Društvo| Gost autor| Ljudska prava| Zdravlje

Quaranta giorni v2.0 - SARS-CoV-2 u poseti prapostojbini

a_jovicic RSS / 22.02.2020. u 13:35

Gost autor: Jovana Milić

Uz dopuštenje dr Jovane Milić prenosim njeno pismo o izbijanju lokalne epidemije COVID-19 (bolesti izazvane koronavirusom SARS-CoV-2) na severu Italije.

covid19_ilustracija.png

###### Najnoviji izveštaj od 23.02. na kraju teksta ######

------

Modena, Italija, 21.02.2020.

Italijanske vlasti su pre tri nedelje bila previše samouverene kada su rekle da drže sve pod kontrolom time što su prvi uveli zabranu letova iz Kine i u Kinu (mada, za sada se čini da zabrana ne igra veliki udeo u onome šta se dešava trenutno u Italiji). U samo 2-3 dana, Italija je skočila sa 4 slučaja na 20.

21. februara u 22:45 je zabeležen prvi smrtni ishod uzrokovan SARS-CoV-2 virusom u bolnici Schiavonia, Monseliće (provincija Padova, regija Veneto, 18 hiljada stanovnika) kod muškarca starog 78 godina, hospitalizovanog 10 dana zbog gripa. Mediji su prvo izvestili da je pacijent umro u bolnici u Padovi, ali se kasnije ispostavilo da nije bilo vremena da ga uopšte prebace u veći i bolje opremljeni centar. U istoj lokalnoj bolnici se nalazi i muškarac star 67 godina kod koga je takođe 21. februara potvrđeno prisustvo SARS-CoV-2. Prema pisanju Corriere della sera (manje pouzdan medij), navodno je prebačen u Padovu. Zajedničko ovim pacijentima pre hospitalizacije je boravak u dva bara koja se nalaze u mestu Vo Euganeo (3000 stanovnika) u kome su igrali karte. Reč je o zabačenom, brdskom mestu, a pacijenti nisu boravili u Kini, niti imali kontakata s ljudima koji su boravili u Kini. Zašto su uopšte testirani na SARS-CoV-2, šta je bio razlog da se uopšte posumnja na ovu infekciju, još uvek je nepoznato.

Luka Caja (Luca Zaia), predsednik regije Veneto, naložio je gradonačelniku mesta Vo Euganeo da se zatvore škole, vrtići i javna mesta i preduzmu sve neophodne mere kako bi se mesto stavilo u neku vrstu karantina. Bolnica će navodno biti "izolovana i ispražnjena". Slučajevi iz Veneta su bukvalno "iskočili" večeras, dok se dva dana priča o dešavanjima u Lombardiji.

(***)

Naime, u Lombardiji je potvrđeno 15 slučajeva u provinciji Lodi. Trenutno su u "karantinu" tri opštine ove provincije - Kodonjo (Codogno), Kastiljone D'Ada (Castiglione, D'Adda) i Kazalpusterlengo (Casapusterlengo). Ovim improvizovanim karantinom je obuhvaćeno 30 hiljada osoba, a naloženo je zatvaranje svih javnih mesta, škola i restorana.

Prvi slučaj je 38-godišnji muškarac, a zatim slede njegova trudna žena, sin vlasnika bara, sin vlasnika bara u Kastiljoneu (gde je boravio prvi pacijent), tri posetioca bara, 5 zdravstvenih radnika i 3 pacijenta bolnice u Kodonji gde je prvi pacijent smešten. Prvi slučaj je teškog opšteg stanja i ne može biti prebačen u Milano. Ostali pacijenti se prebacuju u bolnicu Sako (Sacco) u Milanu na dalje praćenje i lečenje.

Prvi pacijent se obratio lekarima Urgentnog centra u mestu Kodonjo 15. februara s respiratornom simptomatologijom, ali je poslat kući bez posebnih indikacija. Kako su se simptomi pogoršavali, javlja se opet u isti centar, gde se saznaje da je bio u kontaktu s kolegom koji se vratio iz Kine 21. januara, a od 1. februara (ne pre toga) se intenzivno sastajao s njim. Kolega (nulti pacijent) ni u jednom trenutku nije ispoljio simptome bolesti, a njegov test za SARS-CoV-2 je bio negativan (svakako rađen prekasno). Situacija sa Urgentnim centrom u Kordonji je dovela do njegovog zatvaranja. Ministarstvo odbrane je naložilo sličan karantin kao u vojnoj bazi u Rimu gde su bili smešteni evakuisani iz Vuhana. Trenutno je oko 190 ljudi raspoređeno u dva vojna centra za vazduhoplovstvo u Milanu (60 osoba; regija Lombardija) i Pjaćenci (130 osoba; regija Emilija-Romanja).

Imajući u vidu mesto Vo Euganeo i ova tri mesta u Lombardiji, biće potrebno najmanje 4500 testova za SARS-CoV-2. Trenutno železničke linije na relaciji Milano-Leće (sever-jug) ne funkcionišu.

Postoje neke informacije da je na Klinici za infektivne bolesti u Pjaćenci hospitalizovana i testirana jedna žena, koleginica prvog pacijenta iz Lombardije, čiji test se pokazao negativnim (ali se i dalje njeno stanje prati) i još jedna žena čiji test je pozitivan. Direktor infektivne klinike u Pjaćenci je do pre manje od godinu dana bio koordinator svih odeljenja za ležeće pacijente Klinike za infektivne bolesti u Modeni. Radi se o vrlo iskusnom i sjajnom lekaru i čoveku koji je rekao da mu nije bilo svejedno, da je panika podignuta na visok nivo, ali da je za sada tamo sve pod kontrolom. Verovatno će neko od 130 u karantinu u Pjaćenci biti pozitivan na SARS-CoV-2 i biće smešten u bolnicu u kojoj je dr Kodelupi.

Klinika za infektivne bolesti u Modeni se odavno informiše o merama koje treba preduzeti i već je dugo pojačan nadzor nad respiratornim infekcijama na celoj poliklinici. Od danas je direktorka uvela i pripravna dežurstva za još jednog infektologa koji nije u rasporedu dežurstava za taj dan. Javila su se i dva specijalizanta volonterski da učestvuju u pripravnosti, jer žive blizu bolnice.

Večeras je, negde oko 19-19:30, baš negde u vreme predaje dežurstva, javljeno da stiže jedan sumnjivi slučaj iz Vinjole (obližnje mesto). Lekar koji je preuzeo funkciju koordinatora svih odeljenja za ležeće pacijente od dr Kodelupija je u noćnoj smeni. Pojavila se i pripravna koleginica. Sumnjiv slučaj ispoljava blagu respiratornu simptomatologiju i biće praćen, mada nema epidemiološki značajnu anamenzu.

Večeras je stigla preporuka Regionalne zdravstvene službe Emilija-Romanje da pacijenti s temperaturom i respiratornom simptomalogijom ne odlaze u Urgentni centar (kako se ne bi kasnije zatvarali zbog mogućih slučajeva), već da se javljaju svom izabranom lekaru (koji nije u Domu zdravlja, jer ovde lekari primarne zdravstvene zaštite imaju ordinacije koje im plaća država), zovu broj 1550 koji je aktiviralo Ministarstvo zdravlja samo za informacije o COVID-19 ili zovu broj hitne pomoći koji će ih na osnovu izložene priče uputiti na pravo mesto ili poslati vozilo. Bolnica u Pjaćenci je za svoje građane aktivirala poseban broj za COVID-19 koji je dostupan svakog radnog dana od 8 do 18h, a subotom do 13h. Broj 1550 je usijan.

------

O autorki: Jovana Milić je doktor medicine, trenutno na doktorskim studijama na Univerzitetu u Modeni i Ređo Emiliji (uža naučna oblast interesovanja: starenje, krhkost /frailty/ i metaboličke alteracije kod osoba koje žive s HIV-om).

------

Par reči i od mene (a_jovicic) ...

I pored jučerašnje, malo haotične, situacije na severu Italije, sve ovo ne ukazuje da će doći do masovnog, ekspresno brzog i nekontrolisanog širenja ove epidemije unaokolo. Sve zdravstvene službe u svetu jesu u pripravnosti pre svega zato što se radi o novom virusu na koji ne postoji imunitet u populaciji i često su mere koje sprovode možda malo i preterane ali jednostavno se ne želi ništa prepustiti slučajnosti. Letalitet nije ni približno blizu npr. eboli ili varioli (za koje su nam u "kolektivnom sećanju" vezane ovakve karantinske mere) već se jednostavno želi isključiti svaka mogućnost da ova bolest preraste u pandemiju (u kojoj bi onda po "zakonu velikih brojeva" čak i nizak letalitet uzrokovao značajan broj smrtnih ishoda). No valja napomenuti da to baš i nije uvek lako sprovodivo. Za ovu bolest još uvek ne postoji vakcina (biće potrebno oko godinu dana da se razvije, prodje sva klinička ispitivanja i proizvede dovoljna količina) pa je trenutno jedini način suzbijanja uvodjenje mera "socijalne distance", tj. smanjivanje broja prenosa.

Sama bolest (nazvana COVID-19 kao skraćenica Corona Virus Disease 2019) je uzrokovana virusom SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome - Corona Virus - 2) iz familije koronavirusa. Iz iste familije su i virusi koji izazivaju običnu prehladu ali na žalost i SARS i MERS koji su imali znatno veći letalitet od najnovijeg virusa. Deluje zbunjujuće što je odlučeno da se bolest i virus zovu različito ali to nije neuobičajeno ... istu situaciju imamo i sa AIDS (SIDA) - HIV ... prvo je bolest (i to samo ako broj CD4 limfocita  kod zaraženog HIV-om padne ispod odredjene granice ili oboleli razvije neko od prethodno definisanih stanja) a drugo virus. Inače, SARS-CoV-2 nije "neki od gripova". Grip uzrokuje virus influence koji je u totalno drugoj familiji od ovog virusa.

Pošto je virus još uvek relativno nov, nije potpuno poznata dinamika njegovog prenosa. Prve procene su išle da mu je osnovni reprodukcioni broj R0 oko 2.2 (tj. da jedan zaraženi inficira prosečno 2.2 osobe) ali pošto R0 nije neka apsolutna mera prenosivosti (zavisi puno i od sredine u kojoj se bolest prenosi) on može da varira i bude niži ali i znatno viši (poznat je fenomen tzv. "superprenosilaca" koji su znali da inficiraju i više desetina osoba ali se to najčešće dešavalo u bolničkim uslovima u vreme dok još nije poznato da je novi virus u cirkulaciji). Na ovo svakako utiču i pomenute mere "socijalne distance" kojima se efektivni reprodukcioni broj R spušta na ispod 1 (kada virus samim tim neće više biti u stanju da nadje dovoljno "domaćina" i epidemija prelazi u endemiju i na kraju se sama "ugasi"). Trenutno poznati letalitet se kreće do 3.9% u "žarištu" epidemije, gradu Vuhanu u Kini, dok je oko 2.7% u ostatku Kine. Valja napomenuti da zbog velikog broja slučajeva i preopterećenja zdravstvenog sistema a i zbog trenutnog nepostojanja seroloških testova (odredjivanjem titara specifičnih antitela na ovaj virus) kojima bi moglo da se utvrdi ne samo da li je osoba u "infektu" nego i da li je ranije prebolela infekciju, već samo RT-PCR testova (iz "brisa" uzetih iz nosa ili grla) kojima je moguće otkriti samo da li je osoba trenutno inficirana, u ovom trenutku nije moguće utvrditi tačan broj osoba koje su možda imale vrlo blage simptome i nisu ni tražili lekarsku pomoć i samim tim letalitet može da bude i višestruko niži od pomenutog. Još jedan od faktora koji utiče na letalitet je i opterećenost zdravstvenog sistema. Ukoliko je zdravstveni sistem "zasićen" brojem slučajeva, nije moguće svim pacijentima pružiti odgovarajuću negu. To je i najverovatniji razlog što je letalitet u nekim gradovima u Kini i većini gradova u okruženju čak i do 10 puta niži od letaliteta u Vuhanu.

A šta mi možemo da očekujemo ... pa "mogućnosti" su raznovrsne ... može da se desi da nas COVID-19 zaobidje (još uvek nije poznata sezonska dinamika novog koronavirusa i da li će se ponašati kao prehlada ili sezonski grip) ... može da se desi da imamo pojedinačnih "uvoza" (biće interesantno kako će posle ove epidemije u Italiji reagovati lokalni "dušebrižnici" tj. ksenofobi koji su hteli da sve Kineze ... a i imigrante, drže podalje od Srbije) ... a može se desiti i da postane pandemijski pa da pre ili kasnije postane i naš "gost". Zdravstveni sistem nam nije baš u sjajnom stanju (da ne koristim neku težu reč) ali na svu sreću još uvek imamo posvećene profesionalce koji imaju znanje i iskustva da se bore sa ovakvom situacijom. Evo odlične emisije na temu onoga što se planira kao reakcija na pojavu slučajeva kod nas ...

Čak i da nam se dese "hiljadugodišnje poplave", ovaj htedoh reći da se na vreme ne otkriju "uvezeni" slučajevi i izbije epidemija, to ne znači da će vojska odmah izaći na ulice (što je svakako nemoguće i zbog konstantnog kadrovskog i materijalnog urušavanja iste) ... niti da će mrtvi ležati unaokolo ... niti da će nas zatvarati u zgrade ... već će se za početak epidemiološka služba "rastrčati" po terenu da identifikuje što više kontakata a istovremeno uvesti slične mere prekida nastave i obustave javnih okupljanja i zatvaranja mesta gde bi moglo da dodje do masovnijeg prenosa kao što su uvedene i u Italiji. Inače, evo kako je "obična" mera produženja raspusta uticala na intenzitet gripa u Srbiji ... https://grip.geonav.xyz/

Naravno, "direktni prenos" razvoja epidemije COVID-19/SARS-CoV-2 možete pratiti na "omiljenom kanalu" ... aplikacija za praćenje epidemije malih boginja je prilagodjena praćenu ove epidemije ...

https://covid19.geonav.xyz/

I za kraj pojašnjenje naslova bloga ... Reč "karantin" vuče poreklo od italijanskog izraza "quaranta giorni" (u prevodu 40 dana) koje su brodovi pristigli u renesansnu Veneciju provodili "na sidru" u luci pre nego što im je bilo dozvoljeno da se privežu na obalu kako bi se sprečio unos kuge u grad. Ova epidemija COVID-19 bolesti je upravo izbila u pokrajini Veneto, znači u prapostojbini karantina.

####################################################

UPDATE: 2020-02-23

Ovde je toliki nivo panike i lažnih vesti, koje se ne ispravljaju. Sve deluje prilično neorganizovano, iako je Vlada sinoć uvela mere karantina za žarišna područja. U medijima se prenose vesti s društvenih mreža, a virusolozi se prepucavaju preko novina oko ozbiljnosti situacije. Čak i lekari prenose prenose panične poruke svojim prijateljima. Gazdarica stana koji iznajmljujem mi prosleđuje glasovnu poruku svoje prijateljice koja joj kaže da je od svog prijatelja lekara u obližnjem mestu čula kako postoje klasteri infekcije u selima koji pripadaju provinciji Modene o kojima se ne priča. Kolega s posla mi prosleđuje poruku svog prijatelja koji kaže je čuo "iz pouzdanih izvora" kako kod nas u bolnici postoji jedan oboleli pacijent o kome ne sme da se priča. U Urgentni centar roditelji u panici dovode decu s blagim respiratornim simptomima misleći da im dete boluje od COVID-19. Prilikom pregleda, dežurnim lekarima puštaju cirkulišuće audio poruke od navodno medicinskog tehničara iz Barija koji kaže da Vlada krije da su određene zone u Bariju u karantinu. U Urgentni centar jedne bolnice u Modeni se javlja čovek iz Bergama (udaljen 200 km od Modene) s respiratornim simptomima koji tvrdi da je bio u istom hotelu s osobom kojoj je potvrđen COVID-19. Kaže da nije imao poverenja da se javi u bilo koju ustanovu u Lombardiji. Univerzitet Modene i Ređo Emilije je zatvoren od sutra, a aktivnosti u ambulanti i našoj metaboličkoj klinici (koja takođe radi ambulatorijalno) se odlažu do daljnjeg. Takođe su zatvorene sve škole i vrtići.

Istina je da u provinciji Modene ne postoji još uvek nijedan potvrđen slučaj SARS-CoV-2, ali je verovatno pitanje dana kada će se pojaviti. Trenutno je potvrđeno 152 slučaja sa 3 smrtna ishoda: 112 u Lombardiji (dva smrtna ishoda), 22 u Venetu (1 smrtni ishod), 9 u Emiliji-Romanji, 3 u Pijemontu (Torino), 3 u regiji Trentino Alto Adiđe i 3 u Laciju (3 slučaja koja su već bila u Rimu).

Vlada je sinoć hitno zasedala i donela uredbu po kojoj se određuje karantin za žarišna područja, na osnovu koje niko ne može da napusti žaišno područje niti da uđe u njega, ako prethodno nije boravio tamo. Trenutno je 11 opština u karantinu (10 u Lombardiji i 1 u Venetu). Posebno je naglašeno da će biti primenjivan član 650 Krivičnog zakonika, koji predviđa privođenje građanina koji se ne pridržava mera i zadržavanje u zatvoru do 3 meseca s kaznom do 206 evra. Premijer Konte je rekao da Italija ne treba da se prevori u bolnicu za leprozne bolesnike (lazzaretto), tako da je za sada protiv mera koje predviđaju blokadu robe i ljudi. U tom smislu, Šengen je i dalje na snazi.

U Milanu ima potvrđenih slučajeva, a najveći broj slučajeva iz Lombardije je smešten u bolnici Sako (Sacco), a tek manji broj u bolnici San Raffaele. Međutim, još sinoć je doneta odluka da se odlože utakmice Serije A u kojoj su timovi iz Lombardije, Veneta i Emilije-Romanje (Inter - Sampdoria, Verona - Kaljari, Atalanta - Sasuolo, Torino - Parma). Čuveni karveval u Veneciji planiran za danas je otkazan. Duomo u Milanu je zatvoren za posetioce, a mise u Pjaćenci i celoj regiji Veneto otkazane. Đorđo Armani je za danas imao planiranu modnu reviju, koju je zatvorio za posetioce, ali je obezbedio uživo prenos preko svoje internet stranice. Kasnije je saopštio da privremeno zatvara sve svoje radnje i ekspoziture svoje firme u zahvaćenim regijama, a da zaposlenima ovi dani neće biti oduzimani od odmora. Barovi u Lombardiji rade samo do 18h. Kolega je poslao jednu sliku supermarketa u Milanu na kojoj su police potpuno prazne.

S medicinske tačke gledišta, lekari koji rade s pacijentima obolelim od COVID-19 kažu da je pneumonija klinički slična onoj kojoj se viđa kod gripa, ali da se viđa hiponatrijemija s srčanom insuficijencijom. Drugi smrtni slučaj je zabeležen kod žene stare 75 godina koja je preminula kod kuće u Kordonji (jedna od opština u karantinu), koja je bila pozitivna na SARS-CoV-2 i boravila u Urgentnom centru istog dana kada i pacijent 1 (38-godišnji muškarac koji se i dalje nalazi na intenzivnoj nezi). Treći smrtni slučaj je zabeležen u Kremi (Lombardija) kod žene koja je boravila na odeljenju onkologije, kod koje se razvila respiratorna simptomatologija.

Ono što mene zbunjuje je izjava zamenika ministra zdravlja, Pjerpaola Silerija (inače hirurg), koji kaže da nulti pacijent u Lombardiji, koji je bio u kontaktu s prvim pacijentom u Lombardiji, nije razvio antitela na SARS-CoV-2, te da on ne može biti nulti pacijent. Međutim, trenutno ne postoji nijedan specifični serološki test koji bi potvrdio raniji kontakt s infekcijom. Jedini test kojim se raspolaže je PCR tehnika koja utvrđuje prisustvo virusa. U tom smislu, ne razumem izjavu zamenika ministra zdravlja, a na nju se praktično niko ne obazire. Postoji serološki test za porodicu koronavirusa, ali taj test nije pouzdan, a iskustvo sa MERS-om nam govori da nije mnogo upotrebljiv u tom smislu. Moguće je da je nulti pacijent bio negativan na takvom jednom serološkom testu, ali to ga i dalje ne isključuje kao mogućeg nultog pacijenta. Slučajevi u Venetu i dalje ostaju misterija, a vlasti trenutno tvrde da ne postoji epidemiološka veza između slučajeva u Venetu i Lombardiji. O Torinu se još uvek ne raspravlja puno. Ono što se smatra propustom je što Italija, otkad je uvela zabranu direktnih letova iz Kine i u Kinu, nije kontrolisala svoje državljane koje su došli iz Kine preko "connecting" letova.

Rasprave virusologa se najviše svode na to da li je ovo ozbiljnija pretnja od sezonskog gripa. Jedni kažu da je ipak letalitet COVID-19 veći od gripa, ali zaista zavisi koje brojeve i sezonske gripove posmatramo. Pojavljuje se teorija da asimptomatske osobe koje su unele virus u zemlju su verovatno one koje su nekada preležale neki drugi tip ovog virusa, te ih to štiti od ispoljavanja simptoma. Ono što treba uzeti u obzir je da je kolektivni imunitet prema novom virusu nikakav, tako da ga ovo trenutno čini ozbiljnijom pretnjom od sezonskog gripa.

 



Komentari (365)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

a_jovicic a_jovicic 14:02 22.02.2020

"Tehničke" informacije

Pretpostavljam da je "čitalaštvo" već dovoljno upućeno u simptome same bolesti i mere koje se sprovode u svetu pa to nisam opisivao u tekstu ... no ukoliko je potrebno pisaćemo i o tome
a_jovicic a_jovicic 02:10 23.02.2020

Brainstorming

Pošto je prošao prvi "talas" komentara (gde smo se valjda ispucali na dosta tema ... osim četni... [ŠLJAS!] {ćuti ... ne podsećaj ih}) ... zamolio bih 'štovane blogo-kolege da uradimo jedan kolektivni brainstorming.

U situaciji da se sra*e desi i ovde ... šta bi mogli da osmislimo (naravno svako iz domena svoje struke) da pripomognemo naporima za suzbijanje epidemije. Evo dajem par primera koji su sprovodivi čak i u našem razvaljenom zdravstvenom sistemu.

- Zdravstveni nadzor osoba u kućnom karantinu korišćenjem Viber-Skype-štatijaznamkojeg softvera za video pozive (epidemiolog u nenajavljeno vreme poziva osobu pod nadzorom i propituje je o njenom zdravstvenom stanju uz obavezu da ona koristi web ili mobilnu kameru i dokaže da je u svojoj kući a ne npr. u kafani)

- Rekonstrukcija kretanja obolelog trijangulacijom sa baznih stanica i pronalaženje kontakata iz istog prevoznog sredstva (država ovo svakako može da radi ... i naravno da bi morao da postoji sudski nalog ... ali eto, možda se nisu setili a trebalo bi nekako i da se uspostavi ubrzana procedura za dobijanje sudskog naloga)

- Izrada mobilne web aplikacije za prikupljanje terenskih podataka i back-end sistem za njihov prihvat, skladištenje, obradu i prikaz (u jednom momentu se može desiti da nema dovoljno profesionalnih terenskih epidemiologa i da će neke aktivnosti morati da obavljaju priučeni dobrovoljci ... npr. contact-tracing ... pa bi osim elementarne forme za unos podataka trebalo obezbediti i njihovo "navodjenje" iz centra ... ukoliko ne mogu da pronadju odgovarajuću adresu)

- Pravljenje improvizovanih IoT uredjaja za konstantno praćenje temperature obolelog i signaliziranje ukoliko predje odgovarajući prag (u situaciji kada ne bude bilo dovoljno medicinskog osoblja, jedna osoba će morati da vodi brigu o većem broju bolesnika ... kako im olakšati da ne moraju da troše vreme na elementarne procedure)

- Brza distribucija u centralnu laboratoriju uzoraka ("briseva", krvi) dronovima (naravno ne onim lakim nego malo robusnijim spravama, pogotovo ako trebaju da prenose rashladjeni materijal ... dok dron "vozi" uzorke, ekipa na terenu prikuplja nove)

- Organizovanje daljinske nastave primenom Skype-a (treba organizovati ekipu koja bi "u hodu" prilagodila postojeće ne-digitalne udžbenike i izradila sistem za pripremu i distribuciju nastavnog materijala ... ko zna koliko bi epidemija mogla da potraje a decu bi nekako trebalo držati zaokupljenom po kućama)

... imam ja još suludih ideja ali ajd' sad malo i vi. Molio bih da šaljive predloge beležite u dole pokrenuti thread posvećen "spaljivanju slučajeva sa suvim ili produktivnim kašljom"
denovo denovo 06:49 23.02.2020

Re: Brainstorming

U situaciji da se sra*e desi i ovde ... šta bi mogli da osmislimo (naravno svako iz domena svoje struke) da pripomognemo naporima za suzbijanje epidemije.


https://www.youtube.com/watch?v=rvTDaW9wvvc&pbjreload=10


Da osmislimo - pa recimo da se iskreno nadamo da je ovo sve što se dešava SKRIVENA KAMERA ili u najgorem slučaju REALITY SHOW.

denovo denovo 06:53 23.02.2020

Re: Brainstorming

Organizovanje daljinske nastave primenom Skype-a (treba organizovati ekipu koja bi "u hodu" prilagodila postojeće ne-digitalne udžbenike i izradila sistem za pripremu i distribuciju nastavnog materijala ... ko zna koliko bi epidemija mogla da potraje a decu bi nekako trebalo držati zaokupljenom po kućam


Raspust je produžen za osnovce i srednjoškolce ali više škole i fakulteti rade normalno. Nije da se ništa ne preduzima.

Gde si ti našo da samarićanišeš predobri moj Jovicicu.
mirelarado mirelarado 10:58 23.02.2020

Re: Brainstorming

Raspust je produžen za osnovce i srednjoškolce ali više škole i fakulteti rade normalno. Nije da se ništa ne preduzima.


A šta ti je tu nelogično?
a_jovicic a_jovicic 12:03 23.02.2020

Re: Brainstorming

denovo
Raspust je produžen za osnovce i srednjoškolce ali više škole i fakulteti rade normalno. Nije da se ništa ne preduzima.

Raspust je produžen zbog gripa, ne zbog COVID-19.

Nisam baš siguran da sam shvatio "poentu" komentara.
mirelarado mirelarado 12:04 23.02.2020

Re: Brainstorming

a_jovicic
denovo
Raspust je produžen za osnovce i srednjoškolce ali više škole i fakulteti rade normalno. Nije da se ništa ne preduzima.

Raspust je produžen zbog gripa, ne zbog COVID-19.

Nisam baš siguran da sam shvatio "poentu" komentara.


Zato sam i ja pitala...
Ribozom Ribozom 13:21 23.02.2020

Re: Brainstorming

U situaciji da se sra*e desi i ovde ... šta bi mogli da osmislimo (naravno svako iz domena svoje struke) da pripomognemo naporima za suzbijanje epidemije.


Iz mog domena:
Potrebno je da se svi doktori opste prakse uzbune i prate simptome sumnjivih pacijenata.
Zatim, potrebno je da imaju specijalne sterilnu opremu za uzimanje briseva. Za odrzavanje u zivotu virusa potreban im je virusni transportni medij VTM, za slanje uzorka u mikrobioloskoj laboratoriji.

Ako se desi neki slucaj potrebno je imati za pocetak obicne maske, kako bi svi potencijalni zarazeni sprecili da sire zarazu. Maske imaju efekta nekoliko sati.

Mislim da je sirenje panike takodje deo procedure i naravno stavljanje u karantin osoba, bolnica pa i citavih naselja.
denovo denovo 14:47 23.02.2020

Re: Brainstorming

A šta ti je tu nelogično?


A šta je logično po epidemiološkim kriterijumima?
denovo denovo 14:48 23.02.2020

Re: Brainstorming

Nisam baš siguran da sam shvatio "poentu" komentara.


Zar je ciljna grupa gripa uzrast osnovne i srednje škole ?


Raspust je produžen zbog gripa, ne zbog COVID-19.


Raspust je produžen zbog epidemije ,,gripa,, a uzročnik koji je izolovan na našim prostorima je Đuro koji?
freehand freehand 14:55 23.02.2020

Re: Brainstorming

denovo
Nisam baš siguran da sam shvatio "poentu" komentara.


Zar je ciljna grupa gripa uzrast osnovne i srednje škole ?

Gri8p ima ciljnu grupu?
a_jovicic a_jovicic 15:02 23.02.2020

Re: Brainstorming

Ribozom
Mislim da je sirenje panike takodje deo procedure i naravno stavljanje u karantin osoba, bolnica pa i citavih naselja.

Širenje ili sprečavanje širenja?

Što se lične zaštitne opreme tiče mislim da je to minimum, minimuma koje država treba da obezbedi. U suprotnom bi zdravstveno osoblje trebalo svakodnevno da obilazi Ministarstvo zdravlja i da se rukuje i ljubi sa svakim od zaposlenih ... i naravno ministrom lično .. dok ne shvate šta moraju da nabave.


Ovo oko opreme za uzimanje uzoraka se slažem ... e sad ... da li bi to distribuirali svim ordinacijama ili bi radili kao i do sada na bazi "sentinela" to ostaje da se vidi ... mislim pre svega zbog kapaciteta mikrobioloških laboratorija ... džabe prikupljati uzorke ako se neće postići njihova obrada ... a trenutno se pokazalo da su neki slučajevi imali višestruko negativne testove pre nego što se pokazao pozitivan (nisam nigde naleteo na radove o senzitivnosti i specifičnosti postojećih PCR testova)

Tu je malo i pitanje trijaže ... koga slati na CT/Rtg (a i gde) ... no plašim se da zalazimo u područje koje nisam imao u vidu kada sam postavio ovu temu brainstorminga ... Znajući neke ljude iz struke verujem da će se protokoli prilagoditi situaciji ... samo je pitanje koliko će birokrate predstavljati prepreku u njihovom sprovodjenju.

Ono što bi ovde mogli da pitamo blogo-kolege iz medicinskog domena ... šta bi mi iz ostalih (tehničkih, pravnih, društvenih) mogli da "improvizujemo" tj. inoviramo i da pomognemo u svakodnevnom radu medicinskih službi tokom perioda epidemije?
denovo denovo 15:04 23.02.2020

Re: Brainstorming

Gri8p ima ciljnu grupu?


Naravno da nema (mada počinju i tu neke spekulacije navedene od nekih blogera) zato je i smešno što postavljaju pitanje ,,šta je čudno,, što je raspust produžen iz epidemioloških razloga samo za osnovne i srednje škole.
Zar su studenti diskriminisani i oni mogu da pohađaju nastavu ili su zaštićeni uzrastom?
a_jovicic a_jovicic 15:12 23.02.2020

Re: Brainstorming

denovo
Nisam baš siguran da sam shvatio "poentu" komentara.


Zar je ciljna grupa gripa uzrast osnovne i srednje škole ?


Raspust je produžen zbog gripa, ne zbog COVID-19.


Raspust je produžen zbog epidemije ,,gripa,, a uzročnik koji je izolovan na našim prostorima je Đuro koji?


Vrtići, osnovne i srednje škole su glavni "rasadnik" novih slučajeva tokom epidemija. Tokom epidemije gripa, produženi raspust se obično koristi ne zato što se očekuje da će njime epidemija potpuno prestati, već da se oslabi pritisak na zdravstveni sistem (videćemo sad po povratku sa raspusta da li će doći do druge "grbe" epidemije ili će nastaviti da pada) ... ali svakako da je ovogodišnja epidemija bila u svom vrhu veća od vrha prošlogodišnje (i samim tim više opteretila zdravsteni sistem), na svu sreću sa za sada manje smrtnih ishoda (verovatno zbog cirkulišućih sojeva ... a moguće i zbog pristojnog obuhvata vakcinacijom medju ugroženim kategorijama)

Ovaj drugi deo nisam siguran da sam razumeo ... uzročnik kao tip-podtip gripa? ... zna se i to ... nedeljni izveštaji o nadzoru nad gripom sadrže i virusološki pregled ... http://www.batut.org.rs/download/aktuelno/16.2.2020.pdf ... poslednja strana.
a_jovicic a_jovicic 15:20 23.02.2020

Re: Brainstorming

denovo
Gri8p ima ciljnu grupu?


Naravno da nema (mada počinju i tu neke spekulacije navedene od nekih blogera) zato je i smešno što postavljaju pitanje ,,šta je čudno,, što je raspust produžen iz epidemioloških razloga samo za osnovne i srednje škole.
Zar su studenti diskriminisani i oni mogu da pohađaju nastavu ili su zaštićeni uzrastom?

Objasnih već ali za svaki slučaj da ponovim ...

Produženi raspust se koristi pre svega za slabljenje pritiska na zdravstveni sistem pa samim tim i posredno na zaštitu onih koji raspustom nisu obuhvaćeni. Ako je sistem preopterećen, neće biti sposoban da pruži kvalitetnu negu a onda je i veća verovatnoća da će neki od slučajeva iz drugih kategorija biti kasno ili nepotpuno obradjen i samim tim imati težu kliničku sliku nego da je na vreme započeto lečenje.

Produženim raspustom se ne štite samo deca već i svi ostali.
denovo denovo 15:21 23.02.2020

Re: Brainstorming

Ono što bi ovde mogli da pitamo blogo-kolege iz medicinskog domena ... šta bi mi iz ostalih (tehničkih, pravnih, društvenih) mogli da "improvizujemo" tj. inoviramo i da pomognemo u svakodnevnom radu medicinskih službi tokom perioda epidemije?



Atomski mrav Atomski mrav 15:39 23.02.2020

Re: Brainstorming

- Rekonstrukcija kretanja obolelog trijangulacijom sa baznih stanica i pronalaženje kontakata iz istog prevoznog sredstva (država ovo svakako može da radi ... i naravno da bi morao da postoji sudski nalog ... ali eto, možda se nisu setili a trebalo bi nekako i da se uspostavi ubrzana procedura za dobijanje sudskog naloga)


Muriji ionako ne smeta da ovo radi za privatne potrebe i bez sudskog naloga.
denovo denovo 15:42 23.02.2020

Re: Brainstorming

Ovaj drugi deo nisam siguran da sam razumeo


Vrtići, osnovne i srednje škole su glavni "rasadnik" novih slučajeva tokom epidemija. Tokom epidemije gripa, produženi raspust se obično koristi ne zato što se očekuje da će njime epidemija potpuno prestati, već da se oslabi pritisak na zdravstveni sistem (videćemo sad po povratku sa raspusta da li će doći do druge "grbe" epidemije ili će nastaviti da pada) ... ali svakako da je ovogodišnja epidemija bila u svom vrhu veća od vrha prošlogodišnje (i samim tim više opteretila zdravsteni sistem), na svu sreću sa za sada manje smrtnih ishoda (verovatno zbog cirkulišućih sojeva ... a moguće i zbog pristojnog obuhvata vakcinacijom medju ugroženim kategorijama)

Ovaj drugi deo nisam siguran da sam razumeo ... uzročnik kao tip-podtip gripa? ... zna se i to ... nedeljni izveštaji o nadzoru nad gripom sadrže i virusološki pregled ... http://www.batut.org.rs/download/aktuelno/16.2.2020.pdf ... poslednja strana.


Nisi na ,,liniji vatre,, i vidim da se zabavljaš podacima sa interneta kojima očigledno veruješ tako da je bez veze da se preganjamo na ovaj način.

Ono što bi ovde mogli da pitamo blogo-kolege iz medicinskog domena ... šta bi mi iz ostalih (tehničkih, pravnih, društvenih) mogli da "improvizujemo" tj. inoviramo i da pomognemo u svakodnevnom radu medicinskih službi tokom perioda epidemije?



Sam si dao odgovor. U uređenom sistemu vi drugi koje si naveo treba da pratite instrukcije profesionalaca koji se bave ovom problematikom. Od ,,vas,,drugih se ne očekuju inovacije, pomoć (osim ako se od vas to ne traži) a ponajmanje ,,improvizacije,, i to u jeku epidemije. U sistemima koji ,,improvizuju,, snalazi se kako ko stigne a to već gledamo tako da opušteno dobri moj Jovicicu.

Ako te ne mrzi pogledaj ponovo kako to izgleda u realnom životu.

https://www.youtube.com/watch?v=rvTDaW9wvvc&pbjreload=10
mirelarado mirelarado 15:51 23.02.2020

Re: Brainstorming

Zar su studenti diskriminisani i oni mogu da pohađaju nastavu ili su zaštićeni uzrastom?


Studenti su mladi, zdravi, odrasli ljudi, dakle najmanje ugroženi. Istina, kod nas roditelji teže da ih smatraju "decom" i obdanišnim uzrastom. Po medicinskim kriterijumima to nije tako. Ovaj semestar će već biti skraćen zbog nekakvog sportskog takmičenja, završiće se polovinom maja. Ako bi sad gubili časove, semestar bi otišao u aut. Umesto šest (kako mu ime kaže) trajao bi mesec dana..
denovo denovo 15:56 23.02.2020

Re: Brainstorming

Studenti su mladi, zdravi, odrasli ljudi, dakle najmanje ugrožen


I lepi i lepi!

Ovaj semestar će već biti skraćen zbog nekakvog sportskog takmičenja, završiće se polovinom maja. Ako bi sad gubili časove, semestar bi otišao u aut. Umesto šest (kako mu ime kaže) trajao bi mesec dana..


Pa to čekam da neko kaže. Ide UNIVERZIJADA. Naravno to sve nema veze sa epidemiologijom. Sad će da se štrecamo sa nekim pseudonaukama. Čuj draga - epidemiologija - i baš zvuči 'nako rogobatno. Bez veze.

alselone alselone 16:48 23.02.2020

Re: Brainstorming

Ovaj semestar će već biti skraćen zbog nekakvog sportskog takmičenja, završiće se polovinom maja.


Kod nas nije tako. Je l' to samo BG skraćuje?
mirelarado mirelarado 17:11 23.02.2020

Re: Brainstorming

alselone
Ovaj semestar će već biti skraćen zbog nekakvog sportskog takmičenja, završiće se polovinom maja.


Kod nas nije tako. Je l' to samo BG skraćuje?


Da, zbog studentskih domova u kojima će biti sportisti. Mislim da je u pitanju Univerzijada.

EDIT: link
Ribozom Ribozom 17:18 23.02.2020

Re: Brainstorming

a_jovicic
Ribozom
Mislim da je sirenje panike takodje deo procedure i naravno stavljanje u karantin osoba, bolnica pa i citavih naselja.

Širenje ili sprečavanje širenja?


Ne, dobro sam napisao, sirenja panike.
Nismo mi Kina da nam je stanovnistvo disciplinovano, ili da mozemo kazniti neposlusne (kao i Italija ili podsaharske zemlje u slucaju ebole). Jedino ih strahom mozemo naterati na karantin. Autoritet institucija nemamo, primer je sto u jeku zagadjenja nije uvedeno par-nepar pravilo za automobile, jer vecina ga ne bi postovala (slucaj u norveskoj od pre par godina).

To sto kazes da nam je zdravstvo razvaljeno, ne odnosi se na ovakve evt. situacije. Mislim da nam su infektolozi i epidemiolozi odlicni, i verujem da imaju plan, nista revolucionaran, vec onakav kakav moze da se napravi u toj zemlji. Sad sam odgledao snimak koji si dao i ova dva gospodina su rakli sve sto i ja mislim. Problem je sa politicarima koji ne vole da rade ono sto ce im doneti negativne poene, a pogotovo srpske politicare (btw. predlazem da u slucaju krize predsednika spakujemo i posaljemo u Wuhan, kad se vec nudi, na uvek).

Dakle, maske, opremu za dijagnostiku i strucni tim koji bi mogao da napravi karantin od bolnicke sobe, bolnice, grada i da mu se medijska masinerija podredi nista manje nego politicarima na vlasti.



alselone alselone 17:18 23.02.2020

Re: Brainstorming

Da, zbog studentskih domova u kojima će biti sportisti. Mislim da je u pitanju Univerzijada.

EDIT: link


Igre su u julu, verovatno planiraju da srede domove ranije, da se i sirota studentarija malo ovajdi od tog pranja para.
mirelarado mirelarado 17:22 23.02.2020

Re: Brainstorming

alselone
Da, zbog studentskih domova u kojima će biti sportisti. Mislim da je u pitanju Univerzijada.

EDIT: link


Igre su u julu, verovatno planiraju da srede domove ranije, da se i sirota studentarija malo ovajdi od tog pranja para.


Do 15. juna moraju se završiti i ispiti (kod mene su to dva, i to udarna, ispitna roka).
alselone alselone 18:43 23.02.2020

Re: Brainstorming

Do 15. juna moraju se završiti i ispiti (kod mene su to dva, i to udarna, ispitna roka).

Ima li kod vas još uvek dvosemestralnih ispita?
mirelarado mirelarado 18:49 23.02.2020

Re: Brainstorming

alselone
Do 15. juna moraju se završiti i ispiti (kod mene su to dva, i to udarna, ispitna roka).

Ima li kod vas još uvek dvosemestralnih ispita?


Nema, svi su jednosemestralni. Ima šest ispitnih rokova: januar i februar, juni, juli, septembar, oktobar. Obično studenti izdejstvuju još jedan dodatni u oktobru, za one kojima nedostaju bodovi za upis naredne godine.
a_jovicic a_jovicic 20:50 23.02.2020

Re: Brainstorming

Ribozom
Ne, dobro sam napisao, sirenja panike.
Nismo mi Kina da nam je stanovnistvo disciplinovano, ili da mozemo kazniti neposlusne (kao i Italija ili podsaharske zemlje u slucaju ebole). Jedino ih strahom mozemo naterati na karantin. Autoritet institucija nemamo, primer je sto u jeku zagadjenja nije uvedeno par-nepar pravilo za automobile, jer vecina ga ne bi postovala (slucaj u norveskoj od pre par godina).

To sto kazes da nam je zdravstvo razvaljeno, ne odnosi se na ovakve evt. situacije. Mislim da nam su infektolozi i epidemiolozi odlicni, i verujem da imaju plan, nista revolucionaran, vec onakav kakav moze da se napravi u toj zemlji. Sad sam odgledao snimak koji si dao i ova dva gospodina su rakli sve sto i ja mislim. Problem je sa politicarima koji ne vole da rade ono sto ce im doneti negativne poene, a pogotovo srpske politicare (btw. predlazem da u slucaju krize predsednika spakujemo i posaljemo u Wuhan, kad se vec nudi, na uvek).

Dakle, maske, opremu za dijagnostiku i strucni tim koji bi mogao da napravi karantin od bolnicke sobe, bolnice, grada i da mu se medijska masinerija podredi nista manje nego politicarima na vlasti.

Ma ja u epidemiologe, infektologe i lekare generalno ne sumnjam uopšte da znaju šta treba raditi ... problem upravo i jeste sa političarima. Protiv epidemije širih razmera na žalost nije dovoljno samo angažovanje lekara. Potrebno je organizovati logistiku (objekte za smeštaj, transport obolelih, transport hrane, robne rezerve, gorivo i prevozna sredstva za epidemiološke timove) ... to sve ne zavisi od medicinskog osoblja a nešto se plašim da oni koji bi o tome trebali da brinu za to nisu sposobni.

Ajde da otkrijem i glavni motiv za pisanje ovog teksta ... Poplave! ... Poplave 2014. tokom kojih se sistem pokazao potpuno nesposoban da se izbori sa nastalom situacijom pa su ljudi morali da se samoorganizuju.

Ovog puta imamo dovoljno vremena ... na političare teško da možemo da izvršimo pritisak ali bar imamo vremena da se samoorganizujemo šta nam je činiti kad se oni iz straha zavuku u mišje rupe a ostave medicinsko osoblje da se samo bori. Moraćemo da pripomažemo i mi ostali (ujedno odgovor na prozivanje u prethodnim komentarima da u uredjenom sistemu mi ostali treba samo da izvršavamo šta nam se kaže a ne da "improvizujemo" ... plašim se da ovde nema onog ko je kvalifikovan da nas organizuje ... da neću da slušam ministra vojnog ... ili ministra zdravstva)

a_jovicic a_jovicic 21:06 23.02.2020

Re: Brainstorming

Ako te ne mrzi pogledaj ponovo kako to izgleda u realnom životu.

https://www.youtube.com/watch?v=rvTDaW9wvvc&pbjreload=10

A šta je ovde rečeno što je u suprotnosti sa onim što ja pišem. Svaka čast doktoru ... našao je pravi "format" za Marića i slične medije ... teški sarkazam kao odgovor budalastim medijima.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:41 23.02.2020

Re: "Tehničke" informacije

Ej, tebra, danas u Palestini bio haos. Javila se neka grupa iz Koreje da ih se 9/36 vratilo iz IzraPala zaraženo pa su danas pozatvarali sve i šutnuli Korejance jadne napolje. Ali poenta je da je neka Korejanka kašljala meni u usta. Uzev u obzir da se vraćam u zemlju za 21 dan, taman vreme inkubacije, ugasili ste svi!



Najebali ste! Prvo ću Frihendu lupiti žvaku, pa se iskašljati u Hučija, i u sve one koji su me odvajkada nervirali. Neće vas variola zaobići.
a_jovicic a_jovicic 23:52 23.02.2020

Re: "Tehničke" informacije

Srđan Fuchs
Ej, tebra, danas u Palestini bio haos. Javila se neka grupa iz Koreje da ih se 9/36 vratilo iz IzraPala zaraženo pa su danas pozatvarali sve i šutnuli Korejance jadne napolje. Ali poenta je da je neka Korejanka kašljala meni u usta. Uzev u obzir da se vraćam u zemlju za 21 dan, taman vreme inkubacije, ugasili ste svi!

Najebali ste! Prvo ću Frihendu lupiti žvaku, pa se iskašljati u Hučija, i u sve one koji su me odvajkada nervirali. Neće vas variola zaobići.

Dobrodoš'o ... Pa što mi da ostanemo jedini bez "krune" ... No, upravo objavih najnoviji izveštaj sa terena (gore u glavnom tekstu), plašim se da će te 'talijani preduhitriti. Već će se neko pre tebe vratiti sa turističkog hodočašća po severu Italije.

zemljanin zemljanin 01:03 24.02.2020

Re: Brainstorming

Jedino ih strahom mozemo naterati na karantin.


denovo denovo 08:34 24.02.2020

Re: BrainBullseye

Ma ja u epidemiologe, infektologe i lekare generalno ne sumnjam uopšte da znaju šta treba raditi ... problem upravo i jeste sa političarima. Protiv epidemije širih razmera na žalost nije dovoljno samo angažovanje lekara. Potrebno je organizovati logistiku (objekte za smeštaj, transport obolelih, transport hrane, robne rezerve, gorivo i prevozna sredstva za epidemiološke timove) ... to sve ne zavisi od medicinskog osoblja a nešto se plašim da oni koji bi o tome trebali da brinu za to nisu sposobni.


I otkrio si toplu vodu. Nema love ili je ima ali nije tamo gde treba a nema ni znanja. I šta ćeš sad?

Tebi je baš dosadno dobri moj Jovicicu a ja se baš pecam na ovakve stupidarije ni sam nisam siguran zašto. Verovatno iz očaja ako će to da mi se uzme kao olakšavajuća okolnost.



Zašto se koronavirus brzo širi Italijom?

Italijanski list piše kako je u bolnici gde je bio hospitalizovan prvi oboleli pacijent najmanje pet doktora i medicinskih sestara zaraženo. U bolnici u Dolu gde je hospitalizovana još jedna zaražena osoba troje je medicinara zaraženo. "Jednostavno nije bilo razloga sumnjati u koronavirus, pogotovo što je vladalo grip. U samo nekoliko dana u Italiji je otkriveno 150 slučajeva zaraze koronavirusom, a dosad ima zaraženih u pet italijanskih pokrajina. Troje ljudi je umrlo.


Sad ga moš hebat.
denovo denovo 12:52 24.02.2020

Re: Brainstorming

Raspust je produžen zbog gripa, ne zbog COVID-19.


U čemu je suštinska razlika. Umire se i od gripa.Svakako do serološke potvrde ne znaš sa čim imaš posla. Znači da fokus priče nije na dijagnostici i nagađanjima do serološke veifikacije jer su početni a i kasniji simptomi slični pa čak i isti razlika je samo u poodmaklom razvoju kliničke slike i komplikacijama. Suština je u organizaciji TRIJAŽE i karantinskom smeštaju sumljivih do definitivne verifikacije serologije.

Ovde priču treba da vode u ovom trenutku pametni i edukovani epidemiolozi potpomognuti državnim službama i resursima - karantinski smeštaj nakon trijaže,prva vatrena linija- granice,aerodromi etc. kao sekundarni i tercijarni nivo pripremljen da amortizuje proboj.
Promakla ti je suština. U Srbiji je epidemija gripa koji tutnji momentalno i koji će na terenu maskirati sliku ako uleti corona. Ako se i kod jednog - nultog pacijenta dijagnostikuje corona princip epidemioloških procedura je isti kao i kod epidemija drugih uzročnika. Terapija i prognoze obolelih pacijenta su u ovom trenutku u drugom delu priče. Prioritet je zaustaviti proboj i širenje epidemije. I to nije nikakva velika pamet i filozofija pa čak i za laike.
predatortz predatortz 12:57 24.02.2020

Re: Brainstorming

Umire se i od gripa


Itekako!

Američki zdravstveni radnici spremaju se za drugi talas gripa u komplikovanoj situaciji jer postoji dosta sličnosti izmedju običnog gripa i virusa korona, a u prvom talasu u SAD je od gripa obolelo 26 miliona ljudi, dok ih je 14.000 umrlo.


Link na vest
neumoran neumoran 13:27 24.02.2020

Re: Brainstorming

denovo
Raspust je produžen zbog gripa, ne zbog COVID-19.


U čemu je suštinska razlika. Umire se i od gripa.Svakako do serološke potvrde ne znaš sa čim imaš posla. Znači da fokus priče nije na dijagnostici i nagađanjima do serološke veifikacije jer su početni a i kasniji simptomi slični pa čak i isti razlika je samo u poodmaklom razvoju kliničke slike i komplikacijama. Suština je u organizaciji TRIJAŽE i karantinskom smeštaju sumljivih do definitivne verifikacije serologije.
...

Šta je to serologija?
docsumann docsumann 14:40 24.02.2020

Re: Brainstorming

neumoran
denovo
Raspust je produžen zbog gripa, ne zbog COVID-19.


U čemu je suštinska razlika. Umire se i od gripa.Svakako do serološke potvrde ne znaš sa čim imaš posla. Znači da fokus priče nije na dijagnostici i nagađanjima do serološke veifikacije jer su početni a i kasniji simptomi slični pa čak i isti razlika je samo u poodmaklom razvoju kliničke slike i komplikacijama. Suština je u organizaciji TRIJAŽE i karantinskom smeštaju sumljivih do definitivne verifikacije serologije.
...

Šta je to serologija?


e, sereš da ne znaš
bene_geserit bene_geserit 18:15 24.02.2020

Re: Brainstorming

Umire se i od gripa

Itekako!

Ali je stopa smrtnosti u odnosu na koronu 0.1% u odnosu na 2% ili 3% ili koliko već ne zna se ali se zna da je puno veća kod korone, za red veličine i verovatno više.
predatortz predatortz 18:26 24.02.2020

Re: Brainstorming

bene_geserit
Umire se i od gripa

Itekako!

Ali je stopa smrtnosti u odnosu na koronu 0.1% u odnosu na 2% ili 3% ili koliko već ne zna se ali se zna da je puno veća kod korone, za red veličine i verovatno više.


Jasno, to se lako izračuna. No, i sezonsko grip odnosi ljude iz ranjivih grupa. Pa čak i ljude koji su sasvim solidnog zdravlja.
Primer mog čoveka kod kog sam godinama popravljao automobile. Dobrog zdravlja, šezdesetak godina. Prošle godine ga odnese grip za sedam dana.
denovo denovo 22:54 24.02.2020

Re: "Tehničke" informacije

"Tehničke" informacije
Ej, tebra, danas u Palestini bio haos.



denovo denovo 22:59 24.02.2020

Re: Brainstorming

Šta je to serologija?


nauka o proseravanju
a_jovicic a_jovicic 02:28 25.02.2020

Re: Brainstorming

neumoran
Šta je to serologija?

Serološki testovi se rade na uzorku krvi (preciznije krvnom serumu). Radi se tzv. "titar" specifičnih antitela na neki virus ... za ranije pomenute svrhe najbitniji je IgG (Imunoglobulina G) koji ukazuje da li je osoba ranije imala kontakt sa ciljnim patogenom i IgM (Imunoglobulin M) koji ukazuje da li je trenutno "pod" infekcijom.

Testovi koji su trenutno na raspolaganju se ne rade iz krvi nego na osnovu "brisa" iz nosa i ždrela, RT-PCR metodom kojom se detektuje trenutno prisustvo RNK virusa u organizmu pa nije moguće utvrditi da li je osoba nekada ranije bolovala od bolesti za koju se test radi.

Drugim rečima ... ako je u ranoj fazi epidemije, bilo puno slučajeva sa blagim simptomima, koji se nisu mogli razlikovati od simptoma uobičajenih za sezonu respiratornih infekcija ili gripa, moglo je da se desi da puno obolelih nije registrovano ... da su preboleli bolest ... i da su sada imuni ... ali njihov broj ne ulazi u računanje letaliteta i samim tim letalitet izgleda viši nego što je u stvarnosti.

Kada se radi serološko-epidemiološko istraživanje, uradi se stratifikacija populacije (npr. po teritorijalnom i uzrasnom principu), onda se po slučajnom izboru uzimaju uzorci krvi i radi serološka analiza ... i na odnosu broja onih čiji je titar IgG At preko neke granice i onih koji ga imaju ispod granice, procenjuje se koliki je procenat populacije imao kontakt sa virusom ... koji je doveo do oboljenja ... i na kraju izlečenja. Onda se taj procenat pomnoži sa veličinom populacije i dobije procena broja obolelih ... pa kada se broj smrtnih ishoda podeli sa tim brojem, dobija se procenjeni letalitet od konkrente bolesti.
a_jovicic a_jovicic 03:04 25.02.2020

Re: Brainstorming

denovo
Raspust je produžen zbog gripa, ne zbog COVID-19.


U čemu je suštinska razlika. Umire se i od gripa.Svakako do serološke potvrde ne znaš sa čim imaš posla. Znači da fokus priče nije na dijagnostici i nagađanjima do serološke veifikacije jer su početni a i kasniji simptomi slični pa čak i isti razlika je samo u poodmaklom razvoju kliničke slike i komplikacijama. Suština je u organizaciji TRIJAŽE i karantinskom smeštaju sumljivih do definitivne verifikacije serologije.

Ovde priču treba da vode u ovom trenutku pametni i edukovani epidemiolozi potpomognuti državnim službama i resursima - karantinski smeštaj nakon trijaže,prva vatrena linija- granice,aerodromi etc. kao sekundarni i tercijarni nivo pripremljen da amortizuje proboj.
Promakla ti je suština. U Srbiji je epidemija gripa koji tutnji momentalno i koji će na terenu maskirati sliku ako uleti corona. Ako se i kod jednog - nultog pacijenta dijagnostikuje corona princip epidemioloških procedura je isti kao i kod epidemija drugih uzročnika. Terapija i prognoze obolelih pacijenta su u ovom trenutku u drugom delu priče. Prioritet je zaustaviti proboj i širenje epidemije. I to nije nikakva velika pamet i filozofija pa čak i za laike.

Trenutno ne postoje serološki testovi za SARS-CoV-2. Samo RT-PCR ... i to sa problematičnom senzitivnošću (dešavaju se false-negative rezultati ... test pokaže da je osoba negativna a ona je u stvarnosti nosilac virusa i još gore može da ga prenese na druge)

Na ulaznim granicama i aerodromima se neće otkriti više od 2% inficiranih koji nisu otkriveni na izlaznim tačkama ... a i sa izlaznim kontrolama, proći će bar 20%. Edukovani epidemiolozi mogu da urade vrlo malo ako država nije nabavila brze testove (čak i sa problematičnom senzitivnošću).

Tačno je da epidemija gripa maskira slučajeve SARS-CoV-2 ... ako se posmatra samo klinička slika. Medjutim, čak i za grip se radi i tzv "sentinel" nadzor, gde su izabrane ordinacije i odeljenja opremljena kompletima za uzorkovanje i gde se ti uzorci šalju na laboratorijsku analizu. Ukoliko se taj "sentinel" za grip proširi na detektovanje i SARS-CoV-2, verovatno nećemo otkriti nultog pacijenta ali ćemo biti svesni da je virus u cirkulaciji (a onda epidemiolozi rade terensko istraživanje i pokušavaju da pronadju sve kontakte ... pa i nultog pacijenta)

Ukoliko je virus već ušao i uveliko cirkuliše, karantinski smeštaj neće puno pomoći zato što nećeš moći da obezbediš dovoljno kapaciteta ... imaćeš previše kontakata prvog reda da bi mogao sve da ih smestiš ... a s obzirom na relativno nizak letalitet, pitanje je i smislenosti takve mere.

Italijanima se nekako provukla povelika lokalna transmisija i sada sve ovo što pokušavaju sa pravljenjem "sanitarnog kordona" od celih regiona, slabo da će da pomogne da se to dalje ne raširi ... što na ostatak Italije, što susedne države, što na nas (džabe ti je da juriš samo Italijane kada se ne zna koliko je već onih inficiranih koji su bili na skijanjima, poslovnim putovanjima, izletima po centralnoj Evropi i tamo došli u kontakt sa Italijanima koji su mislili da imaju "samo" prehladu)

Vremenska serija od 17-42-93-74 laboratorijski potvrdjena slučaja u protekla 4 dana sa 7 smrtnih ishoda ne ukazuje na to da se bolest iznenada širi sada ... već da je neko vreme virus u cirkulaciji ... a po mojoj slobodnoj ("ošac" ) proceni, broj inficiranih bar 5 do 10 puta veći ("šacovanje" zasnovano na trenutnom letalitetu)

Bilo bi mi više nego drago da kao laik lupetam i da od svega ovoga što pišem ne bude ništa a da ti budeš u pravu.
neumoran neumoran 12:10 25.02.2020

Re: Brainstorming

a_jovicic
neumoran
Šta je to serologija?

Serološki testovi se rade na uzorku krvi (preciznije krvnom serumu). Radi se tzv. "titar" specifičnih antitela na neki virus ... za ranije pomenute svrhe najbitniji je IgG (Imunoglobulina G) koji ukazuje da li je osoba ranije imala kontakt sa ciljnim patogenom i IgM (Imunoglobulin M) koji ukazuje da li je trenutno "pod" infekcijom.

Testovi koji su trenutno na raspolaganju se ne rade iz krvi nego na osnovu "brisa" iz nosa i ždrela, RT-PCR metodom kojom se detektuje trenutno prisustvo RNK virusa u organizmu pa nije moguće utvrditi da li je osoba nekada ranije bolovala od bolesti za koju se test radi.

Drugim rečima ... ako je u ranoj fazi epidemije, bilo puno slučajeva sa blagim simptomima, koji se nisu mogli razlikovati od simptoma uobičajenih za sezonu respiratornih infekcija ili gripa, moglo je da se desi da puno obolelih nije registrovano ... da su preboleli bolest ... i da su sada imuni ... ali njihov broj ne ulazi u računanje letaliteta i samim tim letalitet izgleda viši nego što je u stvarnosti.

Kada se radi serološko-epidemiološko istraživanje, uradi se stratifikacija populacije (npr. po teritorijalnom i uzrasnom principu), onda se po slučajnom izboru uzimaju uzorci krvi i radi serološka analiza ... i na odnosu broja onih čiji je titar IgG At preko neke granice i onih koji ga imaju ispod granice, procenjuje se koliki je procenat populacije imao kontakt sa virusom ... koji je doveo do oboljenja ... i na kraju izlečenja. Onda se taj procenat pomnoži sa veličinom populacije i dobije procena broja obolelih ... pa kada se broj smrtnih ishoda podeli sa tim brojem, dobija se procenjeni letalitet od konkrente bolesti.

Čekaj - i kako sada da se ne posumnja da ti radiš za neko Ministarstvo zdravlja ili tako nekako?
angie01 angie01 21:07 25.02.2020

Re: Brainstorming

upravo su javili na nekoj teve stanici da je stigao korona u Sabac, preko nekog lika koji je doputovao iz Milana.
predatortz predatortz 21:40 25.02.2020

Re: Brainstorming

angie01
upravo su javili na nekoj teve stanici da je stigao korona u Sabac, preko nekog lika koji je doputovao iz Milana.


Nop!
Negativan test.
angie01 angie01 23:26 25.02.2020

Re: Brainstorming

Nop!
Negativan test.


ja cula na tv- kada sam stavila komentar!


daj boze da su se zeznuli.

danas su javili i za onog tipa u Hrvatskoj, koji je isto doasao iz Milana,...
predatortz predatortz 23:32 25.02.2020

Re: Brainstorming

angie01
Nop!
Negativan test.


ja cula na tv- kada sam stavila komentar!


daj boze da su se zeznuli.

danas su javili i za onog tipa u Hrvatskoj, koji je isto doasao iz Milana,...


Kum mog drugara je lekar u Šapcu, on mu rekao da su oba pacijenta testirana i da su nalazi negativni.

No, verovatnoća da će biti zaraženih raste.
angie01 angie01 23:38 25.02.2020

Re: Brainstorming

Kum mog drugara je lekar u Šapcu, on mu rekao da su oba pacijenta testirana i da su nalazi negativni.


ovi na teveu rakose za jednog coveka koji je pristigao danas?

ok,...valjda lekar iz Sapca bolje zna,...ne znam sto onda loze na tv dok ne dobiju tacne nalaze, dok ne provere,...meni nije bilo sumnjivo, jer nije za zezanje, a i bio izvestaj iz Hrvatske, gde je potvrdjeno da taj covek koji je isto dosao iz Milana ima koronu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:51 25.02.2020

Re: Brainstorming

angie01
Kum mog drugara je lekar u Šapcu, on mu rekao da su oba pacijenta testirana i da su nalazi negativni.


ovi na teveu rakose za jednog coveka koji je pristigao danas?

ok,...valjda lekar iz Sapca bolje zna,...ne znam sto onda loze na tv dok ne dobiju tacne nalaze, dok ne provere,...meni nije bilo sumnjivo, jer nije za zezanje, a i bio izvestaj iz Hrvatske, gde je potvrdjeno da taj covek koji je isto dosao iz Milana ima koronu.


Jel uvodimo karantin i na blog? Ako do toga dođe ja neću u sobu sa hučijem, udaviće me ko anakonda ii još gore da me zarazi svojim kolaboracionističkim nazovi idejama.

Ma, opušteno, ljudi, nema šanse da vas zaobiđe virus, kao ni nas ovde, preguraćemo i to.
predatortz predatortz 00:17 26.02.2020

Re: Brainstorming

Ma, opušteno, ljudi, nema šanse da vas zaobiđe virus, kao ni nas ovde, preguraćemo i to.


Naravno!
Zaobići nas verovatno neće, ali ne treba ni očekivati hiljade leševa po ulicama.
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:54 26.02.2020

Re: Brainstorming

predatortz
Ma, opušteno, ljudi, nema šanse da vas zaobiđe virus, kao ni nas ovde, preguraćemo i to.


Naravno!
Zaobići nas verovatno neće, ali ne treba ni očekivati hiljade leševa po ulicama.


I uz malo sreće da bude gore kod Hrvata!

Treba se samo dobro spremiti: odabrati koje serije da se u karantinu odbindžuju pod obavezno, a i da ima nešto da se prezalogaji. A taman i Vesiću i ekipi da se da vremena i prostora da preoru ostatak grada i (ne)završe ono što su počeli.
a_jovicic a_jovicic 03:24 26.02.2020

Re: Brainstorming

srdjan.pajic
Treba se samo dobro spremiti: odabrati koje serije da se u karantinu odbindžuju pod obavezno, a i da ima nešto da se prezalogaji. A taman i Vesiću i ekipi da se da vremena i prostora da preoru ostatak grada i (ne)završe ono što su počeli.

Samo nas ti zahebavaj

Ovde Lončar krenuo da "smiruje" narod tako što je spomenuo da je pričao sa Vulinom.


Spominju se neke vojne kasarne kao karantini. Ako ova dvojica to budu organizovala ljudi će kriti obolele po kućama pa će situacija biti samo još gora (nije naša specijalnost ... dešavalo se tokom epidemije ebole u zapadnoj Africi)

Ja da sam na "kancelarovom" mestu, ne bih dopustio da se ni jedan od ministara po ovom pitanju oglašava dok ne ozdravi poslednji slučaj ... u svetu! Samo epidemiolozi i infektolozi pred narod! Koštaće ga ove budaletine vlasti (a nas glava)
a_jovicic a_jovicic 03:25 26.02.2020

Re: Brainstorming

neumoran
Čekaj - i kako sada da se ne posumnja da ti radiš za neko Ministarstvo zdravlja ili tako nekako?

Samo čije?
angie01 angie01 11:03 26.02.2020

Re: Brainstorming

Ovde Lončar krenuo da "smiruje" narod tako što je spomenuo da je pričao sa Vulinom.


konacno ubitacna formula za Koronu.


A taman i Vesiću i ekipi da se da vremena i prostora da preoru ostatak grada i (ne)završe ono što su počeli.


dadada,...u potpuno bezbednim uslovima.
cassiopeia cassiopeia 12:40 26.02.2020

Re: Brainstorming

taman i Vesiću i ekipi da se da vremena i prostora da preoru ostatak grada i (ne)završe ono što su počeli.


Juče videla naslov "Kinezi izgrade bolnicu za par dana, a Srbi još prevrću kocke"
cassiopeia cassiopeia 12:45 26.02.2020

Re: Brainstorming

Ja da sam na "kancelarovom" mestu, ne bih dopustio da se ni jedan od ministara po ovom pitanju oglašava dok ne ozdravi poslednji slučaj ... u svetu! Samo epidemiolozi i infektolozi pred narod! Koštaće ga ove budaletine vlasti (a nas glava)


Vala baš!

Danas u podne av i brnabić sastanče sa zdravstvenim službama šta im je činiti.

Gore od virusa, mi je svest o tome ko nam vodi državu.
angie01 angie01 14:26 26.02.2020

Re: Brainstorming

Juče videla naslov "Kinezi izgrade bolnicu za par dana, a Srbi još prevrću kocke"


:)))

...jedino sto su se kod njih "izrodili" i SARS i KORONA,...mi smo bili u Kanadi, kada nam je stigao SARS isto ovako, od Kanadjana sa Dalekog istoka- ljudi bili preko praznika da posete svoje, kako su tada pricali, po raznim provincijama ljudi i dalje zive sa zivotinjama u istim prostorijama, nesto se razvilo pokupljeno od spolja i ovi ljudi pri povratku, sa sve urednim pasosima-znaci, bez dodatne kontrole- uneli i aliena.
angie01 angie01 14:27 26.02.2020

Re: Brainstorming

Danas u podne av i brnabić sastanče sa zdravstvenim službama šta im je činiti.


strucnjaci opste prakse, koji su i do sada, mnogo bezazleniju problematiku "uspesno" resavali.
Atomski mrav Atomski mrav 16:23 27.02.2020

Re: Brainstorming

angie01 angie01 19:29 27.02.2020

Re: Brainstorming


Slavica Plavšić
@SlavicaPlavsic
Nisam profesor ni akademik. Ali sam pulmolog, primarijus, sa 35godina rada u Grudnom odeljenju. Kao dete, sećam se Variole Vere. Sve ostale razne epidemije gripa pratila sam i lečila kao pulmolog. Lično sam odbolovala H1N1 (svinjski grip). Ali, ovako strašno, nikada nije bilo!

infektivna klinika



glavno da se daju pares spcu, dodiku, stadioni, avioni, kamioni,...

...danas sam prolazila pored par apoteka i usla da proverim da li imaju maske- kaze nema nigde, kada ce biti- ne zna se.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:23 27.02.2020

Re: Brainstorming

angie01

Slavica Plavšić
@SlavicaPlavsic
Nisam profesor ni akademik. Ali sam pulmolog, primarijus, sa 35godina rada u Grudnom odeljenju. Kao dete, sećam se Variole Vere. Sve ostale razne epidemije gripa pratila sam i lečila kao pulmolog. Lično sam odbolovala H1N1 (svinjski grip). Ali, ovako strašno, nikada nije bilo!

infektivna klinika



glavno da se daju pares spcu, dodiku, stadioni, avioni, kamioni,...

...danas sam prolazila pored par apoteka i usla da proverim da li imaju maske- kaze nema nigde, kada ce biti- ne zna se.


Nemoj da zezaš da je ovo Infektivna klinika, danas?!
predatortz predatortz 22:38 27.02.2020

Re: Brainstorming

Nemoj da zezaš da je ovo Infektivna klinika, danas?!


Pre dve godine ženu mi ujelo kuče, pa je uputili tamo na pregled.
Nisam mogao da verujem da postoji nešto nalik onom u Evropi danas.
Lepo mi bilo žao lekara i sestara koji onde moraju hleb da zarađuju. O pacijentima koji tamo leže ne smem ni da mislim.
Ali imamo fontanu koja peva, grad nam je okićen do 4. jula kao da ga mi slavimo, a ne Ameri, a na kojekakve kičerice se troše milioni. Verujem da jedan kongres SNS košta koliko bi koštalo renoviranje klinike.
Neki dan je predsednik ušao tamo i treptao kao svraka na jugovini, sve se čudeći kako to niko od trideset i neke nije renovirao.
angie01 angie01 23:39 27.02.2020

Re: Brainstorming

Nemoj da zezaš da je ovo Infektivna klinika, danas?!


pa da, kao rodna kuca Fredija Krugera,


Atomski mrav Atomski mrav 16:52 28.02.2020

Re: Brainstorming

pa da, kao rodna kuca Fredija Krugera,


Iznad ulaza piše "Ostavite svaku nadu, vi koji ulazite".
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:48 28.02.2020

Re: Brainstorming

Ali imamo fontanu koja peva, grad nam je okićen do 4. jula kao da ga mi slavimo, a ne Ameri, a


A, šta, ne slavite više do 7. Jula?

Ovo izgleda kao da samo što se nije srušilo. Scenografija za Variolu Veru 2. Isuse...

Jel bilo vaše kuče, ili neka lutalica, i jel ti žena bila ok, jel morala da dobije vakcinu? Čuo sam da su te vakcine protiv besnila dosta teške.

predatortz predatortz 21:10 28.02.2020

Re: Brainstorming

Jel bilo vaše kuče, ili neka lutalica, i jel ti žena bila ok, jel morala da dobije vakcinu? Čuo sam da su te vakcine protiv besnila dosta teške.


Kuče se mota tu po ulici i hrani ga par penzosa. Ništa strašno, primila je uobičajenu zaštitu.

Te vakcine, o kojim govoriš, primao sam ja '93. Ne znam da li ima veze sa njima, ali sam brzo dobio dve upale pluća. Jednu za drugom. Bio sam pao na 68 kg, jedva pretekoh.
a_jovicic a_jovicic 22:05 28.02.2020

Re: Brainstorming

predatortz
Te vakcine, o kojim govoriš, primao sam ja '93. Ne znam da li ima veze sa njima, ali sam brzo dobio dve upale pluća. Jednu za drugom. Bio sam pao na 68 kg, jedva pretekoh.

Korelacija ne mora da znači kauzalitet

E sad ... koja je bila u prometu '93-će ne znam ali sumnjam da su tu ne znam ni ja šta menjali od kako je to Paster izmislio* ... no evo uputstva za neku noviju ... sekcija 4 ... ne vidim pneumoniju.

Verorab®, vakcina protiv besnila (inaktivisani celi virusi rabiesa)

* Ako se nikvet pn pojavi nek uradi "recenziju"
predatortz predatortz 23:35 28.02.2020

Re: Brainstorming


E sad ... koja je bila u prometu '93-će


Ni ja. Znam da sam ih primio pet. Takozvani nulti, treći, sedmi, petnaesti i trideseti dan. Zapaljenje pluća sam, verovatno, navukao vozeći se u februaru na kojekakvim kamionima, pragama i ostalim čudesima nekih šezdesetak kilometra do Bijeljine gde sam vakcine primao i nazad do baze. Drugu, u aprilu, jer prvu nisam zalečio kako treba. Poslalo nas u brda iznad Skekana.

No, mlad organizam sve izdrži.

predatortz predatortz 23:41 28.02.2020

Re: Brainstorming

Ako se nikvet pn pojavi nek uradi "recenziju


Posle su mi neki lekari, drugari, govorili da to ume štošta da pokrlja u organizmu.
No, prošlo 27 godina...
Milan Novković Milan Novković 14:37 22.02.2020

Ovo ...

... 21. februara u 22:45 je zabeležen prvi smrtni ishod uzrokovan SARS-CoV-2 virusom ...

Ovo možda/najverovatnije, nije tačno, nego je proledica reasvske škole u pisanju kola je zbog sveprisutnih medija u sve široj širini postala dominanti način pisanja.

Ta nesrećna osoba je u poznim 70tim je primljena u bolnicu 10tak dana ranije zbog drugih problema.

A većina onih koji su umrli obično imaju značajno podriven imuni sistem, obično zbog godina tokom kojih je jako smanjena thymus žlezda, koja proizvodi jednu vrstu T limfocita, bitnih u "innate" odgovoru (nenaučenom) imunog sistema na infekcije, a i zbog nedostatka vitamina D i C (zato se zimi i razboljevamo)

Žlezda se matorima obično smanjuje, od veličine oraha posle puberteta, do veličine graška u poznim godinama, tj velikim delom, zbog nedostatka cinka u ishrani.

Do sad su statistike poprilično pokazale da, npr, ova vrsta novinarstva i pseudo-statistika stoji i iza kobajagi efikasnosti vakcina gripa na smrtnost matorih - a matori više umiru ako prime vakcinu, koje kod mnogih samo dodatno kompromituju imuni sistem.

Za sada, izgleda, svi nesumnjivo umrli od ovog virusa imaju u sebi "kineske" gene. To bi moglo da bude i slučajnu, ali neke druge kombinacije delova genetskog materijala u virusu, po nekim stručnjacima, ukazuju na to da je virus nedvosmisleno došao iz laboratorije, ne prirode.

Prvi mogući krivac je lak za pogoditi, posle širenja virusa svinjskog gripa dronovima po Kini, koji im je prepolovio broz svinja, dok je moguća, iako nešto manje, i varijanta po kojoj su u ime "pozajmljivanja" IP-ja kinezi iz jedne kanadske laboratorije odneli virus u Kinu, pa on izmakao kontroli.

Sada ima još priča, sve neverovatnijih, iako ne još sasvim za odbaciti.

A "dramaturgina" oko pandemija i vakcina - za početak ne treba ići dalje od osnivača norveškog CEPIja - Coalition for Epidemic Preparedness Innovations - svakom je oprošteno ako im prvo padne na pamet Billy the buddy & Melinda), pa nadalje (ovo je teže za amatere), količina novca u toj fondaciji, pa glavni na ovu sad vakciju Inovio Pharmaceuticals and Moderna, gde će oni što nisu u "materiji" još teže povezati konce.
mirelarado mirelarado 15:30 22.02.2020

Re: Ovo ...

U međuvremenu se širi i žarište u Lombardiji. Izgleda da je i tu preminula jedna zaražena starija žena (77).

Ne znam, meni reakcije deluju prilično panično...
a_jovicic a_jovicic 16:22 22.02.2020

Re: Ovo ...

Au BRE "crni" Milane ... pa ovo je elementarno nepoznavanje problematike ... CoV virusi nisu uopšte iz iste familije kao influence ... Kako širenje "svinjskog" gripa može da ima veze sa koronavirusima?!

A tek o starosnoj strukturi smrtnih ishoda i da ne pričam ... Tabela 1

http://weekly.chinacdc.cn/en/article/id/e53946e2-c6c4-41e9-9a9b-fea8db1a8f51

Deaths, Case Fatality Rates, and Mortality

As shown in Table 1, a total of 1,023 deaths have occurred among 44,672 confirmed cases for an overall case fatality rate of 2.3%. Additionally, these 1,023 deaths occurred during 661,609 PD of observed time, for a mortality rate of 0.015/10 PD.

The ≥80 age group had the highest case fatality rate of all age groups at 14.8%. Case fatality rate for males was 2.8% and for females was 1.7%. By occupation, patients who reported being retirees had the highest case fatality rate at 5.1%, and patients in Hubei Province had a >7-fold higher case fatality rate at 2.9% compared to patients in other provinces (0.4%). While patients who reported no comorbid conditions had a case fatality rate of 0.9%, patients with comorbid conditions had much higher rates—10.5% for those with cardiovascular disease, 7.3% for diabetes, 6.3% for chronic respiratory disease, 6.0% for hypertension, and 5.6% for cancer. Case fatality rate was also very high for cases categorized as critical at 49.0%.


O vakcini od gripa neću ni da komentarišem ... Za starije jeste manja efektivnost ali ne postoji ni jedna studija koja povezuje povećanu smrtnost i primanje vakcine.
a_jovicic a_jovicic 16:28 22.02.2020

Re: Ovo ...

mirelarado
Ne znam, meni reakcije deluju prilično panično...

Jeste ... malo su se uspaničili pošto im je promaklo izgleda više klastera lokalnog prenosa. Pitanje je kako su i na ovo "natrčali" ... moguće da su po preporukama WHO uveli tzv. "sentinel" po uzoru na praćenje sezonskog gripa pa su otkrili da im se epidemija "provukla" ispod radara. U svakom slučaju se pokazuje tačna teorija da se izlazno-ulaznim aerodromskim proverama ovaj virus ne može otkriti sa 100% pouzdanosti.
a_jovicic a_jovicic 16:46 22.02.2020

Re: Ovo ...

Prvi mogući krivac je lak za pogoditi, posle širenja virusa svinjskog gripa dronovima po Kini, koji im je prepolovio broz svinja, dok je moguća, iako nešto manje, i varijanta po kojoj su u ime "pozajmljivanja" IP-ja kinezi iz jedne kanadske laboratorije odneli virus u Kinu, pa on izmakao kontroli.

Uh, uh, uh ... to za kanadsku laboratoriju je odavno odbačeno kao neistina ...

Naravno, kao svaka dobro upakovana “teorija zavere” ubacili su nešto istinitih podataka (o slanju pošiljke virusa u Kinu) ... samo što su i sadržaj pošiljke lažno prikazali ... a ono u stvari ...

CBS | 2020-01-27 | Online claims that Chinese scientists stole coronavirus from Winnipeg lab have 'no factual basis'

One month later, CBC discovered that scientists at the NML sent live Ebola and Henipah viruses to Beijing on an Air Canada flight March 31. The Public Health Agency of Canada says all federal policies were followed. PHAC will not confirm if the March 31 shipment is part of the RCMP investigation.

Prva i osnovna premisa u ratovanju je da ne praviš oružje koje može da pobije tvoje sopstvene snage. Upotreba virusa u biološko ratovanju je odavno napuštena ne zato što su ljudi postali samilosna živa bića nego zato što niko ne može da bude siguran da virus neće mutirati i da samim tim njegova unapred razvijena vakcina neće biti totalno neefikasna. Naravno, to ne znači da nećeš raditi na odbrambenim aktivnostima i istraživanju vakcina ali teorije o puštanju virusa iz laboratorije kako bi se postiglo ne znam šta su sulude.

Slično je i sa pričom o "farmakomafiji" ... Da je neko hteo da zaradi, "igrao" bi se sa virusom gripa. Za njega već postoji razvijena vakcina i potrebno je samo vreme da se proizvede dovoljno doza. CoV virusi su im mnogo loša biznis odluka (kad se razvije vakcina tek se treba akati sa birokratijom, kliničkim istraživanjima i sertifikacijom) ... a dok oni to razviju prodje cela sezona ... pooboljeva šta može da pooboli ... i postanu imuni tako da vakcina više nikom ne treba. Znači spizdiš pare na pravljenje virusa i vakcine i onda ne prodaš ništa.
Milan Novković Milan Novković 16:46 22.02.2020

Re: Ovo ...

a_jovicic
Au BRE "crni" Milane ... pa ovo je elementarno nepoznavanje problematike ... CoV virusi nisu uopšte iz iste familije kao influence ... Kako širenje "svinjskog" gripa može da ima veze sa koronavirusima?!

Šta konkretno je elementarno nepoznavanje?

1. Ja nisam rekao da su CoV virusi iz iste familije kao kao virus gripa

2. Pa nisam povezao CoV sa svinjski gipom.

Ja sam rekao:

1. Da su po Kini hvatali kriminalce koji su dronovima rasejavali viruse svinjskog gripa. Zaključak je da postoje ili postoji ekipa koja je spremna da koristi viruse za neku vrstu rata

2. Pa sam rekao da je innate response imunog sistema sličan za širok spektrum antigena.
O vakcini od gripa neću ni da komentarišem ... Za starije jeste manja efektivnost ali ne postoji ni jedna studija koja povezuje povećanu smrtnost i primanje vakcine.

Nemoj! Studije postoje, ali ih ti nisi pročitao! I zašto uopšte misliš da si ih SVE pročitao?!

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:13 22.02.2020

Re: Ovo ...

Do sad su statistike poprilično pokazale da, npr, ova vrsta novinarstva i pseudo-statistika stoji i iza kobajagi efikasnosti vakcina gripa na smrtnost matorih - a matori više umiru ako prime vakcinu, koje kod mnogih samo dodatno kompromituju imuni sistem

Неколико пута сам покушао ово да кажем, али -- не верују ми.
Слично ствари стоје и са стентовима.
a_jovicic a_jovicic 17:18 22.02.2020

Re: Ovo ...

Milan Novković
1. Da su po Kini hvatali kriminalce koji su dronovima rasejavali viruse svinjskog gripa. Zaključak je da postoje ili postoji ekipa koja je spremna da koristi viruse za neku vrstu rata

Može neka referenca? ... Uzgajanje virusa baš i nije trivijalan proces da bi se tek tako neki kriminalci (još i upotrebom dronova) time bavili.

Da li je u pitanju svinjski - svinjski grip ... ili "svinjski" - humani grip?

U kojim laboratorijama i na koji način su uzgajali virus?

Kako su radili rasejavanje?

Što se tiče radova na temu imunologije, virusologije i mikrobiologije ... već sam više puta rekao da ovo svakako nije mesto za takvu vrstu diskusije pošto ni ti ni ja nismo stručnjaci iz pomenutih oblasti. U statistiku još možemo i da se dovoljno razumemo da bi mogli da "bistrimo" nešto malo epidemiologije ali mikrobiologija i imuni sistem čoveka je neki sasvim poseban svet. Time mogu da se bave samo doktori medicine ... i to ne baš svi. Radova ima na svakakve teme i svakakvih kvaliteta. Da je ono što ti tvrdiš potvrdjeno u tom obimu od strane drugih istraživača i nedvosmisleno dokazano kao ispravno, prilično sam siguran da bi istog momenta bilo distribuirano svim nivoima zdravstvene zaštite od strane svih institucija koje se bave narodnim zdravljem.

Sećamo se i da je jedan Vejkfild uspeo da "dokaže" vezu MMR vakcine i autizma u renomiranom časopisu, pa kad su to ostali probali da ponove ... znamo kako se ta priča završila ... nadam se
a_jovicic a_jovicic 17:27 22.02.2020

Re: Ovo ...

Predrag Brajovic
Do sad su statistike poprilično pokazale da, npr, ova vrsta novinarstva i pseudo-statistika stoji i iza kobajagi efikasnosti vakcina gripa na smrtnost matorih - a matori više umiru ako prime vakcinu, koje kod mnogih samo dodatno kompromituju imuni sistem

Неколико пута сам покушао ово да кажем, али -- не верују ми.
Слично ствари стоје и са стентовима.

Stentovima? ... ili statinima?

No ... u oba slučaja isti odgovor. Naučni metod možda nije najbolje što može da se smisli ali je trenutno najbolje što postoji.

Kada se relevantnim naučnim studijama i njihovim potvrdjivanjima od strane istraživača širom sveta, utvrdi da nešto nije tačno, nauka se "samokoriguje" i novo otkriće zameni staro.

Za sada nije dokazano ni da vakcina protiv gripa niti stentovi/statini više štete nego što koriste a čak i kada postoje indicije za nešto tako modifikuju se protokoli o onda se neki lek ne primenjuje u svim slučajevima.

Kad naprave personalizovanu medicinu dovoljno jeftinom možda to više neće biti tako ali trenutno je ovo najbolje što možemo raditi.
Milan Novković Milan Novković 18:04 22.02.2020

Re: Ovo ...

a_jovicic
Milan Novković
1. Da su po Kini hvatali kriminalce koji su dronovima rasejavali viruse svinjskog gripa. Zaključak je da postoje ili postoji ekipa koja je spremna da koristi viruse za neku vrstu rata

Može neka referenca? ... Uzgajanje virusa baš i nije trivijalan proces da bi se tek tako neki kriminalci (još i upotrebom dronova) time bavili.
...

Neverovatno, pa nema ko nije pisao o tome, gugluj malo sam "china swine flu drone", i to je popularno, ida toga idu razne priče bolje informisanih, ali tebi su to "konspiracione teorije", šta god ti smatrao pod tim. Pobijeno im je do 50% svinja.
Sećamo se i da je jedan Vejkfild uspeo da "dokaže" vezu MMR vakcine i autizma u renomiranom časopisu, pa kad su to ostali probali da ponove ... znamo kako se ta priča završila ... nadam se

Ne nadaj se, to se ti "sećaš", njegovo frljanje je samo iskorišćeno da sakriju istiniti delovi priče o mnogim/silnim odštetama u US i UK, često plaćenim pod uslovom da roditelji dece ne smeju da pričaju o tome.
Što se tiče radova na temu imunologije, virusologije i mikrobiologije ... već sam više puta rekao da ovo svakako nije mesto za takvu vrstu diskusije pošto ni ti ni ja nismo stručnjaci iz pomenutih oblasti.

Pusti više to bedasto korišćenje množine, i ostavi mnopžinu na miru, and speak for yourself. Gomila radova koje napišu najbolji je čitljiva i neprofesionalcima.

I svi ti naučnici nastavljaju da istraživaju.

U stvari, da te interesuje, imaš more radova od renomiranih ljudi koji će ti opovrgnuti "svi znamo" teze, skoro sve, ... pa ide sve dalje, sad ti već i marketinški profesionalci priznaju kako im većina love za MSM oglase dolazi od farmakologije i prvi koji pipne farmakologe dobija otkaz.
highshalfbooze highshalfbooze 19:01 22.02.2020

Re: Ovo ...

Predrag Brajovic

Слично ствари стоје и са стентовима.


?
Kako stvari stoje sa stentovima?
a_jovicic a_jovicic 22:57 22.02.2020

Re: Ovo ...

Neverovatno, pa nema ko nije pisao o tome, gugluj malo sam "china swine flu drone", i to je popularno, ida toga idu razne priče bolje informisanih, ali tebi su to "konspiracione teorije", šta god ti smatrao pod tim. Pobijeno im je do 50% svinja.

Pa ovo uopšte nije bio svinjski grip nego afrička svinjska kuga ... bolest koja kada se pojavi negde podrazumeva uništavanje kompletnog krda bilo obolelo ili ne. Niti je mutabilan kao virus influence niti su tolike svinje uginule od samog virusa nego su ih seljaci klali pre nego što bi država saznala da ima zaraženih jedinki i uništila im kompletno krdo.

Taj virus nije "rasejavan" dronovima nego su bacali delove uginulih svinja zaraženih virusom. Inače, za ovaj virus ne postoji vakcina dok ona postoji za pravi svinjski grip.

Biološki "napad" ovim je ravan ubacivanju lešina preko zidina opsednutih srednjovekovnih gradova. Taj neko nikako nema ni tehnologiju ni mogućnost da uradi bilo šta ozbiljnije po pitanju bioratovanja pa mi nije jasno kako si to stavio u kontekst sa sadašnjom epidemijom u svom originalnom komentaru ...

Prvi mogući krivac je lak za pogoditi, posle širenja virusa svinjskog gripa dronovima po Kini, koji im je prepolovio broz svinja, dok je moguća, iako nešto manje, i varijanta po kojoj su u ime "pozajmljivanja" IP-ja kinezi iz jedne kanadske laboratorije odneli virus u Kinu, pa on izmakao kontroli.


P.S. Nadam se da će se nikvet pn pojaviti da pojasni problematiku zoonoza i epizootija
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:58 22.02.2020

Re: Ovo ...

a_jovicic
Predrag Brajovic
Do sad su statistike poprilično pokazale da, npr, ova vrsta novinarstva i pseudo-statistika stoji i iza kobajagi efikasnosti vakcina gripa na smrtnost matorih - a matori više umiru ako prime vakcinu, koje kod mnogih samo dodatno kompromituju imuni sistem

Неколико пута сам покушао ово да кажем, али -- не верују ми.
Слично ствари стоје и са стентовима.

Stentovima? ... ili statinima?

No ... u oba slučaja isti odgovor. Naučni metod možda nije najbolje što može da se smisli ali je trenutno najbolje što postoji.

Kada se relevantnim naučnim studijama i njihovim potvrdjivanjima od strane istraživača širom sveta, utvrdi da nešto nije tačno, nauka se "samokoriguje" i novo otkriće zameni staro.

Za sada nije dokazano ni da vakcina protiv gripa niti stentovi/statini više štete nego što koriste a čak i kada postoje indicije za nešto tako modifikuju se protokoli o onda se neki lek ne primenjuje u svim slučajevima.

Kad naprave personalizovanu medicinu dovoljno jeftinom možda to više neće biti tako ali trenutno je ovo najbolje što možemo raditi.

Heart Stents Are Useless for Most Stable Patients. They’re Still Widely Used. Why are so many people agreeing to an expens

Thousands of heart patients get stents that may do more harm than good

Да будем искрен, уопште ми не пада на памет да се расправљам са људима који су верници, само сада не у Бога, већ у нешто друго -- медицинску догму, која је у служби профита.

И једно и друго је бесмислено.
Milan Novković Milan Novković 23:11 22.02.2020

Re: Ovo ...

a_jovicic
Neverovatno, pa nema ko nije pisao o tome, gugluj malo sam "china swine flu drone", i to je popularno, ida toga idu razne priče bolje informisanih, ali tebi su to "konspiracione teorije", šta god ti smatrao pod tim. Pobijeno im je do 50% svinja.

Pa ovo uopšte nije bio svinjski grip nego afrička svinjska kuga ... bolest koja kada se pojavi negde podrazumeva uništavanje kompletnog krda bilo obolelo ili ne. Niti je mutabilan kao virus influence niti su tolike svinje uginule od samog virusa nego su ih seljaci klali pre nego što bi država saznala da ima zaraženih jedinki i uništila im kompletno krdo.

Taj virus nije "rasejavan" dronovima nego su bacali delove uginulih svinja zaraženih virusom. Inače, za ovaj virus ne postoji vakcina dok ona postoji za pravi svinjski grip.

Biološki "napad" ovim je ravan ubacivanju lešina preko zidina opsednutih srednjovekovnih gradova. Taj neko nikako nema ni tehnologiju ni mogućnost da uradi bilo šta ozbiljnije po pitanju bioratovanja pa mi nije jasno kako si to stavio u kontekst sa sadašnjom epidemijom u svom originalnom komentaru ...

Prvi mogući krivac je lak za pogoditi, posle širenja virusa svinjskog gripa dronovima po Kini, koji im je prepolovio broz svinja, dok je moguća, iako nešto manje, i varijanta po kojoj su u ime "pozajmljivanja" IP-ja kinezi iz jedne kanadske laboratorije odneli virus u Kinu, pa on izmakao kontroli.


P.S. Nadam se da će se nikvet pn pojaviti da pojasni problematiku zoonoza i epizootija

Poenta je da postoje grupe koje su spremne da zloupotrebljavaju viruse, na ovaj ili onaj način.

Iako mi priča već pomalo bledi to nije bitno, sećam se da nije naivna, kada se dublje zagrebe sve su indikacije da se radilo o dosta široj i smišljenoj akciji, pripremanoj i pomeranoj izvan Kine prvo.

Kada se sa nečim sličnim pretera raste opasnost da to bude okidač za vrući treći svetski rat.

I sa ovim sad virusom je priča u najmanju ruku "čudna" - kažu da je iz laboratorije sigurno, sad mnogi stručnaci kažu da otprilike imaju kritičaj broj kockica.

Sve više se spominje i Harward (Medical School) koji je sa NGOs u Kini radio kriminalne radnje, i posle zabrane, i skupljao delove genoma stotina hiljada Kineza.

Pošto ja ne pamtim te linkove ne sećam se tačno gde bejaše priča od pre 5-15 dana, ali vikend je, možda je nađem i priložim.

To da je virus veštački sad govore i neki ljudi koji su se bavili tim istraživanjima.
a_jovicic a_jovicic 23:18 22.02.2020

Re: Ovo ...

Predrag Brajovic
Heart Stents Are Useless for Most Stable Patients. They’re Still Widely Used. Why are so many people agreeing to an expens

Ovaj link mi je "nečitljiv" zato što traže da se ulogujem ... a to ne radim iz principa koliko god da podržavam slobodno novinarstvo ... no dobro ... našao sam sličan ...

https://med.stanford.edu/news/all-news/2019/11/invasive-heart-treatments-not-always-needed.html

Patients with severe but stable heart disease who are treated with medications and lifestyle advice alone are no more at risk of a heart attack or death than those who undergo invasive surgical procedures, according to a large, federally funded clinical trial led by researchers at the Stanford School of Medicine and New York University’s medical school.

Bold moj ... znači preduslov je "stable" heart disease ... drugim rečima posle godina primene i istraživanja, dokazano je da kod ovakvih slučajeva nema medicinskog opravdanja za ugradnju ... što opet ne znači da u nekim drugim slučajevima isto važi. Da to nisu radili neko vreme, ne bi ni mogli da znaju da li ima ili nema koristi. Teoretski se u medicini retko šta može dokazati.

Osnovna snaga medicine je što se neprestano usavršava. U vreme kada sam bio mali kljukali su nas Andolima (aspirinima) i "špricali" Jugocilinima (i ostalim antibioticima) čim se pojavimo kod pedijatra. Danas se zna da aspirin može kod neke dece da izazove Rayov sindrom a od antibiotika bakterije postanu "supermeni" pa se to više ne radi. Medjutim da su čekali da teoretski (ili kojom li već magijom) utvrde da li treba snižavati temperaturu aspirinima i šta će da se desi posle dugotrajne primene antibiotika, verovatno veliki broj dece (a i ljudi) ne bi dočekao ni paracetamol ni savremene medicinske protokole. Naučnici koji su to svojevremeno uvodili radili su to uz najbolje moguće raspoložive podatke koje su mogli u to vreme da prikupe a ne zbog sprege sa "farmakomafijom" (inače totalno budalast izraz koji se samo kod nas odomaćio ... ostali to zovu Big Pharma ... i jasno je da i ta industrija kao i svaka druga ima za cilj profit a ne "ljubav medju ljudima" ... samo je pitanje snage državnih regulativa koje će ih naterati da igraju po pravilima ... ali opet isto kao i za bilo koju drugu industriju ... prehrambenu, hemijsku, automobilsku ...)
nsarski nsarski 23:19 22.02.2020

Re: Ovo ...

Да будем искрен, уопште ми не пада на памет да се расправљам са људима који су верници, само сада не у Бога, већ у нешто друго -- медицинску догму, која је у служби профита.


Ovde, u radovima koje si naveo, se pominju isključivo pacijenti koji su "stable", tj. imaju predvidljive bolove u grudima - posle fizičkih napora, iznenadnih uzbuđenja, itd. Šta je sa ljudima koji su "unstable"? Oni dobiju bolove i dok spavaju.

P.S. Inače, navedeni radovi su dobro primljeni u medicinskim krugovima, tj., niko ih ne zanemaruje.
a_jovicic a_jovicic 23:29 22.02.2020

Re: Ovo ...

Milan Novković
I sa ovim sad virusom je priča u najmanju ruku "čudna" - kažu da je iz laboratorije sigurno, sad mnogi stručnaci kažu da otprilike imaju kritičaj broj kockica.

Sve više se spominje i Harward (Medical School) koji je sa NGOs u Kini radio kriminalne radnje, i posle zabrane, i skupljao delove genoma stotina hiljada Kineza.

Pošto ja ne pamtim te linkove ne sećam se tačno gde bejaše priča od pre 5-15 dana, ali vikend je, možda je nađem i priložim.

To da je virus veštački sad govore i neki ljudi koji su se bavili tim istraživanjima.

Nema i podvlačim NEMA bolje "laboratorije" za "pravljenje" novih virusa nego što je to priroda ... i to daleki istok za respiratorne infekcije i ekvatorijalna Afrika za hemoragijske groznice. Divlje životinje koje tamo obitavaju su prirodni rezervoari svakojakih virusa a naši bliski susreti sa njima su sve češći i samim tim svaki put povećavaju verovatnoću spillover-a. Što su ljudi u bližem kontaktu sa domaćim životinjama koje su sa druge strane u bliskom kontaktu sa divljim, to je veća verovatnoća da će neki virus preskočiti sa divlje životinje na npr. svinju ... da će neki humani virus takodje preskočiti na svinju (šta da radimo kada su nam one vrlo bliski genetski "rodjaci" ) ... i da će se tamo izmešati i vratiti nam se u novom, do tada nepoznatom obliku.

Sve ostalo su "vratolomije" dokonih mozgova koji pokušavaju da proste stvari tumače komplikovanim procesima ... ref. Occam's razor
Atomski mrav Atomski mrav 23:47 22.02.2020

Re: Ovo ...

paracetamol


Zar nisu skoro stavili paracetamol na neku crnu listu lekova baš za decu?
Meni su rekli da uzimanje paracetamola u dužem periodu može da dovede do oštećenja jetre, pa sam se prešaltao na ibuprofen...
highshalfbooze highshalfbooze 00:01 23.02.2020

Re: Ovo ...

P.S. Inače, navedeni radovi su dobro primljeni u medicinskim krugovima, tj., niko ih ne zanemaruje.


Da, i kod nas se praktikuju intervjui sa primaocima.

Ovo bi bilo dosta korisnije za buduće generacije:

https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/denmark-trans-fat-ban-pioneer-lessons-for-other-countries

Milan Novković Milan Novković 00:20 23.02.2020

Re: Ovo ...


a_jovicic
Milan Novković
I sa ovim sad virusom je priča u najmanju ruku "čudna" - kažu da je iz laboratorije sigurno, sad mnogi stručnaci kažu da otprilike imaju kritičaj broj kockica.

Sve više se spominje i Harward (Medical School) koji je sa NGOs u Kini radio kriminalne radnje, i posle zabrane, i skupljao delove genoma stotina hiljada Kineza.

Pošto ja ne pamtim te linkove ne sećam se tačno gde bejaše priča od pre 5-15 dana, ali vikend je, možda je nađem i priložim.

To da je virus veštački sad govore i neki ljudi koji su se bavili tim istraživanjima.

Nema i podvlačim NEMA bolje "laboratorije" za "pravljenje" novih virusa nego što je to priroda ... i to daleki istok za respiratorne infekcije i ekvatorijalna Afrika za hemoragijske groznice. Divlje životinje koje tamo obitavaju su prirodni rezervoari svakojakih virusa a naši bliski susreti sa njima su sve češći i samim tim svaki put povećavaju verovatnoću spillover-a. Što su ljudi u bližem kontaktu sa domaćim životinjama koje su sa druge strane u bliskom kontaktu sa divljim, to je veća verovatnoća da će neki virus preskočiti sa divlje životinje na npr. svinju ... da će neki humani virus takodje preskočiti na svinju (šta da radimo kada su nam one vrlo bliski genetski "rodjaci" ) ... i da će se tamo izmešati i vratiti nam se u novom, do tada nepoznatom obliku.

Sve ostalo su "vratolomije" dokonih mozgova koji pokušavaju da proste stvari tumače komplikovanim procesima ... ref. Occam's razor

Ma slažem se za laboratoriju, u opštem smislu

Ali priroda ne bira protivnike - ljudi već preko 40 godina pokušavaju da što dalje dobace u pravljenju biološkog oružja, ubijanju protivnika.

I sad polako osvajaju znanja na temu fokusiranja oružja na grupe ljudi koje dele neke genetske karakteristike.

Harward je skupljao Kineske gene, pre nekoliko godina u jednoj bivšoj sovjetskoj republici, sada državi (zaboravio kojoj), otvorili "insistut" za skupljanje gena velikog broja Rusa - to nisu ni tajne više, i idu diplomatska koškanja na tu temu.
a_jovicic a_jovicic 00:24 23.02.2020

Re: Ovo ...

Atomski mrav
paracetamol

Zar nisu skoro stavili paracetamol na neku crnu listu lekova baš za decu?
Meni su rekli da uzimanje paracetamola u dužem periodu može da dovede do oštećenja jetre, pa sam se prešaltao na ibuprofen...

Paracetamol u većoj količini može da dovede do oštećenja jetre ali je Nestorović u javnom nastupu na nekoj od televizija izneo kao istinitu vest da je zabranjen u Americi ... to jednostavno nije bilo tačno.

On inače ima puno kontroverznih TV nastupa i često vrlo proizvoljno obradjuje teme koje nisu njegova specijalnost.

https://fakenews.rs/2020/02/01/neistina-je-da-je-paracetamol-na-listi-kancerogenih-supstanci/

Savet koji dr Nestorović pominje zapravo je Kancelarija za procenu opasnosti štetnih sredinskih uticaja na zdravlje (OEHHA), koja se bavi naučnom procenom rizika štetnih supstanci po zdravlje ljudi i životnu sredinu, a deo je Agencije za zaštitu životne sredine.

U Kaliforniji je na snazi zakon (Proposition 65) koji obavezuje ovu državu da održava i ažurira listu hemijskih supstanci za koje država ima saznanja da uzrokuju karcinom ili deluju toksično po reproduktivno zdravlje. Na listi se trenutno nalazi 650 supstanci za koje je izdato saopštenje da uzrokuju karcinom.

Paracetamol (Acetaminophen) trenutno nije na ovoj listi. Njegov status za eventualno uključivanje na listu je trenutno u razmatranju. Posao procene i dodavanja novih hemikalija na listu obavlja ekspertska Komisija za identifikaciju kancerogena (The Carcinogen Identification Committee, CIC). Kancelarija za procenu opasnosti štetnih materija je pripremila dokumet – Dokazi o kancerogenosti paracetamola – koji zapravo predstavlja pregled istraživanja koja su se bavila utvrđivanjem povezanosti upotrebe ovog leka i javljanja karcinoma. Rezultati nekih od predstavljenih istraživnja zaista pokazuju da postoji statistički značajna povezanost između uzimanja ovog leka i javljanja nekih tipova karcinoma, dok rezultati nekih drugih istraživanja govore suprotno. Autori ni na jednom mestu ne navode tačan broj jednih ili drugih, niti navode zaključak sličan Nestorovićevom da је „većina studija pokazivala dosta toksičnih efekata”.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 08:23 23.02.2020

Re: Ovo ...

Ovde se pominju isključivo pacijenti koji su "stable", tj. imaju predvidljive bolove u grudima - posle fizičkih napora, iznenadnih uzbuđenja, itd. Šta je sa ljudima koji su "unstable"? Oni dobiju bolove i dok spavaju.

Написао сам: "Слично ствари стоје и са стентовима."
Уграђујеш им стентове да би продавао робу.
Као што исто тако дајеш вакцину, иако знаш да ефекта често нема, то јест чак и да неки пут је негативан, да би се роба диловала.


Него, ево извођењa песме "Ој, девојко, убила те тама" можда највећег Српског певача тзв. народних песама, предратног адвоката Мијата Мијатовића. Песма је била хит 20-их година прошлог века.

Milan Novković Milan Novković 11:35 23.02.2020

Re: Ovo ...

mirelarado
U međuvremenu se širi i žarište u Lombardiji. Izgleda da je i tu preminula jedna zaražena starija žena (77).

Ne znam, meni reakcije deluju prilično panično...

Meni panika na trenutke iscedi osmeh na licu

Za tu ženu (75, deda je imao 77, mislim) relativno mali broj izvora kaže da se još ne zna od čega je umrla, a našli su virus kod nje (deda je, npr, 10 dana ranije završio u bolnici zbog drugih problema - to je otprilike kao kad bi kod umrlog našli nikotin u plućima pa rekli da je umro od cigareta - ajd, možda ne baš tako, ali slično)

Veliki broj ljudi još uvek tvrdi da još nema umrlog ne-"Kineza" (ne-jugoistočnogAzijata), zato i prate ove vesti.

Panika ili ne, ko hoće iskreno zastrašajući intervju iz šire perspektive evo ga, od pravog znalca (pravnik, jbg, pa oni što broje krvna zrnca istraživača i autora, kvalitete diploma i brojeve referenci ne moraju da čitaju)

Creator Of BioWeapons Act Says Coronavirus Is Biological Warfare Weapon - Interview with Dr. Francis Boyle

Razni će iz intervjua izvući razne zaključke, iako on ume, poprilično, da drži ego pod kontrolom i skreće pažnju na verovatnoće događaja, pa tako menja, tj pomera mišljenja kako dobija nove informacije.

EDIT, kome se ne čita: Pa njemu je u ovom trenutku najverovatnije da je virus pobegao Kinezima iz laboratorije - kaže to se svima dešava.

Kaže i da su Britanci već patentirali vakcinu, i da im je verovati pošto se one ne mogu patentirati bez naučne podloge, ali te vakcine često imaju (almost) "žive" viral particles pa su opasne (npr ona ebola vakcina je i podarila ponekima ebolu, zavisi gde ti je krenuo imuni u tom trenutku)

U članku se spominju neke "vojne vežbe" iz oktobra prošle gone.

Ono što se ne spominje, ali ja "znam" pa radim ad-hoc x-referencing - genetski variabilitet virusa je mali, što znači da su mu Adam i Eva podarili "život" ne tako davno, kažu najranije ... pogodi ... u oktobru prošle godine.
mirelarado mirelarado 11:43 23.02.2020

Re: Ovo ...

Za tu ženu (75, deda je imao 77, mislim) relativno mali broj izvora kaže da se još ne zna od čega je umrla, a našli su virus kod nje (deda je, npr, 10 dana ranije završio u bolnici zbog drugih problema - to je otprilike kao kad bi kod umrlog našli nikotin u plućima pa rekli da je umro od cigareta - ajd, možda ne baš tako, ali slično)


Da, nisam htela da detaljišem. Zanimljivo mi je bilo da su u Venetu potupili kao naši u doba variole vere - samo u zatarabili kliniku, gde je bio taj preminuli, i jedno petstotinak ljudi koji su se u njoj zatekli
Milan Novković Milan Novković 11:46 23.02.2020

Re: Ovo ...

mirelarado
Za tu ženu (75, deda je imao 77, mislim) relativno mali broj izvora kaže da se još ne zna od čega je umrla, a našli su virus kod nje (deda je, npr, 10 dana ranije završio u bolnici zbog drugih problema - to je otprilike kao kad bi kod umrlog našli nikotin u plućima pa rekli da je umro od cigareta - ajd, možda ne baš tako, ali slično)


Da, nisam htela da detaljišem. Zanimljivo mi je bilo da su u Venetu potupili kao naši u doba variole vere - samo u zatarabili kliniku, gde je bio taj preminuli, i jedno petstotinak ljudi koji su se u njoj zatekli

Ma ovde se ne zna ni ko pije ni ko plaća, većinu nas ionako interesuje neobavezna, šira, probabilistička priča

Brzo si odgovorila pa možda nisi videla moj edit, scary na svoj način, ko "voli"
mirelarado mirelarado 11:59 23.02.2020

Re: Ovo ...

Milan Novković
mirelarado
Za tu ženu (75, deda je imao 77, mislim) relativno mali broj izvora kaže da se još ne zna od čega je umrla, a našli su virus kod nje (deda je, npr, 10 dana ranije završio u bolnici zbog drugih problema - to je otprilike kao kad bi kod umrlog našli nikotin u plućima pa rekli da je umro od cigareta - ajd, možda ne baš tako, ali slično)


Da, nisam htela da detaljišem. Zanimljivo mi je bilo da su u Venetu potupili kao naši u doba variole vere - samo u zatarabili kliniku, gde je bio taj preminuli, i jedno petstotinak ljudi koji su se u njoj zatekli

Ma ovde se ne zna ni ko pije ni ko plaća, većinu nas ionako interesuje neobavezna, šira, probabilistička priča

Brzo si odgovorila pa možda nisi videla moj edit, scary na svoj način, ko "voli"


Pročitala sam, ali mene to kako je virus nastao malo manje zanima. Smrtnost je relativno mala, što je utešno. Ako su ga veštački proizveli, nisu baš promućurni. Ekonomske posledice osetiće se, već su otpočele, u celom svetu...
Milan Novković Milan Novković 12:07 23.02.2020

Re: Ovo ...

mirelarado
Milan Novković
mirelarado
Za tu ženu (75, deda je imao 77, mislim) relativno mali broj izvora kaže da se još ne zna od čega je umrla, a našli su virus kod nje (deda je, npr, 10 dana ranije završio u bolnici zbog drugih problema - to je otprilike kao kad bi kod umrlog našli nikotin u plućima pa rekli da je umro od cigareta - ajd, možda ne baš tako, ali slično)


Da, nisam htela da detaljišem. Zanimljivo mi je bilo da su u Venetu potupili kao naši u doba variole vere - samo u zatarabili kliniku, gde je bio taj preminuli, i jedno petstotinak ljudi koji su se u njoj zatekli

Ma ovde se ne zna ni ko pije ni ko plaća, većinu nas ionako interesuje neobavezna, šira, probabilistička priča

Brzo si odgovorila pa možda nisi videla moj edit, scary na svoj način, ko "voli"


Pročitala sam, ali mene to kako je virus nastao malo manje zanima. Smrtnost je relativno mala, što je utešno. Ako su ga veštački proizveli, nisu baš promućurni. Ekonomske posledice osetiće se, već su otpočele, u celom svetu...

On je, u stvari, jako opasan zbog te male patogenosti - jako patogeni virusi munjevito izbace osobu iz opticaja, ili je pošalju u večna lovišta, ili u karantin. Ovde se nosioci virusa kreću nedeljama.

Plus, oni što nemaju sreće pa završe sa ozbiljnom upalom pluća su u jako velikoj opasnosti.

Na sreću, izgleda da i on brzo mutira, a takvi imaju coca-cola evoluciju, fizzle-out, izduvaju se.

Neki kažu da je najopasniji scenario, iako za sada manje verovatan, da su im virus drugi podmetnuli, da do postane nedvosmileno, pa da ode u javni domen - onda moraju "nešto" da urade.

Ovaj scenario je opasan zato što on ovde kaže da vrhuška iz više zemalja već zna tačno šta se, u stvari, desilo...
a_jovicic a_jovicic 12:18 23.02.2020

Re: Ovo ...

mirelarado
Za tu ženu (75, deda je imao 77, mislim) relativno mali broj izvora kaže da se još ne zna od čega je umrla, a našli su virus kod nje (deda je, npr, 10 dana ranije završio u bolnici zbog drugih problema - to je otprilike kao kad bi kod umrlog našli nikotin u plućima pa rekli da je umro od cigareta - ajd, možda ne baš tako, ali slično)
Da, nisam htela da detaljišem. Zanimljivo mi je bilo da su u Venetu potupili kao naši u doba variole vere - samo u zatarabili kliniku, gde je bio taj preminuli, i jedno petstotinak ljudi koji su se u njoj zatekli

Što se tiče smrtnih ishoda tu je procedura jasna ... ako im se test pokaže pozitivan i imaju kliničku sliku zapaljenja pluća, nema velike "matematike" od čega su umrli. To svakako nema nikakve veze sa tim gde su inficirani (pacijent koji je pre 10 dana završio u bolnici ga je verovatno dobio baš tamo ... u bolnici ... od nekog ko je ležao u istoj sobi ili možda bio samo u poseti). Nije mi baš najjasnija svrha osporavanja uzroka ovih smrti.

Što se tiče postupaka vlasti ... pa tako se uvodi karantin. Ne najavi se pa se sačeka da se potencijalni nosioci virusa rastrče po gradu. Tek onda se smeštaj bolesnika organizuje po "crvenim" i "zelenim" zonama, tj. oformi se deo za izolaciju (gde se nalaze potvrdjeni slučajevi ili oni sa simptomima) i deo za karantin (gde se nalaze zdravi ... tj. u ovom slučaju pacijenti koji se leče od drugih bolesti). Čim se u nekom delu "zelene" zone pojavi novi slučaj, taj deo postane "crven" (uz odgovarajuće "crvenjenje" prilaznih hodnika tj. zatvaranje svih puteva gde bi moglo da dodje do ukrštanja zdravih i bolesnih) a pacijenti iz ostalih soba premeštaju u "zelenu" zonu. Ukoliko uslovi smeštaja nisu dovoljni da se organizuje efikasno ova "crveno-zelena" podela, deo pacijenata se premešta u neki drugi karantin.
nikvet pn nikvet pn 12:20 23.02.2020

Re: Ovo ...

a_jovicic
P.S. Nadam se da će se nikvet pn pojaviti


Ево ме, прозван дозван.

(Имао сам јуче главоломку-мозгалицу коју сам уз бЛожју помоћ разрешио, присутноме колези захваљујем још једном. Благословено је имати кога питати.)

da pojasni problematiku zoonoza i epizootija


За актуелну проблематику из те зоне не могу да те обрадујем зато што су јавни подаци фризирани у складу са ЕУ штапом и шаргарепом. Дакле ствари које шкоде извозу немамо а оне за које се мониторинг из ЕУ фондова плаћа имамо само мало. Реално стање по мом виђењу нема опасности за грађанство тренутно али вет-шљакерима опрез не шкоди баш због лабавих инфо одозго.

То је епизоотиолошки кроки. За епидемиолошки део сасвим сте потковани те немам шта да додам. Имам из зоне личне персоналне заштите, из прса-у-прса дуела. Ако годишње спуцам пар хиљада вакцина разне феле и отправим пар стотина вирусних инфекција јасна је антивирусна борба на дневној бази те отуд и понешто искуства. Не замерите на симплификацији нужној за јасност; изузетке који потврђују правило нећу.

Просечна вирусна инфекција почиње уласком вируса у пријемчив организам на таргетирано ткиво. Креће весеље, бахато размножавање али без икаквог поремећаја; то је инкубација и траје 2-11 дана, просечно мање од недеље. Када се направи довољно штете појаве се симптоми, почиње обољење и то траје просечно недељу дана. Организам се брани још од уласка вируса али касни ко полиција за лоповом. Одбрана током периода обољења расте (патролна кола пристижу), вирус схвата да је ухићен па гледа да се што пре што боље ождере и да побегне на нову клопу. Током те битке организам врућу недељу треба да издржи; не липши магаре до зелене траве. Управо то је најважније код сваког вирусног обољења, издржати, време ради против вируса. Њему није битно је ли за собом оставио леш, руину или здраву јединку; битно му је да се најео-напио-размножио и отишао даље на следећу гозбу. Вирус осећа да му је полиција (она интерна, имунитет) увек за петама али одскора му је наишао нови проблем - екстерна полиција, вакцина. Али тај одред специјалаца који брани приступ доброј клопи није баш тако нов, нове су само размере. Зато се вирус мења, прилагођава да би преживео.

У Средњем веку Европљани из Старога света били су имуни на све живо осим куге и удара грома. Зашто? У развијеном сточарству кохабитација са домаћим животињама подразумева контакт са обиљем микроорганизама па последично добрим општим личним имунитетом. Хигијена лучких крчми одакле су морнари регрутовани и хигијена брода са домаћом марвом само су додатно подигли ту летву. Такав микробиолошки наступ у Новом свету имао је последице јаче од нуклеарног удара. Становништво Новог света без развијеног сточарства и прљавих градова није имало развијене имуне одбране па ето тешко пострадало.

Обрнута прича десила се у Африци и Јужној Азији где су специфичне тропске санђаме потукле поприлично Европљана.

За личну одбрану од вируса пресудно је стање имунитета. Најбољи је наравно артефицијелни, вакцинални али код новокомпонованих нападача тога нема а ка'ће не знамо. Преостају две зоне одбране - паралелни имунитет и опште стање организма. Прво је она прича кравље-велике богиње као еклатантна црно-бела али има ту пуно нијанси код вируса из исте екипе. Генерално кохабитација са домаћим животињама подиже диверзитет имуног одговора па отуд око нас овде присуство корона псећег вируса на кога смо сви имуни отвара могућност паралелног (укрштеног) имунитета. За разлику од Вухана где становништво контакт са псима нема; има али термички обрађено

Опште стање организма практично се показује пресудним на простом примеру парво инфекције штенади: врућу ударну недељу вирусне игранке штене од 6-8-10кг на природној храни има 90% шансе да преживи, обрнуто је код штенета од 2кг на гранулама. Уз сву могућу неспецифичну потпорну терапију исту у оба случаја.

Отуд и моја прогноза с короном - градско становништво на процесираној храни без домаћих животиња око себе је много више рањиво од супротног. Док не стигне вакцина.

(Аффффрички удав, pardonez-moi)




Milan Novković Milan Novković 12:21 23.02.2020

Re: Ovo ...


Milan Novković
mirelarado
Milan Novković
mirelarado
Za tu ženu (75, deda je imao 77, mislim) relativno mali broj izvora kaže da se još ne zna od čega je umrla, a našli su virus kod nje (deda je, npr, 10 dana ranije završio u bolnici zbog drugih problema - to je otprilike kao kad bi kod umrlog našli nikotin u plućima pa rekli da je umro od cigareta - ajd, možda ne baš tako, ali slično)


Da, nisam htela da detaljišem. Zanimljivo mi je bilo da su u Venetu potupili kao naši u doba variole vere - samo u zatarabili kliniku, gde je bio taj preminuli, i jedno petstotinak ljudi koji su se u njoj zatekli

Ma ovde se ne zna ni ko pije ni ko plaća, većinu nas ionako interesuje neobavezna, šira, probabilistička priča

Brzo si odgovorila pa možda nisi videla moj edit, scary na svoj način, ko "voli"


Pročitala sam, ali mene to kako je virus nastao malo manje zanima. Smrtnost je relativno mala, što je utešno. Ako su ga veštački proizveli, nisu baš promućurni. Ekonomske posledice osetiće se, već su otpočele, u celom svetu...

On je, u stvari, jako opasan zbog te male patogenosti - jako patogeni virusi munjevito izbace osobu iz opticaja, ili je pošalju u večna lovišta, ili u karantin. Ovde se nosioci virusa kreću nedeljama.

Plus, oni što nemaju sreće pa završe sa ozbiljnom upalom pluća su u jako velikoj opasnosti.

Na sreću, izgleda da i on brzo mutira, a takvi imaju coca-cola evoluciju, fizzle-out, izduvaju se.

Neki kažu da je najopasniji scenario, iako za sada manje verovatan, da su im virus drugi podmetnuli, da do postane nedvosmileno, pa da ode u javni domen - onda moraju "nešto" da urade.

Ovaj scenario je opasan zato što on ovde kaže da vrhuška iz više zemalja već zna tačno šta se, u stvari, desilo...

Ovo mi je nefer-nedorečeno - mala je opasnost, kao što kažeš, nego ovde kod mene ima dosta Kineza, mnoge znamo i jako su nam dragi - nama je računovođa od preko 25 godina Kineskinja, muž Kinez, dvoje dece - iako su male šanse poslednje što želimo je da mi budemo neprimetni nosioci virusa, a oni da imaju ozbiljne probleme, npr.

Ali sve su indikacije da najugroženiji već imaju ozbilnje probleme sa imunim sistemom, najčešće uvezane za starošću.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana