Reč i slika| Život

A 3

mikele9 RSS / 22.04.2019. u 12:50

Dopustite mi najpokornije da vas prekinem ali recite mi kakav je to pas što tamo trči?

To je neki drugi pas.

Ah, vi me ne razumete, ja mislim na onog velikog psa s belom kudravom dlakom i bez repa.

Dragi moj gospodine, to je pas novog Alkibijada.

Ali, primeti Berlinac, recite mi gde je sam novi Alkibijad?

Pravo da vam kažem, odgovorih, to mesto nije još zauzeto, za sada imamo samo psa.

Hajnrih Hajne, Put iz Minhena za Đenovu (1828 godine)

Poslednji, spomena vredan Alkibijad u Srbiji, bio je Alkibijad Nuša, Branislav Nušić i to bez psa. Pas mu nije bio potreban da bi ujedao a znao je da ujede i ugrize baš tamo gde je trebalo! Hajnrih Hajne i Branislav Nušić, prvi iz dalje, drugi iz bliže prošlosti, kao da su naši savremenici! Obojica su napadali vlast, ponekad satirom a najčešće skroz otvoreno i trpeli su zbog toga. Hajne je duhovito napisao: Nije trebalo da vlada zabrani knjigu, ona bi se i inače čitala.

E da! Bertold Breht: Zna se kakav samo šljam daje sebi za pravo da brani čast jednog naroda!

Iako ne voli da stvara po porudžbini, ovog puta je iz mnogih valjanih razloga pristao. Napravio je jedan akvarel, jednu od svojih Enigmi kojima se bavi od prošle godine ali bez broja. Ostale numeriše. Ta Enigma je otišla u Iran, Persiju kako on više voli da je zove, kao poklon jednoj Persijanki, Istoričarki umetnosti i divnoj osobi. Dakle, iako ne voli da radi po porudžbini, ovaj akvarel smatra jednim od najboljih koje je napravio. Od srca mu je drago što će završiti u pravim rukama.

Visla! Koliko dubok trag je ostavila! Skoro da nema poglavlja u svim njegovim knjigama u kojima se više puta ne pominje Visla! Voli Savu, voli i Dunav, voli vodu općenito ali mu je Morača kao njemu Visla, u srcu kao prva! Piše on: Svi potresi ostaju sami sebi svrha, ako se ne pretoče u eksegezu, sve dok katarza dejstva očišćenja otrgne venac sa nihilizma i haosu ne pokloni smisao. Tražiti bilo kakve razloge? Mnogo ih je. Jedan od najvažnijih je svakako to što je odrastao i zamomčio se uz nju. Prvi poljubac, onaj sa jezikom, doživeo je jedne kišne noći, pod kišobranom, u parku iznad Morače. Sve devojke je vodio na Moraču. Zelena, u ono vreme bistra i čista, znali su da zarone do dna i iznad oblutaka otvore usta i napiju se slatke, sveže, hladne vode. Imali su i svoju plažicu, ispod Pločica, šest metara peska i stene za skakanje u vodu. Iznad smokve, kupine i šipci (narovi). Pastrmke su lovili pirunom (viljuška). Pastrmke su mirne kad zaroniš, možeš da ih gladiš po leđima.

Danas ide na otvaranje VI međunarodnog bijenala akvarela malog formata. Učestvuje. Siguran je da će se u galeriji sresti sa mnogo prijateljica, koleginica. Možda dođe i...? Voleo bi da je vidi, prijatna je, vedra, talentovana. Seća se kada je bio, i tamo najstariji, kod njenih u koloniji na Uni. Nezaboravno! Najstarija je imala 30 godina i još jedna ili dve, ostale su tek bile završile Akademiju. Ona nije učestvovala, pomagala je svekru, svekrvi, mužu i deveru da se umetnici osećaju najbolje na svetu. Una!!! Zaljubio se u nju. Morača, Una! Setio se, Mala rijeka, reka njegovog plemena, uliva se u Moraču. Lovio je u njoj pastrmke potočare, kleniće, kupao se u virovima. Njegovi preci su iz Kosora silazili niz urvine sa burilima za vodu. Na Kosoru nije bilo vode. Kasnije su sazidali bistijerne i skupljali kišnicu. Grožđe! Samo Vranac. Kad je bio klinac mislio je da će pojesti ceo vinograd. Jedan grozd Vranca zasitio ga je i presitio, ceo dan ništa nije mogao da pojede. I smokve i kupine i šipci (narovi). Kada se vraćao iz vojske, otišao je na Kosor kod Petra, strica koji je ostao na selu. Strina je iznela domaći kučki sir, Kastradinu (ovčija pršuta) i bocu Petrove Loze. Pili su po običaju iz ćikara (šoljice za kafu). Pričali su, razgovarali, mezili, pili Lozu. Popili su još jednu bocu. Sutra ujutro se probudio čio i bodar.



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 22:34 22.04.2019

A3

zabranjen crtež bi se i inače gledao

формат овај за цртеж је рођен
да'с оствари осмишљена тема,
ма шта да се њоме нам дочара
да се гледа .....те забране нема
nepopustljiv nepopustljiv 07:35 26.04.2019

M'da!

O kom slikaru je ova priča?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana