Ola!

Jelica Greganović RSS / 05.05.2008. u 23:21

Turisti su nacija za sebe. Svet koji tumara svetom, zavlači se u sve ćoškove i iste ovekovečava svim raspoloživim sredstvima. Turisti pišu razglednice koje počinju i završavaju se sa »Puno pozdrava iz...«, a onda danima traže gde da kupe markice. Turisti se prepoznaju po šarenom oblačenju, lako hramajućem hodu, razvijenoj karti u rukama i očima po kojima se vrti kaleidoskop viđenih znamenitosti. Turisti jedni drugima klimaju pozdravno glavama i povremeno pomažu svojim sapatnicima da nepovratno zalutaju, duboko verujući da su im pravilno zaboli prst u gore pomenutu mapu.

Mi smo se, prošle nedelje, pridružili turističkoj sorti, tako što nam je Žmu organizovao naučno-poučno-relaksirajuću posetu Barseloni. Da bi bilo što relaksiraksičnije Pater familias nas je probudio k'o vampire u cik zore i saterao u hodnik. Tu smo se sudarali, razvodili i dolazili u iskušenje da potomstvo uvalimo socijalnom ili crkvi, brojali sabrana dela zvana pasoši (koji jes' da nam ne trebaju, al' nikad ne znaš...), nagurali se u lift, dva puta prebrojavali u autu i kroz kolonu kamiona, u službi globalizacije, uspeli da se dočepamo aerodroma. Dok su potomci zaspano klimali visibaba-glavama nad pamučnim oblacima, Žmu je već razvlačio tapet-kartu Barselone, a ja sam o pokušavala da razumem španski-engleski umiljate stjuardese teške oko četeres' kila žive vage, koja je elegantno gimnasticirala par metara dalje. Razumela sam samo »djentlemens«, što mi je za koncentraciju kojom raspolažem u to doba jutra zvano noć bilo više no dovoljno.

Nakon što smo stigli u hotel, dok je sunce tek bunovno razmišljalo da li da uopšte izađe tog dana, Žmu nas je postrojio, preslišao i utvrdio da je zaboravljena kamera i memorikard, razvio kartu grada i pomoću nje našao lift. Predvođeni samouverenim ocem porodice izbauljali smo iz hotela i korakom afričkog poštara, koji nosi telegram o objavi rata, jurnuli Barselonom – napred Alfa mužjak, za njim troje dece ludo, a na repu ja, opasana torbom koja je mimoidućima jasno signalizirala da će majka-kengur uskoro dobiti blizance.

Priznajem da se u suvereno ubeđenje mog Žmua da vlada svim stranim prostorima, pomoću karte u rukama, ja ne mešam. Orjentacija mi je slaba strana. Izgubim se očas posla. Da sam pčela nikad se kući ne bih vratila. Tog dana nas je Žmu gonio k'o bog đavola, sve nizbrdački, pa uvijeno, pa u gungulu La Ramble, gde me je konačno probudio žbun koji mi je veselo mahao. Grčevitim pokretom, preporučenim od strane slovenačkog ministarstva spoljnih poslova za posete Španiji, a poznatijim kao japanski zagrljaj, levom rukom sam čvršće prigrlila trudnu torbu, a drugom pokušavala da zgrabim bar jedno od moje mladunčadi. Ono najbliže žbunu. Kako se kasnije ispostavilo, žbun je bio umetnik na slobodi, zaboden u panj i spreman da se slika i druži za bilo koju valutu.

Tog dana me zaboleo vrat od zveranja u nebrojene balkone Barselone. Divni balkoni od kovanog gvožđa, puni cveća, bili su ozbiljan problem Žmuu, koji je pokušavao em da se orjentiše, em da me ne izgubi na repu familijarne turističke gliste. Kad smo stigli do majstora Kolumba, koji u luci, mal'ne pod nebom, pokazuje na more, meni je kičma već izgledala kao violinski ključ. Tu nam je dozvoljen sladoled, a onda nas je turistički gonič, zvani Žmu ponovo poveo u jurku po Barseloni. Posle prvih 593 kilometra, noge nismo ni osećali, tako da uz brzo hranjenje i protrčavanje kroz pijacu, stuštili smo se ka hotelu, jer je već padala noć. Prema Žmuovim tvrdnjama hotel je bio »tu blizu, par ulica dalje«. Dok je naš turistički konkvistador marširao sa kartom u ruci i sentencom »i tako ne možemo da se izgubimo, jer su sve ulice pod pravim uglom«, pala je duboka noć, a mi smo i dalje klipsali za njim, očekujući da se uskoro pojavimo pred državnom granicom Avganistana. Hotel je nađen posle novih 679 kilometara, jer se ispostavilo da smo pogrešno skrenuli levo. Naravno pod pravim uglom.

U hotel smo ugmizali u koloni izmoždene turističke sabraće, koja je vukla noge za sobom, dok su im razglednice i rogati bikovi, svih boja i veličina, ispadali iz džepova. Tu noć smo spavali snom iznurene vojske, a mladunčad su u snu cvilila k'o kuce male, sve trzajući nogama.

Naredna dva dana smo ustajali u vreme kada ležu siti vampiri i u organizaciji organizovanog Žmua priključivali se organizovanom razgledanju Barselone. Što na krovu autobusa gde caruju tajfuni, što unutra, sa zelenim gljivicama-slušalicama, uzaludno pokušavajući da razumemo vodiča koji je govorio engleski na španskom, živahno kao vodopad. Da nam ne bi pala kondicija, posle celodnevnog kulturno-umetničko-istorijskog šarenila, Žmu nas je gonio na dalje pešačko forsiranje grada, tokom čega smo konačno shvatili da samo portiri u hotelima govore engleski, dok ostali žitelji Barselone ne govore ni španski. Mada, umiljato se smeju i veselo, pozdravno klikću »Ola!«

Naravno da je muški deo naše familijarne populacije morao da ode i do svetišta zvanog Barsin stadion, odakle su se jedva vratili sa gomilom kesa i finansijski ošišani do glave. Princeza i ja smo se osvetile posetom sakrivene radnjice za pubertetnice iz porodice »Beeezveze«, gde sam se upoznala sa najnovijom šišmiš modom potkrepljenom tilom u ogromnim količinama. A kad je, narednog dana, muški deo ekipe, izmožden kulturnim turizmom, poverovao da je kraj, ja sam ih uterala u Pikasov muzej. Da zapamte kad su na stadionu proveli više od četiri sata. Ekipa u Barsinim majicama, vrednim litra krvi i levog bubrega po rukavu, spoticala se za mnom cvileći, dok su im pred očima sve lelujali potezi velikog Majstora.

Punih glava Gaudija, Pikasa, Dalija, gotskih katedrala, velike morske sile, mozaika, brda čarobnog imena Tibidabo, barselonskih balkona, mora do ruba neba, fikusa velikih kao drveće, Prvog maja uz miting crvenih zastava i originalnu Karmelu, uz veliku muku spakovanu Barsinu loptu, tri kilograma knjiga o Barseloni i Gaudiju, Žmu nas je narednog jutra, koje još nije ni počelo, ponovo postrojio, prebrojao i dokoturao na aerodrom.

Odatle, sve po nebeskoj vatici, vratili smo se kući stopala većih za bar tri broja, sa kondicijom nomadskih plemena, u snu buncajući »Ola!« A, meni je od cele prekrasne Barselone u nezaboravu ostao pametan, radoznali pogled bele guske. U atrijumu jednog manastira, šetale su se bele guske. Narandžastih nogu, gegavim hodom, zaposlene čupkanjem trave između starih kamenih kocki. Sve, sem jedne, koja je skoncentrisano virila iza kamenog zidića-ograde i bez straha, mirno, domaćinski gledala turiste.

 

 

 

Atačmenti



Komentari (168)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 23:29 05.05.2008

sjajan txt

al provod zvuči k'o Golgota.... ; )))))
žmu je bio pešadinac, zaključujem inteligentno
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:31 05.05.2008

Re: sjajan txt

Hvala!
Žmu kaže da je nosio motalicu - linijaš...šta god to značilo...mada nas je smotao samo tako, tabali smo za njim k'o popareni...
Unfuckable Unfuckable 23:36 05.05.2008

Re: sjajan txt

ma ne treba mu "motalica"..........kad je sve pod pravim uglom ; )))))))))))))))))))))))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:43 05.05.2008

Re: sjajan txt

Čuj, kad mi neko sad samo pomene pravi ugao...ćoškovi ulica su mi se samo duplirali u bunilu pešačenja...a Golgotu ni ne pominji, ako pročita, idućeg 1. maja grebaćemo po tom brdu samo tako, a majstor će da nas predvodi kartom...
Lord Greystock Lord Greystock 23:47 05.05.2008

Žmu je vezista

Jelica Greganović
Hvala! Žmu kaže da je nosio motalicu - linijaš...šta god to značilo...mada nas je smotao samo tako, tabali smo za njim k'o popareni...

Tja!
Odma sam znao da je žmu od mojih - vezista. Mada drugi ves je u pitanju. Taj njegov, ti su gori od pešadinaca.
Dakle, lepo ste se proveli...

I preporuka :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:55 05.05.2008

Re: Žmu je vezista

Hvala Lorde :)
Jeste, da ne grešim dušu, lepo smo se proveli. Barselona je zaista divan, impresivan grad, pravljen sa mnogo ljubavi i truda. I Španci su slatki, sa njihovim "Ola!" Kaže Tatina princeza to je mnogo lepše i nežnije od "DobaR DaN", Ola je nekako mekanije :) Otkako smo došli samo se olamo po kući, a Prestolonaslednik odgovara isključivo sa "Si".
ivana23 ivana23 00:07 06.05.2008

***

nsarski nsarski 00:20 06.05.2008

Re:prav ugao

Sta fali? Nemos se izgubis (osim ako skrenes desno kod Albukerkija, to jest)

ivana23 ivana23 00:24 06.05.2008

Re: Re:prav ugao

ivana23 ivana23 00:27 06.05.2008

Talasaste zgrade

49 41 49 41 00:29 06.05.2008

Re: Žmu je vezista

Re: Žmu je vezista

Preporuka svakako.
Sto se motalica tice i Rupovki 12 A (americkih)-ne dirajte me u bolna istarska secanja.
ivana23 ivana23 00:38 06.05.2008

Re: Talasaste zgrade

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:39 06.05.2008

Re: Ivana,

ne da je impresivna katedrala, nego je totalno ludilo, nešto otkinutije nisam skoro videla.
A talasaste zgrade, kojima Gaudi prati rad neprevaziđene u mašti prirode su tek priča za sebe.

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:48 06.05.2008

Re: Talasaste zgrade

Ova zgrada (prva koju si okačila) je čista fantazija...krov su leđa zmaja, balkoni su maske ratnika, a donji deo u stubovima su zmajeve kosti...a tek iznutra! Moram da kažem da me Gaudi načisto opčarao.

Balkoni, maske ratnika

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:50 06.05.2008

Re: Re:prav ugao

Aha, Učitelju...a obrati pažnju na Ivaninu mapu...sve vreme sam mu ponavljala da ulica koja se zove Diagonal, ne može da seče pod pravim uglom...ali mene niko ne sluša...
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:52 06.05.2008

49 41

Ovo oko motalice i veziste...da sam tada to znala, pa da privežem žicu za kvaku hotela, a njemu dam kalem da razvlači, lakše bi našli hotel posle i bez mape.
nsarski nsarski 00:53 06.05.2008

Re: Re:prav ugao

sve vreme sam mu ponavljala da ulica koja se zove Diagonal, ne može da seče pod pravim uglom..

Isto vazi i za Brodvej:)))
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 02:53 06.05.2008

Re: Žmu je vezista

Lord Greystock
Jelica Greganović
Hvala! Žmu kaže da je nosio motalicu - linijaš...šta god to značilo...mada nas je smotao samo tako, tabali smo za njim k'o popareni...

Tja!
Odma sam znao da je žmu od mojih - vezista. Mada drugi ves je u pitanju. Taj njegov, ti su gori od pešadinaca.
Dakle, lepo ste se proveli...

I preporuka :)

Istinabog, mogao bi ladno i u izviđače..Ta sorta je gora od vezista....što dokazuje Jeličino stanje kičme....o)))
Ono, kao "violinski ključ"...o))
Ali, Barselona je Barselona.....usprkos violinskom ključu....o))
ivana23 ivana23 08:49 06.05.2008

***

Jelica Greganović Jelica Greganović 09:07 06.05.2008

Ivana,

a znaš li šta je ova "hobitska" građevina?
ivana23 ivana23 09:15 06.05.2008

Re: Ivana,

Jelica Greganović
a znaš li šta je ova "hobitska" građevina?

Kucica za azdahe?

Jelica Greganović Jelica Greganović 10:17 06.05.2008

Re: Ivana,

ova aždaha je kameleon, naravno da sam jednog malog morala kući da donesem...jedino što ga uporno prave bez repa, valjda jer niko ni ne primećuje da taj kameleon ima rep, samo da je u prethodnom delu fontane i potpuno drugačije boje.
A kućica je za goste, jer je tu ulaz u naselje (koje doduše nije uspelo kao projekat), odmah pored portirove kuće, tu je trebalo da gosti sačekaju da vlasnici kod kojih su došli budu pozvani :)
Vidi rep, pozadi, na štrafte

Jelica Greganović Jelica Greganović 10:50 06.05.2008

La Sagrada Familia







Gradiće se još 25 godina. Kada su Gaudija pitali zašto se ta katedrala tako beskrajno dugo gradi, rekao je: "Mom klijentu se ne žuri" :)

Veliki Majstor Gaudi

Dolybell Dolybell 10:54 06.05.2008

Re: Re:prav ugao

Isto vazi i za Brodvej:)))


Da, jedina ulica na Menhetnu koja odudara od 90° u odnosu na
avenije i druge ulice - dugačka je samo 52km
ivana23 ivana23 11:03 06.05.2008

Re: Ivana,

Znam da je kameleon, nego sam se nasalila posto je danas Djurdjevdan...
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 11:15 06.05.2008

Re: La Sagrada Familia

Jelica Greganović
Veliki Majstor Gaudi


Dolybell Dolybell 11:18 06.05.2008

Re: Ivana,

Kucica za azdahe?


Samo kućica ili relikt aždahe lično?

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 12:44 06.05.2008

Re: Talasaste zgrade

Gaudi!
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:15 06.05.2008

E, ovo kupatilo je

u spomen Gaudiju, mada nije dovoljno prirodno ludo i šareno.



vladimir petrovic vladimir petrovic 14:03 06.05.2008

Re: Žmu je vezista

Jelica kaze:
Barselona je zaista divan, impresivan grad, pravljen sa mnogo ljubavi i truda. I Španci su slatki, sa njihovim "Ola!"

By the way, Spanci ili Katalonci?
Koliko znam, Barcelona je glavni grad Katalonije, a samo jedan od mnogih velelepnih gradova Spanije. A stanovnici Barcelone koji se izjasnjaaju kao Spanci - to mu dodje kao Hrvati u bivsoj Jugi koji si su izjasnjavali kao - Jugosloveni, odnosno Jugoslaveni (if any?).
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:33 06.05.2008

O Vladimire!

Greška, moja, mislila sam na Katalonce.
Nego, što izmeša Vladimire ovako jezik, pa ja sam mislila da ti je jako stalo do toga da li je "lepo" napisano. Budi razuman ))
ivana23 ivana23 23:41 05.05.2008

:))

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:44 05.05.2008

Re: :))

O, zdravo draga!
E, tačno takve su nogice imale...samo su bile španskije, imale su na glavi neku grbicu-budžicu.
ivana23 ivana23 23:47 05.05.2008

Re: :))

Ovako?

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:56 05.05.2008

Re: :))

Ovo je možda večernja varijanta, za izlazak na koncert...a i čupavije je. Njihove grbice su bile odmah iznad čela, manje i manje čupave. Ali ovo izgleda totalno otkačeno, kao bućka bez beretke. Samonikla bućka.
Hemičarka Hemičarka 00:39 06.05.2008

Re: :))

Baš je bilo lepo citati ovaj blog... Oraspoložila si me malo danas kad mi ništa ne ide za rukom (prvo uzela pogrešnu bočicu, pa mi onda eksplodirala reakcija, pa sam malo razbijala posuđe...).

A ova gore slika me je podsetila na neku kokošku koja je bivstvovala u dvorištu moje babe pre nekih 17-18 godina. Imala je sličnu "frizuru", samo joj je mnogo porasla tako da je padala preko očiju, pa jadna kokoška nije videla kuda ide. Sećam se da mi je prvo bilo zabavno da je gledam kako se sudara sa raznim objektima po dvorištu, ali mi je posle bilo žao pa sam morala da zovem babu da je ošiša...
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:41 06.05.2008

Re: :))

Eksplodirala reakcija!? :)))))))
To se zove veštica!!!
Hemičarka Hemičarka 00:44 06.05.2008

Re: :))

Pa to baš i ne bi trebalo da se dešava veštim ženama (osim ako nije namerno)... Uglavnom, tek sam malopre završila sa čišćenjem, a malo se prosulo i po meni. Srećom nije ništa mnogo opasno...

Danas me je, btw, sestra nazvala zlom vešticom (rekla sam joj da su joj ružne cipele ), a ja se samo nasmejala...
Bright Spot Bright Spot 23:54 05.05.2008

Da se ne opustiš previše...

... Ola!
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:57 05.05.2008

Re: Da se ne opustiš previše...

Ola, Bright!
ivana23 ivana23 00:19 06.05.2008

Re: Da se ne opustiš previše...

ivana23 ivana23 11:53 06.05.2008

Re: Da se ne opustiš previše...

ivana23 ivana23 11:54 06.05.2008

Re: Da se ne opustiš previše...

ivana23 ivana23 11:57 06.05.2008

Re: Da se ne opustiš previše...






Modern Buildings, Triangle Building, the Forum, Barcelona
Strongman Strongman 23:55 05.05.2008

Da zauzmem mesto

i da dam preporuku.


Znam da se pitas sta je sa Tiletovim blogom... Zrtvovan je zbog naslovnice uz konsultaciju sa upravom bloga. Pesak za damu. Tito vracen u istoriju a Miki na naslovnicu.

Izvinjavam se na ulozenom trudu...

Desava se.

Pozz, idem da citam
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:59 05.05.2008

Re: Da zauzmem mesto

Ja sam bistro slutila da se radi o toj vrsti đoranja, čak sam tu teoriju iznela nekima koji su me preko pp pitali šta se desilo sa tvojim Titovim blogom...mada, što nisi Titov blog ostavio na svojoj strani, a Mikija na naslovnoj?
A oko truda, nema frke, sa zadovoljstvom, opet i kad god :)))
Strongman Strongman 00:02 06.05.2008

Re: Da zauzmem mesto

Dobio sam PM od supermoda sa subjektom URGENT.

tehnicki je nemoguce drzati na naslovnici bilo koji do najnoviji blog. Sa bolom i zaljenjem smo skinuli Tiletov blog sa aparata.

Bila tu obimna nevidljiva prepiska. Bio sam maksimalno kooperativan i nadam se u interesu bloga doneo ispravnu odluku.
ivana23 ivana23 00:04 06.05.2008

Re: Da zauzmem mesto

Sa bolom i zaljenjem smo skinuli Tiletov blog sa aparata.


Bolje receno - amputirali ga
Strongman Strongman 00:10 06.05.2008

Re: Da zauzmem mesto

Gde si bre ti Ivana?
ne pises, ne javljas se...
ivana23 ivana23 00:13 06.05.2008

Tu sam, naravno

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:42 06.05.2008

Ma, Jaki

nije to frka, već neko vreme je pravilo da ne možeš da imaš dva naslova na naslovnoj...sve ok :)))
Unfuckable Unfuckable 00:50 06.05.2008

Re: Ma, Jaki

već neko vreme je pravilo da ne možeš da imaš dva naslova na naslovnoj...sve ok :)))


jel neki dan bilo da je kvirijin blog bio - dan za danom čini mi se - ili se ja to nešto varam - znam da je neka priča bila oko vip statusa...?
ivana23 ivana23 08:46 06.05.2008

***



ivana23 ivana23 09:29 06.05.2008

Re: ***

Jelica Greganović Jelica Greganović 09:43 06.05.2008

Park Guell

je kao iz priče, ali obratiti pažnju na bordo kube na portirskoj kući (prva slika na linku koji je ivana okačila) u koji su zabodene bele šoljice za kafu :)))
Evo je portirova kuća


i čarobni mozaici



arhitektura kao čudo prirode

Jelica Greganović Jelica Greganović 10:18 06.05.2008

Re: Ma, Jaki

Unf, stvarno ne znam, tad me nije bilo, klipsala sam po Barseloni :)
Fratello Fratello 16:37 06.05.2008

Re: Tu sam, naravno

Ovo je Olimpijski stadion na brdu Monzuik, na koje stizes pokretnim stepenicama, sa odlicnom pogledom na grad. Odmah pored stadiona, nalazi se i velika "olimpijska" dvorana, itd. Barselona je divan grad, planski i arhitektonski skoro savrsen. Bio sam tamo, tacno pre 10 godina na Fajnal foru Evropske lige u kosarci, i malo je reci da sam, tih desetak dana uzivao.

btw A sto se tice "ulice" Brodvej i meni se adresa nalazi na istoj, tamo negde, izmedju Dobs Ferija i Irvingtona :)
MilutinM MilutinM 09:28 07.05.2008

Re: Da zauzmem mesto

Zrtvovan je zbog naslovnice uz konsultaciju sa upravom bloga. Pesak za damu.

Nema kraja veselim igrama Superiške. Da ne ....m dalje. Mogli ste da obrišete Mikija, pa da ga onda ponovo postavite - bio bi iza Matorog i mirna Bačka.
kuki kuki 00:39 06.05.2008

Cudi me?

Инџилир а неорганизован? Мора да још вуче трауме из војске те да воли да форсира непознате територије а све у намери да прошири границе: "Словенија до Sagrada Familia".

Лепо се оде до прве књижаре, купи б(л)едекер у коме су описане и препоручене знаменитости које морају да се виде а све организовано према броју расположивих дана и зачињено са упутсвима где и шта мора обавезно да се поједе.

Ако, баш си му се осветила са Музејом!

Иначе, Барселона не може да се помене без следећег:
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:46 06.05.2008

Re: Cudi me?

Ama organizovan je on, a i opremio se čudo jedno, kao da ćemo doveka da živimo u Barseloni...nego kad je uvatio tutanj, da nam nešto ne promakne, izgibomo...

Nego, deco ja moram da idem da čmavnem, vi se zabavljajte, a ja meni mi se oči lepe...od Barselone se trzam čim zora zaciči i stajem mirno sa torbom u zagrljaju, dani mi traju 57 sati bar...
49 41 49 41 04:06 06.05.2008

Re: Cudi me?

Ama organizovan je on, a i opremio se čudo jedno, kao da ćemo doveka da živimo u Barseloni...nego kad je uvatio tutanj, da nam nešto ne promakne, izgibomo...

Drugi put GPS oko vrata i nema motalica. Ukucate POI (Point of Interest) and Point to Point.
Snjura2001 Snjura2001 07:15 06.05.2008

Re: Cudi me?

imam jednog takvog inzenjera ( organizovaniji ne moze biti, sa sve GPS i svim postojecim mapama -cak i dupliranim) :) da ne pricam o funkcionisanju GPS u avionu, i hvatanju satelita u okolini i screenshots....preziveli praznike-nekako .....tura: organizovani turisti, inzenjeri, u Pragu, jedina razlika, u odnosu na tebe, Jelice, je sto smo bili bez mladunaca.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:09 06.05.2008

Re: Cudi me?

Taj GPS više neće sa mnom tražiti put...tako je onomad pokušavao da me u Budipeštu odvede iz Ljubljane preko Kazahstana...
Nune Popović Nune Popović 11:14 06.05.2008

Re: Cudi me?

od Barselone se trzam čim zora zaciči i stajem mirno sa torbom u zagrljaju, dani mi traju 57 sati bar...


Sudeci po intenzitetu aktivnosti, deluje da ste imali ovakve (turisticke) predahe u Barseloni:

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:17 06.05.2008

Predah

ležećki nije ni slučajno bio dozvoljen, jer bi to omekšalo naše redove i omelo forsiranje. Tu i tamo smo sledovali sladoled, a flašice vode iz kengur-torbe smo ispijali u hodu, pretičući druge manje brze turiste...jednom tokom dana nam je bilo dozvoljeno i da sednemo na brzi sendvič i sipamo sok za vrat, pa onda dalje...tek uveče smo smeli da se srušimo u neki restoran i odmorimo glavom na mekanoj paelli, koja se kod nas prepoznaje po drugačijem čitanju kao pilav.

Nune Popović Nune Popović 13:10 06.05.2008

Re: Predah

Alal vam ćufte...

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:21 06.05.2008

Re: Predah



Inače, na svakih par metara su poslastičarnice i kafići puni slatkiša...strugali su me sa izloga svako malo...em izgledaju, em mirišu, gomile i gomile najmaštovitijih kolačića...najviše su mi se dopali čokoladni federi uvaljani u bademe...njam...

Inače, pored Pikasovog muzeja je i muzej čokolade...nisam uspela da ih uteram, kao "sutra ćemo"...



A ovo su kao naši tulumbići, samo bez agde, odlično uz topljenu čokoladu

Nune Popović Nune Popović 14:00 06.05.2008

Re: Predah

Svestan sam svih muka koje ste proživeli... Saosećam sa vama.

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:42 06.05.2008

Samo za tebe

bobo bobo 00:53 06.05.2008

na brzaka

samo da se javim i prokomentarisem, pre nego sto tvoj blog kao i obicno sakupi 300 plus komentara :)
posle postaje je nemoguc za pracenje :)

Tvoj muz je Ljubisa Samardzic a ti si Milena Dravic? :)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:01 06.05.2008

bobo,

tako je...a deca su kuriri :)
angie angie 00:54 06.05.2008

Sagrada Familila

Sagrada Familia : chipkana lepotica , koju je Gaudi gradio u improvizovanim nastavcima, znachi nije odmah postojao kompletan projekat.
Casa Mila je dokaz da stambene chetvrti mogu da se grade i mnogo humanije od obichnih ravnih blokova, i njene kaskade balkona su vishe nego dizajn, one su uzivanje pre svega za stanare ove chuvene zgrade.

Bozanstveni Gaudijev park sa " leprshavim" betonskim klupicama uheklanog mozaika.

Treba spomenuti Pikasa i Dalija kao dvojicu velikana vezanih za Barselonu.

I naravno moj omiljeni Huan Miro!

Po meni da- Barselona je biser Mediterana, ima predivnu arhitekturu, kulturno istorijsko bogatstvo, predivnu hranu i vino, na obali je najmirisnijeg mora na svetu, odlichne restorane i klubove, ljudi su dragi,....shta cesh vishe!?

angie angie 00:56 06.05.2008

i obavezno uz ovaj blog

Unfuckable Unfuckable 00:56 06.05.2008

Re: Sagrada Familila

.shta cesh vishe!?


...rolere ?
angie angie 01:13 06.05.2008

Re: Sagrada Familila

Unfuckable
.shta cesh vishe!?
...rolere ?




MilutinM MilutinM 09:30 07.05.2008

Re: Sagrada Familila

Sagrada je ludilo. Cela priča, ideja, pristup, smrt genija, sadašnji napori da se završi - istrajno ali polaki i pažljivi...

Gde su mi one moje fotke?

Postaviću možda neku, dok ih se dokopam.
bobo bobo 01:00 06.05.2008

...

Po meni da- Barselona je biser Mediterana, ima predivnu arhitekturu, kulturno istorijsko bogatstvo, predivnu hranu i vino, na obali je najmirisnijeg mora na svetu, odlichne restorane i klubove, ljudi su dragi,


Sa svime se slazem, osim da su ljudi dragi...U ostatku Spanije zaista jesu ali su Katalonci malo nadrkani.
Nije da im zameram ali to je moj utisak o ljudima tamo.
Unfuckable Unfuckable 01:04 06.05.2008

Re: ...

pa kako i da ne budu posle Manchestera ????? ; ))))))))))))))))))))))))))))
trener trener 06:08 06.05.2008

Ola!

Barselona najlepši grad na svetu... preporuka za sjajan tekst i
Žmu nas je gonio na dalje pešačko forsiranje grada,

preporuka za
žmu
d j o l e d j o l e 07:56 06.05.2008

Turizam u Srednjem veku

ili kako je St. Nikola postao zastitnik Barija.

U sr. veku turizam bio je vezan za hodocasca, tako da su glavni tr. centri bila mesta u kojima su se nalazila svetilista i relikvije. Hodocasca su cak i u to vreme bila organizovana, i u njima je, pored aristokratije, neretko ucestvovao i obican svet. Sa vremenom, gro ljudi koji su putovali postali su trgovci, novi srednji stalez iz koga su kasnije iznikle neke nove institucije, a mozda cak i jedna citava nova civilizacija, ova koju danas poznajemo. A, sve je pocelo iz nekada cak i ultrarizicnih poduhvata i pokusaja trgovaca da naprave nove trase i nove trgovacke kolonije. I od prvih svetskih turista, hodocasnika. Tako su nastajale stvari koje ranije nisu postojale ... banka, hotel, hartije od vrednosti ...

U to vreme (11. vek) Bari je bio jedna polurazvijena varosica na jugu Italije, luka koju su brodovi cesto zaobilazili na putu ka drugim lukama na severu Italije. Kako to vise nikuda nije vodilo, svi vidjeniji ljudi Barija su se skupili i danima vecali sta bi trebalo da ucine kako bi privukli vise ljudi (turista) u svoj grad, sto bi po njihovom misljenju neminovno trebalo da dovede do cvetanja trgovine.

Razmisljali su razmisljali, i shvatili da je jedini nacin da od nekog drugog grada preuzmu neku poznatu relikviju, da je donesu u Bari, da se reklamiraju i da cekaju da u grad polako pocnu da dolaze turisti, a sa njima trgovina i novac. Kako su sve relikvije u Italiji i susednim zemljama ipak bile dobro cuvane (posto Barani nisu bili prvi kojima je takava ideja bila pala na pamet), morali su da se okrenu ka nekoj drugoj strani sveta.

Da ne duzim, u Bariju je inace bilo puno ribara i mornara koju su se sa vremena na vreme bavili i piraterijom ... posto je bila zima svi su bili kuci ... setili su se da u Maloj Aziji u gradu Myra postoji slabo cuvan manastir u kome su mosti poznatog svetca ... odlucili da je upravo to ono sto je njima potrebno ... organizovali se za nekoliko dana ... otisli, na prepad uzeli mosti ... i od tada je Sv. Nikola u Bariju.

Bari je i dan danas najvise po tome poznat ... gotovo 1000 godina turistima citavog sveta.
edi-va edi-va 09:04 06.05.2008

Ola chica, que pasa?

da li je oca ili ganso ... ne znam, ali je agresivne prirode:)





Jelica Greganović Jelica Greganović 09:21 06.05.2008

Re: Ola chica, que pasa?

Jao, kad sam samo videla pijac...morala sam da se vratim i pogledam ga u miru (dok su muški bili na hodočašću na stadionu)...daklem, upravo ovakva ikebana svega tropskog i netropskog...pola imena voća sam zaboravila, one papaje, njanjame i mamaje...ali me fascinirala voćka malo veća od dunje, ciklama boje sa zelenim repićima (kao na kelerabi), a kad se raseče unutra ili kristalno bela ili ciklama oči da ti istera, posuto crnim sićahnim semenkama. Kada je iscede u sok, izgleda kao otopljeni flomaster...
Iako ne trošim plodove mora, morala sam da zvernem i tamo, daklem šta sve u moru živi čudo jedno! Sve sam nekako provalila šta je sem jednog morskog bića. Ima drščicu veliku kao kažiprst, čokoladne boje. Na vrhu je malečko kubence, kao neotvoreni tvrdi pupoljak, a na njemu kao mozaik belih trouglića. I neki imaju mali crveni, kao tučak, otrovne boje koji viri napolje. Zna li neko šta je to?

A ovo su Gaudijevi dimnjaci, krstaški vitezovi

ivana23 ivana23 10:28 06.05.2008

Re: Ola chica, que pasa?



Jelica Greganović Jelica Greganović 10:31 06.05.2008

Re: Ola chica, que pasa?

A pored ovoga je štand sa čokoladom...mmm...najbolje su sušeni, kandirani kolutovi pomorandže, do pola umočeni u čokoladu :)))
lush lush 10:38 06.05.2008

Re: Ola chica, que pasa?



fire dragon fruit:)
njam njam
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:47 06.05.2008

To! To je to!

Samo tamo ima drugo ime :)
A posebno je čarobna ona varijanta sa ciklama-lila sadržinom, kič Mame prirode.
lush lush 10:55 06.05.2008

Re: To! To je to!

Jelica Greganović Jelica Greganović 11:02 06.05.2008

To lush!

Nestvarna boja...jedino što je Priroda potrošila svu snagu na čarobne boje i oblik ovog ploda, tako da se za ukus već umorila...sočno, vodeno, sveže, ali potpuno bez ukusa. Jel' to raste na drvetu?
lush lush 11:13 06.05.2008

Re: To lush!

Pa ne znam tacno - meni se cini da je nesto grmasto ili malo drvo...
Super je kad se jede leti, onako umesto sladoleda - sveze i ohladjeno samo ga preseces na pola i kasicicom kupis sredinu, i jos ima i puno vitamina C ;-)
Emir Halilovic Emir Halilovic 12:37 06.05.2008

Re: To lush!

To bez ukusa je samo u Evropi. Ja jeo u Kini svaki dan za doručak i mnogo je dobro... ista priča i sa mangom, i ostalim kerefekama, to se natovari na brod nezrelo pa dok dođe kobajagi sazri a ono samo odmekne.
ivana23 ivana23 12:43 06.05.2008

Jeeeliiceee!

Vidi ovo:




E, SAD KLIKNI NA SLIKU !!!
lush lush 13:05 06.05.2008

Re: Jeeeliiceee!



A o ovom je Jelica sanjala dok je zadihana trckarala za Zmuom;-)
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:25 06.05.2008

Re: Jeeeliiceee!

O, daaa! A na pijaci prave djus od te pitahaje (hvala Ivana, setila sam se imena u engl. tekstu za koji si okačila link), potpuno nestvarne boje. Mi smo ga jeli kašičicom, usput, hladno, divno...
Nego, sudeći po slici, to je plod kaktusa. Doduše velikog kao drvo, ali meni to na slici definitivno izgleda kao fantastični kaktus.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:26 06.05.2008

Hvala Emire,

očigledno si u pravu, meni je izgledalo skoro neverovatno da voćka tako fantastičnog oblika i boje nema uopšte ukus. Mada, nisu bile mekane voćke, ali sasvim bez ikakvog ukusa.
Spiridon Spiridon 09:18 06.05.2008

..

meni je u prelepom secanju ostalo Spansko Selo (Poble Espanyol)



secam se jedne prodavnice maski, gde si zaista mogao da kupis fenomenalne komade za razne prilike =]



Jelica Greganović Jelica Greganović 09:27 06.05.2008

Špansko selo je

prosto čarobno, kao iz priče...mada, meni najlepši je bio miris pomorandžinih cvetova koji se vio uličicama sve vreme. A pomenuta pomorandžina drveta su bila ukrašena pomorandžama, već zrelim, kao lampionima na zelenoj pozadini. Vrat mi se načisto iskrivio jer sam malo malo stajala pod pomorandžama i disala duboko...
Ja nisam masku pazarila, imam malo otpor prema tim i venecijanskim maskama...nekako mi vuku na serijske ubice, ali sam zato pazarila crvenu majicu sa siluetom mog znaka, bika.
Htela sam da kupim i minđušice u obliku pijačnih korpica, al' su me odvukli...
Vlasta Vlasta 09:20 06.05.2008

Grozno

je to što ste morali da istrpite!! Ako treba, hajde da odardimo neku peticiju, da mu ne padne nikada više na pamet!

PS(T). Jelice, dušek ti je kod mene u šupi...
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:22 06.05.2008

Re: Grozno

Šta da ti kažem sestro...Moja najbolja drugarica je već dala tvoju izjavu o trpljenju, uz dodatak "Ajd ćuti i uživaj, nemoj da te neko začara ovamo na nedelju dana..."
Dilan Dog Dilan Dog 09:31 06.05.2008

Barselona- najbolji grad!!!

Jelica Greganović
pa u gungulu La Ramble, gde me je konačno probudio žbun koji mi je veselo mahao

Ja sam pre 2 godine bio u Barseloni. Definitivno mogu da kažem da mi je Barselona, od svih gradova koje sam te godine, a i kasnije, obišao, ubedljivo najbolja! Možda je to i splet srećnih okolnosti, raspoloženja, ali tamo sam upoznao puno ljudi iz raznih krajeva sveta, dobio poziv da prisustvujem jednoj neverovatnoj žurci, koja me je u toj meri oraspoložila da sam nerednih nekoliko dana bio pod utiskom...

Barselona, po meni spaja 3 stvari: prvo, to je velik grad sa raznovrsnim sadržajima, drugo, arhitektura, treće more. To je sve što ti je potrebno.
edi-va edi-va 09:43 06.05.2008

Re: Barselona- najbolji grad!!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana