Životni stil

прхкостима меморабилиа

Черевићан RSS / 27.09.2019. u 23:29

дневници - ти бескорисни патетични, парализовани хватачи времена. то су забeлешке које се отварају у непредвидљивим околностима, онако у ходу ,често пред умирање (Б.Ћосић)

Деду Стевана, књиговесца, не упознах јер га нема од средине четврте деценије века претходног, али по причању жене му, моје Баке Златице, нсадске градске примаље, при крају живота вазда је био удубљен у подебеле готицом писане историјске књиге те је, мало читајући, а више куњајући, време проводио на баштенској тераси у лигенштулу са псом Чибиком крај себе, или у удобности бержере у својој библиотеци, често старачки гунђајућег . ја пак из сачуваног му дневника памтим прибелешку где наводи омиљеног Paul Valéry-ја који је указивао - историја доказује само оно што се жели доказати па је с'тога најопаснији производ хемије ума , и успут дрхтаво дописану опаску му - као уосталом и религиозно веровање побожног народа које не познаје границе реалног .а верник био . него, гле и мене ,унукаму, у удобности исте бержере и сличног библиотечког ентеријера (али на другој локацији) данас моји Унуци затичу након 80 г у посве сличним расположењима. 'боте, гени су чудо.
елем...волим да читам туђе дневнике .да ли непотпун окружењем у којем живим ,да ли пуког поређења ради обичаја и тема на којима се некад време губило писајући, не знам. по том питању захвалан ми је пајташ, обалом дунавском ,када издвоји времена из обавезама претрпаног дана, редован предвечерњи шетач, притом и не далек рођак (Бабе нам рођене сестре) по занимању Aкадемик , ћутљив и гопсподствено закопчан, ретко расположен да слуша туђе приче, а за моје појашњава - док одмарам мозак од архитектуре волим да уживам у колоплету твојих игрорека тематиком сличним Braun-овом кретању ,к'о пчела са цвет на цвет , јер ми у мозгу накратко садржаје расталасају. посебно му грађанском детету из спратне породичне виле, никад жењеном, под клавиром одраслом, школованом по Европи, пасирају сеоске догодовштине мојих пуерилних угођаја (иако одлушаних много пута већ али у разноликим модификацијама) у којима се присећам ноћних ми моoрa и дечачких фантазмa, кроз сања и мастурбацију док сам, рецимо, прислушкивао догађај љубавни, неко натезање из постеље рођака ми, те иако тек загазио у другу деценију ми трајања овоземаљског схватао сам да је Стрика пијачом наливен већ ушао у тело Стриницино, али се она опирала том упаду, па је често у таквим ситуацијама прелазила умој кревет (усоби до њиове) чврсто ме потом загрливши међ' полу голе сисе, сузна у лицу, што образима својим осетих, али и топлину тек појебаног јој тела, те посебно, немир мој међ' ногамами. осећао сам да нешто треба да предузмем, али к'о гумарабиком прилепљен нуз њу не знадох како. или оно... када је Стрина једном омела моју јутарњу мастурбацију нагло откривши покривач при буђењу ме зашколу па схвативши шта је урадила нежно шаком обухватила балавоГАми а ја умоменту штрцно јајчано к'о содавода из кафанског сифона ....ка плафону, у чему је Академик стручно наслутио мрву Стриницине палете педофилних особина разуђене јој личности ,указујући како се заправо све изјалови временом, само човек треба да дуго живи па да се у ово увери, а не да умре млад - ја сам се ,додаје, само штедео да ти изговорим све приповести из животами досадашњег ,иако сам се девао у бројним стручним окупљањима, но не водећи о својим бивањима икакве белешке, да бар посведочим како сам био где сам био. но кад наврших пола века земаљског трајања одлучих да и ја водим дневник јер наслутих језик смрти - дијалект одласка. наиме у то време некако догодио се у мом телу некакав пуч почело болном јавком ишијатикуса приликом галеб - фотосафарија на Новом Зеланду

                          galebovid0j3o.jpeg

па уролошким прегледом ректума би опипана удебљана простата чији је узорак указао на канцер све ми се у једном моменту окренуло на главце као у јога асани, тако да небески свод претставља некакво тло, а све оно што сам сматрао као поузданом основом ,све грађевине, људи, свет, висило је са некаквог плафона одозго. помоћи без хируршке интервенције није више било. од тада догађаји о којима понешто бележим углавном су веома застарели и сличе прекопавању гробља где лежи највећи део наше родбине, те понеки моји знанци ,а тренутно сви покојни .моја породица је углавном мртва, изумрла као и свачија, ако тај чија је увелико чепа осму деценију трајања овоземаљског. стицај околности читавом животу, тој вечитој борби, даје правац, али ми се чини, ма колико цивилизација напредује, да су наши стари ,додуше скромније али задовољније живели, те не треба да чуди да свака генерације хвали та The good old times којег се почесто дневницима присећа.

размишљам нешто, Пробраним успе да од сопствене историје обележе једну генерацију (прозвавши све остале као врсте узорка те Породице), направивши нешто стабилно и трајно, јер у сваком питању већ стоји одговор, само се треба досетити. за Остале пак, недовољно даровите за ту работу, те услед тога фрустриране ,окружење не треба да чуди што им живот наликује ...........ветровитом дану .



Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 23:30 27.09.2019

sine cura

присети на прошлост
(бивше време наада),
манимо се дневника
ајд' живимо…... сада

надпрошлошћунебдети
jer само нас …...ремети
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 08:25 01.10.2019

Re: sine cura

nsarski nsarski 00:00 28.09.2019

Par komentara na sjajan prilog.


Svako ima svoje omiljene, a meni su najomiljeniji dnevnici Vitolda Gombroviča i F. Kafke.

Razume se, i ja imam svoje "dnevnike", ako se tako mogu nazvati, iz vremana kad sam bio mlad i nemiran (pokrivaju period od oko 12 godina), ali sam kasnije prestao da ih pišem ili dopisujem (neke stranice su pisne nogama, recimo). Neko duže vreme sam mislio da su bili izgubljeni, a onda sam ih neočekivano našao u jednoj zapuštenoj kući i sada sakupljaju prašinu ispod mog radnog stola, godinama neotvoreni.
Da, Gombrovič i Kafka. Oni su imali šta da kažu, i da to kažu sa stilom i autoritetom.

I jedna manja dlakocepajuća (hairsplitting) primedba. U moru ćirilice, pažnju mi je privukao fragment: "сличним Braun-овом кретању". U pitanju je botaničar Robert Brown koji je pod mikroskopom posmatrao kretanje čestica polena potopljenih u tečnost. Dakle, preciznije bi bilo: ”сличним Brown-овом кретању”. Matematički opis tog kretanja je prvi dao A. Einstein 1905. godine, iste godine kada je formulisao i Teoriju Relativnosti, koja se godina zato zove anno mirabilis.


P.S. Ah, da! Nešto stihova i jedna opservacija tog genija Čarlsa Simića. Idu uz ceo gornji tekst, verujem.

Time–that murderer
No one has caught yet.


Sometimes walking late at night
I stop before a closed butcher shop.
There is a single light in the store
Like the light in which the convict digs his tunnel.


I najzad, povodom strine...mada se u ovoj dole Čarlsovoj ispovesti o strini ne radi.

There was a maid in our house who let me put my hand under her skirt. I was five or six years old. I can still remember the dampness of her crotch and my surprise that there was all that hair there. I couldn’t get enough of it. She would crawl under the table where I had my military fort and my toy soldiers. I don’t remember what was said, if anything, just her hand, firmly guiding mine to that spot.

Черевићан Черевићан 10:20 28.09.2019

mundus sensibilis

Svako ima svoje omiljene

задовољство поучним Вам Коментарима
.........( што Га потакну порука причина),
походи ме ево .............суботњега јутра
посебно уз помен знаних ........Величина


г nsarski ...ХВАЛА
nask nask 13:52 28.09.2019

Dok smo bili u cvetu mladosti

nešto nas je stalno jebalo

Стрика пијачом наливен већ ушао у тело Стриницино, али се она опирала том упаду, па је често у таквим ситуацијама прелазила умој кревет ...




Черевићан Черевићан 16:27 28.09.2019

u cvetu

dok smo bili

на постељи цветној
ви ти јеб ...инсекта,
сву предату женку
и њега сред афекта

алал фотомајстору nask и хвала на јавки
49 41 49 41 01:31 29.09.2019

Spas je u

fizickom radu.

i u zao cas.

jebes, masineriju, tehniku, ostale prc mrccc, te akademske konzijile, profesorske prefekture.

https://youtu.be/o-_U5Amr2zU

Jedino me, plasi sejanje na Malti. Al, Boze moj bice radne snage; da nam sela ne opuste.

Ako ti je mnogo sela tvog, a ti pravo; ostavi blog. Te ti dusu - prostatu ces smirit.

https://youtu.be/9DBBqK1XmdU

Черевићан Черевићан 09:19 29.09.2019

путем спаса

Bože naš..... bice

оно богме јесте
у раду је ....спас ,
Власт то схватила
складно ради нас

п.с.
ако жарко желиш ........путем спаса
политиком крени - она усталаса
умртвљеност личну (уз пару приличну)


г 49 41 комредовност неможе да омане ...ХВАЛА
macak.tosa031 macak.tosa031 05:55 29.09.2019

M'da!

моје Баке Златице, нсадске градске примаље,

Šta je to primalja?

O ostalom (tj. sećanjima) - šta je bilo, bilo je!
Черевићан Черевићан 09:31 29.09.2019

ciò che era, era

šta je bilo..... bilo je

оно јесте што било пролете
те наравно вратити се неће ,
како стариш често прижељкујеш
бар да оће камо пусте среће


п.с.
Šta je to primalja? ....(пре једног века) уобичајени назив по Војводини за Градску бабицу

г macak.tosо....фаланаБлогодружењу
macak.tosa031 macak.tosa031 14:33 29.09.2019

Re: ciò che era, era

Черевићан
šta je bilo..... bilo je

оно јесте што било пролете
те наравно вратити се неће ,
како стариш често прижељкујеш
бар да оће камо пусте среће


п.с.
Šta je to primalja? ....(пре једног века) уобичајени назив по Војводини за Градску бабицу

г macak.tosо....фаланаБлогодружењу

Srećom - neće.
shone shone 14:41 29.09.2019

Re: ciò che era, era

Srećom - neće.


Oće,oće,već se vraća, ,,ne zove se primalja zove se babica al'radi isti pos'o,,. Isto Risto.
Черевићан Черевићан 16:33 29.09.2019

optima forma

Oće,oće,već se vraća

има знани ....игрорек
ћупа, крчаг, може бити,
назови то како желиш
само немој га разбити

хвала госн shone на луцидној опаски
amika amika 20:15 29.09.2019

Небески свод

Одличан запис, присећање, посебно ми се допао

тако да небески свод претставља некакво тло, а све оно што сам сматрао као поузданом основом ,све грађевине, људи, свет, висило је са некаквог плафона одозго


па се питам није ли то нормални положај а све оно пре тога тек наше неуко виђење...

jednarecfonmoi jednarecfonmoi 20:51 29.09.2019

Re: Небески свод

Dragi gos'n Cer,

bilo je lepo citati i ovaj vas tekst, nestati iz zivota u kome smo i otici u pricu koju ste ispricali sa mnostvom detalja.

Ima nekoliko recenica koje su mi bile veoma drage srcu. Neke tesko pratim, tada ih mozda donekle preskocim i vratim se na put. Kad god se vratim na kolosek, obradujem se, kao zagrljaj bude vasa prica.

Mozda u tome i jeste draz, za mene bar, izmedju tesko razumljivog i kao nagrada neceg toplog, bliskog, dragog.

Kao secanje na dodir koji je znacio ili jos uvek znaci.....


Черевићан Черевићан 22:28 29.09.2019

записом присећања

није ли то нормални положај*

у Свету .....нашем
мало је нормалног ,
па и то наглавце*
је одраз нереалног


него,похвала са Ваше стране г amika .. потсрека скрибоманског иницира
Черевићан Черевићан 22:46 29.09.2019

благо духом богатим

dodir koji jos uvek znaci

маштовитом лику .......чак олако бива
домаштати причу коју стварност скрива,
па и потрајати начас .......у том свету
но повратак уме .....да створи трауме

драга гђо jednarecfonmoi....ето ....драгастемиблогокоментаторка
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 22:55 29.09.2019

Re: благо духом богатим

Lep odgovor u stihu i jos lepsi komentar na kraju.

:))))))


shone shone 21:00 29.09.2019

меморабилиа

Черевићан Черевићан 21:20 29.09.2019

ignoti nulla cupido

ех..да ми је по води писати*
таласи ми речи ...миксовали,
па са једно стотинак неистих
настао би роман не баш мали

п.с.
ја свашта изумем али то* не умем .... г shone
razmisljam razmisljam 15:04 30.09.2019

Прхкост...

Баш ме је орасположила ова реч у наслову Вашег урадка, гос-н Чер.
Прво сам се мало лецнула, јер се израз користи углавном у кулинарству, е да би се описала врста и каквоћа неког теста.
А онда сам мало поразмислила и схватила да таман паше како ваља, јер, колико разумевам, реч је о сипкости, мрвичастости сећања.
Черевићан Черевићан 16:27 30.09.2019

лецнутости маам

А онда сам мало поразмислила

повезујем речи.......одабране
из наслова а по смислу исте,
садржају приче коју склапам
(но и Ви то ..ето наслутисте)

БРАВО .....гђо razmisljam .... хвала на блогосусрету
razmisljam razmisljam 17:29 30.09.2019

Re: лецнутости маам

Черевићан

Е, да... Још нешто.
Откуд то да сте одступили од уобичајеног века кљокнутог и определили се за век претходни? Просто не личи на Вас.
macak.tosa031 macak.tosa031 19:09 30.09.2019

Re: Прхкост...

razmisljam
Баш ме је орасположила ова реч у наслову Вашег урадка, гос-н Чер.
Прво сам се мало лецнула, јер се израз користи углавном у кулинарству, е да би се описала врста и каквоћа неког теста.
А онда сам мало поразмислила и схватила да таман паше како ваља, јер, колико разумевам, реч је о сипкости, мрвичастости сећања.

Ja ne volim ta kukumavčenja u vezi bivših dana.
shone shone 19:15 30.09.2019

Re: Прхкост...

Ja ne volim ta kukumavčenja u vezi bivših dana.


Može li malo pojednostavljenije - kako bi i ostali mogli da participiraju.
Šta je kukumavčenje?
I nikove podrazumeva se.
Черевићан Черевићан 22:43 30.09.2019

nil medium est

Ja ne volim ta kukumavčenja u vezi bivših dana

у праву сте .................госн macak.toso
кукњава ...........уопште ничему не води,
од прошлости ништа гледајмо у сутра
но опозит мишљења не треба да шкоди
Черевићан Черевићан 23:02 30.09.2019

гђо razmisljam

Откуд то да сте одступили

избир од тих* одредница
прилагодим теми зацртаног ,
једном чучне кљокнутог*
а некии пут ...претходног*

п.с.
јебемлига ако знам када коју да бирам

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 08:25 01.10.2019

Re: гђо razmisljam

Черевићан Черевићан 09:43 01.10.2019

in facto

ројевитост ........тема
што главоми врзмају,
резултира саставима
који ето ... анимирају,

читаоце ......случајне
који их ....... набасају

с' тога сам Вам захвалан на причимиприсуству ...г Bobić-у

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana