Zahvaljujem se na cestitkama!

Branislav Kovačević Cole RSS / 02.05.2008. u 11:58

Mozes da slavis mozes da ne slavis, ali te rodjendan uvek stigne...Zahvaljujuci vremenu u kome zivimo raznim informatickim memorijama i uredjajima za podsecanje...dobih i cestitku od Telenora za svoj 55 rodjendan, ali i od mnogih drugih, poznatih i nepoznatih sa Bloga, e.mailom, sms/om.....pa uprkos cinjenici da sam 1.maj obelezio radno (sisao travu u dvoristu, kupio granje i sl.), a ne svecano kako prilici...koristim se i ja ovom informatickom tehnologijom DA VAM SE SVIMA koji ste se setili i uputili mi najlepse zelje, zahvalim...!

Eto od mene, tim povodom, toliko....

Kakav pozar!!!
Kakav pozar!!!

Hvala svima jos jednom

BK Cole

 

ps>Da se ovaj Blog ne bi pretvorio u naknadna cestitanja, a ja ne umem da blokiram komentare, ponasajte se kao da sam to uradio.

Hvala !

BKC

Atačmenti



Komentari (54)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Atomski mrav Atomski mrav 12:01 02.05.2008

Srećan rođus!

Evo, ja se nažalost nisam setio pa Vam čestitam sa danom zakašnjenja...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:06 02.05.2008

Re: Srećan rođus!

Ne bih se ni ja setio da Telenor nije krenuo....pa onda SMS....i td.....
u svakom slucaju Hvala...
bkc
Atomski mrav Atomski mrav 12:08 02.05.2008

Re: Srećan rođus!

Ne bih se ni ja setio da Telenor nije krenuo

:)
Jelena Milić Jelena Milić 12:03 02.05.2008

cestitke

od srca

jm
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:08 02.05.2008

Re: cestitke

...hvala....ali ....ovo nije bio poziv za cestitke...a i na cemu?
Opet..ok..zaista su cudo te memorije...koje ti piste da te podsete na ovo ili ono....
poz
bkc
Jelena Milić Jelena Milić 12:10 02.05.2008

Re: cestitke

ma cudo je ta "cudovisna globalizacijska civilizacija "
Atomski mrav Atomski mrav 12:11 02.05.2008

Re: cestitke

Otkako sam nabavio svoj prvi mobilni sa kalendarom i podsetnikom, više ne zaboravljam ničije rođendane i ostale važne datume... čudo! :)
Jelena Milić Jelena Milić 12:14 02.05.2008

Re: cestitke

a ja u ipod nakrcala i sve vranjanske pesme i makedonske...i sevdalinke...ode mi identitet i tradicija u toj cudovisnoj globalizaciji samo tako
Atomski mrav Atomski mrav 12:16 02.05.2008

Re: cestitke

Eh, umro je nažalost Staniša Stošić...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:16 02.05.2008

Re: cestitke

heheheheh....a meni otpale ruke sisajuci travu i kupeci granje, uz dva ljubimca koja su neprekidno mislila da se ja to spremam za igru sa njima.....
Atomski mrav Atomski mrav 12:17 02.05.2008

Re: cestitke

Ha ha ha... to je trebalo snimiti pa na YouTube :)
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 12:24 02.05.2008

Srecan Rodjendan!





Evo kako se pravi:


SACHER TORTA

Godine 1832 cuveni austrijski politicar knez Meternih trazio je od svog kuvara Franca Zahera da mu pripremi gust, kompaktan i muski sladak kolac. Franc je umesio tortu za koju nije ni slutio da ce postati carica slatkih zalogaja. Uskoro je njegov sin Edvard razvio posao i zahvaljujuci "Zaher torti" postao poslasticar carske porodice. Iako su se, tokom vremena, pojavile mnoge dobre kopije najpoznatijeg recepta na svetu, originalan sastav i nacin pripremanja "Zaher torte" i danas je tajna.

Na carskoj dvorskoj trpezi Habzburgovaca u Becu, nije smela da izostane ova torta. Jos i danas poslasticari i sladokusci pokusavaju da odgonetnu sta se sve u toj torti nalazi i u kojim kolicinama. Tacan recept poznat je samo kompaniji Sacher. Ono sto je potpuno sigurno je da u njoj treba da bude dovoljno prvoklasnog maslaca, a zasto je to tako to sigurno zna kuca Zacher.



Recept koji je ovde dat napisan je na osnovu podataka iz modnog casopisa "Burda" u ciju kompetenciju u ovim poslovima ne treba sumnjati. Tehnoloski detalji plod su kulinarskih iskustava pisca ovog recepta.

1. TESTO
Sastojci:
Cokolada za mesenje 150gr
Maslac 150gr
Secer 150gr
Jaja 6 komada (odvojena zumanca i belanca)
Brasno 150gr
Soli na vrh noza
1 kesica vanilin secera
Strugana kora od jednog limuna.

Izlomiti cokoladu na kockice i staviti ih u posudu zapremine oko 1.5 litra. Ovu posudu poloziti u drugu metalnu u kojoj se nalazi voda. Ovaj komplet staviti na ringlu stednjaka, zagrejati vodu do kljucanja i uz stalno mesanje rastopiti cokoladu. Ostaviti da se cokolada malo ohladi. U rastopljenu cokoladu uneti maslac isecen na kockice istopiti ga i mesavinu dobro umutiti da se oba sastojka potpuno sjedine. Ovo je klasican nacin kuvanja "na pari".

Topljenje se moze obaviti i u mikrotalasnoj peci (radjeno sa peci snage 600 W) uz kratke intervale zagrevanja, pocev od 1/2 minuta pa do desetak sekundi uz vise prekida za vreme kojih se posuda izvadi iz peci i sadrzaj promesa da bi se homogenizovao. Redosled je isti kao i kod opisanog postupka "na pari". Prvo cokolada a zatim maslac. Vreme otapanja na ovaj nacin je krace, ali se mora pazljivo izvoditi da se ne bi desilo da su intervali grejanja dugacki pa bi se sredina smese zbog toga mogla stvrdnuti. Za mesanje moze se koristiti mikser. Po sebi se razume da u ovom slucaju posuda mora da bude od stakla ili od neke plasticne mase.

U posebnoj posudi umutiti 6 zumanaca sa 75 gr. secera. Mikserom mutiti da se dobije svetlo zuta boja. Dodati vanilin secer, so i struganu koru od limuna. Umuceno zumance postepeno usuti u rastopljenu cokoladu uz stalno mucenje mikserom. Iznad posude postaviti sito i u njega uneti 150gr. brasna. Postepeno tresenjem sita uneti brasno u smesu i mikserom izmesati.

Uzeti novu posudu u kojoj umutiti 6 belanaca sa 75gr secera. Secer dodavati postepeno i mutiti na najvecoj brzini miksera tako da se dobije cvrst sneg na kome ostaje trag noza kada se sneg zasece.

Sneg od belanaca postepeno uneti u smesu cokolade i brasna laganim mesanjem rucno pomocu kasike. Lagano mesanje je vazno zbog toga da se sacuva vazdusasta struktura snega.

Ovako pripremljeno testo usuti u dobro namascenu posudu sa opruznim mehanizmom precnika 24 cm. iz koje se torta lako vadi kada se odpustanjem opruge oslobodi omotac posude. Moze se koristiti i obicna serpa za pecenje pri cemu se mogu pojaviti teskoce kod vadjenja pecene torte.

Peci u predhodno zagrejanoj pecnici na 175-200 stepeni C u vremenu oko 45 minuta. Testo je peceno ako tanak noz koji se ubode u sredinu torte ostane suv kada se iz nje izvadi. Ako je vlazan pecenje treba nastaviti. Ne cekati da istekne navedeno vreme pecenja, vec probu obaviti nesto ranije.

2. PREMAZ. Marmelada od kajsija.
Izvaditi ispecenu tortu ohladiti je i premazati je malo zagrejanom marmeladom od kajsija. Sloj ne treba da bude deblji od 1 do 2 mm. Svrha ovog premaza je u tome se cokoladni preliv ne upije u testo torte.

3. COKOLADNI PRELIV."Creme ganache".
Sastojci:
135gr tvrde cokolade za mesenje
65 gr.maslaca.

Cokoladni preliv napraviti na nacin kako je to opisano na pocetku ovog recepta (drugi ili treci pasus poglavlja TESTO). Zapremina posude u kojoj se pravi ovaj preliv je oko 1/2 litra. Preliv treba da bude na temperaturi od 60 stepeni, tj. da bude veoma tecan radi uspesnog razmazivanja.

Cokoladni preliv nanosi se po gornjoj povrsini torte i po bocnom omotacu. Za ovu tortu precnika 24 cm. i visinu torte od 5 cm. treba odvojiti za gornju povrsinu 60% preliva a za omotac 40%. Izliti preliv na ivicu gornjeg dela torte i brzim potezom u jednom premazu prekriti tortu. Za ovu operaciju uzeti kuhinjski noz ili ravnu usku kuhinjksu lopaticu duzine vece od 24 cm. Noz se kod premazivanja drzi ukoso u odnosu na povrsinu torte. Cokolada treba da se malo prelije i preko ivica torte. Sada se pristupa premazivanju bocne povrsine. Na noz, koji sada treba da bude kraci, nanese se manja kolicina cokolade i nanese na bocnu povrsinu torte povlacenjem noza od njenog dna ka ivici. Ovaj postupak se ponavlja korak po korak u krug do mesta odakle se pocelo sa premazivanjem. Za bocno premazivanje preliv treba da bude hladniji da se ne bi mnogo slivao ka dnu u toku premazivanja.

Ne budite razocarani ako vas cokoladni preliv preko torte ne izgleda kao na fotografiji. Takav preliv moze se dobiti samo ako bi se cela torta odjednom prelila velikom kolicinom rastopljog preliva koji bi se slivao i po stranama torte i oticao kroz resetke u neku posudu ispod torte. Ovaj postupak se primenjuje u velikim poslasticarskim kucama kod "serijske " izrade ovih torti.

3. SECENJE. Sacekati da se cokoladni preliv ohladi i stegne i potom pristupiti obelezavanju linija po kojima ce ce torta seci. Da se ne bi cokoladni preliv lomio za vreme secenja potrebno uraditi sledece. Ugrejati noz na ploci stednjaka i povuci liniju koja prolazi kroz centar torte. Noz ne sme da bude suvise zagrejan jer bi u tom slucaju linija bila suvise siroka Linija treba da bude duboka i da prodre kroz cokoladu do testa. Napraviti sledecu liniju normalno na prvu liniju. Ako se zeli da torta bude podeljena na 12 parceta, sto je uobicajena podela torti, svaku cetvrtinu podeliti na po 3 dela i to uvek povlacenjem noza kroz centar torte. Posle svakog secenja obrisati noz od ostataka cokolade.

4. KALORIJE. Svako od 12 parceta torte donosi ljubitelju kolaca oko 400 kcal.
Atomski mrav Atomski mrav 12:26 02.05.2008

Re: Srecan Rodjendan!

Mmmm... jeo sam je u Sacher hotelu u Beču :)
jesen jesen 12:54 02.05.2008

Re: Srecan Rodjendan!

....bas vam hvala za ovaj recept, ja imam jednu varijantu koju pravim ali ima mnogo vise kalorija, ovaj burdin recept mi se bas dopao...btw...Cole, srecan rodjendan....evo ja onako usput posto si rekao da ne zelis da se blog pretvori u nove cestitke....
naroz naroz 13:26 02.05.2008

Re: Srecan Rodjendan!

SACHER TORTA


hvala za recept. Ja sam prosle godine resio da sebe i svoje prijatelje castim sacher tortom.
Obisao sve poslasticarnice u gradu dan pre i nema nigde. Sav tuzan dosao na posao i zalim se sekretarici naseg instituta i zena mi kaze gde ima-kod mene u komsiluku. Nekako se mislislim sto, pre nego sto sam obisao 30 poslasticarnica, nisam zenu odmah pitao (:
Moj rodjendan ce uskoro (11maja) i definitivno kupujem na istom mestu sacher tortu. Eksperiment da je sam pravim cu odloziti za neku drugu priliku.

P.S

za Jelenu M
izbori za moj rodjendan nema sanse da se upamti kao dan kad su srbi resili da se vrate u 1990. To mi uliva dodatni optimizam, pored toga Ivanove i Dragove prognoze uvek ispadnu nekako tacne (:
Jelena Milić Jelena Milić 08:16 03.05.2008

Re: Srecan Rodjendan!

imate odg
Черевићан Черевићан 12:27 02.05.2008

уповоду

госн Ковачевићу како за лепе жеље никад није касно ево ,обзиром да га поменусте, ија се придружујем честитарима уповоду рданаВам. искрено. УЗДРАВЉУ БИЈО!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:36 02.05.2008

Re: уповоду

Черевићан
госн Ковачевићу како за лепе жеље никад није касно ево ,обзиром да га поменусте, ија се придружујем честитарима уповоду рданаВам. искрено. УЗДРАВЉУ БИЈО!



S obzirom da ga ja ne bih pominjao da nije tih cudovisnih mehanizama podsecanja..prihvata se i ova Vasa naknadna...
poz
bkc
ivana23 ivana23 12:37 02.05.2008

Srecno

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:31 03.05.2008

Re: Srecno

ivana23



Eh sto ne umem da ubacim original fotku snimio sam ljubimce, pa da ti odgovorim,,,,wow, iskoristicu ja to vec negde..
poz..hvala
bkc
gaudi gaudi 12:38 02.05.2008

rodjendan?

Srecan rodjendan i od mene! ...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:29 03.05.2008

Re: rodjendan?

gaudi
Srecan rodjendan i od mene! ...



Ok ...fala od mene!!!
poz
bkc
margos margos 13:01 02.05.2008

E ne može!!!

Ne može bez čestitanja!
Telenor može, a mi ne možemo - nije fer!
Prema tome, SREĆAN VAM ROĐENDAN i puno zabave u tom sređenom dvorištu, s ljubimcima i svim dragima:)))
ludvig ludvig 13:19 02.05.2008

Re: E ne može!!!

Ne može bez čestitanja!
Telenor može, a mi ne možemo - nije fer!


e vala stvarno:)))
pa gosn. Cole SREĆAN ROĐENDAN:)))
poz.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:27 03.05.2008

Re: E ne može!!!

margos
Ne može bez čestitanja!
Telenor može, a mi ne možemo - nije fer!
Prema tome, SREĆAN VAM ROĐENDAN i puno zabave u tom sređenom dvorištu, s ljubimcima i svim dragima:)))



Svakako najduhovitiji komentar....ostao sam bez argumenata..Svaka cast na dosetki....!
hvala i poz.
a sta drugo>
BKC
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:28 03.05.2008

Re: E ne može!!!

ludvig
Ne može bez čestitanja!
Telenor može, a mi ne možemo - nije fer!


e vala stvarno:)))
pa gosn. Cole SREĆAN ROĐENDAN:)))
poz.



Telenor mi dodje glave............!!!
Pa hvala
bkc
licumurka licumurka 13:15 02.05.2008

Sve najbolje gosn Cole

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:26 03.05.2008

Re: Sve najbolje gosn Cole

licumurka



hVALA..HVALA....
BKC
kuki kuki 13:22 02.05.2008

Evo

ja postujem tvoju zelj i uopste necu da ti naknadno cestitam rodjendan
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:25 03.05.2008

Re: Evo

kuki
ja postujem tvoju zelj i uopste necu da ti naknadno cestitam rodjendan



Jel, pa u tanke zice...sto ima pokvarenog sveta.....!!!!
HVALA
BKC
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:23 02.05.2008

Evo...

Dragi Cole...
Sve najbolje, a zdravlja najviše..I blogovao još bar 55 godina...o))
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:25 03.05.2008

Re: Evo...

Drago Kovacevic
Dragi Cole...
Sve najbolje, a zdravlja najviše..I blogovao još bar 55 godina...o))



Hahahahahha...mogu da zamislim kako bi to izgledalo...hahahahahahah.Strasno!!!
Uprkos tome hvala...
poz
bkc
gordanac gordanac 13:50 02.05.2008

:))

Srećno!
i ...el može danas čestitanje, el rođendan, el nije?
Š`a nas brige, žurka je!
odvrniiiiiiiii! :)))
i ako ti se sviđa štogod ovakvo, samo kaži - sipaj još!
el može?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:24 03.05.2008

Re: :))

gordanac
Srećno!
i ...el može danas čestitanje, el rođendan, el nije?
Š`a nas brige, žurka je!
odvrniiiiiiiii! :)))
i ako ti se sviđa štogod ovakvo, samo kaži - sipaj još!
el može?



Proso voz....zakasnio postar, pa ti ni metla vise ne pomaze....Adresant nepoznat, posiljka neurucena....moze samo licno!
A to Bas me briga..hoj haj.....pa dobro....odvrno...al trajeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Poz///i Fala...za svaku tvoju rec. od sveg ti srca fala......
bkc
chole chole 14:16 02.05.2008

Sa zakasnjenjem


Cestitke za srecan rodjendan i sve naj lepes u novoj godini zivota.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:22 03.05.2008

Re: Sa zakasnjenjem

chole

Cestitke za srecan rodjendan i sve naj lepes u novoj godini zivota.


Hvala..hvala...!!!
bkc
MuadDib MuadDib 14:18 02.05.2008

Hoce, nece - mora...

...се честиткати рођендан драгом блогеру (а још кад са од њега нешто мало млађи - е, то је машала)
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:21 03.05.2008

Re: Hoce, nece - mora...

MuadDib
...се честиткати рођендан драгом блогеру (а још кад са од њега нешто мало млађи - е, то је машала)


U al je neki stos biti mladji.....jes retkost, hahahahahah!
poz i hvala
bkc
angie angie 14:45 02.05.2008

Sve najbolje!

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:20 03.05.2008

Re: Sve najbolje!

angie



Uffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff..ubija....od Vele Luke...pa do Istre...i shire!!!
Fala
bkc
nsarski nsarski 14:49 02.05.2008

Хепи бурдеј!!

Најблогеру источно од Мисисипија и западно од Урала!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:20 03.05.2008

Re: Хепи бурдеј!!

nsarski
Најблогеру источно од Мисисипија и западно од Урала!


1. znao sam da ce bar neko iskoristiti cinjenicu da ne umem da blokiram komentare
2. geografiju sam ucio pre ravno 40 godina, pa sam morao da gledam u kartu, gde to bese
3. kad sam uprkos svemu pronasao....morao sam da se podsetim gde je istok, a gde zapad
4. kada sam utvrdio cinjenicno stanje video sam da sam uskracen za ogromnu teitoriju, a da mi se pripisuju hegemonisticke ideje
5. a ko je bolji....na tom ostatku teritorije....ima mozda narcisa nekih ????
6. ne postavljaj mi teske zadatke pa makar kao rodjendanske poklone....jer sam se setio onih zadataka/problema iz matematike (najvise sam ih mrzeo) koji otprilike glase....> ako autobus koji se krece iz tacke A u tacku B...a iz supreotnog smera ide biciklista iz tacke B u tacku...A...pa jos brzina, pa udari vetra...Hoce li se, kad i gde sresti....Uvek sam se pitao zasto bi to mene zanimalo da li ce oni, kad i gde sresti...?
Ipak hvala...na trudu...
poz
bkc
PS> mozda ce ti se javiti jedan moj prijatelj iz Kanade..izdaje magazin itd....
skener skener 15:11 02.05.2008

srecan vam rodjendan!!!

budite sam zdravi i srecni!!!
skener skener 15:12 02.05.2008

srecan vam rodjendan!!!

budite nam zdravi i srecni!!!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:12 03.05.2008

Re: srecan vam rodjendan!!!

skener
budite nam zdravi i srecni!!!



A da Vas poslusam...sta drugo?
hvala..pozdrav
bkc
49 41 49 41 18:08 02.05.2008

Sretno i

dugovecno.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:11 03.05.2008

Re: Sretno i

49 41
dugovecno.


Gde ces vise.....i jos u Srbiji, to se racuna kao duple godine zivota...
poz
bkc
kuki kuki 18:29 02.05.2008

Cestitka, malo drugacija

Cestitam tebi i svim mojim dragim Kragujevcanima na prvim koracima ka svetlijoj ekonomskoj buducnosti. Verovatno ti je dogovor sa Fijatom jedan od lepsih rodjendaskih poklona. Ovoga puta, imam veru da ce se i ostvariti.
Neka je sa srecom!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:11 03.05.2008

Re: Cestitka, malo drugacija

kuki
Cestitam tebi i svim mojim dragim Kragujevcanima na prvim koracima ka svetlijoj ekonomskoj buducnosti. Verovatno ti je dogovor sa Fijatom jedan od lepsih rodjendaskih poklona. Ovoga puta, imam veru da ce se i ostvariti.
Neka je sa srecom!



Hvala u ime Kragujevcana na lepim zeljama...sto se Fiata tice,,hm, nadam se da to nije deo kampanje, malkice sam oprezan, dok ne vidim prvog novog ficu da izlazi iz proizvodnje...U svakom slucaju za sad dobro zvuci...
poz
bkc
Lord Greystock Lord Greystock 22:12 02.05.2008

Pa...

... pošto niste blokirali komentare:

Srećan rođendan i sve najlepše! :)
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:09 03.05.2008

Re: Pa...

Lord Greystock
... pošto niste blokirali komentare:

Srećan rođendan i sve najlepše! :)



Nisam blokirao jer tu tehniku, uprkos cinjenici da imam zavidan staz na Blogu jos nisam savladao...i nisam koristio...ali ne bi bilo zgoreg da mi neko kaze gde se to klikne, kad imas takvu zelju? Mislio sam da je dovoljno sto sam napisao, ali....dzabe!
Ipak hvala i pozdrav
bkc
Constrictoria Constrictoria 01:06 03.05.2008

SRECAN RODJENDAN!

I moj tata je rodjen 01.05.1953. :)
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:07 03.05.2008

Re: SRECAN RODJENDAN!

Constrictoria
I moj tata je rodjen 01.05.1953. :)



Mora da je dobar Chile.....hahahaha...lep datum, pamtljiv!! Hvala i cestitajte ocu, sa zadrskom od par dana!
poz
bkc
Dragana Sepe Dragana Sepe 20:29 03.05.2008

pa ipak...

SRECAN RODJENDAN, sa malo vecim zakasnjenjem. Procitala sam Vasu zelju da se ovo sve ne pretvori u "zelje i cestitke", ali, naprosto, to nije moguce.
Sve najbolje u svakom pogledu!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana