Astrologija| Zabava

Гадан деда растем и друге приче

omega68 RSS / 03.01.2020. u 18:53

Прва прича у књизи је последња прича пре бановања које је трајало дуго.Стицајем околности за ту причу  сам  искључио коментаре па бих волео да овог пута видим шта мислите о овом тексту.

Последња шанса

 

-Срећан Божић тата!

-Колико пута да ти причам, једва чујно је рекао отац...каже се Христос се роди.Ваистину сине, ваистину се роди.

-Никад ниси хтео да слушаш шта ти говорим, наставио је испрекидано правећи паузе између речи.Ниједан савет, ниједну сугестију ниси уважавао...

 

До пре неколико дана старац би на овакве речи падао у ватру, црвенео у лицу, прштале би капљице пљувачке на све стране а присутне би заглунула бука коју је правио његов штап. Данас немоћно лежи у болесничкој постељи борећи се за још понеки удах, за још један сат или дан, бар за још једну прилику за придику свима око себе а највише свом сину.

-Где ти је сестра?

-Јавила се кад је била око Хановера.Не брини, рекао сам јој да вози пажљиво и објаснио да си у сигрним рукама.

-Ето, мислио сам... одувек... да ће ћерка да буде уз мене кад будем умирао...неће да стигне...само да је још једном видим...лекше бих ...

Заплакао је. Таква врелина која је текла ка бради није постојала у његовом сећању. Није тако бридело ниједног дана за последњих десет година колико је без ње, без своје најдраже и једине. А плакао је често, јецајући и дозивајући, молећи Бога да и њега узме што пре како би га спојио са женом. Све је то било без оваквих суза, проклете, шта им је данас пролетало му је кроз главу. Сад, кад је дошло време – не иде му се. Још би маторо гунђало да проповеда, да даје савете и зановета.

-Докторе, све је урађено како сте рекли. Морате мало да се одморите. Чека Вас доктор Небојша у својој канцеларији.

-Ћале, нећу дуго.Само да чујем шта каже колега који те води. Сестре ће да буду уз тебе. Само да прегураш ових неколико дана па ћемо у марту опет на стадион, Раднички игра кући, прво коло је против Звезде, покушао је да му скрене мисли и да га орасположи.

-Зашто лажеш?, скоро потпуно сасушена рука га ухвати за надланицу. Прво те ја нисам водио на утакмице као мене... мој отац, а после...после ти ниси хтео самном. То ми је највише криво у животу, докторе, то је посебно нагласио, што сам то испустио и пропустио.

-Нема везе, покушао је да извуче руку, водио си ти мене на многа места...

-Нисам сине, нисам колико је могло и требало,почео је да рида, нисам те као други очеви водио у парк да играмо фудбал да не би... да бих ти пустио могућност избора... да ти мене тераш да идемо. А ти си се плашио да ми кажеш...стално си се mene плашио .

-Добро, јеси био строг, мало, покушавао је син да превазиђе сећање које је одједном избило на површину, није то вредно пажње više.

-Немој, кажи ми данас све, морам да знам. Сигурно сам те повредио кад сам , прегањајући се са њом око неке глупости, одбио да те водим за протезу. Нисам био добар отац. Или кад ти нисам купио...

-Пусти ћале сад то, загледао се у једну тачку.Нагло су му пред очи искочили сви шамари, сва понижења пред друговима, пред девојчицама које су му се свиђале. Сва она насиља после његових кафана и изливи беса после мамурлука. Куљнула је она мржња, силна, која само између оца и сина, конкурената за доминацију, може да настане. Зна он за ту потребу оца да све држи под контролом, да је и тада било пуно искушења пред клинцем који није усмераван како треба, зна он. И сам је отац...

-Извини сине, гушио се у сузама његов тиранин, мислио сам да са тобом треба само оштро, такав си утисак одавао, својеглавог и наопако рођеног кога мораш само дресуром да држиш концетрисаног. Под притиском...само си под притиском функционисао.

Јесте, тата, таквог си ме ти створио. Ниси пробао лепим, никада ниси пробао лепим. Ја мог сина, знајући све то, покушавам стрлљењем... покушавам другачије да га смирим. Окренуо је главу од оца да се не види колико је потрешен. Није лако, није увек могуће али покушавам. Ти ниси. Мама је...

-Знам, слушао си ти твоју мајку, роптао је, она ти је била идол, подршка...добар пандур.Ја сам у договору са њом глумио лошег, оног ко треба да те научи чврстоћи, да те очеличи и спреми за живот...да не будеш цмиздравко... и плачипичка...


 

 

-Татааа, дај водеee!

-Ево сине мала, стижеее

-Ћале исеци ми ово, јојјјј кад ћу више да скинем овај гипс?

-Ускоро, стрпи се још неки дан. А онда ће тата да Вас води у ''Плазу'' на McDonalds, чим прими плату, погледа ме значајно.

-Да, али прво код Милутина у печењару, хехе, мора да науче шта је прече од пречег што би рекaо мој деда Раја.

Гледам их.

Грлим је и гледамо их

 

слика
слика
 

 

 Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

alselone alselone 19:06 03.01.2020

Dobra priča Omega, emotivna

Zanimljiv mi je ovaj deo gde priča o majci i o njenim reakcijama.

Žena i ja često pričamo o tome kako reakcije ne treba da nam budu potpuno iste. Treba bazno da budu iste, da budu deo jednakog sistema vrednosti, da tako kažem, ali emotivno i "pojavno" da se ispoljavaju na malo drugačiji način. Srećom, mi to ne moramo da glumimo i fejkujemo, samo prirodno kada se ponašamo, ispoljavamo se "taman koliko treba" drugačije.
omega68 omega68 19:32 03.01.2020

Re: Dobra priča Omega, emotivna

Шта да ти причам?
Као родитељ требало би да све знаш.А као родитељ троје деце треба да знаш три пута више
Наравно да човек никад не зна све.
Ово је више усмерено на садашњост, на оно што можемо да урадимо данас да нас не прогања сутра.
Ја сам пропустио прве године одрастања свог сина али сам се последњих година наплатио за све...,,Смарам'' га и даље за све паре и покушавам да надокнадим све што сам пропустио што код њега изазива тинејџерски отпор али и то је код мене препознато као позитивно и то намерно изазивам код њега.Мора да буде мушко.

alselone alselone 19:39 03.01.2020

Re: Dobra priča Omega, emotivna

Ово је више усмерено на садашњост, на оно што можемо да урадимо данас да нас не прогања сутра.


Jasno. Ja moje još uvek ne smaram pošto su mali ali ih dosta forsiram da radimo stvari zajedno mada to nije jednostrano, mali su pa i oni mene forsiraju veoma često.

Ja bih dodao nešto drugo. Vreme provedeno sa roditeljima. Kao i svaki tinejdžer i student, slabo sam vremena provodio sa mojima. I taman kada sam se zaposlio i smirio i počeo više vremena da provodim kod kuće, kevu je pojeo rak. Verujem da to vreme nije slučajnost, nego da se ona držala dok sam studirao, dok sam je trebao, i kada sam se zaposlio tu je odahnula i spustila gard.

Uglavnom, to sada ne dozvoljavam da mi se desi sa ćaletom. Ćale i ja ekipa, najmanje jednom mesečno nas dvojica izađemo u kafanu, zasednemo, popričamo, nekad i zaglavimo. I tako poslednjih 7, 8 godina od kako sam ja postao ćale. Za tih 8 godina ispričali smo praktično sve što je trebalo, što je zaostalo i za šta nije bilo vreme da se priča. Probrali smo detaljno sve generacije, od ovih malih, što nam je česta tema, do moje, njegove, pa nadalje još dve tri.
gedza.73 gedza.73 20:24 03.01.2020

Re: Dobra priča Omega, emotivna

omega68
што сам пропустио што код њега изазива тинејџерски отпор али и то је код мене препознато као позитивно и то намерно изазивам код њега.

zajebata vremena. malo ljudi poblesavili, sve se svodi na materijalno i 'našminkan' život na socijalnim mrežama.
Nešto se ovih dana bakćem na kompu pa mi na ekranu jedan prozor diorame (kako kaže neki lik u komentaru 'jel pravite? nop. jel' gledate? jap')
i počinje sin
-Gluposti, dosadni, sa čim se čovek bakće, maltretiranje, kič, na šta gubi vreme...

Prvo sam mu objašnjavao kako mora da pogleda iz drgue perspektive, da je vrlo bitno detaljisanje u svakom zanatu... šta ako postoji pecaroš koji ima posebnu sobu sa trofejima i oće da ima dioramu na kojoj lik mušičari? Ili lovac.

U 'OKO' sam slušao ćetkovića. Inače ne gledam serije ali ima neka 'Klopka' koja se, kako sam shvatio, bavi tinejdžerima, kriminalom i drogama. Kaže kako su svi događaji istiniti, da su radili sa policijom i da je manji deo priča uvršten u seriju. Postalo je strašno koliko su decu upropastili roditelji, društvo, kriminalci, mediji...

alselone
Za tih 8 godina ispričali smo praktično sve što je trebalo, što je zaostalo i za šta nije bilo vreme da se priča. Probrali smo detaljno sve generacije, od ovih malih, što nam je česta tema, do moje, njegove, pa nadalje još dve tri.


pre neku godinu otac i ja na putu i kaže on
- Sine da li ćeš da pamtiš jednog dana kud smo sve prošli?
...
alselone alselone 21:18 03.01.2020

Re: Dobra priča Omega, emotivna

- Sine da li ćeš da pamtiš jednog dana kud smo sve prošli?


Jako lepo pitanje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:19 03.01.2020

Re: Dobra priča Omega, emotivna

Vreme provedeno sa roditeljima.


Ajd pokušaj da pravilno razumeš.

Vreme provedeno sa roditeljima je manje bitno od onog sa decom.
Pogledaj stvari ovako, da li ćeš ti svojoj deci zamerati ako budu imali malo vremena za tebe, ako ih njihove obaveze odevedu ko zna gde i ko zna koliko daleko od tebe?
Nećeš.
Roditelji deci to ne zameraju, i deca ne treba zbog toga da brinu.
Možda pate, možda ih žele, ali ne zameraju.

Roditelji sebi zameraju, i toga se opasno, ali opasno treba čuvati.
Ona priča iz bloga.."nisam te vodio na utakmice...."
To baš baš boli.

Ja imam dva takva momenta na savesti, sa svakom ćerom po jedan, neko bi rekao ništa strašno, ali godinama me pritiskaju.
Nikad sa njima o tome nisam pričao, ne znam da li one to pamte i da li ih toliko pritiska, ali pamtile ili ne, mene gadno stiska.

I zato vi sa malim klincima, poslušajte savet što će vam čiča dati, ne igrajte se stim, ne može se nadoknaditi propušteno, a propušteno baš steže u grlu.
Ne propuštajte.
alselone alselone 21:31 03.01.2020

Re: Dobra priča Omega, emotivna

Ajd pokušaj da pravilno razumeš.


Pa nema šta pravimo da razumem, naravno da si u pravu i moj komentar ima dva dela, prvi deo je o deci.
angie01 angie01 23:11 03.01.2020

Re: Dobra priča Omega, emotivna

Vreme provedeno sa roditeljima je manje bitno od onog sa decom.
Pogledaj stvari ovako, da li ćeš ti svojoj deci zamerati ako budu imali malo vremena za tebe, ako ih njihove obaveze odevedu ko zna gde i ko zna koliko daleko od tebe?
Nećeš.
Roditelji deci to ne zameraju, i deca ne treba zbog toga da brinu.
Možda pate, možda ih žele, ali ne zameraju.


to je sve isprepletano i nije jednostavno,..a pri tome zavisi i od tog nekog ciklusa pre, onog kada su se roditelji bavili decom, koja su sada roditelji:),...naravno da se bavis vise decom, jer si za njih odgovoran, ona zavise od tebe,...no i tu dodje do momenta kada te ona prerastu, pa se uloge okrenu.
omega68 omega68 01:10 04.01.2020

Re: Dobra priča Omega, emotivna

angie01

alselone alselone 08:04 04.01.2020

Re: Dobra priča Omega, emotivna

to je sve isprepletano i nije jednostavno,..a pri tome zavisi i od tog nekog ciklusa pre, onog kada su se roditelji bavili decom, koja su sada roditelji:),...naravno da se bavis vise decom, jer si za njih odgovoran, ona zavise od tebe,...no i tu dodje do momenta kada te ona prerastu, pa se uloge okrenu.


Pa da, HCM se postavio kao da je pitanje druženja sa decom i roditeljima ILI-ILI pitanje, pa da je ili jedno ili drugo. Naravno da nije, nego je I pitanje, i jedno i drugo, naravno sa određenim procentima.

Sa druge strane, to nije samo bavljenje i stvar koja prija njima, deci i roditeljima, nego prija i nama, srednjima, da provodimo vreme sa svojom porodicom.
kamilo_emericki kamilo_emericki 12:29 04.01.2020

Re: Dobra priča Omega, emotivna

alselone

I tako poslednjih 7, 8 godina od kako sam ja postao ćale.

Tek kad postanemo roditelji mozemo do kraja razumjeti svoj odnos sa roditeljima.
denovo denovo 19:18 03.01.2020

stavi slušalice i nađi tačku.....

Черевићан Черевићан 00:11 04.01.2020

Još bih dodao

да као родитељ детета треба да знаш

док васпиташ тај малени узраст
незнаш богме да ли ћеш славити,
након свега закључак с' намеће
најлакше је дечицу .......правити
omega68 omega68 01:08 04.01.2020

Re: Još bih dodao

Хвала господине
denovo denovo 01:31 04.01.2020

Re: Još bih dodao

omega68


Prenosim pozdrave od Tase debelog, zamolio me da postavim ovaj klip i da dam preporuku blogu u njegovo ime.


omega68 omega68 01:47 04.01.2020

Re: Još bih dodao

Волео бих да видим поново Тасу
Хвала на поздравима и на прелепом клипу
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:54 04.01.2020

Re: Još bih dodao

denovo
omega68


Prenosim pozdrave od Tase debelog, zamolio me da postavim ovaj klip i da dam preporuku blogu u njegovo ime.
Čekaj, jel to Tasa i dalje nije otišao onomad kad je poslednji put zalupio vrata, i kad namerava da se vrati? Ajde, pitaj ga, u moje ime.
mali_macak mali_macak 21:49 04.01.2020

Re: Još bih dodao

srdjan.pajic
denovo
omega68


Prenosim pozdrave od Tase debelog, zamolio me da postavim ovaj klip i da dam preporuku blogu u njegovo ime.
Čekaj, jel to Tasa i dalje nije otišao onomad kad je poslednji put zalupio vrata, i kad namerava da se vrati? Ajde, pitaj ga, u moje ime.

Ja se ne bih sprdao sa banovanim 'saborcima'!
Ipak je Tasa neko na ovom blogu!
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:55 05.01.2020

Re: Još bih dodao

Ja se ne bih sprdao sa banovanim 'saborcima'!


Hvala ti što si me upoznao sa ovom važnom činjenicom.

Ipak je Tasa neko na ovom blogu!


Misliš, bio je "neko"? Posle je bio neko drugi, i a pre toga je isto bio neko dugi, ili prvi, pa je više puta odlazio i dolazio, pompezno u oba pravca, pa je onda valjda konačno rešio da nas sve ovde otere u q, i zalupio vrata, ali, ne lezi vraže, izgleda da i dalje viri kroz špijunku, da ne propusti neko dešavanje ovde. Ne znam, nije mi jasno što se prosto ne reinkarnira ponovo, i tera dalje, navikli smo. Možda bi ti mogao da ga posavetuješ i ohrabriš, jer si u tom poslu ovde sa daleko najviše iskustva.
mali_macak mali_macak 08:09 05.01.2020

Re: Još bih dodao

srdjan.pajic
Ja se ne bih sprdao sa banovanim 'saborcima'!


Hvala ti što si me upoznao sa ovom važnom činjenicom.

Ipak je Tasa neko na ovom blogu!


Misliš, bio je "neko"? Posle je bio neko drugi, i a pre toga je isto bio neko dugi, ili prvi, pa je više puta odlazio i dolazio, pompezno u oba pravca, pa je onda valjda konačno rešio da nas sve ovde otere u q, i zalupio vrata, ali, ne lezi vraže, izgleda da i dalje viri kroz špijunku, da ne propusti neko dešavanje ovde. Ne znam, nije mi jasno što se prosto ne reinkarnira ponovo, i tera dalje, navikli smo. Možda bi ti mogao da ga posavetuješ i ohrabriš, jer si u tom poslu ovde sa daleko najviše iskustva.

U čemu iskustva?!
Pa ja nikada nisam pritisnuo drukački taster - niti sam ikada u životu ikoga potkazao.
Sa time se gnjide rađaju.
denovo denovo 12:13 05.01.2020

Re: Još bih dodao

ali, ne lezi vraže, izgleda da i dalje viri kroz špijunku, da ne propusti neko dešavanje ovde.


kad smo odlučili da emigriramo iz Srbije, kad je tu postalo nepodnošljivo za život.


Možda iz sličnog razloga zbog koga i ti viriš ovde gde je ,,nepodnošljivo za život,,
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:03 06.01.2020

Re: Još bih dodao

U čemu iskustva?!


Mislio sam na iskustvo bezočnog reinkarniranja. A i Tasa je imao bar tri pojavna oblika, koliko sam ja uspeo da izbrojim, ne znam što se sad stisao pa preko ovih pampura na blogu šalje nam pozdrave i ukazuje na svoje postojanje, iza špijunke za sada. Cenim da to znači da on bez ovog mesta, i nas, kusih i repatih, ne može, pa će se uskoro vratiti. A možda i neće, što i nije neka velika tragedija.
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:06 06.01.2020

Re: Još bih dodao

denovo
ali, ne lezi vraže, izgleda da i dalje viri kroz špijunku, da ne propusti neko dešavanje ovde.


kad smo odlučili da emigriramo iz Srbije, kad je tu postalo nepodnošljivo za život.


Možda iz sličnog razloga zbog koga i ti viriš ovde gde je ,,nepodnošljivo za život,,


Jok, nikakve veze nema. Blog je za mene sasvim podnošljivo mesto, zato sam se i zadržao ovoliko dogo, a pri tome nisam nijednom pretio odlaskom, uz vrisku i histerisanje, teranje svih u qrac. Nego, ono, kad se umorim, ili me neko previše iznervira, uzmem par dana pauze, gledam nešto drugo, pa se vratim.
gedza.73 gedza.73 09:14 04.01.2020

Beograd

Da iskoristim Omega tvoj blog i obavestim blogere da se seljaci ne bodu noževima u blatu do kolena, ne izvlače stajsko đubrivo, ne spaljuju slamu i šaševinu po njivama a Beograd


BEOGRAD SE NE VIDI OD SMOGA Zagađenje vazduha u centru grada noćas bilo NAJVIŠE U POSLEDNJIH MESEC DANA!

Beograd je danas, posle Sarajeva, najzagađeniji grad Evrope. Kako se može videti na listi najzagađenijih gradova sveta sajta AirVisual, srpska prestonica je u vrho ove neslavne statistike.
denovo denovo 12:22 04.01.2020

Re: Beograd

Da iskoristim Omega tvoj blog i obavestim blogere da se seljaci ne bodu noževima u blatu do kolena, ne izvlače stajsko đubrivo, ne spaljuju slamu i šaševinu po njivama a Beograd


Naravno kad su mnogi došli u Beograd pa to rade ovde. Doduše u prolazu ka Austriji, Nemačkoj a boga mi i šire.gedza.73 gedza.73 20:22 05.01.2020

Re: Beograd

Da iskoristim Omega tvoj blog

još jednom

i da... u stvari ne znam kako da napišem ali svaka čast Crnogorcima na dostojanstvenom protestu protiv režima. Svaka im čast što ovako ponosno i prkosno štite nasleđe svojih predaka Crnogoraca.

što su Crnogorci a ne montenegrinci.

mali_macak mali_macak 12:04 04.01.2020

M'da!

Mislim da sam to rekao (već) nekoliko puta, no, svejedno!
Najkompleksnije je kada si u sredini - imaš decu, a još uvek si dete.
Ja život delim da dva perioda - detinjstvo i odraslost.
Ja samo bio dete (a dete si dok god ti je jedan roditelj živ) do svoje 46. godine ... tada mi je umrla mama (ćale 7 godina ranije).
Ni za čime ne žalim - u odnosu sa roditeljima, niti u odnosu prema deci.
Jer - je sve moralo da bude upravo tako kako je i bilo.
Što se tiče sadašnjosti - meni i ženi samo preostaje da se radujemo (i tugujemo) uspesima naše dece (ili neuspesima) - jer mi više nemamo (drugih) svojih radosti - nego samo njihovih.
A tako treba i da bude.
Što pre svojoj deci prestanemo da budemo lider - to pre dolazi radosnija faza da budemo njihov follower.
Milan Novković Milan Novković 12:57 04.01.2020

Re: M'da!

mali_macak
Mislim da sam to rekao (već) nekoliko puta, no, svejedno!
...

Obrati se meni žena pre neki dan sličnim rečima, uz zloćko-osmeh, i ja kažem u sebi "aha, nećeš mi se ovog puta jeftino izvući...", udahnem, kobajagi-uozbiljim, pogledam je u oči i pojasnim, ponavljajući svoj stari "traktat" o strukturalnoj dinamici podprostora ljudskog vrćenja oko znanja, definisanoj odnosom kvaliteta i kvantiteta - gde kvalitativno znanje ume i amater brzo da stekne, a za korektnoo uprezanje kvantiteta je potreban ekspert, ...

... a samo sam joj rekao da i ona mnogo ponavlja, mnogo više od mene, nego ja glasno primetim svako deseto njeno ponavljanje, a ona kod mene svako deseto ne primeti glasno

Zbunbio sam je, samo, na najkraći trenutak, ali veselom zloći u meni dovoljno, a ovom prilikom još dovoljnije pošto sam uveren da umeš da čitaš između redova
Milan Novković Milan Novković 13:00 04.01.2020

Re: M'da!

Milan Novković
mali_macak
Mislim da sam to rekao (već) nekoliko puta, no, svejedno!
...

...

Pardon, pogrešno sam pročitao kao ...
mali_macak
Mislim da SI to rekao (već) nekoliko puta, no, svejedno!
...

... al neka sad, šteta da mi "fazon" propadne, a i ti se ne ljutiš
mali_macak mali_macak 15:00 04.01.2020

Re: M'da!

Milan Novković
Milan Novković
mali_macak
Mislim da sam to rekao (već) nekoliko puta, no, svejedno!
...

...

Pardon, pogrešno sam pročitao kao ...
mali_macak
Mislim da SI to rekao (već) nekoliko puta, no, svejedno!
...

... al neka sad, šteta da mi "fazon" propadne, a i ti se ne ljutiš

Jok!
Jer (bez obzira da li sam ovo već rekao) - istina ima samo nekoliko!
Što vreme duže traje, sve ih je manje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana