Životni stil

Socijalni eksperiment

jinks RSS / 19.07.2019. u 10:43

5bc0r.jpg

Pre 50 godina, 20. jula 1969. čovečanstvo je učinilo još jedan od velikih koraka u svojoj naizgled neutaživoj težnji da prevaziđe granice sveta u kome živi, malim korakom kojim je astronaut Nil Armstrong kročio na površinu Meseca. Sad, ovaj veličanstveni događaj nažalost, ili nasreću, nije jedina tema bloga, već je pre povod da se ispriča i priča o još jednoj, u principu prilično nedorečenoj temi - socijalnim eksperimentima.

Naime, socijalnih eksperimenata po svoj prilici može biti raznih - počev od svih onih koji traju nekoliko dana, do drugih koji se naočigled svih, a opet naizgled i neprimetno, odvijaju godinama i decenijama. Takođe, i idejnih tvoraca socijalnih eksperimenata može biti različitih - počev od svih onih koje sami sebi priređujemo, drugih koje osmišljavaju univerziteti ili privatne firme, pa sve do nekih trećih, čiji inspiratori neretko prevazilaze i raznolike državne i nacionalne granice.

Takođe, dobar deo mnogo čega što je već uveliko postalo sastavnim delom naših života začeto je, a dobrim delom verovatno još uvek i opstaje kao oblik socijalnog eksperimenta. Društvene mreže, na primer, počev od Majspejsa, preko Fejsbuka i Tvitera, pa sve do Instagrama i nadalje, nastale su dobrim delom izgleda i kao manje-više klasičan vid eksperimenta - čemu verovatno dobrim delom upravo i duguju svoju neupitnu popularnost, dugovečnost i vitalnost. Gde bi se, na sličan način, možda moglo otići za još koji korak dalje, i do nekih drugih savremenih medijskih formata, tipa blogova ili rijaliti programa (neki bi rekli da, na primer, i umetnost i sport neretko umeju da posluže kao prilično uspešna Petrijeva posuda za sprovođenje raznoraznih socijalnih eksperimenata).

5bEE6.jpg

Između ostalog, na linku https://www.onlinepsychologydegree.info/influential-psychological-experiments/ navedeno je, po autorima članka, 25 najuticajnijih socijalnih eksperimenata koji su sprovedeni zadnjih decenija. Na primer, jedan od najpoznatijih je onaj u kome je 1968. godine, neposredno nakon ubistva Martina Lutera Kinga, učiteljica Džejn Eliot iz Ajove (kako bi valjda đacima objasnila šta bi rasizam sve uopšte i mogao da znači) podelila odeljenje u jednom od nižih razreda na decu sa plavim i braon očima, rekavši im u početku da su deca sa plavim očima superiornija. Ostalo je istorija.

Sad, šta bi uopšte sve i moglo da znači "najpoznatiji i najuticajniji socijalni eksperiment", posebno ako se uzme u obzir i to da se mnogi od ključnih istorijskih događaja (tehnološke i druge revolucije, razne reforme, i sve tome slično) takođe mogu na određeni način smatrati nekakavim oblikom socijalnog eksperimenta. Da ne idemo preterano daleko od ovih prostora, postoji, na primer, i čuvena urbana legenda po kojoj su svakojake socijalističke države po Istočnoj Evropi, uključujući i jugoslovensko socijalističko samoupravljanje, bile ništa drugo do ozbiljno organizovani i pažljivo praćeni eksperiment, čiji su neki od rezultata (iako su mnogi od njih na kraju verovatno ispali i poprilično neuspešni) na kraju na određeni način i prilično uspešno ugrađeni u neke od mnogih naprednih sistema zapadne demokratije. I tu, na kraju, na određeni način upravo i dolazimo do početka bloga.

5b53A.jpg

Kakve, naime, veze uopšte i može da ima SAD svemirski program i njihovo sletanje na Mesec sa bilo kakvim vidom socijalnog eksperimentisanja. Pa, po nekima i ima, pošto je u jeku Hladnog rata neko izgleda došao i na ideju da bi dva suprotstavljena bloka bilo mnogo smislenije odmeravati u nečemu daleko simboličnijem i bezazlenijem nego što je jurnjava tenkovima po Panonskoj niziji ili dobacivanje balističkim raketama. I, šta bi pre uopšte i moglo bolje da posluži datoj svrsi nego što je osvajanje svemira. Te je tako, po nekima, na kraju stvarno i bilo. Umesto da se ratuje (što neki takođe smatraju vidom socijalnog eksperimenta, doduše nešto brutalnijim), Istok i Zapad su svoju snagu dobrim delom izgleda upravo i odmerili uspehom u trci u svemiru.

Sad, u početku trke Rusi su ozbiljno bili poveli, da bi ih krajem 60-ih SAD donekle i prestigle sletanjem na Mesec. Nakon toga dolazi do čudnog perioda prilično nedefinisanih odnosa, koji su se kretali između rivaliteta i saradnje suprotstavljenih blokova, gde je čitava svemirska trka prilično naglo prekinuta raspadom SSSR 1990. godine, ostavljajući pitanje konačnog pobednika u svemirskoj trci donekle i otvorenim. Naravno, postoji i prilično interesantan nastavak čitave ove priče, koji seže sve do današnjih dana, ali on se, bar naizgled, više nije ticao Hladnog rata.

5bHAU.jpg

I, šta bi sve ovaj eksperiment u stvari i mogao da kaže o tome koji je sistem i zašto na kraju stvarno i ispao bolji (dobro, ako izuzmemo činjenicu da je jedan opstao, a drugi propao) - to ostaje na nekome ko se u čitavu priču bolje razume da na određeni način bolje i pojasni.

A opet, na koje bi uopšte pitanje jedan takav globalni socijalni eksperiment i mogao da da ikakav odgovor. Možda i na ono koji bi koncept u stvari, na kraju, na određeni način i mogao da bude uspešniji - na onaj koji se između ostalog i zasniva na društvu konkurencije, koje ljude navodi da večito streme ka nečem višem ili boljem, ili drugi, u kome je u principu dobro ono što se drugovi dogovore na nekom od komiteta. 

Odnosno, da li stvarno uopšte i može da postoji nekakav univerzalni koncept dobrog i boljeg, ili tako nečeg uopšte na kraju u principu ni nema ... ili je, možda, stvar u stvari na određeni način donekle bila i potpuno obrnuta, bar kada su Zapad i Istok bili u pitanju.

 Komentari (262)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

aureus aureus 10:50 19.07.2019

Sletanje na Mjesec

Mali korak za čovjeka u velikom skafanderu.

jinks jinks 10:56 19.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Bio skoro dokumentarac koji taksativno fazu po fazu prikazuje završne pripremene, kao i čitav tok misije Apolo 11.

Interesantno, jedan od prvih utisaka astronauta na površini Meseca bio je da je tamo mnogo lakše hodati, i nositi svu tu silnu opremu, nego što su očekivali na osnovu simulacija na Zemlji.

Takođe, prilikom orbitiranja Meseca sva tri astronauta su definitivno došli do zaključka da Mesec nije ni bele, ni sive, već - braon boje.
anonymous anonymous 10:58 19.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

aureus
Mali korak za čovjeka u velikom skafanderu.A veliki u osmišljavanju novih strategija ratovanja.
aureus aureus 11:06 19.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

jinks
Interesantno, jedan od prvih utisaka astronauta na površini Meseca bio je da je tamo mnogo lakše hodati, i nositi svu tu silnu opremu, nego što su očekivali na osnovu simulacija na Zemlji.

Nisam gledao emisiju, kako su radili te simulacije na Zemlji?
Zna se da je na Mjesecu manja gravitacija, zna se i koliko puta - dakle, očekivano je da će ti sve biti lakše...ta manja gravitacija djeluje na sve, uključujući organe.

Opet - dobro je da je ima.

Lošije po organizam je kad je nema - ili preciznije - kad je vrlo mala.
Mi smo kao bića građeni da podnosimo (Zemljinu) gravitaciju. Gravitacija je ušla u račun pri dizajnu udova i svega ostalog.
jinks jinks 11:10 19.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Znali su da će biti lakše, naravno - ali im je delovalo više lakše nego što su očekivali na osnovu simulacija na Zemlji.

Koliko se sećam nižu gravitaciju simuliraju da li u nekim bazenima ili gde već, dok nultu gravitaciju simuliraju, između ostalog, i pomoću specijalizovanih aviona

https://science.howstuffworks.com/zero-g.htm

aureus aureus 11:14 19.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

jinks
Znali su da će biti lakše, naravno - ali im je delovalo više lakše nego što su očekivali na osnovu simulacija na Zemlji.

Da se prvo razumijemo. Ti vjeruješ da su Amerikanci bili na Mjesecu?

Pitam za kolegu.
jinks jinks 11:24 19.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Što ne bih verovao :)
aureus aureus 11:33 19.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

jinks
Što ne bih verovao :)

Ma ima tu jedan simpatični bloger, tura slaninu u sve živo, i po sopstvenom priznanju je dosta inteligentan. Čini mi se da on sumnja.

Ja isto mislim da sletjeli jesu.
Ne bi Nil lagao.

A i Rusi su čestitali.
jinks jinks 11:37 19.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Ima i u dokumentarcu detalj, da je jedan od uređaja koji su ostavili na površini Meseca nekakva platforma koja služi za odbijanje laserskih zraka sa Zemlje.

Te ko ne veruje, može očas posla da nadje koordinate platforme na Mesecu, da nabavi odgovarajuću lasersku i mernu opremu i da proveri. Mnogi su mimo SAD sami to i probali, poslali laserski zrak na Mesec koji im se uredno vratio - i time potvrdili priču, bar po priči.

p.s.

Inače, po jednoj od Lunarnih teorija zavere, studio iz koga je prenošeno, ili gde je snimljeno sletanje na Mesec jula 1969. godine, nalazio se ni manje ni više nego na - Košutnjaku :)
docsumann docsumann 12:26 19.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Mali korak za čovjeka


a veliki za čovječuljka

D.Mataković
jadragoljub jadragoljub 12:28 19.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Ima i u dokumentarcu detalj, da je jedan od uređaja koji su ostavili na površini Meseca nekakva platforma koja služi za odbijanje laserskih zraka sa Zemlje.

ima epizoda u štreberima kad baš to experimentišu.
aureus aureus 12:45 19.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

jadragoljub
Ima i u dokumentarcu detalj, da je jedan od uređaja koji su ostavili na površini Meseca nekakva platforma koja služi za odbijanje laserskih zraka sa Zemlje.

ima epizoda u štreberima kad baš to experimentišu.

E onda neće biti nikakav problem da taj eksperiment ponovi kolega na koga sam mislio, pošto se on razumije u lasere i mjerne uređaje.
Čak mislim da je kralj za te stvari.

Jesi li, Dragoljube, možda zapamtio, gledajući "Štrebere", koordinate platforme na Mjesecu?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:28 19.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Da ne idemo preterano dalje od ovih prostora, postoji, na primer, i čuvena urbana legenda po kojoj su svakojake socijalističke države po Istočnoj Evropi, uključujući i jugoslovensko socijalističko samoupravljanje, bile ništa drugo do ozbiljno organizovani i pažljivo praćeni eksperiment, čiji su neki od rezultata (iako su mnogi od njih na kraju verovatno ispali i poprilično neuspešni) na kraju na određeni način i prilično uspešno ugrađeni u neke od mnogih naprednih sistema zapadne demokratije


Ovako neka priča je kružila i za Izrael... Meni to zvuči kao neka paranoja, poput ovih kripto-marksističkih koje imamo prilike da čujemo po blogu. Činjenica da slabe i korumpirane države nisu kadre da se odbrane od toga. Međutim, ono što se ovde, u vesternofobičnim fugama zaboravlja, korupciju nam nije napravio Zapad već mi sami... Nego, Aurelije, dolaze mi burazi, šefovi onih sa aerodroma, oni što se uklope u narod pa ih ne vidiš, na laganu šetnjicu kroz NS, izložbica u Galeriji Matice Srpske, poslastičarnica, slaja.... Hoćeš skoknuti - đe mi okom, ti malijem skokom, za srpstvo-crnogorstvo, za Pobjedu?

srdjan.pajic srdjan.pajic 15:30 19.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Ima i u dokumentarcu detalj, da je jedan od uređaja koji su ostavili na površini Meseca nekakva platforma koja služi za odbijanje laserskih zraka sa Zemlje.


A šta onda kažu naše kolege, ravnozemljaši, jel samo Zemlja ravna ploča, ili je i Mesec isto tako, mislim, ploča? Za Mesec je tek lako dokazati da je ravna ploča jer je uvek ista strana usmerena ka zemlji. Stoga, ne postoji dokaz da nije ravna ploča, dakle, jeste ravna ploča, jel tako, tako je.

I kakvi laseri, kakvi bakrači, to je sve propadanda i socijalno eksperimentisanje.

Inače, po jednoj od Lunarnih teorija zavere, studio iz koga je prenošeno, ili gde je snimljeno sletanje na Mesec jula 1969. godine, nalazio se ni manje ni više nego na - Košutnjaku :)


Ovo je provereno tačno - imao sam nekog ujaka koji je radio u obezbeđenju kod Tita, pa je ovo pričao po familji.
aureus aureus 17:28 19.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Nego, Aurelije, dolaze mi burazi, šefovi onih sa aerodroma, oni što se uklope u narod pa ih ne vidiš, na laganu šetnjicu kroz NS, izložbica u Galeriji Matice Srpske, poslastičarnica, slaja.... Hoćeš skoknuti - đe mi okom,

Kako kad je pruga blokirana između Beograda i Novog Sada?

Mislim, tačno je da su Amerikanci još prije 50 godina letjeli na Mjesec, ali šta to danas vrijedi nama kad ne možemo vozom do Novog Sada?

Nego, hoće li šefovi tih sa aerodroma nešto korisno raditi u Srbiji, recimo, pokušati da je orijentišu malo više ka Zapadu, ili će ljenštine samo posjećivati galerije i lizati sladoled po korzu?
tetris tetris 18:24 19.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Bio skoro dokumentarac


Da li je to dokumentarac koji je izašao ove godine i čiji su pojedini delovi snimljeni na 70mm traci nikad objavljivani ranije. Trailer je prilično dobar, mada to ne mora da znači puno. Film se davao u bioskopu nešto jako kratko i, na žalost, nisam stigao da ga pogledam. Sada je opcija, samo blu ray ili amazon.com preko VPN-a (ako isključimo torrente )
jinks jinks 18:30 19.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Radi se o CNN-ovom dokumentarcu, odlicno uradjenom mislim bas ove godine.
nsarski nsarski 21:19 19.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

jadragoljub
Ima i u dokumentarcu detalj, da je jedan od uređaja koji su ostavili na površini Meseca nekakva platforma koja služi za odbijanje laserskih zraka sa Zemlje.

ima epizoda u štreberima kad baš to experimentišu.


Ma, evo ga, bratte, postavljen davno (1969.). Zove se corner cube reflector.

aureus aureus 21:25 19.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

nsarski

Ma, evo ga, bratte, postavljen davno (1969.). Zove se corner cube reflector.


Ko će to tako sićušno ubosti laserom sa Zemlje? Pitanje je može li i Čarli od kuće to da nacilja...
nsarski nsarski 21:33 19.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Ko će to tako sićušno ubosti laserom sa Zemlje?


"Ah, vi male vere, čega se toliko plašite" (Jevanđelje po Mateji 8:26).

Evo detaljnije kako se to radi.

Measuring the distance to the moon without clocks or calculations.
aureus aureus 21:37 19.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

nsarski
Evo detaljnije kako se to radi.

Već sam počeo u glavi da računam uglove, a onda sam shvatio da će mi ipak biti potreban digitron.
aureus aureus 11:58 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

nsarski
Ko će to tako sićušno ubosti laserom sa Zemlje?

Evo detaljnije kako se to radi.

Ovdje je objašnjenje kako se mjeri distanca do Mjeseca bez pravog časovnika, a ne kako da naciljaš corner cube reflector u situaciji kad moraš prvo znati precizno svoje i njegove koordinate, a onda uzeti u obzir rotacije Zemlje i Mjeseca i odrediti ugao i trenutak kad ćeš uputiti laserski snop tako da prvo pogodiš a onda i da ti se vrati tamo gdje ćeš ga detektovati - pošto mu treba oko 2,7 sekundi da ode i da se vrati.

Ali zanimljivo je i ovo objašnjenje sa cezijumom, paralelnim ogledalima na pola metra udaljenosti i dva fotona koji su ispaljeni istovremeno tako da jedan neprestano leti od ogledala do ogledala (i kad ode i vrati se - napravi metar putovanja) dok drugi leti do Mjeseca i nazad. Kad se drugi foton vrati sa Mjeseca, prestaje brojanje udaranja u ogledalo prvog i konstatuje se pređeni put oba u metrima (pošto oba lete istom brzinom), bez klasičnog časovnika.Ova lijepa jednostavna šema iznad, ne može da bude potpuno tačna, bar mi se tako čini (a i rečeno je u tekstu da je pojednostavljena) - jer ako foton lijevo udari u ogledalo pod uglom, on će valjda neprestano da leti i udara pod uglovima ogledala. Trebalo bi ga nekako ispaliti sa površine jednog ogledala, pod pravim uglom u odnosu na prvo, i onda tu spravicu što ispaljuje brzo maći da foton ne udari u nju kad se vrati.

Eee, znam blogera koji bi znao kako ovo odraditi...
zilikaka zilikaka 12:18 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

, znam blogera koji bi znao kako ovo odraditi...

El radi slučajno to i po kućama?
Pitam za druga.
aureus aureus 12:29 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

zilikaka
, znam blogera koji bi znao kako ovo odraditi...

El radi slučajno to i po kućama?
Pitam za druga.

Tom drugu crk'o televizor, boje se pomiješale?

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:59 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

aureus

Kako kad je pruga blokirana između Beograda i Novog Sada?

Mislim, tačno je da su Amerikanci još prije 50 godina letjeli na Mjesec, ali šta to danas vrijedi nama kad ne možemo vozom do Novog Sada?

Nego, hoće li šefovi tih sa aerodroma nešto korisno raditi u Srbiji, recimo, pokušati da je orijentišu malo više ka Zapadu, ili će ljenštine samo posjećivati galerije i lizati sladoled po korzu?


možeš to shvatiti kao da nas je zvanični BG odvojio od sebe, kao i PG i PR.

ps. ma nou, dobar je frajer, pro-YU orijentisan, inače na mesto direktora evroazije i od nedavno, glavnog izvršnog za balkan je došao sa pozicije veleposlanika u moskvi. izložbu ćemo videti mi (ns) i skopje. javim ti ako idu u ribnicu!
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:39 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Ovdje je objašnjenje kako se mjeri distanca do Mjeseca bez pravog časovnika, a ne kako da naciljaš corner cube reflector u situaciji kad moraš prvo znati precizno svoje i njegove koordinate, a onda uzeti u obzir rotacije Zemlje i Mjeseca i odrediti ugao i trenutak kad ćeš uputiti laserski snop tako da prvo pogodiš a onda i da ti se vrati tamo gdje ćeš ga detektovati - pošto mu treba oko 2,7 sekundi da ode i da se vrati.


Ma ne moraš ništa da ciljaš, divergencija laserskog snopa je tolika na toj udaljenosti da treba samo da naciljaš otprilike u pravcu meseca, i opališ. I onda osluškuješ eho. Ako tamo ima ogledala, eho će biti neuporedivo snažniji (bar milion puta) nego ako ogledala nema. Kapiš? E, sad, ako se tamo na staklu skupila neka prašinčina, ili su Kinezi kvarno, pod okriljem noći, sleteli na njihovu stranu Meseca pa došli na ovu našu i prevrnuli reflektor, onda ćeš teško šta da izmeriš i dokažeš..
aureus aureus 16:58 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

srdjan.pajic
Ovdje je objašnjenje kako se mjeri distanca do Mjeseca bez pravog časovnika, a ne kako da naciljaš corner cube reflector u situaciji kad moraš prvo znati precizno svoje i njegove koordinate, a onda uzeti u obzir rotacije Zemlje i Mjeseca i odrediti ugao i trenutak kad ćeš uputiti laserski snop tako da prvo pogodiš a onda i da ti se vrati tamo gdje ćeš ga detektovati - pošto mu treba oko 2,7 sekundi da ode i da se vrati.


Ma ne moraš ništa da ciljaš, divergencija laserskog snopa je tolika na toj udaljenosti da treba samo da naciljaš otprilike u pravcu meseca, i opališ. I onda osluškuješ eho. Ako tamo ima ogledala, eho će biti neuporedivo snažniji (bar milion puta) nego ako ogledala nema. Kapiš?

Mislio sam da su to neke tanane stvari, a objašnjenje podsjeća na slučaj kad ti slika ne valja i onda dođe majstor i izudara televizor.


E, sad, ako se tamo na staklu skupila neka prašinčina, ili su Kinezi kvarno, pod okriljem noći, sleteli na njihovu stranu Meseca pa došli na ovu našu i prevrnuli reflektor, onda ćeš teško šta da izmeriš i dokažeš.

I sam sam ovo pomislio - šta ako pod okriljem noći lopuže dođu i odnesu reflektor? - ali prvi si napisao, pa tebi ide autorstvo.
jadragoljub jadragoljub 17:01 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

mesečina bato. kao što reče sting onomad
Bili Piton Bili Piton 18:19 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Dok vi mesečarite, onaj opet ležerno kenja li kenja li kenja. Li kenja. Da je to televizijsko vreme, koje se sada meri mesecima i godinama a ne minutima i satima, utrošeno na recimo školski program (seća li se još iko šta je to) - Srbi bi bili najobrazovaniji narod na svetu.

Ovo je potpuno nepodnošljivo i ne čudi me što je cela zemlja što luda što agresivna što u depresiji.
aureus aureus 18:27 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Bili Piton

Ovo je potpuno nepodnošljivo i ne čudi me što je cela zemlja što luda što agresivna što u depresiji.

Do vraga!

Autor ove zanimljive (i možda pretjerane) sentence je naš dobri drugar Bili Piton.
Bili Piton Bili Piton 18:32 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

aureus


Autor ove zanimljive (i možda pretjerane) sentence je naš dobri drugar Bili Piton.


Ne mislim da je preterana. Eno ga još žvali, uglavnom o sebi samom. Sofronije Leghorn u Mrduši donjoj, jebote, nikad kraja.

Teror.
anonymous anonymous 18:48 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Bili Piton
aureus


Autor ove zanimljive (i možda pretjerane) sentence je naš dobri drugar Bili Piton.


Ne mislim da je preterana. Eno ga još žvali, uglavnom o sebi samom. Sofronije Leghorn u Mrduši donjoj, jebote, nikad kraja.

Teror.

Jel na ovoga mislite ?Usput

Neki ovde vole da nerviraju one druge.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:50 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Bili Piton
Dok vi mesečarite, onaj opet ležerno kenja li kenja li kenja. Li kenja. Da je to televizijsko vreme, koje se sada meri mesecima i godinama a ne minutima i satima, utrošeno na recimo školski program (seća li se još iko šta je to) - Srbi bi bili najobrazovaniji narod na svetu.

Ovo je potpuno nepodnošljivo i ne čudi me što je cela zemlja što luda što agresivna što u depresiji.


Bili, druže, pa nemoj da gledaš to sranje!!!

Ja samo N1 pratim (crkni predatore! ) i tu ga drže na pristojnom nivou, čak uz malu dozu podjebavanja (ja da sam vlasnik takve neke televizije pa bulju bih mu pomerao, ono Kesić-like 24/7, samo malo vesti između). Ali bio sam nešto kratko u Srbiji pre nekog vremena, pa bacio pogled na izbor tv kanala kod mojih matoraca, dakle, u-žas! A ovi moji, ko hipnotisani. Naravno da sam pokušao da stvorim neku malu pukotinu u toj ljubavi, ali zamalo da završim da spavam kod komšinice. Ja pamtim vreme Tita, i ono posle, mada sam bio klinac, ali to nije bilo ni približno ovako ludački, jedino fale štafete mladosti.

Ja mislim sad da Vučić izađe kao onaj naš Džimi Džons i naredi masovno ispijanje stipse ili varikine, ladno bi bilo milion mrtvih u Srbiji, ili koliko već ima javnih i tajnih podržavalaca.

I kad reče školski program, da pozdravim Jukija, u koga sam i dalje potajno zaljubljen kao bloger.srdjan.pajic srdjan.pajic 18:51 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Mislio sam da su to neke tanane stvari, a objašnjenje podsjeća na slučaj kad ti slika ne valja i onda dođe majstor i izudara televizor.


Imaj u vidu i to da je objašnjenje ponudio čovek koji peče ciglu laserom, tako da nije možda baš sve totalno tačno i rafinirano.
Bili Piton Bili Piton 18:54 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

anonymous

Jel na ovoga mislite ?


Šta te je navelo da to zaključiš? Žvale, ispraznost njegove autorefleksije ili pak potrošene godine, televizijske i realne, koje nikad nećemo nadoknaditi? Onako pitam.
Bili Piton Bili Piton 18:56 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

srdjan.pajic


Bili, druže, pa nemoj da gledaš to sranje!!!

Ne gledam, naravno, ali ga čujem s komšijskog televizora preko balkona kroz otvoren prozor. Zapravo s više simultanih komšijskih televizora što stvar čini još jezivijom.
anonymous anonymous 18:59 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Bili Piton
anonymous

Jel na ovoga mislite ?


Šta te je navelo da to zaključiš? Žvale, ispraznost njegove autorefleksije ili pak potrošene godine, televizijske i realne, koje nikad nećemo nadoknaditi? Onako pitam.


Onako da ti odgovorim.

Ako nije Zadruga, a nije ni N1 - on je sigurno.

Usput

Pazi se da ne poslušaš Srđana, jer on i Aureus su već na korak od " korpe za klenove"
anonymous anonymous 19:01 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Bili Piton
srdjan.pajic


Bili, druže, pa nemoj da gledaš to sranje!!!

Ne gledam, naravno, ali ga čujem s komšijskog televizora preko balkona kroz otvoren prozor. Zapravo s više simultanih komšijskih televizora što stvar čini još jezivijom.

Uh, jebote ....
Ovakvu propagandu ni Gebels nije umeo da smisli.

Bili Piton Bili Piton 19:03 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

anonymous


Pazi se da ne poslušaš Srđana, jer on i Aureus su već na korak od " korpe za klenove"


Užasno se dvoumim da li da poslušam Srdjana ili tebe.


aureus aureus 19:09 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

srdjan.pajic
Mislio sam da su to neke tanane stvari, a objašnjenje podsjeća na slučaj kad ti slika ne valja i onda dođe majstor i izudara televizor.


Imaj u vidu i to da je objašnjenje ponudio čovek koji peče ciglu laserom, tako da nije možda baš sve totalno tačno i rafinirano.

Mah...čitajući linkovani tekst, otkrio sam da ovi iz opservatorije pošalju snop od kvadrilion (10^24) fotona, a vrati im se foton-dva.

In reality at Apache point they don't just send one or two photons, but around (four ?) a 'quadrillion' in a pulse just a few centimetres in length, of all of these photons only one or two may make it back to the detector.)
Bili Piton Bili Piton 19:11 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

anonymous

Ovakvu propagandu ni Gebels nije umeo da smisli.Ni ostatak večeri ne deluje vedrije...prvo Srećni ljudi, pa Vojna akademija i na kraju film "Ja, Frankenštajn". Taman.
anonymous anonymous 19:17 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Bili Piton
anonymous

Ovakvu propagandu ni Gebels nije umeo da smisli.Ni ostatak večeri ne deluje vedrije...prvo Srećni ljudi, pa Vojna akademija i na kraju film "Ja, Frankenštajn". Taman.


Moja žena koja se slatko nasmejala, na tvoj komentar i sama je upalila televizor, a onda ga je videla.

Prokomentarisala je - sjaši bre, Vučiću, idi malo kući.
Da te vide deca .


aureus aureus 19:18 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Što manje Vučića unositi u svoj život, ovi što su protiv njega - bar dok ne ode - eventualno nek ga konzumiraju u pisanoj formi jer je čovjek skoro u potpunosti negledljiv.

Bili, more, idi na kafućino, nemoj da se nerviraš tu.
anonymous anonymous 19:21 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

aureus
Što manje Vučića unositi u svoj život, ovi što su protiv njega - bar dok ne ode - eventualno nek ga konzumiraju u pisanoj formi jer je čovjek skoro u potpunosti negledljiv.

Bili, more, idi na kafućino, nemoj da se nerviraš tu.


Napravio si lapsus.
Verovatno si mislio - Bili, kafućino , idi na more ...
Bili Piton Bili Piton 19:23 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

aureus
Što manje Vučića unositi u svoj život, ovi što su protiv njega - bar dok ne ode - eventualno nek ga konzumiraju u pisanoj formi jer je čovjek skoro u potpunosti negledljiv.

Bili, more, idi na kafućino, nemoj da se nerviraš tu.


Ma ne nerviram se ja, tu sam malo pa se vraćam gore da organizujem atentat na Borisa Džonsona, makar mi to bilo zadnje u životu. Nego mi najozbiljnije žao vas ovde pot-pu-no sludjenih. Uz sve svoje grehe Srbi ovo nisu zaslužili.
aureus aureus 19:27 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Bili Piton
aureus
Što manje Vučića unositi u svoj život, ovi što su protiv njega - bar dok ne ode - eventualno nek ga konzumiraju u pisanoj formi jer je čovjek skoro u potpunosti negledljiv.

Bili, more, idi na kafućino, nemoj da se nerviraš tu.


Ma ne nerviram se ja, tu sam malo pa se vraćam gore da organizujem atentat na Borisa Džonsona, makar mi to bilo zadnje u životu. Nego mi najozbiljnije žao vas ovde pot-pu-no sludjenih. Uz sve svoje grehe Srbi ovo nisu zaslužili.

A to traje.

Biće i nekih posledica čak i kad to prođe.
pa se vraćam gore da organizujem atentat na Borisa Džonsona

Ubiće ga Bili k'o zeca!

Info za britansku ambasadu: u pitanju je citat iz filma, zapravo pokušavam odvratiti Bilija.
anonymous anonymous 19:29 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Bili Piton
aureus
Što manje Vučića unositi u svoj život, ovi što su protiv njega - bar dok ne ode - eventualno nek ga konzumiraju u pisanoj formi jer je čovjek skoro u potpunosti negledljiv.

Bili, more, idi na kafućino, nemoj da se nerviraš tu.


Ma ne nerviram se ja, tu sam malo pa se vraćam gore da organizujem atentat na Borisa Džonsona, makar mi to bilo zadnje u životu. Nego mi najozbiljnije žao vas ovde pot-pu-no sludjenih. Uz sve svoje grehe Srbi ovo nisu zaslužili.

Možda si u jednu ruku u pravu.

Aj da ga utrapimo Engezima.
Poradi na tome.
anonymous anonymous 19:41 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

aureus
.

A to traje.

Biće i nekih posledica čak i kad to prođe.
pa se vraćam gore da organizujem atentat na Borisa Džonsona

Ubiće ga Bili k'o zeca!

Info za britansku ambasadu: u pitanju je citat iz filma, zapravo pokušavam odvratiti Bilija.

Mislim da si najebo.

Moja veza iz ambasade mi je dojavila da ambasador nije gledao film.
I misli da je neka kodirana poruka.
Istraga je u toku.
Usput

Jedino kako bih mogao da ti pomognem je da te sakrijem - u korpi za klenove.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:48 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Ne gledam, naravno, ali ga čujem s komšijskog televizora preko balkona kroz otvoren prozor. Zapravo s više simultanih komšijskih televizora što stvar čini još jezivijom.


Joj, brate, pa to kao za vreme Slobe. Sećam se nekog komšije koga smo zvali Ronac, to jest njegovog ćaleta, koji je odvrtao radio tako, do daske, kad idu vesti na državnom kanalu (dobro, i onaj prenos fudbalskih utakmica nedeljom u 3), e, hebo nam je svima keve u lameli. Onda sam pravio ometač, da mu napadnem međufrekvenciju, 10.7MHz, u nameri da mu ugušim radioprijem kompletno, ali mi nešto nije radilo, valja oklopljeno, a ni moje sokoćalo nije imalo dovoljno snage da mu prodre u radio. Posle smo mu ubacivali trulo voće i povrće kroz prozor (dakle, konvencionalne metode umesto sajber-ratovanja), dok nije primio poruku i malo oladio. Ili je možda beše umro, ne sećam se sad tačno razloga za prekid takvog činodejstvovanja, znam samo da nije što je Sloba završio u Hagu, jer sam ja emigrirao pre tog srećnog raspleta.
aureus aureus 19:52 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

anonymous

Mislim da si najebo.

Moja veza iz ambasade mi je dojavila da ambasador nije gledao film.
I misli da je neka kodirana poruka.
Istraga je u toku.
Usput

Jedino kako bih mogao da ti pomognem je da te sakrijem - u korpi za klenove.

Ćuti, bre, Anonimuse!
Šta se svaki čas javljaš dok u djelo pokušavam da sprovedem tvoju molbu koja glasi, citiram:
anonymous
Aureuse, kumim te Bogom, ne reaguj na Anonanusov prdež !
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:52 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

srdjan.pajic
Ne gledam, naravno, ali ga čujem s komšijskog televizora preko balkona kroz otvoren prozor. Zapravo s više simultanih komšijskih televizora što stvar čini još jezivijom.


Joj, brate, pa to kao za vreme Slobe. Sećam se nekog komšije koga smo zvali Ronac, to jest njegovog ćaleta, koji je odvrtao radio tako, do daske, kad idu vesti na državnom kanalu (dobro, i onaj prenos fudbalskih utakmica nedeljom u 3), e, hebo nam je svima keve. Onda sam pravio ometač, da mu napadnem međufrekvenciju, 10.7MHz, u nameri da mu ugušim radioprijem kompletno, ali mi nešto nije radilo, valja oklopljeno, a ni moje sokoćalo nije imalo dovoljno snage da mu prodre u radio. Posle smo mu ubacivali trulo voće i povrće kroz prozor, dok nije primio poruku i malo oladio. Ili je možda beše umro, ne sećam se sad tačno razloga za prekid takvog činodejstvovanja, znam samo da nije što je Sloba završio u Hagu, jer sam ja emigrirao pre tog srećnog raspleta.


Vračarski Ronac?
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:57 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

aureus
srdjan.pajic
Mislio sam da su to neke tanane stvari, a objašnjenje podsjeća na slučaj kad ti slika ne valja i onda dođe majstor i izudara televizor.


Imaj u vidu i to da je objašnjenje ponudio čovek koji peče ciglu laserom, tako da nije možda baš sve totalno tačno i rafinirano.

Mah...čitajući linkovani tekst, otkrio sam da ovi iz opservatorije pošalju snop od kvadrilion (10^24) fotona, a vrati im se foton-dva.

In reality at Apache point they don't just send one or two photons, but around (four ?) a 'quadrillion' in a pulse just a few centimetres in length, of all of these photons only one or two may make it back to the detector.)


Ti single-photon detektori su zajebane igračke. Ne verujem da je to zaista potrebno, mislim, onako odoka, ako pukneš lep zrak od nekoliko desetaka vati optičke snage, u nekom prozoru gde je apsorpcija u atmosferi mala, to bi valjda dobacilo do meseca i nazad u dovoljnoj snazi da može da se izdetektuje nekim običnijim fotodetektorom. Ne znam, možda lupam, nisam se udubljivao u računicu.

srdjan.pajic srdjan.pajic 19:58 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Srđan Fuchs
srdjan.pajic
Ne gledam, naravno, ali ga čujem s komšijskog televizora preko balkona kroz otvoren prozor. Zapravo s više simultanih komšijskih televizora što stvar čini još jezivijom.


Joj, brate, pa to kao za vreme Slobe. Sećam se nekog komšije koga smo zvali Ronac, to jest njegovog ćaleta, koji je odvrtao radio tako, do daske, kad idu vesti na državnom kanalu (dobro, i onaj prenos fudbalskih utakmica nedeljom u 3), e, hebo nam je svima keve. Onda sam pravio ometač, da mu napadnem međufrekvenciju, 10.7MHz, u nameri da mu ugušim radioprijem kompletno, ali mi nešto nije radilo, valja oklopljeno, a ni moje sokoćalo nije imalo dovoljno snage da mu prodre u radio. Posle smo mu ubacivali trulo voće i povrće kroz prozor, dok nije primio poruku i malo oladio. Ili je možda beše umro, ne sećam se sad tačno razloga za prekid takvog činodejstvovanja, znam samo da nije što je Sloba završio u Hagu, jer sam ja emigrirao pre tog srećnog raspleta.


Vračarski Ronac?


Mirjevski ronac, razume se.
anonymous anonymous 19:58 20.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

aureus
anonymous

Mislim da si najebo.

Moja veza iz ambasade mi je dojavila da ambasador nije gledao film.
I misli da je neka kodirana poruka.
Istraga je u toku.
Usput

Jedino kako bih mogao da ti pomognem je da te sakrijem - u korpi za klenove.

Ćuti, bre, Anonimuse!
Šta se svaki čas javljaš dok u djelo pokušavam da sprovedem tvoju molbu koja glasi, citiram:
anonymous
Aureuse, kumim te Bogom, ne reaguj na Anonanusov prdež !

Jebo, ne jebo - najebaćeš.

Usput
Čini mi se se da citiranje ne podleže sankcijama.
nepopustljiv nepopustljiv 18:12 21.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

jinks
Bio skoro dokumentarac koji taksativno fazu po fazu prikazuje završne pripremene, kao i čitav tok misije Apolo 11.

Interesantno, jedan od prvih utisaka astronauta na površini Meseca bio je da je tamo mnogo lakše hodati, i nositi svu tu silnu opremu, nego što su očekivali na osnovu simulacija na Zemlji.

Takođe, prilikom orbitiranja Meseca sva tri astronauta su definitivno došli do zaključka da Mesec nije ni bele, ni sive, već - braon boje.

Koliko još ljudi veruje da su Ameri bili na mesecu?
nepopustljiv nepopustljiv 18:15 21.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

jinks
Ima i u dokumentarcu detalj, da je jedan od uređaja koji su ostavili na površini Meseca nekakva platforma koja služi za odbijanje laserskih zraka sa Zemlje.

Te ko ne veruje, može očas posla da nadje koordinate platforme na Mesecu, da nabavi odgovarajuću lasersku i mernu opremu i da proveri. Mnogi su mimo SAD sami to i probali, poslali laserski zrak na Mesec koji im se uredno vratio - i time potvrdili priču, bar po priči.

p.s.

Inače, po jednoj od Lunarnih teorija zavere, studio iz koga je prenošeno, ili gde je snimljeno sletanje na Mesec jula 1969. godine, nalazio se ni manje ni više nego na - Košutnjaku :)

Eeee, to je potvrda - do jaja!
nepopustljiv nepopustljiv 18:24 21.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

srdjan.pajic
Bili Piton
Dok vi mesečarite, onaj opet ležerno kenja li kenja li kenja. Li kenja. Da je to televizijsko vreme, koje se sada meri mesecima i godinama a ne minutima i satima, utrošeno na recimo školski program (seća li se još iko šta je to) - Srbi bi bili najobrazovaniji narod na svetu.

Ovo je potpuno nepodnošljivo i ne čudi me što je cela zemlja što luda što agresivna što u depresiji.


Bili, druže, pa nemoj da gledaš to sranje!!!

Ja samo N1 pratim (crkni predatore! ) i tu ga drže na pristojnom nivou, čak uz malu dozu podjebavanja (ja da sam vlasnik takve neke televizije pa bulju bih mu pomerao, ono Kesić-like 24/7, samo malo vesti između). Ali bio sam nešto kratko u Srbiji pre nekog vremena, pa bacio pogled na izbor tv kanala kod mojih matoraca, dakle, u-žas! A ovi moji, ko hipnotisani. Naravno da sam pokušao da stvorim neku malu pukotinu u toj ljubavi, ali zamalo da završim da spavam kod komšinice. Ja pamtim vreme Tita, i ono posle, mada sam bio klinac, ali to nije bilo ni približno ovako ludački, jedino fale štafete mladosti.

Ja mislim sad da Vučić izađe kao onaj naš Džimi Džons i naredi masovno ispijanje stipse ili varikine, ladno bi bilo milion mrtvih u Srbiji, ili koliko već ima javnih i tajnih podržavalaca.

I kad reče školski program, da pozdravim Jukija, u koga sam i dalje potajno zaljubljen kao bloger.
Što se tiče vesti - ja isto gledam taj N1.
Naravno - gledam jedinu političku emisiju 'Utisak nedelje' - mislim da je to na nekoj televiziji koja se zove Nova - ili tako nekako, ne znam tačno, pošto je sada letnja pauza.
No, svega 5 minuta dnevno mi ode na vesti na TV - dakle, isključujući 'Utisak nedelje'.
nepopustljiv nepopustljiv 18:30 21.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

srdjan.pajic
aureus
srdjan.pajic
Mislio sam da su to neke tanane stvari, a objašnjenje podsjeća na slučaj kad ti slika ne valja i onda dođe majstor i izudara televizor.


Imaj u vidu i to da je objašnjenje ponudio čovek koji peče ciglu laserom, tako da nije možda baš sve totalno tačno i rafinirano.

Mah...čitajući linkovani tekst, otkrio sam da ovi iz opservatorije pošalju snop od kvadrilion (10^24) fotona, a vrati im se foton-dva.

In reality at Apache point they don't just send one or two photons, but around (four ?) a 'quadrillion' in a pulse just a few centimetres in length, of all of these photons only one or two may make it back to the detector.)


Ti single-photon detektori su zajebane igračke. Ne verujem da je to zaista potrebno, mislim, onako odoka, ako pukneš lep zrak od nekoliko desetaka vati optičke snage, u nekom prozoru gde je apsorpcija u atmosferi mala, to bi valjda dobacilo do meseca i nazad u dovoljnoj snazi da može da se izdetektuje nekim običnijim fotodetektorom. Ne znam, možda lupam, nisam se udubljivao u računicu.


Nije dovoljno da bude samo dovoljno snažan snop.
Nužno je da bude i kodiran snop - kako bi prepoznao da je primljeni snop, upravo refleksija onoga što si emitovao.
aureus aureus 20:10 21.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

nepopustljiv

Nije dovoljno da bude samo dovoljno snažan snop.
Nužno je da bude i kodiran snop - kako bi prepoznao da je primljeni snop, upravo refleksija onoga što si emitovao.

Jasno.
Mora foto-detektor da zna šta je tačno udarilo u njega, fotona ima i u atmosferi, dolaze i iz kosmosa, samo ovi laserski su specifični - koherentni su i imaju istu talasnu dužinu.
No, nisi ti jedini koji ima laser.
Ko zna koji je švrćan gađao Mjesec ili tvoj detektor.
aureus aureus 00:52 23.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Toliko ljudi na blogu, a niko da uzme laserčić i nacilja Mjesec.

Umjesto nas to čine Mythbusters.

Nije dovoljna igračka i poneki vatić.
Treba gigavat.
Pošaljemo 200 kvadriliona fotona po snopu i voilà, uz malo sreće - iz snopa nam se vrati jedan do tri fotona.Nisam baš zadovoljan kako su ovo snimili.
Još uvijek ostaju sumnje.

Gigavat?
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:10 23.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Gigavat?

Pa to kažem, par desetina vati, do gigavat, i to je to.

(nisam gledao ovaj mit basters, ali gigavat snage mogu da imaju sam oni ultrashort-pulse laseri, gde je energija mala, znači par džula, ali spakovano u par femtosekundi, et voila, P=A/T, dobiješ džigavat ko od šale. Dobro, nije kao od šale, ali tu je negde.

Mada sumnjam da su dotle išli, ti laseri kratkog pulsa nisu baš tako davno izmišljeni i usavršeni. I nema ih baš svaka džudža, pogotovu ne za testiranje teorija zavere).
jinks jinks 07:53 23.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Pošaljemo 200 kvadriliona fotona po snopu i voilà, uz malo sreće - iz snopa nam se vrati jedan do tri fotona.

Dobro, ali se jedan do tri fotona ipak vrati :)

A i gigavat je, kako kaže Srđan, gigavat, ali spakovan u kratkom vremenskom periodu.


p.s.

Super prilog.
aureus aureus 10:43 23.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

jinks
Pošaljemo 200 kvadriliona fotona po snopu i voilà, uz malo sreće - iz snopa nam se vrati jedan do tri fotona.

Dobro, ali se jedan do tri fotona ipak vrati :)

Imamo mi i na Zemlji slične primjere: 200 miliona spermatozoida per pulse i voilà, samo jedan, pod određenim uslovima, uz malo sreće, oplodi jajnu ćeliju.
jinks
A i gigavat je, kako kaže Srđan, gigavat, ali spakovan u kratkom vremenskom periodu.

srdjan.pajic
Mada sumnjam da su dotle išli, ti laseri kratkog pulsa nisu bap tako davno izmišljeni i usavršeni. I nema ih baš svaka džudža, pogotovu ne za testiranje teorija zavere).

Ovi razbijači mitova su išli do neke opservatorije.

Da mi sad malo rezimiramo:
1) treba ti nešto gigavat snage što šalje po 200 kvadriliona fotona po snopu,
2) treba ti fotodetektor koji registruje pojedinačne fotone.

Neka hvala. Radije ću te pare da utrošim na palačinke.

3) Pošalješ mnogo, vrati ti se malo. Kad kažem mnogo - mislim stvarno mnogo, i kad kažem malo - mislim baš malo.
Koliko manje?
Pa... 100 000 000 000 000 000 000 000 000 puta manje nego što si poslao.
4. Još uvijek ne znamo mnogo oko ciljanja corner cube reflectora. Lako je ovima u opservatoriji: oni ga vide.

jinks
Super prilog.

Hvala. Saznali smo da su corner cube reflector na Mjesec postavili glumci iz Apola 15.
jinks jinks 10:56 23.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Pa dobro, zar jedna od poenti svakolike inžinjerije, programiranjerije, ..., nije i da od verovatnoće 1:1e1000 pravi neke mnogo prihvatljivije vrednosti.

Mislim, koja je verovatnoća da deo rakete koju ispalite sa Zemlje bez ikakve dodatne kontrole i proračuna sam po sebi dođe do Meseca (da ne kažem i da na Mesec neoštećen sleti).
aureus aureus 11:18 23.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

jinks
Pa dobro, zar jedna od poenti svakolike inžinjerije, programiranjerije, ..., nije i da od verovatnoće 1:1e1000 pravi neke mnogo prihvatljivije vrednosti.

Mislim, koja je verovatnoća da deo rakete koju ispalite sa Zemlje bez ikakve dodatne kontrole i proračuna sam po sebi dođe do Meseca (da ne kažem i da na Mesec neoštećen sleti).

Vrlo mala, dosta mala.
Zaboravih reći, pod 5) pored svega navedenog treba ti još Čarli da kodira snop, a njegovo angažovanje je jedna od skupljih stvari. Dakle, na sve troškove koje imaš, moraš dodati i taj.

I onda se neko čudi što odavno nismo išli na Mjesec.
Skupo.
jinks jinks 11:20 23.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

Skupo.

Bilo u nekoj od emisija, da li za kompletan Lunarni program ili samo za Apolo 11 - 120 milijardi dolara.
aureus aureus 11:46 23.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

jinks
Skupo.

Bilo u nekoj od emisija, da li za kompletan Lunarni program ili samo za Apolo 11 - 120 milijardi dolara.

Za sve Apolo misije - pošto ih ima smisla posmatrati u cjelini (jer ne idu jedna bez druge), najčešća brojka koja se pominje je 25 milijardi utrošenih sredstava. Ondašnjih. E, da bismo znali koliko je to današnjih para, morali bismo znati koliko je trošeno tačno po godinama: jer je od početka pa do kraja programa dolar izgubio poprilično na vrijednosti.
Onda trošak zs svaku godinu pomnožiti sa koeficijentom akumulirane inflacije do današnjih dana, na kraju sabrati preračunate vrijednosti za sve godine i - eto te. Program je trajao od 1961. do 1973. Oni koji su to preračunavanje radili (pretpostavljam da su im bili poznati troškovnici za svaku godinu) ukupni trošak procjenjuju na oko današnjih 150 milijardi dolara (raspon ide od 120 do 200).

Međutim, tih 150 milijardi je preračunata vrijednost na bazi inflacije.
Treba na umu imati da je tadašnji trošak pao na teret manjeg broja obveznika jer su SAD imale oko dva puta manje stanovnika nego danas, manji bruto proizvod per capita u stalnim dolarima...
Dakle, tih 150 milijardi je realno danas lakše isfinansirati nego onda.

S druge strane, u tom periodu su SAD na vojsku i Nasu trošile i po 10 posto BDP-a, a sad oko tri.
Pri čemu su prije 50 godina baš dosta bježale najbližim pratiocima po veličini ekonomije.
One su jedine i bile sposobne da isfinansiraju program kao što je Apolo.
jinks jinks 11:56 23.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

One su jedine i bile sposobne da isfinansiraju program kao što je Apolo.

Dobro, ali su u narednim godinama SAD puno od stvari koje su tu razvili (kao i na osnovu toga) uspeli dobrim delom i da komercijalizuju.

Što SSSR nije, tako da su SSSR troškovi gledano i iz tog ugla na duže staze po svoj prilici bili još i značajniji.

A i Kina je izgleda (kao, kako sami kažu, još uvek zemlja srpa i čekića i bandjera rose) dobro naučila pomenutu lekciju o neophodnoj delimičnoj ili potpunoj komercijalizaciji kako vojnih, tako i space i drugih najnaprednijih istraživanja.
aureus aureus 12:56 23.07.2019

Re: Sletanje na Mjesec

jinks
One su jedine i bile sposobne da isfinansiraju program kao što je Apolo.

Dobro, ali su u narednim godinama SAD puno od stvari koje su tu razvili (kao i na osnovu toga) uspeli dobrim delom i da komercijalizuju.

Što SSSR nije, tako da su SSSR troškovi gledano i iz tog ugla na duže staze bili još i značajniji.

A i Kina je izgleda (kao, kako sami kažu, još uvek zemlja srpa i čekića i bandjera rose) dobro naučila pomenutu lekciju o neophodnoj delimičnoj ili potpunoj komercijalizaciji kako vojnih, tako i space i drugih najnaprednijih istraživanja.

Ameri su tada bili prosto izazvani od strane SSSR. 1961. protivnik poslao prvog Gagarina u kosmos, odnosno prvog čovjeka u kosmos (a još su neke stvari prvi uradili) i onda Kenedi odlazi u Kongres i drži čuveni govor o tome da će Amerika prije kraja decenije bezbjedno poslati ljudsku posadu na Mjesec i vratiti je.

Neki misle da nisu. Nego kad su vidjeli da neće uspjeti - ušli su u studio i snimili spuštanje.

Što se Kine tiče, pazi ovo:
1969. nominalni BDP u tadašnjim dolarima za SAD je 973 milijarde, Japan je na dalekom drugom mjestu sa 172 milijarde (i vrijedno razvija ekonomiju - niti protiv koga ratuje niti šalje astronaute po vasioni), Francuska ima 140 milijardi...
Kina 79 milijardi, tek 8 posto nominalnog američkog BDP-a.
Kina je danas izbila na drugo mjesto po ukupnom nominalnom BDP-u i on je oko 65 posto u odnosu na američki (13 hiljada milijardi spram 20 hiljada).
E kad imaš takvu novčanu masu onda možeš nešto da radiš.
Šta je onda za tebe laserčina od gigavat snage? Osnovni troškovi lansiranja od po pola milijarde?
Kad imaš malu novčanu masu, onda ti je skupo i odijelo za astronauta.

Tako da...nipošto ne savjetujem Crnoj Gori da razvija svemirski program.
Mala novčana masa.

P.S. Nije ni Sovjetski Savez bio bez para. Njima je broj stanovnika 1969. bio skoro 240 miliona, a SAD su imale oko 200. PPP per capita je bio oko 35 posto od američkog.
Dakle, imali su i oni priličnu masu sredstava. Program Luna koji je počeo prije Apola (1959) a završio se posle (1976) utrošio je nekoliko milijardi dolara zbirno.
anonymous anonymous 10:53 19.07.2019

Inspirativan prilog

Sa linka datog u tekstu izborom na brzinu izdvajam

Guglov prevod :

Студија чудовишта Студија проводи: Венделл Јохнсон
Студија је спроведена 1939. године на Универзитету у Ајови

Детаљи експеримента: Студија чудовишта је добила овај негативни назив због неетичких метода које су кориштене за одређивање ефеката позитивне и негативне говорне терапије на дјецу.

Венделл Јохнсон са Универзитета у Иови изабрао је двадесет и двоје деце без родитеља, од којих су неки муцали , а неки нису. Деца су била у две групе, а група деце са муцањем стављена је у позитивну говорну терапију, где су похваљени због течности. Не-муцавци су стављени у негативну говорну терапију, где су били омаловажавани за сваку грешку у граматици коју су направили. Као резултат експеримента, нека деца која су добила негативну говорну терапију имала су психолошке ефекте и задржала проблеме говора до краја живота, чинећи их примерима значаја позитивног појачања у образовању.

Иако је почетни циљ студије био да се испита позитивна и негативна говорна терапија, импликације су се знатно прошириле на методе наставе за малу децу.


jinks jinks 11:01 19.07.2019

Re: Inspirativan prilog

Ima dokumentarac i o u blogu navedenom eksperimentu učiteljice Džejn Eliot "O plavim i braon očima".

Neverovatno - vidite kako đaci, za koje verujete da ne mogu imati bog zna kakve bagaže sa kojima ulaze u čitavu priču, očas posla prihvataju podelu na manje ili više superiorne uloge.

Džejn Eliot je i kasnije nastavila sa sličnim eksperimentima - interesantno kako je uspevala i kod grupa odraslih ljudi, koliko god da su znali pre eksperimenta gde su došli i o čemu se sve tu i radi, opet da izazove sličnu reakciju ... gde im je bila ponuđena priča da su, između ostalog, superiorniji bili oni koji su tokom eksperimenta nosili, na primer, zelene marame, dok su oni sa žutim bili inferiorniji.
G.Cross G.Cross 12:58 19.07.2019

Kraj detinjstva

Put coveka na mesec je bio, nadali smo se,
" Kraj detinjstva čovečanstva"

Samo se ovaj pubertet odužio.

jinks jinks 13:06 19.07.2019

Re: Kraj detinjstva

Da, a možda ponekad uopšte i nije dovoljno samo sagledati stvari iz druge perspektive ... ne znam, na primer, Meseca ili Marsa :)
Черевићан Черевићан 16:02 19.07.2019

дал'ко ТО зна

Pre 50 godina, 20. jula 1969

Амери се читам ево .......опет дрче
посету давнашњу сврсташе у чуда,
него зна ли ико откад својег коња
Мујо знан нам кује по месецу свуда
alselone alselone 16:38 19.07.2019

Umesto da se ratuje

U to ime evo jedna lepa slika na koju sam natrčao danas.

1915, otac i sin u rovu. Sin je vojnik a otac mu je došao u posetu. Ima sve, i otac i sin, i taraba i torba (verovatno sa sirom) i opanci i blato i ljubav i ponos.

izvor: Reddit
Mi Srbi kao narod i kao država Srbija ne pričamo dovoljno o WWI.
angie01 angie01 12:15 20.07.2019

Re: Umesto da se ratuje


Mi Srbi kao narod i kao država Srbija ne pričamo dovoljno o WWI.


bas tako,...jer se ne uklapa, ni motivima, ni nacinom i narocito zavrsnicom, u sve ono sto je sadasnji trend, sa sve proteklih tridesetak godina ovog sranja u kojima se prosipa otrov opravdanja za neke sasvim drugacije postavljene vizure i cinjenja.

ja sam povodom stogodisnjice od zavrsetka Velikog rata, napisal blog u kome su dati svi podaci da bi se velicina hrabrosti srpskog naroda, njegovih zrtava i doprinosa miru mogli jednostavno sagledati i taj tekst je imao 16 komentara od kojih su neki moji, znaci Mirela, Sarski i Tasa su jedini bili zaiteresovani da oko teme nesto kazu, a svi ostali, narocito patriJoti, veliki Srbi i ini, niti jedno slovo, za razliku od tema u kojima to srBstvo treba braniti mrznjom prema drugima, gde ne moze da se dodje na red od rvnosti.

TAKO-JE-KUCALO-HRABRO-SRCE-IZ-PLAVE-GROBNICE
nsarski nsarski 18:58 19.07.2019

Pre 50 godina

sam letovao u Alzasu, na jezeru Lac de Corbeaux (Jezero Gavranova). Te godine je po šumama bilo obilje divljih borovnica koje sam skupljao. I mnogo ciklama po kojima sam se valjao. Od elektronike sam imao neki prost tranzistor i na njemu slušao radio Luksemburg, i neki prost mini TV koji uopšte nisam gledao.
Kada su najavli sletanje na Mesec, 20. jula, seli smo u kola i otišli na neku livadu u obližnjoj Švajcarskoj. Ovo je bilo neophodno jer francuski TV sistem nije bio kompatibilan sa nažim TV prijemnikom. I tako, tog dana sam pratio prenos sletanja na Mesec, na livadi okružen kravama (nekako, na tom mestu je signal bio najbolji). Posle sam tu noć proveo po šatorom, fasciniran događajem koji sam upravo video.
Kasnije sam, naravno, pratio prenose svih ostalih sletanja i šetnji po Mesecu.
Za mene je to bilo čudo, uvod u novu eru života na Zemlji. Par nedelja kasnije sam bio u Parizu i gledao prvu evropsku produkciju mjuzikla "Kosa" (kasnije na jesen je ta prestava imala premijeru u Beogradu). To je dodatno pojačalo moje naivno verovanje da se svet radikalno menja na bolje i ja sam bio srećan. Ne treba zanemariti da sam tada bio jako mlad i jako naivan.

Međutim, nisam hteo o tome. Ono što me zaista fascinira je da danas postoje milioni ljudi koji "ne veruju" da se sletanje čoveka na Mesec desilo. Nemam pojma zašto, ali to je fakat.

Godinu dana kasnije bio sam na Floridi u Kejp Kanaveralu da vidim muzej svih tih raketa i kapsula, i jedno mogu da kažem: ona kapsula u kojoj su prvi astronauti leteli izgleda kao obična konzerva. Treba imati veliko srce da čovek sedne u to i da ga ispale na Mesec. Ali, eto, ima i takvih heroja.

I, kao što rekoh, neverovatno mi je da ima ljudi danas koji u sva ta dostignuća sumnjaju. Čini se da ih čak ima sve više. A možda su glasine o broju tih što sumnjaju dodatni socijalni eksperiment.

Jedan od prvih filmova o letu na Mesec je ovaj iz 1902. godine. Tamo su našli Selenite.


anonymous anonymous 19:54 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

nsarski
S obzirom da imam poverenja u tvoje poznavanje tehničkih nauka, objasni mi molim te, bežićni prenos slike sa Meseca.

I kada je nakon toga to dostignuće našlo širu primenu ?
aureus aureus 20:02 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

anonymous
objasni mi molim te, bežićni prenos slike sa Meseca.

Mislim da nije bio bežični prenos.
Čuo sam da se žica odmotavala sa velikog kotura dok je kapsula letjela ka Mjesecu.
jinks jinks 20:04 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

ona kapsula u kojoj su prvi astronauti leteli izgleda kao obična konzerva. Treba imati veliko srce da čovek sedne u to i da ga ispale na Mesec. Ali, eto, ima i takvih heroja.

To se može videti i u dokumentarcu koji sam pomenuo - lunarni modul je bukvalno konzerva od tankog lima zakivana nitnama.

I, kao što rekoh, neverovatno mi je da ima ljudi danas koji u sva ta dostignuća sumnjaju. Čini se da ih čak ima sve više. A možda su glasine o broju tih što sumnjaju dodatni socijalni eksperiment.

Neko reče da se jedna od bitnijih trijaža među ljudima dešava i tokom školovanja (nekad u osnovnoj, nekad srednjoj, ...) na one koji sa pažnjom (i poverenjem) slušaju šta se priča na tabli, kao i na druge koji ubijaju vreme čekajući da čas nekako prođe.

Što kažete, a možda je i baš ovakva jedna situacija nekakav vid socijalnog eksperimenta.
nsarski nsarski 20:15 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

anonymous
nsarski
S obzirom da imam poverenja u tvoje poznavanje tehničkih nauka, objasni mi molim te, bežićni prenos slike sa Meseca.

I kada je nakon toga to dostignuće našlo širu primenu ?


"All you need is love" je pesma Bitlsa čije je premijerno izvođenje preneseno 25. juna 1967 godine, preko satelita, svim televizijama sveta. Prvi put u istoriji je takav globalni prenos ostvaren.

Naravno prenos TV slike sa Meseca je zahtevao mnogo veći bandwidth i kompleksniju opremu. Ostali jednostavniji podaci su relativno lako transmitovani, ali slika...to je podvig. Ipak, uspeli su nekako, mada je slika (lično sam je gledao) bila prilično mutna (nešto nalik na video koji je USA pustila da optuži Irance da su zalepili, pa odlepljivali, bombu sa nekog tankera).

Ako te zaista zanima, evo ga u "Popular Science" detaljan opis tog procesa.
How NASA Broadcast Neil Armstrong Live from the Moon

Btw, ti si non-believer?
nsarski nsarski 20:17 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

Mislim da nije bio bežični prenos.
Čuo sam da se žica odmotavala sa velikog kotura dok je kapsula letjela ka Mjesecu.


Razumem da su lagali nas Srbe, mi za bolje i nismo, ali da lažu poštene Švajcarce - e, ljudi, to mi je neverovatno!
aureus aureus 20:22 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

nsarski
Od elektronike sam imao neki prost tranzistor i na njemu slušao radio Luksemburg,

Negdje baš u to vrijeme je Majkl Kejn mislio da je Luksemburg naziv za radio-stanicu.

alselone alselone 20:34 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

Btw, ti si non-believer?

Upoznah pre koju nedelju prvi put živog ravnozemljaša. Zaista sam mislio da oni ne postoje i da je sve fora na YT.

Uglavnom, priču krase dva sjajna momenta.

Bio sam u komisiji na diplomskom i posle svegačanog da ne kažem čina, sednemo na piće sa roditeljima i rodbinom, red je 10 minuta pokazati poštovanje prema takvom događaju.

I seli mi i tu reč po reč, ćale Bosanac uzeo rakiju, nazdravio sinu, komisiji, rodbini, prijateljima, sve onako lepo i kako treba da bude. I tu on sedne pored mene, pita kako sam i sve pro forme, kad posle par minuta bam! pitenje u rebra - šta Vi mislite, da li je Zemlja ravna ili okrugla.

Tu skoči diplomac - jao tata nemoj te tvoje teorije ovde na fakuletu. Kreno on malo i da nastavi, ali nisam bio raspoložen da pričam na datu temu.

Ali ćale nastavlja i šta je omiljena tema Bosanaca - ko je odakle. Tu on malo ispita drugare odakle su (ja sam se bio okrenuo kad je krenula priča o ravnoj Zemlji), drugari redom Bosanci, Ličani, Dalmatinci, Hercegovci (jednom ću pisati komentar o profilu prosečnog elektro studenta i koliko tu geografija igra ulogu i koliko se ti momci i devojke više trude i grizu kroz život. Nakanjivao sam se par puta al me mrzelo jer je pipavo ako nećeš da napravih hordu uvređenih na svim stranama). Uglavnom, dođe ćale i do mene.

- Odakle ste?
- Tu sam ja, u Novom Sadu živim.
- Ma ne to, rodom, poreklom (već se smeška).
- Iz Sombora.
...
...
processing, processing, processing... timeout

On je ostao bez reči, ćek, kako sad iz Sombora, taman je zaustio da kaže "To ljudino", vidi zdrav, prav, visok, kako Bačvan, zar ne bi treao da liči na Balaševića iz Pop Ćire i pop Spire...Samo što mi nije rekao "izvini".

nsarski nsarski 20:37 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

aureus
nsarski
Od elektronike sam imao neki prost tranzistor i na njemu slušao radio Luksemburg,

Negdje baš u to vrijeme je Majkl Kejn mislio da je Luksemburg naziv za radio-stanicu.Ima i gore, zlaćani, ima i gore.
Consider this:


Ovu prvu kartu (Q), mi zovemo "dama". Dama!? Zašto dama kada se na nekim drugim jezicima zove "kraljica" (queen)? Dobro i na Ruskom se zove dama - ova konkretno i pikova dama, naučili smo od Puškina. Takođe, može da se ovo odstupanje razume, jer osoba nosi nekakvu maramu sa nekim ukrasima koji mogu da se rastegnu na "krunu". Rastegnu, ali na silu.

Ali ova druga karta (K), me je potpuno dotukla! Mnogi narodi je zovu "kralj" (king), a mi je zovemo "pop". Pop, jebote, pop!!! Odakle to? On nosi krunu kao svaki kralj. Dobro, ima bradu, ali to ga ne čini automatski popom. Ja tako mislim - ne može da bude pop.
Hoću reći, što si video nisi video - vidiš kralja i kažeš pop. Isto kao ovo sa sletanjem na Mesec.
Ne znam da li si razmišljao o ovoj pojavi, ali ja već danima imam nesanicu i budim se u sred noći razrogačenih očiju.

alselone alselone 20:40 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

Ali ova druga karta (K), me je potpuno dotukla! Mnogi narodi je zovu "kralj" (king), a mi je zovemo "pop". Pop, jebote, pop!!! Odakle to?


Ja prvi put čujem da se zove pop. U mom šoru je uvek bio kralj, mada se ovde više igralo sa mađaricama, i sa malim i sa velikim slovom.
nsarski nsarski 20:53 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

Ja prvi put čujem da se zove pop.


Evo ovde svi nazivi objašnjenje skraćenica

U mom, i ne samo mom, društvu se uvek zvalo, žandar, dama, pop...

alselone alselone 20:55 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

Naravno prenos TV slike sa Meseca je zahtevao mnogo veći bandwidth


Bandwith je količina podataka koja se prenese u jedinici vremena i za digitalne signale se meri u bps. Rekao bih da njima sa Meseca nije bio problem bandwith nego snaga signala.

Mada SF romani obrađuju tu temu često kako smo mi preko TV signala poslali već isuviše informacija o nama u dubinu hladnog svemira gde možda nešto sedi, skuplja signale i pravi plan.
tetris tetris 21:00 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

On nosi krunu kao svaki kralj. Dobro, ima bradu, ali to ga ne čini automatski popom.


I ima sablju. Šta će popu sablja, mada tu i tamo kroz istoriju se nađe po koji primer naoružanog popa.
nsarski nsarski 21:01 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

Bandwith je količina podataka koja se prenese u jedinici vremena i za digitalne signale se meri u bps. Rekao bih da njima sa Meseca nije bio problem bandwith nego snaga signala.


Da, svakako, ti to bolje znaš. Ali ima u tom linkovanom tekstu precizno šta su radili da bi napravili transmisiju.
aureus aureus 21:01 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

nsarski
Ovu prvu kartu (Q), mi zovemo "dama"

Zovemo i kraljica.

Mnogi narodi je zovu "kralj" (king), a mi je zovemo "pop".

I kralj.

Nemojmo samo preskakati žandara.

Je l' čuo neko ove riječi: mača (1), krsta (2), kupa (3), dinara (4)?
Srce (3), baklava (4)?
Ee, u nekim krajevima se tako zovu pik (1), tref (2), herc (3), karo (4).

Ima još tih naziva, uglavnom su preuzeti odnekud izvana, ali ima i domaćih pokušaja (krsta, baklava, srce...).
S tim što u imenovanju malo gdje postoji potpuna dosljednost (recimo - držimo se u potpunosti njemačkih riječi za boje i prevoda za likove).

Ne znam da li si razmišljao o ovoj pojavi, ali ja već danima imam nesanicu i budim se u sred noći razrogačenih očiju.

Aaa, sad je meni jasno...
deset_slukom deset_slukom 21:04 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

Ne samo da nisu sleteli na Mesec, nego je, generalno, nemoguće leteti u svemiru. I to zato što u bezvazdušnom prostoru mlaz iz rakete nema od čega da se odguruje.

Znam sve te ravnozemljaške fore, pitajte ako vam nešto nije jasno.
romi.daba romi.daba 21:06 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

Ja sam bio u Istočnom Pakistanu, čak su nas i američki astronauti posetili na svojoj turneji oko sveta. A tada nam je i Tito dolazio u posetu.

Mislim da se ta teza o lažnom sletanju na mesec pojavila 90tih godina u opštoj borbi protiv USA

U to vreme su tu borbu vodili (opravdano ili neopravdano):

1. Bivši Sovjeti
2. Srbi
3. Islamski fundamentalisti
4. Iračani
5. Pravoslavni fundamentalisti
6. Ultranacionalisti
7. Evropski i američki komunisti...a bilo ih je mnogo
...

To je deo tog obaveštajnog arsenala. Verovatno je tu ideju lansirla neka grupa za kreiranje dezinformacija a zahvaljujući internetu proširila se na sve strane globusa.


Što se tiče Dame i Popa možda su tu smislili komunisti ili anti-monarhisti generalno, samo da im ne budu Kralj i Kraljica.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:10 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

alselone
Naravno prenos TV slike sa Meseca je zahtevao mnogo veći bandwidth


Bandwith je količina podataka koja se prenese u jedinici vremena i za digitalne signale se meri u bps. Rekao bih da njima sa Meseca nije bio problem bandwith nego snaga signala.

Mada SF romani obrađuju tu temu često kako smo mi preko TV signala poslali već isuviše informacija o nama u dubinu hladnog svemira gde možda nešto sedi, skuplja signale i pravi plan.


Sve je to povezano jedno s drugim, dragi moj alse. Šenonov limit. Kad nemaš dovoljno snage, onda moraš da šalješ signal sporo (dakle, u uskom opsegu).
aureus aureus 21:13 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

romi.daba
sam bio u Istočnom Pakistanu, čak su nas i američki astronauti posetili na svojoj turneji oko sveta. A tada nam je i Tito dolazio u posetu

Im'o si, more, Tita i u Jugoslaviji, nisi morao da ideš čak u Pakistan da bi ga vidio.

A američki astronauti su posjetili i Jugoslaviju.

Tada su se po beogradskim ulicama mogle vidjeti jugoslovenske i američke zastave.

jinks jinks 21:14 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

Šenon i Nikvist, rodonačelnici digitalnog doba :)
romi.daba romi.daba 21:31 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

deset_slukom
21:04 19.07.2019
Re: Pre 50 godina
Ne samo da nisu sleteli na Mesec, nego je, generalno, nemoguće leteti u svemiru. I to zato što u bezvazdušnom prostoru mlaz iz rakete nema od čega da se odguruje.


?
aureus aureus 21:35 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

romi.daba

?

Deset s Lukom samo navodi jedan od argumenata poricatelja.

Mlaz, naravno, ne mora ni od čega da se odguruje.
Dovoljno je da on leti 'vamo da bi ti letio tamo, je l' tako?

Zakon o održanju, o održanju...masa, brzina...
deset_slukom deset_slukom 21:37 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

romi.daba
deset_slukom
21:04 19.07.2019
Re: Pre 50 godina
Ne samo da nisu sleteli na Mesec, nego je, generalno, nemoguće leteti u svemiru. I to zato što u bezvazdušnom prostoru mlaz iz rakete nema od čega da se odguruje.


?


Šta je pitanje?
romi.daba romi.daba 21:38 19.07.2019

Re: Pre 50 godina

aureus
romi.daba

?

Deset s Lukom samo navodi jedan od argumenata poricatelja.

Mlaz, naravno, ne mora ni od čega da se odguruje.
Dovoljno je da on leti 'vamo da bi ti letio tamo, je l' tako?

Zakon o održanju, o održanju...masa, brzina...


?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana