervativniji, tradicionalniji, religiozniji, ljubomornije čuvaju svoje Jevrejstvo nego drugi koji su skloni asimilaciji. Taj val afričkih Jevreja, koji je počeo u vreme mog službovanja, vrlo je važan činilac francuskog društva.
Moj magistarski rad obrađivao je temu Jevreja Iberijskog poluostrva. U Francuskoj sam imao priliku da radim u izvrsnom arhivu Alliance israélite universelle - jedne od prvih svetskih jevrejskih organizacija koja je osnovana 1860. u Parizu. Njihova biblioteka i arhiva su zbilja fantastične, sa starim rukopisima. Tamo sam odlazio kad god sam imao vremena (a nije ga puno bilo!). Tamo sam dosta naučio i o istoriji francuskog Jevrejstva, koja je važan činilac evropske i svetske istorije Jevreja. Imao sam čast da se upoznam sa Rene Kasenom, predsednikom Alliance israélite universelle koja je imala svoju mrežu vaspitnih pedagoških ustanova u Severnoj Africi i na Balkanu (u Jugoslaviji su delovali samo u Bitolju, pre rata). Rene Kasen je dobio Nobelovu nagradu za mir kao pravnik, kao jedan od tvoraca Deklaracije o pravima čoveka.
I sin Elad dosao je s nama u Francusku (on je kasnije, iz Madagskara, morao da se vrati da služi vosku u Izraelu), a kćerka Tamar je učila i diplomirala na Sorboni francuski jezik i književnost.
Nekoliko puta sam bio na prijemima kod generala De Gola. Službene susrete imao sam sa šefom konzularne službe De Šambrunom, koji je bio iz francuske plemićke porodice i vanredan poznavalac francuske književnosti i umetnosti.
Pariz je, naravno, umetnička prestonica sveta, naročito u ono vreme, tako da smo uživali u velikim izložbama Pikasa i drugih slikara, pozorištima i muzejima - mada je za to ostalo premalo vremena. Beogradski slikar jevrejskog porekla Marko Čelebonović, koga smo upoznali prilikom boravka u Beogradu, imao je svoj atelje u Parizu. Često smo se posećivali. On je stalno putovao između Pariza (gde je bio i savetnik u jugoslovenskoj ambasadi) i Beograda (gde je bio predsednik Udruženja likovnih umetnika). Zavoleli smo i njegovog brata Aleksu koji je bio umetnički kritičar i koji bi isto bio odličan slikar da se tome posvetio (umro je mlad). Rahel i ja smo posećivali francuske jevrejske umetnike. Bili smo i kod Šagala, upoznali se sa vajarima Josipom Zadkinom i Hanom Orlov...
Kasnije sam se povezao i sa Pjerom Mendes-Fransom bivšim premijerom Francuske. On je poreklom iz Bordoa, iz jugozapadne Francuske, gde je postojala drevna sefardska jevrejska kolonija, iz koje su pojedinci otišli u San-Domeng (danas Haiti) . Među njima su bili i neki njegovi preci, pa sam sa njim tim povodom godinama vodio prepisku. Krajem jula ove godine predao sam Centralnom Arhivu za istoriju jevrejskog naroda fasciklu sa našom šestogodišnjom prepikom - smatrajući da je to gradja za anale francuskog jevrejstva.
Neposredno posle povratka iz Francuske, u novembru 1967. predao sam akreditive predsedniku Malgaške Republike u prestonici Tananarivi, na Madagaskaru. Tamo smo proveli tri godine, a ujedno sam bio i predstavnik Izraela na Mauricijusu, koji je tek 1968. godine dobio nezavisnost. Mauricijus je izuzetno lepa zemlja - ostrvo sa lepim obalama i plažama, a osim toga je i pošumljeno. Osim šećerne trske imaju i pravih tropskih šuma. Tamo je 1300 Jevreja iz Haife proterala Engleska mandatna uprava i dan-danas postoji jevrejsko groblje sa oko 120 grobova na kome smo nekoliko puta držali komemoracije.
Ni na Madagaskaru, a ni na Mauricijusu uopšte nije bilo Jevreja, ali je na Mauricijusu delovala jedna vrlo aktivna grupa prijatelja Izraela (uglavnom bivši radnici i studenti koji su u Izraelu bili po liniji tehničke pomoći).
Šestodnevni rat doživeli smo uz masovno oduševljenje u Parizu, a sa Madagaskara smo intenzivno pratili euforiju i ostale posledice preko radija i novina.
Ciranan, predsednik Madagaskara je dolazio u posete Izraelu i odnosi su bili veoma dobri. Posle Šestodnevnog rata, cela Afrička unija prekinula je odnose sa Izraelom. Na sreću, to je već palo u udeo mom «nasledniku». Jedna slaba uteha: Madagaskar je bio među poslednjima koji su prekinuli diplomatske odnose sa Izraelom...
U to doba i Jugoslavija je prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Poslednji ambasador u Izraelu bio je Vojimir M. Šobajić, koji je napisao knjigu o Izraelu, objavljenu u Skoplju. Mi «Jugoslovenski Jevreji» patili smo zbog tog prekida diplomatskih odnosa, ali su se kulturne i ekonomske veze i pored toga nastavile. Titova Jugoslavija je vodila izrazito pro-arapsku i anti-izraelsku politiku, posebno u Ujedinjenim nacijama, i to je trajalo prilično dugo. Naše skromno Udruženje je imalo u svemu tome svoju malu ulogu, da deluje poput nekakvog društva izraelsko-jugoslovenskog prijateljstva.
Od poznatih izraelskih ličnosti tokom karijere upoznao sam se sa Moše Šaretom, još u prvim danima mog službovanja u ministarstvu. Bio je fin, kulturan čovek, perfekcionista, savršeno je savladao engleski i arapski. Interesantna, a donekle i tragična ličnost. U poznatom sukobu sa Ben-Gurionom (koji je vodio jaču nacionalističku liniju), izgubio je svojom umerenošću i nedovoljnom harizmatičnošću. Ali kao čovek i kao intelektualac bio je vrlo interesantna i simpatična ličnost. Takođe je zahtevao stilski i gramatički dobro poznavanje hebrejskog jezika i izražavanje na njemu. Sretao sam se sa Moše Dajanom, zamenjivao sekretara Golde Meir. Kada je došao na vladu Begin, bio sam malo povučen - jer sam pripadao opozicionoj, levoj partiji. No, u diplomatskoj službi predstavljao sam Izrael u celini, bez obzira na političke promene.
Od jugoslovenskih Jevreja u Izraelu dvojica su dostigla najviša vojna priznanja, tj. postali su načelnici generalštaba izraelske vojske. Prvi je bio Haim Bar-Lev, koji je odrastao u Zagrebu (kao Braslavski), a drugi David Elazar-Dado, poreklom iz Sarajeva. Često smo se sastajali, a Udruženje se često obraćalo za pomoć, naročito Bar-Levu, koji je kasnije bio ambasador Izraela u Moskvi. Bar-Lev je uvek imao veze sa starim zavičajem i bio je dobro informisan o događajima u Jugoslaviji. Organizacija jugoslovenskih Jevreja iz SAD izgradila je u spomen na Davida Elazara-Dadu jednu sportsku dvoranu u Izraelu. Na političkom polju bili smo vrlo skromni i izgleda da među Jevrejima iz Jugoslavije nije bilo političkih ambicija. Prvi političar od nas je Josef Tomi Lapid, rođeni Novosađanin, koji predvodi opozicionu partiju Šinui. Naše ljude srećemo među profesorima univerziteta u Tel-Avivu i Jerusalimu. Cvi Rotem je (vise nego Lapid) bio istaknuti novinar (uređivao je list «Davar»), a svetski poznatu novinarsku karijeru ostvario je i Franja Ofner (takođe iz Novog Sada). Doseljenik iz Novog Sada Viktor Štark bio je počasni konzul Jugoslavije u Izraelu. On je predstavljao «Jadransku plovidbu» i radio u oblasti uvoza i izvoza. U Novom Sadu je, u mladosti, bio vođa nacionalističko-revizionističkog jevrejskog omladinskog pokreta «Betar» (zajedno sa Ofnerom) i uređivao list «Malhut Israel» (Kraljevstvo Izraela).
Imamo još jednog generala, Dr Ruvena Eldara, koji je rođen u Osijeku i odrastao u Novom Sadu. On je bio šef sanitetske službe Izraelske vojske i danas je penzionisani profesor i svetski poznat stručnjak koji radi u misijama međunarodnih organizacija. Poznavao sam vrlo dobro njegove roditelje, koji su bili vodeći cionistički prvaci u Novom Sadu – Ljerka i Miroslav Lederer.
Po povrartku sa Madagaskara 1970. naimenovan sam za šefa kancelarije predsednika Izraela - u poslednjih godinu i po predsednikovanja Zalmana Šazara i na početku mandata profesora Efraima Kacira. Kacir je bio naučni radnik, na mesto predsednika zemlje nije došao iz politike – i imao je pravi «naučni» pristup svojim predsedničkim obavezama. Tražio je od mene pred svaki sastanak da napišem referat o osobi sa kojom će se susresti sutradan, a on je dolazio pola sata pred sastanak, pročitao to - i tako bio informisan o predstojećem susretu. Dužnost šefa kancelarije predsednika je vrlo raznolik, interesantan i odgovoran posao. Glavno je bilo organizovati razne sastanke i pripremiti saopštenja. To je i fizički prilično težak posao, jer sam pored redovnog radnog vremena skoro svake večeri morao da prisustvujem raznim sastancima i prijemima, da «nadziravam».

U Jerusalimu je Cvi Loker doživeo i Jom-kipurski rat 1972. Njihovog sina Elada mobilisali su kao rezervnog oficira i stigao je sa izraelskom armijom na drugu stranu Sueckog kanala, do ispred Kaira.

Te dane proveli smo u strepnji. Bio je praznik Jom-kipur, kada je zabranjen svaki saobraćaj, a odjednom su se u našem kvartu u Jerusalimu pojavili autobusi da skupljaju rezerviste i šalju ih na front. Posle se pokazalo da je u periodu pred taj rat napravljen niz grešaka koje su mogle da dovedu do gubitka izraelske države. Kao što je poznato, Izrael MORA da pobedi u SVAKOM ratu, jer je to pitanje opstanka.
Šef generalštaba bio je u tom periodu naš bivši zemljak, general David Elazar Dado. On je veoma odvažno govorio i vodio narod. Haim Hercog (koji je docnije postao šesti predsednik Izraela) bio je vrlo objektivni informator koji je svake večeri davao pregled događaja na jedan vrlo sadržajan i precizan način. Predsednik Izraela, kao što je poznato, nema izvršnu funkciju, ali je od predstavnika vlade i generalštaba bio obaveštavan o svim događajima. Ja sam sa predsednikom Kacirom bio u podzemnom skloništu Vrhovne komande, a nakon proboja izraelske armije preko Sueckog kanala zajedno smo tamo leteli avionom.
Godine 1975. imenovan sam za ambasadora u maloj, veoma zanimljivoj i tada jadnoj zemlji Haiti. To ostrvo otkrio je Kolumbo i nazvao ga Hispanjola (Mala Španija). Danas su na njemu dve oštro razdeljene države – frankofonska Haiti i hispanofonska Dominikanska republika. Na Haitima se susreću tri civilizacije: američka, afrička (jer su preci tih ljudi bili dovedeni iz Afrike kao robovi) i evropsko-francuska. Zvanični jezik je francuski, a lokalni govorni jezik je kreolski – bazični francuski sa dodacima afričkih i ponekad indijanskih reči.
Francuzi su se, kao što je poznato, suprotstavljali britanskoj kolonizaciji Amerike. Upravo sa Haitija, iz Sen-Dominga, poslali su misiju u Savanu, u Džordžiju, da se bore protiv Britanaca. Posle su Amerikanci, iz izvesih svojih interesa, okupirali Haiti i vladali tamo nekih 12 godina. Američki uticaj je tamo veoma jak - i zbog bliskosti, i zbog američke ekonomske snage, a osim toga su tu direktno intervenisali (kao i u Nikaragvi i Dominikanskoj Republici koja je na drugom delu tog ostrva).
Tokom pet godina boravka na Haitima proučavao sam Jevrejstvo Kariba. Tokom jednog dopusta obišli smo čitavu oblast – od ostrva Kurasao, koje je prekoputa Venecuele, pa dole do ostrva Trinidad. Usput smo obišli mnoga karipska mesta. U nekoliko navrata bio sam nakratko u Njujorku i jednom u Vašingtonu. Posvetio sam sve slobodno vreme istraživanjima. Već tada sam počeo da pišem o naseljavanju Jevreja (prvenstveno španskih i portugalskih) u ovom prostoru: Jamajka, Haiti, Barbados...
Jedan od mojih prvih seminarskih radova bio je o sefardskim Jevrejima u Jugoslaviji. Kasnije sam nastavio da proučavam Sefarde Evrope: u jugozapadnoj Francuskoj, do Nemačke i Danske – i pratio njihove migracije. Svaka jevrejska zajednica, koja normalno funkcioniše, ima svoju organizaciju «Cedaka», za pomoć siromašnim članovima zajednice. Našao sam, na primer, jedan dokument iz hamburške Cedake. Oni su imali veliki broj «klijenata», pa su trojici platili čitav taj ogroman prekomorski put do Kariba, da bi ih se oslobodili, tj. da bi im omogućili dostojniji život. To je jedan od raznih povoda koji su doveli neke Jevreje u taj prostor. Doseljavanje je počelo u drugoj polovini XVII i tokom XVIII veka. Osnivači jevrejskih karipskih zajednica bili su uglavnom španski i portugalski Jevreji, a tek kasnije počeli su da se naseljavaju i Aškenazi, uglavnom iz Holandije i severne Nemačke. Ti su Jevreji stvarno doprineli razvitku tih zemalja, naročito u međunarodnoj trgovini.
Interesantno je to da su neki Jevreji učestvovali i u trgovini robljem. Oni nisu mogli da se bave tim poslom, jer je za njega trebalo imati tzv. „asiento“, dozvolu, koju su dobijali samo hrišćani – francuski, engleski i holandski. Jevreji su trgovali kafom i čokoladom u raznim zajednicama, od kojih je najrazvijenija bila na malom i lepom ostrvu Kurasao, koje je i danas ostalo pod holandskom vlašću. Odatle su se jevrejske trgovačke veze proširile i na ostala ostrva arhipelaga (Jamajka, Barbados, Sant Eustasius i dr).
Jevreji su ispočetka pokušali da budu kao i „beli kolonisti“, vlasnici farmi (i bilo ih je nekoliko), ali je za to bio potreban početni kapital koji nisu imali. Zbog toga je većina Jevreja ovde stvorila srednji stalež. Bilo je mnogo zanatlija, trgovaca, a veoma malo farmera. Zanimljivo je da je na reci Surinam, gde je sada država Surinam, stvoreno nekoliko farmi sa hebrejskim imenima: Mahanaim, Moledet itd. To su sve osnovali portugalski Jevreji (Mendes, Karaso, Alfandari i dr) i to postoji na raznim drevnim mapama (mada je mnogo toga u međuvremenu propalo). Na jednom mestu, u džungli, takođe kraj reke Surinam, ima jedan lokalitet koji se zvao Juden Savana (Jevrejska Livada). Još uvek ima ostataka od toga. Oni su posekli džunglu, napravili jedan krug (kao indijanski logor), pa su izgradili naselje i sinagogu u centru naselja. Pošto u džungli sve to jako brzo iščezava pod rastinjem, teško smo se tamo probili uz pomoć «mačeta». To je jedan fantastičan monument jevrejske prisutnosti na tim prostorima. Stariji grobovi imaju natpise na hebrejskom, kasnije se prelazi na portugalski i holandski. Sve je to sada prekriveno džunglom, tako da je poseta tom mestu zaista fantastičan doživljaj. Bio je to i izvanredan poduhvat u jevrejskoj istoriji, koji su prvo opisali nemački Jevreji - imigranti u SAD, koji su stvorili Jevrejsko Američko Istorijsko Društvo pri Brandeis Univerzitetu u Masačusecu. Njihovi ljudi su prvo istraživali tu oblast i dobro obradili sve što se tiče engleske literature. Međutim, oni nisu poznavali, ili im nisu bili dostupni francuski arhivi. To sam ja kasnije uradio, čim sam se penzionisao. Išli smo u Amsterdam, London i, naravno, više puta, u francuski Archives nationales. Tako sam uspeo da pronađem i objavim podatke o San Domenku, koji je danas jedna od najsiromašnijih zemalja, a u svoje vreme je bila jedna od najuspešnijih i najbogatijih francuskih kolonija.
Docnije, kada je SAD postala ekonomska sila, većina tih Jevreja sa Kariba prešla je u SAD, naročito kroz posredničke, trgovačke i slične poslove. Danas su karipske jevrejske zajednice male i oslabljene, ali još postoje u nekim mestima.
Jerusalimska organizacija Misgav Jerušalaim, koja se bavi proučavanjem istočnih, sefardskih Jevreja, pozvala me je da tamo održim jedno predavanje. Kada su saznali da posedujem te materijale, oni su me ohrabrili i dali mi stipendiju. Zahvaljujući tome, sastavio sam knjigu dokumenata na portugalskom, španskom, holandskom, francuskom i engleskom jeziku. Hteo sam da radim i dalje, ali nisam imao ni sredstva, ni podršku. Nisam imao materijalme mogućnosti da nastavim istraživanja po raznim arhivama, pa sam se vratio na jugoslovensku temu, u vezi sa Jad vašemom.
Naučne članke, osim u Izraelu i bivšoj Jugoslaviji, objavljivao sam u SAD, Engleskoj i Francuskoj.

Cvi Loker je penzionisan u oktobru 1980. godine. Sređivao je prikupljenu arhivsku građu, uglavnom u Nacionalnoj biblioteci u Jerusalimu. Od 1982-1988. radio je u Memorijalnom kompleksu Jad vašem na pripremi i izdanju Zbornika o jevrejskim zajednicama Jugoslavije.

Postoji čitava masa novina, i brošura, i knjiga koje su Jevreji u Jugoslaviji objavili u međuratnom periodu. Mi smo se skoncentrisali upravo na to - da zabeležimo i objasnimo kakav je bio život jugoslovenskog Jevrejstva pre uništenja u Holokaustu, a tek potom i Holokaust sam. Popisali smo i proučavali sve ustanove u tih 120 organizovanih jevrejskih opština Jugoslavije, koje smo zatim opisali po alfabetskom redu. Obrađivao sam temu vojvođanskih Jevreja - odrednice o Subotici, Novom Sadu, Somboru, Kuli itd. Sve je obrađeno – i one male ortodoksne opštine Potisja (od Mola i Bačkog Petrovog Sela, pa dole do Titela; Novi Kneževac, Stari i Novi Bečej itd). Sve je to dosta lepo sređeno. Ima prvo demografskih podataka, zatim statističkih, onda istorijski razvoj, razne ustanove u pojedinim mestima, istaknute ličnosti itd.
Naravno, tom prilikom otkrivene su i nove stvari, a i u dotadašnjim istraživanjima pronađeno je mnogo «rupa». Imamo dobar kontakt sa Jevrejskim istorijskim muzejom u Beogradu, izmenjujemo informacije i dopune, a osim toga dobijamo razne informacije iz zaostavština itd. Mnogi ljudi misli da će večno živeti i ne razmišljaju da je smrt logičan biološki kraj života - pa ne vode računa o istorijskim dokumentima. Čak i kada ih daju u arhivu – čuvaju original, a nama daju prepis, umesto obrnuto...
U tom radu smo se, naravno, u velikoj meri, služili i Arhivom Eventov. Nakon smrti Etelke i Jakira Eventov, preneli smo taj arhiv iz njihovog stana u Haifi u Centralni Arhiv za istoriju jevrejskog naroda. Tamo jednom nedeljno moja Rahel i ja dežuramo, zajedno sa Itom Lador, našom bibliotekarkom – eto već dvadesetpet godina, volonterski... Sad je samo pitanje (kolikogod da ja želim da živim što duže) - ko će to sve raditi jednoga dana kada nas ne bude... U svakom slučaju, materijal je obezbeđen, nalazi se u odgovarajućim uslovima, u stručnoj organizaciji. Pitanje je samo dokle će biti funkcionalan kao što je danas, jer mi primamo goste i odgovaramo na razne upite, održavamo veze sa pojedinim naučnim ustanovama. Za sada je to sve još dosta aktivno. U planu je da se sve to kompjuterizuje, ali mi još uvek radimo staromodno, sa kartotekom, i sa olovkom i perom u ruci... Sabran je zaista impozantan materijal o jugoslovenskom jevrejstvu koji će pomoći svim budućim istraživanjima. Naprimer, sada pripremaju jednu izložbu o Jevrejima Jugoslavije u telavivskom Muzeju dijaspore - a naš Arhiv služi za takve i slične poduhvate. Pored beogradskog Jevrejskog muzeja i Muzeja Holokausta – ovo je jedan od najvećih i najznačajnijih arhiva na svetu o prošlosti Jevreja bivše Jugoslavije. U poslednje vreme, uspeo sam pridobiti americki Muzej Holocausta (United States Holocaust Memorial Museum, Washington, D.C.) da mikorofilmuju sav materijal našeg
Arhiva Eventov.

Nije nedostajalo javnog rada! Učinio sam šta sam mogao – a drugi će nastaviti!


Značajan je i rad Cvi Lokera u okviru Udruženja useljenika iz Jugoslavije u Izraelu. Predsedništvo istorijske komisije ovog Udruženja preuzeo je od Dr Branka Grosmana. Zajedno su radili na prenosu Arhiva Eventov iz Haife u Jerusalim. U znak zahvalnosti za Lokerove zasluge, Udruženje je za njegov 80. rođendan organizovalo podizanje spomen-šume u Ben Šemenu, između Jerusalima i Tel-Aviva.

Mnogo sam pisao za naš Bilten (glasilo Jevreja iz bivše Jugoslavije u Izraelu), sarađujući sa njegovim urednicima, pokojnim Hansom Bramerom, Gezom Geršonom Apfelom i drugima. U poslednje vreme više pišem za zagrebački „Novi Omanut“, koji vodi veoma uspešno Branko Polić.
Zanimljivo je da danas, kada su Jevreji desetkovani nakon Holokausta, postoji veliki interes za proučavanje Jevrejstva. Pre Drugog svetskog rata, kada su jevrejske zajednice bile pune i moćne - posmatrane su kao neka periferna društvena komponenta koja nije pobudila naročiti interes.
Za sve ovo vreme (prošlo je već 66 godina od kako sam se iz Novog Sada preselio u Izrael) održavao sam veze sa starim zavičajem. Vrlo rado sam odlazio u posete, iz privatnih razloga, konzularnim poslom, nešto malo sam radio i u Arhivu Srbije. Moja svastika, pokojna Vera Radovanović, poživela je 92 godine i često smo je posećivali. Godine 2002. pozvan sam od strane Istorijskog muzeja povodom 60-godišnjice tragedije Kladovo-Šabac. Vrlo rado bih, kad bih imao mogućnosti, išao i sada, sa svojih 90 godina. Zavoleo sam Beograd, još kao student, kad sam dolazio na ispite i seminare, pa zatim tokom pet i po godina u diplomatskoj službi. Volim i njegovu okolinu, i srpske kulturne ustanove – uvek bih rado opet išao u posetu! To važi i za lepi Zagreb, predivnu Sloveniju i Dubrovnik.

© Copyrigh 2005 by Cvi Loker & Dushan Mihalek, Jerusalem – Be’er Sheva, Israel
angie01 angie01 19:58 01.02.2019

Re: Eh

Margetić općenito - uz dužno poštovanje, 10% istine, 40% konstrukcija na osnovu istine, 50% izmišljotina.


izvini, al dok neko tuzilastvo, sud ne procesura sta god od te tematike i pokaze dokaze- bilo koji komentar nas obicnih gradjana, moze jos gore da se opservira,... a Margetic tvrdi da za sve sto govori ima pokrice u dokazima, nesto je pominjao i Vericu Barac sa kojom je saradjivao i slicno- ona je zena umrla od svog angazovanja, a njeni izvestaji su postali mit i zaborav-tako da ne znam, kako si dosao do ovih procenata.

Cinjenica je da se pokralo sve sto je moglo i da je nastao sloj oligarha na vrlo neoican nacin, dok se jos uvek za shebanu raju, vitla nekim nacionalizmom i slicnim stavrima, kao gorivom, koje je i prosuto, da bi se stvorili uslovi, da se cerupa ono sto navodno nije valjalo.



A u svijetu se inače sve vrti oko ljubavi, poštovanja, altruizma ...


ovu recenicu nikada ne bih ocekivala od tebe, jer lici na svaku slicnu relativizaciju,...ne vrti se ni u sveto oko lepih stvari, na zalost, provladalo je ono najlosije u coveku, samo sto u tom istom svetu, ima uredjenih sistema, gde ljudima nije ugrozen opstanak, kao u nekim vremenima u davnoj proslosti, kao sto je to slucaj ovde.
freehand freehand 20:01 01.02.2019

Re: Eh

ona je zena umrla od svog angazovanja

Zar žena nije umrla od raka?
angie01 angie01 20:07 01.02.2019

Re: Eh

zar to nije isto!
mayo1 mayo1 21:10 01.02.2019

Re: Eh

izvini, al dok neko tuzilastvo, sud ne procesura sta god od te tematike i pokaze dokaze-


O tome i govorim. Što je od (njegovih) bezbroj priča procesuirano? Dokazano?

ovu recenicu nikada ne bih ocekivala od tebe, jer lici na svaku slicnu relativizaciju

To je činjenica - sviđala nam se ili ne - od kada je svijeta i vijeka, sve se manje ili više vrti oko interesa, konačno države su i nastale iz interesa ljudi da zadovolje neke svoje potrebe.
Te 'potrebe' se vremenom mijenjaju, ali konstanta je 'interes'.

I još nešto - Jugoslavija se nije raspala zbog 'vanjskih i unutarnjih neprijatelja', 'oligarha' itd.
Osnovni razlog raspada je vrlo jednostavan. Ljudi u Jugoslaviji jednostavno više nisu željeli Jugoslaviju. Nisu se više željeli boriti za nju. Kraj.

Bilo je puno gorih vremena i ozbiljnijih napada na Jugoslaviju (1948,1956,1968,1972) pa se zemlja nije ni zaljuljala. Jer ljudi to nisu dozvolili, bili su spremni boriti se za svoju zemlju.

Zašto su to htjeli 1948, a nisu 1990 - o tom se može razgovarati.


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:05 01.02.2019

Re: Eh

freehand
Pa i ovde (u Srbiji) su ga na osnovu talambasanja zvali da svedoči o svojim saznanjima. Huka, buka, tresla se gora... I jebi ga.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:13 01.02.2019

Re: Eh

I još nešto - Jugoslavija se nije raspala zbog 'vanjskih i unutarnjih neprijatelja', 'oligarha' itd.
Osnovni razlog raspada je vrlo jednostavan. Ljudi u Jugoslaviji jednostavno više nisu željeli Jugoslaviju. Nisu se više željeli boriti za nju. Kraj.


Nisu želeli jer su klike sasule brejnvoš mržnje na njih, pa smo tako imali jednog Zvoneta Bobana kome 1990. cela Marakana skandira "Zvone majstore!" a godinu dana kasnije se isti dečko tuče s policijom, ili Mihajlović, pa Divac sa onom zastavom, Zdovc neće da igra... Uvek je taj pitbul mržnje bio na povodcu, i puštao se po potrebi - kao Koli danas, malo je crvena malo je Ustaščica. Hasso otvoreno glorifikuje NDH, Jasenovca nije ni bilo, Nedić i Ljotić nisu predali spiskove nepodobnih građana MUP-a Srbije Švabama... Uvek je tu YU-pitbul, kada ustreba.
angie01 angie01 22:14 01.02.2019

Re: Eh

O tome i govorim. Što je od (njegovih) bezbroj priča procesuirano? Dokazano?


a sta je uopste procesuirano od spornih stvari?...


Osnovni razlog raspada je vrlo jednostavan. Ljudi u Jugoslaviji jednostavno više nisu željeli Jugoslaviju. Nisu se više željeli boriti za nju. Kraj.


nekako se secam, kako se zatalasao nacionalizam do tacke kljucanja, posle cega je lako bilo sve sto se nazalost i dogodilo,...ono ok, ne ide vise po starom, istrosilo se, prevazislo, daj da vidimo, kako cemo se razilizaiti, ili na neki drugi nacin opstati,...kome je trabala ona klanica?...i kako izgleda ezultat i to sve do sada...

(...nemam ideju da se oko ovoga vrtimo, to je sve bilo vise puta,...jos manje da se kacim s tobom:),...)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:15 01.02.2019

Re: Eh

Ejndže
ovu recenicu nikada ne bih ocekivala od tebe, jer lici na svaku slicnu relativizaciju,...ne vrti se ni u sveto oko lepih stvari, na zalost, provladalo je ono najlosije u coveku, samo sto u tom istom svetu, ima uredjenih sistema, gde ljudima nije ugrozen opstanak, kao u nekim vremenima u davnoj proslosti, kao sto je to slucaj ovde.
načeo i Mayo-a virus.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:17 01.02.2019

Re: Eh

a sta je uopste procesuirano od spornih stvari?

I to je novinarova krivica, pazi?!
mayo1 mayo1 22:52 01.02.2019

Re: Eh

načeo i Mayo-a virus.


Sad, da li je virus ili nije, nemam pojma. Znam samo da uvijek živim u stvarnom svijetu i plivam i borim se kako znam. To znači da u prvom redu ne krivim druge za vlastite propuste.

I kao što su Jugoslaveni uglavnom sami krivi i odgovorni za rat i raspad zemlje, tako su danas Hrvati, odnosno građani Hrvatske, odgovorni za sranje u kojoj se nalazi zemlja Hrvatska.

Jer što reći za ljude koji gotovo 30 godina glasaju za ljude i stranku koja im gotovo 30 godina kenja po glavi? Glasaju za ljude koji su osuđeni za ratni zločin, kriminal, pronevjere, you name it.
I za stranku koja je osuđena na hrvatskom sudu za korupciju i davanje mita?

I gle čuda - zemlja u banani?

I onda 'kriva' Merkel, EU, Amerika, oligarsi, 'neprijatelji svega hrvatskog' i slične budalaštine?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:55 01.02.2019

Re: Eh

I onda 'kriva' Merkel, EU, Amerika, oligarsi, 'neprijatelji svega hrvatskog' i slične budalaštine?




I dalje je isti pattern, truju ljude dok ih najbrutalnije pljačkaju. Mislim da o tome govori Domagojeva knjiga.
angie01 angie01 23:02 01.02.2019

Re: Eh

I onda 'kriva' Merkel, EU, Amerika, oligarsi, 'neprijatelji svega hrvatskog' i slične budalaštine?


...samo cu da dodam, da ja ovo nisam rekla.
mayo1 mayo1 23:09 01.02.2019

Re: Eh

...samo cu da dodam, da ja ovo nisam rekla.


neee, nisam mislio na tebe.

To su razmišljanja i 'otkrića' senzacionalističkih 'novinara', a koji zapravo ubijaju u ljudima volju da se bore za promjenu.

Jer - što može 'običan' čovjek u srazu s takvim mastermindima zločina?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:33 01.02.2019

Re: Eh

Jer - što može 'običan' čovjek u srazu s takvim mastermindima zločina?

Da se organizuje u građansku državu, sa institucijama moći koje štite građane a ne klike.
mayo1 mayo1 23:46 01.02.2019

Re: Eh


Jer - što može 'običan' čovjek u srazu s takvim mastermindima zločina?

Sarkazam.
Da se organizuje u građansku državu, sa institucijama moći koje štite građane a ne klike.

Super. Tko im brani?
Sanader im stajao s pištoljem za vratom pa su morali zaokružiti 'HDZ'?

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:32 02.02.2019

Re: Eh

Pa, otišla je i iz Hrve i iz Srbe masa školovanog, inteligentnog sveta (and still leaving), produktivnog, radnog, učinkovitog; i s njihovim odlaskom se srozala i inteligencija i produktivna moć stanovništva - o'šla u Njemačku. Ostala je masa koju je lako oblikovati blatoidima, medijskom mind-control, puštati im s najviših nivoa mržnju u valovima ispiranja svesti. Populistička (ne)kultura. Pisao je Did Orvel o načinima na koje se populacija može zatupeti. Plus nepokajani i nikada iskorenjeni duh hrvatskog fašizma.

Super. Tko im brani?
Sanader im stajao s pištoljem za vratom pa su morali zaokružiti 'HDZ'?


Ne stoji im, doista. Političari tkz. "Socijaldemokrate" kao oponenti nacional-socijalistima su pali na testu gramzivosti, pohlepe, prisvajanja društvene imovine kroz njenu prodaju budzašto za enormne procente. Zato mi se čini da je Domina knjiga svešćukorisna.

docsumann docsumann 08:57 02.02.2019

Re: Eh

Tko im brani?
Sanader im stajao s pištoljem za vratom pa su morali zaokružiti 'HDZ'?


ne znam za HR, cijenim da su tamo birači, nakon prve HDZ vladavine, slobodno (mislim, nije bilo tih najprizemnijih i najbrutalnijih oblika "ubjeđivanja" odlučivali ko će upravgljati zemljom, ali recimo u CG, trenutno imamo na dijelu forenzičko raščlanjivanje (sa sve audio-video dokazima) mehanizma kojim je zarobljeno crnogorsko društvo.

ono o čemu smo samo slutili, sad gledamo u 3D animaciji
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:23 02.02.2019

Re: Eh

Jebi ga, kada je malo društvo, cela CG-scena mal'tene je veličine Novog Sada. Svako zna svakog.
pnbb pnbb 17:16 05.02.2019

Re: Eh

Ljudi u Jugoslaviji jednostavno više nisu željeli Jugoslaviju. Nisu se više željeli boriti za nju. Kraj.

ovo je sampo delimicno tacno.
Realno, 13.6% nije zelelo vise ziveti u YU, 44.5% je zelelo, a 39.1% je bolelo dupe .
softelectronics_e softelectronics_e 18:39 01.02.2019

M'da.

Gde je sada ovaj Domagoj - nedavno se pričalo (da li su to pisali toaletoidi ili ne ... no, čuo sam neki eho) da je pobegao negde iz Hrvatske?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:45 01.02.2019

Re: M'da.

koliko vidim iz video-priloga, slikan je prošlog meseca u Zagrebu. pametnije bi mu bilo da nađe neku snajku Izraelku kod nas dole, i zadobije azil, kao Edo Maajka.

softelectronics_e softelectronics_e 20:54 01.02.2019

Re: M'da.

Srđan Fuchs
koliko vidim iz video-priloga, slikan je prošlog meseca u Zagrebu. pametnije bi mu bilo da nađe neku snajku Izraelku kod nas dole, i zadobije azil, kao Edo Maajka.


Za Edu znam da živi u Izraelu.
Nedavno bio ovde, ali sam propustio intervju koji je dao.
kamilo_emericki kamilo_emericki 23:51 01.02.2019

Eksperti

Za one koji nisu znali ili su zaboravili.
Domagoj M. je bio: Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala i korupcije. Ostali clanovi su bili Dzevad Galijasevic i Darko Trifunovic. Ekipa se raspala sa poprilicno ruznih rijeci i medjusobnog optuzivanja.
Nije suvisno podsjetiti se i raznih afera oko ucijenjivackog novinarstva,to jest, plati da ne pisem lose o tebi a ako ne platis uvijek mogu iskonstruisati neku pricu koju ce lako progutati isfrustrirana masa zeljna krivca za svoju bijedu.
angie01 angie01 00:14 02.02.2019

Re: Eksperti

Domagoj M. je bio


evo ovde o tom radu,

INTERVJU DOMAGOJ
freehand freehand 00:56 02.02.2019

Re: Eksperti

angie01
Domagoj M. je bio


evo ovde o tom radu,

INTERVJU DOMAGOJ

Postoji li lažljiva baraba na čije se "drž lopova!" nećete upecati?
Taj je ovde u nekoliko navrata bio zvezda, a taman je adekvatan Vučiću i ekipi.
Domagoj Margetić: Iz Vlade Srbije nestali papiri o Zagrebačkoj banci!

Domagoj Margetić: Dinkić učestvovao u pranju novca sa Kipra

SRBIJA NA NOGAMA! PROCURILE JEZIVE INFORMACIJE! Kako je politička elita zajedno sa tajkunima opljačkala Srbiju: „Prljavi dil Vučića sa prljavim igračima tranzicije..“
angie01 angie01 01:12 02.02.2019

Re: Eksperti

Postoji li lažljiva baraba na čije se "drž lopova!" nećete upecati?


ja se ne pecam, rekoh gore, dok neko od odgovornih ne procesuira, ne dokaze, sta god od stvari koje su u opticaju- a i to nam nesto ne ide bas najbolje- mi sa jeftinim kartama ne mozemo nista da tvrdimo,...a desavanja jesu cudna.

klip sam postavila na prethodni komentar, jer tu govori o tome sta je kamilo napomenuo.

sad, ti mozda imas neke skuplje karte, kojima si potpuno razresio sve o cemu se spekulise, pa pouzdano znas sta su cinjenice, a sta ne.
freehand freehand 01:18 02.02.2019

Re: Eksperti

sad, ti mozda imas neke skuplje karte, kojima si potpuno razresio sve o cemu se spekulise, pa pouzdano znas sta su cinjenice, a sta ne.

Vijuge. Ne karte.
angie01 angie01 01:39 02.02.2019

Re: Eksperti



pa sto ne kazes, da resis onda sve dileme, nepoznanice, sumnje i spekulacije,zakulisne radnje, muljacine, prevare,....ionako pravni sistem ne radi bas najbolje, informacije su razne, i obicno se ne uklapaju bas najbolje u stanje na terenu,...eto, neki kvalifikovani i savesni ljudi radili neka istrazivanja, pravili izvestaje o reznim spornim stvarima, dosli do nekih cinjenica na osnovu dokaza,...pa opet nista od toga nije vredelo,...
freehand freehand 01:49 02.02.2019

Re: Eksperti

eto, neki kvalifikovani i savesni ljudi radili neka istrazivanja, pravili izvestaje o reznim spornim stvarima, dosli do nekih cinjenica na osnovu dokaza,...pa opet nista od toga nije vredelo,...

Prepoznajem margetića u ovom opisu.
angie01 angie01 02:18 02.02.2019

Re: Eksperti

Prepoznajem margetića u ovom opisu


e, hebigasad, pozivas se na vijuge, a padnes na prvom stepeniku i to onom najlaksem.
softelectronics_e softelectronics_e 06:16 02.02.2019

Re: Eksperti

freehand
angie01
Domagoj M. je bio


evo ovde o tom radu,

INTERVJU DOMAGOJ

Postoji li lažljiva baraba na čije se "drž lopova!" nećete upecati?
Taj je ovde u nekoliko navrata bio zvezda, a taman je adekvatan Vučiću i ekipi.
Domagoj Margetić: Iz Vlade Srbije nestali papiri o Zagrebačkoj banci!

Domagoj Margetić: Dinkić učestvovao u pranju novca sa Kipra

SRBIJA NA NOGAMA! PROCURILE JEZIVE INFORMACIJE! Kako je politička elita zajedno sa tajkunima opljačkala Srbiju: „Prljavi dil Vučića sa prljavim igračima tranzicije..“

Mislim da ni taj Domagoj ne može na-konstruisati kakva sranja su nam sve radili - i rade.
Tako da - samo rokaj Domagoje, drmaj im kavez.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:40 02.02.2019

Re: Eksperti

Ostali clanovi su bili Dzevad Galijasevic i Darko Trifunovic.

Nije lako nijednom timu sa tri Hercegovca u istoj ekipi.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:47 02.02.2019

Re: Eksperti

angie01


pa sto ne kazes, da resis onda sve dileme, nepoznanice, sumnje i spekulacije,zakulisne radnje, muljacine, prevare,....ionako pravni sistem ne radi bas najbolje, informacije su razne, i obicno se ne uklapaju bas najbolje u stanje na terenu,...eto, neki kvalifikovani i savesni ljudi radili neka istrazivanja, pravili izvestaje o reznim spornim stvarima, dosli do nekih cinjenica na osnovu dokaza,...pa opet nista od toga nije vredelo,...


Verovatno stoga što i ovi koji su trebali da pomognu su se oblatili i sami, pa bi svaka istraga vodila - do mene samog. Onda naravno da ću ja negirati, voditi kampanju mržnje, nipodaštavanja. Premda, i to mu je možda bolje - da bude oblaćen i nipodaštan; nego da mu neko prosvira grudni koš antitenkovskim metkom.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:52 02.02.2019

Re: Eksperti

softelectronics_e

Mislim da ni taj Domagoj ne može na-konstruisati kakva sranja su nam sve radili - i rade.
Tako da - samo rokaj Domagoje, drmaj im kavez.




Шта мислиш, Chuckie the Boy, хоће ли икада иједна српска влада успети да реши Корупцију? Без тога, мени се чини да је Српска Државност осуђена на канцер, који ће у једном трену метастазирати до краја.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:58 02.02.2019

Re: Eksperti

Nije suvisno podsjetiti se i raznih afera oko ucijenjivackog novinarstva,to jest, plati da ne pisem lose o tebi a ako ne platis uvijek mogu iskonstruisati neku pricu koju ce lako progutati isfrustrirana masa zeljna krivca za svoju bijedu.

Мени ту Џево делује као the Weakest Link. Трифуновић се вратио где је и био, у неке дипломатско-обавештајне воде. А Домагој ми не делује уопште као да је направио неку кинту од целе приче. Ја да сам на месту Прецедника Сергеја Трифуновића бих одма' Доми тапнуо кинту да истражује Вучиће! Не сутра, сада!
softelectronics_e softelectronics_e 07:48 02.02.2019

Re: Eksperti

Srđan Fuchs
softelectronics_e

Mislim da ni taj Domagoj ne može na-konstruisati kakva sranja su nam sve radili - i rade.
Tako da - samo rokaj Domagoje, drmaj im kavez.




Шта мислиш, Chuckie the Boy, хоће ли икада иједна српска влада успети да реши Корупцију? Без тога, мени се чини да је Српска Државност осуђена на канцер, који ће у једном трену метастазирати до краја.

To neće moći ni jedna vlada na svetu - a kamoli srpska.

Ono što će moći neka srpska vlada da radi po tom pitanju, kao i svaka druga (normalna) vlada je ... da pokušava da reši pitanje korupcije.
Naravno, time će se smanjiti prostor gluperdama, jer će samo inteligentniji moći da se bave korupcijom.
A inteligentiji ionako treba da imaju više, jer znaju da bolje iskoriste parice koje maznu.

Ja to, pojednostavno, objašnjavam ovako ... 'ludacima' treba prodati ferari, ne za milion evra, nego za tri miliona, tj. što više ... onda ćemo oko toga ferarija imati posla i ti, prodajući vlasniku te tvoje virtuelne drangulije, i ja, šarafajući mu koješta, čekirajući mu softver i jedno 200 mikrokontrolera i mikroprocesora u tom ferariju, i Pajić da mu održava LIDARe, radare, laser rangefindere, Milan Novković sve ovo zajedno ... naći će se nešto i da mu Frihend proda.
Eee, sada, zamisli kada se budalčina dokopa para, taj ne kupi ferari (da bi i mi imali šta da radimo potom), nego strpa u slamaricu - u kojoj mu često miševi pojedu te parice ... ili, jednako glupo, strpa na neki ofšor raj.
U suštini, društva se razlikuju samu u jednom --- koliko su lopovčine pametne (jer se svuda krade), te koliko od ukradenoga pametno alociraju.
Na žalost, kod nas su lopovčine, ipak, budalčine, koji ne znaju osnovni recept pametnih lopova iz razvijenih zemalja, a koji je veoma prost --- što budemo više od pokradenoga davali malom čoveku, toliko će taj isti mali čovek više da radi i mi ćemo imati još više za krađu.
No, budalama su i najočiglednije istine teško dostižne.
Ovim se izvinjavam ako se neko na blogu prepoznao - nije mi to bila namera.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:11 02.02.2019

Re: Eksperti

e, ako će i Frihend da omasti brke, onda u redu. Tadić samo da bude predsednik, eno SDP vraća Ivu Josipovića.
softelectronics_e softelectronics_e 08:41 02.02.2019

Re: Eksperti

Srđan Fuchs
e, ako će i Frihend da omasti brke, onda u redu. Tadić samo da bude predsednik, eno SDP vraća Ivu Josipovića.

Ma neka bude bilo ko - drugi.
Može i Tadić, može i Šećeroski, sve može.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:16 02.02.2019

Re: Eksperti

Mada, objektivno, ovako sa strane, mislim da su vam/nam slabe šanse. Evo juče, hodamo mi na protestima (bilo najbolje do sada, uključio se i Sindikat poštara), tek u nekom trenu, našoj kumi javlja se neki lik, drugar iz gimnazije. Iz Lige vojvođanske. A kuma hajdučica, bez dlake na jeziku, Mačvanka po majci iz kraja Hajduk Stanka. Kaže mu ona: "Čekaj, matori, zašto ti tačno hodaš sa nama?!" (Liga u gradskoj koaliciji sa SNS-om). Ovaj se skenjao u masi, nestao. Posle ga vidimo sa Jerkovljevom se domunđava nešto.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:48 02.02.2019

Re: Eksperti

Ja to, pojednostavno, objašnjavam ovako ... 'ludacima' treba prodati ferari, ne za milion evra, nego za tri miliona, tj. što više ...


чек, ево вам један long-reading, kada si već pokrenuo temu, Big Business/Big Brother -
ProjectSyndicate
Are Multinationals Eclipsing Nation-States?

Feb 1, 2019 STEFANO MARCUZZI , ALESSIO TERZI

* In the absence of government action to address today’s most pressing global problems, multinational corporations are stepping up to offer their own solutions. As in the seventeenth century, when European joint-stock companies built private empires, the future of sovereignty is at stake.

BRUSSELS – When much of the world’s business elite gathered in the Swiss mountain resort of Davos last week, the assembled CEOs, hedge fund managers, and other business titans pontificated on many issues, except one: the extent to which they are wielding powers once reserved for governments. At a time when the capacity of governments to deliver for their constituents is shrinking, large corporations’ political clout is expanding, sometimes dramatically so, as in the case of Big Tech companies like Facebook and Google.

In the face of today’s most urgent challenges – including cybersecurity, climate change, geopolitical turmoil, and migration – nation-states seem incapable of marshaling both the will and the resources to mount an adequate response. Will big business be the solution, or is it part of the problem?

Consider the issue of election security. In response to the growing threat of foreign interference, Google recently unveiled a plan to prevent online meddling with the upcoming European Parliament elections. To compensate for the absence of an EU framework governing the process, the company announced that it was “creating a pan-European policy” of its own. Likewise, Facebook and Twitter used last November’s midterm elections in the United States to test new technologies for detecting and removing fake news and misinformation from their platforms.

In each case, the tech giants were responding to public demands. Within the confines of their increasingly influential platforms, leading social-media companies are now expected to act as all three branches of government. In addition to setting their own guidelines for behavior online, they also oversee the enforcement of those rules and impose sentences – temporary suspensions, permanent bans, and so forth – on users who are found to be in violation.

These are hardly the only examples of multinational corporations designing and enforcing their own public policies. Microsoft recently pledged $500 million to expand the availability of affordable housing in Seattle, which would generally be the job of the US Department of Housing and Urban Development and other public agencies, both state and federal. And at the Paris Peace Forum last November, Microsoft, Google, Facebook, and other tech giants joined 50 governments in signing a new multilateral cybersecurity agreement. Notably absent were the governments of the US, Russia, and China.

THE ROOTS OF CORPORATE POWER
While multinationals – particularly US tech companies – have emerged as a global political force in their own right, the loss of authority among nation-states is due to a combination of factors, including faltering GDP growth, record-level public debt, increasingly polarized politics, and legislative paralysis. In 2018, a mere 5% of Americans told Gallup that they had a “great deal” of confidence in Congress, whereas 46% had “very little.” That is not surprising, given how many of today’s most pressing problems transcend national borders. Multinationals, by their very nature, have thus been able to firm up their influence on policymaking at the global level.

But multinationals also enjoy several other advantages, not least large financial resources. If Apple were a country, its GDP in 2017 (based on revenues of $229 billion) would have been greater than that of Portugal; likewise, Walmart’s income would almost outstrip that of Belgium. And with $237 billion in cash reserves, Apple theoretically could launch an investment program almost twice the size of the Marshall Plan (in today’s dollars).

Multinationals are also well placed to take advantage of the differences between regulatory and tax regimes. According to a recent paper by the economists Gabriel Zucman, Thomas R. Tørsløv, and Ludvig S. Wier, “close to 40% of multinational profits are shifted to tax havens globally each year.” And multinationals are uniquely positioned to tap into new and constantly changing markets, particularly at the frontier of technological innovation – artificial intelligence, biological engineering, and so forth – where governments are failing to keep up with advances.

Given these conditions, it comes as no surprise that the large “moonshot” projects of the early twenty-first century are more likely to come from private corporations than from governments. For example, SpaceX, established by PayPal co-founder and Tesla founder Elon Musk, is leading the effort to colonize Mars. Likewise, Facebook has explored the possibility of providing universal Internet access with solar-powered drones. Alphabet (Google’s parent company) has done the same, but with hot-air balloons.

Moreover, unlike in the 1960s, when only the US National Aeronautics and Space Administration could bring together the talent and other resources need to stage the first moon landing, NASA is now considering outsourcing some of its own rocket research and construction to private corporations. More broadly, NASA’s schedule for ambitious long-term projects – such as a new moon landing or Mars explorations – is lagging several years behind the private sector.

These developments are of a piece with what Susan Strange of the London School of Economics dubbed the “retreat of the state,” a phenomenon that holds fundamentally important implications for politics, economics, international governance, and security. The recent backlash against Big Tech calls into question whether today’s liberal democracies are even compatible with a political economy in which a select few highly profitable firms are able to introduce their own public policies with little to no scrutiny. How, then, should nation-states and international organizations respond to this challenge?

PRIVATE EMPIRES
History offers some guidance. For starters, it is worth remembering that today’s tech giants operate in a space – namely, the Internet – that was originally created by governments. And as Mariana Mazzucato of University College London points out, most of these companies have benefited extensively from public support at key stages of their development. The same was true 400 years ago, when businesses like the East India Company emerged to exploit the opportunities offered by the discovery of the “new world.” In time, these companies came to dominate economic relations and the foreign policies of their respective states.

Under their original charters, European governments granted these companies unique privileges in the name of corporate efficiency – an arrangement that translated into unparalleled profits and political power. The most successful “multinationals” of the age were the British East India Company (EIC) and the Dutch Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). These two dominant firms gradually outperformed their French, Portuguese, and Danish counterparts, and eventually expelled them from the Indian subcontinent altogether. Some estimates place the VOC’s net worth at its peak at around $7.9 trillion in today’s dollars – equal to the combined GDPs of Japan and the United Kingdom, the world’s third- and fifth-largest economies, respectively.

In addition to enjoying official trade monopolies on the Indian subcontinent, the EIC and the VOC had the right to sign treaties with regional powers such as the Mughal Empire and the Maratha Confederacy, build forts, issue money, carry out administrative functions in the region, and even recruit armed forces. Owing to their innovative joint-stock governance structure, each became increasingly rich and powerful, and accordingly less accountable to the states that had originally sanctioned their establishment.

In fact, despite the British and Dutch governments’ large initial investments in their national champions, the EIC and VOC eventually ended up answering only to their shareholders. The constant quest for profits led them to conquer new territories, collect tax revenues from the local populations, and expand their military capabilities. By 1803, the EIC had a force of 260,000 soldiers – twice the size of the British Army. In the absence of regulations, these corporations had turned into private empires. When the British and Dutch governments tried to regain control, they realized that the EIC and VOC were buying parliamentary influence to retain their privileges. The parallels to the current era should be obvious.

COSTS OF DOING BUSINESS
The eventual decline of these trading juggernauts is also illustrative. The EIC and VOC’s business model began to flounder when intra-Asian trade slowed, largely as a result of regional wars. In an attempt to consolidate their earlier land grabs, both the EIC and the VOC evolved into more traditional agriculture-based corporations.

But this decision proved to be detrimental in the second half of the eighteenth century, when widespread famines led to significant shortfalls in expected land revenues. The EIC and VOC’s mutual competition further weakened their balance sheets. Not surprisingly, their commercial rivalry also had sharp repercussions on their respective countries. Commercial interests dragged Britain and the Netherlands into all-out wars in 1652-1654, 1665-1667, and again in 1672-1674. And, all told, the crises besetting the European India companies caused more than 30 banks across Europe to collapse.

Plagued by internal corruption, the VOC was eventually dissolved in 1799. Its Indonesian possessions were seized by the Dutch government and henceforth administered as a national colony. The EIC, for its part, survived for another half-century. But after 1773, it was a shadow of its former self. In history’s first mega-bailout, the British government had to step in to save the company, which gave the state the right to regulate the behemoth back into submission. And after the great Indian Rebellion of 1857, a popular backlash against the EIC’s abuses finally gave the British government an excuse to nationalize the company and all of its Indian possessions.

RECLAIMING SOVEREIGNTY
To be sure, despite all the similarities, there are also important differences between the European India companies and today’s multinationals. No modern tech giant possesses a private army that could match the US military. And yet, in terms of cyber capabilities, there is far less disparity between states and private actors.

With due caution, such parallels suggest that the lessons of the past can and should inform our approach to managing corporate power today. One lesson is that when private corporations are allowed to chase new large-scale business opportunities on behalf of states, they can all too easily break free from the control of their respective governments. Once that happens, reclaiming state authority can be exceedingly difficult.

A second lesson is that the failure of an outsize corporation’s business model can have major repercussions on nation-states and the societies that constitute them. Consider, for example, the Cambridge Analytica scandal, in which Facebook allowed political operatives to harvest the data of more than 70 million users and deploy targeted ads to influence the 2016 US presidential election (a race that was eventually decided at the margin of the popular vote).

Looking ahead, it remains to be seen whether nation-states can reassert their role as the primary providers of governance and security, particularly in new, unregulated domains. There are many possible approaches to the problem, from regulating tech companies’ economic activities to treating them like public utilities, thereby limiting their ability to expand.

At the moment, the European Union is attempting to rein in Big Tech by rigorously enforcing its competition policies. In recent years, the EU has imposed or is considering hefty fines on Intel, Google, Qualcomm, and Facebook, and it is considering a new digital tax to curb companies’ ability to engage in tax arbitrage by shifting their reported profits from high-tax to low-tax jurisdictions.

By contrast, in the US, President Donald Trump’s administration and congressional Republicans have enacted large corporate tax cuts to ensure that most US-based multinationals remain within the country’s territorial and legislative reach. Between the EU and the US, it is hard to say which approach will be the most effective.

Most likely, though, divergent national policies will deepen the transatlantic rift without getting to the heart of the problem. At the end of the day, taking back sovereignty from multinationals will require international cooperation, which has been sorely lacking in recent years. As a result, the balance of power will continue to tilt in corporate behemoths’ favor for some time to come. And, as we saw at Davos, for these companies’ owners and executives, the less said about that, the better.


Stefano Marcuzzi is a Marie-Curie fellow at University College Dublin, a visiting fellow at Carnegie Europe, and an analyst for the NATO Defense College Foundation.

Alessio Terzi, a Visiting Fulbright Fellow at the Harvard Kennedy School of Government between 2016-2018, is a former Affiliate Fellow at Bruegel.
kamilo_emericki kamilo_emericki 10:11 02.02.2019

Re: Eksperti

Srđan Fuchs
Ostali clanovi su bili Dzevad Galijasevic i Darko Trifunovic.

Nije lako nijednom timu sa tri Hercegovca u istoj ekipi.


Dzevdo nije Hercegovac, on je Bosanac iz Mosevca kod Maglaja i polovinom 80-ih je imao zestok okrsaj sa tadasnjim rukovodstvom BiH.
Porijeklo drugih clanova tima ne znam.
freehand freehand 11:34 02.02.2019

Re: Eksperti

angie01
Prepoznajem margetića u ovom opisu


e, hebigasad, pozivas se na vijuge, a padnes na prvom stepeniku i to onom najlaksem.


Važi, Endži, nisam prepoznao mantru o Verici barać i njenom timu a podmetnuo Domagoja na koga si se ovde uhvatila.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:56 02.02.2019

Re: Eksperti

Да бре, Ејнџе, видиш корупцију, видиш једног од главних истраживача из тима, видиш владу, видиш Фрилета-MyMidnameIsDenial, и ти се примиш. Стварно си ложана.
angie01 angie01 14:19 02.02.2019

Re: Eksperti

sta cu, kad sam emotivna, lako se ganem.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:43 02.02.2019

Re: Eksperti



Kod nas su čoveka najozbiljnije shvatili i držao je predavanje skupa sa Varufakisom u auditorijumu vlade u Jerusalimu pre par godina na temu finansija i investicija u jugoistočnoj Jevropi - bilo poluotvoreno za javnost. Ja šljakao taj dan na terenu, nisam stigao, jebeš ga. Dobro, ovo sada što je u Srbiji i Hrvatskoj drugačije, ipak su to kripto-f. državice po svojim uređenjima.
freehand freehand 15:57 02.02.2019

Re: Eksperti

lako se ganem

Možeš da ganeš nekoga i da budeš ganuta. Ganuti se je dosta neobično.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:40 03.02.2019

Zanimljiv članak

FB nas ne prisluškuje

פרסומת אחת שקופצת בתזמון מדויק מספיקה כדי לאשר לנו את קנוניית ההאזנות של פייסבוק, אבל העובדות קצת יותר מורכבות: איך עובד פרסום ממוקד, מה פייסבוק מרוויחה מזה ועד כמה האזנות אפשריות מבחינה טכנית? זהו ההסבר המלא, אחת ולתמיד

Једна реклама која искочи правовремено довољна је да нас убаци у анимираност помишљу да смо праћени од стране Фејсбука, само, чињенице су мало сложеније: како ради циљана реклама, шта има Фејсбук од тога, и колико је прислушкивање могуће у техничком смислу, следи објашњење.


ПС. Ако занима објашњење некога, ако не, да се не смарам превођењем.
softelectronics_e softelectronics_e 06:04 04.02.2019

Re: Zanimljiv članak

Srđan Fuchs
FB nas ne prisluškuje

פרסומת אחת שקופצת בתזמון מדויק מספיקה כדי לאשר לנו את קנוניית ההאזנות של פייסבוק, אבל העובדות קצת יותר מורכבות: איך עובד פרסום ממוקד, מה פייסבוק מרוויחה מזה ועד כמה האזנות אפשריות מבחינה טכנית? זהו ההסבר המלא, אחת ולתמיד

Једна реклама која искочи правовремено довољна је да нас убаци у анимираност помишљу да смо праћени од стране Фејсбука, само, чињенице су мало сложеније: како ради циљана реклама, шта има Фејсбук од тога, и колико је прислушкивање могуће у техничком смислу, следи објашњење.


ПС. Ако занима објашњење некога, ако не, да се не смарам превођењем.

Da prostiš - baš me briga i da me prisluškuju.
Imali bi, baš, šta i da čuju.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:38 04.02.2019

Re: Jerusalimska

To je i jedan moj drugar Sarajlija jerusalimski govorio, kada smo radili kao vaspitači sa autističnom decom (kao studenti); kako smo u noćnim smenama - a onako lep ambijent bio, jerusalimska vila adaptirana u dom za njih, i mi smo ih pokrivali 24/7 sa svim potrebama (to je bila 1. generacija dece sa autizmom oko koje je država povela brigu, i sve je još bilo na nivou eksperimenta). Sada, kako je tu vrstu poslova obavljala uglavnom levičarska gradska raja, u noćima lepe jerusalimske mesečine bismo varili na terasi i pričali protiv režima. Jedan drugar tako - sjajan intelektualac i vrhunski poznavalac alternativne muzike, Jerusalimljanin 6. ili 7. generacije, vođa studentskih protesta za izjednačavanje prava arapskih studenata, tako, nam je rekao jedne večeri: "Ej, je l' znate da nas sve prisluškuju?" A, ovaj drugar će, Sarajlija: "Jao, bolan jarane, šta prisluškuju, kako čačkam dupe i pravim loptice od dlaka iz pupka." Tu smo se siti nasmejali, i živeli potom oslobođeni od fobije da prisluškuju tu veliku, revolucionarnu, treću smenu jerusalimskih instruktora dece sa autizmom.
dolazel dolazel 22:28 04.02.2019

zanimljivo, medjutim

Istina je posve drukcija. Tajkuni na Balkanu kao i u Rusiji i ostalim post-SSSR zemljama nisu realno ukrali nista. Samo su iskoristili pravne i druge rupe u tranziciji koja se odigravala - moze se reci da su se samo sagnuli da pokupe novac. Narod, drzava i sistem je bio previse spor da se prilagodi promenama ili je, kao na prostorima bivse SFRJ, podlegao mamcu nacionalizma i mrznje bazirane na potpuno nepoznavanju i nerazumevanju istorije.

Ukratko, svako je dobio sta je hteo. Tajkuni pare i moc a narod slast nacionalisticke mrznje i onu stvar da se zakite istom.

Ipak, najvise me impresionirala brzina kojom su se Poljaci i Cesi snasli u vremenu tranzicije (pogotovo sto sam sredinom 80-tih cesto putovao tamo pa mogu da uporedim ne samo promenu nego brzinu kojom su se stvari menjale). Mozda malo da se konacno ugledamo na njih?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:50 05.02.2019

Re: zanimljivo, medjutim

dolazel
Istina je posve drukcija. Tajkuni na Balkanu kao i u Rusiji i ostalim post-SSSR zemljama nisu realno ukrali nista. Samo su iskoristili pravne i druge rupe u tranziciji koja se odigravala - moze se reci da su se samo sagnuli da pokupe novac. Narod, drzava i sistem je bio previse spor da se prilagodi promenama ili je, kao na prostorima bivse SFRJ, podlegao mamcu nacionalizma i mrznje bazirane na potpuno nepoznavanju i nerazumevanju istorije.

Ukratko, svako je dobio sta je hteo. Tajkuni pare i moc a narod slast nacionalisticke mrznje i onu stvar da se zakite istom.

Ipak, najvise me impresionirala brzina kojom su se Poljaci i Cesi snasli u vremenu tranzicije (pogotovo sto sam sredinom 80-tih cesto putovao tamo pa mogu da uporedim ne samo promenu nego brzinu kojom su se stvari menjale). Mozda malo da se konacno ugledamo na njih?


Чуј угледамо - ја и оженио фртаљ-Чехињу.

То изискује неколико ствари, ако пажљиво анализираш шта причају на блогу (и про-руска и про-јевропејска опција), сви практично говоре о потрепштини да се повинујемо овом или оном систему, а нико не говори о српском интересу. Шта је тај "српски интерес"? Да га дефинишемо, маркирамо, урамимо, нека и поставимо поред Победника с китом према небу као споменик од 240 метери, ал' да већ почнемо да се боримо за њега. Ево и друга генерација ће свенути откако је Тиле отегао папке а још нисмо установили некоруптивно државно/друштвено/финансијско језгро у које не може свака шуша да уђе и пох/кара га како му воља.

softelectronics_e softelectronics_e 17:51 05.02.2019

Re: zanimljivo, medjutim

Srđan Fuchs

...

Чуј угледамо - ја и оженио фртаљ-Чехињу.
...


Srđane, pa ti si rod sa (nemalo) pola sveta.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:08 05.02.2019

Re: zanimljivo, medjutim

Pa to šumadijsko-podunavska širina - kada iziđemo na trem kuće (i sremske i gročanske) i pogledamo na Dunav, imaš utisak da se ceo svet vidi.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:15 05.02.2019

Re: zanimljivo, medjutim

A na stranu što, kao rođeni (i još uvek, negde) Beograđanin, kada staneš pored Pobednika, imaš utisak širine. Sećam se da mi je, da l' deda da l' baka (jedna od prvih uspomena, imao sam možda pet godina, kao ćera moja sada), kada me je postavio na taj vidikovac, i rekao da su ovde neki stari Sloveni stali i rekli: "Kako je beo ovaj grad." Ja sam pogledao i stvarno se sve rasipalo u belini i svetlosti. Onda mi je taj neko (da l' deda), rekao i da je "takva duša stvarnog Beograda."
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:56 05.02.2019

Re: zanimljivo, medjutim

František Zach (Czech pronunciation: [ˈfrancɪʃɛk ˈzax]; Serbian: Франтишек Зах/František Zah; 1 May 1807 – 14 January 1892), known as Franjo Zah (Фрањо Зах), was a Czech-born soldier and military theorist, best known for being the first acting General and Chief of the General Staff of the Principality of Serbia from 1876 to 1877.



Zach was known for being a flamboyant freedom fighter and Pan-Slavist, fighting in both the November Uprising in Poland of 1830, as well as in Serbia during the latter half of the 19th century. He played a vital role in the formation of the Načertanije in 1844, which later served as a guideline for the unification of Serbs divided by Ottoman and Austria-Hungary rule.

František Alexander Zach (Франтишек Александар Зах) was born on 19 April 1807 in Olomouc, a town in the Margraviate of Moravia, then part of the Austrian Empire (now Czech Republic). His father was a landlord, who soon after his birth inherited the roadside tavern "At the Black Eagle" in Brno. He finished gymnasium in Brno in 1824, and the Faculty of Law at the University of Vienna, then worked as a clerk in numerous locations across Moravia.

He participated in the failed 1830–31 rebellion in Russian Poland. He then emigrated, first to France in 1832 where he studied military theory, then joined the circle of Polish magnate Adam Czartoryski. As Czartoryski's trusted man, he was sent in late 1843 to Belgrade, the capital of the Principality of Serbia. He very quickly found himself at home in Serbia, and entered the elite, befriending influential statesman Ilija Garašanin.

Zach participated in the 1848 Slavic Congress as a member of the Czech-Slovak delegation. Upon returning to Belgrade in 1849, Zach founded the Belgrade artillery school where he became its supervisor and tutor and worked there for an extensive amount of time. The school later became the Belgrade Military Academy. Zach was also the founder of artillery arms factory that still exist today in Kragujevac, Serbia, known as Zastava Arms. Later on, he became the military advisor for prince Mihailo Obrenović, who later gave Zach the commission of General. Zach was historically the first modern Serbian general to have a full military commission, and the first Czech ever to reach such a high commission whilst serving abroad. He was heavily wounded and lost his leg in 1876 while leading the Ibar Army against the Ottomans. General Ranko Alimpić and General Milojko Lešjanin commanded the Drina Army and Timok Army, respectively. He signed the ratification of the Greek–Serbian Alliance in November 1868.

Zach died in Brno in 1892 after retiring from a long military career and being disappointed with politics. A street in Brno (Czech Republic), as well as in Belgrade (Serbia) was named after him in his honor. In his native Olomouc, there is a museum dedicated to him.


Чеси готивци...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana